Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32017D0915

    Neuvoston päätös (YUTP) 2017/915, annettu 29 päivänä toukokuuta 2017, asekauppasopimuksen täytäntöönpanoa tukevista unionin tiedotustoimista

    EUVL L 139, 30.5.2017, p. 38–48 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    Legal status of the document No longer in force, Date of end of validity: 31/01/2022: This act has been changed. Current consolidated version: 20/05/2021

    ELI: http://data.europa.eu/eli/dec/2017/915/oj

    30.5.2017   

    FI

    Euroopan unionin virallinen lehti

    L 139/38


    NEUVOSTON PÄÄTÖS (YUTP) 2017/915,

    annettu 29 päivänä toukokuuta 2017,

    asekauppasopimuksen täytäntöönpanoa tukevista unionin tiedotustoimista

    EUROOPAN UNIONIN NEUVOSTO, joka

    ottaa huomioon Euroopan unionista tehdyn sopimuksen ja erityisesti sen 28 artiklan 1 kohdan ja 31 artiklan 1 kohdan,

    ottaa huomioon unionin ulkoasioiden ja turvallisuuspolitiikan korkean edustajan ehdotuksen,

    sekä katsoo seuraavaa:

    (1)

    Yhdistyneiden kansakuntien yleiskokous hyväksyi 2 päivänä huhtikuuta 2013 asekauppasopimuksen. Asekauppasopimus avattiin allekirjoitettavaksi 3 päivänä kesäkuuta 2013, ja se tuli voimaan 24 päivänä joulukuuta 2014. Kaikki jäsenvaltiot ovat asekauppasopimuksen osapuolia.

    (2)

    Asekauppasopimuksen tavoitteena on ottaa käyttöön mahdollisimman tiukat yhteiset kansainväliset vaatimukset tavanomaisten aseiden laillisen kaupan sääntelemiseksi sekä tavanomaisten aseiden laittoman kaupan estämiseksi ja lopettamiseksi ja niiden tarkoituksenvastaisten siirtojen estämiseksi. Keskeisiä haasteita ovat asekauppasopimuksen tehokas täytäntöönpano osapuolina olevissa valtioissa ja sen yleismaailmallinen soveltaminen pitäen mielessä, että kansainvälisen asekaupan säänteleminen on maailmanlaajuinen pyrkimys. Edistääkseen näihin haasteisiin vastaamista neuvosto hyväksyi 16 päivänä joulukuuta 2013 päätöksen 2013/768/YUTP (1) laajentaen siten vientivalvontaan liittyvää unionin avustustoimintaa asekauppasopimusta koskeviin toimiin.

    (3)

    Päätöksen 2013/768/YUTP perusteella toteutettuja toimia on kohdistettu 16 edunsaajamaahan, ja ne ovat kattaneet monia aloja, jotka ovat tärkeitä aseiden siirron kansallisen valvontajärjestelmän perustamisessa ja kehittämisessä asekauppasopimuksen toimeksiannon mukaisesti. Yhteistyö on alkanut lupaavasti monien sellaisten maiden kanssa, joihin ei koskaan aiemmin ollut kohdistettu muita unionin vientivalvontaan liittyviä avustustoimia, mikä kuvastaa asekauppasopimuksen maailmanlaajuista luonnetta. Näitä maita koskevat jatkotoimet ovat siksi suositeltavia sen varmistamiseksi, että edistyminen on kestävää, ja myös näiden edunsaajamaiden itsensä toteuttamien alueellisten tiedotustoimien kannustamiseksi.

    (4)

    Päätöksen 2013/768/YUTP kohteena olevia edunsaajamaita koskevien toimien jatkamisen lisäksi on suositeltavaa soveltaa kysyntään perustuvaa lähestymistapaa, jolloin avustustoimet voitaisiin aktivoida niiden maiden pyynnöstä, jotka ovat todenneet asekauppasopimuksen täytäntöönpanoon liittyviä tarpeita. Tällainen lähestymistapa on osoittautunut oikeudenmukaiseksi ja onnistuneeksi avun antamisessa maille, jotka ovat unionin apua pyytämällä ilmaisseet asekauppasopimusta koskevan sitoutumisensa ja vastuunottonsa. Tässä päätöksessä säilytetään näin ollen tietyt toimet, jotka ovat saatavilla pyynnöstä.

    (5)

    Neuvoston päätöksen (YUTP) 2015/2309 (2) nojalla unionin apua on annettu useille unionin itäisessä ja eteläisessä lähinaapurustossa sijaitseville maille. Unioni on jo pitkään toteuttanut vientivalvonnan avustustoimia kaksikäyttötuotteiden alalla vakautta ja rauhaa edistävän välineensä puitteissa, jolla tuetaan kaksikäyttötuotteiden tehokkaan vientivalvonnan luomiseen ja täytäntöönpanoon tarvittavien oikeudellisten kehysten ja niiden edellyttämien institutionaalisten voimavarojen kehittämistä. Vakautta ja rauhaa edistävän välineen sekä neuvoston yhteisen toiminnan 2006/419/YUTP (3), neuvoston yhteisen toiminnan 2008/368/YUTP (4) ja neuvoston päätöksen 2013/391/YUTP (5) avulla unioni tukee myös Yhdistyneiden kansakuntien turvallisuusneuvoston päätöslauselman 1540 (2004) täytäntöönpanoa; kyseisessä päätöslauselmassa edellytetään joukkotuhoaseisiin kuuluvien tuotteiden siirron tehokasta valvontaa.

    YK:n turvallisuusneuvoston päätöslauselman 1540 (2004) täytäntöönpanoa varten ja kaksikäyttötuotteiden vientivalvontaa koskevien unionin avustusohjelmien puitteissa kehitetyt tarkastukset parantavat kokonaisvalmiutta panna asekauppasopimus tehokkaasti täytäntöön, koska monissa tapauksissa kaksikäyttötuotteiden vientivalvontaa koskevat lait, siihen sovellettavat hallinnolliset menettelyt ja siitä vastaavat virastot ovat päällekkäisiä tavanomaisten aseiden vientivalvontaa koskevien lakien, siihen sovellettavien hallinnollisten menettelyjen ja siitä vastaavien virastojen kanssa. Sen vuoksi on välttämätöntä varmistaa, että kaksikäyttötuotteiden vientivalvonnan alalla toteutettavat toimet ja asekauppasopimuksen täytäntöönpanoa tukevat toimet koordinoidaan tarkasti keskenään.

    (6)

    Tässä päätöksessä säädettyjen toimien suuren kokonaismäärän vuoksi on perusteltua käyttää kahta toteuttavaa organisaatiota, jotta työmäärä voidaan jakaa tehokkaasti. Neuvosto ja komissio ovat valtuuttaneet Saksan talous- ja vientivalvontaviraston (Bundesamt für Wirtschaft und Ausfuhrkontrolle, jäljempänä ’BAFA’), aiempien vientivalvontaan liittyvien hankkeiden toteuttamiseen. BAFAlla on siten paljon tietämystä ja asiantuntemusta. Expertise France on vastuussa EU:n P2P-vientivalvontaohjelman kaksikäyttötuotteisiin liittyvistä hankkeista, jotka rahoitetaan vakautta ja rauhaa edistävästä välineestä. Sen asema tämän päätöksen täytäntöönpanossa auttaa varmistamaan asianmukaisen koordinoinnin kaksikäyttötuotteisiin liittyvien hankkeiden kanssa,

    ON HYVÄKSYNYT TÄMÄN PÄÄTÖKSEN:

    1 artikla

    1.   Unioni toteuttaa asekauppasopimuksen tehokkaan täytäntöönpanon ja yleismaailmallisen soveltamisen tueksi toimia, joilla on seuraavat tavoitteet:

    a)

    useiden valtioiden tukeminen aseiden siirron valvontajärjestelmien tehostamisessa asekauppasopimuksen panemiseksi tehokkaasti täytäntöön;

    b)

    asiaankuuluvien kansallisten ja alueellisten viranomaisten sekä kansalaisyhteiskunnan sidosryhmien asekauppasopimusta koskevan tietoisuuden ja vastuunoton lisääminen kansallisella ja alueellisella tasolla.

    2.   Edellä 1 kohdassa tarkoitettujen tavoitteiden saavuttamiseksi unioni toteuttaa seuraavat hanketoimet:

    a)

    edunsaajamaiden avustaminen tarpeen mukaan niiden laatiessa, saattaessa ajan tasalle ja pannessa täytäntöön asiaan liittyviä lainsäädännöllisiä ja hallinnollisia toimenpiteitä, joilla pyritään luomaan asekauppasopimuksen vaatimusten mukainen tehokas aseiden siirron valvontajärjestelmä ja kehittämään sitä;

    b)

    edunsaajamaiden lupa- ja valvontaviranomaisten asiantuntemuksen ja valmiuksien parantaminen aseiden siirtoa koskevien tarkastusten asianmukaisen toteutuksen ja valvonnan varmistamiseksi erityisesti vaihtamalla parhaita käytäntöjä, tarjoamalla koulutusta ja antamalla mahdollisuus käyttää asiaankuuluvia tietolähteitä;

    c)

    avoimuuden edistäminen kansainvälisessä asekaupassa asekauppasopimuksen avoimuutta koskevien vaatimusten pohjalta;

    d)

    asekauppasopimukseen liittyvän kestävän sitoutumisen edistäminen edunsaajamaissa ja niiden naapurustossa osallistamalla asiaankuuluvat kansalliset ja alueelliset sidosryhmät, kuten kansalliset parlamentit, toimivaltaiset alueelliset organisaatiot ja kansalaisyhteiskunnan edustajat, joiden pitkän tähtäimen etuun kuuluu asekauppasopimuksen tehokkaan täytäntöönpanon valvonta.

    Liitteessä on yksityiskohtainen kuvaus tässä kohdassa tarkoitetuista hanketoimista.

    2 artikla

    1.   Unionin ulkoasioiden ja turvallisuuspolitiikan korkea edustaja, jäljempänä ’korkea edustaja’, vastaa tämän päätöksen täytäntöönpanosta.

    2.   Edellä 1 artiklan 2 kohdassa tarkoitettujen hanketoimien teknisestä täytäntöönpanosta vastaavat BAFA ja Expertise France.

    3.   BAFA ja Expertise France suorittavat tehtävänsä korkean edustajan alaisuudessa. Tätä tarkoitusta varten korkea edustaja sopii tarvittavista järjestelyistä BAFAn ja Expertise Francen kanssa.

    3 artikla

    1.   Rahoitusohje 1 artiklan 2 kohdassa tarkoitettujen hanketoimien toteuttamiseksi on 7 178 924,36 euroa. Koko hankkeen arvioitu kokonaisbudjetti on 8 368 151,36 euroa. Rahoitusohjeen ulkopuolelle jäävä osuus arvioidusta budjetista katetaan Saksan liittotasavallan hallituksen ja Expertise Francen osarahoituksella.

    2.   Edellä 1 kohdassa vahvistetun rahoitusohjeen määrällä rahoitettavien menojen hallinnointiin sovelletaan unionin talousarvioon sovellettavia menettelyjä ja sääntöjä.

    3.   Komissio valvoo, että 1 kohdassa tarkoitettuja menoja hallinnoidaan asianmukaisesti. Tätä tarkoitusta varten se tekee tarvittavat rahoitussopimukset BAFAn ja Expertise Francen kanssa. Rahoitussopimuksissa määrätään, että BAFAn ja Expertise Francen on varmistettava unionin osuuden näkyvyys sen suuruuden mukaisesti.

    4.   Komissio pyrkii tekemään 3 kohdassa tarkoitetut rahoitussopimukset mahdollisimman pian tämän päätöksen tultua voimaan. Se ilmoittaa neuvostolle kyseisessä prosessissa mahdollisesti ilmenevistä vaikeuksista ja rahoitussopimuksen tekopäivästä.

    4 artikla

    1.   Korkea edustaja tiedottaa neuvostolle tämän päätöksen täytäntöönpanosta hankkeen toteuttavien organisaatioiden säännöllisesti laatimien raporttien perusteella. Raportteja käytetään neuvoston suorittaman arvioinnin perustana.

    2.   Komissio toimittaa tietoja 1 artiklan 2 kohdassa tarkoitettujen hanketoimien toteuttamisen rahoitusnäkökohdista.

    5 artikla

    Tämä päätös tulee voimaan päivänä, jona se hyväksytään.

    Sen voimassaolo päättyy 36 kuukauden kuluttua 3 artiklan 3 kohdassa tarkoitettujen rahoitussopimusten tekemisestä tai, jos näitä rahoitussopimuksia ei ole sinä aikana tehty, kuuden kuukauden kuluttua päätöksen hyväksymispäivästä.

    Tehty Brysselissä 29 päivänä toukokuuta 2017.

    Neuvoston puolesta

    Puheenjohtaja

    C. CARDONA


    (1)  Neuvoston päätös 2013/768/YUTP, annettu 16 päivänä joulukuuta 2013, asekauppasopimuksen täytäntöönpanoa Euroopan turvallisuusstrategian puitteissa tukevista EU:n toimista (EUVL L 341, 18.12.2013, s. 56).

    (2)  Neuvoston päätös (YUTP) 2015/2309, annettu 10 päivänä joulukuuta 2015, tehokkaan asevientivalvonnan edistämisestä (EUVL L 326, 11.12.2015, s. 56).

    (3)  Neuvoston yhteinen toiminta 2006/419/YUTP, 12 päivältä kesäkuuta 2006, Yhdistyneiden Kansakuntien turvallisuusneuvoston päätöslauselman 1540 (2004) täytäntöönpanon tukemisesta osana joukkotuhoaseiden leviämisen vastaisen Euroopan unionin strategian täytäntöönpanoa (EUVL L 165, 17.6.2006, s. 30).

    (4)  Neuvoston yhteinen toiminta 2008/368/YUTP, hyväksytty 14 päivänä toukokuuta 2008, Yhdistyneiden Kansakuntien päätöslauselman 1540 (2004) täytäntöönpanon tukemisesta joukkotuhoaseiden leviämisen vastaisen EU:n strategian täytäntöönpanon puitteissa (EUVL L 127, 15.5.2008, s. 78).

    (5)  Neuvoston päätös 2013/391/YUTP, annettu 22 päivänä heinäkuuta 2013, joukkotuhoaseiden ja niiden maaliinsaattamisjärjestelmien leviämisen estämisestä annetun Yhdistyneiden kansakuntien turvallisuusneuvoston päätöslauselman 1540 (2004) käytännön täytäntöönpanon tukemisesta (EUVL L 198, 23.7.2013, s. 40).


    LIITE

    1.   Unionin tuen tausta ja perustelut

    Tämä päätös pohjautuu aikaisempiin neuvoston päätöksiin, joilla tuetaan asekauppasopimukseen johtanutta YK:n prosessia sekä asekauppasopimuksen tehokkaan täytäntöönpanon ja yleismaailmallisen soveltamisen edistämistä (1). YK:n yleiskokous hyväksyi asekauppasopimuksen 2 päivänä huhtikuuta 2013, ja se tuli voimaan 24 päivänä joulukuuta 2014.

    Asekauppasopimuksen nimenomaisena tavoitteena on ottaa käyttöön mahdollisimman tiukat yhteiset kansainväliset vaatimukset tavanomaisten aseiden kansainvälisen kaupan sääntelemiseksi tai sääntelyn parantamiseksi, tavanomaisten aseiden laittoman kaupan estämiseksi ja lopettamiseksi ja niiden tarkoituksenvastaisten siirtojen estämiseksi. Sen tarkoituksena on edistää kansainvälistä ja alueellista rauhaa, turvallisuutta ja vakautta; vähentää inhimillistä kärsimystä ja edistää sen osapuolina olevien valtioiden yhteistyötä, avoimuutta ja vastuullista toimintaa tavanomaisten aseiden kansainvälisessä kaupassa luottamuksen rakentamiseksi osapuolina olevien valtioiden välille. Asekauppasopimuksen tavoite ja tarkoitus sopivat siten yhteen ulko- ja turvallisuuspolitiikkaa koskevan unionin kokonaistavoitteen kanssa, joka on kirjattu Euroopan unionista tehdyn sopimuksen 21 artiklaan.

    Sen jälkeen, kun asekauppasopimus hyväksyttiin vuonna 2013, tärkeimmät haasteet ovat nyt sen tehokas täytäntöönpano ja yleismaailmallinen soveltaminen.

    Koska näihin haasteisiin vastaaminen edellyttää keskeisesti vientivalvontaan liittyvää avustus- ja tiedotustoimintaa, se muodostaa tämän päätöksen keskeisen sisällön. Vientivalvontaan liittyvän avustustoiminnan osalta tämä päätös kohdistetaan erityisiin kumppanimaihin, ja siinä jätetään avoimeksi mahdollisuus antaa apua uusille maille, jotka sitä pyytävät.

    Yhdeksän erityisen kumppanimaan osalta (Senegal, Burkina Faso, Ghana, Filippiinit, Georgia, Peru, Jamaika, Kolumbia ja Costa Rica) tässä päätöksessä säädetään päätöksellä 2013/768/YUTP rahoitettujen täytäntöönpanon tukitoimien ensimmäisessä vaiheessa aloitetun yhteistyön kehittämisestä edelleen.

    Pyynnön esittäviä edunsaajamaita koskevien toimintamahdollisuuksien osalta tämän päätöksen perustana ovat samat hyviksi osoitetut toimet, joita on toteutettu päätöksen 2013/768/YUTP nojalla:

    kohdennetut avustusohjelmat, joiden puitteissa edunsaajamaita avustetaan yksilöllisellä ja pitkälle menevällä tavalla asekauppasopimuksen vaatimusten täyttämiseksi. Avustustoimintaa kehitetään edunsaajamaiden kanssa sovittavan sellaisen apua koskevan etenemissuunnitelman mukaisesti, jossa eritellään toiminnan painopisteet, varmistetaan paikallinen vastuunotto ja tuodaan tarvittaessa esiin sitoutuminen asekauppasopimuksen ratifioimiseen;

    kertaluonteiset avustustoimet, jotka kohdennetaan edunsaajamaihin, joilla on rajoitettuja ja erityisiä tarpeita. Näiden kertaluonteisten avustustoimien avulla unioni pystyy vastaamaan avustuspyyntöihin joustavasti ja nopeasti.

    Asekauppasopimuksen yleismaailmallista soveltamista koskevan haasteen osalta tämä päätös sisältää alueellista tiedotusta koskevan osion, jonka lähtökohtana ovat yhdeksän erityistä kumppanimaata ja johon tärkeimmät alueelliset organisaatiot osallistuvat. Toinen yleismaailmallista soveltamista tukeva tekijä on tiedottaminen asekauppasopimuksen osapuolina olevien valtioiden vuotuisen konferenssin kautta.

    Tämä päätös sisältää näin ollen kattavan joukon avustus- ja tiedotustoimia, joilla edistetään tehokkaan täytäntöönpanon ja yleismaailmallisen soveltamisen haasteisiin vastaamista. Sen perustana ovat päätöksellä 2013/768/YUTP rahoitetun aiemman vaiheen tulokset ja kokemukset, ja se on osoitus unionin ja sen jäsenvaltioiden jatkuvasta ja sitoutuneesta tuesta asekauppasopimukselle.

    2.   Yleiset tavoitteet

    Tämän päätöksen keskeisenä tavoitteena on tukea useita valtioita aseiden siirron valvontajärjestelmien tehostamisessa, jotta asekauppasopimus voidaan panna tehokkaasti täytäntöön ja edistää sen yleismaailmallista soveltamista. Unionin toiminnan tarkoituksena on erityisesti

    a)

    parantaa edunsaajamaiden valmiuksia ja asiantuntemusta aseiden siirron valvonnan alalla;

    b)

    edistää sellaisten asiaankuuluvien sidosryhmien kuten toimivaltaisten alueellisten järjestöjen, kansallisten parlamenttien ja kansalaisyhteiskunnan edustajien tietoisuutta ja vastuunottoa, jotka ovat kiinnostuneita asekauppasopimuksen täytäntöönpanon tehokkuudesta pidemmällä aikavälillä;

    c)

    harjoittaa tiedotustoimintaa muissa maissa asekauppasopimuksen yleismaailmallisen soveltamisen ja tehokkaan täytäntöönpanon tukemiseksi.

    3.   Hanketoimien kuvaus

    3.1   Päätöksellä 2013/768/YUTP perustetun asiantuntijapoolin vahvistaminen

    3.1.1   Hankkeen tavoite

    Päätöksellä 2013/768/YUTP perustettu asiantuntijapooli on osoittautunut tarkoin määritellyksi, päteväksi ja luotettavaksi lähteeksi, joka pystyy asianmukaisesti tukemaan avustustoimia. Saatujen kokemusten perusteella poolin laajentaminen on nyt tarpeen: asiantuntijoita tarvitaan enemmän ja eri aloilta, ja lisäksi tarvitaan erityyppisiä asiantuntijoita, kuten valtioista riippumattomia asiantuntijoita; on kannustettava heidän pitkäaikaisempaa osallistumistaan edunsaajamaissa; ja on kehitettävä kouluttajien kouluttamiseen liittyvää osiota poolin puitteissa.

    3.1.2   Hankkeen kuvaus

    Hankkeen toteuttavat organisaatiot työskentelevät asiantuntijapoolien laajentamiseksi ja varmistavat mahdollisuuksien mukaan laajan maantieteellisen edustuksen ja eri alojen asiantuntemuksen. Niiden olisi erityisesti rohkaistava niiden maiden asiantuntijoiden osallistumista, jotka ovat viime aikoina onnistuneesti kehittäneet kansallisia aseiden siirron valvontajärjestelmiä, mukaan lukien ne, jotka on kehitetty saadun kansainvälisen tuen avulla. Toteuttavien organisaatioiden on raportoitava neuvoston tavanomaisten aseiden viennin työryhmälle (COARM), jäljempänä ’tavanomaisten aseiden viennin työryhmä’, säännöllisesti poolista, sen kokoonpanosta ja valmiuksista suoriutua tässä päätöksessä säädettyjen toimien aiheuttamasta työmäärästä. Tavanomaisten aseiden viennin työryhmä voi tarvittaessa päättää korjaavista toimenpiteistä.

    Asiantuntijapoolin asiantuntemuksen olisi katettava kansallisen aseiden siirron valvontajärjestelmän koko kenttä, erityisesti oikeudelliset kysymykset, lupa-asiat, tulli/lainvalvonta, tietoisuus, syytteeseenpano/seuraamukset ja raportointi/avoimuus.

    3.1.2.1   Asiantuntijat

    Toteuttavat organisaatiot varmistavat, että asiantuntijoiden palkkaaminen on tasapuolista ja avointa, ja käyttävät unionin asiantuntijoiden osalta täysimääräisesti hyväksi unionin kenttäasiantuntijoiden luetteloa, joka on saatavissa tavanomaisten aseiden viennin työryhmältä, joka pitää sen ajan tasalla.

    3.1.2.2   Asiantuntijakokoukset

    Toteuttavat organisaatiot kutsuvat tämän päätöksen voimassaoloaikana koolle neljä kaksipäiväistä kokousta (kaksi kokousta kumpikin). Kokousten tarkoituksena on etenkin:

    saada asiantuntijoiden kesken aikaan yhteisymmärrys asekauppasopimuksen täytäntöönpanon tukemiseen liittyvistä haasteista ja vastauksista;

    laatia tarpeen mukaan yhteistä materiaalia (kuten käsikirja ja ohjeet), jota käytetään asiantuntija-avun antamisen yhteydessä, jotta asiantuntijoiden neuvot ovat yhdenmukaisia;

    arvioida kouluttajien kouluttamiseen liittyvää osiota (ks. 3.1.2.3 kohta) ja päättää tarvittaessa muutoksista.

    Kaksi kokousta, mukaan lukien aloituskokous, olisi pidettävä Brysselissä. Kahden muun kokouksen paikka riippuu toteuttavan organisaation sijaintipaikasta. Kuhunkin kokoukseen kutsutaan enintään 40 asiantuntijaa maantieteellisen tasapainon perusteella ja ottaen huomioon kouluttajien kouluttamiseen liittyvän osion edellyttämät tarpeet (ks. 3.1.2.3 kohta).

    3.1.2.3   Kouluttajien kouluttamiseen liittyvä osio

    Tämän osion tarkoituksena on tukea useiden edunsaajamaiden asiantuntijoiden koulutusta, jotta he voisivat myöhemmässä vaiheessa kouluttaa tehokkaasti kollegoitaan. Toteuttavat organisaatiot mainostavat kouluttajien kouluttamiseen liittyvää osiota mahdollisuuksien mukaan ja pyrkivät identifioimaan tulevia kouluttajia aloittaessaan avustustoimia edunsaajamaissa tämän päätöksen mukaisesti. Nämä virkamiehet rekisteröidään myöhemmin asiantuntijapooliin ja kutsutaan sen jälkeen 3.1.2.2 kohdassa tarkoitettuihin asiantuntijakokouksiin.

    Kouluttajien kouluttamiseen liittyvä osio järjestetään kolmantena lisäpäivänä heti asiantuntijakokousten jälkeen. Siihen kootaan tulevia kouluttajia ja asianmukainen määrä asiantuntijoita koulutuksen järjestävästä poolista.

    Vuotuisten asiantuntijakokousten ja niiden yhteydessä järjestettyjen kouluttajien kouluttamiseen liittyvien lisäosioiden välillä kannustetaan koulutusta antavien asiantuntijoiden ja tulevien kouluttajien väliseen yhteydenpitoon. Tarpeen mukaan edunsaajamaissa voitaisiin myös järjestää lisäkoulutusta suunniteltujen avustustoimien yhteydessä (esimerkiksi puoli päivää 3.2.3.1 kohdassa tarkoitetusta kohdennetusta työpajasta).

    Kuhunkin istuntoon voi osallistua enintään 15 tulevaa kouluttajaa.

    Asiantuntijakokouksesta vastuussa oleva toteuttava organisaatio vastaa siihen liittyvästä kouluttajien kouluttamiseen liittyvästä osiosta.

    3.2   Lisäapu pitkän tähtäimen kumppanimaille

    3.2.1   Pitkän tähtäimen kumppanimaat

    Senegal, Burkina Faso, Ghana, Filippiinit, Georgia, Peru, Jamaika, Kolumbia, Costa Rica.

    Toteuttavat organisaatiot käsittelevät näitä pitkän tähtäimen kumppanimaita seuraavasti:

    BAFA: Ghana; Georgia; Peru; Jamaika; Kolumbia; Costa Rica

    Expertise France: Senegal; Burkina Faso; Filippiinit.

    3.2.2   Hankkeen tavoite

    Unioni on voinut päätöksen 2013/768/YUTP perusteella aloittaa 3.2.1 kohdassa tarkoitettujen yhdeksän kumppanimaan kanssa alustavaan etenemissuunnitelmaan perustuvan yhteistyön. Etenemissuunnitelman toteuttaminen kokonaan tai osittain on puolestaan tuonut esiin lisähaasteita, joita on käsiteltävä, jotta asekauppasopimuksen täysimääräisemmässä täytäntöönpanossa voitaisiin edistyä. Näin ollen saatavilla olevien toimien kokonaismäärä tarjotaan ja kohdennetaan edunsaajamaiden tarpeiden, intressien ja vastaanottokyvyn mukaan.

    3.2.3   Hankkeen kuvaus

    3.2.3.1   Maissa järjestettävät työpajat

    Yhdeksälle pitkän tähtäimen kumppanimaalle järjestetään yhteensä 45 kaksipäiväistä työpajaa edunsaajamaissa jatkotoimena päätöksen 2013/768/YUTP perusteella jo tehdylle työlle ja saavutulle edistykselle.

    3.2.3.2   Opintokäynnit jäsenvaltioissa

    Edunsaajamaissa toteutettavien toimien täydentämiseksi pitkän tähtäimen kumppanimaiden hallitusten edustajille sekä lupa- ja valvontaviranomaisille järjestetään enintään yhdeksän kolmipäiväistä opintokäyntiä jäsenvaltioiden asianomaisten viranomaisten luo. Opintokäynnin järjestämisen varmistaa se toteuttava organisaatio, joka vastaa siitä pitkän tähtäimen kumppanimaasta, joka hyötyy opintokäynnistä (ks. 3.2.1 kohta).

    Opintokäynnit olisi suuren koulutuspotentiaalinsa vuoksi periaatteessa kohdistettava edunsaajamaiden tuleville kouluttajille eli 3.1.2.3 kohdassa tarkoitetuille kouluttajien kouluttamiseen liittyvään osioon osallistuville edunsaajamaiden virkamiehille.

    3.3   Alueellinen tiedotus

    3.3.1   Hankkeen tavoite

    Edellä mainituilla yhdeksällä edunsaajamaalla voi olla hyödyllinen rooli alueellisissa tiedotustoimissa, sillä ne voivat pitää edelleen yhteyttä läheisiin naapurimaihinsa aseiden siirtoon ja asekauppasopimuksen täytäntöönpanoon liittyvissä asioissa. Tämä voisi kannustaa etelä–etelä-yhteistyötä pitemmällä aikavälillä.

    Tällä päätöksellä niille annetaan sen vuoksi mahdollisuus isännöidä niiden valmiuksista riippuen yhdessä tai yksin osa-alueellisia työpajoja enintään kolmelle naapurimaalleen.

    3.3.2   Hankkeen kuvaus

    Alueellisia tiedotustoimia varten suunnitellaan enintään 12 kaksipäiväistä työpajaa. Ellei isäntämaiden kanssa toisin sovita, työpajat järjestetään seuraavasti:

    Senegal, Burkina Faso, Ghana: enintään kolme työpajaa enintään kolmelle ECOWAS-maalle, tarvittaessa yhteistyössä ECOWASin komission kanssa, vuorotteluperiaatteella, elleivät kyseiset kolme isäntämaata toisin päätä;

    Peru, Costa Rica ja Kolumbia: enintään kolme työpajaa enintään kolmelle UN-LiREC-maalle, tarvittaessa yhteistyössä UN-LiRECin kanssa, vuorotteluperiaatteella, elleivät kyseiset kolme isäntämaata toisin päätä;

    Filippiinit, Georgia, Jamaika: jokainen järjestää enintään kaksi työpajaa enintään kolmelle naapurilleen. Georgia ja Filippiinit isännöivät CBRN-osaamiskeskusten alueellista sihteeristöä; nämä osaamiskeskukset voivat edistää synergiaa vientivalvontaan liittyvien hankkeiden kanssa sekä kutsuttujen maiden yksilöimistä ja yhteydenpitoa niiden kanssa.

    Kustakin kutsutusta naapurimaasta kutsutaan enintään kymmenen virkamiestä.

    Expertise France huolehtii Senegalin, Burkina Fason, Ghanan ja Filippiinien työpajoista ja BAFA Perun, Costa Rican, Kolumbian, Georgian ja Jamaikan työpajoista.

    3.4   Etenemissuunnitelmaan perustuvat avustusohjelmat

    3.4.1   Hankkeen tavoite

    Kohdennettujen avustusohjelmien ja niihin liittyvien etenemissuunnitelmien tavoitteena on lisätä edunsaajamaiden valmiuksia täyttää asekauppasopimuksen vaatimukset kattavalla ja kestävällä tavalla. Etenemissuunnitelma takaa uudelle edunsaajamaalle ennustettavuuden sen osalta, mitä avustustoimissa on suunnitteilla, ja siinä kuvataan ne parannukset, joita edunsaajamaassa on odotettavissa aseiden siirron valvontavalmiuksien osalta. Edunsaajamaat ovat maita, jotka pyytävät apua tämän päätöksen hyväksymisen jälkeen.

    3.4.2   Hankkeen kuvaus

    Kansallisia avustusohjelmia perustetaan enintään yhdeksälle edunsaajamaalle.

    Kohdennetut avustusohjelmat olisi kehitettävä seuraavia vaiheita noudattaen:

    a)

    pyyntö asekauppasopimuksen täytäntöönpanoon liittyvän avustuksen saamiseksi. Pyynnön olisi oltava mahdollisimman perusteltu, ja siinä olisi eriteltävä ne alat, joilla apua halutaan saada. Pyynnön esittävän maan olisi tarvittaessa mainittava myös muiden avuntarjoajien aikaisempi ja tämänhetkinen avustustoiminta (ks. myös 6 jakso jäljempänä) sekä annettava tietoja asekauppasopimusta koskevasta kansallisesta täytäntöönpanostrategiastaan;

    b)

    sen mukaan, miten pyyntöä on perusteltu, sekä 4 jaksossa esitettyjen perusteiden pohjalta korkea edustaja päättää pyynnön esittäneen maan tukikelpoisuudesta olemalla yhteydessä tavanomaisten aseiden viennin työryhmään ja toteuttavaan organisaatioon;

    c)

    jos apua koskeva pyyntö saa myönteisen vastaanoton, toteuttava organisaatio järjestää asiantuntijoiden arviointikäynnin. Toteuttavan organisaation ja apua pyytäneen kolmannen maan olisi järjestettävä käynti yhdessä, ja sen osallistujiin olisi kuuluttava käynnin vaatimusten kannalta parhaiten soveltuvia asiantuntijapoolin jäseniä.

    Asiantuntijoiden arviointikäyntiä voidaan mahdollisuuksien mukaan valmistella kyselylomakkeiden käytöllä ja keräämällä saatavilla olevaa tietoa; arviointikäynti käsittää alustavan arvion apua pyytäneen maan tarpeista ja ensisijaisista tavoitteista. Ennen kaikkea sen avulla voidaan selvittää apua pyytäneelle maalle, mitä asekauppasopimuksen tehokas täytäntöönpano edellyttää, ja verrata näitä vaatimuksia maan olemassa oleviin valmiuksiin. Tähän alustavaan asiantuntijoiden arviokäyntiin kerätään kaikki kyseisen alan kansalliset virastot ja sidosryhmät, ja siinä määritetään motivoituneet ja luotettavat paikalliset kumppanit;

    d)

    toteuttava organisaatio laatii apua koskevan etenemissuunnitelman tämän asiantuntijoiden arviointikäynnin tulosten pohjalta. Apua koskevaa etenemissuunnitelmaa laatiessaan toteuttava organisaatio ottaa huomioon asekauppasopimuksen vapaaehtoisen rahaston, YK:n asekaupan sääntelyä koskevan yhteistyön tukivälineen (UNSCAR) tai muiden organisaatioiden mahdollisesti antaman, asekauppasopimukseen liittyvän avun (ks. myös jäljempänä 6 jakso). Jos apua pyytänyt maa on jo kehittänyt kansallisen täytäntöönpanostrategian asekauppasopimusta varten, toteuttava organisaatio varmistaa myös sen, että apua koskeva etenemissuunnitelma on johdonmukainen kyseisen kansallisen täytäntöönpanostrategian kanssa;

    e)

    luonnos apua koskevaksi etenemissuunnitelmaksi toimitetaan myös edunsaajamaalle asiaankuuluvan viranomaisen hyväksyttäväksi. Etenemissuunnitelma räätälöidään edunsaajamaan tarpeisiin, ja siinä määritetään avun ensisijaiset tavoitteet;

    f)

    etenemissuunnitelma toteutetaan asiantuntijapoolista valittujen asiantuntijoiden avulla ottamalla tarvittaessa mukaan muita sidosryhmiä. Toteuttavalla organisaatiolla on mahdollisuus delegoida arviointiprosessin organisointi ja/tai toteuttaminen sekä apua koskevan etenemissuunnitelman laatiminen ulkopuoliselle asiantuntijalle tai ulkopuolisille asiantuntijoille. Toteuttava organisaatio valvoo tätä menettelyä.

    Tukivälineisiin kuuluvat erityisesti oikeudelliset tarkastelut, koulutusseminaarit ja työpajat, ja tukivälineillä edistetään tietoverkkopohjaisten välineiden ja tietolähteiden kuten EU:n P2P-tiedotustoiminnan verkkoportaalin ja sitä koskevan uutiskirjeen käyttöä. Toteuttava organisaatio valitsee tukivälineet asiantuntijoiden arviointikäynnin aikana todettujen tarkasti määritettyjen tarpeiden ja ensisijaisten tavoitteiden sekä etenemissuunnitelman mukaisesti.

    3.4.3   Etenemissuunnitelmien maantieteellinen jakautuminen

    Ottaen huomioon päätöksen 2013/768/YUTP perusteella jo toteutetut toimet ja niiden toivotut jatkotoimet yhdeksän etenemissuunnitelmaa toteutetaan seuraavasti (vastuussa oleva toteuttava organisaatio suluissa):

    Pohjoisen, keskisen ja läntisen Afrikan alue: 5 (Expertise France)

    Eteläisen ja itäisen Afrikan alue: 1 (BAFA)

    Kaakkois-Aasia: 2 (BAFA)

    Lähi-itä ja Persianlahden alueen maat sekä Keski-Aasia: 1 (Expertise France)

    Toteuttavien organisaatioiden kanssa tehdyissä sopimuksissa täsmennetään YK:n käytännön mukaisesti, mitkä kolmannet maat edellä mainituilla maantieteellisillä alueilla ovat yhteydessä toteuttaviin organisaatioihin.

    3.5   Kertaluonteiset avustustyöpajat

    3.5.1   Hankkeen tavoite

    Kertaluonteisten avustustyöpajojen tavoitteena on tehostaa aseiden siirron valvontavalmiuksia edunsaajamaissa, jotta asekauppasopimuksen vaatimukset voitaisiin täyttää kohdennetusti ja asianmukaisesti. Näiden kertaluonteisten avustustoimien ansiosta unioni voi vastata joustavasti ja nopeasti avustuspyyntöihin, joissa määritetään asekauppasopimuksen täytäntöönpanoon liittyvät erityistarpeet. Ne voidaan kohdistaa joko yhteen edunsaajamaahan tai useisiin edunsaajamaihin, joilla on samanlaiset tarpeet.

    3.5.2   Hankkeen kuvaus

    Enintään 14 kaksipäiväistä työpajaa järjestetään vastauksena kohdennettuihin avustuspyyntöihin ja kiinnostuksenilmaisuihin aseiden siirron valvontajärjestelmän yhden tai useamman erityisalan kehittämiseksi.

    Työpajoissa annetaan räätälöityä apua, ja niissä käsitellään pyynnön esittäneen maan tai pyynnön esittäneiden maiden esiin tuomaa yhtä tai useampaa erityiskysymystä. Työpajat järjestetään edunsaajamaissa, ja asiantuntemusta antavat asiantuntijapoolin asiantuntijat.

    Korkea edustaja päättää tavanomaisten aseiden viennin työryhmää kuultuaan, miten avustuspyyntöihin vastataan. Korkea edustaja ottaa arvioinnissaan huomioon ennen kaikkea 4 jaksossa esitetyt perusteet, pyynnön täsmällisyyden ja sen, miten keskeinen ongelma tai keskeiset ongelmat on siinä yksilöity, sekä maantieteellisen tasapainon.

    3.5.3   Kertaluonteisten avustustyöpajojen maantieteellinen jakautuminen

    14 kertaluonteista avustustyöpajaa toteutetaan seuraavasti (vastuussa oleva toteuttava organisaatio suluissa):

    Latinalainen Amerikka: 3 (BAFA) ja 1 (Expertise France)

    Afrikka: 3 (Expertise France)

    Keski- ja Kaakkois-Aasia: 2 (BAFA) ja 1 (Expertise France)

    Itä-Eurooppa ja Kaukasus: 2 (BAFA)

    Persianlahden alueen maat ja Lähi-itä: 2 (Expertise France)

    Toteuttavien organisaatioiden kanssa tehdyissä sopimuksissa täsmennetään YK:n käytännön mukaisesti, mitkä kolmannet maat edellä mainituilla maantieteellisillä alueilla ovat yhteydessä toteuttaviin organisaatioihin.

    3.6   Asekauppasopimukseen liittyvän avustustoiminnan edunsaajamaiden päätöskonferenssi

    3.6.1   Hankkeen tavoite

    Konferenssin tavoitteena on lisätä toimivaltaisten alueellisten järjestöjen, kansallisten parlamenttien ja kansalaisyhteiskunnan edustajien kaltaisten sellaisten asianomaisten sidosryhmien tietoisuutta ja vastuunottoa, jotka ovat kiinnostuneita asekauppasopimuksen täytäntöönpanon tehokkuudesta pidemmällä aikavälillä.

    3.6.2   Hankkeen kuvaus

    Hanke toteutetaan järjestämällä tämän päätöksen täytäntöönpanon loppupuolella kaksipäiväinen konferenssi mahdollisesti tavanomaisten aseiden viennin työryhmän kokouksen yhteydessä. Sen toteutuksesta vastaa BAFA. Konferenssi kokoaa yhteen yhdeksän pitkän tähtäimen edunsaajan (3.2.1) sekä 3.4 ja 3.5 kohdassa tarkoitettujen toimien edunsaajamaiden asianomaisia edustajia.

    Konferenssin avulla helpotetaan edunsaajamaiden kokemusten vaihtoa, annetaan tietoa niiden asekauppasopimusta koskevista kannoista sekä asekauppasopimuksen ratifioinnin ja täytäntöönpanon tilanteesta, ja se tarjoaa tilaisuuden asiaa koskevien tietojen vaihtoon kansallisten parlamenttien, alueellisten organisaatioiden ja kansalaisyhteiskunnan edustajien kanssa.

    Konferenssin osallistujien olisi sen vuoksi oltava

    edunsaajamaiden diplomaattikunnan ja armeijan tai puolustusalan edustajia, erityisesti viranomaisia, jotka vastaavat asekauppasopimusta koskevasta kansallisesta politiikasta;

    edunsaajamaiden teknisen alan edustajia ja lainvalvontaviranomaisia, erityisesti lupa- ja tulliviranomaisia sekä lainvalvonnasta vastaavia virkamiehiä;

    avun antamiseen osallistuvien kansallisten, alueellisten ja kansainvälisten järjestöjen edustajia sekä sellaisten maiden edustajia, jotka ovat halukkaita antamaan tai saamaan kaupan valvontaa koskevaa strategista apua;

    asianomaisten valtioista riippumattomien järjestöjen, ajatushautomoiden, kansallisten parlamenttien ja teollisuuden edustajia.

    Konferenssiin odotetaan osallistuvan enintään 80 osallistujaa. Korkea edustaja päättää konferenssin paikasta sekä kutsuttavien maiden ja järjestöjen lopullisesta luettelosta neuvoston tavanomaisten aseiden viennin työryhmää kuultuaan sekä toteuttavan organisaation ehdotuksen pohjalta.

    3.7   Oheistapahtumat asekauppasopimuksen osapuolina olevien valtioiden konferenssin yhteydessä

    3.7.1   Hankkeen tavoite

    Asekauppasopimuksen osapuolina olevien valtioiden vuotuiset konferenssit tarjoavat ainutlaatuisen tilaisuuden tavoittaa asekauppasopimukseen liittyvistä asioista vastaavat virkamiehet ja sidosryhmät. Unionin rahoittamien oheistapahtumien avulla voidaan erityisesti tiedottaa unionin toteuttamista täytäntöönpanon tukitoimista, lisätä myös niiden maiden tietoisuutta, jotka voivat myöhemmin hakea apua, sekä edistää etenkin edunsaajamaiden hyviä käytäntöjä.

    3.7.2   Hankkeen kuvaus

    Ohjelman kestäessä järjestetään kolme oheistapahtumaa eli yksi tapahtuma jokaista asekauppasopimuksen osapuolina olevien valtioiden vuotuista konferenssia kohti. Niiden toteutuksesta vastaa Expertise France. Unionin rahoitus voi kattaa enintään edunsaajamaan kolmen asiantuntijan tai virkamiehen matkakulut.

    4.   3.4 ja 3.5 kohdassa tarkoitettujen hanketoimien edunsaajat

    Edellä 3.4 ja 3.5 kohdassa tarkoitettujen hanketoimien edunsaajat voivat olla valtioita, jotka pyytävät apua asekauppasopimuksen täytäntöönpanoon ja jotka valitaan muun muassa seuraavin perustein:

    poliittisen ja oikeudellisen sitoutumisen aste asekauppasopimuksen noudattamiseen sekä asekauppaa ja aseiden siirron valvontaa koskevien, kyseiseen maahan sovellettavien kansainvälisten välineiden täytäntöönpanon tilanne;

    avustustoimien onnistumisen todennäköisyys;

    kaksikäyttötuotteiden ja aseiden siirron valvonnan alalla mahdollisesti jo saadun tai suunnitellun avun arviointi;

    maan merkitys maailmanlaajuisen asekaupan kannalta;

    maan merkitys unionin turvallisuusetujen kannalta;

    julkisen kehitysavun kelpoisuusperusteiden täyttäminen.

    5.   Hanketoimia toteuttavat organisaatiot

    Tämän päätöksen mukaisista toimista aiheutuvan työmäärän vuoksi on suositeltavaa käyttää kahta toimivaltaista toteuttavaa organisaatiota, jotka ovat BAFA ja Expertise France. Ne toimivat tarvittaessa yhteistyössä jäsenvaltioiden vientivalvonnasta vastaavien virastojen, asianomaisten alueellisten ja kansainvälisten järjestöjen, ajatushautomoiden, tutkimuslaitosten ja valtioista riippumattomien järjestöjen kanssa ja/tai delegoivat toimia niille.

    Neuvosto ja komissio ovat valtuuttaneet BAFAn toteuttamaan useita aiempia vientivalvontaan liittyviä hankkeita. BAFAlla on siten paljon tietämystä ja asiantuntemusta. Expertise France on vastuussa EU:n P2P-vientivalvontaohjelman kaksikäyttötuotteisiin liittyvistä hankkeista, joita rahoitetaan vakautta ja rauhaa edistävästä välineestä. Sen asema tämän päätöksen täytäntöönpanossa auttaa varmistamaan asianmukaisen koordinoinnin kaksikäyttötuotteisiin liittyvien hankkeiden kanssa. Yhdessä näillä molemmilla toteuttavilla organisaatioilla on siten todistettavasti kokemusta, pätevyys ja tarvittava asiantuntemus, jotka ulottuvat asiaankuuluvien unionin vientivalvonnan toimien koko kirjoon sekä kaksikäyttötuotteiden että aseiden viennin valvonnan aloilla.

    6.   Koordinointi muiden asiaankuuluvien avustustoimien kanssa

    Toteuttavien organisaatioiden olisi kiinnitettävä erityistä huomiota myös asekauppasopimukseen liittyviin toimiin, joita toteutetaan pienaseiden ja kevyiden aseiden laittoman kaupan kaikkien osa-alueiden ehkäisemistä, torjumista ja poistamista koskevan YK:n toimintaohjelman, sen täytäntöönpanoa tukevan järjestelmän (PoA-ISS), YK:n turvallisuusneuvoston päätöslauselman 1540 (2004), asekauppasopimuksen vapaaehtoisen rahaston ja YK:n asekaupan sääntelyä koskevan yhteistyön tukivälineen (UNSCAR) puitteissa, sekä kahdenvälisiin avustustoimiin. Toteuttavien organisaatioiden olisi pidettävä tarvittaessa yhteyttä muihin avun tarjoajiin sen varmistamiseksi, että toimet eivät ole päällekkäisiä, sekä johdonmukaisuuden ja täydentävyyden maksimoimiseksi.

    Hankkeella pyritään myös lisäämään edunsaajamaiden tietoisuutta unionin välineistä, joilla voidaan tukea vientivalvontaa koskevaa etelä–etelä-yhteistyötä. Avustustoimilla olisi tältä osin annettava tietoa käytettävissä olevista välineistä, kuten EU:n CBRN-osaamiskeskusaloitteesta ja muista EU:n P2P-ohjelmista, ja tehtävä niitä tunnetuiksi.

    7.   Unionin näkyvyys ja avustusmateriaalin saatavuus

    Hankkeessa tuotetulla materiaalilla varmistetaan unionin näkyvyys ennen kaikkea Euroopan unionin ulkoisen toiminnan tiedotusta ja näkyvyyttä koskevan käsikirjan logon ja graafisen ulkoasun pohjalta, mukaan lukien logo ”EU:n P2P-vientivalvontaohjelma”. Unionin edustustot olisi otettava mukaan tapahtumiin kolmansissa maissa poliittisten jatkotoimien ja poliittisen näkyvyyden lisäämiseksi.

    EU:n P2P-verkkoportaalia (https://export-control.jrc.ec.europa.eu) tehdään tunnetuksi tässä päätöksessä tarkoitettuja asekauppasopimukseen liittyviä avustustoimia silmällä pitäen. Toteuttavien organisaatioiden olisi sen vuoksi sisällytettävä toteuttamiinsa avustustoimiin tiedottamista verkkoportaalilla ja rohkaistava verkkoportaalin teknisten resurssien käyttöön ja sitä koskevaan tietojen hakuun. Niiden olisi varmistettava unionin näkyvyys verkkoportaalin tunnetuksi tekemisessä. Lisäksi toimia olisi tehtävä tunnetuksi EU:n P2P-uutiskirjeellä.

    8.   Vaikutustenarviointi

    Tämän päätöksen perusteella toteutettavien toimien vaikutusta olisi arvioitava teknisesti sen jälkeen, kun ne on saatettu päätökseen. Korkea edustaja laatii toteuttavien organisaatioiden toimittamien tietojen ja raporttien perusteella vaikutustenarvioinnin yhteistyössä tavanomaisten aseiden viennin työryhmän ja tarvittaessa edunsaajamaissa olevien unionin edustustojen sekä muiden asianomaisten sidosryhmien kanssa.

    Kohdennetuista avustusohjelmista tukea saaneiden maiden osalta vaikutustenarvioinnissa olisi kiinnitettävä erityistä huomiota niiden edunsaajamaiden määrään, jotka ovat ratifioineet asekauppasopimuksen, ja niiden aseiden siirron valvontavalmiuksien kehittämiseen. Tällaisessa edunsaajamaiden aseiden siirron valvontavalmiuksien arvioinnissa olisi tarkasteltava ennen kaikkea asiaa koskevan kansallisen sääntelyn valmistelua ja hyväksymistä, asekauppasopimuksen raportointivelvollisuuksien täyttämistä sekä aseiden siirron valvonnasta vastaavan elimen valtuuksia.

    9.   Raportointi

    Toteuttavat organisaatiot laativat raportteja säännöllisesti ja aina kunkin toimen päätyttyä. Raportit olisi toimitettava korkealle edustajalle viimeistään kuuden viikon kuluttua asianomaisten toimien päättymisestä.


    (1)  Ks. päätös 2009/1012/YUTP, päätös 2010/336/YUTP, päätös 2012/711/YUTP, päätös 2013/43/YUTP ja päätös 2013/768/YUTP.


    Top