Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Eurooppalainen raja- ja merivartiosto

 

TIIVISTELMÄ ASIAKIRJASTA:

Asetus (EU) 2019/1896 eurooppalaisesta raja- ja merivartiostosta

ASETUKSEN TARKOITUS

  • Asetuksella perustetaan Euroopan raja- ja merivartiovirasto
    • varmistamaan Euroopan yhdennetty rajaturvallisuus EU:n rajalla;
    • hallitsemaan rajanylitystä tehokkaasti; ja
    • tehostamaan EU:n palauttamispolitiikkaa* kestävän muuttoliikkeen hallinnan keskeisenä osana.
  • Sen tavoitteena on käsitellä muuttoliikkeen haasteita ja mahdollisia tulevia uhkia rajoilla, torjua vakavaa kansainvälistä rikollisuutta ja varmistaa EU:n sisäinen turvallisuus kunnioittaen samalla täysimääräisesti perusoikeuksia sekä varmistaa vapaa liikkuvuus.

TÄRKEIMMÄT KOHDAT

10 000 rajavartijan pysyvä joukko

  • varmistaa, että virasto voi tukea EU:n jäsenvaltioita missä ja milloin tahansa;
  • kokoaa yhteen virastojen henkilöstöä sekä rajavartijoita ja jäsenvaltioiden lähettämiä palautusasiantuntijoita, jotka tukevat yli 100 000:ta kansallista rajavartijaa tehtävissään.

Lisäksi virastolla on oma talousarvio oman kaluston, kuten alusten, lentokoneiden ja ajoneuvojen, hankkimiseksi.

Toimeenpanovaltuudet

Pysyvä joukko hoitaa rajavalvonta- tai palauttamistehtäviä, joita ovat esimerkiksi henkilöllisyyden tarkastukset, maahantulon salliminen ulkorajoilla ja rajavalvonta – ainoastaan vastaanottavan jäsenvaltion suostumuksella.

Enemmän tukea palautukselle

  • Yhteisten palautusoperaatioiden järjestämisen ja rahoittamisen lisäksi virasto voi nyt tukea jäsenvaltioita palauttamisprosessin kaikissa vaiheissa siten, että jäsenvaltiot ovat edelleen vastuussa palauttamispäätösten tekemisestä.
  • Tähän tukeen voi nyt sisältyä esimerkiksi paluumuuttajien avustaminen ennen saapumista, sen aikana ja sen jälkeen sekä sellaisten EU:n ulkopuolisten maiden kansalaisten tunnistaminen, joilla ei ole oikeutta oleskella maassa tai saada matkustusasiakirjoja.

Tiiviimpi yhteistyö EU:n ulkopuolisten maiden kanssa

Virasto voi – asianomaisen maan suostumuksella – käynnistää yhteisiä operaatioita ja lähettää henkilöstöä EU:n ulkopuolelle, EU:n naapurimaiden ulkopuolelle tukemaan rajavalvontaa.

Etätoimistot

Virasto voi perustaa etätoimistoja jäsenvaltioihin ja EU:n ulkopuoliseen maahan (asemaa koskevan sopimuksen mukaisesti) tukemaan logistisesti sen operatiivista toimintaa ja takaamaan toiminnan sujuvuus.

Euroopan rajavalvontajärjestelmä (Eurosur)

  • Eurosurin toiminnan parantamiseksi se sisällytetään asetuksella raja- ja merivartioston toimintaan.
  • Asetuksella laajennetaan Eurosurin soveltamisalaa kattamaan useimmat Euroopan yhdennetyn rajaturvallisuuden osatekijät. Tämä tarkoittaa, että voidaan entistä paremmin havaita ja ennakoida kriisitilanteet ja reagoida niihin EU:n ulkorajoilla ja EU:n ulkopuolisissa maissa.
  • Euroopan komission täytäntöönpanosäädöksessä, täytäntöönpanoasetuksessa (EU) 2021/581, vahvistetaan säännöt Eurosuria koskevaan tietojenvaihtoon ja yhteistyöhön, mukaan lukien tilannetietoisuuteen, riskianalyysiin ja rajavalvontaoperaatioiden suunnittelun ja toteuttamisen tukemiseen. Asetuksessa vahvistetaan
    • Eurosurissa tapahtuvaa raportointia koskevat säännöt, mukaan lukien toimitettavien tietojen tyyppi ja raportoinnin määräajat;
    • tilannekuvien* tietotasojen* yksityiskohdat;
    • erityisten tilannekuvien laatimista koskevat yksityiskohtaiset menettelyt;
    • vastuut, jotka liittyvät raportointiin, tilannekuvien hallinnointiin sekä Eurosuria tukevien erilaisten teknisten järjestelmien ja verkkojen käyttöön ja ylläpitoon;
    • Eurosurin tietoturva- ja tietosuojasäännöt;
    • laadunvarmistusmekanismit.

Kumoaminen

Asetuksella kumotaan asetus (EU) N:o 1052/2013 Eurosurista 4 joulukuuta 2019 lähtien ja (EU) 2016/1624 31. joulukuuta 2020 lähtien.

MISTÄ ALKAEN ASETUSTA SOVELLETAAN?

  • Sitä on sovellettu 4. joulukuuta 2019 alkaen.

TAUSTAA

Lisätietoja:

KESKEISET TERMIT

Palautus: prosessi, jonka aikana kolmannen maan kansalainen palaa joko vapaaehtoisesti tai pakotettuna alkuperämaahan tai sovittuun kauttakulkumaahan tai toiseen jäsenvaltioon, johon kyseinen henkilö päättää vapaaehtoisesti palata ja johon hänet hyväksytään.
Tilannekuvat: sisältävät tietoa tilanteesta Euroopan rajoilla ja rajan läheisellä alueella.
Tietotasot: tilannekuvat (ks. edellinen termi) koostuvat kolmesta tietotasosta:
  • tapahtumatietotasosta (raportit tapahtumista, joilla todennäköisesti on vaikutusta ulkorajaan);
  • toimintatietotasosta (raportit jäsenvaltioiden omista resursseista, toimintasuunnitelmista sekä ympäristötiedoista, kuten erityisesti meteorologisista ja merentutkimusalaan liittyvistä tiedoista); ja
  • riskianalyysiraportteihin perustuvasta analyysitietotasosta. Analyysiraporttien tavoitteena on lisätä ymmärtämystä ulkorajatapahtumista, mikä voi helpottaa suuntausten ennustamista, rajavalvontaoperaatioiden suunnittelua ja toteuttamista sekä strategista riskianalyysiä.

ASIAKIRJA

Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EU) 2019/1896, annettu 13 päivänä marraskuuta 2019, eurooppalaisesta raja- ja merivartiostosta sekä asetusten (EU) N:o 1052/2013 ja (EU) 2016/1624 kumoamisesta (EUVL L 295, 14.11.2019, s. 1–131)

MUUT ASIAAN LIITTYVÄT ASIAKIRJAT

Komission täytäntöönpanoasetus (EU) 2021/581, annettu 9 päivänä huhtikuuta 2021, Euroopan rajavalvontajärjestelmän (Eurosur) tilannekuvista (EUVL L 124, 12.4.2021, s. 3–39)

Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EU) 2016/399, annettu 9 päivänä maaliskuuta 2016, henkilöiden liikkumista rajojen yli koskevasta unionin säännöstöstä (Schengenin rajasäännöstö) (EUVL L 77, 23.3.2016, s. 1–52)

Asetukseen (EU) 2016/399 tehdyt peräkkäiset muutokset on sisällytetty alkuperäiseen säädökseen. Konsolidoitu toisinto on tarkoitettu ainoastaan dokumentointitarkoituksiin.

Viimeisin päivitys: 29.05.2021

Top