Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52021XR2507

Euroopan alueiden komitean päätöslauselma aiheesta ”Euroopan alueiden komitean ehdotukset Euroopan komission vuoden 2022 työohjelmaa silmällä pitäen”

COR 2021/02507

EUVL C 440, 29.10.2021, p. 1–5 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

29.10.2021   

FI

Euroopan unionin virallinen lehti

C 440/1


Euroopan alueiden komitean päätöslauselma aiheesta ”Euroopan alueiden komitean ehdotukset Euroopan komission vuoden 2022 työohjelmaa silmällä pitäen”

(2021/C 440/01)

EUROOPAN ALUEIDEN KOMITEA, joka

ottaa huomioon

helmikuussa 2012 Euroopan komission kanssa tehdyn yhteistyöpöytäkirjan

päätöslauselmansa Euroopan alueiden komitean painopisteistä vuosina 2020–2025 (1)

lainsäädäntävaltaa käyttävien alue-edustajistojen AK:n ja CALRE:n yhteistyösopimuksen puitteissa esittämät kannanotot,

Elpyminen ja yhteenkuuluvuus

1.

ottaa huomioon, että Next Generation EU -välineen täytäntöönpano on Euroopan komission vuoden 2022 työohjelman ensisijainen painopiste, ja kehottaa tämän valossa komissiota varmistamaan, että paikallis- ja alueviranomaiset osallistuvat kansallisten elpymis- ja palautumissuunnitelmien täytäntöönpanoon, sillä vain näin voidaan saavuttaa elpymis- ja palautumistukivälineen tavoitteet, parantaa koordinointia koheesiopoliittisten ohjelmien ja alueiden laatimien älykkään erikoistumisen strategioiden kanssa ja välttää riski rahoituksen käyttöasteen jäämisestä alhaiseksi. Komitea korostaa myös tarvetta ottaa paikallis- ja alueviranomaiset mukaan EU-ohjausjaksoprosessiin, sillä useimmilla maakohtaisilla suosituksilla on paikallinen ja alueellinen ulottuvuus.

2.

toistaa komissiolle esittämänsä kehotuksen sisällyttää kestävän kehityksen tavoitteet uudistettuun EU-ohjausjaksoon ja kartoittaa niitä kansallisissa elpymis- ja palautumissuunnitelmissa, minkä pohjalta ne voidaan integroida seuraavaan jaksoon aloittaen vuotuisesta kestävän kasvun selvityksestä. AK odottaa myös, että perustetaan kestävän kehityksen tavoitteita käsittelevä EU:n sidosryhmäfoorumi tukemaan ja neuvomaan komissiota kestävän kehityksen tavoitteiden oikea-aikaisessa täytäntöönpanossa.

3.

kehottaa Euroopan komissiota esittämään ehdotuksen, jolla jatketaan vuoden 2022 loppuun koronaviruksen vaikutusten lieventämistä koskevan investointialoite plussan puitteissa toteutettavia tämänhetkisiä poikkeuksellisia joustotoimenpiteitä, joihin kuuluvat esimerkiksi mahdollisuus sataprosenttiseen EU:n yhteisrahoitusosuuteen, ja harkitsemaan vähämerkityksiselle valtiontuelle asetetun rajan väliaikaista korottamista, jotta voidaan jatkaa kestäväpohjaisten investointien tukemista samana aikana.

4.

kehottaa komissiota toteuttamaan kaikki tarvittavat toimenpiteet sen varmistamiseksi, että oikeudellisesti sitova etenemissuunnitelma uusien omien varojen käyttöönottamiseksi nykyisen monivuotisen rahoituskehysjakson aikana pannaan kaikilta osin täytäntöön, myös antamalla ajoissa säädösaloitteita.

5.

kehottaa komissiota ottamaan huomioon paikallis- ja alueviranomaisten tilanteen ja tarpeet sekä covid-19-pandemian vaikutukset velka- ja alijäämätasoihin, kun se käynnistää uudelleen Euroopan talouden ohjausjärjestelmän arviointia, erityisesti kun kyseessä ovat julkiset investoinnit kaikilla eri hallintotasoilla.

6.

pyytää covid-19-pandemiasta syrjäisimmille alueille aiheutuneiden vakavien seurausten valossa, että tarkistaessaan näitä alueita koskevaa EU:n strategiaa Euroopan komissio asettaa etusijalle kestävän kehityksen ja työpaikkojen luomisen, ja sitoutuu osallistumaan strategian suunnitteluun ja täytäntöönpanoon aiempien suositustensa mukaisesti.

7.

pyytää komissiota ottamaan väestönäkökohdat huomioon kaikissa toimintapolitiikoissaan ja varaamaan rahoitusvälineitä, jotka mahdollistavat toiminnan ja toimenpiteiden kehittämisen väestöhaasteisiin vastaamiseksi niillä alueilla, joihin väestörakenteen muutos vaikuttaa erityisen paljon.

Ympäristö ja kestävä kehitys

8.

kannattaa komission ehdotusta aloittaa saasteettomuuden seuranta yhdessä AK:n kanssa ja laatia myöhemmin EU:n alueiden ympäristötehokkuutta koskeva tulostaulu osana saasteettomuustoimintasuunnitelmaansa. Komitea ehdottaa yhteistyötä kaikkien vihreän kehityksen toimintapolitiikkojen edistymisen ja vaikutusten, myös ilmastotoimien täytäntöönpanon ja vihreän elpymisen, seuraamiseksi alueellisella tasolla. Komitea toivoo, että se otetaan mukaan vihreämpien kaupunkien eurooppalaisen teemavuoden 2022 järjestämiseen ja että otetaan huomioon maaseutualueiden ja etenkin väestökadosta eniten kärsivien alueiden erityispiirteet sovellettaessa vihreän kehityksen ohjelman mukaisia toimintapolitiikkoja.

9.

kehottaa komissiota sisällyttämään Euroopan vihreän kehityksen ohjelmaan valtameriä koskevan säädöksen yleisenä strategiana, johon sisältyy mitattavissa olevia tavoitteita ja määräaikoja ja jonka avulla suojellaan meriympäristöä, vähennetään saastumista ja käännetään luonnon monimuotoisuuden köyhtymissuunta sekä samalla suojellaan ja edistetään pienimuotoista kalastustoimintaa.

10.

ehdottaa, että komissio ottaa ekologisen ja ilmastollisen yhteenkuuluvuuden taloudellista, sosiaalista, alueellista ja digitaalista yhteenkuuluvuutta täydentäväksi ulottuvuudeksi, sillä se on keskeinen tekijä Euroopan ja muun maailman elpymisen sekä kestävän kehityksen, YK:n Agenda 2030 -toimintaohjelman, kestävän kehityksen tavoitteiden ja hiilineutraaliustavoitteen kannalta.

11.

yhtyy Euroopan parlamentin komissiolle osoittamaan kehotukseen esittää oikeudellisesti sitova biologista monimuotoisuutta koskeva säädös vuoden 2022 loppuun mennessä. Siihen pitäisi liittää indikaattoreita sisältävä seurantamekanismi, jossa paikallis- ja alueviranomaisilla on virallinen rooli.

12.

kehottaa komissiota tarkistamaan energiaunionin hallinnosta annettua asetusta, jotta se soveltuisi vihreän kehityksen ohjelman täytäntöönpanoon ja jotta voitaisiin vahvistaa valtiotasoa alempien tasojen panoksen osuutta kansallisissa suunnitelmissa ja sovittaa kansalliset energia- ja ilmastosuunnitelmat yhteen YK:n Agenda 2030 -toimintaohjelman ja kestävän kehityksen tavoitteiden toteuttamista koskevien kansallisten suunnitelmien kanssa. Komitea ehdottaa valtiotasoa alempien tasojen toiminnalle laadittavaa kehystä, joka otetaan virallisesti huomioon UNFCCC:n puitteissa ja siihen pohjautuvassa EU:n ilmastohallinnossa.

13.

odottaa komission aloittavan sukupuoliulottuvuuden valtavirtaistamisen poliittisissa prosesseissaan: vihreän kehityksen ohjelmassa, kansallisissa elpymis- ja palautumissuunnitelmissa ja EU:n rakenne- ja investointirahastojen mukaisissa kumppanuussopimuksissa. Sitä varten olisi toimielinten välisen sopimuksen 16 artiklan f kohdan mukaisesti esitettävä viimeistään 1. tammikuuta 2023 menetelmä EU:n ohjelmien sukupuolivaikutusten arvioimiseksi.

14.

kehottaa komissiota aloittamaan jäsennellyn vuoropuhelun paikallis- ja alueviranomaisten kanssa 55-valmiuspaketin suunnittelusta ja täytäntöönpanosta.

15.

kannattaa Pellolta pöytään -strategiassa esitettyjä tavoitteita, jotka on vielä saatettava osaksi yhteisestä maatalouspolitiikasta annettua lainsäädäntöä. Komitea kehottaa komissiota myös ehdottamaan totuudenmukaisten ravintoarvomerkintöjen järjestelmiä sekä eläintuotteiden alkuperää ja tuotantomenetelmiä koskevia merkintöjä.

16.

pyytää Euroopan komissiota varmistamaan, että maaseutua koskeva EU:n toimintaohjelma pannaan täytäntöön kaikilla aloilla ja että sillä on kunnianhimoisia ja konkreettisia poliittisia tavoitteita, joiden avulla voidaan vahvistaa maaseutualueiden innovatiivista dynamiikkaa, organisoida älykästä alueiden välistä yhteistyötä ja kannustaa kansalaistoimintaan paikallisten kehittämisstrategioiden puitteissa.

Digitalisaatio ja elinkeinoelämä

17.

kehottaa komissiota ottamaan digitaalisen yhteenkuuluvuuden taloudellista, sosiaalista ja alueellista yhteenkuuluvuutta täydentäväksi ulottuvuudeksi ja estämään näin ”kaksinkertaisen digitaalisen kuilun” syntymisen puutteellisen infrastruktuurin, tarvittavien elektronisten laitteiden puutteen ja puutteellisten digitaalisten taitojen vuoksi.

18.

pyytää komissiota ottamaan huomioon alueelliset ja paikalliset erot ja tähän liittyvät indikaattorit sähköisiä viranomaispalveluja koskevassa vertailussa, sillä kaupunkien ja maaseudun välinen kuilu sähköisen hallinnon palveluiden käytössä on kasvamassa.

19.

kehottaa komissiota käymään jäsenneltyä vuoropuhelua Euroopan kuntien ja alueiden kanssa siitä, miten alueellisia elinkeinoekosysteemejä, klustereita ja alueiden välisiä liittoumia voidaan vahvistaa teollisuusstrategian täytäntöönpanon yhteydessä ottaen älykkään erikoistumisen strategiat huomioon, sillä paikkalähtöistä lähestymistapaa ei juuri ole huomioitu tiedonannossa vuoden 2020 teollisuusstrategian päivittämisestä.

Rajat ylittävä yhteistyö ja liikkuvuus

20.

on tyytyväinen komission sitoumukseen perustaa sisämarkkinoiden hätäapuväline. Komitea kehottaa laatimaan lainsäädäntöä, jolla turvataan eurooppalaiset vähimmäisvaatimukset ja -menettelyt ja taataan näin sisärajojen pysyminen auki myös kriisiaikoina.

21.

korostaa sellaisen EU:n toimintapoliittisen kehyksen tarvetta, joka mahdollistaa toimivat rajatylittävät julkiset palvelut ja niiden tehokkaan hallinnoinnin. Lisäksi komitea kannustaa EU:n lainsäätäjiä, jäsenvaltioita, alueita ja paikallisviranomaisia kehittämään edelleen osallistavan rajatylittävän demokratian välineitä, jotka lisäävät kansalaisten osallistumista EU:n yhdentymisprosessiin ruohonjuuritasolla, ja edistämään niiden käyttöä.

22.

pitää erittäin valitettavana, että jäsenvaltioiden väliset keskustelut ehdotetusta oikeudellisten ja hallinnollisten esteiden poistamismekanismista kariutuivat, sillä oikeudelliset ja hallinnolliset esteet haittaavat vakavasti rajatylittävää yhteistyötä ja heikentävät elämänlaatua raja-alueilla. AK pyytää komissiota antamaan mekanismista uuden asetusehdotuksen.

23.

kehottaa Euroopan komissiota antamaan uuden kaupunkiliikenteen kehyksen jatkoksi käytännön suuntaviivoja, joiden avulla voidaan tehdä kaupunkiliikenteestä kestävämpää ja vähentää sen vaikutuksia ihmisten terveyteen.

24.

on tyytyväinen toimielinten väliseen sopimukseen Verkkojen Eurooppa -välineestä. Komitea toivoo, että Euroopan laajuiseen liikenneverkkoon (TEN-T) ja Euroopan laajuiseen energiainfrastruktuuriin (TEN-E) liittyvät yhteisrahoitetut hankkeet auttavat poistamaan puuttuvia yhteyksiä erityisesti rajaseuduilla, ja muistuttaa komissiota tarpeesta osoittaa riittävästi määrärahoja kattavaan verkkoon liittyvien hankkeiden yhteisrahoitukseen.

Muuttoliike ja sosiaalinen suojelu

25.

ehdottaa, että perustetaan alueellinen sosiaali-indikaattorien tulostaulu, jotta saadaan kattava käsitys sosiaalisista haasteista EU:ssa ja voidaan varmistaa Euroopan sosiaalisten oikeuksien pilarin täytäntöönpano kaikilla tasoilla.

26.

pyytää komissiota tukemaan ja seuraamaan eurooppalaisen lapsitakuun täytäntöönpanoa jäsenvaltioissa ja helpottamaan tähän liittyvien parhaiden käytänteiden vaihtoa.

27.

odottaa komission esittävän sellaisen kunnianhimoisen ehdotuksen alustatyöntekijöiden työolojen ja työehtojen parantamisesta, jossa otetaan huomioon kansalliset työmarkkinamallit ja EU:n päätöksentekovaltuudet.

28.

kehottaa komissiota ottamaan AK:n suositukset huomioon pitkäaikaishoitoon liittyvässä aloitteessa, sillä aihe liittyy läheisesti vakavaan osaamisvajeeseen tällä alalla sekä väestörakenteen muutokseen. Nämä ongelmat ovat erityisen kärjistyneitä niillä alueilla, joilla väestö ikääntyy.

29.

sitoutuu toimimaan aktiivisesti asunnottomuuden torjuntaa käsittelevällä eurooppalaisella foorumilla, jota komission olisi täydennettävä ehdotuksella kansallisia asunnottomuusstrategioita koskevasta EU:n kehyksestä.

30.

kehottaa komissiota kiinnittämään erityistä huomiota kulttuurialan ja luovien alojen elpymisen ja palautumisen lujittamiseen covid-19-pandemian jälkeen ja puuttumaan taiteilijoiden epävarmoihin työtilanteisiin helpottamalla liikkuvuutta ja taiteilijoiden aseman vastavuoroista tunnustamista.

Muuttoliike ja kotouttaminen

31.

kehottaa komissiota varmistamaan, että eurooppalaisen muuttoliikkeen ja turvapaikka-asioiden hallintakehyksen perustaminen etenee osana uutta muuttoliike- ja turvapaikkasopimusta, ja toistaa, että muuttoliikkeen ja kotouttamisen paikallinen ja alueellinen ulottuvuus olisi otettava huomioon ja sitä olisi tuettava AK:n ja komission uuden kotouttamiseen liittyvän kumppanuuden keinoin.

Turvallisuus

32.

kehottaa komissiota kutsumaan alueiden komitean täysivaltaisena kumppanina mukaan kaupunkien turvallisuutta ja resilienssiä koskevaan EU-sitoumukseen ja uuteen Kaupungit radikalisoitumista ja terrorismia vastaan -aloitteeseen.

Terveys, pelastuspalvelu ja matkailu

33.

muistuttaa komissiota siitä, että sisärajojen lähellä sijaitsevien kuntien ja alueiden näkemykset ja tarpeet on otettava huomioon mahdollisissa Schengenin oikeudelliseen kehykseen tehtävissä tarkistuksissa. Komitea pyytää, että sitä kuullaan varhaisessa vaiheessa toissijaisuus- ja suhteellisuusperiaatteiden soveltamisesta tehdyn pöytäkirjan N:o 2 mukaisesti.

34.

kehottaa Euroopan komissiota ryhtymään ripeisiin toimiin, jotta Välimeren humanitaariseen kriisiin löydettäisiin tyydyttävä ja pysyvä ratkaisu, tavoitteena ensisijaisesti maahantulijoiden hengen turvaaminen mutta myös ihmisoikeuksien ja perusvapauksien kunnioittamisen varmistaminen. AK sekä paikallis- ja alueviranomaiset ovat valmiita tiiviiseen yhteistyöhön.

35.

kehottaa komissiota esittämään rohkeita ehdotuksia keskeisten lääkkeiden kehittämiseksi ja tuottamiseksi EU:n alueella, jotta voidaan varmistaa EU:n strateginen riippumattomuus vähentämällä riippuvuutta kolmansista maista. Lisäksi komitea odottaa komission ehdottavan tehokkaita käytännön toimenpiteitä rinnakkais- ja biosimilaarilääkkeiden saatavuuden edistämiseksi ja lääkkeiden saatavuuden varmistamiseksi kriisiaikoina.

36.

kannattaa sitä, että Euroopan unionin roolia kansanterveyspolitiikassa arvioidaan uudelleen Euroopan tulevaisuuskonferenssin yhteydessä, pitäen mielessä, että terveyspolitiikka kuuluu ensisijaisesti jäsenvaltioiden toimivaltaan ja että sitä usein toteutetaan valtiotasoa alemmilla tasoilla.

37.

odottaa, että AK:n lausunto potilaiden oikeuksista rajatylittävässä terveydenhuollossa sekä kolmannen RegHub-kuulemisen tulokset otetaan huomioon direktiivin toimivuutta käsittelevässä kolmannessa kertomuksessa, joka on määrä julkaista vuonna 2022.

38.

odottaa mahdollisuutta esittää näkemyksensä Euroopan rokotusaikataulua ja -korttia koskevasta komission ehdotuksesta, jonka avulla varmistetaan, että kaikilla eurooppalaisilla on oikeus rokotuksen antamaan suojaan ja he saavat siitä todistuksen asuinpaikasta riippumatta.

39.

kehottaa komissiota etenemään kiireellisesti katastrofivalmiutta ja -palautuvuutta koskevien unionin tavoitteiden asettamisessa ja kehittämisessä pelastuspalvelun alalla ei-sitovina tavoitteina, joilla tuetaan ennaltaehkäisy- ja varautumistoimia. Komitea korostaa kuitenkin, että tämä on tehtävä yhteistyössä paitsi jäsenvaltioiden myös paikallis- ja alueyhteisöjen kanssa. Komitea odottaa lisäksi EU:n pelastuspalvelun osaamisverkoston käyttöönottoa koko laajuudessaan ja kehottaa komissiota sisällyttämään siihen myös valtiotasoa alemmilla tasoilla käytettävissä olevan katastrofihallinnan asiantuntemuksen. Komitea odottaa myös selkeää suunnitelmaa, jolla turvataan pitkän aikavälin sitoutuminen EU:n pelastuspalvelumekanismiin ja sen välineisiin, kuten rescEU:hun ja eurooppalaisiin lääkintäapujoukkoihin, sekä niiden vahvistaminen taloudellisesti.

40.

kehottaa jälleen laatimaan uuden eurooppalaisen matkailustrategian ja pyytää komissiota esittämään Euroopan matkailuohjelman 2030–2050, jolla tuetaan Euroopan matkailuekosysteemin ekologista ja digitaalista siirtymää, vahvistetaan sen kilpailukykyä ja edistetään matkailuun liittyvän alueellisen ja paikallisen työllisyyden elpymistä. Matkailuohjelman ensimmäinen luonnos olisi esitettävä vuoden 2022 alkupuoliskon loppuun mennessä.

Ulkosuhdeyhteistyö

41.

pitää valitettavana, että EU:n ja Yhdistyneen kuningaskunnan välillä 24. joulukuuta 2020 allekirjoitetussa kauppa- ja yhteistyösopimuksessa ei mainita minkäänlaista paikallis- ja alueviranomaisten nimenomaista tai järjestelmällistä osallistumista. AK aikoo kuitenkin erityisesti AK:n ja Yhdistyneen kuningaskunnan yhteysryhmän poliittisen työn puitteissa pohtia, miten varmistetaan yhteistyön jatkuminen Yhdistyneen kuningaskunnan hajautettujen viranomaistahojen ja paikallishallinnon kanssa. Komitea pyytää komissiota myös seuraamaan tarkasti paikallis- ja alueviranomaisten osallistamista brexit-mukautusvarauksen täytäntöönpanoon.

42.

kehottaa komissiota antamaan pysyvää ja järjestelmällistä tukea Länsi-Balkanin ja EU:n jäsenvaltioiden paikallisviranomaisten väliselle vertaisyhteistyölle läheisessä yhteistyössä AK:n kanssa ja erityisesti Montenegron, Pohjois-Makedonian ja Serbian kanssa perustettujen neuvoa-antavien sekakomiteoiden ja Länsi-Balkanin työryhmän kautta.

43.

kannattaa päätöstä perustaa itäisen kumppanuuden julkishallinnon akatemia sekä paikallis- ja alueviranomaisten suurempaa roolia pantaessa täytäntöön itäisen kumppanuuden toimintapolitiikkoja, strategioita ja lippulaivahankkeita.

44.

kehottaa kaikkia EU:n toimielimiä kohtelemaan paikallis- ja alueviranomaisia keskeisinä kumppaneina kestävän kehityksen ja ohjelmasuunnittelun näkökulmasta pantaessa täytäntöön uudistettua kumppanuutta eteläisten naapurimaiden kanssa, jotta voidaan luoda uutta dynamiikkaa hallinnonhajauttamisuudistuksille.

45.

kehottaa komissiota tunnustamaan paikallis- ja alueviranomaisten mahdollisen roolin rauhan ja hyvinvoinnin edistämisessä kolmansissa maissa Nikosian aloitteen kaltaisten aloitteiden kautta. Nikosian aloite on käytännön esimerkki vertaisyhteistyöstä, joka on auttanut luomaan luottamusta ja pitämään alue- ja paikallisviranomaisten sisäiset vuoropuhelusuhteet avoimina.

Toissijaisuusperiaate ja Euroopan tulevaisuus

46.

kehottaa jälleen komissiota tehostamaan työtään ja yhteistoimintaansa kansalaisten ja paikallis- ja alueviranomaisten kanssa Euroopan tulevaisuuskonferenssin yhteydessä ja laajemmin sekä antamaan tarvittavat välineet konferenssin suositusten noudattamista varten. Komitea kehottaa komissiota tiivistämään jäsenvaltioissa sijaitsevien edustustojensa ja AK:n välistä yhteistyötä paikallisten vuoropuhelutapahtumien järjestämiseksi myös muualla kuin pääkaupungeissa.

47.

kehottaa komissiota seuraamaan Euroopan demokratiatoimintasuunnitelmaan sisältyvien lainsäädännöllisten ja muiden toimenpiteiden toteuttamista ja ulottamaan ne koskemaan myös alueellisia ja paikallisia vaaleja, paikallisia tiedotusvälineitä ja disinformaation torjuntaa alue- ja paikallistasolla.

48.

on edelleen sitoutunut toissijaisuus- ja suhteellisuusperiaatteiden sekä ”tehdään vähemmän mutta tehokkaammin” -periaatteen toteutumista tarkastelleen työryhmän esittämien suositusten täytäntöönpanoon ja toissijaisuusperiaatteen aktiiviseen toteuttamiseen ja kehottaa käyttämään järjestelmällisesti toissijaisuusperiaatteen toteutumista koskevaa arviointitaulukkoa.

49.

antaa puheenjohtajansa tehtäväksi välittää tämän päätöslauselman EU:n toimielimille ja EU:n neuvoston puheenjohtajavaltioille.

Bryssel 30. kesäkuuta 2021.

Euroopan alueiden komitean puheenjohtaja

Apostolos TZITZIKOSTAS


(1)  COR-2020-01392-00-00-RES-TRA.


Top