Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52015XC0121(02)

    Maataloustuotteiden ja elintarvikkeiden laatujärjestelmistä annetun Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EU) N:o 1151/2012 50 artiklan 2 kohdan a alakohdassa tarkoitettu muutoshakemuksen julkaiseminen

    EUVL C 18, 21.1.2015, p. 12–16 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    21.1.2015   

    FI

    Euroopan unionin virallinen lehti

    C 18/12


    Maataloustuotteiden ja elintarvikkeiden laatujärjestelmistä annetun Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EU) N:o 1151/2012 50 artiklan 2 kohdan a alakohdassa tarkoitettu muutoshakemuksen julkaiseminen

    (2015/C 18/04)

    Tämä julkaiseminen antaa oikeuden vastustaa muutoshakemusta Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EU) N:o 1151/2012 (1) 51 artiklassa tarkoitetulla tavalla.

    MUUTOSHAKEMUS

    Maataloustuotteiden ja elintarvikkeiden maantieteellisten merkintöjen ja alkuperänimitysten suojasta annettu

    NEUVOSTON ASETUS (EY) N:o 510/2006  (2)

    9 ARTIKLASSA TARKOITETTU MUUTOSHAKEMUS

    ”PECORINO TOSCANO”

    EY-nro: IT-PDO-0217-01228–16.5.2014

    SMM ( ) SAN ( X )

    1.   Eritelmän kohta (kohdat), jota (joita) muutos koskee

        Tuotteen nimi

        Tuotteen kuvaus

        Maantieteellinen alue

        Alkuperätodisteet

        Tuotantomenetelmä

        Yhteys maantieteelliseen alkuperään

        Merkinnät

        Kansalliset vaatimukset

        Muuta (täsmennettävä)

    2.   Muutoksen (muutosten) tyyppi

        Yhtenäisen asiakirjan tai yhteenvedon muutos

        Rekisteröidyn SAN:n tai SMM:n eritelmän muutos, kun yhtenäistä asiakirjaa tai yhteenvetoa ei ole julkaistu

        Eritelmän muutos, joka ei edellytä julkaistun yhtenäisen asiakirjan muutosta (asetuksen (EY) N:o 510/2006 9 artiklan 3 kohta)

        Eritelmän väliaikainen muutos, joka johtuu viranomaisten asettamista pakollisista terveys- tai kasvinsuojelutoimista (asetuksen (EY) N:o 510/2006 9 artiklan 4 kohta)

    3.   Muutos (muutokset)

    Tuotelaji

    Tuotteen kuvaus

    Täsmennetään, että pehmeä juusto on Pecorino Toscano tenero ja kova juusto Pecorino Toscano stagionato.

    Lisätään seuraava virke: ”Jalostusvaiheessa syntyvän hävikin rajoittamiseksi yksinomaan esipakatun tuotteen (viipaloituna, kuutioina tai raastettuna) valmistukseen tarkoitetun juuston yhteydessä sallitaan myös muun kuin lieriön muotoisen Pecorino Toscano -juuston tuotanto edellyttäen, että edellä mainittuja painoon ja korkeuteen liittyviä vaatimuksia noudatetaan.”

    Pecorino Toscanon ulkonäön muuttuminen koskee ainoastaan esipakattavaksi tarkoitettua (viipaloituna, kuutioina tai raastettuna) tuotetta.

    Tämä muutos ei vaikuta millään tavoin tuotteen sisäisiin ominaisuuksiin, koska painon ja korkeuden suhde säilyy ennallaan, ja ainoa muutos on se, että halkaisijasta tulee suuntaissärmiön sivun pituus. Näin luonnollinen kypsymisprosessi säilyy muuttumattomana, mutta leikkaamisesta jalostusvaiheessa aiheutuvaa hävikkiä voidaan rajoittaa huomattavasti.

    Tuotantomenetelmä

    Lisätään mahdollisuus käyttää kasviperäistä juoksetetta, mikä on vanha toscanalainen käytäntö pecorino-juuston valmistuksessa (se mainittiin jo vuonna 1985 esitetyssä kansallisessa rekisteröintihakemuksessa), joka on otettu viime vuosina uudelleen käyttöön sekä alueen perinteisenä käytäntönä että kosher-tuotteiden markkinoille tarkoitettujen juustojen tuotannossa.

    Mahdollisuus käyttää kuivasuolausta on kuvattu paremmin; se mainittiin jo aikaisemmassa tekstissä viittaamalla ”suolan välittömään lisäämiseen”.

    Kypsytyksen erityispiirteitä koskevissa tiedoissa ilmaisu ”tilat” on korvattu ilmaisulla ”asianmukainen ympäristö”; enimmäislämpötila on nostettu 12:sta 15 celsiusasteeseen ja suhteellisen kosteuden enimmäismäärä 90:stä 95 prosenttiin.

    Tällä muutoksella halutaan laajentaa jossain määrin Pecorino Toscano -juuston kypsytykseen tarkoitetun ympäristön lämpötila- ja kosteusolosuhteiden vaihteluväliä siten, että kypsytys voi tapahtua myös kellareiden tai luonnon ja/tai ihmisen muovaamien luolien kaltaisessa ympäristössä, jonka lämpötilaa ja ilman suhteellista kosteutta ei silti ohjata ulkopuolisten valvontajärjestelmien avulla. Mittauksissa on todettu, että Pecorino Toscano -juuston kypsytykseen vakiolaatuisen lopputuotteen ominaisuuksien kehittymisen kannalta ihanteellisiksi todettujen luolien ja kellareiden osalta niiden lämpötila (enintään 15 °C) ja suhteellinen kosteus (enintään 95 %) voi eräissä tapauksissa vuoden aikana olla hieman aikaisemmassa eritelmässä mainittuja arvoja korkeampi. Lisäksi kellareiden ja luolien käyttö on juustonvalmistuksessa tyypillinen ja yleinen käytäntö, joka ei rajoitu yksinomaan Pecorino Toscano -juuston tuotantoon, ja mahdollisuus käyttää tällaisia tiloja lisää tuotteen jalostusmahdollisuuksien hyödyntämisarvoa ja on myös edullista energiasäästöjen kannalta.

    Merkinnät

    Etikettiin kiinnitettävää merkkiä on muutettu, jotta nimitys ”Pecorino Toscano” on näkyvämmin esillä tunnuksessa.

    YHTENÄINEN ASIAKIRJA

    Maataloustuotteiden ja elintarvikkeiden maantieteellisten merkintöjen ja alkuperänimitysten suojasta annettu

    NEUVOSTON ASETUS (EY) N:o 510/2006  (3)

    ”PECORINO TOSCANO”

    EY-nro: IT-PDO-0217-01228–16.5.2014

    SMM ( ) SAN ( X )

    1.   Nimi

    ”Pecorino Toscano”

    2.   Jäsenvaltio tai kolmas maa

    Italia

    3.   Maataloustuotteen tai elintarvikkeen kuvaus

    3.1   Tuotelaji

    Luokka 1.3: Juustot

    3.2   Kuvaus 1 kohdassa nimetystä tuotteesta

    Pecorino Toscano on tuotantoalueelta saadusta lampaan täysmaidosta valmistettu koostumukseltaan tyypillinen pehmeä Pecorino Toscano tenero- tai puolikova Pecorino Toscano stagionato -juusto. Sen kypsytysaika on lyhyt tai pitkä riippuen siitä, käytetäänkö sitä pöytäjuustona vai raastettuna. Juusto on lieriön muotoinen, sileäpintainen, sen pohja on hieman kupera, ja sen mitat ovat seuraavat: tahkon halkaisija on 15–22 cm, korkeus 7–11 cm, paino 0,75–3,50 kg; yksinomaan esipakatun tuotteen (viipaloituna, kuutioina tai raastettuna) valmistukseen tarkoitetun juuston yhteydessä sallitaan myös muun kuin lieriön muotoisen Pecorino Toscano -juuston tuotanto; puolikovan juuston rasvapitoisuus kuiva-aineesta on vähintään 40 % ja pehmeän juuston vähintään 45 %. Kuori on väriltään keltainen, ja sen sävyt voivat vaihdella vaaleasta voimakkaan keltaiseen. Kuoren väri voi riippua myös juustolle tehdyistä käsittelyistä. Pehmeiden juustojen juustomassa on tyypillisesti valkoista tai hieman kellertävää, ja puolikovien juustojen väri vaihtelee hieman kellertävästä selvästi kellertävään. Puolikovan juustomassan rakenne on tiivis ja sitkeä, ja siinä voi olla pieniä hajanaisia reikiä. Flavori on tuoksuva ja voimakas, erityisille tuotantomenetelmille ominainen. Kypsytysaika on pehmeiden juustojen osalta vähintään 20 päivää ja puolikovien juustojen osalta vähintään neljä kuukautta.

    3.3   Raaka-aineet (ainoastaan jalostetut tuotteet)

    Pecorino Toscano valmistetaan eritelmässä määrätyltä alueelta peräisin olevasta lampaan täysmaidosta. Maito voidaan käyttää raakana tai sille voidaan tehdä pastöroinnin kaltainen lämpökäsittely. Yksinomaan paikallisista kannoista saatujen kotoperäisten hapatteiden käyttö on sallittua.

    3.4   Rehu (ainoastaan eläinperäiset tuotteet)

    Lampaiden perusravintona on paikallisten luonnonlaidunten vihanta- tai kuivarehu, jota voidaan täydentää heinällä ja sellaisenaan käytettävillä väkirehuilla.

    3.5   Erityiset tuotantovaiheet, joiden on tapahduttava yksilöidyllä maantieteellisellä alueella

    Maidon ja Pecorino Toscano -juuston kaikkien tuotantovaiheiden juuston kaupan pitämiseen asti (20 päivää kestäneen pehmeän juuston ja 4 kuukautta kestäneen pitkään kypsytetyn juuston kypsytyksen jälkeen) on tapahduttava alkuperäalueella.

    3.6   Viipaloimista, raastamista, pakkaamista jne. koskevat erityiset säännöt

    Pecorino Toscano voidaan saattaa markkinoille kokonaisina juustoina, paloina tai raasteena.

    3.7   Merkintöjä koskevat erityiset säännöt

    Jokaisessa kokonaisessa Pecorino Toscano -juustossa on oltava SAN-tunnus, joka tehdään musteleimalla pehmeään juustoon ja polttoleimalla pitkään kypsytettyyn juustoon. Tunnus koostuu tekstistä ”Pecorino Toscano DOP” (SAN), tyylitellystä P- ja T-kirjaimesta sekä tuottajameijerin, kypsyttäjän tai alkuperäalueella toimivan hyväksytyn pakkaajan tunnistenumerosta. Jos pakkaaja ei toimi alkuperäalueella, tunnistenumerolla ilmoitetaan meijeri tai kypsyttäjä.

    Image

    Jokaiseen kokonaiseen juustoon tai palaan sekä viipaloitua tai raastettua juustoa sisältävään pakkaukseen kiinnitetyssä etiketissä on oltava kaikista muista etikettiin tehdyistä merkinnöistä selkeästi kirjasinkokonsa ja sijaintinsa perusteella erottuva teksti ”Pecorino Toscano D.O.P.” tai ”Pecorino Toscano D.O.P. stagionato”. Lisäksi päällysmerkinnöissä on oltava yksi tai useampi eritelmän 5 artiklan mukainen värillinen merkki, jonka halkaisija on vähintään 15 mm.

    Image

    4.   Maantieteellisen alueen tarkka rajaus

    Pecorino Toscanon tuotantoalue käsittää Toscanan alueen kokonaisuudessaan, Umbrian alueeseen kuuluvat naapurikunnat Alleronan ja Castiglione del Lagon kokonaisuudessaan sekä seuraavat Lazion alueen kunnat kokonaisuudessaan: Acquapendente, Onano, San Lorenzo Nuovo, Grotte di Castro, Gradoli, Valentano, Farnese, Ischia di Castro, Montefiascone, Bolsena ja Capodimonte.

    5.   Yhteys maantieteelliseen alueeseen

    5.1   Maantieteellisen alueen erityisyys

    Luonnontekijöistä on mainittava lampaiden kasvatukseen soveltuvat alueen erityispiirteet, sillä lampaat laiduntavat lähes yksinomaan vapaina luonnonlaitumilla, joilla kasvaa runsaasti luonnonvaraisia kasvilajeja, jotka antavat juuston valmistukseen tarkoitetulle maidolle sen erityisominaisuudet.

    Inhimillisten tekijöiden osalta on historiallisesti todistetun taloudellisen merkityksen ohella korostettava, että asianomaisilla lammastiloilla on tärkeä tehtävä sellaisten marginaalisina pidettyjen alueiden hyödyntämisessä, jotka ilman näitä tiloja tyhjenisivät vähitellen, jolloin seurauksena olisi luonnonvarojen köyhtyminen.

    Kasvatusmenetelmä sekä luonnonvaraiset ja viljellyt kasvilajit, jotka muodostavat eläinten pääasiallisen ravinnon, antavat maidolle ja lopputuotteelle erityisominaisuudet, joiden perusteella Pecorino Toscano on aina voitu määritellä ”miedonmakuiseksi tuotteeksi”. Tähän vaikuttaa myös tuotantomenetelmä, jossa otetaan huomioon lampaanmaidon kaikki laatuominaisuudet sekä jalostuslämpötilan että kypsytysmenetelmän osalta.

    5.2   Tuotteen erityisyys

    Keltainen kuori.

    Maku on mieto, ei koskaan liian voimakas tai pistävä.

    5.3   Syy-seuraussuhde, joka yhdistää maantieteellisen alueen seuraaviin: tuotteen laatu tai ominaisuudet (kun kyseessä SAN) tai tuotteen erityislaatu, maine tai muut ominaisuudet (kun kyseessä SMM)

    Pecorino Toscanolla on erittäin pitkät perinteet, sillä se tunnettiin jo etruskien ajalla, mistä on olemassa useita historiallisia todisteita. Sen valmistus yleistyi vuosisatojen aikana alueella, jota kutsutaan nimellä ”Maremma” ja joka sijaitsee pääosin Toscanan alueella. Tuotteen nimessä esiintyi perinteisesti maantieteelliseen alkuperään viittaavia nimiä tai yleisempi viittaus ”toscano”. Toisiaan läheisesti muistuttaville paikallisille juustoille vahvistettiin aikojen kuluessa yhtenäinen tuotantostandardi ja otettiin käyttöön yhteinen nimitys, joka viittaa juuston historialliseen ja maantieteelliseen taustaan.

    Pecorino Toscanon erityisominaisuudet johtuvat sekä lampaanmaidosta että tuotantomenetelmästä. Lähes ympäri vuoden ulkona laiduntavat eläimet keräävät luonnonvaraisista ja viljellyistä kasveista alkuperäalueen ilmastolle tyypillisiä yhtä aikaa mietoja ja selkeitä tuoksuja ja aromeja. Ilmaston ja laidunten laatu vaikuttaa positiivisesti eläinten elämään ja niiden tuottamaan maitoon ja keventää lampaanmaidon yleensä voimakasta makua. Nämä ominaisuudet säilyvät tuotantomenetelmässä, jossa maitoa käsitellään samassa lämpötilassa kuin se on lampaan utareessa, käyttäen perinteisesti vasikan mahalaukusta saatua juoksetetta, mahdollisimman kevyttä suolausta ja hapatteiden luonnollisia toimintaolosuhteita vastaavaa kypsytyslämpötilaa. Toscanalaisen perinteen mukaisesti juuston mieto mutta ei koskaan pistävä maku säilyy selkeänä mutta ei liian voimakkaana myös pitkän kypsytyksen jälkeen, minkä vuoksi Pecorino Toscano soveltuu kaikkien nautittavaksi.

    Eritelmän julkaisutiedot

    (Asetuksen (EY) N:o 510/2006 (4) 5 artiklan 7 kohta)

    Italian hallitus on aloittanut kansallisen vastaväitemenettelyn julkaisemalla 29.3.2014 Italian tasavallan virallisen lehden numerossa 74 ehdotuksen suojatun alkuperänimityksen ”Pecorino Toscano” eritelmän muuttamiseksi.

    Eritelmän konsolidoitu teksti on saatavissa internetosoitteessa http://www.politicheagricole.it/flex/cm/pages/ServeBLOB.php/L/IT/IDPagina/3335

    tai

    menemällä suoraan maa- ja metsätalousministeriön kotisivulle (www.politicheagricole.it), valitsemalla ensin ”Prodotti DOP IGP” (ylhäällä oikealla), sen jälkeen ”Prodotti DOP IGP STG” (näytön vasemmassa laidassa) ja lopuksi ”Disciplinari di Produzione all’esame dell’UE”.


    (1)  EUVL L 343, 14.12.2012, s. 1.

    (2)  EUVL L 93, 31.3.2006, s. 12. Korvattu asetuksella (EU) N:o 1151/2012.

    (3)  Korvattu asetuksella (EU) N:o 1151/2012.

    (4)  Katso alaviite 2.


    Top