Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 62020TN0100

    Asia T-100/20: Kanne 20.2.2020 – Junqueras i Vies v. parlamentti

    EUVL C 114, 6.4.2020, p. 19–20 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    6.4.2020   

    FI

    Euroopan unionin virallinen lehti

    C 114/19


    Kanne 20.2.2020 – Junqueras i Vies v. parlamentti

    (Asia T-100/20)

    (2020/C 114/21)

    Oikeudenkäyntikieli: espanja

    Asianosaiset

    Kantaja: Oriol Junqueras i Vies (Sant Joan de Vilatorrada, Espanja) (edustaja: asianajaja A. Van den Eynde Adroer)

    Vastaaja: Euroopan parlamentti

    Vaatimukset

    Kantaja vaatii unionin yleistä tuomioistuinta toteamaan, että kannekirjelmä, jolla nostetaan kanne riidanalaisesta toimesta ja sen liitteistä, on jätetty määräajassa ja että kanne voidaan ottaa tutkittavaksi, ja kanteen asiakysymyksen osalta, että Euroopan parlamentin puhemiehen riidanalainen toimi on pätemätön ja tehoton ja että vastaajan on korvattava oikeudenkäyntikulut.

    Oikeudelliset perusteet ja pääasialliset perustelut

    Tämä kanne koskee Euroopan parlamentin puhemiehen 10.12.2019 tekemää päätöstä, jolla hän kieltäytyy (viittaamalla 22.8.2019 tekemäänsä päätökseen, josta unionin yleisessä tuomioistuimessa on nostettu kanne asiassa T-734/19, Junquieras i Vies v. parlamentti) käsittelemästä parlamentin jäsenen Diana Riba i Ginerin Euroopan parlamentin jäsenen Oriol Junqueras i Viesin edustajana tekemää pyyntöä koskemattomuuden suojasta.

    Kanteensa tueksi kantaja vetoaa neljään kanneperusteeseen.

    1)

    Ensimmäinen kanneperuste, joka perustuu Euroopan unionin perusoikeuskirjan (jäljempänä perusoikeuskirja) 39 artiklan, ihmisoikeuksien ja perusvapauksien suojaamiseksi tehdyn yleissopimuksen 3 artiklan 1 kappaleen ja perusoikeuskirjan 20, 21 artiklan 1 ja 2 kohdan ja 41 artiklan 1 ja 2 kohdan rikkomiseen sekä Euroopan parlamentin työjärjestyksen 7 ja 9 artiklan edellä mainittujen määräysten mukaisen tulkinnan tarpeeseen.

    Kantaja väittää tältä osin, että perusoikeuskirjan (ja erityisesti edellä mainitun artiklan) voimaantultua siitä on tullut Euroopan unionin primäärioikeutta ja Euroopan parlamentin jäsenille on myönnetty Euroopan parlamenttiin nähden subjektiivisia itsenäisiä oikeuksia, jotka on Euroopan parlamentin työjärjestyksen 7 ja 9 artiklaa asianmukaisesti tulkittaessa ymmärrettävä siten, että Euroopan parlamentin jäsenillä on samanlainen – eikä kansalaisuuden perusteella syrjivä – koskemattomuuden suoja ja että on ainakin olemassa tiettyjä menettelyllisiä oikeuksia, joiden johdosta Euroopan parlamentti on velvollinen myöntämään takeet, joita edellä mainituilla oikeuksilla suojataan, päätettäessä koskemattomuuden suojaa koskevasta pyynnöstä.

    2)

    Toinen kanneperuste, joka perustuu unionin tuomioistuimen 19.12.2019 antaman tuomion (C-502/19, Junqueras Vies), perusoikeuskirjan 39 artiklassa ja Euroopan unionin erioikeuksista ja vapauksista tehdyn pöytäkirjan 9 artiklassa määrätyn koskemattomuuden suojaa koskevan oikeuden sekä työjärjestyksen 7 ja 9 artiklan huomioon ottamatta jättämiseen.

    Kantaja väittää tältä osin, että edellä mainitussa tuomiossa unionin tuomioistuin on tunnustanut kantajan aseman Euroopan parlamentin jäsenenä ja todennut, että Euroopan parlamentilta olisi pitänyt pyytää koskemattomuuden pidättämisestä. Koska myös Euroopan parlamentti on itse tunnustanut, että kantaja on Euroopan parlamentin jäsen, se, ettei koskemattomuuden suojasta tehtyä pyyntöä ole suostuttu käsittelemään, on johtanut nyt käsiteltävässä asiassa siihen, ettei tuomiota ole otettu huomioon ja että mainittujen artiklojen mukaisia Junquerasin oikeuksia Euroopan parlamentin jäsenenä on loukattu.

    3)

    Kolmas kanneperuste, joka perustuu Euroopan parlamentin työjärjestyksen 7 ja 9 artiklan rikkomiseen, koska parlamentin puhemiehellä ei ole toimivaltaa päättää siitä, otetaanko koskemattomuuden suojaa koskeva pyyntö käsiteltäväksi vai ei, ja koska hän ei ole jatkanut kyseisissä artikloissa vahvistettua menettelyä.

    Kantaja väittää tältä osin, että puheenjohtajalla ei ollut toimivaltaa päättää siitä, otetaanko koskemattomuuden suojaa koskeva pyyntö tutkittavaksi, ja hän on rikkonut Euroopan parlamentin työjärjestyksen 7 ja 9 artiklaa, koska kyseisissä artikloissa määrättyä menettelyä ei ole noudatettu.

    4)

    Neljäs kanneperuste, joka perustuu perusoikeuskirjan 39 artiklan, Euroopan unionin erioikeuksista ja vapauksista tehdyn pöytäkirjan koko 9 artiklan sekä Euroopan parlamentin työjärjestyksen 7 ja 9 artiklan rikkomiseen.

    Kantaja väittää tältä osin, että Euroopan unionin erioikeuksista ja vapauksista tehdyn pöytäkirjan 9 artiklassa taattua koskemattomuuden suojaa koskevaa järjestelmää on jätetty noudattamatta kokonaisuudessaan sillä, että Junquerasin koskemattomuutta ei ole suojattu eikä ole edellytetty, että koskemattomuuden suojaa koskevaa pyyntö käsitellään Euroopan parlamentissa.


    Top