Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52021IR0407

    Euroopan alueiden komitean lausunto aiheesta ”Uusi kuluttaja-asioiden toimintaohjelma – Kuluttajien selviytymiskyvyn vahvistaminen kestävän elpymisen varmistamiseksi”

    COR 2021/00407

    EUVL C 61, 4.2.2022, p. 30–35 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, GA, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    4.2.2022   

    FI

    Euroopan unionin virallinen lehti

    C 61/30


    Euroopan alueiden komitean lausunto aiheesta ”Uusi kuluttaja-asioiden toimintaohjelma – Kuluttajien selviytymiskyvyn vahvistaminen kestävän elpymisen varmistamiseksi”

    (2022/C 61/07)

    Esittelijä:

    Alexia BERTRAND (BE, Renew Europe), alueellisen toimeenpanevan elimen jäsen: Brysselin pääkaupunkialueen parlamentti

    POLIITTISET SUOSITUKSET

    EUROOPAN ALUEIDEN KOMITEA

    Yleistä

    1.

    muistuttaa EU:n kuluttajapolitiikan tärkeydestä: sen tarkoituksena on tarjota unionin kansalaisille oikeuksista muodostuva vankka perusta, joka suojelee sellaisilta vakavilta riskeiltä ja vaaroilta, joihin ei voi omin voimin varautua. Lisäksi tarkoituksena on antaa kuluttajille keinot tehdä tietoon perustuvia valintoja, parantaa heidän hyvinvointiaan ja suojella tehokkaasti heidän turvallisuuttaan ja taloudellisia etujaan sekä taata valvontamekanismit ja muutoksenhakukeinot, joiden ansiosta nämä oikeudet voivat toteutua käytännössä.

    2.

    korostaa, että EU:n laajuinen kuluttajansuoja auttaa myös piristämään Euroopan talouden elpymistä samalla kun se edistää kiertotalousmallin käyttöönottoa ja vähentää ympäristöön ja ihmisten terveyteen kohdistuvia vaikutuksia.

    3.

    suhtautuu myönteisesti odotetun uuden kuluttaja-asioiden toimintaohjelman julkaisemiseen: siinä tarkastellaan keinoja parantaa kuluttajien suojelua ja selviytymiskykyä covid-19-pandemian aikana ja sen jälkeen ja annetaan eurooppalaisille kuluttajille mahdollisuus osallistua aktiivisesti vihreään siirtymään ja digitalisaatioon.

    4.

    korostaa tarvetta kehittää kuluttajansuojaa ja sen täytäntöönpanon välineitä, jotta voidaan ottaa optimaalisella tavalla huomioon Euroopan talouden suuret haasteet, joihin kuuluvat covid-19-pandemia, vihreä siirtymä, digitalisaatio, globalisaatio ja eräiden muita heikommassa asemassa olevien kuluttajaryhmien erityistarpeet.

    5.

    korostaa, että sääntelyn parantamista koskevassa tiedonannossa esitettyä ”yksi sisään, yksi ulos” -lähestymistapaa ei pidä soveltaa mekaanisesti, jotta voidaan säilyttää kuluttajansuojan korkea taso.

    6.

    suhtautuu myönteisesti siihen, että Euroopan tulevaisuutta käsittelevässä konferenssissa tarkastellaan kysymystä EU:n kuluttajapolitiikasta.

    Kuluttajansuoja covid-19-pandemian yhteydessä

    7.

    korostaa voimakkaasti tarvetta vaalia kuluttajien oikeuksia ja alalla voimassa olevaa unionin säännöstöä ja huolehtia määrätietoisesti niiden täytäntöönpanosta kriisiaikana, ennen kaikkea siksi, että niitä ei heikennettäisi, vaan kuluttajilla olisi niiden ansiosta riittävä oikeussuoja.

    8.

    on tyytyväinen siihen, että Euroopan parlamentti hyväksyi 27. huhtikuuta 2021 asetuksen rautatieliikenteen matkustajien oikeuksista ja velvollisuuksista (uudelleenlaadittu teksti), jossa vahvistetaan rautatieliikennepalvelujen käyttäjien oikeudet ja suojelu. Näihin kuuluvat erityisesti uudelleenreititys ja apu myöhästymis- ja peruutustapauksissa sekä liikuntarajoitteisille henkilöille annettavan avun parantaminen. Matkustajien oikeuksien vahvistaminen tällä tavalla kannustaa kuluttajia vaihtamaan tähän kestävämpään liikennemuotoon ja helpottaa sen käyttämistä yhdessä luontoa vähän rasittavan liikkuvuuden muotojen kanssa, kun liikenteenharjoittajilla on velvollisuus varata juniin erillinen tila polkupyörille.

    9.

    suosittaa, että tarkastellaan peruuttamista koskevan kuluttajansuojan ulottamista muille aloille, kuten kulttuuri- ja muihin tapahtumiin.

    10.

    kehottaa eri alojen toimivaltaisia viranomaisia jatkamaan kuluttajahuijausten torjumista yhteistyössä kuluttajansuoja-asioiden yhteistyöverkoston kanssa ja yhteisymmärryksessä muiden alustojen ja kaikkien sidosryhmien kanssa.

    11.

    korostaa tarvetta ottaa huomioon tämänhetkisen kriisin hallinnasta saadut kokemukset määriteltäessä tuotteisiin, prosesseihin, palveluihin ja laatuun sovellettavia vaatimuksia. Näin luodaan tuote- ja palvelunormeja, jotka viranomaiset ja yritykset voivat ottaa nopeasti käyttöön kuluttajien terveyden korkeatasoisen suojelun varmistamiseksi.

    12.

    korostaa covid-19-pandemiasta saatuja kokemuksia ja korkeatasoisen kuluttajansuojan ylläpitämisen tärkeyttä myös kriisiaikoina. Komitea suosittelee tässä yhteydessä, että ryhdytään tarvittaviin sääntelyn uudelleentarkasteluihin, jotta voidaan määrittää eteen tulevien poikkeuksellisten olosuhteiden seuraukset kuluttajasopimuksissa ennen asianomaisen tilanteen ilmenemistä (rebus sic stantibus -lauseke). Näin otetaan huomioon ennakointi- ja ennalta varautumisen periaatteet, joilla vahvistetaan kuluttajansuojaa.

    13.

    kannustaa komissiota tarkastelemaan covid-19-kriisin pitkäaikaisvaikutuksia eurooppalaisten kulutustottumuksiin ja kehittämään tämän analyysin pohjalta uusia EU-tason strategisia aloitteita tälle alalle.

    14.

    kannattaa tässä yhteydessä aloitteita, joilla tuetaan lähikauppoja, paikallisia pientuottajia ja paikallista käsiteollisuutta.

    15.

    korostaa lisäksi sitä, että kuluttajaoikeus voisi selkeämmän ja kattavamman tiedotuksen kautta edistää maatalous- ja elintarviketuotannon lyhyiden toimitusketjujen vahvistumista ja vähentää näin kuljetuksista aiheutuvia kasvihuonekaasupäästöjä. Komitea muistuttaa tässä yhteydessä, että on tärkeää ottaa paikallis- ja alueviranomaiset mukaan kuluttajansuojapolitiikkaan.

    16.

    nostaa esiin myös tarpeen tukea toimintapolitiikkoja, joilla pyritään kaventamaan digitaalista kuilua niin laitteiden, alueellisen kattavuuden kuin tarvittavan osaamisenkin näkökulmasta.

    Vihreä siirtymä

    17.

    muistuttaa, että vihreän kehityksen ohjelman tavoitteiden saavuttaminen ei onnistu ilman kestävää kulutusta.

    18.

    korostaa, että Euroopan unionin kuluttajilla on ratkaiseva rooli vihreässä siirtymässä ja että heille on siksi annettava tietoa ja mahdollisuudet tehdä valintoja, jotka perustuvat vertailukelpoisiin, avoimiin ja selkeisiin tietoihin – Euroopan komission määrittelemän ympäristöjalanjälkeen pohjautuvan menetelmän mukaisesti – muun muassa tuotteiden kestävyydestä ja korjattavuudesta sekä niiden yhteiskunnallisesta ja ympäristöjalanjäljestä. Näiden tietojen on perustuttava luotettavaan dataan ja kuluttajatutkimuksiin. Paikallis- ja alueviranomaisten osallistuminen tiedon levittämiseen on suotavaa.

    19.

    pitää ensiarvoisen tärkeänä, että kuluttajat pystyvät tekemään valintansa tuotteiden kestävyyden perusteella, ja kannustaa valmistajia pidentämään tuotteidensa elinikää. Komitea painottaa, että tarvitaan unionin lainsäädäntöä, jolla rangaistaan suunnitellusta vanhenemisesta ja palkitaan pitkästä käyttöiästä teollisessa ja teknologisessa tuotannossa.

    20.

    huomauttaa, että siirtyminen vihreään talouteen voi onnistua vain, jos kestävyysperiaatteiden mukaisten tuotteiden ja palvelujen kysyntä ei rajoitu tiettyihin kuluttajaryhmiin, ja korostaa tässä yhteydessä, että tavoitteiden saavuttamiseksi on taattava tällaisten tuotteiden ja palvelujen saatavuus kaikille kuluttajille heidän taloudellisesta tilanteestaan riippumatta.

    21.

    suosittaa, että kuluttajille annettaviin tietoihin sovelletaan kokonaisvaltaista lähestymistapaa, kehittämällä mahdollisuuksien mukaan merkintöjä, joissa otetaan huomioon kestävyys- ja terveysnäkökohdat, ympäristön säästäminen, tuotteen alkuperä painottaen erityisesti sitä, onko tuote peräisin EU:sta vai kolmannesta maasta, ja reilu kauppa. Komitea painottaa myös, että on hyödyllistä sisällyttää sosiaaliset ja ympäristönäkökohdat yhä enemmän julkisiin hankintoihin erilaisin toimenpitein, muun muassa määrittelemällä ympäristöä koskevia vähimmäisvaatimuksia alakohtaisessa lainsäädännössä, kuten uudessa kiertotaloutta koskevassa toimintasuunnitelmassa edellytetään.

    22.

    korostaa, että tuotestandardeissa on otettava huomioon kestävyys- ja kiertotaloustavoitteet, ja painottaa tässä yhteydessä, että standardoinnista vastaavat eurooppalaiset toimielimet voivat vaikuttaa tähän merkittävästi esimerkiksi kehittämällä standardeja siitä, miten määritellään ”vihreä” tai ”kestävä” tuote.

    23.

    korostaa, että järjestelmien välistä yhteentoimivuutta on parannettava ja että se on varmistettava.

    24.

    suosittelee, että tarkastellaan rinnakkain kulutustavaroiden lakisääteisen takuuajan pidentämisen asianmukaisuutta ja kuluttajien parempaa informointia tuotteiden odotetusta käyttöiästä.

    25.

    kehottaa tutkimaan, onko suotavaa ottaa käyttöön järjestelmä, jossa ympäristöväittämille ja terveyden alalla käytettävän järjestelmän mallin mukaisille ympäristömerkeille tarvitaan ennakkolupa.

    26.

    korostaa tarvetta valvoa, että viallisiin tuotteisiin sovellettavia ratkaisuja ovat ensisijaisesti uudelleenkäyttö tai korjaaminen mieluummin kuin pois heittäminen edellyttäen, etteivät kuluttajien oikeudet tämän seurauksena heikkene ja ettei käyttö tai korjaaminen johda siihen, että tuotetaan heikkolaatuisempia tuotteita.

    27.

    pitää välttämättömänä, että varmistetaan varaosien saatavuus ja mahdollisuus tuotteen korjaamiseen sekä se, että tällaisten korjausten kustannukset eivät saa kuluttajaa luopumaan korjaamisesta, tinkimättä tuotteiden vaatimustenmukaisuutta ja turvallisuutta koskevista kuluttajan oikeuksista. Komitea pyytää komissiota tutkimaan, millaisia toimenpiteitä tarvitaan tämän mahdollistamiseksi.

    28.

    kannustaa komissiota arvioimaan tavarakauppadirektiivin tarkistuksen yhteydessä sitä, kuinka korjaamista voidaan edelleen edistää ja kuinka voidaan kannustaa käyttämään kestävämpiä ”kiertotalouden” tuotteita kunnioittaen kuluttajien oikeuksia sekä kuluttajan ja yrittäjän välistä taloudellista tasapainoa.

    29.

    painottaa paikallis- ja alueviranomaisten tärkeää roolia tällä alalla ja samalla tarvetta edistää paikallis- ja aluetasolla uusia kulutustottumuksia ja -käyttäytymistä, kuten jakamistaloutta.

    30.

    kehottaa tukemaan sellaisia liiketoimintamalleja, joissa ostetaan palvelu tavaran sijaan. Näin edistetään tavaroiden korjaamista ja yhteisötalouden organisaatioiden toimintaa sekä käytettyjen tuotteiden markkinoita.

    31.

    korostaa tarvetta tehdä kartoitus paikallisista hyvistä käytännöistä korjaamisen ja kiertotalouden alalla.

    32.

    katsoo aiheelliseksi laajentaa paikallisia kulutukseen kohdistuvia toimia kohti palvelutaloutta esimerkiksi rakennusten kunnostamisen alalla ja mukautettaessa kuluttajien asuntoja vihreämpään ja digitaaliseen yhteiskuntaan. Tätä varten on erityisesti tehostettava kuluttajille suunnattuun tiedotukseen käytettäviä välineitä.

    33.

    kannattaa lähikaupan tukialoitteita, joilla pyritään parantamaan kuluttajien asemaa markkinoilla, suojelemaan ympäristöä ja edistämään käsiteollisuutta.

    34.

    korostaa roolia, jonka alue- ja paikallisviranomaiset voivat ottaa kuluttajatiedotuksen ja -valistuksen alalla.

    35.

    pitää tärkeänä tarjota ratkaisuja, jotka ovat tehokkaita ja ymmärrettäviä ja jotka kuluttajat voivat helposti ottaa käyttöön.

    36.

    pitää tervetulleena komission aikomusta tehdä yhteistyötä talouden toimijoiden kanssa kannustaakseen näitä vapaaehtoisiin lupauksiin toimista kestävän kulutuksen tukemiseksi tavalla, joka ylittää lainsäädännössä säädetyt vaatimukset.

    37.

    painottaa tarvetta laajentaa ekologisesta suunnittelusta annettua direktiiviä koskemaan energiaan liittyviä tuotteita mutta myös monenlaisia muita tuotteita, joilla on suuri vaikutus ympäristöön, ja laatia toimenpiteitä jätteiden syntymisen vähentämiseksi.

    38.

    kannattaa vahvasti kestäviä tuotteita koskevaa aloitetta, jolla pyritään erityisesti tekemään kestävistä tuotteista oletusarvoisia. Näin torjutaan tuotteiden ennenaikaista vanhentumista ja edistetään kestävyyttä.

    39.

    kehottaa Euroopan komissiota, jäsenvaltioita ja paikallis- ja alueviranomaisia huolehtimaan EU:n elpymissuunnitelmaan sisältyvien taloudellisten kannustimien avulla siitä, että turvataan pitkän aikavälin taloudellinen, sosiaalinen ja ympäristöön liittyvä edistys samalla kun vähennetään luonnonvarojen käyttöä, vältetään ja poistetaan vaarallisia aineita ja parannetaan materiaalien ja järjestelmien kiertoa.

    40.

    korostaa jälleen, että meidän on kiireesti nopeutettava siirtymistä uusiutuvan kasvun malliin, pidettävä luonnonvarojen kulutus planeettamme kestokyvyn rajoissa ja pienennettävä jalanjälkeämme. Tätä varten on välttämätöntä irrottaa kasvu luonnonvarojen käytöstä, kehittyä kohti todellista kiertoyhteiskuntaa ja tehdä yhteistyötä kaikilla julkisen vallan ja yhteiskunnan tasoilla.

    41.

    korostaa tarvetta tukea pk-yrityksiä ja paikallisia pientuottajia vihreässä siirtymässä ja huolehtia siitä, että hallinnollinen taakka ei kasva. EU:n rahoitus on olennaisen tärkeää näiden siirtymien varmistamiseksi. Komitea korostaa tarvetta ottaa paikallis- ja alueviranomaiset mukaan tarjoamaan tietoa tähän tarkoitukseen käytettävissä olevista EU:n varoista.

    Digitalisaatio

    42.

    muistuttaa, että digitalisaatio muuttaa kuluttajien elämää perinpohjaisesti. Se tarjoaa valtavia mahdollisuuksia mutta aiheuttaa myös uudenlaisia ongelmia. Verkkokaupan sopimattomia kaupallisia menettelyjä on tärkeää torjua. Laadittaessa digitaalitalouden sääntöjä ja tekoälyä, esineiden internetiä ja robotiikkaa koskevia vaatimuksia on vahvistettava kuluttajansuojaa. Komitea panee tässä yhteydessä merkille Euroopan komission innovatiivisen ehdotuksen, joka on esitetty asetuksessa tekoälyä koskevien sääntöjen yhteensovittamisesta ja tiedonannossa tekoälyä koskevan eurooppalaisen lähestymistavan edistämisestä. AK antaa näistä erillisen lausunnon.

    43.

    painottaa tarvetta lisätä kuluttajaa suojaavia toimia sopimattomia kaupallisia menettelyjä vastaan internetissä. Erityisesti on kehitettävä uusia normatiivisia välineitä ja markkinavalvontaa, jotta kuluttajia voidaan suojata tekoälyn kehityksen ja algoritmien käytön myötä ilmaantuvilta uusilta menettelyiltä (kohdennetut hinta- tai tuotetarjoukset tai palvelut, jotka toteutetaan internetissä tehdyn kuluttajaprofiloinnin avulla) ja jotta voidaan taata tehokas henkilötietojen suoja. Lisäksi komitea kehottaa komissiota ja Euroopan unionin toimielimiä lisäämään kansalaisten tietoisuutta verkko-ostosten ympäristö- ja sosiaalisista vaikutuksista.

    44.

    painottaa tarvetta uudistaa eurooppalaista tuoteturvallisuuslainsäädäntöä, joka koskee kuluttajan fyysistä turvallisuutta, jotta voidaan käsitellä verkkoon liitettyjen esineiden turvallisuuteen liittyviä kysymyksiä (henkilötietojen kunnioittaminen, kyberturvallisuus, luotettavuus, avoimuus ja kuluttajalle annettavat tiedot).

    45.

    korostaa, että EU:n kuluttajansuojalainsäädännön ja EU:n digimarkkinalainsäädännön on oltava keskenään johdonmukaisia ja selkeässä vuorovaikutuksessa, jotta vakiinnutetaan kuluttajansuojan korkea taso kuluttajien oikeuksien, tavaroiden ja palvelujen saatavuuden (rajat ylittävä saatavuus mukaan luettuna), avoimuuden, vastuuvelvollisuuden ja turvallisen digitaalisen ympäristön osalta ja jotta selkiytetään ja lisätään verkossa toimivien välittäjien vastuuvelvollisuutta. Olisi aiheellista ottaa käyttöön verkossa toimivien välittäjien mahdollistamia mekanismeja, joiden avulla voidaan seurata yritysten tarjouksia ajallisesti, jotta voidaan välttää verkkotarjousten vaihtelusta johtuvat haitat kuluttajien oikeuksien puolustamiseksi.

    46.

    suhtautuu myönteisesti komission aikomukseen ottaa käyttöön innovatiivisista sähköisistä välineistä koostuva välineistö, jolla olisi tuettava asiaankuuluvia elimiä tunnistamaan laittomia kaupallisia menettelyjä verkossa. Kyseisten sähköisten välineiden tulisi myös mahdollistaa verkossa tuotteitaan tarjoavien yritysten katoamisen seuranta.

    47.

    toteaa, että maakohtaiset estot, jotka estävät kuluttajia hyödyntämästä digitaalista sisältöä esteettömästi koko Euroopassa, ovat edelleen käytössä tietyillä aloilla.

    48.

    kehottaa hyödyntämään viranomaisten hallussa olevaa tietomäärää, jotta kuluttajille voidaan tiedottaa parhaalla mahdollisella tavalla avointa dataa koskevan dynaamisen politiikan avulla.

    49.

    korostaa tarvetta tukea pk-yritysten ja paikallisten pientuottajien digitalisaatiota ja huolehtia siitä, että hallinnollinen taakka ei kasva. EU:n rahoitus on olennaisen tärkeää siirtymän varmistamiseksi. Komitea korostaa tarvetta ottaa paikallis- ja alueviranomaiset mukaan tarjoamaan tietoa tähän tarkoitukseen käytettävissä olevista EU:n varoista.

    Kuluttajien oikeuksien täytäntöönpano ja tehokkaat muutoksenhakukeinot

    50.

    kannustaa komissiota toimimaan jäsenvaltioiden ja paikallis- ja alueyhteisöjen koordinaattorina ja tukijana kuluttajien oikeuksien noudattamisen valvonnassa sekä varmistamaan erityisesti, että jäsenvaltion käyttöön ottamat toimet ovat tehokkaita yrityksen sijaintipaikasta riippumatta, kuten asian pitäisi olla seuraamusten osalta.

    51.

    on tyytyväinen siihen, että uudessa kuluttaja-asioiden toimintaohjelmassa todetaan komission auttavan jäsenvaltioita kuluttajien oikeuksien nopeassa täytäntöönpanossa ja noudattamisen valvonnassa muun muassa kuluttajansuoja-asioiden yhteistyöverkoston välityksellä. Komitea korostaa tässä yhteydessä Euroopan kuluttajakeskusten myönteistä roolia rajatylittävän kuluttajansuojan muovaamisessa.

    52.

    toteaa, että vaadittavien valvontatoimenpiteiden asianmukainen täytäntöönpano uudessa toimintaohjelmassa esitettyjen näkökohtien mukaisesti edellyttää, että markkinavalvontatehtävissä toimivaa henkilöstöä on oltava aiempaa enemmän. Tässä tarkoituksessa olisi lisättävä näissä tehtävissä toimivan henkilöstön alakohtaista erikoistumista ja samalla jatkuvaa koulutusta, ja käytössä olisi oltava asianmukaiset aineelliset resurssit valvottavan toiminnan eli esimerkiksi vilpillisten käytäntöjen, sopimattomien käytäntöjen tai verkkomyynnin mukaan. Lisäksi tarvitaan asianmukainen akkreditoitujen laboratorioiden verkosto, jotta turvallisuuteen vaikuttavat mahdolliset petokset tai sääntöjenvastaisuudet voidaan havaita.

    53.

    kehottaa tehostamaan yhteistyötä paikallis- ja alueyhteisöjen ja kuluttajajärjestöjen välillä.

    54.

    kannattaa vapaaehtoisuuteen perustuvien kuluttajatiedotustoimien kehittämistä yhteistyössä paikallis- ja alueyhteisöjen ja yritysten kanssa.

    Kuluttajien erityistarpeisiin vastaaminen

    55.

    on tyytyväinen siihen, että uudessa kuluttaja-asioiden toimintaohjelmassa todetaan tiettyjen kuluttajaryhmien, kuten lasten, ikäihmisten ja vammaisten henkilöiden, voivan olla tietyissä tilanteissa erityisen haavoittuvia ja tarvitsevan erityisiä suojatoimia, eritoten digitaalisen kuilun seurauksena.

    56.

    painottaa tarvetta vahvistaa sellaisten haavoittuvassa asemassa olevien kuluttajien suojelua, jotka tarvitsevat lainaa olennaisten tavaroiden ja palvelujen, esimerkiksi terveydenhoidon, koulutuksen ja julkisten palvelujen, hankkimiseen. Kyseisillä aloilla on tarpeen määrittää toimia ja välineitä, joilla vahvistetaan kuluttajansuojaa sellaisten yritysten maksukyvyttömyystilanteissa, jotka tarjoavat palveluita yhtäjaksoisesti olennaisilla terveydenhuollon ja koulutuksen aloilla, jotta voidaan vähentää kyseisillä aloilla toimivien yritysten toiminnan päättymisestä aiheutuvia haittoja.

    57.

    korostaa, että on välttämätöntä kehittää kuluttajien taloudellista osaamista myös uuden digitaaliteknologian alalla ja tukea siksi tämän alan hankkeita paikallis- ja aluetasolla.

    58.

    on tyytyväinen siihen, että uudessa kuluttaja-asioiden toimintaohjelmassa lisätään rahoitusta toimille, joilla parannetaan velkaneuvontapalvelujen saatavuutta jäsenvaltioissa vuodesta 2021 alkaen, ottaen huomioon paikallisviranomaisten toiminnan tärkeys tällä alalla.

    59.

    suhtautuu myönteisesti Euroopan komission aikomukseen tukea aloitteita, joilla tarjotaan paikallista neuvontaa kuluttajille, jotka rakenteellisista tai henkilökohtaisista syistä eivät saa tukea ja tietoa verkosta tai keskitetyistä tiedotustoimistoista.

    60.

    pyytää aloittamaan tai tiivistämään yhteistyötä paikallis- ja alueviranomaisten, kuluttajajärjestöjen ja yritysten välillä, jotta nämä voisivat yhdistää voimansa resurssien käyttämiseksi mahdollisimman tehokkaasti.

    61.

    kehottaa komissiota tutkimaan EU:n lainsäädäntöön perustuvan kuluttajien kollektiivisen velkajärjestelyvälineen toteutettavuutta ylivelkaantumisen torjumiseksi myös muin keinoin kuin ennaltaehkäisyn avulla. Komitea kehottaa myös ottamaan käyttöön erityisiä toimintapolitiikkoja, joilla estetään käytännöt, joiden on osoitettu olevan kuluttajille erityisen haitallisia (esimerkiksi jatkuvaan luottoon perustuvat kortit) aiheuttaessaan velkaantumista ja heikentäessään kuluttajien asemaa suhteessa muihin lainoihin.

    62.

    suosittaa käsittelemään kuluttajien haavoittuvuutta ja ostosten estämistä koskevia kysymyksiä koko laajuudessaan. Tässä olisi otettava huomioon myös sellaiset suoraan paikallistasoa koskevat kysymykset kuin digitaalinen kuilu, josta kärsivät niillä alueilla asuvat kuluttajat, joilla yhteyksiä ei ole tai ne ovat heikot tai huonot. On edistettävä ja säänneltävä henkilökohtaisesti tarjottavien perusrahoituspalveluiden valikoimaa ja ryhdyttävä toimenpiteisiin, joilla estetään kyseisten palveluiden täydellinen tai osittainen poistuminen, mikä johtaisi kuluttajien syrjintään rahoituspalveluihin pääsyn osalta.

    63.

    kehottaa myös tarkastelemaan digitaalisen kuilun kysymystä sellaisten haavoittuvien kuluttajien yhteydessä, jotka eivät tarvittavien laitteiden tai perustaitojen puuttumisen vuoksi voi osallistua digitaaliseen siirtymään. Tämä koskee erityisesti vähemmän kehittyneitä alueita.

    Kuluttajansuoja maailmanlaajuisesti

    64.

    korostaa, että globaalistuneessa maailmassa, jossa verkko-ostoksia tehdään yli rajojen, yhteistyö kansainvälisten kumppaneiden kanssa on ratkaisevan tärkeää.

    65.

    on tyytyväinen komission ilmoitukseen, että se laatii toimintasuunnitelman Kiinan kanssa verkkokaupan tuotteiden tuoteturvallisuuden parantamiseksi ja ottaa käyttöön kumppanimaille, mukaan lukien Afrikalle, annettavaa sääntelytukea, teknistä apua ja valmiuksien kehittämistä.

    66.

    kannustaa joka tapauksessa komissiota kehittämään ja tehostamaan yhteistyötä niiden kolmansien maiden kanssa, joihin sijoittautuneet palveluntarjoajat suuntaavat tarjontaansa unionin alueelle.

    67.

    kehottaa painokkaasti Euroopan komissiota varmistamaan, että unioniin tuotavat tavarat ja palvelut ovat Euroopan unionissa sovellettavien normien ja määräysten mukaisia. Komitea on tyytyväinen siihen, että Euroopan komissio ehdottaa lisättäväksi yritysten vastuuta ihmisoikeuksien sekä sosiaalisten ja ympäristövaatimusten noudattamisesta niiden arvoketjun kaikissa osissa (alihankintayritykset mukaan luettuina), myös kolmansissa maissa.

    Kuluttajansuojapolitiikan soveltaminen muilla aloilla

    68.

    muistuttaa, että kuluttajapolitiikka on yksi EU:n monialaisimmista politiikoista ja koskee useita EU:n toimintalinjoja tuoteturvallisuudesta, digitaalisista markkinoista, rahoituspalveluista, elintarviketurvallisuudesta ja -merkinnöistä aina energia-asioihin, matkustukseen ja liikenteeseen saakka.

    69.

    korostaa, että kuluttajansuojavaatimukset on sisällytettävä osaksi unionin muiden alojen – kuten energia, televiestintä, liikenne sekä vakuutus- ja luotonantoala – politiikan ja toimien laatimista ja täytäntöönpanoa.

    70.

    korostaa, että tavoite edistää kuluttajan hyvinvointia Euroopan unionissa vahvan kilpailupolitiikan avulla on pidettävä EU:n toiminnasta tehdyn sopimuksen 101 ja 102 artiklan täytäntöönpanon ensisijaisena tavoitteena.

    Hallinnointi

    71.

    korostaa tarvetta kehittää kuluttajien tilannetta Euroopan unionissa koskevaa kuluttajatulostaulua tarkoituksenmukaisten indikaattoreiden pohjalta, kulutuksessa huomioitavia kiertotalousnäkökohtia koskevat indikaattorit mukaan luettuina, jotta voidaan tukea uuden kuluttaja-asioiden toimintaohjelman hallinnointia ja seurantaa.

    72.

    kannattaa komission aikomusta ottaa käyttöön uusi hallintomalli, joka perustuu kaikkien asianomaisten sidosryhmien laaja-alaiseen kumppanuuteen. Komission pyrkimys keskustella säännöllisesti Euroopan parlamentin, Euroopan talous- ja sosiaalikomitean sekä alueiden komitean kanssa ja tehdä tiivistä yhteistyötä jäsenvaltioiden kanssa olemassa olevissa verkostoissa, työryhmissä ja tilapäisissä työryhmissä on tervetullut.

    73.

    toistaa, että Euroopan alueiden komitea kannattaa ottaa mukaan tähän työhön.

    Bryssel 13. lokakuuta 2021.

    Euroopan alueiden komitean puheenjohtaja

    Apostolos TZITZIKOSTAS


    Top