EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 42019Y0605(01)

Neuvoston ja neuvostossa kokoontuneiden jäsenvaltioiden hallitusten edustajien päätöslauselma EU:n nuorisodialogin hallintoa koskevien suuntaviivojen antamiseksi – Euroopan unionin nuorisostrategia 2019–2027

ST/9149/2019/INIT

EUVL C 189, 5.6.2019, p. 1–3 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

5.6.2019   

FI

Euroopan unionin virallinen lehti

C 189/1


Neuvoston ja neuvostossa kokoontuneiden jäsenvaltioiden hallitusten edustajien päätöslauselma EU:n nuorisodialogin hallintoa koskevien suuntaviivojen antamiseksi

Euroopan unionin nuorisostrategia 2019–2027

(2019/C 189/01)

EUROOPAN UNIONIN NEUVOSTO JA SEN JÄSENVALTIOT

PAINOTTAVAT SEURAAVAA:

1.

EU:n nuorisodialogi on nuorten osallistumisen keskeinen väline EU:ssa ja soveltuvin osin muissa Euroopan maissa. Sen tärkeimpiä osatekijöitä ovat päätöksentekijöiden ja nuorten ja heidän edustajiensa välinen suora vuoropuhelu, nuorten kuuleminen heitä koskettavista aiheista ja jatkuva kumppanuus prosessin hallinnossa paikallisella, kansallisella ja Euroopan tasolla. Eurooppalaisten nuorisotavoitteiden olisi tarkoitus ”toimia EU:n, sen jäsenvaltioiden ja niiden asiaankuuluvien sidosryhmien ja viranomaisten innoittajina sekä antaa niille suuntaa” (1) EU:n nuorisodialogin täytäntöönpanon osalta ja Euroopan unionin nuorisostrategian mukaisesti.

2.

Euroopan unionin nuorisostrategiassa painotetaan, että jäsenvaltioille on annettava joustoa ja liikkumavaraa EU:n nuorisodialogin täytäntöönpanossa.

3.

EU:n nuorisostrategiassa on eritelty eräitä EU:n nuorisodialogin täytäntöönpanokehystä koskevia tekijöitä:

a.

otetaan huomioon aiemmat kokemukset

b.

pyritään selkeämpään ja keveämpään prosessiin

c.

noudatetaan mielellään 18 kuukauden työskentelyjaksoja

d.

yhdellä jaksolla käsitellään yhtä aihekohtaista prioriteettia

e.

noudatetaan työsuunnitelmaa

f.

EU:n nuorisodialogin hallintoon ja täytäntöönpanoon osallistuvien toimijoiden suhteen sovelletaan joustavuutta

g.

tulosten laatua ja koko prosessin yleistä vaikutusta seurataan jatkuvasti

h.

tunnustetaan kansallisten työryhmien rooli; ne ovat jäsenvaltiotason elimiä, joiden tehtäväksi on annettu osallistua kuulemisten järjestämiseen, nuorten kanssa käytävien vuoropuhelujen edistämiseen ja niiden vaikutusten arviointiin (2). EU:n nuorisostrategian mukaan ”jäsenvaltioita kannustetaan antamaan nuorille mahdollisuus osallistua kaikkiin EU:n nuorisodialogin toimeenpanovaiheisiin muun muassa antamalla kansalliselle nuorisoneuvostolle johtava rooli kansallisessa työryhmässä” (3).

4.

EU:n nuorisodialogin täytäntöönpanoa ja hallintoa koskevat puheenjohtajavaltion ehdotukset (4) joulukuulta 2018 ja komission tiedonanto ”EU:n uusi nuorisostrategia: nuorten osallistaminen, yhdistäminen ja vaikutusmahdollisuudet” (5) voisivat toimia kaikkien nuorisodialogiin osallistuvien ohjeasiakirjoina.

PYRKIVÄT SEURAAVAAN:

5.

Tämä päätöslauselma pyrkii tarjoamaan ohjausta EU:n nuorisodialogin hallintoa varten ja keskittyy erityisesti siihen osallistuviin toimijoihin, heidän rooleihinsa, toiminnan organisatoriseen kehykseen ja täytäntöönpanoon liittyviin hallinnollisiin kysymyksiin. Euroopan nuorisoalalla on merkittävä rooli EU:n nuorisodialogin organisaatiokehyksessä (6).

KATSOVAT SEURAAVAA:

6.

Puheenjohtajakolmikon olisi omaksuttava johtava rooli Euroopan nuorisodialogin täytäntöönpanon ohjaamisessa toimien tiiviissä yhteistyössä Euroopan komission ja kansallisten toimistojen kanssa samoin kuin Euroopan nuorisofoorumin ja muiden nuorisoalan kansalaisyhteiskunnan edustajien kanssa (7).

7.

Puheenjohtajakolmikko järjestää työskentelynsä parhaaksi katsomallaan tavalla, mutta ensisijaisesti olisi edistettävä nuoria edustavan kansalaisyhteiskunnan osallistumista, sillä se on EU:n nuorisodialogin laadukkaan hallinnon ja sen jatkuvan täytäntöönpanon kulmakivi. Nuoria edustavan kansalaisyhteiskunnan olisi EU:n tasolla mieluiten toimittava mahdollisuuksien mukaan Euroopan nuorisofoorumin ja muiden nuorten sidosryhmiä edustavien tahojen välityksellä. Puheenjohtajakolmikon tasolla nuorten kansalaisaktivistien olisi oltava edustettuina kansallisissa työryhmissä, mikäli mahdollista kansallisten nuorisoneuvostojen kautta, ottaen huomioon heidän johtava roolinsa näissä puitteissa.

8.

EU:n nuorisodialogin hallinnon tukemiseksi puheenjohtajakolmikon ja edellä kohdissa 6 ja 7 mainittujen tahojen olisi oltava keskenään säännöllisessä yhteydessä koordinointiryhmän – esimerkiksi eurooppalaisen ohjausryhmän – puitteissa.

9.

Eurooppalaisen ohjausryhmän tehtävänä on

a.

antaa EU:n nuorisodialogia koskevaa yleistä ohjausta esimerkiksi jaksolla käsiteltävästä aihekohtaisesta prioriteetista, kuulemisiin käytettävistä välineistä ja kuulemisten kannalta merkittävistä tapahtumista, kuten EU:n nuorisoasioiden konferensseista;

b.

tarjota tilanteen mukaan sisältöä, välineitä ja tukea, jotta varmistetaan EU:n nuorisodialogin laadukkuus ja yhden jakson sisäinen aihekohtainen johdonmukaisuus;

c.

varmistaa toimiva yhteistyö kansallisten työryhmien kanssa antamalla tarvittaessa ohjeistusta, välineitä ja tukea, jotta EU:n nuorisodialogin laadukas täytäntöönpano voidaan varmistaa;

d.

taata jaksoa koskeva osallistava arviointi samoin kuin sen seuranta ja EU:n nuorisodialogin tulosten seuranta, käyttö ja laaja levittäminen;

e.

edistää Euroopan komission tuella institutionaalisen muistin säilyttämistä, jotta tiedot siirtyvät seuraavalle puheenjohtajakolmikolle;

f.

toteuttaa toimia seuraavan puheenjohtajakolmikon kaudelle siirtymisen helpottamiseksi;

g.

käsitellä kaikkia muita näkökohtia, joita puheenjohtajakolmikko tai jäsenvaltiot pitävät asiaankuuluvina.

10.

Puheenjohtajakolmikon olisi helpotettava nuoria edustavien kansalaisaktivistien osallistumista eurooppalaiseen ohjausryhmään, joka on pohdintafoorumi yhteisten ratkaisujen käsittelyä ja edistämistä varten. Puheenjohtajakolmikko voi ottaa eurooppalaiseen ohjausryhmään mukaan muita osapuolia, kuten eurooppalaisella ja/tai jäsenvaltiotasolla edustuksellisia nuorisojärjestöjä, tutkijoita, asiantuntijoita jne. Edellä mainittujen edustajien ja toimijoiden osallistuminen eurooppalaiseen ohjausryhmään ei vaikuta perussopimuksissa ja neuvoston työjärjestyksessä vahvistettuun puheenjohtajakolmikon toimivaltaan.

11.

Johtavana periaatteena eurooppalaisen ohjausryhmän edustettavuuden varmistamisessa nuorten osalta puheenjohtajakolmikon olisi harkittava toimenpiteitä kaikkien nuorten näkemysten sisällyttämiseksi, myös niiden nuorten, joilla on rajoitetummat mahdollisuudet ja jotka eivät ole mukana nuorisojärjestöissä.

12.

Eurooppalaisen ohjausryhmän sujuvan toiminnan varmistamiseksi ryhmän operatiiviset tehtävät ja työmenetelmät olisi tarvittaessa täsmennettävä työskentelyasiakirjassa.

13.

Jotta voidaan varmistaa sen ennustettavuus, miten EU:n nuorisodialogi etenee kullakin 18 kuukauden työskentelyjaksolla, puheenjohtajan tulisi ajoissa ilmoittaa nuorisotyöryhmälle ja kansallisille työryhmille eurooppalaisen ohjausryhmän organisaatiosta ja toiminnasta, EU:n nuorisodialogin täytäntöönpanon edistymisestä ja kaikista muista edellä olevassa kohdassa 9 mainittuihin asioihin liittyvistä näkökohdista.

14.

Tätä varten luotujen EU:n avustusten mukaisesti kansallisten työryhmien tulisi voida päättää tarpeitansa parhaiten vastaavasta kokoonpanosta ja menettelyistä jäsenvaltionsa erityispiirteet ja EU:n nuorisostrategian asiaankuuluvat säännökset huomioon ottaen, jotta voidaan varmistaa kunkin EU:n nuorisodialogin tavoitteiden täyttyminen ja päätöksentekijöiden, asianosaisten instituutioiden ja erilaisista sosioekonomisista lähtökohdista tulevien nuorten riittävä edustus (8).

15.

Tämä päätöslauselma tulee voimaan 1. heinäkuuta 2019 ja sitä tarkastellaan tarpeen mukaan uudelleen neuvoston vuoden 2024 tekemän väliarvioinnin tulosten perusteella, jotta sitä voidaan mukauttaa mahdollisiin uusiin tilanteisiin ja tarpeisiin.

(1)  Euroopan unionin nuorisostrategia (EUVL C 456, 18.12.2018, s. 2) (3 kohdan 3. kappale).

(2)  Ks. unionin koulutus-, nuoriso- ja urheiluohjelman ”Erasmus+” vuoden 2019 työohjelma. EUVL C (2018) 6572, 11.10.2018.

(3)  EU:n nuorisostrategia, s. 9 (liite 1, 4 kohdan 3 kappale).

(4)  Asiak. 15018/18 REV 1 + COR 1 + COR 2.

(5)  Asiak. 9264/18 + ADD 1–8 – COM(2018) 269 final + SWD(2018) 168 ja 169 final.

(6)  Euroopan nuorisoalalla tarkoitetaan yleensä niiden järjestöjen, nuorisotyöntekijöiden, tutkijoiden, nuoria edustavan kansalaisyhteiskunnan tai muiden asiantuntijoiden muodostamaa kokonaisuutta, jotka osallistuvat nuoriin liittyviä toimia ja hankkeita toteuttavan nuorisopolitiikan kehittämiseen EU:ssa.

(7)  Tässä viitataan Erasmus+-ohjelmasta vastaaviin kansallisiin toimistoihin ja puheenjohtajakolmikon muodostavien jäsenvaltioiden Euroopan solidaarisuusjoukkoja koskeviin ohjelmiin.

(8)  Kuten alaviite 2.


Top