Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52019XC0710(01)

Erään viinialan nimityksen tuote-eritelmän vakiomuutoksen hyväksymistä koskevan tiedonannon julkaiseminen (komission delegoidun asetuksen (EU) 2019/33 17 artiklan 2 ja 3 kohta)

EUVL C 232, 10.7.2019, p. 13–27 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

10.7.2019   

FI

Euroopan unionin virallinen lehti

C 232/13


Erään viinialan nimityksen tuote-eritelmän vakiomuutoksen hyväksymistä koskevan tiedonannon julkaiseminen (komission delegoidun asetuksen (EU) 2019/33 17 artiklan 2 ja 3 kohta)

(2019/C 232/12)

Tämä tiedonanto julkaistaan komission delegoidun asetuksen (EU) 2019/33 (1) 17 artiklan viidennen kohdan mukaisesti.

VAKIOMUUTOKSEN HYVÄKSYNNÄN TIEDOKSI ANTAMINEN

”Penedès”

Viitenumero: PDO-ES-A1551-AM04

Ilmoituksen päivämäärä: 17. tammikuuta 2019

HYVÄKSYTYN MUUTOKSEN KUVAUS JA PERUSTELUT

1.   Muutokset alkoholisisältöön

Kuvaus ja perustelut

KUVAUS

Valkoviinien, roseeviinien ja punaviinien todellisen alkoholipitoisuuden yläraja on poistettu ja alarajaa on laskettu. Tuote-eritelmän 2.1.1 kohta ja yhtenäisen asiakirjan 2.4 kohta on muutettava vastaavasti.

PERUSTELU(T)

Nämä muutokset vähimmäis- ja enimmäispitoisuuteen tehdään sen perusteella, miten Penedès DO -alueen viinit sopeutuvat ilmastonmuutokseen. Tarkoituksena on taata Penedès DO -alueella tuotettujen viinien ominaisuudet ja tyypilliset piirteet.

2.   Korjaus ”dulce de frio” (jääviini) -menetelmällä tuotettuihin viineihin

Kuvaus ja perustelut

KUVAUS

Tuote-eritelmän edellisessä versiossa ”dulce de frio” (jääviini) -menetelmällä valmistetut viinit oli virheellisesti sisällytetty väkevien viinien jaksoon.

Viognier-lajikkeen lisäämisen jälkeen sitä voidaan käyttää myös tämän tyyppisissä viineissä.

Tuote-eritelmän 2.1.1 kohta ja yhtenäisen asiakirjan 2.4 kohta on muutettava vastaavasti.

PERUSTELU(T)

Koska todellinen alkoholipitoisuus oli vähintään 9,5 tilavuusprosenttia, nämä eivät ole väkeviä viinejä, ja siten kohtaa, johon ne oli sisällytetty, on oikaistu.

Viognier-lajikkeen lisääminen edellisessä muutoksessa merkitsee, että se on nyt lisättävä lajikkeeksi ”dulce de frio” (jääviini) -menetelmään.

3.   Muutokset laatukuohuviineihin

Kuvaus ja perustelut

KUVAUS

Selittää kuluttajille, että Penedès D.O. -alueelta peräisin olevat laatukuohuviinit ovat 100-prosenttisesti luonnonmukaisia tuotteita.

Pidentää laatukuohuviinien valmistus- ja kypsytysaikaa 12 kuukaudesta vähintään 15 kuukauteen.

Luonnonmukaisia laatukuohuviinejä valmistettaessa on nykyään parempi, että pullokäymisessä käytetty sokeri on peräisin samoista luomuviinirypäleistä eli cuvéen tai rypäleen puristemehusta, sillä se merkitsee, että ylimääräisen luomusokerin lisääminen ei ole tarpeellista.

Rajoittaa laatukuohuviinien valmistamiseen käytetyt lajikkeet kaikkein sopivimpiin.

Kuohuviinejä koskevia parametrejä on mukautettu (todellisen alkoholipitoisuuden enimmäisraja poistettu, kokonaishappopitoisuus rajoitettu 5 grammaan litraa kohti ja kuiva-aine- ja tuhkapitoisuutta sekä pH:ta koskevat säännöt poistettu).

Tuote-eritelmän 2.1.2 kohta ja yhtenäisen asiakirjan 2.4 kohta on muutettava vastaavasti.

PERUSTELU(T)

Pyrkimys edetä kohti kestäviä, luonnonmukaisia viljelytapoja.

Varmistaa hiivojen autolyysi toisessa käymisprosessissa lisäämällä kypsytyskuukausien lukumäärää.

Lajikkeet, jotka sopivat parhaiten laatukuohuviinien valmistamiseen, valitaan sallituista lajikkeista.

Analyyttisia parametrejä mukautetaan korkeammissa lämpötiloissa tapahtuvaan tuotantoon sopiviksi. Kaikkien poistettujen parametrien osalta sovelletaan voimassa olevaa lainsäädäntöä.

4.   Korjaus ylikypsistä rypäleistä valmistettuun viiniin

Kuvaus ja perustelut

KUVAUS

Ylikypsistä rypäleistä valmistetut viinit on poistettu väkevien viinien joukosta. Tuote-eritelmän 2.1.2 kohta ja yhtenäisen asiakirjan 2.4 kohta on muutettava vastaavasti.

PERUSTELU(T)

Tuote-eritelmän edellisessä versiossa ylikypsistä rypäleistä valmistetut viinit esitettiin väkevien viinien jaksossa. Koska ne muodostavat erillisen viiniluokan, tämä virhe on korjattu.

5.   Muutokset tiettyjen viinien haihtuvien happojen enimmäismäärään

Kuvaus ja perustelut

KUVAUS

Tietyillä menetelmillä valmistetuilla viineillä (tynnyrissä, ylikypsistä rypäleistä, jääviinimenetelmällä) haihtuvien happojen enimmäispitoisuus voi olla korkeampi. Tuote-eritelmän 2.1.6 kohta ja yhtenäisen asiakirjan 2.4 kohta on muutettava vastaavasti.

Perusteet:

Viinit, jotka käyvät ja/tai kypsyvät puutynnyreissä, saavat ylittää 0,7 g/l ja siten niillä on sama status viineinä kuin yli vuoden kypsytetyillä viineillä. Tämä johtuu siitä, että kun kypsytys tapahtuu tynnyrissä, viiniin voi vapautua merkittäviä määriä etikkahappoa. Tämä on peruste nostaa haihtuvien happojen enimmäispitoisuutta tämäntyyppisillä viineillä.

Väkevien viinien ja jääviinimenetelmällä valmistettujen viinien haihtuvien happojen määrä saa ylittää 1,2 g/l viinihappoa, kunhan se ei ylitä 2 g/l. Jääviinimenetelmällä valmistetut makeat viinit ovat alttiimpia korkealle haihtuvien happojen määrälle valmistusmenetelmän vuoksi, joka sisältää esimerkiksi suuren rypäleistä peräisin olevan sokeripitoisuuden, hiivojen aineenvaihdunnan ja pitkiä käymisjaksoja, jotka edistävät haihtuvien happojen pitoisuuden nousua.

6.   Muutokset istutustiheyteen ja keinokasteluun

Kuvaus ja perustelut

KUVAUS

Istutustiheyden enimmäis- ja vähimmäisrajat on poistettu. Keinokastelussa on noudatettava tuote-eritelmän tuotosta ja rypäleen laatua koskevia kohtia. Tuote-eritelmän 3.1 kohta ja yhtenäisen asiakirjan 2.5.1 kohta on muutettava vastaavasti.

PERUSTELU(T)

Ilmastonmuutoksen ja uusien kasvatustekniikoiden vuoksi istutustiheyksiä on mukautettava nykyisiin olosuhteisiin. Istutuskäytäntöjä on muutettava Penedès-viinien erityispiirteiden takaamiseksi.

Mitä tulee keinokasteluun, uudet ilmastonmuutoksen tuomat olosuhteet sisältävät pidempiä, ankarampia kuivuusjaksoja. Keinokastelu on sallittu mahdollisuutena, kunhan tämän tuote-eritelmän edellytykset täytetään. Näiden ehtojen noudattamatta jättäminen merkitsee, että keinokastelu voidaan kieltää palstoilla, jossa sitä oli aikaisemmin käytetty.

7.   Muutokset tuotoksiin

Kuvaus ja perustelut

KUVAUS

Laatukuohuviinien ja tämän tyyppisen viinin valmistukseen tarkoitettujen rypäleiden tuotokset ovat samat kuin valkoisilla rypälelajikkeilla. Tuote-eritelmän 5.1 ja 5.2 kohdat ja yhtenäisen asiakirjan 2.5.2 kohta on muutettava vastaavasti.

PERUSTELU(T)

Laatukuohuviinien lajikkeiden tuotoksia koskevaan jaksoon on tehty muutos. Ehdotettu tuotos on 12 000 kg hehtaaria kohti, sillä laatukuohuviineillä on oltava alhaisempi alkoholipitoisuus kuin kuohumattomilla viineillä, noin 10 % tai 10,5 %. Näin ollen tuotoksen on oltava suurempi suurempien alkoholipitoisuuksien välttämiseksi, kun otetaan huomioon ilmaston vaikutus.

8.   Lajikkeiden lisääminen

Kuvaus ja perustelut

KUVAUS

Valkoisiin lajikkeisiin on lisätty Sumoll white ja Viognier ja punaisiin lajikkeisiin Petit Verdot ja Xarello. Tuote-eritelmän jakso 6 on muutettava vastaavasti. Muutos ei vaikuta yhtenäiseen asiakirjaan.

Perusteet:

Xarello rosé on lisätty lajikkeeksi, sillä se on alkuperäinen lajike, jota on perinteisesti kasvatettu Penedèsin alueella.

Sumoi white on lajike, joka on perinteinen Penedèsin alueella, kun taas Viognier ja Petit Verdot ovat lajikkeita, jotka on sopeutettu Penedèsin alueen maaperään ja ilmastoon ja joita käytetään arvostettujen viinien valmistamiseen.

9.   Parannuksia viinien testaukseen

Kuvaus ja perustelut

KUVAUS

Luetteloa laboratorioista, joissa viiniä voidaan testata, on jatkettu. Testaus suoritetaan, kun viini on valmis, välittömästi ennen pullotusta tai sen jälkeen. Tuote-eritelmän jakso 8.2 on muutettava vastaavasti. Tämä ei vaikuta yhtenäiseen asiakirjaan.

PERUSTELU(T)

Hyväksytyn laboratorion lisäämällä varmistetaan vapaa kilpailu.

Tavoitteena on, että Penedès DO -viinien hyväksymisprosessiin kuuluvat laadunvalvontatarkastukset suoritettaisiin mahdollisimman lähellä ajankohtaa, jona viini viedään markkinoille.

10.   Muutokset sallittuihin sulkumekanismeihin

Kuvaus ja perustelut

KUVAUS

Sallittuja sulkumekanismeja koskevia sääntöjä on lievennetty, mutta korkin katsotaan silti olevan ensisijainen vaihtoehto. Tuote-eritelmän jakso 8.4 on muutettava vastaavasti. Muutos ei vaikuta yhtenäiseen asiakirjaan.

PERUSTELU(T)

Tällä muutoksella taataan Penedès D.O.-viinien laatu mukauttamalla ja päivittämällä sulkumekanismeissa käytettäviä materiaaleja.

11.   Muutokset ja parannukset kypsyttämiseen viittavia sanoja käsittelevään jaksoon

Kuvaus ja perustelut

KUVAUS

Tuote-eritelmän jakso 2.3 on vaihdettu jaksoksi 8.6 ja laajennettu siten, että laatukuohuviineihin sisältyy vähintään 15 kuukauden kypsyttäminen ja mahdollisuus merkitä tirage-vaiheen ja sakanpoiston välisten vuosien lukumäärä, kun se on yli kolme vuotta.

Tämä ei vaikuta yhtenäiseen asiakirjaan.

PERUSTELU(T)

Kuukausien lukumääräksi vaihdettiin 15, sillä tämä on vähimmäisaika hiivojen hajoamiselle. Kuluttajille annettavia tietoja parannetaan lisäämällä kypsytysprosessin vuosimäärä.

Myös edellisen, vuoden 2014 tuote-eritelmän jakso 2.2 on lisätty tähän jaksoon, sillä se koskee tuotteen merkintöjä ja esittelytapaa.

12.   Uudet pakkausmerkintävaatimukset

Kuvaus ja perustelut

KUVAUS

SAN-nimityksen on oltava samassa visuaalisessa kentässä kuin tuotemerkin.

Jos mainitaan kolme lajiketta, vähimmäispitoisuus putoaa 15 prosentista 5 prosenttiin.

Satovuosi ja sakanpoiston ajankohta ovat laatukuohuviineissä pakollisia merkintöjä.

Tuote-eritelmän 8.7 kohta ja yhtenäisen asiakirjan 2.9 kohta on muutettu vastaavasti.

PERUSTELU(T)

Tämä muutos tuo enemmän näkyvyyttä Penedès-nimelle, minkä ansiosta kuluttajat voivat tunnistaa tuotteen helposti.

Kun viini on tehty kolmesta lajikkeesta, pienimmän lajikkeen pitoisuuden on oltava vähintään 5 % viinien tyypillisten lajikkeiden takaamiseksi.

Laatukuohuviinien tapauksessa satovuosi ja sakanpoiston ajankohta ovat tärkeää tietoa kuluttajille.

13.   Muutos valvontaelimen osoitteeseen

Kuvaus ja perustelut

KUVAUS

Valvontaelimen osoite on muuttunut. Muutos koskee tuote-eritelmän 9.1 kohtaa, mutta se ei vaikuta yhtenäiseen asiakirjaan.

PERUSTELU(T)

Koska Penedès DO:n kattaman tuotteen sertifioinnista vastuussa oleva elin on vaihtanut osoitettaan, uusi osoite on päätetty sisällyttää tähän hakemukseen tuote-eritelmän muuttamiseksi.

14.   Xarello lisätty soveltuvaksi lajikkeeksi ”dulce de frío” (jääviini) -menetelmän mukaiseen valmistukseen

Kuvaus ja perustelut

KUVAUS

Xarello-lajike on lisätty soveltuvaksi lajikkeeksi ”dulce de frio” (jääviini) -viinin valmistukseen. Muutos koskee tuote-eritelmän 2.1.1 kohtaa, mutta se ei vaikuta yhtenäiseen asiakirjaan.

PERUSTELU(T)

Xarel on Penedès-alueen alkuperäislajike. Se on hyvin kestävä lajike ja kypsyy erittäin hyvin alueella. Ottaen huomioon tämän lajikkeen potentiaalisen alkoholipitoisuuden kypsänä, sen sokeripitoisuus nousee helposti 240 grammaan per litra rypäleen puristemehua ja se on riittävän aromikas makean jääviinin tekemiseksi. Tämä on vahvistettu viimeisten viiden vuoden aikana tehdyissä kokeissa.

15.   Laatukuohuviinien valmistaminen hyväksytyistä viineistä ja kelpoisuusvaatimukset täyttävistä viineistä

Kuvaus ja perustelut

KUVAUS

Penedès DO:n kattamien laatukuohuviinien valmistaminen vaatii tällä hetkellä, että cuvée on käynyt läpi Penedès DO:n valvontaelimen laaduntarkastuksen. Ehdotuksena on, että laaduntarkastus suoritettaisiin markkinoille viemisen yhteydessä tuote-eritelmän 8.2 kohdassa tarkoitetulla tavalla. Mahdollisuus lisätä tirage-vaihe kelpoisuusvaatimukset täyttäviin viineihin merkitsee, että tuottajan on suoritettava aistinvaraisia ja analyyttisia laatutarkistuksia.

Tämä muutos koskee tuote-eritelmän 2.1.2 kohtaa, mutta se ei vaikuta yhtenäiseen asiakirjaan.

PERUSTELU(T)

Tuote-eritelmän noudattamista koskevien tarkastuksien riittävä varmistaminen.

16.   Laatukuohuviinien valmistaminen vanhan menetelmän mukaisesti

Kuvaus ja perustelut

KUVAUS

Laatukuohuviinien valmistamiseksi on lisätty yksi menetelmä. Tämä muutos koskee tuote-eritelmän 2.1.2 kohtaa, mutta se ei vaikuta yhtenäiseen asiakirjaan.

PERUSTELU(T)

Penedès DO:n kattamia laatukuohuviinejä tehdään tällä hetkellä perinteisellä menetelmällä, jossa sokeri ja hiiva lisätään tirage-seokseen sen jälkeen, kun cuvéen ensimmäinen käyminen on päättynyt.

Ehdotuksena on, että toinen käymisvaihe tai pullokäymisvaihe tapahtuisi lisäämättä muuta sokeria kuin cuvéen puristemehun sokerin ja käyttämällä osa ensimmäisen käymisvaiheen jäännössokerista (23 g/litra) tirage-seokseen. Kaikki perinteisen menetelmän ehdot ja ominaisuudet täyttyvät myös tässä tapauksessa.

On otettava huomioon kaksi Penedès DO -merkinnän alla valmistettujen viinien ominaisuutta: niiden on oltava luonnonmukaisia ja on tärkeää muistaa, että ilmastonmuutoksen seurauksena rypäleiden alkoholipitoisuus on korkeampi kypsänä ja siten puristemehun sokeripitoisuus tulee olemaan riittävän korkea tämän menetelmän käyttämiseksi.

17.   Laatukuohuviinejä valmistavien viininvalmistamoiden viinitilojen ja cuvée-tuotannon omistusoikeus

Kuvaus ja perustelut

KUVAUS

Tämä muutos lisää viininvalmistamoiden täytettäviä ehtoja laatukuohuviinien valmistuksessa. Tämä muutos koskee tuote-eritelmän 2.1.2 kohtaa, mutta se ei vaikuta yhtenäiseen asiakirjaan.

PERUSTELU(T)

Näiden laatukuohuviinien valmistusta koskevien ehtojen tarkoituksena on varmistaa laatukuohuviinien jäljitettävyys viinitilalta markkinoille asti. Penedèsin alueella toimivat Penedès DO:n kattamia laatukuohuviinejä valmistavat viininvalmistamot täyttävät nämä edellytykset. Kuohuviinien laatu on kiinteästi yhteydessä viinitiloihin, joilla rypäleet kasvavat, ja siten viinitilojen yhteys cuvée-tuotantoprosessiin sekä laatukuohuviinien kypsytysprosessiin on tarpeellinen.

18.   Helmeilevien viinien valmistaminen hyväksytyistä viineistä ja kelpoisuusvaatimukset täyttävistä viineistä

Kuvaus ja perustelut

KUVAUS

Penedès DO:n kattamien helmeilevien viinien valmistamista varten cuvéen on nykyisin käytävä läpi Penedès DO:n valvontaelimen laaduntarkastus. Ehdotuksena on, että laaduntarkastus suoritettaisiin markkinoille viemisen yhteydessä tuote-eritelmän 8.2 kohdassa tarkoitetulla tavalla. Tämä kuplien mahdollinen lisääminen kelpoisuusvaatimukset täyttäviin viineihin merkitsee, että tuottajan on suoritettava aistinvaraisia ja analyyttisia laatutarkistuksia.

Tämä muutos koskee tuote-eritelmän 2.1.3 kohtaa, mutta se ei vaikuta yhtenäiseen asiakirjaan.

PERUSTELU(T)

Tuote-eritelmän noudattamista koskevien tarkastuksien riittävä varmistaminen.

19.   Haihtuvien happojen enimmäispitoisuuden nostaminen vuoden viineissä

Kuvaus ja perustelut

KUVAUS

Haihtuvien happojen enimmäispitoisuutta valkoisissa viineissä ja roseeviineissä on nostettu.

Tämä muutos koskee tuote-eritelmän 2.1.6 kohtaa ja yhtenäisen asiakirjan 2.4 kohtaa.

PERUSTELU(T)

Ottaen huomioon suuntauksen tehdä Penedès DO:n kattamia viinejä pienemmällä SO2-määrällä, jotkin viinit ylittävät nykyisen 0,5 g/l rajan ilman, että tällä olisi negatiivista vaikutusta viiniä maistettaessa.

20.   Tarkistukset viinien aistinvaraisiin ominaisuuksiin

Kuvaus ja perustelut

KUVAUS

Sanat ”vivahteita kypsyttämisestä, jos sovellettavissa” on lisätty valkoviinien kohdalle taulukkoon, jossa esitetään Penedès DO:n kattamien viinien aistinvaraiset ominaisuudet.

Helmeilevien viinien kohdalle on lisätty sanat ”haalean roosa”.

Tämä muutos koskee tuote-eritelmän 2.2 kohtaa ja yhtenäisen asiakirjan 2.4 kohtaa.

PERUSTELU(T)

Ensimmäinen muutos johtuu siitä, että valkoviinit käytetään ja kypsytetään nykyisin puutynnyreissä.

Toinen muutos johtuu siitä, että helmeilevissä viineissä käytetään punaisia lajikkeita helmeilevien roseeviinien valmistamiseksi.

21.   Uusien lajikkeiden lisääminen

Kuvaus ja perustelut

KUVAUS

Lisättiin lajikkeet Forcada (valkoinen) ja Moneu (punainen).

Tämä muutos koskee tuote-eritelmän 6 kohtaa, mutta se ei vaikuta yhtenäiseen asiakirjaan, sillä ne lisätään toissijaisiksi lajikkeiksi. Niitä ei kuitenkaan voinut sisällyttää toissijaisiksi lajikkeiksi Ambrosia-hakemukseen (”Otras Informaciones” (Muut tiedot) -asiakirjaan), sillä ne on sallittu vasta hiljattain Espanjassa, mikä tarkoittaa, että niitä ei ole vielä lisätty hakemuksessa saatavilla olevaan luetteloon (”klikattavaksi”).

PERUSTELU(T)

Nämä ovat kaksi vanhaa lajiketta, jotka on otettu uudelleen käyttöön. Viime aikoina niillä on tehty kokeita, joiden tulokset ovat olleet viinien kannalta erittäin positiiviset.

22.   Uusien lajikkeiden viljelykäytännöt

Kuvaus ja perustelut

KUVAUS

Lisättiin lause, jonka mukaan Forcada- ja Moneu-lajikkeita on viljeltävä goblet- tai semi-menetelmällä ja että niiden on oltava luonnonmukaisia.

Tämä muutos koskee tuote-eritelmän 3.1 kohtaa ja yhtenäisen asiakirjan 2.5.1 kohtaa.

PERUSTELU(T)

Suoritetuissa kokeissa kävi ilmi, että koska kyseessä ovat vanhat lajikkeet, tämä on paras tapa menetellä ja sillä saadaan parhaat mahdolliset tulokset.

23.   Uusien lajikkeiden sadonkorjuuolosuhteet

Kuvaus ja perustelut

KUVAUS

Lisättiin lause, jonka mukaan Forcada- ja Moneu-lajikkeet on korjattava käsin.

Tämä muutos koskee tuote-eritelmän 3.2 kohtaa ja yhtenäisen asiakirjan 2.5.1 kohtaa.

PERUSTELU(T)

Suoritetuissa kokeissa kävi ilmi, että koska kyseessä ovat vanhat lajikkeet, tämä on paras tapa menetellä ja sillä saadaan parhaat mahdolliset tulokset.

24.   Muutokset tuotoksiin

Kuvaus ja perustelut

KUVAUS

Lisättiin, että Forcada-lajikkeen enimmäistuotoksen on oltava 53,28 hl/ha ja Moneu-lajikkeen 53,55 hl/ha.

Myös valkoisten lajikkeiden enimmäistuotos nostettiin määrään 79,92 hl/ha.

Tämä muutos koskee tuote-eritelmän 5.1 kohtaa ja yhtenäisen asiakirjan 2.5.2 kohtaa.

PERUSTELU(T)

Suoritetuissa kokeissa kävi ilmi, että koska kyseessä ovat vanhat lajikkeet, tämä on paras tapa menetellä ja sillä saadaan parhaat mahdolliset tulokset.

Valkoisten lajikkeiden tuotoksen kasvattaminen johtuu alla kuvatusta uutoksen määrän lisäämisestä.

25.   Lisäys uutoksen määrään

Kuvaus ja perustelut

KUVAUS

Saatavan valkoviinin enimmäismäärä 100 kg rypäleitä kohti on nostettu 66 litrasta 66,6 litraan viiniä 100 kg rypäleitä kohti.

Tämä muutos koskee tuote-eritelmän 5.2 kohtaa ja yhtenäisen asiakirjan 2.5.1 kohtaa.

PERUSTELU(T)

Tässä tapauksessa uutoksen määrää on muutettu viinien tällä uutoksella saatavan viinin laadun mukaiseksi.

26.   Muutokset kypsyttämistä koskeviin jaksoihin

Kuvaus ja perustelut

KUVAUS

Käsitteet ’barrica’ (tynnyri) ja ’roble’ (tammi) on erotettu toisistaan. Tämä tarkoittaa, että sanaa ’barrica’ (tynnyri) voidaan käyttää mistä tahansa puusta ja sanaa ’roble’ (tammi) vain tammitynnyreistä.

Tämä muutos koskee tuote-eritelmän 8.6 kohtaa, mutta se ei vaikuta yhtenäiseen asiakirjaan.

PERUSTELU(T)

Eurooppalaiseen lainsäädäntöön mukauttaminen.

YHTENÄINEN ASIAKIRJA

1.   Tuotteen nimi

Penedès (es)

2.   Maantieteellisen merkinnän tyyppi

SAN – Suojattu alkuperänimitys

3.   Rypäletuotteiden luokat

1.

Viini

3.

Väkevä viini

5.

Laatukuohuviini

8.

Helmeilevä viini

16.

Ylikypsistä rypäleistä valmistettu viini

4.   Viini(e)n kuvaus

VIINI – Valkoviinit ja roseeviinit

Valkoinen:

ULKONÄKÖ

Keltainen väri, haalean ja tumman väliltä. Ei sameutta – puhdas ja kirkas. ”Dulce de frio” (jääviini) -menetelmällä tuotetut viinit: meripihkanvärinen, kultainen, punainen, paahdettu väri.

AROMI

Perusaromi valkoiset, trooppiset hedelmät. Jos pidetty tynnyrissä, siinä on kypsän hedelmän aromeja ja toissijaisia aromeja.

”Dulce de frio” (jääviini) -menetelmällä tuotetut viinit sisältävät sokeroitujen hedelmien aromeja, jotka ovat lajikkeelle ainutlaatuisia. Vivahteita kypsyttämisestä ja ajasta tynnyrissä. Ei epämiellyttäviä hajuja tai vikoja.

MAKU

Hedelmäinen. Miedon hapan; pehmeä, raikas maku; vivahteita kypsyttämisestä, jos sovellettavissa. Ei vikoja.

Roseeviini:

ULKONÄKÖ

Väri haalean roosasta kirsikanpunaiseen. Ei sameutta – puhdas ja kirkas.

AROMI

Hedelmäinen, punaisten hedelmien aromi. Ei epämiellyttäviä hajuja tai vikoja.

MAKU

Hedelmäinen, hieman happoinen, pehmeä ja raikas maku. Ei vikoja.

*

Jos raja-arvoja ei ole määritetty, on noudatettava voimassa olevaa lainsäädäntöä.

*

”Dulce de frio” -menetelmällä (jääviini) valmistetun viinin todellinen alkoholipitoisuus on 9,5 % ja sen pelkistävän sokerin pitoisuus on 70–150 g/l.

*

Tynnyrissä kypsytettyjen ja valmistettujen viinien haihtuvien happojen pitoisuus ei saa olla yli 20 mEq/l. ”Dulce de frio” (jääviini) -menetelmällä tehdyt viinit eivät saa ylittää 33,33 mEq/l.

Yleiset analyyttiset ominaisuudet

Kokonaisalkoholipitoisuus enintään (til-%)

 

Todellinen alkoholipitoisuus vähintään (til-%)

11

Vähimmäishappopitoisuus

milliekvivalentteina litrassa

Haihtuvien happojen pitoisuus enintään (milliekvivalenttia/litra)

11,67

Kokonaisrikkidioksidipitoisuus enintään (mg/litra)

 

VIINI – Punaviinit

ULKONÄKÖ

Syvän tumman punainen nuorissa viineissä. Paahdetun punainen kypsytetyissä viineissä. Ei sameutta – puhdas ja kirkas.

AROMI

Punaisten hedelmien aromi. Ei epämiellyttäviä hajuja tai vikoja.

MAKU

Hedelmäinen, hieman happoinen, pehmeä tuntuma, vivahteita kypsyttämisestä, jos sovellettavissa. Ei vikoja.

*

Jos raja-arvoja ei ole määritetty, on noudatettava voimassa olevaa lainsäädäntöä.

*

Tynnyrissä kypsytettyjen ja valmistettujen viinien haihtuvien happojen pitoisuus ei saa olla yli 20 mEq/l.

Yleiset analyyttiset ominaisuudet

Kokonaisalkoholipitoisuus enintään (til-%)

 

Todellinen alkoholipitoisuus vähintään (til-%)

12

Vähimmäishappopitoisuus

milliekvivalentteina litrassa

Haihtuvien happojen pitoisuus enintään (milliekvivalenttia/litra)

11,67

Kokonaisrikkidioksidipitoisuus enintään (mg/litra)

 

VÄKEVÄT VIINI

ULKONÄKÖ

meripihkanvärinen, kultainen, punainen, paahdettu. Ei sameutta – puhdas ja kirkas.

AROMI

Sokeroidun hedelmän aromit, jotka ovat lajikkeelle ominaisia. Vivahteita kypsyttämisestä, jos pidetty tynnyrissä. Ei epämiellyttäviä hajuja tai vikoja.

*

Jos raja-arvoja ei ole määritetty, on noudatettava voimassa olevaa lainsäädäntöä.

Yleiset analyyttiset ominaisuudet

Kokonaisalkoholipitoisuus enintään (til-%)

 

Todellinen alkoholipitoisuus vähintään (til-%)

15

Vähimmäishappopitoisuus

milliekvivalentteina litrassa

Haihtuvien happojen pitoisuus enintään (milliekvivalenttia/litra)

 

Kokonaisrikkidioksidipitoisuus enintään (mg/litra)

 

LAATUKUOHUVIINI

ULKONÄKÖ

Keltaisesta haalean roosaan, ilman meripihkaa tai kirsikanpunaisuutta. Tasainen poreilu, ei hallitsematonta kuohuntaa. Ei sameutta – puhdas ja kirkas.

AROMI

Perusaromi valkoiset, trooppiset hedelmät. Ei epämiellyttäviä hajuja tai vikoja.

MAKU

Hedelmäinen, hieman happoinen, pehmeä tuntuma, vivahteita kypsyttämisestä, jos sovellettavissa. Ei vikoja.

*

Jos raja-arvoja ei ole määritetty, on noudatettava voimassa olevaa lainsäädäntöä.

Yleiset analyyttiset ominaisuudet

Kokonaisalkoholipitoisuus enintään (til-%)

 

Todellinen alkoholipitoisuus vähintään (til-%)

11

Vähimmäishappopitoisuus

5 g/l viinihappona ilmaistuna

Haihtuvien happojen pitoisuus enintään (milliekvivalenttia/litra)

13,33

Kokonaisrikkidioksidipitoisuus enintään (mg/litra)

185

HELMEILEVÄ VIINI

ULKONÄKÖ

Haalean keltaisesta haalean roosaan. Tasainen poreilu, ei hallitsematonta kuohuntaa. Ei sameutta – puhdas ja kirkas.

AROMI

Perusaromi valkoiset, trooppiset hedelmät. Ei epämiellyttäviä hajuja tai vikoja.

MAKU

Hedelmäinen, hieman happoinen, pehmeä tuntuma, vivahteita kypsyttämisestä, jos sovellettavissa. Ei vikoja.

*

Jos raja-arvoja ei ole määritetty, on noudatettava voimassa olevaa lainsäädäntöä.

Yleiset analyyttiset ominaisuudet

Kokonaisalkoholipitoisuus enintään (til-%)

 

Todellinen alkoholipitoisuus vähintään (til-%)

9,5

Vähimmäishappopitoisuus

milliekvivalentteina litrassa

Haihtuvien happojen pitoisuus enintään (milliekvivalenttia/litra)

 

Kokonaisrikkidioksidipitoisuus enintään (mg/litra)

 

YLIKYPSISTÄ RYPÄLEISTÄ VALMISTETTU VIINI

ULKONÄKÖ

meripihkanvärinen, kultainen, punainen, paahdettu. Ei sameutta – puhdas ja kirkas.

AROMI

Kypsän ja sokeroidun hedelmän aromit, jotka ovat lajikkeelle ominaisia. Ei epämiellyttäviä hajuja tai vikoja.

MAKU

Hedelmäinen, hieman happoinen, lämpimän täyteläinen maku ilman vikoja.

*

Jos raja-arvoja ei ole määritetty, on noudatettava voimassa olevaa lainsäädäntöä.

Yleiset analyyttiset ominaisuudet

Kokonaisalkoholipitoisuus enintään (til-%)

 

Todellinen alkoholipitoisuus vähintään (til-%)

12

Vähimmäishappopitoisuus

milliekvivalentteina litrassa

Haihtuvien happojen pitoisuus enintään (milliekvivalenttia/litra)

33,33

Kokonaisrikkidioksidipitoisuus enintään (mg/litra)

 

5.   Viininvalmistusmenetelmät

a.   Olennaiset viininvalmistusmenetelmät

Viljelykäytäntö

Keinokastelua voidaan käyttää vain tarkoituksena parantaa rypäleen laatua olosuhteissa, joissa palstojen vedensaanti ja viiniköynnöksen ekologiset olosuhteet eivät mahdollista optimaalista laatutasoa, minkä vuoksi on tarve varmistaa, että tuotanto ja saadut tuotokset ovat tämän eritelmän määräysten mukaisia. Jos DO:n hallintoelin katsoo, että tämä käytäntö vaikuttaa laatuun haitallisesti tai voi aiheuttaa sääntöjen rikkomisen, se voi estää tämän käytännön käytön kyseisellä palstalla.

Viinipalstoja voidaan tasapainottaa uudelleen vedensaannin osalta maaperän kosteusolosuhteiden mukaisesti sekä viiniköynnöksen ympäristöolosuhteiden mukaisesti.

Keinokastelua ei sallita missään tapauksessa rypäleiden ilmestymisen jälkeen.

Forcada- ja Moneu-lajikkeita voidaan kasvattaa vain käyttämällä perinteisiä goblet tai semi-menetelmiä. Tämä koskee 1. elokuuta 2019 jälkeen istutettuja uusia viiniköynnöksiä. Kaikkien Forcada- ja Moneu-lajikkeiden istutusten on oltava Consell Català de la Producció Agrària Ecològican (Katalonian luonnonmukaisen maatalouden hallitus) tai muun sellaisen elimen hyväksymiä, joka on valtuutettu vahvistamaan luonnonmukaisia tuotteita.

Forcada- ja Moneu-lajikkeiden tapauksessa sadonkorjuu on tehtävä käsin.

Erityinen viininvalmistusmenetelmä

Uutoksen määrä ei saa ylittää 66,6 litraa viiniä valkoisissa lajikkeissa ja 70 litraa viiniä punaisissa lajikkeissa 100:aa korjattua kilogrammaa kohti.

b.   Enimmäistuotokset

Valkoiset lajikkeet ja laatukuohuviini

12 000 kg rypäleitä hehtaaria kohden

Valkoiset lajikkeet ja laatukuohuviini

79,92 hl/ha

Punaiset lajikkeet

9 000 kg rypäleitä hehtaaria kohden

Punaiset lajikkeet

63 hl/ha

Forcada-lajike

8 000 kg rypäleitä hehtaaria kohden

Forcada-lajike

53,28 hl/ha

Moneu-lajike

7 650 kg rypäleitä hehtaaria kohden

Moneu-lajike

53,55 hl/ha

6.   Rajattu maantieteellinen alue

Tuotantoalueen muodostavat seuraavat Barcelonan ja Tarragonan maakuntien kunnat:

 

Abrera (1)

 

Aiguamúrcia (2)

 

Albinyana (2)

 

L’Arboç (2)

 

Avinyonet del Penedès (1)

 

Banyeres del Penedès (2)

 

Begues (1)

 

Bellvei (2)

 

La Bisbal del Penedès (2)

 

Bonastre (2)

 

Les Cabanyes (1)

 

Calafell (2)

 

Canyelles (1)

 

Cabrera d’Igualada (1)

 

Castellet i la Gornal (1)

 

Castellví de la Marca (1)

 

Castellví de Rosanes (1)

 

Cervelló (1)

 

Corbera de Llobregat (1)

 

Cubelles (1)

 

Cunit (2)

 

Font-rubí (1)

 

Gelida (1)

 

La Granada (1)

 

Els Hostalets de Pierola (1)

 

La Llacuna (1)

 

Llorenç del Penedès (2)

 

Martorell (1)

 

Masquefa (1)

 

Mediona (1)

 

Montmell (2)

 

Olèrdola (1)

 

Olesa de Bonesvalls (1)

 

Olivella (1)

 

Pacs del Penedès (1)

 

Piera (1)

 

El Pla del Penedès (1)

 

Pontons (1)

 

Puigdàlber (1)

 

Sant Cugat Sesgarrigues (1)

 

Sant Esteve Sesrovires (1)

 

Sant Jaume dels Domenys (2)

 

Sant Llorenç d’Hortons (1)

 

Sant Martí Sarroca (1)

 

Sant Pere de Ribes (1)

 

Sant Pere de Riudebitlles (1)

 

Sant Quintí de Mediona (1)

 

Sant Sadurní d’Anoia (1)

 

Santa Fe del Penedès (1)

 

Santa Margarida i els Monjos (1)

 

Santa Maria de Miralles (1)

 

Santa Oliva (2)

 

Sitges (1)

 

Subirats (1)

 

Torrelavit (1)

 

Torrelles de Foix (1)

 

Vallirana (1)

 

El Vendrell (2)

 

Vilafranca del Penedès (1)

 

Vilanova i la Geltrú (1)

 

Vilobí del Penedès (1)

(1)

Barcelonan provinssi

(2)

Tarragonan provinssi

7.   Pääasiallinen rypälelajike / pääasialliset rypälelajikkeet

 

PARELLADA – MONTONEC

 

XARELLO – CARTOIXA

 

MERLOT

 

MACABEO – VIURA

8.   Yhteyden/yhteyksien kuvaus

VIINI

Valkoiset Penedès-viinit ovat tunnettuja niiden raikkaasta, happoisesta, hedelmäisestä maustaan, joka on peräisin maaperän tyypistä ja ainutlaatuisesta ilmastosta. Viinipalstojen työntekijöiden inhimillinen panos merkitsee, että samaa viiniä ei voi tehdä samoista lajikkeista muilla alueilla. Penedès-rypälelajikkeet voivat saavuttaa vain Penedèsin alueella optimaalisen kypsyysasteen, joka vaaditaan näiden viinien tekemiseen. Tätä maaperän, ilmaston ja viininvalmistuskäytäntöjen yhdistelmää esiintyy vain Penedèsin alueella.

Penedèsin alueen roseeviinien tapauksessa niiden saama tunnustus johtuu niiden värityksestä, aromista ja hedelmäisyydestä, jotka ovat ainutlaatuisia lajikkeille, joita käytetään näiden viinien tuotannossa, kiitos alueen maaperän ja ilmaston. Penedèsin alueella tuotettuihin roseeviineihin kehittyy nämä ainutlaatuiset ominaisuudet viinitarhojen ja viininvalmistamoiden työntekijöiden panoksen ansiosta.

Penedèsin alueen punaviineille on ominaista niiden rakenne ja runko, antosyaanit, pehmeät tanniinit ja ennen kaikkea intensiivinen aromi sekä pitkä maku ja jälkimaku. Penedèsin alueen ilmaston ja maaperän yhdistelmän ansiosta hyvä kypsyminen, joka johtuu myös yön ja päivän välisistä lämpötilaeroista heinä- ja elokuussa, tuottaa alueen punaisiin rypäleisiin paljon antosyaaneja ja tanniineja sekä runsaasti punaisten hedelmien aromeja.

LAATUKUOHUVIINI

SAN-nimityksen ”Penedès” laatukuohuviinit ovat ainutlaatuisia ja hyvin erilaisia kuin ne, jotka tuotetaan muilla alueilla. Tämä ero johtuu osittain lajikkeista, mutta ennen kaikkea ilmastosta, auringonvalosta ja tuotantomenetelmistä, joita käytetään ensimmäisessä ja toisessa kypsyttämisessä. Näitä kuohuviinejä ei ole mahdollista tehdä muilla alueilla.

HELMEILEVÄ VIINI

Helmeilevät viinit ovat perinteisiä Penedèsin alueella. Nämä viinit ovat sopeutuneet hyvin Penedèsin alueelle sekä sen ilmastoon ja maaperään.

VÄKEVÄ VIINI

Penedèsin alueen ilmasto, maaperätyyppi ja lajikkeet merkitsevät sitä, että kun valmistetaan väkeviä viinejä ja ylikypsistä rypäleistä valmistettavia viinejä, voidaan käyttää kypsää puristemehua. Menetelmään sisältyvän kypsyttämisen ja viinitarhan ilmasto-olojen ansiosta voidaan saada aikaan makeita, mietoja, kypsytettyjä viinejä, joissa esiintyy kypsän hedelmän maku ja aromit, jotka ovat kypsytysprosessille tyypillisiä.

YLIKYPSISTÄ RYPÄLEISTÄ VALMISTETTU VIINI

Penedèsin alueen ilmasto yhdessä sen maaperätyypin ja lajikkeiden kanssa mahdollistaa rypäleiden ylikypsyyden, minkä tuloksena saadaan ainutlaatuisia viinejä upeilla ominaisuuksilla.

9.   Olennaiset lisäedellytykset (pakkaaminen, merkinnät, muut vaatimukset)

Oikeudellinen kehys:

Kansallisessa lainsäädännössä

Lisäedellytyksen tyyppi:

Pakkaaminen rajatulla maantieteellisellä alueella

Edellytyksen kuvaus:

Pakkaaminen on suoritettava yksinomaan SAN-nimityksen ”Penedès” viinien tuotantoalueella. Tämä johtuu siitä, että pullottamattomia viinejä ei voida kuljettaa pitkiä välimatkoja varmistaen samalla SAN:n viinien ainutlaatuisen laadun ja ominaisuuksien säilymisen. Kun ne on pullotettu, niiden ominaisuudet ja laatu ovat pysyviä ja asiakkaat voivat nauttia niistä. Tämän vuoksi pullotuksen on tapahduttava oikeissa olosuhteissa.

Oikeudellinen kehys:

Kansallisessa lainsäädännössä

Lisäedellytyksen tyyppi:

Merkintöjä koskevat lisämääräykset

Edellytyksen kuvaus:

’Penedès’-nimen merkinnässä käytettävien merkkien on oltava kooltaan 3–7 mm. ’Denominación de Origen’-merkinnän (”alkuperänimitys”) on oltava puolet sen koosta.

Yleensä kun pakollinen merkintä on pullon takana (tai ns. toissijaisessa etiketissä) sisältäen sanat ’PENEDÈS Denominación de Origen’ (”PENEDÈS-alkuperänimitys”), tuotemerkin sisältävän pääetiketin on sisällettävä sana ’PENEDÈS’ 3–7 mm suuruisin kirjaimin.

Jos pakollinen merkintä esiintyy samassa etiketissä tuotemerkin ja merkinnän ’PENEDÈS Denominación de Origen’ (”PENEDÈS-alkuperänimitys”) kanssa, sanan ’Penedès’ ei tarvitse esiintyä toissijaisessa etiketissä.

Etiketteihin on merkittävä myös tämän alkuperänimityksen kattamien laatukuohuviinien valmistuksessa käytettyjen rypäleiden satovuosi. Niihin on merkittävä myös tämän alkuperänimityksen kattamien laatukuohuviinien sakanpoistopäivä.

Linkki eritelmään

https://bit.ly/2v3x3J7


(1)  Komission delegoitu asetus (EU) 2019/33, annettu 17 päivänä lokakuuta 2018, Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EU) N:o 1308/2013 täydentämisestä viinialan alkuperänimitysten, maantieteellisten merkintöjen ja perinteisten merkintöjen suojaa koskevien hakemusten, vastaväitemenettelyn, käyttörajoitusten, tuote-eritelmien muutosten, suojan peruutuksen sekä merkintöjen ja esillepanon osalta (EUVL L 9, 11.1.2019, s. 2).


Top