EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52013IR8115

Alueiden komitean lausunto aiheesta ”EU:n tulevat politiikat oikeus- ja sisäasiain alalla”

EUVL C 271, 19.8.2014, p. 30–35 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

19.8.2014   

FI

Euroopan unionin virallinen lehti

C 271/30


Alueiden komitean lausunto aiheesta ”EU:n tulevat politiikat oikeus- ja sisäasiain alalla”

2014/C 271/06

Esittelijä

Lotta Håkansson Harju (SE, PES), Järfallan kunnanvaltuuston jäsen

Viiteasiakirjat

Avoin ja turvallinen Eurooppa: suunnitelma käytäntöön

COM(2014) 154 final

EU:n oikeusasioiden toimintasuunnitelma vuoteen 2020 – Luottamuksen, liikkuvuuden ja kasvun lujittaminen unionissa

COM(2014) 144 final

I   POLIITTISET SUOSITUKSET

Yleiset suositukset

1.

Alueiden komitea suhtautuu myönteisesti komission toivomukseen vakauttaa oikeus- ja sisäasiain alan edistysaskeleet asianmukaisen täytäntöönpanon ja tehokkaan seurannan avulla. Samanaikaisesti komitea korostaa, että tällaisen vakautuksen tuloksena voi olla uusia, toissijaisuus- ja suhteellisuusperiaatteiden mukaisia lainsäädäntötoimia olemassa olevien aukkojen paikkaamiseksi ja sellaisen joustavan EU:n aikaansaamiseksi, joka pystyy vastaamaan uusiin maailmanlaajuisiin haasteisiin.

2.

Kaikilla tasoilla on ilmettävä tosiasiallisesti, että painotetaan entistä enemmän perusoikeuksia, joiden toteuttamiseen EU on sitoutunut. Euroopan unionin perusoikeuskirjan mukaisesti EU:n tulee jatkaa ja kehittää työtään tällä alalla, jotta se olisi edelleen avoin ja turvallinen alue, joka perustuu perusoikeuksien yhteiseen kunnioittamiseen.

3.

Tältä osin komitea on tyytyväinen siihen, että EU:n komissio on kehittänyt puitteet oikeusvaltioperiaatteeseen kohdistuvien järjestelmäuhkien käsittelylle jäsenvaltioissa, sillä oikeusvaltio yhdenvertaisuus lain edessä -periaatteineen on edellytys perusoikeuksien kunnioittamiselle unionissa (1).

4.

EU:n perusoikeuskirjassa tunnustetaan sekä kaikkia ihmisiä koskevat perusoikeudet että EU-kansalaisten erityisoikeudet. Jotta näistä kaikista oikeuksista tulee ihmisille todellisuutta, tarvitaan pitkäjänteistä monitasoista työskentelyä, jossa paikallis- ja alueviranomaisilla on keskeinen, aktiivinen ja tulevaisuuteen suuntautuva rooli.

5.

Alueiden komitea korostaa, että paikallisyhteisöissä luodaan perustaa osallistavalle yhteiskunnalle, jossa perusoikeuksia todella kunnioitetaan, ja näin ollen myös yhteiskunnalle, jolle on ominaista tasa-arvo, moninaisuus ja arimmassa asemassa olevien suojelu. Samanaikaisesti juuri paikallis- ja aluetasolla oikeus- ja sisäasiain alan haasteet tuntuvat kaikkein voimakkaimmin ja niiden vaikutukset yksittäisiin ihmisiin näkyvät selvimmin.

6.

Alueiden komitea kannattaa komission ehdotusta antaa täydentäviä säännöksiä, joilla helpotetaan kansalaisten elämää ja edistetään kasvua, kunhan ne vain osoittautuvat tarpeellisiksi, ovat tehokkaita ja edistävät mahdollisuuksien mukaan nykyisen sääntelykehyksen yhtenäistämistä ja yksinkertaistamista. Lainsäädännön laadun parantaminen edistää talouskasvua, sillä se helpottaa yritysten välisiä suhteita ja ihmisten jokapäiväistä elämää.

7.

Alueiden komitea suosittaa, että Euroopan komissio kohdentaa toimensa konkreettisiin ja käytännöllisiin lainsäädäntöehdotuksiin, joilla olisi etenkin taloudellisten ja sosiaalisten ongelmien syvetessä suoria myönteisiä vaikutuksia kansalaisiin ja jotka auttaisivat heitä hyvin konkreettisesti ratkaisemaan talouskriisin seurauksena usein vastaan tulevia ongelmatilanteita. Näitä vaikeuksia ilmenee erityisesti niillä heikommin kehittyneillä raja-alueilla, joilla kansalaisten taloudellinen ja yhteiskunnallinen toiminta on vaikeampaa.

8.

Jotta kaikkia ihmisten perusoikeuksia pystytään puolustamaan täysipainoisesti, tarvitaan yhteistä ja määrätietoista toimintaa ja yhteistä vastuunottoa kaikilla tasoilla. Perusoikeuksia koskeva työ täytyy nähdä pitkäjänteisenä ja jatkuvana prosessina. Tämän tavoitteen saavuttamistapaa koskeva yhteisymmärrys on ankkuroitava sekä paikallis-, alue-, valtio- että unionitasolle. On vaarana, että eri tasojen yhteistoiminnan puute saa ääriliikkeitä edustavat, rasistiset ja muukalaisvihamieliset voimat esiin ja haittaa koko EU:n myönteistä kehitystä.

9.

Alueiden komitea painottaa paikallis- ja alueviranomaistahojen keskeistä roolia oikeus- ja sisäasioiden politiikanaloilla. Niillä on ratkaisevan tärkeä vastuu nykyisen kansallisen ja EU:n lainsäädännön useiden alojen täytäntöönpanossa. Ne kehittävät ja kokeilevat uusia poliittisia ratkaisuja. Ne tukevat ihmisiä heidän käyttäessään perusoikeuksiaan ja keräävät tietoa ja kokemuksia, joita tarvitaan näiden alojen edelleenkehittämiseen. Paikallis- ja alueviranomaisilla on sen vuoksi hyvät mahdollisuudet vaikuttaa politiikanalojen kehittämiseen suunnittelusta ja täytäntöönpanosta aina seurantaan ja arviointiin.

10.

Paikallis- ja alueviranomaiset ovat näin ollen aivan välttämättömiä osapuolia oikeus- ja sisäasiain alan kysymysten määrittelyssä ja toteuttamisessa. Alueiden komitea kehottaa sen vuoksi komissiota, parlamenttia ja neuvostoa tunnustamaan nimenomaisesti kunnat ja alueet täysimittaisiksi kumppaneiksi näillä politiikanaloilla ja antamaan niille mahdollisuuksia kantaa oma osuutensa vastuusta.

11.

Oikeus- ja sisäasiain alan politiikka tulee koordinoida EU:n muiden politiikkojen kanssa. Alueiden komitea tähdentää tarvetta tehostaa yhtäältä oikeus- ja sisäasioita koskevien kysymysten ja toisaalta EU:n talous- ja sosiaalipolitiikan ja muiden politiikkojen koordinointia, jotta voidaan parantaa oikeuksien kunnioittamista kaikilla aloilla sekä niiden välistä yhtenäisyyttä. Politiikat oikeus- ja sisäasiain alalla tulee koordinoida unionin rakenne- ja investointirahastojen harjoittaman talous- ja sosiaalipolitiikan kanssa erityisesti heikommin kehittyneillä alueilla ja etenkin koulutuksen ja työllisyyden aloilla. Lisäksi alueiden komitea yhtyy komission käsitykseen, jonka mukaan oikeus- ja sisäasiain alan politiikat tulee yhdentää EU:n yleiseen ulkopolitiikkaan siten, että mahdollistetaan vuoropuhelun ja yhteistyön vahvistaminen unionin ulkopuolisten maiden kanssa sekä synergia EU:n muiden politiikanalojen kanssa (2).

Oikeuksien Euroopan vahvistaminen

12.

Kaikkien hallintotasojen viranomaisten on osallistuttava aktiivisesti kaikkien ihmisten perusoikeuksien ja -vapauksien suojeluun ja edistämiseen. Koska paikallis- ja alueviranomaistahot ovat kansalaisia lähellä, niillä on muita suurempi vastuu parantaa tietoisuutta perusoikeuksista.

13.

Alueiden komitea tähdentää, että kaikilla ihmisillä on perusoikeuksia ja -vapauksia riippumatta sukupuolesta, rodusta, ihonväristä, etnisestä tai yhteiskunnallisesta alkuperästä, geneettisistä ominaisuuksista, kielestä, uskonnosta tai vakaumuksesta, poliittisista tai muista mielipiteistä, kansalliseen vähemmistöön kuulumisesta, varallisuudesta, syntyperästä, vammaisuudesta, iästä tai sukupuolisesta suuntautumisesta sekä että ns. arassa asemassa olevat ryhmät, kuten lapset, ilman asianmukaisia matkustusasiakirjoja tulevat maahanmuuttajat ja turvapaikanhakijat, täytyy ottaa aina huomioon erityisesti suunnittelussa, täytäntöönpanossa, seurannassa ja arvioinnissa.

14.

Strateginen viestintä kaikkien tasojen vastuusta kunnioittaa, suojella, toteuttaa ja edistää perusoikeuksia, yhteisten kansainvälisten sitoumusten noudattamisesta sekä turvapaikanhakijoiden ja pakolaisten vastaanottamisen pitkän aikavälin hyödyistä on keskeisen tärkeää ääriliikkeiden voimistumisen sekä lisääntyvän rasismin ja muukalaisvihamielisyyden torjumiseksi monissa EU:n jäsenvaltioissa.

15.

On keskeisen tärkeää tietää, miten perusoikeudet muutetaan käytännön toiminnaksi, jotta voidaan luoda eurooppalainen oikeusalue, missä kunnioitetaan ja edistetään perusoikeuksia, moninaisuutta ja yhteistyötä. Sen vuoksi alueiden komitea on tyytyväinen internet-oppaaseen, jonka EU:n perusoikeusvirasto on kehittänyt paikallis-, alue- ja valtiotason virkamiesten avuksi parantamaan käytännönläheisesti perusoikeuksien suojelu- ja edistämistyötä monitasoisen yhteistoiminnan avulla (3). Alueiden komitea kehottaa komissiota antamaan lisäresursseja tämän tyyppisten käytännön apuvälineiden kehittämiseen, ajantasaistamiseen ja viemiseen virkamiesten ja vaaleilla luottamustoimeen valittujen tueksi eri tasoilla.

16.

Koska paikallis- ja alueviranomaisilla on keskeinen rooli sekä paljon kapasiteettia ja kokemusta, komitea korostaa, että tarvitaan foorumia, joka mahdollistaa tietojen ja parhaiden toimintatapojen vaihdannan paikallis- ja alueviranomaisten, kansalaisyhteiskunnan toimijoiden ja muiden hallintotasojen (valtio-, unioni- ja kansainvälinen taso) välillä. Alueiden komitea kannustaa EU:ta helpottamaan tätä kohdennettujen toimien tai ohjelmien avulla.

17.

EU:n perusoikeuskirjan täytäntöönpanoa paikallis- ja aluetasolla tulee tarkastella peruskirjan täytäntöönpanoa koskevien vuosikertomusten yhteydessä. Näin yksilöidään alat, missä paikallis- ja alueviranomaisten ehkä on syytä tehostaa ponnistuksiaan ja lisätä eri tasojen välistä viestintää.

18.

Perusoikeudet eivät kuulu vain oikeus- ja sisäasioiden vaan lähes kaikkien pääosastojen alaan. Niiden roolin ja horisontaalisen luonteen vahvistamiseksi oikeus- ja sisäasioista vastaavien komission jäsenten tulisi komitean mielestä koordinoida perusoikeusasioita kaikkien Euroopan komission pääosastojen kanssa.

19.

Koordinoinnin avulla tulisi sovittaa yhteen pääosastojen toimivaltuuksia, jotta voidaan välttää tavoitteiden ristiriitaisuus, valvoa perusoikeuksien toteuttamista, tehdä oikeus- ja sukupuolianalyysejä, saada asiatietoa, kannustaa jäsenvaltioita ratifioimaan ja panemaan täytäntöön keskeisiä kansainvälisiä ja alueellisia oikeudellisia välineitä, konsultoida eri sidosryhmiä sekä huolehtia siitä, että käytetään oikeanlaista terminologiaa ja viestintää. Koordinointia tulee kehittää tiiviissä yhteistyössä EU:n perusoikeusviraston kanssa.

20.

Perusoikeuksien edistämistoimintaa voidaan helpottaa huomattavasti, jos perusoikeuskirjassa taattuja oikeuksia toteutetaan myös suoraan jäsenvaltioissa.

21.

Tulee parantaa tietoisuutta erityisistä oikeuksista, joita EU:n kansalaisilla on muissa EU-maissa. Henkilöiden vapaata liikkuvuutta koskevan direktiivin soveltaminen on keskeisen tärkeää, jotta EU:n kansalaisille ja heidän perheilleen voidaan taata oikeus liikkua vapaasti jäsenvaltiosta toiseen ja asettua niihin.

22.

Alueiden komitean mielestä henkilöiden liikkumisvapautta voidaan selventää entisestään. EU:n kansalaisilla on, kuten komissio toteaa, usein eri käytännön ja oikeudellisia ongelmia, kun he yrittävät käyttää heille kotimaassaan kuuluvia oikeuksia toisessa EU-maassa (4). Samanaikaisesti tulee vastata tehokkaammin liikkumisvapauden yksittäisissä kunnissa ja/tai yksittäisillä alueilla luomiin haasteisiin. Myös tässä yhteydessä voidaan hyödyntää kohdennettuja toimia tai ohjelmia.

Oikeuksiin perustuva ja solidaarinen Eurooppa maahanmuutto- ja turvapaikka-asioissa

23.

Alueiden komitea korostaa, että EU:n tulee vahvistaa sellaisen eurooppalaisen turvapaikka- ja maahanmuuttopolitiikan täytäntöönpanoa, joka perustuu perusoikeuksiin, solidaarisuuteen, keskinäiseen luottamukseen sekä jäsenvaltioiden ja paikallis- ja alueviranomaistahojen väliseen vastuunjakoon.

24.

EU:sta täytyy tulla turvapaikka niille, jotka pakenevat vainoa tai tarvitsevat suojaa. Ei tule koskaan sallia, että tarve toteuttaa maahanmuuttajien kontrolloitu vastaanotto ja suojella rajoja menisi kansainvälisen suojelun pyytämisoikeuden edelle. Alueiden komitea muistuttaa sen vuoksi, että maa- ja merialueiden valvonnan ei tule johtaa ihmishenkien pelastamisen ja ihmisoikeuksien kunnioittamisen perusvelvoitteista tinkimiseen.

25.

Komitea katsoo, että paikallisten, alueellisten, valtiotason ja unionin viranomaisten sujuva yhteistoiminta ja luottamus resurssi- ja vastuunjaossa on kestävällä pohjalla olevan ja yhdenvertaisen turvapaikanhakijoiden ja pakolaisten vastaanoton ehdoton edellytys. Tällaista yhteistoimintaa ei nykyään ole tietyillä ratkaisevan tärkeillä aloilla ollenkaan, mikä on vastasaapuneiden kotoutumisen vakava este ja uhkaa myös lisätä muukalaisvihamielisyyttä. Samanlaista tehokasta yhteistyötä tarvitaan pohjimmiltaan myös silloin, kun on kyse muiden maahanmuuttajien vastaanotosta.

26.

Alueiden komitea kehottaa kaikkia EU:n hallintotasoja jakamaan vastuuta pakolaisten vastaanoton ja kotouttamisen alalla ja lisäämään alueiden välistä yhteistyötä, koordinointia ja solidaarisuutta kehittämällä vastaanottomekanismin jäsenvaltioiden, alueiden ja kuntien välillä siten, että otetaan huomioon rakenteelliset rajoitukset, resurssit ja muut keskeiset seikat. Kukin valtio vastaa nykyään turvapaikka- ja pakolaispolitiikastaan, ja sillä on myös taloudellinen vastuu vastaanottamisesta. Vastaanottaminen jakautuu kuitenkin epätasaisesti sekä valtioiden välillä että sisällä, ja monet paikallis- ja alueyhteisöt ottavat kantaakseen suuremman vastuun kuin muut vastaanottamalla ison osan uusista tulokkaista. Alueiden komitea muistuttaa, että Euroopan unionin on kiinnitettävä huomiota sen eteläisten alueiden kohtaamiin erityisvaikeuksiin: ne ovat milloin tahansa sisääntuloväylä maahanmuuttajille, joille on tarjottava erilaisia etuuksia ja palveluja, jotka monissa tapauksissa ylittävät yksittäisten alueiden mahdollisuudet. Sen vuoksi tulisi ottaa käyttöön erityinen rahoitusväline, joka suunnattaisiin ensisijaisesti maahanmuuttajia vastaanottaville alueille ja kauttakulkualueille.

27.

Alueiden komitea panee huolestuneena merkille, ettei lapsen oikeuksia koskevaa YK:n yleissopimusta eikä ilman huoltajaa olevia alaikäisiä koskevaa toimintasuunnitelmaa (2010–2014) aina noudateta kaikissa EU:n jäsenvaltioissa vastaanotettaessa ilman huoltajaa saapuvia alaikäisiä sekä maahan muuttavia, pakolaisasemaa ja turvapaikkaa hakevia lapsia. Komitea korostaa kuntien ja alueiden keskinäisen tuen merkitystä, jotta ne voivat omalta osaltaan kantaa vastuun yleissopimuksen mainittujen määräysten noudattamisesta sekä poikien että tyttöjen osalta. Komitea muistuttaa komissiolle, että toimintasuunnitelman voimassaolo päättyy vuonna 2014, minkä vuoksi komitea ehdottaa toimien käynnistämistä sen uudistamiseksi.

28.

Toistaiseksi Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen 80 artiklaa ei ole sovellettu sellaisten toimien toteuttamiseksi, joilla edistettäisiin solidaarisuutta ja oikeudenmukaista vastuunjakoa liikkuvuuden alalla. Pakolaisuutta ja uudelleensijoittumista koskevat sitoumukset ovat olleet täysin vapaaehtoisia, ja eräissä tapauksissa kaupungit ovat ottaneet ohjat näiden sitoumusten käytännön toteuttamisessa.

29.

Turvapaikanhakijoiden ja pakolaisten epätasainen jakautuminen valtioittain, alueittain ja alueiden sisällä sekä pula mm. työpaikoista ja asunnoista ovat suuria haasteita paikallis- ja alueviranomaisille. Niitä ovat myös ennakoinnin puute ja se, ettei kyseisillä tahoilla ole mahdollisuutta suunnitella vastaanottoa hyvissä ajoin. Tilapäisillä ratkaisuilla on usein kielteisiä sosiaalisia vaikutuksia, mikä puolestaan vaikuttaa mahdollisuuksiin hankkia käyttöön kotoutumisprosessin käynnistämiseen tarvittavat keinot.

30.

Alueiden komitean mielestä on aika selvittää tarkemmin, mitä vastuunjako ja solidaarisuus turvapaikka-asioissa voi tarkoittaa. On selvää, että eri valtioilla, alueilla ja kunnilla on niiden omista erityisistä edellytyksistä ja toiveista lähtien eri käsityksiä siitä, mitä tulee pitää kohtuullisena vastuunjakona ja solidaarisuutena. Nämä käsitykset riippuvat monesta seikasta, mm. suoraan saapuvien turvapaikanhakijoiden määrästä, meneillään olevien turvapaikkahakemusten määrästä, taloudellisesta tilanteesta, asuntopulasta, aiemmin vastaanotettujen turvapaikanhakijoiden määrästä ja väestötiheydestä. Tämä koskee myös lyhyen ja pitkän aikavälin perspektiivejä.

31.

Alueiden komitea korostaa tarvetta jakaa parhaita toimintatapoja paikallis- ja alueviranomaisten ja jäsenvaltioiden kesken turvapaikanhakijoiden ja pakolaisten hakemusten käsittelystä, kotouttamispolitiikoista ja luvattoman maahanmuuton ennaltaehkäisystä. Komitea huomauttaa, että tämä voisi mahdollistaa alhaalta ylöspäin suuntautuvan tavan puuttua jäsenvaltioiden ja alueiden välisiin eroihin niissä olosuhteissa, joissa turvapaikanhakijoita, pakolaisia tai luvattomia maahanmuuttajia otetaan vastaan heti heidän saapuessaan, sekä hakemusten ja tapausten käsittelyn tehokkuudessa ja nopeudessa. Komitea huomauttaa, että pieniltä kunnilta puuttuu resursseja käsitellä suuria maahanmuuttajavirtoja, ja korostaa tässä yhteydessä kuntien välisen solidaarisuuden merkitystä. Komitea kehottaa vahvistamaan Frontexia jäsenvaltioiden rajaviranomaisten välisen yhteistyön tehostamiseksi, vahvistamiseksi ja sujuvoittamiseksi sekä maahanmuuttajien ja EU:n ulkorajojen suojelemiseksi.

32.

Jotta vastuunjakoa koskevat keskustelut voivat edistyä, alueiden komitea ehdottaa sen tutkimista, miten eri jäsenvaltiot, alueet ja kunnat määrittelevät vastuunjaon ja solidaarisuuden sekä mitä vaikutuksia eri määritelmillä olisi eri näkymissä. Tutkimuksessa tulee myös analysoida, miten turvapaikanhakijoiden ja pakolaisten tasaisemmasta jakautumisesta kuntien, alueiden ja valtioiden välillä voi tulla totta EU:ssa.

33.

Lisäksi on tärkeää, että EU onnistuu ottamaan vaarin voimavarasta, jota uudet tulokkaat edustavat. Onnistunut kotouttamistyö, jonka avulla hallinnoidaan moninaisuutta paikallis- ja aluetasolla, edistää kasvua, lisää oppimis- ja yrittäjyysmahdollisuuksia, auttaa täyttämään tulevaisuuden työvoimatarvetta sekä edistää hyvinvoinnin tulevan rahoituksen onnistumista. Jotta tämä politiikka tuottaisi myönteisiä tuloksia, on ehdottoman välttämätöntä investoida maahanmuuttajien koulutukseen ja työpaikkoihin, jotta he voivat integroitua EU:n työmarkkinoille. Lisäksi tulee investoida kulttuurista monimuotoisuutta koskevaan koulutukseen ja monimuotoisuuden hallinnointiin, jotta onnistutaan muuttamaan suuren yleisön asenteita ja parantamaan sosiaalisia suhteita.

34.

Alueiden komitea korostaa tarvetta omaksua EU:n laajuinen lähestymistapa petosten ja väärinkäytösten torjumiseksi.

35.

Monien jäsenvaltioiden alhainen syntyvyys ja tuleva sukupolvenvaihdos edellyttävät tulevaisuudessa työikäisten asukkaiden määrän lisäämistä. Turvapaikanhakijoiden ja pakolaisten vastaanotto ei näin ollen tarkoita vain haasteita vaan myös suuria mahdollisuuksia EU:n jäsenvaltioille. EU:n täytyy yksinkertaisesti löytää uskottavia vastauksia unionin demografisiin haasteisiin.

36.

Laillista maahanmuuttoa koskevan lainsäädännön antamisessa on edistytty rajallisesti. Sen vuoksi EU:n maahanmuuttojärjestelmä on erittäin epätäydellinen. Komitea on näin ollen tyytyväinen siihen, että maahanmuuttokysymyksissä priorisoidaan kattavaa strategiaa ja että annetaan suuri painoarvo tasapainoisen ja aidon kumppanuuden edistämiselle lähtö- ja kauttakulkumaiden kanssa tarkasteltaessa maahanmuuttajien vastaanoton järjestämistä oikeuksia kunnioittavalla ja organisoidulla tavalla.

37.

Alueiden komitea katsoo, että järjestäytynyttä rikollisuutta on torjuttava myös paikallistasolla yhteiskunnallisten ja koulutusaloitteiden avulla: osoittamalla erityisesti sellaisten alueiden asukkaille, joita järjestäytynyt rikollisuus pitää vallassaan, että avoimuuteen, osallistumiseen ja demokratiaan pohjautuva toisenlainen kehitysmalli on mahdollinen, sekä tarjoamalla koulutuksellista tukea etenkin laittomaan toimintaan ajautumassa oleville nuorille ja takavarikoimalla järjestäytyneestä rikollisuudesta saatu rikoshyöty ja käyttämällä se sosiaalisiin hankkeisiin sekä paikallisten toimijoiden ja kansalaisyhteiskunnan hyväksi. EU-, jäsenvaltio- ja aluetason viranomaisilla on ratkaiseva vastuu tehdä yhteistyötä tällaisten aloitteiden yhteydessä.

38.

Alueiden komitea yhtyy komission käsitykseen, jonka mukaan hyvin toteutettuun maahanmuuttopolitiikkaan sisältyy toimia laittoman maahanmuuton vähentämiseksi (5). Samanaikaisesti on välttämätöntä, että luvatonta maahanmuuttoa ja luvattomien maahanmuuttajien avustamista ei kriminalisoida ja että kiinnitetään huomiota mahdollisiin ihmiskaupan uhreihin. Paikallis- ja alueviranomaistahojen täytyy tulla toimeen todellisen tilanteensa kanssa, minkä tulee tarkoittaa muun muassa palvelujen tarjoamista luvattomille maahantulijoille.

39.

Paikallis- ja alueviranomaisten edustajille tulee antaa mahdollisuuksia kehittää rakenteita, joiden avulla ne voivat vaihtaa tietoja ja jakaa kokemuksia hyvistä käytänteistä työllisyyden koulutuksen ja sosiaalisen osallisuuden aloilla, jotta paikallinen ulottuvuus saadaan entistä näkyvämmäksi kotouttamispolitiikassa. Tiedonvaihtofoorumi on edellytyksenä sille, että unionissa voidaan saada aikaan dynaaminen kotouttamispolitiikka, joka takaa maahanmuuttajien oikeudet. Aikanaan tällainen foorumi vähentäisi jäsenvaltioiden välisiä eroja myös kotouttamisen alalla.

Turvallinen Eurooppa

40.

Asukkaiden turvallisuuteen vaikuttavien ja perusoikeuksia rikkovien ongelmien, kuten järjestäytyneen rikollisuuden ja erityisesti ihmiskaupan, huumekaupan tai alaikäisten seksuaalisen hyväksikäytön torjunnassa ennaltaehkäisyllä on yhtä suuri merkitys kuin syytetutkinnalla. Alueiden komitea muistuttaa komissiolle paikallis- ja alueviranomaisten ratkaisevasta roolista kehitettäessä strategioita rikollisuuden ehkäisemiseksi ja vastuun kantamiseksi uhrien jatkuvasta hyvinvoinnista.

41.

Komitea katsoo, että paikallis- ja alueviranomaisten tulee saada tärkeämpi rooli rajatylittävän järjestäytyneen rikollisuuden torjunnassa. Tämä johtuu siitä, että lähiympäristössä tehtävät rikokset liittyvät yhä läheisemmin järjestäytyneeseen kansainväliseen rikollisuuteen ja juuri paikallisyhteisöt ovat niiden yhteiskuntarakennetta häiritsevien rikollisten järjestöjen ensimmäisiä uhreja. Komitea on komission kanssa yhtä mieltä tarpeesta luoda turvallisia ja luotettavia järjestelmiä, joiden avulla yksilöt ja yritykset voivat hyödyntää täysimittaisesti internetin tarjoamia mahdollisuuksia. Sen vuoksi jäsenvaltioiden yhteistyötä Europolin yhteydessä toimivan Euroopan verkkorikostorjuntakeskuksen (EC3) kanssa tulee laajentaa alue- ja paikallistasolle, jotta voidaan vahvistaa tietoverkkorikollisuuden torjuntaa jo kansalaisia lähimpänä olevalla hallintotasolla.

42.

Korruptio on erityisen tärkeä kysymys paikallis- ja alueyhteisöille ja niiden asukkaille. Alueiden komitea aikoo jatkaa korruption torjuntaa kaikilla tasoilla yhteistyössä muiden EU:n toimielinten, Euroopan neuvoston ja muiden organisaatioiden kanssa, ja se kannattaa EU:n taloudellisten etujen suojelua muun muassa Euroopan syyttäjäviranomaisen perustamisen avulla.

43.

Alueiden komitea tukee ihmiskaupan kitkemistä koskevaa EU:n strategiaa. Paikallis- ja alueviranomaiset voivat auttaa suuresti strategian menestyksekkäässä täytäntöönpanossa ja pystyvät paikallistoimijoina tunnistamaan ihmiskaupan uhriksi joutumisen merkkejä. Sen vuoksi komitea on puoltanut sitä, että paikallis- ja alueviranomaisten tulee auttaa uhrien, erityisesti alaikäisten uhrien, tunnistamista, suojelua ja heidän jatkuvan hyvinvointinsa varmistamista koskevien suuntaviivojen kehittämisessä.

44.

Kunnat, läänit ja maakunnat ovat tärkeitä kumppaneita kehitettäessä valmiuksia lähettävissä maissa. Rajat ylittävää kansainvälistä yhteistyötä siirtolaisia ja turvapaikanhakijoita vastaanottavien kuntien ja kyseisten henkilöiden lähtökuntien välillä voitaisiin parantaa ja kehittää huomattavasti. Paikallistaso on tärkeä tekijä vastaanotto- ja paluuohjelmien suunnittelussa ja tarjoamisessa.

Bryssel 25. kesäkuuta 2014

Alueiden komitean puheenjohtaja

Ramón Luis VALCÁRCEL SISO


(1)  Komission tiedonanto Euroopan parlamentille ja neuvostolle – Uusi EU:n toimintakehys oikeusvaltioperiaatteen vahvistamiseksi, COM(2014) 158 final, 11. maaliskuuta 2014.

(2)  Sisäasioita koskeva tiedonanto ”Avoin ja turvallinen Eurooppa: suunnitelma käytäntöön”, COM(2014) 154 final.

(3)  http://fra.europa.eu/en/joinedup/home

(4)  EU:n oikeusasioiden toimintasuunnitelma vuoteen 2020 – Luottamuksen, liikkuvuuden ja kasvun lujittaminen unionissa, COM(2014) 144 final.

(5)  Avoin ja turvallinen Eurooppa: suunnitelma käytäntöön, COM(2014) 154 final.


Top