Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52014TA1216(08)

Kertomus polttokenno- ja vety-yhteisyrityksen tilinpäätöksestä varainhoitovuodelta 2013 sekä yhteisyrityksen vastaukset

EUVL C 452, 16.12.2014, p. 67–74 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

16.12.2014   

FI

Euroopan unionin virallinen lehti

C 452/67


KERTOMUS

polttokenno- ja vety-yhteisyrityksen tilinpäätöksestä varainhoitovuodelta 2013 sekä yhteisyrityksen vastaukset

(2014/C 452/08)

SISÄLLYS

 

Kohta

Sivu

Johdanto

1–5

68

Tarkastuslausuman perustana olevat tiedot

6

68

Tarkastuslausuma

7–14

68

Lausunto tilien luotettavuudesta

12

69

Lausunto tilien perustana olevien toimien laillisuudesta ja asianmukaisuudesta

13

69

Huomautukset talousarvio- ja varainhallinnosta

15–17

70

Talousarvion toteuttaminen

15

70

Ehdotuspyyntömenettelyt

16–17

70

Muut kysymykset

18–26

70

Oikeusperusta

18

70

Sisäisen tarkastuksen toiminto ja komission sisäisen tarkastuksen osasto

19–20

70

Seuranta ja raportointi tutkimustuloksista

21–23

70

Eturistiriidat

24–25

71

Komission toteuttama toinen väliarviointi

26

71

JOHDANTO

1.

Polttokenno- ja vetyteknologian alan yhteisyritys (jäljempänä ”yhteisyritys”) perustettiin Brysseliin toukokuussa 2008 (1). Yhteisyrityksen toimikausi päättyy 31. joulukuuta 2017.

2.

Yhteisyrityksen tavoitteena on muun muassa tukea koordinoidusti teollisuuden ja tutkimusorganisaatioiden kanssa tutkimusta, teknologian kehittämistä ja demonstrointia jäsenvaltioissa ja seitsemänteen puiteohjelmaan (2) assosioituneissa maissa. Tarkoituksena on keskittyä kehittämään markkinasovelluksia ja helpottaa siten teollisuuden pyrkimyksiä ottaa polttokenno- ja vetyteknologiat nopeasti käyttöön (3).

3.

Yhteisyrityksen perustajaosakkaat ovat komission edustama Euroopan unioni ja eurooppalaisen polttokenno- ja vetyteknologian alan yhteisen teknologia-aloitteen teollisuusryhmittymä. Tutkimusryhmittymä N.ERGHYstä tuli yhteisyrityksen osakas heinäkuussa 2008.

4.

EU osallistuu yhteisyrityksen juokseviin kustannuksiin ja tutkimustoimintaan enintään 470 miljoonalla eurolla. Määrä rahoitetaan seitsemännen puiteohjelman talousarviosta. Juoksevien kustannusten osuus ei saa olla yli 20 miljoonaa euroa. Teollisuus- ja tutkimusryhmittymien odotetaan kattavan 50 prosenttia juoksevista kustannuksista ja niiden on määrä osallistua operatiivisen toiminnan rahoittamiseen toimintaan osallistuvien oikeushenkilöiden luontaissuorituksin (4), joiden arvo on vähintään yhtä suuri kuin EU:n rahoitusosuus.

5.

Yhteisyrityksestä tuli taloudellisesti itsenäinen 15. marraskuuta 2010.

TARKASTUSLAUSUMAN PERUSTANA OLEVAT TIEDOT

6.

Tilintarkastustuomioistuimen valitsema tarkastustapa käsittää analyyttiset tarkastustoimenpiteet, tapahtumien testaamisen yhteisyrityksen tasolla ja valvontajärjestelmien keskeisten kontrollien arvioinnin. Tämän lisäksi hyödynnetään muiden tarkastajien työhön perustuvaa evidenssiä (kun relevanttia evidenssiä on saatavilla) ja analysoidaan toimivan johdon vahvistusilmoitukset.

TARKASTUSLAUSUMA

7.

Tilintarkastustuomioistuin on tarkastanut Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen (SEUT) 287 artiklan mukaisesti

a)

yhteisyrityksen tilinpäätöksen, joka sisältää tilinpäätöslaskelmat (5) ja selvityksen talousarvion toteuttamisesta (6)31. joulukuuta 2013 päättyneeltä varainhoitovuodelta, ja

b)

tilien perustana olevien toimien laillisuuden ja asianmukaisuuden.

Toimivan johdon velvollisuus

8.

Toimiva johto vastaa komission asetuksen (EY, Euratom) N:o 2343/2002 (7) 33 ja 43 artiklan mukaisesti yhteisyrityksen tilinpäätöksen laatimisesta ja sen oikein esittämisestä sekä tilien perustana olevien toimien laillisuudesta ja asianmukaisuudesta.

a)

Yhteisyrityksen tilinpäätöksen laatimista koskeviin toimivan johdon velvollisuuksiin kuuluu suunnitella, ottaa käyttöön ja ylläpitää sisäisen valvonnan järjestelmä, jonka pohjalta on mahdollista laatia ja esittää oikein tilinpäätös, jossa ei ole petoksesta tai virheestä johtuvaa olennaista virheellisyyttä, valita asianmukaiset tilinpäätöksen laatimisperiaatteet ja soveltaa niitä komission tilinpitäjän (8) vahvistamien kirjanpitosääntöjen mukaisesti sekä laatia kirjanpidolliset arviot, jotka ovat kyseisissä olosuhteissa kohtuulliset. Johtaja vahvistaa yhteisyrityksen tilinpäätöksen sen jälkeen, kun yhteisyrityksen tilinpitäjä on laatinut tilinpäätöksen kaiken käytettävissä olevan tiedon pohjalta ja liittänyt tilinpäätökseen laatimansa ilmoituksen, jossa hän toteaa muun muassa saaneensa kohtuullisen varmuuden siitä, että tilinpäätös antaa kaikilta olennaisilta osiltaan oikean ja riittävän kuvan yhteisyrityksen taloudellisesta asemasta.

b)

Tilien perustana olevien toimien laillisuutta ja asianmukaisuutta sekä varainhoidon moitteettomuuden periaatteen noudattamista koskeviin toimivan johdon velvollisuuksiin kuuluu suunnitella, ottaa käyttöön ja ylläpitää vaikuttava ja tehokas sisäisen valvonnan järjestelmä, joka sisältää riittävän valvonnan ja tarkoituksenmukaiset toimenpiteet sääntöjenvastaisuuksien ja petosten estämiseksi sekä oikeudelliset toimet, joiden avulla tarvittaessa peritään takaisin aiheettomasti maksetut tai käytetyt varat.

Tarkastajan velvollisuus

9.

Tilintarkastustuomioistuimen vastuulla on antaa tarkastuksensa perusteella tarkastuslausuma Euroopan parlamentille ja neuvostolle (9) tilinpäätöksen luotettavuudesta sekä tilien perustana olevien toimien laillisuudesta ja asianmukaisuudesta. Tilintarkastustuomioistuin toimittaa tarkastuksensa kansainvälisten tilinpäätösstandardien ja eettisten ohjeiden (IFAC) sekä ylimpien tarkastuselinten kansainvälisten standardien (INTOSAI) mukaisesti. Kyseisissä standardeissa edellytetään, että tilintarkastustuomioistuin suunnittelee ja toimittaa tarkastuksen siten, että sen avulla saadaan kohtuullinen varmuus siitä, onko yhteisyrityksen tilinpäätöksessä olennaisia virheellisyyksiä ja ovatko tilien perustana olevat toimet lailliset ja asianmukaiset.

10.

Tarkastuksessa suoritetaan toimenpiteitä, joiden avulla hankitaan tarkastusevidenssiä tilinpäätökseen sisältyvistä luvuista ja siinä esitettävistä muista tiedoista sekä tilien perustana olevien toimien laillisuudesta ja asianmukaisuudesta. Toimenpiteiden valinta perustuu tarkastajan harkintaan ja arvioon siitä, kuinka suuri on riski, että petoksista tai virheistä johtuen tilinpäätökseen sisältyy olennaisia virheellisyyksiä tai tilien perustana olevien toimien kohdalla on jätetty olennaisella tavalla noudattamatta Euroopan unionin lainsäädännön vaatimuksia. Näitä riskejä arvioidessaan tarkastaja arvioi sisäisiä kontrolleja, jotka ovat relevantteja tilinpäätöksen laatimisen ja sen oikein esittämisen kannalta, sekä valvontajärjestelmiä, joiden avulla on tarkoitus varmistaa tilien perustana olevien toimien laillisuus ja asianmukaisuus. Tämän pohjalta tarkastaja suunnittelee olosuhteisiin nähden tarkoituksenmukaiset tarkastustoimenpiteet. Tarkastukseen kuuluu myös sovellettujen tilinpäätösperiaatteiden asianmukaisuuden ja esitettyjen kirjanpidollisten arvioiden kohtuullisuuden sekä tilinpäätöksen yleisen esittämistavan arvioiminen.

11.

Tilintarkastustuomioistuin katsoo, että se on saanut tarpeellisen määrän tarkoitukseen soveltuvaa tarkastusevidenssiä tarkastuslausumansa perustaksi.

Lausunto tilien luotettavuudesta

12.

Tilintarkastustuomioistuin katsoo, että yhteisyrityksen taloudellinen asema 31 päivänä joulukuuta 2013 sekä sen toimien tulokset ja rahavirrat mainittuna päivänä päättyneeltä varainhoitovuodelta on esitetty tilinpäätöksessä kaikilta olennaisilta osiltaan oikein yhteisyrityksen varainhoitoa koskevien säännösten ja komission tilinpitäjän vahvistamien kirjanpitosääntöjen mukaisesti.

Lausunto tilien perustana olevien toimien laillisuudesta ja asianmukaisuudesta

13.

Tilintarkastustuomioistuin katsoo, että 31 päivänä joulukuuta 2013 päättyneeltä vuodelta annetun tilinpäätöksen perustana olevat toimet ovat kaikilta olennaisilta osiltaan lailliset ja asianmukaiset.

14.

Jäljempänä esitettävät huomautukset eivät aseta tilintarkastustuomioistuimen lausuntoja kyseenalaiseksi.

HUOMAUTUKSET TALOUSARVIO- JA VARAINHALLINNOSTA

Talousarvion toteuttaminen

15.

Hallintoneuvoston hyväksymään vuoden 2013 lopulliseen talousarvioon sisältyi 74,5 miljoonaa euroa maksusitoumusmäärärahoja ja 59,7 miljoonaa euroa maksumäärärahoja. Maksusitoumusmäärärahojen käyttöaste oli 98,9 prosenttia ja maksumäärärahojen käyttöaste 56,7 prosenttia. Maksumäärärahojen käyttöaste johtuu siitä, että kolmen hankkeen rahoitusta lykättiin.

Ehdotuspyyntömenettelyt

16.

Yhteisyrityksen ohjelmaan sisältyi 31. joulukuuta 2013 yhteensä 130 avustussopimusta, jotka liittyivät viiteen vuotuiseen ehdotuspyyntöön (2008–2012); ehdotuspyynnön 2013-1 perusteella ennakoitiin tehtävän 21 uutta avustussopimusta, jotka ovat parhaillaan neuvoteltavana. Viimeisen ehdotuspyynnön 2013-2 seurauksena arvioitiin tehtävän 5–10 uutta sopimusta.

17.

Vuosina 2008, 2009, 2010, 2011 ja 2012 järjestettyjen ehdotuspyyntömenettelyjen seurauksena tehtiin yhteensä 365 miljoonan euron avustussopimukset, joiden osuus on 81 prosenttia tutkimustoimiin osoitettavan EU:n rahoitusosuuden enimmäismäärästä (452,5 miljoonaa euroa). Jäljelle jäävä 19 prosenttia osoitettiin ehdotuspyyntöihin 2013-1 (64,5 miljoonaa euroa) ja 2013-2 (23 miljoonaa euroa). Näin varmistettiin, että EU:n rahoitusosuuden enimmäismäärä käytetään kokonaisuudessaan.

MUUT KYSYMYKSET

Oikeusperusta

18.

Unionin yleiseen talousarvioon sovellettava uusi varainhoitoasetus hyväksyttiin 25 päivänä lokakuuta 2012 ja se tuli voimaan 1. tammikuuta 2013 (10). Uuden varainhoitoasetuksen (11) 209 artiklassa tarkoitettuja julkisen ja yksityisen sektorin kumppanuuteen perustuvia elimiä koskeva varainhoidon malliasetus tuli kuitenkin voimaan vasta 8. helmikuuta 2014. Yhteisyrityksen varainhoitoa koskevat säännökset muutettiin näiden muutosten mukaisiksi 30. kesäkuuta 2014.

Sisäisen tarkastuksen toiminto ja komission sisäisen tarkastuksen osasto

19.

Sisäisen tarkastuksen osaston ja sisäisen tarkastuksen yksikön yhteistyritystä varten vuosille 2011–2013 laatiman koordinoidun strategisen tarkastussuunnitelman mukaisesti yhteisyrityksen sisäisen tarkastuksen yksikkö suoritti yhden tarkastuksen, joka koski vuoden 2013 avustusten hallinnointia ja neuvottelua, sopimuksentekoa ja ennakkorahoitusta, ja antoi muita tarkastusvarmuuteen liittyviä palveluja ja konsultointipalveluja (12). Avustusten hallinnointia koskevassa loppukertomuksessa todettiin, että avustuksen myöntämisaikaa ja neuvotteluihin kuluvaa aikaa on tarpeen lyhentää ja että taloudellisia toimintaedellytyksiä koskevaa yhteisyrityksen menettelyä on syytä selventää joiltakin osin.

20.

Komission sisäisen tarkastuksen osasto teki polttokenno- ja vetyteknologian alan yhteisyrityksestä ja ARTEMIS-, Clean Sky-, Eniac- ja IMI-yhteisyrityksistä tietoteknisen riskienarvioinnin, joka koski (13) yhteisiä tietotekniikan infrastruktuureja.

Seuranta ja raportointi tutkimustuloksista

21.

Seitsemättä puiteohjelmaa koskevassa päätöksessä (14) määrätään seuranta- ja raportointijärjestelmästä, joka kattaa tutkimustulosten suojan, levityksen ja siirron.

22.

Yhteisyritys lisäsi vuonna 2013 omia valmiuksiaan seurata hankkeidensa tutkimustuloksia ja raportoida niistä sekä arvioida ohjelmaansa liittyviä saavutuksia. Se palkkasi tätä varten osaamisen hallinnasta ja osaamispolitiikasta vastaavan toimihenkilön. Se otti myös käyttöön hiljattain kehitetyn tietoteknisen välineen (TEMONAS, TEchnology MONitoring and ASsessment), jolla analysoidaan päätökseensaatujen hankkeiden tuloksia ja laaditaan niistä yhteenvetoja. Lisäksi yhteisyritys raportoi verkkosivustollaan päätökseensaatujen hankkeiden tuloksena saaduista ensimmäisistä julkisista suoritteista).

23.

Yhteisyritys selvittää myös mahdollisuuksia käyttää komission tietotekniikkajärjestelmää edellä mainittuun seurantaan; lisäksi se tutkii mahdollisuutta kehittää tulosraportointiaan vuoden 2012 edistystä koskevaan komission kertomukseen sisältyvien yhteisyritysten toimintaa koskevien kommenttien suuntaisesti (15).

Eturistiriidat

24.

Yhteisyritys on toteuttanut erityisiä toimenpiteitä estääkseen eturistiriidat kolmen keskeisen sidosryhmänsä osalta: hallintoneuvoston jäsenet, asiantuntijat ja henkilöstö.

25.

Toimenpiteitä dokumentoidaan parhaillaan perusteelliseksi kirjalliseksi menettelyksi, joka on määrä vahvistaa vuoden 2014 loppupuoliskon aikana. Siinä määritellään selkeästi, mitkä tilanteet olisi katsottava eturistiriidoiksi. Asianomainen tietokanta päivitetään säännöllisesti, jotta se sisältäisi kaikki eturistiriitoihin liittyvät tiedot sekä menettelyt eturistiriitojen hallinnoimiseksi.

Komission toteuttama toinen väliarviointi  (16)

26.

Komissio teki yhteisyritystä koskevan toisen väliarviointinsa marraskuun 2012 ja toukokuun 2013 välisenä aikana. Kertomuksessa esitettiin yhteistyritykselle useita suosituksia. Näitä suosituksia olivat muun muassa seuraavat: toimiin olisi osoitettava enemmän resursseja jakamalla hallinnollisia toimintoja muiden yhteisyritysten kanssa ja/tai palauttamalla niitä komission yksiköihin; tutkimusstrategiassa olisi yhteisyrityksen toimien jatkamiseksi Horizon 2020 -ohjelman yhteydessä keskityttävä tarkemmin kolmeen keskeiseen periaatteeseen (yhdenmukaistaminen EU:n politiikkojen kanssa; alueet, joilla EU:lla on tai se voi saavuttaa johtavan aseman; mukautuminen alan muuttuviin tarpeisiin); lisäksi olisi parannettava muutosvalmiuksia.

Tilintarkastustuomioistuimen IV jaosto on tilintarkastustuomioistuimen jäsenen Milan Martin CVIKLin johdolla hyväksynyt tämän kertomuksen Luxemburgissa 21. lokakuuta 2014 pitämässään kokouksessa.

Tilintarkastustuomioistuimen puolesta

Vítor Manuel da SILVA CALDEIRA

presidentti


(1)  Neuvoston asetus (EY) N:o 521/2008, annettu 30 päivänä toukokuuta 2008, polttokenno- ja vetyteknologian alalla toimivan yhteisyrityksen perustamisesta (EUVL L 153, 12.6.2008, s. 1), jota on muutettu 14 päivänä marraskuuta 2011 annetulla neuvoston asetuksella (EU) N:o 1183/2011 (EUVL L 302, 19.11.2011, s. 3).

(2)  Seitsemäs tutkimuksen puiteohjelma hyväksyttiin Euroopan yhteisön seitsemännestä tutkimuksen, teknologian kehittämisen ja demonstroinnin puiteohjelmasta (2007–2013) 18 päivänä joulukuuta 2006 tehdyllä Euroopan parlamentin ja neuvoston päätöksellä N:o 1982/2006/EY (EUVL L 412, 30.12.2006, s. 1). Puiteohjelma kokoaa yhteen kaikki tutkimukseen liittyvät EU-aloitteet ja sillä on olennainen merkitys kasvun, kilpailukyvyn ja työllisyyden tavoitteiden saavuttamisessa. Ohjelma on myös eurooppalaisen tutkimusalueen keskeinen osatekijä.

(3)  Liitteessä esitetään tiedotustarkoituksessa yhteenveto yhteisyrityksen vastuualueista, toiminnasta ja resursseista.

(4)  Asetuksen (EY) N:o 521/2008 liitteessä olevan 12 artiklan 3 kohdan mukaan ”polttokenno- ja vety-yhteisyrityksen operatiiviset menot katetaan unionin rahoitusosuudella ja toimintaan osallistuvien oikeushenkilöiden luontaissuorituksilla”.

(5)  Sisältävät taseen, tuloslaskelman, rahavirtalaskelman, nettovarallisuuden muutoksia koskevan laskelman sekä yhteenvedon keskeisistä tilinpäätöksen laatimisperiaatteista ja muut liitetiedot.

(6)  Selvitys talousarvion toteuttamisesta sisältää yhteenvedon budjettiperiaatteista ja muut liitetiedot.

(7)  EYVL L 357, 31.12.2002, s. 72.

(8)  Komission tilinpitäjän vahvistamat kirjanpitosäännöt perustuvat kansainvälisen tilintarkastajaliiton (International Federation of Accountants, IFAC) antamiin kansainvälisiin julkisen sektorin tilinpäätösstandardeihin (International Public Sector Accounting Standards, IPSAS) tai, silloin kuin se on relevanttia, kansainvälisen tilinpäätösstandardeja käsittelevän elimen (International Accounting Standards Board, IASB) antamiin kansainvälisiin IAS/IFRS-tilinpäätösstandardeihin (International Accounting Standards/International Financial Reporting Standards).

(9)  Neuvoston asetus (EY, Euratom) N:o 1605/2002 (EYVL L 248, 16.9.2002, s. 1), 185 artiklan 2 kohta.

(10)  Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EU, Euratom) N:o 966/2012, annettu 25 päivänä lokakuuta 2012, unionin yleiseen talousarvioon sovellettavista varainhoitosäännöistä ja neuvoston asetuksen (EY, Euratom) N:o 1605/2002 kumoamisesta (EUVL L 298, 26.10.2012, s. 1).

(11)  Komission delegoitu asetus (EU) N:o 110/2014, annettu 30 päivänä syyskuuta 2013, Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EU, Euratom) N:o 966/2012 209 artiklassa tarkoitettujen julkisen ja yksityisen sektorin kumppanuuteen perustuvien elinten varainhoidon malliasetuksesta (EUVL L 38, 7.2.2014, s. 2).

(12)  Esim. luontaissuoritusten tasoa koskeva vuotuinen arviointi, vuotuista toimintakertomusprosessia koskeva neuvonta ja osallistuminen tilintarkastusta koskeviin yhteisyrityksen viestintäkampanjoihin.

(13)  Loppuraportissa, joka annettiin 22. marraskuuta 2013, mainittiin tarve virallistaa tietotekniikan alan turvallisuusperiaatteet ja sisällyttää tietotekniikan alan palveluntarjoajien kanssa tehtäviin sopimuksiin tarkat menettelyt/kontrollit.

(14)  Päätöksen 7 artiklassa todetaan, että komissio on seurattava jatkuvasti ja järjestelmällisesti seitsemännen puiteohjelman ja sen erityisohjelmien toteuttamista ja raportoitava säännöllisesti tämän seurannan tuloksista ja levitettävä niitä.

(15)  Komission tiedonanto Euroopan parlamentille ja neuvostolle: Vuosikertomus yhteisten teknologia-aloitteiden yhteisyritysten edistyksestä vuonna 2012 ((SWD(2013) 539 lopullinen).

(16)  Yhteisyrityksen toinen väliarviointi tehtiin heinäkuussa 2013.


LIITE

Polttokenno- ja vetyteknologian alan yhteisyritys (Bryssel)

Vastuualueet ja toiminta

Perussopimuksen mukainen unionin toimivalta

(Euroopan unionin toiminnasta tehty sopimus, 187 ja 188 artikla)

Seitsemännestä puiteohjelmasta 18 päivänä joulukuuta 2006 tehdyssä Euroopan parlamentin ja neuvoston päätöksessä N:o 1982/2006/EY määrätään unionin osallistumisesta yhteisten teknologia-aloitteiden muodossa pitkällä aikavälillä toimivien julkisen ja yksityisen sektorin yhteistyökumppanuuksien perustamiseen. Kumppanuudet voitaisiin toteuttaa Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen 187 artiklassa tarkoitettuina yhteisyrityksinä.

Neuvoston asetus (EY) N:o 521/2008, annettu 30 päivänä toukokuuta 2008, polttokenno- ja vetyteknologian alalla toimivan yhteisyrityksen perustamisesta, sellaisena kuin se on muutettuna asetuksella (EU) N:o 1183/2011 (EUVL L 302, 19.11.2011, s. 3).

Yhteisyrityksen toimivaltuudet,

sellaisina kuin ne on määritelty neuvoston asetuksessa (EY) N:o 521/2008, jota on muutettu asetuksella (EU) N:o 1183/2011

Tavoitteet

Polttokenno- ja vety-yhteisyrityksen tehtävänä on myötävaikuttaa seitsemännen puiteohjelman, ja erityisesti erityisohjelman ”Yhteistyö” kuuluvien aihealueiden (energia, nanotieteet, nanoteknologia, materiaalit ja uudet tuotantoteknologiat, ympäristö (myös ilmastonmuutos) ja liikenne (myös ilmailu)) täytäntöönpanoon.

Yhteisyrityksen on erityisesti:

a)

pyrittävä saattamaan Eurooppa polttokenno- ja vetyteknologian eturintamaan koko maailmassa ja mahdollistamaan polttokenno- ja vetyteknologioiden läpimurto markkinoille, jolloin kaupalliset markkinavoimat voisivat huolehtia merkittävien yleisten hyötyjen tuottamisesta

b)

tuettava koordinoidusti tutkimus-, teknologian kehittämis- ja demonstrointihankkeita jäsenvaltioissa ja seitsemänteen puiteohjelmaan assosioituneissa maissa (jäljempänä ”assosioituneet maat”) markkinoilla epäonnistumisen torjumiseksi ja keskityttävä kehittyvien markkinoiden sovelluksiin, helpottaen siten teollisuuden pyrkimyksiä ottaa polttokenno- ja vetyteknologiat nopeasti käyttöön

c)

tuettava tutkimuksen ja teknologian kehittämisen sekä polttokenno- ja vetyteknologia-alan yhteisen teknologia-aloitteen keskeisten tavoitteiden toteuttamista, erityisesti myöntämällä avustuksia kilpailuun perustuvien ehdotuspyyntöjen perusteella

d)

pyrittävä rohkaisemaan polttokenno- ja vetyteknologiaan kohdistuvien julkisen ja yksityisen sektorin investointien lisäämiseen jäsenvaltioissa ja assosioituneissa maissa.

Hallinto

sellaisena kuin se on määritelty neuvoston asetuksessa (EY) N:o 521/2008, jota on muutettu asetuksella (EU) N:o 1183/2011

Polttokenno- ja vety-yhteisyritykseen kuuluvat seuraavat tahot:

 

1 –

Hallintoneuvosto

Hallintoneuvosto on polttokenno- ja vety-yhteisyrityksen ylin päättävä elin.

 

2 –

Pääjohtaja

Pääjohtaja vastaa yhteisyrityksen päivittäisestä johtamisesta, ja hän on yhteisyrityksen laillinen edustaja. Hän vastaa toiminnastaan hallintoneuvostolle.

 

3 –

Tieteellinen komitea

Koostuu enintään 9 jäsenestä, jotka edustavat tasapainoisesti maailmanluokan asiantuntemusta tiedeyhteisöstä, teollisuudesta ja sääntelyelimistä. Tieteellisen komitean tehtävänä on

a)

antaa neuvoja vuosittaista ja monivuotista toteutussuunnitelmaa koskevan ehdotuksen tieteellisistä painotuksista

b)

antaa neuvoja vuosittaisessa toimintakertomuksessa kuvatuista tieteellisistä saavutuksista

c)

antaa neuvoja vertaisarviointikomiteoiden kokoonpanosta.

Polttokenno- ja vety-yhteisyrityksen ulkoiset neuvoa-antavat elimet ovat:

 

4 –

Polttokenno- ja vety-yhteisyritykseen osallistuvien valtioiden edustajien ryhmä

Kullakin jäsenvaltiolla ja assosioituneella maalla on yksi edustaja polttokenno- ja vety-yhteisyritykseen osallistuvien valtioiden edustajien ryhmässä. Ryhmän tärkeimpiin tehtäviin lukeutuu lausuntojen antaminen yhteisyrityksen ohjelman edistymisestä, tavoitteiden noudattamisen valvonta sekä koordinointi kansallisten ohjelmien kanssa päällekkäisyyksien välttämistä silmällä pitäen.

 

5 –

Sidosryhmien yleiskokous

Sidosryhmien yleiskokous on yhteisyrityksen toimia koskeva keskeinen viestintäkanava. Se on avoin kaikille julkisille ja yksityisille sidosryhmille sekä jäsenvaltioiden, assosioituneiden maiden ja kolmansien maiden kansainvälisille eturyhmille. Yleiskokous järjestetään kerran vuodessa. Yleiskokouksessa on tiedotettava yhteisyrityksen toimista ja siellä otetaan vastaan kommentteja.

Yhteisyrityksen sisäinen ja ulkoinen tarkastaja ja vastuuvapauden myöntävä viranomainen:

 

6 –

Sisäinen tarkastus

Yhteisyrityksen sisäisen tarkastuksen johtaja (sisäisen tarkastuksen toiminto)

Komission sisäisen tarkastuksen osasto.

 

7 –

Ulkoinen tarkastus

Euroopan tilintarkastustuomioistuin

 

8 –

Vastuuvapauden myöntävä viranomainen

Euroopan parlamentti myöntää vastuuvapauden neuvoston suosituksesta.

Yhteisyrityksen resurssit vuonna 2013

Yhteisyrityksen tilinpäätös vuodelta 2013

Talousarvio (maksusitoumusmäärärahat)

82,5 miljoonaa euroa

Henkilöstö 31. joulukuuta 2013

Varainhoitovuoden 2013 henkilöstötaulukossa 20 tointa (18 väliaikaisen henkilöstön tointa ja 2 sopimussuhteisen henkilöstön tointa), joista 17 oli täytettynä vuoden 2013 lopussa; tehtävät jakautuivat seuraavasti: operatiivisen toiminnan tuki (12 kokoaikaista tointa) ja hallinnolliset tehtävät (5 kokoaikaista tointa).

Toiminta ja palvelut vuonna 2013

Ks. yhteisyrityksen vuotuinen toimintakertomus vuodelta 2013: http://www.fch-ju.eu/page/documents

Lähde: Polttokenno- ja vety-yhteisyrityksen toimittamat tiedot.


YHTEISYRITYKSEN VASTAUKSET

19.

Yhteisyritys on kehittänyt toimintasuunnitelman ottaakseen huomioon sisäisen tarkastuksen toiminnon suositukset avustusten hallinnoinnista ja niihin liittyvistä neuvotteluista, sopimuksenteosta ja ennakkorahoituksesta. Osa toimista toteutetaan ja loput arvioidaan uudelleen toimintasuunnitelman ajantasaistamisen yhteydessä, jotta otettaisiin huomioon uuden lainsäädännöllisen ympäristön ja erityisesti Horizon 2020 -aloitteen uusien sääntöjen vaikutukset.

20.

Yhteisyritys on kehittänyt toimintasuunnitelman ottaakseen huomioon sisäisen tarkastuksen toiminnon suositukset tietotekniikkaa koskevasta riskinarvioinnista. Nämä toimet toteutetaan vuoden 2014 loppuun mennessä.

26.

Hallintoneuvoston perustama työryhmä arvioi toimintasuunnitelman luonnosta. Työryhmä koostuu valtioiden edustajien ryhmän (SRG) jäsenistä (Euroopan komissio, NEW-IG-teollisuusryhmittymä ja N.ERGHY-tutkimusyhteisö) sekä ohjelmatoimistosta. Arvioinnin jälkeen toimintasuunnitelman luonnos esitellään seuraavassa yhteisyrityksen hallintoneuvoston kokouksessa.


Top