Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32013D0752

    2013/752/EU: Komission täytäntöönpanopäätös, annettu 11 päivänä joulukuuta 2013 , lyhyen kantaman laitteiden käyttämien radiotaajuuksien yhdenmukaistamisesta tehdyn päätöksen 2006/771/EY muuttamisesta ja päätöksen 2005/928/EY kumoamisesta (tiedoksiannettu numerolla C(2013) 8776) ETA:n kannalta merkityksellinen teksti

    EUVL L 334, 13.12.2013, p. 17–36 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    Legal status of the document In force

    ELI: http://data.europa.eu/eli/dec_impl/2013/752/oj

    13.12.2013   

    FI

    Euroopan unionin virallinen lehti

    L 334/17


    KOMISSION TÄYTÄNTÖÖNPANOPÄÄTÖS,

    annettu 11 päivänä joulukuuta 2013,

    lyhyen kantaman laitteiden käyttämien radiotaajuuksien yhdenmukaistamisesta tehdyn päätöksen 2006/771/EY muuttamisesta ja päätöksen 2005/928/EY kumoamisesta

    (tiedoksiannettu numerolla C(2013) 8776)

    (ETA:n kannalta merkityksellinen teksti)

    (2013/752/EU)

    EUROOPAN KOMISSIO, joka

    ottaa huomioon Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen,

    ottaa huomioon Euroopan yhteisön radiotaajuuspolitiikan sääntelyjärjestelmästä 7 päivänä maaliskuuta 2002 tehdyn Euroopan parlamentin ja neuvoston päätöksen N:o 676/2002/EY (radiotaajuuspäätös) (1) ja erityisesti sen 4 artiklan 3 kohdan,

    sekä katsoo seuraavaa:

    (1)

    Komission päätöksellä 2006/771/EY (2) yhdenmukaistetaan tekniset ehdot taajuuksien käytölle monenlaisissa lyhyen kantaman laitteissa ja sovelluksissa, kuten hälyttimissä, paikallisissa viestintälaitteissa, ovenavaajissa, lääketieteellisissä implanteissa ja älykkäissä liikennejärjestelmissä. Lyhyen kantaman laitteet ovat yleensä massamarkkinoiden tuotteita ja/tai kannettavia tuotteita, joita on helppo kuljettaa ja käyttää rajojen yli. Sen vuoksi taajuuksien käyttöehdoissa esiintyvät erot estävät näiden laitteiden vapaan liikkuvuuden, lisäävät niiden tuotantokustannuksia ja aiheuttavat haitallisten häiriöiden riskejä muille radiosovelluksille ja -palveluille.

    (2)

    Monivuotisen radiotaajuuspoliittisen ohjelman perustamisesta 14 päivänä maaliskuuta 2012 annetussa Euroopan parlamentin ja neuvoston päätöksessä N:o 243/2012/EU (3) vaaditaan jäsenvaltioita yhteistyössä komission kanssa edistämään tarvittaessa taajuuksien yhteiskäyttöä ja muunlaista rinnakkaista hyödyntämistä, jotta voitaisiin lisätä tehokkuutta ja joustavuutta.

    (3)

    Koska lyhyen kantaman laitteilla on yhä suurempi merkitys taloudelle ja koska teknologia ja yhteiskunnan vaatimukset muuttuvat nopeasti, lyhyen kantaman laitteille voi ilmaantua uusia sovelluksia. Ne vaativat taajuuksien käytön yhdenmukaistamista koskevien ehtojen säännöllistä ajantasaistamista.

    (4)

    Komissio antoi 5 päivänä heinäkuuta 2006 Euroopan radio-, tele- ja postihallintojen yhteistyökonferenssille (CEPT) päätöksen N:o 676/2002/EY 4 artiklan 2 kohdan nojalla pysyvän toimeksiannon, joka koskee päätöksen 2006/771/EY liitteen ajantasaistamista lyhyen kantaman laitteisiin liittyvän teknologisen ja markkinakehityksen perusteella.

    (5)

    Komission päätöksillä 2008/432/EY (4), 2009/381/EY (5), 2010/368/EU (6) ja komission täytäntöönpanopäätöksellä 2011/829/EU (7) muutettiin jo päätöksellä 2006/771/EY yhdenmukaistettuja lyhyen kantaman laitteiden teknisiä vaatimuksia korvaamalla sen liite.

    (6)

    Edellä mainitun toimeksiannon perusteella maaliskuussa 2013 toimittamassaan raportissa (8) CEPT ilmoitti komissiolle tuloksista, joita se oli saanut tarkastellessaan päätöksen 2006/771/EY liitteessä olevia luokkia ”Lyhyen kantaman laitteen tyyppi” ja ”Muut käyttörajoitukset”, ja se neuvoi komissiota muuttamaan joitakin teknisiä seikkoja kyseisessä liitteessä.

    (7)

    Tulokset osoittavat, että lyhyen kantaman laitteet, jotka toimivat ilman yksinoikeutta jakamisperiaatteella, edellyttävät yhtäältä oikeusvarmuutta siitä, että taajuuksia on mahdollista käyttää yhteisesti. Tämä voidaan saavuttaa ennustettavissa olevilla yhdenmukaistettujen taajuuskaistojen jaettua käyttöä koskevilla teknisillä ehdoilla, jotka varmistavat yhdenmukaistettujen taajuuskaistojen luotettavan ja tehokkaan käytön. Toisaalta nämä lyhyen kantaman laitteet edellyttävät myös riittävästi joustavuutta, joka mahdollistaa monet erilaiset sovellukset langattomien innovaatioiden tuomien etujen maksimoimiseksi unionissa. Sen vuoksi on tarpeen yhdenmukaistaa määritellyt tekniset käyttöehdot, jotta voidaan estää haitallisia häiriöitä ja varmistaa mahdollisimman hyvä joustavuus samalla kun edistetään sitä, että lyhyen kantaman laitteet käyttävät taajuuskaistoja luotettavasti ja tehokkaasti.

    (8)

    Tämä saavutetaan poistamalla käsite ”lyhyen kantaman laitteen tyyppi” ja yhdenmukaistamalla lyhyen kantaman laitteiden luokat. Kahdella eri luokalla luotaisiin ennustettavissa oleva jakamisympäristö lyhyen kantaman laitteiden koko ryhmälle. Lyhyen kantaman laitteet ryhmitellään näissä luokissa joko taajuuksien samankaltaisten teknisten käyttömekanismien perusteella tai odotetun käyttötiheyden määrittävien yhteisten käyttöskenaarioiden perusteella.

    (9)

    Teknisessä liitteessä määritellyt luokat tarjoavat käyttäjille ennakoitavuutta sen suhteen, mitkä muut lyhyen kantaman laitteet saavat käyttää samaa taajuuskaistaa ilman yksinoikeutta ja jakamisperiaatteella. Radio- ja telepäätelaitteista ja niiden vaatimustenmukaisuuden vastavuoroisesta tunnustamisesta 9 päivänä maaliskuuta 1999 annetun Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivin 1999/5/EY (radio- ja telepäätelaitedirektiivi) (9) mukaan valmistajien olisi näissä luokissa varmistettava, että lyhyen kantaman laitteet eivät aiheuta haitallisia häiriöitä muille lyhyen kantaman laitteille.

    (10)

    Tämän päätöksen soveltamisalaan kuuluvilla erityisillä taajuuskaistoilla yhdenmukaistettu lyhyen kantaman laitteiden luokka ja tekniset käyttöehdot (taajuuskaista, lähetystehon/kentänvoimakkuuden/tehotiheyden raja-arvo, lisäparametrit ja muut käyttörajoitukset) luovat yhdessä yhdenmukaistetun jakamisympäristön siten, että lyhyen kantaman laitteet voivat jakaa taajuuksien käytön toistensa kanssa ilman yksinoikeutta käyttötarkoituksesta riippumatta.

    (11)

    Jotta voidaan varmistaa tällaisten yhdenmukaistettujen jakamisympäristöjen oikeusvarmuus ja ennakoitavuus, yhdenmukaistettujen taajuuskaistojen olisi oltava käytettävissä yhdenmukaistettuun luokkaan kuulumattomille lyhyen kantaman laitteille tai vähemmän tiukoilla teknisillä ehdoilla ainoastaan siinä määrin kuin se ei vaaranna jakamisympäristöä.

    (12)

    Komissio antoi 6 päivänä heinäkuuta 2011 päätöksen N:o 676/2002/EY 4 artiklan 2 kohdan nojalla CEPT:lle uuden toimeksiannon tehdä tarvittavat tekniset tutkimukset taajuusalueen 169,4–169,8125 MHz käytön yhdenmukaistamisesta yhteisössä 20 päivänä joulukuuta 2005 tehdyn komission päätöksen 2005/928/EY (10) mahdollista uudelleentarkastelua varten, jotta voitaisiin taata yhdenmukaistetun taajuusalueen tehokas käyttö kyseisen päätöksen 5 artiklan mukaisesti.

    (13)

    Edellä mainitun toisen toimeksiannon perusteella kesäkuussa 2012 antamassaan raportissa (11) CEPT neuvoi komissiota ottamaan käyttöön pienitehoisia / lyhyen kantaman laitteita koskevia nykyisiä ja uusia yhdenmukaistamistoimia taajuusalueelle 169 MHz päätöksen 2006/771/EY liitteen tulevan muuttamisen yhteydessä, jotta voidaan parantaa yhdenmukaistetun taajuusalueen (169,4–169,8125 MHz) näkyvyyttä ja avoimuutta.

    (14)

    CEPT:n työn tulosten perusteella on mahdollista yksinkertaistaa lyhyen kantaman laitteiden sääntelyehtoja. Taajuuksien käyttöehtojen yhdenmukaistamisen avulla voitaisiin saavuttaa radiotaajuuspoliittisessa ohjelmassa asetettu tavoite, joka koskee taajuuksien yhteiskäytön edistämistä sisämarkkinoilla lyhyen kantaman laitteiden luokkien osalta.

    (15)

    Päätöksen 2006/771/EY liitettä olisi sen vuoksi muutettava ja päätös 2005/928/EY olisi kumottava.

    (16)

    Tässä päätöksessä vahvistettujen ehtojen mukaisesti toimivien laitteiden olisi radiotaajuuksien tehokkaan käytön varmistamiseksi ja muille aiheutuvien häiriöiden välttämiseksi oltava myös radio- ja telepäätelaitedirektiivin mukaisia, mikä osoitetaan noudattamalla yhdenmukaistettuja standardeja tai läpäisemällä vaihtoehtoiset vaatimustenmukaisuuden arviointimenettelyt.

    (17)

    Tässä päätöksessä säädetyt toimenpiteet ovat radiotaajuuskomitean lausunnon mukaiset,

    ON HYVÄKSYNYT TÄMÄN PÄÄTÖKSEN:

    1 artikla

    Lisätään päätöksen 2006/771/EY 2 artiklaan alakohta seuraavasti:

    ”3.

    ’lyhyen kantaman laitteiden luokalla’ joukkoa lyhyen kantaman laitteita, jotka käyttävät taajuuksia samankaltaisilla teknisillä käyttömekanismeilla tai yhteisten käyttöskenaarioiden perusteella.”

    2 artikla

    Korvataan päätöksen 2006/771/EY 3 artikla seuraavasti:

    ”3 artikla

    1.   Jäsenvaltioiden on nimettävä ja annettava saataville ilman yksinoikeutta ja häiriöttömyyden ja suojaamattomuuden periaatteen mukaisesti taajuuskaistat lyhyen kantaman laitteiden luokkia varten tämän päätöksen liitteessä esitettyjen erityisehtojen ja täytäntöönpanolle asetettujen määräaikojen mukaisesti.

    2.   Sen estämättä, mitä 1 kohdassa säädetään, jäsenvaltiot voivat pyytää radiotaajuuspäätöksen 4 artiklan 5 kohdan soveltamista.

    3.   Tämä päätös ei rajoita jäsenvaltioiden oikeutta sallia taajuuskaistojen käyttö vähemmän rajoittavin ehdoin tai lyhyen kantaman laitteille, jotka eivät kuulu yhdenmukaistettuun luokkaan, jos se ei estä tai pienennä tällaiseen luokkaan kuuluvien lyhyen kantaman laitteiden mahdollisuutta turvautua asianmukaisiin tämän päätöksen liitteessä täsmennettyihin yhdenmukaistettuihin teknisiin ja toiminnallisiin ehtoihin, jotka mahdollistavat sen, että samaan luokkaan kuuluvat lyhyen kantaman laitteet voivat käyttää yhdessä radiotaajuuksien tiettyä osaa ilman yksinoikeutta ja eri käyttötarkoituksiin.”

    3 artikla

    Korvataan päätöksen 2006/771/EY liite tämän päätöksen liitteellä.

    4 artikla

    Kumotaan päätös 2005/928/EY.

    5 artikla

    Jäsenvaltioiden on annettava komissiolle kertomus tämän päätöksen täytäntöönpanosta viimeistään 1 päivänä syyskuuta 2014.

    6 artikla

    Tämä päätös on osoitettu kaikille jäsenvaltioille.

    Tehty Brysselissä 11 päivänä joulukuuta 2013.

    Komission puolesta

    Neelie KROES

    Varapuheenjohtaja


    (1)  EYVL L 108, 24.4.2002, s. 1.

    (2)  EUVL L 312, 11.11.2006, s. 66.

    (3)  EUVL L 81, 21.3.2012, s. 7.

    (4)  EUVL L 151, 11.6.2008, s. 49.

    (5)  EUVL L 119, 14.5.2009, s. 32.

    (6)  EUVL L 166, 1.7.2010, s. 33.

    (7)  EUVL L 329, 13.12.2011, s. 10.

    (8)  CEPT Report 44, RSCOM 13–25.

    (9)  EYVL L 91, 7.4.1999, s. 10.

    (10)  EUVL L 344, 27.12.2005, s. 47.

    (11)  CEPT Report 43, RSCOM 12–25.


    LIITE

    ”LIITE

    Lyhyen kantaman laitteita varten yhdenmukaistetut taajuuskaistat ja tekniset parametrit

    Kaistan nro

    Taajuuskaista (1)

    Lyhyen kantaman laitteiden luokka (2)

    Lähetystehon/kentänvoimakkuuden/tehotiheyden raja-arvo (3)

    Lisäparametrit (kanavointi- ja/tai kanavankäyttösäännöt) (4)

    Muut käyttörajoitukset (5)

    Täytäntöönpanon määräaika

    1

    9–59,750 kHz

    Induktiiviset laitteet (20)

    72 dΒμΑ/m 10 metrillä

     

     

    1. heinäkuuta 2014

    2

    9–315 kHz

    Aktiiviset lääketieteelliset implanttilaitteet (7)

    30 dΒμΑ/m 10 metrillä

    Suurin sallittu toimintasuhde (6) 10 %.

    Nämä käyttöehdot koskevat ainoastaan aktiivisia implantoitavia lääkinnällisiä laitteita (13)

    1. heinäkuuta 2014

    3

    59,750–60,250 kHz

    Induktiiviset laitteet (20)

    42 dΒμΑ/m 10 metrillä

     

     

    1. heinäkuuta 2014

    4

    60,250–74,750 kHz

    Induktiiviset laitteet (20)

    72 dBμA/m 10 metrillä

     

     

    1. heinäkuuta 2014

    5

    74,750–75,250 kHz

    Induktiiviset laitteet (20)

    42 dBμA/m 10 metrillä

     

     

    1. heinäkuuta 2014

    6

    75,250–77,250 kHz

    Induktiiviset laitteet (20)

    72 dBμA/m 10 metrillä

     

     

    1. heinäkuuta 2014

    7

    77,250–77,750 kHz

    Induktiiviset laitteet (20)

    42 dBμA/m 10 metrillä

     

     

    1. heinäkuuta 2014

    8

    77,750–90 kHz

    Induktiiviset laitteet (20)

    72 dBμA/m 10 metrillä

     

     

    1. heinäkuuta 2014

    9

    90–119 kHz

    Induktiiviset laitteet (20)

    42 dBμA/m 10 metrillä

     

     

    1. heinäkuuta 2014

    10

    119–128,6 kHz

    Induktiiviset laitteet (20)

    66 dBμA/m 10 metrillä

     

     

    1. heinäkuuta 2014

    11

    128,6–129,6 kHz

    Induktiiviset laitteet (20)

    42 dBμA/m 10 metrillä

     

     

    1. heinäkuuta 2014

    12

    129,6–135 kHz

    Induktiiviset laitteet (20)

    66 dBμA/m 10 metrillä

     

     

    1. heinäkuuta 2014

    13

    135–140 kHz

    Induktiiviset laitteet (20)

    42 dBμA/m 10 metrillä

     

     

    1. heinäkuuta 2014

    14

    140–148,5 kHz

    Induktiiviset laitteet (20)

    37,7 dΒμΑ/m 10 metrillä

     

     

    1. heinäkuuta 2014

    15

    148,5–5 000 kHz (23)

    Induktiiviset laitteet (20)

    –15 dBμA/m 10 metrillä millä tahansa 10 kHz:n kaistalla.

    Lisäksi kentänvoimakkuus yhteensä –5 dΒμΑ/m 10 metrillä järjestelmissä, jotka toimivat yli 10 kHz:n kaistanleveyksillä.

     

     

    1. heinäkuuta 2014

    16

    315–600 kHz

    Aktiiviset lääketieteelliset implanttilaitteet (7)

    –5 dBμA/m 10 metrillä

    Suurin sallittu toimintasuhde (6): 10 %.

    Nämä käyttöehdot koskevat ainoastaan eläimiin implantoitavia laitteita (8).

    1. heinäkuuta 2014

    17

    400–600 kHz

    Radiotaajuustunnistuslaitteet (18)

    – 8 dΒμΑ/m 10 metrillä

     

     

    1. heinäkuuta 2014

    18

    456,9–457,1 kHz

    Lyhyen kantaman laitteet yleisesti (9)

    7 dBμA/m 10 metrillä

     

    Nämä käyttöehdot koskevat ainoastaan laitteita, joita käytetään hautautuneiden uhrien ja arvoesineiden etsinnässä.

    1. heinäkuuta 2014

    19

    984–7 484 kHz

    Liikennetelematiikkalaitteet (19)

    9 dBμA/m 10 metrillä

    Suurin sallittu toimintasuhde (6): 1 %.

    Nämä käyttöehdot koskevat ainoastaan juniin liittyvää eurobaliisitiedonsiirtoa, jossa käytetään 27 MHz:n taajuusaluetta lähettimien aktivointisignaalia varten.

    1. heinäkuuta 2014

    20

    3 155–3 400 kHz

    Induktiiviset laitteet (20)

    13,5 dΒμΑ/m 10 metrillä

     

     

    1. heinäkuuta 2014

    21

    5 000–30 000 kHz (24)

    Induktiiviset laitteet (20)

    – 20 dBμA/m 10 metrillä millä tahansa 10 kHz:n kaistalla. Lisäksi kentänvoimakkuus yhteensä – 5 dΒμΑ/m 10 metrillä järjestelmissä, jotka toimivat yli 10 kHz:n kaistanleveyksillä.

     

     

    1. heinäkuuta 2014

    22a

    6 765–6 795 kHz

    Induktiiviset laitteet (20)

    42 dΒμΑ/m 10 metrillä

     

     

    1. heinäkuuta 2014

    22b

    6 765–6 795 kHz

    Lyhyen kantaman laitteet yleisesti (9)

    42 dΒμΑ/m 10 metrillä

     

     

    1. heinäkuuta 2014

    23

    7 300–23 000 kHz

    Liikennetelematiikkalaitteet (19)

    – 7 dBμA/m 10 metrillä

    Sovelletaan direktiivin 1999/5/EY nojalla vahvistetuissa yhdenmukaistetuissa standardeissa määriteltyjä antennirajoituksia.

    Nämä käyttöehdot koskevat ainoastaan juniin liittyvää eurosilmukkatiedon-siirtoa, jossa käytetään 27 MHz:n taajuusaluetta lähettimien aktivointisignaalia varten.

    1. heinäkuuta 2014

    24

    7 400–8 800 kHz

    Induktiiviset laitteet (20)

    9 dΒμΑ/m 10 metrillä

     

     

    1. heinäkuuta 2014

    25

    10 200–11 000 kHz

    Induktiiviset laitteet (20)

    9 dΒμΑ/m 10 metrillä

     

     

    1. heinäkuuta 2014

    26

    12 500-20 000 kHz

    Aktiiviset lääketieteelliset implanttilaitteet (7)

    –7 dBμA/m 10 metrillä millä tahansa 10 kHz:n kaistalla.

    Suurin sallittu toimintasuhde (6): 10 %.

    Nämä käyttöehdot koskevat ainoastaan sisätiloissa käytettäviä eläimiin implantoitavia laitteita (8).

    1. heinäkuuta 2014

    27a

    13 553-13 567 kHz

    Induktiiviset laitteet (20)

    42 dΒμΑ/m 10 metrillä

     

     

    1. heinäkuuta 2014

    27b

    13 553–13 567 kHz

    Radiotaajuustunnistuslaitteet (18)

    60 dΒμΑ/m 10 metrillä

     

     

    1. heinäkuuta 2014

    27c

    13 553–13 567 kHz

    Lyhyen kantaman laitteet yleisesti (9)

    42 dΒμΑ/m 10 metrillä

     

     

    1. heinäkuuta 2014

    28a

    26 957–27 283 kHz

    Induktiiviset laitteet (20)

    42 dΒμΑ/m 10 metrillä

     

     

    1. heinäkuuta 2014

    28b

    26 957–27 283 kHz

    Lyhyen kantaman laitteet yleisesti (9)

    10 mW:n säteilyteho (ERP), joka vastaa 10 metrillä arvoa 42 dΒμΑ/m.

     

     

    1. heinäkuuta 2014

    29

    26 990–27 000 kHz

    Lyhyen kantaman laitteet yleisesti (9)

    100 mW ERP

    Suurin sallittu toimintasuhde (6): 0,1 %.

    Mallien ohjauslaitteet voivat toimia ilman toimintasuhderajoituksia (17).

    1. heinäkuuta 2014

    30

    27 040–27 050 kHz

    Lyhyen kantaman laitteet yleisesti (9)

    100 mW ERP

    Suurin sallittu toimintasuhde (6): 0,1 %.

    Mallien ohjauslaitteet voivat toimia ilman toimintasuhderajoituksia (17).

    1. heinäkuuta 2014

    31

    27 090–27 100 kHz

    Lyhyen kantaman laitteet yleisesti (9)

    100 mW ERP

    Suurin sallittu toimintasuhde (6): 0,1 %.

    Mallien ohjauslaitteet voivat toimia ilman toimintasuhderajoituksia (17).

    1. heinäkuuta 2014

    32

    27 140–27 150 kHz

    Lyhyen kantaman laitteet yleisesti (9)

    100 mW ERP

    Suurin sallittu toimintasuhde (6): 0,1 %.

    Mallien ohjauslaitteet voivat toimia ilman toimintasuhderajoituksia (17).

    1. heinäkuuta 2014

    33

    27 190–27 200 kHz

    Lyhyen kantaman laitteet yleisesti (9)

    100 mW ERP

    Suurin sallittu toimintasuhde (6): 0,1 %

    Mallien ohjauslaitteet voivat toimia ilman toimintasuhderajoituksia (17).

    1. heinäkuuta 2014

    34

    30–37,5 MHz

    Aktiiviset lääketieteelliset implanttilaitteet (7)

    1 mW ERP

    Suurin sallittu toimintasuhde (6): 10 %.

    Nämä käyttöehdot koskevat ainoastaan verenpaineen mittaamisessa käytettäviä erittäin pienitehoisia lääketieteellisiä kalvoimplantteja, jotka kuuluvat direktiivissä 90/385/ETY vahvistetun aktiivisten implantoitavien lääkinnällisten laitteiden määritelmän piirin (13).

    1. heinäkuuta 2014

    35

    40,66–40,7 MHz

    Lyhyen kantaman laitteet yleisesti (9)

    10 mW ERP

     

    Ei koske videosovelluksia

    1. heinäkuuta 2014

    36

    87,5–108 MHz

    Korkean toimintasuhteen / jatkuvan datasiirron laitteet (14)

    50 nW ERP

    Kanavaväli enintään 200 kHz.

    Nämä käyttöehdot koskevat ainoastaan lähettimiä, joissa käytetään analogista taajuusmodulaatiota (FM).

    1. heinäkuuta 2014

    37a

    169,4–169,475 MHz

    Kuulemisen apuvälineet (10)

    500 mW ERP

    Kanavaväli: enintään 50 kHz.

     

    1. heinäkuuta 2014

    37b

    169,4–169,475 MHz

    Mittauslaitteet (11)

    500 mW ERP

    Kanavaväli: enintään 50 kHz. Suurin sallittu toimintasuhde (6): 10,0 %.

     

    1. heinäkuuta 2014

    37c

    169,4–169,475 MHz

    Lyhyen kantaman laitteet yleisesti (9)

    500 mW ERP

    Kanavaväli: enintään 50 kHz. Suurin sallittu toimintasuhde (6): 1,0 %.

     

    1. heinäkuuta 2014

    38

    169,4–169,4875 MHz

    Lyhyen kantaman laitteet yleisesti (9)

    10 mW ERP

    Taajuuksien käytössä ja häiriöiden lieventämisessä on hyödynnettävä menetelmiä, jotka vastaavat suorituskyvyltään vähintään direktiivin 1999/5/EY mukaisesti vahvistetuissa yhdenmukaistetuissa standardeissa kuvattuja menetelmiä. Suurin sallittu toimintasuhde (6): 0,1 %.

     

    1. heinäkuuta 2014

    39a

    169,4875–169,5875 MHz

    Kuulemisen apuvälineet (10)

    500 mW ERP

    Kanavaväli: enintään 50 kHz.

     

    1. heinäkuuta 2014

    39b

    169,4875–169,5875 MHz

    Lyhyen kantaman laitteet yleisesti (9)

    10 mW ERP

    Taajuuksien käytössä ja häiriöiden lieventämisessä on hyödynnettävä menetelmiä, jotka vastaavat suorituskyvyltään vähintään direktiivin 1999/5/EY mukaisesti vahvistetuissa yhdenmukaistetuissa standardeissa kuvattuja menetelmiä. Suurin sallittu toimintasuhde (6): 0,001 %.

    Paikallista aikaa klo 00.00–06.00 voidaan käyttää 0,1 %:n suuruista suurinta sallittua toimintasuhdetta (6).

    1. heinäkuuta 2014

    40

    169,5875–169,8125 MHz

    Lyhyen kantaman laitteet yleisesti (9)

    10 mW ERP

    Taajuuksien käytössä ja häiriöiden lieventämisessä on hyödynnettävä menetelmiä, jotka vastaavat suorituskyvyltään vähintään direktiivin 1999/5/EY mukaisesti vahvistetuissa yhdenmukaistetuissa standardeissa kuvattuja menetelmiä. Suurin sallittu toimintasuhde (6): 0,1 %.

     

    1. heinäkuuta 2014

    41

    401–402 MHz

    Aktiiviset lääketieteelliset implanttilaitteet (7)

    25 μW ERP

    Kanavaväli: 25 kHz. Yksittäisissä lähettimissä voidaan vierekkäisiä kanavia yhdistämällä lisätä kaistanleveyttä 100 kHz saakka. Taajuuksien käytössä ja häiriöiden lieventämisessä on hyödynnettävä menetelmiä, jotka vastaavat suorituskyvyltään vähintään direktiivin 1999/5/EY mukaisesti vahvistetuissa yhdenmukaistetuissa standardeissa kuvattuja menetelmiä. Vaihtoehtoisesti voidaan käyttää myös 0,1 %:n suuruista suurinta sallittua toimintasuhdetta (6).

    Nämä käyttöehdot koskevat ainoastaan järjestelmiä, joiden nimenomaisena tarkoituksena on mahdollistaa muu kuin puhemuotoinen digitaalitiedonsiirto aktiivisten implantoitavien lääkinnällisten laitteiden (13) ja/tai päälle puettavien laitteiden ja muiden sellaisten ihmiskehon ulkopuolisten laitteiden välillä, joita käytetään siirtämään muuta kuin aikakriittistä yksilökohtaista tietoa potilaan fysiologisesta tilasta.

    1. heinäkuuta 2014

    42

    402–405 MHz

    Aktiiviset lääketieteelliset implanttilaitteet (7)

    25 μW ERP

    Kanavaväli: 25 kHz. Yksittäisissä lähettimissä voidaan vierekkäisiä kanavia yhdistämällä lisätä kaistanleveyttä 300 kHz saakka. Muita taajuuksien käyttöön ja häiriöiden lieventämiseen liittyviä menetelmiä, kuten yli 300 kHz:n kaistanleveyksiä, voidaan hyödyntää, kunhan ne vastaavat suorituskyvyltään vähintään direktiivin 1999/5/EY mukaisesti vahvistetuissa yhdenmukaistetuissa standardeissa kuvattuja menetelmiä, jotta voidaan varmistaa yhteensopiva toiminta taajuuksien muiden käyttäjien ja erityisesti meteorologisten radiosondien kanssa.

    Nämä käyttöehdot koskevat ainoastaan aktiivisia implantoitavia lääkinnällisiä laitteita (13)

    1. heinäkuuta 2014

    43

    405–406 MHz

    Aktiiviset lääketieteelliset implanttilaitteet (7)

    25 μW ERP

    Kanavaväli: 25 kHz. Yksittäisissä lähettimissä voidaan vierekkäisiä kanavia yhdistämällä lisätä kaistanleveyttä 100 kHz saakka. Taajuuksien käytössä ja häiriöiden lieventämisessä on hyödynnettävä menetelmiä, jotka vastaavat suorituskyvyltään vähintään direktiivin 1999/5/EY mukaisesti vahvistetuissa yhdenmukaistetuissa standardeissa kuvattuja menetelmiä. Vaihtoehtoisesti voidaan käyttää myös 0,1 %:n suuruista suurinta sallittua toimintasuhdetta (6).

    Nämä käyttöehdot koskevat ainoastaan järjestelmiä, joiden nimenomaisena tarkoituksena on mahdollistaa muu kuin puhemuotoinen digitaalitiedonsiirto aktiivisten implantoitavien lääkinnällisten laitteiden (13) ja/tai päälle puettavien laitteiden ja muiden sellaisten ihmiskehon ulkopuolisten laitteiden välillä, joita käytetään siirtämään muuta kuin aikakriittistä yksilökohtaista tietoa potilaan fysiologisesta tilasta.

    1. heinäkuuta 2014

    44a

    433,05–434,04 MHz

    Lyhyen kantaman laitteet yleisesti (9)

    1 mW ERP tehotiheys – 13 dBm/10 kHz kun modulaatiokaistanleveys enemmän kuin 250 kHz.

    Puhesovellukset ovat sallittuja käytettäessä pitkälle kehitettyjä häiriönlieventämistekniikoita.

    Ei koske ääni- ja videosovelluksia.

    1. heinäkuuta 2014

    44b

    433,05–434,04 MHz

    Lyhyen kantaman laitteet yleisesti (9)

    10 mW ERP

    Suurin sallittu toimintasuhde (6): 10 %.

    Ei koske muita kuin puheensiirtoon tarkoitettuja analogisia äänisovelluksia. Ei koske analogisia videosovelluksia.

    1. heinäkuuta 2014

    45a

    434,04–434,79 MHz

    Lyhyen kantaman laitteet yleisesti (9)

    1 mW ERP tehotiheys – 13 dBm/10 kHz kun modulaatiokaistanleveys enemmän kuin 250 kHz.

    Puhesovellukset ovat sallittuja käytettäessä pitkälle kehitettyjä häiriönlieventämistekniikoita.

    Ei koske ääni- ja videosovelluksia.

    1. heinäkuuta 2014

    45b

    434,04–434,79 MHz

    Lyhyen kantaman laitteet yleisesti (9)

    10 mW ERP

    Suurin sallittu toimintasuhde (6): 10 %.

    Ei koske muita kuin puheensiirtoon tarkoitettuja analogisia äänisovelluksia. Ei koske analogisia videosovelluksia.

    1. heinäkuuta 2014

    45c

    434,04–434,79 MHz

    Lyhyen kantaman laitteet yleisesti (9)

    10 mW ERP

    Suurin sallittu toimintasuhde (6): 100 % kun kanavaväli enintään 25 kHz. Puhesovellukset ovat sallittuja käytettäessä pitkälle kehitettyjä häiriönlieventämistekniikoita.

    Ei koske ääni- ja videosovelluksia.

    1. heinäkuuta 2014

    46a

    863–865 MHz

    Lyhyen kantaman laitteet yleisesti (9)

    25 mW ERP

    Taajuuksien käytössä ja häiriöiden lieventämisessä on hyödynnettävä menetelmiä, jotka vastaavat suorituskyvyltään vähintään direktiivin 1999/5/EY mukaisesti vahvistetuissa yhdenmukaistetuissa standardeissa kuvattuja menetelmiä. Vaihtoehtoisesti voidaan käyttää myös 0,1 %:n suuruista suurinta sallittua toimintasuhdetta (6).

    Ei koske muita kuin puheensiirtoon tarkoitettuja analogisia äänisovelluksia. Ei koske analogisia videosovelluksia.

    1. heinäkuuta 2014

    46b

    863–865 MHz

    Korkean toimintasuhteen / jatkuvan datasiirron laitteet (14)

    10 mW ERP

     

    Nämä käyttöehdot koskevat ainoastaan langattomia äänen ja multimedian suoratoistolaitteita.

    1. heinäkuuta 2014

    47

    865–868 MHz

    Lyhyen kantaman laitteet yleisesti (9)

    25 mW ERP

    Taajuuksien käytössä ja häiriöiden lieventämisessä on hyödynnettävä menetelmiä, jotka vastaavat suorituskyvyltään vähintään direktiivin 1999/5/EY mukaisesti vahvistetuissa yhdenmukaistetuissa standardeissa kuvattuja menetelmiä. Vaihtoehtoisesti voidaan käyttää myös 1 %:n suuruista suurinta sallittua toimintasuhdetta (6).

    Ei koske muita kuin puheensiirtoon tarkoitettuja analogisia äänisovelluksia. Ei koske analogisia videosovelluksia.

    1. heinäkuuta 2014

    48

    868–868,6 MHz

    Lyhyen kantaman laitteet yleisesti (9)

    25 mW ERP

    Taajuuksien käytössä ja häiriöiden lieventämisessä on hyödynnettävä menetelmiä, jotka vastaavat suorituskyvyltään vähintään direktiivin 1999/5/EY mukaisesti vahvistetuissa yhdenmukaistetuissa standardeissa kuvattuja menetelmiä. Vaihtoehtoisesti voidaan käyttää myös 1 %:n suuruista suurinta sallittua toimintasuhdetta (6).

    Ei koske analogisia videosovelluksia.

    1. heinäkuuta 2014

    49

    868,6–868,7 MHz

    Alhaisen toimintasuhteen / korkean luotettavuustason laitteet (21)

    10 mW ERP

    Kanavaväli: 25 kHz. Koko taajuuskaistaa voidaan käyttää myös yhtenä kanavana nopeaan tiedonsiirtoon.

    Suurin sallittu toimintasuhde (6): 1,0 %.

    Nämä käyttöehdot koskevat ainoastaan hälytysjärjestelmiä.

    1. heinäkuuta 2014

    50

    868,7–869,2 MHz

    Lyhyen kantaman laitteet yleisesti (9)

    25 mW ERP

    Taajuuksien käytössä ja häiriöiden lieventämisessä on hyödynnettävä menetelmiä, jotka vastaavat suorituskyvyltään vähintään direktiivin 1999/5/EY mukaisesti vahvistetuissa yhdenmukaistetuissa standardeissa kuvattuja menetelmiä. Vaihtoehtoisesti voidaan käyttää myös 0,1 %:n suuruista suurinta sallittua toimintasuhdetta (6).

    Ei koske analogisia videosovelluksia.

    1. heinäkuuta 2014

    51

    869,2–869,25 MHz

    Alhaisen toimintasuhteen / korkean luotettavuustason laitteet (21)

    10 mW ERP

    Kanavaväli: 25 kHz. Suurin sallittu toimintasuhde (6): 0,1 %.

    Nämä käyttöehdot koskevat ainoastaan turvahälyttimiä (12).

    1. heinäkuuta 2014

    52

    869,25–869,3 MHz

    Alhaisen toimintasuhteen / korkean luotettavuustason laitteet (21)

    10 mW ERP

    Kanavaväli: 25 kHz. Suurin sallittu toimintasuhde (6): 0,1 %.

    Nämä käyttöehdot koskevat ainoastaan hälytysjärjestelmiä.

    1. heinäkuuta 2014

    53

    869,3–869,4 MHz

    Alhaisen toimintasuhteen / korkean luotettavuustason laitteet (21)

    10 mW ERP

    Kanavaväli: 25 kHz. Suurin sallittu toimintasuhde (6): 1,0 %.

    Nämä käyttöehdot koskevat ainoastaan hälytysjärjestelmiä.

    1. heinäkuuta 2014

    54a

    869,4–869,65 MHz

    Lyhyen kantaman laitteet yleisesti (9)

    25 mW ERP

    Taajuuksien käytössä ja häiriöiden lieventämisessä on hyödynnettävä menetelmiä, jotka vastaavat suorituskyvyltään vähintään direktiivin 1999/5/EY mukaisesti vahvistetuissa yhdenmukaistetuissa standardeissa kuvattuja menetelmiä. Vaihtoehtoisesti voidaan käyttää myös 0,1 %:n suuruista suurinta sallittua toimintasuhdetta (6).

    Ei koske muita kuin puheensiirtoon tarkoitettuja analogisia äänisovelluksia. Ei koske analogisia videosovelluksia.

    1. heinäkuuta 2014

    54b

    869,4–869,65 MHz

    Lyhyen kantaman laitteet yleisesti (9)

    500 mW ERP

    Taajuuksien käytössä ja häiriöiden lieventämisessä on hyödynnettävä menetelmiä, jotka vastaavat suorituskyvyltään vähintään direktiivin 1999/5/EY mukaisesti vahvistetuissa yhdenmukaistetuissa standardeissa kuvattuja menetelmiä. Vaihtoehtoisesti voidaan käyttää myös 10 %:n suuruista suurinta sallittua toimintasuhdetta (6).

    Ei koske analogisia videosovelluksia.

    1. heinäkuuta 2014

    55

    869,65–869,7 MHz

    Alhaisen toimintasuhteen / korkean luotettavuustason laitteet (21)

    25 mW ERP

    Kanavaväli: 25 kHz. Suurin sallittu toimintasuhde (6): 10 %.

    Nämä käyttöehdot koskevat ainoastaan hälytysjärjestelmiä.

    1. heinäkuuta 2014

    56 a

    869,7–870 MHz

    Lyhyen kantaman laitteet yleisesti (9)

    5 mW ERP

    Puhesovellukset sallittuja käytettäessä pitkälle kehitettyjä häiriönlieventämistekniikoita.

    Ei koske ääni- ja videosovelluksia.

    1. heinäkuuta 2014

    56b

    869,7–870 MHz

    Lyhyen kantaman laitteet yleisesti (9)

    25 mW ERP

    Taajuuksien käytössä ja häiriöiden lieventämisessä on hyödynnettävä menetelmiä, jotka vastaavat suorituskyvyltään vähintään direktiivin 1999/5/EY mukaisesti vahvistetuissa yhdenmukaistetuissa standardeissa kuvattuja menetelmiä. Vaihtoehtoisesti voidaan käyttää myös 1 %:n suuruista suurinta sallittua toimintasuhdetta (6).

    Ei koske muita kuin puheensiirtoon tarkoitettuja analogisia äänisovelluksia. Ei koske analogisia videosovelluksia.

    1. heinäkuuta 2014

    57a

    2 400–2 483,5 MHz

    Lyhyen kantaman laitteet yleisesti (9)

    10 mW EIRP (ekvivalenttinen isotrooppinen säteilyteho)

     

     

    1. heinäkuuta 2014

    57b

    2 400–2 483,5 MHz

    Radiomäärityslaitteet (15)

    25 mW EIRP

     

     

    1. heinäkuuta 2014

    57c

    2 400–2 483,5 MHz

    Wideband-tiedonsiirtolaitteet (22)

    100 mW EIRP:tä ja 100 mW/100 kHz EIRP-tiheyttä sovelletaan, kun käytetään taajuushyppelymodulointia; 10 mW/MHz EIRP-tiheyttä sovelletaan, kun käytetään muun tyyppistä modulointia.

    Taajuuksien käytössä ja häiriöiden lieventämisessä on hyödynnettävä menetelmiä, jotka vastaavat suorituskyvyltään vähintään direktiivin 1999/5/EY mukaisesti vahvistetuissa yhdenmukaistetuissa standardeissa kuvattuja menetelmiä.

     

    1. heinäkuuta 2014

    58

    2 446-2 454 MHz

    Radiotaajuustunnistuslaitteet (18)

    500 mW EIRP

    Taajuuksien käytössä ja häiriöiden lieventämisessä on hyödynnettävä menetelmiä, jotka vastaavat suorituskyvyltään vähintään direktiivin 1999/5/EY mukaisesti vahvistetuissa yhdenmukaistetuissa standardeissa kuvattuja menetelmiä.

     

    1. heinäkuuta 2014

    59

    2 483,5–2 500 MHz

    Aktiiviset lääketieteelliset implanttilaitteet (7)

    10 mW EIRP

    Taajuuksien käytössä ja häiriöiden lieventämisessä on hyödynnettävä menetelmiä, jotka vastaavat suorituskyvyltään vähintään direktiivin 1999/5/EY mukaisesti vahvistetuissa yhdenmukaistetuissa standardeissa kuvattuja menetelmiä. Kanavaväli: 1 MHz. Koko taajuuskaistaa voidaan käyttää myös dynaamisesti yhtenä kanavana nopeaan tiedonsiirtoon. Suurin sallittu toimintasuhde (6) 10 %.

    Nämä käyttöehdot koskevat ainoastaan aktiivisia implantoitavia lääkinnällisiä laitteita (13)

    Pääyksiköt on tarkoitettu vain sisätiloissa käytettäviksi.

    1. heinäkuuta 2014

    60

    4 500-7 000 MHz

    Radiomäärityslaitteet (15)

    24 dBm EIRP (25)

    Taajuuksien käytössä ja häiriöiden lieventämisessä on hyödynnettävä menetelmiä, jotka vastaavat suorituskyvyltään vähintään direktiivin 1999/5/EY mukaisesti vahvistetuissa yhdenmukaistetuissa standardeissa kuvattuja menetelmiä.

    Nämä käyttöehdot koskevat ainoastaan langattomia pintavahteja (16).

    1. heinäkuuta 2014

    61

    5 725-5 875 MHz

    Lyhyen kantaman laitteet yleisesti (9)

    25 mW EIRP

     

     

    1. heinäkuuta 2014

    62

    5 795-5 805 MHz

    Liikennetelematiikkalaitteet (19)

    2 W EIRP

    Taajuuksien käytössä ja häiriöiden lieventämisessä on hyödynnettävä menetelmiä, jotka vastaavat suorituskyvyltään vähintään direktiivin 1999/5/EY mukaisesti vahvistetuissa yhdenmukaistetuissa standardeissa kuvattuja menetelmiä.

    Nämä käyttöehdot koskevat ainoastaan tietullisovelluksia.

    1. heinäkuuta 2014

    63

    6 000-8 500 MHz

    Radiomäärityslaitteet (15)

    7 dBm/50 MHz EIRP-huippuarvo ja – 33 dBm/MHz EIRP-keskiarvo.

    Taajuuksien käytössä ja häiriöiden lieventämisessä on hyödynnettävä automaattista tehonohjausta ja antenneja koskevia vaatimuksia sekä menetelmiä, jotka vastaavat suorituskyvyltään vähintään direktiivin 1999/5/EY mukaisesti vahvistetuissa yhdenmukaistetuissa standardeissa kuvattuja menetelmiä.

    Nämä käyttöehdot koskevat ainoastaan langattomia pintavahteja.

    Radioastronomia-asemien ympärillä olevia suojavyöhykkeitä on noudatettava.

    1. heinäkuuta 2014

    64

    8 500-10 600 MHz

    Radiomäärityslaitteet (15)

    30 dBm EIRP (25)

    Taajuuksien käytössä ja häiriöiden lieventämisessä on hyödynnettävä menetelmiä, jotka vastaavat suorituskyvyltään vähintään direktiivin 1999/5/EY mukaisesti vahvistetuissa yhdenmukaistetuissa standardeissa kuvattuja menetelmiä.

    Nämä käyttöehdot koskevat ainoastaan langattomia pintavahteja (16).

    1. heinäkuuta 2014

    65

    17,1–17,3 GHz

    Radiomäärityslaitteet (15)

    26 dBm EIRP

    Taajuuksien käytössä ja häiriöiden lieventämisessä on hyödynnettävä menetelmiä, jotka vastaavat suorituskyvyltään vähintään direktiivin 1999/5/EY mukaisesti vahvistetuissa yhdenmukaistetuissa standardeissa kuvattuja menetelmiä.

    Nämä käyttöehdot koskevat ainoastaan maanpäällisiä järjestelmiä.

    1. heinäkuuta 2014

    66

    24,05–24,075 GHz

    Liikennetelematiikkalaitteet (19)

    100 mW EIRP

     

     

    1. heinäkuuta 2014

    67

    24,05–26,5 GHz

    Radiomäärityslaitteet (15)

    26 dBm/50 MHz EIRP-huippuarvo ja – 14 dBm/MHz EIRP-keskiarvo.

    Taajuuksien käytössä ja häiriöiden lieventämisessä on hyödynnettävä automaattista tehonohjausta ja antenneja koskevia vaatimuksia sekä menetelmiä, jotka vastaavat suorituskyvyltään vähintään direktiivin 1999/5/EY mukaisesti vahvistetuissa yhdenmukaistetuissa standardeissa kuvattuja menetelmiä.

    Nämä käyttöehdot koskevat ainoastaan langattomia pintavahteja.

    Radioastronomia-asemien ympärillä olevia suojavyöhykkeitä on noudatettava.

    1. heinäkuuta 2014

    68

    24,05–27 GHz

    Radiomäärityslaitteet (15)

    43 dBm EIRP (25)

    Taajuuksien käytössä ja häiriöiden lieventämisessä on hyödynnettävä menetelmiä, jotka vastaavat suorituskyvyltään vähintään direktiivin 1999/5/EY mukaisesti vahvistetuissa yhdenmukaistetuissa standardeissa kuvattuja menetelmiä.

    Nämä käyttöehdot koskevat ainoastaan langattomia pintavahteja (16).

    1. heinäkuuta 2014

    69a

    24,075–24,15 GHz

    Liikennetelematiikkalaitteet (19)

    100 mW EIRP

    Taajuuksien käytössä ja häiriöiden lieventämisessä on hyödynnettävä menetelmiä, jotka vastaavat suorituskyvyltään vähintään direktiivin 1999/5/EY mukaisesti vahvistetuissa yhdenmukaistetuissa standardeissa kuvattuja menetelmiä. Viipymäaikaa koskevat rajoitukset ja taajuusmodulointialue yhdenmukaistettujen standardien mukaisesti.

    Nämä käyttöehdot koskevat ainoastaan maanpäällisiä ajoneuvotutkia.

    1. heinäkuuta 2014

    69b

    24,075–24,15 GHz

    Liikennetelematiikkalaitteet (19)

    0,1 mW EIRP

     

     

    1. heinäkuuta 2014

    70 a

    24,15–24,25 GHz

    Lyhyen kantaman laitteet yleisesti (9)

    100 mW EIRP

     

     

    1. heinäkuuta 2014

    70b

    24,15–24,25 GHz

    Liikennetelematiikkalaitteet (19)

    100 mW EIRP

     

     

    1. heinäkuuta 2014

    71

    24,25–24,495 GHz

    Liikennetelematiikkalaitteet (19)

    – 11 dBm EIRP

    Taajuuksien käytössä ja häiriöiden lieventämisessä on hyödynnettävä menetelmiä, jotka vastaavat suorituskyvyltään vähintään direktiivin 1999/5/EY mukaisesti vahvistetuissa yhdenmukaistetuissa standardeissa kuvattuja menetelmiä. Suurimmat sallitut toimintasuhteet (6) ja taajuusmodulointialueet yhdenmukaistettujen standardien mukaisesti.

    Nämä käyttöehdot koskevat ainoastaan maanpäällisiä ajoneuvotutkia, jotka toimivat yhdenmukaistetulla 24 GHz:n taajuusalueella.

    1. heinäkuuta 2014

    72

    24,25–24,5 GHz

    Liikennetelematiikkalaitteet (19)

    20 dBm EIRP (eteenpäin suunnatut tutkat) 16 dBm EIRP (taaksepäin suunnatut tutkat)

    Taajuuksien käytössä ja häiriöiden lieventämisessä on hyödynnettävä menetelmiä, jotka vastaavat suorituskyvyltään vähintään direktiivin 1999/5/EY mukaisesti vahvistetuissa yhdenmukaistetuissa standardeissa kuvattuja menetelmiä. Suurimmat sallitut toimintasuhteet (6) ja taajuusmodulointialue yhdenmukaistettujen standardien mukaisesti.

    Nämä käyttöehdot koskevat ainoastaan maanpäällisiä ajoneuvotutkia, jotka toimivat yhdenmukaistetulla 24 GHz:n taajuusalueella.

    1. heinäkuuta 2014

    73

    24,495–24,5 GHz

    Liikennetelematiikkalaitteet (19)

    – 8 dBm EIRP

    Taajuuksien käytössä ja häiriöiden lieventämisessä on hyödynnettävä menetelmiä, jotka vastaavat suorituskyvyltään vähintään direktiivin 1999/5/EY mukaisesti vahvistetuissa yhdenmukaistetuissa standardeissa kuvattuja menetelmiä. Suurimmat sallitut toimintasuhteet (6) ja taajuusmodulointialue yhdenmukaistettujen standardien mukaisesti.

    Nämä käyttöehdot koskevat ainoastaan maanpäällisiä ajoneuvotutkia, jotka toimivat yhdenmukaistetulla 24 GHz:n taajuusalueella.

    1. heinäkuuta 2014

    74 a

    57–64 GHz

    Lyhyen kantaman laitteet yleisesti (9)

    100 mW EIRP, enintään 10dBm:n lähetysteho ja tehon spektritiheys enintään 13 dBm/MHz EIRP

     

     

    1. heinäkuuta 2014

    74b

    57–64 GHz

    Radiomäärityslaitteet (15)

    43 dBm EIRP (25)

    Taajuuksien käytössä ja häiriöiden lieventämisessä on hyödynnettävä menetelmiä, jotka vastaavat suorituskyvyltään vähintään direktiivin 1999/5/EY mukaisesti vahvistetuissa yhdenmukaistetuissa standardeissa kuvattuja menetelmiä.

    Nämä käyttöehdot koskevat ainoastaan langattomia pintavahteja (16).

    1. heinäkuuta 2014

    74c

    57–64 GHz

    Radiomäärityslaitteet (15)

    35 dBm/50 MHz EIRP-huippuarvo ja – 2 dBm/MHz EIRP-keskiarvo.

    Taajuuksien käytössä ja häiriöiden lieventämisessä on hyödynnettävä automaattista tehonohjausta ja antenneja koskevia vaatimuksia sekä menetelmiä, jotka vastaavat suorituskyvyltään vähintään direktiivin 1999/5/EY mukaisesti vahvistetuissa yhdenmukaistetuissa standardeissa kuvattuja menetelmiä.

    Nämä käyttöehdot koskevat ainoastaan langattomia pintavahteja.

    1. heinäkuuta 2014

    75

    57–66 GHz

    Wideband-tiedonsiirtolaitteet (22)

    40 dBm EIRP ja 13 dBm/MHz EIRP-tiheys

    Taajuuksien käytössä ja häiriöiden lieventämisessä on hyödynnettävä menetelmiä, jotka vastaavat suorituskyvyltään vähintään direktiivin 1999/5/EY mukaisesti vahvistetuissa yhdenmukaistetuissa standardeissa kuvattuja menetelmiä.

    Ei koske kiinteitä ulkotiloissa käytettäviä sovelluksia

    1. heinäkuuta 2014

    76

    61–61,5 GHz

    Lyhyen kantaman laitteet yleisesti (9)

    100 mW EIRP

     

     

    1. heinäkuuta 2014

    77

    63–64 GHz

    Liikennetelematiikkalaitteet (19)

    40 dBm EIRP

     

    Nämä käyttöehdot koskevat ainoastaan järjestelmiä, joilla tietoja välitetään ajoneuvojen välillä, ajoneuvosta infrastruktuuriin ja infrastruktuurista ajoneuvoon.

    1. heinäkuuta 2014

    78a

    75–85 GHz

    Radiomäärityslaitteet (15)

    34dBm/50 MHz EIRP-huippuarvo ja –3 dBm/MHz EIRP-keskiarvo.

    Taajuuksien käytössä ja häiriöiden lieventämisessä on hyödynnettävä automaattista tehonohjausta ja antenneja koskevia vaatimuksia sekä menetelmiä, jotka vastaavat suorituskyvyltään vähintään direktiivin 1999/5/EY mukaisesti vahvistetuissa yhdenmukaistetuissa standardeissa kuvattuja menetelmiä.

    Nämä käyttöehdot koskevat ainoastaan langattomia pintavahteja.

    Radioastronomia-asemien ympärillä olevia suojavyöhykkeitä on noudatettava.

    1. heinäkuuta 2014

    78b

    75–85 GHz

    Radiomäärityslaitteet (15)

    43 dBm EIRP (25)

    Taajuuksien käytössä ja häiriöiden lieventämisessä on hyödynnettävä menetelmiä, jotka vastaavat suorituskyvyltään vähintään direktiivin 1999/5/EY mukaisesti vahvistetuissa yhdenmukaistetuissa standardeissa kuvattuja menetelmiä.

    Nämä käyttöehdot koskevat ainoastaan langattomia pintavahteja (16).

    1. heinäkuuta 2014

    79

    76–77 GHz

    Liikennetelematiikkalaitteet (19)

    55 dBm EIRP-huippuarvo ja 50 dBm EIRP-keskiarvo ja 23,5 dBm EIRP-keskiarvo pulssitutkille

     

    Nämä käyttöehdot koskevat ainoastaan maanpäällisiä ajoneuvo- ja infrastruktuuri-järjestelmiä.

    1. heinäkuuta 2014

    80

    122–123 GHz

    Lyhyen kantaman laitteet yleisesti (9)

    100 mW EIRP

     

     

    1. heinäkuuta 2014

    81

    244–246 GHz

    Lyhyen kantaman laitteet yleisesti (9)

    100 mW EIRP

     

     

    1. heinäkuuta 2014


    (1)  Jäsenvaltioiden on sallittava tämän taulukon sisältämien vierekkäisten taajuuskaistojen käyttö yhtenä yhtenäisenä taajuuskaistana sillä edellytyksellä, että kaikki kullekin vierekkäiselle taajuuskaistalle asetut ehdot täyttyvät.

    (2)  2 artiklan 3 kohdan määritelmän mukaisesti.

    (3)  Jäsenvaltioiden on sallittava taajuuksien käyttö tässä taulukossa annettuihin lähetystehon, kentänvoimakkuuden tai tehotiheyden raja-arvoihin asti. Ne voivat 3 artiklan 3 kohdan mukaisesti ottaa käyttöön vähemmän rajoittavia ehtoja eli sallia taajuuksien käytön, vaikka tehon, kentänvoimakkuuden tai tehotiheyden raja-arvot ylittyvät, jos tämä ei vähennä tai vaaranna lyhyen kantaman laitteiden asianmukaista rinnakkaistoimintaa tällä päätöksellä yhdenmukaistetuilla taajuuskaistoilla.

    (4)  Jäsenvaltiot saavat soveltaa ainoastaan näitä ”lisäparametreja (kanavointi- ja/tai kanavankäyttösääntöjä)”, eikä muita parametreja tai taajuuksien käytön ja häiriöidenlieventämisen vaatimuksia saa asettaa. 3 artiklan 3 kohdan mukaisilla vähemmän rajoittavilla ehdoilla tarkoitetaan sitä, että jäsenvaltiot voivat taulukon tietyn solun osalta jättää ”lisäparametrit (kanavointi- ja/tai kanavankäyttösäännöt)” kokonaan huomioimatta tai sallia ne ylittävät arvot, jos se ei vaaranna asianmukaista jakamisympäristöä yhdenmukaistetulla taajuuskaistalla.

    (5)  Jäsenvaltiot saavat soveltaa ainoastaan näitä ”muita käyttörajoituksia”, eikä lisärajoituksia saa asettaa. Koska käyttöön voidaan ottaa vähemmän rajoittavia ehtoja 3 artiklan 3 kohdan mukaisesti, jäsenvaltiot voivat jättää näistä rajoituksista huomioimatta yhden tai kaikki, jos se ei vaaranna asianmukaista jakamisympäristöä yhdenmukaistetulla taajuuskaistalla.

    (6)  Toimintasuhteella tarkoitetaan lähettimen suhteellista lähetysaikaa yhden tunnin jaksossa. 3 artiklan 3 kohdan mukaisilla vähemmän rajoittavilla ehdoilla tarkoitetaan sitä, että jäsenvaltiot voivat sallia korkeamman ”toimintasuhteen” arvon.

    (7)  Aktiivisten lääketieteellisten implanttilaitteitteden luokkaan kuuluvat aktiivisten implantoitavien lääkinnällisten laitteiden, jotka on tarkoitettu vietäviksi kokonaan tai osittain, kirurgisesti tai muulla lääketieteellisellä menetelmällä, ihmiskehoon tai eläimen kehoon, radio-osat sekä tarvittaessa niiden oheislaitteet.

    (8)  Eläimeen implantoitavat laitteet ovat eläimen kehon sisään sijoitettavia lähettimiä, joiden tarkoituksena on suorittaa diagnostisia toimintoja ja/tai mahdollistaa terapeuttinen hoito.

    (9)  Lyhyen kantaman laitteiden yleisluokka kattaa kaikenlaiset radiolaitteet, sovelluksesta tai tarkoituksesta riippumatta, jotka täyttävät tietylle taajuusalueelle määritetyt tekniset vaatimukset. Tavanomaisia käyttötapoja ovat kaukomittaus, kauko-ohjaus, hälyttimet sekä tiedonsiirto yleensä ja muissa sovelluksissa.

    (10)  Kuulemisen apuvälineiden luokkaan kuuluvat radioaaltoja käyttävät viestintäjärjestelmät, joiden avulla kuulovammasta kärsivät henkilöt voivat parantaa kuulemiskykyään. Tyypilliset järjestelmät sisältävät yhden tai useamman radiolähettimen ja yhden tai useamman radiovastaanottimen.

    (11)  Mittauslaitteiden luokkaan kuuluvat radiolaitteet, jotka ovat osa kaksisuuntaista radioviestintäjärjestelmää, joka mahdollistaa kaukovalvonnan, mittaamisen ja tiedonsiirron älykkäissä verkkoinfrastruktuureissa kuten sähkö-, kaasu- ja vedenjakeluverkoissa.

    (12)  ”Turvahälyttimet” ovat radioviestintäjärjestelmiä, joiden ansiosta suljetussa tilassa hädässä oleva henkilö voi lähettää luotettavalla tavalla avunpyynnön. Turvahälyttimien tyypillisiä käyttökohteita on vanhusten ja vammaisten avustaminen.

    (13)  Aktiivisia implantoitavia lääkinnällisiä laitteita koskevan jäsenvaltioiden lainsäädännön lähentämisestä 20 päivänä kesäkuuta 1990 annetussa neuvoston direktiivissä 90/385/ETY (EYVL L 189, 20.7.1990, s. 17) määritellyt ”aktiiviset implantoitavat lääkinnälliset laitteet”.

    (14)  Korkean toimintasuhteen / jatkuvan datasiirron laitteiden luokkaan kuuluvat radiolaitteet, jotka käyttävät alhaisen latenssin ja korkean toimintasuhteen lähetyksiä. Niitä käytetään tavanomaisesti henkilökohtaisissa langattomissa äänen ja multimedian suoratoistojärjestelmissä, matkapuhelimissa, ajoneuvojen tai kodin viihdejärjestelmissä, langattomissa mikrofoneissa, langattomissa kaiuttimissa, langattomissa kuulokkeissa, päälle puettavissa radiolaitteissa, kuulemisen apuvälineissä, korvamonitorikuulokkeissa, langattomissa mikrofoneissa, joita käytetään konserteissa tai muissa esityksissä, ja matalatehoisissa analogisissa FM-lähettimissä (kaista 36).

    (15)  Radiomäärityslaitteiden luokkaan kuuluvat radiolaitteet, joita käytetään kohteen sijainnin, nopeuden ja/tai muun ominaisuuden määrittämiseen tai näihin muuttujiin liittyvän tiedon hankkimiseen. Tavanomaisia käyttötarkoituksia ovat erilaiset mittaussovellukset.

    (16)  Langaton pintavahti on erityinen radiomäärityssovellus, jota käytetään säiliön sisällön määrän mittaamiseen. Niitä käytetään metallisissa tai teräsbetonisissa säiliöissä tai vaimennusominaisuuksiltaan vastaavissa rakenteissa. Säiliön on tarkoitus sisältää ainetta.

    (17)  Mallien ohjauslaitteet ovat erityisiä kauko-ohjaus- ja kaukomittauslaitteita, joita käytetään mallien (yleensä kulkuneuvojen pienoismallien) liikkeen kauko-ohjaamiseen ilmassa, maan päällä tai veden pinnalla tai alla.

    (18)  Induktiivisten laitteiden luokka kattaa radiolaitteet, joissa käytetään induktiivista silmukkaa hyödyntäviä magneettikenttiä lähitiedonsiirtoa varten. Tavanomaisia käyttötarkoituksia ovat esimerkiksi ajonestolaitteet, eläinten tunnistus, hälytysjärjestelmät, kaapelinhaku, jätehuolto, henkilötunnistus, langattomat puheyhteydet, kulunvalvonta, lähestymisanturit, varkaudenestojärjestelmät, kuten induktiiviset radiotaajuiset varkaudenestojärjestelmät, tiedonsiirto kannettaviin laitteisiin, automaattinen tavarantunnistus, langattomat ohjausjärjestelmät ja automaattiset tietullijärjestelmät.

    (19)  Liikennetelematiikkalaitteiden luokkaan kuuluvat radiolaitteet, joita käytetään liikenteen (tie-, raide-, vesi- tai ilmaliikenteen, riippuen asianomaisista teknisistä rajoituksista), liikenteen hallinnan, navigoinnin, liikkuvuuden hallinnan ja älykkäiden liikennejärjestelmien alalla. Tavanomaisia sovelluksia käytetään eri liikennemuotojen välisissä liityntäkohdissa, viestinnässä ajoneuvojen välillä (esim. autojen välillä), ajoneuvojen ja kiinteiden pisteiden välillä (esim. viestintä autosta infrastruktuuriin) sekä viestinnässä käyttäjiltä ja käyttäjille.

    (20)  Induktiivisten laitteiden luokka kattaa radiolaitteet, joissa käytetään induktiivista silmukkaa hyödyntäviä magneettikenttiä lähitiedonsiirtoa varten. Tavanomaisia käyttötarkoituksia ovat esimerkiksi ajonestolaitteet, eläinten tunnistus, hälytysjärjestelmät, kaapelinhaku, jätehuolto, henkilötunnistus, langattomat puheyhteydet, kulunvalvonta, lähestymisanturit, varkaudenestojärjestelmät, kuten induktiiviset radiotaajuiset varkaudenestojärjestelmät, tiedonsiirto kannettaviin laitteisiin, automaattinen tavarantunnistus, langattomat ohjausjärjestelmät ja automaattiset tietullijärjestelmät.

    (21)  Induktiivisten laitteiden luokka kattaa radiolaitteet, joissa käytetään induktiivista silmukkaa hyödyntäviä magneettikenttiä lähitiedonsiirtoa varten. Tavanomaisia käyttötarkoituksia ovat esimerkiksi ajonestolaitteet, eläinten tunnistus, hälytysjärjestelmät, kaapelinhaku, jätehuolto, henkilötunnistus, langattomat puheyhteydet, kulunvalvonta, lähestymisanturit, varkaudenestojärjestelmät, kuten induktiiviset radiotaajuiset varkaudenestojärjestelmät, tiedonsiirto kannettaviin laitteisiin, automaattinen tavarantunnistus, langattomat ohjausjärjestelmät ja automaattiset tietullijärjestelmät.

    (22)  Wideband-tiedonsiirtolaitteiden luokka kattaa radiolaitteet, jotka käyttävät laajakaistaisia modulaatiotekniikoita taajuuksien käytössä. Tavanomaisia käyttötarkoituksia ovat muun muassa langattomat liityntäjärjestelmät, kuten langattomat lähiverkot (WAS/RLAN).

    (23)  Kaistalla 20 sovelletaan induktiivisiin sovelluksiin korkeampia kentänvoimakkuuksia ja lisäkäyttörajoituksia.

    (24)  Kaistoilla 22a, 24, 25, 27a ja 28a sovelletaan induktiivisiin sovelluksiin korkeampia kentänvoimakkuuksia ja lisäkäyttörajoituksia.

    (25)  Tehorajoitus pätee suljetun säiliön sisällä ja vastaa – 41,3 dBm/MHz EIRP säteilytiheyttä 500 litran testisäiliön ulkopuolella.”


    Top