Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52022XC0408(03)

    Nimen rekisteröintihakemuksen julkaiseminen maataloustuotteiden ja elintarvikkeiden laatujärjestelmistä annetun Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EU) N:o 1151/2012 50 artiklan 2 kohdan a alakohdan nojalla 2022/C 154/08

    C/2022/2346

    EUVL C 154, 8.4.2022, p. 19–22 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, GA, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    8.4.2022   

    FI

    Euroopan unionin virallinen lehti

    C 154/19


    Nimen rekisteröintihakemuksen julkaiseminen maataloustuotteiden ja elintarvikkeiden laatujärjestelmistä annetun Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EU) N:o 1151/2012 50 artiklan 2 kohdan a alakohdan nojalla

    (2022/C 154/08)

    Tämä julkaiseminen antaa oikeuden vastustaa hakemusta Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EU) N:o 1151/2012 (1) 51 artiklassa tarkoitetulla tavalla kolmen kuukauden kuluessa tästä julkaisemisesta.

    YHTENÄINEN ASIAKIRJA

    ”Hrušovský lepník”

    EU-nro: PGI-SK-02474 – 8.6.2018

    SAN () SMM (x)

    1.   [SAN:n tai SMM:n] nimi tai nimet

    ”Hrušovský lepník”

    2.   Jäsenvaltio tai kolmas maa

    Slovakia

    3.   Maataloustuotteen tai elintarvikkeen kuvaus

    3.1.   Tuotelaji

    Luokka 2.3 Leipomo-, konditoria-, makeis- ja keksituotteet

    3.2.   Kuvaus 1 kohdassa nimetystä tuotteesta

    ”Hrušovský lepník” on hapanleipä-perunataikinasta valmistettu, kiviuunissa paistettu, täytetty tai päällystetty leipä, joka on muodoltaan pyöreä tai puoliksi taitettu ja jonka halkaisija on 25–35 cm.

    Eri tyyppiset ”Hrušovský lepník” -leivät:

    Suolainen ”Hrušovský lepník”, joka on voideltu sulatetulla voilla, kasviöljyllä tai eläinrasvalla ja jossa on valkosipulitäyte.

    Makea ”Hrušovský lepník”, joka on voideltu sulatetulla voilla, kasviöljyllä tai eläinrasvalla ja jossa on hillotäyte (luumu tai kirsikka).

    ”Hrušovský lepník”, jossa on hapankaalitäyte ja jonka päälle on voideltu sulatettua voita, kasviöljyä tai eläinrasvaa.

    ”Hrušovský lepník”, joka on voideltu sulatetulla voilla, kasviöljyllä tai eläinrasvalla ja päällystetty tuorejuusto-perunaseoksella, jonka pinnalle on siroteltu kanelia ja sokeria, vaniljasokeria, vanilliinisokeria tai kanelisokeria.

    Ominaisuudet:

    Ulkonäkö: pyöreä tai puoliksi taitettu täytetty tai päällystetty leipä halkaisijaltaan 25–35 cm

    Väri:

    kullanruskeaksi paistettu

    Aromi:

    hieno hapantaikinan, puun ja tuhkan hieman savuinen aromi

    Maku:

    kiviuunipaiston tuottama intensiivinen, mutta hienostunut yksittäisten ainesosien yhdistelmä sekä täytteen tai päällysteen mukainen maku

    Koostumus:

    pehmeä, tiivis ja sileä rakenne, taikina kostea, ei kuiva

    Taikinan paino raakana: 350–450 g

    Paksuus paiston jälkeen: vähintään 0,5 cm

    Hapanleipä-perunataikinan valmistukseen käytetään seuraavia ainesosia:

    Vehnä-, ruis- tai spelttijauho, keitetty peruna, suola, nostatusaine. Yhtä jauhokiloa kohti käytetään noin 100 g keitettyä, soseutettua perunaa.

    Nostatusaine: leivontahiiva, haalea vesi, maito, kidesokeri

    Täytteiden ja päällysteiden valmistukseen käytetään seuraavia ainesosia:

    voi, kasviöljy tai eläinrasva (sika, ankka, hanhi), valkosipuli, hillo (luumu, kirsikka), hapankaali, sipuli, jauhettu mustapippuri, suola, siankamara tai paahdettu, savustettu sian selkärasva, soseutettu keitetty peruna, tuorejuusto, kananmuna, jauhettu kaneli, kidesokeri, vaniljasokeri tai vanilliinisokeri tai kanelisokeri.

    Täytteet ja päällysteet:

    Valkosipulitäyte/-päällyste: murskattu valkosipuli, suola, vesi

    Hillotäyte/-päällyste: hillo (luumu, kirsikka)

    Tuorejuusto-perunatäyte/-päällyste: tuorejuusto. soseutettu keitetty peruna, kananmuna ja kidesokeri sekä jauhettu kaneli kidesokerin kera, kanelisokeri, vaniljasokeri tai vanilliinisokeri sirottelua varten. Tuorejuuston suhde perunaan on 1:2. Täytteen/päällysteen paino raakana on 30–45 % taikinan painosta, eli tuotteen paino kasvaa täytteen/päällysteen painon verran.

    Kaalitäyte/-päällyste: kasviöljy tai eläinrasva, sipuli, kidesokeri, hapankaali, suola, jauhettu mustapippuri, siankamara tai paahdettu, savustettu sian selkärasva. Täytteen/päällysteen paino raakana on 15–25 % taikinan painosta, eli tuotteen paino kasvaa täytteen/päällysteen painon verran.

    Yksittäisten leipien voiteluun heti paiston jälkeen käytetään seuraavia: sulatettu voi, kasviöljy tai eläinrasva.

    3.3.   Rehu (vain eläinperäiset tuotteet) ja raaka-aineet (vain jalostetut tuotteet)

    Raaka-aineiden alkuperää koskevia rajoituksia ei ole.

    3.4.   Erityiset tuotantovaiheet, joiden on tapahduttava yksilöidyllä maantieteellisellä alueella

    Tuotteen valmistus tapahtuu seuraavien vaiheiden mukaisesti:

    taikinan valmistus käsin

    täytteiden/päällysteiden valmistus käsin

    paisto louhitusta kivestä valmistetussa kiviuunissa

    voitelu sulatetulla voilla, kasviöljyllä tai eläinrasvalla

    tämän jälkeen täytteen/päällysteen levitys leivän päälle

    3.5.   Tuotteen, johon rekisteröity nimi viittaa, viipalointia, raastamista ja pakkaamista koskevat erityiset säännöt

    3.6.   Tuotteen, johon rekisteröity nimi viittaa, merkitsemistä koskevat erityiset säännöt

    4.   Maantieteellisen alueen tarkka rajaus

    Maantieteellinen alue käsittää Hrušovin kunnan. Hrušovin kylä sijaitsee Banská Bystrican alueella Krupinská Planina -tasangon eteläisellä reunalla kaupunkien Veľký Krtíš, Krupina ja Šahy lähellä. Alue on osa historiallista Hontin lääniä.

    5.   Yhteys maantieteelliseen alueeseen

    Syy-yhteys perustuu maantieteellisen alueen tuottajien osaamiseen sekä Hrušovský lepníkiin liittyviin perinteisiin ja sen maineeseen.

    Rajatulle maantieteelliselle alueelle on luonteenomaisia sen harvassa sijaitsevat maatilat. Alueen eristyneisyyden sekä kylien ja maatilojen syrjäisyyden vuoksi paikallisten on pitänyt olla omavaraisia. Kaikki tarvittava tehtiin itse luonnon tarjoamista materiaaleista. Uunit rakennettiin louhitusta kivestä, ja niissä poltettiin lähiympäristöstä saatavaa puuta (johanneksenleipäpuuta, pyökkiä, tammea ja valkopyökkiä). Tarvittavat työvälineet valmistettiin saatavilla olevista materiaaleista. Esimerkiksi taikina laitettiin uuniin puisen leipälapion avulla ja tuhkaa lakaistiin hanhen- tai ankansiivillä. Ohrablo on perinteinen nimi hiilloksen kohentamiseen käytetylle lapiolle, jolla on siirrelty hiiliä ja tarkistettu uunin lämpötila (uuni on sopivan kuuma, kun ohrablo saa aikaan kipinöitä). Uunin lakaisemiseen käytettiin harjaa, joka oli tehty pitkään varteen sidotuista maissin suojuslehdistä.

    Hrušovský lepníkin taikina ja täytteet/päällysteet valmistetaan yksinomaan käsin. Taikina kaulitaan pyöreäksi, minkä ansiosta se on paiston jälkeen ohut, tiivis, tasainen ja rakenteeltaan hienojakoinen. Leivän koko riippuu leipälapiosta, jonka koko pinta-ala käytetään hyödyksi.

    Alun perin lepníkin valmistuksessa käytetyt raaka-aineet olivat paikallisesti tuotettuja kylien ja maatilojen syrjäisen sijainnin vuoksi. Nykyään painotetaan sitä, että taikina ja täytteet/päällysteet valmistetaan yksinomaan käsin ja että tuote paistetaan kiviuunissa.

    Hrušovský lepníkit paistetaan yli 300 °C:n lämpötilassa kiviuunissa, jonka lämmitykseen on käytetty lehtipuuta (johanneksenleipäpuuta, pyökkiä. tammea ja valkopyökkiä). Uuni on saavuttanut oikean lämpötilan, kun kiveä hiililapiolla raavittaessa siitä lähtee kipinöitä. Kun puut ovat palaneet loppuun, hiilet siirretään uunin takaosaan ja tuhkat lakaistaan pois uunin muista osista märällä harjalla. Yksittäiset Hrušovský lepník -leivät paistetaan vierekkäin, ja niitä siirrellään hiililapiolla niin, että ne paistuvat tasaisesti. Ilman täytettä/päällystettä olevia Hrušovský lepníkejä paistetaan uunissa noin 5 minuuttia ja täytteellisiä/päällystettyjä noin 7–10 minuuttia.

    Koska taikina ja täytteet/päällysteet on valmistettu käsin ja koska paisto tapahtuu kiviuuneissa korkeassa lämpötilassa, taikina ei kuivu – se pysyy pehmeänä, hienojakoisena ja kosteana, ja hapanleipätaikinan, puun ja tuhkan aromit yhdistyvät paiston aikana. Makea tai suolainen täyte/päällyste täydentää tuotteen luonteenomaista makua.

    Hrušovský lepníkiä tuottavan rajatun maantieteellisen alueen asukkaiden taidot ovat kehittyneet sukupolvelta toiselle siirtyvän tiedon ja kokemuksen avulla, ja tämä näkyy lopputuotteen laadussa. Hrušovský lepníkin aromiin ja makuun vaikuttavat monet tekijät: nostatusaineen valmistus, taikina, täytteet/päällysteet ja aika, joka käytetään uunin lämmittämiseen oikeaan lämpötilaan, sekä apuna käytetyt perinteiset työvälineet, kuten hanhen- tai ankansiivet, hiililapiot ja harjat.

    Käsityön ja paistotavan ansiosta tuotteella on poikkeukselliset laatuominaisuudet, jotka ovat tehneet siitä erittäin suositun. Ruokatapahtumien ja -messujen järjestäjät kutsuvat tuottajia tapahtumiinsa esittelemään, kuinka tuotteen taikina ja täytteet/päällysteet valmistetaan ja kuinka se paistetaan perinteisellä tavalla. Hrušovský lepníkiä valmistetaan ja tuotetaan rajatulla maantieteellisellä alueella, johon sillä on historiallinen yhteys.

    Hrušovský lepníkin maineesta ja 300-vuotisesta perinteestä on todistuksena sille vuonna 2014 myönnetty todistus ja lupa käyttää ”HONT regional product” -merkintää ainutlaatuisena alueellisena tuotteena, joka on valmistettu perinteisillä menetelmillä ja monilta osin käsityönä.

    Vuodesta 1996 lähtien Hrušovin kylässä on säännöllisesti järjestetty Hontianska paráda -kansanjuhlia. Niissä juhlistetaan pitkään unohdettuna olleita viljelymenetelmiä sekä leivän ja Hrušovský lepníkin leipomista https://sk.m.wikipedia.org/wiki/Hontianska_par%C3%A1da.

    Viittauksia tuotteen maineeseen löytyy myös televisio-ohjelmista, kuten Nebíčko v papuľke (Taivaallinen makuelämys) ja Slovensko v obrazoch (Slovakia kuvissa).

    Živnostenské noviny -lehdessä esiteltiin vuonna 2015 perinteistä slovakialaisia kädentaitoja ja mainittiin, että vierailijoilla oli myös mahdollisuus maistaa Hrušovský lepníkiä käsityötaitojen esittelytilaisuuksissa, esimerkiksi Dni majstrov ÚĽUV 2015 -tapahtumassa (Kansantaiteen tuotannon keskusjärjestön järjestämät käsityöläismestareiden päivät vuonna 2015).

    Hrušovský lepník valmistetaan rajatulla maantieteellisellä alueella perinteisten reseptien mukaisesti. Kyseisellä syrjäisellä alueella eläminen on auttanut asukkaita säilyttämään oman, erityisen elämäntapansa. Professori J. Botík kertoo HONT Tradície ľudovej kultúry (HONT kansankulttuurin perinteet) -julkaisussaan, että kaikkein alkuperäisimmässä muodossaan leipä leivottiin hapattamattomasta taikinasta ja paistettiin matalassa lämpötilassa jouluaaton aterialla nautittavaksi. Viime vuosisadan alussa, etenkin ennen leipomisen laajamittaista yleistymistä, tämänkaltainen leipä oli tunnettu ja sitä leivottiin yleisesti koko Hontin alueella.

    Hrušovský lepník on saanut nimensä Hrušovin kylästä, joka on historiallisesti yhdistetty lepník-leipien leipomiseen. Nimen toinen osa, lepník (tai ľepňik ajalta ennen slovakinkielisen kirjoituksen yhdenmukaistamista), on paikallisessa murteessa käytetty nimitys tietystä kiviuunissa paistettavasta pyöreästä leipomatuotteesta. Nimitys on ollut alueella jatkuvasti käytössä 1700-luvun alkupuoliskolta lähtien. Professori J. Botíkin sanoin: ”Kylän käsityöläisperheiden vaimot levittivät usein keitettyjä perunoita, hilloa, tuorejuustoa tai bryndza-juustoa leipätaikinasta vaivaamalla tehtyjen paistosten päälle, ja tämänlaisia leipiä alettiin kutsua nimellä ľepňik. Ala-Unkarin tasangolle asettautuneet slovakialaiset uudisasukkaat toivat tämän perinteisen leipätyypin mukanaan [...]”.

    Viime vuosisadan ensimmäisinä vuosikymmeninä Hrušovský lepník oli juhlaruokaa ja kaikkein yleisimmin syöty leivonnainen. Se paistettiin kiviuunissa jouluaaton ateriaa varten, ja jokainen perheenjäsen söi siitä palasen – myös lemmikkieläimet. Sitä tarjottiin myös paastonaikana, pääsiäisenä ja perinteisten askareiden yhteydessä. Tällaisia ovat esimerkiksi páračky (hanhenhöyhenien käsittely) ja priadky (langan kehräys). Myöhemmin sitä leivottiin kerran viikossa ennen leipien leipomista. Leipää leivottiin aina lauantaisin, jotta sunnuntaiksi olisi tuoretta leipää ja sitä riittäisi koko viikoksi. Jokaisessa perheessä leivottiin useita leipiä – perheen koosta riippuen neljästä kuuteen. Hrušovský lepníkiä leivottiin Hrušovin syrjäisillä maatiloilla, missä niitä valmistetaan tänäkin päivänä.

    Perinteiden ylläpitäminen on osa syrjäisillä alueilla ja maatiloilla elämistä. Hrušovský lepníkiä on nautittu herkkuna jo vuosikausien ajan.

    Eritelmän julkaisutiedot

    https://www.indprop.gov.sk/swift_data/source/pdf/specifikacie_op_oz/Hrusovsky%20lepnik.pdf


    (1)  EUVL L 343, 14.12.2012, s. 1.


    Top