Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52010DC0171

    Komission tiedonanto Euroopan parlamentille, neuvostolle, Euroopan talous- ja sosiaalikomitealle ja alueiden komitealle - Vapauden, turvallisuuden ja oikeuden alueen toteuttaminen EU:n kansalaisten hyväksi Toimintasuunnitelma Tukholman ohjelman toteuttamiseksi

    /* KOM/2010/0171 lopull. */

    52010DC0171




    [pic] | EUROOPAN KOMISSIO |

    Bryssel 20.4.2010

    KOM(2010) 171 lopullinen

    KOMISSION TIEDONANTO EUROOPAN PARLAMENTILLE, NEUVOSTOLLE, EUROOPAN TALOUS- JA SOSIAALIKOMITEALLE JA ALUEIDEN KOMITEALLE

    Vapauden, turvallisuuden ja oikeuden alueen toteuttaminen EU:n kansalaisten hyväksi Toimintasuunnitelma Tukholman ohjelman toteuttamiseksi

    KOMISSION TIEDONANTO EUROOPAN PARLAMENTILLE, NEUVOSTOLLE, EUROOPAN TALOUS- JA SOSIAALIKOMITEALLE JA ALUEIDEN KOMITEALLE

    Vapauden, turvallisuuden ja oikeuden alueen toteuttaminen EU:n kansalaisten hyväksi Toimintasuunnitelma Tukholman ohjelman toteuttamiseksi

    1. Vapauden, turvallisuuden ja oikeuden alueen toteuttaminen EU:n kansalaisten hyväksi

    Eurooppalainen vapauden, turvallisuuden ja oikeuden alue on yhdessä Eurooppa 2020 -strategian kanssa oleellinen osa EU:n vastausta maailmanlaajuisiin pitkän aikavälin haasteisiin ja auttaa osaltaan vahvistamaan ja kehittämään Euroopan sosiaalisen markkinatalouden mallia 2000-luvun vaatimuksia vastaavaksi.

    Tänä muutoksen aikana, jolloin maailman toipuminen talous- ja finanssikriisistä on vasta alkamassa, Euroopan unionin velvollisuutena on suojella ja edistää arvojamme ja puolustaa etujamme tarmokkaammin kuin koskaan. Meidän on pidettävä kiinni yksilön ja ihmisarvon kunnioituksen, vapauden, yhdenvertaisuuden ja yhteisvastuun kaltaisista pysyvistä arvoistamme nyt, kun yhteiskunnalliset ja teknologiset muutokset seuraavat toinen toistaan. Näiden arvojen on muodostettava toimintamme ydin.

    Eurooppa-neuvoston joulukuussa 2009 hyväksymässä Tukholman ohjelmassa[1] vahvistetaan painopisteet vapauden, turvallisuuden ja oikeuden alueen kehittämiselle seuraaviksi viideksi vuodeksi. Ohjelman laadinnassa on otettu huomioon Euroopan parlamentin, neuvoston, jäsenvaltioiden ja erilaisten sidosryhmien kanssa viime vuosina käydyt keskustelut. Sen ytimenä ovat tavoitteet, jotka komissio esitti kesäkuussa 2009 antamassaan Tukholman ohjelman hyväksymiseen johtaneessa tiedonannossa[2].

    Päätavoitteena unionin tulevien vuosien toiminnassa tällä alalla on ”kansalaisten Euroopan kehittäminen” eli sen varmistaminen, että kansalaiset voivat käyttää oikeuksiaan ja hyötyä täysimääräisesti Euroopan yhdentymisestä.

    Kansalaiset odottavat poliittisilta päättäjiltä eniten juuri vapauden, turvallisuuden ja oikeuden aloilla, koska niitä koskevilla toimilla on vaikutusta heidän päivittäiseen elämäänsä. Eurooppalaisilla on sukupuoleen katsomatta oikeus odottaa voivansa elää rauhallisessa ja vauraassa unionissa ja luottaa siihen, että heidän oikeuksiaan kunnioitetaan kaikilta osin ja että heidän turvallisuudestaan huolehditaan.

    Eurooppalaisella vapauden, turvallisuuden ja oikeuden alueella on kunnioitettava kaikkien ihmisten, myös kolmansien maiden kansalaisten, perusoikeuksia, jotka on kirjattu Euroopan unionin perusoikeuskirjaan.

    Tällä toimintasuunnitelmalla pyritään saavuttamaan nämä tavoitteet sekä Euroopassa että kansainvälisellä tasolla ja varmistamaan näin, että kansalaiset pääsevät hyötymään vapauden, turvallisuuden ja oikeuden alueella tapahtuneesta edistymisestä. Toimintasuunnitelman pitäisi myös auttaa meitä valmistautumaan tuleviin haasteisiin Euroopassa ja muualla maailmassa. Tämän vuoksi siinä esitetään määrätietoisia ja asianmukaisia EU:n tason toimia näihin haasteisiin vastaamiseksi.

    Lissabonin sopimuksen voimaantulo antaa EU:lle mahdollisuuden ottaa EU:n kansalaisten päivittäiset huolenaiheet ja toiveet entistä määrätietoisemmin huomioon. Euroopan parlamentin entistä vahvempi asema toisena lainsäätäjänä useimmilla aloilla ja jäsenvaltioiden parlamenttien aiempaa suurempi osallistuminen lisäävät ensinnäkin EU:n vastuuta toimistaan kansalaisia hyödyttävällä tavalla ja vahvistavat unionin demokraattista legitiimiyttä. Määräenemmistöpäätösten käyttöönotto neuvostossa useimmilla politiikan aloilla tehostaa puolestaan päätöksentekoa. Lisäksi oikeudellinen valvonta paranee, kun unionin tuomioistuin ottaa vastatakseen vapauden, turvallisuuden ja oikeuden alueen kaikkien näkökohtien oikeudellisesta valvonnasta ja EU:n perusoikeuskirjasta tulee oikeudellisesti sitova. Lissabonin sopimuksessa vahvistetaan unionin uusiksi tavoitteiksi sosiaalisen syrjäytymisen ja syrjinnän torjuminen. Lisäksi siinä vahvistetaan uudelleen tavoite, joka koskee miesten ja naisten tasa-arvon edistämistä.

    EU:n on siksi pyrittävä määrätietoisesti vastaamaan kansalaisten odotuksiin ja huolenaiheisiin. Sen on vastustettava pyrkimyksiä käsitellä turvallisuutta, oikeutta ja perusoikeuksia irrallaan toisistaan. Nämä kulkevat käsi kädessä osana yhtenäistä toimintalinjaa, jolla pyritään vastaamaan nykyisiin ja tulevien vuosien haasteisiin.

    2. Varmistetaan perusoikeuksien suojelu

    Perusoikeuskirjan olisi jatkossa näytettävä suuntaa kaikessa EU:n lainsäädännössä ja kaikilla politiikanaloilla. Siinä vahvistettuja oikeuksia olisi suojeltava kaikilta osin ja niistä olisi tehtävä konkreettisia ja vaikuttavia. Komissio aikoo soveltaa ”nollatoleranssilinjaa” perusoikeuskirjan loukkauksiin. Komissio aikoo parantaa perusoikeuskirjan noudattamisen varmistavia järjestelyjään ja raportoida asiasta Euroopan parlamentille ja neuvostolle. Nopeiden teknologisten muutosten leimaamassa globaalissa yhteiskunnassa, jossa tietojenvaihto ei tunne rajoja, on erityisen tärkeää huolehtia yksityisyyden suojasta. EU:n on varmistettava, että tietosuojaa koskevaa perusoikeutta noudatetaan johdonmukaisesti. Meidän on huolehdittava siitä, että EU:ssa omaksutaan tiukempi asenne henkilötietojen suojaamiseen kaikilla politiikanaloilla, lainvalvonta ja rikoksentorjunta mukaan luettuina, sekä kansainvälisissä suhteissa.

    Kaikki tarjolla olevat politiikan välineet hyödynnetään, jotta voitaisiin tehokkain EU-tason toimin torjua naisiin ja lapsiin kohdistuvaa väkivaltaa, perheväkivalta ja naisten sukuelinten silpominen mukaan luettuina, turvata lasten oikeudet ja torjua kaikenlaista syrjintää, rasismia, muukalaisvihaa ja homofobiaa. Huomiota kiinnitetään erityisesti muita heikommassa asemassa olevien tarpeisiin.

    Rikosten ja terrorismin uhreille EU:n 27 jäsenvaltiossa tarjottavissa takeissa esiintyviä eroja on tarkasteltava ja vähennettävä uhrien suojelun parantamiseksi kaikin käytettävissä olevin keinoin. EU:n lainsäädännössä olisi taattava korkeatasoiset syytetyn oikeudet sikäli kuin on kyse menettelyjen oikeudenmukaisuudesta. Myös pidätys- ja vankilaoloja olisi pyrittävä parantamaan.

    3. Parannetaan Euroopan unionin kansalaisten toimintamahdollisuuksia

    Unionin kansalaisuutta on kehitettävä edelleen perussopimuksiin kirjatusta käsitteestä konkreettiseksi todellisuudeksi, joka näkyy kansalaisten päivittäisessä elämässä lisäarvona, jonka se tuo jäsenvaltion kansalaisuuteen. Kansalaisten on voitava hyötyä Euroopan yhdentymiskehitykseen pohjautuvista oikeuksistaan.

    Kansalaisten liikkumisen helpottaminen on ratkaisevan tärkeää Euroopan yhdentymiskehitykselle. Vapaa liikkuvuus kuuluu EU:n kansalaisten ja heidän perheenjäsentensä keskeisiin oikeuksiin. Sitä on sovellettava tinkimättä. Liikkuvuutta olisi parannettava poistamalla esteitä, joita kansalaiset yhä kohtaavat halutessaan hyödyntää oikeuttaan muuttaa toiseen jäsenvaltioon opiskelemaan tai työskentelemään, käynnistämään yritys, perustamaan perhe tai viettämään eläkepäiviä. Kansalaisia on suojeltava, liikkuivatpa he missä päin maailmaa tahansa. Jos EU:n kansalainen oleskelee maassa, jossa hänen jäsenvaltiollaan ei ole edustusta, hänen olisi saatava konsuliapua minkä tahansa muun jäsenvaltion lähetystöistä tai konsulaateista samoin edellytyksin kuin kyseisen jäsenvaltion omat kansalaiset.

    Jotta Euroopan yhdentymishanke voitaisiin tuoda lähemmäksi kansalaisia, on tärkeää helpottaa ja edistää heidän osallistumistaan unionin demokraattiseen toimintaan. Yhteisenä tavoitteenamme on lisätä äänestysaktiivisuutta Euroopan parlamentin vaaleissa. Kansalaisten oikeutta äänestää ja tulla valituksi kunnallisvaaleissa ja Euroopan parlamentin vaaleissa asuinjäsenvaltiossaan olisi edelleen edistettävä ja tuettava. Kansalaisaloite vahvistaa tuntuvasti unionin kansalaisten oikeuksia ja unionin demokraattista legitiimiyttä.

    4. Vahvistetaan luottamusta Euroopan oikeudenkäyttöalueeseen

    Euroopan oikeudenkäyttöalue ja sisämarkkinoiden asianmukainen toiminta perustuvat vastavuoroisen tunnustamisen keskeiselle periaatteelle. Periaate voi toteutua tehokkaasti vain, jos tuomareiden, oikeusalan ammattilaisten, yritysten ja kansalaisten keskuudessa vallitsee keskinäinen luottamus. Keskinäisen luottamuksen edellytyksenä ovat vähimmäisnormit ja erilaisia oikeusperinteitä ja -menettelyjä koskevan tuntemuksen parantaminen.

    Pelkkä oikeuksien määrittely ei riitä. Oikeuksista ja velvollisuuksista tulee todellisia vasta, kun ne ovat helposti niiden ulottuvilla, joita ne koskevat. On varmistettava, että yksittäisillä ihmisillä on mahdollisuus käyttää näitä oikeuksia kaikkialla unionin alueella.

    Hyvin toimiva Euroopan oikeudenkäyttöalue hyödyttää unionin kaikkia politiikanaloja, koska se tukee niiden kehitystä ja tuloksekasta täytäntöönpanoa. Erityisesti kansalaisten ja yritysten olisi voitava hyötyä siitä. Niinpä sen avulla olisi tuettava taloudellista toimintaa sisämarkkinoilla ja varmistettava korkeatasoinen kuluttajansuoja. Lissabonin sopimuksen voimaantulon myötä EU:lla on nyt tarvittavat välineet, joilla se voi helpottaa ihmisten arkipäivää ja yritysten päivittäistä liiketoimintaa ja sovittaa samalla toisiinsa kansalaisten ja sisämarkkinoiden tarpeet sekä jäsenvaltioiden erilaiset oikeusperinteet.

    EU-tason lainsäädännöllä voidaan helpottaa liikkuvuutta ja parantaa kansalaisten mahdollisuuksia käyttää oikeuttaan liikkua vapaasti. Kansainvälisten avioparien kannalta tämä voi vähentää tarpeetonta stressiä avio- tai asumuserotapauksissa ja poistaa nykyisen oikeudellisen epävarmuuden lasten ja heidän vanhempiensa osalta rajatylittävissä tilanteissa. Se voi auttaa poistamaan esteitä oikeudellisten asiakirjojen tunnustamiselta ja johtaa väestörekisteriasiakirjojen vaikutusten vastavuoroiseen tunnustamiseen. Kansalaisille, jotka epäonnekseen joutuvat liikenneonnettomuuteen toisessa jäsenvaltiossa, on taattava oikeusvarmuus vakuutuskorvausten vanhentumisaikojen osalta.

    EU-lainsäädäntö voi edistää konkreettisesti ja tuntuvasti Eurooppa 2020 -strategian täytäntöönpanoa ja auttaa lieventämään talouskriisin aiheuttamia vahinkoja. Uutta EU-lainsäädäntöä ehdotetaan aina, kun se on tarpeen ja tarkoituksenmukaista sisämarkkinoiden vahvistamiseksi. Näin voidaan edistää yritystoimintaa poistamalla hallinnollisia rasitteita ja karsimalla liiketoimikustannuksia.

    Liiketoimintaan liittyvän byrokratian vähentäminen on tärkeä painopiste, ja hankalasta ja kalliista täytäntöönpano- eli eksekvatuurimenettelystä, jota tarvitaan tuomioiden tunnustamiseksi ja täytäntöön panemiseksi toisella oikeudenkäyttöalueella, olisi järjestelmällisesti luovuttava säilyttäen kuitenkin samalla välttämättömät takeet. Olisi varmistettava, että velkojen perintä ulkomailla on yhtä helppoa kuin kotimaassa, sillä tämä lisää yritysten luottamusta sisämarkkinoihin. Myös toimivat maksukyvyttömyysmenettelyt voivat edesauttaa talouskriisistä toipumista. Rajatylittäviä liiketoimia voidaan helpottaa parantamalla eurooppalaisen sopimusoikeuden yhtenäisyyttä. Yritykset eivät vielä hyödynnä riittävästi internetin tarjoamia mahdollisuuksia myynnin kasvattamiseen: EU:n lainsäädännöllä voidaan lisätä yritysten kaipaamaa oikeusvarmuutta ja varmistaa samalla mahdollisimman hyvä kuluttajansuoja. Kuluttajien on tunnettava oikeutensa ja heille on taattava oikeussuoja rajatylittävissä tapauksissa. Oikeudenkäyttöä voidaan lisäksi tehostaa lisäämällä vaihtoehtoisten riidanratkaisukeinojen käyttöä.

    Rikosoikeus on suhteellisen uusi EU-toiminnan alue. Lissabonin sopimuksessa määritetään sitä varten selkeä oikeudellinen kehys. Aineellisen rikosoikeuden ja rikosprosessioikeuden lähentämistä koskevan EU:n politiikan perustana olisi oltava rikosoikeusstrategia, jossa kunnioitetaan kaikilta osin toissijaisuuden ja johdonmukaisuuden periaatteita. Strategiaa olisi toteutettava tiiviissä yhteistyössä Euroopan parlamentin, kansallisten parlamenttien ja neuvoston kanssa. Painopisteen olisi edelleen oltava vastavuoroisessa tunnustamisessa, ja rikosten tunnusmerkistöjen ja seuraamusten yhdenmukaistamiseen olisi pyrittävä vain tietyissä valikoiduissa tapauksissa.

    Jäsenvaltioiden oikeusjärjestelmien väliset perusteettomat erot eivät saa vaikeuttaa oikeudenkäyttöä: rikollisten ei pitäisi pystyä välttämään syytteeseenpanoa ja vankilaa siirtymällä maasta toiseen ja hyödyntämällä kansallisten oikeusjärjestelmien välisiä eroja. Eurooppaan tarvitaan vakaa yhteinen menettelyperusta. Jotta saataisiin kehitettyä toimiva vapauden, turvallisuuden ja oikeuden alue, on luotava uusi kattava järjestelmä todisteiden hankkimiseksi rajatylittävissä rikostapauksissa ja parannettava jäsenvaltioiden viranomaisten välistä tietojenvaihtoa tehdyistä rikoksista. Komissio valmistelee Euroopan syyttäjänviraston perustamista Eurojustin pohjalta. Viraston tehtävänä olisi tutkia unionin taloudellisia etuja vahingoittavia rikoksia ja asettaa syytteeseen niiden tekijät. Tässä yhteydessä komissio tarkastelee perusteellisemmin yhteistyötä kaikkien asianomaisten toimijoiden kanssa, Euroopan petostentorjuntavirasto (OLAF) mukaan luettuna.

    5. Huolehditaan Euroopan turvallisuudesta

    Rajatylittävä rikollisuus lisääntyy Euroopassa koko ajan. Velvollisuutemme on pyrkiä yhteistuumin jäsenvaltioiden, Euroopan parlamentin, keskeisten kolmansien maiden ja tarvittaessa yrityssektorin kanssa tekemään kaikkemme, jotta EU:n kansalaiset voisivat elää turvallisessa ympäristössä.

    Lissabonin sopimus tarjoaa EU:lle paremmat välineet terrorismin ja järjestäytyneen rikollisuuden torjumiseen.

    Yhä kasvaviin rajatylittäviin haasteisiin pyritään vastaamaan panemalla huolellisesti ja määrätietoisesti täytäntöön sisäisen turvallisuuden strategia, joka perustuu perusoikeuksien täysimääräiseen kunnioittamiseen ja jäsenvaltioiden keskinäiseen solidaarisuuteen. Tämä tarkoittaa sitä, että poliisiyhteistyöhön, rajaturvallisuuteen, rikosoikeudelliseen yhteistyöhön ja pelastuspalveluun sovelletaan koordinoitua lähestymistapaa. Meidän on torjuttava kaikki yhteiset turvallisuusuhat terrorismista ja järjestäytyneestä rikollisuudesta niihin turvallisuuskysymyksiin, jotka liittyvät ihmisen aiheuttamiin katastrofeihin ja luonnonkatastrofeihin. Uusien teknologioiden lisääntyneen käytön myötä näiden uhkien tehokas torjuminen edellyttää myös täydentäviä toimia, joilla varmistetaan eurooppalaisten verkkojen ja tieto- ja viestintäteknisen infrastruktuurin valmius ja sietokyky.

    Ollakseen tuloksekas tämän strategian on oltava kokemusperäinen. On tullut aika arvioida aikaisempaa toimintaamme tapauksissa, joissa unionin on täytynyt reagoida odottamattomiin ja traagisiin tapahtumiin, usein tapauskohtaisesti, ja hyödyntää Lissabonin sopimuksen tarjoamaa uutta institutionaalista rakennetta yhtenäistä ja monialaista lähestymistapaa noudattaen.

    Jotta tietojenvaihtoa varten voitaisiin laatia strateginen toimintaohjelma, on nykyiset tietojen keruuta, käsittelyä ja vaihtoa koskevat järjestelmät käytävä ensin läpi ja arvioitava perusteellisesti niiden hyödyllisyyttä, tehokkuutta, toimivuutta ja oikeasuhteisuutta sekä sitä, kunnioitetaanko niissä oikeutta yksityisyyteen. Toimintaohjelman olisi myös muodostettava perusta kaikkien nykyisten ja tulevien tietojärjestelmien johdonmukaiselle kehittämiselle.

    On ensisijaisen tärkeää tarkastella viime vuosina käyttöön otettuja terrorismin vastaisia toimia ja arvioida, miten niitä voidaan kehittää, jotta niiden avulla voitaisiin paremmin suojella kansalaisia ja tuoda lisäarvoa suhteessa jäsenvaltioiden toimiin. Unionin uusi institutionaalinen kehys tarjoaa sille ennennäkemättömän tilaisuuden parantaa erilaisten terrorismintorjuntavälineiden yhteensovittamista.

    Järjestäytyneen rikollisuuden vastaisissa tulevissa toimissa on hyödynnettävä mahdollisimman laaja-alaisesti uutta institutionaalista kehystä. Ihmiskauppaa, lapsipornografiaa, tietoverkkorikollisuutta, talousrikollisuutta, maksuvälineiden väärentämistä ja huumekauppaa olisi torjuttava kokonaisvaltaisella tavalla. Syytteeseenpanon ja tuomitsemisen tehostaminen on yhtä tärkeää kuin tällaisten rikosten uhrien tarpeista huolehtiminen ja potentiaalisilta uhreilta saatavien palvelujen kysynnän vähentäminen. Ensimmäinen tähän liittyvä konkreettinen toimenpide on yhdistää tiettyihin huumausaineisiin ja reitteihin liittyvät jäsenvaltioiden lainvalvontaresurssit.

    Lisäksi on poistettava kaikki esteet, jotka haittaavat jäsenvaltioiden tehokasta lainvalvontayhteistyötä. Frontexin, Europolin ja Eurojustin sekä OLAFin kaltaiset EU:n erillisvirastot ja elimet ovat tässä suhteessa ratkaisevan tärkeitä. Niiden välistä yhteistyötä on parannettava ja niille on annettava tarvittavat valtuudet ja resurssit, jotta ne voivat saavuttaa tavoitteensa selvästi määritellyillä tehtäväalueillaan.

    Unioni soveltaa yhtenäisiä menettelyjä alueelleen pääsyn valvontaan laajentuneella Schengenin alueella. Tarkoituksena on sekä helpottaa liikkuvuutta että varmistaa korkea sisäisen turvallisuuden taso. Viisumipakon poistamista jatketaan erityisesti naapurimaiden kanssa. Tarkoituksena on helpottaa ihmisten välisiä yhteyksiä selvästi määriteltyjen edellytysten pohjalta.

    Nykyisiä välineitä täydentävän nykyaikaisen tekniikan järkevä käyttö rajavalvonnassa osana riskienhallintaprosessia voi helpottaa vilpittömässä mielessä liikkuvien matkustajien tuloa Eurooppaan ja edistää innovointia EU:n yritysten keskuudessa, mikä tukee myös Euroopan vaurautta ja kasvua. Sen avulla voidaan myös varmistaa, että unionin kansalaiset tuntevat olonsa turvalliseksi. SIS II- ja VIS-järjestelmien toiminnan käynnistäminen pysyy ensisijaisena tavoitteena.

    Koordinoitu lähestymistapa on tarpeen myös kansalaisten suojelemiseksi väärennettyjen, kiellettyjen ja vaarallisten tavaroiden kansainvälisen kaupan aiheuttamilta riskeiltä. Keskeistä tältä osin on tulliviranomaisten tehokas toiminta. Suojelu vahingollisilta ja vaarallisilta tavaroilta on varmistettava tehokkaasti ja järjestelmällisesti soveltamalla tavaroihin, toimitusketjuun ja kaikentyyppisiin tavaravirtoihin tarkastuksiin perustuvaa riskienhallintajärjestelmää.

    EU:n toimiin ihmisten suojelemiseksi sisältyy myös sen rooli kriisien ja katastrofien ehkäisyssä sekä niihin varautumisessa ja reagoimisessa. Onkin ensisijaisen tärkeää tehdä entistä perusteellisempi arvio kriisinhallinnasta ja päättää alalla tarvittavista EU-tason toimista. EU:n pelastuspalvelumekanismia on tarkoitus lujittaa avun saatavuuden ja jäsenvaltioiden avustustoimien yhteentoimivuuden ja koordinoinnin parantamiseksi. Myös ehkäisytoimia on tehostettava. Unioni soveltaa tältä osin yhteisvastuulauseketta.

    6. Varmistetaan EU:n toiminnan solidaarisuus ja vastuullisuus

    Ihmisarvon kunnioittamisen ja solidaarisuuden kaltaisiin arvoihimme perustuva maahanmuuttajien perusoikeuksien määrätietoinen puolustaminen antaa maahanmuuttajille mahdollisuuden osallistua täysipainoisesti Euroopan talouteen ja yhteiskuntaan. Maahanmuutolla on tärkeä rooli unionin väestökehityksestä johtuviin haasteisiin vastaamisessa ja EU:n vahvan taloudellisen suorituskyvyn turvaamisessa pitkällä aikavälillä. Se voi auttaa merkittävästi Eurooppa 2020 -strategian tavoitteiden saavuttamisessa tarjoamalla lisämahdollisuuksia dynaamiseen kasvuun.

    Lähivuosina keskitytään luomaan todellista yhteistä maahanmuutto- ja turvapaikkapolitiikkaa. Tämänhetkisestä talouskriisistä huolimatta meidän olisi pyrittävä tähän määrätietoisesti ja päättäväisesti. Tällaisen politiikan kehittäminen on nyt entistä välttämättömämpää; se on osa pitkän aikavälin visiota, joka perustuu perusoikeuksien ja ihmisarvon kunnioittamiseen sekä solidaarisuuden vahvistamiseen, erityisesti jäsenvaltioiden kesken, sillä nämä ovat yhdessä vastuussa humaanin ja toimivan järjestelmän kehittämisestä. Kun tällainen politiikka on saatu vahvistettua, olisi arvioitava, missä määrin olemme edistyneet kunnianhimoisten tavoitteidemme toteuttamisessa. Lisätoimenpiteitä ehdotetaan, jos se osoittautuu tarpeelliseksi.

    EU:n tavoitteena on luoda todellinen yhteinen muuttoliikepolitiikka, jonka yhteydessä määritellään uudet joustavat puitteet lailliselle maahanmuutolle. Näin se pystyy ottamaan huomioon yhä lisääntyvän liikkuvuuden ja kansallisten työmarkkinoiden tarpeet kunnioittaen kuitenkin samalla jäsenvaltioiden toimivaltaa tällä alalla.

    EU:n olisi pyrittävä takaamaan laillisille maahanmuuttajille yhdenmukaiset oikeudet ja velvollisuudet samaan tapaan kuin unionin kansalaisille. Nämä maahanmuuttosäännöstöön kootut oikeudet sekä yhteiset säännöt, joilla säännellään tehokkaasti perheenyhdistämistä, ovat oleellinen edellytys sille, että laillisen maahanmuuton eri osapuolille tuomia etuja voidaan hyödyntää mahdollisimman hyvin. Ne myös vahvistavat EU:n kilpailukykyä. Maahanmuuttajien kotouttamispyrkimyksiä jatketaan turvaten heidän oikeutensa, mutta myös korostaen heidän omaa vastuutaan kotoutumisesta asuinmaansa yhteiskuntaan.

    Laittoman maahanmuuton estäminen ja vähentäminen perusoikeuskirjan mukaisesti on niin ikään tärkeää, jotta EU:n tämän alan politiikat olisivat uskottavia ja tuloksekkaita. Erityistä huomiota kiinnitetään ilman huoltajaa olevien lasten tilanteeseen.

    Tähän maailmanlaajuiseen haasteeseen vastaaminen edellyttää todellista kumppanuutta alkuperä- ja kauttakulkumaiden asemassa olevien kolmansien maiden kanssa ja kaikki muuttoliikekysymykset käsittävän kattavan toimintakehyksen laatimista. Maahanmuuttoa koskevan kokonaisvaltaisen lähestymistavan täytäntöönpanoa jatketaan siis edelleen.

    Meidän on noudatettava velvollisuuttamme kunnioittaa perusoikeuksiin kuuluvaa oikeutta turvapaikkaan, joka käsittää myös palauttamiskiellon periaatteen. Yhteisen eurooppalaisen turvapaikkajärjestelmän ja Euroopan turvapaikka-asioiden tukiviraston perustaminen varmistanevat suojelua tarvitsevien henkilöiden yhdenmukaisen aseman, korkeatasoiset yhteiset suojelunormit EU:ssa ja yhteisen turvapaikkamenettelyn. Pitkän aikavälin tavoitteena on vastavuoroinen tunnustaminen. Solidaarisuus sekä jäsenvaltioiden kesken että niitä kohtaan, jotka joutuvat vainon kohteeksi eri puolilla maailmaa, muodostaa turvapaikka- ja uudelleensijoittamispolitiikkamme perustan.

    7. Rakennetaan globaalia Eurooppaa

    Edellä hahmoteltuja poliittisia tavoitteita ei ole mahdollista saavuttaa ilman toimivaa yhteistyötä EU-maiden ulkopuolisten kumppaniemme ja kansainvälisten järjestöjen kanssa. Vahva ulkoinen ulottuvuus, joka on sopusoinnussa EU:n muun ulkoisen toiminnan kanssa, auttaa meitä ennakoimaan tulevia haasteita ja saavuttamaan tavoitteemme, joihin kuuluvat myös eurooppalaisten arvojen edistäminen ja ihmisoikeuksia koskevien kansainvälisten velvoitteiden noudattaminen.

    Vapauden, turvallisuuden ja oikeuden alan sisäiset ja ulkoiset politiikat ovat kiinteästi kytköksissä toisiinsa. Tuloksia voidaan saada aikaan vain varmistamalla niiden jatkuvuus ja johdonmukaisuus sekä unionin ja jäsenvaltioiden toimien keskinäinen yhdenmukaisuus ja täydentävyys.

    Lissabonin sopimus tarjoaa Euroopan unionille uusia mahdollisuuksia tehostaa toimintaansa ulkosuhteiden alalla. Sen mukaan komissio on avainasemassa EU:n oikeus- ja sisäasioiden ulkoisen ulottuvuuden toteuttamisessa. Lissabonin sopimuksen mukaan korkea edustaja, joka on samalla komission varapuheenjohtaja, ja komissio varmistavat ulkosuhteiden ja EU:n ulkoisen toiminnan muiden näkökohtien välisen johdonmukaisuuden ja tekevät tällä alalla yhteistyötä myös Euroopan ulkosuhdehallinnon kanssa.

    8. Poliittisista painopisteistä toimiin ja tuloksiin

    Edistyminen vapauden, turvallisuuden ja oikeuden alueen toteuttamisessa edellyttää näiden poliittisten painopisteiden tuloksekasta täytäntöönpanoa. Pystyäkseen valmistautumaan Lissabonin sopimuksessa asetettujen tavoitteiden toteuttamiseen komissio on ensimmäistä kertaa jakanut oikeus- ja sisäasioita koskevat tehtävät kahdelle komissaarille, joista toinen on komission varapuheenjohtaja.

    Suunnannäyttäjänä toimii perusoikeuskirja, ja käytössä on seuraavat viisi menetelmää: parempi yhteensovittaminen unionin muiden politiikanalojen kanssa, EU:n lainsäädännön laadun parantaminen, parempi täytäntöönpano kansallisella tasolla, arviointivälineiden tehokkaampi hyödyntäminen ja poliittisten painopisteiden toteuttamiseen tarvittavien määrärahojen saannin varmistaminen monivuotisen rahoituskehyksen puitteissa.

    Todellista edistymistä voi tapahtua vain keskinäisen luottamuksen vallitessa. Tämä edellyttää vähimmäisnormien vahvistamista (esim. sellaisten, jotka koskevat prosessuaalisia oikeuksia) sekä erilaisten oikeusperinteiden ja -menettelyjen tuntemusta. Koulutuksen ja Erasmus-ohjelman kaltaisten vaihto-ohjelmien kautta aikaan saatava yhteinen eurooppalainen kulttuuri tällä alalla sekä olemassa oleviin rakenteisiin ja verkostoihin perustuva eurooppalainen oikeusalan instituutti voivat olla erittäin hyödyllisiä tässä suhteessa ja siksi niiden luomista tuetaan aktiivisesti.

    Pelkkä oikeudellisten välineiden käyttöön saaminen ei useinkaan riitä. Tavoitteista olisi keskusteltava laajalti ja tuloksista annettava perusteellinen selvitys. Unionin kansalaiset eivät välttämättä ole täysin tietoisia oikeuksistaan ja velvollisuuksistaan, eivätkä siksi pysty hyödyntämään ja noudattamaan niitä kaikilta osin. Tiedotusta parantamalla kansalaisia voidaan auttaa hyötymään EU:n tasolla saavutetusta edistymisestä samalla, kun Euroopan yhdentymisen todellisuus ja ihmisten käsitys siitä saadaan kohtaamaan.

    Liitteenä olevassa taulukossa esitellään toimet, jotka EU aikoo toteuttaa vapauden, turvallisuuden ja oikeuden alueella seuraavien viiden vuoden aikana. Tavoitteena on saavuttaa kaikki Eurooppa-neuvoston Tukholman ohjelmassa asettamat poliittiset tavoitteet, ottaa huomioon Euroopan parlamentin asianomaisia aloja varten vahvistamat painopisteet ja vastata edessämme oleviin haasteisiin. Taulukossa esitetään tarvittavat käytännön toimet ja määritellään selkeä aikataulu niiden hyväksymistä ja täytäntöönpanoa varten. Komissio katsoo, että nämä toimet ovat kiinteästi yhteydessä toisiinsa, välttämättömiä ja vastaavat sitä määrätietoisuuden tasoa, jota unionilta nyt edellytetään.

    Tarvitaan yhteisten poliittisten painopisteiden toteuttamiseen tähtääviä aloitteita, jotka olisi pantava täytäntöön kansalaisten odotusten mukaisesti mahdollisimman kunnianhimoisiin tuloksiin pyrkien. On aika varmistaa, että kansalaiset pääsevät hyötymään täysimääräisesti EU:n tasolla saavutetusta edistymisestä. Tämän toimintasuunnitelman täytäntöönpanon onnistuminen edellyttää poliittista sitoutumista kaikilta asianosaisilta eli komissiolta, joka on sen liikkeellepaneva voima, Euroopan parlamentilta ja neuvostolta, kun nämä keskustelevat ehdotuksista ja päättävät niiden hyväksymisestä, sekä kansallisilta parlamenteilta, kun ne tarkastelevat toissijaisuus- ja suhteellisuusperiaatteiden noudattamista. Yhtä vahvaa sitoutumista edellytetään kaikilta osapuolilta myös täytäntöönpanossa: jäsenvaltioiden on saatettava unionin lainsäädäntö osaksi kansallista oikeusjärjestystä ja pantava se kaikilta osin täytäntöön, komission on valvottava lainsäädännön täytäntöönpanoa, ja unionin tuomioistuinten ja kansallisten tuomioistuinten on varmistettava, että lainsäädäntöä sovelletaan asianmukaisesti. Koko prosessin avaintekijänä ja moottorina on kuitenkin ennen kaikkea aktiivinen, asioista perillä oleva kansalainen, jonka hyväksi kaikki nämä toimet toteutetaan.

    Tämä toimintasuunnitelma ei ole lopullinen ja peruuttamattomasti vahvistettu. Unionin on voitava reagoida odottamattomiin tapahtumiin, tarttua nopeasti kiinni uusiin mahdollisuuksiin sekä ennakoida uusia suuntauksia ja mukautua niihin. Tästä syystä komissio aikoo käyttää aloiteoikeuttaan aina kun se on tarpeen tämän varmistamiseksi. Komissio tekee myös vuonna 2012 väliarvioinnin Tukholman ohjelman täytäntöönpanosta varmistaakseen, että ohjelma on edelleen Euroopassa ja muualla maailmassa tapahtuneen kehityksen tasalla.

    Komissio pyytää Euroopan parlamenttia ja neuvostoa hyväksymään tämän Tukholman ohjelman toteuttamista koskevan toimintasuunnitelman ja osallistumaan aktiivisesti sen täytäntöönpanoon.

    LIITE

    Varmistetaan perusoikeuksien suojelu

    Perusoikeuksille rakentuva Eurooppa |

    Toimet | Vastuutaho | Aikataulu |

    Suositus komission valtuuttamisesta aloittamaan neuvottelut EU:n liittymiseksi Euroopan ihmisoikeussopimukseen | Komissio | 2010 (hyväksytty) |

    Tiedonanto perusoikeuspolitiikasta | Komissio | 2010 |

    Rikosoikeudellisen yhteistyön ja poliisiyhteistyön sisällyttäminen perusoikeusviraston monivuotiseen toimintakehykseen | Komissio | 2010 |

    Raportti totalitaaristen hallintojen tekemien rikosten muiston säilyttämisestä | Komissio | 2010 |

    EU:n perusoikeuskirjaa koskeva vuosikertomus | Komissio | 2010 valmisteilla |

    Arviointikertomus joukkotuhontarikosten, ihmisyyttä vastaan tehtyjen rikosten ja sotarikosten tutkinnasta ja syytteeseenpanosta tehdyn neuvoston päätöksen 2003/335/YOS täytäntöönpanosta | Komissio | 2011 |

    Joukkotuhonnasta, ihmisyyttä vastaan tehdyistä rikoksista ja sotarikoksista vastuussa olevia henkilöitä koskeva eurooppalainen yhteyspisteiden verkosto | Komissio | valmisteilla |

    Kansalaisten oikeuksien suojelu tietoyhteiskunnassa |

    Toimet | Vastuutaho | Aikataulu |

    Tiedonanto uudesta oikeudellisesta kehyksestä henkilötietojen suojaamiseksi Lissabonin sopimuksen voimaantulon jälkeen | Komissio | 2010 |

    Uusi kattava tietosuojaa koskeva oikeudellinen kehys | Komissio | 2010 |

    Tiedonanto yksityisyydestä ja luottamuksesta digitaaliajan Euroopassa: miten voidaan varmistaa kansalaisten luottamus uusiin palveluihin | Komissio | 2010 |

    Suositus komission valtuuttamisesta aloittamaan neuvottelut henkilötietojen suojaa koskevan sopimuksen tekemisestä Amerikan yhdysvaltojen kanssa lainvalvontatarkoituksia varten | Komissio | 2010 |

    Tiedonanto Euroopan unionin ja kolmansien maiden välillä lainvalvontatarkoituksia varten tehtävien, henkilötietojen suojaa koskevien sopimusten keskeisistä tekijöistä | Komissio | 2012 |

    Rinnakkaiselo alueella, jolla kunnioitetaan moninaisuutta ja suojellaan heikoimmassa asemassa olevia |

    Rasismi ja muukalaisviha |

    Toimet | Vastuutaho | Aikataulu |

    Rasismia ja muukalaisvihaa koskevan puitepäätöksen 2008/913/YOS täytäntöönpano | Jäsenvaltiot Komissio | Marraskuu 2010 käynnissä |

    Rasismin, muukalaisvihan ja syrjinnän torjuntaa koskeva tiedonanto | Komissio | 2011 |

    Rotusyrjintää koskevan direktiivin 2000/43/EY täytäntöönpanoa koskeva kertomus | Komissio | 2012 |

    Kertomus rasismia ja muukalaisvihaa koskevan puitepäätöksen 2008/913/YOS täytäntöönpanosta | Komissio | 2013 |

    Lapsen oikeudet |

    Toimet | Vastuutaho | Aikataulu |

    Lasten oikeuksia koskevasta strategiasta (2010–2014) annettava tiedonanto, joka perustuu lasten oikeuksiin vaikuttavien EU:n sisäisten ja ulkoisten välineiden vaikutusten arviointiin | Komissio | 2010 |

    Perhesovittelun käytön mahdollisuuksia kansainvälisellä tasolla koskevat aloitteet | Komissio | 2012 |

    Lapsikaappauksia koskevista hälytysjärjestelmistä tehtyjen neuvoston päätelmien täytäntöönpano | Jäsenvaltiot | 2011 |

    Asetus kadonneita lapsia koskevasta EU:n vihjepuhelimesta | Komissio | 2012 |

    Muita heikommassa asemassa olevat ryhmät |

    Toimet | Vastuutaho | Aikataulu |

    Tiedonanto romanien sosiaalisesta ja taloudellisesta integraatiosta Euroopassa | Komissio | 2010 (hyväksytty) |

    Tiedonanto naisiin kohdistuvan väkivallan, perheväkivallan ja naisten sukuelinten silpomisen torjuntaa koskevasta strategiasta ja siihen perustuva EU:n toimintasuunnitelma | Komissio | 2011–2012 |

    Aikuisten kansainvälisestä suojelusta vuonna 2000 tehdyn Haagin yleissopimuksen soveltamista koskeva kertomus, jossa arvioidaan myös muita heikommassa asemassa olevia aikuisia koskevien lisäehdotusten tarvetta | Komissio | 2014 |

    Käytännön tuki ja parhaiden käytänteiden edistäminen, jotta voidaan auttaa jäsenvaltioita torjumaan syrjintää, myös romaneihin kohdistuvaa, SEUT-sopimuksen 10 artiklan perusteella | Komissio | käynnissä |

    Liittyminen aikuisten kansainvälisestä suojelusta vuonna 2000 tehtyyn Haagin yleissopimukseen | Jäsenvaltiot | käynnissä |

    Rikoksen ja terrorismin uhrit |

    Toimet | Vastuutaho | Aikataulu |

    Säädösehdotus uhrien suojelua koskevasta kattavasta välineestä ja toimintasuunnitelma, jossa esitetään käytännön toimenpiteitä, muun muassa eurooppalaisen suojelumääräyksen kehittämistä | Komissio | 2011 |

    Yksilön oikeudet rikosoikeudenkäynnissä |

    Toimet | Vastuutaho | Aikataulu |

    Käännöksiä ja tulkkausta koskeva säädösehdotus | Komissio | 2010 (hyväksytty) |

    Tietojen antamista oikeuksista ja syytteistä koskeva säädösehdotus | Komissio | 2010 |

    Oikeudellista neuvontaa ja oikeusapua koskeva säädösehdotus | Komissio | 2011 |

    Yhteydenpitoa sukulaisiin, työnantajiin ja konsuliviranomaisiin koskeva säädösehdotus | Komissio | 2012 |

    Säädösehdotus erityisistä suojatoimista suojattomassa asemassa olevien epäiltyjen tai syytettyjen henkilöiden osalta | Komissio | 2013 |

    Vihreä kirja, jossa selvitetään tarvetta tarkastella epäiltyjen ja syytettyjen henkilöiden prosessuaalisten vähimmäisoikeuksien muita kuin edellä mainituissa säädösehdotuksissa tarkoitettuja tekijöitä | Komissio | 2014 |

    Vapaudenmenetys |

    Toimet | Vastuutaho | Aikataulu |

    Vapaudenmenetykseen liittyviä kysymyksiä käsittelevä vihreä kirja ja tarvittavat jatkotoimet | Komissio | 2011 |

    Kertomus vastavuoroisen tunnustamisen periaatteen soveltamista rikosasioissa annettuihin tuomioihin, joissa määrätään vapausrangaistus tai vapauden menetyksen käsittävä toimenpide, niiden täytäntöön panemiseksi Euroopan unionissa koskevan puitepäätöksen 2008/909/YOS täytäntöönpanosta | Komissio | 2013 |

    Parannetaan Euroopan unionin kansalaisten toimintamahdollisuuksia

    Vapaan liikkumisoikeuden täysimääräinen käyttö |

    Toimet | Vastuutaho | Aikataulu |

    Vapaata liikkuvuutta koskevan direktiivin 2004/38/EY täytäntöönpanon seuranta | Komissio | käynnissä |

    Toinen kertomus direktiivin 2004/38/EY täytäntöönpanosta ja soveltamisesta | Komissio | 2013 |

    Eurooppa 2020 -strategian lippulaivahanke Nuoret liikkeellä (Youth on the move) | Komissio | 2010 |

    Oikeus suojeluun jäsenvaltioiden ulkopuolella |

    Toimet | Vastuutaho | Aikataulu |

    Tiedonanto konsuliviranomaisten EU:n kansalaisille antamasta suojelusta: tilannearviointi ja konsulisuojelun tehostamiseen tähtäävät tulevat toimet | Komissio | 2010 |

    Säädösehdotus konsuliviranomaisten kriisitilanteissa antamaan suojeluun liittyvän taloudellisen korvauksen parantamisesta | Komissio | 2011 |

    Ehdotus direktiiviksi konsuliviranomaisten antamaa suojelua helpottavista yhteensovittamis- ja yhteistyötoimenpiteistä (päätöksen 1995/553/EY muuttaminen) | Komissio | 2011 |

    Osallistuminen unionin demokraattiseen toimintaan |

    Toimet | Vastuutaho | Aikataulu |

    Kansalaisuutta koskeva kertomus, jossa analysoidaan ja esitetään keinoja poistaa vapaata liikkuvuutta haittaavia esteitä, sekä kertomus EU:n lainsäädännön soveltamisesta Euroopan parlamentin vaaleissa vuonna 2009 | Komissio | 2010 |

    Kertomukset EU:n kansalaisten osallistumista kunnallisvaaleihin koskevan direktiivin 94/80/EY täytäntöönpanosta ja SEUT-sopimuksen 22 artiklan 1 kohdan mukaisten poikkeusten myöntämisestä | Komissio | 2011 |

    Säädösehdotus Euroopan parlamentin vaaleja koskevan direktiivin 93/109/EY muuttamisesta kansalaisille ja jäsenvaltioiden viranomaisille aiheutuvien hallinnollisten rasitteiden vähentämiseksi | Komissio | 2011–2012 |

    Komission kertomus Eurooppa-neuvostolle Euroopan parlamentin vaaleja koskevista kansallisista käytännöistä | Komissio | 2012 |

    Kertomus SEUT-sopimuksen 22 artiklan 2 kohdan mukaisen poikkeuksen myöntämisestä Euroopan parlamentin vaaleja koskevan direktiivin 93/109/EY 14 artiklan 3 kohdan mukaisesti | Komissio | 2012 |

    Kansalaisuutta koskeva kertomus, jossa jatketaan vapaata liikkuvuutta haittaavien esteiden analysointia ja esitetään uusia keinoja niiden poistamiseksi | Komissio | 2013 |

    Vahvistetaan luottamusta Euroopan oikeudenkäyttöalueeseen

    Vastavuoroisen tunnustamisen täytäntöönpanon edistäminen |

    Rikosoikeus |

    Toimet | Vastuutaho | Aikataulu |

    Menetetyksi tuomitsemista koskevien päätösten vastavuoroisesta tunnustamisesta tehtyä puitepäätöstä 2006/783/YOS koskevat täytäntöönpanokertomukset | Komissio | 2010 2013 |

    Kertomus eurooppalaista pidätysmääräystä koskevan puitepäätöksen 2002/584/YOS täytäntöönpanosta sekä tarvittavat jatkotoimet | Komissio | 2010 2014 |

    Säädösehdotus todisteiden hankintaan rikosasioissa sovellettavasta kattavasta järjestelmästä, joka perustuisi vastavuoroisen tunnustamisen periaatteeseen ja kattaisi kaikenlaiset todisteet | Komissio | 2011 |

    Säädösehdotus todisteiden keräämiselle asetettavista yhteisistä vaatimuksista, joilla varmistetaan todisteiden hyväksyttävyys | Komissio | 2011 |

    Ehdotus asetukseksi, jolla Eurojustille annetaan valtuudet käynnistää tutkimuksia, Eurojustin sisäistä rakennetta tehostetaan ja Euroopan parlamentille ja kansallisille parlamenteille annetaan mahdollisuus osallistua Eurojustin toiminnan arviointiin | Komissio | 2012 |

    Säädösehdotus oikeudenmenetysten vastavuoroisesta tunnustamisesta | Komissio | 2013 |

    Tiedonanto Euroopan syyttäjänviraston perustamisesta Eurojustin pohjalta | Komissio | 2013 |

    Säädösehdotus taloudellisten seuraamusten, myös tieliikennerikkomuksista määrättyjen sakkorangaistusten, vastavuoroisesta tunnustamisesta | Komissio | 2011 |

    Yksityisoikeus |

    Toimet | Vastuutaho | Aikataulu |

    Säädösehdotus tuomioistuimen toimivallasta sekä tuomioiden tunnustamisesta ja täytäntöönpanosta siviili- ja kauppaoikeuden alalla annetun asetuksen (EY) N:o 44/2001 (Bryssel I -asetus) tarkistamiseksi | Komissio | 2010 |

    Ehdotus neuvoston päätökseksi avioeroon sovellettavaa lainsäädäntöä (Rooma III) koskevasta tiiviimmästä yhteistyöstä | Komissio | 2010 (hyväksytty) |

    Ehdotus asetukseksi aviovarallisuussuhteisiin sovellettavan lainsäädännön määräytymisestä ja erityisesti tuomioistuimen toimivallasta ja vastavuoroisesta tunnustamisesta ja ehdotus asetukseksi puolisoiden erilleen muuttamisen varallisuusoikeudellisista seurauksista muiden liittojen kuin avioliittojen tapauksessa | Komissio | 2010 |

    Kooste unionin voimassa olevasta yksityisoikeuden alan yhteistyötä koskevasta lainsäädännöstä | Komissio | 2010 |

    EU-lainsäädännön kollektiivisia oikeussuojakeinoja koskeva kuuleminen | Komissio | 2010 |

    Kooste unionin voimassa olevasta lainsäädännöstä kuluttajaoikeuden alalla | Komissio | 2011 |

    Komission suositus testamenttien rekisteröimisestä sen jälkeen, kun neuvosto ja Euroopan parlamentti ovat antaneet asetuksen toimivallasta, sovellettavasta laista, päätösten ja virallisten asiakirjojen tunnustamisesta ja täytäntöönpanosta perintöasioissa sekä eurooppalaisen perintötodistuksen käyttöönotosta | Komissio | 2013 |

    Keskinäisen luottamuksen lujittaminen |

    Välineiden tehostaminen |

    Toimet | Vastuutaho | Aikataulu |

    Euroopan oikeudellinen verkosto (siviili- ja kauppaoikeus) - verkostoa muuttavan päätöksen (568/2009/EY) täytäntöönpano - verkoston internetsivujen parantaminen Euroopan oikeusportaalin kehitystä vastaavasti - verkoston toiminnasta raportointi | Komissio | käynnissä |

    Euroopan oikeudellinen verkosto (rikosoikeus) - verkostoa koskevan neuvoston päätöksen 2008/976/YOS täytäntöönpano - EU:n oikeudellisen yhteistyön välineiden täytäntöönpanoa koskevien ajantasaisten tietojen jakelun tehostaminen | Komissio Jäsenvaltiot Jäsenvaltiot ja oikeudellinen verkosto | käynnissä |

    Täytäntöönpano |

    Toimet | Vastuutaho | Aikataulu |

    EU:n ja Yhdysvaltojen keskinäistä oikeusapua ja rikoksen johdosta tapahtuvaa luovuttamista koskevien sopimusten täytäntöönpanoa käsittelevä käsikirja | Komissio | 2010 |

    Eurooppalaisen maksamismääräyksen (asetus (EY) N:o 1896/2006) käyttöopas | Komissio | 2010 |

    Eurooppalaisen vähäisiin vaatimuksiin sovellettavan menettelyn (asetus (EY) N:o 861/2007) käyttöopas | Komissio | 2011 |

    Elatusvelvoitteista annettua asetusta (EY) N:o 4/2009 koskevat tiedotteet | Komissio | 2011 |

    Sovittelusta annettua direktiiviä 2008/52/EY koskevat tiedotteet | Komissio | 2012 |

    Omaisuuden jäädyttämistä koskevaa puitepäätöstä 2003/577/YOS käsittelevä käsikirja | Komissio | 2012 |

    Taloudellisia seuraamuksia koskevaa puitepäätöstä 2005/214/YOS käsittelevä käsikirja | Komissio | 2012 |

    Yhteisten vähimmäissääntöjen kehittäminen |

    Rikosoikeus |

    Toimet | Vastuutaho | Aikataulu |

    Säädösehdotus tullirikkomusten ja -seuraamusten lähentämisestä | Komissio | 2012 |

    Säädösehdotukset ympäristönsuojelusta rikosoikeudellisin keinoin annetun direktiivin 2008/99/EY ja alusten aiheuttamasta ympäristön pilaantumisesta annetun direktiivin 2009/123/EY täydentämiseksi | Komissio | 2012 |

    Yksityisoikeus |

    Toimet | Vastuutaho | Aikataulu |

    Kertomus asiakirjojen tiedoksiantoa siviili- tai kauppaoikeudellisissa asioissa koskevan asetuksen (EY) N:o 1393/2007 soveltamisesta sekä tarvittaessa tarkistusehdotus, johon voisi sisältyä yhteisten vähimmäisnormien vahvistaminen | Komissio | 2011 2012 |

    Kertomus siviili- ja kauppaoikeudellisissa asioissa tapahtuvaa todisteiden vastaanottamista koskevan asetuksen (EY) N:o 1206/2001 soveltamisesta sekä tarvittaessa tarkistusehdotus, johon voisi sisältyä yhteisten vähimmäisnormien vahvistaminen | Komissio | 2012 2013 |

    Kertomus tuomioistuimen toimivallasta sekä tuomioiden tunnustamisesta ja täytäntöönpanosta avioliittoa ja vanhempainvastuuta koskevissa asioissa annetun asetuksen (EY) N:o 2201/2003 soveltamisesta sekä ehdotus muutosasetukseksi, jossa vahvistetaan myös vanhempainvastuuta koskevien päätösten tunnustamiseen liittyvät vähimmäisvaatimukset | Komissio | 2011 2013 |

    Kertomus EU:n nykyisen siviiliprosessioikeudellisen järjestelmän toimivuudesta rajat ylittävissä tilanteissa | Komissio | 2013 |

    Vihreä kirja siviiliprosessien vähimmäisvaatimuksista ja tarvittavat jatkotoimet | Komissio | 2013 |

    Säädösehdotus, jolla pyritään parantamaan unionin voimassa olevan siviiliprosessioikeudellisen lainsäädännön johdonmukaisuutta | Komissio | 2014 |

    Euroopan oikeudenkäyttöalueen kansalaisille tarjoamat hyödyt |

    Oikeussuojan saatavuuden helpottaminen |

    Toimet | Vastuutaho | Aikataulu |

    Euroopan oikeusportaalin käyttöönotto ja tulevien toteutusvaiheiden valmistelu | Komissio | 2010 |

    Vihreä kirja asiakirjojen vapaasta liikkuvuudesta: väestörekisteriasiakirjat, viralliset asiakirjat ja asiakirjojen laillistamisen yksinkertaistaminen | Komissio | 2010 |

    Asetus liikenneonnettomuuksiin liittyvistä vanhentumisajoista rajatylittävissä tilanteissa | Komissio | 2011 |

    Kertomus oikeusapua koskevan direktiivin 2003/8/EY soveltamisesta | Komissio | 2011 |

    Tiedonanto / vihreä kirja vaihtoehtoisten riidanratkaisukeinojen edistämisestä EU:ssa | Komissio | 2010 |

    Säädösehdotus tiettyjen väestörekisteriasiakirjojen (esim. syntymää, sukulaisuussuhteita, adoptiota ja nimeä koskevat asiakirjat) vaikutusten vastavuoroisesta tunnustamisesta | Komissio | 2013 |

    Säädösehdotus jäsenvaltioiden välisistä, asiakirjojen laillistamista koskevista muodollisuuksista luopumisesta | Komissio | 2013 |

    Tiedonanto sovittelua koskevan direktiivin täytäntöönpanosta | Komissio | 2013 |

    Taloudellisen toiminnan tukeminen |

    Toimet | Vastuutaho | Aikataulu |

    Tiedonanto eurooppalaisesta sopimusoikeudesta – Yhteisen viitekehyksen hyväksymiseen tähtäävät toimet | Komissio | 2010 |

    Ehdotus asetukseksi tuomioiden täytäntöönpanon tehostamisesta Euroopan unionissa: pankkitalletusten takavarikointi | Komissio | 2010 |

    Säädösehdotus yhteisestä viitekehyksestä | Komissio | 2011 |

    Kertomus maksukyvyttömyysmenettelyistä annetun asetuksen (EY) N:o 1346/2000 soveltamisesta sekä ehdotus muutosasetukseksi | Komissio | 2012 2013 |

    Ehdotus asetukseksi tuomioiden täytäntöönpanon tehostamisesta Euroopan unionissa: velallisen omaisuuden läpinäkyvyys | Komissio | 2013 |

    Vihreä kirja yrityksiin, yhdistyksiin ja muihin oikeushenkilöihin liittyvistä kansainvälisen yksityisoikeuden osa-alueista, sovellettava lainsäädäntö mukaan luettuna | Komissio | 2014 |

    Täytäntöönpanokertomukset ja seuranta: |

    Kertomus sopimusvelvoitteisiin sovellettavasta laista annetun asetuksen (EY) N:o 593/2008 (Rooma I) mukaisesta saatavien siirrosta | Komissio | 2010 |

    Kertomus riitauttamattomia vaatimuksia koskevasta eurooppalaisesta täytäntöönpanoperusteesta annetun asetuksen (EY) N:o 805/2004 soveltamisesta | Komissio | 2011 |

    Kertomus sopimukseen perustumattomiin velvoitteisiin sovellettavasta laista annetun asetuksen (EY) N:o 864/2007 (Rooma II) soveltamisesta | Komissio | 2012 |

    Kertomus eurooppalaisesta vähäisiin vaatimuksiin sovellettavasta menettelystä annetun asetuksen (EY) N:o 861/2007 soveltamisesta | Komissio | 2013 |

    Kertomus eurooppalaisen maksamismääräysmenettelyn käyttöönotosta annetun asetuksen (EY) N:o 1896/2006 soveltamisesta | Komissio | 2013 |

    Kertomus sopimusvelvoitteisiin sovellettavasta laista annetun asetuksen (EY) N:o 593/2008 (Rooma I) mukaisesta vakuutussopimuksiin liittyvästä lainvalinnasta | Komissio | 2013 |

    Direktiivi kuluttajan oikeuksista (KOM(2008) 614 lopullinen) | Komissio | valmisteilla |

    Matkapaketeista annetun direktiivin 90/314/ETY nykyaikaistaminen | Komissio | 2011 |

    Sopimattomista elinkeinonharjoittajien ja kuluttajien välisistä kaupallisista menettelyistä annetun direktiivin 2005/29/EY nykyaikaistaminen | Komissio | 2011 |

    Yksikköhintoja koskevan direktiivin 98/6/EY nykyaikaistaminen | Komissio | 2012 |

    Harhaanjohtavasta ja vertailevasta mainonnasta annetun direktiivin 2006/114/EY nykyaikaistaminen | Komissio | 2012 |

    EU:n kansainvälisen toiminnan lisääminen oikeuden alalla |

    Yksityisoikeus |

    Toimet | Vastuutaho | Aikataulu |

    Suositus neuvotteluvaltuuksista asiakirjojen tiedoksiantoa ja todisteiden vastaanottamista koskevasta oikeudellisesta yhteistyöstä tehtävän sopimuksen neuvottelemiseksi EU:n sekä Norjan, Islannin ja Sveitsin välillä | Komissio | 2012 |

    Suositus neuvotteluvaltuuksista sopimuksen neuvottelemiseksi EU:n sekä Norjan, Islannin ja Sveitsin välillä elatusapuasioita koskevan lisäpöytäkirjan lisäämisestä vuoden 2007 Luganon yleissopimukseen | Komissio | 2010 |

    Suositus valtuuksista neuvotella avaruusresursseja koskevasta UNIDROIT-pöytäkirjasta (nykyisten neuvotteluvaltuuksien tarkistus) | Komissio | 2010 |

    Tiedonanto, jossa määritellään strategia EU:n kansainväliselle toiminnalle yksityisoikeuden alalla | Komissio | 2011 |

    Ehdotukset, joilla mahdollistetaan, EU:n edun mukaisesti, tiettyjen jäsenvaltioiden liittyminen asiakirjojen tiedoksiantoa koskevaan Haagin yleissopimukseen ja todisteiden vastaanottamista koskevaan Haagin yleissopimukseen | Komissio | 2011 |

    Ehdotus rautatiekalustoon liittyvistä erityiskysymyksistä Luxemburgissa tehdyn pöytäkirjan tekemisestä EU:n puolesta | Komissio | 2011 |

    Ehdotus vuonna 2005 tehdyn, oikeuspaikkasopimuksia koskevan Haagin yleissopimuksen tekemisestä EU:n puolesta | Komissio | 2012 |

    Arviointi kolmansien maiden osallistumisesta Luganon yleissopimukseen | Komissio | 2012 |

    Ehdotus avaruuskalustoa koskevan pöytäkirjan allekirjoittamisesta ja tekemisestä EU:n puolesta | Komissio | 2013 |

    Ehdotus EU:n liittymisestä UNIDROIT'n jäseneksi | Komissio | 2014 |

    Rikosoikeus |

    Toimet | Vastuutaho | Aikataulu |

    Tiedonanto rikosasioissa tehtävän oikeudellisen yhteistyön kansainvälisistä näkökohdista | Komissio | 2013 |

    Huolehditaan Euroopan turvallisuudesta

    Sisäisen turvallisuuden strategia |

    Toimet | Vastuutaho | Aikataulu |

    Tiedonanto sisäisen turvallisuuden strategiasta | Komissio | 2010 |

    Työvälineiden tehostaminen |

    Tiedonhallinta |

    Toimet | Vastuutaho | Aikataulu |

    Tiedonanto, jossa esitetään katsaus tietojen keruuta ja vaihtoa koskevista järjestelmistä | Komissio | 2010 |

    Säädösehdotus matkustajarekisteritietojen käyttöä lainvalvontatarkoituksiin koskevasta EU:n yhteisestä lähestymistavasta | Komissio | 2010 |

    Tiedonanto matkustajarekisteritietojen (PNR) siirrosta kolmansiin maihin | Komissio | 2010 |

    Ehdotukset neuvotteluvaltuuksista matkustajarekisteritietoja koskevien sopimusten neuvottelemiseksi Euroopan unionin ja tärkeiden kolmansien maiden välillä sekä vastaavat sopimusneuvottelut | Komissio | valmisteilla 2011–2014 |

    Arviointikertomus tietojen säilyttämistä koskevan direktiivin 2006/24/EY soveltamisesta ja tarvittaessa sitä koskeva tarkistusehdotus | Komissio | 2010 2012 |

    Kertomus lainvalvontaviranomaisten välistä tietojen vaihtoa koskevan puitepäätöksen 2006/960/YOS (tehty Ruotsin aloitteesta) täytäntöönpanosta | Komissio | 2011 |

    Kertomus DNA-, sormenjälki- ja ajoneuvotietokantojen yhteenliittämistä koskevan päätöksen 2008/615/YOS (Prüm-päätös) täytäntöönpanosta | Komissio | 2012 |

    Tiedonanto eurooppalaisesta tiedonvaihtomallista ja sitä seuraava toimintasuunnitelma | Komissio | 2012 2013 |

    Tiedonanto ennalta maksettujen viestintäpalvelujen käyttäjien jäljitettävyyden parantamisesta lainvalvontatarkoituksia varten | Komissio | 2012 |

    Vihreä kirja lainvalvonnan kannalta merkittävistä kaupallisista tiedoista sekä tiedonvaihtomalleista | Komissio | 2012 |

    Poliisisäännöstö, johon sisältyisi myös tärkeimpien tiedon saantia koskevien välineiden kodifiointi | Komissio | 2014 |

    Tarvittavien teknisten välineiden saaminen käyttöön |

    Toimet | Vastuutaho | Aikataulu |

    Säädösehdotus eurooppalaisen rekisterin laatimisesta rikostuomion saaneista kolmansien maiden kansalaisista | Komissio | 2011 |

    Ehdotukset eurooppalaista rikosrekisteritietojärjestelmää (ECRIS) koskevista täytäntöönpanotoimista | Komissio | 2011 |

    Tiedonanto EU:n poliisirekisteritietojärjestelmän (EPRIS) perustamismahdollisuudesta | Komissio | 2012 |

    Tiedonanto toimenpiteistä, joiden avulla voitaisiin edistää jäsenvaltioiden sekä Europolin mahdollisuuksia vaihtaa tietoja väkivaltarikoksiin syyllistyvistä matkailijoista suurten tapahtumien yhteydessä | Komissio | 2012 |

    Tiedonanto ECRIS-järjestelmän arvioinnista ja sen kehittämisestä kattamaan valvontatoimenpiteitä koskeva tiedonvaihto | Komissio | 2014 |

    Tehokkaat toimintapolitiikat |

    Eurooppalaisen lainvalvontayhteistyön tehostaminen |

    Toimet | Vastuutaho | Aikataulu |

    Ehdotus asetukseksi, jolla pannaan täytäntöön ampuma-aseiden, niiden osien ja komponenttien sekä ammusten laittoman valmistuksen ja kaupan torjumista koskevan Yhdistyneiden Kansakuntien pöytäkirjan 10 artikla (ampuma-aseiden vienti-, tuonti- ja kauttakulkulisenssejä sekä hyväksyntäjärjestelmiä koskevat yleiset vaatimukset) | Komissio | 2010 |

    Tiedonanto ETPP-poliisioperaatioiden ja Europolin yhteistyöstä | Komissio | 2011 |

    Ehdotus Europolia koskevaksi asetukseksi | Komissio | 2013 |

    Ehdotus ampuma-aseiden, niiden osien ja komponenttien sekä ammusten laittoman valmistuksen ja kaupan torjumista koskevan Yhdistyneiden Kansakuntien pöytäkirjan tekemisestä unionin puolesta | Komissio | 2012 |

    Ehdotus Europolin, Eurojustin ja Frontexin välisestä tiedonvaihdosta | Komissio | 2011 |

    Laboratoriotoimintaa harjoittavien rikosteknisten palvelujen tarjoajien akkreditoinnista tehdyn puitepäätöksen 2009/905/YOS arviointi ja rikosteknisen alan yhteisten laatunormien kehittämismahdollisuuksien tarkastelu | Komissio | 2013 |

    Tulli- ja poliisiyhteistyön parantamista EU:ssa koskeva tiedonanto, jossa tarkasteltaisiin muun muassa seuraavia kysymyksiä: peitetoimintaa suorittavat poliisit, yhteiset poliisi- ja tullikeskukset, tiedusteluun perustuvaa poliisitoimintaa koskeva EU:n lähestymistapa ja yhteiset toimet operatiivisen poliisiyhteistyön parantamiseksi; tiedonannossa esitetään arvio nykytilanteesta ja mahdollisesti suosituksia | Komissio | 2014 |

    Jotta uhkia voitaisiin analysoida Euroopan tasolla, olisi laadittava yhteisiin parametreihin perustuva menettelytapa. Terrorismintorjunnassa olisi hyödynnettävä täysimääräisesti Europolia, yhteistä tilannekeskusta (SitCen) ja Eurojustia. | Komissio Jäsenvaltiot | valmisteilla |

    Rikoksentorjunnan tehostaminen |

    Toimet | Vastuutaho | Aikataulu |

    Eurooppalaisen rikoksentorjuntaverkoston (EUCPN) toiminnan arviointi ja säädösehdotus rikoksentorjunnan seurantakeskuksen (OPC) perustamisesta | Komissio | 2013 |

    Järjestäytyneen rikollisuuden estämistä ja torjumista hallinnollisen lähestymistavan avulla koskevan näkemyksen edistäminen | Komissio | käynnissä |

    Tullialan riskienhallintajärjestelmän kehittäminen tavaroihin liittyvän järjestäytyneen rikollisuuden torjumiseksi | Komissio | valmisteilla |

    Tilastot |

    Toimet | Vastuutaho | Aikataulu |

    Rikollisuutta ja rikoslainkäyttöä koskevien tilastojen kehittämistä vuosina 2011–2015 koskeva uusi toimintasuunnitelma | Komissio | 2011 |

    Ehdotus eurooppalaiseksi rikoslajien luokitteluksi | Komissio | 2013 |

    EU:n turvallisuusselvitys | Komissio | 2013 |

    Vertailukelpoisten tilastotietojen keruu valikoiduista rikollisuuden lajeista (rahanpesu, tietoverkkorikollisuus, korruptio, ihmiskauppa) | Komissio | käynnissä |

    Vakavalta ja järjestäytyneeltä rikollisuudelta suojautuminen |

    Vakavan ja järjestäytyneen rikollisuuden torjuminen |

    Toimet | Vastuutaho | Aikataulu |

    Kertomus järjestäytyneen rikollisuuden torjunnasta tehdyn puitepäätöksen 2008/841/YOS täytäntöönpanosta | Komissio | 2012 |

    Ihmiskauppa |

    Toimet | Vastuutaho | Aikataulu |

    EU:n ihmiskaupan torjunnan koordinaattorin toimen perustaminen komissioon | Komissio | 2010 |

    Ehdotus direktiiviksi ihmiskaupan torjumisesta | Komissio | 2010 (hyväksytty) |

    Kertomus oleskelulupaa, joka myönnetään yhteistyötä toimivaltaisten viranomaisten kanssa tekeville kolmansien maiden kansalaisille, jotka ovat ihmiskaupan uhreja tai jotka ovat joutuneet laittomassa maahantulossa avustamisen kohteiksi, koskevan neuvoston direktiivin 2004/81/EY soveltamisesta sekä mahdolliset jatkotoimet | Komissio | 2010 |

    Kertomus ihmiskaupan vastaisen vuosien 2005–2009 toimintasuunnitelman täytäntöönpanosta | Komissio | 2010 |

    Kertomus marraskuussa 2009 hyväksytyn ihmiskauppaa koskevan toiminta-asiakirjan täytäntöönpanosta | Komissio | 2011 |

    Tiedonanto ihmiskaupan torjuntaa koskevasta uudesta yhtenäisestä strategiasta ja toimista uhrien suojelemiseksi ja avustamiseksi (esimerkiksi korvausjärjestelmien kehittäminen, turvallinen paluu ja avustaminen uudelleenkotouttamisessa alkuperämaassa, jos henkilöt palaavat vapaaehtoisesti) tiettyjen kolmansien maiden kanssa tehtävien tapauskohtaisten yhteistyösopimusten keinoin | Komissio | 2011 |

    Suuntaviivat konsuliviranomaisille ja rajavartijoille ihmiskaupan uhrien tunnistamista varten | Komissio | 2012 |

    Lasten seksuaalinen riisto ja lapsipornografia |

    Toimet | Vastuutaho | Aikataulu |

    Ehdotus direktiiviksi lasten seksuaalisen hyväksikäytön ja seksuaalisen riiston sekä lapsipornografian torjumisesta | Komissio | 2010 (hyväksytty) |

    Toimenpiteet, joilla edistetään kumppanuuksia yksityissektorin ja erityisesti rahoitusalan kanssa, jotta lasten hyväksikäyttöä sisältäviin verkkosivustoihin liittyvä rahaliikenne saataisiin katkaistua | Komissio | valmisteilla |

    Vuosia 2009–2013 koskevan Safer Internet -ohjelman mukaisten toimenpiteiden edistäminen | Komissio | valmisteilla |

    Tietoverkkorikollisuus ja verkko- ja tietoturvallisuus |

    Toimet | Vastuutaho | Aikataulu |

    Verkko- ja tietoturvallisuuspolitiikan lujittamiseen ja sen korkean tason varmistamiseen tähtäävät toimenpiteet, joihin kuuluvat muun muassa erilaiset lainsäädäntöaloitteet, kuten Euroopan verkko- ja tietoturvaviraston (ENISA) nykyaikaistamista koskeva aloite, ja muut toimenpiteet, jotka mahdollistavat entistä nopeamman reagoimisen verkkohyökkäyksiin | Neuvosto Komissio Euroopan parlamentti | 2010–2012 |

    Säädösehdotus tietojärjestelmiin kohdistuvista hyökkäyksistä | Komissio | 2010 |

    Tietoverkkorikollisuutta koskevan eurooppalaisen hälytysjärjestelmän luominen | Europol Komissio | 2010–2012 |

    Eurooppalaisen mallisopimuksen kehittäminen tietoverkkorikollisuuden torjuntaa ja tietoverkkojen turvallisuuden edistämistä koskevia julkisen ja yksityisen sektorin kumppanuuksia varten | Komissio | 2011 |

    Tiedonanto lääkeväärennöksistä | Komissio | 2013 |

    Kyberavaruuteen Euroopassa ja kansainvälisellä tasolla sovellettavia toimivaltasääntöjä koskevat toimenpiteet, säädösehdotukset mukaan luettuina | Komissio | 2013 |

    Tietoverkkorikollisuudesta vuonna 2001 tehdyn Euroopan neuvoston yleissopimuksen ratifiointi | Jäsenvaltiot |

    Talousrikollisuus ja korruptio |

    Toimet | Vastuutaho | Aikataulu |

    Kertomus varallisuuden takaisin hankinnasta vastaavia jäsenvaltioiden toimistoja koskevan päätöksen 2007/845/YOS täytäntöönpanosta | Komissio | 2010 |

    Tiedonanto kattavasta korruptiontorjuntapolitiikasta jäsenvaltioissa, mukaan luettuna arviointimekanismin perustaminen ja yksityiskohtaisten sääntöjen laatiminen Euroopan neuvoston alaisen lahjonnan vastaisen valtioiden ryhmän (GRECO) kanssa tehtävää yhteistyötä varten | Komissio | 2011 |

    Ehdotus varallisuuden takaisin hankintaa koskevaksi uudeksi oikeudelliseksi kehykseksi | Komissio | 2011 |

    Säädösehdotus teollis- ja tekijänoikeuksien noudattamisen varmistamiseen tähtäävistä rikosoikeudellisista toimenpiteistä (korvaa ehdotuksen KOM(2006) 168 lopullinen) | Komissio | 2011 |

    Ehdotus tulliviranomaisten toimenpiteistä epäiltäessä tavaroiden loukkaavan tiettyjä teollis- ja tekijänoikeuksia sekä tiettyjä teollis- ja tekijänoikeuksia loukkaavien tavaroiden suhteen toteutettavista toimenpiteistä annetun asetuksen (EY) N:o 1383/2003 muuttamiseksi | Komissio | 2010 |

    EU:n ja Kiinan tulliyhteistyötä teollis- ja tekijänoikeuksien alalla koskevan toimintasuunnitelman voimassaolon jatkaminen ja täytäntöönpano | Komissio Jäsenvaltiot | valmisteilla |

    Tiedonanto talousrikosten tutkintaa ja talousrikosanalyysiä koskevasta eurooppalaisesta strategiasta | Komissio | 2012 |

    Säädösehdotus rahanpesua koskevan EU:n rikosoikeudellisen kehyksen ajan tasalle saattamisesta | Komissio | 2012 |

    Yhteisön alueelle tuotavan tai sieltä vietävän käteisrahan valvonnasta annetun asetuksen (EY) N:o 1889/2005 täytäntöönpanoa koskevan komission kertomuksen hyväksyminen ja siihen liittyvät jatkotoimet | Komissio | 2010–2011 |

    Arvio tarpeesta toteuttaa lisätoimia todellisten omistajien tunnistamiseen tähtäävän oikeushenkilöiden ja oikeudellisten järjestelyjen/trustien avoimuuden parantamiseksi sekä tähän liittyvät säädösehdotukset | Komissio | 2012 |

    Suuntaviivat rikoshyödyn takaisinperintää koskevia uusia välineitä varten (esim. kansalliset pankkitilirekisterit) | Komissio | 2012 |

    Identiteetin hallintaa koskeva eurooppalainen strategia sekä säädösehdotukset identiteettivarkauden kriminalisoinnista, sähköisestä identiteetistä ja suojatuista tunnistusjärjestelmistä | Komissio | 2012 |

    Kestävän institutionaalisen kehyksen perustaminen FIU.NET-hanketta (rahanpesun selvittelykeskusten verkosto EU:ssa) varten ja epäilyttävien liiketoimien tietokannan mahdollinen luominen tätä koskevan toteutettavuustutkimuksen jälkeen | Komissio | 2013 |

    Jäsenvaltioiden korruptiontorjuntapolitiikkojen ensimmäinen arviointi | Komissio | 2013 |

    Kertomus seuraamusten lähentämisestä rahoituspalvelujen alalla | Komissio | 2010 |

    Tiedonanto väärennösten torjunnan lainvalvontanäkökohdista | Komissio | 2013 |

    Huumausaineet |

    Toimet | Vastuutaho | Aikataulu |

    Arviointi uusia psykoaktiivisia aineita koskevasta päätöksestä 2005/387/YOS ja sitä seuraava säädösehdotus päätöksen muuttamisesta | Komissio | 2010 |

    Huumausaineiden lähtöaineiden kaupan valvonnasta tehtävää EU:n ja Venäjän välistä sopimusta koskevien neuvottelujen päätökseen saattaminen | Komissio | 2010 |

    EU:n nykyisen huumausainestrategian ja huumausaineita koskevan toimintasuunnitelman arviointi, jossa tarkastellaan myös EU:n sisäisen ja ulkoisen huumausainepolitiikan johdonmukaisuutta, sekä strategian ja toimintasuunnitelman uusiminen | Komissio | 2010–2012 |

    Säädösehdotukset huumausaineiden lähtöaineita koskevan EU:n lainsäädännön muuttamisesta valvonnan tehostamiseksi tietyillä osa-alueilla | Komissio | 2011 |

    Tiedotuskampanja ja yleisötilaisuuksia Euroopan huumefoorumiin liittyen sen toiminnasta vuonna 2010 tehdyn arvioinnin jälkeen | Komissio | käynnissä |

    Tiedonanto EU:n pysyvistä rakenteista EU:n ulkopuolella, erityisesti Länsi-Afrikassa, toteutettavien huumausaineiden torjuntatoimien operatiivista koordinointia varten | Komissio | 2012 |

    Taloudellinen ja poliittinen tuki huumausaineiden ja niiden lähtöaineiden kaupan torjuntaan osallistuville kansainvälisille järjestöille, turvallisuusrakenteille ja muille vastaaville järjestelyille | Komissio | valmisteilla |

    Afganistanin laitonta huumausainekauppaa koskevan toiminta-asiakirjan täytäntöönpano ja kattavan kahdenvälisen ja kahden alueen välisen vuoropuhelun jatkaminen Latinalaisen Amerikan ja Karibian maiden kanssa | Komissio | käynnissä |

    Terrorismi |

    Toimet | Vastuutaho | Aikataulu |

    Tiedonanto terrorismin vastaisten toimien nykytilasta | Komissio | 2010 |

    Suositus komission valtuuttamisesta neuvottelemaan Euroopan unionin ja Yhdysvaltojen välisestä pitkäaikaisesta sopimuksesta, joka koskee rahaliikenteen sanomanvälitystietojen käsittelyä ja siirtämistä terrorismintorjuntaa varten | Komissio | 2010 (hyväksytty) |

    Väkivaltaista radikalisoitumista koskevan EU:n toimintasuunnitelman täytäntöönpano (muut kuin lainsäädäntötoimet, joilla pyritään estämään väkivaltaisen radikaalin sisällön levittäminen internetissä; väkivaltaista radikalisoitumista käsittelevä verkkosivusto; vertailuanalyysin kehittäminen radikalisoitumisen torjunta-aloitteiden tehokkuuden mittaamiseksi) | Komissio | 2010 |

    Radikalisoitumisilmiön ulkoisia näkökohtia koskevan tarkastelun jatkaminen | Komissio | 2010 |

    Säädösehdotus räjähteiden lähtöaineista | Komissio | 2010 |

    Julkisen ja yksityisen sektorin vuoropuhelu terrorismiin ja muihin rikoksiin liittyvästä laittomasta verkkotoiminnasta | Komissio | 2010 |

    Tiedonanto EU:ssa toimiville voittoa tavoittelemattomille järjestöille tarkoitetuista, terrorismin rahoittamisen torjuntaa koskevista vapaaehtoisista suuntaviivoista | Komissio | 2011 |

    Tiedonanto EU-tason yhteistyöstä ääriliikkeitä ja väkivaltaa vastustavien suuntausten ja ideologioiden mahdollistamiseksi ja tukemiseksi ja niitä koskevan tiedon levittämiseksi suurelle yleisölle | Komissio | 2011 |

    Tiedonanto radikalisoitumiseen sovellettavaa kokonaisvaltaista lähestymistapaa koskevasta strategiasta, jonka perustana on arviointi alttiina olevien ryhmien radikalisoitumisen estämiseksi toteutettavien kansallisten politiikkojen tehokkuudesta | Komissio | 2011 |

    Kertomus terrorismin torjumista koskevan puitepäätöksen 2008/919/YOS täytäntöönpanosta | Komissio | 2011 |

    Kertomus muista kuin lainsäädäntötoimista, joilla pyritään torjumaan internetin käyttöä terrorismitarkoituksiin | Komissio | 2011 |

    Tiedonanto terrorismin rahoituksen jäljittämisohjelman toteuttamismahdollisuuksista Euroopassa | Komissio | 2011 |

    Räjähteitä koskevan EU:n toimintasuunnitelman arviointi ja jatkotoimet | Komissio | 2011 2012 |

    Säädösehdotus sellaisten henkilöiden turvallisuusselvityksistä, joiden saatavilla on CBRN-materiaaleja (kemiallisia, biologisia, säteily- ja ydinmateriaaleja) tai räjähteitä | Komissio | 2011–2012 |

    Vaihtoehtoisen ja uusien maksutapojen arviointi sen selvittämiseksi, onko niitä mahdollista käyttää väärin terrorismin rahoitukseen | Komissio | 2012 |

    Turvallisuuteen liittyvien tullitoimenpiteiden keskinäistä tunnustamista koskevien sopimusten tekeminen EU:n ja tiettyjen kumppanimaiden välillä kansainvälisen toimitusketjun suojaamiseksi ja rajatylittävään kauppaan liittyvien hyötyjen tuottamiseksi molempien sopimuspuolten valtuutetuille taloudellisille toimijoille | Komissio | 2010/11 |

    Tiedonanto toimenpiteistä, joilla tehostetaan rahoituslaitoksille annettavaa palautetta niiden terrorismin rahoituksen torjumiseksi tekemän yhteistyön tuloksista | Komissio | 2014 |

    Yhteisten riskinarviointiperusteiden ja -mallien kehittäminen tavaroiden turvallisuuden varmistamiseksi | Komissio | käynnissä |

    Kaksikäyttötuotteiden laittoman käytön torjuntatoimien tehostaminen | Komissio | käynnissä |

    Kattava ja tehokas EU:n katastrofihallinta: EU:lle vahvemmat valmiudet ehkäistä kaikenlaisia katastrofeja, valmistautua niihin ja toimia niiden aikana |

    Toimet | Vastuutaho | Aikataulu |

    Kertomus EU:n pelastuspalvelualan välineiden arvioinnista | Komissio | 2010 |

    Tiedonanto EU:n katastrofivalmiuksien parantamisesta | Komissio | 2010 |

    Seuranta- ja tiedotuskeskuksen (MIC) analyysi- ja koordinointivalmiuksien parantaminen | Komissio | v. 2010 lähtien |

    Ehdotus yhteisvastuulausekkeen täytäntöönpanosta | Komissio | 2010–2011 |

    Kemiallisia, biologisia, säteily- ja ydinuhkia (CBRN-uhkia) koskevan vuoden 2009 toimintaohjelman täytäntöönpano (tiettyjä suuririskisiä kemikaaleja koskeva lupamenettely; CBRN-materiaalien havaitsemista koskeva eurooppalainen toimintatapa, joka käsittää myös havaitsemisvälineiden standardoinnin ja sertifioinnin sekä havaitsemista koskevat vähimmäisnormit) | Komissio | 2010–2014 |

    Elintärkeiden infrastruktuureiden varoitusjärjestelmän (CIWIN) kokeiluvaiheen arviointi jatkokehitystä koskevan päätöksen valmistelua varten | Komissio | 2010 |

    Säädösehdotukset pelastuspalvelumekanismin ja pelastuspalvelun rahoitusvälineen voimassaolon jatkamisesta | Komissio | 2011 |

    Kertomus Euroopan elintärkeän infrastruktuurin määrittämistä koskevan direktiivin 2008/114/EY täytäntöönpanosta ja sitä seuraava direktiivin tarkistaminen, jonka yhteydessä sen soveltamisalaa mahdollisesti laajennetaan | Komissio | 2011 2012 |

    Kattava kertomus CBRN-toimintasuunnitelman täytäntöönpanon edistymisestä | Komissio | 2011 |

    Katsaus luonnon ja ihmisen aiheuttamista riskeistä, joita EU:hun voi tulevaisuudessa kohdistua | Komissio | 2012 |

    CBRN-turvallisuuteen liittyviä jäsenvaltioiden käytäntöjä ja lähestymistapoja koskeva vertaisarviointiohjelma | Komissio | 2012 |

    Tiedonanto elintärkeiden infrastruktuurien suojaamista koskevaan ohjelmaan, räjähteisiin ja CBRN-materiaaleihin liittyvästä yhteistyöstä kolmansien osapuolten kanssa | Komissio | 2012 |

    Pelastuspalvelualaa koskeva CBRN-valmiusohjelma | Komissio | 2012 |

    Pääsy Eurooppaan globaalistuneessa maailmassa |

    Ulkorajojen yhdennetty rajavalvonta |

    Toimet | Vastuutaho | Aikataulu |

    Ehdotus Frontexia koskevan asetuksen (EY) N:o 2007/2004 muuttamisesta | Komissio | 2010 (hyväksytty) |

    Toinen seurantakertomus Euroopan rajavalvontajärjestelmästä (Eurosur) | Komissio | 2010 |

    Frontexin alueellisten ja/tai erikoistuneiden toimistojen perustaminen | FRONTEX | 2010 |

    Kansalaisten suojelemista vaarallisten tavaroiden kansainvälisen kaupan aiheuttamilta riskeiltä koskevan tullistrategian kehittäminen | Komissio | 2010 |

    Säädösehdotus Schengenin rajasäännöstön (asetus (EY) N:o 562/2006) muuttamisesta | Komissio | 2010–2011 |

    Säädösehdotus maahantulo- ja maastapoistumisjärjestelmän perustamisesta | Komissio | 2011 |

    Säädösehdotus rekisteröityjen matkustajien ohjelman perustamisesta | Komissio | 2011 |

    Euroopan turvapaikka-asioiden tukivirasto (EASO) velvoitetaan kehittämään menetelmiä, joilla eri ryhmistä koostuvista muuttovirroista tunnistetaan paremmin kansainvälistä suojelua tarvitsevat, ja tekemään yhteistyötä Frontexin kanssa aina kun se on mahdollista | EASO | 2011 |

    Säädösehdotukset Eurosurin jatkokehittämiseksi | Komissio | 2011 |

    Tuoteturvallisuuteen liittyviä tullitarkastuksia koskevien suuntaviivojen hyväksyminen | Komissio Jäsenvaltiot | 2011 |

    Toisen sukupolven Schengenin tietojärjestelmän (SIS II) kehittäminen ja käyttöönotto | Komissio Jäsenvaltiot | Joulukuu 2011 tai 2013 riippuen siitä, mikä tekninen ratkaisu valitaan |

    Vapauden, turvallisuuden ja oikeuden alueeseen liittyvien laaja-alaisten tietojärjestelmien operatiivisesta hallinnoinnista vastaavan viraston toiminnan alkaminen | 2012 |

    Tiedonanto ulkorajoilla tehtävien erityyppisten tarkastusten paremmasta yhteistoiminnasta, koordinoinnista ja järkeistämisestä tavoitteena sekä maahanpääsyn helpottaminen että turvallisuuden tehostaminen | Komissio | 2012 |

    Tiedonanto Frontexin pitkän aikavälin kehittämisestä ja mahdollisuuksista perustaa eurooppalainen rajavartiojärjestelmä | Komissio | 2014 |

    Yhteisön riskienhallintajärjestelmän käyttö riskejä koskevien tietojen vaihtamiseen rajatullitoimipaikkojen välillä ja ulkorajojen valvontaa ja turvallisuutta koskevien yhteisten riskinarviointien, kriteerien ja normien jatkokehittäminen | Komissio | valmisteilla |

    Satamien, lentokenttien ja maarajojen ylityspaikkojen yhteistyön lisääminen kaikissa ulkorajaturvallisuuteen liittyvissä asioissa | Komissio | käynnissä |

    Viisumipolitiikka |

    Toimet | Vastuutaho | Aikataulu |

    Albanian sekä Bosnia ja Hertsegovinan kanssa viisumiasioista käydyn vuoropuhelun päätökseen saattaminen ja viisumeja koskevan vuoropuhelun aloittaminen Kosovon kanssa* *YK:n turvallisuusneuvoston päätöslauselma 1244/99 | Komissio | 2010 |

    Viisumisäännöstön käytännön soveltamista koskeva käsikirja ja sen säännölliset päivitykset | Komissio | 2010 käynnissä |

    Viisumien myöntämisen helpottamista koskevien sopimusten neuvotteleminen, allekirjoittaminen ja tekeminen kolmansien maiden kanssa | Komissio | käynnissä |

    Viisumitietojärjestelmän (VIS) kehittäminen ja toimintavalmiiksi saattaminen ja sen vaiheittainen käyttöönotto | Komissio Jäsenvaltiot | joulukuu 2010 |

    Tiedonanto alueellisista konsuliyhteistyöohjelmista ja yhteisten viisumikeskusten perustamisesta | Komissio | 2011 |

    Tiedonanto mahdollisuuksista ottaa käyttöön EU:n sähköinen matkustuslupajärjestelmä (EU-ESTA) | Komissio | 2011 |

    Tiedonanto viisumisäännöstön (asetus (EY) N:o 810/2009) täytäntöönpanon arvioinnista | Komissio | 2013 |

    Tiedonanto uudenlaisesta eurooppalaisesta viisumipolitiikasta ja mahdollisuudesta ottaa käyttöön yhteinen eurooppalainen lyhytaikaisten viisumien myöntämisjärjestelmä | Komissio | 2014 |

    VIS-järjestelmän arviointi | Komissio | 2014 |

    Viisumien vastavuoroisuutta koskevan periaatteen seuranta (viisumivapaussopimusten neuvotteleminen ja tekeminen, säännölliset viisumikohtelun vastavuoroisuutta koskevat kertomukset) | Komissio | käynnissä |

    Niitä kolmansia maita, joiden kansalaisilla on oltava viisumi ulkorajoja ylittäessään, koskevan luettelon säännölliset tarkistukset ja asetuksen (EY) N:o 539/2001 määräajoin tehtävät tarkistusehdotukset | Komissio | käynnissä |

    Kolmansien maiden kanssa tehtyjen, viisumien myöntämisen helpottamista ja takaisinottoa koskevien sopimusten täytäntöönpanoa seuraavien sekakomiteoiden säännölliset kokoukset | Komissio | käynnissä |

    Varmistetaan EU:n toiminnan solidaarisuus ja vastuullisuus

    VASTUUN, SOLIDAARISUUDEN JA KUMPPANUUDEN EUROOPPA MAAHANMUUTTO- JA TURVAPAIKKA-ASIOISSA |

    Toimet | Vastuutaho | Aikataulu |

    Tiedonanto maahanmuuttopolitiikan ja EU:n muiden asiaankuuluvien politiikanalojen välisen johdonmukaisuuden lisäämisestä ja erityisesti siitä, miten muuttoliikepolitiikan kehittäminen voitaisiin liittää entistä tiiviimmin Eurooppa 2020 -strategiaan | Komissio | 2011 |

    Maahanmuutto- ja turvapaikkapolitiikan vuosikertomukset (Euroopan maahanmuutto- ja turvapaikkasopimuksen ja vuodesta 2011 alkaen Tukholman ohjelman täytäntöönpano) | Komissio | valmisteilla |

    Tilastot |

    Toimet | Vastuutaho | Aikataulu |

    Toimenpiteet, joilla pyritään seuraaviin tavoitteisiin: - Euroopan tilastojärjestelmää käsittelevä komitea hyväksyy käsitteistön ja työohjelman muuttoliiketilastojen kehittämiseksi ja muuttoliikekysymysten sisällyttämiseksi laajalti sosiaali- ja taloustilastoihin - määritetään lisäerittely, jota sovelletaan turvapaikkatilastoihin, kolmansien maiden kansalaisille myönnettyjä oleskelulupia koskeviin tilastoihin ja maahanmuuttolainsäädännön soveltamisen valvontaa koskeviin tilastoihin ja tehdään mahdollisesti ehdotus asetuksen (EY) N:o 862/2007 8 artiklan täytäntöönpanoa koskevaksi komission asetukseksi | Komissio Jäsenvaltiot | 2010–2011 |

    Kertomus muuttoliikettä ja kansainvälistä suojelua koskevia yhteisön tilastoja sekä ulkomaisia työntekijöitä koskevien tilastojen laatimisesta annetun neuvoston asetuksen (ETY) N:o 311/76 kumoamista koskevan asetuksen (EY) N:o 862/2007 soveltamisesta | Komissio | 2012 |

    Dynaaminen ja kokonaisvaltainen muuttoliikepolitiikka |

    Maahanmuuttoa koskevan EU:n kokonaisvaltaisen lähestymistavan lujittaminen, kehittäminen ja täytäntöönpano |

    Toimet | Vastuutaho | Aikataulu |

    Tiedonanto maahanmuuttoa koskevan kokonaisvaltaisen lähestymistavan arvioinnista ja tulevasta kehittämisestä | Komissio | 2011 |

    EU:n muuttoliikevaltuuskuntien työn jatkaminen keinona käydä poliittista vuoropuhelua tästä aiheesta kokonaisvaltaisen lähestymistavan piiriin kuuluvien kolmansien maiden kanssa | Komissio Jäsenvaltiot | käynnissä |

    Muuttoliikeprofiilien määrittämiseen tähtäävien prosessien aloittaminen keskeisten maiden kanssa (mukaan luettuina valmiuksien kehittäminen ja muuttoliikeprofiilien käyttö politiikan määrittelyn, yhteistyöohjelmien laatimisen ja arvioinnin välineenä) | Komissio | käynnissä |

    Liikkuvuuskumppanuuksien jatkokehittäminen | Komissio | käynnissä |

    Yhteistyöfoorumien perustamisen jatkaminen alan toimijoiden välisen koordinoinnin helpottamiseksi | Komissio | käynnissä |

    Muuttoliikettä koskevan vuoropuhelun tehostaminen itäisen kumppanuuden puitteissa | Komissio | käynnissä |

    Muuttoliikkeen, liikkuvuuden ja työllisyyden aloilla toteutettavan EU:n ja Afrikan kumppanuuden täytäntöönpanon jatkaminen ja tehostaminen ja tätä kumppanuutta käsittelevän EU:n ja Afrikan johtavien virkamiesten kokouksen valmistelu vuoden 2010 toisella puoliskolla | Komissio | käynnissä |

    Rabatin/Pariisin prosessien konkreettinen seuranta panemalla täytäntöön Pariisin yhteistyöohjelma ja valmistelemalla vuonna 2011 pidettävää Dakarin konferenssia | Komissio | 2010–2011 |

    EU:n sekä Latinalaisen Amerikan ja Karibian maiden välisen muuttoliikevuoropuhelun kehittäminen | Komissio | käynnissä |

    Intian, Afganistanin ja Pakistanin sekä Keski-Aasian maiden kanssa tehtävän muuttoliikettä koskevan yhteistyön tehostaminen alueelliselta pohjalta | Komissio | käynnissä |

    Muuttoliike ja kehitys |

    Toimet | Vastuutaho | Aikataulu |

    Tiedonanto ilmastonmuutoksen vaikutuksista kansainväliseen muuttoliikkeeseen ja myös sen mahdollisista vaikutuksista Euroopan unioniin suuntautuvaan maahanmuuttoon | Komissio | 2011 |

    Tiedonanto toimenpiteistä, joilla maksimoidaan muuttoliikkeen myönteiset ja minimoidaan sen kielteiset vaikutukset kehitykseen (kiertomuutto, maastamuuttajien rahalähetykset ja arvio rahalähetyksiä koskevan yhteisen EU-portaalin toteutettavuudesta, muuttajien verkostojen kehittäminen ja maahanmuuttajayhteisöjen osallistumista lähtömaiden kehityshankkeisiin edistävät toimet, maahanmuuttajien oikeudet, aivovienti) | Komissio | 2010 |

    Tuki muuttoliikkeen seurantaverkoston perustamiselle AKT-maihin | Komissio | käynnissä |

    Tuki kolmansille maille muuttoliikepolitiikan määrittelyssä ja täytäntöönpanossa tekemällä yhteistyötä erityisesti Saharan eteläpuolisen Afrikan maiden kanssa; tavoitteena on muuttoliikkeen paremman hallinnan ja hallinnon varmistavien institutionaalisten valmiuksien vahvistaminen ja mahdollisesti uusien muuttokeskusten avaaminen keskeisissä Afrikan maissa | Komissio |

    Kansalliset työmarkkinatarpeet huomioon ottava yhteisesti sovittu politiikka |

    Toimet | Vastuutaho | Aikataulu |

    Ehdotus direktiiviksi kolmansien maiden kansalaisten maahanpääsyn edellytyksistä yrityksen sisäisten siirtojen yhteydessä | Komissio | 2010 |

    Ehdotus direktiiviksi kolmansien maiden kansalaisten maahantulon ja oleskelun edellytyksistä kausityötä varten | Komissio | 2010 |

    Kertomus kolmansien maiden kansalaisten opiskelua, opiskelijavaihtoa, palkatonta harjoittelua tai vapaaehtoistyötä varten tapahtuvan maahanpääsyn edellytyksiä koskevan direktiivin 2004/114/EY soveltamisesta ja ehdotus direktiivin muuttamiseksi | Komissio | 2010 2011 |

    Kertomus pitkään oleskelleiden kolmansien maiden kansalaisten asemaa koskevasta direktiivistä 2003/109/EY ja mahdolliset jatkotoimet | Komissio | 2011 |

    Kertomus kolmansien maiden kansalaisten erityistä maahanpääsymenettelyä tieteellistä tutkimusta varten koskevasta direktiivistä 2005/71/EY ja mahdolliset jatkotoimet | Komissio | 2011 |

    Tiedonanto EU:n jäsenvaltioiden työvoimapulan helpottamisesta maahanmuuton avulla | Komissio | 2012 |

    Kertomus kolmansien maiden kansalaisten maahantulon ja oleskelun edellytyksiä korkeaa pätevyyttä vaativaa työtä varten koskevan direktiivin 2009/50/EY soveltamisesta | Komissio | 2014 |

    Euroopan muuttoliikkeiden verkoston jatkokehittäminen tavoitteena entistä perustellumpien poliittisten valintojen tekeminen ja myös viimeaikaisen kehityksen huomioon ottaminen | Komissio | käynnissä |

    Muuttajia ja heidän oikeuksiaan koskevat ennakoivat politiikat |

    Toimet | Vastuutaho | Aikataulu |

    Vihreä kirja oikeudesta perheenyhdistämiseen | Komissio | 2010 |

    Ehdotus oikeudesta perheenyhdistämiseen annetun direktiivin 2003/86/EY muuttamiseksi | Komissio | 2012 |

    Maahanmuuttosäännöstö – laillista maahanmuuttoa koskevan lainsäädännön konsolidointi, jossa otetaan huomioon voimassa olevan lainsäädännön arviointi ja yksinkertaistamistarpeet ja tarvittaessa laajennetaan voimassa olevia säännöksiä koskemaan EU:n lainsäädännön soveltamisalaan tällä hetkellä kuulumattomia työntekijäryhmiä | Komissio | 2013 |

    Kotouttaminen |

    Toimet | Vastuutaho | Aikataulu |

    Päättäjille ja käytännön toimijoille tarkoitetun kotouttamiskäsikirjan kolmannen laitoksen julkaiseminen | Komissio | 2010 |

    Kertomus vuonna 2010 järjestettävää kotouttamista käsittelevää ministerikokousta varten | Komissio | 2010 |

    Tiedonanto kotouttamista koskevasta EU:n ohjelmasta, joka käsittäisi myös koordinointimekanismin kehittämisen | Komissio | 2011 |

    Tehokkaat politiikat laittoman maahanmuuton torjumiseksi |

    Toimet | Vastuutaho | Aikataulu |

    Tiedonanto takaisinottosopimusten arvioinnista ja johdonmukaisen takaisinottostrategian kehittämisestä ottaen huomioon yleiset suhteet asianomaiseen maahan, mukaan lukien sellaisiin kolmansiin maihin sovellettava yhteinen lähestymistapa, jotka eivät tee yhteistyötä omien kansalaistensa takaisinotossa | Komissio | 2010 |

    Tiedonanto yhteisen palauttamispolitiikan arvioinnista ja sen tulevasta kehityksestä (mukaan luettuina takaisinotettavien henkilöiden palauttamisen ja uudelleenkotouttamisen tueksi toteutettavat toimenpiteet ja valmiuksien kehittäminen kolmansissa maissa; paluu- ja uudelleenkotouttamismahdollisuuksista tiedottaminen kohdemaissa; yhteyshenkilöiden verkoston perustaminen alkuperä- ja kauttakulkumaihin) | Komissio | 2011 |

    Säädösehdotus laittomassa maahantulossa, kauttakulussa ja maassa oleskelussa avustamisen määrittelystä annetun direktiivin 2002/90/EY muuttamisesta (ja mahdollisesta yhdistämisestä rikosoikeudellisten puitteiden vahvistamisesta laittomassa maahantulossa, kauttakulussa ja maassa oleskelussa avustamisen ehkäisemistä varten tehtyyn puitepäätökseen 2002/946/YOS) | Komissio | 2012 |

    Kertomus maassa laittomasti oleskelevien kolmansien maiden kansalaisten työnantajiin kohdistettavia seuraamuksia ja toimenpiteitä koskevista vähimmäisvaatimuksista annetusta direktiivistä 2009/52/EY | Komissio | 2014 |

    Kertomus palauttamista koskevan direktiivin 2008/115/EY täytäntöönpanosta | Komissio | 2014 |

    Jatketaan takaisinottosopimuksista neuvottelemista ja sopimusten tekemistä keskeisten kolmansien maiden kanssa ja selvitetään mahdollisuuksia takaisinottosopimusten tekemiseksi muiden kolmansien maiden kanssa | Komissio | käynnissä |

    Ilman huoltajaa olevat alaikäiset |

    Toimet | Vastuutaho | Aikataulu |

    Tiedonanto toimintasuunnitelmasta, jossa käsiteltäisiin ilman huoltajaa olevien alaikäisten tilannetta maahanmuuttoprosessissa | Komissio | 2010 |

    Turvapaikka-asiat: yhteinen suojelun ja solidaarisuuden alue |

    Yhteinen suojelun alue |

    Toimet | Vastuutaho | Aikataulu |

    Sellaisen yhteisen koulutuspohjan kehittäminen kansallisia turvapaikkaviranomaisia varten, joka perustuisi erityisesti eurooppalaiseen turvapaikka-alan koulutusohjelmaan | EASO | 2011 |

    Tiedonanto Eurodac-järjestelmän kehittämisestä ja erityisesti mahdollisuudesta kehittää siitä väline, jolla tuetaan koko yhteistä eurooppalaista turvapaikkajärjestelmää | Komissio | 2012 |

    Tiedonanto unionin sisällä toteutettavan turvapaikkahakemusten yhteiskäsittelyn tarkoituksenmukaisuudesta, mahdollisuuksista ja ongelmista sekä sen oikeudellisista ja käytännön vaikutuksista | Komissio | 2014 |

    Komission kertomus oikeudellisista ja käytännön seurauksista, joita olisi unionin liittymisellä Geneven yleissopimukseen ja sen vuonna 1967 laadittuun pöytäkirjaan | Komissio | 2013 |

    Ensimmäinen arviointikertomus Euroopan turvapaikka-asioiden tukiviraston vaikutuksesta käytännön yhteistyöhön ja yhteiseen eurooppalaiseen turvapaikkajärjestelmään | Komissio | 2013 |

    Komission tiedonanto kansainvälistä suojelua saavien henkilöiden suojeluaseman siirtämistä ja turvapaikkapäätösten vastavuoroista tunnustamista koskevasta kehyksestä | Komissio | 2014 |

    Yhteisten menetelmien kehittäminen turvapaikkapäätösten eroavuuksien vähentämiseksi | EASO |

    Vastuun jakaminen ja solidaarisuus jäsenvaltioiden kesken |

    Toimet | Vastuutaho | Aikataulu |

    Sellaisen jäsenvaltioiden kansallisten turvapaikkajärjestelmien arviointia ja valmiuksiin liittyvien ongelmien toteamista koskevan mekanismin perustaminen, jonka avulla jäsenvaltiot voivat tukea toisiaan valmiuksien kehittämisessä | Komissio | 2011 |

    Tiedonanto EU:n sisäisen solidaarisuuden lujittamisesta | Komissio | 2011 |

    Sellaisten menettelyjen arviointi ja kehittäminen, joilla helpotetaan virkamiesten lähettämistä niiden jäsenvaltioiden avuksi, joilla on huomattavia paineita turvapaikanhakijoiden määrän vuoksi | EASO | 2011 |

    Turvapaikka-asioiden ulkoinen ulottuvuus |

    Toimet | Vastuutaho | Aikataulu |

    Strategisen kumppanuuden solmiminen UNHCR:n (Yhdistyneiden Kansakuntien pakolaisasiain päävaltuutetun virasto) kanssa | Komissio | 2011 |

    EU:n uudelleensijoittamisohjelman väliarviointi | Komissio | 2012 |

    Tiedonanto uusista lähestymistavoista tärkeimpiä kauttakulkumaita koskevien turvapaikkamenettelyjen käytössä | Komissio | 2013 |

    Ehdotus EU:n uudelleensijoittamisohjelman parantamisesta | Komissio | 2014 |

    Vuosikertomukset EU:n uudelleensijoittamistoimista | Komissio | käynnissä |

    Uusien alueellisten suojeluohjelmien kehittäminen ja käynnistäminen muun muassa Afrikan sarven alueella | Komissio | käynnissä |

    Rakennetaan globaalia Eurooppaa

    Eurooppa globaalistuneessa maailmassa – vapauden, turvallisuuden ja oikeuden alueen ulkoinen ulottuvuus |

    EU:n vapauden, turvallisuuden ja oikeuden aluetta koskevan politiikan ulkoinen ulottuvuus on yhä tiiviimmin sidoksissa tämän politiikan sisäisiin näkökohtiin ja vaikuttaa ratkaisevasti Tukholman ohjelman tavoitteiden toteutumiseen. Unionin on jatkettava oikeus-, vapaus- ja turvallisuusasioiden ulkoisen ulottuvuuden tehokasta ja johdonmukaista täytäntöönpanoa ja tehtävä myös säännöllisesti sitä koskevia arviointeja. |

    Toimet | Vastuutaho | Aikataulu |

    Määräajoin annettavat kertomukset Tukholman ohjelman ulkoisen ulottuvuuden täytäntöönpanon edistymisestä | Komissio | 2011–2014 |

    Vahvempi ulkoinen ulottuvuus |

    Toimet | Vastuutaho | Aikataulu |

    Oikeus-, vapaus- ja turvallisuusasioita koskevan asiantuntemuksen edistäminen keskeisissä EU:n edustustoissa tarjoamalla riittävästi alan politiikkoihin liittyvää tietoa ja koulutusta sekä sijoittamalla oikeus-, vapaus- ja turvallisuusasioiden asiantuntijoita joissakin merkittävissä kolmansissa maissa sijaitseviin EU:n edustustoihin | Komissio | 2010–2014 |

    EU:n jäsenvaltioiden yhteyshenkilöitä olisi kannustettava tehostamaan yhteistyötään sekä tietojen ja parhaiden toimintatapojen vaihtoa | Jäsenvaltiot Neuvosto Komissio | 2010–2014 |

    Kertomus, jossa esitellään keinoja varmistaa, että EU:n ja jäsenvaltioiden toimet täydentävät toisiaan | Komissio | 2011 |

    Ks. jakso Huolehditaan Euroopan turvallisuudesta, jossa annetaan tietoja ETPP-poliisioperaatioiden ja Europolin yhteistyöhön liittyvistä toimista |

    Ihmisoikeudet |

    Toimet | Vastuutaho | Aikataulu |

    Tiedonanto ihmisoikeuksia koskevasta EU:n toimintasuunnitelmasta, jolla edistetään sen arvoja oikeus- ja sisäasioiden alaa koskevien politiikkojen ulkoisessa ulottuvuudessa | Komissio | 2011 |

    Ensisijaisten aihekohtaisten toimien jatkaminen uusin välinein |

    Toimet | Vastuutaho | Aikataulu |

    Ks. jakso Huolehditaan Euroopan turvallisuudesta, jossa annetaan tietoja toimista, jotka liittyvät mahdollisiin yhteistyösopimuksiin kolmansien maiden kanssa ihmiskaupan ja ihmisten salakuljetuksen torjunnan tehostamiseksi, sekä radikalisoitumisen ja terrorismiin värväyksen ehkäisemistoimista ja elintärkeiden infrastruktuurien suojelusta |

    Sopimukset kolmansien maiden kanssa |

    Toimet | Vastuutaho | Aikataulu |

    Ks. jakso Varmistetaan perusoikeuksien suojelu, jossa annetaan tietoja toimista, jotka liittyvät unionin johdonmukaiseen lainsäädäntökehykseen henkilötietojen siirtämiselle kolmansiin maihin lainvalvontatarkoituksia varten, ja jakso Vahvistetaan luottamusta Euroopan oikeudenkäyttöalueeseen, jossa annetaan tietoja toimista, jotka liittyvät sopimuksiin kolmansien maiden kanssa, erityisesti oikeudellista yhteistyötä yksityisoikeudellisissa ja rikosasioissa koskeviin sopimuksiin |

    Maantieteelliset painopisteet ja kansainväliset järjestöt |

    Toimet | Vastuutaho | Aikataulu |

    Länsi-Balkan |

    Edistetään oikeuslaitoksen uudistamista ja korruption ja järjestäytyneen rikollisuuden torjuntaa laajentumisprosessissa, erityisesti vahvistamalla valvontajärjestelmää ja kohdentamalla apu paremmin | Komissio | 2010 |

    Ks. jakso Huolehditaan Euroopan turvallisuudesta, jossa annetaan tietoja Länsi-Balkanin maiden kanssa viisumiasioista käytävien vuoropuhelujen päätökseen saattamista koskevista toimista |

    Turkki |

    Turkin kanssa tehtävää yhteistyötä koskeva toimintasuunnitelma | Komissio | 2010 |

    Ks. jakso Varmistetaan EU:n toiminnan solidaarisuus ja vastuullisuus, jossa annetaan tietoja Turkin kanssa takaisinottosopimuksesta käytäviä neuvotteluja koskevista toimista |

    Euroopan naapuruuspolitiikka – Itäinen kumppanuus |

    Toimintasuunnitelma itäisen kumppanuuden maille oikeus- ja sisäasioista, joihin sisältyvät liikkuvuuteen liittyvät asiat kuten viisumit ja asteittainen viisumivapauden käyttöönotto pitkän aikavälin tavoitteena yksittäisten kumppanuusmaiden tapauksessa, muuttoliike, rajaturvallisuus sekä vuoropuhelu kumppanuusmaiden kanssa turvallisuuteen liittyvistä näkökohdista | Komissio | 2010 |

    Ks. jakso Huolehditaan Euroopan turvallisuudesta, jossa annetaan tietoja viisumimenettelyjen helpottamista koskevista sopimuksista itäisen kumppanuuden maiden kanssa |

    Toimet, joilla edistetään vakautta ja turvallisuutta Mustanmeren alueella Mustanmeren synergiaa koskevan alueellisen yhteistyöaloitteen perusteella Nämä toimet täydentävät itäiseen kumppanuuteen liittyviä toimia |

    Euroopan naapuruuspolitiikka – Välimeren unioni |

    Välimeren unionia koskeva suunnitelma, Barcelonan prosessin ja Euro–Välimeri-kumppanuuden puitteissa aloitetun työn tehostaminen, erityisesti (meriteitse tapahtuvan) muuttoliikkeen, rajojen valvonnan, huumausainekaupan ennaltaehkäisyn ja torjumisen, pelastuspalvelun, lainvalvonnan ja oikeudellisen yhteistyön alalla | Komissio | 2010 |

    Ks. jakso Varmistetaan EU:n toiminnan solidaarisuus ja vastuullisuus, joka sisältää tietoja Marokon, Algerian ja Egyptin kanssa takaisinottosopimuksesta käytäviä neuvotteluja koskevista toimista |

    Yhdysvallat |

    Oikeuden, vapauden ja turvallisuuden alueen transatlanttisen yhteistyön tehostamisesta 28. lokakuuta 2009 annetun EU:n ja Yhdysvaltojen yhteisen julistuksen seuranta | Komissio | käynnissä |

    Ks. jakso Varmistetaan perusoikeuksien suojelu, jossa annetaan tietoja toimista, jotka liittyvät henkilötietojen suojaa koskevaan EU:n ja Yhdysvaltojen sopimukseen lainvalvontatarkoituksia varten; jakso Vahvistetaan luottamusta Euroopan oikeudenkäyttöalueeseen, jossa annetaan tietoja toimista, jotka liittyvät EU:n ja Yhdysvaltojen keskinäistä oikeusapua ja rikoksen johdosta tapahtuvaa luovuttamista koskevien sopimusten täytäntöönpanoon; jakso Huolehditaan Euroopan turvallisuudesta, jossa annetaan tietoja toimista, jotka liittyvät EU:n ja Yhdysvaltojen pitkäaikaiseen sopimukseen rahaliikenteen sanomanvälitystietojen käsittelystä ja siirtämisestä terrorismin rahoituksen jäljittämisohjelmaa varten, radikalisoitumisilmiön ulkoisia näkökohtia koskevan tarkastelun jatkamiseen erityisesti Yhdysvaltojen kanssa, sekä EU:n ja Yhdysvaltojen välisen oikeudellisen ja poliisiyhteistyön vahvistamiseen tietoverkkorikollisuuden torjunnassa |

    Venäjä |

    Yhteistä vapauden, turvallisuuden ja oikeuden aluetta Venäjän kanssa koskevan etenemissuunnitelman täytäntöönpano | Komissio | käynnissä |

    Ks. jakso Huolehditaan Euroopan turvallisuudesta, jossa annetaan tietoja toimista, jotka liittyvät neuvotteluihin EU:n ja Venäjän välisestä tarkistetusta viisumimenettelyjen helpottamista koskevasta sopimuksesta sekä viisumimenettelyjen helpottamista ja takaisinottoa koskevien sopimusten täytäntöönpanon seurantaan ja neuvotteluihin huumausaineiden lähtöaineita koskevasta sopimuksesta |

    EU–Afrikka |

    Ks. jakso Huolehditaan Euroopan turvallisuudesta, jossa annetaan tietoja ihmiskaupan torjuntaan Länsi-Afrikassa liittyvistä toimista; jakso Varmistetaan EU:n toiminnan solidaarisuus ja vastuullisuus, jossa annetaan tietoja Rabatin/Pariisin prosessien seurantaan sekä muuttoliikkeen, liikkuvuuden ja työllisyyden aloilla toteutettavan EU:n ja Afrikan kumppanuuden täytäntöönpanoon liittyvistä toimista; Eurooppa-neuvoston kesäkuussa 2009 Välimeren alueen muuttoliikkeestä ja Marokon, Algerian ja Egyptin kanssa käytävistä takaisinottoa koskevista neuvotteluista antamiin päätelmiin liittyvistä jatkotoimista sekä keskustelujen jatkamisesta Libyan kanssa tehtyyn puitesopimukseen sisältyvistä muuttoliikettä koskevista kysymyksistä, takaisinotto ja rajaturvallisuus mukaan luettuina; Tripolin prosessin uudelleen käynnistämisestä; ja Afrikan sarven alueellisesta suojeluohjelmasta |

    Kiina ja Intia |

    Kiinan ja Intian kanssa terrorismin torjunnasta, teollis- ja tekijänoikeuksista, muuttoliikkeestä, laittoman muuttoliikkeen torjumisesta ja oikeudellisesta yhteistyöstä käytävän vuoropuhelun edistäminen ja ihmisoikeusvuoropuhelun jatkaminen Kiinan kanssa (ks. jakso Huolehditaan Euroopan turvallisuudesta, jossa annetaan tietoja teollis- ja tekijänoikeuksien valvontaa tullissa koskevasta EU:n ja Kiinan toimintasuunnitelmasta) |

    Ks. jakso Varmistetaan EU:n toiminnan solidaarisuus ja vastuullisuus, jossa annetaan tietoja toimista, jotka liittyvät muuttoliikettä koskevaan vuoropuheluun ja yhteistyöhön Intian kanssa sekä EU:n ja Kiinan takaisinottosopimukseen |

    Brasilia |

    Brasilian kanssa tehdyn strategisen kumppanuuden ja yhteisen toimintasuunnitelman täytäntöönpano ja kehittäminen |

    EU–Latinalaisen Amerikan ja Karibian maat ja Keski-Aasian maat |

    Ks. jakso Dynaaminen ja kokonaisvaltainen muuttoliikepolitiikka, jossa annetaan tietoja toimista, jotka liittyvät Aasian avainmaiden kanssa käytävään muuttoliikevuoropuheluun ja yhteistyön tehostamiseen EU:n etujen kannalta tärkeiden Keski-Aasian maiden kanssa sekä EU:n ja Latinalaisen Amerikan ja Karibian maiden välisen muuttoliikevuoropuhelun kehittämiseen; ks. jakso Huolehditaan Euroopan turvallisuudesta, jossa annetaan tietoja huumausaineita koskevasta EU:n ja Latinalaisen Amerikan ja Karibian maiden yhteistyöstä |

    Afganistan, Pakistan, Irak ja Bangladesh |

    Ks. jakso Huolehditaan Euroopan turvallisuudesta, jossa annetaan tietoja huumausaineita koskevan yhteistyön tehostamiseen ja terrorismia koskevaan yhteistyöhön liittyvistä toimista; jakso Varmistetaan EU:n toiminnan solidaarisuus ja vastuullisuus, jossa annetaan tietoja muuttoliikkeeseen liittyvästä yhteistyöstä, takaisinottosopimuksista kyseisten maiden kanssa ja pakolaistilanteesta |

    Kansainväliset järjestöt sekä eurooppalaisten ja kansainvälisten normien edistäminen |

    Toimet | Vastuutaho | Aikataulu |

    Yhteistyö Euroopan neuvoston kanssa vuonna 2006 allekirjoitetun yhteisymmärryspöytäkirjan pohjalta ja sen tärkeiden yleissopimusten kuten laitonta kauppaa, ihmiskauppaa, tietosuojaa, lasten suojelua, tietoverkkorikollisuutta ja korruptiota koskevien yleissopimusten täytäntöönpanon tukeminen | Komissio Neuvosto | käynnissä |

    Jatketaan kansainvälistä yksityisoikeutta koskevan Haagin konferenssin tukemista ja kannustetaan kumppaneita ratifioimaan yleissopimukset, joissa EU on tai tulee olemaan sopimuspuolena tai joissa kaikki jäsenvaltiot ovat sopimuspuolia | Komissio | käynnissä |

    Poliittisista painopisteistä toimiin ja tuloksiin

    Johdonmukaisuuden lisääminen |

    Toimi | Vastuutaho | Aikataulu |

    Tiedonanto menettelyistä, joilla Euroopan parlamentti yhdessä kansallisten parlamenttien kanssa valvoo Europolin toimintaa | Komissio | 2011 |

    Tiedonanto menettelytavoista, jotka koskevat Euroopan parlamentin ja kansallisten parlamenttien osallistumista Eurojustin toiminnan arviointiin | Komissio | 2011 |

    Arviointi |

    Toimi | Vastuutaho | Aikataulu |

    Tiedonanto oikeus- ja sisäasioita koskevien politiikkojen arvioinnista | Komissio | 2010 |

    Ehdotus jäsenvaltioiden korruptiontorjuntapolitiikkojen arviointimenetelmäksi | Komissio | 2011 |

    Ehdotus rikosoikeudellisen yhteistyön arviointimenetelmäksi | Komissio | 2012 |

    Koulutus |

    Toimi | Vastuutaho | Aikataulu |

    Tiedonanto kaikille oikeusalan ammateille annettavaa eurooppalaista koulutusta koskevasta toimintasuunnitelmasta | Komissio | 2011 |

    Tiedonanto sisäisen turvallisuuden alan ammattilaisille annettavaa eurooppalaista koulutusta koskevasta toimintasuunnitelmasta | Komissio | 2011 |

    Erasmus-ohjelman kaltaisia oikeusviranomaisten ja oikeusalan ammattilaisten vaihto-ohjelmia koskevat pilottihankkeet | Komissio | 2010–2012 |

    Erasmus-ohjelman kaltaisia lainvalvontaviranomaisten vaihto-ohjelmia koskevat pilottihankkeet | Komissio | 2010–2012 |

    Eurooppalaisen oikeusalan instituutin kehittäminen | Komissio | 2011–2012 |

    Tiedottaminen |

    Toimi | Vastuutaho | Aikataulu |

    Kohdennettu tiedotustoiminta, jolla tiedotetaan EU:n kansalaisille heidän kansalaisoikeuksistaan, erityisesti oikeudesta konsuliviranomaisten antamaan suojeluun kolmansissa maissa ja oikeudesta vapaaseen liikkuvuuteen ja oleskeluun EU:n alueella | Komissio | 2010 |

    Tietosuojaoikeuksista tiedottaminen | Komissio | käynnissä |

    Kuolemanrangaistusten vastainen tiedottaminen |

    Tiedottaminen yksilön oikeuksista rikosoikeudellisissa menettelyissä | Komissio | käynnissä |

    Rajatylittäviä liiketoimia helpottavista välineistä tiedottaminen | Komissio | käynnissä |

    Kuluttajan oikeuksista tiedottaminen | Komissio | käynnissä |

    Syrjinnänvastainen tiedottaminen | Komissio | käynnissä |

    Tiedottaminen tullin harjoittamasta teollis- ja tekijänoikeuksien valvonnasta ulkorajoilla | Komissio Jäsenvaltiot | käynnissä |

    Vuoropuhelu kansalaisyhteiskunnan kanssa |

    Toimet | Vastuutaho | Aikataulu |

    Lapsen oikeuksia käsittelevän eurooppalaisen foorumin kokoukset | Komissio | käynnissä |

    Euroopan kotouttamisfoorumin kokoukset | Komissio | käynnissä |

    Oikeusalan foorumin kokoukset | Komissio | käynnissä |

    Huumausaineita käsittelevän kansalaisyhteiskunnan foorumin kokoukset | Komissio | käynnissä |

    Euroopan sosiaalialan kansalaisjärjestöjen foorumin kanssa joka toinen vuosi järjestettävä kokous | Komissio | käynnissä |

    Rahoitus |

    Toimi | Vastuutaho | Aikataulu |

    Uusia rahoitusohjelmia ja varoja oikeus- ja sisäasioiden alalla koskevat ehdotukset, jotka perustuvat seuraavaan monivuotiseen rahoituskehykseen | Komissio | 2011–2013 |

    [1] Neuvoston asiakirja 17024/09, jonka Eurooppa-neuvosto hyväksyi 10. ja 11. joulukuuta 2009.

    [2] KOM(2009) 262: ”Vapauden, turvallisuuden ja oikeuden alue kansalaisia varten”.

    Top