This document is an excerpt from the EUR-Lex website
Document 52020XC1110(04)
Publication of a communication of approval of a standard amendment to the product specification for a name in the wine sector referred to in Article 17(2) and (3) of Commission Delegated Regulation (EU) 2019/33 2020/C 379/10
Erään viinialan nimityksen tuote-eritelmän vakiomuutoksen hyväksymistä koskevan tiedonannon julkaiseminen (komission delegoidun asetuksen (EU) 2019/33 17 artiklan 2 ja 3 kohta) 2020/C 379/10
Erään viinialan nimityksen tuote-eritelmän vakiomuutoksen hyväksymistä koskevan tiedonannon julkaiseminen (komission delegoidun asetuksen (EU) 2019/33 17 artiklan 2 ja 3 kohta) 2020/C 379/10
PUB/2020/775
EUVL C 379, 10.11.2020, p. 29–33
(BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)
10.11.2020 |
FI |
Euroopan unionin virallinen lehti |
C 379/29 |
Erään viinialan nimityksen tuote-eritelmän vakiomuutoksen hyväksymistä koskevan tiedonannon julkaiseminen (komission delegoidun asetuksen (EU) 2019/33 17 artiklan 2 ja 3 kohta)
(2020/C 379/10)
Tämä tiedonanto julkaistaan annetun komission delegoidun asetuksen (EU) 2019/33 (1) 17 artiklan 5 kohdan mukaisesti.
YHTENÄISEN ASIAKIRJAN MUUTTAMISTA KOSKEVAN VAKIOMUUTOKSEN TIEDOKSI ANTAMINEN
”CÔTES D'AUVERGNE”
PDO-FR-A0925-AM03
Tiedonannon päivämäärä: 15.9.2020
HYVÄKSYTYN MUUTOKSEN KUVAUS JA PERUSTELUT
1. Maantieteellinen alue
Maantieteellisen alueen kunnat on päivitetty virallisen geokoodin mukaisesti. Eritelmästä on poistettu Mezelin ja Dallet’n kunnat ja siihen on lisätty Mur-sur-Allier’n kunta (joka on syntynyt Mezelin ja Dallet’n kuntaliitoksesta).
Muutos on puhtaasti toimituksellinen, sillä maantieteellinen alue ei ole muuttunut.
Sama muutos on tehty yhtenäisen asiakirjan 6 kohtaan.
2. Rajattu viljelyalue
Tuote-eritelmän 1 luvun IV kohdan 2 alakohdassa ilmaisun ”16. marraskuuta 2010” jälkeen lisätään ilmaisu ”ja 17. kesäkuuta 2020”. Ilmaisun ”3. toukokuuta 2017” jälkeen lisätään ilmaisu ”ja 17. kesäkuuta 2020”.
Tällä muutoksella halutaan lisätä päivämäärä, jona kansallinen toimivaltainen viranomainen hyväksyi maantieteellisellä tuotantoalueella sijaitsevan rajatun viljelyalueen muutoksen. Viljelyalueen rajaamisella tarkoitetaan asianomaisen suojatun alkuperänimityksen tuotantoon soveltuvien viljelylohkojen määrittämistä maantieteellisellä tuotantoalueella.
Tämä muutos ei vaikuta yhtenäiseen asiakirjaan.
3. Välittömässä läheisyydessä sijaitseva alue
Välittömässä läheisyydessä sijaitsevan alueen kunnat on päivitetty virallisen geokoodin mukaisesti. Villeneuve-Lembronin kunnan nimi on muutettu muotoon ”Villeneuve”.
Sama muutos on tehty yhtenäisen asiakirjan 9 kohtaan.
4. Valtuutettujen varastonpitäjien välisen siirron päivämäärä
Poistetaan 1 luvun IX kohdan 4 alakohdan b alakohta, joka koskee päivämäärää, jolloin viini lasketaan liikkeelle valtuutettujen varastonpitäjien välillä.
Tämä muutos ei vaikuta yhtenäiseen asiakirjaan.
YHTENÄINEN ASIAKIRJA
1. Tuotteen nimi
Côtes d'Auvergne
2. Maantieteellisen merkinnän tyyppi
SAN – Suojattu alkuperänimitys
3. Rypäletuotteiden luokat
1. |
Viini |
4. Viinin/viinien kuvaus
Viinit ovat kuohumattomia valko-, puna- ja roseeviinejä, joilla on seuraavat analyyttiset ominaisuudet: luonnollinen vähimmäisalkoholipitoisuus tilavuusprosentteina: 10,5 %, ja pakkausvaiheessa: käymiskykyisen sokerin (glukoosi + fruktoosi) pitoisuus on enintään 3 g/l, kokonaishappopitoisuus enintään 112 milliekvivalenttia litrassa. Viinien kokonaisalkoholipitoisuus saa olla väkevöinnin jälkeen enintään 12,5 tilavuusprosenttia.
Haihtuvien happojen pitoisuus ja kokonaisrikkidioksidipitoisuus ovat unionin sääntelyn mukaisia.
Kaupan pidettäviksi valmiiden pakkaamattomien tai pakattujen punaviinien omenahappopitoisuus on enintään 0,4 g/l. Valkoviineissä on yleensä sitrushedelmien, eksoottisten hedelmien tai kypsien päärynöiden vivahteita, jotka voivat muuttua paahdetuiksi aromeiksi. Näissä viineissä on yleensä tiettyä eloisuutta, mutta suutuntuma on myös täyteläinen ja rehevä.
Hienovaraisten roseeviinien aromit ovat usein hedelmäisiä (esimerkiksi sitrushedelmiä, eksoottisia hedelmiä, punaisia marjoja).
Punaviinien väri on yleensä melko voimakas. Nuoret punaviinit ovat tavallisesti hedelmäisiä (viinimarjaa), mutta näiden viinien vivahteet voivat kehittyä kypsän hedelmäisiksi ja hillomaisiksi, hapankirsikkaisiksi tai mausteisiksi (erityisesti pippuria).
Yleiset analyyttiset ominaisuudet |
|
Kokonaisalkoholipitoisuus enintään (til-%) |
|
Todellinen alkoholipitoisuus vähintään (til-%) |
|
Vähimmäishappopitoisuus |
|
Haihtuvien happojen pitoisuus enintään (milliekvivalenttia/litra) |
|
Kokonaisrikkidioksidipitoisuus enintään (mg/l) |
|
5. Viininvalmistusmenetelmät
a. Erityiset viininvalmistusmenetelmät
Viininvalmistukseen tarkoitetun hiilen käyttö yksinään tai valmisteissa olevina sekoituksina on kiellettyä roseeviinien valmistuksessa. Punaviineille sallitaan vettä poistavat väkevöintimenetelmät, ja osittaisen väkevöimisen enimmäisosuudeksi suhteessa käytettyihin määriin vahvistetaan 10 %. Viinien kokonaisalkoholipitoisuus saa olla väkevöinnin jälkeen enintään 12,5 tilavuusprosenttia. Edellä esitettyjen määräysten lisäksi viininvalmistusmenetelmien on oltava unionin tasolla sekä Ranskan maatalous- ja merikalastuslaissa (Code rural et de la pêche maritime) asetettujen velvoitteiden mukaisia.
— |
Kasvatustavat
|
b. Enimmäistuotokset
60 hehtolitraa/ha
6. Rajattu maantieteellinen alue
Viinirypäleet korjataan ja viiniytetään ja viini valmistetaan maantieteellisellä alueella, johon kuuluvat (vuoden 2020 virallisen geokoodin mukaan) seuraavat Puy-de-Dômen departementin kunnat: Aubière, Authezat, Beaumont, Beauregard-Vendon, Billom, Blanzat, Boudes, Cébazat, Chalus, Chanonat, Chas, Châteaugay, Châtel-Guyon, Chauriat, Clermont-Ferrand, Corent, Cournon-d'Auvergne, Le Crest, Gimeaux, Laps, Lempdes, Malauzat, Les Martres-de-Veyre, Ménétrol, Mirefleurs, Mur-sur-Allier, Neschers, Orcet, Pérignat-lès-Sarliève, Pignols, Plauzat, Prompsat, Riom, La Roche-Blanche, La Roche-Noire, Romagnat, Saint-Amant-Tallende, Saint-Bonnet-lès-Allier, Saint-Georges-sur-Allier, Saint-Hérent, Saint-Maurice, Saint-Sandoux, Saint-Yvoine, Sauvagnat-Sainte-Marthe La Sauvetat, Sayat, Tallende, Vertaizon, Veyre-Monton, Vic-le-Comte, Volvic ja Yssac-la-Tourette.
7. Pääasiallinen rypälelajike (pääasialliset rypälelajikkeet)
Pinot noir N
8. Yhteyden/yhteyksien kuvaus
1 – Maantieteellistä aluetta koskevat tiedot
a)
Maantieteellinen alue sijaitsee Puy-de-Dômen departementissa. Alue on pohjois-etelä-suunnassa noin 80 kilometriä ja länsi-itä-suunnassa 15 kilometriä pitkä. Se sijaitsee suurimmaksi osaksi Limagnen altaan reunamilla tuliperäisten muodostelmien liepeillä. Tällaisia muodostelmia esiintyy alueella hajanaisesti idässä sijaitsevan Livradois’n vuorijonon ja lännessä sijaitsevan Sancyn vuorijonon välillä. Yleensä viljelylohkot sijaitsevat melko hajallaan, lähes aina melko jyrkillä rinteillä, 350–550 metrin korkeudessa maantieteellisen alueen muodostavien 53 kunnan alueella.
Vulkaaninen toiminta on synnyttänyt Puys’n vuorijonon, jonka korkein kohta on Puy de Dôme (1 464 metriä), ja muokannut maisemaa tällä monimuotoisella maantieteellisellä alueella. Monimuotoisuus näkyy täydentävien maantieteellisten nimien, kuten ”Boudes”, ”Chanturgue”, ”Châteaugay”, ”Corent” ja ”Madargue”, maineessa ja erityisyydessä. Madarguen viinitarhat sijaitsevat Riomin kunnassa kukkulalla, joka on valkoista merkelimaata. Chanturguen viinitarhat ovat tunnuskuvallisia nimitykselle ”Côtes d'Auvergne”. Ne sijaitsevat jyrkillä rinteillä (kaltevuus yli 25 %) basalttitasangolla. Nimi ”Chanturgue” juontaa juurensa keltinkielisistä sanoista ”cantalo”, joka merkitsee ”kirkasta”, ja ”clarus”, joka merkitsee ”hyvin näkyvissä”. Châteaugayn viinitarhat sijaitsevat useiksi pieniksi tasanteiksi sirpaloituneen muinaisaikaisen basalttivirran liepeillä. Corentin viinitarhojen maineen takana on ”puy”, tuliperäinen kukkula, joka muodostui viimeisimpien purkausten aikana ja jonka tumma maaperä sisältää paljon tuliperäisiä kolluviaalisia kerrostumia. Nimi ”Boudes” viittaa avaralla kalkkikukkulalla sijaitseviin viinitarhoihin, joita suojaa kukkulan huipulla basalttivirta.
Maaperä viininviljelyyn rajatulla alueella on hyvin moninaista, muun muassa merkkeliä, basalttia, tuliperäistä kolluviaalimaata, graniittia ja gneissiä. Maaperän lämpöominaisuudet ovat kuitenkin kaikkialla erittäin hyvät, maaperä pidättää vettä heikosti ja lohkot saavat useimmiten hyvin auringonvaloa.
Ilmasto on puolimannermainen. Puys’n vuorijonon ja Sancyn vuoriston aiheuttama föhn-tuuli suojaa aluetta lännestä tulevista kosteilta ilmamassoilta. Lämpötila onkin yleensä korkeampi kuin ympäröivillä alueilla.
b) –
Viiniä viljeltiin Puy-de-Dômen departementissa jo 400-luvulla, mistä ovat osoituksena silloisen Clermontin piispan Sidoine Apollinairen kirjoitukset. Aateliston ja papiston sekä myöhemmin porvariston innoittamana viininviljelyn kehitystyö jatkui läpi keskiajan korkealaatuisena aina 1700-loppuun saakka, jolloin viljelyala oli jo noin 21 000 hehtaaria.
Ranskan vallankumous poisti kaupan esteitä ja toi monille maalaisille tilaisuuden hankkia maata ja ryhtyä viljelemään viiniköynnöksiä. Yksityisessä omistuksessa olevien pienten viinitarhojen määrä nelinkertaistui vuosina 1789–1804, ja vuosina 1789–1850 viljelyala kasvoi Puy-de-Dômen departementissa 21 000 hehtaarista 34 000 hehtaariin. Viiniköynnöslajikkeesta Gamay N tuli suosituin lajike, sillä käytetyt leikkuumenetelmät sopivat sille hyvin. Tohtori Jules Guyot totesikin, että viininviljely vaati älykkyyttä. Lajikkeesta Gamay N jalostettiin lajike Gamay d’Auvergne, jonka silmut avautuvat myöhään ja tertut ovat rakenteeltaan irtonaisia.
Viininviljely kukoisti, sillä Allier’n satamat tarjosivat mahdollisuuden viedä viiniä pohjoiseen päin. Viiniä kuljetettiin Loirejokea pitkin Orléansiin ja sieltä maitse Seinejoelle (ja Pariisiin). Joki toikin viininviljelijöille paljon vaurautta.
Viljelyala oli jo 45 000 hehtaaria vuonna 1895.
Vuodesta 1890 lähtien viinikirva levisi nopeasti Auvergnessa ja aiheutti viljelyksillä suurta tuhoa. Tuhoutuneet alueet elpyivät vain osittain muutaman tuottajan ansiosta vuoden 1900 jälkeen. Vuonna 1902 perustettiin viinialan laboratorio, ja vuonna 1929 perustettiin etujärjestö Châteauguay-viinien suojelemiseksi. Etujärjestön toiminta ulotettiin kaikkiin Auvergnen viineihin vuonna 1932. Samana vuonna Riomin tuomioistuimen tuomiolla myönnettiin alkuperänimitys ”Vins d’Auvergne” viineille, jotka on tuotettu lajikkeista Gamay N, Pinot noir N ja Chardonnay B Puy-de-Dômen departementissa 171 kunnan alueella.
Tämä sai tuottajat järjestäytymään ja perustamaan vuonna 1935 osuustoiminnallisen viininvalmistamon Aubièreen ja vuonna 1950 vielä toisen, Cave des Coteaux d’Auvergne -viininvalmistamon, joka tunnetaan vuodesta 2010 lähtien nimellä ”Cave Saint-Verny”. Vuonna 1948 perustettiin vielä viininviljelijöiden yhdistys (”confrérie vigneronne”) Auvergnen viinien menekinedistämiseksi.
Panostaminen laatuun toi alueelle pian viisi dynaamista keskusta: ”Boudes”, ”Chanturgue”, ”Châteaugay”, ”Corent” ja ”Madargue”. Viininviljelijöiden työ palkittiin, ja alkuperänimitys ”Côtes d’Auvergne” sai tunnustuksen ”Vin Délimité de Qualité Supérieure” toukokuussa 1951. Viiniä viljellään Auvergnessa ennen kaikkea perheviljelmillä. Vuonna 2008 viiniä viljeltiin 330 hehtaarilla ja tuottajia oli noin 150. Näistä tuottajista noin 50 on yksityisiä viininvalmistamoja ja noin 100 on osuustoiminnallisen viininvalmistamon jäseniä. Punaviinien osuus on 75 prosenttia 11 000 hehtolitran kokonaistuotannosta.
2 – Tietoja tuotteen laadusta ja ominaispiirteistä
Valkoviineissä on yleensä sitrushedelmien, eksoottisten hedelmien tai kypsien päärynöiden vivahteita, jotka voivat muuttua paahdetuiksi aromeiksi. Näissä viineissä on yleensä tiettyä eloisuutta, mutta suutuntuma on myös täyteläinen ja rehevä. Hienovaraisten roseeviinien aromit ovat usein hedelmäisiä (esimerkiksi sitrushedelmiä, eksoottisia hedelmiä, punaisia marjoja).
Punaviinien väri on yleensä melko voimakas. Nuoret punaviinit ovat tavallisesti hedelmäisiä (viinimarjaa), mutta näiden viinien vivahteet voivat kehittyä kypsän hedelmäisiksi ja hillomaisiksi, hapankirsikkaisiksi tai mausteisiksi (erityisesti pippuria).
3 – Syy- ja seuraussuhteet
Viinien ainutlaatuiset ominaisuudet johtuvat ennen kaikkea maantieteellisestä alueesta ja lohkojen sijainnista tuliperäisten ”puys”-kukkuloiden rinteillä, suojassa lännestä tulevilta matalapaineilta Puys’n vuorijonon ja Sancyn vuoriston ansiosta.
Föhn-ilmiö on hyvin tärkeä tällä maantieteellisellä alueella, sillä se säätelee lämpötiloja ja rajoittaa sademääriä. Kesät ovat kuumia ja vuotuinen keskimääräinen sademäärä on 600 millimetriä. Sääolot ovatkin erinomaiset koko kasvukauden ajan näillä hyvin tarkasti rajatuilla viljelylohkoilla. Tällaisissa olosuhteissa kasvukausi alkaa varhain ja rypäleiden kehitys on optimaalista.
Viinien erityinen luonne johtuu myös viljellyistä lajikkeista, jotka ovat valikoituneet luontaisesti alueen pitkän viininviljelyhistorian aikana. Viiniköynnöslajikkeet Gamay N, Pinot noir N ja Chardonnay B soveltuvat varhaisina lajikkeina erinomaisesti näihin erityisiin olosuhteisiin.
Köynnöksiä ja niiden tuotantokykyä on myös hoidettava huolellisesti. Tämä merkitsee suurta istutustiheyttä, tarkkaa leikkaamista, korkeaa lehvästöä ja maaperän suojelua kasvipeitteen avulla.
Viljelijöiden asiantuntemus ja tuotoksen sääntely yhdistettynä viininvalmistajien taitotietoon kertovat vahvasta yhteydestä lämpöominaisuuksiltaan erittäin hyvän ja vettä heikosti pidättävän tuliperäisen maaperän ja viinien laadun välillä: Valkoviinit ovat eloisia, suutuntumaltaan täyteläisiä ja sitrushedelmäisiä, roseeviinit ovat hienovaraisia ja hedelmäisiä, ja punaviineissä on hedelmäisiä aromeja ja mausteisia vivahteita.
Useiden viininviljelijäsukupolvien työ palkittiin, kun Auvergnen viinit tunnustettiin vuonna 1932 annetulla tuomiolla. Lisäksi myöhemmin tunnustettiin viisi täydentävää maantieteellistä nimeä, joilla on aina ollut erinomainen maine Auvergnessä.
Nämä paikalliset nimet ovat olleet hyvin pitkän käytössä tällä maantieteellisellä alueella, mikä kertoo tarkistetun alkuperänimityksen ”Côtes d’Auvergne” viinien maineesta.
9. Olennaiset lisäedellytykset (pakkaaminen, merkinnät, muut vaatimukset)
Oikeudellinen kehys:
Kansallinen lainsäädäntö
Lisäedellytyksen tyyppi:
Tuotantoa rajatulla maantieteellisellä alueella koskeva poikkeus
Edellytyksen kuvaus:
Välittömässä läheisyydessä sijaitseva alue
Viiniyttämistä ja valmistusta koskevan poikkeuksen mukaisesti välittömässä läheisyydessä sijaitseva alue muodostuu (vuoden 2020 virallisen geokoodin perusteella) seuraavista Puy-de-Dômen departementin kunnista: Beauregard-l'Évèque, Busséol, Le Cendre, Chadeleuf, Champeix, Chidrac, Coudes, Davayat, Égliseneuve-près-Billom, Espirat, Gerzat, Glaine-Montaigut, Ludesse, Madriat, Mareugheol, Montmorin, Montpeyroux, Mozac, Nohanent, Orbeil, Pardines, Parent, Pérignat-sur-Allier, Pont-du-Château, Reignat, Saint-Bonnet-près-Riom, Saint-Germain-Lembron, Saint-Julien-de-Coppel, Saint-Myon, Saint-Saturnin, Sallèdes, Teilhède, Vassel, Villeneuve ja Yronde-et-Buron.
Oikeudellinen kehys:
Kansallinen lainsäädäntö
Lisäedellytyksen tyyppi:
Merkintöihin liittyvät täydentävät säännökset
Edellytyksen kuvaus:
Tarkistettuun alkuperänimitykseen ”Côtes d'Auvergne” voidaan lisätä jokin seuraavista täydentävistä maantieteellisistä nimistä: ”Boudes”, ”Chanturgue”, ”Châteaugay”, ”Corent” ja ”Madargue”. Lisäys tehdään tuote-eritelmässä vahvistettujen säännösten mukaisesti.
a) |
Vapaaehtoiset merkinnät, joiden käyttöä jäsenvaltiot voivat unionin lainsäädännön nojalla säännellä, kirjoitetaan etiketteihin kirjaimin, jotka ovat mitoiltaan eli korkeudeltaan ja leveydeltään enintään kaksi kertaa niin suuret kuin kirjaimet, joilla tarkistettu alkuperänimitys kirjoitetaan. |
b) |
Täydentävät maantieteelliset nimet voidaan kirjoittaa kirjaimin, jotka ovat korkeudeltaan ja leveydeltään enintään yhtä suuria kuin kirjaimet, joilla tarkistettu alkuperänimitys kirjoitetaan. |
c) |
Tarkistetun alkuperänimityksen saaneiden viinien merkinnöissä voidaan täsmentää pienemmän maantieteellisen yksikön nimi seuraavin edellytyksin: – kyseessä on kiinteistörekisterialue, – paikka on mainittu sadonkorjuuilmoituksessa. Kiinteistörekisterialueen nimi kirjoitetaan kirjaimin, jotka saavat olla korkeudeltaan ja leveydeltään enintään puolet tarkistetun alkuperänimityksen kirjainkoosta. |
Linkki eritelmään
https://info.agriculture.gouv.fr/gedei/site/bo-agri/document_administratif-cd494272-3449-4ec1-a273-0ee14a3e54f7