Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52011DC0538

    KOMISSION KERTOMUS EUROOPAN PARLAMENTILLE, NEUVOSTOLLE, TALOUS- JA SOSIAALIKOMITEALLE JA ALUEIDEN KOMITEALLE Väliarviointi Fiscalis 2013 -ohjelmasta

    /* KOM/2011/0538 lopullinen */

    52011DC0538

    /* KOM/2011/0538 lopullinen */ KOMISSION KERTOMUS EUROOPAN PARLAMENTILLE, NEUVOSTOLLE, TALOUS- JA SOSIAALIKOMITEALLE JA ALUEIDEN KOMITEALLE Väliarviointi Fiscalis 2013 -ohjelmasta


    TAUSTAA

    Kun EU:n sisärajat ylittäviin tavaroihin kohdistuneet fyysiset tarkastukset ja verotarkastukset poistettiin, kävi ilmi, että EU:n jäsenvaltioiden verojärjestelmien keskinäiset erot saattavat 1) vääristää kilpailua, 2) aiheuttaa kaupan uudelleensuuntautumista tai 3) mahdollistaa EU:n varoihin kohdistuvat väärinkäytökset (petosten ja veronkierron lisääntyminen). Oli tarpeen tukea tiivistä yhteistyötä välillisestä verotuksesta vastaavien viranomaisten kaikilla tasoilla Euroopan unionin verojärjestelmien toimivuuden parantamiseksi. Tämä oli suorana tavoitteena verotuksen alalla toteutettavissa yhteisön monivuotisissa toimintaohjelmissa, joita olivat Matthaeus-vero-ohjelma (1993), Fiscalis (1998–2002), Fiscalis 2003–2007 ja Fiscalis 2013.

    Fiscalis 2013 on viimeisin yhteisön ohjelmista, ja sen tavoitteena on varmistaa verojärjestelmien moitteeton toiminta sisämarkkinoilla lisäämällä osallistujamaiden, niiden viranomaisten ja virkamiesten välistä yhteistyötä. Ohjelmalla helpotetaan yhteistyöhankkeita ja yhteistyöprosesseja sekä tietämyksen ja parhaiden käytäntöjen levittämistä jäsenvaltioiden, ehdokasmaiden ja mahdollisten ehdokasmaiden kansallisten verohallintojen keskuudessa. Hankkeet toteutetaan pääasiassa yhteisinä toimina, jotka voivat olla seminaareja ja työpajoja, monenvälisiä tarkastushankkeita, hankeryhmiä, työvierailuja ja koulutusvälineitä. Tämän lisäksi Fiscalis 2013 -ohjelmassa, joka on käynnissä vuodet 2007–2013, asetetaan aikaisempien ohjelmien tapaan tietotekniset tiedonvaihtojärjestelmät jäsenvaltioiden välisen yhteistyön perustaksi. Noin 70 prosenttia ohjelman talousarviosta on käytetty näihin järjestelmiin. Loput 30 prosenttia on käytetty kansallisen verohenkilöstön koulutukseen ja yhteistyöhankkeisiin.

    Fiscalis 2013 -ohjelmaa koskevan päätöksen[1] 19 artiklan 1 kohdan mukaan komissio vastaa ohjelman väliarvioinnista käyttäen hyväksi jäsenvaltioiden toimittamia tietoja. Jotta metodiikka olisi yhteensopiva ja lähestymistapa johdonmukainen, arvioinnin tekeminen annettiin arviointeihin erikoistuneen ulkoisen konsulttiyrityksen (”Ramboll Management”) tehtäväksi. Komission henkilöstö ja osanottajamaat ovat siitä lähtien ohjanneet ja tukeneet konsulttien työtä ohjausryhmässä, joka on kokoontunut säännöllisesti hankkeen aikana.

    Tällä komission laatimalla raportilla täytetään velvoite, jonka mukaan väliarvioinnin tulokset on toimitettava neuvostolle, Euroopan parlamentille, Euroopan talous- ja sosiaalikomitealle ja alueiden komitealle. Konsulttiyrityksen laatima lopullinen arviointiraportti on ladattavissa TAXUD-pääosaston Europa-sivustolla.

    ARVIOINNIN TARKOITUS

    Väliarvioinnissa tarkastellaan vuodesta 2008 alkaen maaliskuuhun 2011 asti toteutettujen ohjelmatoimien vaikutusta. Siinä tarkastellaan myös aikaisempien ohjelmien mukaisesti toteutettuja toimia, jotta näkökulma olisi kattavampi. Siinä on otettu huomioon sekä Fiscalis-ohjelman että veroyhteistyön kehittyminen EU:ssa.

    Arvioinnissa tutkitaan, miten ohjelmakauden aikana on edistytty ja missä määrin ohjelman tavoitteet on saavutettu (vaikuttavuus) kohtuullisin kustannuksin (tehokkuus). Siinä analysoidaan myös, vastaavatko tavoitteet veroyhteistyön tarpeita (tarkoituksenmukaisuus) ja missä määrin ohjelmalla saadaan EU:n tasolla lisäarvoa, eli voidaanko ohjelman tavoitteet saavuttaa paremmin unionin ohjelmalla kuin jäsenvaltioiden toteuttamin toimin.

    Väliarvioinnin tarkoituksena on arvioida, kannattaako ohjelmaa jatkaa ja onko sen toimintasuunnitelmaa syytä muuttaa ennen voimassaolon päättymistä. Arvioinnin tulokset otetaan huomioon myös tulevan Fiscalis 2020 -ohjelman vaikutusten arvioinnissa, jota tehdään parhaillaan[2]. Tässä tiedonannossa tehtävät päätelmät eivät kuitenkaan sido komission päätöksentekoa.

    METODIIKKA

    Konsulttiyritys kehitti yksityiskohtaisen metodiikan, joka noudatti tarkasti vaatimuksia ja suuntaviivoja, jotka komissio on vahvistanut lainsäädäntöehdotusten arviointia varten. Konsulttiyrityksen arviointi perustuu useiden eri tiedonkeruumenetelmien (haastattelut, tiedustelut, määrälliset tiedonkeruuvälineet jne.) avulla tehtyihin päätelmiin. Tiedot analysoitiin käyttäen kattavia arviointiperusteita, jotka oli kehitetty komission henkilöstöstä ja kansallisten verohallintojen edustajista koostuvan ohjausryhmän avustuksella. Päätelmien pätevyys varmistettiin ohjausryhmän kokouksissa, joissa keskusteltiin konsulttiyrityksen tekemistä päätelmistä ja esitettiin niistä huomautuksia. Arviointia helpotti se, että jäsenvaltioiden virkamiehet vastasivat tiedusteluihin kaiken kaikkiaan ahkerasti ja että kansallisten Fiscalis-koordinaattorien kanssa tehtiin aktiivista yhteistyötä.

    ARVIOINTI

    Konsulttiyrityksen laatimassa lopullisessa arviointiraportissa on seikkaperäinen ja yksityiskohtainen analyysi Fiscalis-ohjelmasta ja kattava tiivistelmä vuodesta 2008 alkaen toteutetuista toimista.

    Päätelmät

    Arvioinnista käy ilmi, että ohjelman tehokkuus ja vaikuttavuus on korkealla tasolla ja että sillä saadaan ehdottomasti lisäarvoa EU:n tasolla. Tiedusteluihin vastanneet ilmoittivat olevansa tyytyväisiä ohjelmaan. Fiscalis 2013 -ohjelmasta rahoitetut toimet ovat edelleen merkittäviä sidosryhmien tarpeiden kannalta sekä komissiossa että kansallisissa verohallinnoissa.

    Konsulttiyritys arvioi, että ohjelman hallinnointiin suhtaudutaan erittäin myönteisesti. Raportissa mainitaan nimenomaisesti toimet, joilla varmistetaan, että rahoille saadaan vastinetta. Tässä yhteydessä se myös korostaa, että toimien seurantaa ja raportointia voidaan edelleen parantaa, vaikka tätä saattaa vaikeuttaa se, että Euroopan komissiossa ja osallistujamaiden verohallinnoissa ei ole riittävästi henkilöstöä ohjelman hallinnointiin.

    Komissio panee merkille asianomaisten sidosryhmien erittäin myönteiset arvioinnit ja konsulttiyrityksen päätelmät siitä, että Fiscalis-ohjelmalla saadaan EU:n tasolla huomattavaa lisäarvoa. Näin ollen komissio katsoo, että ohjelman jatkaminen on suotavaa.

    Suosituksia ohjelmakauden loppuajalle

    Parannussuositukset perustuvat perinpohjaiseen metodiikkaan, tiedustelutietojen laajaan tutkimiseen ja analysointiin sekä asianomaisten sidosryhmien haastatteluihin. Yksityiskohtaiset suositukset esitetään arvioinnissa. Jotta ohjelmasta tulisi vieläkin menestyksekkäämpi ennen sen vuonna 2013 tapahtuvaa voimassaolon päättymistä, seuraavat ehdotukset on esitetty:

    1. Kiinnitetään enemmän huomiota välittömän verotuksen alalla tehtävään yhteistyöhön ja erityisesti petosten torjumisen tehostamiseen ja sen vaikutusten lisäämiseen.

    2. Asetetaan Fiscalis-ohjelman tavoitteeksi veronmaksajiin kohdistuvan hallinnollisen rasituksen vähentäminen.

    3. Perustetaan tuloshakuiset seuranta- ja arviointijärjestelmät.

    4. Helpotetaan tietämyksen ja parhaiden käytänteiden levittämistä ja soveltamista kansallisissa verohallinnoissa.

    5. Tarkastellaan mahdollisuuksia tehdä lisäparannuksia ja kehittää alv-tietojen vaihtojärjestelmä.

    6. Otetaan käyttöön erityinen suunnittelu-, seuranta- ja raportointijärjestelmä työvierailujen järjestämistä ja jälkitoimintaa varten.

    7. Otetaan mukaan useampia sidosryhmiä.

    8. Varmistetaan, että ohjelmahallinnoinnin kapasiteetti on oikeasuhteinen.

    Komissio on yleisesti ottaen samaa mieltä suosituksista. Hankkeen jatkoksi komissio laatii toimintasuunnitelman, jossa otetaan huomioon kaikki arviointiraportissa mainitut suositukset, ja selvittää, missä määrin ne voidaan panna täytäntöön toimintasuunnitelman loppuajaksi.

    Nykyisessä Fiscalis 2013 -ohjelmassa on jo esim. toimia, joiden tarkoituksena on vähentää hallinnollista rasitetta. Lisäksi seuraavaa ohjelmaa koskevassa ehdotuksessa otetaan huomioon konsulttien esittämä suositus siitä, että yksi ohjelman erityistavoitteista olisi oltava hallinnollisen taakan vähentäminen.

    Myös konsulttiyrityksen suosittelemaa seuranta- ja arviointijärjestelmän käyttöönottoa käsitellään, kun nykyistä ohjelmaa pannaan täytäntöön. Suositus siitä, että useampia sidosryhmiä olisi otettava ohjelmaan mukaan, vastaa komission tästä asiasta tekemää sisäistä analyysiä.

    [1] Euroopan parlamentin ja neuvoston päätös 1482/2007/EY, tehty 11 päivänä joulukuuta 2007.

    [2] Komission tiedonanto. Eurooppa 2020 -strategiaa tukeva talousarvio – II osa – alakohtaisia politiikkoja koskevat luvut, KOM(2011) 500, 29.6.2011.

    Top