EU:n ja EU:n ulkopuolisten maiden väliset lentoliikennesopimukset
TIIVISTELMÄ ASIAKIRJASTA:
Asetus (EY) N:o 847/2004 – jäsenvaltioiden ja kolmansien maiden välisten lentoliikennesopimusten neuvotteleminen ja täytäntöönpano
ASETUKSEN TARKOITUS
-
Asetuksessa määritetään Euroopan unionin (EU) ja EU:n ulkopuolisten maiden välinen ilmoittamis- ja hyväksymismenettelytapa koskien kahdenvälisiä lentoliikennesopimuksia.
-
Asetuksen päämääränä on varmistaa, että olemassa olevat sopimukset noudattavat EU:n lainsäädäntöä.
TÄRKEIMMÄT KOHDAT
EU:n toimivalta
-
Marraskuussa 2002 Euroopan unionin tuomioistuin vahvisti EU:n yksinoikeuden neuvotella, allekirjoittaa ja solmia kansainvälisiä lentoliikennesopimuksia EU:n ulkopuolisten maiden kanssa, kun sopimukset käsittelevät asioita, jotka kuuluvat EU:n yksinomaiseen toimivaltaan.
-
Tuomioistuimen antaman päätöksen ajankohtana monet olemassa olevista lentoliikennesopimuksista eivät olleet EU:n lainsäädännön mukaisia. Tämän jälkeen suuri osa sopimuksista on muutettu EU:n lainsäädäntöä vastaavaksi.
Tavoite
EU:n lainsäädännön vastaiset lentoliikennesopimukset on muutettava
-
sopimusten oikeusvarmuuden takaamiseksi molemmille osapuolille
-
sijoittautumisvapauden varmistamiseksi kaikille EU:n lentoyrityksille, mukaan lukien syrjimätön markkinoille pääsy niille EU-maiden ja EU:n ulkopuolisten maiden välisille reiteille, joille lentoliikennesopimuksia on tehty.
Lentoliikennesopimusten muuttaminen
Lentoliikennesopimusta voidaan muuttaa kahdella tavalla:
-
Horisontaaliset sopimukset – Euroopan komissio neuvottelee yksittäisen sopimuksen EU:n ulkopuolisen maan kanssa niiden EU-maiden puolesta, joilla on kahdenvälisiä lentoliikennesopimuksia kyseisen EU:n ulkopuolisen maan kanssa.
-
Kahdenväliset neuvottelut – lentoliikennesopimuksia muutetaan tai korvataan yksitellen.
Kahdenvälisiä neuvotteluja koskevat säännöt ja menettelytavat
-
EU-maa voi aloittaa kahdenväliset neuvottelut muuttaakseen tai korvatakseen lentoliikennesopimuksen, joka kuuluu osittain EU:n toimivaltaan, mikäli maa noudattaa asetuksessa ilmoitettuja sääntöjä ja menettelytapoja:
-
neuvotteluihin sisällytetään asiaankuuluvat vakiolausekkeet, jotka on laadittu yhdessä EU-maiden ja komission kanssa, ja ilmoitusmenettelyä noudatetaan
-
maa ilmoittaa aikeistaan kirjallisesti komissiolle.
-
Jos komissio 15 työpäivän kuluessa ilmoituksen vastaanottamisesta katsoo, että meneillään olevat EU:n ulkopuolisen maan kanssa käytävät neuvottelut saattavat olla haitaksi EU-neuvottelujen tavoitteiden kannalta ja/tai ne johtavat sopimukseen, joka on EU:n lainsäädännön vastainen, komission on ilmoitettava asiasta EU-maalle.
-
EU-maa ei saa sitoutua EU:n ulkopuolisen maan kanssa järjestelyihin, joilla vähennetään sellaisten EU:n lentoliikenteen harjoittajien lukumäärää, jotka voivat tarjota palveluja EU-maan alueen ja kyseisen kolmannen maan välillä.
MISTÄ ALKAEN ASETUSTA SOVELLETAAN?
Asetus tuli voimaan 30. toukokuuta 2004.
TAUSTAA
Ulkoinen ilmailupolitiikka – Horisontaaliset sopimukset
ASIAKIRJA
Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EY) N:o 847/2004, annettu 29 päivänä huhtikuuta 2004, jäsenvaltioiden ja kolmansien maiden välisten lentoliikennesopimusten neuvottelemisesta ja täytäntöönpanosta (EUVL L 157, 30.4.2004, s. 7–17)
Oikaistaan Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EY) No 847/2004, annettu 29 päivänä huhtikuuta 2004, jäsenvaltioiden ja kolmansien maiden välisten lentoliikennesopimusten neuvottelemisesta ja täytäntöönpanosta (EUVL L 157, 30.4.2004) (EUVL L 195, 2.6.2004, s. 3–6)
MUUT ASIAAN LIITTYVÄT ASIAKIRJAT
Neuvoston asetus (ETY) N:o 2408/92, annettu 23 päivänä heinäkuuta 1992, yhteisön lentoliikenteen harjoittajien pääsystä yhteisön sisäisen lentoliikenteen reiteille (EYVL L 240, 24.8.1992, s. 8–14)
Asetukseen (ETY) N:o 2408/92 tehdyt peräkkäiset muutokset on sisällytetty perussäädökseen. Konsolidoitu toisinto on tarkoitettu ainoastaan dokumentointitarkoituksiin.
Viimeisin päivitys: 13.10.2016