Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52017DC0725

    KOMISSION KERTOMUS EUROOPAN PARLAMENTILLE JA NEUVOSTOLLE eu-aluetunnuksen täytäntöönpanosta, tehokkuudesta ja toiminnasta

    COM/2017/0725 final

    Bryssel 4.12.2017

    COM(2017) 725 final

    KOMISSION KERTOMUS EUROOPAN PARLAMENTILLE JA NEUVOSTOLLE

    eu-aluetunnuksen täytäntöönpanosta, tehokkuudesta ja toiminnasta


    1.Tausta

    Huhtikuussa 2016 .eu-aluetunnus (TLD) vietti kymmenettä vuosipäiväänsä. Kymmenen viime vuoden aikana maantieteellinen aluetunnus (ccTLD) .eu on profiloitunut innovatiiviseksi ja nykyaikaiseksi aluetunnukseksi, joka on vakiinnuttanut hyvin asemansa kolme vuosikymmentä käytössä olleiden aluetunnusten rinnalla ja joka kykenee kilpailemaan vuonna 2014 käyttöön otettujen uusien geneeristen aluetunnusten (gTLD) kanssa. Vuoden 2017 ensimmäisen neljänneksen aikana .eu-aluetunnus oli seitsemänneksi suosituin ccTLD-tunnus maailmassa 1 . Sillä on yli 3,7 miljoonaa rekisteröityä käyttäjää, ja siitä on tullut arvossa pidetty vaihtoehto internet-osoitettaan valitseville eurooppalaisille.

    Aluetunnuksen ”.eu” perustamisesta annetun asetuksen (EY) N:o 733/2002 8 artiklan mukaisesti komissio antaa Euroopan parlamentille ja neuvostolle kertomuksen vuoden kuluttua asetuksen antamisesta ja sen jälkeen joka toinen vuosi. Tämä kertomus koskee .eu-aluetunnuksen täytäntöönpanoa, tehokkuutta ja toimintaa kuluneen kahden vuoden aikana, erityisesti ajanjaksolla 1. huhtikuuta 2015 – 31. maaliskuuta 2017.

    2.eu-aluetunnuksen oikeudelliset puitteet ja perusperiaatteet

    .eu-aluetunnus perustettiin seuraavilla säädöksillä:

    Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EY) N:o 733/2002, annettu 22 päivänä huhtikuuta 2002, aluetunnuksen ”.eu” perustamisesta (asetus sellaisena kuin se on muutettuna) 2 ;

    Komission asetus (EY) N:o 874/2004, annettu 28 päivänä huhtikuuta 2004, ”.eu”-aluetunnuksen perustamista ja käyttöä koskevista yleisistä toimintasäännöistä ja rekisteröintiä koskevista periaatteista (asetus sellaisena kuin se on muutettuna) 3 .

    Nykyinen .eu-aluetunnusta hallinnoiva rekisteri on EURid, ja se vastaa .eu-aluetunnuksen ja sen muiden merkistöjen mukaisten muotojen organisoinnista, hallinnosta ja ylläpidosta. EURidin kanssa tehtiin toinen palveluntarjontasopimus 12. huhtikuuta 2014 kiinnostuksenilmaisupyynnön ja Euroopan komission 11. huhtikuuta 2014 antaman täytäntöönpanopäätöksen perusteella 4 .

    3.eu-verkkotunnusten rekisteröinti ja käyttö

    Tämän kertomuksen kattamalla ajanjaksolla maantieteellisen .eu-aluetunnuksen rekisteröintien kasvu tasaantui muiden eurooppalaisten maantieteellisten aluetunnusten rinnalla. Vuonna 2016 .eu-tunnuksen rekisteröintien kasvu oli negatiivista. Vuoden 2015 lopussa rekisteröintien kokonaismäärä oli 3 862 467, ja 31. joulukuuta 2016 rekisteröintien kokonaismäärä oli 3 760 695. Viime vuoden rekisteröintien määrän laskun voi katsoa johtuvan useista DNS-nimijärjestelmään (Domain Name System) liittyvistä tekijöistä sekä muista tekijöistä – kuten markkinoiden täyttyminen, kilpailun lisääntyminen, sellaisten rekisterinpitäjien tarjousten väheneminen, jotka toimivat uusien gTLD-rekisterien parissa, ja joissakin tapauksissa myös talouksien lamaantuneisuus. Nämä tekijät vaikuttivat myös alan muihin toimijoihin. Syynä oli toisaalta myös se, että Whois-tietokannasta pyrittiin jatkuvasti poistamaan virheellisiä tietoja sisältävät verkkotunnukset 5 .

    eu-aluetunnusten keskimääräinen uudistamisaste on edelleen 80 prosenttia, mikä on hyvä saavutus verrattuna keskiarvoon (73 %).

    .ею-aluetunnus (.eu kyrillisin kirjaimin) otettiin käyttöön 1. kesäkuuta 2016. Vuoden 2017 ensimmäisen neljänneksen lopussa oli rekisteröity hieman yli 2 200 .ею-verkkotunnusta.

    Verkkotunnusten toimintaympäristö on muuttunut merkittävästi viimeksi kuluneiden kahden vuoden aikana, koska uusia gTLD-tunnuksia (esimerkiksi .car, .hotel) on alettu ottaa käyttöön ICANNin (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers) lanseerattua uudet gTLD-päätteet. Tämän raportin laatimisajankohtana uusia gTLD-päätteitä oli delegoitu yli 1 200, ja on arvioitu, että ICANNin varainhoitovuoden 2018 loppuun mennessä yli 1 240 päätettä on delegoitu ja täysin toimintavalmiita 6 . Tällä hetkellä niiden rekisteröintien osuus on 25,6 miljoonaa verkkotunnusta maailmanlaajuisesti rekisteröidyistä 329,3 miljoonasta verkkotunnuksesta (näistä 142,7 miljoonaa on rekisteröity ccTLD-tunnuksina) 7 .

    Vaikka uudet gTLD-tunnusten markkinat eivät ole täyttäneet odotuksia (käyttäjien kysyntä on ollut paljon odotettua pienempää), markkinoiden kasvu on ollut perinteisiä aluetunnuksia parempaa.

    Kun otetaan huomioon historiallinen kehitys ja markkinoiden tilanne, tavoitteena on ylläpitää vakaata positiivista kasvua ja vahvistaa toimia, joilla .eu-tunnuksesta ja sen kyrillisestä versiosta voidaan kehittää laadukkaita aluetunnuksia.

    4.Kansainvälistetyt verkkotunnukset (IDN)

    4.1..eu-IDN

    Kansainvälistettyjen verkkotunnusten käyttöönotto aluetunnustasolla kuuluu ICANNin toimivaltaan. ICANN käynnisti 16. marraskuuta 2009 nopeutetun hyväksymisprosessin 8 helpottaakseen maatunnuksia (esim. .gr, .bg, .eu) edustavien, ei-latinalaisia merkistöjä käyttävien aluetunnusten muotojen käyttöönottoa.

    EURid jätti ICANNille hakemuksen .eu-aluetunnuksen kyrillisestä ja kreikkalaisesta versiosta 5. toukokuuta 2010. Hakemus perustui Kyproksen, Kreikan ja Bulgarian komissiolle ilmoittamiin .eu-päätteen versioihin. Aluksi kreikkalaista merkkijonoa .ευ ja kyrillistä merkkijonoa .ею pidettiin kuitenkin hämäävän samankaltaisina kuin käytössä olevaa ASCII-muotoista ccTLD-tunnusta (.eu), minkä vuoksi niiden käyttöönottoa jouduttiin arvioimaan pitkällisessä prosessissa.

    Kyrillinen merkkijono (.ею) läpäisi nopeutetun IDN-hyväksymisprosessin, mutta kreikkalainen merkkijono (.ευ) ei läpäissyt teknistä arviointivaihetta, koska se oli ”silmämääräisesti joko identtinen tai sekoitettavissa ainakin kolmen ISO 646-BV -merkkijonon (“.eu”, “.ev” ja “.ey”) kanssa”.

    Uudelleenarviointipyynnön jälkeen lokakuussa 2014 .ευ-merkkijonon ei katsottu olevan sekoitettavissa merkkijonoihin .ev ja .ey, mutta merkkijonojen .EV ja .EY-kanssa katsottiin olevan sekaannusvaara.

    Erityinen työryhmä antoi 23. kesäkuuta 2016 lisäohjeistusta merkkijonojen samankaltaisuuden toista arviointiprosessia varten, myös näkökannoiltaan jakautuneiden suositusten tulkintaa varten. Ohjeissa suositeltiin, että jos merkkijono on hämäävän samankaltainen toisen suuraakkosin kirjoitettavan merkkijonon kanssa mutta ei pienaakkosin kirjoitettavan merkkijonon kanssa, asia on ratkaistava ensisijaisesti pienaakkosin kirjoitetun merkkijonon mukaan.

    Tämän raportin kirjoittamisajankohtana tarkastellaan mahdollisuutta perustaa toinen työryhmä sellaisten toimien arvioimiseksi, joilla pyritään lieventämään hämäävää samankaltaisuutta rekisteritasolla.

    5.Rekisterin toiminta

    5.1.Kirjaamo

    EURid on Euroopan laajuisesti toimiva voittoa tavoittelematon organisaatio, jonka päätoimipaikka on Diegemissä (Belgia) ja jolla on alueelliset toimipisteet Tukholmassa, Prahassa ja Pisassa. Siihen kuuluu kaksi perustajajäsentä – DNS Belgium (.be-rekisteri) ja Istituto di Informatica e Telematica (.it-rekisteri) – ja kahdeksan liitännäisjäsentä. Nämä ovat ARNES (.si-rekisteri), CZ.NIC (.cz-rekisteri), Business Europe (liitto, johon kuuluu 39 alan kattojärjestöä 33 maasta), ECTA Internet Committee (European Community Trademark Association), EMOTA (European Multi-channel and Online Trade Association), IAB Europe (Interactive Advertising Bureau), CECUA (Confederation of European Computer Users) ja UEAPME (Käsiteollisuuden ja pienten ja keskisuurten yritysten eurooppalainen liitto). Tekijänoikeusjuristi Marie-Emmanuelle Haas liittyi organisaatioon riippumattomana jäsenenä vuonna 2016.

    EURidin tärkeimmät palvelimet sijaitsevat Amsterdamissa ja Luxemburgissa. Molemmissa toimipaikoissa on samanlaiset laitteet. EURidin itsehoidetut palvelimet sijaitsevat Amsterdamissa, Ljubljanassa, Lontoossa ja Prahassa, ja kolmella anycast-operaattorilla (DENIC, NETNOD ja DYN) on nimipalvelimia 9 eri puolilla maailmaa.

    EURidin neljässä toimipisteessä työskenteli yhteensä 50,3 kokoaikavastaavaa työntekijää vuoden 2017 ensimmäisen neljänneksen lopussa. Suurin osa työntekijöistä työskentelee ulkoisista suhteista vastaavassa työryhmässä (joka vastaa tilien hallinnoinnista ja tuesta kaikilla EU:n kielillä) sekä tekniikan osastolla.

    5.2.Yhteydet rekisterinpitäjiin

    Nykyisten asetusten mukaan .eu-rekisteri ei itse toimi rekisterinpitäjänä. EURidin toiminnan painopisteenä on tarjota laadukkaita palveluja sen 693 akkreditoidulle rekisterinpitäjälle. Akkreditoitujen rekisterinpitäjien määrä on pudonnut hieman kahden viimeksi kuluneen vuoden aikana – vuoden 2015 ensimmäisen neljänneksen lopussa rekisterinpitäjiä oli 751 – sillä monia rekisterinpitäjien tilejä yhdistettiin, ja monet suuret eurooppalaiset ja maailmanlaajuiset toimijat ostivat useita pienempiä rekisterinpitäjiä.

    Marraskuussa 2016 .eu-rekisteri otti käyttöön yhtenäisen euromaksualueen (SEPA) välineen ja niin kutsutun jälkikäteismaksujärjestelmän, joiden ansiosta rekisterinpitäjät voivat nyt antaa veloittaa tapahtumakohtaiset maksut suoraan pankkitileiltään. EURid on lisäksi kiinnittänyt enemmän huomiota rekisterinpitäjiin, joilla on maksamattomia laskuja, ja tämän seurauksena sulkenut useita tilejä.

    5.3.Kansainväliset suhteet

    Raportointikaudella .eu-rekisteri toimi säännöllisesti ja aktiivisesti internetin ekosysteemissä. Toimintaan kuuluivat seuraavat toimet:

    ·osallistuminen Euroopan kansallisten aluetunnusrekisterien neuvoston (CENTR) kokouksiin ja seminaareihin

    ·osallistuminen ICANNin kokouksiin

    ·toimiminen puheenjohtajana ICANNin maantieteellisten aluetunnusten tukijärjestön (ccNSO) strategia- ja toimintasuunnitelmatyöryhmässä

    ·toimiminen puheenjohtajana ccNSO:n EPSRP-paneelin (Extended Process Similarity Review Panel) työryhmässä vuoden 2015 toisella neljänneksellä

    ·osallistuminen IANAn toimintojen ohjauksen siirron ja ICANNin vastuullisuuden prosesseihin yhtenä ccNSO:n nimittämistä edustajista yhteisöjen välisessä työryhmässä

    ·yhteistyön tekeminen UNESCOn ja Verisignin kanssa vuosittaista maailmanlaajuista IDN-raporttia varten 10

    ·yhteistyön tekeminen ICANNin kanssa EURidin parhaiden käytäntöjen jakamiseksi rekistereille ja rekisterinpitäjille Lähi-idän maiden ja niiden rajanaapurimaiden alueella (MEAC) sekä Latinalaisen Amerikan ja Karibian alueella 11  

    ·kumppanuustoimet internetin hallintofoorumin järjestämiseksi Scuola S. Annassa Pisassa

    ·.eu-akatemian käynnistäminen kesäkuussa 2015 12  

    ·vuotuisen internetin hallinnointia koskevaan eurooppalaisen vuoropuheluun (EuroDIG) liittyvän kokouksen isännöiminen Brysselissä 9.–10. kesäkuuta 2016 yhdessä Euroopan komission kanssa.

    5.4.Markkinointi-, tietoisuus- ja viestintätoimet

    .eu-aluetunnuksen kymmenettä vuosipäivää vietettiin 7. huhtikuuta 2016. Tätä merkkipaalua juhlittiin julkaisemalla uusi eurid.eu-verkkosivusto sekä .eu illustrated -verkkolehden 13 erityinen juhlavuosiversio. 

    EURid on kahden kuluneen vuoden aikana kehittänyt useita markkinointi-, tietoisuus- ja viestintätoimia monin tavoin:

    ·Kumppanuuksien vahvistaminen edelleen akkreditoitujen rekisterinpitäjien kanssa .eu-aluetunnuksen edistämiseksi yhteisrahoitettavan markkinointiohjelman ja niin kutsuttujen räätälöityjen alennusjärjestelmien avulla. Yhteisrahoitettavan markkinointiohjelman yhteydessä jätettiin 52 erilaista tarjousta vuonna 2015 ja 57 tarjousta vuonna 2016. Räätälöityjen alennusjärjestelmien myötä rekisteri otti rekisterinpitäjiä varten käyttöön keinon hyötyä alemmista rekisteröintimaksuista myyntimääriensä perusteella. Tämä lähestymistapa on yleinen monissa muissa aluetunnusrekistereissä. Tämän raportin laatimishetkellä 98 prosenttia vuoden 2017 ensimmäisen neljänneksen aikana tehdyistä rekisteröinneistä oli niiden 331 rekisterinpitäjän tekemiä, jotka liittyivät räätälöityihin alennusjärjestelmiin vuonna 2017.

    ·.eu-aluetunnusta koskevan tietoisuuden lisäämiseen tarkoitettujen suoramarkkinointitoimien parantaminen. Vuoden 2015 ja 2016 aloitteisiin sisältyi kaksi vuotuista verkkomarkkinointikampanjaa, osallistuminen valittuihin alan messuihin ja tapahtumiin eri puolilla Eurooppaa sekä mainostaulukampanjan jatkaminen Brysselin lentokentällä. Lisäksi .eu-verkkopalkinnoista on kahden kuluneen vuoden aikana tullut osa säännöllistä toimintaa.

    ·Jäsennellyn näkyvyyden suunnittelu sosiaalisessa mediassa 14 sekä neljännesvuosittaisten ja vuosittaisten raporttien sekä kaksi kertaa vuodessa ilmestyvän .eu illustrated -lehden julkaisu.

    5.5.Taloudellinen tilanne

    Rekisteri on ulkopuolinen organisaatio, joka tekee päätöksensä itsenäisesti. Komissio seuraa kuitenkin lainsäädännön ja palveluntarjontasopimuksen mukaisesti tarkasti rekisterin taloudellista tilaa. Kattavista paikan päällä tehtävistä tilintarkastuksista vastaa riippumaton tilintarkastaja. Komissio hoitaa valvontarooliaan muun muassa perehtymällä tilintarkastajien huomioihin, taloudellisiin puolivuotis- ja vuosiraportteihin, neljä kertaa vuodessa annettaviin edistymisraportteihin, talousarvioesityksiin sekä strategia- ja toimintasuunnitelmiin. Talouskysymyksistä keskustellaan rekisterin kanssa säännöllisesti puolivuosittain järjestettävissä tapaamisissa ja alemman tason yhteydenpidossa.

    Kilpailukykynsä parantamiseksi dynaamisilla aluetunnusten markkinoilla EURid otti rekisterinpitäjiään varten käyttöön räätälöidyt alennusjärjestelmät, joiden avulla voidaan vähentää uusia rekisteröintimaksuja rekisterinpitäjän myyntimäärien perusteella. Tammikuusta 2017 alkaen uuden verkkotunnuksen perushinta oli 1,75 euroa räätälöityihin alennusjärjestelmiin liittyneille rekisterinpitäjille.

    Rekisterin keskeiset taloudelliset muuttujat pysyivät vakaina vuosina 2015 ja 2016. Rekisterin tulot olivat kumpanakin vuonna noin 13 miljoonaa euroa, mutta kustannukset laskivat merkittävästi hieman yli 11 miljoonaan euroon vuoden 2016 lopussa. Tämän johdosta nettotulos ei ole ollut yhtä tasapainoinen kuin aiempina vuosina, ja EU:n talousarvioon siirrettiin ylijäämänä 1 238 723 euroa varainhoitovuonna 2015 ja 2 748 873 euroa varainhoitovuonna 2016.

    Komissio tarkisti säännöllisesti rekisterin budjetoiduissa ja todellisissa kustannuksissa tapahtuneet muutokset, erityisesti markkinointikustannukset (noin 3 miljoonaa euroa vuonna 2015 ja 2,7 miljoonaa vuonna 2016) ja henkilöstökustannukset (noin 4 miljoonaa euroa vuonna 2015 ja 3,9 miljoonaa vuonna 2016).

    Vuoden 2016 lopussa rekisteri ylläpiti viidentyyppisiä taloudellisia varantoja: poistot (0,8 miljoonaa euroa), investoinnit (0,6 miljoonaa euroa), sosiaaliperusteiset maksuvastuut (2,7 miljoonaa euroa), lakisääteiset maksuvastuut (1,2 miljoonaa euroa) ja käyttöpääoma (1 miljoona euroa).

    5.6.Toiminnan jatkuvuus, kestävyys ja laatu

    5.6.1.Toiminnan jatkuvuus

    Vuotuinen toiminnan jatkuvuutta koskeva harjoitus arvioitiin vuonna 2016, sillä erilaisten kyberuhkien määrä on jatkanut kasvuaan. Koska perinteinen datakeskuksen vaihto on integroitu tavallisiin liiketoimiin ja se suoritetaan säännöllisesti ylläpitotoimien aikana, EURid keskittyi muihin kriisinhallinnan aloihin.

    Tästä syystä EURid teki vuoden 2016 jälkipuoliskolla sopimuksen ulkoisen yrityksen kanssa niin sanotun työpöytäharjoituksen (Table Top eXercise, TTX) suorittamiseksi. TTX on skriptattu harjoitus, jossa järjestetään simuloitu ongelmatilanne, jonka aikana arvioidaan koko kriisinhallintaprosessia. Ennen vuotta 2016 suoritetuista toiminnan jatkuvuutta koskevista harjoituksista poiketen TTX-harjoitukseen osallistui koko kriisinhallintatyöryhmä, mukaan luettuina teknisestä toiminnasta, oikeusasioista, viestinnästä ja ulkoisista suhteista vastaavat osastot sekä pääjohtaja. Vaikka harjoitus suoritettiin vain teoreettisessa ja tiivistetyssä muodossa, siinä saatiin selkeä näkemys mahdollisista puutteista.

    Testejä suoritettiin suunniteltua vähemmän resurssisuunnittelun ja ensisijaisten tavoitteiden välisten ristiriitojen takia. EURid suoritti kuitenkin toiminnan jatkuvuuden palautustestejä (Disaster Recovery & Recovery Tests, DRRT) vuoden 2016 aikana.

    5.6.2.Turvallisuus

    .eu.aluetunnuksissa käytetään DNSSEC-yhteyskäytäntöä (Domain Name System Security Extension). DNSSEC on yhteyskäytäntö, jolla todennetaan (verkko-osoitteita koskevat) nimipalvelinten vastaukset internetin juurialueelle saakka ns. luottamusketjussa. Vuonna 2013 käyttöön otettu ns. DNSSEC-alennus (0,02 euron alennus verkkotunnusmaksussa kutakin oikein allekirjoitettua verkkotunnusta kohti kuukaudessa) oli edelleen rekisterinpitäjien saatavilla DNSSECin käyttöönoton tukemiseksi. Vuoden 2017 ensimmäisen neljänneksen lopussa DNSSEC-allekirjoituksella varmennettuja .eu-aluetunnuksia oli 357 389.

    Lisäksi EURid on toteuttanut yritystasolla Kansainvälisen standardoimisjärjestön antaman ISO/IEC 27001 -tietoturvallisuusstandardin vaatimukset tarjotakseen turvallisia ja laadukkaita palveluja .eu-tunnuksen akkreditoiduille rekisterinpitäjille ja suurelle yleisölle. .eu-rekisteri sai 28. kesäkuuta 2016 uuden ISO/IEC 27001 -sertifioinnin BSI:n (British Standards Institution) suorittaman tarkastuksen jälkeen.

    5.6.3.Toimet rekisteröintitietojen tarkkuuden parantamiseksi, verkkotunnusten väärinkäytön vähentämiseksi sekä yhteistyön tekemiseksi kyberrikollisuuden torjuntaa varten

    Rekisteri on toteuttanut toimia torjuakseen ilkivaltaista verkkokäyttäytymistä, johon sisältyy päivittäistä verkkotunnusten väärinkäyttöä ja muun muassa tekijänoikeusrikkomuksia, verkkourkintaa ja kyberhyökkäyksiä, myös haittaohjelmien levittämistä. Erityisesti verkkotunnuksille tehdään kelpoisuusehtojen tarkastuksia, ja uusista rekisteröinneistä pyritään seulomaan epäilyttäviä toimintamuotoja ja muita poikkeavuuksia 15 . Rekisterinpitäjien on varmistettava eu-aluetunnuksen akkreditointisopimuksen 4 artiklan mukaan, että jokainen verkkotunnuksen haltija noudattaa EU:n asetusten viimeisimmissä versioissa säädettyjä vaatimuksia sekä rekisterin verkkosivuilla julkaistuja .eu-aluetunnuksen rekisteröintiperiaatteita ja käyttöehtoja.

    Rekisterinpitäjien täsmällisten rekisteröintitietojen toimittamisen parantaminen on yhä tärkeämpi keino verkkotunnusten vilpillisen käytön ehkäisemisessä ja torjumisessa. EURid käynnisti tätä tarkoitusta varten Whois-laatusuunnitelman vuoden 2014 ensimmäisellä neljänneksellä. Raportointikaudella täsmennettiin menettelyjä, joilla voidaan ottaa käyttöön nopeutettu menetelmä selkeitä tapauksia varten. Nopeutettua menettelyä sovelletaan, jos rekisteröintitiedot ovat ilmeisen virheellisiä, jos verkkotunnusten rekisteröinneissä havaitaan epäilyttäviä toimintamuotoja tai jos ilmenee väärinkäyttöä koskevia epäilyjä/väitteitä. Tällaisessa tapauksessa rekisterinpitäjää pyydetään toimittamaan todisteet rekisteröintitiedoista kolmen päivän kuluessa, ja tämän jälkeen kyseessä oleva verkkotunnus lakkautetaan. Vuoden 2016 aikana tarkistettiin yli 18 000 verkkotunnusta, joista yli 9 000 lakkautettiin ja yli 1 000 poistettiin myöhemmin.

    Lisäksi rekisteri toimitti edelleen säännöllisesti tukea lainvalvontaviranomaisille ja muille asiaankuuluville viranomaisille. EURid piti Belgiassa yllä kansallisen tason säännöllistä vuoropuhelua CERT-EU:n kanssa ja teki aktiivista yhteistyötä viranomaisten, kuten Belgian liittovaltion talousministeriön (”FOD Economie”), Belgian tullin (”Cybersquad”) ja yleisen syyttäjäviraston, kanssa .eu-aluetunnuksiin liittyvän laittoman toiminnan torjumiseksi. Yhteistyössä keskityttiin pääasiassa väärennettyjen tuotteiden myyntiin .eu-aluetunnusta käyttäen. Euroopan tasolla EURid allekirjoitti joulukuussa 2016 yhteisymmärryspöytäkirjan Europolin kanssa osallistuakseen yhteisiin toimiin kyberrikollisuuden torjumiseksi, vaihtaakseen tietoa kyberrikollisuuteen liittyvistä tilastoista ja suuntauksista ja sitoutuakseen yhteistyöhön kyberrikollisuuden torjuntaa varten tarkoitetuissa hankkeissa 16 .

    5.7.Verkkotunnuksia koskeneet oikeuskäsittelyt ja riidat

    5.7.1.Unionin yleiseen tuomioistuimeen ja Euroopan unionin tuomioistuimeen viedyt tapaukset

    Unionin yleiseen tuomioistuimeen ja Euroopan unionin tuomioistuimeen ei viety tapauksia raportointikauden aikana.

    5.7.2.Vaihtoehtoinen riidanratkaisumenettely

    Verkkotunnuksiin liittyvät riidat voidaan käsitellä vaihtoehtoisessa riidanratkaisumenettelyssä (Alternative Dispute Resolution, ADR) Prahassa toimivassa välimiesoikeudessa (Tšekin välimiesoikeus (CAC)).

    Vuonna 2015 ADR-menettelyyn jätettiin yhteensä 65 uutta valitusta eli keskimäärin viisi valitusta kuukaudessa. Yhteensä 68 ADR-riitaa saatiin päätökseen (hyväksytyt valitukset: 46; hylätyt valitukset: 5; peruutetut valitukset: 2; puutteelliset valitukset: 14; sovitut tapaukset: 1).

    Vuonna 2016 ADR-menettelyyn jätettiin yhteensä 80 uutta valitusta eli keskimäärin hieman yli kuusi valitusta kuukaudessa. Yhteensä 67 ADR-riitaa saatiin päätökseen (hyväksytyt valitukset: 41; hylätyt valitukset: 9; peruutetut valitukset: 2; puutteelliset valitukset: 14; sovitut tapaukset: 1).

    Kyrillisen päätteen (.ею) sisältäviä .eu-aluetunnuksia koskevia riitoja on voitu jättää käsiteltäväksi 1. kesäkuuta 2016 alkaen. Vuoden 2017 ensimmäisen neljänneksen lopussa Tšekin välimiesoikeuteen ei ollut viety .ею-tunnukseen liittyviä tapauksia.

    5.7.3.Oikeudenkäynnit

    EURid on ollut raportointikaudella osapuolena seuraavissa asioissa:

    STRANSKY vastaan EURid

    EURid otti 6. toukokuuta 2015 käyttöön IDNA2008-yhteyskäytännön ja homoglyph bundle -ryhmät, ja se ilmoitti poistokäytännöistä sellaisia verkkotunnuksia varten, jotka eivät enää olleet näiden uusien sääntöjen mukaisia. Käytäntöihin kuului vuoden mittainen jakso asteittaista käytöstäpoistoa varten. Vaatimusten vastaiset verkkotunnukset oli poistettava 6. toukokuuta 2016 mennessä, eikä niitä voinut enää rekisteröidä uudelleen. Kahden vaatimusten vastaisiksi muuttuneen verkkotunnuksen (”fırstrowsports.eu” ja ”fırstrow.eu”) voimassaoloaika ulottui käytöstäpoiston päivämäärää (6. toukokuuta 2016) pitemmälle (28. helmikuuta 2025 asti).

    Kummankin verkkotunnuksen haltija nosti EURidia vastaan kanteen tšekkiläisessä tuomioistuimessa seuraavan verkkotunnuksen osalta: ”fırstrowsports.eu”.

    Kirjallinen tuomio annettiin 21. marraskuuta 2016. Tuomioistuimen virallisessa päätöksessä todetaan seuraavaa: Vastaajalle (EURid) määrätään velvoite varmistaa verkkotunnuksen ”fırstrowsports.eu” toiminta 28. helmikuuta 2025 asti, sillä EURidin käyttöehtojen 13 artiklan mukaan EURid ei voi yksipuolisesti muuttaa haltijan oikeuksia ja velvoitteita, vaan EURid voi soveltaa uusia sääntöjä ainoastaan kaikkiin myöhempiin rekisteröinteihin.

    Vaikka tuomioistuimen päätös koskee ainoastaan toista verkkotunnusta (”fırstrowsports.eu”) mutta ei tunnusta ”fırstrow.eu”, EURid sovelsi tuomioistuimen päätöstä molempiin verkkotunnuksiin, ja se pitää molemmat verkkotunnukset aktiivisina niiden voimassaolon päättymiseen eli 28. helmikuuta 2025 asti (jolloin ne poistetaan).

    Asian käsittely on näin ollen saatu päätökseen.

    EURid vastaan VAN COLLEM

    EURid nosti 29. helmikuuta 2016 kanteen kahta verkkotunnuksen haltijaa vastaan (Nanogenetics Ltd ja Citizen Engineering Services Ltd). Kyseisillä haltijoilla oli sama kotipaikka (29 Harley Street, Marylebone, London, W1G 9QR). Molemmat haltijat olivat rekisteröineet noin 1 600 verkkotunnusta rekisterinpitäjän IO Domain UK Ltd kautta. Rekisterinpitäjä toimii nimellä ”Universal Domains” samassa osoitteessa (29 Harley Street, Marylebone, London, W1G 9QR). Näyttää siltä, että yli 6 000 brittiläistä yritystä on rekisteröity kyseiseen osoitteeseen. Nähtävästi henkilö nimeltä Van Collem väitti edustavansa molempia verkkotunnuksen haltijoita, ja EURidilla on syytä uskoa, että Van Collem on todellisuudessa myös rekisterinpitäjä.

    Koska rekisterinpitäjällä oli 7 363,50 euron edestä erääntyneitä maksuja, EURid irtisanoi sen akkreditointisopimuksen sopimusrikkomuksen vuoksi (useiden muistutusten jälkeen).

    Rekisterinpitäjän sopimuksen irtisanomisen seurauksena kaikki verkkotunnuksen haltijat saivat automaattisen sähköposti-ilmoituksen, jossa niitä kehotettiin etsimään muu haluamansa rekisterinpitäjä ja siirtämään verkkotunnuksensa valitulle rekisterinpitäjälle. Van Collem ilmoitti valinneensa yrityksen ”Lifestyle International BV” (alankomaalainen säätiö). Yritys oli todellakin hakenut .eu-akkreditointia, mutta koska se ei ollut saattanut akkreditointimenettelyä päätökseen, EURid ei ollut hyväksynyt sen hakemusta.

    EURid antoi Van Collemille yli 166 kalenteripäivää aikaa verkkotunnustensa siirtämiseen (tavallisesti kaikkiin vastaavassa tilanteessa oleviin haltijoihin sovelletaan 30–40 päivänä karanteeniaikaa).

    Koska EURid oli varannut nämä verkkotunnukset Van Collemia varten saamatta niistä maksua, EURid päätti nostaa kanteen, jotta tuomioistuin julistaisi EURidin ja verkkotunnuksen haltijan (haltijoiden) välisen sopimuksen irtisanotuksi.

    Verkkotunnuksen haltijat (Nanogenetics Ltd ja Citizen Engineering Services Ltd)

    Tuomioistuimen käsittely pidettiin 21. helmikuuta 2017 Brysselissä, ja tällä välin molemmat yritykset oli purettu.

    Tuomari päätti varata lisäaikaa sen varmistamiseksi, että kumpikin yritys on poistettu yritysrekisteristä (Companies House, Yhdistynyt kuningaskunta) ja näin ollen lykätä päätöksen antamista. EURid odottaa saavansa väliaikaisen päätöksen, jossa tuomari saattaa avata käsittelyn uudelleen.

    6.EMAS-rekisteröinti ja hiilidioksidipäästöjen kompensointi

    EURidistä tuli 23. toukokuuta 2012 Euroopan ensimmäinen EMAS-sertifioitu rekisteri (rekisterinumero BE-VL-000016) 17 . Vuoden 2015 toisella neljänneksellä EURid sai päätökseen uudelleensertifiointiprosessinsa, jonka se toteutti tarkistetun, kuusi tavoitetta sisältävän vuosien 2015–2017 ympäristöjulistuksen mukaisesti. EMAS-rekisteröinti koskee sekä EURidin päätoimipaikkaa Diegemissä (Belgia) ja sen sivutoimipaikkaa Pisassa (Italia) (vuoden 2015 toisesta neljänneksestä lähtien).

    EURid on vuodesta 2013 lähtien varmentanut hiilidioksidipäästönsä ja tämän jälkeen ostanut sertifioituja päästöoikeuksia niiden kompensoimiseksi 18 .

    7.Päätelmät

    .eu-aluetunnuksen toteutusmalli on onnistunut.

    Kahden kuluneen vuoden aikana .eu-aluetunnus on toiminut erilaisessa aluetunnusten toimintaympäristössä kuin sen lanseerauksen aikaan vuonna 2006. Uudet gTLD-tunnukset ovat muuttaneet verkkotunnusalan täysin. Yhä useammat rekisterinpitäjät hallinnoivat uusia päätteitä, ja vanhoista aluetunnuksista vastaavat toimijat ovat ryhtyneet etsimään vaihtoehtoja tarjontansa monipuolistamiseksi ja toimintansa laajentamiseksi uusille liiketoiminnan aloille. Näin voitaisiin kompensoida uusista rekisteröinneistä saatavia vähentyneitä tuloja pitkällä aikavälillä.

    Vuoden 2016 lopussa Euroopan komissio käynnisti .eu-asetuksia koskevan sääntelyn toimivuutta ja tuloksellisuutta koskevan ohjelman (REFIT) mukaisen tarkistuksen sen varmistamiseksi, että .eu-tunnuksia koskeva lainsäädäntö vastaa edelleen tarkoitustaan. Siihen sisältyy ”back-to-back”-arviointi ja vaikutustenarviointi. Arvioinnissa tarkastellaan vähintään viittä pakollista arviointiperustetta, jotka koskevat tehokkuutta, vaikuttavuutta, merkityksellisyyttä, johdonmukaisuutta ja EU:n lisäarvoa, ja siinä käsitellään .eu-tunnuksia koskevan lainsäädännön täytäntöönpanoa koko EU:ssa, ETA-maissa ja ehdokasmaissa siitä lähtien, kun ensimmäinen asetus annettiin vuonna 2002. Arviointia käytetään myöhemmin perustana tulevaisuuteen suuntautuvassa vaikutustenarvioinnissa, ja siinä hahmotellaan poliittisia vastauksia tunnistettuihin haasteisiin. Mahdolliset konkreettiset aloitteet hyväksytään vuonna 2018.

    Monikielisyys on edelleen sekä .eu-rekisterin että Euroopan komission ensisijainen tavoite. On syytä ottaa huomioon, että EURid teki kreikkalaista .eu-merkkijonoa koskevan hakemuksen seitsemän vuotta sitten, mutta ICANN ei ole vielä hyväksynyt kreikan .ευ-merkkijonoa sillä perusteella, että se on muiden merkkijonojen kanssa samankaltainen sekaannusta aiheuttavalla tavalla. Komissio on toistuvasti kehottanut ICANNia saattamaan tämän prosessin päätökseen ja painottanut, että ICANN ei ole noudattanut kaikissa hakemuksissa samaa tiukkaa käytäntöä viime aikoina, sillä se on myöntänyt selvästi sekaannusvaaran aiheuttavia uusia gTLD-tunnuksia.

    Rekisteri on antanut viime aikoina ennakoivaa tukea toimille, joilla pyritään ehkäisemään .eu-verkkotunnusten väärinkäyttöä ja lisäämään niiden turvallisuutta ja luotettavuutta. Tuen katsotaan olevan tärkeää, ja sitä pyritään edistämään digitaalisessa ympäristössä, jossa kyberrikollisuuden uhka ja vaikutus ovat kasvaneet merkittävästi.

    Euroopan komissio jatkaa säännöllistä ja rakentavaa viestintäänsä rekisterin kanssa sekä säilyttääkseen .eu-aluetunnuksen aseman DNS-järjestelmän huipputasolla että tehdäkseen siitä eurooppalaisille eturivin verkkotunnuksen. .eu-aluetunnuksen toiminnasta tehdään päätelmiä jälleen vuonna 2018, jolloin käynnissä olevan REFIT-arvioinnin tulokset ovat saatavilla.



    LIITE

    ·Tilastotiedot .eu-tunnuksista CENTR-rekistereissä vuoden 2017 ensimmäisen neljänneksen lopussa

    ·eu-verkkotunnusten rekisteröinnit vuosineljänneksittäin vuoden 2017 ensimmäisen neljänneksen loppuun mennessä

    ·Verkkotunnusten kokonaismäärä rekisteröijän kotimaan mukaan vuoden 2017 ensimmäisen neljänneksen lopussa

    ·Rekisterinpitäjien jakautuminen vuoden 2017 ensimmäisen neljänneksen lopussa



    ·IDN-rekisteröinnit vuoden 2017 ensimmäisen neljänneksen lopussa

    (1)      .tk-aluetunnus ei edelleenkään sisälly tähän tarkasteluun sen erityisen toimintakehyksen ja myyntimallin vuoksi.
    (2)    Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EY) N:o 1137/2008, annettu 22 päivänä lokakuuta 2008, eräiden perustamissopimuksen 251 artiklassa määrätyn menettelyn soveltamisalaan kuuluvien säädösten mukauttamisesta neuvoston päätökseen 1999/468/EY valvonnan käsittävän sääntelymenettelyn osalta – Mukauttaminen valvonnan käsittävään sääntelymenettelyyn — Ensimmäinen osa (EUVL L 311, 21.11.2008, s. 1).
    (3)    Komission asetus (EY) N:o 1654/2005, annettu 10 päivänä lokakuuta 2005 (EUVL L 266, 11.10.2005, s. 35, komission asetus (EY) N:o 1255/2007, annettu 25 päivänä lokakuuta 2007 (EUVL L 282, 26.10.2007, s. 16), komission asetus (EY) N:o 560/2009, annettu 26 päivänä kesäkuuta 2009 (EUVL L 166, 27.6.2009, s. 3) ja komission asetus (EU) N:o 2015/516, annettu 26 päivänä maaliskuuta 2015 (EUVL L 82, 27.3.2015, s. 14).
    (4)      Euroopan komission täytäntöönpanopäätös, annettu 11 päivänä huhtikuuta 2014, .eu-aluetunnusrekisterin nimeämisestä (julkaistu virallisessa lehdessä (L 109/41) 12. huhtikuuta 2014).
    (5) Katso 5.6.3 kohta.
    (6)      Ks. https://www.icann.org/public-comments/fy18-budget-2017-03-08-en
    (7)    Ks. ”Verisign Domain Industry Brief”, vuoden 2016 viimeinen neljännes, https://www.verisign.com/en_US/domain-names/dnib/index.xhtml#executive-summary
    (8)      Ks. http://www.icann.org/en/topics/idn/fast-track/
    (9) Nimipalvelin on internetpalvelin, joka on erikoistunut verkkotunnuksen eri palvelujen sijaintia koskevien hakujen käsittelyyn. Nimipalvelut ovat olennainen osa DNS-nimijärjestelmää. Niiden ansiosta voidaan käyttää verkkotunnuksia IP-osoitteiden sijaan.
    (10)      Maailmanlaajuinen IDN-raportti muutettiin sähköiseksi vuoden 2016 lopussa, jolloin järjestettiin internetin hallintofoorumin kokous Guadalajarassa (Meksiko) 7. joulukuuta 2016. Maailmanlaajuinen IDN-raportti on saatavilla osoitteesta www.idnworldreport.eu Vuoden 2016 internetin hallintofoorumin työryhmään voi tutustua osoitteessa https://igf2016.sched.com/event/8htA/ws19-enhancing-linguistic-and-cultural-diversity-in-cyberspace  
    (11)      Molempien alueiden osalta on tehty tutkimus verkkotunnusten markkinapaikoista. Lähi-idän maiden ja niiden rajanaapurimaiden aluetta koskeva tutkimus on saatavilla osoitteesta https://www.icann.org/en/system/files/files/meac-dns-study-26feb16-en.pdf ja Latinalaisen Amerikan ja Karibian aluetta koskeva tutkimus osoitteesta https://www.icann.org/en/system/files/files/lac-dns-marketplace-study-13mar17-en.pdf  
    (12)    Aloitteen päätavoitteena on muille alan toimijoille, rekisterinpitäjille ja tuleville sukupolville tarkoitetun sellaisen koulutuksen edistäminen, joka koskee internetin perusteita, historiaa, toimintaa ja siihen liittyviä markkinointiin, hallinnointiin, turvallisuuteen ja lainsäädäntöön liittyviä näkökohtia.
    (13)      Ks. https://eurid.eu/en/about-us/publications/
    (14)      Katso Facebook (EUregistry), Twitter (@Euregistry), YouTube (Europeanregistry)
    (15)    Ks. kelpoisuusehdot asetuksen N:o 733/2002 4 artiklan 2 kohdan b alakohdasta. Rekisterillä on oikeus tarkistaa rekisteröinnin pätevyys (asetuksen (EY) N:o 874/2004 3 artikla). Rekisteröintikäytännössä edellytetään, että rekisteröityjien henkilötiedot ovat jatkuvasti täydellisiä ja täsmällisiä ja että heillä on toimiva sähköpostiosoite rekisterin kanssa viestintää varten. Rekisteri varaa oikeuden peruuttaa verkkotunnuksen, jos osoite ei ole toimiva.
    (16)      Ks. https://www.europol.europa.eu/newsroom/news/europol-enhances-cybercrime-and-internet-security-cooperation-signing-mou-eurid
    (17)    Lisätietoja EURidin ympäristösitoumuksista: https://eurid.eu/en/going-green/
    (18)      Vuonna 2015 EURid arvioi vuoden 2014 hiilidioksidipäästönsä ja osti varmennettuja päästöoikeuksia kohdennettavaksi Ecomapuà-hankkeelle, jolla muun muassa pyritään säilyttämään Amazonin biologinen monimuotoisuus. Vuonna 2016 vuoden 2015 hiilidioksidipäästöt kompensoitiin varmennetuilla päästöoikeuksilla, jotka kohdennettiin Vietnamin Dak Rung -vesivoimalahankkeelle.
    Top