This document is an excerpt from the EUR-Lex website
Hallinnollisen rasituksen keventäminen
Euroopan komissio on asettanut tavoitteekseen keventää yritysten hallinnollisia velvoitteita. Siksi se ehdottaa hallintokustannusten vähentämistä 25 prosentilla viiden vuoden kuluessa. Kevennyksen pitäisi kasvattaa bruttokansantuotetta 1,5 prosenttia, eli lähes 150 miljardia euroa.
SÄÄDÖS
Komission tiedonanto neuvostolle, Euroopan parlamentille, Euroopan talous- ja sosiaalikomitealle ja alueiden komitealle, annettu 24 päivänä tammikuuta 2007 – Toimintaohjelma hallinnollisen rasituksen keventämiseksi Euroopan unionissa [KOM(2007) 23 lopullinen – Ei julkaistu EUVL:ssä].
TIIVISTELMÄ
Komissio on todennut, että uudistetun Lissabonin strategian ja sääntelyn parantamiseen tähtäävän ohjelman tavoitteiden saavuttamiseksi yritysten hallintokustannuksia * on vähennettävä. Yritysten on uhrattava paljon aikaa tiettyihin tiedonantovelvoitteisiin sen sijaan, että ne käyttäisivät aikaa päätoimintaansa.
Hallintokustannukset johtuvat tiedonantovelvoitteista, joista on määrätty lainsäädännössä. Hallintokustannusten vähentämiseen tähtäävä ohjelma perustuu näihin tiedonantovelvoitteisiin. Käytännössä on helpompaa vertailla tiedonantovelvoitteita kuin kokonaisia säädöksiä. Hallintokustannusten vähentämiseen tähtäävät toimenpiteet rajoittuvat tiedonantovaatimusten yksinkertaistamiseen, eikä niillä muuteta taustalla olevan lainsäädännön perusperiaatteita.
Hallintokustannukset johtuvat kansainvälisestä oikeudesta, yhteisön oikeudesta, kansallisesta oikeudesta tai alueellisesta oikeudesta. Kansainvälinen oikeus sekä osa yhteisön oikeudesta on saatettava osaksi kansallista lainsäädäntöä. On kyse jaetusta vastuusta, joka edellyttää vahvaa kumppanuutta Euroopan unionin toimielimiltä ja jäsenvaltioilta.
Hallintokustannusten määrittäminen EU:ssa
Tässä toimintaohjelmassa käytetään hallinnollisten nettokustannusten laskentamallia. Malli perustuu standardikustannusmalliin, johon lisätään joitakin muuttujia. Standardikustannusmalli on kehitetty Alankomaissa. Sillä pyritään tunnistamaan asetusten tiedonantovelvoitteet, jotka velvoittavat yrityksiä antamaan tietyn määrän tietoja julkisten viranomaisten tai kolmansien osapuolien saataville. Lisäksi sillä arvioidaan sisäisiä ja ulkoisia resursseja, joita yritykset käyttävät vaadittujen tietojen tuottamiseksi.
Standardikustannusmallia sovelletaan 17 jäsenvaltiossa. Silti komissio on katsonut, että on välttämätöntä laatia todellinen EU:n hallinnollisten nettokustannusten laskentamalli (EU:n standardikustannusmalli). EU:n standardikustannusmalli on saanut vaikutteita standardikustannusmallista, mutta se eroaa siitä erityisesti tiedonantovelvoitteiden kohderyhmien kirjon osalta. EU:n standardikustannusmallissa ryhmien kirjo on suurempi ja siihen kuuluvat yritykset, vapaaehtoissektori, viranomaiset ja kansalaiset. EU:n standardikustannusmallin tärkein uusi piirre on liiallisen sääntelyn arviointi *.
Toimintaohjelman tavoitteena on arvioida yhteisön säädöksistä aiheutuvia hallintokustannuksia viimeistään marraskuuhun 2008 mennessä. Hallintokustannusten määrittämisen EU:n tasolla on vastattava kolmeen haasteeseen, joita ovat
Yhteisön hallinnollisen rasituksen keventämisstrategian perustaminen
Komissio ehdottaa kokonaistavoitteeksi hallintokustannusten vähentämistä 25 prosentilla koko EU:ssa. Tavoite olisi saavutettava viidessä vuodessa.
Tämän tavoitteen saavuttamiseksi komissio aikoo keventää rasitusta niillä aloilla, joilla on mahdollisuus välittömästi toteutettaviin toimiin. Suhteellisen vähäisillä lainsäädäntöön tehtävillä muutoksilla voitaisiin saavuttaa yksinkertaisesti ja nopeasti merkittävää hyötyä. Komissio on yksilöinyt 11 alaa, joilla hallinnollista rasitusta voitaisiin vähentää noin 1,3 miljardin euron verran.
Jäsenvaltioiden on tehtävä päätöksiä, joiden avulla kustannuksia voidaan vähentää, sillä suuri osa rasituksesta perustuu kansalliseen ja alueelliseen lainsäädäntöön.
Komissio ehdottaa näiden tavoitteiden saavuttamiseksi hallinnollisen rasituksen keventämisen yhteisiä periaatteita:
Organisointi
Komissio tarkentaa myös ohjelman organisaatiorakennetta. Se esimerkiksi antaa ulkopuoliselle konsultille tehtäväksi yhteisön lainsäädännön hallintokustannusten määrittämisen. Konsultti työskentelee tiiviisti jäsenvaltioiden kanssa ohjelman täytäntöönpanoa varten.
Seuraavat toimet
Komissio kehottaa jäsenvaltioita saattamaan määrittelynsä päätökseen vuoteen 2009 mennessä ja asettamaan hallinnollisen rasituksen keventämistavoitteita kansallisella tasolla vuoden 2008 lokakuuhun mennessä.
Komissio ehdottaa, että Euroopan parlamentti ja neuvosto ryhtyvät mahdollisimman nopeasti ensisijaisia aloja koskeviin toimenpiteisiin.
Lopuksi komissio vakuuttaa antavansa säännöllisin väliajoin kertomuksen toimintaohjelman edistymisestä.
Keskeiset termit
Viimeisin päivitys 12.02.2007