Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32023R2631

    Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EU) 2023/2631, annettu 22 päivänä marraskuuta 2023, eurooppalaisista vihreistä joukkolainoista ja ympäristön kannalta kestävinä markkinoitavia joukkolainoja ja kestävyyteen sidottuja joukkolainoja koskevasta valinnaisesta tietojen julkistamisesta (ETA:n kannalta merkityksellinen teksti)

    PE/27/2023/REV/1

    EUVL L, 2023/2631, 30.11.2023, ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2023/2631/oj (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, GA, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    Legal status of the document In force: This act has been changed. Current consolidated version: 09/01/2024

    ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2023/2631/oj

    European flag

    virallinen lehti
    Euroopan unionin

    FI

    Sarjan L


    2023/2631

    30.11.2023

    EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON ASETUS (EU) 2023/2631,

    annettu 22 päivänä marraskuuta 2023,

    eurooppalaisista vihreistä joukkolainoista ja ympäristön kannalta kestävinä markkinoitavia joukkolainoja ja kestävyyteen sidottuja joukkolainoja koskevasta valinnaisesta tietojen julkistamisesta

    (ETA:n kannalta merkityksellinen teksti)

    EUROOPAN PARLAMENTTI JA EUROOPAN UNIONIN NEUVOSTO, jotka

    ottavat huomioon Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen ja erityisesti sen 114 artiklan,

    ottavat huomioon Euroopan komission ehdotuksen,

    sen jälkeen kun esitys lainsäätämisjärjestyksessä hyväksyttäväksi säädökseksi on toimitettu kansallisille parlamenteille,

    ottavat huomioon Euroopan talous- ja sosiaalikomitean lausunnon (1),

    noudattavat tavallista lainsäätämisjärjestystä (2),

    sekä katsovat seuraavaa:

    (1)

    Siirtyminen ilmastoneutraaliin, kestävään, energia- ja resurssitehokkaaseen, kiertotalouden periaatteen mukaiseen ja oikeudenmukaisempaan talouteen on avainasemassa unionin talouden pitkän aikavälin kilpailukyvyn ja sen kansojen hyvinvoinnin varmistamisessa. Unioni hyväksyi 5 päivänä lokakuuta 2016 ilmastonmuutosta koskevan Yhdistyneiden kansakuntien puitesopimuksen nojalla hyväksytyn Pariisin sopimuksen (3), jäljempänä ’Pariisin sopimus’. Pariisin sopimuksen 2 artiklan 1 kohdan c alakohdassa asetetaan tavoitteeksi vahvistaa maailmanlaajuisia toimia ilmastonmuutoksen uhan torjumiseksi muun muassa sovittamalla rahoitusvirrat johdonmukaisiksi suhteessa kehitykseen, jossa joustavasti mukaudutaan muuttuvaan ilmastoon. Unionin vuodelle 2050 asetettu ilmastoneutraaliustavoite on johdonmukainen tämän tavoitteen kanssa.

    (2)

    Komissio ehdotti 14 päivänä tammikuuta 2020 antamassaan tiedonannossa ”Kestävä Eurooppa -investointiohjelma – Euroopan vihreän kehityksen investointiohjelma”, että otettaisiin käyttöön ympäristön kannalta kestäviä joukkolainoja koskeva standardi, jotta ympäristön kannalta kestäviin investointeihin liittyviä sijoitusmahdollisuuksia voitaisiin lisätä ja jotta tällaisten investointien tunnistamista voitaisiin helpottaa selkeiden merkkien avulla. Eurooppa-neuvosto kehotti 11 päivänä joulukuuta 2020 antamissaan päätelmissä komissiota esittämään lainsäädäntöehdotuksen vihreitä joukkolainoja koskevasta standardista. Euroopan parlamentti korosti 29 päivänä toukokuuta 2018 antamassaan päätöslauselmassa kestävästä rahoituksesta (4) ja 13 päivänä marraskuuta 2020 antamassaan päätöslauselmassa Kestävä Eurooppa -investointiohjelmasta – miten vihreän kehityksen ohjelma rahoitetaan (5), että tarvitaan eurooppalaisia vihreitä joukkolainoja koskeva standardi.

    (3)

    Ympäristön kannalta kestävät joukkolainat ovat yksi tärkeimmistä välineistä, joiden avulla rahoitetaan ympäristön kannalta kestäviin teknologioihin, energia- ja resurssitehokkuuteen sekä ympäristön kannalta kestävään liikenneinfrastruktuuriin ja tutkimusinfrastruktuuriin liittyviä investointeja. Tällaisia joukkolainoja voivat laskea liikkeeseen rahoitusalan yritykset ja rahoitusalan ulkopuoliset yritykset sekä muut kuin yhtiömuotoiset yhteisöt, kuten julkisyhteisöt. Useissa käynnissä olevissa ympäristön kannalta kestäviä joukkolainoja koskevissa aloitteissa ympäristön kannalta kestäviä taloudellisia toimintoja ei ole määritelty yhdenmukaisella tavalla. Tämän vuoksi sijoittajat eivät pysty helposti tunnistamaan sellaisia joukkolainoja, joiden varat ovat Pariisin sopimuksessa vahvistettujen ympäristötavoitteiden mukaisia tai edistävät niiden saavuttamista.

    (4)

    Euroopan keskuspankki hyväksyi 8 päivänä heinäkuuta 2021 ilmastonmuutosta koskevan etenemissuunnitelman ottaakseen ilmastonmuutokseen liittyvät näkökohdat paremmin huomioon rahapoliittisessa ohjausjärjestelmässään ja toiminnoissaan tietojen julkistamisen, riskiarvioinnin, vakuuskäytännön ja yrityssektorin velkapaperien ostojen alalla. Tämä asetus voi olla tältä osin hyödyllinen.

    (5)

    Toisistaan poikkeavat säännöt, jotka koskevat tietojen julkistamista, ympäristön kannalta kestävien joukkolainojen ulkopuolisten arvioijien vastuuvelvollisuutta ja niiden toiminnan läpinäkyvyyttä sekä ympäristön kannalta kestävien hankkeiden kelpoisuuskriteerejä, heikentävät sijoittajien mahdollisuuksia tunnistaa ympäristön kannalta kestäviä joukkolainoja, luottaa niihin ja vertailla niitä sekä ympäristön kannalta kestävien joukkolainojen liikkeeseenlaskijoiden mahdollisuuksia käyttää tällaisia joukkolainoja muuttaakseen toimintaansa ympäristön kannalta kestävämpien liiketoimintamallien mukaiseksi.

    (6)

    Kun otetaan huomioon nykyiset erot ja yhteisten sääntöjen puuttuminen, on todennäköistä, että pyrkiessään varmistamaan yhdenmukaisuuden Pariisin sopimuksessa asetettujen tavoitteiden kanssa jäsenvaltiot ottavat käyttöön toisistaan poikkeavia toimenpiteitä ja lähestymistapoja, mikä puolestaan vaikuttaa suoraan kielteisesti sisämarkkinoiden moitteettomaan toimintaan ja luo sille esteitä sekä haittaa ympäristön kannalta kestävien joukkolainojen liikkeeseenlaskijoiden toimintaa. Lisäksi rinnakkain kehittyvät, kaupallisiin prioriteetteihin perustuvat markkinakäytännöt, jotka tuottavat eriäviä tuloksia, saattavat aiheuttaa markkinoiden pirstaloitumista ja jopa entisestään lisätä sisämarkkinoiden toiminnan tehottomuutta. Toisistaan poikkeavat standardit ja markkinakäytännöt vaikeuttavat erilaisten joukkolainojen vertailua, luovat liikkeeseenlaskijoille epätasapuoliset markkinaolosuhteet, aiheuttavat lisäesteitä sisämarkkinoille, lisäävät viherpesun riskiä ja uhkaavat vääristää sijoituspäätöksiä.

    (7)

    Ulkopuolisten arvioijien ympäristön kannalta kestävien joukkolainojen arvioinnissa käyttämiä menettelyjä koskevien yhdenmukaistettujen sääntöjen puuttuminen ja ympäristön kannalta kestävien toimintojen toisistaan poikkeavat määritelmät aiheuttavat sen, että sijoittajien on yhä vaikeampi käytännössä vertailla unionissa joukkolainoja niiden ympäristötavoitteiden näkökulmasta. Ympäristön kannalta kestävien joukkolainojen markkinat ovat lähtökohtaisesti kansainväliset, ja markkinatoimijat käyvät kauppaa joukkovelkakirjoilla ja käyttävät palveluntarjoajina olevien kolmansien osapuolten tarjoamia ulkopuolisia arviointipalveluja yli rajojen. Unionin tason toimilla voitaisiin vähentää riskiä ympäristön kannalta kestävien joukkolainojen ja tällaisiin joukkolainoihin liittyvien ulkopuolisten arviointipalvelujen sisämarkkinoiden pirstoutumisesta ja tukea Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen soveltamista (EU) 2020/852 (6) tällaisten joukkolainojen markkinoilla.

    (8)

    Sen vuoksi olisi vahvistettava yhdenmukaiset erityisvaatimukset sellaisten rahoitusalan yritysten ja rahoitusalan ulkopuolisten yritysten sekä julkisyhteisöjen liikkeeseen laskemille joukkolainoille, jotka haluavat käyttää liikkeeseen laskemastaan joukkolainasta nimitystä ”eurooppalainen vihreä joukkolaina” tai ”EuGB-joukkolaina”. Kun eurooppalaisia vihreitä joukkolainoja koskevat laatuvaatimukset vahvistetaan asetuksella, olisi varmistettava, että tällaisten joukkolainojen liikkeeseenlaskuun sovelletaan yhdenmukaisia edellytyksiä, koska asetuksella estetään toisistaan poikkeavat kansalliset vaatimukset, joita voisi seurata direktiivin saattamisesta osaksi kansallista lainsäädäntöä. Asetuksella voidaan lisäksi varmistaa, että kyseisiä edellytyksiä sovelletaan suoraan tällaisten joukkolainojen liikkeeseenlaskijoihin. Liikkeeseenlaskijoiden, jotka haluavat käyttää nimitystä ”eurooppalainen vihreä joukkolaina” tai ”EuGB-joukkolaina”, olisi kaikkialla unionissa noudatettava samoja sääntöjä, jotta markkinoiden tehokkuutta voidaan lisätä vähentämällä eroja ja näin myös tällaisten joukkolainojen arvioinnista sijoittajille aiheutuvia kustannuksia. Jotta voidaan helpottaa vertailua ja puuttua viherpesuun, valinnaisten kestävyystietojen julkistamista koskevia mallipohjia olisi tarjottava sekä ympäristön kannalta kestävinä markkinoitavia joukkolainoja että kestävyyteen sidottuja joukkolainoja varten.

    (9)

    Joukkolainojen markkinoilla kestävyyteen sidottuihin joukkolainoihin sisältyvät mitkä tahansa joukkolainavälineet, joiden rahoitukselliset tai rakenteelliset ominaisuudet vaihtelevat sen mukaan, saavuttaako liikkeeseenlaskija ennalta määrätyt kestävyystavoitteet tai ympäristöön, yhteiskuntaan ja hyvään hallintotapaan liittyvät tavoitteet. Koska tämä asetus kattaa ainoastaan ympäristökestävyyden, kestävyyteen sidottujen joukkolainojen määritelmään olisi sisällyttävä tässä asetuksessa ainoastaan sellaiset joukkolainat, joiden rahoitukselliset tai rakenteelliset ominaisuudet vaihtelevat sen mukaan, saavuttaako liikkeeseenlaskija ennalta määrätyt ympäristökestävyystavoitteet.

    (10)

    Asetuksessa (EU) 2020/852 erotetaan ympäristön kannalta kestävissä toiminnoissa mahdollistavat toiminnat ja siirtymätoiminnat, jotka katsotaan ympäristön kannalta kestäviksi tietyin edellytyksin. Sama erottelu olisi tehtävä myös sellaisten tietojen julkistamisessa, jotka koskevat eurooppalaisia vihreitä joukkolainoja sekä ympäristön kannalta kestävinä markkinoitavia joukkolainoja ja kestävyyteen sidottuja joukkolainoja, joihin sovelletaan ydinenergiaan ja fossiiliseen kaasuun liittyviä toimintoja koskevia erityisiä avoimuusvaatimuksia, jos tällaiset toiminnat kuuluvat komission delegoidun asetuksen (EU) 2021/2139 (7) soveltamisalaan.

    (11)

    Asetuksen (EU) 2020/852 mukaisesti ja selkeiden, määrällisten, yksityiskohtaisten ja yhteisten määritelmien tarjoamiseksi sijoittajille olisi käytettävä kyseisessä asetuksessa vahvistettuja kriteerejä määritettäessä, pidetäänkö taloudellista toimintaa ympäristön kannalta kestävänä. Joukkolainojen, joista käytetään nimitystä ”eurooppalainen vihreä joukkolaina” tai ”EuGB-joukkolaina”, varat olisi kohdennettava taloudellisiin toimintoihin, jotka joko ovat ympäristön kannalta kestäviä ja siten asetuksessa (EU) 2020/852 vahvistettujen ympäristötavoitteiden mukaisia tai edistävät toimintojen muuttamista niin, että ne voivat täyttää kyseiset kriteerit tullakseen ympäristön kannalta kestäviksi. Liikkeeseenlaskijoiden olisi joka tapauksessa kohdennettava kaikki eurooppalaisten vihreiden joukkolainojen varat ennen kunkin joukkolainan erääntymistä ja samalla liikkeeseenlaskijoiden olisi voitava vähentää joukkolainojen liikkeeseenlaskuun suoraan liittyvät liikkeeseenlaskukustannukset. Kyseisten joukkolainojen varoja olisi voitava käyttää sekä tällaisten ympäristön kannalta kestävien toimintojen rahoittamiseen suoraan siten, että rahoitetaan asetuksessa (EU) 2020/852 ympäristön kannalta kestäville taloudellisille toiminnoille säädetyt kriteerit, jäljempänä ’luokitusjärjestelmän vaatimukset’, täyttäviin taloudellisiin toimintoihin liittyviä omaisuuseriä ja menoja, että välillisesti tietyin edellytyksin sellaisten rahoitusvarojen kautta, joilla rahoitetaan kyseiset kriteerit täyttäviä taloudellisia toimintoja. Sen vuoksi on tarpeen täsmentää ne omaisuuserä- ja menoluokat, joita voidaan rahoittaa eurooppalaisten vihreiden joukkolainojen varoilla.

    (12)

    Eurooppalaisten vihreiden joukkolainojen varat olisi käytettävä sellaisten taloudellisten toimintojen rahoittamiseen, joilla on pysyvä myönteinen vaikutus ympäristöön. Tällaiset pysyvät myönteiset vaikutukset voidaan saavuttaa monin keinoin. Koska käyttöomaisuus on tyypillisesti pitkäaikaisia omaisuuseriä, ensimmäisenä keinona on käyttää eurooppalaisten vihreiden joukkolainojen varat sellaisen aineellisen tai aineettoman käyttöomaisuuden rahoittamiseen, joka ei ole rahoitusvaroja, edellyttäen, että kyseinen käyttöomaisuus liittyy sellaisiin taloudellisiin toimintoihin, jotka täyttävät luokitusjärjestelmän vaatimukset. Koska rahoitusvaroja voidaan käyttää myös sellaisten taloudellisten toimintojen rahoittamiseen, joilla on pysyvä myönteinen vaikutus ympäristöön, toisena keinona on käyttää eurooppalaisten vihreiden joukkolainojen varat rahoitusvarojen rahoittamiseen edellyttäen, että kyseisistä rahoitusvaroista saatavat varat kohdennetaan suoraan tai välillisesti myöhempien rahoitusvarojen kautta luokitusjärjestelmän vaatimukset täyttäviin taloudellisiin toimintoihin. Nämä rahoitusvarat olisi voitava kohdentaa enintään kolmeen peräkkäiseen myöhempään rahoitusvarojen erään, ja liikkeeseenlaskijoiden olisi varmistettava, että ulkopuoliset arvioijat voivat tosiasiallisesti arvioida varojen lopullista kohdentamista. Koska myös kotitalouksien varoilla voi olla pysyvä myönteinen vaikutus ympäristöön, kolmantena keinona on käyttää eurooppalaisten vihreiden joukkolainojen varat kotitalouksien varojen ja menojen rahoitukseen. Lisäksi koska pääomamenoja ja tiettyjä toimintamenoja voidaan käyttää käyttöomaisuuden hankintaan, parantamiseen tai ylläpitoon, neljäntenä keinona on käyttää eurooppalaisten vihreiden joukkolainojen varat sellaisten pääoma- ja toimintamenojen rahoittamiseen, jotka liittyvät luokitusjärjestelmän vaatimukset täyttäviin taloudellisiin toimintoihin tai sellaisiin taloudellisiin toimintoihin, jotka täyttävät nämä vaatimukset kohtuullisen lyhyen ajan kuluessa kyseisen joukkolainan liikkeeseenlaskusta edellyttäen, että liikkeeseenlaskija on julkaissut suunnitelman, jolla on tarkoitus lisätä taloudellisia toimintoja, jotka ovat asetuksen (EU) 2020/852 mukaisia, jäljempänä ’luokitusjärjestelmän mukainen’, tai muuttaa taloudellisia toimintoja luokitusjärjestelmän mukaisiksi komission delegoidun asetuksen (EU) 2021/2178 (8) liitteen I mukaisesti, jäljempänä ’CapEx-suunnitelma’. Liikkeeseenlaskijoiden olisi myös voitava kohdentaa yhdestä tai useammasta liikkeessä olevasta eurooppalaisesta vihreästä joukkolainasta saatavat varat käyttöomaisuudesta tai rahoitusvaroista muodostuvaan salkkuun, jäljempänä ’portfoliolähestymistapa’, edellyttäen, että ne osoittavat kohdentamisraporteissa, että niiden salkussa olevien käyttöomaisuuden tai rahoitusvarojen kokonaisarvo ylittää niiden liikkeessä olevien joukkolainojen kokonaisarvon.

    (13)

    Tiettyjen sellaisten taloudellisten toimintojen, joille ei ole vielä voimassa asetuksen (EU) 2020/852 mukaisia teknisiä arviointikriteerejä, tai tiettyjen kansainväliseen tukeen liittyvien, kyseisen asetuksen ympäristötavoitteita edistävien taloudellisten toimintojen osalta olisi säädettävä jonkinasteisesta joustosta. Tällaisen jouston määrää ja soveltamisalaa olisi asianmukaisesti rajoitettava, jotta voidaan säilyttää eurooppalaisten vihreiden joukkolainojen erittäin korkea tavoitetaso. Liikkeeseenlaskijan olisi osoitettava, että taloudelliset toiminnat edistävät merkittävästi yhtä tai useampaa näistä ympäristötavoitteista, että ne eivät aiheuta merkittävää haittaa millekään näistä ympäristötavoitteista ja että niissä noudatetaan vähimmäistason suojatoimia. Tämä tieto olisi sisällytettävä eurooppalaista vihreää joukkolainaa koskevaan tietokoosteeseen, ja ulkopuolisen arvioijan olisi validoitava se joukkolainan liikkeeseenlaskua edeltävässä arvioinnissa antamassaan myönteisessä lausunnossa.

    (14)

    Jotta helpotettaisiin pienempien yritysten mahdollisuuksia laskea liikkeeseen eurooppalaisia vihreitä joukkolainoja, vaatimusta kohdentaa eurooppalaisten vihreiden joukkolainojen varat ympäristön kannalta kestäviin taloudellisiin toimintoihin olisi sovellettava ainoastaan tällaisten joukkolainojen nettovaroihin. Nettovarat kattavat joukkolainan varojen kokonaismäärän ja niiden liikkeeseenlaskukustannusten välisen erotuksen, jotka liittyvät suoraan joukkolainan liikkeeseenlaskuun ja jotka sisältävät liikkeeseenlaskun järjestävien rahoituksenvälittäjien kustannukset, neuvonanto- ja oikeuskulut, luokituskustannukset ja ulkopuoliseen arviointiin liittyvät kustannukset. Eurooppalaisten vihreiden joukkolainojen liikkeeseenlaskijoiden olisi voitava päättää bruttovarojen kohdentamisesta ympäristön kannalta kestäviin taloudellisiin toimintoihin kustannuksia vähentämättä.

    (15)

    Unionin ja kolmansien maiden julkisyhteisöt laskevat usein liikkeeseen ympäristön kannalta kestävinä markkinoitavia joukkolainoja, minkä vuoksi myös niiden olisi saatava laskea liikkeeseen eurooppalaisia vihreitä joukkolainoja. Unionin ja kolmansien maiden julkisyhteisöjen olisi saatava laskea liikkeeseen eurooppalaisia vihreitä joukkolainoja rahoittaakseen luokitusjärjestelmän vaatimukset täyttäviä julkisia omaisuuseriä tai menoja taikka sellaisia julkisia omaisuuseriä tai menoja, joiden odotetaan täyttävän luokitusjärjestelmän vaatimukset kohtuullisen lyhyen ajan kuluessa kyseisen joukkolainan liikkeeseenlaskusta, kuten omaisuuserät tai menot, jotka liittyvät verohelpotuksiin, tukiin, välituotekäyttöön, julkisyhteisöjen sisäisiin tulonsiirtoihin ja tulonsiirtoihin kansainväliseen yhteistyöhön.

    (16)

    Tietyt yritykset, joilla on yksi tai useampi eurooppalainen vihreä joukkolaina taseensa vastattavaa -puolella, eivät välttämättä pysty yksilöimään kunkin liikkeeseen lasketun eurooppalaisen vihreän joukkolainan osalta niitä taseensa vastaavaa -puolella olevia erillisiä omaisuuseriä, joihin kyseisen joukkolainan varat on kohdennettu. Tällaisissa tapauksissa yritysten olisi voitava julkistaa tiedot siitä, miten eurooppalaisista vihreistä joukkolainoista muodostuvan salkun kokonaisvarat on kohdennettu niiden taseessa olevaan ympäristön kannalta kestävistä omaisuuseristä muodostuvaan salkkuun. Näiden yritysten olisi tämän jälkeen osoitettava vuotuisissa kohdentamisraporteissa, että kyseiset ympäristön kannalta kestävät omaisuuserät täyttävät sovellettavat tekniset arviointikriteerit. Sen varmistamiseksi, että kaikki eurooppalaisten vihreiden joukkolainojen varat kohdennetaan ympäristön kannalta kestäviin taloudellisiin toimintoihin, yritysten olisi myös osoitettava, että kyseisten ympäristön kannalta kestävien omaisuuserien arvo on suurempi tai yhtä suuri kuin sellaisten eurooppalaisten vihreiden joukkolainojen arvo, jotka eivät ole vielä erääntyneet. Kun liikkeeseenlaskijat käyttävät portfoliolähestymistapaa, ei olisi sovellettava vaatimusta, jonka mukaan joukkolainan varat on kohdennettava ainoastaan sellaisiin rahoitusvaroihin, jotka on luotu aikaisemmin kuin viisi vuotta joukkolainan liikkeeseenlaskun jälkeen. Sen varmistamiseksi, että annetut tiedot ovat aina täydellisiä ja ajantasaisia, ulkopuolisen arvioijan olisi arvioitava vuotuiset kohdentamisraportit vuosittain, paitsi tapauksissa, joissa omaisuuseristä muodostuvan salkun kohdentamisessa ei tehdä muutoksia. Ulkopuolisen arvioijan olisi keskityttävä erityisesti niihin omaisuuseriin, jotka eivät sisältyneet edelliseen vuotuiseen kohdentamisraporttiin.

    (17)

    Asetuksen (EU) 2020/852 mukaan unionin ja jäsenvaltioiden on sovellettava luokitusjärjestelmän vaatimuksia määrittääkseen, pidetäänkö taloudellista toimintaa ympäristön kannalta kestävänä, kaikissa sellaisissa toimenpiteissä, joissa finanssimarkkinatoimijoille tai liikkeeseenlaskijoille asetetaan ympäristön kannalta kestävinä saataville asetettuja rahoitustuotteita tai yritysjoukkovelkakirjalainoja koskevia vaatimuksia. Sen vuoksi on loogista, että asetuksen (EU) 2020/852 nojalla hyväksytyissä delegoiduissa säädöksissä vahvistetuilla teknisillä arviointikriteereillä olisi määritettävä se, mikä käyttöomaisuus ja mitkä menot ja rahoitusvarat voidaan rahoittaa eurooppalaisten vihreiden joukkolainojen varoilla. Kun otetaan huomioon odotettavissa oleva teknologinen edistys ympäristökestävyyden alalla, näitä teknisiä arviointikriteerejä todennäköisesti tarkistetaan ja muutetaan ajan mittaan. Tällaisista muutoksista riippumatta ja jotta liikkeeseenlaskijoille ja sijoittajille voitaisiin taata oikeusvarmuus ja estää se, että teknisten arviointikriteerien muutokset vaikuttavat kielteisesti jo liikkeeseen laskettujen eurooppalaisten vihreiden joukkolainojen hintoihin, liikkeeseenlaskijoiden olisi voitava soveltaa kyseisiä teknisiä arviointikriteerejä, joita sovelletaan asiaankuuluvan eurooppalaisen vihreän joukkolainan liikkeeseenlaskuajankohtana, kohdentaessaan kyseisen joukkolainan varoja hyväksyttävään käyttöomaisuuteen tai hyväksyttäviin menoihin. Jos sovellettavia teknisiä arviointikriteerejä muutetaan, liikkeeseenlaskijan olisi varmistettava, että kohdentamattomat varat ja sellaiset varat, jotka kuuluvat CapEx-suunnitelman piiriin ja jotka eivät ole vielä luokitusjärjestelmän vaatimusten mukaisia, täyttävät muutetut tekniset arviointikriteerit seitsemän vuoden kuluessa. Jos liikkeeseenlaskija katsoo, että joukkolainojen varoilla rahoitettuun taloudelliseen toimintaan liittyy riski siitä, että muutettuja teknisiä arviointikriteerejä ei täytetä seitsemän vuoden kuluessa, liikkeeseenlaskijan olisi voitava julkaista suunnitelma siitä, miten taloudellinen toiminta muutetaan teknisten arviointikriteerien mukaiseksi ja miten kielteisiä seurauksia voidaan mahdollisuuksien mukaan lieventää. Suunnitelma olisi julkaistava ennen sen seitsemän vuoden ajanjakson päättymistä, joka alkaa teknisten arviointikriteerien muuttamisesta, ja ulkopuolisen arvioijan olisi arvioitava se. Portfoliolähestymistavassa liikkeeseenlaskijoiden olisi sisällytettävä käyttöomaisuudesta tai rahoitusvaroista muodostuvaan salkkuunsa ainoastaan sellaisia omaisuuseriä, jotka ovat niiden teknisten arviointikriteerien mukaisia, joita sovelletaan missä tahansa vaiheessa asiaankuuluvan kohdentamisraportin julkaisemista edeltävien seitsemän vuoden aikana. Jos eurooppalaisella vihreällä joukkolainalla rahoitettua omaisuuserää ei ole saatettu muutettujen teknisten arviointikriteerien mukaiseksi, sen olisi voitava näin ollen edelleen olla osa rahoitettujen omaisuuserien muodostamaa poolia enintään seitsemän vuoden ajan.

    (18)

    Ajan, joka tarvitaan omaisuuserän muuttamiseen siten, että siihen liittyvä taloudellinen toiminta saatetaan luokitusjärjestelmän vaatimusten mukaiseksi, olisi noudatettava delegoidussa asetuksessa (EU) 2021/2178 säädettyjä määräaikoja. Nykyisellään kyseisessä delegoidussa asetuksessa edellytetään, että hyväksyttävät pääomamenot liittyvät sellaisiin taloudellisiin toimintoihin, jotka täyttävät tai joiden odotetaan täyttävän viiden vuoden kuluessa eurooppalaisen vihreän joukkolainan liikkeeseenlaskusta luokitusjärjestelmän vaatimukset, paitsi jos pidempi, enintään 10 vuoden ajanjakso on perusteltu kyseeseen tulevien taloudellisten toimintojen ja investointien erityispiirteiden vuoksi. Liikkeeseenlaskijan olisi sisällytettävä Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EU) 2017/1129 (9) mukaisesti laadittuun esitteeseen tiivistelmä CapEx-suunnitelmastaan ja raportoitava suunnitelmansa täytäntöönpanon edistymisestä vuotuisissa kohdentamisraporteissa. CapEx-suunnitelmassa ilmoitetun aikarajan päättyessä liikkeeseenlaskijan olisi hankittava ulkopuoliselta arvioijalta arvio joukkolainalla rahoitettujen menojen saattamisesta luokitusjärjestelmän mukaisiksi. Tämä asetus ei rajoita delegoidun asetuksen (EU) 2021/2178 vaatimusten soveltamista.

    (19)

    Kolmansien maiden lainkäyttöalueille, jotka on lueteltu veroasioissa yhteistyöhaluttomia lainkäyttöalueita koskevasta tarkistetusta EU:n luettelosta annettujen neuvoston päätelmien liitteessä I, tai komission delegoidussa asetuksessa (EU) 2016/1675 (10) luetelluille suuririskisille maille ja kyseisille lainkäyttöalueille tai kyseisiin maihin sijoittautuneille liikkeeseenlaskijoille ei saisi antaa lupaa käyttää nimitystä ”eurooppalainen vihreä joukkolaina” tai ”EuGB-joukkolaina”.

    (20)

    Unionin toimielinten ja elinten olisi noudatettava unionin standardeja, mukaan lukien asetuksessa (EU) 2020/852 tarkoitetut standardit, pyrkiessään saavuttamaan kestävyystavoitteet. Euroopan parlamentti ja neuvosto kannustavat käyttämään eurooppalaisia vihreitä joukkolainoja koskevaa standardia laskettaessa liikkeeseen sellaisia varojen käytön osalta tiettyyn tarkoitukseen kohdennettavia joukkolainoja, joiden tavoitteena on ympäristökestävyys. Maailman johtavana vihreiden joukkolainojen liikkeeseenlaskijana Euroopan investointipankki on edelleen sitoutunut yhdenmukaistamaan asteittain vihreiden joukkolainojen ohjelmansa eurooppalaisia vihreitä joukkolainoja koskevan standardin kanssa.

    (21)

    Sijoittajille olisi annettava kaikki tiedot, joita tarvitaan eurooppalaisten vihreiden joukkolainojen varojen käytön arviointia ja tällaisten joukkolainojen keskinäistä vertailua varten. Tätä varten olisi vahvistettava erityiset ja standardoidut julkistamisvaatimukset, joiden avulla tarjotaan avoimuutta siitä, miten liikkeeseenlaskija aikoo kohdentaa joukkolainan varat hyväksyttävään käyttöomaisuuteen ja hyväksyttäviin menoihin ja rahoitusvaroihin ja miten nämä varat tosiasiassa kohdennetaan. Tällainen avoimuus voidaan parhaiten saavuttaa eurooppalaisia vihreitä joukkolainoja koskevien tietokoosteiden ja kohdentamisraporttien avulla. Eurooppalaisten vihreiden joukkolainojen vertailukelpoisuuden parantamiseksi ja tarvittavien tietojen löytämisen helpottamiseksi on tarpeen vahvistaa mallipohjat tällaisten tietojen julkistamista varten.

    (22)

    Koska unionin tasolla ei ole yhteisiä standardoituja tietojen julkistamista koskevia mallipohjia ympäristön kannalta kestävien joukkolainojen tai kestävyyteen sidottujen joukkolainojen liikkeeseenlaskijoita varten, tällaisiin joukkolainoihin sijoittavien sijoittajien on vaikea löytää tarvitsemansa tiedot helposti ja luotettavasti sekä vertailla ja yhdistää tällaisia joukkolainoja koskevia tietoja. Erityisesti se, että Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EU) 2019/2088 (11) mukaisesti raportoivia liikkeeseenlaskijoita varten ei ole yhteistä menetelmää, jolla raportoidaan siitä, ovatko joukkolainan varat luokitusjärjestelmän vaatimusten mukaisia, aiheuttaa hallinnollisia vaikeuksia ja epävarmuutta joukkolainoihin sijoittaville sijoittajille. Sen vuoksi olisi vahvistettava tietojen julkistamista koskevat mallipohjat, joita tällaisten joukkolainojen liikkeeseenlaskijat voivat halutessaan täydentää ja jotka ne voivat julkaista muiden tietojen julkistamista koskevien asiakirjojensa ohella. Tällaisten mallipohjien olisi sisällettävä tiedot joukkolainan varojen kohdentamisesta luokitusjärjestelmän mukaisiin toimintoihin, ja niissä olisi ilmoitettava selkeästi kaasuun ja ydinenergiaan kohdennettujen varojen osuus. Komission olisi laadittava mallipohjat antamalla ennen liikkeeseenlaskua vapaaehtoisesti julkistettavia tietoja koskevat ohjeet, jotka voivat kannustaa kaikkien tulevien kestävyyteen liittyvien tietojen julkistamiseen unionin oikeuden nojalla, ja määräajoin julkistettavia tietoja koskevalla delegoidulla säädöksellä. Tällaisten julkistettavien tietojen olisi oltava yhdenmukaisia eurooppalaista vihreää joukkolainaa koskevan tietokoosteen ja kohdentamisraportin asiaankuuluvien osioiden kanssa.

    (23)

    Sijoittajien olisi voitava saada kustannustehokkaasti käyttöönsä luotettavaa tietoa eurooppalaisista vihreistä joukkolainoista. Eurooppalaisten vihreiden joukkolainojen liikkeeseenlaskijoiden olisi sen vuoksi annettava riippumattomalle ulkopuoliselle arvioijalle tehtäväksi liikkeeseenlaskua edeltävä arviointi eurooppalaista vihreää joukkolainaa koskevasta tietokoosteesta ja liikkeeseenlaskun jälkeinen arviointi eurooppalaista vihreää joukkolainaa koskevista vuotuisista kohdentamisraporteista.

    (24)

    Kun ulkopuoliset arvioijat tarjoavat palvelujaan tämän asetuksen nojalla, niiden olisi voitava käyttää varmennuspalveluihin sovellettavia satunnaisotantatekniikoita parhaiden markkinakäytäntöjen mukaisesti arvioidessaan useiden hankkeiden luokitusjärjestelmän mukaisuutta, jos tämä on perusteltua, kun otetaan huomioon perustana olevien toimintojen monimutkaisuus, laajuus ja se, että niitä on käytännössä mahdoton arvioida kokonaisuudessaan. Tällaisen satunnaisotannan avulla ulkopuolisten arvioijien olisi oltava mahdollista varmistua siitä, että tällaiset hankkeet, myös verokannustimilla ja tuilla rahoitetut hankkeet, toteutetaan tämän asetuksen liitteissä annettujen tietojen mukaisesti. Tällaisessa satunnaisotannassa olisi otettava huomioon tietosuojatoimenpiteet, jotta varmistetaan ulkopuolisen arvioinnin kannalta merkityksettömien henkilötietojen ja muiden arkaluonteisten tietojen korkeatasoinen suoja.

    (25)

    Tarjotessaan palveluja tämän asetuksen nojalla ulkopuolisten arvioijien olisi annettava riippumaton lausunto siitä, onko liikkeeseenlaskija noudattanut luokitusjärjestelmän vaatimuksia. Arvioidessaan määrällisten kriteerien noudattamista ulkopuolisten arvioijien olisi todennettava, että ennakoivat arviot perustuvat kohtuullisiin oletuksiin antamatta takeita tuloksista. Arvioidessaan laadullisten kriteerien noudattamista ulkopuolisten arvioijien olisi todennettava, että on olemassa asianmukaiset prosessit ja asianmukaisen huolellisuuden järjestelmät, jotka on suunniteltu arvioimaan, lieventämään ja korjaamaan riskejä ja muita ongelmia, joita saattaa esiintyä kyseisten kriteerien osalta.

    (26)

    Avoimuuden lisäämiseksi liikkeeseenlaskijoiden olisi myös julkistettava tiedot joukkolainojensa ympäristövaikutuksista julkaisemalla vaikutusraportti vähintään kerran joukkolainan juoksuaikana ja sen jälkeen, kun tällaisten joukkolainojen varat on kokonaisuudessaan kohdennettu. Jotta sijoittajat saisivat kaikki asiaankuuluvat tiedot, joilla on merkitystä eurooppalaisten vihreiden joukkolainojen ympäristövaikutusten arvioimisessa, vaikutusraporteissa olisi selkeästi täsmennettävä ympäristövaikutusten arvioinnissa käytetyt mittarit, menetelmät ja oletukset. Eurooppalaisten vihreiden joukkolainojen vertailukelpoisuuden parantamiseksi ja tarvittavien tietojen löytämisen helpottamiseksi on tarpeen vahvistaa mallipohjat tällaisten tietojen julkistamista varten. Jotta voidaan varmistaa vaikutusraporttien paikkansapitävyys ja suojella sijoittajia viherpesulta, liikkeeseenlaskijoiden olisi voitava antaa ulkopuolisen arvioijan tehtäväksi vaikutusraportin arvioinnin laatiminen.

    (27)

    Eurooppalaisilla vihreillä joukkolainoilla, ympäristön kannalta kestävinä markkinoitavilla joukkolainoilla ja kestävyyteen sidotuilla joukkolainoilla voidaan tukea yrityksiä rahoittamaan toimintansa saattamista kestävämmäksi. Niiden joukkolainojen liikkeeseenlaskijoiden, joita koskee velvoite julkaista muita kuin taloudellisia tietoja Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivin 2013/34/EU (12) nojalla, olisi mainittava asetuksen (EU) 2020/852 8 artiklan mukaisesti, miten ja missä määrin joukkolainan liikkeeseenlasku kasvattaa liikkeeseenlaskijan luokitusjärjestelmän mukaisuuden osuutta yhteisön tasolla. Kyseinen maininta voitaisiin ilmaista prosenttiyksikköinä luokitusjärjestelmän mukaisen liikevaihdon kasvusta, joka on tarkoitus saavuttaa joukkolainan varoilla. Liikkeeseenlaskijoiden, joita koskee velvoite julkistaa direktiivin 2013/34/EU nojalla mahdolliset suunnitelmansa, joita niillä voi olla sen varmistamiseksi, että niiden liiketoimintamalli ja -strategia sopivat yhteen kestävään talouteen siirtymisen kanssa, ja liikkeeseenlaskijoiden, jotka julkaisevat tällaiset suunnitelmat vapaaehtoisesti, olisi mainittava, miten niiden joukkolainan varat edistävät tällaisten suunnitelmien rahoitusta ja täytäntöönpanoa. Tällaiset maininnat olisi julkistettava eurooppalaista vihreää joukkolainaa koskevassa tietokoosteessa ja kohdentamisraportissa tai ennen liikkeeseenlaskua ja liikkeeseenlaskun jälkeen määräajoin julkistettavia valinnaisia tietoja koskevissa mallipohjissa tai molemmissa.

    (28)

    Valtion tilintarkastajat ovat lakisääteisiä yhteisöjä, jotka ovat vastuussa julkisten menojen valvonnasta ja joilla on sitä koskevaa asiantuntemusta, ja niiden riippumattomuus on taattu lainsäädännöllä. Eurooppalaisia vihreitä joukkolainoja liikkeeseen laskevien julkisyhteisöjen olisi sen vuoksi voitava käyttää valtion tilintarkastajia joukkolainan varojen kohdentamisen arvioinnissa sellaisten ulkopuolisten arvioijien ohella, jotka olisivat edelleen vastuussa joukkolainalla rahoitettujen taloudellisten toimintojen luokitusjärjestelmän mukaisuuden arvioinnista. Valtion tilintarkastajia ei saisi rekisteröidä eikä valvoa tämän asetuksen nojalla.

    (29)

    Ainoastaan joukkolainoista, joista liikkeeseenlaskija on julkaissut esitteen asetuksen (EU) 2017/1129 nojalla, ja kyseisen asetuksen 1 artiklan 2 kohdan b ja d alakohdan soveltamisalaan kuuluvista joukkolainoista olisi voitava käyttää nimitystä ”eurooppalainen vihreä joukkolaina” tai ”EuGB-joukkolaina”. Mainittu asetus sisältää vastuuta koskevia säännöksiä.

    (30)

    Eurooppalaisten vihreiden joukkolainojen markkinoiden tehokkuuden varmistamiseksi liikkeeseenlaskijoiden olisi julkaistava verkkosivustoillaan yksityiskohtaiset tiedot liikkeeseen laskemistaan eurooppalaisista vihreistä joukkolainoista. Tietojen luotettavuuden ja sijoittajien luottamuksen varmistamiseksi liikkeeseenlaskijoiden olisi lisäksi julkaistava liikkeeseenlaskua edeltävä arviointi, kaikki mahdolliset liikkeeseenlaskun jälkeiset arvioinnit ja soveltuvin osin kaikki mahdolliset vaikutusraporttien arvioinnit, CapEx-suunnitelma ja linkki asetuksessa (EU) 2017/1129 edellytettyyn esitteeseen. Julkaistujen asiakirjojen olisi oltava saavutettavia, ja julkaisupäivät olisi esitettävä selkeästi, jotta käyttäjän on mahdollista havaita eri arviointien väliset muutokset. Kyseisiin asiakirjoihin sisältyvät tiedot olisi laadittava jollakin sen kotijäsenvaltion toimivaltaisen viranomaisen hyväksymistä kielistä, jossa joukkolaina tarjotaan yleisölle tai otetaan kaupankäynnin kohteeksi, tai vaihtoehtoisesti kansainvälisellä rahoitusalalla yleisesti käytetyllä kielellä. Tämän asetuksen antamisajankohtana englanti on kansainvälisellä rahoitusalalla yleisesti käytetty kieli, mutta tilanne saattaa tulevaisuudessa muuttua.

    (31)

    Perinteisissä arvopaperistamistransaktioissa joukkolainojen liikkeeseenlaskija on arvopaperistamista varten perustettu erillisyhtiö, jäljempänä ’erillisyhtiö’, joka on oikeudellisesti erillinen alullepanijasta. Alullepanija on puolestaan yhteisö, joka käyttää joukkolainan varoja kohdentaakseen rahoitusta taloudellisiin toimintoihin. Eurooppalaisten vihreiden joukkolainojen arvopaperistamismarkkinoilla, joilla kaikki kohde-etuutena olevat vastuut ovat luokitusjärjestelmän mukaisia, olisi nykyisellään huomattavia kasvurajoitteita ja arvopaperistamiseen soveltuvia luokitusjärjestelmän mukaisia omaisuuseriä olisi niukasti. Sen vuoksi Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksella (EU) N:o 1093/2010 (13) perustettu Euroopan valvontaviranomainen (Euroopan pankkiviranomainen), jäljempänä ’pankkiviranomainen’, suositteli kertomuksessaan ”Developing a Framework for Sustainable Securitisation” soveltamaan varojen käytön kohdentamista tiettyyn tarkoitukseen koskevia vaatimuksia arvopaperistamisen alullepanijaan erillisyhtiön sijasta tehokkaana ja käytännöllisenä lähestymistapana siirtymävaiheessa. Tämä lähestymistapa olisi asianmukainen siihen asti, kun unionin taloudessa on syntynyt riittävä määrä luokitusjärjestelmän mukaisia omaisuuseriä. Täytäntöönpanokelpoisuuden varmistamiseksi alullepanijan vastuu varojen tulevasta käytöstä olisi ilmaistava selkeästi asetuksen (EU) 2017/1129 nojalla julkaistussa esitteessä.

    (32)

    ”Eurooppalaisiksi vihreiksi joukkolainoiksi” tai ”EuGB-joukkolainoiksi” nimettyihin arvopaperistamisesta johtuviin joukkolainoihin olisi sovellettava erityisiä julkistamis- ja poissulkemisvaatimuksia, jotta voidaan lisätä sijoittajien luottamusta ja varmistaa, että näille annetaan kattavat tiedot transaktion ympäristöominaisuuksista. Olisi varmistettava riittävä avoimuus, jotta voidaan ottaa huomioon sijoittajien erilaiset mieltymykset kohde-etuutena olevan omaisuuserien muodostaman poolin ympäristöominaisuuksien suhteen. Suojatoimet ovat tarpeen, jotta vältetään tilanne, jossa alullepanijan arvopaperistettavien omaisuuserien valintaan sisältyy vastuita, joilla rahoitetaan Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksessa (EU) 2018/1999 (14) määriteltyjen fossiilisten polttoaineiden etsintää, louhintaa, keräämistä, tuotantoa, käsittelyä, varastointia, jalostusta tai jakelua, mukaan lukien kuljetus, ja kauppaa. Poissulkemisvaatimuksissa olisi kuitenkin otettava huomioon arvopaperistettujen vastuiden pääasiallinen tarkoitus, eikä niihin saisi sisällyttää vastuita, joiden yhteys fossiilisiin polttoaineisiin liittyviin toimintoihin on vain vähäpätöinen tai liitännäinen, kuten liikerakennus, jossa on kaasun varastointisäiliö. Poissulkemisvaatimusten ei olisi myöskään perustuttava yksinomaan fossiilisten polttoaineiden käyttöön, kuten autolainojen tai asuntolainojen tapauksessa. Lisäksi alullepanijan olisi julkistettava tiedot luokitusjärjestelmäkelpoisuudesta, luokitusjärjestelmän mukaisuudesta ja ”ei merkittävää haittaa” -periaatteen noudattamisesta arvopaperistetuilla vastuilla rahoitettavien toimintojen osalta. Tiedot olisi julkistettava parhaiden edellytysten ja alullepanijan parhaan kyvyn mukaan käyttäen saatavilla olevia tietoja, kuten tietoja, jotka on kerätty alullepanijan sisäiseen tietokantaan tai tietojärjestelmään. Alullepanijoita pyydetään asettamaan nämä tiedot saataville myös Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksella (EU) N:o 1095/2010 (15) perustetun Euroopan valvontaviranomaisen (Euroopan arvopaperimarkkinaviranomainen), jäljempänä ’arvopaperimarkkinaviranomainen’, rekisteröimien arvopaperistamisrekisterien kautta Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EU) 2017/2402 (16) mukaisesti.

    (33)

    Toimivaltaisten viranomaisten suorittama tehokas valvonta on tarpeen, jotta voidaan tarkistaa alullepanijoihin ja erillisyhtiöihin sovellettavien erityisvaatimusten noudattaminen. Asetuksessa (EU) 2017/2402 edellytetään, että jäsenvaltiot nimeävät yhden tai useamman toimivaltaisen viranomaisen, jonka tehtävänä on valvoa, että arvopaperistamistransaktioissa noudatetaan nimitystä ”yksinkertainen, läpinäkyvä ja standardoitu” (YLS), johon sisältyy myös erityisiä julkistamis- ja poissulkemisvaatimuksia. Kun otetaan huomioon kokemukset, joita kyseiset toimivaltaiset viranomaiset ovat saaneet arvopaperistamistransaktioita tarkastellessaan, on aiheellista, että ne valvovat, että alullepanijat noudattavat tämän asetuksen vaatimuksia. Koska arvopaperistamiseen osallistuvat sekä alullepanijat että erillisyhtiöt, sekä alullepanijan että erillisyhtiön toimivaltaisille viranomaisille olisi kuitenkin annettava tässä asetuksessa säädetyt vastaavat valvontavaltuudet, ja niiden olisi tehtävä yhteistyötä tehokkaan ja riittävän valvonnan varmistamiseksi.

    (34)

    Toimivaltaisten viranomaisten olisi valvottava ympäristön kannalta kestävinä markkinoitavien joukkolainojen ja kestävyyteen sidottujen joukkolainojen liikkeeseenlaskijoita, jotka päättävät käyttää liikkeeseenlaskun jälkeen määräajoin julkistettavia tietoja koskevia yhteisiä mallipohjia sen varmistamiseksi, että kaikki kyseisiin mallipohjiin sisältyvät tiedot julkaistaan asianmukaisesti. Jos liikkeeseenlaskijat eivät noudata tätä asetusta, toimivaltaisten viranomaisten olisi julkistettava tämä tieto.

    (35)

    Komissio on esittänyt ehdotuksen Euroopan parlamentin ja neuvoston asetukseksi rahoituspalvelujen, pääomamarkkinoiden ja kestävyyden kannalta merkityksellisiin julkisesti saatavilla oleviin tietoihin keskitetyn pääsyn tarjoavan eurooppalaisen keskitetyn yhteyspisteen perustamisesta. Tiedot eurooppalaisista vihreistä joukkolainoista ovat arvokkaita sijoittajille ja muille finanssimarkkinoiden toimijoille sekä suurelle yleisölle. Sen vuoksi tässä asetuksessa tarkoitettujen julkistamisasiakirjojen, mukaan lukien eurooppalaisia vihreitä joukkolainoja koskeva tietokooste, kohdentamisraportti ja vaikutusraportti, soveltuvin osin CapEx-suunnitelma ja valinnaisten tietojen julkistamista koskevat mallipohjat ympäristön kannalta kestävinä markkinoitavia joukkolainoja ja kestävyyteen sidottuja joukkolainoja varten sekä ulkopuolisten arvioijien tekemät arvioinnit, olisi oltava julkisesti ja vapaasti saatavilla. Tällainen eurooppalainen keskitetty yhteyspiste voisi olla asianmukainen mekanismi tämän tavoitteen saavuttamiseksi.

    (36)

    Jotta voidaan lisätä ulkopuolisten arvioijien menetelmien avoimuutta, jotta voidaan varmistaa, että ulkopuolisilla arvioijilla on riittävä pätevyys ja riittävä ammatillinen kokemus ja että ne ovat riippumattomia, ja jotta voidaan vähentää mahdollisten eturistiriitojen riskiä ja siten varmistaa riittävä sijoittajansuoja, eurooppalaisten vihreiden joukkolainojen liikkeeseenlaskijoiden olisi käytettävä ainoastaan sellaisia ulkopuolisia arvioijia, kolmansista maista tulevat arvioijat mukaan lukien, jotka ovat arvopaperimarkkinaviranomaisen rekisteröimiä ja sen jatkuvan valvonnan alaisia.

    (37)

    Jotta sijoittajille voidaan tarjota lisää avoimuutta siitä, miten joukkolainojen varoilla rahoitettujen taloudellisten toimintojen luokitusjärjestelmän mukaisuutta arvioidaan, ulkopuolisten arvioijien olisi annettava liikkeeseenlaskua edeltävien, liikkeeseenlaskun jälkeisten ja soveltuvin osin vaikutusraporttien arviointien käyttäjille riittävän yksityiskohtaiset tiedot ulkopuolisessa arviointitoiminnassaan käyttämistään menetelmistä ja keskeisistä oletuksista ottaen samalla asianmukaisesti huomioon tietojen luottamuksellisuus sekä teollis- ja tekijänoikeuksien suoja.

    (38)

    Ulkopuolisilla arvioijilla olisi oltava käytössä järjestelyt omaa hyvää hallintotapaa varten sen varmistamiseksi, että niiden laatimat liikkeeseenlaskua edeltävät ja liikkeeseenlaskun jälkeiset arvioinnit ovat riippumattomia, puolueettomia ja laadukkaita. Ulkopuolisten arvioijien ylemmällä johdolla olisi sen vuoksi oltava riittävästi asiantuntemusta rahoituspalveluista ja ympäristöasioista, ja sen olisi varmistettava, että ulkopuolisen arvioinnin tekemisestä vastaa riittävä määrä sellaisia työntekijöitä, joilla on tarvittava tietämys ja kokemus. Samasta syystä säännösten noudattamista valvovan toiminnon olisi voitava raportoida havainnoistaan ulkopuolisen arvioijan valvontaelimelle tai hallintoelimelle.

    (39)

    Ulkopuolisten arvioijien riippumattomuuden varmistamiseksi ja avoimuuden ja eettisen toiminnan korkean tason takaamiseksi niiden olisi noudatettava organisatorisia vaatimuksia ja käytännesääntöjä todellisten tai mahdollisten eturistiriitatilanteiden lieventämiseksi ja välttämiseksi tai niiden asianmukaiseksi hallitsemiseksi silloin, kun ne ovat väistämättömiä. Ulkopuolisilla arvioijilla ei saisi olla oikeutta tehdä ulkopuolista arviointia eturistiriitatapauksessa, jota ei voida asianmukaisesti ratkaista. Ulkopuolisten arvioijien olisi sen vuoksi ilmoitettava mahdollisista eturistiriidoista avoimesti ulkopuolisissa arvioinneissa. Niiden olisi pidettävä kirjaa kaikista riippumattomuuteensa sekä työntekijöidensä, tärkeimpien osakkeenomistajiensa tai mahdollisten muiden ulkopuoliseen arviointiin osallistuvien henkilöiden riippumattomuuteen kohdistuvista merkittävistä uhkista ja suojatoimista, joita ne soveltavat kyseisten uhkien lieventämiseksi.

    (40)

    Ulkopuolisten arvioijien olisi arvioitava, onko asiakkaan kanssa olemassa todellinen tai mahdollinen eturistiriita, ja tallennettava asiaa koskevat asiakirjat, myös tilanteissa, joissa ulkopuolisen arvioijan ja arvioitavan yhteisön välillä on merkittäviä henkilökohtaisia tai taloudellisia yhteyksiä.

    (41)

    Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksessa (EU) N:o 537/2014 (17) kielletään muiden kuin tilintarkastuspalvelujen tarjoaminen tarkastettavalle yhteisölle erityisesti kyseisen yhteisön rahoitukseen, pääomarakenteeseen ja pääoman kohdentamiseen sekä sijoitusstrategiaan liittyvien palvelujen osalta, lukuun ottamatta tilinpäätökseen liittyviä varmennuspalveluja. Tämän asetuksen mukainen ulkopuolisten arviointien tarjoaminen ei saisi vaikuttaa asetuksen (EU) N:o 537/2014 soveltamiseen.

    (42)

    On tarpeen välttää se, että toimivaltaiset viranomaiset soveltavat tätä asetusta eri tavoin. Samalla on tarpeen vähentää ulkopuolisten arvioijien transaktio- ja toimintakustannuksia, vahvistaa sijoittajien luottamusta ja lisätä oikeusvarmuutta. Sen vuoksi on aiheellista antaa arvopaperimarkkinaviranomaiselle yleinen toimivalta rekisteröidä ulkopuoliset arvioijat ja jatkuvasti valvoa ulkopuolisia arvioijia unionissa. Antamalla arvopaperimarkkinaviranomaiselle yksinomainen vastuu näistä tehtävistä on tarkoitus varmistaa tasapuoliset toimintaedellytykset rekisteröintivaatimusten ja jatkuvan valvonnan osalta ja poistaa riski sääntelyerojen hyväksikäytöstä jäsenvaltioiden välillä. Samalla tällaisella yksinomaisella vastuulla on tarkoitus optimoida valvontaresurssien kohdentaminen unionin tasolla siten, että osaaminen keskitetään arvopaperimarkkinaviranomaiseen ja valvonta tehostuu.

    (43)

    Arvopaperimarkkinaviranomaisen olisi voitava pyytää kaikki tiedot, jotka se tarvitsee voidakseen hoitaa valvontatehtävänsä tehokkaasti. Sen olisi tämän vuoksi voitava pyytää tällaisia tietoja ulkopuolisilta arvioijilta, ulkopuoliseen arviointitoimintaan osallistuvilta henkilöiltä, asiaan liittyviltä kolmansilta osapuolilta ja sellaisilta kolmansilta osapuolilta, joille ulkopuoliset arvioijat ovat ulkoistaneet operatiivisia toimintoja, sekä henkilöiltä, jotka muulla tavoin läheisesti ja merkittävästi liittyvät tai ovat yhteydessä ulkopuolisiin arvioijiin tai ulkopuoliseen arviointitoimintaan.

    (44)

    Jotta arvopaperimarkkinaviranomainen voisi hoitaa valvontatehtävänsä ja erityisesti velvoittaa ulkopuoliset arvioijat lopettamaan rikkomisen, toimittamaan täydellisiä ja paikkansapitäviä tietoja tai toimimaan tutkimuksessa tai paikan päällä tehtävässä tarkastuksessa edellytetyllä tavalla, arvopaperimarkkinaviranomaisen olisi voitava määrätä sakkoja tai uhkasakkoja.

    (45)

    Eurooppalaisten vihreiden joukkolainojen liikkeeseenlaskijat saattavat tarvita unionin ulkopuolisten kolmansien maiden ulkopuolisten arvioijien palveluja. Sen vuoksi on tarpeen säätää kolmansien maiden ulkopuolisia arvioijia koskevasta järjestelmästä, joka perustuu vastaavuuden arviointiin, tunnustamiseen tai hyväksymiseen ja jonka mukaisesti kolmansien maiden ulkopuoliset arvioijat voivat tarjota ulkopuoliseen arviointiin liittyviä palveluja. Jotta voitaisiin edistää kolmansien maiden ulkopuolisten arvioijien palveluntarjontaa silloin, kun vastaavuuspäätöstä ei ole tehty, on tarpeen säätää menettelystä, jonka mukaisesti arvopaperimarkkinaviranomainen voi tunnustaa kolmanteen maahan sijoittautuneet ulkopuoliset arvioijat.

    (46)

    Jotta kolmansien maiden ulkopuolisten arvioijien olisi helpompi tarjota palvelujaan eurooppalaisten vihreiden joukkolainojen liikkeeseenlaskijoille, olisi säädettävä hyväksymisjärjestelystä, jota käyttämällä unioniin sijoittautuneet rekisteröidyt ulkopuoliset arvioijat voivat tietyin edellytyksin hyväksyä kolmannen maan ulkopuolisen arvioijan tarjoamat palvelut. Ulkopuolisen arvioijan, joka on hyväksynyt kolmannen maan ulkopuolisen arvioijan tarjoamat palvelut, olisi oltava täysimääräisesti vastuussa tällaisista hyväksytyistä palveluista ja sen varmistamisesta, että kyseinen kolmannen maan ulkopuolinen arvioija noudattaa tätä asetusta.

    (47)

    Komissiolle olisi tämän asetuksen tavoitteiden saavuttamiseksi siirrettävä valta hyväksyä Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen 290 artiklan mukaisesti säädösvallan siirron nojalla annettavia delegoituja säädöksiä, joilla täydennetään tätä asetusta ja jotka koskevat niiden tietojen sisältöä, menetelmiä ja esitystapaa, jotka on julkistettava liikkeeseenlaskun jälkeen määräajoin julkistettavia valinnaisia tietoja koskevissa mallipohjissa, menettelyä sakkojen tai uhkasakkojen määräämistä koskevien arvopaperimarkkinaviranomaisen valtuuksien käyttämiseksi, mukaan lukien puolustautumisoikeuksia koskevat säännökset, ajalliset säännökset ja sakkojen tai uhkasakkojen perimistä koskevat säännökset sekä yksityiskohtaiset säännöt seuraamusten määräämiseen ja täytäntöönpanoon sovellettavista vanhentumisajoista ja menettelyä maksujen perimistä koskevien arvopaperimarkkinaviranomaisen valtuuksien käyttämiseksi, mukaan lukien säännökset maksujen tyypeistä, maksujen perusteista, maksujen määristä, joiden olisi oltava oikeassa suhteessa liikevaihtoon, ja maksujen suoritustavasta. On erityisen tärkeää, että komissio asiaa valmistellessaan toteuttaa asianmukaiset kuulemiset, myös asiantuntijatasolla, ja että nämä kuulemiset toteutetaan paremmasta lainsäädännöstä 13 päivänä huhtikuuta 2016 tehdyssä toimielinten välisessä sopimuksessa (18) vahvistettujen periaatteiden mukaisesti. Jotta voitaisiin erityisesti varmistaa tasavertainen osallistuminen delegoitujen säädösten valmisteluun, Euroopan parlamentille ja neuvostolle toimitetaan kaikki asiakirjat samaan aikaan kuin jäsenvaltioiden asiantuntijoille, ja Euroopan parlamentin ja neuvoston asiantuntijoilla on järjestelmällisesti oikeus osallistua komission asiantuntijaryhmien kokouksiin, joissa valmistellaan delegoituja säädöksiä.

    (48)

    Koska arvopaperimarkkinaviranomaisella on pitkälle menevää erityisasiantuntemusta, olisi tehokasta ja asianmukaista antaa sen tehtäväksi laatia ja toimittaa komissiolle luonnokset teknisiksi sääntelystandardeiksi ja teknisiksi täytäntöönpanostandardeiksi, joihin ei liity toimintapoliittisia valintoja.

    (49)

    Arvopaperimarkkinaviranomaiselle olisi annettava valtuudet laatia luonnoksia teknisiksi sääntelystandardeiksi, joissa täsmennetään kriteerit ulkopuolisen arvioijan tekemän rekisteröintihakemuksen, mukaan lukien eturistiriitojen hallinta, ja kyseisen ulkopuolisen arvioijan toimittamien tietojen arvioimiseksi sen määrittämiseksi, missä määrin kyseinen arvioija noudattaa tätä asetusta. Komissiolle olisi siirrettävä valta hyväksyä nämä tekniset sääntelystandardit Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen 290 artiklan mukaisella delegoidulla säädöksellä ja asetuksen (EU) N:o 1095/2010 mukaisesti.

    (50)

    Jotta voidaan varmistaa tämän asetuksen yhdenmukainen täytäntöönpano, komissiolle olisi siirrettävä täytäntöönpanovaltaa. Tätä valtaa olisi käytettävä Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EU) N:o 182/2011 (19) mukaisesti.

    (51)

    Arvopaperimarkkinaviranomaiselle olisi annettava valtuudet laatia luonnoksia teknisiksi sääntelystandardeiksi, joissa täsmennetään vakiomuotoiset lomakkeet, mallipohjat ja menettelyt tietojen toimittamiseksi ulkopuolisten arvioijien rekisteröintiä varten. Komissiolle olisi siirrettävä valta hyväksyä nämä tekniset täytäntöönpanostandardit Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen 291 artiklan mukaisella täytäntöönpanosäädöksellä ja asetuksen (EU) N:o 1095/2010 mukaisesti.

    (52)

    Komission olisi tarkasteltava tämän asetuksen soveltamista uudelleen viiden vuoden kuluttua asetuksen voimaantulosta ja sen jälkeen kolmen vuoden välein tarpeen mukaan asetuksella (EU) 2020/852 perustetun kestävän rahoituksen foorumin ja arvopaperimarkkinaviranomaisen esittämien näkemysten perusteella. Kolmen vuoden kuluttua tämän asetuksen voimaantulosta komission olisi myös laadittava kertomus, jossa arvioidaan tarvetta säännellä kestävyyteen sidottuja joukkolainoja. Lisäksi komission olisi laadittava vuoden 2024 loppuun mennessä ja sen jälkeen kolmen vuoden välein kertomus, joka perustuu teknisten arviointikriteerien uudelleentarkasteluun asetuksen (EU) 2020/852 nojalla.

    (53)

    Sen varmistamiseksi, että sellaisten eurooppalaisten vihreiden joukkolainojen liikkeeseenlaskijat, joista on julkaistava esite asetuksen (EU) 2017/1129 nojalla, noudattavat tässä asetuksessa säädettyjä julkistamisvaatimuksia, kotijäsenvaltion toimivaltaisilla viranomaisilla olisi oltava tarvittavat valvonta- ja tutkintavaltuudet. Toimivaltaisten viranomaisten olisi voitava käyttää valvontavaltuuksiaan ennen eurooppalaisten vihreiden joukkolainojen liikkeeseenlaskua ja sen jälkeen. Toimivaltaisia viranomaisia ei saisi vaatia tässä asetuksessa annettujen valvontavaltuuksien nojalla tarkistamaan niiden tietojen todenperäisyyttä tai asianmukaisuutta, jotka liikkeeseenlaskijoiden on toimitettava tämän asetuksen nojalla, eikä sitä, ovatko liikkeeseenlaskijat noudattaneet varojen kohdentamista koskevia velvoitteita.

    (54)

    Tällä asetuksella luodaan järjestelmä, joka mahdollistaa julkisen velan luokittelun ympäristön kannalta kestäväksi, minkä vuoksi rahoitusalan yritysten olisi annettava ympäristön kannalta kestävään julkiseen velkaan liittyviä saamisiaan koskevat tiedot vihreiden omaisuuserien osuudessaan delegoidun asetuksen (EU) 2021/2178 mukaisesti. Kyseisen delegoidun asetuksen uudelleentarkastelussa 30 päivään kesäkuuta 2024 mennessä olisi arvioitava valtiovastuiden sisällyttämistä keskeisten tulosindikaattoreiden osoittajaan ja nimittäjään.

    (55)

    Jotta ulkopuolisten arvioijien olisi helpompi tarjota palvelujaan samalla kun varmistetaan, että arvopaperimarkkinaviranomaisella on riittävästi aikaa kehittää kehys ulkopuolisten arvioijien rekisteröintiä ja valvontaa varten, tämän asetuksen ensimmäisten 18 soveltamiskuukauden aikana olisi sovellettava siirtymäkautta. Ulkopuolisten arvioijien olisi siirtymäkauden aikana voitava tarjota palveluja, jos ne ilmoittavat asiasta arvopaperimarkkinaviranomaiselle, ja niiden olisi pyrittävä parhaansa mukaan noudattamaan tätä asetusta. Kolmansien maiden ulkopuolisten arvioijien olisi lisäksi varmistettava, että niillä on unioniin sijoittautunut laillinen edustaja siirtymäkauden aikana. Arvopaperimarkkinaviranomaisen olisi seurattava, noudattavatko ulkopuoliset arvioijat tätä asetusta, ja otettava tämä huomioon arvioidessaan, onko ulkopuolinen arvioija täyttänyt rekisteröintivaatimukset.

    (56)

    Jäsenvaltiot eivät voi riittävällä tavalla saavuttaa tämän asetuksen tavoitteita, joita ovat sen varmistaminen, että nimityksen ”eurooppalainen vihreä joukkolaina” tai ”EuGB-joukkolaina” käyttöön sovelletaan yhdenmukaisia vaatimuksia, yksinkertaisen rekisteröintijärjestelmän ja valvontakehyksen luominen ulkopuolisia arvioijia varten antamalla ulkopuolisten arvioijien rekisteröinti ja valvonta unionissa tehtäväksi yhdelle valvontaviranomaiselle, valvontajärjestelmän perustaminen sellaisten eurooppalaisten vihreiden joukkolainojen liikkeeseenlaskijoita varten, joista on julkaistava esite asetuksen (EU) 2017/1129 nojalla, ennen liikkeeseenlaskua ja liikkeeseenlaskun jälkeen julkistettavia valinnaisia tietoja koskevien mallipohjien tarjoaminen ympäristön kannalta kestävinä markkinoitavia joukkolainoja ja kestävyyteen sidottuja joukkolainoja varten avoimuuden lisäämiseksi ja kyseisten joukkolainojen vertailtavuuden helpottamiseksi, jotta voidaan helpottaa pääoman hankintaa sellaisia hankkeita varten, joilla pyritään ympäristön kannalta kestävien tavoitteiden saavuttamiseen samalla kun edistetään markkinoiden eheyttä, vaan ne voidaan toiminnan laajuuden tai vaikutusten vuoksi saavuttaa paremmin unionin tasolla. Sen vuoksi unioni voi toteuttaa toimenpiteitä Euroopan unionista tehdyn sopimuksen 5 artiklassa vahvistetun toissijaisuusperiaatteen mukaisesti. Mainitussa artiklassa vahvistetun suhteellisuusperiaatteen mukaisesti tässä asetuksessa ei ylitetä sitä, mikä on tarpeen kyseisten tavoitteiden saavuttamiseksi.

    (57)

    Euroopan parlamentti on kuullut Euroopan keskuspankkia, joka antoi lausuntonsa 5 päivänä marraskuuta 2021 (20),

    OVAT HYVÄKSYNEET TÄMÄN ASETUKSEN:

    I OSASTO

    KOHDE JA MÄÄRITELMÄT

    1 artikla

    Kohde

    Tässä asetuksessa

    a)

    vahvistetaan sellaisiin joukkolainojen liikkeeseenlaskijoihin sovellettavat yhdenmukaiset vaatimukset, jotka haluavat käyttää sijoittajille unionissa tarjoamistaan joukkolainoista nimitystä ”eurooppalainen vihreä joukkolaina” tai ”EuGB-joukkolaina”;

    b)

    perustetaan eurooppalaisten vihreiden joukkolainojen ulkopuolisia arvioijia koskeva rekisteröinti- ja valvontajärjestelmä; ja

    c)

    tarjotaan valinnaisia tietojen julkistamista koskevia mallipohjia ympäristön kannalta kestävinä markkinoitavia joukkolainoja ja kestävyyteen sidottuja joukkolainoja varten unionissa.

    2 artikla

    Määritelmät

    Tässä asetuksessa tarkoitetaan:

    1)

    ’liikkeeseenlaskijalla’ yhteisöä, joka laskee liikkeeseen joukkolainoja;

    2)

    ’julkisyhteisöllä’ asetuksen (EU) 2017/1129 1 artiklan 2 kohdan b alakohdassa tarkoitettua yhteisöä;

    3)

    ’luokitusjärjestelmän vaatimuksilla’ asetuksen (EU) 2020/852 3 artiklassa ympäristön kannalta kestäville taloudellisille toiminnoille vahvistettuja kriteerejä;

    4)

    ’säännellyllä markkinalla’ Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivin 2014/65/EU (21) 4 artiklan 1 kohdan 21 alakohdassa määriteltyä säänneltyä markkinaa;

    5)

    ’ympäristön kannalta kestävänä markkinoitavalla joukkolainalla’ joukkolainaa, jonka liikkeeseenlaskija antaa sijoittajille sitoumuksen tai minkä tahansa muotoisen ennen sopimuksen tekemistä annettavan ilmoituksen siitä, että kyseisen joukkolainan varat kohdennetaan taloudellisiin toimintoihin, jotka edistävät jotakin ympäristötavoitetta;

    6)

    ’kestävyyteen sidotulla joukkolainalla’ joukkolainaa, jonka rahoitukselliset tai rakenteelliset ominaisuudet vaihtelevat sen mukaan, miten liikkeeseenlaskija saavuttaa ennalta määrätyt ympäristökestävyystavoitteet;

    7)

    ’kotijäsenvaltiolla’ asetuksen (EU) 2017/1129 2 artiklan m alakohdassa määriteltyä kotijäsenvaltiota;

    8)

    ’vastaanottavalla jäsenvaltiolla’ asetuksen (EU) 2017/1129 2 artiklan n alakohdassa määriteltyä vastaanottavaa jäsenvaltiota;

    9)

    ’rahoitusvaroilla’ velkaa, omaa pääomaa tai niiden yhdistelmää;

    10)

    ’sijoittajille unionissa tarjoamisella’

    a)

    tarjoamista yleisölle unionissa; tai

    b)

    joukkolainojen ottamista kaupankäynnin kohteeksi unionissa sijaitsevassa kauppapaikassa;

    11)

    ’tarjoamisella yleisölle’ asetuksen (EU) 2017/1129 2 artiklan d alakohdassa määriteltyä arvopapereiden tarjoamista yleisölle;

    12)

    ’kauppapaikalla’ direktiivin 2014/65/EU 4 artiklan 1 kohdan 24 alakohdassa määriteltyä kauppapaikkaa;

    13)

    ’CapEx-suunnitelmalla’ delegoidun asetuksen (EU) 2021/2178 liitteessä I olevan 1.1.2.2 kohdan b alakohdassa ja 1.1.3.2 kohdan b alakohdassa säädettyä CapEx-suunnitelmaa;

    14)

    ’liikkeeseenlaskukustannuksilla’ joukkolainojen liikkeeseenlaskuun suoraan liittyviä kustannuksia, mukaan lukien kustannukset, joita aiheutuu asiantuntijaneuvonnasta, oikeudellisista palveluista, luokituksesta, ulkopuolisesta arvioinnista sekä merkintätakuista ja tarjoamisesta;

    15)

    ’teknisillä arviointikriteereillä’ asetuksen (EU) 2020/852 10 artiklan 3 kohdan, 11 artiklan 3 kohdan, 12 artiklan 2 kohdan, 13 artiklan 2 kohdan, 14 artiklan 2 kohdan tai 15 artiklan 2 kohdan nojalla annetuissa delegoiduissa säädöksissä vahvistettuja teknisiä arviointikriteerejä;

    16)

    ’taloudellisella siirtymätoiminnalla’ asetuksen (EU) 2020/852 10 artiklan 2 kohdan mukaista taloudellista toimintaa;

    17)

    ’mahdollistavalla taloudellisella toiminnalla’ asetuksen (EU) 2020/852 16 artiklan mukaista taloudellista toimintaa;

    18)

    ’arvopaperistamisella’ asetuksen (EU) 2017/2402 2 artiklan 1 alakohdassa määriteltyä arvopaperistamista;

    19)

    ’alullepanijalla’ asetuksen (EU) 2017/2402 2 artiklan 3 alakohdassa määriteltyä alullepanijaa;

    20)

    ’arvopaperistamista varten perustetulla erillisyhtiöllä’ tai ’erillisyhtiöllä’ asetuksen (EU) 2017/2402 2 artiklan 2 alakohdassa määriteltyä arvopaperistamista varten perustettua erillisyhtiötä tai erillisyhtiötä;

    21)

    ’arvopaperistetulla vastuulla’ arvopaperistamiseen sisältyvää vastuuta;

    22)

    ’arvopaperistetulla joukkolainalla’ joukkolainaa, jonka erillisyhtiö on laskenut liikkeeseen II osaston 3 luvun mukaisesti;

    23)

    ’synteettisellä arvopaperistamisella’ asetuksen (EU) 2017/2402 2 artiklan 10 alakohdassa määriteltyä synteettistä arvopaperistamista;

    24)

    ’fossiilisilla polttoaineilla’ asetuksen (EU) 2018/1999 2 artiklan 62 alakohdassa määriteltyjä fossiilisia polttoaineita.

    II OSASTO

    NIMITYKSEN ”EUROOPPALAINEN VIHREÄ JOUKKOLAINA” TAI ”EUGB-JOUKKOLAINA” KÄYTÖLLE ASETETUT VAATIMUKSET

    1 luku

    Joukkolainaan liittyvät vaatimukset

    3 artikla

    Nimitys ”eurooppalainen vihreä joukkolaina” tai ”EuGB-joukkolaina”

    Nimitystä ”eurooppalainen vihreä joukkolaina” tai ”EuGB-joukkolaina” saa käyttää ainoastaan sellaisista joukkolainoista, jotka täyttävät tässä osastossa säädetyt vaatimukset.

    4 artikla

    Eurooppalaisten vihreiden joukkolainojen varojen käyttö

    1.   Eurooppalaisen vihreän joukkolainan varat on kohdennettava kokonaisuudessaan ennen tällaisen joukkolainan erääntymistä luokitusjärjestelmän vaatimusten mukaisesti yhteen tai useampaan seuraavista luokista, jäljempänä ’asteittainen lähestymistapa’:

    a)

    käyttöomaisuus, joka ei ole rahoitusvaroja;

    b)

    delegoidun asetuksen (EU) 2021/2178 liitteessä I olevan 1.1.2.2. kohdan soveltamisalaan kuuluvat pääomamenot;

    c)

    delegoidun asetuksen (EU) 2021/2178 liitteessä I olevan 1.1.3.2. kohdan soveltamisalaan kuuluvat toimintamenot, jotka ovat aiheutuneet enintään kolme vuotta ennen eurooppalaisen vihreän joukkolainan liikkeeseenlaskua;

    d)

    rahoitusvarat, jotka on luotu enintään viiden vuoden kuluttua eurooppalaisen vihreän joukkolainan liikkeeseenlaskusta;

    e)

    kotitalouksien varat ja menot.

    Poiketen siitä, mitä ensimmäisessä alakohdassa säädetään, liikkeeseenlaskijat voivat vähentää liikkeeseenlaskukustannukset eurooppalaisen vihreän joukkolainan varoista ennen näiden varojen kohdentamista.

    2.   Poiketen siitä, mitä 1 kohdassa säädetään, liikkeeseenlaskijat voivat kohdentaa yhdestä tai useammasta liikkeessä olevasta eurooppalaisesta vihreästä joukkolainasta hankkimansa varat käyttöomaisuushyödykkeistä tai rahoitusvaroista muodostuvaan salkkuun luokitusjärjestelmän vaatimusten mukaisesti, jäljempänä ’portfoliolähestymistapa’.

    Jos liikkeeseenlaskijat kohdentavat hankkimiaan varoja tämän kohdan ensimmäisen alakohdan mukaisesti, niiden on osoitettava 11 artiklassa tarkoitetuissa kohdentamisraporteissa, että niiden salkussa olevien, tämän kohdan ensimmäisessä alakohdassa tarkoitettujen varojen kokonaisarvo ylittää niiden liikkeessä olevista eurooppalaisista vihreistä joukkolainoista muodostuvan salkun kokonaisarvon.

    3.   Poiketen siitä, mitä 1 kohdassa säädetään, julkisyhteisö tai kolmannen maan liikkeeseenlaskija, joka on valtio, liittovaltion tapauksessa liittovaltion jäsen tai alueellinen tai kunnallinen yhteisö, voi myös kohdentaa liikkeeseen laskemillaan eurooppalaisten vihreiden joukkolainojen varat verohuojennuksiin, tukiin, välituotekäyttöön, julkisyhteisöjen sisäisiin tulonsiirtoihin, tulonsiirtoihin kansainväliseen yhteistyöhön tai muuntyyppisiin julkisiin menoihin edellyttäen, että varat kohdennetaan luokitusjärjestelmän vaatimusten mukaisesti.

    5 artikla

    Joustovara eurooppalaisten vihreiden joukkolainojen varojen käytössä

    1.   Edellä olevan 4 artiklan 1 kohdasta poiketen liikkeeseenlaskijat voivat kohdentaa enintään 15 prosenttia eurooppalaisen vihreän joukkolainan varoista taloudellisiin toimintoihin, jotka täyttävät luokitusjärjestelmän vaatimukset teknisiä arviointikriteerejä lukuun ottamatta, edellyttäen että kyseiset toiminnot ovat

    a)

    taloudellisia toimintoja, joiden osalta teknisiä arviointikriteerejä ei ole voimassa eurooppalaisen vihreän joukkolainan liikkeeseenlaskupäivänä; tai

    b)

    kansainväliseen tukeen liittyviä toimintoja, joista raportoidaan kansainvälisesti sovittujen suuntaviivojen, kriteerien ja raportointikausien mukaisesti, mukaan lukien ilmastorahoitus, josta komissio raportoi asetuksen (EU) 2018/1999 19 artiklan 3 kohdan mukaisesti ilmastonmuutosta koskevan Yhdistyneiden kansakuntien puitesopimuksen nojalla, sekä virallinen kehitysapu, josta raportoidaan Taloudellisen yhteistyön ja kehityksen järjestön kehitysapukomitealle.

    2.   Jos liikkeeseenlaskija kohdentaa eurooppalaisen vihreän joukkolainan varat tämän artiklan 1 kohdan mukaisesti, sen on kuvailtava 10 artiklassa tarkoitetussa eurooppalaista vihreää joukkolainaa koskevassa tietokoosteessa kyseeseen tulevat toiminnat ja arvioitu prosenttiosuus tällaisten toimintojen rahoittamiseen tarkoitettujen varojen kokonaismäärästä ja myös toiminnoittain.

    3.   Jos liikkeeseenlaskija kohdentaa eurooppalaisen vihreän joukkolainan varat 1 kohdan a alakohdassa tarkoitettuihin taloudellisiin toimintoihin, sen on varmistettava, että kyseiset toiminnot täyttävät tapauksen mukaan delegoidun asetuksen (EU) 2021/2139 liitteessä I olevissa lisäyksissä A, B, C ja D vahvistetut ”ei merkittävää haittaa” -periaatteen mukaiset yleiset kriteerit.

    4.   Jos liikkeeseenlaskija kohdentaa eurooppalaisen vihreän joukkolainan varat 1 kohdan b alakohdassa tarkoitettuihin toimintoihin, sen on parhaiden edellytysten mukaan varmistettava, että kyseiset toiminnot täyttävät asiaankuuluvat tekniset arviointikriteerit.

    6 artikla

    Rahoitusvarat

    1.   Rahoitusvaroista saatavat varat on kohdennettava ainoastaan 4 artiklan 1 kohdassa tarkoitettuihin käyttötarkoituksiin tai soveltuvin osin 4 artiklan 2 ja 3 kohdassa tarkoitettuihin käyttötarkoituksiin.

    2.   Rahoitusvaroista saatavat varat voidaan kohdentaa muihin myöhempiin rahoitusvaroihin edellyttäen, että

    a)

    peräkkäisiä myöhempien rahoitusvarojen eriä on enintään kolme;

    b)

    järjestyksessä viimeisimpänä olevasta rahoitusvarojen erästä saatavat varat kohdennetaan 4 artiklan 1 kohdan ensimmäisen alakohdan a, b, c tai e alakohdassa tarkoitettuihin käyttötarkoituksiin tai tapauksen mukaan 4 artiklan 3 kohdassa tarkoitettuihin käyttötarkoituksiin; ja

    c)

    liikkeeseenlaskija varmistaa, että ulkopuoliset arvioijat voivat tosiasiallisesti arvioida varojen lopullista kohdentamista.

    7 artikla

    CapEx-suunnitelmat

    1.   Jos 4 artiklan 1 kohdan ensimmäisen alakohdan b ja c alakohdassa tarkoitettu varojen käyttö liittyy sellaisiin taloudellisiin toimintoihin, jotka täyttävät luokitusjärjestelmän vaatimukset, liikkeeseenlaskijan on julkaistava CapEx-suunnitelma.

    2.   CapEx-suunnitelmassa on täsmennettävä määräaika, joka on ennen eurooppalaisen vihreän joukkolainan erääntymistä ja johon mennessä kaikki eurooppalaisella vihreällä joukkolainalla rahoitettavat pääoma- ja toimintamenot on saatettava luokitusjärjestelmän mukaisiksi.

    3.   Liikkeeseenlaskijan on saatava ulkopuoliselta arvioijalta 60 päivän kuluessa CapEx-suunnitelmassa asetetusta määräajasta arvio kyseiseen CapEx-suunnitelmaan sisältyvien ja eurooppalaisen vihreän joukkolainan varoilla rahoitettujen pääoma- ja toimintamenojen luokitusjärjestelmän mukaisuudesta.

    8 artikla

    Teknisten arviointikriteerien soveltaminen ja voimassa olevien kriteerien jatkuvuus

    1.   Jos liikkeeseenlaskijat kohdentavat eurooppalaisten vihreiden joukkolainojen varat 4 artiklan 1 ja 3 kohdassa tarkoitettuihin käyttötarkoituksiin, niiden on varmistettava, että

    a)

    kyseiset varat kohdennetaan joukkolainan liikkeeseenlaskun ajankohtana sovellettavien teknisten arviointikriteerien mukaisesti;

    b)

    jos teknisiä arviointikriteerejä muutetaan joukkolainan liikkeeseenlaskun jälkeen, seuraavat varat kohdennetaan muutettujen teknisten arviointikriteerien mukaisesti viimeistään seitsemän vuoden kuluttua muutettujen kriteerien soveltamispäivästä:

    i)

    varat, joita ei ole vielä kohdennettu; ja

    ii)

    varat, jotka kuuluvat CapEx-suunnitelman piiriin 7 artiklan mukaisesti ja jotka eivät ole vielä luokitusjärjestelmän vaatimusten mukaisia.

    2.   Jos liikkeeseenlaskijat kohdentavat varat portfoliolähestymistavan mukaisesti, liikkeeseenlaskijoiden on sisällytettävä salkkuunsa ainoastaan ne omaisuuserät, joiden perustana oleva taloudellinen toiminta on sellaisten teknisten arviointikriteerien mukaista, joita sovellettiin missä tahansa vaiheessa kohdentamisraportin julkaisupäivää edeltäneiden seitsemän vuoden aikana.

    3.   Jos on vaarana, että liikkeessä olevan joukkolainan varat eivät ole 1 kohdan b alakohdan ii alakohdan mukaisia, liikkeeseenlaskijan on laadittava, toimitettava ulkopuoliselle arvioijalle ulkopuolista arviointia varten ja julkaistava suunnitelma, jonka mukaan ne muutetaan mahdollisuuksien mukaan muutettujen teknisten arviointikriteerien mukaisiksi ja lievennetään mahdollisuuksien mukaan kielteisiä seurauksia, joita aiheutuu siitä, että ne eivät ole täysin muutettujen teknisten arviointikriteerien mukaisia. Liikkeeseenlaskijan on julkaistava suunnitelma ennen 1 kohdan b alakohdassa säädetyn määräajan päättymistä.

    4.   Saattaminen asiaankuuluvien teknisten arviointikriteerien mukaiseksi on osoitettava 11 artiklassa tarkoitetussa kohdentamisraportissa.

    9 artikla

    Veroasioissa yhteistyöhaluttomien lainkäyttöalueiden poissulkeminen

    Tämän asetuksen 44 artiklan 1 kohdassa tarkoitetut toimivaltaiset viranomaiset eivät saa hyväksyä esitettä, jonka on laatinut lainkäyttöalue, joka on lueteltu veroasioissa yhteistyöhaluttomia lainkäyttöalueita koskevasta tarkistetusta EU:n luettelosta annettujen neuvoston päätelmien liitteessä I, delegoidun asetuksen (EU) 2016/1675 liitteessä lueteltu suuririskinen maa tai kyseisille lainkäyttöalueille tai kyseisiin maihin sijoittautuneet liikkeeseenlaskijat, jos kyseisessä esitteessä viitataan tähän asetukseen tai nimitykseen ”eurooppalainen vihreä joukkolaina” tai ”EuGB-joukkolaina”.

    2 luku

    Avoimuus ja ulkopuolista arviointia koskevat vaatimukset

    10 artikla

    Eurooppalaista vihreää joukkolainaa koskeva tietokooste ja liikkeeseenlaskua edeltävä arviointi

    1.   Ennen eurooppalaisen vihreän joukkolainan liikkeeseenlaskua liikkeeseenlaskijoiden on

    a)

    laadittava liitteen I mukainen eurooppalaista vihreää joukkolainaa koskeva tietokooste;

    b)

    varmistettava, että eurooppalaista vihreää joukkolainaa koskevasta tietokoosteesta on tehty joukkolainan liikkeeseenlaskua edeltävä arviointi, jossa ulkopuolinen arvioija on antanut tietokoosteesta myönteisen lausunnon.

    2.   Edellä 1 kohdassa tarkoitettu eurooppalaista vihreää joukkolainaa koskeva tietokooste voi liittyä useampaan kuin yhteen eurooppalaisen vihreän joukkolainan liikkeeseenlaskuun.

    3.   Edellä 1 kohdan b alakohdassa tarkoitetun joukkolainan liikkeeseenlaskua edeltävän arvioinnin on sisällettävä

    a)

    arvio siitä, onko liikkeeseenlaskija laatinut eurooppalaista vihreää joukkolainaa koskevan tietokoosteen 4–8 artiklan ja liitteen I mukaisesti; ja

    b)

    liitteessä IV luetellut tiedot.

    11 artikla

    Kohdentamisraportit ja liikkeeseenlaskun jälkeinen kohdentamisraporttien arviointi

    1.   Eurooppalaisten vihreiden joukkolainojen liikkeeseenlaskijoiden on laadittava jokaiselta 12 kuukauden jaksolta siihen päivään asti, jona niiden eurooppalaisen vihreän joukkolainan varat on kokonaisuudessaan kohdennettu, ja soveltuvin osin siihen asti, kun CapEx-suunnitelma on saatettu loppuun, eurooppalaista vihreää joukkolainaa koskeva kohdentamisraportti käyttämällä liitteessä II vahvistettua mallipohjaa, ja kyseisessä raportissa on osoitettava, että eurooppalaisen vihreän joukkolainan varat on sen liikkeeseenlaskupäivästä raportissa tarkoitetun ajanjakson loppuun asti kohdennettu 4–8 artiklan mukaisesti.

    Ensimmäinen 12 kuukauden jakso alkaa liikkeeseenlaskupäivänä.

    Poiketen siitä, mitä toisessa alakohdassa säädetään, liikkeeseenlaskijat voivat asettaa ensimmäisen raportointijakson päättymispäiväksi sen kalenteri- tai varanhoitovuoden viimeisen päivän, jona eurooppalainen vihreä joukkolaina on laskettu liikkeeseen.

    2.   Kohdentamisraporteissa on oltava soveltuvin osin tietoja edistymisestä CapEx-suunnitelman täytäntöönpanossa.

    Liikkeeseenlaskijoiden on julkaistava vuotuisissa kohdentamisraporteissaan syyt mahdollisiin viivästyksiin tai poikkeamiin, joilla on merkittävä vaikutus CapEx-suunnitelman täytäntöönpanoon.

    3.   Kohdentamisraportit voivat liittyä useampaan kuin yhteen eurooppalaisen vihreän joukkolainan liikkeeseenlaskuun.

    4.   Eurooppalaisten vihreiden joukkolainojen liikkeeseenlaskijoiden on hankittava ulkopuoliselta arvioijalta liikkeeseenlaskun jälkeinen arviointi kohdentamisraportista, joka on laadittu sen jälkeen, kun eurooppalaisen vihreän joukkolainan varat on kokonaisuudessaan kohdennettu.

    5.   Jos sen jälkeen, kun kohdentamisraportti on julkaistu 15 artiklan 1 kohdan d alakohdan mukaisesti, varojen kohdentamista oikaistaan, asianomaisen eurooppalaisen vihreän joukkolainan liikkeeseenlaskijan on muutettava kohdentamisraporttia ja hankittava ilman aiheetonta viivytystä ulkopuoliselta arvioijalta liikkeeseenlaskun jälkeinen arviointi muutetusta kohdentamisraportista.

    6.   Poiketen siitä, mitä 4 kohdassa säädetään, liikkeeseenlaskijoiden, jotka kohdentavat yhden tai useamman eurooppalaisen vihreän joukkolainan varat omaisuuseristä muodostuvaan salkkuun, on hankittava ulkopuoliselta arvioijalta liikkeeseenlaskun jälkeinen arviointi jokaisesta kohdentamisraportista. Ulkopuolisen arvioijan on kiinnitettävä erityistä huomiota niihin omaisuuseriin, joita ei ole sisällytetty mihinkään aiemmin julkaistuun kohdentamisraporttiin.

    Tällaista liikkeeseenlaskun jälkeistä arviointia ei edellytetä, jos kohdentamisraportin kattamalla ajanjaksolla omaisuuseristä muodostuvan salkun kohdentamisessa ei ole tehty muutoksia eikä mitään salkkuun kuuluvaa omaisuuserää ole muutettu tai sen kohdentamisessa ei ole tehty muutosta verrattuna edellisen kohdentamisraportin kattamaan ajanjaksoon. Tällaisissa tapauksissa vastaavaan kohdentamisraporttiin on sisällytettävä maininta siitä, että liikkeeseenlaskun jälkeistä arviointia ei ole tehty tällaisten muutosten puuttumisen vuoksi.

    7.   Eurooppalaisten vihreiden joukkolainojen liikkeeseenlaskijoiden on varmistettava, että vuotuiset kohdentamisraportit ja tapauksen mukaan tämän artiklan nojalla vaaditut liikkeeseenlaskun jälkeiset arvioinnit julkaistaan 270 päivän kuluessa kunkin 1 kohdassa tarkoitetun 12 kuukauden jakson päättymisestä. Liikkeeseenlaskijoiden on kyseisen 270 päivän jakson kuluessa varmistettava, että ulkopuolisella arvioijalla on vähintään 90 päivää aikaa arvioida kohdentamisraportti.

    8.   Tämän artiklan 4, 5 ja 6 kohdassa tarkoitetun liikkeeseenlaskun jälkeisen arvioinnin on sisällettävä seuraavat tiedot:

    a)

    arvio siitä, onko liikkeeseenlaskija ulkopuoliselle arvioijalle toimitettujen tietojen perusteella kohdentanut joukkolainan varat 4–8 artiklan mukaisesti;

    b)

    arvio siitä, onko liikkeeseenlaskija ulkopuoliselle arvioijalle toimitettujen tietojen perusteella kohdentanut joukkolainan varat 10 artiklassa tarkoitetun eurooppalaista vihreää joukkolainaa koskevan tietokoosteen perusteella;

    c)

    liitteessä IV luetellut tiedot.

    12 artikla

    Eurooppalaista vihreää joukkolainaa koskeva vaikutusraportti

    1.   Sen jälkeen kun varat on kokonaisuudessaan kohdennettu ja vähintään kerran eurooppalaisten vihreiden joukkolainojen juoksuaikana, niiden liikkeeseenlaskijoiden on laadittava ja julkaistava eurooppalaista vihreää joukkolainaa koskeva vaikutusraportti kyseisen joukkolainan varojen käytön ympäristövaikutuksista käyttäen liitteessä III säädettyä mallipohjaa.

    2.   Eurooppalaista vihreää joukkolainaa koskeva vaikutusraportti voi liittyä useampaan kuin yhteen eurooppalaisen vihreän joukkolainan liikkeeseenlaskuun.

    3.   Eurooppalaisen vihreän joukkolainan liikkeeseenlaskijat voivat pyytää ulkopuoliselta arvioijalta arvioinnin vaikutusraportista. Tällaisten vaikutusraportin arviointien on sisällettävä seuraavat tiedot:

    a)

    arvio siitä, vastaako joukkolainan liikkeeseenlasku liikkeeseenlaskijan laajempaa kestävyysstrategiaa;

    b)

    arvio joukkolainan varojen ilmoitetuista ympäristövaikutuksista;

    c)

    liitteessä IV säädetyt tiedot.

    13 artikla

    Julkisyhteisöt liikkeeseenlaskijana

    1.   Julkisyhteisön on hankittava eurooppalaisten vihreiden joukkolainojensa liikkeeseenlaskun jälkeisiä arviointeja

    a)

    ulkopuoliselta arvioijalta; tai

    b)

    ulkopuoliselta arvioijalta ja valtion tilintarkastajalta.

    2.   Jos julkisyhteisö hankkii liikkeeseenlaskun jälkeisen arvioinnin ulkopuoliselta arvioijalta ja valtion tilintarkastajalta, valtion tilitarkastajan on arvioitava joukkolainan varojen kohdentamista ja ulkopuolisen arvioijan on varmistettava, ovatko joukkolainalla rahoitetut taloudelliset toiminnot luokitusjärjestelmän vaatimusten mukaisia.

    14 artikla

    Eurooppalaisia vihreitä joukkolainoja koskeva esite

    1.   Käyttääkseen nimitystä ”eurooppalainen vihreä joukkolaina” tai ”EuGB-joukkolaina” liikkeeseenlaskijan on julkaistava asetuksen (EU) 2017/1129 nojalla esite, joka täyttää seuraavat edellytykset:

    a)

    joukkolainoista käytetään nimitystä ”eurooppalainen vihreä joukkolaina” tai ”EuGB-joukkolaina” kaikkialla esitteessä;

    b)

    esitteen osassa, joka sisältää tiedot varojen käytöstä, todetaan, että eurooppalainen vihreä joukkolaina lasketaan liikkeeseen tämän asetuksen mukaisesti.

    2.   Poiketen siitä, mitä 1 kohdassa säädetään, nimitystä ”eurooppalainen vihreä joukkolaina” tai ”EuGB-joukkolaina” voidaan käyttää joukkolainoista, joihin sovelletaan asetuksen (EU) 2017/1129 1 artiklan 2 kohdan b ja d alakohtaa.

    3.   Tätä asetusta sovellettaessa asetuksen (EU) 2017/1129 19 artiklan 1 kohdan c alakohdassa tarkoitetun nimityksen ”säännellyt tiedot” katsotaan sisältävän tämän asetuksen 10 artiklassa tarkoitettuun eurooppalaista vihreää joukkolainaa koskevaan tietokoosteeseen sisältyvät tiedot.

    4.   Jos esite julkaistaan asetuksen (EU) 2017/1129 nojalla, kyseisen esitteen on sisällettävä tiivistelmä CapEx-suunnitelmasta. Kyseisessä tiivistelmässä on lueteltava liikkeeseenlaskijan toteuttamat merkittävimmät hankkeet mitattuna osuutena CapEx-suunnitelman kattamista kokonaispääomamenoista, ja siinä on täsmennettävä kyseisten hankkeiden tyyppi, toimiala, sijainti ja arvioitu päättymisvuosi.

    15 artikla

    Julkaiseminen liikkeeseenlaskijan verkkosivustolla ja ilmoittaminen arvopaperimarkkinaviranomaiselle ja toimivaltaisille viranomaisille

    1.   Eurooppalaisten vihreiden joukkolainojen liikkeeseenlaskijoiden on julkaistava verkkosivustoillaan ja asetettava saataville maksutta ja asetuksen (EU) 2017/1129 21 artiklan 3 ja 4 kohdan mukaisesti siihen saakka, kunnes vähintään 12 kuukautta on kulunut kyseisten joukkolainojen erääntymisestä, seuraavat, mukaan lukien niihin tehdyt muutokset tai korjaukset:

    a)

    tämän asetuksen 10 artiklassa tarkoitettu eurooppalaista vihreää joukkolainaa koskeva tietokooste ennen kyseisen joukkolainan liikkeeseenlaskua;

    b)

    tämän asetuksen 10 artiklassa tarkoitettu eurooppalaista vihreää joukkolainaa koskevasta tietokoosteesta tehty liikkeeseenlaskua edeltävä arviointi ennen kyseisen joukkolainan liikkeeseenlaskua;

    c)

    linkki verkkosivustolle, jossa esitteeseen voi tutustua niissä tapauksissa, joissa esite julkaistaan asetuksen (EU) 2017/1129 nojalla, ennen kyseisen joukkolainan liikkeeseenlaskua;

    d)

    eurooppalaista vihreää joukkolainaa koskevat kohdentamisraportit ilman aiheetonta viivytystä sen jälkeen, kun ne on laadittu tämän asetuksen 11 artiklan 1 kohdan mukaisesti;

    e)

    tämän asetuksen 11artiklassa tarkoitetut eurooppalaista vihreää joukkolainaa koskevista kohdentamisraporteista tehdyt liikkeeseenlaskun jälkeiset arvioinnit ilman aiheetonta viivytystä sen jälkeen, kun ne on hankittu;

    f)

    eurooppalaista vihreää joukkolainaa koskeva vaikutusraportti ilman aiheetonta viivytystä sen jälkeen, kun se on laadittu tämän asetuksen 12 artiklan mukaisesti;

    g)

    soveltuvin osin CapEx-suunnitelma;

    h)

    soveltuvin osin tämän asetuksen 12 artiklan 3 kohdassa tarkoitettu vaikutusraportin arviointi.

    Poiketen siitä, mitä ensimmäisen alakohdan d alakohdassa säädetään, jos eurooppalaista vihreää joukkolainaa koskevasta kohdentamisraportista tehdään liikkeeseenlaskun jälkeinen arviointi, kohdentamisraportti on julkaistava ilman aiheetonta viivytystä liikkeeseenlaskun jälkeisen arvioinnin hankkimisen jälkeen.

    2.   Edellä 1 kohdan ensimmäisen alakohdan a, d ja f alakohdassa tarkoitettuihin asiakirjoihin sisältyvät tiedot on annettava liikkeeseenlaskijan valinnan mukaan joko rahoitusalalla yleisesti käytetyllä kielellä tai

    a)

    kun eurooppalaisia vihreitä joukkolainoja tarjotaan yleisölle tai otetaan kaupankäynnin kohteeksi vain yhdessä jäsenvaltiossa, kyseisen jäsenvaltion toimivaltaisen viranomaisen hyväksymällä kielellä;

    b)

    kun eurooppalaisia vihreitä joukkolainoja tarjotaan yleisölle tai otetaan kaupankäynnin kohteeksi kahdessa tai useammassa jäsenvaltiossa, kielellä, jonka kukin näiden jäsenvaltioiden toimivaltainen viranomainen on hyväksynyt.

    3.   Poiketen siitä, mitä tämän artiklan 2 kohdassa säädetään, jos eurooppalaisesta vihreästä joukkolainasta on julkaistava esite asetuksen (EU) 2017/1129 nojalla, tämän artiklan 1 kohdan ensimmäisen alakohdan a, d ja f alakohdassa tarkoitettuihin asiakirjoihin sisältyvät tiedot on annettava kyseisen esitteen kielellä tai kielillä.

    4.   Soveltuvin osin liikkeeseenlaskijoiden on ilman aiheetonta viivytystä ilmoitettava 44 artiklan 1 ja 2 kohdassa tarkoitetulle toimivaltaiselle viranomaiselle kaikkien tämän artiklan 1 kohdan ensimmäisessä alakohdassa tarkoitettujen asiakirjojen julkaisemisesta kunkin julkaisemisen jälkeen.

    5.   Liikkeeseenlaskijoiden on ilmoitettava arvopaperimarkkinaviranomaiselle kaikkien 1 kohdan ensimmäisessä alakohdassa tarkoitettujen asiakirjojen julkaisemisesta 30 päivän kuluessa niiden julkaisemisesta.

    3 luku

    Nimityksen ”eurooppalainen vihreä joukkolaina” tai ”EuGB-joukkolaina” käytölle asetetut edellytykset arvopaperistettujen joukkolainojen osalta

    16 artikla

    Nimityksen ”eurooppalainen vihreä joukkolaina” tai ”EuGB-joukkolaina” soveltaminen arvopaperistettuihin joukkolainoihin

    1.    ”Eurooppalaisiksi vihreiksi joukkolainoiksi” tai ”EuGB-joukkolainoiksi” nimetyn arvopaperistetun joukkolainan tapauksessa

    a)

    tässä asetuksessa olevia viittauksia ”liikkeeseenlaskijaan” pidetään viittauksina ”alullepanijaan”;

    b)

    4 artiklassa olevia viittauksia ”varoihin” pidetään viittauksina varoihin, jotka alullepanija on hankkinut myydessään arvopaperistetut vastuut erillisyhtiölle.

    2.   Poiketen siitä, mitä 1 kohdan a alakohdassa säädetään, 9 ja 15 artiklassa, 44 artiklan 3 kohdassa, 45 artiklan 1 kohdassa, 48 artiklassa ja 49 artiklan 1 kohdassa olevia viittauksia ”liikkeeseenlaskijaan” pidetään viittauksina ”alullepanijaan” tai ”erillisyhtiöön” ja 14 artiklan 1 kohdassa ja 44 artiklan 1 kohdassa olevia viittauksia ”liikkeeseenlaskijaan” pidetään viittauksina ”erillisyhtiöön”.

    3.   Jos useat alullepanijat luovat arvopaperistettuja vastuita, sovelletaan seuraavaa:

    a)

    kunkin alullepanijan on täytettävä 4–8 artiklassa säädetyt varojen käyttöä koskevat vaatimukset suhteessa osuuteensa arvopaperistettujen vastuiden muodostamasta poolista;

    b)

    alullepanijoiden on yhdessä täytettävä 10, 11, 12, 15, 18 ja 19 artiklassa säädetyt vaatimukset ja ilmoitettava selkeästi, missä määrin kukin alullepanija on noudattanut sitä koskevia vaatimuksia;

    c)

    alullepanijoiden on yhdessä täytettävä 10 ja 11 artiklassa säädetyt ulkopuolisen arvioinnin hankkimista koskevat vaatimukset;

    d)

    jos useat alullepanijat päättävät pyytää 12 artiklan 3 kohdassa tarkoitettua vaikutusraportin arviointia, niiden on yhdessä noudatettava sitä koskevia vaatimuksia.

    17 artikla

    Synteettistä arvopaperistamista varten liikkeeseen laskettujen joukkolainojen poissulkeminen

    Synteettistä arvopaperistamista varten liikkeeseen lasketuista joukkolainoista ei saa käyttää nimitystä ”eurooppalainen vihreä joukkolaina” tai ”EuGB-joukkolaina”.

    18 artikla

    Tiettyjen arvopaperistettujen vastuiden poissulkeminen

    1.   Tätä asetusta sovellettaessa arvopaperistettuihin vastuisiin ei saa kuulua vastuita, joilla rahoitetaan fossiilisten polttoaineiden etsintää, louhintaa, keräämistä, tuotantoa, käsittelyä, varastointia, jalostusta tai jakelua, mukaan lukien kuljetus, ja kauppaa.

    2.   Vastuut, joilla rahoitetaan sähköntuotantoa fossiilisista polttoaineista, lämmön/jäähdytyksen ja sähkön yhteistuotantoa fossiilisista polttoaineista tai lämmön/jäähdytyksen tuotantoa fossiilisista polttoaineista, jos toiminta täyttää delegoidussa asetuksessa (EU) 2021/2139 vahvistetut ”ei merkittävää haittaa” koskevat kriteerit, voidaan sisällyttää arvopaperistettujen vastuiden muodostamaan pooliin tätä asetusta sovellettaessa.

    3.   Alullepanijan on selvitettävä 10 artiklassa tarkoitetussa eurooppalaista vihreää joukkolainaa koskevassa tietokoosteessa, missä määrin tämän artiklan 1 kohtaa on noudatettu.

    4.   Alullepanijan on 44 artiklassa tarkoitetun toimivaltaisen viranomaisen pyynnöstä osoitettava, että tämän artiklan 1 kohtaa noudatetaan.

    19 artikla

    Tietojen julkistamista koskevat lisävaatimukset arvopaperistamisen tapauksessa

    1.   ”Eurooppalaiseksi vihreäksi joukkolainaksi” tai ”EuGB-joukkolainaksi” nimetyn arvopaperistetun joukkolainan tapauksessa asetuksen (EU) 2017/1129 nojalla julkaistavassa esitteessä on oltava maininta siitä, että joukkolaina on arvopaperistettu joukkolaina ja että alullepanija on vastuussa esitteessä annettujen, varojen käyttöä koskevien sitoumusten täyttämisestä.

    2.   Arvopaperistettujen vastuiden ympäristöominaisuuksia koskevan avoimuuden varmistamiseksi esitteeseen on sisällytettävä parhaiden edellytysten ja alullepanijan parhaan kyvyn mukaan saatavilla olevien tietojen perusteella tiedot seuraavista:

    a)

    arvopaperistettujen vastuiden osuus arvopaperistettujen vastuiden muodostamasta poolista, jolla rahoitetaan taloudellisia toimintoja, jotka ovat delegoidun asetuksen (EU) 2021/2178 1 artiklan 5 alakohdassa määriteltyjä luokitusjärjestelmäkelpoisia taloudellisia toimintoja;

    b)

    luokitusjärjestelmän mukaisten arvopaperistettujen vastuiden osuus tämän kohdan a alakohdassa tarkoitetusta luokitusjärjestelmäkelpoisten vastuiden muodostamasta poolista asetuksen (EU) 2020/852 10 artiklan 3 kohdan, 11 artiklan 3 kohdan, 12 artiklan 2 kohdan, 13 artiklan 2 kohdan, 14 artiklan 2 kohdan tai 15 artiklan 2 kohdan nojalla hyväksytyissä delegoiduissa säädöksissä luetellun asiaankuuluvan taloudellisen toiminnan mukaan;

    c)

    sellaisten arvopaperistettujen vastuiden osuus, jotka eivät täytä asetuksen (EU) 2020/852 3 artiklan b alakohdassa tarkoitettuja ”ei merkittävää haittaa” -periaatetta koskevia tavoitteita, tämän kohdan a alakohdassa tarkoitettujen luokitusjärjestelmäkelpoisten vastuiden muodostamasta poolista asetuksen (EU) 2020/852 10 artiklan 3 kohdan, 11 artiklan 3 kohdan, 12 artiklan 2 kohdan, 13 artiklan 2 kohdan, 14 artiklan 2 kohdan tai 15 artiklan 2 kohdan nojalla hyväksytyissä delegoiduissa säädöksissä luetellun asiaankuuluvan taloudellisen toiminnan mukaan.

    3.   Esitteeseen tämän artiklan 2 kohdan mukaisesti sisältyvät tiedot on myös sisällytettävä 10 artiklassa tarkoitettuun eurooppalaista vihreää joukkolainaa koskevaan tietokoosteeseen ja alullepanijan vuosittain suorittamien päivitysten perusteella 11 artiklassa tarkoitettuun eurooppalaista vihreää joukkolainaa koskevaan kohdentamisraporttiin.

    III OSASTO

    VALINNAISTA TIETOJEN JULKISTAMISTA KOSKEVAT MALLIPOHJAT YMPÄRISTÖN KANNALTA KESTÄVINÄ MARKKINOITAVIA JOUKKOLAINOJA JA KESTÄVYYTEEN SIDOTTUJA JOUKKOLAINOJA VARTEN

    20 artikla

    Tiedot, jotka ympäristön kannalta kestävinä markkinoitavien joukkolainojen ja kestävyyteen sidottujen joukkolainojen liikkeenlaskijoiden on julkistettava ennen liikkeeseenlaskua

    1.   Komissio julkaisee viimeistään 21 päivänä joulukuuta 2024 ohjeet, joissa vahvistetaan ennen liikkeeseenlaskua vapaaehtoisesti julkistettavia tietoja koskevat mallipohjat ympäristön kannalta kestävinä markkinoitavien joukkolainojen ja kestävyyteen sidottujen joukkolainojen liikkeeseenlaskijoita varten.

    2.   Tämän artiklan 1 kohdassa tarkoitetuissa mallipohjissa on mainittava, aikooko liikkeeseenlaskija käyttää ulkopuolista arvioijaa ja 21 artiklassa tarkoitettua määräajoin julkistettavia tietoja koskevaa yhteistä mallipohjaa.

    3.   Ympäristön kannalta kestävinä markkinoitavien joukkolainojen liikkeeseenlaskijoiden osalta tämän artiklan 1 kohdassa tarkoitetuissa mallipohjissa on oltava tämän artiklan 2 kohdassa tarkoitetun maininnan lisäksi vähintään seuraavat tiedot, joiden on kuvastettava liikkeeseenlaskijan tarkoitusta joukkolainan liikkeeseenlaskun ajankohtana saatavilla olevien tietojen perusteella:

    a)

    jos liikkeeseenlaskijaa koskee velvoite julkaista suunnitelmat direktiivin 2013/34/EU 19 a artiklan 2 kohdan a alakohdan iii alakohdan tai 29 a artiklan 2 kohdan a alakohdan iii alakohdan nojalla tai jos liikkeeseenlaskija on julkaissut tällaiset suunnitelmat vapaaehtoisesti, tiedot siitä, miten joukkolainan varoilla on tarkoitus edistää kyseisten suunnitelmien täytäntöönpanoa;

    b)

    jos liikkeeseenlaskijaa koskee velvoite julkistaa tietoja asetuksen (EU) 2020/852 8 artiklan nojalla, tiedot siitä, miten joukkolainan varojen odotetaan vaikuttavan liikkeeseenlaskijan luokitusjärjestelmän mukaisiin liikevaihtoon, pääomamenoihin ja toimintamenoihin;

    c)

    joukkolainan varojen vähimmäisosuus, joka on määrä käyttää taloudellisiin toimintoihin, jotka ovat ympäristön kannalta kestäviä asetuksen (EU) 2020/852 3 artiklan nojalla.

    4.   Kestävyyteen sidottujen joukkolainojen liikkeeseenlaskijoiden osalta tämän artiklan 1 kohdassa tarkoitetuissa mallipohjissa on oltava tämän artiklan 2 kohdassa tarkoitetun maininnan lisäksi vähintään seuraavat tiedot, joiden on kuvastettava liikkeeseenlaskijan aikomusta joukkolainan liikkeeseenlaskun ajankohtana saatavilla olevien tietojen perusteella:

    a)

    liikkeeseenlaskijan asettamien keskeisten tulosindikaattoreiden perustelut, tavoitetaso, olennaisuus ja laskentamenetelmät;

    b)

    jos liikkeeseenlaskijaa koskee velvoite julkaista suunnitelmat direktiivin 2013/34/EU 19 a artiklan 2 kohdan a alakohdan iii alakohdan tai 29 a artiklan 2 kohdan a alakohdan iii alakohdan nojalla tai jos liikkeeseenlaskija on julkaissut tällaiset suunnitelmat vapaaehtoisesti, tiedot siitä, miten joukkolainan varoilla on tarkoitus edistää kyseisten suunnitelmien täytäntöönpanoa;

    c)

    soveltuvin osin tiedot siitä, miten joukkolaina kytketään liikkeeseenlaskijan luokitusjärjestelmän mukaisiin liikevaihtoon, pääomamenoihin ja toimintamenoihin soveltamalla delegoitua asetusta (EU) 2021/2178;

    d)

    kuvaus joukkolainan rakenteesta, mukaan lukien kuponkikoron mukautusmekanismi.

    21 artikla

    Tiedot, jotka ympäristön kannalta kestävinä markkinoitavien joukkolainojen ja kestävyyteen sidottujen joukkolainojen liikkeenlaskijoiden on julkistettava määräajoin liikkeeseenlaskun jälkeen

    1.   Ympäristön kannalta kestävinä markkinoitavien joukkolainojen ja kestävyyteen sidottujen joukkolainojen liikkeeseenlaskijat voivat julkistaa liikkeeseenlaskun jälkeen määräajoin tietoja käyttäen yhteisiä mallipohjia.

    Jos liikkeeseenlaskija julkistaa liikkeeseenlaskun jälkeen määräajoin tietoja tämän kohdan ensimmäisen alakohdan mukaisesti, 44 artiklaa sovelletaan joukkolainan erääntymiseen saakka.

    2.   Ympäristön kannalta kestävinä markkinoitavien joukkolainojen liikkeeseenlaskijan osalta 1 kohdassa tarkoitetuissa mallipohjissa on oltava vähintään seuraavat tiedot:

    a)

    jos liikkeeseenlaskijaa koskee velvoite julkaista suunnitelmat direktiivin 2013/34/EU 19 a artiklan 2 kohdan a alakohdan iii alakohdan tai 29 a artiklan 2 kohdan a alakohdan iii alakohdan nojalla tai jos liikkeeseenlaskija on julkaissut tällaiset suunnitelmat vapaaehtoisesti, tiedot siitä, miten joukkolainan varoilla edistetään kyseisten suunnitelmien täytäntöönpanoa;

    b)

    jos liikkeeseenlaskijaa koskee velvoite julkistaa tietoja asetuksen (EU) 2020/852 8 artiklan nojalla, tiedot siitä, miten joukkolainan varat vaikuttavat liikkeeseenlaskijan luokitusjärjestelmän mukaisiin liikevaihtoon, pääomamenoihin ja toimintamenoihin;

    c)

    joukkolainojen varojen vähimmäisosuus, joka käytetään taloudellisiin toimintoihin, jotka ovat ympäristön kannalta kestäviä asetuksen (EU) 2020/852 3 artiklan nojalla.

    3.   Kestävyyteen sidottujen joukkolainojen liikkeeseenlaskijan osalta 1 kohdassa tarkoitetuissa mallipohjissa on oltava vähintään seuraavat tiedot:

    a)

    liikkeeseenlaskijan asettamien keskeisten tulosindikaattoreiden perustelut, tavoitetaso, olennaisuus ja laskentamenetelmät;

    b)

    jos liikkeeseenlaskijaa koskee velvoite julkaista suunnitelmat direktiivin 2013/34/EU 19 a artiklan 2 kohdan a alakohdan iii alakohdan tai 29 a artiklan 2 kohdan a alakohdan iii alakohdan nojalla tai jos liikkeeseenlaskija on julkaissut tällaiset suunnitelmat vapaaehtoisesti, tiedot siitä, miten joukkolainan varoilla on tarkoitus edistää kyseisten suunnitelmien täytäntöönpanoa;

    c)

    soveltuvin osin tiedot siitä, miten joukkolainan varat kytketään liikkeeseenlaskijan luokitusjärjestelmän mukaisiin liikevaihtoon, pääomamenoihin ja toimintamenoihin soveltamalla delegoitua asetusta (EU) 2021/2178;

    d)

    kuvaus joukkolainan rakenteesta, mukaan lukien kuponkikoron mukautusmekanismi.

    4.   Komissio antaa viimeistään 21 päivänä joulukuuta 2024 68 artiklan mukaisesti delegoidun säädöksen, jolla täydennetään tätä asetusta vahvistamalla niiden tietojen sisältö, menetelmät ja esitystapa, jotka on julkistettava tämän artiklan 2 ja 3 kohdassa tarkoitetuissa mallipohjissa.

    Kyseistä delegoitua säädöstä laatiessaan komissio ottaa huomioon ympäristöön, yhteiskuntaan ja hallintotapaan liittyviä näkökohtia koskevat tiedot, jotka on julkistettava muiden asiaankuuluvien säädösten, myös asetuksen (EU) 2017/1129, nojalla, jotta vältetään päällekkäisten tietojen julkistaminen liikkeeseenlaskijoiden osalta.

    Kyseistä delegoitua säädöstä laatiessaan komissio ottaa huomioon myös niiden finanssimarkkinatoimijoiden tietotarpeet, joita koskevat asetuksen (EU) 2019/2088 julkistamisvaatimukset.

    IV OSASTO

    EUROOPPALAISTEN VIHREIDEN JOUKKOLAINOJEN ULKOPUOLISET ARVIOIJAT

    1 LUKU

    Edellytykset eurooppalaisten vihreiden joukkolainojen ulkopuoliselle arvioinnille

    22 artikla

    Rekisteröinti

    1.   Eurooppalaisten vihreiden joukkolainojen ulkopuolisten arvioijien on oltava arvopaperimarkkinaviranomaisen rekisteröimiä, ennen kuin ne aloittavat toimintansa.

    2.   Arvopaperimarkkinaviranomaisen rekisteröimien ulkopuolisten arvioijien on jatkuvasti täytettävä 23 artiklan 2 kohdassa säädetyt rekisteröinnin edellytykset.

    3.   Valtion tilintarkastajiin ei sovelleta tämän asetuksen IV ja V osastoa.

    23 artikla

    Eurooppalaisten vihreiden joukkolainojen ulkopuoliseksi arvioijaksi rekisteröitymistä koskeva hakemus

    1.   Eurooppalaisten vihreiden joukkolainojen ulkopuoliseksi arvioijaksi rekisteröintiä koskevan hakemuksen on sisällettävä seuraavat tiedot:

    a)

    hakijan täydellinen nimi, sen unionissa sijaitsevan sääntömääräisen kotipaikan osoite, hakijan verkkosivusto ja hakijan oikeushenkilötunnus (LEI), jos kyseinen tunnus saatavilla;

    b)

    yhteyshenkilön nimi ja yhteystiedot;

    c)

    hakijan oikeudellinen muoto;

    d)

    hakijan omistusrakenne;

    e)

    tiedot hakijan ylempään johtoon kuuluvista henkilöistä ja hallituksen jäsenistä mukaan lukien ansioluettelot, joista käy ilmi ainakin heidän pätevyytensä, kokemuksensa ja koulutuksensa;

    f)

    analyytikkojen, työntekijöiden ja muiden arviointitoimiin suoraan osallistuvien henkilöiden lukumäärä ja heillä olevan, ennen hakijalle työskentelyä ja tälle työskentelyn aikana hankitun ulkopuolisiin arviointipalveluihin tai vastaaviin palveluihin liittyvän tietämyksen, kokemuksen ja koulutuksen taso;

    g)

    kuvaus menettelyistä ja menetelmistä, joita hakija käyttää arviointien laatimisessa;

    h)

    hallinnointi- ja ohjausjärjestelmät ja toimintatavat tai menettelyt, joita hakija käyttää kaikkien todellisten ja mahdollisten 35 artiklassa tarkoitettujen eturistiriitojen tunnistamiseksi, poistamiseksi tai hallitsemiseksi ja niistä ilmoittamiseksi avoimesti;

    i)

    tapauksen mukaan asiakirjat ja tiedot, jotka liittyvät tämän asetuksen soveltamisalaan kuuluvien ulkopuolisen arvioijan toimintojen mahdollisiin tämänhetkisiin tai suunniteltuihin ulkoistamisjärjestelyihin, mukaan lukien tiedot, jotka koskevat ulkoistetuista toiminnoista huolehtivia yhteisöjä;

    j)

    tapauksen mukaan tiedot hakijan harjoittamista muista toiminnoista.

    2.   Arvopaperimarkkinaviranomainen rekisteröi hakijan ulkopuoliseksi arvioijaksi vain, jos seuraavat edellytykset täyttyvät:

    a)

    hakijan ylemmällä johdolla ja hallituksen jäsenillä on

    i)

    riittävän hyvä maine;

    ii)

    riittävä osaaminen sen varmistamiseksi, että hakija pystyy suorittamaan ulkopuolisilta arvioijilta tämän asetuksen mukaisesti vaaditut tehtävät;

    iii)

    riittävä ammatillinen pätevyys;

    iv)

    asiaankuuluvaa kokemusta sellaisista toiminnoista kuin laadunvarmistus, laadunvalvonta, liikkeeseenlaskua edeltävien, liikkeeseenlaskun jälkeisten ja vaikutusraporttien arviointien laatiminen, luokitusjärjestelmän mukaisuutta koskevien lausuntojen antaminen toisena osapuolena tai rahoituspalvelut;

    b)

    analyytikkojen, työntekijöiden ja muiden hakijan arviointitoimiin suoraan osallistuvien henkilöiden lukumäärä ja heillä olevan tietämyksen, kokemuksen ja koulutuksen taso ovat riittävät, jotta hakija voi suorittaa ulkopuolisilta arvioijilta tämän asetuksen mukaisesti vaaditut tehtävät;

    c)

    hakijan sisäiset järjestelyt, joilla on tarkoitus varmistaa tämän jakson II luvun vaatimusten noudattaminen, ovat asianmukaiset ja vaikuttavat.

    Arvioidessaan tämän kohdan ensimmäisessä alakohdassa säädettyjä edellytyksiä arvopaperimarkkinaviranomainen voi ottaa huomioon, onko hakija, jos se on tarjonnut palveluja 69 ja 70 artiklan nojalla, tehnyt parhaansa noudattaakseen 24–38 artiklaa. Tätä varten arvopaperimarkkinaviranomainen voi pyytää hakijaa toimittamaan sille tarvittavat tiedot.

    3.   Arvopaperimarkkinaviranomainen arvioi 20 työpäivän kuluessa hakemuksen vastaanottamisesta, onko hakemus täydellinen.

    Jos hakemus on puutteellinen, arvopaperimarkkinaviranomainen ilmoittaa asiasta hakijalle ja asettaa määräajan, johon mennessä hakijan on toimitettava lisätiedot.

    Jos hakemus on täydellinen, arvopaperimarkkinaviranomainen ilmoittaa siitä hakijalle.

    4.   Arvopaperimarkkinaviranomainen rekisteröi hakijan tai evää hakijalta rekisteröinnin 45 työpäivän kuluessa täydellisen hakemuksen vastaanottamisesta.

    Arvopaperimarkkinaviranomainen voi pidentää ensimmäisessä alakohdassa tarkoitettua määräaikaa 15 työpäivällä, jos hakija aikoo ulkoistaa tietyt ulkopuolisen arvioijan toiminnot.

    5.   Arvopaperimarkkinaviranomainen ilmoittaa hakijalle kirjallisesti kyseisen hakijan rekisteröinnistä ulkopuoliseksi arvioijaksi tai hakijan rekisteröinnin epäämisestä. Päätös hakijan rekisteröinnistä tai rekisteröinnin epäämisestä on perusteltava, ja se tulee voimaan viidentenä työpäivänä sen tekemisestä.

    6.   Arvopaperimarkkinaviranomainen laatii luonnokset teknisiksi sääntelystandardeiksi, joissa täsmennetään 2 kohdan ensimmäisen alakohdan a ja b alakohdassa tarkoitetut kriteerit.

    Arvopaperimarkkinaviranomainen toimittaa nämä teknisten sääntelystandardien luonnokset komissiolle viimeistään 21 päivänä joulukuuta 2024.

    Siirretään komissiolle valta täydentää tätä asetusta hyväksymällä tämän kohdan ensimmäisessä alakohdassa tarkoitetut tekniset sääntelystandardit asetuksen (EU) N:o 1095/2010 10–14 artiklan mukaisesti.

    7.   Arvopaperimarkkinaviranomainen laatii luonnokset teknisiksi täytäntöönpanostandardeiksi, joissa määritetään vakiomuotoiset lomakkeet, mallipohjat ja menettelyt 1 kohdassa tarkoitettujen tietojen toimittamiseksi.

    Arvopaperimarkkinaviranomainen ottaa teknisten täytäntöönpanostandardien luonnoksia laatiessaan huomioon digitaaliset rekisteröintikeinot.

    Arvopaperimarkkinaviranomainen toimittaa nämä teknisten täytäntöönpanostandardien luonnokset komissiolle viimeistään 21 päivänä joulukuuta 2024.

    Siirretään komissiolle valta hyväksyä tämän kohdan ensimmäisessä alakohdassa tarkoitetut tekniset täytäntöönpanostandardit asetuksen (EU) N:o 1095/2010 15 artiklan mukaisesti.

    24 artikla

    Rekisteröinnin kannalta olennaiset muutokset

    1.   Ulkopuolisen arvioijan on ilmoitettava arvopaperimarkkinaviranomaiselle kaikista olennaisista muutoksista 23 artiklan 1 kohdan mukaisesti toimitettuihin tietoihin ennen tällaisten muutosten tekemistä.

    Jos arvopaperimarkkinaviranomainen vastustaa tällaisia olennaisia muutoksia, se ilmoittaa tästä ulkopuoliselle arvioijalle 45 työpäivän kuluessa kyseisten muutosten ilmoittamisesta ja esittää vastustamisen syyt. Tämän kohdan ensimmäisessä alakohdassa tarkoitettuja muutoksia ei saa tehdä, jos arvopaperimarkkinaviranomainen vastustaa muutoksia kyseisen ajan kuluessa.

    2.   Arvopaperimarkkinaviranomainen laatii luonnokset teknisiksi täytäntöönpanostandardeiksi, joissa määritetään vakiomuotoiset lomakkeet, mallipohjat ja menettelyt 1 kohdassa tarkoitettujen tietojen toimittamiseksi.

    Arvopaperimarkkinaviranomainen ottaa teknisten täytäntöönpanostandardien luonnoksia laatiessaan huomioon digitaaliset rekisteröintikeinot.

    Arvopaperimarkkinaviranomainen toimittaa nämä teknisten täytäntöönpanostandardien luonnokset komissiolle viimeistään 21 päivänä joulukuuta 2025.

    Siirretään komissiolle valta hyväksyä tämän kohdan ensimmäisessä alakohdassa tarkoitetut tekniset täytäntöönpanostandardit asetuksen (EU) N:o 1095/2010 15 artiklan mukaisesti.

    25 artikla

    Kielijärjestelyt

    Hakijan on toimitettava 23 artiklassa tarkoitettu rekisteröintihakemus jollakin unionin toimielinten virallisella kielellä. Muuhun arvopaperimarkkinaviranomaisen sekä hakijan ja sen henkilöstön väliseen viestintään sovelletaan 15 päivänä huhtikuuta 1958 annettua asetusta N:o 1 (22) soveltuvin osin.

    2 LUKU

    Hallintoa koskevat organisatoriset vaatimukset, prosessit ja asiakirjat

    26 artikla

    Yleiset periaatteet

    1.   Ulkopuolisten arvioijien on käytettävä asianmukaisia järjestelmiä, resursseja ja menettelyjä täyttääkseen tämän asetuksen mukaiset velvoitteensa.

    2.   Ulkopuolisten arvioijien on seurattava ja arvioitava tämän asetuksen mukaisesti perustettujen järjestelmiensä, resurssiensa ja menettelyjensä riittävyyttä ja vaikuttavuutta vähintään kerran vuodessa ja toteutettava tältä osin asianmukaiset toimenpiteet mahdollisten puutteiden korjaamiseksi.

    3.   Arvopaperimarkkinaviranomainen laatii luonnokset teknisiksi sääntelystandardeiksi, joissa määritetään kriteerit 1 ja 2 kohdassa tarkoitettujen, ulkopuolisten arvioijien järjestelmien, resurssien ja menettelyjen asianmukaisuuden, riittävyyden ja vaikuttavuuden arvioimiseksi.

    Arvopaperimarkkinaviranomainen toimittaa nämä teknisten sääntelystandardien luonnokset komissiolle viimeistään 21 päivänä joulukuuta 2025.

    Siirretään komissiolle valta täydentää tätä asetusta hyväksymällä tämän kohdan ensimmäisessä alakohdassa tarkoitetut tekniset sääntelystandardit asetuksen (EU) N:o 1095/2010 10–14 artiklan mukaisesti.

    27 artikla

    Ylempi johto ja hallituksen jäsenet

    1.   Ulkopuolisen arvioijan ylemmän johdon on varmistettava seuraavien seikkojen toteutuminen ja hallituksen jäsenten on valvottava niiden toteutumista:

    a)

    ulkopuolisen arvioijan järkevä ja vakaa johtaminen;

    b)

    arviointitoimien riippumattomuus;

    c)

    se, että kaikki todelliset tai mahdolliset eturistiriidat havaitaan ja poistetaan tai niitä hallitaan ja niistä ilmoitetaan asianmukaisesti ja avoimesti;

    d)

    se, että ulkopuolinen arvioija noudattaa tätä asetusta jatkuvasti.

    2.   Arvopaperimarkkinaviranomainen laatii luonnokset teknisiksi sääntelystandardeiksi, joissa täsmennetään kriteerit 1 kohdan a alakohdassa tarkoitetun, ulkopuolisen arvioijan järkevän ja vakaan johtamisen arvioimiseksi ja 1 kohdan c alakohdassa tarkoitettujen eturistiriitojen hallitsemiseksi.

    Arvopaperimarkkinaviranomainen toimittaa nämä teknisten sääntelystandardien luonnokset komissiolle viimeistään 21 päivänä joulukuuta 2024.

    Siirretään komissiolle valta täydentää tätä asetusta hyväksymällä tämän kohdan ensimmäisessä alakohdassa tarkoitetut tekniset sääntelystandardit asetuksen (EU) N:o 1095/2010 10–14 artiklan mukaisesti.

    28 artikla

    Ulkopuolisten arvioijien analyytikot ja työntekijät sekä muut ulkopuolisten arvioijien arviointitoimiin suoraan osallistuvat henkilöt

    1.   Ulkopuolisten arvioijien on varmistettava, että niiden analyytikoilla ja työntekijöillä sekä kaikilla muilla sellaisilla luonnollisilla henkilöillä, joiden palvelut ovat kyseisten arvioijien käytettävissä tai määräysvallassa ja jotka osallistuvat suoraan arviointitoimiin, on heille osoitettujen tehtävien hoitamiseen tarvittava tietämys, kokemus ja koulutus.

    2.   Ulkopuolisten arvioijien on varmistettava, että 1 kohdassa tarkoitetut henkilöt eivät saa käynnistää neuvotteluja palkkioista tai maksuista eivätkä osallistua niihin minkään arvioitavan yhteisön, siihen liittyvän kolmannen osapuolen tai kenenkään sellaisen henkilön kanssa, joka on määräysvallan kautta suoraan tai välillisesti sidoksissa arvioitavaan yhteisöön.

    3.   Arvopaperimarkkinaviranomainen laatii luonnokset teknisiksi sääntelystandardeiksi, joissa täsmennetään kriteerit 1 kohdassa tarkoitettujen henkilöiden tietämyksen, kokemuksen ja koulutuksen asianmukaisuuden arvioimiseksi.

    Arvopaperimarkkinaviranomainen toimittaa nämä teknisten sääntelystandardien luonnokset komissiolle viimeistään 21 päivänä joulukuuta 2024.

    Siirretään komissiolle valta täydentää tätä asetusta hyväksymällä tämän kohdan ensimmäisessä alakohdassa tarkoitetut tekniset sääntelystandardit asetuksen (EU) N:o 1095/2010 10–14 artiklan mukaisesti.

    29 artikla

    Säännösten noudattamisen valvontatoiminto

    1.   Ulkopuolisten arvioijien on perustettava pysyvä, riippumaton ja tehokas säännösten noudattamista valvova toiminto ja pidettävä sitä yllä tämän asetuksen nojalla suoritettavia toimintoja varten.

    2.   Ulkopuolisten arvioijien on varmistettava, että säännösten noudattamista valvova toiminto täyttää seuraavat edellytykset:

    a)

    sillä on valtuudet hoitaa tehtävänsä asianmukaisesti ja riippumattomasti;

    b)

    sillä on tarvittavat resurssit ja tarvittava asiantuntemus sekä pääsy kaikkiin merkityksellisiin tietoihin;

    c)

    se ei seuraa tai arvioi omaa toimintaansa;

    d)

    se ei saa korvausta suhteessa ulkopuolisen arvioijan liiketoiminnan tuloksiin.

    3.   Säännösten noudattamista valvovan toiminnon havainnot on annettava ulkopuolisen arvioijan valvontaelimen tai hallintoelimen saataville.

    4.   Arvopaperimarkkinaviranomainen laatii luonnokset teknisiksi sääntelystandardeiksi, joissa täsmennetään kriteerit sen arvioimiseksi, onko säännösten noudattamista valvovalla toiminnolla 2 kohdan a alakohdassa tarkoitetut valtuudet hoitaa tehtävänsä asianmukaisesti ja riippumattomasti, sekä kriteerit sen arvioimiseksi, onko säännösten noudattamista valvovalla toiminnolla 2 kohdan b alakohdassa tarkoitetut tarvittavat resurssit ja asiantuntemus sekä kyseisessä alakohdassa tarkoitettu pääsy kaikkiin merkityksellisiin tietoihin.

    Arvopaperimarkkinaviranomainen toimittaa nämä teknisten sääntelystandardien luonnokset komissiolle viimeistään 21 päivänä joulukuuta 2025.

    Siirretään komissiolle valta täydentää tätä asetusta hyväksymällä tämän kohdan ensimmäisessä alakohdassa tarkoitetut tekniset sääntelystandardit asetuksen (EU) N:o 1095/2010 10–14 artiklan mukaisesti.

    30 artikla

    Sisäiset toimintatavat ja menettelyt

    1.   Ulkopuolisten arvioijien on otettava käyttöön ja pantava täytäntöön sisäiset asianmukaisen huolellisuuden toimintaperiaatteet ja menettelyt, joilla varmistetaan, että niiden liiketoiminnalliset edut eivät vaaranna niiden arviointitoimien riippumattomuutta tai asianmukaisuutta.

    2.   Ulkopuolisten arvioijien on otettava käyttöön ja pantava täytäntöön moitteettomat hallinto- ja kirjanpitomenettelyt, sisäisen valvonnan menetelmät sekä tietojenkäsittelyjärjestelmiä varten tarkoitetut tehokkaat valvonta- ja turvajärjestelyt.

    3.   Arvopaperimarkkinaviranomainen laatii luonnokset teknisiksi sääntelystandardeiksi, joissa täsmennetään kriteerit 2 kohdassa tarkoitettujen hallinto- ja kirjanpitomenettelyjen ja sisäisen valvonnan menetelmien moitteettomuuden sekä tietojenkäsittelyjärjestelmien valvonta- ja turvajärjestelyjen tehokkuuden arvioimiseksi.

    Arvopaperimarkkinaviranomainen toimittaa nämä teknisten sääntelystandardien luonnokset komissiolle viimeistään 21 päivänä joulukuuta 2025.

    Siirretään komissiolle valta täydentää tätä asetusta hyväksymällä tämän kohdan ensimmäisessä alakohdassa tarkoitetut tekniset sääntelystandardit asetuksen (EU) N:o 1095/2010 10–14 artiklan mukaisesti.

    31 artikla

    Arvioinneissa käytettävät arviointimenetelmät ja tiedot

    1.   Ulkopuolisten arvioijien on otettava käyttöön ja pantava täytäntöön toimenpiteitä sen varmistamiseksi, että niiden arvioinneissa annetaan lausunto, joka perustuu kaikkien sellaisten tietojen perusteelliseen analyysiin, jotka ovat niiden käytettävissä ja jotka ovat niiden käyttämien menetelmien mukaisesti analyysin kannalta merkityksellisiä.

    2.   Ulkopuolisten arvioijien on asetettava julkisesti saataville perustelujensa keskeiset osat, joiden perusteella ne ovat päätyneet kunkin arviointinsa lopputuloksiin.

    3.   Ulkopuolisten arvioijien on käytettävä riittävän laadukkaita ja luotettavista lähteistä saatuja tietoja tehdessään arviointeja.

    4.   Arvopaperimarkkinaviranomainen laatii luonnokset teknisiksi sääntelystandardeiksi, joissa täsmennetään kriteerit sen arvioimiseksi, ovatko 3 kohdassa tarkoitetut tiedot riittävän laadukkaita ja ovatko kyseisessä kohdassa tarkoitetut lähteet luotettavia.

    Arvopaperimarkkinaviranomainen toimittaa nämä teknisten sääntelystandardien luonnokset komissiolle viimeistään 21 päivänä joulukuuta 2025.

    Siirretään komissiolle valta täydentää tätä asetusta hyväksymällä tämän kohdan ensimmäisessä alakohdassa tarkoitetut tekniset sääntelystandardit asetuksen (EU) N:o 1095/2010 10–14 artiklan mukaisesti.

    32 artikla

    Virheet arviointimenetelmissä tai niiden soveltamisessa

    1.   Ulkopuolisten arvioijien, jotka havaitsevat arviointimenetelmissään tai niiden soveltamisessa sellaisia virheitä, joilla on olennainen vaikutus arviointiin, on välittömästi ilmoitettava näistä virheistä ja annettava niistä selitys arvopaperimarkkinaviranomaiselle ja kyseeseen tulevien eurooppalaisten vihreiden joukkolainojen liikkeeseenlaskijoille.

    2.   Ulkopuolisten arvioijien on korjattava virheet nopeasti ja julkaistava 1 kohdassa tarkoitetut virheet verkkosivustoillaan mahdollisimman pian tarvittaessa yhdessä tarkistetun ja oikaistun arvioinnin kanssa. Tarkistetuissa asiakirjoissa on perusteltava muutokset.

    33 artikla

    Ulkoistaminen

    1.   Sellaisten ulkopuolisten arvioijien, jotka ulkoistavat arviointitoimiaan palveluntarjoajina toimiville kolmansille osapuolille, on varmistettava, että tällaisilla kolmansiin osapuoliin kuuluvilla palveluntarjoajilla on valmiudet ja kapasiteetti suorittaa kyseiset arviointitoimet luotettavasti ja ammattimaisesti. Tällaisten ulkopuolisten arvioijien on lisäksi varmistettava, että ulkoistaminen ei olennaisesti heikennä niiden sisäisen valvonnan laatua eikä arvopaperimarkkinaviranomaisen mahdollisuuksia valvoa, että kyseiset ulkopuoliset arvioijat noudattavat tätä asetusta.

    2.   Ulkopuoliset arvioijat eivät saa ulkoistaa kaikkia arviointitoimiaan tai säännösten noudattamista valvovaa toimintoaan.

    3.   Ulkopuolisten arvioijien on ilmoitettava arvopaperimarkkinaviranomaiselle arviointitoimistaan ne, jotka ne aikovat ulkoistaa, mukaan lukien määrällinen erittely kaikkien ulkoistettavien toimien suorittamiseen tarvittavista henkilöstöresursseista ja teknisistä resursseista sekä ulkoistamisen syyt.

    4.   Arviointitoimia ulkoistavien ulkopuolisten arvioijien on varmistettava, että ulkoistaminen ei vähennä tai heikennä ulkopuolisen arvioijan ylemmän johdon tai hallintoelimen jäsenten kykyä hoitaa tehtäviään.

    5.   Ulkopuolisten arvioijien on varmistettava, että palveluntarjoajina olevat kolmannet osapuolet tekevät tehokasta yhteistyötä ja noudattavat kaikkia arvopaperimarkkinaviranomaisen esittämiä valvontaan liittyviä pyyntöjä kaikkien ulkoistettujen arviointitoimien yhteydessä.

    6.   Ulkopuoliset arvioijat ovat vastuussa kaikista ulkoistetuista arviointitoimista, ja niiden on toteutettava toimenpiteitä, joilla varmistetaan seuraavat:

    a)

    arvioinnit siitä, suorittavatko palveluntarjoajana olevat kolmannet osapuolet ulkoistetut arviointitoimet tehokkaasti ja sovellettavaa unionin ja kansallista lainsäädäntöä ja sääntelyä noudattaen ja puuttuvatko ne havaittuihin laiminlyönteihin asianmukaisesti;

    b)

    ulkoistettuihin arviointitoimiin liittyvien mahdollisten riskien tunnistaminen;

    c)

    ulkoistettujen arviointitoimien riittävä säännöllinen seuranta;

    d)

    ulkoistettuihin arviointitoimiin kohdistuvat riittävät valvontamenettelyt, mukaan lukien ulkoistettujen arviointitoimien ja mahdollisten riskien tehokas valvonta palveluntarjoajana toimivan kolmannen osapuolen osalta;

    e)

    asianmukainen liiketoiminnan jatkuvuus ulkoistettujen arviointitoimien osalta.

    Ensimmäisen alakohdan e alakohdan soveltamiseksi ulkopuolisten arvioijien on hankittava tietoja palveluntarjoajina toimivien kolmansien osapuolten toiminnan jatkuvuutta koskevista järjestelyistä, arvioitava näiden järjestelyjen laatua ja pyydettävä tarvittaessa niihin parannuksia.

    7.   Arvopaperimarkkinaviranomainen laatii luonnokset teknisiksi sääntelystandardeiksi, joissa täsmennetään kriteerit,

    a)

    joita käytetään arvioitaessa palveluntarjoajina olevien kolmansien osapuolten kykyä ja kapasiteettia suorittaa arviointitoimet luotettavasti ja ammattimaisesti; ja

    b)

    joilla varmistetaan, että arviointitoimien suorittaminen ei olennaisesti heikennä ulkopuolisten arvioijien sisäisen valvonnan laatua tai arvopaperimarkkinaviranomaisen mahdollisuutta valvoa, että ulkopuoliset arvioijat noudattavat tätä asetusta.

    Arvopaperimarkkinaviranomainen toimittaa nämä teknisten sääntelystandardien luonnokset komissiolle viimeistään 21 päivänä joulukuuta 2024.

    Siirretään komissiolle valta täydentää tätä asetusta hyväksymällä tämän kohdan ensimmäisessä alakohdassa tarkoitetut tekniset sääntelystandardit asetuksen (EU) N:o 1095/2010 10–14 artiklan mukaisesti.

    34 artikla

    Tietojen säilyttämistä koskevat vaatimukset

    1.   Ulkopuolisten arvioijien on säilytettävä asianmukaisesti tiedot seuraavista:

    a)

    niiden henkilöiden henkilöllisyys, jotka osallistuvat arviointien määrittelyyn ja hyväksymiseen, sekä näiden arviointien hyväksymisestä tehtyjen päätösten päivämäärät;

    b)

    asiakirjat, jotka koskevat ulkopuolisten arvioijien arviointien tekemisessä ja laatimisessa käyttämiä vakiintuneita menettelyjä ja menetelmiä;

    c)

    sisäiset asiakirjat, mukaan lukien ei-julkiset tiedot ja työasiakirjat, joita on käytetty julkaistujen arviointien perustana;

    d)

    tiedot menettelyistä ja toimenpiteistä, joita ulkopuoliset arvioijat ovat toteuttaneet tämän asetuksen noudattamiseksi;

    e)

    kopiot ulkopuolisen arvioijan ja sen työntekijöiden vastaanottamasta ja lähettämästä arviointitoimiin liittyvästä sisäisestä ja ulkoisesta viestinnästä, sähköinen viestintä mukaan lukien;

    f)

    asiakirjat, jotka sisältävät 35 artiklan 2 kohdassa tarkoitetut sopimusta edeltävät arvioinnit.

    2.   Edellä 1 kohdassa tarkoitetut tiedot ja asiakirjat on säilytettävä vähintään viiden vuoden ajan asianomaisen joukkolainan erääntymisestä, ja ne on asetettava arvopaperimarkkinaviranomaisen saataville sen pyynnöstä.

    3.   Jos arvopaperimarkkinaviranomainen on peruuttanut ulkopuolisen arvioijan rekisteröinnin 59 artiklan 1 kohdan mukaisesti, kyseisen ulkopuolisen arvioijan on varmistettava, että tietoja ja asiakirjoja säilytetään edellä mainitun jakson jälkeen vielä viiden vuoden ajan. Tiedot ja asiakirjat, joista käyvät ilmi arviointipalvelujen tarjoamista koskevan sopimuksen mukaiset, ulkopuolisen arvioijan ja eurooppalaisen vihreän joukkolainan liikkeeseenlaskijan oikeudet ja velvollisuudet, on säilytettävä ulkopuolisen arvioijan ja kyseisen liikkeeseenlaskijan välisen suhteen keston ajan.

    35 artikla

    Eturistiriidat ja tietojen luottamuksellisuus

    1.   Ulkopuolisten arvioijien on havaittava ja poistettava kaikki todelliset ja mahdolliset eturistiriidat tai hallittava niitä ja ilmoitettava niistä avoimesti arvioinneissaan, kun eturistiriidat koskevat joitakin seuraavista:

    a)

    niiden analyytikot tai työntekijät;

    b)

    osakkeenomistajat, joilla on hallussaan vähintään 10 prosenttia ulkopuolisen arvioijan pääomasta tai äänioikeuksista tai sellaisen yhtiön pääomasta tai äänioikeuksista, jolla on valta käyttää määräysvaltaa tai vaikutusvaltaa ulkopuolisessa arvioijassa;

    c)

    sellaiset ulkopuolisiin arvioijiin sopimussuhteessa olevat henkilöt, jotka osallistuvat suoraan arviointitoimiin;

    d)

    kaikki arviointeja hyväksyvät henkilöt.

    2.   Ennen kuin ulkopuolinen arvioija tekee sopimuksen liikkeeseenlaskijan kanssa palvelujen tarjoamisesta, sen on tehtävä sopimusta edeltävä arviointi siitä, onko olemassa todellinen tai mahdollinen eturistiriita, ja tallennettava tätä arviointia koskevat asiakirjat. Ulkopuolisen arvioijan on saatettava sopimusta edeltävä arviointi ja siihen liittyvät asiakirjat ajan tasalle, jos eturistiriidan riski muuttuu olennaisesti ulkopuolisen arvioijan ja liikkeeseenlaskijan välisen sopimuksen tekemisen jälkeen.

    Ulkopuolinen arvioija ei saa antaa arviointia, jos se havaitsee todellisen eturistiriidan, eikä se kykene toteuttamaan toimenpiteitä kyseisen eturistiriidan poistamiseksi tai hallitsemiseksi.

    3.   Ulkopuolisten arvioijien arviointipalveluista perimät palkkiot eivät saa olla riippuvaisia arviointien tuloksesta tai mistään muusta suoritetun työn tuloksesta.

    4.   Ulkopuolisen arvioijan analyytikkoja ja työntekijöitä sekä sellaisia muita ulkopuoliseen arvioijaan sopimussuhteessa olevia henkilöitä, jotka osallistuvat suoraan arviointitoimiin, sitoo salassapitovelvollisuus.

    5.   Ulkopuolisten arvioijien on varmistettava, että niiden analyytikot ja työntekijät ja sellaiset muut ulkopuoliseen arvioijaan sopimussuhteessa olevat luonnolliset henkilöt, jotka osallistuvat suoraan arviointitoimiin, noudattavat seuraavia vaatimuksia:

    a)

    toteuttavat kaikki kohtuulliset toimenpiteet suojatakseen ulkopuolisen arvioijan hallussa olevaa omaisuutta ja sen hallussa olevia tietoja petoksilta, varkauksilta ja väärinkäytöksiltä ottaen huomioon sen liiketoiminnan luonteen, laajuuden ja monimutkaisuuden ja sen arviointitoimien luonteen ja laajuuden;

    b)

    eivät ilmaise mitään tietoja arvioinneista ja mahdollisista tulevista arvioinneista muille osapuolille kuin niille liikkeeseenlaskijoille, jotka ovat pyytäneet arviointia ulkopuoliselta arvioijalta;

    c)

    eivät käytä eivätkä luovuta luottamuksellisia tietoja mihinkään muuhun tarkoitukseen kuin arviointitoimia varten.

    36 artikla

    Muiden palvelujen tarjoaminen

    Ulkopuolisten arvioijien, jotka tarjoavat arviointitoimien lisäksi muita palveluja, on varmistettava, että nämä muut palvelut eivät aiheuta eturistiriitoja niiden harjoittamien eurooppalaisia vihreitä joukkolainoja koskevien arviointitoimien kanssa. Tällaisten ulkopuolisten arvioijien on annettava arvioinneissaan tiedot kaikista muista arvioinnin kohteena olevalle yhteisölle tai jollekin asiaan liittyvälle kolmannelle osapuolelle tarjoamistaan palveluista.

    3 LUKU

    Arvioinnit

    37 artikla

    Viittaukset arvopaperimarkkinaviranomaiseen tai muihin toimivaltaisiin viranomaisiin

    Ulkopuoliset arvioijat eivät saa arvioinneissaan viitata arvopaperimarkkinaviranomaiseen tai mihinkään toimivaltaiseen viranomaiseen siten, että tämä voitaisiin tulkita osoitukseksi tai viitteeksi siitä, että arvopaperimarkkinaviranomainen tai asianomainen toimivaltainen viranomainen hyväksyy kyseisen arvioinnin tai ulkopuolisen arvioijan arviointitoimet.

    38 artikla

    Arviointien julkaiseminen

    1.   Ulkopuolisten arvioijien on julkaistava ja asetettava saataville maksutta verkkosivustoillaan seuraavat tiedot:

    a)

    kohtuullisessa ajassa ennen asianomaisen joukkolainan liikkeeseenlaskua edeltävät arvioinnit, jotka ne ovat laatineet;

    b)

    viipymättä sen jälkeen, kun ulkopuolinen arvioija on arvioinut kohdentamisraportit, liikkeeseenlaskun jälkeiset arvioinnit, jotka ne ovat laatineet;

    c)

    viipymättä sen jälkeen, kun ulkopuolinen arvioija on arvioinut vaikutusraportit, vaikutusraporttien arvioinnit, jotka ne ovat laatineet.

    2.   Arvioinnit on pidettävä julkisesti saatavilla ulkopuolisen arvioijan verkkosivustolla ainakin asianomaisen joukkolainan erääntymiseen saakka.

    3.   Ulkopuolisten arvioijien, jotka päättävät lopettaa arvioinnin tarjoamisen, on ilmoitettava kyseisen päätöksen perustelut verkkosivustoillaan viipymättä tällaisen päätöksen tekemisen jälkeen.

    4 LUKU

    Kolmansien maiden ulkopuolisten arvioijien tarjoamat palvelut

    39 artikla

    Yleiset säännökset

    1.   Kolmannen maan ulkopuolinen arvioija voi tarjota palvelujaan tämän asetuksen mukaisesti eurooppalaisten vihreiden joukkolainojen liikkeeseenlaskijoille, jos kyseinen kolmannen maan ulkopuolinen arvioija on rekisteröity arvopaperimarkkinaviranomaisen ylläpitämään kolmansien maiden ulkopuolisten arvioijien rekisteriin 67 artiklan mukaisesti.

    2.   Arvopaperimarkkinaviranomainen rekisteröi kolmannen maan ulkopuolisen arvioijan, joka on hakenut lupaa tarjota ulkopuolisia arviointipalveluja kaikkialla unionissa tämän asetuksen mukaisesti, jäljempänä ’hakemuksen tekijänä oleva kolmannen maan ulkopuolinen arvioija’, 1 kohdan mukaisesti vain seuraavien edellytysten täyttyessä:

    a)

    komissio on hyväksynyt päätöksen 40 artiklan 1 kohdan nojalla;

    b)

    hakemuksen tekijänä oleva kolmannen maan ulkopuolinen arvioija on rekisteröity tai sillä on lupa tarjota unionissa tarjottavia ulkopuolisia arviointipalveluja, ja se on tehokkaan valvonnan ja täytäntöönpanotoimien alainen, jotta varmistetaan, että kyseisessä kolmannessa maassa sovellettavia vaatimuksia noudatetaan täysimääräisesti;

    c)

    yhteistyöjärjestelyjä on otettu käyttöön 40 artiklan 3 kohdan mukaisesti.

    3.   Jos kolmannen maan ulkopuolinen arvioija rekisteröidään tämän artiklan mukaisesti, kolmannen maan ulkopuoliselle arvioijalle ei aseteta lisävaatimuksia tämän asetuksen soveltamisalaan kuuluvissa asioissa.

    4.   Hakemuksen tekijänä olevan kolmannen maan ulkopuolisen arvioijan on toimitettava hakemuksensa arvopaperimarkkinaviranomaiselle käyttäen 23 artiklan 7 kohdassa tarkoitettuja lomakkeita ja mallipohjia komission hyväksyttyä 40 artiklan 1 kohdassa tarkoitetun päätöksen sen kolmannen maan osalta, jossa kyseinen hakemuksen tekijänä oleva kolmannen maan ulkopuolinen arvioija on rekisteröitynyt tai saanut toimiluvan.

    5.   Hakemuksen tekijänä olevan kolmannen maan ulkopuolisen arvioijan on toimitettava arvopaperimarkkinaviranomaiselle kaikki rekisteröinnin kannalta tarpeelliset tiedot.

    6.   Arvopaperimarkkinaviranomainen arvioi 20 työpäivän kuluessa hakemuksen vastaanottamisesta, onko hakemus täydellinen.

    Jos hakemus on puutteellinen, arvopaperimarkkinaviranomainen ilmoittaa asiasta hakemuksen tekijänä olevalle kolmannen maan ulkopuoliselle arvioijalle ja asettaa määräajan, jossa hakemuksen tekijänä olevan kolmannen maan ulkopuolisen arvioijan on annettava lisätietoja.

    Jos hakemus on täydellinen, arvopaperimarkkinaviranomainen ilmoittaa asiasta hakemuksen tekijänä olevalle kolmannen maan ulkopuoliselle arvioijalle.

    7.   Arvopaperimarkkinaviranomainen rekisteröi hakemuksen tekijänä olevan kolmannen maan ulkopuolisen arvioijan tai evää sen rekisteröinnin 45 työpäivän kuluessa täydellisen hakemuksen vastaanottamisesta.

    Arvopaperimarkkinaviranomainen voi pidentää ensimmäisessä alakohdassa tarkoitettua ajanjaksoa 15 työpäivällä, jos hakemuksen tekijänä oleva kolmannen maan ulkopuolinen arvioija aikoo ulkoistaa tietyt ulkopuoliset arviointitoiminnot.

    8.   Arvopaperimarkkinaviranomainen ilmoittaa hakemuksen tekijänä olevalle kolmannen maan ulkopuoliselle arvioijalle kirjallisesti kyseisen kolmannen maan ulkopuolisen arvioijan rekisteröinnistä tai hakemuksen tekijänä olevan kolmannen maan ulkopuolisen arvioijan rekisteröinnin epäämisestä. Tällainen hakemuksen tekijänä olevan kolmannen maan ulkopuolisen arvioijan rekisteröintiä tai rekisteröinnin epäämistä koskeva päätös on perusteltava, ja päätöksen on tultava voimaan viidentenä työpäivänä sen tekemisestä.

    9.   Kolmannen maan ulkopuolisten arvioijien on ennen palvelujen tarjoamista unioniin sijoittautuneille eurooppalaisten vihreiden joukkolainojen liikkeeseenlaskijoille tarjouduttava saattamaan kyseisiin palveluihin liittyvät mahdolliset riidat jäsenvaltion tuomioistuimen tai välimiesoikeuden, jolla on kotipaikka jäsenvaltiossa, käsiteltäviksi.

    40 artikla

    Vastaavuuspäätös

    1.   Komissio voi tehdä kolmatta maata koskevan päätöksen, jossa todetaan, että kyseisen kolmannen maan oikeudellisella ja valvontakehyksellä varmistetaan seuraavat seikat:

    a)

    kyseisessä kolmannessa maassa rekisteröidyt tai toimiluvan saaneet ulkopuoliset arvioijat noudattavat oikeudellisesti sitovia organisaatiota ja liiketoiminnan harjoittamista koskevia vaatimuksia, joilla on vastaava vaikutus kuin tässä asetuksessa ja tämän asetuksen nojalla hyväksytyissä täytäntöönpanotoimenpiteissä vahvistetuilla vaatimuksilla;

    b)

    kyseisen kolmannen maan oikeudellisessa kehyksessä säädetään tosiasiassa vastaavasta järjestelmästä sellaisten ulkopuolisten arvioijien tunnustamiseksi, jotka on rekisteröity tai joilla on toimilupa kyseisen kolmannen maan lainsäädännön nojalla.

    2.   Komissio voi katsoa, että kolmannessa maassa sovellettavalla organisaatiota ja liiketoiminnan harjoittamista koskevalla kehyksellä on vastaava vaikutus kuin tämän asetuksen vaatimuksilla, jos kyseisessä kehyksessä ulkopuolisia arviointipalveluja tarjoaviin yhteisöihin sovelletaan seuraavia:

    a)

    rekisteröintiä tai toimilupaa ja jatkuvaa tehokasta valvontaa ja täytäntöönpanotoimia;

    b)

    asianmukaisia organisatorisia vaatimuksia sisäisten valvontatoimintojen alalla;

    c)

    asianmukaisia liiketoiminnan menettelytapasääntöjä.

    3.   Arvopaperimarkkinaviranomainen perustaa yhteistyöjärjestelyjä niiden kolmansien maiden asiaankuuluvien toimivaltaisten viranomaisten kanssa, joiden oikeudellinen ja valvontakehys on tunnustettu tosiasiassa vastaaviksi 1 kohdan mukaisesti. Tällaisissa järjestelyissä määritetään seuraavat seikat:

    a)

    arvopaperimarkkinaviranomaisen ja kyseisten kolmansien maiden toimivaltaisten viranomaisten väliset tietojenvaihtojärjestelmät, mukaan lukien arvopaperimarkkinaviranomaisen oikeus saada kaikki pyytämänsä tiedot kolmansissa maissa rekisteröidyistä tai toimiluvan saaneista ulkopuolisista arvioijista;

    b)

    järjestelmä, jota käytetään välittömän ilmoituksen antamiseen arvopaperimarkkinaviranomaiselle siinä tapauksessa, että kolmannen maan toimivaltainen viranomainen katsoo, että kolmannen maan ulkopuolinen arvioija, jota se valvoo ja jonka arvopaperimarkkinaviranomainen on rekisteröinyt 67 artiklassa tarkoitettuun rekisteriin, rikkoo rekisteröintiään tai toimilupaansa koskevia edellytyksiä tai sovellettavaa lakia;

    c)

    valvontatoiminnan koordinointia koskevat menettelyt, mukaan lukien tarvittaessa paikan päällä tehtävät tarkastukset.

    4.   Kolmannen maan ulkopuolisen arvioijan, joka on sijoittautunut maahan, jonka oikeudellinen ja valvontakehys on tunnustettu tosiasiassa vastaaviksi tämän artiklan 1 kohdan mukaisesti, ja joka on rekisteröity 67 artiklassa tarkoitettuun rekisteriin, on voitava tarjota rekisteröinnin kattamia palveluja eurooppalaisten vihreiden joukkolainojen liikkeeseenlaskijoille kaikkialla unionissa.

    5.   Kolmannen maan ulkopuolinen arvioija ei saa enää käyttää 39 artiklan mukaisia oikeuksia, jos komissio kumoaa tämän artiklan 1 kohdassa tarkoitetun päätöksensä kyseisen kolmannen maan osalta.

    41 artikla

    Kolmannen maan ulkopuolisen arvioijan rekisteröinnin peruuttaminen

    1.   Arvopaperimarkkinaviranomainen peruuttaa kolmannen maan ulkopuolisen arvioijan rekisteröinnin poistamalla kyseisen ulkopuolisen arvioijan 67 artiklassa tarkoitetusta rekisteristä, jos sillä on asiakirjanäyttöön pohjautuvia perusteltuja syitä uskoa, että tarjotessaan tämän asetuksen mukaisia palveluja unionissa kolmannen maan ulkopuolinen arvioija

    a)

    toimii tavalla, joka on selvästi sijoittajien etujen vastainen tai haittaa markkinoiden moitteetonta toimintaa; tai

    b)

    on rikkonut vakavasti lakeja ja määräyksiä, joita siihen sovelletaan asianomaisessa kolmannessa maassa ja joiden perusteella komissio on hyväksynyt päätöksen 40 artiklan 1 kohdan mukaisesti.

    2.   Arvopaperimarkkinaviranomainen tekee päätöksen 1 kohdan nojalla sen jälkeen kun

    a)

    se on saattanut asian asianomaisen kolmannen maan valvontaviranomaisen käsiteltäväksi eikä kyseinen valvontaviranomainen ole toteuttanut toimenpiteitä, jotka ovat tarpeen sijoittajien suojaamiseksi ja markkinoiden moitteettoman toiminnan varmistamiseksi unionissa, tai pystynyt osoittamaan, että asianomainen kolmannen maan ulkopuolinen arvioija noudattaa vaatimuksia, joita siihen sovelletaan kyseisessä kolmannessa maassa; ja

    b)

    se on ilmoittanut asianomaisen kolmannen maan valvontaviranomaiselle aikomuksestaan peruuttaa kolmannen maan ulkopuolisen arvioijan rekisteröinti vähintään 30 päivää ennen rekisteröinnin peruuttamista.

    3.   Arvopaperimarkkinaviranomainen ilmoittaa viipymättä komissiolle 1 kohdan nojalla tehdystä päätöksestä ja julkaisee päätöksensä verkkosivustollaan.

    4.   Siinä tapauksessa, että kolmannen maan ulkopuolisen arvioijan rekisteröinti peruutetaan, komissio arvioi, täyttyvätkö edellytykset, joiden perusteella 40 artiklan 1 kohdan mukainen päätös hyväksyttiin, edelleen suhteessa asianomaiseen kolmanteen maahan.

    42 artikla

    Kolmannen maan ulkopuolisen arvioijan tunnustaminen

    1.   Kolmannen maan ulkopuolinen arvioija voi tarjota palvelujaan tämän asetuksen mukaisesti siihen saakka, kunnes 40 artiklan 1 kohdan mukainen päätös on hyväksytty, edellyttäen, että kolmannen maan ulkopuolinen arvioija saa arvopaperimarkkinaviranomaiselta tunnustuksen tämän artiklan mukaisesti.

    2.   Kolmannen maan ulkopuolisen arvioijan, joka aikoo saada tämän artiklan 1 kohdassa tarkoitetun tunnustuksen, jäljempänä ’tunnustusta hakeva kolmannen maan ulkopuolinen arvioija’, on noudatettava 23–38 artiklassa ja 54–56 artiklassa säädettyjä vaatimuksia.

    3.   Tunnustusta hakevalla kolmannen maan ulkopuolisella arvioijalla on oltava laillinen edustaja, joka on sijoittautunut unioniin. Kyseisen laillisen edustajan on

    a)

    vastattava yhdessä tunnustusta hakevan kolmannen maan ulkopuolisen arvioijan kanssa sen varmistamisesta, että tunnustusta hakevan kolmannen maan ulkopuolisen arvioijan tämän asetuksen nojalla tarjoamat palvelut täyttävät 2 kohdassa tarkoitetut vaatimukset, ja sen on tältä osin oltava vastuussa arvopaperimarkkinaviranomaiselle tunnustusta hakevan kolmannen maan ulkopuolisen arvioijan toiminnasta unionissa;

    b)

    toimittava tunnustusta hakevan kolmannen maan ulkopuolisen arvioijan puolesta pääasiallisena yhteyspisteenä arvopaperimarkkinaviranomaisen ja minkä tahansa muun unionissa olevan henkilön kanssa ulkopuolisen arvioijan tämän asetuksen mukaisten velvoitteiden osalta; ja

    c)

    sillä on oltava riittävät tiedot, asiantuntemus ja resurssit täyttääkseen tämän kohdan mukaiset velvoitteensa.

    4.   Edellä 1 kohdassa tarkoitetussa arvopaperimarkkinaviranomaiselta saatavaa tunnustusta koskevassa hakemuksessa on oltava kaikki tiedot, jotka ovat tarpeen arvopaperimarkkinaviranomaisen vakuuttamiseksi siitä, että tunnustusta hakeva kolmannen maan ulkopuolinen arvioija on toteuttanut kaikki tarvittavat järjestelyt 2 ja 3 kohdassa tarkoitettujen vaatimusten täyttämiseksi, ja tarvittaessa ilmoitettava toimivaltainen viranomainen, joka vastaa tunnustusta hakevan kolmannen maan ulkopuolisen arvioijan valvonnasta kolmannessa maassa.

    5.   Arvopaperimarkkinaviranomainen arvioi 30 työpäivän kuluessa tunnustusta koskevan hakemuksen vastaanottamisesta, onko hakemus täydellinen.

    Jos hakemus on puutteellinen, arvopaperimarkkinaviranomainen ilmoittaa asiasta tunnustusta hakevalle kolmannen maan ulkopuoliselle arvioijalle ja asettaa määräajan, johon mennessä tunnustusta hakevan kolmannen maan ulkopuolisen arvioijan on toimitettava lisätiedot.

    Jos hakemus on täydellinen, arvopaperimarkkinaviranomainen ilmoittaa asiasta tunnustusta hakevan kolmannen maan ulkopuoliselle arvioijalle.

    6.   Arvopaperimarkkinaviranomainen tarkistaa 45 työpäivän kuluessa täydellisen tunnustusta koskevan hakemuksen vastaanottamisesta, että 2 ja 3 kohdassa vahvistetut vaatimukset täyttyvät.

    Arvopaperimarkkinaviranomainen voi pidentää tämän kohdan ensimmäisessä alakohdassa tarkoitettua ajanjaksoa 15 työpäivällä, jos tunnustusta hakeva kolmannen maan ulkopuolinen arvioija aikoo ulkoistaa tietyt ulkopuoliset arviointitoiminnot.

    7.   Arvopaperimarkkinaviranomainen ilmoittaa kirjallisesti tunnustusta hakevalle kolmannen maan ulkopuoliselle arvioijalle päätöksestään, jolla tunnustusta hakevakolmannen maan ulkopuolinen arvioija tunnustetaan kolmannen maan ulkopuoliseksi arvioijaksi tai jolla evätään tällainen tunnustus. Tunnustusta hakevan kolmannen maan ulkopuolisen arvioijan tunnustusta tai sen epäämistä koskeva päätös on perusteltava, ja se tulee voimaan viidentenä työpäivänä sen tekemisestä.

    8.   Arvopaperimarkkinaviranomainen keskeyttää 7 kohdan mukaisesti myönnetyn tunnustuksen voimassaolon tai tarvittaessa peruuttaa tunnustuksen, jos sillä on asiakirjanäyttöön pohjautuvia perusteltuja syitä katsoa, että kolmannen maan ulkopuolinen arvioija toimii tavalla, joka on sen palvelujen käyttäjien etujen vastainen tai haittaa markkinoiden moitteetonta toimintaa, tai on rikkonut vakavasti tätä asetusta tai antanut vääriä tietoja tai käyttänyt muita sääntöjenvastaisia keinoja tunnustuksen saamiseksi.

    9.   Arvopaperimarkkinaviranomainen laatii luonnokset teknisiksi sääntelystandardeiksi, joissa täsmennetään 4 kohdassa tarkoitetussa hakemuksessa vaaditut tiedot sekä hakemuksen muoto ja sisältö.

    Arvopaperimarkkinaviranomainen toimittaa nämä teknisten sääntelystandardien luonnokset komissiolle viimeistään 21 päivänä joulukuuta 2025.

    Siirretään komissiolle valta täydentää tätä asetusta hyväksymällä tämän kohdan ensimmäisessä alakohdassa tarkoitetut tekniset sääntelystandardit asetuksen (EU) N:o 1095/2010 10–14 artiklan mukaisesti.

    43 artikla

    Kolmannessa maassa tarjottujen tämän asetuksen mukaisten palvelujen hyväksyminen

    1.   Unioniin sijoittautunut ulkopuolinen arvioija, joka on rekisteröity 23 artiklan mukaisesti, voi hakea arvopaperimarkkinaviranomaiselta lupaa kolmannen maan ulkopuolisen arvioijan unionissa jatkuvasti tarjoamien palvelujen hyväksymiselle edellyttäen, että seuraavat edellytykset täyttyvät:

    a)

    ulkopuolinen arvioija on varmistanut, että kolmannen maan ulkopuolisen arvioijan tarjoamat palvelut täyttävät vaatimukset, jotka ovat vähintään yhtä tiukkoja kuin tässä asetuksessa säädetyt vaatimukset, ja pystyy milloin tahansa osoittamaan tämän arvopaperimarkkinaviranomaiselle;

    b)

    ulkopuolisella arvioijalla on tarvittava asiantuntemus, jotta se voi tehokkaasti seurata kolmannen maan ulkopuolisen arvioijan tämän asetuksen mukaisesti harjoittamaa palveluntarjontaa ja hallita siihen liittyviä riskejä;

    c)

    kolmannen maan ulkopuolisen arvioijan palveluja käytetään jostakin seuraavista objektiivisista syistä:

    i)

    kyseessä olevien markkinoiden tai sijoitusten erityispiirteet;

    ii)

    kolmannen maan ulkopuolisen arvioijan läheisyys kolmansien maiden markkinoihin, liikkeeseenlaskijoihin tai sijoittajiin nähden;

    iii)

    kolmannen maan ulkopuolisen arvioijan asiantuntemus ulkopuolisen arvioinnin palvelujen tarjoamisessa tai tietyillä markkinoilla tai tietyissä sijoituksissa.

    2.   Ulkopuolisen arvioijan, joka tekee 1 kohdassa tarkoitetun hakemuksen, jäljempänä ’lupaa hyväksymiselle hakenut ulkopuolinen arvioija’, on toimitettava kaikki tarvittavat tiedot, joiden perusteella arvopaperimarkkinaviranomainen voi varmistua siitä, että kaikki kyseisessä kohdassa tarkoitetut vaatimukset täyttyvät hakuajankohtana.

    3.   Arvopaperimarkkinaviranomainen arvioi 20 työpäivän kuluessa 1 kohdassa tarkoitetun hakemuksen vastaanottamisesta, onko hakemus täydellinen.

    Jos hakemus on puutteellinen, arvopaperimarkkinaviranomainen ilmoittaa asiasta lupaa hyväksymiselle hakeneelle ulkopuoliselle arvioijalle ja asettaa määräajan, johon mennessä lupaa hyväksymiselle hakeneen ulkopuolisen arvioijan on toimitettava lisätiedot.

    Jos hakemus on täydellinen, arvopaperimarkkinaviranomainen ilmoittaa siitä lupaa hyväksymiselle hakeneelle ulkopuoliselle arvioijalle.

    Arvopaperimarkkinaviranomainen tutkii hakemuksen 45 työpäivän kuluessa täydellisen hakemuksen vastaanottamisesta ja tekee päätöksen hyväksyntää koskevan luvan myöntämisestä tai epäämisestä. Arvopaperiviranomainen ilmoittaa lupaa hyväksymiselle hakeneelle ulkopuoliselle arvioijalle päätöksestään. Päätös on perusteltava, ja se tulee voimaan viidentenä työpäivänä sen tekemisestä.

    4.   Kolmannen maan ulkopuolisen arvioijan, jonka palvelut on hyväksytty, tämän asetuksen mukaisesti tarjoamat palvelut katsotaan lupaa hyväksymiselle hakeneen ulkopuolisen arvioijan tarjoamiksi palveluiksi. Lupaa hyväksymiselle hakenut ulkopuolinen arvioija ei saa käyttää hyväksyntää kiertääkseen tämän asetuksen vaatimuksia.

    5.   Lupaa hyväksymiselle hakenut ulkopuolinen arvioija on jatkossa täysimääräisesti vastuussa kolmannen maan ulkopuolisen arvioijan, jonka palvelut on hyväksytty, tämän asetuksen nojalla tarjoamista palveluista ja tämän asetuksen noudattamisesta.

    6.   Jos arvopaperimarkkinaviranomaisella on perustellut syyt katsoa, että 1 kohdassa säädetyt edellytykset eivät enää täyty, sillä on toimivalta vaatia lupaa hyväksymiselle hakenutta ulkopuolista arvioijaa lakkauttamaan hyväksyntä.

    7.   Lupaa hyväksymiselle hakeneen ulkopuolisen arvioijan on julkaistava 38 artiklassa tarkoitetut tiedot verkkosivustollaan.

    8.   Lupaa hyväksymiselle hakeneen ulkopuolisen arvioijan on raportoitava arvopaperimarkkinaviranomaiselle vuosittain palveluista, jotka se on hyväksynyt viimeksi kuluneiden 12 kuukauden aikana.

    V OSASTO

    TOIMIVALTAISTEN VIRANOMAISTEN JA ARVOPAPERIMARKKINAVIRANOMAISEN SUORITTAMA VALVONTA

    1 LUKU

    Toimivaltaiset viranomaiset

    44 artikla

    Toimivaltaisten viranomaisten suorittama valvonta

    1.   Asetuksen (EU) 2017/1129 31 artiklan mukaisesti nimetyn kotijäsenvaltion toimivaltaisen viranomaisen on valvottava:

    a)

    eurooppalaisten vihreiden joukkolainojen liikkeeseenlaskijoita II osaston 2 luvun sekä 18 ja 19 artiklan mukaisten velvoitteiden noudattamisen osalta;

    b)

    21 artiklassa säädettyjä yhteisiä mallipohjia käyttäviä liikkeeseenlaskijoita näiden mallipohjien noudattamisen osalta.

    2.   Asetuksen (EU) 2017/2402 29 artiklan 5 kohdan mukaisesti nimettyjen toimivaltaisten viranomaisten on valvottava, että alullepanijat noudattavat tämän asetuksen II osaston 2 luvun sekä 18 ja 19 artiklan mukaisia velvoitteitaan.

    3.   Poiketen siitä, mitä tämän artiklan 1 ja 2 kohdassa säädetään, toimivaltaiset viranomaiset eivät saa valvoa eurooppalaisten vihreiden joukkolainojen liikkeeseenlaskijoita, joihin sovelletaan asetuksen (EU) 2017/1129 1 artiklan 2 kohdan b ja d alakohtaa.

    45 artikla

    Toimivaltaisten viranomaisten valtuudet

    1.   Voidakseen hoitaa tämän asetuksen mukaiset tehtävänsä toimivaltaisilla viranomaisilla on oltava kansallisen lain mukaisesti vähintään seuraavat valvonta- ja tutkintavaltuudet:

    a)

    vaatia liikkeeseenlaskijoita julkaisemaan 10 artiklassa tarkoitetut eurooppalaisia vihreitä joukkolainoja koskevat tietokoosteet tai sisällyttämään näihin tietokoosteisiin liitteessä I tarkoitetut tiedot;

    b)

    vaatia liikkeeseenlaskijoita julkaisemaan arvioita ja arviointeja;

    c)

    vaatia liikkeeseenlaskijoita julkaisemaan vuotuisia kohdentamisraportteja tai sisällyttämään vuotuisiin kohdentamisraportteihin liitteessä II tarkoitetut tiedot;

    d)

    vaatia liikkeeseenlaskijoita julkaisemaan vaikutusraportti tai sisällyttämään vaikutusraporttiin liitteessä III tarkoitetut tiedot;

    e)

    vaatia liikkeeseenlaskijoita ilmoittamaan julkaisemisesta toimivaltaiselle viranomaiselle 15 artiklan 4 kohdan mukaisesti;

    f)

    jos liikkeeseenlaskijat käyttävät 21 artiklassa säädettyjä yhteisiä mallipohjia, vaatia kyseisiä liikkeeseenlaskijoita sisällyttämään niissä tarkoitetut seikat liikkeeseenlaskun jälkeen määräajoin julkistettaviin tietoihin;

    g)

    vaatia liikkeeseenlaskijan tilintarkastajia ja ylempää johtoa toimittamaan tietoja ja asiakirjoja;

    h)

    keskeyttää eurooppalaisten vihreiden joukkolainojen yleisölle tarjoaminen tai niiden ottaminen kaupankäynnin kohteeksi säännellyllä markkinalla kerrallaan enintään kymmeneksi peräkkäiseksi työpäiväksi, jos on perusteltu syy epäillä, että liikkeeseenlaskija ei ole noudattanut II osaston 2 luvun tai 18 tai 19 artiklan mukaista velvoitetta;

    i)

    kieltää eurooppalaisten vihreiden joukkolainojen tarjoaminen tai niiden ottaminen kaupankäynnin kohteeksi säännellyllä markkinalla, jos on perusteltu syy epäillä, että liikkeeseenlaskija ei edelleenkään noudata II osaston 2 luvun tai 18 tai 19 artiklan mukaista velvoitetta;

    j)

    keskeyttää mainonta enintään 10 peräkkäiseksi työpäiväksi tai vaatia eurooppalaisten vihreiden joukkolainojen liikkeeseenlaskijoita tai asianomaisia rahoituksen välittäjiä keskeyttämään se kerrallaan enintään 10 peräkkäiseksi työpäiväksi, jos on perusteltu syy epäillä, että liikkeeseenlaskija ei ole noudattanut II osaston 2 luvun tai 18 tai 19 artiklan mukaista velvoitetta;

    k)

    kieltää mainonta tai vaatia eurooppalaisten vihreiden joukkolainojen liikkeeseenlaskijoita tai asianomaisia rahoituksen välittäjiä lopettamaan mainonta, jos on perusteltu syy epäillä, että liikkeeseenlaskija ei edelleenkään noudata II osaston 2 luvun tai 18 tai 19 artiklan mukaista velvoitetta;

    l)

    julkistaa se tosiseikka, että eurooppalaisten vihreiden joukkolainojen liikkeeseenlaskija ei noudata tätä asetusta, ja vaatia kyseistä liikkeeseenlaskijaa julkaisemaan kyseinen tieto verkkosivustollaan;

    m)

    kieltää liikkeeseenlaskijalta eurooppalaisten vihreiden joukkolainojen liikkeeseenlasku enintään yhden vuoden ajaksi, jos liikkeeseenlaskija on toistuvasti ja vakavasti rikkonut II osaston 2 lukua tai 18 tai 19 artiklaa;

    n)

    julkistaa kolmen kuukauden kuluttua tämän alakohdan l alakohdassa tarkoitetusta vaatimuksesta se, että eurooppalaisten vihreiden joukkolainojen liikkeeseenlaskija ei enää noudata 3 artiklaa nimityksen ”eurooppalainen vihreä joukkolaina” tai ”EuGB-joukkolaina” käytön osalta, ja vaatia liikkeeseenlaskijaa julkistamaan tämä tieto verkkosivustollaan;

    o)

    toteuttaa paikan päällä tehtäviä tarkastuksia tai tutkimuksia muissa tiloissa kuin luonnollisten henkilöiden yksityisasunnoissa, ja tätä varten päästä tiloihin voidakseen tutustua asiakirjoihin ja muihin tietoihin niiden muodosta riippumatta, jos voidaan perustellusti epäillä, että asiakirjoilla ja muilla tiedoilla, jotka liittyvät tarkastuksen tai tutkimuksen kohteeseen, voi olla merkitystä sen toteen näyttämiseksi, että tätä asetusta on rikottu.

    Toimivaltaiset viranomaiset voivat pyytää asiaankuuluvia oikeusviranomaisia päättämään ensimmäisessä alakohdassa tarkoitettujen valtuuksien käyttämisestä, jos kansallisessa lainsäädännössä näin edellytetään.

    2.   Toimivaltaisten viranomaisten on suoritettava 1 kohdassa tarkoitetut tehtävänsä ja käytettävä kyseisessä kohdassa tarkoitettuja valtuuksiaan jollain seuraavista tavoista:

    a)

    suoraan;

    b)

    yhteistyössä muiden viranomaisten kanssa;

    c)

    omalla vastuullaan antamalla valtuudet b alakohdassa tarkoitetuille viranomaisille;

    d)

    saattamalla asia toimivaltaisten oikeusviranomaisten käsiteltäväksi.

    3.   Jäsenvaltioiden on varmistettava, että asianmukaiset toimenpiteet on toteutettu sen varmistamiseksi, että toimivaltaisilla viranomaisilla on kaikki tehtäviensä hoitamisen edellyttämät valvonta- ja tutkintavaltuudet.

    4.   Henkilön, joka saattaa toimivaltaisen viranomaisen saataville tietoja tämän asetuksen nojalla, ei katsota rikkovan mitään tietojen ilmaisemista koskevaa rajoitusta, joka on asetettu sopimuksella taikka lailla, asetuksella tai hallinnollisella määräyksellä, eikä kyseistä henkilöä saa asettaa minkäänlaiseen vastuuvelvollisuuteen tällaisten tietojen saattamisesta toimivaltaisen viranomaisen saataville.

    46 artikla

    Toimivaltaisten viranomaisten yhteistyö

    1.   Toimivaltaisten viranomaisten on tehtävä yhteistyötä keskenään tätä asetusta sovellettaessa. Niiden on vaihdettava tietoja ilman aiheetonta viivytystä ja tehtävä yhteistyötä tutkinnassa, valvonnassa ja täytäntöönpanossa.

    Jos jäsenvaltiot ovat 49 artiklan 5 kohdan mukaisesti päättäneet säätää rikosoikeudellisia seuraamuksia tämän asetuksen rikkomisesta, niiden on varmistettava, että on otettu käyttöön asianmukaisia toimenpiteitä, jotta toimivaltaisilla viranomaisilla on tarvittavat valtuudet olla yhteydessä oikeusviranomaisiin niiden lainkäyttöalueella ja saada yksityiskohtaisia tietoja rikosoikeudellisista tutkimuksista tai oikeudenkäynneistä, jotka on käynnistetty tämän asetuksen väitetyistä rikkomisista, sekä toimittaa samat tiedot muille toimivaltaisille viranomaisille, jotta ne voivat täyttää velvollisuutensa tehdä yhteistyötä keskenään tätä asetusta sovellettaessa.

    2.   Toimivaltainen viranomainen voi kieltäytyä toimittamasta pyydettyjä tietoja tai tekemästä yhteistyötä tutkimuksessa ainoastaan seuraavissa poikkeuksellisissa tilanteissa:

    a)

    jos pyynnön noudattaminen vaikuttaa todennäköisesti haitallisesti sen omaan tutkimukseen, täytäntöönpanon valvontaan tai rikostutkintaan;

    b)

    oikeudenkäyntejä on samojen toimien osalta ja samoja henkilöitä vastaan jo pantu vireille kyseisen toimivaltaisen viranomaisen jäsenvaltion asiaankuuluvissa viranomaisissa;

    c)

    kyseisen toimivaltaisen viranomaisen jäsenvaltiossa on jo annettu samojen toimien osalta b alakohdassa tarkoitettuja henkilöitä koskeva lainvoimainen tuomio.

    3.   Toimivaltaiset viranomaiset voivat pyytää toisen jäsenvaltion toimivaltaiselta viranomaiselta apua paikan päällä tehtäviä tarkastuksia tai tutkimuksia varten.

    Kun toimivaltainen viranomainen saa toisen jäsenvaltion toimivaltaiselta viranomaiselta pyynnön, joka koskee paikan päällä tehtävän tarkastuksen tai tutkimuksen suorittamista, se voi toimia jollakin seuraavista tavoista:

    a)

    se voi suorittaa paikan päällä tehtävän tarkastuksen tai tutkimuksen itse;

    b)

    se voi antaa pyynnön esittäneen toimivaltaisen viranomaisen osallistua paikan päällä tehtävään tarkastukseen tai tutkimukseen;

    c)

    se voi antaa pyynnön esittäneen toimivaltaisen viranomaisen suorittaa paikan päällä tehtävän tarkastuksen tai tutkimuksen itse;

    d)

    se voi nimetä tarkastajat tai asiantuntijat suorittamaan paikan päällä tehtävän tarkastuksen tai tutkimuksen;

    e)

    se voi antaa valvontatoimiin liittyviä erityistehtäviä myös toisille toimivaltaisille viranomaisille.

    4.   Jos 44 artiklan 2 kohdassa tarkoitettu toimivaltainen viranomainen toteaa tai sillä on syytä uskoa, että II osaston 2 luvun tai 18 tai 19 artiklan mukaista velvoitetta ei ole noudatettu, sen on arvopaperistetun joukkolainan tapauksessa ilmoitettava havainnostaan riittävän yksityiskohtaisesti sen yhteisön tai niiden yhteisöjen jäsenvaltion toimivaltaiselle viranomaiselle, jota tai joita epäillään tällaisesta noudattamatta jättämisestä. Vaatimuksen noudattamatta jättämisestä epäillyn yhteisön jäsenvaltion toimivaltaisen viranomaisen on tiedon saatuaan toteutettava 15 työpäivän kuluessa kaikki tarvittavat toimet havaitun noudattamatta jättämisen korjaamiseksi ja ilmoitettava asiasta toiselle asianomaiselle toimivaltaiselle viranomaiselle. Jos 44 artiklan 2 kohdassa tarkoitettu toimivaltainen viranomainen on eri mieltä toisen toimivaltaisen viranomaisen kanssa tämän toimintaan tai toimimatta jättämiseen liittyvästä menettelystä tai toiminnan tai toimimatta jättämisen sisällöstä, sen on ilmoitettava erimielisyydestään kaikille muille asianomaisille toimivaltaisille viranomaisille ilman aiheetonta viivästystä.

    5.   Toimivaltaiset viranomaiset voivat ilmoittaa asiasta arvopaperimarkkinaviranomaiselle tilanteissa, joissa yhteistyöpyynnöstä, erityisesti tietojen vaihtoa koskevasta pyynnöstä, on kieltäydytty tai siihen ei ole vastattu kohtuullisessa ajassa. Tällaisissa tilanteissa arvopaperimarkkinaviranomainen voi toimia sille asetuksen (EU) N:o 1095/2010 19 artiklan nojalla siirrettyjen valtuuksien mukaisesti, sanotun kuitenkaan rajoittamatta Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen 258 artiklan soveltamista.

    6.   Arvopaperimarkkinaviranomainen voi laatia luonnoksia teknisiksi sääntelystandardeiksi, joissa täsmennetään 1 kohdan mukaisesti vaihdettavat tiedot.

    Siirretään komissiolle valta hyväksyä tämän kohdan ensimmäisessä alakohdassa tarkoitetut tekniset sääntelystandardit asetuksen (EU) N:o 1095/2010 10–14 artiklan mukaisesti.

    7.   Arvopaperimarkkinaviranomainen voi laatia luonnoksia teknisiksi täytäntöönpanostandardeiksi, joissa vahvistetaan 1 kohdassa tarkoitetussa yhteistyössä ja tietojenvaihdossa käytettävät vakiomuotoiset lomakkeet, mallipohjat ja menettelyt.

    Siirretään komissiolle valta hyväksyä tämän kohdan ensimmäisessä alakohdassa tarkoitetut tekniset täytäntöönpanostandardit asetuksen (EU) N:o 1095/2010 15 artiklan mukaisesti.

    47 artikla

    Salassapitovelvollisuus

    1.   Kaikki toimivaltaisten viranomaisten välillä tämän asetuksen mukaisesti vaihdetut tiedot, jotka koskevat liiketoiminta- tai toimintaolosuhteita ja muita taloudellisia tai henkilökohtaisia asioita, ovat luottamuksellisia ja niihin on sovellettava salassapitovelvollisuutta, paitsi jos toimivaltainen viranomainen ilmoittaa vaihtaessaan tällaisia tietoja toisen toimivaltaisen viranomaisen kanssa, että tällaiset tiedot saa ilmaista, tai jos niiden ilmaiseminen on tarpeen oikeudenkäyntiä varten.

    2.   Salassapitovelvollisuus koskee kaikkia toimivaltaisen viranomaisen tai toimivaltaisen viranomaisen valtuuttaman kolmannen osapuolen palveluksessa olevia tai olleita henkilöitä. Salassapitovelvollisuuden piiriin kuuluvaa tietoa ei saa ilmaista toiselle henkilölle eikä toiselle viranomaiselle, jollei unionin oikeudessa tai kansallisessa laissa toisin säädetä.

    48 artikla

    Turvaamistoimenpiteet

    1.   Vastaanottavan jäsenvaltion toimivaltaisen viranomaisen, jolla on selkeät ja todennettavissa olevat perusteet uskoa, että eurooppalaisen vihreän joukkolainan liikkeeseenlaskija on syyllistynyt sääntöjenvastaisuuksiin tai että tällainen liikkeeseenlaskija on rikkonut tätä asetusta, on toimitettava kyseiset havainnot kotijäsenvaltion toimivaltaiselle viranomaiselle ja arvopaperimarkkinaviranomaiselle.

    2.   Jos eurooppalaisen vihreän joukkolainan liikkeeseenlaskija jatkaa tämän asetuksen rikkomista kotijäsenvaltion toimivaltaisen viranomaisen toteuttamista toimenpiteistä huolimatta, vastaanottavan jäsenvaltion toimivaltaisen viranomaisen on asiasta kotijäsenvaltion toimivaltaiselle viranomaiselle ja arvopaperimarkkinaviranomaiselle ilmoitettuaan toteutettava kaikki asianmukaiset toimenpiteet sijoittajien suojaamiseksi ja ilmoitettava niistä ilman aiheetonta viivytystä komissiolle ja arvopaperimarkkinaviranomaiselle.

    3.   Jos toimivaltainen viranomainen on eri mieltä toisen toimivaltaisen viranomaisen 2 kohdan nojalla toteuttamista toimenpiteistä, se voi ilmoittaa asiasta arvopaperimarkkinaviranomaiselle. Arvopaperimarkkinaviranomainen voi toimia sille asetuksen (EU) N:o 1095/2010 19 artiklassa annettujen valtuuksien mukaisesti.

    49 artikla

    Hallinnolliset seuraamukset ja muut hallinnolliset toimenpiteet

    1.   Jäsenvaltioiden on kansallisen lainsäädäntönsä mukaisesti annettava toimivaltaisille viranomaisille valtuudet määrätä hallinnollisia seuraamuksia ja toteuttaa muita asianmukaisia hallinnollisia toimenpiteitä, jotka ovat tehokkaita, oikeasuhteisia ja varoittavia, sanotun kuitenkaan rajoittamatta 45 artiklan mukaisia toimivaltaisten viranomaisten valvonta- ja tutkintavaltuuksia sekä jäsenvaltioiden oikeutta säätää rikosoikeudellisista seuraamuksista ja määrätä niitä. Näitä hallinnollisia seuraamuksia ja muita hallinnollisia toimenpiteitä on sovellettava seuraaviin tapauksiin:

    a)

    II osaston 2 luvun tai 18, 19 ja 21 artiklan mukaisten velvoitteiden rikkominen liikkeeseenlaskijoiden toimesta;

    b)

    kieltäytyminen yhteistyöstä tai pyynnön noudattamisesta 45 artiklan 1 kohdassa tarkoitetun tutkimuksen, tarkastuksen tai vaatimuksen yhteydessä.

    2.   Jäsenvaltiot voivat päättää, että ne eivät vahvista 1 kohdassa tarkoitettuja sääntöjä, jotka koskevat toimivaltaisten viranomaisten valtuuksia määrätä hallinnollisia seuraamuksia ja toteuttaa muita asianmukaisia hallinnollisia toimenpiteitä, jos kyseisen kohdan a tai b alakohdassa tarkoitettuihin rikkomisiin jo sovelletaan niiden kansallisen lainsäädännön nojalla rikosoikeudellisia seuraamuksia viimeistään 21 päivänä joulukuuta 2024. Jos jäsenvaltiot päättävät toimia näin, niiden on annettava asianomaiset rikoslainsäädäntönsä osat yksityiskohtaisesti tiedoksi komissiolle ja arvopaperimarkkinaviranomaiselle.

    3.   Jäsenvaltioiden on annettava 1 ja 2 kohdassa tarkoitetut säännöt yksityiskohtaisesti tiedoksi komissiolle ja arvopaperimarkkinaviranomaiselle viimeistään 21 päivänä joulukuuta 2024. Niiden on annettava sääntöjä koskevat myöhemmät muutokset viipymättä tiedoksi komissiolle ja arvopaperimarkkinaviranomaiselle.

    4.   Jäsenvaltioiden on kansallisen lainsäädäntönsä mukaisesti varmistettava, että toimivaltaisilla viranomaisilla on valtuudet määrätä seuraavat hallinnolliset seuraamukset ja muut hallinnolliset toimenpiteet 1 kohdan a alakohdassa tarkoitetuista rikkomisista:

    a)

    julkinen ilmoitus, josta käy ilmi vastuussa olevan luonnollisen henkilön tai oikeushenkilön nimi sekä rikkomisen luonne 45 artiklan 1 kohdan l alakohdan mukaisesti;

    b)

    määräys, jossa vastuussa olevaa luonnollista henkilöä tai oikeushenkilöä kielletään jatkamasta rikkomisen muodostavaa toimintaa;

    c)

    määräys, jossa vastuussa olevalta luonnolliselta henkilöltä tai oikeushenkilöltä kielletään eurooppalaisten vihreiden joukkolainojen liikkeeseenlasku enintään yhden vuoden ajaksi;

    d)

    hallinnolliset enimmäissakot, jotka ovat vähintään kaksi kertaa niin suuret kuin rikkomisen johdosta saadut voitot tai vältetyt tappiot, jos ne voidaan määrittää;

    e)

    oikeushenkilön tapauksessa vähintään 500 000 euron suuruinen hallinnollinen enimmäissakko tai niissä jäsenvaltioissa, joiden rahayksikkö ei ole euro, vastaava arvo kansallisena valuuttana 20 päivänä joulukuuta 2023 tai 0,5 prosenttia kyseisen oikeushenkilön vuotuisesta kokonaisliikevaihdosta viimeisimmän käytettävissä olevan, hallintoelimen hyväksymän tilinpäätöksen mukaisesti;

    f)

    luonnollisen henkilön tapauksessa vähintään 50 000 euron suuruinen hallinnollinen enimmäissakko tai niissä jäsenvaltioissa, joiden rahayksikkö ei ole euro, vastaava arvo kansallisena valuuttana 20 päivänä joulukuuta 2023.

    Sovellettaessa ensimmäisen alakohdan e alakohtaa, jos oikeushenkilö on emoyritys tai sellaisen emoyrityksen tytäryritys, jonka on laadittava konsolidoitu tilinpäätös direktiivin 2013/34/EU mukaisesti, kyseisellä vuotuisella kokonaisliikevaihdolla tarkoitetaan perimmäisen emoyrityksen ylimmän hallintoelimen hyväksymän uusimman käytettävissä olevan konsolidoidun tilinpäätöksen mukaista vuotuista kokonaisliikevaihtoa tai vastaavan tyyppistä tuloa tilinpäätöksiin sovellettavan unionin lainsäädännön mukaisesti.

    5.   Jäsenvaltiot voivat säätää lisäseuraamuksista tai -toimenpiteistä sekä tässä asetuksessa säädettyjä korkeammista hallinnollisista sakoista.

    50 artikla

    Valvontavaltuuksien ja seuraamusten määräämistä koskevien valtuuksien käyttö

    1.   Määritettäessä hallinnollisten seuraamusten ja muiden hallinnollisten toimenpiteiden tyyppiä ja tasoa toimivaltaisten viranomaisten on otettava huomioon kaikki merkitykselliset seikat, joihin kuuluvat muun muassa seuraavat:

    a)

    rikkomisen vakavuus ja kesto;

    b)

    rikkomisesta vastuussa olevan henkilön vastuun aste;

    c)

    rikkomisesta vastuussa olevan henkilön taloudellinen vahvuus, jota osoittavat vastuussa olevan oikeushenkilön kokonaisliikevaihto tai vastuussa olevan luonnollisen henkilön vuositulot ja nettovarallisuus;

    d)

    rikkomisen vaikutukset sijoittajien etuihin;

    e)

    rikkomisesta vastuussa olevan henkilön rikkomisen vuoksi saamien voittojen tai välttämien tappioiden taikka rikkomisesta kolmansille osapuolille aiheutuneiden tappioiden suuruus, siltä osin kuin ne ovat määritettävissä;

    f)

    se, missä määrin rikkomisesta vastuussa oleva henkilö on tehnyt yhteistyötä toimivaltaisen viranomaisen kanssa, sanotun kuitenkaan rajoittamatta tarvetta varmistaa, että kyseinen henkilö joutuu luopumaan saamistaan voitoista tai välttämistään tappioista;

    g)

    rikkomisesta vastuussa olevan henkilön aiemmat tämän asetuksen rikkomiset;

    h)

    mahdolliset rikkomisesta vastuussa olevan henkilön rikkomisen jälkeen toteuttamat toimenpiteet rikkomisen toistumisen estämiseksi.

    2.   Käyttäessään valtuuksiaan määrätä hallinnollisia seuraamuksia ja muita hallinnollisia toimenpiteitä 49 artiklan nojalla toimivaltaisten viranomaisten on tehtävä tiivistä yhteistyötä sen varmistamiseksi, että niiden valvonta- ja tutkintavaltuuksien käyttö sekä niiden määräämät hallinnolliset seuraamukset ja muut hallinnolliset toimenpiteet ovat tehokkaita ja asianmukaisia. Toimivaltaisten viranomaisten on sovitettava yhteen toimintansa, jotta vältetään mahdolliset kaksinkertaiset ja päällekkäiset toimet niiden käyttäessä valvonta- ja tutkintavaltuuksiaan sekä määrätessä hallinnollisia seuraamuksia ja muita hallinnollisia toimenpiteitä rajatylittävissä tapauksissa.

    51 artikla

    Muutoksenhakuoikeus

    Jäsenvaltioiden on varmistettava, että tämän asetuksen mukaisesti tehdyt päätökset on asianmukaisesti perusteltu ja että niihin voidaan hakea muutosta tuomioistuimessa.

    52 artikla

    Päätösten julkaiseminen

    1.   Toimivaltaisten viranomaisten on julkaistava tämän asetuksen rikkomisen perusteella määrättyä hallinnollista seuraamusta tai muuta hallinnollista toimenpidettä koskeva päätös virallisilla verkkosivustoillaan välittömästi, kun henkilölle, jota päätös koskee, on ilmoitettu päätöksestä. Julkaistuissa tiedoissa on oltava tiedot rikkomisen tyypistä ja luonteesta sekä rikkomisesta vastuussa olevien henkilöiden henkilöllisyydet. Tätä velvollisuutta ei sovelleta päätöksiin, joissa määrätään luonteeltaan tutkinnallisia toimenpiteitä.

    2.   Jos toimivaltainen viranomainen katsoo, että oikeushenkilöiden henkilöllisyyden taikka luonnollisten henkilöiden henkilöllisyyden tai henkilötietojen julkaiseminen on tällaisten tietojen julkaisemisen oikeasuhteisuudesta tehdyn tapauskohtaisen arvioinnin perusteella kohtuutonta, tai jos tällainen julkaiseminen vaarantaisi finanssimarkkinoiden vakauden tai meneillään olevan tutkinnan, toimivaltaisten viranomaisten on tehtävä jokin seuraavista:

    a)

    lykättävä hallinnollisen seuraamuksen tai muun hallinnollisen toimenpiteen määräämistä koskevan päätöksen julkaisemista, kunnes ei enää ole perusteita olla julkaisematta näitä tietoja;

    b)

    julkaistava päätös hallinnollisen seuraamuksen tai muun hallinnollisen toimenpiteen määräämisestä nimettömänä kansallisen lainsäädännön mukaisella tavalla, mikäli nimettömän julkaisemisen avulla varmistetaan kyseisten henkilötietojen tehokas suojelu;

    c)

    jätettävä julkaisematta hallinnollisen seuraamuksen tai muun hallinnollisen toimenpiteen määräämistä koskeva päätös, mikäli a ja b alakohdassa säädettyjä vaihtoehtoja pidetään riittämättöminä varmistamaan, että:

    i)

    finanssimarkkinoiden vakaus ei vaarannu; tai

    ii)

    tällaisen päätöksen julkaiseminen on oikeasuhteista luonteeltaan vähäisiksi katsottaviin toimenpiteisiin nähden.

    Kun kyse on ensimmäisen alakohdan b alakohdassa tarkoitetusta päätöksestä julkaista hallinnollinen seuraamus tai muu hallinnollinen toimenpide nimettömänä, asiaankuuluvien tietojen julkaisemista voidaan lykätä kohtuulliseksi ajaksi, jos oletetaan, että sen kuluessa syyt nimettömään julkaisemiseen raukeavat.

    3.   Jos päätökseen määrätä hallinnollinen seuraamus tai muu hallinnollinen toimenpide haetaan muutosta asiaankuuluvalta tuomioistuimelta tai hallintoelimeltä, 44 artiklan 1 ja 2 kohdassa tarkoitetun toimivaltaisen viranomaisen on lisäksi viipymättä julkaistava virallisella verkkosivustollaan nämä tiedot ja mahdolliset myöhemmät tiedot muutoksenhaun tuloksesta. Lisäksi on julkaistava kaikki päätökset, joilla kumotaan hallinnollisen seuraamuksen tai muun hallinnollisen toimenpiteen määräämistä koskeva aikaisempi päätös.

    4.   Toimivaltaisten viranomaisten on varmistettava, että tämän artiklan mukaisesti julkaistut tiedot säilyvät niiden virallisella verkkosivustolla vähintään viiden vuoden ajan niiden julkaisemisen jälkeen. Julkaisujen sisältämät henkilötiedot on rajattava siihen, mikä on tarpeen kunkin yksittäistapauksen tarkoituksiin, ja ne on säilytettävä toimivaltaisen viranomaisen virallisella verkkosivustolla ainoastaan sovellettavien tietosuojasääntöjen mukaisesti tarvittavan ajan.

    53 artikla

    Hallinnollisista seuraamuksista ja muista hallinnollisista toimenpiteistä arvopaperimarkkinaviranomaiselle ilmoittaminen

    1.   Toimivaltaisten viranomaisten on vuosittain toimitettava arvopaperimarkkinaviranomaiselle yhteen kootut tiedot kaikista 49 artiklan mukaisesti määrätyistä hallinnollisista seuraamuksista ja muista hallinnollisista toimenpiteistä. Arvopaperimarkkinaviranomainen julkaisee nämä tiedot vuosikertomuksessa.

    2.   Jos jäsenvaltiot ovat päättäneet 49 artiklan 5 kohdan mukaisesti säätää rikosoikeudellisista seuraamuksista siinä tarkoitettujen säännösten rikkomisesta, niiden toimivaltaisten viranomaisten on toimitettava vuosittain arvopaperimarkkinaviranomaiselle nimettömiksi tehdyt ja yhteen kootut tiedot kaikista suoritetuista rikostutkinnoista ja määrätyistä rikosoikeudellisista seuraamuksista. Arvopaperimarkkinaviranomainen julkaisee määrättyjä rikosoikeudellisia seuraamuksia koskevat tiedot vuosikertomuksessa.

    3.   Toimivaltaisen viranomaisen, joka on julkistanut hallinnollisia seuraamuksia, muita hallinnollisia toimenpiteitä tai rikosoikeudellisia seuraamuksia, on samanaikaisesti ilmoitettava kyseisistä seuraamuksista tai toimenpiteistä arvopaperimarkkinaviranomaiselle.

    4.   Toimivaltaisten viranomaisten on ilmoitettava arvopaperimarkkinaviranomaiselle kaikista määrätyistä hallinnollisista seuraamuksista tai muista hallinnollisista toimenpiteistä, joita ei 52 artiklan 2 kohdan ensimmäisen alakohdan c alakohdan mukaisesti ole julkaistu, sekä niitä koskevasta mahdollisesta muutoksenhausta ja sen lopputuloksesta. Jäsenvaltioiden on varmistettava, että toimivaltaiset viranomaiset saavat kaikkia määrättyjä rikosoikeudellisia seuraamuksia koskevat tiedot ja lainvoimaiset tuomiot ja toimittavat ne arvopaperimarkkinaviranomaiselle. Arvopaperimarkkinaviranomainen ylläpitää sille ilmoitetuista seuraamuksista keskustietokantaa pelkästään toimivaltaisten viranomaisten välistä tiedonvaihtoa varten. Tietokantaan on pääsy ainoastaan toimivaltaisilla viranomaisilla, ja sitä päivitetään toimivaltaisten viranomaisten toimittamien tietojen perusteella.

    2 LUKU

    Arvopaperimarkkinaviranomainen

    54 artikla

    Tietopyynnöt

    1.   Arvopaperimarkkinaviranomainen voi pyynnön tai päätöksen nojalla pyytää seuraavia henkilöitä antamaan kaikki tiedot, jotka se tarvitsee tämän asetuksen mukaisten tehtäviensä hoitamiseen:

    a)

    henkilöt, jotka tosiasiallisesti johtavat ulkopuolisen arvioijan liiketoimintaa;

    b)

    ulkopuolisen arvioijan valvonta-, johto- tai hallintoelinten jäsenet;

    c)

    ulkopuolisen arvioijan ylemmän johdon jäsenet;

    d)

    kaikki henkilöt, jotka osallistuvat suoraan ulkopuolisen arvioijan arviointitoimiin;

    e)

    sellaisten yhteisöjen lailliset edustajat ja työntekijät, joille ulkopuolinen arvioija on ulkoistanut tiettyjä tehtäviä 33 artiklan mukaisesti;

    f)

    henkilöt, jotka muulla tavoin läheisesti ja merkittävästi liittyvät tai ovat yhteydessä ulkopuolisen arvioijan johtamisprosessiin, mukaan lukien osakkeenomistajat, joilla on hallussaan vähintään 10 prosenttia ulkopuolisen arvioijan pääomasta tai äänioikeuksista tai sellaisen yhtiön pääomasta tai äänioikeuksista, jolla on valta käyttää määräysvaltaa tai vaikutusvaltaa ulkopuolisessa arvioijassa;

    g)

    kuka tahansa, joka toimii ulkopuolisen arvioijan tavoin tai esiintyy sellaisena ilman, että häntä on rekisteröity, ja kuka tahansa henkilö, joka suorittaa jonkin a–f alakohdassa tarkoitetuista tehtävistä tällaisen henkilön puolesta.

    2.   Lähettäessään 1 kohdan mukaisen tietopyynnön arvopaperimarkkinaviranomainen

    a)

    viittaa tähän artiklaan pyynnön oikeusperustana;

    b)

    ilmoittaa pyynnön tarkoituksen;

    c)

    täsmentää, mitä tietoja pyydetään;

    d)

    asettaa määräajan, jonka kuluessa tiedot on toimitettava;

    e)

    ilmoittaa henkilölle, jolta tietoja pyydetään, ettei tällä ole velvollisuutta antaa tietoja, mutta jos henkilö vastaa pyyntöön vapaaehtoisesti, annettujen tietojen on oltava oikein eivätkä ne saa olla harhaanjohtavia; ja

    f)

    ilmoittaa mahdollisesta sakosta, josta 60 artiklassa säädetään sen varalta, että kysymyksiin annetut vastaukset ovat virheellisiä tai harhaanjohtavia.

    3.   Pyytäessään tietojen toimittamista 1 kohdassa tarkoitetun päätöksen nojalla arvopaperimarkkinaviranomainen

    a)

    viittaa tähän artiklaan pyynnön oikeusperustana;

    b)

    ilmoittaa pyynnön tarkoituksen;

    c)

    täsmentää, mitä tietoja pyydetään;

    d)

    asettaa määräajan, jonka kuluessa tiedot on toimitettava;

    e)

    ilmoittaa uhkasakoista, joista 61 artiklassa säädetään sen varalta, että pyydettyjä tietoja ei toimiteta täydellisinä;

    f)

    ilmoittaa sakosta, josta 60 artiklassa säädetään sen varalta, että kysymyksiin annetut vastaukset ovat virheellisiä tai harhaanjohtavia;

    g)

    ilmoittaa oikeudesta hakea päätökseen muutosta valituslautakunnalta asetuksen (EU) N:o 1095/2010 58 ja 59 artiklan mukaisesti ja oikeudesta saattaa päätös Euroopan unionin tuomioistuimen, jäljempänä ’unionin tuomioistuin’, käsiteltäväksi kyseisen asetuksen 60 ja 61 artiklan mukaisesti.

    4.   Edellä 1 kohdassa tarkoitettujen henkilöiden tai näiden edustajien sekä oikeushenkilön asemaa vailla olevien juridisten henkilöiden tai yhteenliittymien osalta henkilöiden, joilla lain mukaan on kelpoisuus edustaa niitä, on annettava pyydetyt tiedot. Asianmukaisesti valtuutetut juristit voivat antaa pyydetyt tiedot asiakkaidensa nimissä. Viimeksi mainitut kantavat kuitenkin täyden vastuun, jos annetut tiedot osoittautuvat puutteellisiksi, virheellisiksi tai harhaanjohtaviksi.

    5.   Arvopaperimarkkinaviranomainen toimittaa viipymättä 1 kohdassa tarkoitetun pyyntönsä tai päätöksensä jäljennöksen sen jäsenvaltion toimivaltaiselle viranomaiselle, jossa 1 kohdassa tarkoitetuilla henkilöillä, joille kyseinen pyyntö tai päätös on osoitettu, on kotipaikka tai johon ne ovat sijoittautuneet.

    55 artikla

    Yleiset tutkimukset

    1.   Arvopaperimarkkinaviranomainen voi tämän asetuksen mukaisten tehtäviensä hoitamiseksi suorittaa 54 artiklan 1 kohdassa tarkoitettuja henkilöitä koskevia tarvittavia tutkimuksia. Tätä varten arvopaperimarkkinaviranomaisen valtuuttamilla virkamiehillä ja muilla henkilöillä on valtuudet

    a)

    tutkia kaikki asiakirjat, tiedot, menettelyt ja muu aineisto, joilla on merkitystä sen tehtävien suorittamisessa riippumatta välineestä, jolle ne on tallennettu;

    b)

    ottaa tai hankkia oikeaksi todistettuja jäljennöksiä tai otteita tällaisista asiakirjoista, tiedoista, menettelyistä ja muusta aineistosta;

    c)

    pyytää keneltä tahansa 54 artiklan 1 kohdassa tarkoitetulta henkilöltä tai tämän edustajilta tai henkilöstöltä suullisia tai kirjallisia selvityksiä tarkastuksen kohteeseen ja tarkoitukseen liittyvistä tosiseikoista tai asiakirjoista ja tallentaa vastaukset;

    d)

    haastatella ketä tahansa muuta haastatteluun suostuvaa luonnollista henkilöä tai oikeushenkilöä tutkimuksen kohteeseen liittyvien tietojen keräämiseksi;

    e)

    pyytää puhelu- ja tietoliikennetietoja.

    2.   Tämän artiklan 1 kohdassa tarkoitettujen tutkimusten suorittamiseksi arvopaperimarkkinaviranomaisen virkamiesten ja muiden sen valtuuttamien henkilöiden on oikeuksiaan käyttäessään esitettävä kirjallinen valtuutus, jossa täsmennetään tutkimuksen kohde ja tarkoitus. Lisäksi valtuutuksessa on ilmoitettava uhkasakoista, joista 61 artiklassa säädetään sen varalta, että pyydettyjä asiakirjoja, tietoja, menettelyjä ja muuta aineistoa taikka vastauksia 54 artiklan 1 kohdassa tarkoitetuille henkilöille esitettyihin kysymyksiin ei anneta lainkaan tai niitä ei anneta täydellisinä, ja siinä on ilmoitettava myös sakoista, joista 60 artiklassa säädetään sen varalta, että 54 artiklan 1 kohdassa tarkoitetuille henkilöille esitettyihin kysymyksiin annetut vastaukset osoittautuvat virheellisiksi tai harhaanjohtaviksi.

    3.   Edellä 54 artiklan 1 kohdassa tarkoitettujen henkilöiden on suostuttava arvopaperimarkkinaviranomaisen päätöksen nojalla käynnistettyihin tutkimuksiin. Päätöksessä yksilöidään tutkimuksen kohde ja tarkoitus sekä ilmoitetaan 61 artiklassa säädetyistä uhkasakoista, asetuksen (EU) N:o 1095/2010 nojalla käytettävissä olevista oikeussuojakeinoista sekä oikeudesta saattaa päätös unionin tuomioistuimen käsiteltäväksi.

    4.   Arvopaperimarkkinaviranomainen antaa kohtuullisessa ajassa ennen tutkimusta tiedon tutkimuksesta ja sitä suorittamaan valtuutettujen henkilöiden henkilöllisyydestä 44 artiklassa tarkoitetulle sen jäsenvaltion toimivaltaiselle viranomaiselle, jossa tutkimus on tarkoitus suorittaa. Asianomaisen toimivaltaisen viranomaisen virkamiesten on arvopaperimarkkinaviranomaisen pyynnöstä avustettava kyseisiä valtuutettuja henkilöitä heidän tehtäviensä hoitamisessa. Myös asianomaisen toimivaltaisen viranomaisen virkamiehet voivat pyynnöstä osallistua tutkimuksiin.

    5.   Jos 1 kohdan e alakohdassa tarkoitettu puhelu- tai tietoliikennetietoja koskeva pyyntö edellyttää, että toimivaltainen viranomainen saa kansallisen oikeuden mukaisesti oikeusviranomaiselta tätä koskevan luvan, arvopaperimarkkinaviranomainen hakee tällaista lupaa. Arvopaperimarkkinaviranomainen voi hakea tällaista lupaa myös turvaamistoimenpiteenä.

    6.   Jos 5 kohdassa tarkoitettua lupaa haetaan, kansallisen oikeusviranomaisen on tarkistettava, että arvopaperimarkkinaviranomaisen päätös on pätevä ja että suunnitellut pakkokeinot eivät ole tutkimusten kohteeseen nähden mielivaltaisia eivätkä liiallisia. Tarkistaessaan pakkokeinojen oikeasuhteisuutta kansallinen oikeusviranomainen voi pyytää arvopaperimarkkinaviranomaiselta yksityiskohtaisia selvityksiä erityisesti perusteista, joiden nojalla arvopaperimarkkinaviranomainen epäilee, että tätä asetusta on rikottu, sekä epäillyn rikkomisen vakavuudesta ja pakkokeinojen kohteena olevan henkilön osallisuuden luonteesta. Kansallinen oikeusviranomainen ei kuitenkaan saa tarkastella uudelleen tutkimuksen tarpeellisuutta eikä vaatia, että sille toimitetaan arvopaperimarkkinaviranomaisen asiakirja-aineistossa olevia tietoja. Arvopaperimarkkinaviranomaisen päätöksen laillisuutta valvoo ainoastaan unionin tuomioistuin asetuksessa (EU) N:o 1095/2010 säädetyn menettelyn mukaisesti.

    56 artikla

    Paikan päällä tehtävät tarkastukset

    1.   Arvopaperimarkkinaviranomainen voi tämän asetuksen mukaisten tehtäviensä hoitamiseksi suorittaa 54 artiklan 1 kohdassa tarkoitettujen oikeushenkilöiden liiketiloissa, maa-alueilla tai kiinteistöissä kaikki tarpeelliset paikan päällä tehtävät tarkastukset. Milloin tarkastusten moitteeton ja tehokas suorittaminen sitä edellyttää, arvopaperimarkkinaviranomainen voi suorittaa paikan päällä tehtävän tarkastuksen ilman ennakkoilmoitusta.

    2.   Arvopaperimarkkinaviranomaisen virkamiehet ja muut henkilöt, jotka se on valtuuttanut suorittamaan paikan päällä tehtävän tarkastuksen, voivat mennä arvopaperimarkkinaviranomaisen tekemän tutkimuspäätöksen kohteena olevien oikeushenkilöiden liiketiloihin, maa-alueille tai kiinteistöihin, ja heillä on kaikki 55 artiklan 1 kohdassa tarkoitetut valtuudet. Heillä on myös valtuudet sinetöidä kaikki liiketilat, kiinteistöt ja kirjanpito tai asiakirjat tarkastuksen ajaksi ja siinä laajuudessa kuin on tarpeen tarkastuksen suorittamiseksi.

    3.   Arvopaperimarkkinaviranomaisen virkamiesten ja muiden henkilöiden, jotka arvopaperimarkkinaviranomainen on valtuuttanut suorittamaan paikan päällä tehtävän tarkastuksen, on valtuuksiaan käyttäessään esitettävä kirjallinen valtuutus, jossa yksilöidään tarkastuksen kohde ja tarkoitus sekä ilmoitetaan uhkasakoista, joista 61 artiklassa säädetään sen varalta, että asianomaiset henkilöt eivät suostu tarkastukseen. Arvopaperimarkkinaviranomainen ilmoittaa tarkastuksesta hyvissä ajoin ennen sen suorittamista sen jäsenvaltion toimivaltaiselle viranomaiselle, jossa tarkastus on määrä suorittaa.

    4.   Edellä 54 artiklan 1 kohdassa tarkoitettujen henkilöiden on suostuttava arvopaperimarkkinaviranomaisen päätöksen nojalla määrättyihin paikan päällä tehtäviin tarkastuksiin. Päätöksessä yksilöidään tarkastuksen kohde ja tarkoitus sekä päivä, jona tarkastus alkaa, ja ilmoitetaan 61 artiklassa säädetyistä uhkasakoista, asetuksen (EU) N:o 1095/2010 nojalla käytettävissä olevista oikeussuojakeinoista sekä oikeudesta saattaa päätös unionin tuomioistuimen käsiteltäväksi. Arvopaperimarkkinaviranomainen tekee kyseiset päätökset kuultuaan sen jäsenvaltion toimivaltaista viranomaista, jossa tarkastus on määrä suorittaa.

    5.   Sen jäsenvaltion, jossa tarkastus on määrä suorittaa, toimivaltaisen viranomaisen virkamiesten ja kyseisen viranomaisen valtuuttamien tai nimeämien henkilöiden on arvopaperimarkkinaviranomaisen pyynnöstä aktiivisesti avustettava arvopaperimarkkinaviranomaisen virkamiehiä ja muita sen valtuuttamia henkilöitä. Tätä varten heillä on 2 kohdassa säädetyt valtuudet. Asianomaisen toimivaltaisen viranomaisen virkamiehet voivat pyynnöstä myös osallistua paikan päällä tehtäviin tarkastuksiin.

    6.   Arvopaperimarkkinaviranomainen voi pyytää sen jäsenvaltion toimivaltaisia viranomaisia, jossa tarkastus on määrä suorittaa, suorittamaan puolestaan tässä artiklassa ja 55 artiklan 1 kohdassa säädettyjä erityisiä tutkimustehtäviä ja paikan päällä tehtäviä tarkastuksia. Tätä varten toimivaltaisilla viranomaisilla on samat tässä artiklassa ja 55 artiklan 1 kohdassa säädetyt valtuudet kuin arvopaperimarkkinaviranomaisella.

    7.   Jos arvopaperimarkkinaviranomaisen virkamiehet ja muut sen valtuuttamat mukana olevat henkilöt toteavat, että henkilö vastustaa tämän artiklan nojalla määrättyä tarkastusta, asianomaisen jäsenvaltion toimivaltaisen viranomaisen on annettava heille tarvittavaa apua ja pyydettävä tarvittaessa poliisin tai vastaavan lainvalvontaviranomaisen virka-apua, jotta he voivat suorittaa paikan päällä tehtävän tarkastuksen.

    8.   Jos 1 kohdassa tarkoitettu paikan päällä tehtävä tarkastus tai 7 kohdassa tarkoitettu virka-apu edellyttää sovellettavan kansallisen lain mukaan oikeusviranomaisen lupaa, arvopaperimarkkinaviranomainen pyytää tällaista lupaa. Arvopaperimarkkinaviranomainen voi pyytää tällaista lupaa myös turvaamistoimenpiteenä.

    9.   Jos 8 kohdassa tarkoitettua lupaa pyydetään, kansallisen oikeusviranomaisen on tarkistettava, että arvopaperimarkkinaviranomaisen päätös on pätevä ja että suunnitellut pakkokeinot eivät ole tutkimusten kohteeseen nähden mielivaltaisia eivätkä liiallisia. Tarkistaessaan pakkokeinojen oikeasuhteisuutta kansallinen oikeusviranomainen voi pyytää arvopaperimarkkinaviranomaiselta yksityiskohtaisia selvityksiä, jotka liittyvät erityisesti niihin perusteisiin, joilla arvopaperimarkkinaviranomainen epäilee tämän asetuksen rikkomista, samoin kuin epäillyn rikkomisen vakavuuteen ja pakkokeinojen kohteena olevan henkilön osallistumisen luonteeseen. Kansallinen oikeusviranomainen ei kuitenkaan saa tarkastella uudelleen tutkimuksen tarpeellisuutta eikä vaatia, että sille toimitetaan arvopaperimarkkinaviranomaisen asiakirja-aineistossa olevia tietoja. Arvopaperimarkkinaviranomaisen päätöksen laillisuutta valvoo ainoastaan unionin tuomioistuin asetuksessa (EU) N:o 1095/2010 säädetyn menettelyn mukaisesti.

    57 artikla

    54, 55 ja 56 artiklassa tarkoitettujen valtuuksien käyttö

    Arvopaperimarkkinaviranomaisen, sen virkamiesten tai sen valtuuttamien muiden henkilöiden 54, 55 ja 56 artiklan mukaisesti saamia valtuuksia ei saa käyttää oikeudellisen ammattisalassapitovelvollisuuden piiriin kuuluvien tietojen tai asiakirjojen julkistamisen vaatimiseksi.

    58 artikla

    Tietojenvaihto

    1.   Edellä 44 artiklassa tarkoitettujen toimivaltaisten viranomaisten, arvopaperimarkkinaviranomaisen ja muiden asianomaisten viranomaisten on ilman aiheetonta viivytystä toimitettava toisilleen tiedot, jotka ovat tarpeen niiden tämän asetuksen mukaisten tehtävien hoitamiseksi.

    2.   Edellä 44 artiklassa tarkoitetut toimivaltaiset viranomaiset, arvopaperimarkkinaviranomainen, muut asianomaiset viranomaiset ja muut elimet taikka luonnolliset henkilöt tai oikeushenkilöt, jotka vastaanottavat luottamuksellisia tietoja hoitaessaan tämän asetuksen mukaisia tehtäviään, saavat käyttää näitä tietoja ainoastaan tehtäviensä hoidon yhteydessä.

    59 artikla

    Arvopaperimarkkinaviranomaisen valvontatoimenpiteet

    1.   Jos arvopaperimarkkinaviranomainen toteaa 63 artiklan 8 kohdan mukaisesti, että henkilö on syyllistynyt johonkin 60 artiklan 1 kohdassa lueteltuun rikkomiseen, se hyväksyy päätöksen yhden tai useamman seuraavan toimen toteuttamisesta:

    a)

    peruuttaa ulkopuolisen arvioijan rekisteröinnin;

    b)

    peruuttaa kolmannen maan ulkopuolisen arvioijan tunnustuksen;

    c)

    kieltää tilapäisesti ulkopuolista arvioijaa harjoittamasta tämän asetuksen mukaista toimintaa unionissa, kunnes rikkominen on lopetettu;

    d)

    keskeyttää kolmannen maan ulkopuolisen arvioijan rekisteröinnin voimassaolon;

    e)

    vaatii henkilöä lopettamaan rikkomisen;

    f)

    määrää sakkoja 60 artiklan mukaisesti;

    g)

    määrää uhkasakkoja 61 artiklan mukaisesti;

    h)

    antaa julkisen ilmoituksen.

    2.   Arvopaperimarkkinaviranomainen peruuttaa ulkopuolisen arvioijan rekisteröinnin tai tunnustuksen seuraavissa olosuhteissa:

    a)

    ulkopuolinen arvioija on nimenomaisesti luopunut rekisteröinnistä tai tunnustuksesta tai ei ole käyttänyt rekisteröintiä tai tunnustusta 36 kuukauden kuluessa rekisteröinnin tai tunnustuksen myöntämisestä;

    b)

    ulkopuolinen arvioija on saanut rekisteröinnin tai tunnustuksen antamalla vääriä tietoja tai muilla sääntöjenvastaisilla keinoilla;

    c)

    ulkopuolinen arvioija ei enää täytä niitä edellytyksiä, joiden perusteella se on rekisteröity tai tunnustettu.

    Jos arvopaperimarkkinaviranomainen peruuttaa ulkopuolisen arvioijan rekisteröinnin tai tunnustuksen, se perustelee päätöksensä kaikilta osin.

    Peruuttaminen tulee voimaan välittömästi.

    3.   Edellä olevaa 1 kohtaa sovellettaessa arvopaperimarkkinaviranomainen ottaa huomioon rikkomisen luonteen ja vakavuuden seuraavien perusteiden osalta:

    a)

    rikkomisen kesto ja toistuvuus;

    b)

    onko rikkominen aiheuttanut talousrikoksen tai edistänyt sitä taikka muuten vaikuttanut siihen;

    c)

    onko rikkominen tapahtunut tahallisesti tai tuottamuksellisesti;

    d)

    rikkomisesta vastuussa olevan henkilön vastuun aste;

    e)

    rikkomisesta vastuussa olevan henkilön taloudellinen vahvuus, jota osoittavat vastuussa olevan oikeushenkilön kokonaisliikevaihto tai vastuussa olevan luonnollisen henkilön vuositulot ja nettovarallisuus;

    f)

    rikkomisen vaikutukset sijoittajien etuihin;

    g)

    rikkomisesta vastuussa olevan henkilön rikkomisen vuoksi saamien voittojen tai välttämien tappioiden taikka rikkomisesta kolmansille osapuolille aiheutuneiden tappioiden suuruus, siltä osin kuin ne ovat määritettävissä;

    h)

    se, missä määrin rikkomisesta vastuussa oleva henkilö on tehnyt yhteistyötä arvopaperimarkkinaviranomaisen kanssa, sanotun kuitenkaan rajoittamatta tarvetta varmistaa, että kyseinen henkilö joutuu luopumaan saamistaan voitoista tai välttämistään tappioista;

    i)

    rikkomisesta vastuussa olevan henkilön aiemmat tämän asetuksen rikkomiset;

    j)

    rikkomisesta vastuussa olevan henkilön rikkomisen jälkeen toteuttamat toimenpiteet rikkomisen toistumisen estämiseksi.

    4.   Arvopaperimarkkinaviranomainen antaa kaikki 1 kohdan nojalla toteutetut toimet ilman aiheetonta viivytystä tiedoksi rikkomisesta vastuussa olevalle henkilölle sekä ilmoittaa niistä jäsenvaltioiden toimivaltaisille viranomaisille ja komissiolle. Se julkaisee kaikki tällaiset toimet verkkosivustollaan 10 työpäivän kuluessa 1 kohdassa tarkoitetun päätöksen hyväksymispäivästä.

    Ensimmäisessä alakohdassa tarkoitettuun julkaisemiseen on sisällyttävä seuraavat:

    a)

    maininta siitä, että rikkomisesta vastuussa olevalla henkilöllä on oikeus hakea muutosta päätökseen;

    b)

    tarvittaessa maininta siitä, että muutosta on haettu ja että muutoksenhaulla ei ole lykkäävää vaikutusta;

    c)

    maininta siitä, että arvopaperimarkkinaviranomaisen valituslautakunnalla on mahdollisuus keskeyttää päätöksen soveltaminen asetuksen (EU) N:o 1095/2010 60 artiklan 3 kohdan nojalla.

    60 artikla

    Sakot

    1.   Arvopaperimarkkinaviranomainen tekee päätöksen tämän artiklan 2 kohdan mukaisen sakon määräämisestä, jos se toteaa 63 artiklan 8 kohdan mukaisesti, että ulkopuolinen arvioija ja joku 54 artiklan 1 kohdassa tarkoitettu henkilö on tahallisesti tai tuottamuksellisesti syyllistynyt yhteen tai useampaan seuraavista rikkomisista:

    a)

    24 artiklan 1 kohdan tai IV osaston 2 ja 3 luvun säännösten noudattamatta jättäminen;

    b)

    väärien tietojen antaminen, kun haetaan rekisteröintiä ulkopuoliseksi arvioijaksi, tai muiden sääntöjenvastaisten keinojen käyttö tällaisen rekisteröinnin saamiseksi;

    c)

    54 artiklan nojalla annetulla päätöksellä pyydettyjen tietojen toimittamatta jättäminen tai virheellisten tai harhaanjohtavien tietojen toimittaminen vastauksena tietopyyntöön tai päätökseen;

    d)

    55 artiklan 1 kohdan a, b, c tai e alakohdan mukaisen tutkimuksen estäminen tai pyynnön noudattamatta jättäminen sen yhteydessä;

    e)

    56 artiklan noudattamatta jättäminen laiminlyömällä selvityksen antaminen tarkastuksen kohteeseen ja tarkoitukseen liittyvistä tosiseikoista tai asiakirjoista tai antamalla virheellinen tai harhaanjohtava selvitys;

    f)

    ulkopuolisen arvioijan toiminnan aloittaminen tai ulkopuolisena arvioijana esiintyminen ilman rekisteröintiä ulkopuoliseksi arvioijaksi.

    Rikkominen katsotaan tahalliseksi, jos arvopaperimarkkinaviranomainen havaitsee objektiivisia tekijöitä, jotka osoittavat, että henkilö toimi tarkoituksellisesti syyllistyessään rikkomiseen.

    2.   Rajoittamatta 3 kohdan soveltamista 1 kohdassa tarkoitetun sakon vähimmäismäärä on 20 000 euroa. Enimmäismäärä on 200 000 euroa.

    Päättäessään tämän artiklan 1 kohdan mukaisen sakon määrästä arvopaperimarkkinaviranomainen ottaa huomioon 59 artiklan 3 kohdassa esitetyt perusteet.

    3.   Jos henkilö on syyllistynyt johonkin 1 kohdassa lueteltuun rikkomiseen ja suoraan tai välillisesti hyötynyt rikkomisesta taloudellisesti, sakon määrän on oltava vähintään yhtä suuri kuin kyseinen taloudellinen hyöty.

    4.   Jos teko tai laiminlyönti muodostuu useiden rikkomisten yhdistelmästä, arvopaperimarkkinaviranomainen soveltaa vain yhtä sakkoa. Tämän sakon on oltava korkein kyseisestä teosta tai laiminlyönnistä määrättävistä sakoista.

    61 artikla

    Uhkasakot

    1.   Arvopaperimarkkinaviranomainen määrää päätöksellä uhkasakkoja pakottaakseen

    a)

    henkilön lopettamaan rikkomisen 59 artiklan 1 kohdan e alakohdan nojalla tehdyn päätöksen mukaisesti;

    b)

    54 artiklan 1 kohdassa tarkoitetun henkilön

    i)

    toimittamaan täydellisinä tiedot, joita on pyydetty 54 artiklan nojalla tehdyllä päätöksellä;

    ii)

    suostumaan tutkimukseen ja erityisesti toimittamaan täydelliset asiakirjat, tiedot, menettelyt tai muun pyydetyn aineiston ja täydentämään ja oikaisemaan muita tietoja, jotka on toimitettu 55 artiklan nojalla tehdyllä päätöksellä käynnistetyssä tutkimuksessa; tai

    iii)

    suostumaan 56 artiklan nojalla tehdyllä päätöksellä määrättyyn paikan päällä tehtävään tarkastukseen.

    2.   Uhkasakkoja määrätään kutakin viivästyspäivää kohden.

    3.   Uhkasakkojen määrä on kolme prosenttia edeltävän tilikauden keskimääräisestä päiväliikevaihdosta tai, luonnollisten henkilöiden ollessa kyseessä, kaksi prosenttia edellisen kalenterivuoden keskimääräisestä päivätulosta. Se lasketaan uhkasakon määräämisestä tehdyssä päätöksessä määrätystä päivästä alkaen.

    4.   Uhkasakko määrätään enintään kuuden kuukauden ajaksi arvopaperimarkkinaviranomaisen päätöksen tiedoksiantamisesta. Tämän ajanjakson päätyttyä arvopaperimarkkinaviranomainen tarkastelee toimenpidettä uudelleen.

    62 artikla

    Sakkojen ja uhkasakkojen julkistaminen, luonne, täytäntöönpano ja kohdentaminen

    1.   Arvopaperimarkkinaviranomainen julkistaa jokaisen 60 artiklan mukaisesti määrätyn sakon ja 61 artiklan mukaisesti määrätyn uhkasakon, paitsi jos julkistaminen vaarantaisi vakavasti finanssimarkkinat tai aiheuttaisi kohtuutonta haittaa asianosaisille. Tällainen julkistaminen ei saa sisältää Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksessa (EU) 2018/1725 (23) tarkoitettuja henkilötietoja.

    2.   Edellä olevan 60 artiklan mukaisesti määrätyt sakot ja 61 artiklan mukaisesti määrätyt uhkasakot ovat luonteeltaan hallinnollisia.

    3.   Edellä olevan 60 artiklan mukaisesti määrätyt sakot ja 61 artiklan mukaisesti määrätyt uhkasakot ovat täytäntöönpanokelpoisia.

    Sakkojen ja uhkasakkojen täytäntöönpanoa varten arvopaperimarkkinaviranomainen soveltaa siinä jäsenvaltiossa tai kolmannessa maassa voimassa olevia riita-asiain oikeudenkäyntiä koskevia sääntöjä, jossa sakko tai uhkasakko pannaan täytäntöön.

    4.   Sakkojen ja uhkasakkojen määrät kohdennetaan unionin yleiseen talousarvioon.

    5.   Jos arvopaperimarkkinaviranomainen päättää tutkimuksensa päätteeksi olla määräämättä sakkoja tai uhkasakkoja, se ilmoittaa asiasta Euroopan parlamentille, neuvostolle, komissiolle ja asianomaisen jäsenvaltion toimivaltaisille viranomaisille sekä perustelee päätöksensä.

    63 artikla

    Menettelysäännöt valvontatoimenpiteiden toteuttamiseksi ja sakkojen määräämiseksi

    1.   Jos arvopaperimarkkinaviranomainen havaitsee tämän asetuksen mukaisia tehtäviä hoitaessaan vakavia osoituksia sellaisten tosiseikkojen mahdollisesta olemassaolosta, jotka saattavat muodostaa yhden tai useamman 60 artiklan 1 kohdassa luetelluista rikkomisista, arvopaperimarkkinaviranomainen nimeää arvopaperimarkkinaviranomaisen sisältä riippumattoman tutkivan virkamiehen asiaa tutkimaan. Tutkiva virkamies ei saa osallistua eikä saa olla osallistunut asianomaisen ulkopuolisen arvioijan suoraan tai epäsuoraan valvontaan tai rekisteröintimenettelyyn, ja hänen on tehtäviään suorittaessaan oltava riippumaton arvopaperimarkkinaviranomaisen hallintoneuvostosta.

    2.   Tutkiva virkamies tutkii väitetyt rikkomiset ottaen huomioon tutkimusten kohteena olevien henkilöiden esittämät huomiot, ja hän esittää havainnoistaan täydellisen asiakirja-aineiston arvopaperimarkkinaviranomaisen hallintoneuvostolle.

    3.   Tutkiva virkamies voi tehtäviensä hoitamiseksi käyttää valtuutta pyytää tietoja 54 artiklan mukaisesti sekä valtuutta suorittaa tutkimuksia ja paikan päällä tehtäviä tarkastuksia 55 ja 56 artiklan mukaisesti. Näitä valtuuksia käyttäessään tutkiva virkamies noudattaa 57 artiklaa.

    4.   Tehtäviään hoitaessaan tutkivalla virkamiehellä on oikeus tutustua kaikkiin arvopaperimarkkinaviranomaisen valvontatoimiensa puitteissa keräämiin asiakirjoihin ja tietoihin.

    5.   Saatettuaan tutkimuksensa päätökseen ja ennen havainnot sisältävän asiakirja-aineiston toimittamista arvopaperimarkkinaviranomaisen hallintoneuvostolle tutkiva virkamies antaa tutkimuksen kohteena olleille henkilöille tilaisuuden tulla kuulluiksi tutkimuksen kohteena olevista asioista. Tutkiva virkamies perustaa havaintonsa yksinomaan tosiseikkoihin, joista tutkimuksen kohteena olevilla henkilöillä on ollut mahdollisuus esittää huomautuksensa.

    6.   Tämän artiklan mukaisten tutkimusten aikana kunnioitetaan täysimääräisesti asianomaisten henkilöiden puolustautumisoikeuksia.

    7.   Toimittaessaan havaintonsa sisältävän asiakirja-aineiston arvopaperimarkkinaviranomaisen hallintoneuvostolle tutkiva virkamies ilmoittaa tästä tutkimusten kohteena oleville henkilöille. Tutkimusten kohteena olevilla henkilöillä on oikeus tutustua asiakirja-aineistoon, jollei muiden henkilöiden liikesalaisuuksien suojelemiseen liittyvistä oikeutetuista eduista muuta johdu. Oikeus tutustua asiakirja-aineistoon ei ulotu kolmansia osapuolia koskeviin luottamuksellisiin tietoihin.

    8.   Tutkivan virkamiehen havainnot sisältävän asiakirja-aineiston perusteella ja kuultuaan 64 artiklan mukaisesti asianomaisia henkilöitä, jos nämä ovat sitä pyytäneet, arvopaperimarkkinaviranomainen päättää, ovatko tutkimuksen kohteena olevat henkilöt syyllistyneet yhteen tai useampaan 60 artiklan 1 kohdassa lueteltuun rikkomiseen, ja jos ovat, toteuttaa valvontatoimenpiteen 59 artiklan mukaisesti ja määrää sakon 60 artiklan mukaisesti.

    9.   Tutkiva virkamies ei osallistu asian käsittelyyn arvopaperimarkkinaviranomaisen hallintoneuvostossa eikä puutu muullakaan tavalla sen päätöksentekoprosessiin.

    10.   Komissio antaa viimeistään 21 päivänä joulukuuta 2024 68 artiklan mukaisesti delegoituja säädöksiä, joilla täydennetään tätä asetusta täsmentämällä sakkojen tai uhkasakkojen määräämistä koskevan arvopaperimarkkinaviranomaisen valtuuden käyttöä koskevaa menettelyä, mukaan lukien puolustautumisoikeuksia koskevat säännökset, ajalliset säännökset ja sakkojen tai uhkasakkojen perimistä koskevat säännökset sekä yksityiskohtaiset säännöt seuraamusten määräämisen ja täytäntöönpanon vanhentumisajoista.

    11.   Arvopaperimarkkinaviranomainen antaa asian asianomaisten kansallisten viranomaisten käsiteltäväksi syytetoimia varten, jos se tämän asetuksen mukaisia tehtäviä hoitaessaan havaitsee vakavia osoituksia sellaisten tosiseikkojen mahdollisesta olemassaolosta, jotka saattavat muodostaa rikoksen. Lisäksi arvopaperimarkkinaviranomainen pidättäytyy määräämästä sakkoja tai uhkasakkoja tapauksissa, joissa aiempi samojen tosiseikkojen tai olennaisilta osiltaan samanlaisten tosiseikkojen perusteella annettu vapauttava tai langettava päätös on tullut lainvoimaiseksi kansallisen oikeuden mukaisen rikosoikeudellisen menettelyn tuloksena.

    64 artikla

    Niiden henkilöiden kuuleminen, joita 59, 60 ja 61 artiklan mukaiset päätökset koskevat

    1.   Ennen kuin arvopaperimarkkinaviranomainen tekee 59, 60 ja 61 artiklan nojalla päätöksen, se antaa henkilöille, joita päätös koskee, tilaisuuden esittää huomautuksensa arvopaperimarkkinaviranomaisen toteamista seikoista. Arvopaperimarkkinaviranomainen perustaa päätöksensä ainoastaan niihin todettuihin seikkoihin, joista kyseiset henkilöt ovat voineet esittää huomautuksensa.

    2.   Tämän artiklan 1 kohtaa ei sovelleta, jos tarvitaan 59 artiklan nojalla kiireellisiä toimia estämään merkittävän ja välittömän vahingon aiheutuminen rahoitusjärjestelmälle. Siinä tapauksessa arvopaperimarkkinaviranomainen voi tehdä välipäätöksen, ja se antaa asianomaisille henkilöille tilaisuuden tulla kuulluksi mahdollisimman pian sen jälkeen, kun se on tehnyt päätöksensä.

    3.   Menettelyssä on kunnioitettava kaikilta osin niiden henkilöiden puolustautumisoikeuksia, joita arvopaperimarkkinaviranomaisen päätös koskee. Kyseisillä henkilöillä on oikeus tutustua arvopaperimarkkinaviranomaisen asiakirja-aineistoon, jollei muiden henkilöiden ammattisalaisuuksien suojelemiseen liittyvistä oikeutetuista eduista muuta johdu. Oikeus tutustua asiakirja-aineistoon ei ulotu luottamuksellisiin tietoihin eikä arvopaperimarkkinaviranomaisen sisäisiin valmisteluasiakirjoihin.

    65 artikla

    Muutoksen hakeminen unionin tuomioistuimelta

    Unionin tuomioistuimella on täysi harkintavalta tutkiessaan valitukset päätöksistä, joilla arvopaperimarkkinaviranomainen on määrännyt sakon tai uhkasakon tämän asetuksen nojalla. Se voi kumota sakon tai uhkasakon tai alentaa tai korottaa sitä.

    66 artikla

    Rekisteröinti-, tunnustamis- ja valvontamaksut

    1.   Arvopaperimarkkinaviranomainen veloittaa ulkopuolisilta arvioijilta kustannukset, jotka liittyvät näiden rekisteröintiin, tunnustamiseen ja valvontaan, sekä kustannukset, joita arvopaperimarkkinaviranomaiselle saattaa aiheutua tämän asetuksen mukaisten tehtävien suorittamisesta.

    2.   Maksujen, jotka arvopaperimarkkinaviranomainen perii hakemuksen tekijänä olevilta ulkopuolisilta arvioijilta, rekisteröidyiltä ulkopuolisilta arvioijilta tai tunnustetuilta ulkopuolisilta arvioijilta tämän asetuksen mukaisesti, on katettava hallinnolliset kustannukset, joita arvopaperimarkkinaviranomaiselle aiheutuu sen kaikkien ulkopuolisten arvioijien rekisteröintiin ja valvontaan liittyvästä toiminnasta. Maksujen on samalla oltava oikeassa suhteessa kyseisen ulkopuolisen arvioijan liikevaihtoon.

    Poiketen siitä, mitä ensimmäisessä alakohdassa säädetään, ulkopuoliset arvioijat, joiden vuosiliikevaihto on alle tietyn määrän, voidaan vapauttaa maksuvelvollisuudesta, kuten komission 3 kohdan nojalla antamassa delegoidussa säädöksessä täsmennetään.

    3.   Komissio antaa viimeistään 21 päivänä joulukuuta 2024 68 artiklan mukaisesti delegoidun säädöksen, jolla täydennetään tätä asetusta määrittämällä erityisesti maksujen laji, maksujen perusteet, maksujen määrä ja maksutapa.

    Delegoitua säädöstä laatiessaan komissio määrittää ulkopuolisten arvioijien konsernitason vuosiliikevaihdon kynnysrajan, jonka alittuessa maksuja ei peritä, sekä tavan, jolla vuosiliikevaihto lasketaan kyseistä kynnysrajaa sovellettaessa.

    4.   Ennen 3 kohdassa tarkoitetun delegoidun säädöksen hyväksymistä komissio kuulee arvopaperimarkkinaviranomaista kyseisessä kohdassa tarkoitetuista maksuista.

    67 artikla

    Arvopaperimarkkinaviranomaisen rekisteri ulkopuolisista arvioijista ja kolmansien maiden ulkopuolisista arvioijista

    1.   Arvopaperimarkkinaviranomainen pitää verkkosivustollaan julkisesti saatavilla olevaa rekisteriä, jossa luetellaan seuraavat:

    a)

    23 artiklan mukaisesti rekisteröidyt ulkopuoliset arvioijat;

    b)

    ulkopuoliset arvioijat, joita kielletään tilapäisesti harjoittamasta toimintaansa 59 artiklan mukaisesti;

    c)

    ulkopuoliset arvioijat, joiden rekisteröinti on peruutettu 59 artiklan mukaisesti;

    d)

    kolmansien maiden ulkopuoliset arvioijat, joilla on lupa tarjota palveluja unionissa 39 artiklan mukaisesti;

    e)

    42 artiklan mukaisesti tunnustetut kolmansien maiden ulkopuoliset arvioijat;

    f)

    23 artiklan mukaisesti rekisteröidyt ulkopuoliset arvioijat, jotka hyväksyvät kolmansien maiden ulkopuolisten arvioijien tarjoamat palvelut 43 artiklan mukaisesti;

    g)

    kolmansien maiden ulkopuoliset arvioijat, joiden rekisteröinti on peruutettu ja jotka eivät enää käytä 39 artiklan mukaisia oikeuksia, kun komissio peruuttaa 40 artiklan 1 kohdan mukaisen päätöksensä kyseisen kolmannen maan osalta;

    h)

    kolmansien maiden ulkopuoliset arvioijat, joiden tunnustuksen voimassaolo on keskeytetty tai joiden tunnustus on peruutettu;

    i)

    23 artiklan mukaisesti rekisteröidyt ulkopuoliset arvioijat, jotka eivät enää voi hyväksyä kolmansien maiden ulkopuolisten arvioijien tarjoamia palveluja 43 artiklan mukaisesti.

    2.   Rekisteri sisältää ulkopuolisten arvioijien yhteystiedot, näiden verkkosivustot sekä päivämäärät, jolloin kyseisiä ulkopuolisia arvioijia koskevat arvopaperimarkkinaviranomaisen päätökset tulevat voimaan.

    3.   Kolmansien maiden ulkopuolisten arvioijien osalta rekisterissä on myös tiedot palveluista, joita kolmansien maiden ulkopuoliset arvioijat tarjoavat, sekä ulkopuolisten arvioijien valvonnasta kolmannessa maassa vastaavan toimivaltaisen viranomaisen yhteystiedot.

    VI OSASTO

    DELEGOIDUT SÄÄDÖKSET

    68 artikla

    Siirretyn säädösvallan käyttäminen

    1.   Komissiolle siirrettyä valtaa antaa delegoituja säädöksiä koskevat tässä artiklassa säädetyt edellytykset.

    2.   Siirretään komissiolle 20 päivästä joulukuuta 2023 määräämättömäksi ajaksi 21 artiklan 4 kohdassa, 63 artiklan 10 kohdassa ja 66 artiklan 3 kohdassa tarkoitettu valta antaa delegoituja säädöksiä.

    3.   Euroopan parlamentti tai neuvosto voi milloin tahansa peruuttaa 21 artiklan 4 kohdassa, 63 artiklan 10 kohdassa ja 66 artiklan 3 kohdassa tarkoitetun säädösvallan siirron. Peruuttamispäätöksellä lopetetaan tuossa päätöksessä mainittu säädösvallan siirto. Peruuttaminen tulee voimaan sitä päivää seuraavana päivänä, jona sitä koskeva päätös julkaistaan Euroopan unionin virallisessa lehdessä, tai jonakin myöhempänä, kyseisessä päätöksessä mainittuna päivänä. Peruuttamispäätös ei vaikuta jo voimassa olevien delegoitujen säädösten pätevyyteen.

    4.   Ennen kuin komissio hyväksyy delegoidun säädöksen, se kuulee kunkin jäsenvaltion nimeämiä asiantuntijoita paremmasta lainsäädännöstä 13 päivänä huhtikuuta 2016 tehdyssä toimielinten välisessä sopimuksessa vahvistettujen periaatteiden mukaisesti.

    5.   Heti kun komissio on antanut delegoidun säädöksen, komissio antaa sen tiedoksi yhtäaikaisesti Euroopan parlamentille ja neuvostolle.

    6.   Edellä olevan 21 artiklan 4 kohdan, 63 artiklan 10 kohdan ja 66 artiklan 3 kohdan nojalla annettu delegoitu säädös tulee voimaan ainoastaan, jos Euroopan parlamentti tai neuvosto ei ole kolmen kuukauden kuluessa siitä, kun asianomainen säädös on annettu tiedoksi Euroopan parlamentille ja neuvostolle, ilmaissut vastustavansa sitä tai jos sekä Euroopan parlamentti että neuvosto ovat ennen mainitun määräajan päättymistä ilmoittaneet komissiolle, että ne eivät vastusta säädöstä. Euroopan parlamentin tai neuvoston aloitteesta tätä määräaikaa jatketaan kolmella kuukaudella.

    VII OSASTO

    LOPPUSÄÄNNÖKSET

    69 artikla

    Ulkopuolisia arvioijia koskevat siirtymäsäännökset

    1.   Ulkopuolinen arvioija, joka aikoo tarjota palveluja tämän asetuksen mukaisesti 21 päivästä joulukuuta 202421 päivään kesäkuuta 2026, saa tarjota tällaisia palveluja vasta ilmoitettuaan asiasta arvopaperimarkkinaviranomaiselle ja toimitettuaan 23 artiklan 1 kohdassa tarkoitetut tiedot.

    2.   Tämän artiklan 1 kohdassa tarkoitettujen ulkopuolisten arvioijien on 21 päivään kesäkuuta 2026 saakka tehtävä parhaansa noudattaakseen 24–38 artiklaa, lukuun ottamatta 24 artiklan 2 kohdassa tarkoitetuissa täytäntöönpanosäädöksissä ja 26 artiklan 3 kohdassa, 27 artiklan 2 kohdassa, 28 artiklan 3 kohdassa, 29 artiklan 4 kohdassa, 30 artiklan 3 kohdassa, 31 artiklan 4 kohdassa ja 33 artiklan 7 kohdassa tarkoitetuissa delegoiduissa säädöksissä säädettyjä vaatimuksia.

    3.   Tämän artiklan 1 kohdassa tarkoitetut ulkopuoliset arvioijat saavat 21 päivän kesäkuuta 2026 jälkeen tarjota palveluja tämän asetuksen mukaisesti vasta sen jälkeen, kun ne on rekisteröity 23 artiklan mukaisesti, edellyttäen, että ne noudattavat 22 ja 24–38 artiklaa, sellaisina kuin ne ovat täydennettyinä tämän artiklan 2 kohdassa tarkoitetuilla delegoiduilla säädöksillä.

    70 artikla

    Kolmansien maiden ulkopuolisia arvioijia koskevat siirtymäsäännökset

    1.   Kolmannen maan ulkopuolinen arvioija, joka aikoo tarjota palveluja tämän asetuksen mukaisesti 21 päivästä joulukuuta 202421 päivään kesäkuuta 2026, saa tarjota tällaisia palveluja vasta ilmoitettuaan asiasta arvopaperimarkkinaviranomaiselle ja toimitettuaan 23 artiklan 1 kohdassa tarkoitetut tiedot.

    2.   Edellä 1 kohdassa tarkoitettuihin kolmansien maiden ulkopuolisiin arvioijiin sovelletaan seuraavia vaatimuksia:

    a)

    niiden on tehtävä parhaansa noudattaakseen 24–38 artiklaa, lukuun ottamatta 24 artiklan 2 kohdassa tarkoitetuissa täytäntöönpanosäädöksissä ja 26 artiklan 3 kohdassa, 27 artiklan 2 kohdassa, 28 artiklan 3 kohdassa, 29 artiklan 4 kohdassa, 30 artiklan 3 kohdassa, 31 artiklan 4 kohdassa ja 33 artiklan 7 kohdassa tarkoitetuissa delegoiduissa säädöksissä säädettyjä vaatimuksia;

    b)

    niillä on oltava unioniin sijoittautunut laillinen edustaja, jonka on noudatettava 42 artiklan 3 kohtaa.

    3.   Arvopaperimarkkinaviranomainen voi milloin tahansa 21 päivästä joulukuuta 202421 päivään kesäkuuta 2026 valvoakseen, että kolmansien maiden ulkopuoliset arvioijat noudattavat vaatimuksia 2 kohdan b alakohdan osalta, määrätä valvontatoimenpiteitä V osaston mukaisesti.

    71 artikla

    Uudelleentarkastelu

    1.   Komissio toimittaa arvopaperimarkkinaviranomaista ja asetuksen (EU) 2020/852 20 artiklalla perustettua kestävän rahoituksen foorumia kuultuaan viimeistään 21 päivänä joulukuuta 2028 ja sen jälkeen kolmen vuoden välein Euroopan parlamentille ja neuvostolle kertomuksen tämän asetuksen soveltamisesta. Kertomuksessa arvioidaan mahdollisuuksien mukaan ainakin seuraavia seikkoja:

    a)

    eurooppalaisia vihreitä joukkolainoja koskevan standardin käyttöönotto ja sen markkinaosuus sekä unionissa että maailmanlaajuisesti, erityisesti pienissä ja keskisuurissa yrityksissä;

    b)

    tämän asetuksen vaikutus kestävään talouteen siirtymiseen, Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksessa (EU) 2021/1119 (24) asetettujen unionin ilmastotavoitteiden saavuttamiseksi tarvittavien investointien vajeeseen sekä yksityisten pääomavirtojen ohjaamiseen kestäviin investointeihin;

    c)

    ulkopuolisten arvioijien markkinoiden toiminta ja arvopaperimarkkinaviranomaisen suorittama ulkopuolisten arvioijien markkinoiden valvonta;

    d)

    66 artiklan 3 kohdan nojalla annettujen delegoitujen säädösten asianmukaisuus ja vaikutus ulkopuolisiin arvioijiin ja arvopaperimarkkinaviranomaisen talousarvioon;

    e)

    ympäristöväitteiden luotettavuus ja mahdolliset väärinkäyttötapaukset vihreiden joukkolainojen markkinoilla;

    f)

    kestävyyteen sidottujen joukkolainojen markkinoiden toiminta, mukaan lukien asiaan liittyvien väitteiden luotettavuus ja laatu;

    g)

    tarve tunnustaa kolmannen maan kriteerit ympäristön kannalta kestävien taloudellisten toimintojen määrittämiselle luokitusjärjestelmän vaatimuksia vastaaviksi, edellyttäen että käytössä on erityisiä suojatoimia, joilla varmistetaan vastaavat tavoitteet, jotta voidaan sallia eurooppalaisen vihreän joukkolainan varojen käytön kohdentaminen tällaisten kolmannen maan kriteerien mukaisesti;

    h)

    5 artiklan käytännön vaikutukset eurooppalaisten vihreiden joukkolainojen käyttöön, niiden varojen käytön ympäristölaatu ja syyt siihen, miksi kyseisessä artiklassa säädetty jousto ei estä siirtymistä ympäristön kannalta kestävien toimintojen rahoittamiseen;

    i)

    tämän asetuksen III osaston täytäntöönpano, mukaan lukien se, miten ympäristön kannalta kestävinä markkinoitavien joukkolainojen tai kestävyyteen sidottujen joukkolainojen liikkeeseenlaskijat käyttävät kyseisessä osastossa tarkoitettuja mallipohjia, se, markkinoidaanko tällaisia joukkolainoja Euroopan talousalueella, analyysi kyseisten mallipohjien käyttöönotosta, markkinoiden kehitys ja kyseisten mallipohjien yhdenmukaisuus asiaa koskevan unionin oikeuden, asetus (EU) 2019/2088 mukaan luettuna, kanssa.

    2.   Edellä 1 kohdassa tarkoitettuihin kertomuksiin liitetään tarvittaessa lainsäädäntöehdotus, jossa käsitellään myös tietoja, joita liikkeeseenlaskijat julkistavat ympäristön kannalta kestävinä markkinoitavista joukkolainoista ja kestävyyteen sidotuista joukkolainoista.

    3.   Komissio julkaisee viimeistään 21 päivänä joulukuuta 2026 kertomuksen tarpeesta säännellä kestävyyteen sidottuja joukkolainoja ja liittää siihen tarvittaessa lainsäädäntöehdotuksen.

    4.   Komissio julkaisee viimeistään 31 päivänä joulukuuta 2024 ja sen jälkeen joka kolmas vuosi kertomuksen, jolla tiedotetaan eurooppalaisten vihreiden joukkolainojen liikkeeseenlaskijoille asetuksen (EU) 2020/852 19 artiklan 5 kohdan kolmannen alakohdan nojalla suoritetusta tarkastelusta, mukaan lukien, ovatko tekniset arviointikriteerit johdonmukaisia mainitun asetuksen 10 artiklan 2 kohdassa säädettyjen vaatimusten kanssa, ottaen huomioon tämän asetuksen 8 artiklan säännökset voimassa olevien kriteerien jatkuvuudesta.

    5.   Pankkiviranomainen tiiviissä yhteistyössä arvopaperimarkkinaviranomaisen ja Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksella (EU) N:o 1094/2010 (25) perustetun Euroopan valvontaviranomaisen (Euroopan vakuutus- ja lisäeläkeviranomainen, EIOPA) (joista yhdessä käytetään nimitystä ’Euroopan valvontaviranomaiset’) julkaisee viimeistään 21 päivänä joulukuuta 2028 kertomuksen mahdollisuudesta laajentaa nimityksen ”eurooppalainen vihreä joukkolaina” tai ”EuGB-joukkolaina” käyttö koskemaan synteettisiä arvopaperistamisia.

    6.   Komissio voi 5 kohdassa tarkoitetun kertomuksen perusteella antaa kertomuksen Euroopan parlamentille ja neuvostolle viimeistään 21 päivänä joulukuuta 2029. Komission kertomukseen voidaan tarvittaessa liittää lainsäädäntöehdotus.

    7.   Euroopan valvontaviranomaiset julkaisevat viimeistään 21 päivänä joulukuuta 2028 ja tarvittaessa sen jälkeen kolmen vuoden välein asetusten (EU) N:o 1093/2010, (EU) N:o 1094/2010 ja (EU) N:o 1095/2010 54 artiklassa tarkoitetun yhteiskomitean välityksellä kertomuksen arvopaperistettujen joukkolainojen markkinoiden kehityksestä. Näissä kertomuksissa arvioidaan muun muassa, onko luokitusjärjestelmän mukaisten omaisuuserien määrä kasvanut riittävästi, jotta voidaan tarkastella varojen käytön tiettyyn tarkoitukseen kohdentamista koskevien sääntöjen soveltamista arvopaperistettuihin joukkolainoihin, joiden liikkeeseenlaskijoiden tarkoituksen on käyttää nimitystä ”eurooppalainen vihreä joukkolaina” tai ”EuGB-joukkolaina”.

    8.   Komissio toimittaa 7 kohdassa tarkoitetun kertomuksen pohjalta kertomuksen Euroopan parlamentille ja neuvostolle. Komission kertomukseen liitetään tarvittaessa lainsäädäntöehdotus.

    72 artikla

    Voimaantulo ja soveltaminen

    1.   Tämä asetus tulee voimaan kahdentenakymmenentenä päivänä sen jälkeen, kun se on julkaistu Euroopan unionin virallisessa lehdessä.

    2.   Tätä asetusta sovelletaan 21 päivästä joulukuuta 2024.

    3.   Poiketen siitä, mitä tämän artiklan 2 kohdassa säädetään, 20 artiklaa, 21 artiklan 4 kohtaa, 23 artiklan 6 ja 7 kohtaa, 24 artiklan 2 kohtaa, 26 artiklan 3 kohtaa, 27 artiklan 2 kohtaa, 28 artiklan 3 kohtaa, 29 artiklan 4 kohtaa, 30 artiklan 3 kohtaa, 31 artiklan 4 kohtaa, 33 artiklan 7 kohtaa, 42 artiklan 9 kohtaa, 46 artiklan 6 ja 7 kohtaa, 49 artiklan 1, 2 ja 3 kohtaa, 63 artiklan 10 kohtaa, 66 artiklan 3 kohtaa ja 68, 69 ja 70 artiklaa sovelletaan 20 päivästä joulukuuta 2023.

    4.   Poiketen siitä, mitä tämän artiklan 2 kohdassa säädetään, 40 artiklaa, 42 artiklan 1–8 kohtaa ja 43 artiklaa sovelletaan 21 päivästä kesäkuuta 2026.

    5.   Jäsenvaltioiden on toteutettava 45 ja 49 artiklan noudattamiseksi tarvittavat toimenpiteet viimeistään 21 päivästä joulukuuta 2024.

    Tämä asetus on kaikilta osiltaan velvoittava, ja sitä sovelletaan sellaisenaan kaikissa jäsenvaltioissa.

    Tehty Strasbourgissa 22 päivänä marraskuuta 2023.

    Euroopan parlamentin puolesta

    Puhemies

    R. METSOLA

    Neuvoston puolesta

    Puheenjohtaja

    P. NAVARRO RÍOS


    (1)   EUVL C 152, 6.4.2022, s. 105.

    (2)  Euroopan parlamentin kanta, vahvistettu 5. lokakuuta 2023 (ei vielä julkaistu virallisessa lehdessä), ja neuvoston päätös, tehty 23. lokakuuta 2023.

    (3)  Neuvoston päätös (EU) 2016/1841, annettu 5 päivänä lokakuuta 2016, ilmastonmuutosta koskevan Yhdistyneiden kansakuntien puitesopimuksen nojalla hyväksytyn Pariisin sopimuksen tekemisestä Euroopan unionin puolesta (EUVL L 282, 19.10.2016, s. 1).

    (4)   EUVL C 76, 9.3.2020, s. 23.

    (5)   EUVL C 415, 13.10.2021, s. 22.

    (6)  Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EU) 2020/852, annettu 18 päivänä kesäkuuta 2020, kestävää sijoittamista helpottavasta kehyksestä ja asetuksen (EU) 2019/2088 muuttamisesta (EUVL L 198, 22.6.2020, s. 13).

    (7)  Komission delegoitu asetus (EU) 2021/2139, annettu 4 päivänä kesäkuuta 2021, Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EU) 2020/852 täydentämisestä vahvistamalla tekniset arviointikriteerit, joilla määritetään, millä edellytyksillä taloudellista toimintaa pidetään ilmastonmuutoksen hillintää tai ilmastonmuutokseen sopeutumista merkittävästi edistävänä ja aiheuttaako kyseinen taloudellinen toiminta merkittävää haittaa millekään muulle ympäristötavoitteelle (EUVL L 442, 9.12.2021, s. 1).

    (8)  Komission delegoitu asetus (EU) 2021/2178, annettu 6 päivänä heinäkuuta 2021, Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EU) 2020/852 täydentämisestä täsmentämällä niiden tietojen sisältö ja esitystapa, jotka direktiivin 2013/34/EU 19 a tai 29 a artiklan soveltamisalaan kuuluvien yritysten on annettava ympäristön kannalta kestävistä taloudellisista toiminnoista, sekä kyseisen tiedonantovelvollisuuden noudattamiseksi käytettävä menetelmä (EUVL L 443, 10.12.2021, s. 9).

    (9)  Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EU) 2017/1129, annettu 14 päivänä kesäkuuta 2017, arvopapereiden yleisölle tarjoamisen tai kaupankäynnin kohteeksi säännellyllä markkinalla ottamisen yhteydessä julkaistavasta esitteestä ja direktiivin 2003/71/EY kumoamisesta (EUVL L 168, 30.6.2017, s. 12).

    (10)  Komission delegoitu asetus (EU) 2016/1675, annettu 14 päivänä heinäkuuta 2016, Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivin (EU) 2015/849 täydentämisestä yksilöimällä suuririskiset kolmannet maat, joilla on strategisia puutteita (EUVL L 254, 20.9.2016, s. 1).

    (11)  Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EU) 2019/2088, annettu 27 päivänä marraskuuta 2019, kestävyyteen liittyvien tietojen antamisesta rahoituspalvelusektorilla (EUVL L 317, 9.12.2019, s. 1).

    (12)  Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivi 2013/34/EU, annettu 26 päivänä kesäkuuta 2013, tietyntyyppisten yritysten vuositilinpäätöksistä, konsernitilinpäätöksistä ja niihin liittyvistä kertomuksista, Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivin 2006/43/EY muuttamisesta ja neuvoston direktiivien 78/660/ETY ja 83/349/ETY kumoamisesta (EUVL L 182, 29.6.2013, s. 19).

    (13)  Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EU) N:o 1093/2010, annettu 24 päivänä marraskuuta 2010, Euroopan valvontaviranomaisen (Euroopan pankkiviranomainen) perustamisesta sekä päätöksen N:o 716/2009/EY muuttamisesta ja komission päätöksen 2009/78/EY kumoamisesta (EUVL L 331, 15.12.2010, s. 12).

    (14)  Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EU) 2018/1999, annettu 11 päivänä joulukuuta 2018, energiaunionin ja ilmastotoimien hallinnosta, Euroopan parlamentin ja neuvoston asetusten (EY) N:o 663/2009 ja (EY) N:o 715/2009, Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivien 94/22/EY, 98/70/EY, 2009/31/EY, 2009/73/EY, 2010/31/EU, 2012/27/EU ja 2013/30/EU, neuvoston direktiivien 2009/119/EY ja (EU) 2015/652 muuttamisesta sekä Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EU) N:o 525/2013 kumoamisesta (EUVL L 328, 21.12.2018, s. 1).

    (15)  Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EU) N:o 1095/2010, annettu 24 päivänä marraskuuta 2010, Euroopan valvontaviranomaisen (Euroopan arvopaperimarkkinaviranomainen) perustamisesta sekä päätöksen N:o 716/2009/EY muuttamisesta ja komission päätöksen 2009/77/EY kumoamisesta (EUVL L 331, 15.12.2010, s. 84).

    (16)  Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EU) 2017/2402, annettu 12 päivänä joulukuuta 2017, yleisestä arvopaperistamista koskevasta kehyksestä ja erityisestä kehyksestä yksinkertaiselle, läpinäkyvälle ja standardoidulle arvopaperistamiselle sekä direktiivien 2009/65/EY, 2009/138/EY ja 2011/61/EU ja asetusten (EY) N:o 1060/2009 ja (EU) N:o 648/2012 muuttamisesta (EUVL L 347, 28.12.2017, s. 35).

    (17)  Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EU) N:o 537/2014, annettu 16 päivänä huhtikuuta 2014, yleisen edun kannalta merkittävien yhteisöjen lakisääteistä tilintarkastusta koskevista erityisvaatimuksista ja komission päätöksen 2005/909/EY kumoamisesta (EUVL L 158, 27.5.2014, s. 77).

    (18)   EUVL L 123, 12.5.2016, s. 1.

    (19)  Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EU) N:o 182/2011, annettu 16 päivänä helmikuuta 2011, yleisistä säännöistä ja periaatteista, joiden mukaisesti jäsenvaltiot valvovat komission täytäntöönpanovallan käyttöä (EUVL L 55, 28.2.2011, s. 13).

    (20)   EUVL C 27, 19.1.2022, s. 4.

    (21)  Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivi 2014/65/EU, annettu 15 päivänä toukokuuta 2014, rahoitusvälineiden markkinoista sekä direktiivin 2002/92/EY ja direktiivin 2011/61/EU muuttamisesta (EUVL L 173, 12.6.2014, s. 349).

    (22)  Neuvoston asetus N:o 1, annettu 15 päivänä huhtikuuta 1958, Euroopan talousyhteisössä käytettäviä kieliä koskevien järjestelyjen vahvistamisesta (EYVL 17, 6.10.1958, s. 385/58).

    (23)  Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EU) 2018/1725, annettu 23 päivänä lokakuuta 2018, luonnollisten henkilöiden suojelusta unionin toimielinten, elinten ja laitosten suorittamassa henkilötietojen käsittelyssä ja näiden tietojen vapaasta liikkuvuudesta sekä asetuksen (EY) N:o 45/2001 ja päätöksen N:o 1247/2002/EY kumoamisesta (EUVL L 295, 21.11.2018, s. 39).

    (24)  Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EU) 2021/1119, annettu 30 päivänä kesäkuuta 2021, puitteiden vahvistamisesta ilmastoneutraaliuden saavuttamiseksi sekä asetusten (EY) N:o 401/2009 ja (EU) 2018/1999 muuttamisesta (eurooppalainen ilmastolaki) (EUVL L 243, 9.7.2021, s. 1).

    (25)  Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EU) N:o 1094/2010, annettu 24 päivänä marraskuuta 2010, Euroopan valvontaviranomaisen (Euroopan vakuutus- ja lisäeläkeviranomainen) perustamisesta sekä päätöksen N:o 716/2009/EY muuttamisesta ja komission päätöksen 2009/79/EY kumoamisesta (EUVL L 331, 15.12.2010, s. 48).


    LIITE I

    EUROOPPALAISTA VIHREÄÄ JOUKKOLAINAA KOSKEVA TIETOKOOSTE

    Tämä asiakirja tai sen sisältö ei edellytä arvopaperimarkkinaviranomaisen eikä minkään muun toimivaltaisen viranomaisen hyväksyntää tai vahvistusta.

    1.   Yleiset tiedot

    [eurooppalaista vihreää joukkolainaa koskevan tietokoosteen julkaisupäivä]

    [liikkeeseenlaskijan virallinen nimi]

    [liikkeeseenlaskijan oikeushenkilötunnus (LEI), jos saatavilla]

    [verkkosivuosoite, joka antaa sijoittajille liikkeeseenlaskijan yhteystiedot]

    [liikkeeseenlaskijan antama joukkolainan/joukkolainojen nimi, jos saatavilla]

    [joukkolainan/joukkolainojen kansainväliset arvopaperien tunnistenumerot (ISIN), jos saatavilla]

    [suunniteltu liikkeeseenlaskupäivä tai -ajanjakso, jos saatavilla]

    [ulkopuolisen arvioijan nimi ja yhteystiedot]

    [tarvittaessa joukkolainaesitteen hyväksyneen toimivaltaisen viranomaisen nimi]

    2.   Tärkeää tietoa

    [Seuraava maininta: ”[Tästä joukkolainasta käytetään] [Näistä joukkolainoista käytetään] nimitystä ’eurooppalainen vihreä joukkolaina’ tai ’EuGB-joukkolaina’ Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EU) 2023/2631 (1) mukaisesti.”]

    [Jos joukkolainan varat on tarkoitus kohdentaa kyseisen asetuksen 5 artiklan mukaisesti, seuraava maininta: ’[Tässä eurooppalaisessa vihreässä joukkolainassa] [Näissä eurooppalaisissa vihreissä joukkolainoissa] hyödynnetään joustoa, joka mahdollistaa Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EU) 2020/852 (2) 10 artiklan 3 kohdan, 11 artiklan 3 kohdan, 12 artiklan 2 kohdan, 13 artiklan 2 kohdan, 14 artiklan 2 kohdan tai 15 artiklan 2 kohdan nojalla hyväksytyissä delegoiduissa säädöksissä säädettyjen teknisten arviointikriteerien, jäljempänä ’tekniset arviointikriteerit’, osittaisen noudattamatta jättämisen tämän tietokoosteen 4 jaksossa kuvatun mukaisesti.’]

    3.   Ympäristöstrategia ja perustelut

    [Maininta siitä, aikooko liikkeeseenlaskija hankkia tämän jakson mukaisesti toimitetuista tiedoista ulkopuolisen arvion vaikutusraportin arvioinnin avulla.]

    Yleistä

    [Tiedot siitä, miten joukkolainan/joukkolainojen odotetaan edistävän liikkeeseenlaskijan laajempaa ympäristöstrategiaa, mukaan lukien asetuksen (EU) 2020/852 9 artiklassa tarkoitetut ympäristötavoitteet, joihin joukkolainalla/joukkolainoilla pyritään.]

    Yhteys omaisuuseriin, liikevaihtoon, pääomamenoihin ja toimintamenoihin liittyviin keskeisiin tulosindikaattoreihin

    [Siinä määrin kuin se on liikkeeseenlaskijan saatavilla liikkeeseenlaskun ajankohtana ja jos liikkeeseenlaskijaan sovelletaan asetuksen (EU) 2020/852 8 artiklaa, kuvaus siitä, miten ja missä määrin (esim. ilmaistuna arvioituna prosentuaalisena muutoksena edellisvuodesta) joukkolainan varojen odotetaan vaikuttavan luokitusjärjestelmän mukaisia omaisuuseriä, liikevaihtoa, pääomamenoja ja toimintamenoja koskeviin liikkeeseenlaskijan keskeisiin tulosindikaattoreihin.]

    Yhteys siirtymäsuunnitelmiin

    [Jos liikkeeseenlaskijaan sovelletaan velvoitetta julkaista suunnitelmat Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivin 2013/34/EU (3) 19 a artiklan 2 kohdan a alakohdan iii alakohdan tai soveltuvissa tapauksissa 29 a artiklan 2 kohdan a alakohdan iii alakohdan nojalla tai jos liikkeeseenlaskija julkaisee siirtymäsuunnitelmat vapaaehtoisesti:

    tiedot siitä, miten joukkolainan varoilla on tarkoitus edistää kyseisten suunnitelmien rahoittamista ja täytäntöönpanoa. Tiedot voidaan antaa taloudellisen toiminnan tasolla tai hanketasolla; ja

    linkki verkkosivustolle, jossa suunnitelmat julkaistaan.]

    Arvopaperistaminen

    [Tarvittaessa silloin, kun kyse on arvopaperistamisesta, kuvaus siitä, miten asetuksen (EU) 2023/2631 18 artiklan 1 kohtaa noudatetaan, ja kyseisen asetuksen 19 artiklan 2 kohdassa edellytetyt tiedot.]

    4.   Joukkolainan varojen suunniteltu kohdentaminen

    [Jäljempänä luetellut tiedot on toimitettava vähintään taloudellisen toiminnan tasolla ja mieluiten hanke- tai hankeryhmätasolla. Luottamuksellisuutta koskevat sopimukset, kilpailunäkökohdat tai suuri määrä hyväksyttäviä hankkeita ja vastaavat näkökohdat voivat olla perusteena saataville asetettavien yksityiskohtien määrän rajoittamiselle. Jos joukkolainojen varat kohdennetaan asetuksen (EU) 2023/2631 4 artiklan 3 kohdassa tarkoitettuihin menoihin, tiedot voidaan toimittaa ohjelmakohtaisesti.]

    Suunniteltu kohdentaminen luokitusjärjestelmän mukaiseen taloudelliseen toimintaan

    [Se, kohdentaako liikkeeseenlaskija varat asteittaista lähestymistapaa vai portfoliolähestymistapaa noudattaen, ja se, onko joukkolaina arvopaperistettu joukkolaina / ovatko joukkolainat arvopaperistettuja joukkolainoja.]

    [Joukkolainan varojen vähimmäisosuus, joka liikkeeseenlaskijan suunnitelmien mukaan on käytettävä asetuksen (EU) 2020/852 3 artiklan mukaisiin ympäristön kannalta kestäviin toimintoihin, kohdentamisraportissa esitetyn menetelmän mukaisesti (osuuden on oltava vähintään 85 prosenttia)]: [XX] prosenttia joukkolainan varoista.]

    [Jos saatavilla, tieto joukkolainan varojen osuudesta, joka käytetään rahoitukseen (liikkeeseenlaskuvuonna tai sen jälkeen) ja jälleenrahoitukseen.]

    [Jos liikkeeseenlaskija on julkisyhteisö ja joukkolainan varat on tarkoitus kohdentaa asetuksen (EU) 2023/2631 4 artiklan 3 kohdassa säädetyn mukaisesti verohelpotuksiin, arvio hyväksyttävään verohelpotukseen liittyvästä odotetusta tulonmenetyksestä.]

    [Jos saatavilla, asetuksen (EU) 2020/852 9 artiklassa tarkoitetut ympäristötavoitteet, joihin pyritään.]

    [Kaiken taloudellisen toiminnan osalta, johon varoja on tarkoitus kohdentaa, tiedot niiden tyypeistä, toimialoista ja vastaavista NACE-koodeista Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksella (EY) N:o 1893/2006 (4) vahvistetun tilastollisen toimialaluokituksen mukaisesti.]

    Suunniteltu kohdentaminen tiettyihin luokitusjärjestelmän mukaisiin taloudellisiin toimintoihin

    [Jos joukkolainan varat on tarkoitus kohdentaa mahdollistavaan taloudelliseen toimintaan tai taloudelliseen siirtymätoimintaan, minkä tyyppistä mahdollistavaa taloudellista toimintaa tai taloudellista siirtymätoimintaa on tarkoitus rahoittaa ja, jos saatavilla, niiden varojen määrä ja osuus, jotka on tarkoitus kohdentaa kuhunkin mahdollistavan taloudellisen toiminnan tai taloudellisen siirtymätoiminnan tyyppiin.]

    [Tarvittaessa varojen määrä ja osuus, jotka on tarkoitus kohdentaa ydinenergiaan ja fossiiliseen kaasuun liittyvään luokitusjärjestelmän mukaiseen toimintaan asetuksen (EU) 2020/852 10 artiklan 2 kohdan ja 11 artiklan 3 kohdan mukaisesti.]

    Suunniteltu kohdentaminen taloudellisiin toimintoihin, jotka eivät ole teknisten arviointikriteerien mukaisia

    [Jos joukkolainan varat on tarkoitus kohdentaa asetuksen (EU) 2023/2631 5 artiklan mukaisesti, maininta siitä, että osa joukkolainan [netto]varoista on tarkoitus kohdentaa sellaisten taloudellisten toimintojen rahoittamiseen, jotka eivät ole teknisten arviointikriteerien mukaisia. Liikkeeseenlaskijan on kuvattava tällainen kriteerien noudattamatta jättäminen ja kyseiset toiminnat ja, jos saatavilla, annettava niiden varojen arvioitu prosenttiosuus, joilla on tarkoitus rahoittaa tällaisia toimintoja kokonaisuudessaan ja toimintakohtaisesti, mukaan lukien erittely siitä, mitä asetuksen (EU) 2023/2631 5 artiklan 1 kohdan alakohtaa tai alakohtia käytetään. Lisäksi selvitys siitä, miksi teknisiä arviointikriteerejä ei voida soveltaa, ja selvitys siitä, miten liikkeeseenlaskija aikoo varmistaa, että kyseiset toiminnat ovat asetuksen (EU) 2023/2631 5 artiklan 3 ja 4 kohdan ja asetuksen (EU) 2020/852 3 artiklan a, b ja c alakohdan mukaisia.]

    Kohdentamisprosessi ja -aikataulu

    [Arvioitu aika joukkolainan liikkeeseenlaskusta siihen, kun joukkolainan varat on kohdennettu kokonaisuudessaan.]

    [Kuvaus prosesseista, joilla liikkeeseenlaskija määrittää, miten hankkeet ovat asetuksen (EU) 2020/852 3 artiklassa säädettyjen ympäristön kannalta kestäville taloudellisille toiminnoille vahvistettujen kriteerien, jäljempänä ’luokitusjärjestelmän vaatimukset’, mukaisia.]

    Liikkeeseenlaskukustannukset

    [Arvio kumulatiivisista liikkeeseenlaskukustannuksista, jotka vähennetään varoista, kuten asetuksen (EU) 2023/2631 4 artiklan 1 kohdan mukaisesti on mahdollista, ja perustelut.]

    5.   Joukkolainan varojen ympäristövaikutukset

    [Jos saatavilla, arvio joukkolainan/joukkolainojen varojen odotetuista ympäristövaikutuksista. Jos näitä tietoja ei ole saatavilla, tämä on perusteltava.]

    6.   Tiedot raportoinnista

    [Linkki liikkeeseenlaskijan verkkosivustolle asetuksen (EU) 2023/2631 15 artiklan 1 kohdassa edellytetyn mukaisesti.]

    [Tarvittaessa linkki liikkeeseenlaskijan asiaankuuluviin raportteihin, kuten konsernin toimintakertomukseen tai konsernin kestävyysraporttiin direktiivin 2013/34/EU mukaisesti.]

    Päivämäärä, jona ensimmäinen raportointikausi alkaa, jos se eroaa liikkeeseenlaskupäivästä, asetuksen (EU) 2023/2631 11 artiklan 1 kohdassa säädetyn mukaisesti.

    [Maininta siitä, sisältävätkö kohdentamisraportit hankekohtaisia tietoja kohdennetuista määristä ja odotetuista ympäristövaikutuksista.]

    7.   CapEx-suunnitelma

    [Tarvittaessa asetuksen (EU) 2023/2631 7 artiklassa tarkoitetun CapEx-suunnitelman yksityiskohtainen kuvaus, mukaan lukien tärkeimmät parametrit, joita liikkeeseenlaskija on käyttänyt sen määrittämiseksi, että asianomaiset omaisuuserät tai toiminnat ovat luokitusjärjestelmän vaatimusten mukaisia mainitussa artiklassa tarkoitetun määräajan päättymiseen mennessä.]

    8.   Muut merkitykselliset tiedot

    [Arvopaperistetun joukkolainan tapauksessa tässä asiakirjassa olevia viittauksia liikkeeseenlaskijaan pidetään viittauksina alullepanijaan ja soveltuvin osin ne korvataan viittauksilla alullepanijaan.]


    (1)  Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EU) 2023/2631, annettu 22 päivänä marraskuuta 2023, eurooppalaisista vihreistä joukkolainoista ja ympäristön kannalta kestävinä markkinoitavia joukkolainoja ja kestävyyteen sidottuja joukkolainoja koskevasta valinnaisesta tietojen julkistamisesta (EUVL L, 2023/2631, 30.11.2023, https://eur-lex.europa.eu/eli/reg/2023/2631/oj).

    (2)  Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EU) 2020/852, annettu 18 päivänä kesäkuuta 2020, kestävää sijoittamista helpottavasta kehyksestä ja asetuksen (EU) 2019/2088 muuttamisesta (EUVL L 198, 22.6.2020, s. 13).

    (3)  Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivi 2013/34/EU, annettu 26 päivänä kesäkuuta 2013, tietyntyyppisten yritysten vuositilinpäätöksistä, konsernitilinpäätöksistä ja niihin liittyvistä kertomuksista, Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivin 2006/43/EY muuttamisesta ja neuvoston direktiivien 78/660/ETY ja 83/349/ETY kumoamisesta (EUVL L 182, 29.6.2013, s. 19).

    (4)  Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EY) N:o 1893/2006, annettu 20 päivänä joulukuuta 2006, tilastollisen toimialaluokituksen NACE Rev. 2 vahvistamisesta sekä neuvoston asetuksen (ETY) N:o 3037/90 ja tiettyjen eri tilastoaloja koskevien yhteisön asetusten muuttamisesta (EUVL L 393, 30.12.2006, s. 1).


    LIITE II

    EUROOPPALAISTA VIHREÄÄ JOUKKOLAINAA KOSKEVA VUOTUINEN KOHDENTAMISRAPORTTI

    [Jos kohdentamisraporttia tarkistetaan, otsikossa on otettava tämä huomioon.]

    Tämä asiakirja tai sen sisältö ei edellytä arvopaperimarkkinaviranomaisen eikä minkään muun toimivaltaisen viranomaisen hyväksyntää tai vahvistusta.

    1.   Yleiset tiedot

    [joukkolainan/joukkolainojen tai niiden erien liikkeeseenlaskupäivä]

    [kohdentamisraportin julkaisupäivä]

    [vuotuisen kohdentamisraportin kattaman jakson ensimmäinen ja viimeinen päivä: [päivämäärä–päivämäärä]]

    [liikkeeseenlaskijan virallinen nimi]

    [liikkeeseenlaskijan oikeushenkilötunnus (LEI), jos saatavilla]

    [verkkosivuosoite, joka antaa sijoittajille liikkeeseenlaskijan yhteystiedot]

    [liikkeeseenlaskijan antama joukkolainan/joukkolainojen nimi, jos saatavilla]

    [joukkolainan/joukkolainojen ja sen/niiden erien kansainväliset arvopaperien tunnistenumerot (ISIN), jos saatavilla]

    [jos kohdentamisraporttia on muutettu liikkeeseenlaskun jälkeen, ulkopuolisen arvioijan nimi ja yhteystiedot]

    [tarvittaessa joukkolainaesitteet hyväksyneen toimivaltaisen viranomaisen nimi]

    2.   Tärkeää tietoa

    [Seuraava maininta: ”[Tästä joukkolainasta käytetään] [Näistä joukkolainoista käytetään] nimitystä ’eurooppalainen vihreä joukkolaina’ tai ’EuGB-joukkolaina’ Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EU) 2023/2631 (1) mukaisesti.”]

    [Jos joukkolainan varat [on tarkoitus kohdentaa][on kohdennettu] kyseisen asetuksen 5 artiklan mukaisesti, seuraava maininta: ”[Tässä eurooppalaisessa vihreässä joukkolainassa] [Näissä eurooppalaisissa vihreissä joukkolainoissa] hyödynnetään joustoa, joka mahdollistaa Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EU) 2020/852 (2) 10 artiklan 3 kohdan, 11 artiklan 3 kohdan, 12 artiklan 2 kohdan, 13 artiklan 2 kohdan, 14 artiklan 2 kohdan tai 15 artiklan 2 kohdan nojalla hyväksytyissä delegoiduissa säädöksissä säädettyjen teknisten arviointikriteerien, jäljempänä ’tekniset arviointikriteerit’, osittaisen noudattamatta jättämisen tämän kohdentamisraportin 4 jaksossa kuvatun mukaisesti.”]

    3.   Ympäristöstrategia ja perustelut

    Yleistä

    [Asetuksen (EU) 2020/852 9 artiklassa tarkoitetut ympäristötavoitteet, joihin joukkolainalla/joukkolainoilla pyritään]

    Yhteys omaisuuseriin, liikevaihtoon, pääomamenoihin ja toimintamenoihin liittyviin keskeisiin tulosindikaattoreihin

    [Jos liikkeeseenlaskijaan sovelletaan asetuksen (EU) 2020/852 8 artiklaa, kuvaus siitä, miten, missä määrin (esim. ilmaistuna prosentuaalisena muutoksena edellisvuodesta) ja minä tilikautena joukkolainan varat vaikuttavat luokitusjärjestelmän mukaisia omaisuuseriä, liikevaihtoa, pääomamenoja ja toimintamenoja koskeviin liikkeeseenlaskijan keskeisiin tulosindikaattoreihin, ottaen huomioon taulukossa A olevassa ”Yhteensä”-kohdassa olevat määrät.]

    Linkki siirtymäsuunnitelmaan

    [Jos liikkeeseenlaskijaan sovelletaan velvoitetta julkaista suunnitelmat Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivin 2013/34/EU (3) 19 a artiklan 2 kohdan a alakohdan iii alakohdan tai soveltuvissa tapauksissa 29 a artiklan 2 kohdan a alakohdan iii alakohdan nojalla tai jos liikkeeseenlaskija julkaisee siirtymäsuunnitelmat vapaaehtoisesti:

    tiedot siitä, miten joukkolainan varoilla edistetään kyseisten suunnitelmien rahoittamista ja täytäntöönpanoa. Tiedot voidaan antaa taloudellisen toiminnan tasolla tai hankekohtaisesti; ja

    linkki verkkosivustolle, jossa suunnitelmat julkaistaan.]

    Arvopaperistaminen

    [Tarvittaessa silloin, kun kyse on arvopaperistamisesta, asetuksen (EU) 2023/2631 19 artiklan 2 kohdassa edellytetyt tiedot.]

    4.   Joukkolainan varojen kohdentaminen

    [Jäljempänä luetellut tiedot on toimitettava vähintään taloudellisen toiminnan tasolla ja mieluiten hanke- tai hankeryhmätasolla. Luottamuksellisuutta koskevat sopimukset, kilpailunäkökohdat tai suuri määrä hyväksyttäviä hankkeita ja vastaavat näkökohdat voivat olla perusteena saataville asetettavien yksityiskohtien määrän rajoittamiselle. Jos joukkolainan varat kohdennetaan asetuksen (EU) 2023/2631 4 artiklan 3 kohdassa tarkoitettuihin menoihin, tiedot voidaan toimittaa ohjelmakohtaisesti.]

    Kohdentaminen luokitusjärjestelmän mukaiseen taloudelliseen toimintaan

    [Se, kohdentaako liikkeeseenlaskija varat asteittaista lähestymistapaa vai portfoliolähestymistapaa noudattaen, ja se, onko joukkolaina arvopaperistettu joukkolaina / ovatko joukkolainat arvopaperistettuja joukkolainoja.]

    [Tarvittaessa asetuksen (EU) 2023/2631 11 artiklan 6 kohdan mukaisesti maininta siitä, että rahoitusvaroista ja/tai käyttöomaisuushyödykkeistä muodostuvan salkun koostumus ei ole muuttunut edellisen kohdentamisraportin kattamaan vuoteen verrattuna.]

    [Liikkeeseenlaskijan on täytettävä jäljempänä oleva taulukko A tai taulukko B sen mukaan, käytetäänkö varojen kohdentamisessa asteittaista lähestymistapaa vai portfoliolähestymistapaa. Myös vastaavat kokonaismäärät on täytettävä.]

    [Vahvistus asetuksen (EU) 2020/852 3 artiklan c alakohdan noudattamisesta (vähimmäistason suojatoimet).]

    [Jos liikkeeseenlaskija on julkisyhteisö ja joukkolainan varat on kohdennettu asetuksen (EU) 2023/2631 4 artiklan 3 kohdassa säädetyn mukaisesti verohelpotuksiin, arvio hyväksyttävään verohelpotukseen liittyvästä tulonmenetyksestä.]

    Kohdentaminen tiettyihin luokitusjärjestelmän mukaisiin taloudellisiin toimintoihin

    [Jos joukkolainan varat kohdennetaan mahdollistavaan taloudelliseen toimintaan tai taloudelliseen siirtymätoimintaan, minkä tyyppistä mahdollistavaa taloudellista toimintaa tai taloudellista siirtymätoimintaa rahoitetaan, ja niiden varojen määrä ja osuus, jotka kohdennetaan kuhunkin mahdollistavan taloudellisen toiminnan tai taloudellisen siirtymätoiminnan tyyppiin.]

    [Tarvittaessa omaisuuserien se määrä ja osuus, joka liittyy ydinenergiaan ja fossiiliseen kaasuun liittyvään luokitusjärjestelmän mukaiseen toimintaan asetuksen (EU) 2020/852 10 artiklan 2 kohdan ja 11 artiklan 3 kohdan mukaisesti.]

    Kohdentaminen taloudellisiin toimintoihin, jotka eivät ole teknisten arviointikriteerien mukaisia

    [Jos joukkolainan varat kohdennetaan asetuksen (EU) 2023/2631 5 artiklan mukaisesti, maininta siitä, että osa joukkolainan [netto]varoista kohdennetaan sellaisten taloudellisten toimintojen rahoittamiseen, jotka eivät ole teknisten arviointikriteerien mukaisia. Liikkeeseenlaskijan on kuvattava tällainen kriteerien noudattamatta jättäminen, kyseiset toiminnat ja tällaisiin toimintoihin kohdennettujen varojen prosenttiosuus kokonaisuudessaan ja toimintakohtaisesti, mukaan lukien erittely siitä, mitä asetuksen (EU) 2023/2631 5 artiklan 1 kohdan alakohtaa tai alakohtia käytetään. Lisäksi selvitys siitä, miksi teknisiä arviointikriteerejä ei voida soveltaa, ja selvitys siitä, miten liikkeeseenlaskija on varmistanut, että kyseiset toiminnat ovat asetuksen (EU) 2023/2631 5 artiklan 3 ja 4 kohdan ja asetuksen (EU) 2020/852 3 artiklan a, b ja c alakohdan mukaisia.]

    Liikkeeseenlaskukustannukset

    [Arvio kumulatiivisista liikkeeseenlaskukustannuksista, jotka vähennetään varoista, kuten asetuksen (EU) 2023/2631 4 artiklan 1 kohdan mukaisesti on mahdollista, ja perustelut.]

    5.   Joukkolainan varojen ympäristövaikutukset

    [Raportin tämän jakson osalta ei ole tarpeen antaa tietoja]

    6.   Tiedot raportoinnista

    [Linkki asetuksen (EU) 2023/2631 15 artiklan 1 kohdassa tarkoitetulle liikkeeseenlaskijan verkkosivustolle.]

    [Tarvittaessa linkki liikkeeseenlaskijan asiaankuuluviin raportteihin, kuten konsernin toimintakertomukseen tai konsernin kestävyysraporttiin direktiivin 2013/34/EU mukaisesti.]

    7.   CapEx-suunnitelma

    [Tarvittaessa edistyminen asetuksen (EU) 2023/2631 7 artiklassa tarkoitetun CapEx-suunnitelman täytäntöönpanossa ja siihen sisältyvien hankkeiden arvioitu valmistumispäivä.]

    [Jos on ilmennyt viivästyksiä tai poikkeamia, joilla on ollut merkittävä vaikutus CapEx-suunnitelman täytäntöönpanoon, liikkeeseenlaskijan on esitettävä syyt niihin kyseisen asetuksen 11 artiklan 2 kohdan mukaisesti.]

    [Tarvittaessa kyseisen asetuksen 8 artiklan 3 kohdassa tarkoitettu suunnitelma.]

    8.   Muut merkitykselliset tiedot

    [Arvopaperistetun joukkolainan tapauksessa tässä asiakirjassa olevia viittauksia liikkeeseenlaskijaan pidetään viittauksina alullepanijaan ja tarvittaessa ne korvataan viittauksilla alullepanijaan.]

    Taulukko A: Varojen luokitusjärjestelmän mukaisuutta koskevat tiedot joukkolainoista, joissa käytetään asteittaista lähestymistapaa joukkolainan varojen kohdentamiseen

    [Jäljempänä olevassa taulukossa esitetyt tiedot on toimitettava vähintään taloudellisen toiminnan tasolla ja mieluiten hanke- tai hankeryhmätasolla. Luottamuksellisuutta koskevat sopimukset, kilpailunäkökohdat tai suuri määrä hyväksyttäviä hankkeita ja vastaavat näkökohdat voivat olla perusteena saataville asetettavien yksityiskohtien määrän rajoittamiselle. Jos joukkolainan varat kohdennetaan 4 artiklan 3 kohdassa tarkoitettuihin menoihin, tiedot voidaan toimittaa ohjelmakohtaisesti.]

    Jäljempänä olevassa taulukossa esitetyt tiedot kattavat ajanjakson asianomaisen joukkolainan liikkeeseenlaskusta raportointipäivään.

    1.

    Hankkeen (tai hankeryhmän tai taloudellisen toiminnan) nimi, sijainti ja kuvaus

    1.1

    (tapauksen mukaan kunkin hankkeen / hankeryhmän / taloudellisen toiminnan) [nimi]

    1.2

    [sijainti]

    1.3

    [yleisluontoinen kuvaus]

    2.

    Joukkolainasta/joukkolainoista kohdennettujen varojen määrä

    2.1

    [tähän hankkeeseen / hankeryhmään / taloudelliseen toimintaan liikkeeseenlaskupäivästä alkaen kohdennetut joukkolainan varat]

    2.2

    [tähän hankkeeseen / hankeryhmään / taloudelliseen toimintaan raportointikaudella kohdennetut joukkolainan varat]

    2.3

    joukkolainalla/joukkolainoilla rahoitettava osuus hankkeesta

    3.

    varojen kokonaismäärästä rahoitukseen (liikkeeseenlaskuvuonna tai sen jälkeen) tai jälleenrahoitukseen (aiemmin) käytetty osuus

    3.1

    [rivillä 2.1. ilmoitetusta määrästä rahoitukseen ja jälleenrahoitukseen käytetty osuus]

    3.2

    [rivillä 2.2. ilmoitetusta määrästä rahoitukseen ja jälleenrahoitukseen käytetty osuus]

    4.

    Joukkolainalla/joukkolainoilla rahoitettavien taloudellisten toimintojen tyyppi ja toimiala

    4.1

    [kunkin joukkolainalla/joukkolainoilla rahoitettavaan hankkeeseen liittyvän taloudellisen toiminnan osalta: tyypit/toimialat]

    4.2

    [kunkin joukkolainalla/joukkolainoilla rahoitettavaan hankkeeseen liittyvän taloudellisen toiminnan osalta: tarvittaessa vastaavat NACE-koodit Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksella (EY) N:o 1893/2006 (4) vahvistetun tilastollisen toimialaluokituksen mukaisesti]

    5.

    Luokitusjärjestelmän mukaisesta joukkolainasta / luokitusjärjestelmän mukaisista joukkolainoista kohdennettujen varojen määrä

    5.1

    [hankkeeseen kohdennettujen joukkolainan varojen kokonaismäärästä määrä, joka on kohdennettu liikkeeseenlaskupäivästä alkaen luokitusjärjestelmän mukaiseen toimintaan]

    5.2

    [prosenttiosuus rivillä 2.1 annetusta määrästä]

    5.3

    [hankkeeseen raportointikaudella kohdennettujen joukkolainan varojen määrästä määrä, joka on kohdennettu raportointikaudella luokitusjärjestelmän mukaiseen toimintaan]

    5.4

    [prosenttiosuus rivillä 2.2 annetusta määrästä]

    6.

    Ympäristötavoitteet ja tekniset arviointikriteerit

    6.1

    [Asetuksen (EU) 2020/852 9 artiklassa tarkoitetut ympäristötavoitteet, joihin pyritään]

    6.2

    [tieto siitä, mitä asetuksen (EU) 2020/852 10 artiklan 3 kohdan, 11 artiklan 3 kohdan, 12 artiklan 2 kohdan, 13 artiklan 2 kohdan, 14 artiklan 2 kohdan tai 15 artiklan 2 kohdan mukaisesti hyväksyttyjä delegoituja säädöksiä on käytetty teknisten arviointikriteerien määrittämiseen, ja niiden soveltamispäivät]

    6.3

    [tiedot menetelmistä ja oletuksista, joita on käytetty laskettaessa keskeisiä vaikutusmittareita asetuksen (EU) 2020/852 10 artiklan 3 kohdan, 11 artiklan 3 kohdan, 12 artiklan 2 kohdan, 13 artiklan 2 kohdan, 14 artiklan 2 kohdan ja 15 artiklan 2 kohdan nojalla annettujen delegoitujen säädösten mukaisesti, sekä laskettaessa mahdollisia muita vaikutusmittareita]

    7.

    Ympäristön kannalta kestävien omaisuuserien ja menojen luonne

    7.1

    [rivillä 5.3 ilmoitetusta raportointikaudella kohdennetusta määrästä pääomamenojen määrä]

    7.2

    [rivillä 5.3 ilmoitetusta raportointikaudella kohdennetusta määrästä toimintamenojen määrä]

    7.3

    [rivillä 5.3 ilmoitetusta raportointikaudella kohdennetusta määrästä käyttöomaisuushyödykkeiden määrä]

    7.4

    [rivillä 5.3 ilmoitetusta raportointikaudella kohdennetusta määrästä rahoitusvarojen määrä]

    8.

    Muut merkitykselliset tiedot

    8.1

    [Muut merkitykselliset tiedot, kuten asiaankuuluvat ympäristöön liittyvät keskeiset tulosindikaattorit, sekä linkit verkkosivustoille, jotka sisältävät asiaa koskevia tietoja, ja linkit asiaankuuluviin julkisiin asiakirjoihin, jotka sisältävät yksityiskohtaisempia tietoja, kuten hanketta kuvaava yrityksen verkkosivusto tai ympäristökonsulttiyrityksen raportti]

    Yhteensä:

    Liikkeeseenlaskusta alkaen

    [raportointikausi]

    Kohdennettujen joukkolainan varojen kokonaismäärä liikkeeseenlaskusta alkaen: [X]

    tästä määrästä luokitusjärjestelmän mukaiseen taloudelliseen toimintaan kohdennettujen joukkolainan varojen kokonaismäärä liikkeeseenlaskusta alkaen: [X]

    Raportointikaudella kohdennettujen joukkolainan varojen kokonaismäärä: [X]

    tästä määrästä luokitusjärjestelmän mukaiseen taloudelliseen toimintaan raportointikaudella kohdennettujen joukkolainan varojen kokonaismäärä: [X]

    tästä määrästä:

    luokitusjärjestelmän mukaisiin pääomamenoihin raportointikaudella kohdennettujen joukkolainan varojen kokonaismäärä: [X]

    luokitusjärjestelmän mukaisiin toimintamenoihin raportointikaudella kohdennettujen joukkolainan varojen kokonaismäärä: [X]

    luokitusjärjestelmän mukaiseen [muuhun] raportointikaudella kohdennettujen joukkolainan varojen kokonaismäärä: [X]

    Taulukko B: Varojen luokitusjärjestelmän mukaisuutta koskevat tiedot joukkolainoista, joissa käytetään portfoliolähestymistapaa joukkolainan varojen kohdentamiseen

    [Jäljempänä olevassa taulukossa esitetyt tiedot on toimitettava vähintään taloudellisen toiminnan tasolla ja mieluiten hanke- tai hankeryhmätasolla. Luottamuksellisuutta koskevat sopimukset, kilpailunäkökohdat tai suuri määrä hyväksyttäviä hankkeita ja vastaavat näkökohdat voivat olla perusteena saataville asetettavien yksityiskohtien määrän rajoittamiselle. Osa vaadituista tiedoista tai kaikki vaaditut tiedot voidaan antaa taulukkomuodon ulkopuolella.]

    Jäljempänä olevassa taulukossa esitetyt tiedot kattavat raportointikauden.

    Liikkeessä olevat eurooppalaiset vihreät joukkolainat

    Ympäristön kannalta kestävistä omaisuuseristä muodostuva salkku

    [Yleiskatsaus kaikista liikkeessä olevista eurooppalaisista vihreistä joukkolainoista sekä niiden yksittäisistä arvoista ja yhteenlasketusta arvosta]

    [Seuraavat tiedot sisältävä yleiskatsaus asetuksen (EU) 2023/2631 4 artiklan 2 kohdassa tarkoitetuista hyväksyttävistä rahoitusvaroista ja omaisuuseristä liikkeeseenlaskijan taseessa:

    1.

    [Hankkeen nimi, sijainti ja yleisluontoinen kuvaus]

    2.

    [Jos saatavilla, tieto varoista, jotka on tarkoitus kohdentaa tähän hankkeeseen joukkolainasta]

    3.

    [Jos saatavilla, tieto osuudesta, joka 2 kohdassa ilmoitetusta määrästä käytetään rahoitukseen ja jälleenrahoitukseen]

    4.

    [Kunkin joukkolainalla rahoitettavaan hankkeeseen liittyvän taloudellisen toiminnan osalta: tyypit/toimialat ja tarvittaessa vastaavat NACE-koodit asetuksella (EY) N:o 1893/2006 vahvistetun tilastollisen toimialaluokituksen mukaisesti]

    5.

    [Jos saatavilla, kyseiseen joukkolainalla rahoitettuun hankkeeseen kohdennettujen sellaisten varojen määrä, joka on kohdennettu luokitusjärjestelmän mukaiseen toimintaan] [prosenttiosuus 2 kohdassa ilmoitetusta määrästä]

    6.

    [Asetuksen (EU) 2020/852 9 artiklassa tarkoitetut ympäristötavoitteet, joihin pyritään] [Tieto siitä, mitä asetuksen (EU) 2020/852 10 artiklan 3 kohdan, 11 artiklan 3 kohdan, 12 artiklan 2 kohdan, 13 artiklan 2 kohdan, 14 artiklan 2 kohdan tai 15 artiklan 2 kohdan mukaisesti hyväksyttyjä delegoituja säädöksiä käytetään teknisten arviointikriteerien määrittämiseen, ja niiden soveltamispäivät] [Tiedot menetelmistä ja oletuksista, joita käytetään laskettaessa keskeisiä vaikutusmittareita asetuksen (EU) 2020/852 10 artiklan 3 kohdan, 11 artiklan 3 kohdan, 12 artiklan 2 kohdan, 13 artiklan 2 kohdan, 14 artiklan 2 kohdan ja 15 artiklan 2 kohdan nojalla annettujen delegoitujen säädösten mukaisesti, sekä laskettaessa mahdollisia muita vaikutusmittareita]

    7.

    [Jos saatavilla, 5 kohdassa tarkoitetun määrän erittely sen mukaan, kohdennetaanko varat käyttöomaisuushyödykkeisiin vai rahoitusvaroihin]

    8.

    [Tarvittaessa lisäykset hankkeen salkkuun tai poistot siitä, jos salkkuun lisätään uusia eurooppalaisia vihreitä joukkolainoja tai siitä poistetaan (erääntyviä) eurooppalaisia vihreitä joukkolainoja]

    9.

    [Jos saatavilla, ilmoitetaan uusien hankkeiden määrä ja/tai lukumäärä verrattuna uusien eurooppalaisten vihreiden joukkolainojen liikkeeseenlaskuun sinä kalenterivuonna, jona ne on laskettu liikkeeseen]

    10.

    [Muut merkitykselliset tiedot, kuten asiaankuuluvat ympäristöön liittyvät keskeiset tulosindikaattorit, sekä linkit verkkosivustoille, jotka sisältävät asiaa koskevia tietoja, ja linkit asiaankuuluviin julkisiin asiakirjoihin, jotka sisältävät yksityiskohtaisempia tietoja]

    Liikkeessä olevista eurooppalaisista vihreistä joukkolainoista muodostuvan salkun kokonaisarvo:

    Ympäristön kannalta kestävistä omaisuuseristä muodostuvan salkun kokonaisarvo:

    Luokitusjärjestelmän mukaiseen toimintaan liittyvistä ympäristön kannalta kestävistä omaisuuseristä muodostuvan salkun kokonaisarvo:


    (1)  Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EU) 2023/2631, annettu 22 päivänä marraskuuta 2023, eurooppalaisista vihreistä joukkolainoista ja ympäristön kannalta kestävinä markkinoitavia joukkolainoja ja kestävyyteen sidottuja joukkolainoja koskevasta valinnaisesta tietojen julkistamisesta (EUVL L, 2023/2631, 30.11.2023, https://eur-lex.europa.eu/eli/reg/2023/2631/oj).

    (2)  Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EU) 2020/852, annettu 18 päivänä kesäkuuta 2020, kestävää sijoittamista helpottavasta kehyksestä ja asetuksen (EU) 2019/2088 muuttamisesta (EUVL L 198, 22.6.2020, s. 13).

    (3)  Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivi 2013/34/EU, annettu 26 päivänä kesäkuuta 2013, tietyntyyppisten yritysten vuositilinpäätöksistä, konsernitilinpäätöksistä ja niihin liittyvistä kertomuksista, Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivin 2006/43/EY muuttamisesta ja neuvoston direktiivien 78/660/ETY ja 83/349/ETY kumoamisesta (EUVL L 182, 29.6.2013, s. 19).

    (4)  Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EY) N:o 1893/2006, annettu 20 päivänä joulukuuta 2006, tilastollisen toimialaluokituksen NACE Rev. 2 vahvistamisesta sekä neuvoston asetuksen (ETY) N:o 3037/90 ja tiettyjen eri tilastoaloja koskevien yhteisön asetusten muuttamisesta (EUVL L 393, 30.12.2006, s. 1).


    LIITE III

    EUROOPPALAISTA VIHREÄÄ JOUKKOLAINAA KOSKEVA VAIKUTUSRAPORTTI

    [Jos vaikutusraporttia tarkistetaan, otsikossa on otettava tämä huomioon]

    Tämä asiakirja tai sen sisältö ei edellytä arvopaperimarkkinaviranomaisen eikä minkään muun toimivaltaisen viranomaisen hyväksyntää tai vahvistusta.

    1.   Yleiset tiedot

    [vaikutusraportin julkaisupäivä]

    [tarvittaessa tarkistetun vaikutusraportin julkaisupäivä]

    [joukkolainan/joukkolainojen tai niiden erien liikkeeseenlaskupäivä]

    [liikkeeseenlaskijan virallinen nimi]

    [liikkeeseenlaskijan oikeushenkilötunnus (LEI), jos saatavilla]

    [verkkosivuosoite, joka antaa sijoittajille liikkeeseenlaskijan yhteystiedot]

    [liikkeeseenlaskijan antama joukkolainan/joukkolainojen nimi, jos saatavilla]

    [joukkolainan/joukkolainojen ja sen/niiden erien kansainväliset arvopaperien tunnistenumerot (ISIN), jos saatavilla]

    [jos ulkopuolinen arvioija on arvioinut vaikutusraportin, ulkopuolisen arvioijan nimi ja yhteystiedot]

    [tarvittaessa joukkolainaesitteet hyväksyneen toimivaltaisen viranomaisen nimi]

    2.   Tärkeää tietoa

    [Seuraava maininta: ”[Tästä joukkolainasta käytetään] [Näistä joukkolainoista käytetään] nimitystä ’eurooppalainen vihreä joukkolaina’ tai ’EuGB-joukkolaina’ Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EU) 2023/2631 (1) mukaisesti.”]

    [Jos joukkolainan varat on kohdennettu kyseisen asetuksen 5 artiklan mukaisesti, seuraava maininta: ”[Tässä eurooppalaisessa vihreässä joukkolainassa] [Näissä eurooppalaisissa vihreissä joukkolainoissa] hyödynnetään joustoa, joka mahdollistaa Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EU) 2020/852 (2) 10 artiklan 3 kohdan, 11 artiklan 3 kohdan, 12 artiklan 2 kohdan, 13 artiklan 2 kohdan, 14 artiklan 2 kohdan tai 15 artiklan 2 kohdan nojalla hyväksytyissä delegoiduissa säädöksissä säädettyjen teknisten arviointikriteerien, jäljempänä ’tekniset arviointikriteerit’, osittaisen noudattamatta jättämisen tämän vaikutusraportin 4 jaksossa kuvatun mukaisesti.”]

    3.   Ympäristöstrategia ja perustelut

    Yleistä

    [Tiedot siitä, miten joukkolaina on edistänyt tai joukkolainat ovat edistäneet liikkeeseenlaskijan laajempaa ympäristöstrategiaa.]

    [Tarvittaessa selvitys liikkeeseenlaskijan laajemman ympäristöstrategian muutoksista eurooppalaista vihreää joukkolainaa koskevan tietokoosteen julkaisemisen jälkeen.]

    [Asetuksen (EU) 2020/852 9 artiklassa tarkoitetut ympäristötavoitteet, joihin joukkolainalla tai joukkolainoilla pyritään.]

    Pääomamenoja ja toimintamenoja koskevat keskeiset tulosindikaattorit

    [Jos liikkeeseenlaskijaan sovelletaan asetuksen (EU) 2020/852 8 artiklaa, kuvaus siitä, miten, missä määrin (esim. ilmaistuna prosentuaalisena muutoksena edellisvuodesta) ja minä tilikautena joukkolainan varat ovat vaikuttaneet luokitusjärjestelmän mukaisia omaisuuseriä, liikevaihtoa, pääomamenoja ja toimintamenoja koskeviin liikkeeseenlaskijan keskeisiin tulosindikaattoreihin.]

    Linkki siirtymäsuunnitelmaan

    [Jos liikkeeseenlaskijaan sovelletaan velvoitetta julkaista suunnitelmat Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivin 2013/34/EU (3) 19 a artiklan 2 kohdan a alakohdan iii alakohdan tai soveltuvissa tapauksissa 29 a artiklan 2 kohdan a alakohdan iii alakohdan nojalla tai jos liikkeeseenlaskija julkaisee siirtymäsuunnitelmat vapaaehtoisesti:

    tiedot siitä, miten joukkolainan varoilla on edistetty kyseisten suunnitelmien rahoittamista ja täytäntöönpanoa. Tiedot voidaan antaa yhdistetyn taloudellisen toiminnan tasolla tai hankekohtaisesti; ja

    linkki verkkosivustolle, jossa suunnitelmat julkaistaan.]

    4.   Joukkolainan varojen kohdentaminen

    [Jäljempänä luetellut tiedot on toimitettava vähintään taloudellisen toiminnan tasolla ja mieluiten hanke- tai hankeryhmätasolla. Luottamuksellisuutta koskevat sopimukset, kilpailunäkökohdat tai suuri määrä hyväksyttäviä hankkeita ja vastaavat näkökohdat voivat olla perusteena saataville asetettavien yksityiskohtien määrän rajoittamiselle. Jos joukkolainan varat kohdennetaan asetuksen (EU) 2023/2631 4 artiklan 3 kohdassa tarkoitettuihin menoihin, tiedot voidaan toimittaa ohjelmakohtaisesti.]

    Kohdentaminen tiettyihin luokitusjärjestelmän mukaisiin taloudellisiin toimintoihin

    [Joukkolainan varojen osuus, joka on kohdennettu asetuksen (EU) 2020/852 3 artiklan mukaisiin ympäristön kannalta kestäviin toimintoihin asetuksen (EU) 2023/2631 liitteessä II esitetyn menetelmän mukaisesti:] [XX] prosenttia joukkolainan varoista.]

    [Jos joukkolainan varat on kohdennettu mahdollistavaan taloudelliseen toimintaan tai taloudelliseen siirtymätoimintaan, täsmennetään mahdollistava taloudellinen toiminta tai taloudellinen siirtymätoiminta ja ilmoitetaan niiden varojen määrä ja osuus, jotka on kohdennettu kuhunkin mahdollistavan taloudellisen toiminnan tai taloudellisen siirtymätoiminnan tyyppiin.]

    [Tarvittaessa omaisuuserien se määrä ja osuus, joka liittyy ydinenergiaan ja fossiiliseen kaasuun liittyvään luokitusjärjestelmän mukaiseen toimintaan asetuksen (EU) 2020/852 10 artiklan 2 kohdan ja 11 artiklan 3 kohdan mukaisesti.]

    Kohdentaminen taloudellisiin toimintoihin, jotka eivät ole teknisten arviointikriteerien mukaisia

    [Jos joukkolainan varat on kohdennettu asetuksen (EU) 2023/2631 5 artiklan mukaisesti, maininta siitä, että osa joukkolainan [netto]varoista on kohdennettu sellaisten taloudellisten toimintojen rahoittamiseen, jotka eivät ole teknisten arviointikriteerien mukaisia. Liikkeeseenlaskijan on kuvattava tällainen kriteerien noudattamatta jättäminen, kyseiset toiminnat ja tällaisiin toimintoihin kohdennettujen varojen prosenttiosuus kokonaisuudessaan ja toimintakohtaisesti, mukaan lukien erittely siitä, mitä asetuksen (EU) 2023/2631 5 artiklan 1 kohdan alakohtaa tai alakohtia käytettiin. Lisäksi selvitys siitä, miksi teknisiä arviointikriteerejä ei voitu soveltaa, ja selvitys siitä, miten liikkeeseenlaskija on varmistanut, että kyseiset toiminnat ovat asetuksen (EU) 2023/2631 5 artiklan 3 ja 4 kohdan ja asetuksen (EU) 2020/852 3 artiklan a, b ja c alakohdan mukaisia.]

    5.   Joukkolainan varojen ympäristövaikutukset

    [Arvio myönteisistä ja haitallisista ympäristövaikutuksista kootussa muodossa.]

    [Tiedot menetelmistä ja oletuksista, joita on käytetty hankkeiden vaikutusten arvioinnissa, jos nämä tiedot eivät sisälly eurooppalaista vihreää joukkolainaa koskevaan tietokoosteeseen.]

    [Tiedot hankkeiden myönteisistä ja kielteisistä ympäristövaikutuksista ja, jos saatavilla, niihin liittyvistä mittareista. Jos näitä hanketason tietoja ei ole saatavilla, tämä on selitettävä.]

    [Jos liikkeeseenlaskija haluaa ne antaa, tiedot siitä, onko hanke edistänyt ja miten se on edistänyt muita joukkolainan kestävyysnäkökohtia, mukaan lukien ilmastoneutraaliuteen siirtymisen sosiaaliset näkökohdat, esimerkiksi tarjoamalla uusia työpaikkoja, uudelleenkoulutusta ja paikallista infrastruktuuria yhteisöille, joihin taloudellisten toimintojen kestävyyteen siirtyminen vaikuttaa.]

    [Jos joukkolainan varat kohdennetaan asetuksen (EU) 2023/2631 5 artiklan mukaisesti, liikkeeseenlaskijan on raportoitava nämä tiedot erikseen kyseisten hankkeiden ja toimintojen osalta.]

    6.   Tiedot raportoinnista

    [Linkki asetuksen (EU) 2023/2631 15 artiklan 1 kohdassa tarkoitetulle liikkeeseenlaskijan verkkosivustolle.]

    [Tarvittaessa linkki liikkeeseenlaskijan asiaankuuluviin raportteihin, kuten konsernin toimintakertomukseen tai konsernin kestävyysraporttiin direktiivin 2013/34/EU mukaisesti.]

    7.   CapEx-suunnitelma

    [Tarvittaessa edistyminen asetuksen (EU) 2023/2631 7 artiklassa tarkoitetun CapEx-suunnitelman täytäntöönpanossa.]

    8.   Muut merkitykselliset tiedot

    [Arvopaperistetun joukkolainan tapauksessa tässä asiakirjassa olevia viittauksia liikkeeseenlaskijaan pidetään viittauksina alullepanijaan ja tarvittaessa ne korvataan viittauksilla alullepanijaan.]


    (1)  Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EU) 2023/2631, annettu 22 päivänä marraskuuta 2023, eurooppalaisista vihreistä joukkolainoista ja ympäristön kannalta kestävinä markkinoitavia joukkolainoja ja kestävyyteen sidottuja joukkolainoja koskevasta valinnaisesta tietojen julkistamisesta (EUVL L, 2023/2631, 30.11.2023, https://eur-lex.europa.eu/eli/reg/2023/2631/oj).

    (2)  Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EU) 2020/852, annettu 18 päivänä kesäkuuta 2020, kestävää sijoittamista helpottavasta kehyksestä ja asetuksen (EU) 2019/2088 muuttamisesta (EUVL L 198, 22.6.2020, s. 13).

    (3)  Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivi 2013/34/EU, annettu 26 päivänä kesäkuuta 2013, tietyntyyppisten yritysten vuositilinpäätöksistä, konsernitilinpäätöksistä ja niihin liittyvistä kertomuksista, Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivin 2006/43/EY muuttamisesta ja neuvoston direktiivien 78/660/ETY ja 83/349/ETY kumoamisesta (EUVL L 182, 29.6.2013, s. 19).


    LIITE IV

    LIIKKEESEENLASKUA EDELTÄVIEN, LIIKKEESEENLASKUN JÄLKEISTEN JA VAIKUTUSRAPORTTIEN ARVIOINTIEN SISÄLTÖ

    Tämä asiakirja tai sen sisältö ei edellytä arvopaperimarkkinaviranomaisen eikä minkään muun toimivaltaisen viranomaisen hyväksyntää tai vahvistusta.

    Asiakirjan ensimmäisen sivun yläreunassa on oltava näkyvästi otsikko ”Liikkeeseenlaskua edeltävä arviointi”, ”Liikkeeseenlaskun jälkeinen arviointi” tai ”Vaikutusraportin arviointi”.

    1.   Yleiset tiedot

    [arvioinnin julkaisupäivä]

    [joukkolainan/joukkolainojen tai sen/niiden erien liikkeeseenlaskupäivä]

    [asiaankuuluvan eurooppalaista vihreää joukkolainaa koskevan tietokoosteen ja tarvittaessa siihen liittyvän kohdentamisraportin tai vaikutusraportin julkaisemispäivä]

    [liikkeeseenlaskijan virallinen nimi]

    [liikkeeseenlaskijan oikeushenkilötunnus (LEI), jos saatavilla]

    [liikkeeseenlaskijan antama joukkolainan/joukkolainojen nimi, jos saatavilla]

    [joukkolainan/joukkolainojen ja sen/niiden erien kansainväliset arvopaperien tunnistenumerot (ISIN), jos saatavilla]

    [ulkopuolisen arvioijan nimi ja yhteystiedot, mukaan lukien verkkosivuosoite]

    [pääanalyytikon nimi ja tehtävänimike tietyssä arviointitoimessa]

    [sen henkilön nimi ja asema, joka on ensisijaisesti vastuussa arvioinnin hyväksymisestä]

    [tarvittaessa päivämäärä, jona arviointi viimeksi päivitettiin, ja selvitys päivityksen syistä]

    [tarvittaessa muut ulkopuolisen arvioijan arvioidulle yhteisölle tarjoamat palvelut sekä todellisten tai mahdollisten eturistiriitojen kuvaus]

    2.   Maininnat johdannossa

    [Liikkeeseenlaskua edeltävät arvioinnit: maininta siitä, että ulkopuolinen arvioija on arvioinut Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EU) 2023/2631 (1) liitteessä I vahvistetun eurooppalaista vihreää joukkolainaa koskevan tietokoosteen.]

    [Liikkeeseenlaskun jälkeiset arvioinnit: maininta siitä, että ulkopuolinen arvioija on arvioinut asetuksen (EU) 2023/2631 liitteessä II vahvistetun eurooppalaisesta vihreästä joukkolainasta laaditun kohdentamisraportin.]

    [Vaikutusraporttien arvioinnit: maininta siitä, että ulkopuolinen arvioija on arvioinut asetuksen (EU) 2023/2631 liitteen III mukaisesti laaditun vaikutusraportin.]

    [Maininta siitä, että tämä arviointi on ulkopuolisen arvioijan riippumaton lausunto, ja siihen voidaan tukeutua vain rajoitetusti]

    3.   Maininnat varojen käytön mukauttamisesta Euroopan parlamentin ja neuvoston asetukseen (EU) 2020/852  (2)

    [Tämä osio täytetään vain liikkeeseenlaskua edeltävän tai liikkeeseenlaskun jälkeisen arvioinnin tapauksessa.]

    [Maininta eurooppalaisen vihreän joukkolainan (tai eurooppalaisten vihreiden joukkolainojen) varojen käytön mukauttamisesta asetukseen (EU) 2020/852 liikkeeseenlaskijan ulkopuoliselle arvioijalle toimittamien tietojen pohjalta:

    jos riippumattoman arvioijan lausunto on myönteinen, maininta siitä, että joukkolaina täyttää tai joukkolainat täyttävät – tai soveltuvissa tapauksessa sen tai niiden odotetaan täyttävän – varojen käytön osalta asetuksen (EU) 2023/2631 vaatimukset;

    jos riippumattoman arvioijan lausunto on kielteinen, maininta siitä, että joukkolaina ei täytä / joukkolainat eivät täytä – tai soveltuvissa tapauksissa sen tai niiden ei odoteta täyttävän –varojen käytön osalta asetuksen (EU) 2023/2631 vaatimuksia ja että nimitystä ’eurooppalainen vihreä joukkolaina’ voidaan käyttää ainoastaan, jos joukkolainasta toteutetaan uusi arviointi ja se saa myönteisen lausunnon.]

    4.   Lähteet, arviointimenetelmät ja keskeiset oletukset

    [Tiedot lähteistä, joita käytettiin arvioinnin laatimisessa, mukaan lukien linkit mittaustietoihin ja sovellettuihin menetelmiin, jos ne ovat saatavilla.]

    [Selvitys arviointimenetelmistä ja keskeisistä oletuksista.]

    [Selvitys käytetyistä oletuksista ja luokitusjärjestelmän vaatimuksista, käytettyihin menetelmiin liittyvistä rajoitteista ja epävarmuustekijöistä sekä selkeä lausunto siitä, katsooko ulkopuolinen arvioija liikkeeseenlaskijan tai asianomaisen kolmannen osapuolen toimittamien tietojen laadun olevan riittävä arvioinnin suorittamiseksi sekä missä määrin ulkopuolinen arvioija on yrittänyt todentaa näin annetut tiedot.]

    5.   Arviointi ja lausunto

    [Kussakin tapauksessa liikkeeseenlaskijan ulkopuoliselle arvioijalle toimittamien tietojen perusteella – tarvittaessa täsmennetään]

    [Liikkeeseenlaskua edeltävät arvioinnit:

    yksityiskohtainen arvio siitä, onko laadittu tietokooste asetuksen (EU) 2023/2631 4–8 artiklan mukainen

    ulkopuolisen arvioijan lausunto edellä mainitusta arvioinnista

    jos joukkolainan varat on tarkoitus kohdentaa asetuksen (EU) 2023/2631 5 artiklan mukaisesti, arviointi ja lausunto on annettava siihen tarkoitetussa osiossa.]

    [Liikkeeseenlaskun jälkeiset arvioinnit:

    yksityiskohtainen arvio siitä, onko liikkeeseenlaskija ulkopuoliselle arvioijalle toimitettujen tietojen perusteella kohdentanut joukkolainan varat (EU) 2023/2631 4–8 artiklan mukaisesti

    arvio siitä, onko liikkeeseenlaskija noudattanut eurooppalaista vihreää joukkolainaa koskevassa tietokoosteessa esitettyä varojen aiottua käyttötarkoitusta]

    ulkopuolisen arvioijan lausunto ensimmäisessä ja toisessa luetelmakohdassa tarkoitetuista kahdesta arvioinnista

    CapEx-suunnitelmaan kuuluvien omaisuuserien tai toimintojen osalta arvio siitä, täyttävätkö kyseiset omaisuuserät tai toiminnat suunnitelman valmistuttua luokitusjärjestelmän vaatimukset

    jos joukkolainojen varat kohdennetaan asetuksen (EU) 2023/2631 5 artiklan mukaisesti, arviointi ja lausunto on annettava siihen tarkoitetussa osiossa. Arvioinnissa on ilmoitettava, täyttyvätkö kaikki kyseisen artiklan asiaankuuluvat vaatimukset.

    [Vaikutusraporttien arvioinnit:

    arvio siitä, vastaako joukkolainan liikkeeseenlasku liikkeeseenlaskijan laajempaa ympäristöstrategiaa ja perusteluja

    arvio joukkolainan varojen ilmoitetuista ympäristövaikutuksista

    ulkopuolisen arvioijan lausunto ensimmäisessä ja toisessa luetelmakohdassa tarkoitetuista arvioinneista.]

    6.   Muut tiedot

    [Muut tiedot, joita arvioija voi pitää merkityksellisinä arvioinnin kannalta]

    [Arvopaperistetun joukkolainan tapauksessa tässä asiakirjassa olevia viittauksia liikkeeseenlaskijaan pidetään viittauksina alullepanijaan ja tarvittaessa ne korvataan viittauksilla alullepanijaan.]


    (1)  Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EU) 2023/2631, annettu 22 päivänä marraskuuta 2023, eurooppalaisista vihreistä joukkolainoista ja ympäristön kannalta kestävinä markkinoitavia joukkolainoja ja kestävyyteen sidottuja joukkolainoja koskevasta valinnaisesta tietojen julkistamisesta (EUVL L, 2023/2631, 30.11.2023, https://eur-lex.europa.eu/eli/reg/2023/2631/oj).

    (2)  Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EU) 2020/852, annettu 18 päivänä kesäkuuta 2020, kestävää sijoittamista helpottavasta kehyksestä ja asetuksen (EU) 2019/2088 muuttamisesta (EUVL L 198, 22.6.2020, s. 13).


    ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2023/2631/oj

    ISSN 1977-0812 (electronic edition)


    Top