Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52020XC0518(05)

    Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EU) N:o 1308/2013 94 artiklan 1 kohdan d alakohdassa tarkoitetun yhtenäisen asiakirjan sekä tuote-eritelmän julkaisutietojen julkaiseminen erään viinialan nimityksen osalta 2020/C 170/09

    C/2020/3206

    EUVL C 170, 18.5.2020, p. 51–55 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    18.5.2020   

    FI

    Euroopan unionin virallinen lehti

    C 170/51


    Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EU) N:o 1308/2013 94 artiklan 1 kohdan d alakohdassa tarkoitetun yhtenäisen asiakirjan sekä tuote-eritelmän julkaisutietojen julkaiseminen erään viinialan nimityksen osalta

    (2020/C 170/09)

    Tämä julkaiseminen antaa oikeuden vastustaa hakemusta Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EU) N:o 1308/2013 (1) 98 artiklassa tarkoitetulla tavalla kahden kuukauden kuluessa tästä julkaisemisesta.

    YHTENÄINEN ASIAKIRJA

    ”SOLTVADKERTI”

    SAN-HU-02171

    Hakemuksen päiväys: 28.4.2016

    1.   Rekisteröitävä nimi

    ”Soltvadkerti”

    2.   Maantieteellisen merkinnän tyyppi

    SAN – Suojattu alkuperänimitys

    3.   Rypäletuotteiden luokat

    1.

    Viini

    4.

    Kuohuviini

    4.   Viini(e)n kuvaus

    Valkoviini

    Vaaleanvihreä tai vihertävänkeltainen viini, joka tuoksuu miedosti rypäleen kukille ja jonka jälkimaku on voimakkaan hapokas, kirkas ja viipyilevä.

    *

    EU:n lainsäädännössä vahvistetut raja-arvot koskevat kokonaisalkoholipitoisuuden ja kokonaisrikkidioksidin enimmäismääriä.

    Yleiset analyyttiset ominaisuudet

    Kokonaisalkoholipitoisuus enintään (til-%)

     

    Todellinen alkoholipitoisuus vähintään (til-%)

    11,5

    Vähimmäishappopitoisuus

    5,5 g/l viinihappona ilmaistuna

    Haihtuvien happojen pitoisuus enintään (milliekvivalenttia/litra)

    18

    Kokonaisrikkidioksidipitoisuus enintään (mg/litra)

     

    Kuivatuista rypäleistä valmistettu viini

    Kullankeltainen viini, jonka aromi on moniulotteinen, luonnollinen sokeripitoisuus suuri, rakenne täyteläisen öljyinen ja jonka maku ja aromi muistuttavat hunajaa ja kypsiä tai kuivattuja hedelmiä.

    *

    Kokonaisalkoholipitoisuuden ja kokonaisrikkidioksidin enimmäismääriin sovelletaan EU:n lainsäädännössä säädettyjä raja-arvoja.

    Yleiset analyyttiset ominaisuudet

    Kokonaisalkoholipitoisuus enintään (til-%)

     

    Todellinen alkoholipitoisuus vähintään (til-%)

    9

    Vähimmäishappopitoisuus

    5,5 g/l viinihappona ilmaistuna

    Haihtuvien happojen pitoisuus enintään (milliekvivalenttia/litra)

    18

    Kokonaisrikkidioksidipitoisuus enintään (mg/litra)

     

    Kuohuviini

    Tuore, kepeän ilmava, pitkäkestoinen, kohtalaisen intensiivinen kuohuviini, jonka väri on vaaleanvihreä tai vaalean vihertävänkeltainen ja jonka kukkainen, kiinteä, eloisa, kirpakka, hapokas ja luonteenomaisen hedelmäinen maku ja aromi ovat tyypillisiä Ezerjó-lajikkeelle.

    *

    Kokonaisrikkidioksidin enimmäismäärään sovelletaan EU:n lainsäädännössä säädettyjä raja-arvoja.

    Yleiset analyyttiset ominaisuudet

    Kokonaisalkoholipitoisuus enintään (til-%)

    13

    Todellinen alkoholipitoisuus vähintään (til-%)

    10

    Vähimmäishappopitoisuus

    5,5 g/l viinihappona ilmaistuna

    Haihtuvien happojen pitoisuus enintään (milliekvivalenttia/litra)

    18

    Kokonaisrikkidioksidipitoisuus enintään (mg/litra)

     

    5.   Viininvalmistusmenetelmät

    a.   Olennaiset viininvalmistusmenetelmät

    Valkoviini ja kuivatuista rypäleistä valmistettu viini

    Asianomainen viininvalmistusmenetelmien rajoitus

    rypäleet on jalostettava sadonkorjuupäivänä

    puristaminen voidaan tehdä ainoastaan erissä

    rypälemehu on puhdistettava

    rypälemehun hallitun käymisen tapahduttava enintään 18 °C:ssa.

    Kuohuviini

    Asianomainen viininvalmistusmenetelmien rajoitus

    pullo- tai tankkikäyminen vaaditaan

    toinen käyminen vähintään kolmen kuukauden ajan

    toinen tankkikypsytys vähintään kuuden kuukauden ajan

    pullokypsytys vähintään kolmen kuukauden ajan.

    Viiniköynnösten viljelymenetelmät, istutustiheys ja rypäleiden määrä

    Viljelymenetelmä

    Viiniköynnösten kasvatuksessa sallitaan seuraavat menetelmät:

    Gobelet-leikkaus

    matala, keskikorkea tai korkea kannusleikkaus.

    Viiniköynnösten istutustiheyden on oltava vähintään 4 000 viiniköynnöstä hehtaaria kohti ja viiniköynnösten välisen etäisyyden on oltava vähintään 0,8 metriä. Viinitarhan puuttuvien ja vieraiden (ts. eri lajiketta olevien) viiniköynnösten osuus saa olla yhteensä enintään 10 prosenttia viiniköynnösten lukumäärästä istuttamishetkellä.

    Sadonkorjuupäivän vahvistaminen

    Viljelymenetelmä

    Sadonkorjuun alkamispäivän vahvistaa Soltvadkert-viiniyhteisö testisadonkorjuun tulosten perusteella. Testisadonkorjuu suoritetaan viikoittain 1. elokuuta alkaen. Ennen viiniyhteisön asettamaa sadonkorjuun alkamispäivää korjatuista rypäleistä valmistettuja tuotteita ei saa markkinoida suojatulla alkuperänimityksellä Soltvadkerti. Viiniyhteisöt julkaisevat ilmoituksen sadonkorjuun alkamispäivästä.

    Rypäleiden vähimmäissokeripitoisuus ja potentiaalinen alkoholipitoisuus

    Asianomainen viininvalmistusmenetelmien rajoitus

    Rypäleiden luonnollinen vähimmäissokeripitoisuus on Unkarin rypälemehuasteikon mukaan (17,5 °C:ssa) valkoviinissä 17,0, kuivuneista rypäleistä valmistetussa viinissä 20,0 ja kuohuviinissä 16,0.

    Rypäleiden potentiaalinen alkoholipitoisuus (til-% 20 °C:ssa) on vähintään 10,6 valkoviinissä, 12,83 kuivuneista rypäleistä valmistetussa viinissä ja 9,87 kuohuviinissä.

    b.   Enimmäistuotokset

    viini ja kuohuviini

    70 hehtolitraa/ha

    rypäletuotos

    10 000 kg rypäleitä/ha

    6.   Rajattu maantieteellinen alue

    Soltvadkertin kunnan hallinnollisten rajojen sisäpuolella sijaitsevat alueet, jotka on viinitilarekisterin mukaan luokiteltu I ja II luokkaan.

    7.   Pääasiallinen rypälelajike / pääasialliset rypälelajikkeet

    ezerjó - kolmreifler

    ezerjó - korponai

    ezerjó - szadocsina

    ezerjó - tausendachtgute

    ezerjó - tausendgute

    ezerjó - trummertraube

    8.   Yhteyden/yhteyksien kuvaus

    Luonnolliset tekijät (viini ja kuohuviini)

    Tonavan ja Tiszajoen välissä sijaitseva tuotantoalue erottuu ympäröivästä alueesta. Pääosin tuotantoalueen ekologisia ominaisuuksia määrittää alueen alava sijainti. Suurin osa alueesta sijaitsee 110–120 metriä merenpinnan yläpuolella. Maasto on tasaista, ja korkeuserot ovat enintään 10–15 metriä.

    Tuotantoalueelle ovat ominaisia alluviaaliset hiekkakentät ja niittymaat. Kalkkipitoisia lössialueita esiintyy satunnaisesti. Hiekkamaa lämpenee tyypillisesti nopeasti, ja sen kirkkaat värit heijastavat paremmin auringonvaloa, mikä vauhdittaa rypäleiden kypsymistä. Koska maaperän kvartsipitoisuus on yli 75 prosenttia, viinikirvaa ei esiinny. Mineraalipitoisuutensa ansiosta pohjamaan ravinnepitoisuudella on myönteinen vaikutus rypäleiden laatuun.

    Tuotantoalueen ilmasto-oloja määrittää mannerilmasto: kesät ovat kuumia ja talvet kylmiä. Keskilämpötila on noin 10–11°C. Aurinko paistaa keskimäärin 2 100 tuntia vuodessa. Vuotuinen sademäärä on keskimäärin 500–550 mm. Sademäärä on rypäleiden kannalta suurelta osin riittävä, vaikka se jakautuukin epätasaisesti vuositasolla. Soltvadkert-järvellä on myönteinen vaikutus tuotantoalueen ilmastoon.

    Inhimilliset tekijät (viini)

    Soltvadkerti-viinin valmistukseen käytettäviä rypäleitä on viljelty jo 1700-luvulla. Paikallisten asukkaiden sinnikäs uurastus muutti auringonpaahtamat ja tuulenpieksemät hiekkadyynit hedelmälliseksi tuotantoalueeksi. Ahkeruus ja osaaminen periytyivät sukupolvelta toiselle luoden kukoistavan rypäle- ja hedelmätuotannon kulttuurin.

    Viinintuotanto Soltvadkertissa on lisääntynyt huomattavasti paikallisten ekologisten olosuhteiden, käytetyn lajikkeen ja paikallisten asukkaiden asiantuntemuksen ansiosta. Paikalliset asukkaat ja viininvalmistajat varmistavat, että rypäleiden tuotantoa ja perinteitä vaalitaan ja Soltvadkerti-viinien hyvä maine säilyy. Paikallisten perheiden pyörittämistä viininvalmistamoista on tullut tuotannon liikkeellepaneva voima. Tuotannon rajoittaminen ja tietyn sadonkorjuupäivän asettaminen ovat olleet ratkaisevia tekijöitä rypäleiden kasvatustekniikoiden kehittämisessä. Viinintuotanto perustuu pelkistäviin menetelmiin, joiden vaikutusta tehostetaan tynnyrikypsytyksellä.

    Ezerjó on historiallinen unkarilainen valkoviinituotantoon käytettävä rypälelajike, josta on tullut merkittävä lajike Kunságin viinintuotantoalueella sijaitsevalla Soltvadkertin alueella. Lajikkeen tekee ainutlaatuiseksi se, että sitä voidaan käyttää viinin, kuivuneista rypäleistä valmistetun viinin tai kuohuviinin tuotantoon.

    Syy-yhteyden esittely ja kuvaus (viini)

    Tuotantoalueella on huomattava vaikutus viinin ominaisuuksiin:

    Kalkkipitoisella maaperällä on myönteinen vaikutus rypäleiden happokoostumukseen.

    Pohjamaan mineraalipitoisuus vahvistaa viinin ominaispiirteitä.

    Kasvukauden lämpösumma ja aurinkotuntien myönteinen vaikutus vauhdittavat rypäleiden kypsymistä, sokeripitoisuuden kehittymistä sekä hapon ja alkoholin välisen tasapainon löytymistä, ja johtaa sopusointuisiin viineihin.

    Soltvadkertin järven lämpötilalla on tasapainottava vaikutus, sillä se säätelee pohjaveden saatavuutta ja luo suotuisat kosteustasot. Pohjaveden taso on lähellä maanpintaa, joten vesi voi imeytyä viiniköynnösten juuriin helposti. Auringonpaisteiset tunnit ja suotuisa pohjaveden saanti auttavat rypäleitä kasvamaan tasaisesti, mikä takaa tasaisen korkean viininviljelyn laadun. Näin vuosikerran merkitys vähenee ja korkealaatuista viiniä voidaan tuottaa tasalaatuisista rypäleistä lähes joka vuosi.

    Yhdessä tuotannon rajoittamisen ja sadonkorjuuajankohdan ennalta määrittämisen kanssa rypäleiden tuotantotekniikat luovat alueelle ominaislaadun, jota paikalliset tuottajat parantavat entisestään pelkistävillä viininvalmistusmenetelmillä ja tynnyrikypsytyksellä. Tuotantoalueen omintakeisuus johtaa ennen kaikkea harmonisiin viineihin, joilla on erityinen happokoostumus ja korkea happopitoisuus sekä lajille luonteenomainen samettinen maku.

    Sokerisisältö tiivistyy luonnollisen kuivumisen seurauksena, mikä tuottaa viineissä luonnollisen jäännössokeripitoisuuden ja antaa viinille sen täyteläisen öljyisen koostumuksen.

    Inhimilliset tekijät (kuohuviini)

    Ezerjó-rypälelajike soveltuu ihanteellisesti kuohuviinin valmistukseen, koska se on happokoostumukseltaan erityinen, erittäin happopitoinen, hienovaraisen omalaatuinen ja alkoholipitoisuudeltaan kohtuullinen. Soltvadkertilaisissa viininvalmistamoissa kehitettiin hiljattain menetelmä, jossa kuohuviiniä valmistetaan Ezerjó-rypäleistä 100 prosenttisesti valmistetusta viinistä. Tuotteen ainutlaatuisuus johtuu alueella viljeltyjen viinirypäleiden luonteesta, pelkistävien viininvalmistusmenetelmien käytöstä sekä perinteisestä pullokäymisestä ja -kypsytyksestä.

    Syy-yhteyden esittely ja kuvaus (kuohuviini)

    Pääasiassa hiekkamaan erityispiirteiden vuoksi ympäristöllä on merkittävä vaikutus kuohuviinin ominaisuuksiin:

    Kalkkipitoinen maaperä antaa kuohuviinille sen tyypillisen ja hienostuneen hapokkaan koostumuksen.

    Koska rypäleet poimitaan varhain, kuohuviinin hapot ovat eloisia ja raikkaita.

    Pohjamaan mineraalipitoisuus voimistaa viinin ominaispiirteitä.

    Soltvadkertin järven lämpötilalla on tasapainottava vaikutus, sillä se säätelee pohjaveden saatavuutta ja luo suotuisat kosteustasot. Pohjaveden taso on lähellä maanpintaa, joten vesi voi imeytyä viiniköynnösten juuriin helposti. Auringonpaisteiset tunnit ja suotuisa pohjaveden saanti auttavat rypäleitä kasvamaan tasaisesti, mikä takaa tasaisen korkean viininviljelyn laadun. Näin vuosikerran merkitys vähenee ja korkealaatuista kuohuviiniä voidaan tuottaa tasalaatuisista rypäleistä lähes joka vuosi.

    Kasvukauden lämpösumma ja aurinkotuntien myönteinen vaikutus vauhdittavat rypäleiden kypsymistä, mikä antaa kuohuviinille sen hedelmäisen luonteen.

    Viinin nopea käsittely pelkistävällä tekniikalla säilyttää lajikkeen tuoreet aromit ja antaa sille elegantin värin. Tämän seurauksena kuohuviinin valmistuksen aikana autolyysissä muodostuva aromi on kevyt.

    9.   Olennaiset lisäedellytykset

    Merkintäsäännöt – Yleiset merkintäsäännöt

    Oikeudellinen kehys:

    Kansallisessa lainsäädännössä

    Lisäedellytyksen tyyppi:

    Merkintöjä koskevat lisämääräykset

    Edellytyksen kuvaus:

    Pienempiin maantieteellisiin yksiköihin viittaavat paikkakuntien nimet: Csábor, Szarvaskút-dűlő, Kútágas-dűlő. Paikallisalueen nimeä saa kuitenkin käyttää vain, jos 100 prosenttia viinin valmistamiseen käytetyistä rypäleistä on tuotettu kyseisellä alueella.

    Linkki eritelmään

    https://boraszat.kormany.hu/soltvadkert


    (1)  EUVL L 347, 20.12.2013, s. 671.


    Top