Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52021IR2689

    Euroopan alueiden komitean lausunto aiheesta ”Teollisuus- ja käsiteollisuustuotteiden maantieteellisten merkintöjen suojaaminen Euroopan unionissa”

    COR 2021/02689

    EUVL C 61, 4.2.2022, p. 26–29 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, GA, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    4.2.2022   

    FI

    Euroopan unionin virallinen lehti

    C 61/26


    Euroopan alueiden komitean lausunto aiheesta ”Teollisuus- ja käsiteollisuustuotteiden maantieteellisten merkintöjen suojaaminen Euroopan unionissa”

    (2022/C 61/06)

    Esittelijä:

    Martine PINVILLE (FR, PES), Uuden-Akvitanian aluevaltuuston jäsen

    POLIITTISET SUOSITUKSET

    EUROOPAN ALUEIDEN KOMITEA

    Yleistä

    1.

    on tyytyväinen siihen, että Euroopan komissio ilmoitti teollis- ja tekijänoikeuksia koskevassa toimintasuunnitelmassaan marraskuussa 2020 tarkastelevansa mahdollisuutta luoda EU:n suojajärjestelmä muiden kuin maataloustuotteiden maantieteellisille merkinnöille, ja muistuttaa, että AK vaati asian pohtimista jo helmikuussa 2015 (1).

    2.

    toistaa, että Euroopan unionista tehdyn sopimuksen 3 artiklassa vahvistetaan Euroopan kulttuuriperinnön vaalimisen ja kehittämisen kuuluvan tavoitteisiin, jotka on otettava huomioon sisämarkkinoita kehitettäessä, ja että Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen 118 artiklassa asetetaan tavoitteeksi yhdenmukainen teollis- ja tekijänoikeuksien suoja unionin sisämarkkinoilla ja 169 artiklassa turvataan kuluttajien oikeuksien suoja (myös tiedonsaantioikeuden edistäminen).

    3.

    pitää ilmaisua ”teollisuus- ja käsiteollisuustuotteiden maantieteelliset merkinnät” selkeämpänä ja täsmällisempänä kuin ilmaisua ”muiden kuin maataloustuotteiden maantieteelliset merkinnät” ja käyttää siksi ensisijaisesti sitä.

    4.

    on tyytyväinen siihen, että EU:n aloite teollisuus- ja käsiteollisuustuotteiden maantieteellisten merkintöjen suojajärjestelmästä on saanut erittäin laajaa kannatusta niin Euroopan komission vuoden 2020 alussa aloittamassa alustavaa vaikutustenarviointia koskevassa julkisessa kuulemisessa kuin käsillä olevan lausunnon laatimista edeltäneessä sidosryhmäkuulemisessa 19. toukokuuta 2021. Komitea kehottaakin jäseniään ja alueellisia sidosryhmiä osoittamaan tukensa osallistumalla aktiivisesti muiden kuin maataloustuotteiden maantieteellisten merkintöjen suojaamista käsittelevään julkiseen kuulemiseen (2), jonka Euroopan komissio on avannut 29. huhtikuuta 2021 ja joka jatkuu 22. päivään heinäkuuta 2021.

    5.

    pitää valitettavana, että teollisuus- ja käsiteollisuustuotteiden maantieteellisiä merkintöjä koskevan yhdenmukaisen lähestymistavan puuttuminen Euroopan tasolla on johtanut erilaisiin oikeudellisiin välineisiin eri jäsenvaltioissa, mikä heikentää tuotteiden ja yritysten suojaa.

    6.

    toteaa, että EU:ssa sovelletaan tällä hetkellä erilaista oikeudellista kohtelua maantieteellisten merkintöjen luonteen mukaan, sillä Euroopan unioni sääntelee vain viinien, maustettujen viinien, alkoholijuomien sekä maataloustuotteiden ja elintarvikkeiden alkuperänimitysten ja maantieteellisten merkintöjen suojaa.

    7.

    korostaa, että WTO:ssa (teollis- ja tekijänoikeuksien kauppaan liittyvistä näkökohdista tehty TRIPS-sopimus) ja alkuperänimityksistä ja maantieteellisistä merkinnöistä tehdyn Lissabonin sopimuksen Geneven asiakirjassa, johon EU on hiljattain liittynyt, ei erotella maantieteellisiä merkintöjä tuotteen mukaan. Komitea katsookin, että EU:n liittyminen Geneven asiakirjaan tarkoittaa sitä, että EU:n on löydettävä ratkaisu teollisuus- ja käsiteollisuustuotteiden maantieteellisten merkintöjen suojaan.

    8.

    korostaa, että yritykset, jotka osallistuvat maantieteellisiä merkintöjä koskeviin strategioihin ja menettelytapoihin, ovat pääasiassa erittäin pieniä sekä pieniä ja keskisuuria yrityksiä, joilla on syvät paikalliset juuret alueella, myös maaseudulla, ja jotka hyödyntävät aidosti alueen perinteisiin nojaavaa taitotietoa ja muodostavat todellisia alakohtaisia klustereita. Eräistä näistä yrityksistä on tullut globaaleja markkinajohtajia, jotka ovat erityisen tärkeitä Euroopan talouden toiminnalle ja EU:n riippumattomuudelle globaaleista markkinoista.

    9.

    toteaa, että maantieteelliset merkinnät myös vastaavat kuluttajien kasvaviin vaatimuksiin paremmasta jäljitettävyydestä, läpinäkyvyydestä tuotteen alkuperän ja valmistusprosessin suhteen sekä paikallisesta valmistuksesta ja että covid-19-kriisi on vahvistanut tätä suuntausta entisestään.

    10.

    katsoo, että teollisuus- ja käsiteollisuustuotteiden maantieteellisten merkintöjen tunnustaminen liittyy parhaillaan laadittaviin EU:n ohjelmasuunnittelun painopisteisiin, jotka määritetään muun muassa teollisuusstrategiassa, vihreän kehityksen ohjelmassa ja kauppapolitiikan tarkistuksessa, sekä maaseudun tulevaisuuteen ja lyhyiden toimitusketjujen kehittämiseen.

    Tarve yhtenäiselle eurooppalaiselle kehykselle, jolla on alueellinen ulottuvuus

    11.

    katsoo, että teollisuus- ja käsiteollisuustuotteiden maantieteellisten merkintöjen sui generis -suojajärjestelmä mahdollistaisi ennen kaikkea maantieteellisten merkintöjen piiriin kuuluvien tuotteiden oikeudellisen suojan vahvistamisen myös internetissä, apuvälineiden kehittämisen väärennösten ja epäreilun kilpailun torjumiseksi, työ- ja koulutuspaikkojen luomisen ja ylläpitämisen tietyllä alueella, suuremman avoimuuden kuluttajien suuntaan sekä todellisen tunnustuksen antamisen osaamisesta ja tietyissä tapauksissa huippuosaamisesta.

    12.

    ottaa huomioon, että tavaramerkkijärjestelmä ei riitä suojaamaan tehokkaasti tuotteiden nimityksiä ja aiheuttaa merkkien haltijoille merkittäviä kustannuksia.

    13.

    kannattaakin maantieteellisten merkintöjen suojan laajentamista teollisuus- ja käsiteollisuustuotteisiin EU:n asetuksella, jonka oikeusperustana olisi EU:n toiminnasta tehdyn sopimuksen 118 artiklan ensimmäinen alakohta. Säädös perustuisi Euroopan unionin ja jäsenvaltioiden jaettuun toimivaltaan ja täyttäisi kaikki toissijaisuusperiaatteen noudattamisen edellytykset etenkin sen ansiosta, että se loisi edellytykset teollisuus- ja käsiteollisuustuotteiden maantieteellisten merkintöjen samantasoiselle ja yhtäläiselle suojalle kaikkialla sisämarkkinoilla ja estäisi samalla kilpailun vääristymisen.

    14.

    katsoo, että Euroopan alueilla ja kunnissa valmistetaan monenlaisia teollisuus- ja käsiteollisuustuotteita usein ikivanhan taitotiedon mukaisesti ja että tekemällä tunnetuksi ja suojaamalla nämä tuotteet voitaisiin auttaa ylläpitämään niiden lisäarvoa, säilyttämään erityisesti maaseudulla sellaisia työpaikkoja, joita ei voida siirtää muualle, sekä suojelemaan paikallista kulttuuriperintöä.

    15.

    korostaa, että maantieteellisen merkinnän saaneiden yritysten aseman vahvistuminen auttaisi palauttamaan seudulle tuotantoketjun muita vaiheita ja edistäisi näin teollisuuden paluuta Euroopan alueille ja vahvistaisi EU:n taloudellista riippumattomuutta globaaleista markkinoista.

    16.

    korostaa, että maatalouselintarvikkeiden maantieteellisiä merkintöjä koskevat vaikutustenarvioinnit ovat osoittaneet maantieteellisten merkintöjen johtavan myös tuottajien tulojen nousuun, ja tämä on usein tapahtunut maaseudulla tai syrjäisillä alueilla. Teollisuus- ja käsiteollisuustuotteiden maantieteellisten merkintöjen eurooppalaisen järjestelmän käyttöönotto johtanee myös tällaiseen parannukseen sekä hyötyyn alueellisen yhteenkuuluvuuden kannalta. Euroopan komission vuonna 2020 julkaisema tutkimus muiden kuin maataloustuotteiden maantieteellisten merkintöjen suojaamisen taloudellisista näkökohdista (3) osoittaa lisäksi, että maantieteelliset merkinnät parantavat tuottajien kilpailukykyä lisäämällä tuotteiden näkyvyyttä ja mainetta sekä kuluttajien halukkuutta maksaa tuotteista, joiden ominaisuudet ja alkuperä on taattu.

    17.

    toteaa lisäksi, että teollisuus- ja käsiteollisuustuotteiden maantieteelliset merkinnät auttavat jäsentämään ja monipuolistamaan kulttuuri- ja matkailutarjontaa koko alueella esimerkiksi teolliseen perintöön tukeutuvan matkailun tai taitotiedon ja huippuosaamistekniikoiden esittelemisen kautta.

    18.

    korostaa, että tietyillä alue- ja paikallisyhteisöillä voi olla ja on jo nyt tärkeä rooli tuotannonalojen tukemisessa niin teollisuus- ja käsiteollisuustuotteiden maantieteellisten merkintöjen kehittämisvaiheessa (neuvotteluvaihe) ja täytäntöönpanossa (viestintävälineiden kehittäminen, sertifioinnin tukeminen, oikeudellinen neuvonta jne.) sekä tunnetuksi tekemisessä.

    Teollisuus- ja käsiteollisuustuotteiden maantieteellisten merkintöjen rekisteröintimenettelyyn, valvontaan ja suojaan liittyviä käytännön näkökohtia

    19.

    korostaa, että kaikille maantieteellisille merkinnöille yhteisessä järjestelmässä olisi mahdollisuuksien mukaan otettava mallia maatalouden ja maatalouselintarvikealan kokemuksista ja pyrittävä yhdenmukaiseen lähestymistapaan eri järjestelmien välillä.

    20.

    suosittaakin, että näiden kahden järjestelmän johdonmukaisuuden varmistamiseksi otetaan käyttöön asiasta vastaavien Euroopan komission yksiköiden välinen tehokas koordinointimekanismi, erityisesti hakemusten käsittelyvaiheessa, jotta vältytään nimitysten käyttöön liittyviltä mahdollisilta ristiriidoilta. AK pyytää myös, että teollisuus- ja käsiteollisuustuotteiden maantieteelliset merkinnät kirjataan eurooppalaiseen ”GI view” -rekisteriin, johon maataloustuotteiden maantieteelliset merkinnät jo kuuluvat.

    21.

    toistaa kantansa, että teollisuus- ja käsiteollisuustuotteiden maantieteellisten merkintöjen suojalla ei pidä olla aikarajaa ja että suoja olisi joka tapauksessa voitava peruuttaa samoin ehdoin kuin maataloustuotteiden maantieteellisten merkintöjen kohdalla (4).

    22.

    katsoo, että siirtymäaika on välttämätön niille jäsenvaltioille, joissa on jo suojajärjestelmä, jotta ne voivat mukauttaa aiemmin kansallisella tasolla rekisteröidyt maantieteelliset merkinnät ja sisällyttää ne uuteen eurooppalaiseen järjestelmään.

    23.

    katsoo, että olisi myös otettava käyttöön koordinointi- tai tunnustusjärjestelmä, jolla suojattaisiin tietyissä jäsenvaltioissa jo alkuperänimityksen saaneet tuotteet.

    24.

    pitää välttämättömänä, että käytetään pakollista eurooppalaista tunnusta, jotta kuluttajat ja asiakkaat tunnistavat kyseiset tuotteet.

    25.

    kehottaa soveltamaan teollisuus- ja käsiteollisuustuotteiden maantieteellisiin merkintöihin maatalousalan mallin mukaista kaksivaiheista rekisteröintimenettelyä: ensin valtakunnallinen tai alueellinen rekisteröinti valtion sisäisen organisaation mukaan, ja sitten eurooppalainen rekisteröinti.

    26.

    suosittaa, että rekisteröintimenettely on ajallisesti rajattu ja että sitä hallinnoi Euroopan unionin teollisoikeuksien virasto, edellyttäen, että sille on annettu tähän tarvittavat toimivaltuudet.

    27.

    korostaa, että maantieteellisen alueen ja tuotteen välinen yhteys on perustavan tärkeä ja tähän liittyy ennen kaikkea inhimillisen tekijän ja taitotiedon hallitseva merkitys teollisuus- ja käsiteollisuustuotteiden maantieteellisissä merkinnöissä. Tietyillä alueilla raaka-ainetta ei enää ole tai se ei enää sovellu käytettäväksi, mutta taitotieto on silti säilynyt ja yritykset ovat jatkaneet toimintaansa ja jopa kehittyneet huipputuotteiden valmistajiksi.

    28.

    katsoo, että teollisuus- ja käsiteollisuustuotteiden maantieteellisten merkintöjen tuote-eritelmien on oltava läpinäkyviä ja uskottavia, jotta varmistetaan kuluttajien luottamus. Tuote-eritelmissä on mainittava valmistusvaiheet ja valmistuspaikat ja jopa niiden tarkastukset sekä kestävän kehityksen tavoitteiden noudattamiseen liittyviä tietoja.

    29.

    kiinnittää erityistä huomiota innovointiin ja tutkimukseen, joita tuote-eritelmät eivät saa pysäyttää. Monet yritykset innovoivat (kokonaislähestymistapa, muotoilu, raaka-aineiden alkuperä, sosiaalinen innovointi, biopohjaisten ja kierrätysmateriaalien käyttö, teknologian hyödyntäminen, patentit) ja luovat näin alueellista dynamiikkaa ja pitävät yllä asianomaisiin tuotteisiin liittyvää inhimillistä ja ammatillista yhteisöä.

    30.

    katsoo, että maantieteellinen merkintä on virallinen takuu, joten on otettava käyttöön asianomaisiin toimijoihin kohdistuvia luotettavia tarkastuksia, joilla varmistetaan, että valmistajat noudattavat tuote-eritelmää, että tuotteet ovat turvallisia ja että kuluttajat voivat luottaa niihin.

    31.

    kehottaa siksi suosimaan sertifiointia, jonka puitteissa voidaan taata ulkopuolinen ja riippumaton valvonta kohtuullisin kustannuksin.

    32.

    kehottaa ottamaan käyttöön samantasoisen suojan kuin maataloustuotteiden maantieteellisillä merkinnöillä, mikä merkitsee myös tarkoituksenmukaisia jäsenvaltioiden hallinnollisia tai oikeudellisia toimenpiteitä teollisuus- ja käsiteollisuustuotteiden maantieteellisten merkintöjen laittoman käytön estämiseksi tai lopettamiseksi.

    33.

    korostaa, että teollisuus- ja käsiteollisuustuotteiden maantieteellisten merkintöjen suojaa koskeviin sääntöihin olisi sisällytettävä myös suoja internetissä.

    34.

    katsoo, että maantieteellisiä merkintöjä hakevat tuottajaryhmät ovat teollisuus- ja käsiteollisuustuotteiden maantieteellisten merkintöjen tukipylväitä, sillä ne valvovat maantieteellisten merkintöjen tunnustamista ja päivittäistä hallinnointia. Niille on annettava merkittävä rooli maantieteellisten merkintöjen seurannassa, suojelussa ja edistämisessä.

    35.

    toistaa kantansa, jonka mukaan perustelluissa erityistapauksissa olisi aiheellista myöntää maantieteellisen merkinnän rekisteröintioikeus vain yhdelle rakenteelle, edellyttäen, että maantieteellistä merkintää saavat käyttää kaikki uudet tuottajat, jotka noudattavat sitä koskevia sääntöjä (5).

    36.

    katsoo, että haku- ja rekisteröintimenettelyn kustannukset eivät saa olla liian suuret tuottajille ja että ne tulisi veloittaa kertaluonteisena rekisteröintimaksun kaltaisena summana. Toimivaltaisille kansallisille viranomaisille aiheutuvien kustannusten tulisi puolestaan rajoittua hakemusten käsittelyyn, merkintöjen tunnetuksi tekemiseen ja tarvittaessa tarkastusten valvomiseen sekä hallinnollisten tai oikeudellisten toimenpiteiden täytäntöönpanoon teollisuus- ja käsiteollisuustuotteiden maantieteellisten merkintöjen laittoman käytön lopettamiseksi.

    Kauppaan ja kilpailuun liittyviä näkökohtia

    37.

    korostaa, että maantieteellisen merkinnän piiriin kuuluvia tuotteita on monissa markkinaverkostoissa, kuten lyhyissä toimitusketjuissa, internetissä ja ammatillisissa jakelukanavissa, kuten hotellialalla. Maantieteellisen merkinnän tuoma suoja mahdollistaisi näiden markkinoiden kehittämisen esimerkiksi sisällyttämällä kyseiset tuotekorit alueellisiin ja/tai valtakunnallisiin markkinointikampanjoihin tai teolliseen perintöön perustuvan matkailun edistämiseen.

    38.

    pyytää Euroopan komissiota selventämään, missä määrin kestäväpohjaisia julkisia hankintoja olisi mahdollista edistää käyttämällä julkisissa hankintamenettelyissä teollisuus- ja käsiteollisuustuotteiden maantieteellisiä merkintöjä objektiivisina ympäristökriteereinä, jollaisia ovat esimerkiksi lyhyet toimitusketjut tai ulkoisten kustannusten sisällyttäminen hintoihin.

    39.

    muistuttaa, että monet maantieteellisten merkintöjen piiriin kuuluvat teollisuus- ja käsiteollisuustuotteet ovat vientituotteita ja tarvitsevat suojan sekä Euroopassa että muualla maailmassa. Jos suoja ei ole riittävän laaja, maantieteellisiä merkintöjä koskevat yhteiset strategiat ja asianomaiset yritykset eivät voi saavuttaa täyttä tehokkuutta, minkä seurauksena teollisoikeuksien suojelu on puutteellista eikä voida estää väärennöksiä ja epäreilua kilpailua, jotka heikentävät näiden usein maaseudulla sijaitsevien yritysten asemaa. Tätä suojaa on laajennettava niin, että se kattaa unionin ulkopuolelta tuotavat tuotteet, jotka saatetaan EU:n markkinoille.

    40.

    korostaa, että teollisuus- ja käsiteollisuustuotteiden maantieteellisiä merkintöjä koskeva EU:n asetus mahdollistaisi kyseisten tuotteiden sisällyttämisen EU:n ja kolmansien maiden välisten kauppasopimusten kattamiin tuoteluetteloihin ja takaisi näin niiden suojan tärkeimmillä markkinoilla.

    41.

    kehottaa siksi Euroopan komissiota laatimaan tällaisen ehdotuksen asetukseksi Euroopan unionista peräisin olevien teollisuus- ja käsiteollisuustuotteiden maantieteellisten merkintöjen suojaamiseksi ja esittämään sen keskustelua ja päätöksentekoa varten. Komitea kehottaa Euroopan komissiota ottamaan tässä yhteydessä huomioon käsillä olevassa lausunnossa esitetyt päätelmät ja suositukset ja on valmis tekemään aktiivista yhteistyötä ja antamaan tukeaan.

    Bryssel 13. lokakuuta 2021.

    Euroopan alueiden komitean puheenjohtaja

    Apostolos TZITZIKOSTAS


    (1)  AK:n lausunto, asiakokonaisuus ECOS-V-064, COR-2014-05386-00-00-AC-TRA, ”Maantieteellisten merkintöjen suojan ulottaminen muihin kuin maataloustuotteisiin”.

    (2)  https://ec.europa.eu/growth/content/commission-seeks-public-opinion-protection-industrial-designs-and-eu-wide-geographical_fi

    (3)  Euroopan komissio, sisämarkkinoiden, teollisuuden, yrittäjyyden ja pk-yritystoiminnan pääosasto: Economic aspects of geographical indication protection at EU level for non-agricultural products, Ecorys, VVA ja ConPolicy, 2020.

    (4)  Ks. edellinen alaviite.

    (5)  Ks. edellinen alaviite.


    Top