Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32011Q0624(01)

    Muutoksenhakukomitean työjärjestys (Asetus (EU) N:o 182/2011) – Muutoksenhakukomitea hyväksynyt 29. maaliskuuta 2011

    EUVL C 183, 24.6.2011, p. 13–16 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    Legal status of the document In force

    24.6.2011   

    FI

    Euroopan unionin virallinen lehti

    C 183/13


    Muutoksenhakukomitean työjärjestys (Asetus (EU) N:o 182/2011)

    Muutoksenhakukomitea hyväksynyt 29. maaliskuuta 2011

    2011/C 183/05

    MUUTOKSENHAKUKOMITEA, joka

    ottaa huomioon yleisistä säännöistä ja periaatteista, joiden mukaisesti jäsenvaltiot valvovat komission täytäntöönpanovallan käyttöä, 16 päivänä helmikuuta 2011 annetun Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EU) 182/2011 (1) ja erityisesti sen 3 artiklan 7 kohdan,

    ottaa huomioon komission ehdotuksen,

    ON HYVÄKSYNYT SEURAAVAN TYÖJÄRJESTYKSEN:

    1 artikla

    Koollekutsumista koskevat yleiset säännöt

    1.   Jos komitean puheenjohtaja päättää asetuksen (EU) N:o 182/2011 5 artiklan 3 ja 4 kohdan mukaisesti saattaa asian muutoksenhakukomitean käsiteltäväksi, puheenjohtaja ilmoittaa välittömästi kyseisestä päätöksestä komitean jäsenille ja jäsenvaltioiden pysyville edustustoille, jäljempänä ’pysyvät edustustot’, sanotun kuitenkaan rajoittamatta 2 artiklan soveltamista. Asia katsotaan saatetuksi muutoksenhakukomitean käsiteltäväksi päivänä, jona puheenjohtaja tekee edellä mainitun ilmoituksen. Ilmoitukseen asian saattamisesta muutoksenhakukomitean käsiteltäväksi on liitettävä lopullinen ehdotus täytäntöönpanosäädökseksi, sellaisena kuin se on toimitettu komitealle äänestystä varten.

    2.   Asetuksen (EU) N:o 182/2011 7 artiklassa säädetyissä tapauksissa komitean puheenjohtaja toimittaa välittömästi täytäntöönpanosäädöksen muutoksenhakukomitealle. Asia katsotaan saatetuksi muutoksenhakukomitean käsiteltäväksi päivänä, jona täytäntöönpanosäädös toimitetaan.

    3.   Asetuksen (EU) N:o 182/2011 3 artiklan 7 kohdan kolmannen alakohdan mukaisesti muutoksenhakukomitea kokoontuu aikaisintaan 14 päivän ja viimeistään kuuden viikon kuluttua päivästä, jona asia on saatettu sen käsiteltäväksi.

    4.   Asianmukaisesti perusteltuja tapauksia lukuun ottamatta puheenjohtaja kutsuu kokouksen koolle aikaisintaan 14 päivän kuluttua siitä, kun ehdotus täytäntöönpanosäädökseksi ja alustava esityslista on toimitettu komitealle.

    5.   Asetuksen (EU) N:o 182/2011 3 artiklan 7 kohdan viidennen alakohdan mukaisesti komissio määrää muutoksenhakukomitean kokouspäivän tiiviissä yhteistyössä jäsenvaltioiden kanssa, jotta jäsenvaltiot ja komissio voivat huolehtia siitä, että ne ovat komiteassa asianmukaisesti edustettuina.

    Tätä varten komissio neuvottelee jäsenvaltioiden kanssa vaihtoehtoisista kokouspäivistä. Jäsenvaltiot voivat tehdä asiaa koskevia ehdotuksia ja ilmoittaa, millä tasolla ne haluavat olla edustettuina. Edustuksen pitäisi olla riittävän korkeatasoista ja laajaa, mukaan luettuina ministeritason edustajat. Yleisenä sääntönä voidaan pitää, että kokoukseen pitäisi osallistua vähintään jäsenvaltioiden hallitusten pysyvien edustajien komitean jäseniä. Komissio ottaa kyseiset ehdotukset mahdollisimman hyvin huomioon.

    2 artikla

    Kokouksen koollekutsuminen hyväksyttäessä ehdotuksia lopullisiksi polkumyynti- tai tasoitustoimenpiteiksi

    1.   Asetuksen (EU) N:o 182/2011 5 artiklan 5 kohdassa mainituissa tapauksissa komissio aloittaa neuvottelut jäsenvaltioiden kanssa välittömästi äänestyksen jälkeen.

    2.   Puheenjohtaja ilmoittaa komitean jäsenille ja pysyville edustustoille 1 kohdan mukaisten neuvottelujen tulokset ja toimittaa niiden perusteella muutoksenhakukomitealle joko

    a)

    täytäntöönpanosäädöstä koskevan ehdotuksen sen version, josta komitea äänesti, tai

    b)

    muutetun ehdotuksen täytäntöönpanosäädökseksi.

    Asia katsotaan saatetuksi muutoksenhakukomitean käsiteltäväksi päivänä, jona täytäntöönpanosäädös toimitetaan ensimmäisen alakohdan mukaisesti. Kyseinen päivä on aikaisintaan 14 kalenteripäivää ja viimeistään kuukausi komitean kokouksen jälkeen.

    3.   Asetuksen (EU) N:o 182/2011 5 artiklan 5 kohdan toisen alakohdan mukaisesti muutoksenhakukomitea kokoontuu aikaisintaan 14 kalenteripäivän ja viimeistään kuukauden kuluttua päivästä, jona asia on saatettu sen käsiteltäväksi.

    4.   Asetuksen (EU) N:o 182/2011 5 artiklan 5 kohdan toisen alakohdan mukaisesti tässä artiklassa säädetyt määräajat eivät vaikuta tarpeeseen noudattaa asian kannalta merkityksellisissä perussäädöksissä säädettyjä määräaikoja.

    3 artikla

    Muutoksenhakukomitean jäsenille toimitettavat asiakirjat

    1.   Muutoksenhakukomitean puheenjohtaja laatii kokouksen esityslistan ja toimittaa sen komitean jäsenille.

    2.   Muutoksenhakukomitean puheenjohtaja toimittaa kokouskutsun, ehdotukset täytäntöönpanoasetuksiksi ja muut kokousasiakirjat muutoksenhakukomitean jäsenille hyvissä ajoin ennen kokousta, ottaen huomioon asian kiireellisyyden ja monimutkaisuuden, ja viimeistään 14 kalenteripäivää ennen kokousta 1 artiklan 4 kohdan mukaisesti. Asiakirjat on toimitettava 11 artiklan 2 kohdan mukaisesti.

    4 artikla

    Muutoksenhakukomitean lausunto

    1.   Muutoksenhakukomitea antaa täytäntöönpanosäädöstä koskevasta ehdotuksesta, tai asetuksen (EU) N:o 182/2011 7 artiklassa tarkoitetuissa tapauksissa täytäntöönpanosäädöksestä, lausunnon komitean puheenjohtajan asetuksen (EU) N:o 182/2011 3 artiklan 3 kohdan ja 7 kohdan kolmannen alakohdan mukaisesti asettamassa määräajassa.

    2.   Asetuksen (EU) N:o 182/2011 3 artiklan 4 kohdan ja 6 artiklan 2 kohdan mukaisesti puheenjohtajan on pyrittävä löytämään ratkaisuja, joilla on mahdollisimman laaja tuki muutoksenhakukomiteassa. Ennen äänestystä puheenjohtaja ilmoittaa muutoksenhakukomitealle siitä, kuinka keskustelut ja muutosehdotukset on otettu huomioon, erityisesti siltä osin kuin on kyse ehdotuksista, joilla on ollut laaja tuki muutoksenhakukomiteassa.

    3.   Muutoksenhakukomitea antaa lausuntonsa määräenemmistöllä asetuksen (EU) N:o 182/2011 6 artiklan 1 kohdan mukaisesti.

    Poiketen siitä, mitä ensimmäisessä alakohdassa säädetään, muutoksenhakukomitea antaa 1 päivään syyskuuta 2012 saakka lausuntonsa lopullisia polkumyynti- tai tasoitustoimenpiteitä koskevasta ehdotuksesta jäsentensä yksinkertaisella enemmistöllä asetuksen (EU) N:o 182/2011 6 artiklan 5 kohdan mukaisesti.

    4.   Jollei yksikään muutoksenhakukomitean jäsenistä vastusta, puheenjohtaja voi ilman virallista äänestystä todeta, että muutoksenhakukomitea on yksimielisesti antanut täytäntöönpanosäädöstä koskevasta ehdotuksesta puoltavan lausunnon.

    5.   Puheenjohtaja voi muutoksenhakukomitean jäseniä kuultuaan omasta aloitteestaan tai muutoksenhakukomitean jäsenen pyynnöstä siirtää äänestyksen kokouksen loppuun tai johonkin myöhempään kokoukseen.

    6.   Jos muutoksenhakukomitea ei anna lausuntoa, puheenjohtaja ilmoittaa komitean jäsenille mahdollisimman pian, aikooko komissio hyväksyä täytäntöönpanosäädöstä koskevan ehdotuksen.

    5 artikla

    Edustus ja päätösvaltaisuus

    1.   Kutakin jäsenvaltiota pidetään yhtenä muutoksenhakukomitean jäsenenä. Muutoksenhakukomitean jäsenet päättävät valtuuskuntansa kokoonpanosta ja ilmoittavat tästä puheenjohtajalle ja muille jäsenvaltioille. Tavoitteena on, että jäsenvaltioilla on muutoksenhakukomitean kokouksessa mahdollisimman samantasoinen edustus. Kunkin valtuuskunnan kokoonpano on ilmoitettava muutoksenhakukomitean puheenjohtajalle kohtuullisen ajan kuluessa ja viimeistään viisi kalenteripäivää ennen muutoksenhakukomitean kokouspäivää.

    2.   Komissio korvaa ainoastaan yhden henkilön matkakustannukset jäsenvaltiota kohti.

    3.   Jäsenvaltion valtuuskunta voi edustaa enintään yhtä muuta jäsenvaltiota. Se jäsenvaltio, jota toisen jäsenvaltion edustajat edustavat, ilmoittaa asiasta puheenjohtajalle ennen kokousta tai viimeistään ennen äänestystä.

    4.   Jäsenvaltioiden enemmistön on oltava edustettuna, jotta muutoksenhakukomitea voi äänestää. Tätä sääntöä sovelletaan myös silloin, kun muutoksenhakukomitea antaa yksimielisesti puoltavan lausunnon. Kuitenkin jos muutoksenhakukomitean lausunnon antamiselle asetettu asetuksen (EU) N:o 182/2011 3 artiklan 3 ja 7 kohdan mukainen määräaika on umpeutunut, asetuksen 6 artiklan 3 kohtaa sovellettaessa muutoksenhakukomitean ei katsota antaneen lausuntoa.

    6 artikla

    Kolmannet osapuolet ja asiantuntijat

    1.   Muutoksenhakukomitean kokouksiin kutsutaan niiden kolmansien maiden ja organisaatioiden edustajat, joilla on velvoittavan säädöksen nojalla oikeus olla läsnä komitean kokouksessa.

    2.   EU:hun liittyvien maiden edustajat kutsutaan muutoksenhakukomitean kokouksiin liittymissopimuksen allekirjoituspäivästä alkaen.

    3.   Jos muutoksenhakukomitean jäsenten yksinkertainen enemmistö tukee pyyntöä kutsua kokoukseen unionin elinten, toimistojen tai virastojen edustajat, jotka perussäädöksen mukaan osallistuvat täytäntöönpanosäädöksen hyväksymiseen, heidät on kutsuttava kokoukseen. Puheenjohtaja voi myös päättää kutsua kyseisiä edustajia kokoukseen omasta aloitteestaan. Jäsenvaltioiden yksinkertainen enemmistö voi kuitenkin vastustaa heidän kutsumistaan kokoukseen.

    4.   Edellä 1–3 kohdassa tarkoitetut kolmansien osapuolten edustajat eivät ole läsnä muutoksenhakukomitean äänestyksissä eivätkä osallistu niihin.

    5.   Muutoksenhakukomitean kokouksiin eivät osallistu muut kolmannet osapuolet tai asiantuntijat, jotka eivät kuulu jäsenvaltion valtuuskuntaan.

    7 artikla

    Kirjallinen menettely

    1.   Puheenjohtaja voi hankkia muutoksenhakukomitean lausunnon kirjallista menettelyä noudattaen asetuksen (EU) N:o 182/2011 3 artiklan 5 kohdan mukaisesti. Puheenjohtaja voi hankkia muutoksenhakukomitean lausunnon kirjallista menettelyä noudattaen erityisesti niissä tapauksissa, joissa täytäntöönpanosäädöstä koskevasta ehdotuksesta on jo keskusteltu muutoksenhakukomitean kokouksessa.

    2.   Puheenjohtaja ilmoittaa muutoksenhakukomitean jäsenille kirjallisen menettelyn tuloksesta viipymättä ja viimeistään 14 kalenteripäivän kuluttua määräajan umpeutumisesta.

    8 artikla

    Sihteeristö

    Komission yksiköt vastaavat muutoksenhakukomitean sihteeristöstä.

    9 artikla

    Kokousten pöytäkirjat ja niiden yhteenvedot

    1.   Asetuksen (EU) N:o 182/2011 3 artiklan 6 kohdan soveltamiseksi kustakin kokouksesta laaditaan pöytäkirja, mistä vastaa puheenjohtaja. Muutoksenhakukomitean jäsenillä on oikeus pyytää, että heidän kantansa merkitään pöytäkirjaan. Puheenjohtaja lähettää pöytäkirjan muutoksenhakukomitean jäsenille viipymättä ja viimeistään kuukauden kuluttua kokouksesta.

    Muutoksenhakukomitean jäsenet toimittavat mahdolliset pöytäkirjan luonnosta koskevat huomautuksensa puheenjohtajalle kirjallisesti. Jos huomautukset aiheuttavat erimielisyyksiä, asiasta keskustellaan muutoksenhakukomiteassa. Jos erimielisyyksiin ei löydetä ratkaisua, asiaan liittyvät huomautukset lisätään lopullisen pöytäkirjan liitteeksi.

    2.   Asetuksen (EU) N:o 182/2011 10 artiklan soveltamiseksi kokouspöytäkirjasta laaditaan yhteenveto, jossa kerrotaan tiivistetysti kaikista esityslistan kohdista sekä muutoksenhakukomitealle toimitetuista täytäntöönpanosäädöksiä koskevista ehdotuksista käytyjen äänestysten tulokset, ja puheenjohtaja vastaa yhteenvedon laatimisesta. Yhteenvedossa ei mainita yksittäisten jäsenten kantaa asioista muutoksenhakukomiteassa käydyissä keskusteluissa.

    10 artikla

    Läsnäololuettelo

    Puheenjohtaja laatii jokaisessa kokouksessa läsnäololuettelon, jossa mainitaan, mitä viranomaistahoa tai organisaatiota jäsenvaltioiden nimittämät jäsenet edustavat.

    11 artikla

    Kirjeenvaihto

    1.   Muutoksenhakukomiteaa koskeva kirjeenvaihto lähetetään komissioon komitean puheenjohtajalle osoitettuna.

    2.   Muutoksenhakukomitean jäsenille osoitettu kirjeenvaihto toimitetaan pysyville edustustoille. Kirjeenvaihto voidaan tämän lisäksi osoittaa suoraan henkilöille, jotka jäsenvaltiot ovat nimittäneet edustajikseen muutoksenhakukomiteassa.

    3.   Pysyvät edustustot ja komissio voivat ilmoittaa sähköisen keskusosoitteen kirjeenvaihtoa varten.

    12 artikla

    Oikeus tutustua asiakirjoihin ja luottamuksellisuus

    1.   Muutoksenhakukomitean asiakirjoihin tutustumista koskevat pyynnöt käsitellään Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EY) N:o 1049/2001 (2) mukaisesti. Komissio tekee kyseisiin asiakirjoihin tutustumista koskevista pyynnöistä päätöksen työjärjestyksensä mukaisesti, sellaisena kuin se on muutettuna päätöksellä 2001/937/EY, EHTY, Euratom (3). Jos pyyntö on osoitettu jollekin jäsenvaltiolle, kyseinen jäsenvaltio soveltaa asetuksen (EY) N:o 1049/2001 5 artiklaa.

    2.   Asioiden käsittely muutoksenhakukomiteassa on luottamuksellista.

    3.   Muutoksenhakukomitean jäsenille ja kolmansien osapuolten edustajille toimitetut asiakirjat ovat luottamuksellisia, paitsi jos niihin tutustumiseen on annettu oikeus 1 kohdan mukaisesti tai komissio on muulla tavalla julkistanut ne.

    4.   Muutoksenhakukomitean jäsenten ja kolmansien osapuolten edustajien on kunnioitettava tämän artiklan mukaisia asiakirjojen luottamuksellisuutta koskevia velvoitteita. Puheenjohtaja varmistaa, että kolmansien osapuolten edustajat ovat tietoisia heitä koskevista asiakirjojen luottamuksellisuutta koskevista vaatimuksista.

    13 artikla

    Henkilötietojen suoja

    Henkilötietoja käsitellään muutoksenhakukomiteassa Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EY) N:o 45/2001 (4) mukaisesti, ja tästä vastaa puheenjohtaja, joka toimii kyseisen asetuksen 2 artiklan d alakohdassa tarkoitettuna rekisterinpitäjänä.

    14 artikla

    Uudelleentarkastelu

    Komissio arvioi voimassa olevan työjärjestyksen käytännön toimivuutta huhtikuuhun 2014 mennessä ja antaa tarvittaessa ehdotuksen sen tarkistamisesta.


    (1)  EUVL L 55, 28.2.2011, s. 13.

    (2)  EYVL L 145, 31.5.2001, s. 43.

    (3)  EYVL L 345, 29.12.2001, s. 94.

    (4)  EYVL L 8, 12.1.2001, s. 1.


    Top