Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32005H0292

    Komission suositus, annettu 6 päivänä huhtikuuta 2005, sähköverkkovälitteisestä laajakaistaviestinnästä (ETA:n kannalta merkityksellinen teksti)

    EUVL L 93, 12.4.2005, p. 42–44 (ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, NL, PL, PT, SK, SL, FI, SV)

    ELI: http://data.europa.eu/eli/reco/2005/292/oj

    12.4.2005   

    FI

    Euroopan unionin virallinen lehti

    L 93/42


    KOMISSION SUOSITUS,

    annettu 6 päivänä huhtikuuta 2005,

    sähköverkkovälitteisestä laajakaistaviestinnästä

    (ETA:n kannalta merkityksellinen teksti)

    (2005/292/EY)

    EUROOPAN YHTEISÖJEN KOMISSIO, joka

    ottaa huomioon sähköisten viestintäverkkojen ja -palvelujen yhteisestä sääntelyjärjestelmästä 7 päivänä maaliskuuta 2002 annetun Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivin 2002/21/EY (1), (jäljempänä ’puitedirektiivi’) ja erityisesti sen 19 artiklan 1 kohdan,

    sekä katsoo seuraavaa:

    (1)

    Tällä suosituksella pyritään varmistamaan avoimet, oikeasuhteiset ja syrjimättömät edellytykset sähkönjakeluverkon käytölle sähköisessä viestinnässä sekä poistamaan tarpeettomat sääntelylliset esteet. Sähköverkkoa käyttäviin viestintäjärjestelmiin eli datasähköjärjestelmiin lasketaan kuuluviksi sekä asiaan liittyvät laitteet että verkot.

    (2)

    EU:n sähköisen viestinnän sääntelyjärjestelmän tarkoituksena on luoda edellytykset kilpailuun perustuvalle sähköisen viestinnän verkkojen ja palvelujen tarjonnalle sekä varmistaa, että käyttäjät hyötyvät tästä mahdollisimman paljon suuremman valinnanvaran, alhaisempien hintojen ja paremman laadun muodossa. Kansallisten sääntelyviranomaisten yhdeksi tavoitteeksi on asetettu kilpailun edistäminen sähköisen viestinnän verkkojen tarjonnassa, joka sisältää myös datasähköjärjestelmien tarjonnan. Näin ollen sääntelyviranomaisten olisi poistettava erityisesti sähköyhtiöiltä perusteettomat esteet käyttää sähkönjakeluverkkoaan viestintäverkon tarjontaan.

    (3)

    Sähköisiä viestintäverkkoja ja -palveluja koskevista valtuutuksista 7 päivänä maaliskuuta 2002 annetun Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivin 2002/20/EY (2) (jäljempänä ’valtuutusdirektiivi’) mukaan datasähköverkon tarjonta edellyttää ainoastaan yleisvaltuutusta. Yleisvaltuutus voi sisältää esimerkiksi hätäviestintään ja verkon eheyteen liittyviä velvoitteita, joista säädetään sähkömagneettista yhteensopivuutta koskevan jäsenvaltioiden lainsäädännön lähentämisestä 3 päivänä toukokuuta 1989 annetussa neuvoston direktiivissä 89/336/ETY (3) (jäljempänä ’EMC-direktiivi’), radio- ja telepäätelaitteista ja niiden vaatimustenmukaisuuden vastavuoroisesta tunnustamisesta 9 päivänä maaliskuuta 1999 annetussa Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivissä 1999/5/EY (4) (jäljempänä ’päätelaitedirektiivi’), puitedirektiivissä sekä yleispalvelusta ja käyttäjien oikeuksista sähköisten viestintäverkkojen ja -palvelujen alalla 7 päivänä maaliskuuta 2002 annetussa Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivissä 2002/22/EY (5) (jäljempänä ’yleispalveludirektiivi’). Jotta voitaisiin välttyä syrjinnältä, ristikkäistuilta ja kilpailun vääristymiseltä, tietyille yrityksille voidaan lisäksi asettaa sähkön sisämarkkinoita koskevista yhteisistä säännöistä ja direktiivin 96/92/EY kumoamisesta 26 päivänä kesäkuuta 2003 annetun Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivin 2003/54/EY (6) nojalla velvollisuus pitää erillistä kirjanpitoa sähkönjakeluun liittymättömästä toiminnasta, kuten datasähköpalveluista.

    (4)

    Datasähköverkot ovat kaapeliverkkoja ja näin ollen johdinpohjaisia siirtoteitä. Ne eivät käytä tiedonsiirtoon radiotaajuuksia valtuutusdirektiivin liitteen B osassa tai Euroopan yhteisön radiotaajuuspolitiikan sääntelyjärjestelmästä 7 päivänä maaliskuuta 2002 tehdyssä Euroopan parlamentin ja neuvoston päätöksessä N:o 676/2002/EY (7) tarkoitetussa mielessä.

    (5)

    Datasähköjärjestelmät kuuluvat EMC-direktiivin soveltamisalaan. EMC-direktiivin määritelmän mukaan ’laitteella’ tarkoitetaan kaikkia sähköisiä ja elektronisia laitteita sekä sellaisia laitteita ja laitteistoja, jotka sisältävät sähköisiä tai elektronisia osia. Datasähköjärjestelmät katsotaan kiinteiksi laitteistoiksi ja niiden käyttöönotto edellyttää EMC-direktiivin noudattamista.

    (6)

    Datasähköjärjestelmissä tarvittava kaapelointi voi jo olla muussa käytössä ja verkkoon voidaan jatkuvasti joutua tekemään muutoksia. Näiden ominaispiirteiden vuoksi sekä johdinjärjestelmien ei-toivotun hukkasäteilyn erityisluonteen johdosta ei ole tarkoituksenmukaista suorittaa mittauksia koko järjestelmällä, joten sopivin vaihtoehto on EMC-direktiivin mukainen, johdinjärjestelmien ja radiojärjestelmien välisten häiriöiden jälkikäteisvalvontamalli. Näin ollen EMC-direktiivin vaatimusten mukaisena olisi pidettävä sellaista verkkoa, joka koostuu EMC-direktiivin mukaisista laitteista, jota käytetään sen aiottuun käyttötarkoitukseen ja joka on asennettu ja jota käytetään EMC-direktiivin olennaisten vaatimusten täyttämiseen tähtääviä hyviä menetelmiä käyttäen. Nämä menetelmät olisi dokumentoitava ja niihin olisi kuuluttava kohdennettuja kenttämittauksia, joilla voidaan osoittaa ei-toivottuihin säteilypäästöihin liittyvien EMC-direktiivin tavoitteiden täyttyminen varsinkin tilanteissa, joissa häiriöiden aiheutuminen on tavallista todennäköisempää.

    (7)

    Tämä lähestymistapa ei estä jäsenvaltioita toteuttamasta EMC-direktiivin 6 artiklan mukaisesti turvallisuussyistä laitteistojen käyttöönottoa tai käyttöä koskevia erityistoimenpiteitä, joiden tarkoituksena on suojata yleisiä televerkkoja tai turvallisuustarkoituksiin käytettyjä vastaanotto- tai lähetysasemia tarkoin yksilöidyissä taajuuksiin liittyvissä ongelmatilanteissa.

    (8)

    Elleivät osapuolet pysty keskenään ratkaisemaan datasähköjärjestelmästä aiheutuvaa häiriöongelmaa, toimivaltaisten viranomaisten olisi pyydettävä lisätodisteita kyseisen järjestelmän vaatimustenmukaisuudesta ja tarvittaessa käynnistettävä lisäarviointi. Lisäarvioinnissa olisi muun muassa varmistettava, että järjestelmä on EMC-direktiivin mukainen. Jos todetaan, että järjestelmä ei täytä EMC-direktiivin vaatimuksia, toimivaltaisten viranomaisten olisi toteutettava oikeasuhteisia, syrjimättömiä ja avoimia toimenpiteitä järjestelmän saattamiseksi vaatimusten mukaiseksi.

    (9)

    Jos taas järjestelmä todetaan vaatimusten mukaiseksi, mutta se aiheuttaa tästä huolimatta haitallisia häiriöitä, jäsenvaltioiden toimivaltaisten viranomaisten olisi toteutettava EMC-direktiivin 6 artiklan mukaisia erityistoimenpiteitä häiriöongelman poistamiseksi. Toimenpiteiden olisi oltava oikeasuhteisia, syrjimättömiä ja avoimia. Arvioidessaan toimenpiteiden oikeasuhteisuutta jäsenvaltioiden olisi otettava huomioon kyseisten palvelujen taloudellinen ja yhteiskunnallinen merkitys. Jäsenvaltiot voivat ottaa huomioon myös nykyaikaisten datasähkölaitteistojen tekniset mahdollisuudet ratkaista nopeasti häiriöongelmat pienentämällä säteilypäästöä nimenomaan häiriötä aiheuttavilla taajuuksilla ja häiriön aiheutumiskohteissa ns. notching-suodatustekniikan avulla.

    (10)

    Jotta yleisiä ohjaavia toimenpiteitä ja EMC-direktiivin 6 artiklan mukaisia erityistoimenpiteitä käytettäisiin EU:ssa johdonmukaisesti, toimivaltaisten viranomaisten olisi vaihdettava asiasta tietoa sekä keskenään että komission kanssa.

    (11)

    Tämän lähestymistavan ja säännöllisen ja yksityiskohtaisen häiriöraportoinnin avulla voidaan erityisesti radiotaajuuksien käytön suojaamista silmällä pitäen kerätä lisää testitietoa ja kokemuksia sähköverkon käytöstä sähköiseen viestintään. Raportteja olisi alkuun toimitettava puolivuosittain, mutta raportointiväli voisi vaihdella saatujen tulosten perusteella.

    (12)

    Vuonna 2001 komissio pyysi eurooppalaisia standardointielimiä laatimaan johdinverkoille yhdenmukaiset eurooppalaiset standardit, jotka kattaisivat digitaaliset tilaajayhteydet (DSL-yhteydet), koaksiaalikaapeliverkot, Ethernet-verkot ja datasähköverkot (8). Standardointielimet eivät kuitenkaan vielä ole saaneet työtään valmiiksi. Johdinverkkojen ja niihin liittyvien laitteiden yhdenmukaistetun eurooppalaisen standardin kehityksen edistämiseksi kansallisten viranomaisten olisi seurattava alan kehitystä tiiviissä yhteistyössä markkinatoimijoiden kanssa.

    (13)

    Viestintäkomiteaa on kuultu puitedirektiivin 22 artiklan 2 kohdassa tarkoitetun menettelyn mukaisesti,

    SUOSITTELEE:

    1)

    Jäsenvaltioiden olisi sovellettava yleisesti saatavilla olevien laajakaistaisten datasähköjärjestelmien tarjontaan seuraavia ehtoja ja periaatteita.

    2)

    Rajoittamatta 3–5 kohdassa esitettyjä suosituksia jäsenvaltioiden olisi poistettava erityisesti sähköyhtiöiltä kaikki perusteettomat sääntelylliset esteet ottaa käyttöön laajakaistaisia datasähköjärjestelmiä ja tarjota sähköisen viestinnän palveluja tällaisten järjestelmien kautta.

    3)

    Siihen saakka kunnes saadaan vahvistettua direktiivin 89/336/ETY mukaiset yhdenmukaiset standardit, joita käytetään vaatimustenmukaiseksi katsomisen perustana, jäsenvaltioiden olisi pidettävä tämän direktiivin mukaisena datasähköjärjestelmää,

    joka koostuu direktiivin mukaisista laitteista ja jota käytetään järjestelmän aiottuun käyttötarkoitukseen ja

    joka on asennettu ja jota ylläpidetään direktiivin olennaisten vaatimusten täyttämiseen tähtääviä hyviä menetelmiä käyttäen.

    Menetelmien kuvaukset sisältävät asiakirjat olisi säilytettävä asianmukaisten kansallisten viranomaisten saatavilla tarkastustarkoituksia varten järjestelmän koko toiminnan ajan.

    4)

    Jos datasähköjärjestelmä aiheuttaa haitallisista häiriöistä johtuvan ongelman, jota osapuolet eivät keskenään pysty ratkaisemaan, jäsenvaltion toimivaltaisten viranomaisten olisi pyydettävä todisteita järjestelmän vaatimustenmukaisuudesta ja käynnistettävä tarvittaessa lisäarviointi.

    5)

    Jos arvioinnissa todetaan, että datasähköjärjestelmä ei ole vaatimusten mukainen, toimivaltaisten viranomaisten olisi toteutettava oikeasuhteisia, syrjimättömiä ja avoimia toimenpiteitä vaatimustenmukaisuuden aikaansaamiseksi.

    6)

    Jos datasähköjärjestelmä on vaatimustenmukainen, mutta aiheuttaa tästä huolimatta häiriöitä, jäsenvaltion toimivaltaisten viranomaisten olisi harkittava direktiivin 89/336/ETY 6 artiklan mukaisia oikeasuhteisia, syrjimättömiä ja avoimia erityistoimenpiteitä.

    7)

    Jäsenvaltioiden olisi säännöllisesti raportoitava viestintäkomitealle datasähköjärjestelmien käyttöönotosta ja toiminnasta alueellaan. Raporttien olisi sisällettävä kaikki tarpeelliset tiedot häiriötasoista (myös mittaustiedot, niihin liittyvät syöttösignaalitasot ja muut yhdenmukaisen eurooppalaisen standardin laadinnan kannalta hyödylliset tiedot), häiriöongelmista ja mahdollisista datasähköjärjestelmiä koskevista sääntelyllisistä toimenpiteistä. Ensimmäinen raportti on määrä toimittaa 31 päivään joulukuuta 2005 mennessä.

    8)

    Tämä suositus on osoitettu kaikille jäsenvaltioille.

    Tehty Brysselissä 6 päivänä huhtikuuta 2005.

    Komission puolesta

    Viviane REDING

    Komission jäsen


    (1)  EYVL L 108, 24.4.2002, s. 33.

    (2)  EYVL L 108, 24.4.2002, s. 21.

    (3)  EYVL L 139, 23.5.1989, s. 19. Direktivi sellaisena kuin se on viimeksi muutettuna direktiivillä 93/68/ETY (EYVL L 220, 30.8.1993, s. 1).

    (4)  EYVL L 91, 7.4.1999, s. 10. Direktiivi sellaisena kuin se on muutettuna asetuksella (EY) N:o 1882/2003 (EUVL L 284, 31.10.2003, s. 1).

    (5)  EYVL L 108, 24.4.2002, s. 51.

    (6)  EUVL L 176, 15.7.2003, s. 37. Direktiivi sellaisena kuin se on muutettuna neuvoston direktiivillä 2004/85/EY (EUVL L 236, 7.7.2004, s. 10).

    (7)  EYVL L 108, 24.4.2002, s. 1.

    (8)  CENille, CENELECille ja ETSIlle osoitettu sähkömagneettisen yhteensopivuuden alaan kuuluva standardointitoimeksianto sähkömagneettisen yhteensopivuuden suhteen yhdenmukaistetuista televerkkostandardeista, toimeksianto M/313, 7. elokuuta 2001.


    Top