Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 22020D0670

    Euroopan yhteisön ja sen jäsenvaltioiden sekä Keski-Afrikka-osapuolen välisellä ensivaiheen talouskumppanuussopimuksella perustetun talouskumppanuussopimuskomitean päätös N:o 1/2020, annettu 28 päivänä huhtikuuta 2020, sovittelun työjärjestyksen, välimiesmenettelyn työjärjestyksen ja välimiehiä koskevien menettelysääntöjen hyväksymisestä [2020/670]

    PUB/2020/361

    EUVL L 156, 19.5.2020, p. 22–34 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    Legal status of the document In force

    ELI: http://data.europa.eu/eli/dec/2020/670/oj

    19.5.2020   

    FI

    Euroopan unionin virallinen lehti

    L 156/22


    EUROOPAN YHTEISÖN JA SEN JÄSENVALTIOIDEN SEKÄ KESKI-AFRIKKA-OSAPUOLEN VÄLISELLÄ ENSIVAIHEEN TALOUSKUMPPANUUSSOPIMUKSELLA PERUSTETUN TALOUSKUMPPANUUSSOPIMUSKOMITEAN PÄÄTÖS N:o 1/2020,

    annettu 28 päivänä huhtikuuta 2020,

    sovittelun työjärjestyksen, välimiesmenettelyn työjärjestyksen ja välimiehiä koskevien menettelysääntöjen hyväksymisestä [2020/670]

    TALOUSKUMPPANUUSSOPIMUSKOMITEA, joka

    ottaa huomioon Euroopan yhteisön ja sen jäsenvaltioiden sekä Keski-Afrikka-osapuolen välisen ensivaiheen talouskumppanuussopimuksen, jäljempänä ’sopimus’, joka allekirjoitettiin Brysselissä 22 päivänä tammikuuta 2009 ja jota on sovellettu väliaikaisesti 4 päivästä elokuuta 2014, ja erityisesti sen 80 artiklan 1 kohdan ja sen 88 artiklan,

    sekä katsoo seuraavaa:

    (1)

    Sopimuksen ja tämän päätöksen mukaan Keski-Afrikka-osapuoli muodostuu Kamerunin tasavallasta.

    (2)

    Sopimuksen 80 artiklan 1 kohdassa määrätään, että sopimuksen VI osaston (Riitojen estäminen ja ratkaiseminen) 3 luvussa (Riitojen ratkaisumenettelyt) määrättyihin riitojenratkaisumenettelyihin sovelletaan työjärjestystä ja välimiehiä koskevia menettelysääntöjä, jotka talouskumppanuussopimuskomitea hyväksyy.

    (3)

    Sopimuksen 88 artiklan mukaan talouskumppanuussopimuskomitea voi päättää sopimuksen VI osaston (Riitojen estäminen ja ratkaiseminen) ja sen liitteiden muuttamisesta,

    ON HYVÄKSYNYT TÄMÄN PÄÄTÖKSEN:

    1 artikla

    1.   Tämän päätöksen liitteessä I oleva sovittelun työjärjestys vahvistetaan sopimuksen liitteeksi IV.

    2.   Tämän päätöksen liitteessä II oleva välimiesmenettelyn työjärjestys vahvistetaan sopimuksen liitteeksi V.

    3.   Tämän päätöksen liitteessä III olevat välimiehiä koskevat menettelysäännöt vahvistetaan sopimuksen liitteeksi VI.

    4.   Tämän artiklan 1–3 kohdassa tarkoitetut työjärjestykset ja menettelysäännöt eivät rajoita sopimuksessa määrättyjen tai talouskumppanuussopimuskomitean hyväksymien erityisten sääntöjen soveltamista.

    2 artikla

    Tämä päätös tulee voimaan päivänä, jona se allekirjoitetaan.

    Tehty Brysselissä 28 päivänä huhtikuuta 2020.

    Kamerunin tasavallan puolesta

    Alamine OUSMANE MEY

    Taloudesta, suunnittelusta ja kaavoituksesta vastaava ministeri

    Euroopan unionin puolesta

    Phil HOGAN

    Kauppapolitiikasta vastaava Euroopan komission jäsen


    LIITE I

    SOVITTELUN TYÖJÄRJESTYS

    1 artikla

    Soveltamisala

    1.   Tämän työjärjestyksen säännöt täydentävät ja täsmentävät Euroopan yhteisön ja sen jäsenvaltioiden sekä Keski-Afrikka-osapuolen ensivaiheen talouskumppanuussopimusta, jäljempänä ’sopimus’, ja erityisesti sen 69 artiklaa (Sovittelu).

    2.   Tämän työjärjestyksen tarkoituksena on antaa osapuolille mahdollisuus ratkaista osapuolten väliset riidat molempia osapuolia tyydyttävällä ratkaisulla kattavan ja nopean sovittelumenettelyn avulla.

    3.   Tämän työjärjestyksen soveltamiseksi ’sovittelu’ tarkoittaa mitä tahansa menettelyä, jossa osapuolet pyytävät avukseen sovittelijaa päästäkseen sovintoratkaisuun riita-asiassa, riippumatta siitä, mitä nimitystä kyseisestä menettelystä käytetään.

    2 artikla

    Menettelyn aloittaminen

    1.   Osapuoli voi milloin tahansa pyytää kirjallisesti, että osapuolet aloittavat sovittelumenettelyn. Pyynnön on oltava riittävän yksityiskohtainen, jotta siitä käy selvästi ilmi valituksen tehneen osapuolen valitus. Siinä on

    a)

    yksilöitävä kyseessä oleva toimenpide;

    b)

    annettava ilmoitus väitetyistä kielteisistä vaikutuksista, joita valituksen tehneen osapuolen näkemyksen mukaan toimenpiteellä on tai tulee olemaan osapuolten välisessä kaupassa;

    c)

    selostettava, miksi valituksen tehneen osapuolen näkemyksen mukaan on olemassa syy-yhteys toimenpiteen ja kyseisten vaikutusten välillä.

    2.   Sovittelumenettely voidaan aloittaa vain osapuolten yhteisellä sopimuksella. Kun osapuoli pyytää sovittelua 1 kohdan mukaisesti, toinen osapuoli harkitsee pyyntöä ja esittää kirjallisen vastauksen viiden päivän kuluessa pyynnön vastaanottamisesta. Muussa tapauksessa pyyntö katsotaan hylätyksi.

    3 artikla

    Sovittelijan valinta

    1.   Osapuolet valitsevat sovittelijan yhteisellä sopimuksella sovittelumenettelyn alussa viimeistään viidentoista päivän kuluttua sovittelupyyntöön annetun vastauksen vastaanottamisesta.

    2.   Sovittelija ei saa olla kummankaan osapuolen kansalainen, elleivät osapuolet toisin sovi.

    3.   Sovittelijan on vahvistettava kirjallisesti riippumattomuutensa ja puolueettomuutensa sekä olevansa käytettävissä sovittelumenettelyn varmistamiseksi.

    4.   Sovittelijan on noudatettava välimiehiä koskevia menettelysääntöjä tarvittavin mukautuksin.

    4 artikla

    Sovittelumenettelyn kulku

    1.   Sovittelija auttaa puolueettomasti ja avoimesti osapuolia selventämään kyseessä olevaa toimenpidettä ja sen mahdollisia vaikutuksia osapuolten väliseen kauppaan sekä pääsemään asiassa molempia osapuolia tyydyttävään ratkaisuun.

    2.   Sovittelija voi päättää asianmukaisimmasta tavasta selventää kyseessä olevaa toimenpidettä ja sen mahdollisia vaikutuksia osapuolten väliseen kauppaan. Sovittelija voi esimerkiksi järjestää osapuolten välisiä kokouksia, kuulla osapuolia yhdessä tai erikseen, pyytää alan asiantuntijoilta ja sidosryhmiltä apua tai kuulla niitä ja antaa osapuolille niiden mahdollisesti pyytämää lisätukea. Sovittelijan on kuitenkin kuultava osapuolia ennen avun pyytämistä alan asiantuntijoilta ja sidosryhmiltä tai ennen niiden kuulemista. Jos sovittelija haluaa tavata tai keskustella yhden osapuolen ja/tai sen neuvonantajan kanssa erikseen, hänen on ilmoitettava asiasta toiselle osapuolelle etukäteen tai mahdollisimman pian ensimmäisen osapuolen tapaamisen tai yksipuolisen yhteydenpidon jälkeen.

    3.   Sovittelija voi tarjota neuvoja ja ehdottaa osapuolille ratkaisua, jonka ne voivat hyväksyä tai hylätä, tai osapuolet voivat sopia erilaisesta ratkaisusta. Sovittelija ei saa kuitenkaan antaa neuvoja tai esittää näkemyksiä siitä, onko kyseessä oleva toimenpide tämän sopimuksen mukainen.

    4.   Menettely toteutetaan sen osapuolen alueella, jolle pyyntö osoitettiin, tai osapuolten yhteisestä sopimuksesta missä tahansa muualla tai millä tahansa muulla tavalla.

    5.   Osapuolet pyrkivät pääsemään molempia osapuolia tyydyttävään ratkaisuun kuudenkymmenen päivän kuluessa sovittelijan nimittämisestä. Ennen lopullista ratkaisua osapuolet voivat harkita mahdollisia väliaikaisia ratkaisuja, erityisesti jos toimenpide liittyy pilaantuviin tavaroihin.

    6.   Ratkaisu voidaan hyväksyä talouskumppanuussopimuskomitean päätöksellä. Molempia osapuolia tyydyttävät ratkaisut asetetaan yleisön saataville, jolleivät osapuolet toisin päätä. Yleisölle ilmoitettu versio ei kuitenkaan saa sisältää tietoja, jotka jompikumpi osapuoli katsoo luottamuksellisiksi.

    7.   Osapuolten pyynnöstä sovittelija antaa osapuolille kirjallisesti raporttiluonnoksen, jossa on tiivistelmä menettelyn kohteena olevasta toimenpiteestä ja menettelyn seurauksena mahdollisesti saavutetusta molempia osapuolia tyydyttävästä ratkaisusta, myös mahdollisista väliaikaisista ratkaisuista. Sovittelijan on annettava osapuolille viisitoista päivää aikaa esittää huomautuksensa raporttiluonnoksesta. Osapuolten määräajassa antamia huomautuksia tarkasteltuaan sovittelija antaa lopullisen, tosiseikkoihin pohjautuvan kirjallisen raportin osapuolille viidentoista päivän kuluessa. Tosiseikkoihin pohjautuvaan raporttiin ei saa sisältyä minkäänlaista sopimuksen tulkintaa.

    5 artikla

    Sovittelumenettelyn päättäminen

    Menettely päättyy

    a)

    molempia osapuolia tyydyttävän ratkaisun hyväksymispäivänä;

    b)

    päivänä, jona sovittelija osapuolia kuultuaan antaa kirjallisen ilmoituksen siitä, että sovittelua ei enää kannata jatkaa;

    c)

    päivänä, jona osapuoli antaa kirjallisen ilmoituksen, jonka tämä tekee tarkasteltuaan sovittelumenettelyssä esitettyjä molempia osapuolia tyydyttäviä ratkaisuja ja sovittelijan mahdollisesti antamia neuvoja ja ehdotuksia. Tällaista ilmoitusta ei voi tehdä ennen tämän työjärjestyksen 4 artiklan 5 kohdassa tarkoitetun määräajan päättymistä; tai

    d)

    päivänä, jona osapuolet tekevät missä tahansa menettelyn vaiheessa sopimuksen.

    6 artikla

    Molempia osapuolia tyydyttävän ratkaisun täytäntöönpano

    1.   Jos osapuolet ovat sopineet molempia osapuolia tyydyttävästä ratkaisusta, molempien osapuolten on toteutettava tarvittavat toimenpiteet sen täytäntöön panemiseksi sovitussa aikataulussa.

    2.   Molempia osapuolia tyydyttävää ratkaisua täytäntöön panevan osapuolen on sovitussa aikataulussa ilmoitettava toiselle osapuolelle kirjallisesti kaikista kyseisen ratkaisun täytäntöön panemiseksi toteutetuista toimenpiteistä.

    7 artikla

    Luottamuksellisuus ja suhde riitojen ratkaisuun

    1.   Kaikki sovittelua koskevat tiedot on pidettävä luottamuksellisina, paitsi jos laki vaatii niiden julkistamista tai niiden julkistaminen on tarpeen sovittelun tuloksena syntyvän osapuolten välisen sopimuksen täytäntöönpanemiseksi.

    2.   Rajoittamatta tämän työjärjestyksen 4 artiklan 6 kohdan soveltamista kaikki menettelyn vaiheet, mukaan luettuina kaikki neuvot tai ehdotetut ratkaisut, ovat luottamuksellisia, elleivät osapuolet toisin sovi. Osapuoli voi kuitenkin julkistaa sen, että sovittelu on käynnissä. Salassapitovelvollisuus ei koske tosiseikkoja, jotka ovat jo julkisia.

    3.   Sovittelumenettelyllä ei rajoiteta tässä sopimuksessa tai missä tahansa muussa asiaan kuuluvassa sopimuksessa vahvistettujen riitojenratkaisua koskevien määräysten mukaisia osapuolten oikeuksia ja velvollisuuksia.

    4.   Osapuolten ei tarvitse neuvotella ennen sovittelumenettelyn aloittamista. Osapuolen tulisi kuitenkin periaatteessa soveltaa sopimuksen muita asiaan kuuluvia yhteistyötä tai neuvotteluja koskevia määräyksiä ennen sovittelumenettelyn aloittamista.

    5.   Osapuoli ei voi muiden tämän sopimuksen tai minkään muun asiaan kuuluvan sopimuksen mukaisten riitojenratkaisumenettelyjen yhteydessä käyttää tai esittää todisteena eikä välimiespaneeli saa ottaa huomioon

    a)

    toisen osapuolen sovittelumenettelyn aikana esittämiä kantoja tai tämän työjärjestyksen 4 artiklan 1 ja 2 kohdan nojalla kerättyjä tietoja;

    b)

    sitä seikkaa, että toinen osapuoli on ilmoittanut olevansa valmis hyväksymään sovittelun kohteena olevaa toimenpidettä koskevan ratkaisun;

    c)

    sovittelijan antamia neuvoja tai tekemiä ehdotuksia.

    6.   Jolleivät osapuolet toisin sovi, sovittelija ei saa toimia tämän sopimuksen tai Maailman kauppajärjestön (WTO) perustamissopimuksen alaisessa riitojenratkaisumenettelyssä välimiespaneelin jäsenenä samassa asiassa, jossa hän on ollut sovittelijana.

    8 artikla

    Välimiesmenettelyn työjärjestyksen soveltaminen

    Välimiesmenettelyn työjärjestyksen 3 artiklaa (Tiedoksianto), rajoittamatta kuitenkaan tämän työjärjestyksen 4 artiklan 2 kohdan soveltamista, 15 artiklaa (Kustannukset), 16 artiklaa (Menettelyn, käännösten ja tulkkauksen työkieli) ja 17 artiklaa (Määräaikojen laskeminen) sovelletaan soveltuvin osin.

    9 artikla

    Tarkistaminen

    Viiden vuoden kuluttua tämän päätöksen voimaantulosta osapuolet neuvottelevat mahdollisesta tarpeesta muuttaa sovittelujärjestelmää saatujen kokemusten perusteella ja ottaen huomioon mahdollisen vastaavan järjestelmän kehittämisen WTO:ssa.


    LIITE II

    VÄLIMIESMENETTELYN TYÖJÄRJESTYS

    1 artikla

    Määritelmät

    Tässä työjärjestyksessä tarkoitetaan

    ’neuvonantajalla’ luonnollista henkilöä, jonka osapuoli on palkannut neuvomaan tai avustamaan itseään välimiesmenettelyssä;

    ’välimiespaneelilla’ sopimuksen 71 artiklan mukaisesti perustettua paneelia;

    ’välimiehellä’ sopimuksen 71 artiklan mukaisesti perustetun välimiespaneelin jäsentä;

    ’avustajalla’ luonnollista henkilöä, joka välimiehen toimeksiannon mukaisesti suorittaa tutkimuksia tai avustaa välimiestä;

    ’päivällä’ kalenteripäivää, jollei toisin mainita;

    ’osapuolen edustajalla’ osapuolen ministeriön, viraston tai muun julkisen elimen nimeämää työntekijää tai luonnollista henkilöä, joka edustaa osapuolta tähän sopimukseen liittyvässä riidassa;

    ’valituksen kohteena olevalla osapuolella’ osapuolta, jonka väitetään rikkovan tämän sopimuksen 67 artiklassa tarkoitettuja määräyksiä;

    ’valituksen tehneellä osapuolella’ osapuolta, joka pyytää välimiespaneelin asettamista sopimuksen 70 artiklan mukaisesti.

    2 artikla

    Soveltamisala

    1.   Tämä työjärjestys täydentää ja täsmentää Euroopan yhteisön ja sen jäsenvaltioiden sekä Keski-Afrikka-osapuolen ensivaiheen talouskumppanuussopimusta, jäljempänä ’sopimus’, ja erityisesti sen välimiesmenettelyä koskevia 70 artiklaa ja sitä seuraavia artikloja.

    2.   Tämän työjärjestyksen tarkoituksena on antaa osapuolille mahdollisuus ratkaista osapuolten väliset mahdolliset riidat molempia osapuolia tyydyttävällä ratkaisulla välimiesmenettelyn avulla.

    3 artikla

    Tiedoksiannot

    1.   Tämän työjärjestyksen soveltamiseksi ’tiedoksinannolla’ tarkoitetaan kaikkia pyyntöjä, ilmoituksia, kirjallisia lausumia tai muita välimiesmenettelyyn liittyviä asiakirjoja, siten että

    a)

    tiedoksiannot, jotka on laatinut välimiespaneeli, lähetetään molemmille osapuolille samanaikaisesti;

    b)

    tiedoksiannot, jotka on laatinut jompikumpi osapuolista ja jotka on osoitettu välimiespaneelille, toimitetaan jäljennöksenä samaan aikaan toiselle osapuolelle; ja

    c)

    tiedoksiannot, jotka on laatinut jompikumpi osapuolista ja jotka on osoitettu toiselle osapuolelle, toimitetaan jäljennöksenä samaan aikaan välimiespaneelille tarpeen mukaan.

    2.   Kaikki tiedoksiannot on tehtävä sähköpostitse tai tarvittaessa muulla televiestintävälineellä, jolla asiakirjan lähettämisestä jää tosite. Jollei toisin todisteta, tiedoksianto katsotaan toimitetuksi sen lähettämispäivänä.

    3.   Kaikki tiedoksiannot on osoitettava Euroopan unionin komission kauppapolitiikan pääosastolle sekä sopimuksen täytäntöönpanosta vastaavalle Kamerunin ministeriölle.

    4.   Tiedoksiannoissa olevat vähäiset kirjoitusvirheet voidaan oikaista toimittamalla uusi tiedoksianto, johon tehdyt muutokset on merkitty selvästi.

    5.   Jos tiedoksiannon toimittamiselle asetettu viimeinen määräpäivä osuu viralliselle vapaapäivälle Keski-Afrikka-osapuolessa tai Euroopan unionissa, tiedoksianto voidaan toimittaa seuraavana arkipäivänä. Mitään tiedoksiantoja ei katsota vastaanotetuksi virallisena vapaapäivänä.

    6.   Sen mukaan, mitä riita koskee, kaikista talouskumppanuussopimuskomitealle tämän työjärjestyksen mukaisesti osoitetuista tiedoksiannoista on toimitettava jäljennös myös muille asianomaisille institutionaalisille elimille.

    4 artikla

    Välimiesten nimittäminen

    1.   Jos välimies valitaan sopimuksen 71 artiklan mukaisesti arvalla, talouskumppanuussopimuskomitean puheenjohtaja tai tämän edustaja ilmoittaa viipymättä osapuolille arvonnan päivämäärästä, kellonajasta ja paikasta.

    2.   Osapuolet ovat läsnä arvonnassa.

    3.   Talouskumppanuussopimuskomitean puheenjohtaja tai tämän edustaja ilmoittaa kullekin valitulle henkilölle kirjallisesti nimeämisestä välimieheksi. Kunkin henkilön on vahvistettava molemmille osapuolille olevansa käytettävissä viiden päivän kuluessa siitä, kun hänelle on ilmoitettu nimityksestä.

    4.   Jos sopimuksen 85 artiklassa tarkoitettua välimiesten luetteloa ei ole laadittu tai jos se ei sisällä riittävästi nimiä silloin kun sopimuksen 71 artiklan 2 kohdan mukainen pyyntö tehdään, talouskumppanuussopimuskomitean puheenjohtaja valitsee välimiehet arvalla niiden henkilöiden joukosta, joita joko toinen tai molemmat osapuolet ovat virallisesti ehdottaneet ja jotka täyttävät sopimuksen 85 artiklan 2 kohdassa määritetyt edellytykset.

    5 artikla

    Osapuolten ja välimiespaneelin väliset neuvottelut

    1.   Jolleivät osapuolet toisin sovi, ne kokoontuvat välimiespaneelin kanssa seitsemän päivän kuluessa sen asettamisesta määrittääkseen osapuolten tai välimiespaneelin tarpeellisiksi katsomat asiat, kuten

    a)

    välimiehille maksettavat palkkiot ja kulukorvaukset, joiden on oltava WTO:n normien mukaiset;

    b)

    kunkin välimiehen avustajan palkkio, jonka kokonaismäärä on enintään 50 prosenttia kyseisen välimiehen palkkioista;

    c)

    menettelyn aikataulu.

    Välimiehet ja osapuolten edustajat voivat osallistua tähän kokoukseen puhelin- tai videoyhteyden kautta.

    2.   Jolleivät osapuolet viiden päivän kuluessa välimiespaneelin asettamisesta toisin sovi, välimiespaneelin tehtävänä on

    ”tarkastella sopimuksen asianomaisten määräysten perusteella välimiespaneelin asettamista koskevassa pyynnössä tarkoitettua asiaa ja päättää, onko tarkasteltavana oleva toimenpide sopimuksen 67 artiklan mukainen, sekä antaa tuomio sopimuksen 73, 83 ja 84 artiklan mukaisesti”.

    3.   Osapuolet ilmoittavat sovitusta tehtävästä välimiespaneelille kolmen päivän kuluessa siitä, kun siitä on sovittu.

    6 artikla

    Kirjalliset lausumat

    Valituksen tehneen osapuolen on toimitettava ensimmäinen kirjallinen lausumansa kahdenkymmenen päivän kuluessa välimiespaneelin asettamispäivästä. Valituksen kohteena olevan osapuolen on toimitettava kirjallinen vastineensa kahdenkymmenen päivän kuluessa ensimmäisen kirjallisen lausuman toimittamispäivästä.

    7 artikla

    Välimiespaneelien työ

    1.   Välimiespaneelin puheenjohtaja toimii puheenjohtajana kaikissa paneelin kokouksissa. Välimiespaneeli voi valtuuttaa puheenjohtajansa tekemään hallinnollisia ja menettelytapapäätöksiä kyseessä olevalla alalla.

    2.   Tämän työjärjestyksen 9 artiklan mukaisesti välimiehet ja paikalle kutsutut ovat läsnä istunnoissa. Jollei sopimuksessa tai tässä työjärjestyksessä toisin määrätä, välimiespaneeli voi hoitaa tehtäviään erilaisin välinein kuten puhelimitse, faksitse tai tietokoneyhteyksin.

    3.   Ainoastaan välimiehet voivat osallistua välimiespaneelin päätösneuvotteluun, mutta välimiespaneeli voi sallia avustajiensa läsnäolon päätösneuvottelussa.

    4.   Tuomioiden laatiminen on yksinomaan välimiespaneelin vastuulla eikä sitä saa siirtää muille.

    5.   Jos ilmenee menettelytapakysymys, joka ei kuulu sopimuksen VI osaston (Riitojen estäminen ja ratkaiseminen) soveltamisalaan, välimiespaneeli voi osapuolia kuultuaan hyväksyä asianmukaisen menettelyn, joka on yhteensopiva kyseisten määräysten kanssa ja jolla varmistetaan osapuolten yhdenvertainen kohtelu.

    6.   Jos välimiespaneeli katsoo, että on tarpeen muuttaa jotakin menettelyssä noudatettavaa, muuta kuin sopimuksen VI osastossa (Riitojen estäminen ja ratkaiseminen) vahvistettua määräaikaa tai tehdä muita menettelyyn liittyviä tai hallinnollisia mukautuksia, sen on ilmoitettava osapuolille kirjallisesti muutoksen tai mukautuksen syistä ja tarvittavasta määräajasta tai mukautuksesta. Välimiespaneeli voi hyväksyä tällaiset muutokset tai mukautukset osapuolia kuultuaan.

    7.   Välimiespaneeli voi osapuolen pyynnöstä muuttaa menettelyyn sovellettavia määräaikoja varmistaen samalla, että osapuolia kohdellaan yhdenvertaisesti.

    8.   Välimiespaneelin on osapuolten yhteisestä pyynnöstä keskeytettävä menettely milloin tahansa osapuolten sopimaksi ajanjaksoksi, joka ei ylitä kahtatoista perättäistä kuukautta. Välimiespaneeli aloittaa menettelyn uudestaan milloin tahansa osapuolten yhteisestä kirjallisesta pyynnöstä tai sovitun keskeyttämisajan päätyttyä jommankumman sopimuspuolen kirjallisesta pyynnöstä. Pyyntö on annettava tiedoksi välimiespaneelin puheenjohtajalle ja tarvittaessa toiselle osapuolelle. Jos välimiespaneelimenettely on ollut keskeytettynä yli kahdentoista perättäisen kuukauden ajan, välimiespaneelin asettamisvaltuutus raukeaa ja välimiespaneelimenettely lopetetaan. Osapuolet voivat milloin tahansa päättää välimiespaneelimenettelyn päättämisestä. Osapuolet ilmoittavat tästä päätöksestä yhdessä välimiespaneelin puheenjohtajalle. Jos menettely keskeytetään, kyseeseen tulevia määräaikoja jatketaan välimiespaneelimenettelyn keskeyttämisajan keston verran.

    9.   Välimiespaneelin työn lopettaminen ei rajoita osapuolten oikeuksia toisessa samaa asiaa koskevassa sopimuksen VI osaston (Riitojen estäminen ja ratkaiseminen) mukaisessa menettelyssä.

    8 artikla

    Välimiehen vaihtaminen

    1.   Jos välimies ei kykene osallistumaan menettelyyn, jättää tehtävänsä tai on korvattava toisella henkilöllä, uusi välimies valitaan sopimuksen 71 artiklan mukaisesti.

    2.   Jos osapuoli katsoo, ettei välimies täytä välimiehiä koskevissa menettelysäännöissä asetettuja vaatimuksia ja että hänet olisi vaihdettava, kyseinen osapuoli ilmoittaa asiasta toiselle osapuolelle viidentoista päivän kuluessa siitä päivästä, jona se sai tietoonsa seikat, joiden perusteella välimiehen oletetaan toimineen kyseisten menettelysääntöjen vastaisesti.

    3.   Sopimuspuolet neuvottelevat keskenään viidentoista päivän kuluessa tämän artiklan 2 kohdassa tarkoitetun ilmoituksen päivämäärästä. Osapuolten on ilmoitettava välimiehelle tämän oletetusta vaatimusten täyttämättä jättämisestä, ja ne voivat pyytää häntä toteuttamaan tarvittavia toimenpiteitä vaatimusten täyttämättä jättämisen korjaamiseksi. Jos ne niin sopivat, ne voivat myös erottaa välimiehen ja valita uuden välimiehen sopimuksen 71 artiklan 2 kohdan mukaista menettelyä noudattaen.

    4.   Jos osapuolet eivät pääse yhteisymmärrykseen tarpeesta vaihtaa välimies, joka on muu kuin puheenjohtaja, kumpi tahansa osapuoli voi pyytää siirtämään asian välimiespaneelin puheenjohtajalle, jonka päätös asiassa on lopullinen.

    Jos puheenjohtaja pyynnön johdosta katsoo, että välimies ei täytä välimiehiä koskevissa menettelysäännöissä asetettuja vaatimuksia, valitaan uusi välimies sopimuksen 71 artiklan 3 kohdan mukaisesti.

    5.   Jos osapuolet eivät pääse yhteisymmärrykseen tarpeesta vaihtaa puheenjohtaja, kumpi tahansa osapuoli voi pyytää, että asian käsittely annetaan jollekin niistä jäljellä olevista henkilöistä, jotka ovat sopimuksen 85 artiklan mukaisesti laaditussa luettelossa henkilöistä, jotka on valittu toimimaan välimiespaneelin puheenjohtajana. Talouskumppanuussopimuskomitean puheenjohtaja valitsee kyseisen henkilön nimen arvalla. Näin valittu henkilö tekee päätöksen siitä, täyttääkö puheenjohtaja välimihiä koskevien menettelysääntöjen vaatimukset. Päätös on lopullinen.

    Jos päätöksessä todetaan, ettei puheenjohtaja täytä välimiesmenettelyä koskevissa menettelysäännöissä esitettyjä vaatimuksia, uusi puheenjohtaja valitaan sopimuksen 71 artiklan 3 kohdan mukaisesti.

    9 artikla

    Kuulemiset

    1.   Osapuolia ja muita välimiehiä kuultuaan välimiespaneelin puheenjohtaja ilmoittaa osapuolille kuulemisen päivämäärästä, kellonajasta ja paikasta 5 artiklan 1 kohdan mukaisesti määritetyn aikataulun perusteella. Menettelyn logistisesta hallinnosta vastaavan osapuolen on asetettava nämä tiedot julkisesti saataville, jollei 11 artiklasta muuta johdu.

    2.   Jolleivät osapuolet toisin sovi, kuuleminen pidetään Brysselissä, jos valituksen tehnyt osapuoli on Keski-Afrikka-osapuoli, ja Yaoundéssa, jos valituksen tehnyt osapuoli on Euroopan unioni.

    3.   Välimiespaneeli voi järjestää ylimääräisiä kuulemisia, jos osapuolet niin sopivat.

    4.   Kaikkien välimiesten on oltava läsnä kuulemisen koko keston ajan.

    5.   Seuraavat henkilöt voivat osallistua kuulemiseen riippumatta siitä, onko menettely avoin yleisölle vai ei:

    a)

    osapuolten edustajat;

    b)

    osapuolten neuvonantajat;

    c)

    hallintohenkilöstö, tulkit, kääntäjät ja istuntopöytäkirjojen laatijat;

    d)

    välimiesten avustajat;

    e)

    välimiespaneelin sopimuksen 81 artiklan mukaisesti valitsemat asiantuntijat.

    6.   Kummankin osapuolen on viimeistään viisi päivää ennen kuulemista toimitettava välimiespaneelille ja toiselle osapuolelle luettelo luonnollisista henkilöistä, jotka esittävät kuulemisessa suullisia väitteitä tai selvityksiä kyseisen osapuolen puolesta, ja muista edustajista tai neuvonantajista, jotka osallistuvat kuulemiseen.

    7.   Välimiespaneelin on varmistettava, että sekä valituksen tehneelle osapuolelle että valituksen kohteena olevalle osapuolelle annetaan yhtä paljon puheaikaa. Se järjestää kuulemisen seuraavalla tavalla:

     

    Väite

    a)

    valituksen tehneen osapuolen väite;

    b)

    valituksen kohteena olevan osapuolen väite;

     

    Vastaväite

    a)

    valituksen tehneen osapuolen vastaus;

    b)

    valituksen kohteena olevan osapuolen vastaväite.

    8.   Välimiespaneeli voi esittää kysymyksiä kummalle tahansa osapuolelle missä tahansa kuulemisen vaiheessa.

    9.   Välimiespaneeli laadituttaa kuulemisesta tarkan kirjallisen selostuksen, joka toimitetaan osapuolille kohtuullisen ajan kuluessa kuulemisen jälkeen. Osapuolet voivat esittää huomautuksensa kirjallisesta selostuksesta, ja välimiespaneeli voi tarkastella tällaisia huomautuksia.

    10.   Kumpikin osapuoli voi toimittaa välimiehille ja toiselle osapuolelle kymmenen päivän kuluessa kuulemisesta täydentävän kirjallisen lausuman kuulemisen aikana esille tulleista asioista.

    10 artikla

    Kirjalliset kysymykset

    1.   Välimiespaneeli voi esittää milloin tahansa menettelyn aikana kirjallisia kysymyksiä jommallekummalle osapuolista tai niille molemmille. Kummankin osapuolen on saatava jäljennös kaikista välimiespaneelin esittämistä kysymyksistä.

    2.   Kumpikin osapuoli myös toimittaa toiselle osapuolelle jäljennöksen välimiespaneelin kysymyksiin antamistaan kirjallisista vastauksista. Kummallakin osapuolella on mahdollisuus toimittaa kirjallisia huomautuksia toisen osapuolen vastaukseen viiden päivän kuluessa kyseisen vastauksen saamisesta.

    11 artikla

    Avoimuus ja luottamuksellisuus

    1.   Kummankin osapuolen ja välimiespaneelin on pidettävä luottamuksellisina toisen osapuolen välimiespaneelille toimittamia ja luottamuksellisiksi luokittelemia tietoja. Jos osapuolen välimiespaneelille toimittama lausuma sisältää luottamuksellisia tietoja, kyseinen osapuoli myös toimittaa lausumasta yleisölle julkistettavissa olevan ei-luottamuksellisen version viidentoista päivän kuluessa kyseisen lausuman toimittamisesta.

    2.   Mikään tässä työjärjestyksessä ei estä osapuolta julkistamasta yleisölle omaa kantaansa koskevia lausuntoja, kunhan se ei toisen osapuolen toimittamiin tietoihin viitatessaan paljasta toisen osapuolen luottamuksellisiksi luokittelemia tietoja.

    3.   Välimiespaneeli kokoontuu suljetuin ovin silloin, kun toisen osapuolen lausuma ja väitteet sisältävät liikesalaisuuksia. Osapuolten on huolehdittava siitä, että välimiespaneelin istunnot säilyvät luottamuksellisina, kun ne järjestetään suljetuin ovin.

    12 artikla

    Yksipuoliset yhteydet

    1.   Välimiespaneeli ei saa tavata osapuolta tai ottaa yhteyttä osapuoleen, jos toinen osapuoli ei ole paikalla.

    2.   Välimies ei saa keskustella menettelyn kohteena olevaan asiaan liittyvistä seikoista osapuolen tai osapuolten kanssa muiden välimiesten poissa ollessa.

    13 artikla

    Amicus curiae -lausumat

    1.   Osapuolen alueelle sijoittautuneet valtiosta riippumattomat henkilöt voivat toimittaa amicus curiae -lausumia välimiespaneelille 2–5 kohtien mukaisesti.

    2.   Jolleivät osapuolet toisin sovi viiden päivän kuluessa välimiespaneelin asettamisesta, välimiespaneeli voi ottaa vastaan oma-aloitteisesti toimitettuja kirjallisia lausumia edellyttäen, että ne on laadittu kymmenen päivän kuluessa välimiespaneelin asettamisesta, että niillä on välitöntä merkitystä välimiespaneelin tarkasteltavana olevan asian kannalta ja että nämä lausumat liitteineen ovat enintään viidentoista konekirjoitussivun mittaisia.

    3.   Kuhunkin lausumaan on sisällyttävä sen esittävän luonnollisen tai oikeushenkilön kuvaus sekä kuvaus tämän toiminnan luonteesta ja rahoituslähteestä, ja siinä on mainittava, mikä on kyseisen henkilön intressi välimiesmenettelyssä. Lausuma on laadittava osapuolten valitsemilla kielillä tämän työjärjestyksen 16 artiklan 1 ja 2 kohdan mukaisesti.

    4.   Lausumat on toimitettava osapuolille, jotta nämä voivat esittää huomautuksensa. Osapuolet voivat kymmenen päivän kuluessa lausuman toimittamisesta esittää huomautuksensa välimiespaneelille.

    5.   Välimiespaneeli luettelee tuomiossaan kaikki vastaanottamansa lausumat, jotka ovat tämän työjärjestyksen mukaisia. Välimiespaneeli ei ole velvollinen käsittelemään tuomiossaan kyseisissä lausumissa esitettyjä väitteitä. Välimiespaneelin on ilmoitettava osapuolille kaikista vastaanottamistansa lausumista, jotta ne voivat esittää huomautuksia.

    14 artikla

    Kiireelliset tapaukset

    Sopimuksen 73 artiklan 2 kohdassa tarkoitetuissa kiireellisissä tapauksissa välimiespaneeli, osapuolia kuultuaan, mukauttaa asianmukaisesti katsomallaan tavalla tässä työjärjestyksessä mainittuja määräaikoja ja ilmoittaa osapuolille tällaisista mukautuksista.

    15 artikla

    Kustannukset

    1.   Kumpikin osapuoli maksaa välimiesmenettelyyn osallistumisesta aiheutuvat kulunsa.

    2.   Valituksen kohteena oleva osapuoli vastaa välimiesmenettelyn logistisesta hallinnosta, erityisesti kuulemisten järjestämisestä, jollei toisin sovita, ja se vastaa kaikista kuulemistilaisuuden logistisesta hallinnosta aiheutuvista kustannuksista. Osapuolet kuitenkin jakavat yhdessä ja tasapuolisesti muut välimiesmenettelystä aiheutuvat hallinnolliset kulut sekä välimiehille ja näiden avustajille maksettavat palkkiot ja kulukorvaukset.

    16 artikla

    Menettelyn, käännösten ja tulkkauksen työkieli

    1.   Osapuolet pyrkivät sopimaan yhteisestä työkielestä välimiespaneelimenettelyä varten sopimuksen 71 artiklan 2 kohdassa tarkoitetun kuulemisen aikana ja viimeistään tämän työjärjestyksen 5 artiklan 1 kohdassa tarkoitetussa kokouksessa.

    2.   Jos osapuolet eivät pääse sopimukseen yhteisestä työkielestä, kumpikin osapuoli vastaa kirjallisten lausumiensa kääntämisestä toisen osapuolen valitsemalle kielelle, paitsi jos lausumat laaditaan jollakin talouskumppanuussopimuksen sopimuspuolille yhteisellä virallisella kielellä. Suullisten lausumien tulkkauksesta osapuolten valitsemille kielille vastaa valituksen kohteena oleva osapuoli edellyttäen, että osapuolet valitsevat jonkin yhteisen virallisen kielen. Jos toinen osapuoli valitsee jonkin muun kuin yhteisen virallisen kielen, suullisten lausumien tulkkauksesta vastaa kokonaan kyseinen osapuoli.

    3.   Välimiespaneelin raportit ja välitystuomiot annetaan osapuolten valitsemalla yhdellä tai useammalla kielellä. Jos osapuolet eivät ole sopineet yhteisestä työkielestä, välimiespaneelin väliraportti, loppuraportti ja välitystuomiot annetaan jollakin osapuolten yhteisistä virallisista kielistä.

    4.   Välitystuomioiden kääntämisestä osapuolten valitsemalle kielelle tai valitsemille kielille mahdollisesti aiheutuvat kustannukset jaetaan tasan osapuolten kesken.

    5.   Osapuoli voi esittää huomautuksia tämän työjärjestyksen mukaisesti laadittujen asiakirjojen käännösten tarkkuudesta.

    6.   Kumpikin osapuoli vastaa kirjallisten lausumiensa käännöskustannuksista.

    17 artikla

    Määräaikojen laskeminen

    Kaikkia sopimuksen VI osastossa (Riitojen estäminen ja ratkaiseminen) ja tässä työjärjestyksessä asetettuja määräaikoja, myös välimiespaneeleille välitystuomion tiedoksiantoa varten asetettuja määräaikoja, voidaan muuttaa osapuolten yhteisellä suostumuksella, ja ne lasketaan kalenteripäivinä alkaen sitä toimea tai tosiseikkaa seuraavasta päivästä, johon ne viittaavat, jollei toisin täsmennetä.

    18 artikla

    Muut menettelyt

    Tässä työjärjestyksessä mainitut määräajat on mukautettava välimiespaneelin välitystuomion antamisen erityisiin määräaikoihin sopimuksen 74–78 artiklan mukaisissa menettelyissä.


    LIITE III

    VÄLIMIEHIÄ KOSKEVAT MENETTELYSÄÄNNÖT

    1 artikla

    Määritelmät

    Näissä menettelysäännöissä tarkoitetaan

    ’välimiehellä’ sopimuksen 71 artiklan mukaisesti asetetun välimiespaneelin jäsentä;

    ’avustajalla’ luonnollista henkilöä, joka välimiehen toimeksiannon mukaisesti suorittaa tutkimuksia tai avustaa välimiestä;

    ’ehdokkaalla’ henkilöä, jonka nimi on sopimuksen 85 artiklassa tarkoitetussa välimiesten luettelossa ja jonka valitsemista välimieheksi harkitaan sopimuksen 71 artiklan mukaisesti;

    ’sovittelijalla’ luonnollista henkilöä, joka panee toimeen sovittelun sopimuksen 69 artiklan mukaisesti;

    ’henkilöstöllä’ välimiehen osalta muita välimiehen ohjauksessa ja valvonnassa olevia luonnollisia henkilöitä kuin avustajia.

    2 artikla

    Perusperiaatteet

    1.   Jokaisen välimiesehdokkaan on riitojenratkaisujärjestelmän luotettavuuden ja puolueettomuuden säilyttämiseksi tutustuttava näihin menettelysääntöihin. Hänen on

    a)

    oltava riippumaton ja puolueeton;

    b)

    vältettävä suoria tai välillisiä eturistiriitoja;

    c)

    vältettävä käyttäytymästä epäasianmukaisesti ja antamasta vaikutelmaa epäasianmukaisesta käyttäytymisestä tai puolueellisuudesta;

    d)

    noudatettava tiukkoja käyttäytymissääntöjä;

    e)

    huolehdittava, että hänen toimintaansa eivät vaikuta oman edun tavoittelu, ulkopuolinen painostus, poliittiset näkökohdat, julkiset vaatimukset, uskollisuus osapuolelle tai arvostelun pelko.

    2.   Välimies ei saa suoraan eikä välillisesti sitoutua mihinkään velvoitteeseen eikä hyväksyä mitään etua, joka voisi jollakin tavalla estää tai näyttää estävän hänen tehtäviensä asianmukaisen suorittamisen.

    3.   Välimies ei saa käyttää asemaansa välimiespaneelissa omien henkilökohtaisten tai yksityisten etujensa ajamiseen. Välimiehen on vältettävä toimia, jotka voivat antaa olettaa, että muilla on erityisasema vaikuttaa häneen.

    4.   Välimies ei saa antaa nykyisten tai aikaisempien talous-, liike-, ammatti- tai henkilökohtaisten tai sosiaalisten suhteiden taikka niihin liittyvien velvollisuuksien vaikuttaa käytökseensä tai arvostelukykyynsä.

    5.   Välimiehen on vältettävä sellaisia suhteita tai taloudellisia intressejä, jotka todennäköisesti vaikuttavat hänen puolueettomuuteensa tai joiden voidaan kohtuudella olettaa luovan vaikutelman epäasianmukaisesta käyttäytymisestä tai puolueellisuudesta.

    3 artikla

    Ilmoittamisvelvoitteet

    1.   Ennen kuin ehdokkaan valinta välimieheksi voidaan vahvistaa sopimuksen 71 artiklan mukaisesti, ehdokkaan on ilmoitettava kaikki intressit, suhteet tai seikat, jotka voivat vaikuttaa hänen riippumattomuuteensa tai puolueettomuuteensa taikka joiden voidaan kohtuudella olettaa luovan vaikutelman epäasianmukaisesta käyttäytymisestä tai puolueellisuudesta menettelyn yhteydessä. Tämän vuoksi ehdokkaan on kaikin kohtuullisesti toteutettavissa olevin toimin pyrittävä selvittämään kyseiset intressit, suhteet ja toimet, mukaan lukien taloudelliset ja ammatilliset tai työ- tai perhesuhteisiin liittyvät intressit, suhteet ja toimet.

    2.   Edellä 1 kohdassa määrätty ilmoittamisvelvollisuus on jatkuva velvollisuus ja välimiehen on ilmoitettava kaikki, menettelyn missä tahansa vaiheessa mahdollisesti esille tulevat intressit, suhteet tai toimet.

    3.   Ehdokkaan tai välimiehen on ilmoitettava talouskumppanuussopimuskomitealle osapuolten tarkasteltaviksi kaikki näiden menettelysääntöjen todellisia tai mahdollisia rikkomuksia koskevat seikat heti, kun ne tulevat hänen tietoonsa.

    4 artikla

    Välimiesten tehtävät

    1.   Hyväksyttyään nimityksensä välimiehen on suoritettava välimiehen tehtävät täsmällisesti ja nopeasti koko menettelyn ajan oikeudenmukaisuutta ja huolellisuutta noudattaen.

    2.   Välimiehen on otettava huomioon ainoastaan sellaiset seikat, jotka tulevat esille menettelyssä ja jotka ovat välttämättömiä tuomiota varten, eikä hän saa siirtää tätä tehtävää kenellekään muulle.

    3.   Välimiehen on varmistettava kaikin tarvittavin keinoin, että hänen avustajansa ja henkilöstönsä ovat tietoisia näiden menettelysääntöjen 2, 3 ja 6 artiklan säännöistä ja noudattavat niitä.

    5 artikla

    Entisten välimiesten velvollisuudet

    Kaikkien entisten välimiesten on vältettävä toimia, jotka voivat antaa olettaa, että he olivat tehtäviään suorittaessaan puolueellisia tai hyötyivät välimiespaneelin päätöksestä tai tuomiosta.

    6 artikla

    Luottamuksellisuus

    1.   Välimies tai entinen välimies ei saa milloinkaan ilmaista tai käyttää menettelyä koskevia tai menettelyn aikana saatuja ei-julkisia tietoja muihin tarkoituksiin kuin kyisestä menettelyä varten, eikä hän saa missään tapauksessa ilmaista tai käyttää edellä mainitun kaltaisia tietoja henkilökohtaisen hyödyn saamiseksi tai hyödyn saamiseksi muille taikka muiden etujen vahingoittamiseksi.

    2.   Välimies ei saa ilmaista välityspaneelin välitystuomion sisältöä tai osia siitä ennen tuomion julkaisemista sopimuksen 84 artiklan 2 kohdan mukaisesti.

    3.   Välimies tai entinen välimies ei saa milloinkaan ilmaista välimiespaneelin päätösneuvottelujen sisältöä eikä kenenkään sen jäsenen mielipidettä.

    7 artikla

    Kulut

    Kunkin välimiehen on pidettävä kirjaa ja annettava osapuolille lopullinen tilitys menettelyyn käytetystä ajasta ja kuluistaan sekä avustajansa ajasta ja kuluista.

    8 artikla

    Sovittelijat

    Näitä menettelysääntöjä sovelletaan soveltuvin osin myös sovittelijoihin.


    Top