Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 31994D0204

    94/204/EY, Euratom: Komission päätös, tehty 16 päivänä maaliskuuta 1994, Euroopan tiede- ja teknologiakokouksen perustamisesta

    EYVL L 98, 16.4.1994, p. 34–36 (ES, DA, DE, EL, EN, FR, IT, NL, PT)

    Tämä asiakirja on julkaistu erityispainoksessa (FI, SV)

    Legal status of the document No longer in force, Date of end of validity: 22/10/1998; Kumoaja 398D0611

    ELI: http://data.europa.eu/eli/dec/1994/204/oj

    31994D0204

    94/204/EY, Euratom: Komission päätös, tehty 16 päivänä maaliskuuta 1994, Euroopan tiede- ja teknologiakokouksen perustamisesta

    Virallinen lehti nro L 098 , 16/04/1994 s. 0034 - 0036
    Suomenk. erityispainos Alue 16 Nide 2 s. 0070
    Ruotsink. erityispainos Alue 16 Nide 2 s. 0070


    KOMISSION PÄÄTÖS,

    tehty 16 päivänä maaliskuuta 1994,

    Euroopan tiede- ja teknologiakokouksen perustamisesta (94/204/EY, Euratom)

    EUROOPAN YHTEISÖJEN KOMISSIO, joka

    ottaa huomioon Euroopan yhteisön perustamissopimuksen,

    ottaa huomioon Euroopan atomienergiayhteisön perustamissopimuksen,

    sekä katsoo, että

    yhteisön tutkimusta ja teknologista kehittämistä koskevan politiikan muovaaminen ja täytäntöönpano ja erityisesti erityisohjelmien välityksellä täytäntöönpantujen yhteisön toimien yleisen puiteohjelman laatiminen ja johtaminen edellyttävät, että komissio voi käyttää perusteinaan selvityksiä yhteisössä harjoitetun tieteen ja teknologian tilasta ja kehityksestä ja arviointeja niiden mahdollisista vaikutuksista ja seurauksista taloudelle ja yhteiskunnalle,

    ottaen erityisesti huomioon kyseessä olevien rahamäärien suuruuden ja jotta kyseiset toimet vaikuttaisivat Euroopan talouteen ja yhteiskuntaan odotetulla tavalla, on tässä yhteydessä tarpeen varmistaa tehtävien tieteellisten ja teknologisten valintojen tarkoituksenmukaisuus, suoritettujen tutkimusten laatu, käytettävien työryhmien taso sekä tiedon ja teknologian viimeisen kehityksen huomioon ottaminen,

    nämä tehtävät edellyttävät toisaalta komission ja toisaalta tiedeyhteisön ja teollisuuden välistä suoraa, tiivistä ja pysyvää yhteyttä, ja

    tätä varten on tarpeen täydentää ja vahvistaa komission neuvottelujärjestelmää tieteen ja teknologian osalta Euroopan tiedeyhteisöä ja teollisuutta edustavan yleisen riippumattoman lausunto- ja neuvontaelimen välityksellä,

    ON PÄÄTTÄNYT SEURAAVAA:

    1 artikla

    Perustetaan komission yhteyteen neuvoa-antava komitea, jota nimitetään Euroopan tiede- ja teknologiakokoukseksi, jäljempänä 'kokous'.

    2 artikla

    1. Kokouksen tärkein tehtävä on avustaa komissiota teknologian tutkimusta ja kehitystä koskevan yhteisön politiikan muovaamisessa, täytäntöönpanossa ja seuruussa, mikä käsittää:

    - Euroopan yhteisön perustamissopimuksen 130 g artiklassa tarkoitetut jäsenvaltiossa harjoitettua toimintaa täydentävät yhteisön toimet:

    - tutkimusta, teknologista kehittämistä ja esittelyä koskevien toimintaohjelmien täytäntöönpano,

    - yhteistyön edistäminen kolmansien maiden ja kansainvälisten järjestöjen kanssa,

    - tulosten levittäminen ja hyväksi käyttäminen,

    - tutkijoiden koulutuksen ja liikkuvuuden edistäminen,

    - Euroopan yhteisön perustamissopimuksen 130 h artiklassa tarkoitettu yhteisön ja jäsenvaltioiden toiminnan yhteensovittaminen,

    - Euratomin perustamissopimuksen 7 artiklassa tarkoitetut tutkimus- ja opetusohjelmat,

    Kokous avustaa komissiota myös sen ponnisteluissa tieteellisen ja teknisen kulttuurin edistämiseksi Euroopassa ja tiedettä ja teknologiaa koskevan Euroopan laajuisen keskustelun kannustamiseksi.

    2. Edellä 1 kohdassa tarkoitettujen tehtävien toteuttamiseksi kokous

    - komission pyynnöstä:

    - antaa lausuntoja tutkimusehdotusten arviointiperusteista ja -menetelmistä sekä erityisohjelmien työsuunnitelmista määräaikojen kuluessa, jotka on vahvistettu työjärjestyksessä ja asetettu siten, että varmistetaan suunnitelmien nopea täytäntöönpano,

    - laatii erityisohjelmien väliarvioinnin sekä ennakkolausunnon yhteisön toiminnasta tieteellisten ja teknologisten valintojen arvioimiseksi,

    - omasta aloitteestaan tai komission pyynnöstä:

    - antaa lausuntoja yhteisön tutkimuspolitiikan eri puolista tai tieteen ja teknologian kehityksestä Euroopassa ja muualla: uusista tutkimusalueista, lupaavista tieteellisistä tai taloudellisista näkymistä, yhteisössä harjoitettua tutkimusta koskevista uusista yksityiskohtaisista säännöistä, kehityskuluista, jotka on otettava huomioon tutkimustoiminnan toteuttamisessa (uudet tieteellisen viestinnän muodot, yhteiskunnalliset ja eettiset näkökohdat jne.)

    3 artikla

    1. Kokouksessa on enintään sata jäsentä.

    2. Kokous koostuu eksakteja tieteitä ja luonnontieteitä edustavien eurooppalaisten järjestöjen korkean tason henkilöistä, talous-, yhteiskunta- ja humanististen tieteiden edustajista siltä osin kuin yhteisön tutkimus liittyy näihin tieteisiin, sekä teknologian ja teollisuuden edustajista.

    3. Kokouksen jäsenet nimeää henkilökohtaisesti komissio, joka sitä varten varmistaa Euroopan laajuisesti kaikki tarvittavat yhteydet edustaviin tieteen, teknologian ja teollisuuden elimiin. Näiden nimitysten yhteydessä komissio huolehtii tarvittavan tasapainon varmistamisesta sekä maantieteellisesti että eri tutkimusmuotojen (perustutkimus, sovellettu tutkimus, kehitystutkimus) ja eri tieteellisten ja teknologisten toiminta-alojen kesken.

    4 artikla

    Kokouksen jäsenen toimikausi on kolme vuotta. Kokouksen jäsenet jatkavat tehtävissään, kunnes heidän seuraajansa on nimetty tai heidän toimikautensa uusitaan.

    Kokouksen pysyvälle jäsenelle ei makseta palkkaa hänen suorittamistaan tehtävistä; komissio maksaa matka- ja oleskelukulut kokouksen tai sen yhteyteen perustettujen työryhmien kokousten osalta voimassa olevia hallinnollisia määräyksiä noudattaen.

    5 artikla

    Kokouksella on kaksikymmentä jäsentä käsittävä työvaliokunta, johon toisaalta kuuluu komission edustaja ja yhdeksän jäsentä, jotka komissio nimeää 3 artiklan 3 kohdassa tarkoitettujen edustavien elinten edustajien keskuudesta, ja toisaalta kymmenen jäsentä, jotka kokous valitsee omien jäsentensä keskuudesta. Jälkimmäiset valitaan läsnä olevien jäsenten kahden kolmasosan enemmistöllä.

    Kokouksen puheenjohtajana toimii työvaliokunnan puheenjohtaja, joka valitaan jäsenten keskuudesta. Valinta suoritetaan läsnä olevien jäsenten kahden kolmasosan enemmistöllä.

    Samoin edellytyksin ja samalla enemmistöllä valitaan kaksi varapuheenjohtajaa. He toimivat puheenjohtajan sijaisena tämän ollessa estyneenä.

    Kokouksen työvaliokunta edustaa kokousta komissiossa. Työvaliokunta järjestää kokouksen työt, vahvistaa täysistuntojen kokousjärjestyksen, toimittaa komissiolle lausunnot, suunnitelmia koskevat johtopäätökset sekä arviot. Jotta kokous voisi saattaa työnsä päätökseen, työvaliokunta perustaa väliaikaisia työryhmiä, jotka muodostuvat kokouksen jäsenistä ja tarvittaessa ulkopuolisista henkilöistä.

    Kokouksen lausunnon valmistelua varten työvaliokunta voi myös suositella komissiolle suunnittelutehtävien antamista ulkopuolisille elimille.

    Komissio huolehtii kokouksen sihteeristötehtävistä tiiviissä yhteistyössä puheenjohtajan kanssa.

    6 artikla

    1. Kokous kokoontuu säännöllisesti puheenjohtajansa kutsusta komission toimipaikassa. Se pitää kaksi varsinaista täysistuntoa vuodessa. Ylimääräinen istunto voidaan kutsua koolle, kun kolmasosa kokouksen jäsenistä tai työvaliokunta tai komissio sitä pyytää.

    2. Puheenjohtajisto kokoontuu säännöllisesti vähintään neljästi vuodessa komission toimipaikassa.

    3. Komission edustajat osallistuvat kokouksen ja sen muodostavien työryhmien kokouksiin.

    7 artikla

    Kokous hyväksyy työjärjestyksensä komission ehdotuksesta.

    8 artikla

    Kokouksen jäsenet eivät saa ilmaista ulkopuolisille tietoja, jotka he ovat saaneet kokouksen tai työryhmien toimintaan osallistuessaan, jos komissio ilmoittaa, että lausunto tai asia on luottamuksellinen, sanotun kuitenkaan rajoittamatta Euroopan yhteisön perustamissopimuksen 214 artiklan ja Euratomin perustamissopimuksen 194 artiklan soveltamista.

    9 artikla

    Kumotaan komission päätös 82/835/ETY (). Mainitulla päätöksellä perustettu Euroopan tieteen ja teknologian kehityskomitea Codest jatkaa kuitenkin RDT -kehyssuunnitelman (1990 1994) "Henkinen pääoma ja liikkuvuus" -ohjelman (Capital humain et mobilité) työsuunnitelmassa määrätyn toiminnan toteuttamista, kunnes tämä ohjelma päättyy 31 päivänä joulukuuta 1994.

    10 artikla

    Tätä päätöstä sovelletaan 1 päivästä huhtikuuta 1994.

    Tehty Brysselissä 16 päivänä maaliskuuta 1994.

    Komission puolesta Antonio RUBERTI Komission jäsen

    () EYVL N:o L 350, 10.12.1982, s. 45

    Top