Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32019R0318

    Komission asetus (EU) 2019/318, annettu 19 päivänä helmikuuta 2019, asetuksen (EU) 2017/2400 ja Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivin 2007/46/EY muuttamisesta raskaiden hyötyajoneuvojen hiilidioksidipäästöjen ja polttoaineenkulutuksen määrittämisen osalta (ETA:n kannalta merkityksellinen teksti.)

    EUVL L 58, 26.2.2019, p. 1–56 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    Legal status of the document In force

    ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2019/318/oj

    26.2.2019   

    FI

    Euroopan unionin virallinen lehti

    L 58/1


    KOMISSION ASETUS (EU) 2019/318,

    annettu 19 päivänä helmikuuta 2019,

    asetuksen (EU) 2017/2400 ja Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivin 2007/46/EY muuttamisesta raskaiden hyötyajoneuvojen hiilidioksidipäästöjen ja polttoaineenkulutuksen määrittämisen osalta

    (ETA:n kannalta merkityksellinen teksti)

    EUROOPAN KOMISSIO, joka

    ottaa huomioon Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen,

    ottaa huomioon moottoriajoneuvojen ja moottorien tyyppihyväksynnästä raskaiden hyötyajoneuvojen päästöjen osalta (Euro VI) ja ajoneuvojen korjaamiseen ja huoltamiseen tarvittavien tietojen saatavuudesta ja asetuksen (EY) N:o 715/2007 ja direktiivin 2007/46/EY muuttamisesta sekä direktiivien 80/1269/ETY, 2005/55/EY ja 2005/78/EY kumoamisesta 18 päivänä kesäkuuta 2009 annetun Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EY) N:o 595/2009 (1) ja erityisesti sen 4 artiklan 3 kohdan ja 5 artiklan 4 kohdan e alakohdan,

    ottaa huomioon puitteiden luomisesta moottoriajoneuvojen ja niiden perävaunujen sekä tällaisiin ajoneuvoihin tarkoitettujen järjestelmien, osien ja erillisten teknisten yksiköiden hyväksymiselle 5 päivänä syyskuuta 2007 annetun Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivin 2007/46/EY (2) (puitedirektiivi) ja erityisesti sen 39 artiklan 7 kohdan,

    sekä katsoo seuraavaa:

    (1)

    Komission asetuksella (EU) 2017/2400 (3) otetaan käyttöön yhteinen menetelmä, jolla voidaan puolueettomasti vertailla unionin markkinoille saatettujen raskaiden hyötyajoneuvojen suorituskykyä niiden hiilidioksidipäästöjen ja polttoaineenkulutuksen osalta. Siinä vahvistetaan säännökset, jotka koskevat raskaiden hyötyajoneuvojen hiilidioksidipäästöihin ja polttoaineenkulutukseen vaikuttavien komponenttien sertifiointia, otetaan käyttöön simulointiväline hiilidioksidipäästöjen ja polttoaineenkulutuksen määrittämiseen ja ilmoittamiseen ja vahvistetaan muun muassa vaatimukset, joita jäsenvaltioiden viranomaisten ja valmistajien on noudatettava tarkastaakseen, että komponenttien sertifiointi ja simulointivälineen käyttö ovat vaatimusten mukaisia.

    (2)

    Asetuksen (EU) 2017/2400 voimaantulon jälkeen saadun kokemuksen myötä on havaittu monia selvennystä kaipaavia seikkoja, jotka liittyvät raskaiden hyötyajoneuvojen hiilidioksidipäästöjen ja polttoaineenkulutuksen yhteiseen määritysmenetelmään, simulointivälineen käyttöön, komponenttien, erillisten teknisten yksiköiden ja järjestelmien sertifiointiin sekä menettelyyn, jolla tarkastetaan simulointivälineen käytön ja komponenttien, erillisten teknisten yksiköiden ja järjestelmien sertifioinnin vaatimustenmukaisuus. Nämä selvennykset vaikuttavat myös valmistajien direktiivin 2007/46/EY mukaisesti toimittamiin tietoihin.

    (3)

    Komissio on arvioinut tarvittavien selvennysten teknisiä ja taloudellisia vaikutuksia.

    (4)

    Yhteisen menetelmän, jolla voidaan objektiivisesti verrata raskaiden hyötyajoneuvojen suorituskykyä hiilidioksidipäästöjen ja polttoaineenkulutuksen kannalta, tehostamisen odotetaan parantavan unionin tuotannonalan kilpailukykyä ja avoimuutta markkinoilla raskaiden hyötyajoneuvojen polttoaineenkulutuksen osalta.

    (5)

    Nesteytetty maakaasu (LNG) on käytettävissä oleva dieselin vaihtoehto raskaiden hyötyajoneuvojen polttoaineena. Tulevan innovatiivisen LNG-pohjaisen teknologian käyttöönotto vähentää hiilidioksidipäästöjä edelleen verrattuna dieselajoneuvoihin. Jotta nesteytetty maakaasu kuuluisi moottorien testausmenettelyn piiriin, se on aiheellista ottaa mukaan uutena vertailupolttoaineena moottorien sertifiointiin raskaiden hyötyajoneuvojen hiilidioksidipäästöjen ja polttoaineenkulutuksen määrittämiseksi.

    (6)

    On aiheellista ottaa huomioon työajoneuvojen erityispiirteet – toisin sanoen ajoneuvojen, joita käytetään muihin tarkoituksiin kuin tavaroiden toimittamiseen. Kyseiset ajoneuvot olisi sen vuoksi luokiteltava olemassa olevien ajoneuvoryhmien alaryhmiin, jotta ne voidaan erottaa ajoneuvoista, joita käytetään ainoastaan tavaroiden toimittamiseen, ja niiden hiilidioksidipäästöt olisi määritettävä käyttöprofiilien mukaisesti.

    (7)

    Lisäksi on aiheellista määritellä selkeästi ne ajoneuvot, joihin niiden kehittyneiden voimalaitteiden vuoksi – mukaan lukien sähkö-, hybridisähkö- ja kaksipolttoainekäyttöiset voimalaitteet – ei tällä hetkellä voida soveltaa vaatimusta, jonka mukaan niiden hiilidioksidipäästöt ja polttoaineenkulutus on määritettävä saatavissa olevalla simulointivälineellä. Jotta näiden ajoneuvojen markkinaosuuden kasvuvauhti tunnettaisiin varmasti, olisi säädettävä erityisestä menettelystä, jolla kyseiset ajoneuvot ja niiden voimalaitteet voidaan tunnistaa selkeästi.

    (8)

    Hiilidioksidipäästöjen alentamiseksi on tärkeää, että uusien raskaiden hyötyajoneuvojen hiilidioksidipäästöt noudattavat asetuksen (EU) 2017/2400 mukaisesti määritettyjä arvoja. Simulointivälineen käytön ja hiilidioksidipäästöihin ja polttoaineenkulutukseen vaikuttavien komponenttien, erillisten teknisten yksiköiden ja järjestelmien sertifioinnin vaatimustenmukaisuus olisi sen vuoksi tarkastettava ajonaikaisella tarkastustestausmenettelyllä asetuksessa (EU) 2017/2400 vahvistettujen menettelyjen lisäksi. Valmistajan olisi suoritettava tarkastustestausmenettely, ja sen olisi oltava hyväksyntäviranomaisten todentama.

    (9)

    Hyväksyntäviranomaisten olisi voitava määrätä korjaavia toimenpiteitä kaikille järjestelmällisille sääntöjenvastaisuuksille, jotka ovat yhteydessä hiilidioksidipäästöihin ja polttoaineenkulutukseen liittyvien komponenttien, erillisten teknisten yksiköiden tai järjestelmien sertifiointiin ja simulointivälineen käyttöön, myös silloin, kun tällaisia sääntöjenvastaisuuksia havaitaan tutkimuksessa, joka tehdään ajoneuvon tultua hylätyksi tarkastustestausmenettelyssä. Jos hyväksyntäviranomaiset eivät ajoneuvon hylkäämisestä huolimatta havaitse sääntöjenvastaisuuksia, jotka koskevat hiilidioksidipäästöihin ja polttoaineenkulutukseen liittyvien komponenttien, erillisten teknisten yksiköiden tai järjestelmien sertifiointia tai simulointivälineen käyttöä, komission olisi voitava tutkia simulointivälineen mahdollista virhetoimintaa.

    (10)

    Tarkastustestausmenettelyssä olisi mitattava raskaan hyötyajoneuvon pyörän vääntömomentti, moottorin pyörimisnopeus, valittu vaihde ja polttoaineenkulutus ajon aikana olosuhteissa, jotka ovat lähellä simulointivälineeseen asetettua käyttöprofiilia, ja verrattava polttoaineenkulutusta simulointivälineen laskemaan polttoaineenkulutukseen. Jotta tarkastustestausmenettely katsottaisin läpäistyksi, lasketun polttoaineenkulutuksen olisi tietyn toleranssin rajoissa vastattava mitattua polttoaineenkulutusta.

    (11)

    Fysikaalisella testillä tehdyn numeerisen simuloinnin tulosten järjestelmällinen tarkastaminen on uusi käsite eurooppalaisessa tyyppihyväksyntälainsäädännössä. Sen vuoksi tarkastustestausmenettelyä arvioidaan tulevaisuudessa, jotta sitä voitaisiin mahdollisesti parantaa. Komissio ja hyväksyntäviranomaiset olisi näin ollen valtuutettava keräämään valmistajilta tarkastustestausmenettelyjen tulokset ja arvioimaan niitä.

    (12)

    Jotta hyväksyntäviranomaisilla ja valmistajilla olisi riittävästi aikaa mukautua uusiin säännöksiin, velvollisuutta tarkastaa uusien ajoneuvojen hiilidioksidipäästöt ja polttoaineenkulutus ajonaikaisella tarkastustestausmenettelyllä olisi sovellettava 1 päivästä heinäkuuta 2020.

    (13)

    Ajoneuvoryhmiin 4, 5, 9 ja 10 kuuluvien ajoneuvojen hiilidioksidipäästötietoja, jotka on määritetty asetuksen (EU) 2017/2400 mukaisesti, on määrä seurata Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EU) 2018/956 (4) nojalla vuodesta 2019 alkaen. Tässä asetuksessa vahvistettujen asetuksen (EU) 2017/2400 muutosten tavoitteena on varmistaa, että kaikkien asetuksen (EU) 2018/956 soveltamisalaan kuuluvien asianomaisten ajoneuvojen osalta voidaan vuonna 2019 kerätä luotettavat hiilidioksidipäästötiedot. Sen vuoksi on tärkeää varmistaa, että tässä asetuksessa säädetyt muutokset tulevat voimaan viipymättä.

    (14)

    Tässä asetuksessa säädetyt toimenpiteet ovat teknisen komitean – moottoriajoneuvot lausunnon mukaiset,

    ON HYVÄKSYNYT TÄMÄN ASETUKSEN:

    1 artikla

    Asetuksen (EU) 2017/2400 muuttaminen

    Muutetaan asetus (EU) 2017/2400 seuraavasti:

    1)

    Korvataan 2 artiklan 2 kohta seuraavasti:

    ”2.   Kun kyse on 1 kohdassa tarkoitettujen ajoneuvojen monivaiheisista tyyppihyväksynnistä tai yksittäishyväksynnistä, tätä asetusta sovelletaan ainoastaan perusajoneuvoihin, jotka on varustettu vähintään alustalla, moottorilla, vaihteistolla, akseleilla ja renkailla.”

    2)

    Muutetaan 3 artikla seuraavasti:

    a)

    Lisätään 4 a kohta seuraavasti:

    ”4 a)

    ’ajoneuvonvalmistajalla’ tahoa tai henkilöä, joka on vastuussa valmistajan kirjanpitotiedoston ja asiakkaan tiedotuslomakkeen laatimisesta 9 artiklan mukaisesti”

    b)

    Korvataan 7 kohta seuraavasti:

    ”7)

    ’momentinmuuntimella’ hydrodynaamista käynnistyskomponenttia erillisenä ajolaitteen tai vaihteiston komponenttina, joka on varustettu sarjaan tai rinnakkain kytketyllä tehonsiirrolla ja säätää nopeutta moottorin ja pyörän välillä ja suurentaa momenttia”

    c)

    Lisätään 15–21 kohta seuraavasti:

    ”15)

    ’päästöttömällä raskaalla hyötyajoneuvolla (ZE-HDV)’ raskasta hyötyajoneuvoa, jossa ei ole polttomoottoria tai jossa on polttomoottori, jonka päästöt ovat alle 1 g CO2/kWh

    16)

    ’työajoneuvolla’ raskasta hyötyajoneuvoa, jota ei ole tarkoitettu tavaroiden toimittamiseen ja jonka korityypin tunnuksen täydennysnumeroina käytetään yhtä seuraavista direktiivin 2007/46/EY liitteen II lisäyksessä 2 luetelluista numeroista: 09, 10, 15, 16, 18, 19, 20, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 31; taikka traktoria, jonka suurin nopeus on enintään 79 km/h

    17)

    ’jäykällä kuorma-autolla’ kuorma-autoa, jota ei ole suunniteltu tai valmistettu puoliperävaunun vetämistä varten

    18)

    ’vetoajoneuvolla’ vetoyksikköä, joka on suunniteltu ja rakennettu yksinomaan tai pääasiallisesti puoliperävaunujen vetämistä varten

    19)

    ’makuuohjaamolla’ ohjaamoa, jossa kuljettajan istuimen takana on nukkumiseen tarkoitettu osasto

    20)

    ’sähkökäyttöisellä raskaalla hybridiajoneuvolla (He-HDV)’ direktiivin 2007/46/EY 3 artiklan 15 alakohdan määritelmän mukaista ajoneuvoa

    21)

    ’kaksipolttoaineajoneuvolla’ asetuksen (EU) N:o 582/2011 2 artiklan 48 kohdan määritelmän mukaista ajoneuvoa.”

    d)

    Lisätään 2 kohta seuraavasti:

    ”Kun on kyse He-HDV-ajoneuvoista, 5 artiklan 3 kohtaa, 9 artiklan 1 kohtaa ja 12 artiklan 1 kohtaa sovelletaan ainoastaan He-HDV-ajoneuvoihin, joissa kaikkien energianmuuntimien toiseksi suurin nettoteho on alle 10 prosenttia kaikkien energianmuuntimien suurimmasta nettotehosta. Ainoastaan ajoneuvon käynnistämiseen tarkoitettuja energianmuuntimia ei tässä yhteydessä oteta huomioon.”

    3)

    Muutetaan 5 artikla seuraavasti:

    a)

    Korvataan 3 kohta seuraavasti:

    ”3.   Simulointivälinettä käytetään uusien ajoneuvojen hiilidioksidipäästöjen ja polttoaineenkulutuksen määrittämiseen tai sen määrittämiseen, ovatko kyseiset ajoneuvot ZE-HDV-, He-HDV- tai kaksipolttoaineajoneuvoja. Simulointivälineestä on tehtävä sellainen, että sen käyttö perustuu liitteessä III tarkoitettuihin oheissyöttötietoihin ja 12 artiklan 1 kohdassa tarkoitettuihin varsinaisiin syöttötietoihin.”

    b)

    Korvataan 5 kohta seuraavasti:

    ”5.   Tiivistämisvälineitä käytetään yksiselitteisen yhteyden muodostamiseen komponentin, erillisen teknisen yksikön tai järjestelmän sertifioituihin hiilidioksidipäästöihin ja polttoaineenkulutukseen liittyvien ominaisuuksien ja sertifiointiasiakirjan välille sekä yksiselitteisen yhteyden muodostamiseen ajoneuvon ja liitteessä IV tarkoitettujen valmistajan kirjanpitotiedoston ja asiakkaan tiedotuslomakkeen välille.”

    4)

    Muutetaan 9 artikla seuraavasti:

    a)

    Korvataan 1 kohdan ensimmäinen alakohta seuraavasti:

    ”1.   Ajoneuvonvalmistajan on määritettävä kunkin unionissa myytäväksi, rekisteröitäväksi tai käyttöönotettavaksi tarkoitetun uuden ajoneuvon hiilidioksidipäästöt ja polttoaineenkulutus, lukuun ottamatta ZE-HDV-, He-HDV- ja kaksipolttoaineajoneuvoja, käyttäen 5 artiklan 3 kohdassa tarkoitetun simulointivälineen uusinta saatavilla olevaa versiota. Ajoneuvonvalmistajan on unionissa myytäväksi, rekisteröitäväksi tai käyttöönotettavaksi tarkoitettujen ZE-HDV-, He-HDV- ja kaksipolttoaineajoneuvojen osalta määritettävä ainoastaan liitteessä IV olevissa I ja II osassa esitetyissä malleissa kyseisistä ajoneuvoista edellytetyt tiedot käyttäen 5 artiklan 3 kohdassa tarkoitetun simulointivälineen uusinta saatavilla olevaa versiota.”

    b)

    Korvataan 3 kohta seuraavasti:

    ”3.   Ajoneuvonvalmistajan on muodostettava valmistajan kirjanpitotiedostosta ja asiakkaan tiedotuslomakkeesta kryptografiset hash-tunnisteet käyttämällä 5 artiklan 5 kohdassa tarkoitettua tiivistämisvälinettä.”

    c)

    Korvataan 5 kohta seuraavasti:

    ”5.   Kaikkien rekisteröitävien, myytävien tai käyttöönotettavien ajoneuvojen mukana on seurattava vaatimustenmukaisuustodistus tai, kun kyseessä ovat direktiivin 2007/46/EY 24 artiklan mukaisesti hyväksytyt ajoneuvot, yksittäishyväksyntätodistus, johon on merkitty 3 kohdassa tarkoitetut valmistajan kirjanpitotiedoston ja asiakkaan tiedotuslomakkeen kryptografiset hash-tunnisteet.”

    5)

    Lisätään 12 artiklaan 6 ja 7 kohta seuraavasti:

    ”6.   ZE-HDV-, He-HDV- ja kaksipolttoaineajoneuvojen osalta simulaatiovälineen varsinaisiin syöttötietoihin on sisällyttävä liitteessä III olevassa taulukossa 5 esitetyt tiedot.

    7.   Jos ajoneuvo on tarkoitettu myytäväksi, rekisteröitäväksi tai käyttöönotettavaksi varustettuna tavallisilla ja talvirenkailla, valmistaja voi valita, kumpia renkaita hiilidioksidipäästöjen määrittämisessä käytetään.”

    6)

    Korvataan 13 artiklan 8 kohta seuraavasti:

    ”8.   Renkaita koskevana kiinteänä arvona on käytettävä arvoa, joka annetaan luokan C3 talvirenkaille Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EY) N:o 661/2009 (*1) liitteessä II olevan B osan taulukossa 2.

    (*1)  Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EY) N:o 661/2009, annettu 13 päivänä heinäkuuta 2009 moottoriajoneuvojen, niiden perävaunujen sekä niihin tarkoitettujen järjestelmien, osien ja erillisten teknisten yksiköiden yleiseen turvallisuuteen liittyvistä tyyppihyväksyntävaatimuksista (EUVL L 200, 31.7.2009, s. 1).”"

    7)

    Muutetaan 20 artikla seuraavasti:

    a)

    Korvataan otsikko seuraavasti:

    ”Simulointivälineen käytön vaatimustenmukaisuuteen liittyvät ajoneuvonvalmistajan, hyväksyntäviranomaisen ja komission vastuulle kuuluvat tehtävät”

    b)

    Lisätään 1 kohtaan alakohta seuraavasti:

    ”Ajoneuvonvalmistajan on suoritettava vuosittain liitteessä X a vahvistettu tarkastustestausmenettely vähimmäismäärälle ajoneuvoja kyseisen liitteen 3 kohdan mukaisesti. Ajoneuvonvalmistajan on toimitettava hyväksyntäviranomaiselle kunkin vuoden joulukuun 31 päivään mennessä ja liitteessä X a olevan 8 kohdan mukaisesti testausseloste jokaisesta testatusta ajoneuvosta, säilytettävä testausselosteet vähintään 10 vuoden ajan ja saatettava ne pyynnöstä komission ja toisten jäsenvaltioiden hyväksyntäviranomaisten saataville.”

    c)

    Lisätään 2 kohtaan alakohdat seuraavasti:

    ”Jos ajoneuvo hylätään liitteessä X a vahvistetussa tarkastustestausmenettelyssä, hyväksyntäviranomaisen on liitteen X a mukaisesti käynnistettävä tutkimus kyseisen hylkäämisen syyn määrittämiseksi. Hyväksyntäviranomaisen on hylkäämisen syyn määritettyään ilmoitettava siitä viipymättä muiden jäsenvaltioiden hyväksyntäviranomaisille.

    Jos hylkäämisen syy liittyy simulointivälineen käyttöön, sovelletaan 21 artiklaa. Jos hylkäämisen syy on yhteydessä komponenttien, erillisten teknisten yksiköiden ja järjestelmien sertifioituihin hiilidioksidipäästöihin ja polttoaineenkulutukseen liittyviin ominaisuuksiin, sovelletaan 23 artiklaa.

    Jos komponenttien, erillisten teknisten yksiköiden tai järjestelmien sertifioinnissa ja simulointivälineen käytössä ei havaita sääntöjenvastaisuuksia, hyväksyntäviranomaisen on ilmoitettava komissiolle ajoneuvon hylkäämisestä. Komissio tutkii, johtuuko ajoneuvon hylkääminen simulointivälineestä tai liitteessä X a vahvistetusta tarkastustestausmenettelystä ja onko simulointivälinettä tai tarkastustestausmenettelyä tarpeen parantaa.”

    8)

    Korvataan 23 artiklan 1 kohdan ensimmäinen alakohta seuraavasti:

    ”1.   Jos hyväksyntäviranomainen havaitsee 20 ja 22 artiklan mukaisesti, että valmistajan toteuttamat toimenpiteet sen varmistamiseksi, että 12 artiklan 1 kohdassa lueteltujen komponenttien, erillisten teknisten yksiköiden ja järjestelmien hiilidioksidipäästöihin ja polttoaineenkulutukseen liittyvät ominaisuudet, jotka on sertifioitu 17 artiklan mukaisesti, eivät poikkea sertifioiduista arvoista, eivät ole riittäviä, hyväksyntäviranomaisen on pyydettävä valmistajaa toimittamaan suunnitelma korjaaviksi toimenpiteiksi 30 kalenteripäivän kuluessa hyväksyntäviranomaisen esittämän pyynnön vastaanottamisesta.”

    9)

    Muutetaan 24 artikla seuraavasti:

    a)

    Korvataan 1 kohdan a alakohta seuraavasti:

    ”a)

    liitteen I taulukossa 1 määriteltyjen ryhmien 4, 5, 9 ja 10 ajoneuvot, mukaan lukien kunkin ajoneuvoryhmän alaryhmään v kuuluvat ajoneuvot, 1 päivästä heinäkuuta 2019”

    b)

    Muutetaan 2 kohta seuraavasti:

    1)

    Korvataan toinen virke seuraavasti:

    ”Kunkin ajoneuvoryhmän alaryhmään v kuuluvien ajoneuvojen osalta sovelletaan 9 artiklassa tarkoitettua velvollisuutta tämän asetuksen voimaantulopäivästä.”

    2)

    Lisätään alakohta seuraavasti:

    ”Ensimmäisen alakohdan soveltamiseksi valmistuspäivällä tarkoitetaan

    a)

    vaatimustenmukaisuustodistuksen allekirjoittamispäivää

    b)

    jos vaatimustenmukaisuustodistusta ei ole annettu, päivää, jona ajoneuvon valmistenumero kiinnitettiin ensimmäisen kerran ajoneuvon asianomaisiin osiin.”

    c)

    Lisätään 3 kohta seuraavasti:

    ”3.   Tämän asetuksen 20 artiklan 1 kohtaa ja 20 artiklan 2 kohdan toista, kolmatta ja neljättä alakohtaa sovelletaan 1 päivästä heinäkuuta 2020. 21 artiklan 5 kohdan ja 23 artiklan 6 kohdan mukaisia korjaavia toimenpiteitä sovelletaan liitteessä X a vahvistetun tarkastustestausmenettelyn sisältämän ajoneuvon hylkäämistä koskevan tutkimuksen perusteella 1 päivästä heinäkuuta 2023.”

    10)

    Muutetaan liite I tämän asetuksen liitteen I mukaisesti.

    11)

    Muutetaan liite III tämän asetuksen liitteen II mukaisesti.

    12)

    Muutetaan liite IV tämän asetuksen liitteen III mukaisesti.

    13)

    Muutetaan liite V tämän asetuksen liitteen IV mukaisesti.

    14)

    Muutetaan liite VI tämän asetuksen liitteen V mukaisesti.

    15)

    Muutetaan liite VII tämän asetuksen liitteen VI mukaisesti.

    16)

    Muutetaan liite VIII tämän asetuksen liitteen VII mukaisesti.

    17)

    Muutetaan liite IX tämän asetuksen liitteen VIII mukaisesti.

    18)

    Muutetaan liite X tämän asetuksen liitteen IX mukaisesti.

    19)

    Lisätään uusi liite X a tämän asetuksen liitteen X mukaisesti.

    2 artikla

    Direktiivin 2007/46/EY muuttaminen

    Muutetaan direktiivin 2007/46/EY liitteet I, IV ja IX tämän asetuksen liitteen XI mukaisesti.

    3 artikla

    Voimaantulo ja soveltaminen

    Tämä asetus tulee voimaan kolmantena päivänä sen jälkeen, kun se on julkaistu Euroopan unionin virallisessa lehdessä.

    2 artiklaa sovelletaan 1 päivästä syyskuuta 2019.

    Tämä asetus on kaikilta osiltaan velvoittava, ja sitä sovelletaan sellaisenaan kaikissa jäsenvaltioissa.

    Tehty Brysselissä 19 päivänä helmikuuta 2019.

    Komission puolesta

    Puheenjohtaja

    Jean-Claude JUNCKER


    (1)  EUVL L 188, 18.7.2009, s. 1.

    (2)  EUVL L 263, 9.10.2007, s. 1.

    (3)  Komission asetus (EU) 2017/2400, annettu 12 päivänä joulukuuta 2017, Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EY) N:o 595/2009 täytäntöönpanosta raskaiden hyötyajoneuvojen hiilidioksidipäästöjen ja polttoaineenkulutuksen määrittämisen osalta ja Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivin 2007/46/EY ja komission asetuksen (EU) N:o 582/2011 muuttamisesta (EUVL L 349, 29.12.2017, s. 1).

    (4)  Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EU) 2018/956 uusien raskaiden hyötyajoneuvojen hiilidioksidipäästöjen ja polttoaineenkulutuksen seurannasta ja raportoinnista (EUVL L 173, 9.7.2018, s. 1).


    LIITE I

    Korvataan asetuksen (EU) N:o 2017/2400 liitteessä I oleva taulukko 1 seuraavasti:

    Taulukko 1

    Luokan N ajoneuvojen ajoneuvoryhmät

    Ajoneuvoryhmiin luokituksen kannalta merkityksellisten seikkojen kuvaus

    Ajoneuvoryhmä

    Käyttöprofiilin ja ajoneuvon konfiguraation määrittäminen

    Akselikonfiguraatio

    Alustakonfiguraatio

    Suurin teknisesti sallittu massa kuormitettuna (tonnia)

    Kaukoreitti

    Kaukoreitti (EMS)

    Alueellinen reitti

    Alueellinen reitti (EMS)

    Kaupunkireitti

    Kunnalliset palvelut

    Rakentaminen

    4 × 2

    Jäykkä kuorma-auto

    > 3,5–7,5

    (0)

     

    Jäykkä kuorma-auto (tai vetoajoneuvo) (**)

    > 7,5–10

    1

     

     

    R

     

    R

     

     

    Jäykkä kuorma-auto (tai vetoajoneuvo) (**)

    > 10–12

    2

    R+T1

     

    R

     

    R

     

     

    Jäykkä kuorma-auto (tai vetoajoneuvo) (**)

    > 12–16

    3

     

     

    R

     

    R

     

     

    Jäykkä kuorma-auto

    > 16

    4

    R+T2

     

    R

     

    R

    R

     

    Vetoajoneuvo

    > 16

    5

    T+ST

    T+ST+T2

    T+ST

    T+ST+T2

    T+ST

     

     

    Jäykkä kuorma-auto

    > 16

    4v (***)

     

     

     

     

     

    R

    R

    Vetoajoneuvo

    > 16

    5v (***)

     

     

     

     

     

     

    T+ST

    4x4

    Jäykkä kuorma-auto

    > 7,5–16

    (6)

     

    Jäykkä kuorma-auto

    > 16

    (7)

     

    Vetoajoneuvo

    > 16

    (8)

     

    6 × 2

    Jäykkä kuorma-auto

    kaikki painoluokat

    9

    R+T2

    R+D+ST

    R

    R+D+ST

     

    R

     

    Vetoajoneuvo

    kaikki painoluokat

    10

    T+ST

    T+ST+T2

    T+ST

    T+ST+T2

     

     

     

    Jäykkä kuorma-auto

    kaikki painoluokat

    9v (***)

     

     

     

     

     

    R

    R

    Vetoajoneuvo

    kaikki painoluokat

    10v (***)

     

     

     

     

     

     

    T+ST

    6 × 4

    Jäykkä kuorma-auto

    kaikki painoluokat

    11

    R+T2

    R+D+ST

    R

    R+D+ST

     

    R

    R

    Vetoajoneuvo

    kaikki painoluokat

    12

    T+ST

    T+ST+T2

    T+ST

    T+ST+T2

     

     

    T+ST

    6 × 6

    Jäykkä kuorma-auto

    kaikki painoluokat

    (13)

     

    Vetoajoneuvo

    kaikki painoluokat

    (14)

     

    8 × 2

    Jäykkä kuorma-auto

    kaikki painoluokat

    (15)

     

    8 × 4

    Jäykkä kuorma-auto

    kaikki painoluokat

    16

     

     

     

     

     

     

    R

    8 × 6 8 × 8

    Jäykkä kuorma-auto

    kaikki painoluokat

    (17)

     

    (*)

    EMS – Eurooppalainen moduulijärjestelmä

    T

    =

    Vetoajoneuvo

    R

    =

    Jäykkä kuorma-auto ja vakiokori

    T1, T2

    =

    Vakioperävaunut

    ST

    =

    Vakiopuoliperävaunu

    D

    =

    Vakioapuvaunu”


    (**)  Näissä ajoneuvoluokissa vetoajoneuvot katsotaan jäykiksi kuorma-autoiksi, mutta niillä on tietty vetoajoneuvon ajokuntoinen paino

    (***)  Ajoneuvoluokkien 4, 5, 9 ja 10 alaryhmä ”v”: näitä käyttöprofiileja sovelletaan ainoastaan työajoneuvoihin


    LIITE II

    Muutetaan asetuksen (EU) 2017/2400 liite III seuraavasti:

    (1)

    Korvataan 2 kohdan 1 alakohta seuraavasti:

    ”(1)   ”Parameter ID”: simulointivälineessä käytettävä tietyn syöttöparametrin tai syöttötietojoukon yksilöllinen tunniste”

    (2)

    Muutetaan 3 kohta seuraavasti:

    a)

    Korvataan taulukko 1 seuraavasti:

    Taulukko 1

    Syöttöparametrit ”Vehicle/General”

    Parameter name

    Parameter ID

    Type

    Unit

    Kuvaus/viite

    Manufacturer

    P235

    token

    [-]

     

    ManufacturerAddress

    P252

    token

    [-]

     

    Model

    P236

    token

    [-]

     

    VIN

    P238

    token

    [-]

     

    Date

    P239

    dateTime

    [-]

    Komponentin hash-tunnisteen luomispäivä ja -aika

    LegislativeClass

    P251

    string

    [-]

    Sallitut arvot: ”N2”, ”N3”

    VehicleCategory

    P036

    string

    [-]

    Sallitut arvot: ”Rigid Lorry”, ”Tractor”

    AxleConfiguration

    P037

    string

    [-]

    Sallitut arvot: ”4 × 2”, ”6 × 2”, ”6 × 4”, ”8 × 4”

    CurbMassChassis

    P038

    int

    [kg]

     

    GrossVehicleMass

    P041

    int

    [kg]

     

    IdlingSpeed

    P198

    int

    [1/min]

     

    RetarderType

    P052

    string

    [-]

    Sallitut arvot: ”None”, ”Losses included in Gearbox”, ”Engine Retarder”, ”Transmission Input Retarder”, ”Transmission Output Retarder”

    RetarderRatio

    P053

    double, 3

    [-]

     

    AngledriveType

    P180

    string

    [-]

    Sallitut arvot: ”None”, ”Losses included in Gearbox”, ”Separate Angledrive”

    PTOShaftsGearWheels (1)

    P247

    string

    [-]

    Sallitut arvot: ”none”, ”only the drive shaft of the PTO”, ”drive shaft and/or up to 2 gear wheels”, ”drive shaft and/or more than 2 gear wheels”, ”only one engaged gearwheel above oil level”

    PTOOtherElements (1)

    P248

    string

    [-]

    Sallitut arvot: ”none”, ”shift claw, synchronizer, sliding gearwheel”, ”multi-disc clutch”, ”multi-disc clutch, oil pump”

    CertificationNumberEngine

    P261

    token

    [-]

     

    CertificationNumberGearbox

    P262

    token

    [-]

     

    CertificationNumberTorqueconverter

    P263

    token

    [-]

     

    CertificationNumberAxlegear

    P264

    token

    [-]

     

    CertificationNumberAngledrive

    P265

    token

    [-]

     

    CertificationNumberRetarder

    P266

    token

    [-]

     

    CertificationNumberTyre

    P267

    token

    [-]

     

    CertificationNumberAirdrag

    P268

    token

    [-]

     

    ZeroEmissionVehicle

    P269

    boolean

    [-]

     

    VocationalVehicle

    P270

    boolean

    [-]

     

    NgTankSystem

    P275

    string

    [-]

    Sallitut arvot: ”Compressed”, ”Liquefied”

    Koskee vain ajoneuvoja, joiden moottorit käyttävät polttoainetyyppiä ”NG PI” (P193)

    Sleeper cab

    P276

    boolean

    [-]

     

    b)

    Korvataan taulukon 3 viimeinen rivi ”HVAC/Technology” seuraavasti:

    ”HVAC/Technology

    P185

    string

    [-]

    Sallitut arvot: ”None”, ”Default””

    c)

    Lisätään taulukko 5 seuraavasti:

    Taulukko 5

    ZE-HDV-, He-HDV- ja kaksipolttoaineajoneuvojen syöttöparametrit

    Parameter name

    Parameter ID

    Type

    Unit

    Kuvaus/viite

    Manufacturer

    P235

    token

    [-]

     

    ManufacturerAddress

    P252

    token

    [-]

     

    Model

    P236

    token

    [-]

     

    VIN

    P238

    token

    [-]

     

    Date

    P239

    dateTime

    [-]

    Komponentin hash-tunnisteen luomispäivä ja -aika

    LegislativeClass

    P251

    string

    [-]

    Sallitut arvot: ”N2”, ”N3”

    VehicleCategory

    P036

    string

    [-]

    Sallitut arvot: ”Rigid Lorry”, ”Tractor”

    CurbMassChassis

    P038

    int

    [kg]

     

    GrossVehicleMass

    P041

    int

    [kg]

     

    MaxNetPower1

    P277

    int

    [W]

    Jos He-HDV = Y: kaikkien ajolaitteeseen tai pyöriin yhdistettyjen energianmuuntimien suurin nettoteho

    MaxNetPower2

    P278

    int

    [W]

    Jos He-HDV = Y: kaikkien ajolaitteeseen tai pyöriin yhdistettyjen energianmuuntimien toiseksi suurin nettoteho

    ZE-HDV

    P269

    boolean

    [-]

     

    He-HDV

    P279

    boolean

    [-]

     

    DualFuelVehicle

    P280

    boolean

    [-]”

     

    d)

    Lisätään taulukko 6 seuraavasti:

    Taulukko 6

    Syöttöparametrit ”Advanced driver assistance systems”

    Parameter name

    Parameter ID

    Type

    Unit

    Kuvaus/viite

    EngineStopStart

    P271

    boolean

    [-]

    8.1.1 kohdan mukaisesti

    EcoRollWithoutEngineStop

    P272

    boolean

    [-]

    8.1.2 kohdan mukaisesti

    EcoRollWithEngineStop

    P273

    boolean

    [-]

    8.1.3 kohdan mukaisesti

    PredictiveCruiseControl

    P274

    string

    [-]

    8.1.4 kohdan mukaisesti, sallitut arvot: ”1,2”, ”1,2,3””

    (3)

    Poistetaan 4.3 kohdan toisen alakohdan d alakohta (”Ryhmien 1, 2 ja 3 ajoneuvojen osalta”)

    (4)

    Lisätään 8–8.4 kohta seuraavasti:

    ”8.   Kuljettajaa avustavat edistyneet järjestelmät:

    8.1

    Simulointivälineen syöttötiedoissa on ilmoitettava seuraavat kuljettajaa avustavien edistyneiden järjestelmien tyypit, joiden tarkoituksena on ensisijaisesti vähentää polttoaineenkulutusta ja hiilidioksidipäästöjä:

    8.1.1

    Moottorin sammutus-käynnistys ajoneuvon pysähdysten aikana: Järjestelmä, joka moottorin joutokäyntiajan lyhentämiseksi sammuttaa automaattisesti polttomoottorin ja käynnistää sen uudelleen ajoneuvon ollessa pysähdyksissä. Ajoneuvon pysähdyttyä sen moottorin on sammuttava automaattisesti viimeistään 3 sekunnin kuluttua.

    8.1.2

    Ekorullaus ilman moottorin sammutus-käynnistystoimintoa: Järjestelmä, joka kytkee automaattisesti polttomoottorin irti ajolaitteesta ajettaessa tietyissä olosuhteissa alamäkeen kaltevuuden ollessa pieni. Näiden jaksojen aikana polttomoottori käy joutokäynnillä. Järjestelmän on oltava aktiivinen ainakin kaikissa asetetuissa vakionopeuksissa, jotka ylittävät nopeuden 60 km/h.

    8.1.3

    Ekorullaus moottorin sammutus-käynnistystoiminnon kanssa: Järjestelmä, joka kytkee automaattisesti polttomoottorin irti ajolaitteesta ajettaessa tietyissä olosuhteissa alamäkeen kaltevuuden ollessa pieni. Näiden jaksojen aikana polttomoottori sammutetaan lyhyen viipeen jälkeen ja pidetään sammutettuna suurimman osan ekorullausvaiheesta. Järjestelmän on oltava aktiivinen ainakin kaikissa asetetuissa vakionopeuksissa, jotka ylittävät nopeuden 60 km/h.

    8.1.4

    Ennakoiva vakionopeussäädin (PCC): Järjestelmät, jotka optimoivat potentiaalisen energian käytön ajosyklin aikana saatavilla olevien tien kaltevuutta koskevien ennakkotietojen ja GPS-järjestelmän avulla. Simulointivälineen syöttötiedoissa ilmoitetussa PCC-järjestelmässä olevien tien kaltevuutta koskevien ennakkotietojen on ulotuttava yli 1 000 metriä eteenpäin, ja järjestelmän on katettava kaikki seuraavat toiminnot:

    1)

    Harjannerullaus (”crest coasting”)

    Harjannetta lähestyttäessä ajoneuvon nopeutta pienennetään vakionopeussäätimeen asetettuun nopeuteen nähden, ennen kuin ajoneuvo saavuttaa pisteen, jossa sen nopeus alkaa kiihtyä pelkästään painovoiman vaikutuksesta, jotta jarrutusta voidaan vähentää alamäkivaiheessa.

    2)

    Kiihdytys ilman moottorivoimaa

    Alamäkeen ajettaessa ajoneuvon nopeuden ollessa alhainen ja kaltevuuden ollessa jyrkkä ajoneuvoa kiihdytetään ilman moottorivoimaa, jotta alamäessä jarrutusta voidaan pienentää.

    3)

    Notkelmarullaus (”dip coasting”)

    Kun ajoneuvo alamäkeen ajettaessa jarruttaa ylinopeudessa, ennakoiva vakionopeussäädin nostaa hetkeksi ylinopeutta suurinopeuksisen alamäkivaiheen lopuksi. Ylinopeus on vakionopeussäätimeen asetettua nopeutta suurempi nopeus.

    Ennakoiva vakionopeussäädinjärjestelmä voidaan ilmoittaa simulointivälineeseen syöttötietona, jos se sisältää joko 1 ja 2 kohdassa tai 1, 2 ja 3 kohdassa mainitut toiminnot.

    8.2

    Taulukossa 7 esitetyt kuljettajaa avustavien edistyneiden järjestelmien 11 yhdistelmää ovat simulointivälineen syöttöparametrejä.

    Taulukko 7

    Simulointivälineen syöttöparametreinä olevat kuljettajaa avustavien edistyneiden järjestelmien yhdistelmät

    Yhdistelmän nro

    Moottorin sammutus-käynnistys ajoneuvon pysähdysten aikana

    Ekorullaus ilman moottorin sammutus-käynnistystoimintoa

    Ekorullaus moottorin sammutus-käynnistystoiminnon kanssa

    Ennakoiva vakionopeussäädin

    1

    kyllä

    ei

    ei

    ei

    2

    ei

    kyllä

    ei

    ei

    3

    ei

    ei

    kyllä

    ei

    4

    ei

    ei

    ei

    kyllä

    5

    kyllä

    kyllä

    ei

    ei

    6

    kyllä

    ei

    kyllä

    ei

    7

    kyllä

    ei

    ei

    kyllä

    8

    ei

    kyllä

    ei

    kyllä

    9

    ei

    ei

    kyllä

    kyllä

    10

    kyllä

    kyllä

    ei

    kyllä

    11

    kyllä

    ei

    kyllä

    kyllä

    8.3

    Kaikkien simulointivälineen syöttötiedoissa ilmoitettavien kuljettajaa avustavien edistyneiden järjestelmien on jokaisen virrankatkaisu-virrankytkentäsyklin jälkeen oletusarvoisesti toimittava polttoaineensäästötilassa.

    8.4

    Jos kuljettajaa avustava edistynyt järjestelmä ilmoitetaan simulointivälineen syöttötiedoissa, järjestelmän olemassaolo on voitava tarkastaa todellisten ajo-olosuhteiden ja järjestelmän määrityksien perusteella siten kuin 8.1 kohdassa esitetään. Jos ilmoitetaan tietty järjestelmien yhdistelmä, on osoitettava myös, miten toiminnot (esim. ennakoiva vakionopeussäädin sekä ekorullaus moottorin sammutus-käynnistystoiminnon kanssa) toimivat yhdessä. Tarkastusmenettelyssä on otettava huomioon, että järjestelmät tarvitsevat tietyt reunaehdot ollakseen aktiivisia (esimerkiksi moottorin oltava käyttölämpötilassa moottorin sammutus-käynnistystoimintoa varten, tietyt ajoneuvon nopeusalueet ennakoivan vakionopeussäätimen osalta ja tietyt tien kaltevuuden ja ajoneuvon massan suhteet ekorullauksen osalta). Ajoneuvonvalmistajan on toimitettava reunaehtojen toiminnallinen kuvaus järjestelmien ollessa inaktiivisina tai kun niiden tehokkuutta on vähennetty. Hyväksyntäviranomainen voi pyytää hakijalta näiden reunaehtojen tekniset perustelut hyväksyntää varten ja arvioida niiden vaatimustenmukaisuuden.”

    (1)  Jos vaihteistoon on asennettu useita voimanulosoton kytkentälaitteita, ilmoitetaan ainoastaan komponentit, joiden häviöt ovat yhdistettyjen kriteerien ”PTOShaftsGearWheels” ja ”PTOShaftsOtherElements” osalta suurimmat liitteessä IX olevan 3.6 kohdan mukaisesti.”


    LIITE III

    Muutetaan asetuksen (EU) 2017/2400 liite IV seuraavasti:

    (1)

    Muutetaan OSA I seuraavasti:

    a)

    Lisätään 1.1.9–1.1.13 kohta seuraavasti:

    ”1.1.9

    Työajoneuvo (kyllä/ei) …

    1.1.10

    Päästötön raskas hyötyajoneuvo (kyllä/ei) …

    1.1.11

    Sähkökäyttöinen raskas hybridiajoneuvo (kyllä/ei) …

    1.1.12

    Kaksipolttoaineajoneuvo (kyllä/ei) …

    1.1.13

    Makuuohjaamo (kyllä/ei) …”

    b)

    Korvataan 1.2.7 ja 1.2.8 kohta seuraavasti:

    ”1.2.7

    Polttoainetyyppi (diesel – puristussytytys / paineistettu maakaasu – kipinäsytytys / nesteytetty maakaasu – kipinäsytytys …) …

    1.2.8

    Moottorin syöttötietojen ja oheissyöttötietojen hash-tunniste: …”

    c)

    Korvataan 1.3.9 kohta seuraavasti:

    ”1.3.9

    Vaihteiston syöttötietojen ja oheissyöttötietojen hash-tunniste: …”

    d)

    Korvataan 1.4.4 kohta seuraavasti:

    ”1.4.4

    Muiden momenttia siirtävien komponenttien syöttötietojen ja oheissyöttötietojen hash-tunniste: …”

    e)

    Korvataan 1.5.4 kohta seuraavasti:

    ”1.5.4

    Momentinmuuntimen syöttötietojen ja oheissyöttötietojen hash-tunniste: …”

    f)

    Korvataan 1.6.5 kohta seuraavasti:

    ”1.6.5

    Voimansiirron lisäkomponenttien syöttötietojen ja oheissyöttötietojen hash-tunniste: …”

    g)

    Korvataan 1.7.6 kohta seuraavasti:

    ”1.7.6

    Akselin syöttötietojen ja oheissyöttötietojen hash-tunniste: …”

    h)

    Korvataan 1.8.5 kohta seuraavasti:

    ”1.8.5

    Ilmanvastuksen syöttötietojen ja oheissyöttötietojen hash-tunniste: …”

    i)

    Lisätään 1.9.3 a kohta seuraavasti:

    ”1.9.3 a

    Renkaiden syöttötietojen ja oheissyöttötietojen hash-tunniste, akseli 1: …”

    j)

    Lisätään 1.9.7 a kohta seuraavasti:

    ”1.9.7 a

    Renkaiden syöttötietojen ja oheissyöttötietojen hash-tunniste, akseli 2: …”

    k)

    Lisätään 1.9.11 a kohta seuraavasti:

    ”1.9.11 a

    Renkaiden syöttötietojen ja oheissyöttötietojen hash-tunniste, akseli 3: …”

    l)

    Lisätään 1.9.16 kohta seuraavasti:

    ”1.9.16

    Renkaiden syöttötietojen ja oheissyöttötietojen hash-tunniste, akseli 4: …”

    m)

    Lisätään 1.12–1.12.4 kohta seuraavasti:

    ”1.12   Kuljettajaa avustavat edistyneet järjestelmät (ADAS)

    1.12.1

    Moottorin sammutus-käynnistys ajoneuvon pysähdysten aikana (kyllä/ei) …

    1.12.2

    Ekorullaus ilman moottorin sammutus-käynnistystoimintoa (kyllä/ei) …

    1.12.3

    Ekorullaus moottorin sammutus-käynnistystoiminnon kanssa (kyllä/ei) …

    1.12.4

    Ennakoiva vakionopeussäädin (kyllä/ei) …”

    n)

    Korvataan 2.1.1 kohta seuraavasti:

    ”2.1.1

    Käyttöprofiili [kaukoreitti, kaukoreitti (EMS), alueellinen reitti, alueellinen reitti (EMS), kaupunkireitti, kunnalliset palvelut, rakentaminen] …”

    o)

    Korvataan 3.1.4 kohta seuraavasti:

    ”3.1.4

    Valmistajan kirjanpitotiedoston kryptografinen hash-tunniste …”

    (2)

    Muutetaan OSA II seuraavasti:

    a)

    Korvataan 1.1.7 kohta seuraavasti:

    ”1.1.7

    Malli …”

    b)

    Lisätään 1.1.9–1.1.13 kohta seuraavasti:

    ”1.1.9

    Työajoneuvo (kyllä/ei) …

    1.1.10

    Päästötön raskas hyötyajoneuvo (kyllä/ei) …

    1.1.11

    Sähkökäyttöinen raskas hybridiajoneuvo (kyllä/ei) …

    1.1.12

    Kaksipolttoaineajoneuvo (kyllä/ei) …

    1.1.13

    Makuuohjaamo (kyllä/ei) …”

    c)

    Korvataan 1.2.3 kohta seuraavasti:

    ”1.2.3

    Polttoainetyyppi (diesel – puristussytytys / paineistettu maakaasu – kipinäsytytys / nesteytetty maakaasu – kipinäsytytys …) …”

    d)

    Korvataan 1.2.9 kohta seuraavasti:

    ”1.2.9

    Moottoriajoneuvon kaikkien renkaiden keskimääräinen vierintävastuskerroin (RRC): …”

    e)

    Lisätään 1.2.10–1.2.14 kohta seuraavasti:

    ”1.2.10

    Moottoriajoneuvon kaikkien renkaiden keskimääräinen polttoainetaloudellisuusluokka asetuksen (EY) N:o 1222/2009 mukaisesti …

    1.2.11

    Moottorin sammutus-käynnistys ajoneuvon pysähdysten aikana (kyllä/ei) …

    1.2.12

    Ekorullaus ilman moottorin sammutus-käynnistystoimintoa (kyllä/ei) …

    1.2.13

    Ekorullaus moottorin sammutus-käynnistystoiminnon kanssa (kyllä/ei) …

    1.2.14

    Ennakoiva vakionopeussäädin (kyllä/ei) …”

    f)

    Lisätään 2–3 kohta seuraavasti:

    ”2.   Ajoneuvon hiilidioksidipäästöt ja polttoaineenkulutus (kullekin hyötykuorma-/käyttöprofiiliyhdistelmälle)

    2.1   Pieni hyötykuorma [kg]:

     

    Ajoneuvon keskinopeus

    CO2-päästöt

    Polttoaineenkulutus

    Kaukoreitti

    … km/h

    … g/km

    … g/t-km

    … g/m3-km

    … l/100km

    … l/t-km

    … l/m3-km

    Kaukoreitti (EMS)

    … km/h

    … g/km

    … g/t-km

    … g/m3-km

    … l/100km

    … l/t-km

    … l/m3-km

    Alueellinen reitti

    … km/h

    … g/km

    … g/t-km

    … g/m3-km

    … l/100km

    … l/t-km

    … l/m3-km

    Alueellinen reitti (EMS)

    … km/h

    … g/km

    … g/t-km

    … g/m3-km

    … l/100km

    … l/t-km

    … l/m3-km

    Kaupunkireitti

    … km/h

    … g/km

    … g/t-km

    … g/m3-km

    … l/100km

    … l/t-km

    … l/m3-km

    Kunnalliset palvelut

    … km/h

    … g/km

    … g/t-km

    … g/m3-km

    … l/100km

    … l/t-km

    … l/m3-km

    Rakentaminen

    … km/h

    … g/km

    … g/t-km

    … g/m3-km

    … l/100km

    … l/t-km

    … l/m3-km

    2.2   Edustava hyötykuorma [kg]:

     

    Ajoneuvon keskinopeus

    CO2-päästöt

    Polttoaineenkulutus

    Kaukoreitti

    … km/h

    … g/km

    … g/t-km

    … g/m3-km

    … l/100km

    … l/t-km

    … l/m3-km

    Kaukoreitti (EMS)

    … km/h

    … g/km

    … g/t-km

    … g/m3-km

    … l/100km

    … l/t-km

    … l/m3-km

    Alueellinen reitti

    … km/h

    … g/km

    … g/t-km

    … g/m3-km

    … l/100km

    … l/t-km

    … l/m3-km

    Alueellinen reitti (EMS)

    … km/h

    … g/km

    … g/t-km

    … g/m3-km

    … l/100km

    … l/t-km

    … l/m3-km

    Kaupunkireitti

    … km/h

    … g/km

    … g/t-km

    … g/m3-km

    … l/100km

    … l/t-km

    … l/m3-km

    Kunnalliset palvelut

    … km/h

    … g/km

    … g/t-km

    … g/m3-km

    … l/100km

    … l/t-km

    … l/m3-km

    Rakentaminen

    … km/h

    … g/km

    … g/t-km

    … g/m3-km

    … l/100km

    … l/t-km

    … l/m3-km

    2.3   Ajoneuvokohtaiset CO2-päästöt [gCO2/tkm] …

    2.4   Keskimääräinen hyötykuorma-arvo [t] …

    2.5   Ohjelmistot ja käyttäjille annettavat tiedot

    Simulointivälineen versio

    [X.X.X]

    Simulointipäivä ja -aika

    [-]

    3.   Valmistajan kirjanpitotiedoston kryptografinen hash-tunniste …”

    (3)

    Poistetaan OSA III.


    LIITE IV

    Muutetaan asetuksen (EU) 2017/2400 liite V seuraavasti:

    (1)

    Korvataan 3.1.5 kohdan 4 alakohta seuraavasti:

    ”(4)

    Moottorin jäähdytysnesteen virtaus (tai vaihtoehtoisesti paine-ero lämmönvaihtimen moottorinpuoleisessa osassa) ja moottorin jäähdytysnesteen lämpötila on asetettava arvoon, joka edustaa ajoneuvoon asennettua järjestelmää vertailuympäristöolosuhteissa, kun moottoria käytetään nimellispyörimisnopeudella ja täydellä kuormituksella ja moottorin termostaatti on täysin auki. Tämä asetus on jäähdytysnesteen vertailulämpötila. Kaikkien testiajojen osalta, jotka tehdään CO2-moottoriperheen tietyn moottorin sertifioimiseksi, jäädytysjärjestelmän asetusta ei muuteta jäähdytysjärjestelmän moottorinpuoleisessa osassa eikä sen testipenkin puoleisessa osassa. Jäähdytysnesteen lämpötila on testipenkin puolella pidettävä suhteellisen vakaana hyvää teknistä käytäntöä noudattaen. Testipenkin puolella olevan lämmönvaihtimen jäähdytysnesteen lämpötila ei saa ylittää termostaatin nimellistä käynnistymislämpötilaa lämmönvaihtimen jälkeen.”

    (2)

    Muutetaan 3.2 kohta seuraavasti:

    a)

    korvataan viides kappale seuraavasti:

    ”NCV:n kahden eri arvon, jotka eivät eroa toisistaan enemmän kuin 440 joulea polttoainegrammaa kohti, keskiarvo on kirjattava yksikkönä MJ/kg pyöristettynä kahden desimaalin tarkkuuteen standardin ASTM E 29–06 mukaisesti.”

    b)

    lisätään kappale seuraavasti:

    ”Kaasumaisten polttoaineiden tapauksessa sallitaan poikkeuksellisesti vaihdokset eri tuotantoerien polttoainesäiliöiden välillä. Tällöin lasketaan kunkin käytetyn polttoaine-erän NCV ja kirjataan suurin arvo.”

    c)

    korvataan taulukon 1 viimeinen rivi ”Maakaasu / kipinäsytytys” seuraavasti:

    ”Maakaasu / kipinäsytytys

    G25 tai GR

    ISO 6976 tai ASTM 3588”

    (3)

    Korvataan 4.3.5.2.1 kohdan seitsemäs kappale seuraavasti:

    ”Moottorin tavoitepyörimisnopeuden kuusi lisäasetuspistettä määritetään seuraavien säännösten mukaisesti:

    (1)

    Jos dn44 on pienempi tai yhtä suuri kuin (dn35 + 5) ja pienempi tai yhtä suuri kuin (dn53 + 5), moottorin tavoitepyörimisnopeuden kuusi lisäasetuspistettä määritetään jakamalla kukin kahdesta alueesta, toinen arvosta nidle arvoon nA ja toinen arvosta nB arvoon n95h, neljään tasavälein sijaitsevaan jaksoon.

    (2)

    Jos (dn35 + 5) on pienempi kuin dn44 ja dn35 on pienempi kuin dn53, moottorin tavoitepyörimisnopeuden kuusi lisäasetuspistettä määritetään jakamalla alue arvosta nidle arvoon nA kolmeen tasavälein sijaitsevaan jaksoon ja alue arvosta nB arvoon n95h viiteen tasavälein sijaitsevaan jaksoon.

    (3)

    Jos (dn53 + 5) on pienempi kuin dn44 ja dn53 on pienempi kuin dn35, moottorin tavoitepyörimisnopeuden kuusi lisäasetuspistettä määritetään jakamalla alue arvosta nidle arvoon nA viiteen tasavälein sijaitsevaan jaksoon ja alue arvosta nB arvoon n95h kolmeen tasavälein sijaitsevaan jaksoon.”

    (4)

    Korvataan 4.3.5.2.2 kohdan toinen kappale seuraavasti:

    ”Kaikki moottorin tavoitepyörimisnopeuden tietyn asetuspisteen kohdalla olevat tavoitevääntömomentin asetuspisteet, jotka ylittävät raja-arvon, joka määritetään tässä moottorin tavoitepyörimisnopeuden asetuspisteessä olevasta täyskuormituksen vääntömomentin arvosta miinus 5 prosenttia suurimmasta kokonaisvääntömomentista Tmax_overall, on korvattava yhdellä täyskuormituksen tavoitevääntömomentin asetuspisteellä kyseisessä moottorin tavoitepyörimisnopeuden asetuspisteessä. Kaikki kyseiset korvaavat asetuspisteet mitataan vain kerran 4.3.5.5 kohdassa määritellyn FCMC-testinkulun mukaisesti. Kuvassa 2 on esimerkki tavoitevääntömomentin asetuspisteiden määrityksestä.”

    (5)

    Korvataan 5.1 kohdan ensimmäinen kappale seuraavasti:

    ”Moottorin kokonaistyö syklin aikana tai tietyn ajan kuluessa on määritettävä tämän liitteen 3.1.2 kohdan ja E-säännön nro 49 muutossarjan 06 liitteessä 4 olevien 6.3.5 ja 7.4.8 kohdan mukaisesti määritetyn moottorin tehon kirjatuista arvoista.”

    (6)

    Korvataan 5.3.3.1 kohdassa olevan taulukon 4 viimeinen rivi ”Maakaasu / kipinäsytytys” seuraavasti:

    ”Maakaasu / kipinäsytytys

    G25 tai GR

    45,1”

    (7)

    Korvataan 6.1.8 kohdan toinen kappale otsikon jälkeen seuraavasti:

    ”Arvo pyöristetään kahden desimaalin tarkkuuteen standardin ASTM E 29–06 mukaisesti.”

    (8)

    Muutetaan lisäyksessä 2 oleva OSA 1 seuraavasti:

    a)

    Korvataan rivi 3.2.2.2 seuraavasti:

    ”3.2.2.2.

    Raskaat hyötyajoneuvot: dieselöljy / bensiini / nestekaasu / maakaasu / etanoli (ED95) / etanoli (E85) (1)”

     

     

     

     

     

     

    b)

    Poistetaan rivi 3.2.17.8.1.0.2.

    c)

    Lisätään ilmoituslomakkeen lisäykseen 4.4 kohta seuraavasti:

    ”4.4

    Vertailupolttoaineen tyyppi (testauksessa käytettävän vertailupolttoaineen tyyppi komission asetuksen (EU) 2017/2400 liitteessä V olevan 3.2 kohdan mukaisesti)”

    (9)

    Muutetaan lisäys 3 seuraavasti:

    a)

    Lisätään 1.7.3 kohta seuraavasti:

    ”1.7.3

    Vääntömomentin arvot, jotka ovat 1.7.1 ja 1.7.2 kohdassa kuvattuun vertailukohtaan liittyvän toleranssialueen sisällä, katsotaan samansuuruisiksi. Toleranssialue on +20 Nm tai +2 prosenttia CO2-kantamoottorin vääntömomentista tietyllä moottorin pyörimisnopeudella, sen mukaan kumpi on suurempi.”

    b)

    Korvataan 1.8.1 kohta seuraavasti:

    ”1.8.1

    CO2-kantamoottorin joutokäyntinopeuden nidle, sellaisena kuin valmistaja on sen ilmoittanut sertifiointia hakiessaan tämän liitteen lisäyksessä 2 olevan 3.2.1.6 kohdan mukaisessa ilmoituslomakkeessa, on oltava yhtä suuri tai pienempi kuin kaikilla muilla saman CO2-moottoriperheen moottoreilla.”

    (10)

    Muutetaan lisäys 4 seuraavasti:

    a)

    Muutetaan 4 kohta seuraavasti:

    i)

    korvataan ensimmäinen kappale seuraavasti:

    ”Niiden moottorien vähimmäismäärä, jotka on testattava kustakin CO2-moottoriperheestä, määritetään jakamalla nCOP,base arvolla nCOP,fam, jotka molemmat on määritetty 2 kohdan mukaisesti. Tuloksena saatu arvo nCOP,min pyöristetään lähimpään kokonaislukuun. Jos tuloksena saatu arvo nCOP,min on pienempi kuin 4, se asetetaan arvoon 4, ja jos se on suurempi kuin 19, se asetetaan arvoon 19.”

    ii)

    korvataan viidennen kappaleen 3 kohdan kolmas virke seuraavasti:

    ”Kaasumaisten vertailupolttoaineiden (G25/GR, nestekaasupolttoaine B) NCV on laskettava kaasumaisen vertailupolttoaineen toimittajan toimittamasta polttoaineanalyysistä tämän liitteen taulukossa 1 esitettyjen sovellettavien standardien mukaisesti.”

    b)

    Korvataan 8 kohta seuraavasti:

    ”8.   Vaatimustenmukaisuuden raja-arvot tehtäessä yksi testi

    Dieselmoottorien osalta vaatimustenmukaisuuden arvioinnissa yhden testatun moottorin raja-arvo on 6 kohdan mukaisesti määritetty tavoitearvo + 4 prosenttia.

    Kaasumoottorien osalta vaatimustenmukaisuuden arvioinnissa yhden testatun moottorin raja-arvo on 6 kohdan mukaisesti määritetty tavoitearvo + 5 prosenttia.”

    (11)

    Muutetaan lisäyksessä 5 oleva 1 kohta seuraavasti:

    a)

    Korvataan ensimmäisen kohdan iii alakohta seuraavasti:

    ”iii.

    Vakautusvaihe: Lämmittämisen tai vaihtoehtoisen lämmittämisen (vaihe v) jälkeen moottoria käytetään pienimmällä käyttäjän ohjaussyötteellä nopeudella npref 130 ± 2 sekunnin ajan tuulettimen ollessa pois toiminnasta (nfan_disengage < 0,75 * nengine * rfan). Tästä ajasta 60 ± 1 ensimmäistä sekuntia katsotaan vakautusajaksi, jonka aikana moottorin todellinen pyörimisnopeus on pidettävä ± 5 rpm:n rajoissa arvosta npref..”

    b)

    Korvataan toisessa kappaleessa olevien selitysten viimeinen rivi rfan seuraavasti:

    ”rfan viskokytkimen moottorinpuoleisen kierrosluvun ja kampiakselin kierrosluvun välinen suhde”

    (12)

    Muutetaan lisäys 6 seuraavasti:

    a)

    Korvataan 1.1 kohta seuraavasti:

    ”1.1

    Valmistajan nimi tai tavaramerkki”

    b)

    Korvataan 1.5 ja 1.5.1 kohta seuraavasti:

    1.5   Jos tämän asetuksen mukainen sertifiointi on myönnetty samaan aikaan kuin asetuksen (EU) N:o 582/2011 mukainen moottorin tyyppihyväksyntä erillisenä teknisenä yksikkönä, 1.4 kohdassa säädettyjen merkintöjen jälkeen voidaan lisätä vinoviiva (/) ja asetuksen (EU) N:o 582/2011 liitteen I lisäyksessä 8 vaaditut merkinnät.

    1.5.1   Esimerkki sertifiointimerkistä ja merkin mitat (yhdistetty merkintä)

    Image 1

    Edellä esitetty moottoriin kiinnitetty sertifiointimerkki osoittaa, että asianomainen tyyppi on sertifioitu Puolassa (e20) asetuksen (EU) N:o 582/2011 mukaisesti. ”D” tarkoittaa dieseliä ja sen jälkeen tuleva ”C” päästövaihetta, ja sitä seuraavat neljä numeroa (0004) muodostavat perushyväksyntänumeron, jonka hyväksyntäviranomainen on antanut moottorille asetuksen (EU) N:o 582/2011 mukaisesti. Vinoviivan jälkeen tulevat kaksi numeroa ilmoittavat tämän asetuksen viimeisimmälle tekniselle tarkistukselle annetun järjestysnumeron, jonka jälkeen seuraa moottoria tarkoittava E-kirjain sekä neljä numeroa, jotka ilmaisevat hyväksyntäviranomaisen antaman numeron tämän asetuksen mukaista sertifiointia varten (tämän asetuksen mukainen perushyväksyntänumero).”

    c)

    Korvataan 2.1 kohta seuraavasti:

    ”2.1

    Moottorien sertifiointinumero koostuu seuraavista:

    eX*YYYY/YYYY*ZZZZ/ZZZZ*E*0000*00

    Osa 1

    Osa 2

    Osa 3

    Lisäkirjain osaan 3

    Osa 4

    Osa 5

    Sertifioinnin myöntänyt maa

    Raskaiden hyötyajoneuvojen CO2-sertifiointiasetus (2017/2400)

    Viimeisin muutosasetus (ZZZZ/ZZZZ)

    E = moottori

    Perussertifiointinumero 0000

    Laajennus 00”

    (13)

    Muutetaan lisäys 7 seuraavasti:

    a)

    Korvataan määritelmien 1 alakohta seuraavasti:

    ”(1)   ”Parameter ID”: simulointivälineessä käytettävä tietyn syöttöparametrin tai syöttötietojoukon yksilöllinen tunniste”

    b)

    Muutetaan taulukko 1 seuraavasti:

    Korvataan otsikon jälkeen tuleva kolmas rivi ”TechnicalReportId” ja viimeinen rivi ”FuelType” seuraavasti:

    ”CertificationNumber

    P202

    token

    [-]

     

    FuelType

    P193

    string

    [-]

    Sallitut arvot: ”Diesel CI”, ”Ethanol CI”, ”Petrol PI”, ”Ethanol PI”, ”LPG PI”, ”NG PI”, ”NG CI””

    (14)

    Korvataan lisäyksessä 8 oleva 8.1 kohta seuraavasti:

    ”8.1

    Jos moottorin pyörimisnopeuden keskimääräinen tallennustiheys alun perin kirjatulla täyskuormituskäyrällä on pienempi kuin 6, muuntaminen tehdään laskemalla tulostiedoista aritmeettiset keskiarvot ± 4 rpm:n välein tietystä asetuspisteestä perustuen täyskuormituskäyrän syöttötietoihin alun perin kirjatussa resoluutiossa. Jos moottorin pyörimisnopeuden keskimääräinen tallennustiheys alun perin kirjatulla täyskuormituskäyrällä on suurempi kuin 6, muuntaminen tehdään lineaarisella interpoloinnilla perustuen täyskuormituskäyrän syöttötietoihin alun perin kirjatussa resoluutiossa.”

    LIITE V

    Muutetaan asetuksen (EU) 2017/2400 liite VI seuraavasti:

    (1)

    Korvataan 3.1.2.1 kohdassa neljäs kappale otsikon jälkeen seuraavasti:

    ”Ajoneuvon vaihteiston ja vaihteen kokonaistestausaika saa olla enintään 5 kertaa vaihdekohtainen todellinen testausaika (jolloin vaihteisto voidaan testata uudelleen mittaus- tai testipenkkivirheen vuoksi).”

    (2)

    Korvataan 3.3.8.2 kohdan toinen virke seuraavasti:

    ”Mitatun keskimääräisen vääntömomentin käyttöakselilla pitää olla pienempi kuin ± 5 Nm tai ± 0,5 % verrattuna kullekin mitatulle käyttöpisteelle asetettuun momenttiin koko momenttihäviömittaussarjassa sen mukaan, kumpi arvo on suurempi.”

    (3)

    Korvataan 5.1.6.2.2.4 kohdan 1 alakohta seuraavasti:

    ”(1)

    Mitataan koko vaihteiston hidastin mukaan luettuna kuormasta riippumaton momenttihäviö, kuten 3.1 kohdassa määritellään vaihteiston testaamiseksi jollakin suuremmista vaihteista.

    Tl,in,withret ”.

    (4)

    Korvataan 8.1.3 kohdan kolmas kappale seuraavasti:

    X:n arvoksi asetetaan 1,5 %, kun kyse on SMT-, AMT- tai DCT-vaihteistosta, ja 3 %, kun kyse on automaattisesta pikavaihteistosta tai useammalla kuin kahdella kitkakytkimellä varustetusta vaihteistosta.”

    (5)

    Muutetaan lisäys 2 seuraavasti:

    a)

    Korvataan ”Vaihteistoa koskevan ilmoituslomakkeen” kansilehdellä ilmaisu ”Vaihteiston tyyppi:” ilmaisulla ”Vaihteiston tyyppi/perhe (tapauksen mukaan):”.

    b)

    Poistetaan osan 1 kohdat 0.0–0.9.

    (6)

    Muutetaan lisäys 3 seuraavasti:

    a)

    Korvataan ”Hydrodynaamista momentinmuunninta koskevan ilmoituslomakkeen” kansilehdellä ilmaisu ”Momentinmuuntimen tyyppi:” ilmaisulla ”Momentinmuuntimen tyyppi/perhe (tapauksen mukaan):”.

    b)

    Poistetaan osan 1 kohdat 0.0–0.9.

    (7)

    Muutetaan lisäys 4 seuraavasti:

    a)

    Korvataan ”Muita momenttia siirtäviä komponentteja (OTTC) koskevan ilmoituslomakkeen” kansilehdellä ilmaisu ”OTTC:n tyyppi:” ilmaisulla ”OTTC:n tyyppi/perhe (tapauksen mukaan):”.

    b)

    Poistetaan osan 1 kohdat 0.0–0.9.

    (8)

    Muutetaan lisäys 5 seuraavasti:

    a)

    Korvataan ”Voimansiirron lisäkomponentteja (ADC) koskevan ilmoituslomakkeen” kansilehdellä ilmaisu ”ADC:n tyyppi:” ilmaisulla ”ADC:n tyyppi/perhe (tapauksen mukaan):”.

    b)

    Poistetaan osan 1 kohdat 0.0–0.9.

    (9)

    Muutetaan lisäys 7 seuraavasti:

    a)

    Korvataan 1.1 ja 1.2 kohta seuraavasti:

    ”1.1

    Valmistajan nimi tai tavaramerkki

    1.2

    Merkki ja tyypin tunniste sellaisena kuin ne on kirjattu tämän liitteen lisäyksissä 2–5 olevan ilmoituslomakkeen kohtiin 0.2 ja 0.3”.

    b)

    Korvataan 1.4 kohdassa olevan taulukon 1 ensimmäinen rivi seuraavasti:

    ”G

    Vaihteisto”.

    c)

    Korvataan 1.5 kohta seuraavasti:

    ”1.5

    Esimerkki sertifiointimerkistä

    Image 2

    Edellä esitetty vaihteistoon, momentinmuuntimeen, muuhun momenttia siirtävään komponenttiin tai voimansiirron lisäkomponenttiin kiinnitetty sertifiointimerkki osoittaa, että asianomainen tyyppi on sertifioitu Puolassa (e20) tämän asetuksen mukaisesti. Ensimmäiset kaksi numeroa (00) ilmoittavat tähän asetukseen tehdylle viimeisimmälle tekniselle tarkistukselle annetun järjestysnumeron. Seuraava merkki osoittaa, että sertifikaatti on myönnetty vaihteistolle (G). Viimeiset neljä numeroa (0004) muodostavat perushyväksyntänumeron, jonka hyväksyntäviranomainen on antanut vaihteistolle.”

    d)

    Korvataan 2.1 kohta seuraavasti:

    ”2.1

    Vaihteiston, momentinmuuntimen, muun momenttia siirtävän komponentin tai voimansiirron lisäkomponentin sertifiointinumero koostuu seuraavista:

    eX*YYYY/YYYY*ZZZZ/ZZZZ*X*0000*00

    Osa 1

    Osa 2

    Osa 3

    Lisäkirjain osaan 3

    Osa 4

    Osa 5

    Sertifikaatin myöntänyt maa

    Raskaiden hyötyajoneuvojen CO2-sertifiointiasetus (2017/2400)

    Viimeisin muutosasetus (ZZZZ/ZZZZ)

    Ks. tämän lisäyksen taulukko 1

    Perussertifiointinumero 0000

    Laajennus 00”

    (10)

    Muutetaan lisäys 12 seuraavasti:

    a)

    Korvataan taulukko 1 seuraavasti:

    Taulukko 1

    Syöttöparametrit ”Transmission/General”

    Parameter name

    Parameter ID

    Type

    Unit

    Kuvaus/viite

    Manufacturer

    P205

    token

    [-]

     

    Model

    P206

    token

    [-]

     

    CertificationNumber

    P207

    token

    [-]

     

    Date

    P208

    dateTime

    [-]

    Komponentin hash-tunnisteen luomispäivä ja -aika

    AppVersion

    P209

    token

    [-]

     

    TransmissionType

    P076

    string

    [-]

    Sallitut arvot: (1)”SMT”, ”AMT”, ”APT-S”, ”APT-P”

    MainCertificationMethod

    P254

    string

    [-]

    Sallitut arvot: ”Option 1”, ”Option 2”, ”Option 3”, ”Standard values”

    b)

    Korvataan taulukossa 4 otsikon jälkeen tuleva kolmas rivi ”TechnicalReportId” seuraavasti:

    ”CertificationNumber

    P212

    token

    [-]”

     

    c)

    Korvataan taulukossa 6 otsikon jälkeen tuleva kolmas rivi ”TechnicalReportId” seuraavasti:

    ”CertificationNumber

    P222

    token

    [-]”

     

    d)

    Korvataan taulukossa 8 otsikon jälkeen tuleva kolmas rivi ”TechnicalReportId” seuraavasti:

    ”CertificationNumber

    P227

    token

    [-]”

     


    (1)  DCT-vaihteistotyyppi ilmoitetaan AMT-vaihteistotyyppinä”.


    LIITE VI

    Muutetaan asetuksen (EU) 2017/2400 liite VII seuraavasti:

    (1)

    Korvataan 4.3 kohdassa toinen virke otsikon jälkeen seuraavasti:

    ”Momenttihäviötulokset täydennetään 4.4.8 kohdan mukaisesti ja muotoillaan lisäyksen 6 mukaisesti simulointivälineellä tehtävää jatkokäsittelyä varten.”

    (2)

    Lisätään 4.4.1 kohdassa ensimmäiseen otsikon jälkeen tulevaan kappaleeseen virke seuraavasti:

    ”Momentinmittaussekvenssi toteutetaan ja kirjataan kaksi kertaa.”

    (3)

    Korvataan 4.4.2 kohdassa otsikon jälkeen tuleva kappale seuraavasti:

    ”Mittauksen kesto on kussakin yksittäisessä ruudukkopisteessä 5–20 sekuntia.”

    (4)

    Korvataan 4.4.3 kohdassa ensimmäinen kappale otsikon jälkeen seuraavasti:

    ”Kullekin ruudukkopisteelle 4.4.2 kohdan mukaisesti 5–20 sekunnin mittausjaksolla kirjatuista arvoista määritetään aritmeettinen keskiarvo.”

    (5)

    Korvataan 4.4.5.1 kohta seuraavasti:

    ”4.4.5.1

    Ruudukkopistekohtaiset nopeusarvojen keskiarvot (5–20 sekunnin jaksoin) saavat poiketa asetusarvoista enintään ± 5 rpm ulostulonopeudesta.”

    (6)

    Korvataan 4.4.8.5 kohta seuraavasti:

    ”4.4.8.5

    Telin tapauksessa lasketaan yhdistetty momenttihäviökartta kummallekin akselille yksittäisten akselien tulopuolelta saatujen testitulosten perusteella. Myös käyttömomentit lasketaan yhteen.

    Tloss,rep,tdm = Tloss,rep, 1 + Tloss,rep, 2

    Tin,tdm = Tin, 1 + Tin, 2”;

    (7)

    Korvataan 6.2.1 kohdassa oleva kaavio 2 seuraavasti:

    Kaavio 2

    Sertifioituihin hiilidioksidipäästöihin ja polttoaineenkulutukseen liittyvien ominaisuuksien vaatimustenmukaisuuden arvioimisessa käytettävät nopeus- ja momenttialueet

    Image 3 ”.

    (8)

    Korvataan 6.4.1 kohdan a ja b alakohta seuraavasti:

    ”a)

    Jos tehdään momenttihäviömittaus 6.1 kohdan a tai b alakohdan mukaisesti, sertifioituihin hiilidioksidipäästöihin ja polttoaineenkulutukseen liittyvien ominaisuuksien vaatimustenmukaisuuden tarkastusmenettelyssä määritetty testatun akselin keskimääräinen hyötysuhde saa SR-akselien tapauksessa olla enintään 1,5 % pienempi ja muiden akselilinjojen tapauksessa enintään 2,0 % pienempi kuin vastaava tyyppihyväksytyn akselin keskimääräinen hyötysuhde.

    b)

    Jos tehdään vastusmomenttimittaus 6.1 kohdan c alakohdan mukaisesti, sertifioituihin hiilidioksidipäästöihin ja polttoaineenkulutukseen liittyvien ominaisuuksien vaatimustenmukaisuuden tarkastusmenettelyssä määritetyn testatun akselin vastusmomentin on oltava pienempi kuin vastaava tyyppihyväksytyn akselin vastusmomentti taikka taulukossa 2 annetun toleranssin rajoissa.”

    (9)

    Muutetaan lisäys 2 seuraavasti:

    a)

    Korvataan ”Akselia koskevan ilmoituslomakkeen” kansilehdellä ilmaisu ”Akselin tyyppi:” ilmaisulla ”Akselin tyyppi/perhe (tapauksen mukaan):”.

    b)

    Poistetaan osan 1 kohdat 0.0–0.9.

    (10)

    Muutetaan lisäyksessä 4 oleva 3.1 kohta seuraavasti:

    a)

    Korvataan g alakohta seuraavasti:

    ”g)

    Tasopyörän halkaisija (+ 1,5 % / – 8 % suhteessa suurimpaan piirustuksessa esitettyyn halkaisijaan)”.

    b)

    Korvataan l alakohta seuraavasti:

    ”l)

    Akselin kunkin vaihdeportaan välityssuhde enintään 2, kun vain yksi vaihde vaihdetaan”.

    c)

    Poistetaan p alakohta.

    (11)

    Muutetaan lisäys 5 seuraavasti:

    a)

    Korvataan 1.1 kohta seuraavasti:

    ”1.1

    Valmistajan nimi tai tavaramerkki”.

    b)

    Korvataan 2.1 kohta seuraavasti:

    ”2.1

    Akselien sertifiointinumero koostuu seuraavista:

    eX*YYYY/YYYY*ZZZZ/ZZZZ*L*0000*00

    Osa 1

    Osa 2

    Osa 3

    Lisäkirjain osaan 3

    Osa 4

    Osa 5

    Sertifikaatin myöntänyt maa

    Raskaiden hyötyajoneuvojen CO2-sertifiointiasetus (2017/2400)

    Viimeisin muutosasetus (ZZZZ/ZZZZ)

    L = akseli

    Perussertifiointinumero 0000

    Laajennus 00”

    (12)

    Muutetaan lisäys 6 seuraavasti:

    a)

    Korvataan määritelmien 1 alakohta seuraavasti:

    ”(1)   ”Parameter ID”: simulointivälineessä käytettävä tietyn syöttöparametrin tai syöttötietojoukon yksilöllinen tunniste”

    b)

    Korvataan taulukossa 1 otsikon jälkeen tuleva kolmas rivi ”TechnicalReportId” seuraavasti:

    ”CertificationNumber

    P217

    token

    [-]”

     


    LIITE VII

    Muutetaan asetuksen (EU) 2017/2400 liite VIII seuraavasti:

    (1)

    Korvataan 3 kohdassa toinen otsikon jälkeen tuleva kappale seuraavasti:

    ”Jos ajoneuvot eivät kuulu perheeseen, niiden osalta käytetään tämän liitteen lisäyksessä 7 kuvattuja kiinteitä Cd · Adeclared -arvoja. Tällöin ei toimiteta ilmanvastusta koskevia syöttötietoja. Simulointiväline soveltaa kiinteitä arvoja automaattisesti.”

    (2)

    Korvataan 3.3.1 ja 3.3.2 kohta seuraavasti:

    ”3.3.1

    Ajoneuvon alustan on sovittava tämän liitteen lisäyksessä 4 määriteltyihin vakiokorin tai -puoliperävaunun mittoihin.

    3.3.2

    Jäljempänä olevan 3.5.3.1 kohdan vii alakohdan mukaisesti määritetyn ajoneuvon korkeuden on oltava tämän liitteen lisäyksessä 3 esitettyjen raja-arvojen mukainen.”

    (3)

    Korvataan 3.3.7 kohdan iii alakohta seuraavasti:

    ”iii.

    Renkaat on täytettävä suurimpaan renkaanvalmistajan sallimaan paineeseen ± 0,2 baarin tarkkuudella.”

    (4)

    Korvataan 3.5.3.1 kohdan vii alakohta seuraavasti:

    ”vii

    Tarkastetaan ajoneuvon korkeus ja muut mitat moottori käynnissä. Ajoneuvon suurin korkeus määritetään umpikorin/puoliperävaunun neljässä kulmassa tehtävillä mittauksilla.”

    (5)

    Lisätään 3.5.3.2 kohdassa otsikon jälkeen tulevaan kappaleeseen seuraava:

    ”Jos suurta nopeutta ei voida pitää yllä koko kierroksen ajan esimerkiksi liian tiukkojen mutkien vuoksi, voidaan tavoitenopeusvaatimuksesta poiketa mutkissa ja niiden lähellä olevilla suorilla osuuksilla, joita tarvitaan ajoneuvon nopeuden vähentämiseen tai lisäämiseen.

    Poikkeamat on pidettävä mahdollisimman vähäisinä.

    Lämmitysvaihe voidaan tehdä myös jollain läheisellä tiellä, kunhan tavoitenopeudesta ei poiketa enempää kuin ± 10 km/h aikana, joka vastaa 90:ää prosenttia lämmitysvaiheen kestosta. Lämmitysvaiheen se osuus, joka kuluu ajoneuvon ajamiseen tieltä testiradan seisonta-alueelle momenttimittarien nollaamista varten, sisällytetään 3.5.3.4 kohdassa tarkoitettuun toiseen lämmitysvaiheeseen. Tämä osuus saa kestää enintään 20 minuuttia. Mittauslaitteen on kirjattava lämmitysvaiheen aikainen nopeus ja aika.”

    (6)

    Korvataan 3.5.3.4 kohta seuraavasti:

    ”3.5.3.4

    Ajetaan toinen vähintään 10 minuutin mittainen lämmitysvaihe, jonka kestoon lisätään tapauksen mukaan aika, joka kuluu ajamiseen suuren nopeuden testin tavoitenopeudella toiselta tieltä seisonta-alueelle momenttimittarien nollaamista varten. Tämän kohdan mukainen lämmitysvaihe saa kestää enintään 20 minuuttia.”

    (7)

    Korvataan 3.6.5 kohdan b alakohta seuraavasti:

    ”d.

    Ilmanvastusperhettä on muutettu.”

    (8)

    Muutetaan 3.9 kohta seuraavasti:

    a)

    Korvataan otsikko seuraavasti:

    ”Ilmanvastustietojen esikäsittelyvälineen varsinaiset syöttötiedot”.

    b)

    Korvataan toisen otsikkoa seuraavan kappaleen ensimmäinen virke seuraavasti:

    ”Ilmanvastustietojen esikäsittelyvälineen teknisissä asiakirjoissa esitetään yksityiskohtainen kuvaus vaadituista tietoformaateista, syöttötiedostoista ja arviointiperiaatteista.”

    (9)

    Muutetaan taulukko 2 seuraavasti:

    Korvataan otsikon jälkeen tuleva neljäs rivi ”Ajoneuvon kokonaismassa” ja kymmenes rivi ”Vaihteiston tyyppi” seuraavasti:

    ”Ajoneuvon kokonaismassa

    [kg]

    Jäykän kuorma-auton tai vetoajoneuvon kokonaismassa (ilman varsinaista tai puoliperävaunua)

    Vaihteiston tyyppi

    [-]

    Käsivalintainen tai automatisoitu vaihteisto: SMT, AMT, DCT tai automaattivaihteisto ilman momentinmuunninta (APT)”.

    (10)

    Korvataan taulukon 4 otsikko seuraavasti:

    Taulukko 4

    Ilmanvastustietojen esikäsittelyvälineen syöttötiedot – mittausosuuden konfigurointitiedosto

    (11)

    Korvataan 3.10.1.1 kohdan xi alakohta seuraavasti:

    ”xi.

    Moottorin pyörimisnopeus tai tapauksen mukaan kardaaniakselin pyörimisnopeus läpäisee uskottavuustarkastuksen:

    Moottorin pyörimisnopeuden tarkastus suuren nopeuden testissä:

    Formula

    Formula

    Formula

    jossa

    igear

    =

    suuren nopeuden testissä valitun vaihteen välityssuhde [-]

    iaxle

    =

    akselin välityssuhde [-]

    vhms,avrg

    =

    ajoneuvon keskinopeus (suuren nopeuden mittausosuudella) [km/h]

    neng,1s

    =

    moottorin pyörimisnopeuden 1 sekunnin keskitetty liikkuva keskiarvo (suuren nopeuden mittausosuudella) [rpm]

    neng,avrg

    =

    moottorin keskimääräinen pyörimisnopeus (suuren nopeuden mittausosuudella) [rpm]

    rdyn,avrg

    =

    keskimääräinen tehollinen vierintäsäde yksittäisellä suuren nopeuden mittausosuudella [m]

    rdyn,ref,HS

    =

    kaikista pätevistä suuren nopeuden mittausosuuksista (määrä = n) laskettu tehollisen vierintäsäteen vertailuarvo [m]

    Moottorin pyörimisnopeuden tarkastus pienen nopeuden testissä:

    Formula

    Formula

    Formula

    jossa

    igear

    =

    pienen nopeuden testissä valitun vaihteen välityssuhde [-]

    iaxle

    =

    akselin välityssuhde [-]

    vlms,avrg

    =

    ajoneuvon keskinopeus (pienen nopeuden mittausosuudella) [km/h]

    neng,float

    =

    moottorin pyörimisnopeuden keskitetty liikkuva keskiarvo, kun perusaika on Xms sekuntia (pienen nopeuden mittausosuudella) [rpm]

    neng,avrg

    =

    moottorin keskimääräinen pyörimisnopeus (pienen nopeuden mittausosuudella) [rpm]

    Xms

    =

    aika, joka tarvitaan 25 metrin matkan ajamiseen pienellä nopeudella [s]

    rdyn,avrg

    =

    keskimääräinen tehollinen vierintäsäde yksittäisellä pienen nopeuden mittausosuudella [m]

    rdyn,ref,LS1/LS2

    =

    kaikista pätevistä pienen nopeuden testin 1 tai 2 mittausosuuksista (määrä = n) laskettu tehollisen vierintäsäteen vertailuarvo [m]

    Kardaaniakselin pyörimisnopeuden uskottavuustarkastus tehdään vastaavalla tavalla siten, että parametrin neng,1s korvaa parametri ncard,1s (kardaaniakselin pyörimisnopeuden 1 sekunnin keskitetty liikkuva keskiarvo suuren nopeuden mittausosuudella) ja parametrin neng,float korvaa parametri ncard,float (kardaaniakselin pyörimisnopeuden liikkuva keskiarvo pienen nopeuden mittausosuudella, kun perusaika on Xms ) ja parametrin i gear arvoksi asetetaan 1.”

    (12)

    Korvataan 3.11 kohdassa toinen otsikon jälkeen tuleva kappale seuraavasti:

    ”Yhden mitatun arvon Cd · Acr (0) perusteella voidaan muodostaa useampia ilmoitettuja arvoja Cd · Adeclared , kunhan lisäyksessä 5 olevan 4 kohdan mukaiset perhettä koskevat vaatimukset täyttyvät.”

    (13)

    Korvataan lisäys 2 seuraavasti:

    ”Lisäys 2

    Ilmanvastusta koskeva ilmoituslomake

    Tietokortti nro:

    Aihe:

    Antamispäivä:

    Muutos:

    Perusta: …

    Ilmanvastukseen perustuva tyyppi tai perhe (tapauksen mukaan):

    Yleinen huomautus: Simulointivälineen syöttötietoja varten on määriteltävä sähköisen tiedoston muoto, jota voidaan käyttää tietojen siirtoon simulointivälineeseen. Simulointivälineen syöttötiedot voivat poiketa ilmoituslomakkeessa vaadituista tiedoista ja päinvastoin (määritellään myöhemmin). Tiedostoa tarvitaan etenkin silloin, kun on käsiteltävä suuria tietomääriä, kuten hyötysuhdekarttoja (manuaalista siirtoa tai syöttöä ei tarvita)

    0.0   YLEISTÄ

    0.1

    Valmistajan nimi ja osoite

    0.2

    Merkki (valmistajan toiminimi)

    0.3

    Ilmanvastukseen perustuva tyyppi (tai tapauksen mukaan perhe)

    0.4

    Kaupalliset nimet (jos saatavissa)

    0.5

    Tyypin tunniste, jos se on merkitty ajoneuvoon

    0.6

    Komponenttien ja erillisten teknisten yksiköiden sertifiointimerkinnän sijainti ja kiinnitystapa

    0.7

    Kokoonpanotehtaiden nimet ja osoitteet

    0.8

    Valmistajan edustajan nimi ja osoite

    OSA 1

    ILMANVASTUKSEEN PERUSTUVAN PERHEEN (KANTAJÄSENEN) OLENNAISET OMINAISUUDET

     

    Ilmanvastukseen perustuvan perheen kantajäsen

    Perheenjäsen

     

     

    tai ilmanvastukseen perustuva tyyppi

    #1

    #2

    #3

     

     

    1.0   ERITYISET ILMANVASTUKSEEN LIITTYVÄT TIEDOT

    1.1.0

    AJONEUVO

    1.1.1

    Raskaiden hyötyajoneuvojen ryhmä hiilidioksidipäästöperusteisen jaottelun mukaan

    1.2.0

    Ajoneuvon malli

    1.2.1

    Akselikonfiguraatio

    1.2.2

    Ajoneuvon suurin kokonaispaino

    1.2.3

    Ohjaamon reunan muoto

    1.2.4

    Ohjaamon leveys (suurin arvo y-akselin suunnassa)

    1.2.5

    Ohjaamon pituus (suurin arvo x-akselin suunnassa)

    1.2.6

    Katon korkeus

    1.2.7

    Akseliväli

    1.2.8

    Etuohjaamon asennuskorkeus

    1.2.9

    Rungon korkeus

    1.2.10

    Aerodynaamiset apulaitteet tai lisävarusteet (esim. kattospoileri, sivuilmanohjain, sivuhelmat, nurkkailmanohjaimet)

    1.2.11

    Renkaiden mitat etuakselilla

    1.2.12

    Renkaiden mitat vetävillä akseleilla

    1.3   Korin ominaisuudet (vakiokorin ominaisuuksien mukaisesti)

    1.4   (Puoli)perävaunun ominaisuudet ((puoli)perävaunun ominaisuuksien mukaisesti vakiokoreittain)

    1.5   Parametri, joka määrittelee perheen hakijan kuvauksen mukaisesti (kantajäsentä koskevat kriteerit ja poikkeamat perhettä koskevista kriteereistä)

    LIITELUETTELO

    Nro

    Kuvaus

    Antamispäivä

    1

    Testausolosuhteita koskevat tiedot

    2

     

    Ilmoituslomakkeen lisäys 1

    Testausolosuhteita koskevat tiedot (tapauksen mukaan)

    1.1

    Testirata, jolla testit on tehty

    1.2

    Ajoneuvon kokonaismassa mittauksessa [kg]

    1.3

    Ajoneuvon suurin korkeus mittauksessa [m]

    1.4

    Ympäristön keskilämpötila ensimmäisessä pienen nopeuden testissä [oC]

    1.5

    Ajoneuvon keskinopeus suuren nopeuden testeissä [km/h]

    1.6

    Ilmanvastuskertoimen (Cd ) ja otsapinta-alan (Acr ) tulo sivutuulettomissa olosuhteissa CdAcr(0) [m2]

    1.7

    Ilmanvastuskertoimen (Cd ) ja otsapinta-alan (Acr ) tulo keskimääräisessä sivutuulessa vakionopeustestin aikana CdAcr(β) [m2]

    1.8

    Suhteellisen tuulen kulma vakionopeustestissä keskimäärin β [°]

    1.9

    Ilmoitettu ilmanvastus Cd · Adeclared [m2]

    1.10

    Ilmanvastustietojen esikäsittelyvälineen version numero
    ”.

    (14)

    Korvataan lisäyksen 3 taulukossa 7 otsikon jälkeen tuleva ajoneuvoryhmää 9 vastaava kuudes rivi seuraavasti:

    ”9

    vastaavat arvot kuin jäykällä kuorma-autolla, kun ajoneuvon suurin kokonaispaino on sama (ryhmä 1, 2, 3 tai 4)”

    (15)

    Korvataan lisäyksen 4 taulukon 15 otsikko seuraavasti:

    ”Vakiopuoliperävaunun ST1 ominaisuudet”.

    (16)

    Muutetaan lisäys 5 seuraavasti:

    a)

    Poistetaan 3 kohta.

    b)

    Muutetaan 5.5 kohta seuraavasti:

    i)

    Korvataan taulukkoa 16 edeltävä kappale seuraavasti:

    ”5.5

    Ilmoitettua arvoa Cd · Adeclared voidaan käyttää muista ajoneuvoryhmistä koostuvien perheiden muodostamisessa, kunhan tässä lisäyksessä olevan 5 kohdan mukaiset perhekriteerit täyttyvät taulukossa 16 esitettyjen vaatimusten mukaisesti.”

    ii)

    Korvataan taulukossa 16 ajoneuvoryhmää 16 vastaava viimeinen rivi seuraavasti:

    ”16

    Ajoneuvoryhmä 9 + 0,3 m2

    Siirtokelpoisella ajoneuvoryhmällä on oltava vastaava ajoneuvon suurin sallittu kokonaispaino. Jo siirretyt arvot voidaan siirtää edelleen.”

    (17)

    Muutetaan lisäyksessä 6 oleva 2 kohta seuraavasti:

    a)

    Korvataan kolmas virke seuraavasti:

    ”Jos kaikkien testien mitattu arvo Cd Acr (0) on suurempi kuin kanta-ajoneuvon ilmoitettu arvo Cd · Adeclared + 7,5 prosentin toleranssilla, sovelletaan tämän asetuksen 23 artiklaa.”

    b)

    Lisätään kappale seuraavasti:

    ”Arvon Cd Acr (0) laskemisessa on käytettävä tämän liitteen lisäyksen 2 lisäyksen 1 mukaista ilmanvastukseen perustuvan perheen kantajäseneen sovellettavan esikäsittelyvälineen versiota.”

    (18)

    Korvataan lisäyksessä 7 olevassa 2 kohdassa taulukkoa 19 edeltävä kappale seuraavasti:

    ”2.

    Simulointiväline laskee ajoneuvokonfiguraatioiden ”jäykkä kuorma-auto + perävaunu” kokonaisilmanvastuksen lisäämällä jäykän kuorma-auton arvoon Cd · Adeclared taulukossa 19 annetun, perävaunun vaikutusta edustavan kiinteän muutosarvon.”

    (19)

    Muutetaan lisäys 8 seuraavasti:

    a)

    Korvataan 1.1 kohta seuraavasti:

    ”1.1

    Valmistajan nimi tai tavaramerkki”.

    b)

    Korvataan 1.5 kohdan kolmas virke seuraavasti:

    ”Merkintöjen, laattojen tai tarrojen on kestettävä ohjaamon käyttöiän ja oltava selvästi luettavissa ja pysyviä.”

    c)

    Korvataan 2.1 kohta seuraavasti:

    ”2.1

    Ilmanvastuksen sertifiointinumero koostuu seuraavista:

    eX*YYYY/YYYY*ZZZZ/ZZZZ*P*0000*00

    Osa 1

    Osa 2

    Osa 3

    Lisäkirjain osaan 3

    Osa 4

    Osa 5

    Sertifikaatin myöntänyt maa

    Raskaiden hyötyajoneuvojen CO2-sertifiointiasetus (2017/2400)

    Viimeisin muutosasetus (ZZZZ/ZZZZ)

    P = ilmanvastus

    Perussertifiointinumero 0000

    Laajennus 00”

        ”Parameter ID”: simulointivälineessä käytettävä tietyn syöttöparametrin tai syöttötietojoukon yksilöllinen tunniste

       ”Type”: parametrin tietojen tyyppi

    string … merkkijono ISO 8859–1 -koodattuna

    token … merkkijono ISO 8859–1 -koodattuna, ei piilomerkkejä edessä tai lopussa

    date … päivämäärä ja aika (UTC) seuraavassa muodossa: YYYY-MM-DD T HH:MM:SS Z , kiinteät merkit kursiivilla, esim. ”2002–05–30T09:30:10Z

    integer … arvo kokonaislukuna ilman etunollia, esim. ”1800”

    double, X … desimaaliluku, jossa täsmälleen X numeroa desimaalierottimen (tässä piste) jälkeen, ei etunollia, esim. ”double, 2”: ”2345.67”, ”double, 4”: ”45.6780”

        ”Unit” … parametrin mittayksikkö

    Syöttöparametrijoukko

    Taulukko 1

    Syöttöparametrit ”AirDrag”

    (20)

    Korvataan lisäys 9 seuraavasti:

    ”Lisäys 9

    Simulointivälineen syöttöparametrit

    Johdanto

    Tässä lisäyksessä esitetään luettelo parametreista, jotka ajoneuvon valmistajan on toimitettava simulaatiovälineeseen syötettäviksi tiedoiksi. Sovellettava xml-malli ja esimerkkitietoja on saatavissa erityisellä sähköisellä jakelualustalla.

    Ilmanvastustietojen esikäsittelyväline muodostaa xml-mallin automaattisesti.

    Määritelmät

    (1)

    (2)

    (3)

    Parameter name

    Parameter ID

    Type

    Unit

    Kuvaus/viite

    Manufacturer

    P240

    token

     

     

    Model

    P241

    token

     

     

    CertificationNumber

    P242

    token

     

    Sertifioinnissa käytetty komponentin tunnus

    Date

    P243

    date

     

    Komponentin hash-tunnisteen luomispäivä ja -aika

    AppVersion

    P244

    token

     

    Ilmanvastustietojen esikäsittelyvälineen version tunnistenumero

    CdxA_0

    P245

    double, 2

    [m2]

    Ilmanvastustietojen esikäsittelyvälineen antama lopputulos

    TransferredCdxA

    P246

    double, 2

    [m2]

    CdxA_0, joka on siirretty vastaaviin muiden ajoneuvoryhmien perheisiin lisäyksen 5 taulukon 16 mukaisesti. Jos siirtosääntöä ei ole sovellettu, annetaan CdxA_0.

    DeclaredCdxA

    P146

    double, 2

    [m2]

    Ilmanvastusperheen ilmoitettu arvo

    Jos simulointiväline käyttää lisäyksen 7 mukaisia kiinteitä arvoja, ilmanvastusparametrin osalta ei ilmoiteta syöttötietoja. Kiinteät arvot osoitetaan automaattisesti ajoneuvoryhmittelyn mukaisesti.


    LIITE VIII

    Muutetaan asetuksen (EU) 2017/2400 liite IX seuraavasti:

    (1)

    Muutetaan 1 kohta seuraavasti:

    a)

    Korvataan toisen otsikkoa seuraavan kappaleen johtovirke seuraavasti:

    ”Simulointiväline tarkastelee seuraavien apulaitteiden tehonkulutusta käyttämällä teknologiakohtaisia kiinteitä keskimääräisiä tehoarvoja:”

    b)

    Korvataan viimeinen kappale seuraavasti:

    ”Kiinteät arvot on syötetty simulointivälineeseen, joka käyttää niitä automaattisesti valitsemalla asianomaisen teknologian.”

    (2)

    Korvataan 2 kohdan 17 alakohta seuraavasti:

    ”(17)

    ’Sähköisellä ohjauspumpulla’ tarkoitetaan sähkömoottorikäyttöistä hydraulipumppua.”

    (3)

    Muutetaan 3.2 kohta seuraavasti:

    a)

    Korvataan taulukko 2 seuraavasti:

    Taulukko 2

    Ohjauspumpun mekaanisen tehon tarve

    Ajoneuvokonfiguraation tunnistetiedot

     

    Ohjausjärjestelmän tehonkulutus P [W]

    Akselien määrä

    Akselikonfiguraatio

    Alustakonfiguraatio

    Suurin teknisesti sallittu massa kuormitettuna (tonnia)

    Ajoneuvoryhmä

    Kaukoreitti

    Alueellinen reitti

    Kaupunkireitti

    Kunnalliset palvelut

    Rakentaminen

    U + F

    B

    S

    U + F

    B

    S

    U + F

    B

    S

    U + F

    B

    S

    U + F

    B

    S

    2

    4x2

    Jäykkä kuorma-auto + (vetoajoneuvo)

    > 7,5–10

    1

     

     

     

    240

    20

    20

    220

    20

    30

     

     

     

     

     

     

     

    Jäykkä kuorma-auto + (vetoajoneuvo)

    > 10–12

    2

    340

    30

    0

    290

    30

    20

    260

    20

    30

     

     

     

     

     

     

     

    Jäykkä kuorma-auto + (vetoajoneuvo)

    > 12–16

    3

     

     

     

    310

    30

    30

    280

    30

    40

     

     

     

     

     

     

     

    Jäykkä kuorma-auto

    > 16

    4

    510

    100

    0

    490

    40

    40

    430

    40

    50

    430

    30

    50

    580

    30

    70

     

    Vetoajoneuvo

    > 16

    5

    600

    120

    0

    540

    90

    40

     

     

     

     

     

     

    640

    50

    80

    4 × 4

    Jäykkä kuorma-auto

    > 7,5–16

    6

     

    Jäykkä kuorma-auto

    > 16

    7

     

    Vetoajoneuvo

    > 16

    8

    3

    6 × 2/2 – 4

    Jäykkä kuorma-auto

    kaikki

    9

    600

    120

    0

    490

    60

    40

    440

    50

    50

    430

    30

    50

    640

    50

    80

     

    Vetoajoneuvo

    kaikki

    10

    450

    120

    0

    440

    90

    40

     

     

     

     

     

     

    640

    50

    80

    6 × 4

    Jäykkä kuorma-auto

    kaikki

    11

    600

    120

    0

    490

    60

    40

     

     

     

    430

    30

    50

    640

    50

    80

     

    Vetoajoneuvo

    kaikki

    12

    450

    120

    0

    440

    90

    40

     

     

     

     

     

     

    640

    50

    80

    6 × 6

    Jäykkä kuorma-auto

    kaikki

    13

     

    Vetoajoneuvo

    kaikki

    14

    4

    8 × 2

    Jäykkä kuorma-auto

    kaikki

    15

    8 × 4

    Jäykkä kuorma-auto

    kaikki

    16

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

    640

    50

    80

    8 × 6/8 × 8

    Jäykkä kuorma-auto

    kaikki

    17

    jossa

    U

    =

    kuormittamaton – pumppaa öljyä ilman ohjauspaineesta riippuvaa syötettä

    F

    =

    kitka – pumpussa kitkaa

    B

    =

    kaarto – korjaava ohjausliike tien kaartamisen tai sivutuulen vuoksi

    S

    =

    ohjaus – kääntymisestä ja ohjausliikkeistä johtuva ohjauspumpun tehontarvesyöte”

    b)

    Korvataan kolmas kappale seuraavasti:

    ”Jos uutta teknologiaa ei ole luettelossa, simulointivälineessä käytetään teknologiaa ”vakiotilavuus”.”

    (4)

    Korvataan 3.3 kohdan kolmas kappale seuraavasti:

    ”Jos ajoneuvossa käytettävää teknologiaa ei ole luettelossa, simulointivälineessä käytetään teknologiaa ”tavanomainen generaattori”.”

    (5)

    Korvataan 3.5 kohdassa oleva taulukko 9 seuraavasti:

    Taulukko 9

    Ilmastointijärjestelmän mekaanisen tehon tarve

    Ajoneuvokonfiguraation tunnistetiedot

     

    Vaihtovirtasähköenergiankulutus [W]

    Akselien määrä

    Akselikonfiguraatio

    Alustakonfiguraatio

    Suurin teknisesti sallittu massa kuormitettuna (tonnia)

    Ajoneuvoryhmä

    Kaukoreitti

    Alueellinen reitti

    Kaupunkireitti

    Kunnalliset palvelut

    Rakentaminen

    2

    4 × 2

    Jäykkä kuorma-auto + (vetoajoneuvo)

    > 7,5–10

    1

     

    150

    150

     

     

     

    Jäykkä kuorma-auto + (vetoajoneuvo)

    > 10–12

    2

    200

    200

    150

     

     

     

    Jäykkä kuorma-auto + (vetoajoneuvo)

    > 12–16

    3

     

    200

    150

     

     

     

    Jäykkä kuorma-auto

    > 16

    4

    350

    200

    150

    300

    200

     

    Vetoajoneuvo

    > 16

    5

    350

    200

     

     

    200

    4 × 4

    Jäykkä kuorma-auto

    > 7,5–16

    6

     

    Jäykkä kuorma-auto

    > 16

    7

     

    Vetoajoneuvo

    > 16

    8

    3

    6 × 2/2 – 4

    Jäykkä kuorma-auto

    kaikki

    9

    350

    200

    150

    300

    200

     

    Vetoajoneuvo

    kaikki

    10

    350

    200

     

     

    200

    6 × 4

    Jäykkä kuorma-auto

    kaikki

    11

    350

    200

     

    300

    200

     

    Vetoajoneuvo

    kaikki

    12

    350

    200

     

     

    200

    6 × 6

    Jäykkä kuorma-auto

    kaikki

    13

     

    Vetoajoneuvo

    kaikki

    14

    4

    8 × 2

    Jäykkä kuorma-auto

    kaikki

    15

    8 × 4

    Jäykkä kuorma-auto

    kaikki

    16

     

     

     

     

    200

    8 × 6/8 × 8

    Jäykkä kuorma-auto

    kaikki

    17

    —”

    (6)

    Korvataan 3.6 kohdassa otsikkoa seuraavan kappaleen kolmas virke seuraavasti:

    ”Simulointiväline lisää sovelluskohtaiset tehonkulutusarvot, jotka koskevat käyttöä voimanulosoton kytkentälaite kytkettynä. Näitä arvoja ei kuvata seuraavassa.”


    LIITE IX

    Muutetaan asetuksen (EU) 2017/2400 liite X seuraavasti:

    (1)

    Korvataan 3.4.1 kohta seuraavasti:

    ”3.4.1

    Renkaan on oltava täysin tunnistettavissa suhteessa sen vierintävastuskertoimen kattavaan sertifikaattiin.”

    (2)

    Korvataan 3.4.2 kohdan ensimmäinen virke seuraavasti:

    ”Renkaanvalmistajan on käytettävä renkaan sivuseinämään tehtyjä merkintöjä tai merkittävä renkaaseen lisätunniste.”

    (3)

    Korvataan lisäys 1 seuraavasti:

    ”Lisäys 1

    KOMPONENTIN, ERILLISEN TEKNISEN YKSIKÖN TAI JÄRJESTELMÄN SERTIFIKAATIN MALLI

    Enimmäiskoko: A4 (210 × 297 mm)

    SERTIFIKAATTI RENGASPERHEEN HIILIDIOKSIDIPÄÄSTÖIHIN JA POLTTOAINEENKULUTUKSEEN LIITTYVISTÄ OMINAISUUKSISTA

    Ilmoitus rengasperheen hiilidioksidipäästöihin ja polttoaineenkulutukseen liittyvistä ominaisuuksista komission asetuksen (EU) 2017/2400, sellaisena kuin se on muutettuna komission asetuksella (EU) 2019/318

    myöntämisestä (1)

    laajentamisesta (1)

    epäämisestä (1)

    peruuttamisesta (1)

    Viranomaisen leima

    Sertifiointinumero: …

    Hash-tunniste: …

    Laajennuksen syy: …

    1.

    Valmistajan nimi ja osoite: …

    2.

    Valmistajan mahdollisen edustajan nimi ja osoite: …

    3.

    Tavaramerkki tai kauppanimi: …

    4.

    Rengastyypin kuvaus: …

    a)

    valmistajan nimi …

    b)

    tavaramerkki tai kauppanimi

    c)

    rengasluokka (asetuksen (EY) N:o 661/2009 mukaisesti) …

    d)

    renkaan kokomerkintä …

    e)

    renkaan rakenne (ristikudos-, vyörengas) …

    f)

    käyttöluokka (tavallinen rengas, talvirengas, erikoisrengas) …

    g)

    nopeusluokat …

    h)

    kantavuusluvut …

    i)

    kauppanimitys …

    j)

    renkaan ilmoitettu vierintävastuskerroin …

    5.

    Renkaan tunnuskoodit ja tapauksen mukaan tunnuskoodien muodostamiseen käytetty teknologia

    Teknologia:

    Koodi:

    6.

    Hyväksynnän myöntämiseen tai vaatimustenmukaisuuden varmistamiseen hyväksytty tutkimuslaitos ja tapauksen mukaan testauslaboratorio: …

    7.

    Ilmoitetut arvot:

    7.1

    renkaan ilmoitettu vierintävastus (yksikkönä N/kN, pyöristettynä yhden desimaalin tarkkuuteen standardin ISO 80000–1 lisäyksessä B olevan B.3 jakson säännön B (esimerkki 1) mukaisesti

    Cr, … [N/kN]

    7.2

    renkaan testikuormitus asetuksen (EY) N:o 1222/2009 liitteessä I olevan A osan mukaisesti (85 % yksipyöräisen sovelluksen kuormituksesta tai 85 % yksipyöräisen sovelluksen suurimmasta kantavuudesta, joka on annettu soveltuvissa rengasstandardikäsikirjoissa, jos sitä ei ole merkitty renkaaseen)

    FZTYRE … [N]

    7.3

    Yhdenmukaistamisyhtälö: …

    8.

    Huomautukset: …

    9.

    Paikka:

    10.

    Päiväys:

    11.

    Allekirjoitus: …

    12.

    Tähän ilmoitukseen on liitetty seuraavat asiakirjat: …
    ”.

    (4)

    Muutetaan lisäys 2 seuraavasti:

    a)

    Muutetaan OSA I seuraavasti:

    Poistetaan kohdat 0.14 ja 0.16.

    b)

    Muutetaan OSA II seuraavasti:

    i)

    Korvataan kohta 4 seuraavasti:

    ”4.

    Testausselosteen päiväys:”.

    ii)

    Korvataan kohta 8.4 seuraavasti:

    ”8.4

    Yhdenmukaistamisyhtälö:”.

    iii)

    Lisätään kohta seuraavasti:

    ”8.5

    Renkaan vierintävastus (yksikkönä N/kN, pyöristettynä yhden desimaalin tarkkuuteen standardin ISO 80000–1 lisäyksessä B olevan B.3 jakson säännön B (esimerkki 1) mukaisesti Cr,aligned … [N/kN]”.

    (5)

    Muutetaan lisäys 3 seuraavasti:

    a)

    Korvataan otsikko seuraavasti:

    Simulointivälineen syöttöparametrit

    b)

    Korvataan määritelmien kohta 1 seuraavasti:

    ”(1)   ”Parameter ID”: simulointivälineessä käytettävä tietyn syöttöparametrin tai syöttötietojoukon yksilöllinen tunniste”

    c)

    Korvataan taulukossa 1 otsikon jälkeen tuleva kolmas rivi ”TechnicalReportId” ja viimeinen rivi seuraavasti:

    ”CertificationNumber

    P232

    token

     

     

    Dimension

    P108

    string

    [-]

    Sallitut arvot (luettelo ei ole tyhjentävä): ”9.00 R20”, ”9 R22.5”, ”9.5 R17.5”, ”10 R17.5”, ”10 R22.5”, ”10.00 R20”, ”11 R22.5”, ”11.00 R20”, ”11.00 R22.5”, ”12 R22.5”, ”12.00 R20”, ”12.00 R24”, ”12.5 R20”, ”13 R22.5”, ”14.00 R20”, ”14.5 R20”, ”16.00 R20”, ”205/75 R17.5”, ”215/75 R17.5”, ”225/70 R17.5”, ”225/75 R17.5”, ”235/75 R17.5”, ”245/70 R17.5”, ”245/70 R19.5”, ”255/70 R22.5”, ”265/70 R17.5”, ”265/70 R19.5”, ”275/70 R22.5”, ”275/80 R22.5”, ”285/60 R22.5”, ”285/70 R19.5”, ”295/55 R22.5”, ”295/60 R22.5”, ”295/80 R22.5”, ”305/60 R22.5”, ”305/70 R19.5”, ”305/70 R22.5”, ”305/75 R24.5”, ”315/45 R22.5”, ”315/60 R22.5”, ”315/70 R22.5”, ”315/80 R22.5”, ”325/95 R24”, ”335/80 R20”, ”355/50 R22.5”, ”365/70 R22.5”, ”365/80 R20”, ”365/85 R20”, ”375/45 R22.5”, ”375/50 R22.5”, ”375/90 R22.5”, ”385/55 R22.5”, ”385/65 R22.5”, ”395/85 R20”, ”425/65 R22.5”, ”495/45 R22.5”, ”525/65 R20.5”.”

    (6)

    Korvataan lisäyksessä 4 oleva 2.1 kohta seuraavasti:

    ”1.1

    Renkaiden sertifiointinumero koostuu seuraavista:

    eX*YYYY/YYYY*ZZZZ/ZZZZ*T*0000*00

    Osa 1

    Osa 2

    Osa 3

    Lisäkirjain osaan 3

    Osa 4

    Osa 5

    Sertifikaatin myöntänyt maa

    Raskaiden hyötyajoneuvojen CO2-sertifiointiasetus (2017/2400)

    Viimeisin muutosasetus (ZZZZ/ZZZZ)

    T = rengas

    Perussertifiointinumero 0000

    Laajennus 00”


    (1)  Tarpeeton viivataan yli.


    LIITE X

    ”LIITE X a

    Simulointivälineen käytön sekä komponenttien, erillisten teknisten yksiköiden ja järjestelmien hiilidioksidipäästöihin ja polttoaineenkulutukseen liittyvien ominaisuuksien sertifioinnin vaatimustenmukaisuus: tarkastustestausmenettely

    1.   Johdanto

    Tässä liitteessä vahvistetaan vaatimukset tarkastustestausmenettelylle, joka on uusien raskaiden hyötyajoneuvojen hiilidioksidipäästöjen tarkastamisessa käytettävä testausmenettely.

    Tarkastustestausmenettely käsittää ajonaikaisen testin, jolla tarkastetaan uusien ajoneuvojen hiilidioksidipäästöt niiden valmistuksen jälkeen. Menettelyn suorittaa ajoneuvonvalmistaja ja tarkastaa se tyyppihyväksyntäviranomainen, joka on myöntänyt luvan simulointivälineen käyttöön.

    Tarkastustestausmenettelyssä mitataan ajoneuvon vetävien pyörien vääntömomentti ja nopeus, moottorin pyörimisnopeus, polttoaineenkulutus, kytketty vaihde ja muut 6.1.6 kohdassa luetellut asiaan liittyvät parametrit. Mitattuja tietoja käytetään simulointivälineen syöttötietoina. Väline käyttää ajoneuvoon liittyviä varsinaisia syöttötietoja ja oheissyöttötietoja, jotka saadaan ajoneuvon hiilidioksidipäästöjen ja polttoaineenkulutuksen määrittämisestä. Tarkastustestausmenettelyn yhteydessä tehtävässä simuloinnissa käytetään syöttötietoina ajoneuvon nopeuden asemesta hetkellisesti mitattua pyörien vääntömomenttia ja pyörimisnopeutta ja moottorin pyörimisnopeutta kuvan 1 ja 6.1.6 kohdan mukaisesti. Tuulettimen teho tarkastustestausmenettelyn aikana lasketaan tuulettimen mitatun nopeuden perusteella. Tarkastustestausmenettelyn läpäisemiseksi on mitatun polttoaineenkulutuksen oltava 7 kohdassa annettujen toleranssien rajoissa ja verrannollinen tarkastustestaustiedoilla simuloituun polttoaineenkulutukseen.

    Tarkastustestausmenettelyn yhteydessä on lisäksi tarkasteltava komponenttien, erillisten teknisten yksiköiden ja järjestelmien hiilidioksidipäästöihin ja polttoaineenkulutukseen liittyvien ominaisuuksien sertifioinnista saatujen ajoneuvon syöttötietojen oikeellisuutta tietojen ja niiden käsittelyn tarkastamiseksi. Ajoneuvon ilmanvastuksen ja vierintävastuksen kannalta merkityksellisiin komponentteihin, erillisiin teknisiin yksiköihin ja järjestelmiin liittyvät syöttötiedot on tarkastettava 6.1.1 kohdan mukaisesti.

    Kaavio 1

    Tarkastustestausmenettelyä kuvaava kaavakuva

    Image 4

    2.   Määritelmät

    Tässä liitteessä sovelletaan seuraavia määritelmiä:

    (1)

    ’Tarkastustestin kannalta merkityksellisillä tiedoilla’ tarkoitetaan komponentteja, erillisiä teknisiä yksiköitä ja järjestelmiä koskevien varsinaisten syöttötietojen ja oheissyöttötietojen muodostamaa tietojoukkoa, jota käytetään tarkastustestausmenettelyllä testattavan ajoneuvon hiilidioksidipäästöjen määrittämiseen.

    (2)

    ’Tarkastustestausmenettelyn kannalta merkityksellisellä ajoneuvolla’ tarkoitetaan uutta ajoneuvoa, jonka hiilidioksidipäästö- ja polttoaineenkulutusarvot on määritetty ja ilmoitettu 9 artiklan mukaisesti.

    (3)

    ’Ajoneuvon korjatulla todellisella massalla’ tarkoitetaan liitteessä III olevan 2 kohdan 4 alakohdan mukaista ajoneuvon korjattua todellista massaa.

    (4)

    ’Ajoneuvon todellisella massalla’ tarkoitetaan asetuksen (EU) N:o 1230/2012 2 artiklan 6 kohdan määritelmän mukaista ajoneuvon todellista massaa.

    (5)

    ’Ajoneuvon todellisella massalla hyötykuorman kanssa’ tarkoitetaan ajoneuvon todellista massaa korirakenteineen ja tarkastustestausmenettelyssä käytetyn hyötykuorman kanssa.

    (6)

    ’Pyöräteholla’ tarkoitetaan sitä kokonaistehoa ajoneuvon vetävillä pyörillä, jolla voitetaan kaikki pyörään vaikuttavat ajovastukset ja joka lasketaan simulointivälineellä käyttäen perustana vetävillä pyörillä mitattua vääntömomenttia ja pyörimisnopeutta.

    (7)

    ’CAN-signaalilla’ tarkoitetaan signaalia, jonka tuottaa asetuksen (EU) N:o 582/2011 liitteen II lisäyksessä 1 olevassa 2.1.5 kohdassa tarkoitettu liitäntä ajoneuvon sähköiseen ohjausyksikköön.

    (8)

    ’Kaupunkiajolla’ tarkoitetaan kokonaismatkaa, joka ajetaan polttoaineenkulutusta mitattaessa arvoa 50 km/h pienemmillä nopeuksilla.

    (9)

    ’Maantieajolla’ tarkoitetaan kokonaismatkaa, joka ajetaan polttoaineenkulutusta mitattaessa nopeuksilla 50–70 km/h.

    (10)

    ’Moottoritieajolla’ tarkoitetaan kokonaismatkaa, joka ajetaan polttoaineenkulutusta mitattaessa arvoa 70 km/h suuremmilla nopeuksilla.

    (11)

    ’Ylikuulumisella’ tarkoitetaan anturin (My) pääulostulosta mitattua anturiin vaikuttavan mittaussuureen (Fz) tuottamaa signaalia, joka poikkeaa ulostulolle määritellystä mittaussuureesta. Koordinaatisto määritellään standardin ISO 4130 mukaisesti.

    3.   Ajoneuvojen valinta

    Valmistusvuosittain valitaan testattavaksi sellainen määrä uusia ajoneuvoja, jolla varmistetaan, että tarkastustestausmenettely kattaa komponenttien, erillisten teknisten yksiköiden ja järjestelmien merkitykselliset variaatiot. Tarkastustestiin otettavat ajoneuvot on valittava seuraavien vaatimusten perusteella:

    a)

    Tarkastustestiin otettavat ajoneuvot valitaan tuotantolinjan ajoneuvoista, joiden hiilidioksidipäästöjen ja polttoaineenkulutuksen arvot on määritetty ja ilmoitettu 9 artiklan mukaisesti. Ajoneuvoon asennettujen komponenttien, erillisten teknisten yksiköiden ja järjestelmien on oltava sarjatuotantoa ja vastattava niitä, jotka ajoneuvoon oli asennettu sen valmistumispäivänä.

    b)

    Ajoneuvot valitsee ajoneuvonvalmistajan ehdotusten perusteella se hyväksyntäviranomainen, joka on myöntänyt luvan simulointivälineen käyttöön.

    c)

    Tarkastustestiin valitaan vain ajoneuvoja, joissa on yksi vetävä akseli.

    d)

    Kuhunkin tarkastustestin kannalta merkittävien tietojen joukkoon on hyvä sisällyttää tiedot siitä moottorista, akselista ja vaihteistosta, joiden valmistajakohtaiset myyntiluvut ovat suurimmat. Komponentit, erilliset tekniset yksiköt ja järjestelmät voidaan testata kaikki samaan ajoneuvoon taikka eri ajoneuvoihin asennettuina, kunhan kullekin komponentille tehdään vähintään yksi tarkastustesti yhdessä ajoneuvossa.

    e)

    Tarkastustestiin ei valita ajoneuvoja, joiden komponenttien, erillisten teknisten yksiköiden tai järjestelmien hiilidioksidisertifioinnissa käytetään vaihteiston ja akselien momenttihäviöiden osalta mitattujen arvojen asemesta kiinteitä arvoja, kunhan tuotannossa on ajoneuvoja, jotka täyttävät a–c alakohdan vaatimukset ja joissa näiden komponenttien, erillisten teknisten yksiköiden tai järjestelmien hiilidioksidisertifioinnissa käytetään mittauksiin perustuvia momenttihäviökarttoja.

    f)

    Vuosittain tarkastustestattavaksi otettavien erilaisten ajoneuvojen, joiden tarkastustestin kannalta merkittävät tiedot ovat erilaisia, vähimmäismäärä määräytyy taulukossa 1 esitettyjen ajoneuvonvalmistajan myyntilukujen perusteella.

    Taulukko 1

    Ajoneuvonvalmistajan testattavaksi otettavien ajoneuvojen vähimmäismäärän määrittäminen

    Testattavien ajoneuvojen määrä

    Tarkastustestausmenettelyn kannalta merkityksellisten ajoneuvojen vuosituotanto

    1

    1–25 000

    2

    25 001 –50 000

    3

    50 001 –75 000

    4

    75 001 –100 000

    5

    yli 100 000

    g)

    Ajoneuvonvalmistajan on saatettava tarkastustestaus päätökseen 10 kuukauden kuluessa siitä, kun ajoneuvo valittiin tarkastustestiin.

    4.   Ajoneuvon testauskunto

    Kunkin tarkastustestaukseen otettavan ajoneuvon on oltava sarjatuotantokunnossa eli vastattava asiakkaalle tyypillisesti toimitettavaa ajoneuvoa. Laitteistoihin (esimerkiksi voiteluaineisiin) tai ohjelmistoihin (kuten apuhallintalaitteisiin) ei saa tehdä muutoksia.

    4.1   Ajoneuvon sisäänajo

    Ajoneuvoa ei ole pakko ajaa sisään. Jos testiajoneuvolla on ajettu yhteensä alle 15 000 km, on testitulokseen sovellettava 7 kohdan määritelmän mukaista muutoskerrointa. Testiajoneuvon kokonaisajokilometrimäärä on ajoneuvon matkamittarin lukema polttoaineenkulutusmittauksen alussa. Tarkastustestausmenettelyssä ajoneuvon suurin sallittu ajokilometrimäärä on 20 000 km.

    4.2   Polttoaineet ja voiteluaineet

    Kaikkien voiteluaineiden on vastattava ajoneuvon sarjatuotantokonfiguraatiota.

    Jäljempänä 6.1.5 kohdassa kuvatussa polttoaineenkulutusmittauksessa on käytettävä liitteessä V olevassa 3.2 kohdassa tarkoitettua vertailupolttoainetta.

    Polttoainesäiliön on polttoaineenkulutusmittauksen alussa oltava täynnä.

    5.   Mittauslaitteet

    Kaikkien laboratorion vertailumittalaitteiden, joita käytetään kalibrointiin ja todentamiseen, on oltava kansallisten (tai kansainvälisten) standardien mukaisia. Kalibrointilaboratorion on täytettävä standardin ISO 9000-sarjan taikka joko standardin ISO/TS 16949 tai ISO/IEC 17025 vaatimukset.

    5.1   Vääntömomentti

    Suora vääntömomentti kaikilla vetävillä akseleilla mitataan jollakin seuraavista taulukossa 2 luetellut vaatimukset täyttävästä järjestelmästä:

    a)

    napavääntömomenttimittari

    b)

    vannevääntömomenttimittari

    c)

    puoliakselivääntömomenttimittari.

    Kalibroidun mittausalueen on oltava vähintään 10 000 Nm. Mittausalueen on katettava kaikki vääntömomentit, joita testiajoneuvon tarkastustestausmenettelyn aikana esiintyy.

    Momentinmittausjärjestelmän poikkeama on mitattava 6 kohdassa kuvatun tarkastustestin aikana nollaamalla järjestelmä 6.1.5 kohdan mukaisesti esivakautuksen jälkeen siten, että akselia nostetaan ja vääntömomentti nostetulla akselilla mitataan uudelleen välittömästi tarkastustestin jälkeen.

    Jotta testitulos olisi pätevä, on osoitettava, että momentinmittausjärjestelmän suurin poikkeama tarkastustestausmenettelyssä on enintään 150 Nm (molempien pyörien arvojen summa).

    5.2   Ajoneuvon nopeus

    Mahdollisissa myöhemmissä vaihdesignaalin uskottavuustesteissä on käytettävä ajoneuvon nopeutta, jonka perustana on CAN-signaali.

    5.3   Kytketty vaihde

    Kytkettyä vaihdetta ei tarvitse mitata, vaan se lasketaan simulaatiovälineellä käyttäen perustana mitattua moottorin pyörimisnopeutta, ajoneuvon nopeutta sekä ajoneuvon rengasmittoja ja välityssuhteita 7 kohdan mukaisesti. Käytetty vaihde voidaan määrittää myös CAN-signaalista sen tarkastamiseksi, poikkeaako se simulointivälineen laskemasta vaihteesta. Jos käytetyssä vaihteessa esiintyy poikkeamia yli 5 prosentilla testin kestosta, ajoneuvonvalmistajan on selvitettävä ja raportoitava poikkeaman syyt. Käytettyä vaihdetta koskevia varsinaisia syöttötietoja käytetään simulointivälineessä vaihteesta riippuvien vaihdelaatikon häviöiden laskemiseen. Simulointivälineeseen syötettävä moottorin pyörimisnopeus otetaan 5.4 kohdassa määritellyistä varsinaisista syöttötiedoista.

    5.4   Moottorin pyörimisnopeus

    Moottorin pyörimisnopeuden mittaamiseen käytetään signaalia, joka saadaan ajoneuvon sähköisen ohjausyksikön liitännästä sisäisen valvontajärjestelmän käyttöliittymän kautta. Muutkin mittausjärjestelmät sallitaan, kunhan ne täyttävät taulukossa 2 asetetut vaatimukset.

    5.5   Vetävän akselin pyörien pyörimisnopeus

    Mittausjärjestelmän, jolla määritetään vetävän akselin vasemman ja oikean pyörän pyörimisnopeus simulointivälineessä käytettäväksi syötetiedoksi, jota käytetään arvioitaessa tehontarve pyörillä, on täytettävä taulukossa 2 asetetut vaatimukset.

    5.6   Tuulettimen pyörimisnopeus

    Tuulettimen pyörimisnopeuden määrittämiseen voidaan käyttää CAN-signaalia, jos se on saatavilla. Vaihtoehtoisesti voidaan käyttää taulukossa 2 asetetut vaatimukset täyttävää ulkoista anturia.

    5.7   Polttoaineenmittausjärjestelmä

    Kulutetun polttoaineen määrä on mitattava ajoneuvossa olevalla mittauslaitteella, joka ilmoittaa kulutetun polttoaineen kokonaismäärän kilogrammoina. Polttoaineenmittausjärjestelmän on perustuttava yhteen seuraavista mittausmenetelmistä:

    a)

    Polttoaineen massan mittaaminen. Polttoaineenmittauslaitteen on täytettävä taulukossa 2 polttoaineen massan mittausjärjestelmälle asetetut tarkkuusvaatimukset.

    b)

    Polttoaineen tilavuuden mittaaminen ja korjaaminen polttoaineen lämpölaajenemisen suhteen. Polttoaineen tilavuuden mittauslaitteen ja polttoaineen lämpötilan mittauslaitteen on täytettävä taulukossa 2 polttoaineen tilavuuden mittausjärjestelmälle asetetut tarkkuusvaatimukset. Kulutetun polttoaineen massa lasketaan seuraavista yhtälöistä:

    Formula

    Formula

    Formula

    jossa

    mfuel

    =

    polttoaineen laskettu massa [kg]

    n

    =

    näytteiden kokonaismäärä mittauksessa

    ρ0

    =

    tarkastustestissä käytetyn polttoaineen tiheys [kg/m3]. Tiheys on määritettävä asetuksen (EY) N:o 582/2011 liitteen IX mukaisesti. Jos tarkastustestissä käytetään dieselpolttoainetta, voidaan käyttää myös asetuksen (EU) N:o 582/2011 liitteen IX mukaisten vertailupolttoaineiden B7 tiheyden keskimääräistä vaihteluväliä.

    t0

    =

    polttoaineen lämpötila, joka vastaa vertailupolttoaineen tiheyttä ρ0 liitteessä V annetun määritelmän mukaisesti [°C]

    ρi

    =

    testipolttoaineen tiheys näytteessä i [kg/m3]

    Vfuel, i

    =

    kulutetun polttoaineen kokonaistilavuus näytteessä i [m3]

    ti + 1

    =

    mitattu polttoaineen lämpötila näytteessä i + 1 [°C]

    β

    =

    lämpötilan korjauskerroin (0,001 K– 1).

    5.8   Ajoneuvon paino

    Mitataan ajoneuvon seuraavat massat laitteilla, jotka täyttävät taulukossa 2 asetetut vaatimukset:

    a)

    ajoneuvon todellinen massa

    b)

    ajoneuvon todellinen massa hyötykuorman kanssa.

    5.9   Ajoneuvossa tehtäviä mittauksia koskevat yleiset vaatimukset

    Kaikki tiedot on kirjattava vähintään 2 hertsin taajuudella tai laitteen valmistajan suosittelemalla taajuudella sen mukaan, kumpi arvo on suurempi.

    Simulointivälineen varsinaiset syöttötiedot voidaan koostaa eri tallennuslaitteista. Mittauksista on tuotettava seuraavat varsinaiset syöttötiedot:

    a)

    vääntömomentti vetävillä pyörillä pyöräkohtaisesti

    b)

    pyörimisnopeus vetävillä pyörillä pyöräkohtaisesti

    c)

    vaihde (valinnainen)

    d)

    moottorin pyörimisnopeus

    e)

    tuulettimen nopeus

    f)

    ajoneuvon nopeus

    g)

    polttoainevirta.

    Vääntömomentti ja pyörimisnopeus pyörillä on kirjattava yhdellä tietojenkeruujärjestelmällä. Jos muiden signaalien kirjaamiseen käytetään eri tietojenkeruujärjestelmiä, on kirjattava yksi yhteinen signaali, esimerkiksi ajoneuvon nopeus, jotta voidaan varmistaa signaalien oikea ajallinen yhdenmukaistaminen.

    Kaikkien käytettävien mittauslaitteiden on täytettävä taulukossa 2 asetetut tarkkuusvaatimukset. Sellaisten laitteiden, joita ei luetella taulukossa 2, on täytettävä liitteen V taulukossa 2 asetetut tarkkuusvaatimukset.

    Taulukko 2

    Mittausjärjestelmiä koskevat vaatimukset

    Mittausjärjestelmä

    Tarkkuus

    Nousuaika (1)

    Ajoneuvon punnituksessa käytettävä vaaka

    50 kg tai

    < 0,5 % suurimmasta kalibrointiarvosta

    sen mukaan kumpi on pienempi

    Pyörien pyörimisnopeus

    < 0,5 % suurimmasta kalibrointiarvosta

    ≤ 1 s

    Nestemäisten polttoaineiden massavirta

    < 1,0 % lukemasta tai

    < 0,5 % suurimmasta kalibrointiarvosta

    sen mukaan kumpi on suurempi

    ≤ 2 s

    Polttoainevirran mittausjärjestelmä (2)

    < 1,0 % lukemasta tai

    < 0,5 % suurimmasta kalibrointiarvosta

    sen mukaan kumpi on suurempi

    ≤ 2 s

    Polttoaineen lämpötila

    ± 1 °C

    ≤ 2 s

    Jäähdytystuulettimen pyörimisnopeuden mittausanturi

    0,4 % lukemasta tai 0,2 % nopeuden suurimmasta kalibrointiarvosta sen mukaan, kumpi on suurempi

    ≤ 1 s

    Moottorin pyörimisnopeus

    liitteen V mukaisesti

    Pyörän vääntömomentti

    10 kNm:n kalibrointi:

    tarkkuus < 40 Nm

    ylikuuluminen < 20 Nm

    < 0,1 s

    Suurimpien kalibrointiarvojen on oltava vähintään 1,1 kertaa suurin ennustettu arvo, jota odotetaan eri mittausjärjestelmiltä kaikissa testiajoissa. Momentinmittausjärjestelmän suurin kalibrointiarvo voidaan rajoittaa 10 Nm:iin.

    Jos käytetään useampia asteikkoja, kaikkien yksittäisten tarkkuusarvojen summan on vastattava annettua tarkkuutta.

    6.   Testausmenettely

    6.1   Ajoneuvon valmistelu

    Ajoneuvo on otettava sarjatuotannosta ja valittava 3 kohdan mukaisesti.

    6.1.1   Varsinaisten syöttötietojen validointi

    Varsinaisten syöttötietojen validoinnin perustana on käytettävä valittua ajoneuvoa koskevaa valmistajan kirjanpitotiedostoa. Valitun ajoneuvon valmistenumeron on oltava sama kuin asiakkaan tiedotuslomakkeessa.

    Ajoneuvonvalmistajan on simulointivälineen käyttöluvan myöntäneen hyväksyntäviranomaisen pyynnöstä toimitettava 15 päivän kuluessa valmistajan kirjanpitotiedosto, simulointivälineen käyttämiseksi tarvittavat varsinaiset ja oheissyöttötiedot sekä kaikkien merkityksellisten komponenttien, erillisten teknisten yksiköiden tai järjestelmien hiilidioksidipäästöihin ja polttoaineenkulutukseen liittyviä ominaisuuksia koskeva sertifikaatti.

    6.1.1.1   Komponenttien, erillisten teknisten yksiköiden tai järjestelmien sekä varsinaisten ja oheissyöttötietojen tarkastaminen

    Ajoneuvoon asennetuille komponenteille, erillisille teknisille yksiköille ja järjestelmille on tehtävä seuraavat tarkastukset:

    a)

    Simulointivälineen tietojen eheys: tarkastetaan 9 artiklan 3 kohdassa tarkoitettujen valmistajan kirjanpitotiedoston ja asiakkaan tiedotuslomakkeen kryptografisten hash-tunnisteiden, jotka on laskettu tarkastustestausmenettelyssä uudelleen tiivistämisvälineellä, eheys vertaamalla niitä vaatimustenmukaisuustodistuksessa annettuun kryptografiseen hash-tunnisteeseen.

    b)

    Ajoneuvoa koskevat tiedot: ajoneuvon valmistenumeron, akselikonfiguraation, valittujen apulaitteiden ja voimanulosottoteknologian on vastattava valittua ajoneuvoa.

    c)

    Komponentteja, erillisiä teknisiä yksiköitä tai järjestelmiä koskevat tiedot: hiilidioksidipäästöihin ja polttoaineenkulutukseen liittyvien ominaisuuksien sertifikaattiin merkityn sertifiointinumeron ja mallityypin on vastattava valittuun ajoneuvoon asennettua komponenttia, erillistä teknistä yksikköä tai järjestelmää.

    d)

    Simulointivälineen varsinaisten ja oheissyöttötietojen hash-tunnisteen on vastattava hiilidioksidipäästöihin ja polttoaineenkulutukseen liittyvien ominaisuuksien sertifikaattiin merkittyä hash-tunnistetta seuraavien komponenttien, erillisten teknisten yksiköiden tai järjestelmien osalta:

    i)

    moottorit

    ii)

    vaihteistot

    iii)

    momentinmuuntimet

    iv)

    muut momenttia siirtävät komponentit

    v)

    voimansiirron lisäkomponentit

    vi)

    akselit

    vii)

    korin tai perävaunun ilmanvastus

    viii)

    renkaat.

    6.1.1.2   Ajoneuvon massan tarkastaminen

    Varsinaisten syöttötietojen tarkastamiseen on simulointivälineen käyttöluvan myöntäneen hyväksyntäviranomaisen pyynnöstä sisällytettävä ajoneuvon korjatun todellisen massan tarkastaminen.

    Massan tarkastamisessa on tarkastettava ajokuntoisen ajoneuvon massa asetuksen (EU) N:o 1230/2012 liitteen I lisäyksessä 2 olevan 2 kohdan mukaisesti.

    6.1.1.3   Toteutettavat toimet

    Jos 6.1.1.1 kohdan d alakohdan i–vii alakohdassa lueteltujen komponenttien, erillisten teknisten yksiköiden tai järjestelmien sertifiointinumeroon tai yhden tai useamman niihin liittyvän tiedoston kryptografiseen hash-tunnisteeseen liittyy ristiriitaisuuksia, virheelliset tiedot korvataan jatkotoimissa paikkansapitävällä varsinaisten syöttötietojen tiedostolla, joka on läpäissyt 6.1.1.1 ja 6.1.1.2 kohdan mukaiset tarkastukset. Jos 6.1.1.1 kohdan d alakohdan i–vii alakohdassa lueteltujen komponenttien, erillisten teknisten yksiköiden tai järjestelmien osalta ei ole käytettävissä täydellistä varsinaisten syöttötietojen joukkoa ja paikkansapitäviä hiilidioksidipäästöihin ja polttoaineenkulutukseen vaikuttavien ominaisuuksien sertifikaatteja, tarkastustesti lopetetaan ja ajoneuvo hylätään tarkastustestausmenettelyssä.

    6.1.2   Sisäänajovaihe

    Kun varsinaiset syöttötiedot on validoitu 6.1.1 kohdan mukaisesti, voidaan suorittaa enintään matkamittarilukemaan 15 000 km asti sisäänajo, jossa ei tarvitse käyttää vertailupolttoainetta, jos valitun ajoneuvon matkamittarin lukema on pienempi kuin 15 000 km. Jos jokin 6.1.1.1 kohdassa lueteltu komponentti, erillinen tekninen yksikkö tai järjestelmä on vaurioitunut, se voidaan korvata vastaavalla komponentilla, erillisellä teknisellä yksiköllä tai järjestelmällä, jolla on sama sertifiointinumero. Korvaaminen on dokumentoitava testausselosteessa.

    Kaikki asiaan liittyvät komponentit, erilliset tekniset yksiköt ja järjestelmät on tarkastettava ennen mittauksia, jotta voidaan sulkea pois epätavalliset tapaukset, kuten väärä öljytaso, tukkeutuneet ilmansuodattimet tai OBD-järjestelmän antamat varoitukset.

    6.1.3   Mittauslaitteita koskevat järjestelyt

    Kaikki mittausjärjestelmät on kalibroitava niiden valmistajan ohjeiden mukaisesti. Jos ohjeita ei ole annettu, kalibroinnissa on noudatettava valmistajan antamia suosituksia.

    Sisäänajovaiheen jälkeen ajoneuvo on varustettava 5 kohdassa mainituilla mittausjärjestelmillä.

    6.1.4   Testiajoneuvoa polttoaineenkulutusmittauksessa koskevat järjestelyt

    Liitteen I taulukossa 1 määriteltyihin ajoneuvoryhmiin kuuluvat vetoajoneuvot voidaan testata minkä tahansa tyyppisen puoliperävaunun kanssa, kunhan jäljempänä esitetyt kuormitusvaatimukset voidaan täyttää.

    Liitteen I taulukossa 1 määriteltyihin ajoneuvoryhmiin kuuluvat jäykät kuorma-autot on testattava perävaunun kanssa, jos niihin on asennettu perävaunun vetämiseen tarkoitettu kytkentä. Jäljempänä esitettävän kuorman kantamiseen voidaan käyttää mitä tahansa korityyppiä tai muuta laitetta.

    Ajoneuvojen korit voivat poiketa niistä vakiokoreista, jotka esitetään liitteen I taulukossa 1 komponenttien, erillisten teknisten yksiköiden tai järjestelmien hiilidioksidipäästöihin ja polttoaineenkulutukseen vaikuttavien ominaisuuksien sertifiointia varten.

    Ajoneuvon hyötykuorma on asetettava vähintään arvoon, jolla testauspainoksi saadaan 90 prosenttia yhdistelmän suurimmasta kokonaispainosta tai jäykän kuorma-auton suurimmasta kokonaispainosta ilman perävaunua.

    Rengaspaineet on säädettävä valmistajan suositusten mukaisiksi. Puoliperävaunun renkaat voivat poiketa niistä vakiorenkaista, jotka esitetään asetuksen (EY) N:o 661/2009 liitteessä II olevan B osan taulukossa 2 renkaiden hiilidioksidisertifiointia varten.

    Kaikki apulaitteiden energiantarpeeseen vaikuttavat asetukset on tapauksen mukaan säädettävä siten, että kohtuudella odotettava energiankulutus on pienin. Ilmastointi on kytkettävä pois toiminnasta ja ohjaamon tuuletus säädettävä keskitason massavirtaa pienemmäksi. Sellaiset energiaa kuluttavat apulaitteet, joita ei tarvita ajoneuvon ajamiseen, on kytkettävä pois toiminnasta. Ajoneuvossa energian tuottamiseen käytettävät ulkoiset laitteet, kuten ulkoiset akut, sallitaan vain taulukossa 2 lueteltujen tarkastustestausmenettelyssä käytettävien lisämittauslaitteiden käyttämiseen, mutta ne eivät saa syöttää energiaa sarjatuotantoa edustavan ajoneuvon laitteistoille.

    Hiukkassuodattimen regenerointi voidaan käynnistää, mutta se on saatettava päätökseen ennen tarkastustestiä. Jos käynnistettyä hiukkassuodattimen regenerointia ei pystytä saattamaan päätökseen ennen tarkastustestiä, testi julistetaan pätemättömäksi ja toistetaan.

    6.1.5   Tarkastustesti

    6.1.5.1   Reitin valinta

    Tarkastustestiin valitun reitin on täytettävä taulukossa 3 asetetut vaatimukset. Reitteihin voi sisältyä sekä yleisiä että yksityisiä teitä.

    6.1.5.2   Ajoneuvon esivakauttaminen

    Ajoneuvolle ei tarvitse tehdä erityistä esivakautusta.

    6.1.5.3   Ajoneuvon lämmittäminen

    Ajoneuvolla on ennen polttoaineenkulutusmittauksen aloittamista ajettava lämmitysajo taulukossa 3 esitetyn mukaisesti. Lämmitysvaihetta ei oteta huomioon tarkastustestiä arvioitaessa.

    6.1.5.4   Momentinmittauslaitteiden nollaaminen

    Momentinmittauslaitteiden nollaamisessa on noudatettava laitteen valmistajan ohjeita. Nollaamista varten on varmistettava, että vääntömomentti vetävällä akselilla on nolla. Nollaamista varten ajoneuvo pysäytetään välittömästi lämmitysvaiheen jälkeen, ja nollaaminen tehdään välittömästi ajoneuvon pysäyttämisen jälkeen, jotta sen jäähtymisen vaikutus voidaan minimoida. Nollaaminen on saatettava päätökseen alle 20 minuutissa.

    6.1.5.5   Polttoaineenkulutuksen mittaaminen

    Polttoaineenkulutuksen mittaaminen on aloitettava välittömästi pyörän vääntömomentin mittauslaitteiden nollaamisen jälkeen siten, että ajoneuvo on paikoillaan ja sen moottori käy joutokäynnillä. Ajoneuvolla ajetaan mittauksen aikana siten, että vältetään tarpeettomat jarrutukset, kaasupolkimen pumppaaminen ja rajut käännökset. Elektronisten ohjausjärjestelmien asetuksena on käytettävä asetusta, joka aktivoituu automaattisesti ajoneuvon käynnistämisen yhteydessä. Vaihteenvaihdot annetaan automaattijärjestelmän tehtäväksi, jos mahdollista. Jos elektronisten ohjausjärjestelmien säädöt voidaan tehdä vain manuaalisesti, valitaan säädöt, jotka kasvattavat kilometrikohtaista polttoaineenkulutusta. Polttoaineenkulutuksen mittaamisen kestossa on noudatettava taulukossa 3 esitettyjä toleransseja. Polttoaineenkulutuksen mittaamisen lopussa ajoneuvon on oltava paikoillaan moottori joutokäynnillä, ja mittaaminen lopetetaan välittömästi ennen momentinmittauslaitteiden poikkeaman mittaamista.

    6.1.5.6   Momentinmittauslaitteiden poikkeaman mittaaminen

    Momentinmittauslaitteiden poikkeama on mitattava välittömästi polttoaineenkulutuksen mittaamisen jälkeen mittaamalla vääntömomentti ajoneuvon ollessa samassa kunnossa kuin nollaamisen aikana. Jos polttoaineenkulutusmittaus ei pääty ajoneuvon nopeuden ollessa nolla, ajoneuvo on pysäytettävä poikkeaman mittaamista varten hidastamalla sitä kevyesti.

    6.1.5.7   Tarkastustestin reunaehdot

    Taulukossa 3 esitetään reunaehdot, joiden on validissa tarkastustestissä täytyttävä.

    Jos ajoneuvo läpäisee tarkastustestin 7 kohdan mukaisesti, testiä pidetään validina myös seuraavissa tapauksissa:

    taulukossa 3 esitetyn parametrin 1, 2, 6 tai 9 vähimmäisarvo alittuu

    taulukossa 3 esitetyn parametrin 3, 4, 5, 7, 8, 10 tai 12 enimmäisarvo ylittyy.

    Taulukko 3

    Validin tarkastustestin parametrit

    Nro

    Parametri

    Alaraja

    Yläraja

    Soveltamiskohde

    1

    Lämmitys [minuuttia]

    60

     

     

    2

    Keskinopeus lämmityksen aikana [km/h]

    70 (3)

    100

     

    3

    Polttoaineenkulutuksen mittaamisen kesto [minuuttia]

    80

    120

     

    4

    Kaupunkiajon osuus ajomatkasta

    2 %

    8 %

    ajoneuvoryhmät 4, 5, 9, 10

    5

    Maantieajon osuus ajomatkasta

    7 %

    13 %

     

    6

    Moottoritieajon osuus ajomatkasta

    74 %

    ajoneuvoryhmät 4, 5, 9, 10

    7

    Joutokäynnin aikaosuus ajoneuvo paikallaan

     

    5 %

     

    8

    Ympäristön keskilämpötila

    5 °C

    30 °C

     

    9

    Tienpinta kuiva

    100 %

     

     

    10

    Tienpinta luminen tai jäinen

     

    0 %

     

    11

    Tien korkeus merenpinnasta [m]

    0

    800

     

    12

    Jatkuvan joutokäynnin kesto ajoneuvo paikallaan [minuuttia]

     

    3

     

    Jos liikenneolot ovat poikkeukselliset, tarkastustesti on toistettava.

    6.1.6   Tietojen ilmoittaminen

    Tarkastustestausmenetelmän aikana kirjatut tiedot on ilmoitettava simulointivälineen käyttöluvan myöntäneelle hyväksyntäviranomaiselle seuraavasti:

    a)

    Kirjatut tiedot on ilmoitettava tasaisina 2 hertsin signaaleina taulukon 1 mukaisesti. Suuremmalla taajuudella kuin 2 Hz kirjatut tiedot on muunnettava 2 hertsin signaaleiksi keskiarvottamalla aikavälit 2 hertsin noodien ympärillä. Esimerkiksi 10 hertsin näytteenottotaajuuden tapauksessa ensimmäisen 2 hertsin noodin määrittää keskiarvo sekunnista 0,1 sekuntiin 0,5 ja toisen noodin keskiarvo sekunnista 0,6 sekuntiin 1,0. Kunkin noodin aikaleima on noodin viimeinen aikaleima eli 0,5, 1,0, 1,5 jne.

    b)

    Pyöräteho lasketaan mitatusta pyörän vääntömomentista ja pyörimisnopeudesta. Kaikki arvot muunnetaan ensin 2 hertsin signaaleiksi a alakohdan mukaisesti. Lasketaan sitten pyöräteho kullakin vetävällä pyörällä 2 hertsin momentti- ja nopeussignaaleista seuraavan yhtälön mukaisesti:

    Formula

    jossa

    i

    =

    indeksi, joka edustaa vetävän akselin vasemman- ja oikeanpuoleista pyörää

    Pwheel-i (t)

    =

    vasemman ja oikean vetävän pyörän pyöräteho aikanoodissa (t) [kW]

    nwheel-i (t)

    =

    vasemman ja oikean vetävän pyörän pyörimisnopeus aikanoodissa (t) [rpm]

    Mdwheel-i (t)

    =

    mitattu vääntömomentti vasemmalla ja oikealla vetävällä pyörällä aikanoodissa (t) [Nm]

    Tarkastustestiin kuuluvassa simulointivälineellä tehtävässä simuloinnissa käytettävien pyörätehoa koskevien varsinaisten syöttötietojen on oltava ajoneuvon kaikkien vetävien pyörien pyörätehojen summa seuraavan yhtälön mukaisesti:

    Formula

    jossa

    Pwheel (t)

    =

    kokonaisteho vetävällä pyörällä aikanoodissa (t) [kW]

    wd

    =

    vetävien pyörien lukumäärä

    Taulukko 4

    Simulointivälineeseen tarkastustestissä syötettävien mitattujen tietojen ilmoittamismuoto

    Suure

    Yksikkö

    Syöttötietojen ylätunniste

    Huomautus

    aikanoodi

    [s]

    <t>

     

    ajoneuvon nopeus

    [km/h]

    <v>

     

    moottorin pyörimisnopeus

    [rpm]

    <n_eng>

     

    moottorin jäähdytystuulettimen nopeus

    [rpm]

    <n_fan>

     

    vääntömomentti (vasen pyörä)

    [Nm]

    <tq_left>

     

    vääntömomentti (oikea pyörä)

    [Nm]

    <tq_right>

     

    vasemman pyörän pyörimisnopeus

    [rpm]

    <n_wh_left>

     

    oikean pyörän pyörimisnopeus

    [rpm]

    <n_wh_right>

     

    vaihde

    [-]

    <gear>

    MT ja AMT: valinnainen signaali

    polttoainevirta

    [g/h]

    <fc>

    vakio-NCV:n tapauksessa (7.2 kohta)

    7.   Testin arviointi

    Verrataan simulointivälineellä simuloitua polttoaineenkulutusta mitattuun polttoaineenkulutukseen.

    7.1   Polttoaineenkulutuksen simulointi

    Simulointivälineen varsinaisina ja oheissyöttötietoina tarkastustestissä on käytettävä seuraavia:

    a)

    Seuraavien komponenttien, erillisten teknisten yksiköiden ja järjestelmien hiilidioksidipäästöihin ja polttoaineenkulutukseen liittyvät sertifioidut ominaisuudet:

    i)

    moottorit

    ii)

    vaihteistot

    iii)

    momentinmuuntimet

    iv)

    muut momenttia siirtävät komponentit

    v)

    voimansiirron lisäkomponentit

    vi)

    akselit.

    b)

    Taulukossa 4 esitetyt varsinaiset syöttötiedot.

    Tehoa, jonka simulointiväline laskee pitkittäissuuntaisen dynamiikan yhtälöistä ajoneuvon mitatun nopeuden ja tien kaltevuuden perusteella, voidaan käyttää uskottavuustarkastuksissa, joilla selvitetään, vastaako simuloitu syklin kokonaistyö mitattua arvoa.

    Simulointivälineellä lasketaan tarkastustestissä käytetyt vaihteet laskemalla moottorin pyörimisnopeudet kullakin vaihteella ajoneuvon todellisella nopeudella ja valitsemalla se vaihde, jolla moottorin pyörimisnopeus on lähinnä mitattua moottorin pyörimisnopeutta.

    Simulointivälineen tarkastustestimoodissa käytetään pyörien simuloidun tehontarpeen sijaan mitattua pyörätehoa. Mitatulla moottorin pyörimisnopeudella ja tarkastustestin varsinaisissa syöttötiedoissa määritellyllä vaihteella korvataan vastaava simuloinnin osuus. Simulointivälineessä käytettävä tuulettimen vakioteho korvataan mitatusta tuulettimen nopeudesta lasketulla tuulettimen teholla simulointivälineessä seuraavasti:

    Formula

    jossa

    Pfan

    =

    tarkastustestiä varten tehdyssä simulaatiossa käytettävä tuulettimen teho [kW]

    RPMfan

    =

    tuulettimen mitattu pyörimisnopeus [1/s]

    Dfan

    =

    tuulettimen halkaisija [m]

    C1, C2, C3

    =

    simulointivälineen yleiset parametrit:

    C1

    =

    7 320 W

    C2

    =

    1 200 rpm

    C3

    =

    810 mm

    Ohjauspumpulle, kompressorille ja generaattorille annetaan vakioarvot liitteen IX mukaisesti.

    Kaikkien muiden akselia, vaihteistoa ja moottorin tehoa koskevien simulointivaiheiden ja tietojenkäsittelyn on oltava samat kuin käytettäessä simulointivälinettä uusien ajoneuvojen hiilidioksidipäästöjen ja polttoaineenkulutuksen määrittämiseen ja ilmoittamiseen.

    Simuloitu polttoaineenkulutusarvo on polttoaineen kokonaisvirta tarkastustestin kannalta merkityksellisellä ajomatkalla lämmitysvaiheen jälkeen tehdyn nollauksen lopusta testin loppuun. Tarkastustestin kannalta merkityksellisen ajomatkan kokonaispituus lasketaan ajoneuvon nopeuden antavasta signaalista.

    Simulointivälineestä tarkastustestiä varten saatavat tulokset lasketaan seuraavasti:

    Formula

    jossa

    VT work

    =

    simulointivälineen koko polttoaineenmittausjaksolle laskema tarkastustestin työ [kWh]

    Formula

    FCsim

    =

    simulointivälineen koko polttoaineenmittausjaksolle simuloima polttoaineenkulutus [g/kWh]

    fs

    =

    simulointitaajuus [Hz]

    FCsim (t)

    =

    simulointivälineen koko testille simuloima hetkellinen polttoaineenkulutus [g/s]

    7.2   Mitatun polttoaineenkulutuksen laskeminen

    Mitattu polttoaineenkulutus integroidaan samalle ajalle kuin simuloitu polttoaineenkulutus. Mitattu polttoaineenkulutus koko testissä lasketaan seuraavasti:

    Formula

    jossa

    FCm

    =

    polttoaineenkulutus, joka on mitattu integroimalla polttoaineen massavirta koko polttoaineenkulutuksen mittausjaksolle [g/kWh]

    FCm (t)

    =

    polttoaineenkulutuksen mittausjakson aikana mitattu hetkellinen polttoaineen massavirta [g/s]

    fs

    =

    näytteenottotaajuus [Hz]

    VT workm

    =

    koko polttoaineenkulutusjakson aikana mitatuista pyörän vääntömomentista ja pyörimisnopeuksista laskettu työ pyörällä tarkastustestissä [kWh]

    Formula

    Pwheel-i-measured,t

    =

    mitatuista pyörän vääntömomentista ja pyörimisnopeuksista laskettu positiivinen teho vasemmalla (i = 1) ja oikealla (i = 2) pyörällä aika-askeleessa t; vain nollaa suuremmat tehoarvot otetaan huomioon

    Formula

    Torquei

    =

    hetkellisesti mitattu vääntömomentti pyörällä i aika-askeleessa t [Nm]

    rpmi

    =

    hetkellisesti mitattu pyörimisnopeus pyörällä i aika-askeleessa t [rpm]

    Mitatut polttoaineenkulutusarvot on tarkastustestin tulosten laskemiseksi korjattava suhteessa liitteessä V olevassa 3 kohdassa tarkoitettuun teholliseen lämpöarvoon (NCV).

    Formula

    jossa

    NCVmeas

    =

    liitteessä V olevan 3.2 kohdan mukaisesti määritetty tarkastustestissä käytetyn polttoaineen NCV-arvo [MJ/kg]

    NCVstd

    =

    liitteen V taulukon 4 mukainen NCV:n kiinteä arvo [MJ/kg]

    FCm,corr

    =

    polttoaineenkulutus, joka on mitattu integroimalla polttoaineen massavirta koko polttoaineenmittausjaksolle ja korjattu suhteessa testipolttoaineen NCV-arvoon [g/kWh]

    7.3   Hyväksymis-hylkäämistarkastus

    Ajoneuvo läpäisee tarkastustestin, jos korjatun mitatun polttoaineenkulutuksen ja simuloidun polttoaineenkulutuksen suhde on pienempi kuin taulukossa 5 annetut toleranssit.

    Jos sisäänajovaihe oli lyhyempi kuin 15 000 km, vaikutus ajoneuvon polttoainetehokkuuteen voidaan korjata seuraavalla muutoskertoimella:

    Formula [g/kWh]

    jossa

    FCm-c

    =

    mitattu polttoaineenkulutus, joka on korjattu lyhyemmän sisäänajomatkan suhteen

    mileage

    =

    sisäänajomatka [km]

    ef

    =

    muutoskerroin 0,98

    Jos ajoneuvon matkamittarin lukema on suurempi kuin 15 000 km, korjausta ei tehdä.

    Koko tarkastustestin kannalta merkityksellisen ajomatkan mitatun ja simuloidun polttoaineenkulutuksen suhde lasketaan tarkastustestisuhteeksi seuraavalla yhtälöllä:

    Formula

    jossa

    CVTP

    =

    tarkastustestausmenettelyssä mitatun ja simuloidun polttoaineenkulutuksen suhde

    Jotta ajoneuvon tarkastettuja hiilidioksidipäästöjä voitaisiin verrata ajoneuvon 9 artiklan mukaisiin ilmoitettuihin hiilidioksidipäästöihin, määritetään tarkastetut päästöt seuraavasti:

    Formula

    jossa

    CO2verified

    =

    ajoneuvon tarkastetut hiilidioksidipäästöt [g/t-km]

    CO2declared

    =

    ajoneuvon ilmoitetut hiilidioksidipäästöt [g/t-km]

    Jos CVTP-suhdetta koskevat toleranssivaatimukset eivät täyty ensimmäisen ajoneuvon kohdalla, voidaan ajoneuvonvalmistajan pyynnöstä tehdä kaksi lisätestiä samalla tai kahdella muulla samanlaisella ajoneuvolla. Arvioitaessa taulukossa 5 esitetyn hyväksymiskriteerin täyttymistä on käytettävä näistä enintään kolmesta testistä saatujen tarkastustestisuhteiden keskiarvoa. Jos hyväksymiskriteeri ei täyty, ajoneuvo hylätään tarkastustestausmenettelyssä.

    Taulukko 5

    Tarkastustestin hyväksymis-hylkäämiskriteeri

     

    CVPT

    Tarkastustestausmenettelyn hyväksymiskriteeri

    < 1,075

    8.   Raportointimenettelyt

    Ajoneuvonvalmistajan on laadittava kustakin testatusta ajoneuvosta testausseloste, jossa esitetään vähintään seuraavat tarkastustestin tulokset:

    8.1   Yleistä

    8.1.1   Ajoneuvon valmistajan nimi ja osoite

    8.1.2   Kokoonpanotehtaiden osoitteet

    8.1.3   Ajoneuvon valmistajan edustajan nimi, osoite, puhelin- ja faksinumero sekä sähköpostiosoite

    8.1.4   Tyyppi ja myyntinimitys

    8.1.5   Ajoneuvon ja sen hiilidioksidipäästöihin vaikuttavien komponenttien valintaperusteet (tekstinä)

    8.1.6   Ajoneuvon omistaja

    8.1.7   Matkamittarin lukema polttoaineenkulutusmittauksen alussa [km]

    8.2   Ajoneuvon tiedot

    8.2.1   Ajoneuvon malli

    8.2.2   Ajoneuvon valmistenumero (VIN)

    8.2.3   Ajoneuvoluokka (N2, N3)

    8.2.4   Akselikonfiguraatio

    8.2.5   Ajoneuvon suurin kokonaispaino [t]

    8.2.6   Ajoneuvoryhmä

    8.2.7   Ajoneuvon korjattu todellinen massa [kg]

    8.2.8   Valmistajan kirjanpitotiedoston kryptografinen hash-tunniste

    8.2.9   Ajoneuvoyhdistelmän yhdistetty kokonaispaino tarkastustestissä [kg]

    8.3   Moottorin keskeiset eritelmät

    8.3.1   Moottorin malli

    8.3.2   Moottorin sertifiointinumero

    8.3.3   Moottorin nimellisteho [kW]

    8.3.4   Moottorin iskutilavuus [l]

    8.3.5   Moottorin vertailupolttoaineen tyyppi (diesel / nestekaasu / paineistettu maakaasu…)

    8.3.6   Polttoainekarttatiedoston/-asiakirjan hash-tunniste

    8.4   Vaihteiston keskeiset eritelmät

    8.4.1   Vaihteiston malli

    8.4.2   Vaihteiston sertifiointinumero

    8.4.3   Tärkein häviökarttojen generoinnissa käytetty vaihtoehto (Vaihtoehto 1 / Vaihtoehto 2 / Vaihtoehto 3 / Kiinteät arvot)

    8.4.4   Vaihteiston tyyppi

    8.4.5   Vaihteiden lukumäärä

    8.4.6   Tasauspyörästön välityssuhde

    8.4.7   Hidastimen tyyppi

    8.4.8   Voimanulosoton kytkentälaite (kyllä/ei)

    8.4.9   Tehokarttatiedoston/-asiakirjan hash-tunniste

    8.5   Hidastimen keskeiset eritelmät

    8.5.1   Hidastimen malli

    8.5.2   Hidastimen sertifiointinumero

    8.5.3   Häviökartan generoinnissa käytetty sertifiointivaihtoehto (kiinteät arvot / mittaus)

    8.5.4   Hidastimen tehokarttatiedoston/-asiakirjan hash-tunniste

    8.6   Momentinmuuntimen eritelmä

    8.6.1   Momentinmuuntimen malli

    8.6.2   Momentinmuuntimen sertifiointinumero

    8.6.3   Häviökartan generoinnissa käytetty sertifiointivaihtoehto (kiinteät arvot / mittaus)

    8.6.4   Tehokarttatiedoston/-asiakirjan hash-tunniste

    8.7   Kulmavälityksen eritelmät

    8.7.1   Kulmavälityksen malli

    8.7.2   Akselin sertifiointinumero

    8.7.3   Häviökartan generoinnissa käytetty sertifiointivaihtoehto (kiinteät arvot / mittaus)

    8.7.4   Kulmavälityksen välityssuhde

    8.7.5   Tehokarttatiedoston/-asiakirjan hash-tunniste

    8.8   Akselin eritelmät

    8.8.1   Akselin malli

    8.8.2   Akselin sertifiointinumero

    8.8.3   Häviökartan generoinnissa käytetty sertifiointivaihtoehto (kiinteät arvot / mittaus)

    8.8.4   Akselin tyyppi (esim. yksi tavanomainen vetävä akseli)

    8.8.5   Akselisuhde

    8.8.6   Tehokarttatiedoston/-asiakirjan hash-tunniste

    8.9   Aerodynamiikka

    8.9.1   Malli

    8.9.2   CdxA:n generoinnissa käytetty sertifiointivaihtoehto (kiinteät arvot / mittaaminen)

    8.9.3   CdxA:n sertifiointinumero (tapauksen mukaan)

    8.9.4   CdxA-arvo

    8.9.5   Tehokarttatiedoston/-asiakirjan hash-tunniste

    8.10   Renkaiden keskeiset eritelmät

    8.10.1   Kaikkien akselien renkaiden sertifiointinumero

    8.10.2   Kaikkien akselien kaikkien renkaiden vierintävastuskerroin

    8.11   Apulaitteiden keskeiset eritelmät

    8.11.1   Moottorin jäähdytystuulettimeen perustuva teknologia

    8.11.2   Ohjauspumppuun perustuva teknologia

    8.11.3   Sähköiseen järjestelmään perustuva teknologia

    8.11.4   Pneumaattiseen järjestelmään perustuva teknologia

    8.12   Testiolosuhteet

    8.12.1   Ajoneuvon todellinen massa [kg]

    8.12.2   Ajoneuvon todellinen massa hyötykuorman kanssa [kg]

    8.12.3   Lämmitysaika [minuuttia]

    8.12.4   Keskinopeus lämmityksen aikana [km/h]

    8.12.5   Polttoaineenkulutuksen mittaamisen kesto [minuuttia]

    8.12.6   Kaupunkiajon osuus ajomatkasta [%]

    8.12.7   Maantieajon osuus ajomatkasta [%]

    8.12.8   Moottoritieajon osuus ajomatkasta [%]

    8.12.9   Joutokäynnin aikaosuus ajoneuvo paikallaan [%]

    8.12.10   Ympäristön keskilämpötila [°C]

    8.12.11   Tienpinta (kuiva, märkä, luminen, jäinen, muu (täsmennettävä))

    8.12.12   Tien suurin korkeus merenpinnasta [m]

    8.12.13   Jatkuvan joutokäynnin suurin kesto ajoneuvo paikallaan [minuuttia]

    8.13   Tarkastustestin tulokset

    8.13.1   Simulointivälineellä tarkastustestiä varten laskettu tuulettimen keskimääräinen teho [kW]

    8.13.2   Simulointivälineellä laskettu työ tarkastustestissä [kW]

    8.13.3   Työ tarkastustestissä, mitattu [kW]

    8.13.4   Tarkastustestissä käytetyn polttoaineen NCV-arvo [MJ/kg]

    8.13.5   Polttoaineenkulutus tarkastustestissä, mitattu [g/km]

    8.13.6   Polttoaineenkulutus tarkastustestissä, mitattu ja korjattu [g/kWh]

    8.13.7   Polttoaineenkulutus tarkastustestissä, simuloitu [g/km]

    8.13.8   Polttoaineenkulutus tarkastustestissä, simuloitu [g/kWh]

    8.13.9   Käyttöprofiili [kaukoreitti, kaukoreitti (EMS), alueellinen reitti, alueellinen reitti (EMS), kaupunkireitti, kunnalliset palvelut, rakentaminen]

    8.13.10   ajoneuvon tarkastetut hiilidioksidipäästöt [g/tkm]

    8.13.11   ajoneuvon ilmoitetut hiilidioksidipäästöt [g/tkm]

    8.13.12   Tarkastustestausmenettelyssä mitatun ja simuloidun polttoaineenkulutuksen suhde [-]

    8.13.13   Tarkastustesti hyväksytty (kyllä/ei)

    8.14   Ohjelmistot ja käyttäjille annettavat tiedot

    8.14.1   Simulointivälineen versio (X.X.X)

    8.14.2   Simulointipäivä ja –aika

    ”.

    (1)  Nousuajalla tarkoitetaan ajallista eroa, joka on 10 prosenttia ja 90 prosenttia lopullisesta analysaattorilukemasta olevien vasteiden välillä (t90 – t10).

    (2)  Tarkkuusvaatimuksen on täytyttävä koko polttoainevirran osalta 100 minuutin ajan.

    (3)  Tai ajoneuvon suurin nopeus, jos alle 70 km/h.


    LIITE XI

    Muutetaan direktiivin 2007/46/EY liitteet I, IV ja IX seuraavasti:

    (1)

    Muutetaan liite I seuraavasti:

    a)

    Korvataan 3.5.7 kohta seuraavasti:

    ”3.5.7.

    Valmistajan ilmoittamat arvot”.

    b)

    Lisätään 3.5.9 ja 3.5.9.1 kohta seuraavasti:

    ”3.5.9

    Hiilidioksidipäästöjen ja polttoaineenkulutuksen sertifiointi (raskaat hyötyajoneuvot, komission asetuksen (EU) 2017/2400 6 artiklan mukaisesti)

    3.5.9.1

    Simulointivälineen käyttöluvan numero:”.

    (2)

    Korvataan liitteessä IV olevassa I osassa selitys 16 seuraavasti:

    ”(16)

    Ajoneuvot, joiden suurin teknisesti sallittu kokonaismassa kuormitettuna on suurempi kuin 7 500 kg.”

    (3)

    Muutetaan liite IX seuraavasti:

    a)

    Muutetaan I osassa mallien A1 ja B SIVU 2, AJONEUVOLUOKKA N2 (valmiit ja valmistuneet ajoneuvot), seuraavasti:

    i)

    Korvataan 49 kohta seuraavasti:

    ”49.

    CO2-päästöt/polttoaineenkulutus/sähköenergiankulutus (m) (r):”.

    ii)

    Lisätään 49.1–49.6 kohta seuraavasti:

    ”49.1

    Asetuksen (EU) 2017/2400 liitteen IV osassa I vahvistetun mallin mukaisesti laaditun valmistajan kirjanpitotiedoston kryptografinen hash-tunniste: …

    49.2

    Päästötön raskas hyötyajoneuvo sellaisena kuin se on määritelty asetuksessa (EU) 2017/2400: kyllä/ei (1), (t)

    49.3

    Työajoneuvo sellaisena kuin se on määritelty asetuksessa (EU) 2017/2400: (kyllä/ei) (1), (u)

    49.4

    Asetuksen (EU) 2017/2400 liitteen IV osassa II vahvistetun mallin mukaisesti laaditun asiakkaan tiedotuslomakkeen kryptografinen hash-tunniste: … (u)

    49.5

    Asetuksen (EU) 2017/2400 liitteen IV osassa II vahvistetun mallin mukaisesti laaditun asiakkaan tiedotuslomakkeen kohdassa 2.3 ilmoitetut ajoneuvokohtaiset CO2-päästöt: … gCO2/tkm

    49.6

    Asetuksen (EU) 2017/2400 liitteen IV osassa II vahvistetun mallin mukaisesti laaditun asiakkaan tiedotuslomakkeen kohdassa 2.4 ilmoitettu keskimääräinen hyötykuorma-arvo: … t”.

    b)

    Muutetaan I osassa mallien A1 ja B SIVU 2, AJONEUVOLUOKKA N3 (valmiit ja valmistuneet ajoneuvot), seuraavasti:

    i)

    Poistetaan 49 kohta.

    ii)

    Lisätään 49.1–49.6 kohta seuraavasti:

    ”49.1

    Asetuksen (EU) 2017/2400 liitteen IV osassa I vahvistetun mallin mukaisesti laaditun valmistajan kirjanpitotiedoston kryptografinen hash-tunniste: …

    49.2

    Päästötön raskas hyötyajoneuvo sellaisena kuin se on määritelty asetuksessa (EU) 2017/2400: kyllä/ei (1), (t)

    49.3

    Työajoneuvo sellaisena kuin se on määritelty asetuksessa (EU) 2017/2400: (kyllä/ei) (1), (u)

    49.4

    Asetuksen (EU) 2017/2400 liitteen IV osassa II vahvistetun mallin mukaisesti laaditun asiakkaan tiedotuslomakkeen kryptografinen hash-tunniste: … (u)

    49.5

    Asetuksen (EU) 2017/2400 liitteen IV osassa II vahvistetun mallin mukaisesti laaditun asiakkaan tiedotuslomakkeen kohdassa 2.3 ilmoitetut ajoneuvokohtaiset CO2-päästöt: … gCO2/tkm

    49.6

    Asetuksen (EU) 2017/2400 liitteen IV osassa II vahvistetun mallin mukaisesti laaditun asiakkaan tiedotuslomakkeen kohdassa 2.4 ilmoitettu keskimääräinen hyötykuorma-arvo: … t”.

    c)

    II osassa mallin C1 SIVU 2, AJONEUVOLUOKKA N2 (valmiit ja valmistuneet ajoneuvot), lisätään 49.1–49.6 kohta seuraavasti:

    ”49.1

    Asetuksen (EU) 2017/2400 liitteen IV osassa I vahvistetun mallin mukaisesti laaditun valmistajan kirjanpitotiedoston kryptografinen hash-tunniste: …

    49.2

    Päästötön raskas hyötyajoneuvo sellaisena kuin se on määritelty asetuksessa (EU) 2017/2400: kyllä/ei (1), (t)

    49.3

    Työajoneuvo sellaisena kuin se on määritelty asetuksessa (EU) 2017/2400: (kyllä/ei) (1), (u)

    49.4

    Asetuksen (EU) 2017/2400 liitteen IV osassa II vahvistetun mallin mukaisesti laaditun asiakkaan tiedotuslomakkeen kryptografinen hash-tunniste: … (u)

    49.5

    Asetuksen (EU) 2017/2400 liitteen IV osassa II vahvistetun mallin mukaisesti laaditun asiakkaan tiedotuslomakkeen kohdassa 2.3 ilmoitetut ajoneuvokohtaiset CO2-päästöt: … gCO2/tkm

    49.6

    Asetuksen (EU) 2017/2400 liitteen IV osassa II vahvistetun mallin mukaisesti laaditun asiakkaan tiedotuslomakkeen kohdassa 2.4 ilmoitettu keskimääräinen hyötykuorma-arvo: … t”.

    d)

    Lisätään II osassa olevaan malliin C1, SIVU 2, AJONEUVOLUOKKA N3, 49.1–49.6 kohta seuraavasti:

    ”49.1

    Asetuksen (EU) 2017/2400 liitteen IV osassa I vahvistetun mallin mukaisesti laaditun valmistajan kirjanpitotiedoston kryptografinen hash-tunniste: …

    49.2

    Päästötön raskas hyötyajoneuvo sellaisena kuin se on määritelty asetuksessa (EU) 2017/2400: kyllä/ei (1), (t)

    49.3

    Työajoneuvo sellaisena kuin se on määritelty asetuksessa (EU) 2017/2400: (kyllä/ei) (1), (u)

    49.4

    Asetuksen (EU) 2017/2400 liitteen IV osassa II vahvistetun mallin mukaisesti laaditun asiakkaan tiedotuslomakkeen kryptografinen hash-tunniste: … (u)

    49.5

    Asetuksen (EU) 2017/2400 liitteen IV osassa II vahvistetun mallin mukaisesti laaditun asiakkaan tiedotuslomakkeen kohdassa 2.3 ilmoitetut ajoneuvokohtaiset CO2-päästöt: … gCO2/tkm

    49.6

    Asetuksen (EU) 2017/2400 liitteen IV osassa II vahvistetun mallin mukaisesti laaditun asiakkaan tiedotuslomakkeen kohdassa 2.4 ilmoitettu keskimääräinen hyötykuorma-arvo: … t”.

    e)

    Lisätään seuraavat selittävät huomautukset liitteeseen IX:

    ”t)

    Sovelletaan vain, jos ajoneuvo hyväksytään asetuksen (EY) N:o 595/2009 mukaisesti.

    u)

    Sovelletaan vain, jos ajoneuvo hyväksytään asetuksen (EY) N:o 595/2009 mukaisesti ja on laadittu asetuksen (EU) 2017/2400 liitteen IV osassa II vahvistetun mallin mukainen asiakkaan tiedotuslomake.”


    Top