Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 42008X1230(02)

    Yhdistyneiden Kansakuntien Euroopan talouskomission (UN-ECE) sääntö nro 102 – Yhdenmukaiset hyväksymisvaatimukset, jotka koskevat I. lyhytkytkentälaitteita, II. ajoneuvoja hyväksytyn lyhytkytkentälaitetyypin asentamisen osalta

    EUVL L 351, 30.12.2008, p. 44–62 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    Tämä asiakirja on julkaistu erityispainoksessa (HR)

    Legal status of the document In force

    ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2008/102(2)/oj

    30.12.2008   

    FI

    Euroopan unionin virallinen lehti

    L 351/44


     

    Vain alkuperäiset UN-ECE:n tekstit ovat kansainvälisen julkisoikeuden mukaan sitovia. Tämän säännön asema ja voimaantulopäivä olisi tarkastettava UN-ECE:n asiakirjan TRANS/WP.29/343 viimeisimmästä versiosta. Asiakirja saatavana osoitteessa http://www.unece.org/trans/main/wp29/wp29wgs/wp29gen/wp29fdocstts.html.

    Yhdistyneiden Kansakuntien Euroopan talouskomission (UN-ECE) sääntö nro 102 – Yhdenmukaiset hyväksymisvaatimukset, jotka koskevat

    I.

    lyhytkytkentälaitteita,

    II.

    ajoneuvoja hyväksytyn lyhytkytkentälaitetyypin asentamisen osalta

    Voimaantulopäivä: 13. joulukuuta 1996

    SISÄLTÖ

    SÄÄNTÖ

    1.

    Soveltamisala

    2.

    Määritelmät

    I LUKU

    3.

    Hyväksynnän hakeminen

    4.

    Hyväksyntä

    5.

    Vaatimukset

    6.

    Lyhytkytkentälaitetyypin muutokset ja hyväksynnän laajentaminen

    7.

    Tuotannon vaatimustenmukaisuus

    8.

    Seuraamukset vaatimuksenmukaisuudesta poikkeavasta tuotannosta

    9.

    Tuotannon lopettaminen

    10.

    Hyväksyntätesteistä vastaavien teknisten tutkimuslaitosten sekä hallinnollisten yksiköiden nimet ja osoitteet

    II LUKU

    11.

    Hyväksynnän hakeminen

    12.

    Hyväksyntä

    13.

    Hyväksytyn lyhytkytkentälaitteen asennusta koskevat vaatimukset

    14.

    Ajoneuvotyypin muutokset ja hyväksynnän laajentaminen

    15.

    Tuotannon vaatimustenmukaisuus

    16.

    Seuraamukset vaatimuksenmukaisuudesta poikkeavasta tuotannosta

    17.

    Tuotannon lopettaminen

    18.

    Hyväksyntätesteistä vastaavien teknisten tutkimuslaitosten sekä hallinnollisten yksiköiden nimet ja osoitteet

    LIITTEET

    Liite I —

    Ilmoitus (I luku)

    Liite II —

    Ilmoitus (II luku)

    Liite III —

    Esimerkki hyväksyntämerkistä

    Liite IV —

    Testejä ja suorituskykyä koskevat vaatimukset

    1.   SOVELTAMISALA

    1.1   Tämä sääntö koskee N2-, N3-, O3- ja O4-luokkien ajoneuvoja.

    2.   MÄÄRITELMÄT

    2.1   Tässä säännössä tarkoitetaan

    2.1.1   ”lyhytkytkentälaitteella” laitetta, joka pitää automaattisesti riittävän etäisyyden vetoajoneuvojen ja perävaunujen välillä, mikäli näiden kulmaliikkeen aikana tarvitaan ylimääräistä etäisyyttä. Tämä sääntö ei koske kytkentälaitteita, joiden pituudet ja/tai kulmat eivät ole säädettävissä.

    2.1.2   ”laitteen hyväksynnällä” jäljempänä I luvussa esitettyjen vaatimusten mukaisen lyhytkytkentälaitetyypin hyväksyntää

    2.1.3   ”ajoneuvon hyväksynnällä” ajoneuvon hyväksyntää hyväksytyn lyhytkytkentälaitteen asentamisen osalta

    2.1.4   ”ajoneuvotyypillä” ajoneuvoja, jotka eivät eroa toisistaan seuraavilta olennaisilta osin:

    2.1.4.1   lyhytkytkentälaitteen merkki ja tyyppi

    2.1.4.2   ajoneuvojen leveys ja pituus

    2.1.4.3   ajoneuvojen massa

    2.1.4.4   lyhytkytkentälaitteen kytkentäpisteet

    2.1.4.5   ajoneuvon kuvaus (esim. kuorma-auto, vetoauto, perävaunu, puoliperävaunu, keskiakseliperävaunu)

    2.1.4.6   ohjauslaitteet (esim. lisäohjauslaitteet, perävaunun ohjauslaitteet).

    2.1.5   ”lyhytkytkentälaitteen tyypillä” laitteita, jotka eivät eroa toisistaan seuraavilta olennaisilta osin

    2.1.5.1   laitteen merkki ja tyyppi

    2.1.5.2   toimintaperiaate

    2.1.5.3   ajoneuvoon kytkeminen

    2.1.5.4   vähimmäis- ja enimmäisulkonemien kokonaismitat

    2.1.5.5   käyttökulmien rajoitukset

    2.1.5.6   kytkentäkulmia koskevat kinemaattiset ominaisuudet

    2.1.6   ”automaattisella kytkentämenetelmällä” seuraavaa: Kytkentämenetelmä on automaattinen, jos vetoajoneuvon peruuttaminen perävaunua vasten riittää kytkemään yhdistelmän täydellisesti ja asianmukaisesti sekä varmistamaan automaattisesti kytkennän ja ilmaisemaan turvalaitteiden asianmukaisen kytkennän ilman minkäänlaista ulkopuolista avustamista.

    I LUKU

    LYHYTKYTKENTÄLAITTEEN HYVÄKSYNTÄ

    3.   HYVÄKSYNNÄN HAKEMINEN

    3.1   Kytkentälaitteen valmistajan tai tämän valtuutetun edustajan on haettava lyhytkytkentälaitteen hyväksyntää.

    3.2   Hakemukseen on liitettävä

    3.2.1   lyhytkytkentälaitteen ja asennusmenetelmän yksityiskohtainen kuvaus ja tarkat mittakaavapiirustukset kolmena kappaleena. Toimitetuista asiakirjoista tulee käydä toimivaltaista viranomaista tyydyttävästi ilmi, että lyhytkytkentälaite toimii luotettavasti ja turvallisesti.

    3.2.2   Näytekappale hyväksyttävästä lyhytkytkentälaitetyypistä.

    3.2.3   Yhdessä hyväksyntätestien suorittamisesta vastaavan teknisen tutkimuslaitoksen kanssa valitaan huonoimman mahdollisen tapauksen periaatetta edustava ajoneuvoyhdistelmä, johon hyväksyttävä lyhytkytkentälaite on asennettu, siten, että otetaan huomioon muun muassa jousitus, suurin sallittu massa ja mitat, akseliväli, akselien lukumäärä ja sijainti sekä lyhytkytkentälaitteen ääriasennot Valmistajan tai tämän edustajan tulee toimittaa useampi kuin yksi ajoneuvoyhdistelmä, mikäli tekninen tutkimuslaitos sitä edellyttää.

    3.3   Ennen tyyppihyväksynnän myöntämistä toimivaltaisen viranomaisen on varmistettava, että käytössä olevat järjestelyt riittävät takaamaan tuotannon vaatimustenmukaisuuden tehokkaan valvonnan.

    4.   HYVÄKSYNTÄ

    4.1   Tyyppihyväksyntä koskee kaikkia lyhytkytkentälaitteen asennusta ja turvallista käyttöä varten tarvittavia osia (esim. veto- ja/tai ohjausvoimille altistuvat, vetoajoneuvon tai perävaunun runkoon kiinnitetyt osat sekä valvontajärjestelmät).

    4.2   Jos tämän säännön mukaisesti hyväksyttäväksi esitetty lyhytkytkentälaite täyttää jäljempänä 5 kohdassa esitettävät vaatimukset, kyseiselle lyhytkytkentälaitetyypille myönnetään hyväksyntä.

    4.3   Kullekin hyväksytylle tyypille myönnetään hyväksyntänumero. Sen kahdesta ensimmäisestä numerosta (tällä hetkellä 02) käy ilmi muutossarja, joka sisältää ne sääntöön tehdyt tärkeät tekniset muutokset, jotka ovat hyväksynnän myöntämishetkellä viimeisimmät. Sama sopimuspuoli ei saa antaa samaa numeroa toiselle tämän säännön soveltamisalaan kuuluvalle lyhytkytkentälaitetyypille.

    4.4   Tämän säännön mukaisesta lyhytkytkentätyypin hyväksynnästä tai hyväksynnän laajennuksesta tai epäämisestä tai tuotannon lopettamisesta on ilmoitettava tätä sääntöä soveltaville sopimuksen sopimuspuolille tämän säännön liitteessä I olevan mallin mukaisella lomakkeella.

    4.5   Jokaiseen tämän säännön mukaisesti hyväksyttyä tyyppiä vastavaan lyhytkytkentälaitteeseen on kiinnitettävä hyväksyntälomakkeessa ilmoitettuun näkyvään ja helppopääsyiseen paikkaan kansainvälinen hyväksyntämerkki, jossa on

    4.5.1   ympyrän sisään merkitty ”E”-kirjain, jota seuraa hyväksynnän myöntäneen maan tunnusnumero (1)

    4.5.2   4.5.1 kohdassa mainitun ympyrän oikealla puolella tämän säännön numero, jota seuraa ”R”-kirjain, viiva ja hyväksyntänumero.

    4.6   Hyväksyntämerkin on oltava selvästi luettavissa ja pysyvä.

    4.7   Tämän säännön liitteessä III annetaan esimerkkejä hyväksyntämerkistä.

    5.   VAATIMUKSET

    5.1   Yleistä

    5.1.1   Lyhytkytkentälaitteen mallin, rakenteen ja kokoonpanon tulee olla sellainen, että ajoneuvo, johon lyhytkytkentälaite on asennettu, täyttää tämän säännön vaatimukset tavanomaisen tieliikennekäytön mukaisissa olosuhteissa. Itse kytkentälaitteiden tulee olla säännön nro 55 teknisten vaatimusten mukaisia. Asennetun lyhytkytkentälaitteen käytöstä aiheutuvat lisävoimat tulee ottaa huomioon.

    5.1.2   Lyhytkytkentälaitteen tulee toimia automaattisesti. Myös lyhytkytkentäyhdistelmän peruutusliikkeen täytyy olla mahdollista ilman minkäänlaista lyhytkytkentälaitteen käsikäyttöä.

    5.1.3   Lyhytkytkentälaitteen mallin, rakenteen ja kokoonpanon tulee erityisesti olla sellainen, että se kestää kaikkia rasituksia sekä korroosio- ja ikääntymisvaikutuksia, joille se altistuu (esim. tärinä, kosteus ja äärilämpötilat).

    5.1.4   Lyhytkytkentälaitteen tulee mahdollistaa ajoneuvojen suoraviivainen liike tasaisella tienpinnalla ilman, että ohjauksessa tarvitaan mitään epätavallisia toimenpiteitä eteenpäin ajettaessa tai peruutettaessa.

    5.1.5   Järjestelmäviat

    5.1.5.1   Kytkimen tulee työntyä uloimpaan asentoonsa ja jäädä tähän asentoon kaikkien ajoneuvon liikkuessa ilmenevien lyhytkytkentälaitteen virransyöttöjärjestelmän vikojen ja/tai ohjausjärjestelmän vikojen seurauksena. Vetoajoneuvon ja perävaunun irtoamisen tulee olla mekaanisesti estetty kaikissa käyttötilanteissa.

    5.1.5.2   Järjestelmän tulee ilmaista kaikki virransyöttöjärjestelmän ja/tai ohjausjärjestelmän viat kuljettajalle varoitusäänellä tai valomerkillä.

    5.1.6   Kun ajoneuvo on paikoillaan, lyhytkytkentälaitteessa ei saa ilmetä mitään hallitsematonta liikettä missään tilanteissa pitkäaikainen mäkeen pysäköinti mukaan lukien.

    5.1.7   Lyhytkytkentälaitteen ei-automaattinen liike saa olla mahdollista ainoastaan vetoajoneuvon ollessa paikoillaan. Ohjausyksikköön tulee olla kiinteästi liitettynä vetoajoneuvon pysäköintijarrun käyttöä koskeva ohje.

    5.1.7.1   Tätä toimintoa tulee valvoa kaksoisohjausyksikön avulla.

    5.1.7.2   Tämä ohjausyksikkö tulee asentaa ohjaamon ulkopuolelle sellaiseen asentoon, että käyttäjälle ei aiheudu vaaraa perävaunun liikkeestä ja tämä voi nähdä ajoneuvojen välisen vaara-alueen yhdellä silmäyksellä.

    5.1.7.3   Ohjausyksikön lukitseminen käyttöasentoon tai tahaton käyttö ei saa olla mahdollista.

    5.1.7.4   Perävaunun tulee liikkua tärisemättä ja enintään nopeudella 50 mm/s.

    5.1.7.5   Ohjauksen vapauttamisen yhteydessä liikkeen tulee pysähtyä välittömästi.

    5.1.8   Vetoajoneuvon liike eteenpäin ei saa aiheuttaa perävaunun liikkumista taaksepäin suhteessa tien pintaan.

    Perävaunun liikkuminen taaksepäin enintään 30 mm on sallittua ainoastaan kytkentä- ja reaktiotarkoituksissa.

    5.1.9   Lyhytkytkentälaitteen tulee palautua lyhimpään suoraan eteenpäin suuntautuvaan normaaliin käyttöasentoonsa vetoajoneuvon ja perävaunun välisen suhteellisen kulmaliikkeen seurauksena liitteen IV mukaisesti.

    5.1.10   Lyhytkytkentälaitteen käyttö ei saa häiritä yhdistelmän dynaamista vakautta. Tämä vaatimus on tarkistettava liitteessä IV mainitun testin yhteydessä.

    5.1.11   Lyhytkytkentälaitteen mallin tulee olla sellainen, että ajoneuvot voidaan kytkeä tai irrottaa. Kaikkien kytkentätoimintojen, mekaaniset ohjauslaitteet ja veto- ja/tai ohjausvoimille altistuvat osat mukaan lukien, tulee olla automaattisia. Positiivisen lukitusjärjestelmän oikean kytkennän tulee näkyä ilmaisimesta tai olla helposti nähtävillä ajoneuvon sivulta kytkentälaitteen viereltä. Muussa tapauksessa ohjaamoon tulee olla asennettuna etäilmaisin. Ohjaus- ja virransyöttöjohtojen kytkeminen käsin on sallittu, mikäli kytkennät ovat helposti saavutettavissa seisoma-asennosta ja yhdistelmää voidaan kuljettaa turvallisesti ilman näiden johtojen kytkemistä.

    5.1.12   Toimintaan kytkettynä lyhytkytkentälaitteen tulee itsessään mahdollistaa vähintään seuraavat kulmaliikkeet:

     

    Täysperävaunu

    Keskiakseliperävaunu

    Puoliperävaunu

    vaakasuora liike

    ±60°

    ±90°

    ±90°

    pystysuora liike

    ±20°

    ±15°

    ±12°

    liike akselin ympäri

    ±15°

    ±15°

    5.1.13   Hydraulisissa tai pneumaattisissa lyhytkytkentälaitteissa tulee olla valomerkki, joka ilmaisee, että lyhytkytkentälaite saavuttaa pian enimmäisulkonemansa. Tämä signaali voi olla sama kuin 5.1.5.2 kohdassa mainittu valomerkki.

    5.1.14   Lyhytkytkentälaitteen mallin tulee olla sellainen, että kun vetoajoneuvo ja perävaunu kytketään niiden ollessa keskenään eri kulmassa kuin kytkemättöminä, perävaunun tahatonta liikettä tai lyhytkytkentälaitteen väärää toimintaa ei esiinny.

    5.1.15   Laitteeseen tulee olla kiinnitettynä kilpi, joka ilmaisee vetoajoneuvon ja perävaunun enimmäismassan, kaikki voitelupisteet sekä voitelutiheyden ja joka on selvästi nähtävissä myös perävaunun ollessa kytkettynä.

    5.2   Testit

    Lyhytkytkentälaitteelle hyväksyntää varten tehtävät testit on selostettu tämän säännön liitteessä IV.

    6.   LYHYTKYTKENTÄLAITETYYPIN MUUTOKSET JA HYVÄKSYNNÄN LAAJENTAMINEN

    6.1   Kaikista lyhytkytkentälaitetyypin muutoksista on ilmoitettava lyhytkytkentälaitetyypin hyväksyneelle hallinnolliselle yksikölle. Tämän jälkeen yksikkö voi joko

    6.1.1   katsoa, ettei tehdyillä muutoksilla todennäköisesti ole havaittavaa kielteistä vaikutusta ja että laite joka tapauksessa edelleen täyttää vaatimukset, tai

    6.1.2   vaatia testin suorittamisesta vastaavalta tekniseltä tutkimuslaitokselta uuden testausselosteen.

    6.2   Hyväksynnän vahvistaminen tai epääminen, jossa eritellään muutokset, annetaan yllä 4.3 kohdassa tarkoitetulla menettelyllä tiedoksi tätä sääntöä soveltaville sopimuspuolille.

    6.3   Toimivaltainen viranomainen, joka päättää hyväksynnän laajentamisesta, antaa laajentamiselle sarjanumeron ja ilmoittaa sen muille tätä sääntöä soveltaville vuoden 1958 sopimuksen sopimuspuolille tämän säännön liitteessä I olevan mallin mukaisella tiedonantolomakkeella.

    7.   TUOTANNON VAATIMUSTENMUKAISUUS

    7.1   Tämän säännön nojalla hyväksytyt lyhytkytkentälaitteet on valmistettava siten, että ne ovat yhdenmukaisia edellä 5 kohdassa asetettujen vaatimusten mukaisesti tyyppihyväksytyn laitteen kanssa.

    7.2   Sen varmistamiseksi, että 7.1 kohdan vaatimukset täyttyvät, tuotantoon on sovellettava sopivia valvontamenetelmiä.

    7.3   Hyväksynnän haltijan tulee erityisesti

    7.3.1   varmistaa, että tuotteiden tehokasta laadunvalvontaa varten on olemassa menetelmät;

    7.3.2   pitää saatavillaan jokaisen hyväksytyn tyypin vaatimuksenmukaisuuden tarkistamiseksi tarvittavia valvontalaitteita;

    7.3.3   varmistaa, että testitulosten tiedot tallennetaan ja että niihin liittyvät asiakirjat ovat saatavilla viranomaisen ohjeiden mukaisesti määriteltävän ajan;

    7.3.4   analysoida kunkin testityypin tulokset, jotta voitaisiin tarkastaa ja varmistaa tuotteen ominaisuuksien vakaus ja määritellä teollisen tuotannon sallittu vaihtelu;

    7.3.5   varmistaa, että kunkin tuotetyypin osalta suoritetaan riittävä määrä tarkistuksia ja testejä toimivaltaisen viranomaisen hyväksymien menettelyjen mukaisesti;

    7.3.6   varmistaa, että vaatimuksenmukaisuuden vastaisia tuloksia osoittavien näytekappaleiden tai osien kerääminen kyseisessä testityypissä johtaa toiseen näytteenottoon ja toiseen testiin. Kaikki tarvittavat vaiheet on suoritettava, jotta näytekappaleita vastaavan tuotannon vaatimustenmukaisuus voitaisiin palauttaa.

    7.4   Tyyppihyväksynnän myöntänyt toimivaltainen viranomainen voi milloin tahansa tarkastaa kuhunkin tuotantoyksikköön sovellettavat vaatimuksenmukaisuuden valvontamenetelmät.

    7.4.1   Jokaisen tarkastuksen yhteydessä tulee esittää vierailevan tarkastajan nähtäväksi testikirjanpito ja tuotannon seurantarekisterit.

    7.4.2   Tarkastaja voi ottaa sattumanvaraisia näytekappaleita testattavaksi valmistajan laboratoriossa. Näytekappaleiden vähimmäismäärä voidaan määritellä valmistajan omien tarkistusten tulosten perusteella.

    7.4.3   Mikäli laatutaso vaikuttaa epätyydyttävältä tai on tarpeen tarkastaa yllä 7.4.2 kohdassa mainitun mukaisesti suoritettujen testien oikeellisuus, tarkastaja valitsee näytekappaleet lähetettäväksi tyyppihyväksyntätestit suorittaneeseen tekniseen tutkimuslaitokseen.

    7.4.4   Toimivaltainen viranomainen voi suorittaa minkä tahansa tässä säännössä määrätyn testin.

    7.4.5   Toimivaltaisen viranomaisen valtuuttama tavanomainen tarkastustiheys on kerran kahdessa vuodessa. Mikäli jonkin näistä käynneistä yhteydessä saadaan negatiivisia tuloksia, toimivaltaisen viranomaisen tulee varmistaa, että kaikki tarvittavat vaiheet tuotannon vaatimuksenmukaisuuden palauttamiseksi suoritetaan mahdollisimman pikaisesti.

    8.   SEURAAMUKSET VAATIMUSTENMUKAISUUDESTA POIKKEAVASTA TUOTANNOSTA

    8.1   Lyhytkytkentälaitetyypille tämän säännön mukaisesti myönnetty hyväksyntä voidaan peruuttaa, jos 5 kohdan vaatimukset eivät täyty.

    8.2   Jos tätä sääntöä soveltava vuoden 1958 sopimuksen sopimuspuoli peruuttaa aiemmin myöntämänsä hyväksynnän, sen on ilmoitettava siitä välittömästi muille tätä sääntöä soveltaville sopimuspuolille tämän säännön liitteen I mallin mukaisella tiedonantolomakkeella.

    9.   TUOTANNON LOPETTAMINEN

    9.1   Jos hyväksynnän haltija lopettaa kokonaan tämän säännön perusteella hyväksytyn lyhytkytkentälaitetyypin valmistamisen, hyväksynnän haltijan on ilmoitettava tästä hyväksynnän myöntäneelle viranomaiselle. Ilmoituksen saatuaan viranomaisen on ilmoitettava asiasta muille tätä sääntöä soveltaville vuoden 1958 sopimuksen sopimuspuolille tämän säännön liitteessä I olevan mallin mukaisella tiedonantolomakkeella.

    10.   HYVÄKSYNTÄTESTEISTÄ VASTAAVIEN TEKNISTEN TUTKIMUSLAITOSTEN SEKÄ HALLINNOLLISTEN YKSIKÖIDEN NIMET JA OSOITTEET

    10.1   Tätä sääntöä soveltavien vuoden 1958 sopimuksen sopimuspuolten on ilmoitettava Yhdistyneiden Kansakuntien sihteeristölle hyväksyntätestien suorittamisesta vastaavien teknisten tutkimuslaitosten sekä niiden hallinnollisten yksiköiden nimet ja osoitteet, jotka myöntävät hyväksynnät ja joille toimitetaan lomakkeet todistukseksi muissa maissa myönnetystä hyväksynnästä tai hyväksynnän laajentamisesta, epäämisestä tai peruuttamisesta tai tuotannon lopettamisesta.

    II LUKU

    AJONEUVOJEN HYVÄKSYNTÄ HYVÄKSYTYN LYHYTKYTKENTÄLAITTEEN ASENTAMISEN OSALTA

    11.   HYVÄKSYNNÄN HAKEMINEN

    11.1   Ajoneuvon valmistajan tai tämän valtuutetun edustajan on haettava ajoneuvotyypin hyväksyntää tyypiltään hyväksytyn lyhytkytkentälaitteen osalta.

    11.2   Hyväksyntähakemukseen on liitettävä jäljempänä mainitut asiakirjat kolmena kappaleena sekä seuraavat tiedot:

    11.3   Ajoneuvotyypin ja lyhytkytkentälaitteeseen liittyvien ajoneuvon osien yksityiskohtainen kuvaus, johon sisältyy mittakaavapiirros kiinnityspisteistä sekä liitteessä II mainitut tiedot ja asiakirjat.

    11.4   Toimivaltaisen viranomaisen pyynnöstä tulee lisäksi toimittaa hakemuslomake (tämän säännön liitteessä I esitetty lomake) kullekin lyhytkytkentälaitetyypille.

    11.5   Tekniselle tutkimuslaitokselle tulee toimittaa hyväksyntätestin suorittamista varten hyväksyttävää ajoneuvotyyppiä edustava ajoneuvo, johon on kiinnitetty lyhytkytkentälaite.

    11.5.1   Ajoneuvo, jossa ei ole kaikkia kyseisessä tyypissä tarvittavia komponentteja, voidaan hyväksyä, mikäli hakija pystyy osoittamaan toimivaltaista viranomaista tyydyttävästi, ettei komponenttien puuttumisella ole vaikutusta tarkastuksen tulokseen tämän säännön vaatimusten osalta.

    11.6   Ennen tyyppihyväksynnän myöntämistä toimivaltaisen viranomaisen on varmistettava, että käytössä olevat järjestelyt riittävät takaamaan tuotannon vaatimustenmukaisuuden tehokkaan valvonnan.

    11.7   Tavanomaisista poikkeavia kytkentätoimintoja varten tulee tarjota erityiset käyttöohjeet, joiden tulee sisältää erityisesti erilaisissa käyttötiloissa (esim. kulma-asennoissa) tapahtuvaa kytkemistä ja irrottamista koskevat ohjeet. Tällaiset erityiset käyttöohjeet tulee olla jokaisen ajoneuvon mukana.

    12.   HYVÄKSYNTÄ

    12.1   Jos tämän säännön mukaisesti hyväksyttäväksi esitetty ajoneuvo täyttää jäljempänä 13 kohdassa esitettävät vaatimukset, kyseiselle ajoneuvotyypille myönnetään hyväksyntä.

    12.2   Kullekin hyväksytylle tyypille myönnetään hyväksyntänumero. Sen kahdesta ensimmäisestä numerosta (tällä hetkellä 02) käy ilmi muutossarja, joka sisältää ne sääntöön tehdyt tärkeät tekniset muutokset, jotka ovat hyväksynnän myöntämishetkellä viimeisimmät. Sama sopimuspuoli ei saa antaa samaa numeroa toiselle tämän säännön soveltamisalaan kuuluvalle ajoneuvotyypille.

    12.3   Tämän säännön mukaisesta ajoneuvotyypin hyväksynnästä tai hyväksynnän laajennuksesta tai epäämisestä tai tuotannon lopettamisesta on ilmoitettava tätä sääntöä soveltaville sopimuksen sopimuspuolille tämän säännön liitteessä 2 olevan mallin mukaisella lomakkeella.

    12.4   Jokaiseen tämän säännön mukaisesti hyväksyttyä ajoneuvotyyppiä vastaavaan ajoneuvoon on kiinnitettävä hyväksyntälomakkeessa ilmoitettuun näkyvään ja helppopääsyiseen paikkaan kansainvälinen hyväksyntämerkki, jossa on

    12.4.1   ympyrän sisään merkitty ”E”-kirjain, jota seuraa hyväksynnän myöntäneen maan tunnusnumero (3)

    12.4.2   12.4.1 kohdassa mainitun ympyrän oikealla puolella tämän säännön numero, jota seuraa ”R”-kirjain, viiva ja hyväksyntänumero.

    12.5   Jos ajoneuvo on yhden tai useamman tähän sopimukseen liitetyn säännön nojalla hyväksytyn ajoneuvotyypin mukainen hyväksynnän tämän säännön nojalla myöntäneessä maassa, 12.4.1 kohdassa tarkoitettua symbolia ei ole tarpeen toistaa; tässä tapauksessa sääntö ja hyväksyntänumerot sekä kaikkien niiden sääntöjen lisäsymbolit, joiden nojalla hyväksyntä on myönnetty hyväksynnän tämän säännön nojalla myöntäneessä maassa, sijoitetaan pystyriveihin 12.4.1 kohdassa tarkoitetun symbolin oikealle puolelle.

    12.6   Hyväksyntämerkin on oltava selvästi luettavissa ja pysyvä.

    12.7   Hyväksyntämerkki sijoitetaan valmistajan kiinnittämään ajoneuvon tietokilpeen tai sen läheisyyteen.

    12.8   Tämän säännön liitteessä III annetaan esimerkkejä hyväksyntämerkistä.

    13.   HYVÄKSYTYN LYHYTKYTKENTÄLAITTEEN ASENNUSTA KOSKEVAT VAATIMUKSET

    13.1   Kun lyhytkytkentälaite asennetaan ajoneuvoon, I luvun 5.1 kohdassa esitettyjen vaatimusten, 5.1.12 kohtaa lukuun ottamatta, on täytyttävä, riippumatta mahdollisista ajoneuvon käytöstä aiheutuvista vaikutuksista.

    13.2   Käytössä oleva lyhytkytkentälaite ei saa haitata niiden ajoneuvojen liikettä, joihin se on asennettu. Tämän edellytyksen katsotaan täyttyvän, jos laite noudattaa liitteessä IV esitettyjä testivaatimuksia.

    13.3   I luvun 5.1.5.2 kohdassa ja 5.1.13 kohdassa mainitut varoitussignaalit

    13.3.1   Äänimerkkilaitteen tulee sijaita ohjaamossa, ja äänimerkin tulee olla kuljettajan helposti kuultavissa kaikissa tilanteissa ajoneuvon ollessa tavanomaisessa käytössä.

    13.3.2   Valomerkin tulee olla väriltään punainen, ja sen tulee sijaita kojelaudassa suoraan kuljettajan näkökentässä, ja sen täytyy olla helposti havaittavissa myös päivänvalossa.

    13.4   Kytkemisen ja irrottamisen tulee olla mahdollista kaikissa enintään 50°:n vaakasuorissa kytkentäkulmissa sekä vasemmalle että oikealle, enintään 10°:n pystykulmissa sekä ylöspäin että alaspäin täysiperävaunuilla, enintään 6°:n pystykulmissa sekä ylöspäin että alaspäin keskiakseliperävaunuilla ja enintään 7°:n kulmissa akselin ympäri kierrettynä molempiin suuntiin; perävaunun kytkemisen tulee siis olla mahdollista kaikissa enintään yllä mainittujen suuruisissa vetoajoneuvon ja perävaunun vetoaisan välisissä kulmissa ilman lisähenkilöiden apua.

    Automaattisen kytkennän aikana laite saa olla väliaikaisessa asennossa ennen lopullisen kytkennän tapahtumista. Väliaikaisessa asennossa yhdistelmää tulee pystyä liikuttamaan turvallisesti. Jos lopullinen toiminto toteutetaan käsin, ajoneuvojen välisen etäisyyden tulee olla vähintään 500 mm.

    13.5   Yhden henkilön tulee olla mahdollista seisoma-asennossa asettaa kytkentälaitteet paikoilleen ennen kytkennän suorittamista ilman työkaluja. Tämä vaatimus koskee myös jarru- ja sähköjohtojen kytkentää ja irrottamista.

    13.6   Yleiset vaatimukset

    Automaattisen kytkennän mahdollistamiseksi vetoaisan silmukan tulee olla säädettävissä pystysuunnassa kytkentälaitteen keskikorkeuteen kaikissa tavanomaisissa liikenne- ja käyttötilanteissa.

    14.   AJONEUVOTYYPIN MUUTOKSET JA HYVÄKSYNNÄN LAAJENTAMINEN

    14.1   Kaikista 2.1.4 kohdassa tarkoitetun ajoneuvotyypin muutoksista tulee ilmoittaa ajoneuvotyypin hyväksyneelle hallinnolliselle yksikölle. Tämän jälkeen yksikkö voi joko

    14.1.1   katsoa, ettei tehdyillä muutoksilla todennäköisesti ole merkittäviä haitallisia vaikutuksia ja että ajoneuvo kuitenkin täyttää edelleen vaatimukset, tai

    14.1.2   vaatia tekniseltä tutkimuslaitokselta lisätestiraporttia.

    14.2   Hyväksynnän vahvistaminen tai epääminen, jossa eritellään muutokset, annetaan yllä 12.3 kohdassa tarkoitetulla menettelyllä tiedoksi tätä sääntöä soveltaville sopimuspuolille.

    14.3   Toimivaltainen viranomainen, joka päättää hyväksynnän laajentamisesta, antaa laajentamiselle sarjanumeron ja ilmoittaa sen muille tätä sääntöä soveltaville vuoden 1958 sopimuspuolille tämän säännön liitteessä II olevan mallin mukaisella tiedonantolomakkeella.

    15.   TUOTANNON VAATIMUSTENMUKAISUUS

    15.1   Tämän säännön nojalla hyväksytyt ajoneuvot on valmistettava siten, että ne ovat yhdenmukaisia edellä 13 kohdassa asetettujen vaatimusten mukaisesti tyyppihyväksytyn ajoneuvon kanssa.

    15.2   Sen varmistamiseksi, että 15.1 kohdan vaatimukset täyttyvät, tuotantoon on sovellettava sopivia valvontamenetelmiä.

    15.3   Hyväksynnän haltijan tulee erityisesti

    15.3.1   varmistaa, että ajoneuvojen tehokasta laadunvalvontaa varten on olemassa kaikkia yllä 13 kohdassa esitettyjen vaatimusten noudattamiseen liittyviä seikkoja koskevat menetelmät;

    15.3.2   pitää saatavillaan jokaisen hyväksytyn tyypin vaatimuksenmukaisuuden tarkistamiseksi tarvittavia valvontalaitteita;

    15.3.3   varmistaa, että testitulosten tiedot tallennetaan ja että niihin liittyvät asiakirjat ovat saatavilla viranomaisen ohjeiden mukaisesti määriteltävän ajan;

    15.3.4   analysoida kunkin testityypin tulokset, jotta voitaisiin tarkastaa ja varmistaa tuotteen ominaisuuksien vakaus ja määritellä teollisen tuotannon sallittu vaihtelu;

    15.3.5   varmistaa, että kunkin tuotetyypin osalta suoritetaan riittävä määrä tarkistuksia ja kokeita toimivaltaisen viranomaisen hyväksymien menettelyjen mukaisesti;

    15.3.6   varmistaa, että vaatimuksenmukaisuuden vastaisia tuloksia osoittavien näytekappaleiden tai osien kerääminen kyseisessä testityypissä johtaa toiseen näytteenottoon ja toiseen testiin. Kaikki tarvittavat vaiheet on suoritettava, jotta näytekappaleita vastaavan tuotannon vaatimuksenmukaisuus voitaisiin palauttaa.

    15.4   Tyyppihyväksynnän myöntänyt toimivaltainen viranomainen voi milloin tahansa tarkastaa kuhunkin tuotantoyksikköön sovellettavat vaatimuksenmukaisuuden valvontamenetelmät.

    15.4.1   Jokaisen tarkastuksen yhteydessä tulee esittää vierailevan tarkastajan nähtäväksi testikirjanpito ja tuotannon seurantarekisterit.

    15.4.2   Tarkastaja voi ottaa sattumanvaraisia näytekappaleita testattavaksi valmistajan laboratoriossa. Näytekappaleiden vähimmäismäärä voidaan määritellä valmistajan omien tarkistusten tulosten perusteella.

    15.4.3   Mikäli laatutaso vaikuttaa epätyydyttävältä tai on tarpeen tarkastaa yllä 15.4.2 kohdassa mainitun mukaisesti suoritettujen testien oikeellisuus, tarkastaja valitsee näytekappaleet lähetettäväksi tyyppihyväksyntätestit suorittaneeseen tekniseen tutkimuslaitokseen.

    15.4.4   Toimivaltainen viranomainen voi suorittaa minkä tahansa tässä säännössä määrätyn testin.

    15.4.5   Toimivaltaisen viranomaisen valtuuttama tavanomainen tarkastustiheys on kerran kahdessa vuodessa. Mikäli jonkin näistä käynneistä yhteydessä saadaan negatiivisia tuloksia, toimivaltaisen viranomaisen tulee varmistaa, että kaikki tarvittavat vaiheet tuotannon vaatimuksenmukaisuuden palauttamiseksi suoritetaan mahdollisimman pikaisesti.

    16.   SEURAAMUKSET VAATIMUSTENMUKAISUUDESTA POIKKEAVASTA TUOTANNOSTA

    16.1   Ajoneuvotyypille tämän säännön mukaisesti myönnetty hyväksyntä voidaan peruuttaa, jos 13 kohdan vaatimukset eivät täyty.

    16.2   Jos tätä sääntöä soveltava sopimuspuoli peruuttaa aikaisemmin myöntämänsä hyväksynnän, sen on ilmoitettava siitä välittömästi muille tätä sääntöä soveltaville sopimuspuolille tämän säännön liitteen II mallin mukaisella tiedonantolomakkeella.

    17.   TUOTANNON LOPETTAMINEN

    17.1   Jos hyväksynnän haltija lopettaa kokonaan tämän säännön perusteella hyväksytyn ajoneuvotyypin valmistamisen, hyväksynnän haltijan on ilmoitettava tästä hyväksynnän myöntäneelle viranomaiselle. Ilmoituksen saatuaan viranomaisen on ilmoitettava asiasta muille tätä sääntöä soveltaville vuoden 1958 sopimuksen sopimuspuolille tämän säännön liitteessä II olevan mallin mukaisella tiedonantolomakkeella.

    18.   HYVÄKSYNTÄTESTEISTÄ VASTAAVIEN TEKNISTEN TUTKIMUSLAITOSTEN SEKÄ HALLINNOLLISTEN YKSIKÖIDEN NIMET JA OSOITTEET

    18.1   Tätä sääntöä soveltavien vuoden 1958 sopimuksen sopimuspuolten on ilmoitettava Yhdistyneiden Kansakuntien sihteeristölle hyväksyntätestien suorittamisesta vastaavien teknisten tutkimuslaitosten sekä niiden hallinnollisten yksiköiden nimet ja osoitteet, jotka myöntävät hyväksynnät ja joille toimitetaan lomakkeet todistukseksi muissa maissa myönnetystä hyväksynnästä tai hyväksynnän laajentamisesta, epäämisestä tai peruuttamisesta tai tuotannon lopettamisesta.


    (1)  1 Saksa, 2 Ranska, 3 Italia, 4 Alankomaat, 5 Ruotsi, 6 Belgia, 7 Unkari, 8 Tšekki, 9 Espanja, 10 Jugoslavia, 11 Yhdistynyt kuningaskunta, 12 Itävalta, 13 Luxemburg, 14 Sveitsi, 15 (antamatta), 16 Norja, 17 Suomi, 18 Tanska, 19 Romania, 20 Puola, 21 Portugali, 22 Venäjän federaatio, 23 Kreikka, 24 (antamatta), 25 Kroatia, 26 Slovenia, 27 Slovakia, 28 Valko-Venäjä, 29 Viro, 30–36 (antamatta) ja 37 Turkki. Seuraavat numerot annetaan muille maille aikajärjestyksessä sitä mukaa kuin ne ratifioivat pyörillä varustettuihin ajoneuvoihin ja niihin asennettaviin tai niissä käytettäviin varusteisiin ja osiin sovellettavien yhdenmukaisten teknisten vaatimusten hyväksymistä sekä näiden vaatimusten mukaisesti annettujen hyväksymisien vastavuoroista tunnustamista koskevia ehtoja koskevan sopimuksen, ja Yhdistyneiden Kansakuntien pääsihteeri ilmoittaa näin annetut numerot sopimuksen sopimuspuolille.

    (2)  Valmistajien tulee luovuttaa teknisille tutkimuslaitokselle omat testimenetelmänsä ja tuloksensa siihen asti, kunnes yhdenmukaisista testimenetelmistä on sovittu.

    (3)  1 Saksa, 2 Ranska, 3 Italia, 4 Alankomaat, 5 Ruotsi, 6 Belgia, 7 Unkari, 8 Tšekki, 9 Espanja, 10 Jugoslavia, 11 Yhdistynyt kuningaskunta, 12 Itävalta, 13 Luxemburg, 14 Sveitsi, 15 (antamatta), 16 Norja, 17 Suomi, 18 Tanska, 19 Romania, 20 Puola, 21 Portugali, 22 Venäjän federaatio, 23 Kreikka, 24 (antamatta), 25 Kroatia, 26 Slovenia, 27 Slovakia, 28 Valko-Venäjä, 29 Viro, 30–36 (antamatta) ja 37 Turkki. Seuraavat numerot annetaan muille maille aikajärjestyksessä sitä mukaa kuin ne ratifioivat pyörillä varustettuihin ajoneuvoihin ja niihin asennettaviin tai niissä käytettäviin varusteisiin ja osiin sovellettavien yhdenmukaisten teknisten vaatimusten hyväksymistä sekä näiden vaatimusten mukaisesti annettujen hyväksymisien vastavuoroista tunnustamista koskevia ehtoja koskevan sopimuksen, ja Yhdistyneiden Kansakuntien pääsihteeri ilmoittaa näin annetut numerot sopimuksen sopimuspuolille.


    LIITE I

    ILMOITUS

    (Enimmäiskoko: A4 (210 × 297 mm))

    Image


    LIITE II

    ILMOITUS

    (Enimmäiskoko: A4 (210 × 297 mm))

    Image


    LIITE III

    ESIMERKKI HYVÄKSYNTÄMERKISTÄ

    Image

    Yllä oleva lyhytkytkentälaitteeseen liitettävä hyväksyntämerkki osoittaa, että kyseinen lyhytkytkentälaite on hyväksytty Alankomaissa (E4) säännön nro 102 nojalla ja hyväksyntänumero on 002439. Hyväksyntänumeron kaksi ensimmäistä numeroa ilmaisevat, että hyväksyntä on myönnetty säännön nro 102 alkuperäisessä muodossa olevien vaatimusten mukaisesti.


    LIITE IV

    TESTEJÄ JA SUORITUSKYKYÄ KOSKEVAT VAATIMUKSET (1)

    (Ks. 5.1.10 kohta)

    1.   LYHYTKYTKENTÄLAITTEEN PALAUTUMISETÄISYYS

    Vetoajoneuvon ja perävaunun yhdistelmää ajetaan suoraan eteenpäin suuntautuvasta asennosta kaarteen ympäri, jonka ulkosäde on 12,5 metriä, ja yhdistelmä pysäytetään, kun vetoauto on kääntynyt 90°:n kulmaan (poikkeama lähtösuunnasta). Tämän jälkeen yhdistelmä kiihdytetään mahdollisimman nopeasti 30 ± 2 km:n tuntinopeuteen, jota pidetään yllä testin loppuun asti. Lyhytkytkentälaitteen tulee vetäytyä kokonaan sisään 150 metrin matkalla kiihdytyksen aloituskohdasta (ks. kuva 1 alla).

    Tämä testi suoritetaan sekä vasempaan että oikeaan suuntaan.

    Kuva 1

    Image

    Huomautus: Näiden vaatimusten noudattaminen ei takaa sitä, että ajoneuvoyhdistelmän kokonaispituus on lainmukainen kaikissa ajo-olosuhteissa.

    1.2   Tekninen tutkimuslaitos varmentaa, että lyhytkytkentälaite vetäytyy jonkin verran koko sen ajan, jonka vetoajoneuvo liikkuu eteenpäin.

    2.   YHDISTELMÄN VAKAUS

    Vakausominaisuudet mitataan I ja II luvun mukaisia hyväksyntöjä varten seuraavien ehtojen mukaisesti suoritetuilla tieliikennekokeilla:

    2.1   TESTIOLOSUHTEET

    2.1.1   Kuormausolosuhteet

    2.1.1.1   Ajoneuvojen tulee olla kuormattuja, ja massan tulee jakautua akselien kesken ajoneuvojen valmistajan ilmoittamalla tavalla; mikäli määräyksiä on annettu useista eri akselikuormajärjestelyistä, enimmäismassan tulee jakautua akselien kesken siten, että kullekin akselille kohdistuva massa on suhteessa akselien suurimpiin sallittuihin massoihin.

    2.1.1.2   Ajoneuvojen painopisteen korkeuden tulee olla vähintään 1,7 metriä.

    Todelliset kuormausolosuhteet on ilmoitettava testiraportissa. Ajoneuvoille, joiden suunniteltu painopiste on alempana kuin 1,7 metrin korkeudessa, testi voidaan hyväksyntäviranomaisen harkinnan mukaan suorittaa alhaisemman arvon mukaisesti.

    Tällöin painopisteen enimmäiskorkeus tulee ilmoittaa 5.1.1.5 kohdan edellyttämässä tietokilvessä.

    2.1.2   Testi tulee suorittaa kutakin testityyppiä varten määrätyillä nopeuksilla.

    Jos ajoneuvon suurin rakenteellinen nopeus on alhaisempi kuin testiä varten määrätty nopeus, testi suoritetaan ajoneuvon suurimmalla nopeudella.

    2.1.3   Tien tulee olla tasainen, ja sen pinnan täytyy tarjota hyvät kitkaominaisuudet.

    2.1.4   Testit on suoritettava sellaisissa olosuhteissa, joissa tuuli ei ole omiaan vaikuttamaan tuloksiin.

    2.1.5   Kokeiden alussa renkaiden tulee olla kylmät, ja niissä tulee olla ajoneuvojen tai renkaiden valmistajan kyseiselle pyörien kantamalle kuormalle ajoneuvojen paikallaan ollessa määräämä ilmanpaine; testissä tulee käyttää ominaisuuksiltaan uusia renkaita.

    2.1.6   Määrätyt suoritustulokset on saavutettava ilman itsetehostavia reaktioita, ajoneuvojen poikkeamatta reitiltään ja ilman ohjauksen ja kytkentäjärjestelmän epätavanomaisia tärinöitä.

    2.2   VAKAUSTESTI SUORALLA LINJALLA

    2.2.1   Testissä ajoneuvojen nopeuden tulee olla 85 +5/–0 km/h, ja niiden tulee pysyä keskenään linjassa. Testin aikana niiden täytyy kyetä kulkemaan suoraa tieosuutta pitkin ilman kuljettajan epätavanomaisia ohjauksen korjausliikkeitä.

    2.2.2   Hätäjarrutustesti suoralla tiellä 60 km:n tuntinopeudesta pysähdyksiin vähintään keskimääräisellä täysin kehittyneellä hidastuvuudella 4 m/s2 ei saa aiheuttaa yhdistelmän poikkeamista 3,5 metriä leveän kaistan ulkopuolelle.

    2.2.3   Kiihdytys pysähdyksistä eteenpäin vähintään kiihtyvyydellä 2 m/s2 ei saa aiheuttaa mitään ajoneuvojen välistä liikettä siinä määrin, että tämä olisi omiaan tuottamaan kuljettajalle vaikeuksia hallita ajoneuvoyhdistelmää. (Jos tätä testiä varten määrättyä kiihtyvyyttä ei voida saavuttaa ajoneuvoyhdistelmällä, testi suoritetaan suurimmalla saavutettavissa olevalla kiihtyvyydellä.)

    2.2.4   Yllä mainittujen testien aikana ei saa tapahtua pysyvää muodonmuutosta.

    2.3   KAISTANVAIHTO

    2.3.1   Liitteessä esitetty simuloitu ohitusliike, joka suoritetaan kiihdyttäen progressiivisesti 80 km:n tuntinopeuteen, ei saa tuottaa kuljettajalle mitään vaikeuksia hallita yhdistelmää.

    2.3.2   Kun nopeudella 20 km/h ohjataan testiradan toiselta puolelta toiselle puolelle vähintään kolme kertaa kääntäen ohjauspyörää mahdollisimman nopeasti ja pitkälle, ajoneuvojen välillä ei saa esiintyä kosketusta eikä lyhytkytkentälaitteelle saa aiheutua vahinkoa (testiradan leveys on 10 metriä).

    3.   YMPYRÄLIIKE

    3.1   Kun yhdistelmä on paikoillaan suoraan eteenpäin suuntautuvassa asennossa, se ajetaan 25 metrin säteisen kaaren ympäri kiihtyvyydellä 2 ± 10 % m/s2 siten, että loppunopeus on 20 km/h. Tämä ei saa aiheuttaa mitään ajoneuvojen välistä liikettä siinä määrin, että tämä olisi omiaan tuottamana kuljettajalle vaikeuksia hallita ajoneuvoyhdistelmää.

    Kun vetoajoneuvon ja perävaunun tila on vakiintunut, yhdistelmää käännetään tasaisella nopeudella 5 km/h siten, että vetoajoneuvon ulompi etukulma piirtää 25 metrin säteisen ympyrän. Perävaunun ulomman takakulman piirtämä ympyrä mitataan. Tämä liike toistetaan samoissa olosuhteissa mutta nopeudella 25 km/h ± 1 km/h.

    Näiden liikkeiden aikana perävaunun ulompi takakulma, joka liikkuu nopeudella 25 km/h ± 1 km/h, ei saa liikkua tasaisella 5 km:n tuntinopeudella tehdyn liikkeen aikana syntyneen ympyrän ulkopuolelle enempää kuin 0,70 m (ks. kuva 2 alla).

    Kuva 2

    Image

    Mikään perävaunun osa ei saa liikkua 25 metrin säteisen ympyrän tangentin ulkopuolelle enempää kuin 0,5 m, kun sitä vetävä ajoneuvo siirtyy ympyräradalta tangentin suuntaan tasaisella 25 km:n tuntinopeudella. Tämän vaatimuksen tulee täyttyä koko matkalla tangentin ja ympyrän yhtymäkohdasta 40 metrin etäisyydelle tangenttia pitkin. Tämän kohdan jälkeen perävaunun tulee kulkea ilman liiallista poikkeamaa kulkusuunnasta tai epätavallista tärinää perävaunun ohjauslaitteissa (ks. kuva 3 alla).

    Kuva 3

    Image

    Kaikkien liikkuvien moottoriajoneuvojen tai yhdistelmäajoneuvojen tulee olla siten kääntyviä, että uloimman etukulman kulkiessa 12,50 metrin säteisen ympyrän kaarta pitkin sisäsivu kulkee vähintään 5,30 metrin säteistä kaarta pitkin. Testi suoritetaan sekä vasempaan että oikeaan suuntaan. Mikään yhdistelmän osa ei saa tangentilta ympyrään siirryttäessä ylittää tangenttia enempää kuin 0,8 metriä risteysalueen ulkopuolelle (ks. kuva 4 alla).

    Kuva 4

    Image

    4.   RINTEET

    Kun yhdistelmä on pituusakselin suuntaisesti linjassa ja tavanomaisessa käyttöasennossa:

    4.1.1   Vetolaitteen ja vetoajoneuvon tai vedettävän perävaunun minkään osan välillä ei saa olla tarkoituksetonta kosketusta, kun ajoneuvot ovat 6°:n suhteellisessa pystykulmassa.

    4.1.2   Vetoajoneuvon ja perävaunun korien välillä ei saa olla kosketusta 5°:n suhteellisessa pystykulmassa.

    4.2   4.1.1 ja 4.1.2 artikloissa esitetyt vaatimukset voidaan todentaa laskelmilla teknisen tutkimuslaitoksen harkinnan mukaan.


    (1)  II luvun mukaisia hyväksyntöjä varten tekninen tutkimuslaitos voi ottaa huomioon I luvun mukaisesti suoritetut testit.

    (2)  Teknisen tutkimuslaitoksen tulee ottaa huomioon yhdistelmän jarrujärjestelmän paineenjakoasetukset.

    Lisäosa

    OHITUSRATA

    (Ks. 2.3.1 kohta)

    Image

    Huomautus: Tämä kulkuratajärjestys voi muuttua ensisijaisesti sovellettavan ISO-standardin vaikutuksesta.


    Top