Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32018D1296

    Neuvoston päätös (EU) 2018/1296, annettu 18 päivänä syyskuuta 2018, valtioiden välisen kansainvälisten rautatiekuljetusten järjestön (OTIF) 13. yleiskokouksessa Euroopan unionin puolesta esitettävästä kannasta tiettyihin kansainvälisiä rautatiekuljetuksia koskevaan yleissopimukseen (COTIF) ja sen liitteisiin tehtäviin muutoksiin

    ST/11493/2018/INIT

    EUVL L 243, 27.9.2018, p. 11–18 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    Legal status of the document In force

    ELI: http://data.europa.eu/eli/dec/2018/1296/oj

    27.9.2018   

    FI

    Euroopan unionin virallinen lehti

    L 243/11


    NEUVOSTON PÄÄTÖS (EU) 2018/1296,

    annettu 18 päivänä syyskuuta 2018,

    valtioiden välisen kansainvälisten rautatiekuljetusten järjestön (OTIF) 13. yleiskokouksessa Euroopan unionin puolesta esitettävästä kannasta tiettyihin kansainvälisiä rautatiekuljetuksia koskevaan yleissopimukseen (COTIF) ja sen liitteisiin tehtäviin muutoksiin

    EUROOPAN UNIONIN NEUVOSTO, joka

    ottaa huomioon Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen ja erityisesti sen 91 artiklan yhdessä sen 218 artiklan 9 kohdan kanssa,

    ottaa huomioon Euroopan komission ehdotuksen,

    sekä katsoo seuraavaa:

    (1)

    Unioni liittyi neuvoston päätöksellä 2013/103/EU (1)9 päivänä toukokuuta 1980 tehtyyn kansainvälisiä rautatiekuljetuksia koskevaan yleissopimukseen, sellaisena kuin se on muutettuna 3 päivänä kesäkuuta 1999 tehdyllä Vilnan pöytäkirjalla, jäljempänä ’COTIF-yleissopimus’.

    (2)

    Päätöksessä 2013/103/EU säädetään, että komissio edustaa unionia valtioiden välisen kansainvälisten rautatiekuljetusten järjestön, jäljempänä ’OTIF’, istunnoissa.

    (3)

    Jäsenvaltiot Kyprosta ja Maltaa lukuun ottamatta ovat COTIF-yleissopimuksen sopimuspuolia ja soveltavat sitä.

    (4)

    OTIFin yleiskokous, jäljempänä ’yleiskokous’, perustettiin COTIF-yleissopimuksen 13 artiklan 1 kohdan a alakohdan mukaisesti. Yleiskokouksen uskotaan päättävän 25 ja 26 päivänä syyskuuta 2018 järjestettävässä 13. istunnossaan tietyistä muutoksista COTIF-yleissopimukseen ja sen liitteeseen E (yhtenäiset säännöt sopimuksesta infrastruktuurin käytöstä kansainvälisessä rautatieliikenteessä – CUI) ja liitteeseen G (kansainvälisessä liikenteessä käytettäväksi tarkoitetun rautatiekaluston tekninen hyväksyminen – ATMF). Kyseisessä istunnossa yleiskokouksen uskotaan myös päättävän, hyväksytäänkö junien turvallista liikennöintiä kansainvälisessä liikenteessä koskeva COTIF-yleissopimuksen uusi liite H.

    (5)

    On aiheellista määrittää OTIFin 13. yleiskokouksessa unionin puolesta esitettävä kanta, sillä suunnitellut muutokset COTIF-yleissopimukseen ja sen liitteisiin sitovat unionia ja voivat vaikuttaa ratkaisevasti unionin oikeuden sisältöön ja etenkin Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiiveihin (EU) 2016/797 (2) ja (EU) 2016/798 (3).

    (6)

    OTIFin yleiskokouksen työjärjestyksen muutosten tarkoituksena on saattaa eräät määräykset ajan tasalle unionin vuonna 2011 tapahtuneen COTIF-yleissopimukseen liittymisen jälkeen tapahtuneen kehityksen huomioon ottamiseksi varsinkin alueellisten järjestöjen äänioikeuden ja päätösvaltaisuuden osalta.

    (7)

    COTIF-yleissopimuksen muutosten tavoitteena on parantaa ja helpottaa COTIF-yleissopimuksen tarkistusmenettelyjä sen liitteiden muutosten johdonmukaisen ja nopean täytäntöönpanon edistämiseksi ja jotta voidaan ehkäistä nykyisen hitaan tarkistusprosessin haitallisia vaikutuksia, joihin sisältyy sisäisen epäyhdenmukaisuuden riski uudelleentarkastelukomitean ja yleiskokouksen hyväksymien muutosten välillä samoin kuin ulkoisen epäyhdenmukaisuuden riski erityisesti suhteessa unionin lainsäädäntöön.

    (8)

    COTIF-yleissopimuksen liitteen E (CUI) muutosten tavoitteena on selkeyttää CUI-sääntöjen soveltamisalaa, jotta voidaan turvata kyseisten sääntöjen järjestelmällisempi soveltaminen siihen, mihin ne on tarkoitettu eli kansainväliseen rautatieliikenteeseen, kuten tavaraliikennekäytäviin tai kansainvälisen henkilöliikenteen juniin.

    (9)

    COTIF-yleissopimuksen liitteen G (ATMF) muutosten tavoitteena on OTIFin ja unionin sääntöjen yhdenmukaistaminen erityisesti unionin vuonna 2016 hyväksymän neljännen rautatiepaketin kanssa.

    (10)

    Useimmat ehdotetuista muutoksista ovat unionin lainsäädännön ja strategisten tavoitteiden mukaisia, ja unionin olisi siksi kannatettava niitä.

    (11)

    Unionin kannan OTIFin 13. yleiskokouksessa olisi sen vuoksi perustuttava lisäykseen,

    ON HYVÄKSYNYT TÄMÄN PÄÄTÖKSEN:

    1 artikla

    1.   Valtioiden välisen kansainvälisten rautatiekuljetusten järjestön, jäljempänä ’OTIF’, 13. yleiskokouksessa unionin puolesta esitettävä kanta on lisäyksessä.

    2.   Unionin edustajat yleiskokouksessa voivat sopia lisäyksessä oleviin kannanottoihin tehtävistä vähäisistä muutoksista ilman neuvoston uutta päätöstä.

    2 artikla

    Kun 13. yleiskokouksessa tehdyt päätökset on hyväksytty, ne julkaistaan voimaantulopäivineen Euroopan unionin virallisessa lehdessä.

    3 artikla

    Tämä päätös tulee voimaan päivänä, jona se hyväksytään.

    Tehty Brysselissä 18 päivänä syyskuuta 2018.

    Neuvoston puolesta

    Puheenjohtaja

    G. BLÜMEL


    (1)  Neuvoston päätös 2013/103/EU, annettu 16 päivänä kesäkuuta 2011, Euroopan unionin liittymistä 9 päivänä toukokuuta 1980 tehtyyn kansainvälisiä rautatiekuljetuksia koskevaan yleissopimukseen (COTIF), sellaisena kuin se on muutettuna 3 päivänä kesäkuuta 1999 tehdyllä Vilnan pöytäkirjalla, koskevan Euroopan unionin ja Valtioiden välisen kansainvälisten rautatiekuljetusten järjestön välisen sopimuksen allekirjoittamisesta ja tekemisestä (EUVL L 51, 23.2.2013, s. 1).

    (2)  Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivi (EU) 2016/797, annettu 11 päivänä toukokuuta 2016, rautatiejärjestelmän yhteentoimivuudesta Euroopan unionissa (EUVL L 138, 26.5.2016, s. 44).

    (3)  Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivi (EU) 2016/798, annettu 11 päivänä toukokuuta 2016, rautateiden turvallisuudesta (EUVL L 138, 26.5.2016, s. 102).


    LIITE

    1.   JOHDANTO

    Valtioiden välinen kansainvälisten rautatiekuljetusten järjestön (OTIF) yleiskokouksen 13. istunto pidetään 25. ja 26. syyskuuta 2018. Istuntoasiakirjat ovat saatavilla seuraavalla OTIFin verkkosivustolla: http://extranet.otif.org/en/?page_id=1071.

    2.   ESITYSLISTAN KOHTIA KOSKEVIA HUOMIOITA

    Esityslistan kohta 1 – Puheenjohtajan ja varapuheenjohtajan valinta

    Asiakirja(t): Ei ole

    Toimivalta: Unionin (jaettu)

    Äänioikeuden käyttäminen: Jäsenvaltiot

    Kanta: Ei ole

    Esityslistan kohta 2 – Esityslistan hyväksyminen

    Asiakirja(t): SG-18028-AG 13/2.1; SG-18047-AG 13/2.2

    Toimivalta: Unionin (jaettu ja yksinomainen), tämän kuitenkaan rajoittamatta jäsenvaltioiden toimivaltaa esityslistan kohdan 9 osalta

    Äänioikeuden käyttäminen: Unioni, tämän kuitenkaan rajoittamatta jäsenvaltioiden toimivaltaa esityslistan kohdan 9 osalta

    Kanta: Kannatetaan esityslista hyväksymistä

    Esityslistan kohta 3 – Valtakirjakomitean perustaminen

    Asiakirja(t): Ei ole

    Toimivalta: Unionin (jaettu)

    Äänioikeuden käyttäminen: Jäsenvaltiot

    Kanta: Ei ole

    Esityslistan kohta 4 – Työn järjestäminen ja tarpeelliseksi katsottavien komiteoiden nimeäminen

    Asiakirja(t): Ei ole

    Toimivalta: Unionin (jaettu)

    Äänioikeuden käyttäminen: Jäsenvaltiot

    Kanta: Ei ole

    Esityslistan kohta 5 – Työjärjestyksen muuttaminen

    Asiakirja(t): SG-18030-AG 13/5

    Toimivalta: Unionin (jaettu ja yksinomainen)

    Äänioikeuden käyttäminen: Unioni

    Kanta: Kannatetaan yleiskokouksen työjärjestyksen muuttamista.

    OTIFin yleiskokouksen työjärjestykseen ehdotetut muutosluonnokset koskevat asiakirjojen toimittamisen ja lähettämisen määräaikoja, riippumattomien asiantuntijoiden osallistumista ja niiden määräysten selventämistä, jotka liittyvät alueellisten järjestöjen oikeuksien käyttämiseen. Yleiskokouksen työjärjestyksen nykyinen versio on ajalta ennen unionin liittymistä COTIF-yleissopimukseen, minkä vuoksi tietyt määräykset on tarpeen saattaa ajan tasalle. Tämä koskee erityisesti päätösvaltaisuudesta ja unionin äänioikeudesta annettuja määräyksiä (20 ja 21 artikla), joita on muutettava COTIF-yleissopimuksen 38 artiklan ja EU–OTIF-sopimuksen noudattamiseksi. Muilla muutosehdotuksilla on tarkoitus varmistaa, että yleiskokouksen työskentely sujuu asianmukaisesti saatavilla olevien parhaiden kansainvälisten käytäntöjen ja OTIFin käytäntöjen mukaisesti, myös näitä muutosehdotuksia olisi kannatettava.

    Esityslistan kohta 6 – pääsihteerin valinta kaudelle 1.1.2019–31.12.2021

    Asiakirja(t): Rajoitettu jakelu

    Toimivalta: Unionin (jaettu)

    Äänioikeuden käyttäminen: Jäsenvaltiot

    Kanta: Ei ole

    Esityslistan kohta 7 – OTIFin jäsenyys – yleinen tilanne

    Asiakirja(t): SG-18032-AG 13/7

    Toimivalta: Unionin (jaettu)

    Äänioikeuden käyttäminen: ei sovelleta

    Kanta: Ei ole

    Esityslistan kohta 8 – Yhteistyö kansainvälisten järjestöjen ja yhteenliittymien kanssa

    Asiakirja(t): SG-18048-AG 13/8

    Toimivalta: Unionin (jaettu ja yksinomainen)

    Äänioikeuden käyttäminen: Unioni

    Kanta:

    Vastustetaan OTIFin sihteeristön ehdotusta, jonka mukaan yleiskokouksen olisi valtuutettava hallintokomitea perustamaan ja lakkauttamaan neuvoa-antavia yhteysryhmiä muiden kansainvälisten järjestöjen ja yhteenlittymien kanssa ja valvomaan tällaisten ryhmien toimintaa.

    Ehdotetaan, että COTIF-yleissopimuksen 13 artiklan 2 mukaisesti yleiskokous päättää perustaa tilapäisesti eli neljän vuoden ajaksi ad hoc -komitean, jonka tehtävänä on perustaa ja lakkauttaa neuvoa-antavia yhteysryhmiä muiden kansainvälisten järjestöjen ja yhteenliittymien kanssa ja valvoa tällaisten ryhmien toimintaa. Unionilla olisi oltava oikeus osallistua ad hoc -komitean työskentelyyn liittymissopimuksen 5 artiklan 1 kohdan mukaisesti. Komitean toimintaa olisi ohjattava OTIFin työohjelman mukaisesti.

    OTIFin sihteeristön ehdotukseen sisältyy yleiskokouksen päätös, jolla hallintokomitealle annetaan valtuudet perustaa ja lakkauttaa neuvoa-antavia yhteysryhmiä muiden kansainvälisten järjestöjen ja yhteenliittymien kanssa ja valvoa tällaisten ryhmien toimintaa. Tässä vaiheessa unioni on yhtä mieltä ehdotuksen tavoitteesta eli siitä, että joustavuutta olisi lisättävä jossakin määrin asianomaisissa kysymyksissä. Se ei kuitenkaan voi hyväksyä ehdotusta sellaisenaan, koska sillä annettaisiin hallintokomitealle uusi, sovellettavia menettelyjä noudattaen suoritettava tehtävä, joka ylittää COTIF-yleissopimuksen 15 artiklan 2 kohdassa määrätyt tehtävät muuttamatta virallisesti kyseistä kohtaa.

    Koska unioni on kuitenkin samaa mieltä ehdotuksen yleisestä tavoitteesta, se ehdottaa, että yleiskokous perustaisi yleissopimuksen 13 artiklan 2 kohdan mukaisesti tilapäisiä ad hoc -komiteoita, joiden tehtävänä on perustaa ja lakkauttaa neuvoa-antavia yhteysryhmiä muiden kansainvälisten järjestöjen ja yhteenliittymien kanssa ja valvoa tällaisten ryhmien toimintaa. Tältä osin on tärkeää pitää mielessä, että tällaisilla tehtävillä on käytännön vaikutusta politiikan kehittämiseen OTIFin tasolla kaikilla aloilla. Sen vuoksi on tarpeen taata, että unioni osallistuu täysimääräisesti näihin toimiin liittymissopimuksen 5 artiklan 1 kohdan mukaisesti.

    Neljän vuoden ajanjakson pitäisi olla riittävä, jotta ennen sen päättymistä voidaan arvioida, ovatko saadut kokemukset olleet tyydyttäviä. Jos kokemukset ovat myönteisiä, yleissopimuksen muutos voitaisiin hoitaa rakenteellisena ratkaisuna liittymissopimuksen 5 artiklan 1 kohdalla unionille myönnettyjä takeita noudattaen.

    Esityslistan kohta 9 – Budjettikehys

    Asiakirja(t): Rajoitettu jakelu

    Toimivalta: Jäsenvaltiot

    Äänioikeuden käyttäminen: Jäsenvaltiot

    Kanta: Ei ole

    EU–OTIF-sopimuksen 4 artiklan mukaan ”Unionilla ei ole osuutta OTIFin talousarviossa eikä se osallistu talousarviota koskevaan päätöksentekoon”.

    Esityslistan kohta 10 – Perustana olevan yleissopimuksen osittainen tarkistaminen: COTIF-yleissopimuksen tarkistamista koskevan menettelyn muuttaminen

    Asiakirja(t): SG-18035-AG 13/10

    Toimivalta: Unionin (jaettu)

    Äänioikeuden käyttäminen: Jäsenvaltiot

    Kanta: Kannatetaan COTIF-yleissopimuksen 34 artiklan 3–6 kohdan muuttamista ja hyväksytään selitysmuistioon tehtävät muutokset.

    Tästä asiasta uudelleentarkastelukomitean 26. istunnossa käytyjen keskustelujen tulosten mukaisesti on tarpeen ja asianmukaista kannattaa COTIF-yleissopimuksen muutosehdotusta, jotta yleiskokouksen hyväksymien liitteiden muutosten voimaantulolle vahvistettaisiin kiinteä määräaika (36 kuukautta), mukaan lukien joustavuuslauseke, jonka nojalla määräaikaa on mahdollista pidentää tapauskohtaisesti silloin, kun yleiskokouksen enemmistö niin päättää COTIF-yleissopimuksen 14 artiklan 6 kohdan mukaisesti.

    Ehdotuksen tavoitteena on parantaa ja helpottaa COTIF-yleissopimuksen tarkistusmenettelyjä yleissopimuksen ja sen liitteiden muutosten johdonmukaisen ja nopean täytäntöönpanon edistämiseksi ja jotta voidaan ehkäistä nykyisen hitaan tarkistusprosessin haitallisia vaikutuksia, joihin sisältyy keskinäisen sisäisen epäyhdenmukaisuuden riski uudelleentarkastelukomitean ja yleiskokouksen hyväksymien muutosten välillä samoin kuin ulkoisen epäyhdenmukaisuuden riski erityisesti suhteessa unionin lainsäädäntöön.

    Esityslistan kohta 11 – Yhtenäisten CIM-sääntöjen osittainen tarkistaminen – pääsihteerin raportti

    Asiakirja(t): SG-18036-AG 13/11

    Toimivalta: Unionin (jaettu ja yksinomainen)

    Äänioikeuden käyttäminen: Unioni (jos äänestetään)

    Kanta: Otetaan huomioon pääsihteerin raportti ja kehotetaan pääsihteeriä toimittamaan 14. yleiskokoukselle kertomus tullikysymyksiä ja tavaraliikenteen asiakirjoja koskevan työn etenemisestä ja toimittamaan tarvittaessa ehdotuksia yhtenäisten CIM-sääntöjen muuttamisesta.

    Esityslistan kohta 12 – Yhtenäisten CUI-sääntöjen osittainen tarkistaminen

    Asiakirja(t): SG-18037-AG 13/12

    Toimivalta: Unionin (jaettu)

    Äänioikeuden käyttäminen: Jäsenvaltiot

    Kanta:

    Kannatetaan yhtenäisten CUI-sääntöjen otsikon sekä 1 artiklan, 3 artiklan, 5 artiklan 1 kohdan, 5 a artiklan 1 ja 2 kohdan, 7 artiklan 2 kohdan, 8 artiklan, 9 artiklan 1 kohdan ja 10 artiklan 3 kohdan muuttamista ja hyväksytään selitysmuistioon tehdyt muutokset.

    Kannatetaan COTIF-yleissopimuksen 2 artiklan 1 kohdan a alakohdan 3 kohdan sekä 6 artiklan 1 kohdan e alakohdan muuttamista yhtenäisten CUI-sääntöihin tehtävien muutosten vuoksi.

    Uudelleentarkastelukomitean 26. istunnossa helmikuussa 2018 hyväksyttyjen muutosten mukaisesti ehdotetuilla muutoksilla pyritään ensisijaisesti selkeyttämään yhtenäisten CUI-sääntöjen soveltamisalaa lisäämällä 3 artiklaan määritelmä, jonka mukaan ”kansainvälisellä rautatieliikenteellä” tarkoitetaan ’liikennettä, joka edellyttää kansainvälisen junareitin tai useiden peräkkäisten, vähintään kahdessa valtiossa sijaitsevien, asianomaisten infrastruktuurihallintojen koordinoimien kansallisten junareittien käyttöä’, ja muuttamalla 1 artiklaa (soveltamisala) vastaavasti; yhteys yhtenäisiin CIV- ja CIM-sääntöihin säilytetään. Tavoitteena on varmistaa, että yhtenäisiä CUI-sääntöjä sovelletaan systeemisemmin siihen, mihin ne on tarkoitettu eli kansainväliseen rautatieliikenteeseen.

    Muutosehdotukset ovat yhdenmukaisia rautateiden infrastruktuurin hallintoa ja rataverkon haltijoiden välistä yhteistyötä koskevien unionin säännöstön määritelmien ja säännösten kanssa (esim. direktiivin 2012/34/EU (uudelleenlaadittu) 40, 43 ja 46 artikla). Muutos, jota ehdotetaan 8 artiklaan (infrastruktuurihallinnon vastuu), on lähinnä toimituksellinen eikä vaikuta säännöksen soveltamisalaan tai sisältöön. Myös 9 artiklaan sekä 3, 5, 5 a, 7 ja 10 artiklaan ehdotetut muutokset ovat pelkästään toimituksellisia.

    Esityslistan kohta 13 – Yhtenäisten ATMF-sääntöjen osittainen tarkistaminen

    Asiakirja(t): SG-18038-AG 13/13

    Toimivalta: Unionin (yksinomainen)

    Äänioikeuden käyttäminen: Unioni

    Kanta: Kannatetaan OTIFin sihteeristön ehdottamaa ATMF-sääntöjen osittaista tarkistamista

    Yhtenäisten ATMF-sääntöjen osittainen tarkistaminen hyväksyttiin uudelleentarkastelukomitean 26. kokouksessa jäljempänä olevassa kohdassa esitetyin perustein. Tarkistus merkitsee kuitenkin myös joitakin vähäisiä toimituksellisia tai kielellisiä muutoksia yhtenäisten ATMF-sääntöjen 1, 3 ja 9 artiklaan, jotka eivät kuulu uudelleentarkastelukomitean toimivaltaan. Yleiskokouksen olisi sen vuoksi hyväksyttävä ne.

    Yhtenäisten ATMF-sääntöjen määräykset ovat yhteensopivia Euroopan unionin yhteentoimivuusdirektiivin 2008/57/EY säännösten ja osittain turvallisuusdirektiivin 2009/49/EY kanssa. Neljännen rautatiepaketin hyväksymisen yhteydessä unioni muutti monia tämän alan säännöksiä. Komission tekemän analyysin perusteella OTIFin sihteeristö ja asiaankuuluva työryhmä valmistelivat ATMF-sääntöjen 2, 3 a, 5, 6, 7, 10, 10 b, 11 ja 13 artiklaa koskevat muutokset, jotka ovat tarpeen terminologian yhdenmukaistamiseksi EU:n uusien säännösten kanssa sekä sen huomioon ottamiseksi, että EU:n menettelytapoihin on tehty eräitä muutoksia, kuten se, että EU:n rautatievirastolle annetaan toimivalta antaa kalustoyksikköjen lupia. Ehdotetut muutokset eivät vaikuta ATMF:n perusajatukseen.

    Esityslistan kohta 14 – Uusi liite H, joka koskee junien turvallista liikennöintiä kansainvälisessä liikenteessä

    Asiakirja(t): SG-18039-AG 13/14.1; SG-18040-AG 13/14.2

    Toimivalta: Unionin (yksinomainen)

    Äänioikeuden käyttäminen: Unioni

    Kanta:

    Kannatetaan (asiakirja SG-18039-AG 13/14.1) junien turvallista liikennöintiä kansainvälisessä liikenteessä koskevan uuden liitteen H lisäämistä COTIF-yleissopimukseen ja hyväksytään selitysmuistion muutokset.

    Kannatetaan (asiakirja SG-18040-AG 13/14.2) COTIF-yleissopimuksen 2 artiklan 1 kohdan, 6 artiklan 1 kohdan, 20 artiklan 1 ja 2 kohdan, 33 artiklan 4 ja 6 kohdan sekä 35 artiklan 4 ja 6 kohdan muuttamista uuden liitteen H lisäämisen vuoksi ja hyväksytään selitysmuistion muutokset.

    Uutta liitettä H koskevassa ehdotuksessa annetaan määräyksiä junien turvallisesta liikennöinnistä kansainvälisessä liikenteessä, ja sen tavoitteena on yhdenmukaistaa COTIF-yleissopimusta unionin säännöstön kanssa sekä tukea yhteentoimivuutta myös Euroopan unionin ulkopuolella. Ehdotettu teksti on yhdenmukainen uuden turvallisuusdirektiivin (EU) 2016/798 ja siihen liittyvän johdetun oikeuden kanssa. Lisäksi, kuten edelläkin mainitaan, on tarpeen muuttaa eräitä COTIF-yleissopimuksen määräyksiä tämän uuden liitteen H sisällyttämiseksi yleissopimukseen.

    Ehdotetut tekstit toimitetaan yleiskokoukselle uudelleentarkastelukomitean 26. istunnossa tehdyn päätöksen nojalla. Ne noudattavat täysin unionin kantaa, joka oli määritelty ennen kyseistä uudelleentarkastelukomitean istuntoa.

    Esityslistan kohta 15 – Yleinen keskustelu tarpeesta yhdenmukaistaa pääsyedellytyksiä

    Asiakirja(t): SG-18041-AG 13/15

    Toimivalta: Unionin (yksinomainen)

    Äänioikeuden käyttäminen: Unioni

    Kanta: Kannatetaan OTIFin sihteeristön ehdotusta antaa pääsihteerille valtuudet jatkaa työtä kansainvälisen rautatieverkon käyttöehtoja koskevan ei-sitovan oikeudellisen kehyksen kehittämiseksi asiakirjan SG-18041-AG 13/15 VI jaksossa olevien suuntaviivojen mukaisesti oikeudellisten asiantuntijoiden työryhmässä ja yhteistyössä toimivaltaisten kansainvälisten järjestöjen ja yhteenliittymien kanssa.

    Kansainvälisen rautatieverkon pääsyedellytyksiä säännellään EU:n tasolla yhtenäisestä eurooppalaisesta rautatiealueesta 21 päivänä marraskuuta 2012 annetulla Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivillä 2012/34/EY (uudelleenlaadittu). Tästä asiasta uudelleentarkastelukomitean 26. kokouksessa helmikuussa 2018 käytyjen keskustelujen mukaisesti on edelleen aiheellista kannattaa sitä, että OTIF kehittää kansainvälisen rautatieverkon pääsyedellytyksiä koskevan ei-sitovan oikeudellisen kehyksen, sillä se edistäisi ja parantaisi kansainvälistä rautatieliikennettä EU:n ulkopuolella.

    Esityslistan kohta 16 – Yhdenmukaistettu rautatielainsäädäntö – pääsihteerin raportti

    Asiakirja(t): SG-18042-AG 13/16

    Toimivalta: Unionin (jaettu)

    Äänioikeuden käyttäminen: Jäsenvaltiot

    Kanta:

    Pannaan merkille pääsihteerin raportti ja kehotetaan pääsihteeriä jatkamaan yhteistyötä UNECEn kanssa yhdenmukaistettua rautatielainsäädäntöä koskevasta aloitteesta.

    Annetaan hallintokomitealle valtuudet toteuttaa jatkotoimia yhdenmukaistettua rautatielainsäädäntöä koskevan UNECEn aloitteen perusteella ja mahdollisuuksien mukaan antaa neuvoa-antava lausunto yleisistä poliittisista kysymyksistä sekä antaa oikeudellisten asiantuntijoiden työryhmälle valtuudet toteuttaa jatkotoimia ja mahdollisuuksien mukaan antaa neuvoa-antava lausunto oikeudellisista kysymyksistä.

    Hallintokomiteaa kuullen kehotetaan pääsihteeriä ja oikeudellisten asiantuntijoiden työryhmää harkitsemaan ja ehdottamaan asianmukaisia ratkaisuja OTIFin osallistumiseen sellaisten sitovien oikeudellisten välineiden hallinnointiin, jotka voivat korvata yhdenmukaista rautatielainsäädäntöä koskevan UNECEn aloitteen mukaisesti kehitetyn tavarankuljetussopimusta koskevan oikeudellisen järjestyksen luonnoksen, ja kehotetaan pääsihteeriä toimittamaan kertomus yleiskokouksen 14. istunnolle.

    Vaikka yksi kansainvälinen oikeudellinen järjestelmä saattaa tuottaa enemmän hyötyjä rautatieliikenteelle koko Euraasian mantereella kuin nykyiset kaksi erillistä oikeudellista järjestelmää, tällaisen yksittäisen järjestelmän kehittäminen edellyttää selkeää sitoutumista sekä OSJD:n ja OTIFin ja niiden jäsenten osallistumista. Muussa tapauksessa kansainvälisiä oikeudellisia järjestelmiä tulee vastedes olemaan kolme, mikä pirstoisi kansainvälistä rautatiesääntelyä nykyistäkin pahemmin. Tämän vuoksi asianomaisten toimijoiden on koordinoitava toimintaansa etukäteen tehtävällä poliittisella päätöksellä ennen kuin kattava oikeudellinen järjestelmä voidaan ottaa käyttöön. Sen vuoksi on tarpeen ja asianmukaista varmistaa, että OTIF on edelleen mukana tässä prosessissa erityisesti sen hallinnollisen komitean ja sen oikeudellisten asiantuntijoiden työryhmän kautta ja että se raportoi UNECEssä tehtävän työn etenemisestä yleiskokouksen seuraavassa istunnossa.

    Esityslistan kohta 17 – oikeudellisten asiantuntijoiden työryhmä

    Asiakirja(t): SG-18046-AG 13/17

    Toimivalta: Unionin (jaettu)

    Äänioikeuden käyttäminen: Jäsenvaltiot

    Kanta:

    Kannatetaan oikeudellisten asiantuntijoiden neuvoa-antavan työryhmän perustamista. Se luonnostelee yleissopimukseen tehtävät muutokset ja täydennykset, antaa oikeudellista neuvontaa ja apua, edistää ja helpottaa COTIF-yleissopimuksen toimintaa ja täytäntöönpanoa, seuraa ja arvioi COTIF-yleissopimuksen soveltamista ja täytäntöönpanoa sekä toimii OTIFin jäsenten foorumina, jossa ne voivat keskustella asiaankuuluvista oikeudellisista kysymyksistä.

    Annetaan pääsihteerille valtuudet esittää työryhmien laatimia päätelmiä ja ehdotuksia OTIFin toimivaltaisille elimille tarkastelua ja/tai päätöksentekoa varten.

    Kehotetaan pääsihteeriä toimittamaan kertomus työryhmän toiminnasta yleiskokouksen 14. istunnossa.

    Tästä aiheesta uudelleentarkastelukomitean 26. istunnossa helmikuussa 2018 käytyjen keskustelujen tulosten mukaisesti on aiheellista kannattaa sellaisen oikeudellisten asiantuntijoiden pysyvän ryhmän perustamista OTIFiin, joka avustaa ja helpottaa nykyisten oikeudellisen alan elinten toimintaa ja varmistaa COTIF-yleissopimuksen tosiasiallisen hallinnoinnin.

    Esityslistan kohta 18 – Raportti hallintokomitean toiminnasta 1.10.2015–30.9.2018

    Asiakirja(t): Rajoitettu jakelu

    Toimivalta: Unionin (jaettu)

    Äänioikeuden käyttäminen: Jäsenvaltiot

    Kanta: Pannaan merkille raportti

    Esityslistan kohta 19 – Hallintokomitean valinta kaudelle 1.10.2018–30.9.2021 (kokoonpano ja puheenjohtaja)

    Asiakirja(t): Rajoitettu jakelu

    Toimivalta: Unionin (jaettu)

    Äänioikeuden käyttäminen: Jäsenvaltiot

    Kanta: Ei ole

    Esityslistan kohta 20 – Alustava päivämäärä 14. yleiskokoukselle

    Asiakirja(t): Ei ole

    Toimivalta: ei sovelleta

    Äänioikeuden käyttäminen: ei sovelleta

    Kanta: Ei ole

    Esityslistan kohta 21 – Muut asiat

    Asiakirja(t): Ei sovelleta

    Toimivalta: Ei sovelleta

    Äänioikeuden käyttäminen: Ei sovelleta

    Kanta: Ei ole

    Esityslistan kohta 22 – Kaikki yleiskokouksen valtuutukset

    Asiakirja(t): Ei ole

    Toimivalta: Unionin (jaettu ja yksinomainen)

    Äänioikeuden käyttäminen: Unioni

    Kanta: Esityslistan kohdan 8 mukaiset valtuutukset

    Esityslistan kohta 23 – Komiteoiden raportit (tarvittaessa)

    Asiakirja(t): Ei sovelleta

    Toimivalta: Ei sovelleta

    Äänioikeuden käyttäminen: Ei sovelleta

    Kanta: Ei ole

    Esityslistan kohta 24 – Päätösten, valtuutusten, suositusten ja muiden yleiskokouksen asiakirjojen (lopullisten asiakirjojen) hyväksyminen

    Asiakirja(t): Ei sovelleta

    Toimivalta: Unionin (jaettu ja yksinomainen)

    Äänioikeuden käyttäminen: Unioni

    Kanta: Kuten asiaankuuluvissa esityslistan kohdissa esitetään.


    Top