Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32018D1538

    Komission täytäntöönpanopäätös (EU) 2018/1538, annettu 11 päivänä lokakuuta 2018, radiotaajuuksien yhdenmukaistamisesta lyhyen kantaman laitteiden käyttöön taajuusalueilla 874–876 MHz ja 915–921 MHz (tiedoksiannettu numerolla C(2018) 6535) (ETA:n kannalta merkityksellinen teksti.)

    C/2018/6535

    EUVL L 257, 15.10.2018, p. 57–63 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    Legal status of the document In force: This act has been changed. Current consolidated version: 09/02/2022

    ELI: http://data.europa.eu/eli/dec_impl/2018/1538/oj

    15.10.2018   

    FI

    Euroopan unionin virallinen lehti

    L 257/57


    KOMISSION TÄYTÄNTÖÖNPANOPÄÄTÖS (EU) 2018/1538,

    annettu 11 päivänä lokakuuta 2018,

    radiotaajuuksien yhdenmukaistamisesta lyhyen kantaman laitteiden käyttöön taajuusalueilla 874–876 MHz ja 915–921 MHz

    (tiedoksiannettu numerolla C(2018) 6535)

    (ETA:n kannalta merkityksellinen teksti)

    EUROOPAN KOMISSIO, joka

    ottaa huomioon Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen,

    ottaa huomioon Euroopan yhteisön radiotaajuuspolitiikan sääntelyjärjestelmästä 7 päivänä maaliskuuta 2002 tehdyn Euroopan parlamentin ja neuvoston päätöksen N:o 676/2002/EY (radiotaajuuspäätös) (1) ja erityisesti sen 4 artiklan 3 ja 4 kohdan,

    sekä katsoo seuraavaa:

    (1)

    Lyhyen kantaman laitteet ovat yleensä massamarkkinoiden tuotteita ja/tai kannettavia tuotteita, joita on helppo kuljettaa ja käyttää rajojen yli. Taajuuksien käyttöehdoissa esiintyvät erot voivat estää näiden laitteiden vapaan liikkuvuuden, lisätä niiden tuotantokustannuksia ja aiheuttaa haitallisten häiriöiden riskejä muille radiosovelluksille ja -palveluille luvattoman käytön vuoksi. Komission päätöksellä 2006/771/EY (2) yhdenmukaistetaan tekniset ehdot taajuuksien käytölle monenlaisissa lyhyen kantaman laitteissa.

    (2)

    Euroopan parlamentin ja neuvoston päätöksessä N:o 243/2012/EU (3) vaaditaan jäsenvaltioita yhteistyössä komission kanssa edistämään tarvittaessa taajuuksien yhteiskäyttöä ja muunlaista rinnakkaista hyödyntämistä, jotta voitaisiin lisätä tehokkuutta ja joustavuutta, ja pyrkimään siihen, että varmistetaan taajuuksien saatavuus esineiden internetiä ja radiotaajuustunnistusta (RFID) varten. Tekniset ehdot 863–870 MHz:n taajuusalueen käyttämiseksi esineiden internetiä ja radiotaajuustunnistusta varten sisältyvät päätökseen 2006/771/EY, jossa vahvistetaan yleiset yhdenmukaistetut tekniset edellytykset monien erilaisten lyhyen kantaman laitteiden käytölle, johon tarvitaan näin ollen vain yleisvaltuutus kansallisen lainsäädännön mukaisesti. Yhteiskäytön ympäristö taajuusalueilla 874–876 MHz ja 915–921 MHz poikkeaa kuitenkin tästä lyhyen kantaman laitteiden taajuuksiin omaksutusta lähestymistavasta ja edellyttää sen vuoksi erityistä sääntelyä.

    (3)

    Euroopan radio-, tele- ja postihallintojen yhteistyökonferenssille (CEPT) annettiin heinäkuussa 2006 päätöksen N:o 676/2002/EY 4 artiklan 2 kohdan nojalla pysyvä toimeksianto päätöksen 2006/771/EY liitteen päivittämiseksi teknologiseen ja markkinakehitykseen lyhyen kantaman laitteiden alalla. Toimeksiannon perusteella komissio nimenomaisesti pyysi CEPT:iä heinäkuussa 2014 kuudennen päivityskauden ohjekirjeessään (RSCOM 13–78rev2) tarkastelemaan mahdollisuutta ottaa käyttöön lyhyen kantaman laitteita taajuusalueilla 870–876 MHz ja 915–921 MHz siten, että jätetään joustoa kansallisille hallinnoille ja suojataan taajuuksien nykyinen käyttö tarkoituksiin, jotka liittyvät yleiseen järjestykseen, yleiseen turvallisuuteen ja puolustukseen (esim. miehittämättömät ilma-alukset ja maakulkuneuvot, kauko-ohjaus ja kaukomittaus, taktiset radiolinkit, taktiset viestintäjärjestelmät ja datayhteydet) sekä raideliikenteeseen.

    (4)

    Tämän johdosta CEPT teki 6 päivänä maaliskuuta 2017 lisäyksen (RSCOM17-07) 17 päivänä heinäkuuta 2016 antamaansa raporttiin 59 esittämällä päätelmät mahdollisuudesta taajuusalueiden 870–876 MHz ja 915–921 MHz teknisesti yhdenmukaistettuun käyttöön, jotta voidaan ottaa käyttöön teknisesti edistyksellisiä radiotaajuustunnistusratkaisuja (RFID) ja uusia lyhyen kantaman laitteita ja tällä tavoin mahdollistaa uudentyyppiset laitteiden väliset sovellukset tai esineiden internetin sovellukset. Laitteiden väliset sovellukset ja esineiden internetin sovellukset perustuvat verkkopalvelupisteiden valvonnassa toimiviin verkotettuihin lyhyen kantaman laitteisiin, jolloin kyseiset kiinteät dataverkon liityntäpisteet toimivat yhteyspisteenä verkon muille lyhyen kantaman laitteille verkon ulkopuolisiin alustoihin päin siirtämällä päätesolmuista valvonnassaan kerättyä dataa. Näissä yhdenmukaistamismahdollisuuksissa otetaan myös huomioon uudet mahdollisuudet taajuusalueella 863–868 MHz, joka on jo yhdenmukaistettu lyhyen kantaman laitteita varten.

    (5)

    Radiotaajuustunnistuslaitteita, joissa käytetään 900 MHz:n taajuusalueen pienempiä taajuuksia, on saatavilla lähes kaikkialla maailmassa. Varmistamalla niiden täysimääräinen saatavuus myös unionissa voitaisiin luoda uusia maailmanlaajuisia käyttömahdollisuuksia, jotka hyödyttäisivät unionin yrityksiä. Vastaavasti myös verkotetut lyhyen kantaman laitteet, jotka mahdollistavat esineiden internetin sovellusten laajan, myös kustannuksiltaan alhaisen käytön, voivat hyötyä näistä maailmanlaajuisista käyttömahdollisuuksista ja myös mahdollistaa esimerkiksi omaisuuden seurantaa maailmanlaajuisesti palvelevat sovellukset tai auttaa unionin innovatiivisia älykotilaitteiden kehittäjiä laajentamaan pääsyään markkinoille. Nämä uudet laitteet ovat tärkeä, nopeasti kasvava ala, jolla on suurta innovaatiopotentiaalia. Unionin olisi voitava hyötyä tällaisten laitteiden ja vastaavien sovellusten lähes maailmanlaajuisesta saatavuudesta ja näin saatavista laajoista mittakaavaeduista ja kustannusten alenemisesta takaamalla radiotaajuuksien teknisten käyttöehtojen yhdenmukaistaminen taajuusalueilla 874–876 MHz ja 915–921 MHz kaikissa jäsenvaltioissa.

    (6)

    Yhdenmukaistetut tekniset käyttöehdot luovat ennakoitavissa olevan ympäristön yhteiskäytölle täsmentämällä tietyllä taajuusalueella tietylle lyhyen kantaman laitteiden luokalle lähetystehon, kentänvoimakkuuden tai tehotiheyden raja-arvot sekä jotkin täydentävät parametrit ja käyttörajoitukset yhteensopivuutta koskevien selvitysten perusteella. Tällaisten ehtojen avulla pitäisi voida estää haitalliset häiriöt, edistää taajuusalueiden luotettavaa ja tehokasta käyttöä ja sallia jousto eri sovelluksia varten. Siten niiden tulisi mahdollistaa se, että suurinta osaa lyhyen kantaman laitteista voidaan useimmissa jäsenvaltioissa käyttää ilman yksinoikeutta ja jakamisperiaatteella yleisvaltuutuksen perusteella kansallisen lainsäädännön mukaisesti samalla tavoin kuin päätöksellä 2006/771/EY yhdenmukaistettujen lyhyen kantaman laitteiden tapauksessa. Tämä ei rajoita Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivin 2002/20/EY (4) 5 artiklan, Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivin 2002/21/EY (5) 9 artiklan 3 ja 4 kohdan ja Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivin 2014/53/EU (6) 7 artiklan säännöksiä, jotka koskevat mahdollisuutta asettaa lisävaatimuksia näiden taajuuskaistojen rinnakkaista ja yksinoikeudetonta käyttöä varten tietyistä syistä, jos yhdenmukaistetut tekniset ehdot tai yleisvaltuutuksen ehdot eivät riitä varmistamaan asianmukaista palvelun laatua.

    (7)

    Vaikka taajuusalueita 873–876 MHz ja 918–921 MHz ei ole yhdenmukaistettu raidesovellusten GSM:n (GSM-R) käyttöä varten unionin lainsäädännöllä tai sähköisen viestinnän komitean (ECC) päätöksellä, niitä voidaan käyttää tähän tarkoitukseen kansallisella tasolla kansallisen päätöksen mukaisesti linjassa kansainvälisen televiestintäliiton radio-ohjesäännön (ITU:n radio-ohjesäännön) kanssa. Näin ollen jos yleisvaltuutusten mukaiset yhdenmukaistetut tekniset ehdot eivät riittäisi suojaamaan tällaista taajuusalueiden 873–876 MHz ja 918–921 MHz käyttöä GSM:n kansalliseen laajennukseen raidesovelluksille (E-GSM-R), asianomaisten jäsenvaltioiden olisi voitava asettaa lyhyen kantaman laitteiden käytön ehdoksi yksittäiset yksinoikeudettomat valtuutukset tai erityiset asennusta tai toimintaa koskevat vaatimukset, maantieteelliset rajoitukset tai tietyt häiriönlieventämistekniikat ilman, että tämä vaikuttaa taajuuksien yhdenmukaistettuihin teknisiin käyttöehtoihin lyhyen kantaman laitteita varten näillä taajuusalueilla. Jos tällaisia rajoituksia tarvitaan yksittäisessä jäsenvaltiossa, niillä voitaisiin erityisesti varmistaa koordinointi, jotta mahdollistetaan maantieteellinen rinnakkaiskäyttö yhtäältä E-GSM-R:n ja toisaalta radiotaajuustunnistuslaitteiden ja verkotettujen lyhyen kantaman laitteiden välillä.

    (8)

    Lisäksi koska jäsenvaltioilla päätöksen 676/2002/EY 1 artiklan 4 kohdan mukaisesti on oikeus järjestää radiotaajuutensa ja käyttää niitä yleiseen järjestykseen ja turvallisuuteen sekä puolustukseen liittyviä tarkoituksia varten, niillä olisi oltava vapaus suojata kyseisten ja viereisten taajuusalueiden nykyinen ja tuleva käyttö sotilaallisiin ja muihin yleistä turvallisuutta ja yleistä järjestystä palveleviin tarkoituksiin samalla, kun pyritään tavoitteeseen asettaa saataville vähimmäismäärä yhdenmukaistettuja perustaajuuksia verkotetuille lyhyen kantaman laitteille tässä päätöksessä määriteltyjen teknisten ehtojen mukaisesti.

    (9)

    Euroopan rautatieyhteisö käynnisti vuonna 2012 FRMCS-hankkeen (Future Rail Mobile Communications System) GSM-R:n seuraajahankkeen käyttöönoton valmistelemiseksi. Koska tämä hanke ei ollut edistynyt riittävästi CEPT:n raporttiin 59 tehtyä lisäystä (RSCOM17-07) valmisteltaessa, lisäyksessä ei oteta huomioon tällaista tulevaa järjestelmää. Radiotaajuuskomitea totesi tämän 59. kokouksessaan 15 ja 16 päivänä maaliskuuta 2017 ja kehotti komissiota pyrkimään ratkaisuun, jossa otetaan huomioon mahdolliset tulevat FRMCS:n tarpeet. Tätä tarkoitusta varten komissio järjesti 19 päivänä kesäkuuta 2017 sidosryhmätapaamisen aiheesta ”Tehokas taajuuksien käyttö taajuusalueilla 870–876 MHz ja 915–921 MHz esineiden internetissä ja raideliikenteessä”.

    (10)

    Tapaamisen aikana läsnä olleet sidosryhmät (raideliikennettä, radiotaajuustunnistusta ja esineiden internetiä edustavat yhteisöt) esittivät painokkaan pyynnön taajuusalueiden 870–876 MHz ja 915–921 MHz tulevan käytön yhdenmukaistamisesta. Sidosryhmätapaamisessa saatujen kannanottojen ja CEPT:n sen johdosta antamien lisätietojen (RSCOM18-14) perusteella ja ottaen huomioon radiotaajuuskomitean lausunto 874,4–876 MHz:n ja 919,4–921 MHz:n osakaistat olisi varattava mahdollista tulevaa käyttöä varten raideliikenteessä. Lisäksi radiotaajuustunnistuksen ja esineiden internetin käyttöön olisi annettava asianmukaiset taajuudet, jotta saavutettaisiin niiden tärkeimmät edut ja yhdenmukainen lähestymistapa koko unionissa. Tästä syystä on tarpeen poiketa CEPT:n raportin 59 lisäyksestä. Vaikka poikkeamalla mukautetaan taajuusalueiden sijaintia ja kokoa, se pysyy CEPT:n ehdottamien teknisten ehtojen rajoissa.

    (11)

    Kaistojen 874,4–876 MHz ja 919,4–921 MHz varaaminen FRMCS:lle edellyttää lisätutkimusta ja mahdollisesti tämän päätöksen tulevaa uudelleentarkastelua näiden taajuuskaistojen osalta.

    (12)

    Vaikka tämä päätös sallii suuremman jouston täytäntöönpanossa verrattuna päätökseen 2006/771/EY ja vaikka taajuusalueiden nykyisen käytön suojaaminen yleiseen järjestykseen ja turvallisuuteen sekä puolustukseen liittyvistä syistä ja raideliikennettä varten voi johtaa taajuuksien käytön rajoituksiin tai jopa estää sen kokonaan tai osittain joissakin jäsenvaltioissa, sen pitäisi ehkäistä näiden taajuusalueiden käytön muuttuminen entistä hajanaisemmaksi ja mahdollistaa esineiden internetin palvelujen, kuten radiotaajuustunnistuksen, käyttö vähimmäismäärällä yhdenmukaistettuja perustaajuuksia kaikkialla unionissa.

    (13)

    Päätöksen 676/2002/EY 5 ja 10 artiklan mukaisesti ja kuten taajuuksien käyttöä yhteisössä koskevien tietojen yhdenmukaisesta saatavuudesta annetussa komission päätöksessä 2007/344/EY (7) edellytetään, jäsenvaltioiden olisi raportoitava tämän päätöksen täytäntöönpanosta komissiolle.

    (14)

    Tässä päätöksessä säädetyt toimenpiteet ovat radiotaajuuskomitean lausunnon mukaiset,

    ON HYVÄKSYNYT TÄMÄN PÄÄTÖKSEN:

    1 artikla

    Tällä päätöksellä yhdenmukaistetaan taajuusalueet ja niihin liittyvät tekniset ehdot, jotka koskevat taajuuksien saatavuutta ja tehokasta käyttöä lyhyen kantaman laitteita varten 874–876 MHz:n ja 915–921 MHz:n taajuusalueilla.

    2 artikla

    Tässä päätöksessä tarkoitetaan

    1.

    ’lyhyen kantaman laitteilla’ radiolähettimiä, jotka mahdollistavat joko yksisuuntaisen tai kaksisuuntaisen viestinnän ja jotka lähettävät signaaleja pienellä teholla ja lyhyellä kantamalla;

    2.

    ’verkotetulla lyhyen kantaman laitteella’ lyhyen kantaman laitetta dataverkossa, joka kattaa potentiaalisesti myös laajempia alueita; verkotetut lyhyen kantaman laitteet toimivat verkkopalvelupisteiden valvonnassa;

    3.

    ’verkkopalvelupisteellä’ kiinteää maanpäällistä dataverkkoon verkotettua lyhyen kantaman laitetta, joka toimii yhteyspisteenä dataverkon muille lyhyen kantaman laitteille, jotta voidaan palvella kyseisen dataverkon ulkopuolella sijaitsevia alustoja;

    4.

    ’dataverkolla’ useita verkotettuja lyhyen kantaman laitteita, verkkopalvelupisteet mukaan luettuina, verkon osina ja niiden välisiä langattomia yhteyksiä;

    5.

    ilmaisulla ’häiriöttömyyden ja suojaamattomuuden periaatteen mukaisesti’ sitä, ettei ole sallittua aiheuttaa häiriöitä radioviestintäpalveluille eikä vaatia, että näitä laitteita suojataan radioviestintäpalveluista peräisin olevilta haitallisilta häiriöiltä samalla taajuusalueella;

    6.

    ’lyhyen kantaman laitteiden luokalla’ joukkoa lyhyen kantaman laitteita tai verkotettuja lyhyen kantaman laitteita, jotka käyttävät taajuuksia samankaltaisilla teknisillä käyttömekanismeilla tai yhteisten käyttöskenaarioiden perusteella.

    3 artikla

    1.   Jäsenvaltioiden on osoitettava käyttöön ja annettava saataville ilman yksinoikeutta ja häiriöttömyyden ja suojaamattomuuden periaatteen mukaisesti taajuuskaistat erityyppisiä lyhyen kantaman laitteita ja verkotettuja lyhyen kantaman laitteita varten liitteessä esitettyjen yhdenmukaistettujen teknisten ehtojen ja täytäntöönpanolle asetettujen määräaikojen mukaisesti.

    2.   Jäsenvaltiot voivat asianmukaisin toimenpitein suojata 874–876 MHz:n ja 915–921 MHz:n taajuuksien nykyisen käytön siinä määrin kuin se on tarpeen ja jos ei löydetä vaihtoehtoisia ratkaisuja koordinoimalla eri käyttötarkoituksia kyseisillä taajuusalueilla. Tähän voi sisältyä teknisten, maantieteellisten tai toimintaa koskevien lisävaatimusten asettaminen taajuusalueen käytölle noudattaen liitteessä taajuuksien saatavuudelle vahvistettuja yhdenmukaistettuja teknisiä ehtoja.

    3.   Jäsenvaltiot voivat sallia liitteen soveltamisalaan kuuluvien taajuusalueiden käytön vähemmän rajoittavin ehdoin tai sellaisille lyhyen kantaman laitteille, jotka eivät kuulu yhdenmukaistettuun luokkaan. Tämän edellytyksenä on, ettei se estä tai pienennä yhdenmukaistettuun luokkaan kuuluvien lyhyen kantaman laitteiden mahdollisuutta turvautua asianmukaisiin yhdenmukaistettuihin teknisiin ehtoihin, jotka mahdollistavat sen, että tähän samaan luokkaan kuuluvat lyhyen kantaman laitteet voivat käyttää yhdessä radiotaajuuksien tiettyä osaa ilman yksinoikeutta ja eri käyttötarkoituksiin.

    4.   Jäsenvaltioiden on pidättäydyttävä ottamasta käyttöön uusia käyttötarkoituksia osakaistoilla 874,4–876 MHz ja 919,4–921 MHz, kunnes niiden käyttöä koskevat yhdenmukaiset ehdot on hyväksytty päätöksen 676/2002/EY mukaisesti.

    4 artikla

    Jäsenvaltioiden on seurattava 874–876 MHz:n ja 915–921 MHz:n taajuusalueiden käyttöä, mukaan lukien mahdollinen 874,4–876 MHz:n ja 919,4–921 MHz:n osakaistojen käyttö tulevan rautateiden matkaviestinjärjestelmän (FRMCS) tarkoituksiin, ja raportoitava havainnoistaan komissiolle pyynnöstä tai omasta aloitteestaan, jotta päätöstä voidaan tarkastella uudelleen säännöllisesti ja hyvissä ajoin.

    5 artikla

    Tämä päätös on osoitettu kaikille jäsenvaltioille.

    Tehty Brysselissä 11 päivänä lokakuuta 2018.

    Komission puolesta

    Mariya GABRIEL

    Komission jäsen


    (1)  EYVL L 108, 24.4.2002, s. 1.

    (2)  Komission päätös 2006/771/EY, tehty 9 päivänä marraskuuta 2006, lyhyen kantaman laitteiden käyttämien radiotaajuuksien yhdenmukaistamisesta (EUVL L 312, 11.11.2006, s. 66).

    (3)  Euroopan parlamentin ja neuvoston päätös N:o 243/2012/EU, tehty 14 päivänä maaliskuuta 2012, monivuotisen radiotaajuuspoliittisen ohjelman perustamisesta (EUVL L 81, 21.3.2012, s. 7).

    (4)  Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivi 2002/20/EY, annettu 7 päivänä maaliskuuta 2002, sähköisiä viestintäverkkoja ja -palveluja koskevista valtuutuksista (valtuutusdirektiivi) (EYVL L 108, 24.4.2002, s. 21).

    (5)  Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivi 2002/21/EY, annettu 7 päivänä maaliskuuta 2002, sähköisten viestintäverkkojen ja -palvelujen yhteisestä sääntelyjärjestelmästä (puitedirektiivi) (EYVL L 108, 24.4.2002, s. 33).

    (6)  Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivi 2014/53/EU, annettu 16 päivänä huhtikuuta 2014, radiolaitteiden asettamista saataville markkinoilla koskevan jäsenvaltioiden lainsäädännön yhdenmukaistamisesta ja direktiivin 1999/5/EY kumoamisesta (EUVL L 153, 22.5.2014, s. 62).

    (7)  Komission päätös 2007/344/EY, tehty 16 päivänä toukokuuta 2007, taajuuksien käyttöä yhteisössä koskevien tietojen yhdenmukaisesta saatavuudesta (EUVL L 129, 17.5.2007, s. 67).


    LIITE

    Taajuusalueet sekä vastaavat yhdenmukaistetut tekniset ehdot ja täytäntöönpanon määräajat lyhyen kantaman laitteita varten

    Alla olevassa taulukossa luetellaan taajuusalueen ja (2 artiklan 6 kohdassa määritellyn) lyhyen kantaman laitteiden luokan eri yhdistelmät sekä yhdenmukaistetut tekniset ehdot taajuuksien saatavuudelle ja tähän sovellettavat määräajat.

    Yleiset tekniset ehdot, joita sovelletaan kaikkiin taajuusalueisiin ja lyhyen kantaman laitteisiin, jotka kuuluvat tämän päätöksen soveltamisalaan:

    Jäsenvaltioiden on sallittava taajuuksien käyttö tässä taulukossa annettuihin lähetystehon, kentänvoimakkuuden tai tehotiheyden raja-arvoihin asti. Ne voivat 3 artiklan 3 kohdan mukaisesti ottaa käyttöön vähemmän rajoittavia ehtoja eli sallia taajuuksien käytön, vaikka lähetystehon, kentänvoimakkuuden tai tehotiheyden raja-arvot ylittyvät, jos tämä ei vähennä tai vaaranna lyhyen kantaman laitteiden asianmukaista rinnakkaistoimintaa tällä päätöksellä yhdenmukaistetuilla taajuuskaistoilla.

    Jäsenvaltiot saavat soveltaa ainoastaan taulukossa mainittuja ”lisäparametreja (kanavointi- ja/tai kanavankäyttösääntöjä)”, eikä muita parametreja tai taajuuksien käytön ja häiriöidenlieventämisen vaatimuksia saa asettaa. 3 artiklan 3 kohdan mukaisilla vähemmän rajoittavilla ehdoilla tarkoitetaan sitä, että jäsenvaltiot voivat taulukon tietyn solun osalta jättää ”lisäparametrit (kanavointi- ja/tai kanavankäyttösäännöt)” kokonaan huomioimatta tai sallia ne ylittävät arvot, jos se ei vaaranna asianmukaista jakamisympäristöä yhdenmukaistetulla taajuuskaistalla.

    Jäsenvaltiot saavat soveltaa vain taulukossa mainittuja ”muita käyttörajoituksia”, eikä lisärajoituksia saa asettaa, paitsi jos sovelletaan 3 artiklan 2 kohdassa mainittuja edellytyksiä. Koska käyttöön voidaan ottaa vähemmän rajoittavia ehtoja 3 artiklan 3 kohdan mukaisesti, jäsenvaltiot voivat jättää näistä rajoituksista huomioimatta yhden tai kaikki, jos se ei vaaranna asianmukaista jakamisympäristöä yhdenmukaistetulla taajuuskaistalla.

    Käytetyt termit:

    Toimintasuhteella’ tarkoitetaan prosenttiosuutta Σ(Ton)/(Tobs), jossa Ton on yksittäisen lähetinlaitteen aktiivinen aika ja Tobs on tarkkailuaika. Ton mitataan tarkkailutaajuuskaistalta (Fobs). Jollei tässä teknisessä liitteessä toisin säädetä, Tobs on jatkuva tunnin jakso ja Fobs on tässä teknisessä liitteessä sovellettava taajuuskaista. 3 artiklan 3 kohdan mukaisilla vähemmän rajoittavilla ehdoilla tarkoitetaan sitä, että jäsenvaltiot voivat sallia korkeamman ’toimintasuhteen’ arvon.

    Kaistan nro

    Taajuuskaista

    Lyhyen kantaman laitteen luokka

    Lähetystehon/kentänvoimakkuuden/tehotiheyden raja-arvo

    Lisäparametrit (kanavointi- ja/tai kanavankäyttösäännöt)

    Muut käyttörajoitukset

    Täytäntöönpanon määräaika

    1

    874–874,4 MHz (8)

    Lyhyen kantaman laitteet yleisesti (1)

    500 mW ERP

    Edellytyksenä sopeutuva tehonsäätö (APC) tai vaihtoehtoisesti muut häiriöiden lieventämismenetelmät, joilla saavutetaan vähintään vastaava taajuuksien yhteensopivuus.

    Taajuuksien käytössä ja häiriöiden lieventämisessä on hyödynnettävä menetelmiä, jotka suorituskyvyltään täyttävät riittävällä tavalla direktiivin 2014/53/EU olennaiset vaatimukset. Jos asianmukaiset menetelmät on kuvattu yhdenmukaistetuissa standardeissa tai niiden osissa, joiden viitetiedot on julkaistu Euroopan unionin virallisessa lehdessä direktiivin 2014/53/EU mukaisesti, on varmistettava vähintään kyseisiä menetelmiä vastaava suorituskyky.

    Kaistanleveys: ≤ 200 kHz

    Toimintasuhde: ≤ 10 % verkkopalvelupisteille (4)

    Toimintasuhde: 2,5 % muualla

    Nämä käyttöehdot koskevat ainoastaan dataverkkoja.

    Dataverkon kaikkien laitteiden on oltava verkkopalvelupisteiden valvonnassa (4)  (5)  (6)  (7).

    1.2.2019

    2

    917,4–919,4 MHz (9)

    Wideband-tiedonsiirtolaitteet (3)

    25 mW ERP

    Taajuuksien käytössä ja häiriöiden lieventämisessä on hyödynnettävä menetelmiä, jotka suorituskyvyltään täyttävät riittävällä tavalla direktiivin 2014/53/EU olennaiset vaatimukset. Jos asianmukaiset menetelmät on kuvattu yhdenmukaistetuissa standardeissa tai niiden osissa, joiden viitetiedot on julkaistu Euroopan unionin virallisessa lehdessä direktiivin 2014/53/EU mukaisesti, on varmistettava vähintään kyseisiä menetelmiä vastaava suorituskyky.

    Kaistanleveys: ≤ 1 MHz

    Toimintasuhde: ≤ 10 % verkkopalvelupisteille (4)

    Toimintasuhde: ≤ 2,8 % muualla

    Nämä käyttöehdot koskevat ainoastaan lyhyen kantaman wideband-laitteita dataverkoissa.

    Dataverkon kaikkien laitteiden on oltava verkkopalvelupisteiden valvonnassa (4)  (5)  (6).

    1.2.2019

    3

    916,1–918,9 MHz (10)

    Radiotaajuustunnistuslaitteet (RFID-laitteet) (2)

    Lukijalähetykset 4 W ERP:llä ovat ainoastaan sallittuja keskitaajuuksilla 916,3 MHz, 917,5 MHz ja 918,7 MHz.

    Taajuuksien käytössä ja häiriöiden lieventämisessä on hyödynnettävä menetelmiä, jotka suorituskyvyltään täyttävät riittävällä tavalla direktiivin 2014/53/EU olennaiset vaatimukset. Jos asianmukaiset menetelmät on kuvattu yhdenmukaistetuissa standardeissa tai niiden osissa, joiden viitetiedot on julkaistu Euroopan unionin virallisessa lehdessä direktiivin 2014/53/EU mukaisesti, on varmistettava vähintään kyseisiä menetelmiä vastaava suorituskyky.

    Kaistanleveys: ≤ 400 kHz

     (5)  (6)  (7)

    1.2.2019

    4

    917,3–918,9 MHz

    Lyhyen kantaman laitteet yleisesti (1)

    500 mW ERP

    Lähetykset sallittuja ainoastaan taajuusalueilla 917,3–917,7 MHz ja 918,5–918,9 MHz.

    Edellytyksenä sopeutuva tehonsäätö (APC) tai vaihtoehtoisesti muut häiriöiden lieventämismenetelmät, joilla saavutetaan vähintään vastaava taajuuksien yhteensopivuus.

    Taajuuksien käytössä ja häiriöiden lieventämisessä on hyödynnettävä menetelmiä, jotka suorituskyvyltään täyttävät riittävällä tavalla direktiivin 2014/53/EU olennaiset vaatimukset. Jos asianmukaiset menetelmät on kuvattu yhdenmukaistetuissa standardeissa tai niiden osissa, joiden viitetiedot on julkaistu Euroopan unionin virallisessa lehdessä direktiivin 2014/53/EU mukaisesti, on varmistettava vähintään kyseisiä menetelmiä vastaava suorituskyky.

    Kaistanleveys: ≤ 200 kHz

    Toimintasuhde: ≤ 10 % verkkopalvelupisteille (4)

    Toimintasuhde: ≤ 2,5 % muualla

    Nämä käyttöehdot koskevat ainoastaan dataverkkoja.

    Dataverkon kaikkien laitteiden on oltava verkkopalvelupisteiden valvonnassa (4)  (5)  (6)  (7).

    1.2.2019

    5

    917,4–919,4 MHz (9)

    Lyhyen kantaman laitteet yleisesti (1)

    25 mW ERP

    Taajuuksien käytössä ja häiriöiden lieventämisessä on hyödynnettävä menetelmiä, jotka suorituskyvyltään täyttävät riittävällä tavalla direktiivin 2014/53/EU olennaiset vaatimukset. Jos asianmukaiset menetelmät on kuvattu yhdenmukaistetuissa standardeissa tai niiden osissa, joiden viitetiedot on julkaistu Euroopan unionin virallisessa lehdessä direktiivin 2014/53/EU mukaisesti, on varmistettava vähintään kyseisiä menetelmiä vastaava suorituskyky.

    Kaistanleveys: ≤ 600 kHz

    Toimintasuhde: ≤ 1 %

    Nämä käyttöehdot koskevat ainoastaan lyhyen kantaman laitteita dataverkoissa.

    Dataverkon kaikkien laitteiden on oltava verkkopalvelupisteiden valvonnassa (4)  (5)  (6).

    1.2.2019


    (1)  Lyhyen kantaman laitteiden yleisluokka kattaa kaikenlaiset radiolaitteet, sovelluksesta tai tarkoituksesta riippumatta, jotka täyttävät tietylle taajuusalueelle määritetyt tekniset vaatimukset. Tavanomaisia käyttötapoja ovat kaukomittaus, kauko-ohjaus, hälyttimet sekä tiedonsiirto yleensä ja muissa sovelluksissa.

    (2)  Radiotaajuustunnistuslaitteiden luokkaan kuuluvat tunnisteisiin ja kyselylaitteisiin perustuvat radioviestintäjärjestelmät, jotka muodostuvat elollisiin tai elottomiin kohteisiin kiinnitetyistä radiolaitteista (tunnisteista) ja lähetin/vastaanotinyksiköistä (kyselylaitteista), jotka aktivoivat tunnisteet ja vastaanottavat niistä tietoja. Tavanomaisia käyttötarkoituksia ovat esimerkiksi esineiden jäljittäminen ja tunnistaminen, kuten elektroninen tuoteseuranta, sekä sellaisia esineitä, joihin on kiinnitetty joko ilman paristoa toimivat, paristoavusteiset tai paristokäyttöiset tunnisteet, koskevien tietojen kerääminen ja lähettäminen. Kyselylaite vahvistaa tunnisteesta tulevat vastaukset ja välittää ne pääjärjestelmäänsä.

    (3)  Wideband-tiedonsiirtolaitteiden luokka kattaa radiolaitteet, jotka käyttävät laajakaistaisia modulaatiotekniikoita taajuuksien käytössä. Tavanomaisia käyttötarkoituksia ovat muun muassa langattomat liityntäjärjestelmät, kuten langattomat lähiverkot (WAS/RLAN) ja lyhyen kantaman wideband-laitteet dataverkoissa.

    (4)  Dataverkon verkkopalvelupiste on kiinteä maanpäällinen lyhyen kantaman laite, joka toimii yhteyspisteenä dataverkon muille lyhyen kantaman laitteille, jotta voidaan palvella kyseisen dataverkon ulkopuolella sijaitsevia alustoja. Käsitteellä dataverkko viitataan useisiin lyhyen kantaman laitteisiin, verkkopalvelupisteet mukaan luettuina, verkon osina ja niiden välisiin langattomiin yhteyksiin.

    (5)  3 artiklan 1 kohdan mukaisesti taajuuskaistat on osoitettava käyttöön ja annettava saataville ilman yksinoikeutta ja jakamisperiaatteella. Yhdenmukaistettujen teknisten ehtojen olisi mahdollistettava se, että suurinta osaa lyhyen kantaman laitteista voidaan useimmissa jäsenvaltioissa käyttää yleisvaltuutuksen perusteella kansallisen lainsäädännön mukaisesti. Rajoittamatta direktiivin 2002/20/EY 5 artiklan, direktiivin 2002/21/EY 9 artiklan 3 ja 4 kohdan, direktiivin 2014/53/EU 7 artiklan ja tämän päätöksen 3 artiklan 2 kohdan soveltamista jäsenvaltiot voivat rajoittaa tämän kohdan käyttöä siten, että asennuksesta ja toiminnasta vastaavat ainoastaan ammattikäyttäjät, ja harkita yksittäisiä valtuutuksia esimerkiksi maantieteellistä yhteiskäyttöä ja/tai häiriöiden lieventämismenetelmien soveltamista varten, jotta voidaan varmistaa radiopalvelujen suojaaminen.

    (6)  Niissä jäsenvaltioissa, joissa tätä taajuusaluetta käytetään osittain tai kokonaan yleiseen järjestykseen ja turvallisuuteen sekä puolustukseen liittyviin takoituksiin ja koordinointi ei ole mahdollista, jäsenvaltiot voivat päättää jättää tämän kohdan osittain tai kokonaan soveltamatta päätöksen 676/2002/EY 1 artiklan 4 kohdan ja tämän päätöksen 3 artiklan 2 kohdan mukaisesti.

    (7)  Voidaan myös tarvita kansallisia sääntöjä esimerkiksi paikallisesta koordinoinnista, jotta voidaan välttää häiriöt, joita esimerkiksi keskinäismodulaatio tai tukkeutuminen (blocking) aiheuttavat viereisillä taajuusalueilla toimiville radiopalveluille.

    (8)  Tämä taajuusalue 874–874,4 MHz muodostaa vähimmäismäärän yhdenmukaistettuja perustaajuuksia.

    (9)  Tämä taajuusalue 917,4–919,4 MHz muodostaa vähimmäismäärän yhdenmukaistettuja perustaajuuksia.

    (10)  RFID-tunnisteet reagoivat hyvin pienellä teholla (– 10 dBm e.r.p.) taajuusalueella RFID-lukijoiden taajuuskanavilla, ja niiden on oltava direktiivin 2014/53/EU olennaisten vaatimusten mukaisia.


    Top