Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52016XC0525(01)

Maataloustuotteiden ja elintarvikkeiden laatujärjestelmistä annetun Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EU) N:o 1151/2012 50 artiklan 2 kohdan a alakohdassa tarkoitettu rekisteröintihakemuksen julkaiseminen

EUVL C 186, 25.5.2016, p. 15–19 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

25.5.2016   

FI

Euroopan unionin virallinen lehti

C 186/15


Maataloustuotteiden ja elintarvikkeiden laatujärjestelmistä annetun Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EU) N:o 1151/2012 50 artiklan 2 kohdan a alakohdassa tarkoitettu rekisteröintihakemuksen julkaiseminen

(2016/C 186/09)

Tämä julkaiseminen antaa oikeuden vastustaa hakemusta Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EU) N:o 1151/2012 (1) 51 artiklassa tarkoitetulla tavalla.

YHTENÄINEN ASIAKIRJA

”SICILIA”

EU-nro: IT-PGI-0005-01305–29.1.2015

SAN ( ) SMM ( X )

1.   Nimi (nimet)

”Sicilia”

2.   Jäsenvaltio tai kolmas maa

Italia

3.   Maataloustuotteen tai elintarvikkeen kuvaus

3.1   Tuotelaji

Luokka 1.5 Rasvat (voi, margariini, öljyt jne.)

3.2   Kuvaus 1 kohdassa nimetystä tuotteesta

Pakkausajankohtana suojatulla maantieteellisellä merkinnällä ”Sicilia” on oltava seuraavat ominaisuudet:

Kemiallis-fysikaaliset arvot

Happopitoisuus (öljyhappona ilmaistuna): enintään 0,5 prosenttia;

peroksidiluku: ≤ 12 mEqO2/kg;

polifenolin kokonaispitoisuus: ≥ 100 mg/kg

Aistinvaraiset arvot (COI-menetelmä)

Tuotteelle on ominaista ainutlaatuinen hedelmäinen aromi sekä aistinvaraisia ominaisuuksia luonnehtivat ruohon, tomaatin ja latva-artisokan vivahteet, jotka ilmenevät enemmän tai vähemmän voimakkaina ja jotka yhdessä maaperään, ilmastoon, viljely- ja maatalouskäytäntöihin liittyvien tekijöiden kanssa tekevät Sicilia-ekstra-neitsytoliiviöljystä selkeästi tunnistettavan.

Mediaanien vaihteluväli

alin

ylin

Kypsän oliivin hedelmäisyys

> 2

< 8

Vihreän oliivin hedelmäisyys

> 2

< 8

Ruoho ja/tai tomaatti ja/tai latva-artisokka

> 2

< 8

Karvaus

> 2

< 7

Pistävyys

> 2

< 8

Sicilia-oliiviöljyn aistinvaraisessa profiilissa ilmenevät suoraan ja välillisesti aromaattiset (tuoksuun ja makuun liittyvät) tomaatin lehtien, raa’an tai kypsän hedelmän ja latva-artisokan vivahteet joko yksin tai yhdessä. Lisäksi tuoreen ruohon aromi esiintyy lähes aina.

Toinen Sicilia-oliiviöljyn erityispiirre liittyy siihen, että se kuuluu hedelmäisten oliiviöljyjen ryhmään; hedelmäisyys voidaan lähes aina luokitella keskimääräiseksi tai voimakkaaksi, mutta karvauden ja pistävyyden kaltaiset positiiviset ominaisuudet esiintyvät silti hyvin tasapainoisina.

3.3   Rehu (vain eläinperäiset tuotteet) ja raaka-aineet (vain jalostetut tuotteet)

Johtuen Sisilian keskeisestä sijainnista Välimeren alueella se on historiansa aikana joutunut kosketuksiin hyvin monenlaisten (kulttuuristen, arkkitehtonisten, uskonnollisten, ravitsemuksellisten jne.) vaikutusten kanssa. Tämä viljelyyn, tuotantomenetelmiin ja lajikevalikoimaan liittyvä pitkä monipuolistuminen ilmenee erityisen selvästi oliivinviljelyalalla. Näiden olosuhteiden ansiosta Sisiliassa on kehittynyt rikas viljelykulttuuri, joka näkyy sekä runsaassa lajikekirjossa että käytetyissä viljelymenetelmissä, ja niiden tuloksena on syntynyt ainutlaatuinen ja jäljittelemätön oliivinviljely- ja oliiviöljyntuotantoprofiili.

Suojatulla maantieteellisellä merkinnällä ”Sicilia” varustettu oliiviöljy on tuotettava seuraavista oliivilajikkeista, joita viljellään joko yksin tai yhdessä; lajikkeet on lueteltu järjestyksessä sen mukaan, kuinka tärkeä ja edustava niiden osuus on:

 

Tärkeimmät lajikkeet

 

Biancolilla, Cerasuola, Moresca, Nocellara del Belice, Nocellara Etnea, Ogliarola Messinese ja Tonda Iblea.

 

Toissijaiset lajikkeet

 

Aitana, Bottone di gallo, Brandofino, Calatina, Cavalieri, Crastu, Erbano, Giarraffa, Lumiaru, Marmorigna, Minuta, Nasitana, Nerba, Nocellara messinese, Olivo di Mandanici, Piricuddara, Santagatese, Vaddarica, Verdello, Verdese, Zaituna ja niiden synonyymit. Tarhoissa voidaan viljellä myös muita lajikkeita, joiden osuus saa olla enintään 10 prosenttia. Jos muiden lajikkeiden osuus tilan oliivipuista on yli 10 prosenttia, viljelyaloja ei voida rekisteröidä SMM-tuotteen ”Sicilia” valvontajärjestelmään.

Tärkeimpien lajikkeiden osuus on yli 85 prosenttia alueen oliivinviljelyalasta.

Kaikista edellä mainituista yksin tai yhdessä käytetyistä lajikkeista saatavalla oliiviöljyllä on 3.2 kohdassa kuvattu aistinvarainen profiili, jonka tavallinen kuluttaja tunnistaa tuoksun ja maun perusteella ja jossa voidaan määritellä olevan havaittavissa kohtalaisen tai hyvin voimakkaasti aiemmin kuvattu raa’an tai kypsän tomaatin, latva-artisokan ja tuoreen ruohon aromi.

3.4   Erityiset tuotantovaiheet, joiden on tapahduttava yksilöidyllä maantieteellisellä alueella

Kaikkien tuotantoprosessin vaiheiden – viljelyn, sadonkorjuun ja öljyn valmistuksen – on tapahduttava yksilöidyllä maantieteellisellä alueella.

3.5   Tuotteen, johon rekisteröity nimi viittaa, viipalointia, raastamista ja pakkaamista koskevat erityiset säännöt

SMM-ekstra-neitsytoliiviöljyn ”Sicilia” varastoinnin ja pakkaamisen on tapahduttava eritelmässä määritellyllä alueella. Tämä on tarpeen sekä alueen maantieteellisestä sijainnista erillään Manner-Euroopasta johtuvista ilmeisistä syistä että sen vuoksi, että voidaan estää tuotteen joutuminen kuljetuksen aikana kosketuksiin sellaisten kemiallis-fysikaalisten tekijöiden kanssa, jotka saattaisivat heikentää sen hapettumisvakautta ja siten sen laatuominaisuuksia, etenkin polyfenolipitoisuutta, joka on yksi SMM-suojatun Sicilia-ekstra-neitsytoliiviöljyn tärkeimmistä muuttujista. Sisiliassa on myös koko saaren kattava 251 pakkaajayrityksen verkosto (Agea, vuoden 2013 tiedot), ja näiden yritysten aikojen kuluessa kehittämän osaamisen ansiosta voidaan taata laatuindikaattoreiden säilyminen muuttumattomina. SMM-tuote ”Sicilia” on saatettava kulutukseen asianmukaisissa pakkauksissa, joiden vetoisuus on enintään 5 litraa.

3.6   Tuotteen, johon rekisteröity nimi viittaa, merkitsemistä koskevat erityiset säännöt

Suojattuun maantieteelliseen merkintään ”Sicilia” ei saa lisätä mitään määritteitä, joita ei ole erikseen mainittu tuote-eritelmässä, kuten adjektiivit fine (hieno), scelto, selezionato (valikoitu), superiore (korkealaatuinen). Totuudenmukaiset ja todennettavissa olevat viittaukset yksittäisten tuottajien käyttämiin tuotantomenetelmiin, kuten monovarietale (tuotettu yhdestä lajikkeesta), jota seuraa käytetyn lajikkeen nimi, raccolto a mano (käsin poimittu) jne. ovat kuitenkin sallittuja. Nimien, toiminimien ja yksityisten tuotemerkkien totuudenmukainen käyttö on sallittua, kunhan ne eivät ole luonteeltaan mainostavia tai omiaan johtamaan kuluttajaa harhaan. Maatilojen tai yritysten nimet voidaan ilmoittaa vain, jos tuote on saatu yksinomaan niille kuuluvista oliivitarhoista kerätyistä oliiveista. Viittaus pakkaamiseen tuotantotilalla, tilojen ryhmittymän tiloissa tai maantieteellisellä alueella sijaitsevassa laitoksessa sallitaan ainoastaan siinä tapauksessa, että pakkaaminen on tapahtunut kyseisessä yrityksessä. Muiden maantieteellisten merkintöjen käyttö on kielletty. Suojattu maantieteellinen merkintä ”Sicilia” on tehtävä selkein lähtemättömin kirjaimin siten, että se erottuu selvästi muista etiketissä olevista tiedoista. Lisäksi merkinnöissä on noudatettava voimassa olevan lainsäädännön vaatimuksia. Etiketissä on ilmoitettava tuotantokausi, jonka aikana oliiviöljy on tuotettu.

4.   Maantieteellisen alueen tarkka rajaus

SMM-suojatun Sicilia-ekstra-neitsytoliiviöljyn tuotantoalue käsittää Sisilian koko hallintoalueen.

5.   Yhteys maantieteelliseen alueeseen

Sisilian erityinen maantieteellinen sijainti tarjoaa luonnolliset olosuhteet eritelmässä kuvattuja kemiallis-fysikaalisia ja aistinvaraisia ominaisuuksia vastaavan ekstra-neitsytoliiviöljyn tuotannolle.

Alueen sijainti erillään Manner-Euroopasta on johtanut biologiseen monimuotoisuuteen, jonka oliivilajikevalikoima on ainutlaatuisen runsas ja poikkeaa muista oliivinviljelyalueista.

Alueeseen läheisessä yhteydessä olevat maaperä-, ilmasto- ja inhimilliset tekijät vaikuttavat SMM-suojatun ekstra-neitsytoliiviöljyn ”Sicilia” aistinvaraiseen profiiliin.

Yhteys alueen, oliivipuun ja sisilialaisen oliivinviljelyn välillä on saanut aikaan tuotteen, jonka maineesta todistavat lukuisat oliiviöljyalan asiantuntijoiden ja kuluttajien Sicilia-ekstra-neitsytoliiviöljylle myöntämät tunnustukset.

On aiheellista korostaa, että lainsäädännössä kielletään ankarien seuraamusten uhalla öljyntuottajilta mahdollisuus käyttää etiketeissä maantieteellisiä viittauksia, millä on ollut huomattava pelotevaikutus tällaisten viittausten käytölle mahdollisissa menekinedistämistoimissa muun muassa internetissä.

Edellä sanotusta huolimatta yhteys alueen, oliivipuun ja sisilialaisen oliivinviljelyn välillä on saanut aikaan tuotteen, jonka maineesta todistavat lukuisat oliiviöljyalan asiantuntijoiden ja kuluttajien Sisiliassa tuotetulle ekstra-neitsytoliiviöljylle myöntämät tunnustukset.

Viime vuosikymmeninä Sicilia-ekstra-neitsytoliiviöljyä tuottavat yritykset ovat jatkuvasti saavuttaneet lukuisia tunnustuksia tärkeimmissä kansainvälisissä oliiviöljyalan kilpailuissa. Esimerkkeinä voidaan mainita seuraavat:

1., 2. ja 3. palkinto Orciolo d’Oro -kilpailussa kaikissa tai vähintään yhdessä mietojen, keskitäyteläisten ja voimakkaiden öljyjen luokissa vuosina 1997, 1998, 2001, 2002, 2003, 2004, 2005, 2006, 2007, 2008 ja 2012 sekä 1. ja 2. palkinto vuosina 2009 ja 2010, 3. palkinto vuonna 2011 ja 1. palkinto vuonna 2013.

Sol D’Oro -kilpailussa kultamitali vuosina 2009, 2010 ja 2011, hopeamitali vuosina 2009, 2012 ja 2013 sekä pronssimitali vuosina 2010, 2011, 2012 ja 2013.

Sorrenton Sirena D’Oro -kilpailussa 1., 2. ja 3. palkinto vuosina 2003, 2004, 2005 ja 2006 sekä 2. ja 3. palkinto muina vuosina.

Leon D’Oro -kilpailussa Sicilia-ekstra-neitsytoliiviöljyä tuottavat yritykset voittivat 1., 2. ja 3. palkinnon vuonna 2007 ja 1. palkinnon vuosina 2010 ja 2012.

Vuodesta 1996 lähtien sisilialainen oliiviöljy on saanut Montiferru-kilpailussa 15 kertaa 1. palkinnon kaikissa kolmessa luokassa sekä lukuisia toisia ja kolmansia palkintoja.

Maine johtuu tuotteen aiheellisesta arvosta (kemiallis-fysikaaliset ja aistinvaraiset ominaisuudet) sekä aineettomasta arvosta, joka on kehittynyt Sisiliassa oliivipuun ja -öljyn vuosisataisen historian kuluessa.

Sicilia-ekstra-neitsytoliiviöljyn maineesta kertovat myös historialliset asiakirjat, joiden mukaan eräät oliiviöljyn tuottajayritykset halusivat ehdottomasti tuoda etiketissä esiin tuotteensa sisilialaisen alkuperän.

Ajalta ennen vuotta 1992 on kerätty useita kauppalaskuja vuosilta 1988 ja 1989, joissa mainitaan nimi ”Sicilia”. Eräät ulkomaankauppaan liittyvät laskut ovat niin ikään peräisin vuosilta 1996 ja 2000.

Viittaus nimeen käy ilmi myös vuosien 1997–2009 Catalogo olio di Sicilia -julkaisuista.

Asiakirja-aineistossa on myös useita muualla kuin Italiassa pakatuista ja merkityistä pulloista löydettyjä etikettejä, joissa esiintyy teksti ”Sicilia”, esimerkiksi Carluccio’s London – Olio extra vergine d’oliva – Sicilia, Yhdysvalloissa myyty Agata e Valentina Extra Virgin Sicilian Olive Oil tai Trader Giotton kaupan pitämä öljy, jonka etiketissä mainitaan nimitys ”Sicilia”, Barberan puristamon ulkomaisia markkinoita varten pullottaman öljyn etiketeissä oleva nimitys ”Sicilia” sekä EFFe1 srl -yrityksen pullottama öljy, jonka etiketteihin on niin ikään merkitty nimitys ”Sicilia”.

Aikojen myötä Sicilia-ekstra-neitsytoliiviöljyn tuotannon laatu on vain parantunut ja tuotteen maine on kasvanut kaikilla markkina-alueilla. Siksi tuote on altis väärennöksille, mistä aiheutuu vakavia taloudellisia vaikutuksia.

Sicilia-ekstra-neitsytoliiviöljyn tuotantoalue voidaan Köppenin ilmastoluokituksen mukaisesti määritellä kostean lauhkean ilmaston (ryhmä C) alueeksi, jolla kylmimmän kuukauden keskilämpötila on alle 18 °C mutta yli –3 °C, tai tarkemmin ilmaistuna lämpimänlauhkeaksi kuivakesäiseksi subtrooppiseksi ilmastoksi (alatyyppi Csa) eli tyypilliseksi välimerenilmastoksi, jonka ominaispiirteitä ovat lämpimimmän kuukauden yli 22 °C:een keskilämpötila ja sateiden keskittyminen viileälle kaudelle (syksy-talvi).

Välimerenilmasto (Cs) on lauhkeista ilmastoista alueellisesti suppein, ja Sisilian kohdalla siinä on monia tyypillisiä piirteitä, jotka vaikuttavat merkittävästi ekstra-neitsytoliiviöljyn kemialliseen ja etenkin aistinvaraiseen koostumukseen ja erottavat sen monessa suhteessa lähialueilla tuotetusta vastaavanlaisesta oliiviöljystä. Tämä koskee erityisesti kertatyydyttymättömien ja monityydyttymättömien rasvahappojen välistä suhdetta (MuFA/PuFA) sekä luonnollisten fenolien ja haihtuvien aromaattisten yhdisteiden (alkoholit, aldehydit ja esterit) laatua.

SMM-suojatun Sicilia-ekstra-neitsytoliiviöljyn ominaisuudet riippuvat myös auringonpaisteesta, lämpötilasta, ilman kosteudesta ja tuulesta, jotka vaikuttavat paljon oliivipuun fysiologiaan määrittelemällä lepo- ja kasvukauden sekä kaikki muut fenologiset vaiheet (anteesi, hedelmänmuodostus ja kehittyminen, värin kehittyminen ja kypsyminen). Yhteyttämiselle suotuisan auringonpaisteen määrä tällä Välimeren alueella saa aikaan olosuhteet, joissa kasvin eri osiin kertyy runsaammin biomassaa. Tämä seikka sekä saatavilla olevan veden rajallisuus ja leuto lämpökäyrä lisäävät kokonaisfenolipitoisuutta ja erityisesti tiettyjen fenoliainesten ja muiden öljyn aromaattisuuteen vaikuttavien emoyhdisteiden osuutta. Veden rajallinen saatavuus ja kaikki muut edellä mainitut saariasemasta johtuvat ilmastotekijät saavat aikaan myös karvaus- ja pistävyysindikaattorien tasaisen esiintymisen Sicilia-SMM-oliiviöljyssä. Niiden mediaani on aina yli 2, minkä vuoksi öljyn aistinvarainen profiili voidaan luokitella keskivoimakkaaksi tai voimakkaaksi. Edellä kuvatut maaperä- ja ilmastotekijät vaikuttavat yhteyttämisestä (auringonpaisteen määrä, lehtien pinta-ala ja rakenne) johtuvan kasvunopeuden lisäksi myös kasvisolujen hengittämisprosesseihin, joiden tuloksena kasvissa syntyy aineenvaihduntareittien kautta runsaasti erilaisia metaboliitteja, aminohappoja, lipidejä ja niiden yhdisteitä, isoprenoideja (esim. terpeenejä, kuten skvaleenia, mentolia ja limoneeniä, jotka antavat kasveille, kukille ja hedelmille niille ominaisen tuoksun, sekä sterolien biosynteettisiä esiasteita) ja porfyriinejä (jotka ovat yhteydessä klorofylliin ja yhteyttämiseen).

Edellä 3.2 kohdassa kuvattu fysikaalis-kemiallinen ja aistinvarainen profiili määrittää Sicilia-SMM-oliiviöljyn ainutlaatuisen luonteen, jolle on ominaista raa’an tomaatin, latva-artisokan ja tuoreen ruohon aromien johdonmukainen esiintyminen; sitä edistävät edellä mainitut ilmasto-olot sekä 3.3 kohdassa lueteltujen tärkeimpien oliivilajikkeiden aistinvaraiset ominaisuudet.

Eritelmän julkaisutiedot

(tämän asetuksen 6 artiklan 1 kohdan toinen alakohta)

Eritelmän konsolidoitu teksti on saatavissa internetosoitteessa http://www.politicheagricole.it/flex/cm/pages/ServeBLOB.php/L/IT/IDPagina/3335

tai

menemällä suoraan maa- ja metsätalousministeriön kotisivulle (www.politicheagricole.it), valitsemalla ensin ”Prodotti DOP IGP” (ylhäällä oikealla), sen jälkeen ”Prodotti DOP IGP STG” (näytön vasemmassa laidassa) ja lopuksi ”Disciplinari di Produzione all’esame dell’UE”.


(1)  EUVL L 343, 14.12.2012, s. 1.


Top