Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52013TA1213(12)

    Kertomus Euroopan pankkiviranomaisen tilinpäätöksestä varainhoitovuodelta 2012 sekä viranomaisen vastaukset

    EUVL C 365, 13.12.2013, p. 80–88 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    13.12.2013   

    FI

    Euroopan unionin virallinen lehti

    C 365/80


    KERTOMUS

    Euroopan pankkiviranomaisen tilinpäätöksestä varainhoitovuodelta 2012 sekä viranomaisen vastaukset

    2013/C 365/12

    JOHDANTO

    1.

    Euroopan pankkiviranomainen (jäljempänä ’viranomainen’) perustettiin Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksella (EU) N:o 1093/2010 (1). Lontoossa sijaitsevan viranomaisen tehtävänä on auttaa luomaan yhteisiä, laadukkaita sääntely- ja valvontastandardeja ja -käytäntöjä, myötävaikuttaa oikeudellisesti sitovien unionin säädösten yhdenmukaiseen soveltamiseen, edistää ja helpottaa tehtävien ja vastuun siirtoa toimivaltaisten viranomaisten välillä, seurata ja arvioida markkinakehitystä omalla vastuualueellaan sekä parantaa tallettajien ja sijoittajien suojaa (2).

    TARKASTUSLAUSUMAN PERUSTANA OLEVAT TIEDOT

    2.

    Tilintarkastustuomioistuimen valitsema tarkastuksen lähestymistapa käsittää analyyttiset tarkastusmenetelmät, tapahtumien suoran testaamisen ja viranomaisen valvontajärjestelmien keskeisten kontrollien arvioinnin. Tämän lisäksi hyödynnetään muiden tarkastajien työhön perustuvaa evidenssiä (kun relevanttia evidenssiä on saatavilla) ja analysoidaan toimivan johdon vahvistusilmoitukset.

    TARKASTUSLAUSUMA

    3.

    Tilintarkastustuomioistuin on tarkastanut Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen (SEUT) 287 artiklan mukaisesti

    a)

    viranomaisen tilinpäätöksen, joka sisältää ”tilinpäätöslaskelmat” (3) ja ”selvityksen talousarvion toteuttamisesta” (4)31. joulukuuta 2012 päättyneeltä varainhoitovuodelta, ja

    b)

    tilien perustana olevien toimien laillisuuden ja asianmukaisuuden.

    Toimivan johdon velvollisuus

    4.

    Toimiva johto vastaa komission asetuksen (EY, Euratom) N:o 2343/2002 (5) 33 ja 43 artiklan mukaisesti viranomaisen tilinpäätöksen laatimisesta ja sen oikein esittämisestä sekä tilien perustana olevien toimien laillisuudesta ja asianmukaisuudesta.

    a)

    Viranomaisen tilinpäätöksen laatimista koskeviin toimivan johdon velvollisuuksiin kuuluu suunnitella, ottaa käyttöön ja ylläpitää sisäisen valvonnan järjestelmä, jonka pohjalta on mahdollista laatia ja esittää oikein tilinpäätös, jossa ei ole petoksesta tai virheestä johtuvaa olennaista virheellisyyttä, valita asianmukaiset tilinpäätöksen laatimisperiaatteet ja soveltaa niitä komission tilinpitäjän vahvistamien kirjanpitosääntöjen mukaisesti (6) sekä laatia kirjanpidolliset arviot, jotka ovat kyseisissä olosuhteissa kohtuulliset. Johtaja vahvistaa viranomaisen tilinpäätöksen sen jälkeen, kun viranomaisen tilinpitäjä on laatinut tilinpäätöksen kaiken käytettävissä olevan tiedon pohjalta ja liittänyt tilinpäätökseen laatimansa ilmoituksen, jossa hän toteaa muun muassa saaneensa kohtuullisen varmuuden siitä, että tilinpäätös antaa kaikilta olennaisilta osiltaan oikean ja riittävän kuvan viranomaisen taloudellisesta asemasta.

    b)

    Tilien perustana olevien toimien laillisuutta ja asianmukaisuutta sekä varainhoidon moitteettomuuden periaatteen noudattamista koskeviin toimivan johdon velvollisuuksiin kuuluu suunnitella, ottaa käyttöön ja ylläpitää tehokas ja vaikuttava sisäisen valvonnan järjestelmä, joka sisältää riittävän valvonnan ja tarkoituksenmukaiset toimenpiteet sääntöjenvastaisuuksien ja petosten estämiseksi sekä oikeudelliset toimet, joiden avulla tarvittaessa peritään takaisin perusteettomasti maksetut tai käytetyt varat.

    Tarkastajan velvollisuus

    5.

    Tilintarkastustuomioistuimen vastuulla on antaa tarkastuksensa perusteella tarkastuslausuma Euroopan parlamentille ja neuvostolle (7) tilinpäätöksen luotettavuudesta sekä tilien perustana olevien toimien laillisuudesta ja asianmukaisuudesta. Tilintarkastustuomioistuin toimittaa tarkastuksensa kansainvälisten tilinpäätösstandardien ja eettisten ohjeiden (IFAC) sekä ylimpien tarkastuselinten kansainvälisten standardien (INTOSAI) mukaisesti. Kyseisissä standardeissa edellytetään, että tilintarkastustuomioistuin suunnittelee ja toimittaa tarkastuksen siten, että sen avulla saadaan kohtuullinen varmuus siitä, onko viranomaisen tilinpäätöksessä olennaisia virheellisyyksiä ja ovatko tilien perustana olevat toimet lailliset ja asianmukaiset.

    6.

    Tarkastuksessa suoritetaan toimenpiteitä, joiden avulla hankitaan tarkastusevidenssiä tilinpäätökseen sisältyvistä luvuista ja siinä esitettävistä muista tiedoista sekä tilien perustana olevien toimien laillisuudesta ja asianmukaisuudesta. Toimenpiteiden valinta perustuu tarkastajan harkintaan ja arvioon siitä, kuinka suuri on riski, että tilinpäätökseen sisältyy petoksista tai virheistä johtuvia olennaisia virheellisyyksiä tai että tilien perustana olevien toimien kohdalla on jätetty olennaisella tavalla noudattamatta Euroopan unionin lainsäädännön vaatimuksia. Näitä riskejä arvioidessaan tarkastaja arvioi sisäisiä kontrolleja, jotka ovat relevantteja tilinpäätöksen laatimisen ja sen oikein esittämisen kannalta, sekä valvontajärjestelmiä, joiden avulla on tarkoitus varmistaa tilien perustana olevien toimien laillisuus ja asianmukaisuus. Tämän pohjalta tarkastaja suunnittelee olosuhteisiin nähden asianmukaiset tarkastustoimenpiteet. Tarkastukseen kuuluu myös sovellettujen tilinpäätösperiaatteiden asianmukaisuuden ja esitettyjen kirjanpidollisten arvioiden kohtuullisuuden sekä tilinpäätöksen yleisen esittämistavan arvioiminen.

    7.

    Tilintarkastustuomioistuin katsoo, että se on saanut tarpeellisen määrän tarkoitukseen soveltuvaa tarkastusevidenssiä tarkastuslausumansa perustaksi.

    Lausunto tilien luotettavuudesta

    8.

    Tilintarkastustuomioistuin katsoo, että viranomaisen taloudellinen asema 31. päivänä joulukuuta 2012 sekä sen toimien tulokset ja rahavirrat mainittuna päivänä päättyneeltä varainhoitovuodelta on esitetty tilinpäätöksessä kaikilta olennaisilta osiltaan oikein viranomaisen varainhoitoa koskevien säännösten ja komission tilinpitäjän vahvistamien kirjanpitosääntöjen mukaisesti.

    Lausunto tilien perustana olevien toimien laillisuudesta ja asianmukaisuudesta

    9.

    Tilintarkastustuomioistuin katsoo, että viranomaisen 31. päivänä joulukuuta 2012 päättyneeltä varainhoitovuodelta annetun tilinpäätöksen perustana olevat toimet ovat kaikilta olennaisilta osiltaan lailliset ja asianmukaiset.

    10.

    Jäljempänä esitettävät huomautukset eivät aseta tilintarkastustuomioistuimen lausuntoja kyseenalaiseksi.

    HUOMAUTUKSET TOIMIEN LAILLISUUDESTA JA ASIANMUKAISUUDESTA (SÄÄNTÖJENMUKAISUUDESTA)

    11.

    Korkeampien koulumaksujen vuoksi viranomainen myöntää henkilöstösääntöjen mukaisen koulutuslisän lisäksi koulutusavustusta henkilöstölle, jonka lapset ovat peruskoulussa tai keskiasteen oppilaitoksessa (8). Vuonna 2012 koulutusavustusta myönnettiin kaikkiaan noin 76 000 euroa. Avustuksesta ei määrätä henkilöstösäännöissä, joten se on sääntöjenvastainen.

    HUOMAUTUKSET SISÄISISTÄ KONTROLLEISTA

    12.

    Viranomaisen edeltäjäorganisaatio (9) laati viranomaisen soveltaman IT-strategian. Strategian mukaisesti viranomaisen keskeiset sovellusjärjestelmät on annettu ulkoisen IT-palvelujen tarjoajan (10) hoidettavaksi joulukuuhun 2013 saakka. Tästä aiheutuu riskejä, koska viranomaisella on vain vähäiset mahdollisuudet hallita ja valvoa IT-järjestelmiään.

    HUOMAUTUKSET BUDJETTIHALLINNOSTA

    13.

    Sidottujen määrärahojen osuus oli keskimäärin 89 prosenttia. Se vaihteli 84 prosentista osastossa 1 (henkilöstömenot) 86 prosenttiin osastossa 2 (hallintomenot) ja sataan prosenttiin osastossa 3 (toimintamenot) (11). Sidottuja määrärahoja siirrettiin seuraavalle varainhoitovuodelle paljon osastossa 2 (45 prosenttia). Tämä johtui enimmäkseen syistä, joihin viranomainen ei voinut vaikuttaa, kuten siitä, ettei uusia tiloja löytynyt, ja siitä, että eräät IT-hankkeet viivästyivät, koska viranomaisen oli vaikea saada tarvittavia tietoja edeltäjäorganisaatioltaan. Osastossa 3 siirrettiin sidottuja määrärahoja seuraavalle varainhoitovuodelle paljon (85 prosenttia). Syynä olivat pääasiassa kaksi monimutkaista ja pitkällistä IT-hankintamenettelyä, jotka kuitenkin toteutettiin suunnitelmien mukaan, sekä viivästykset kolmen muun IT-hankkeen käynnistämisessä ja toteuttamisessa; lisäksi eräät IT-palvelujen tarjoajat laskuttivat palveluistaan viiveellä.

    MUITA HUOMAUTUKSIA

    14.

    Tilintarkastustuomioistuin havaitsi tarkastetuissa rekrytointimenettelyissä seuraavat avoimuuteen ja hakijoiden yhdenvertaiseen kohteluun vaikuttavat puutteet: hakijoille annettiin valintaperustekohtaisten pisteiden sijasta kokonaispistemäärä; ei ollut näyttöä siitä, että haastatteluiden ja kokeiden kysymykset olisi valmisteltu ennen hakemusten tutkimista.

    EDELLISENÄ VUONNA ESITETTYJEN HUOMAUTUSTEN SEURANTA

    15.

    Liitteessä I on yhteenveto korjaavista toimista, jotka viranomainen on toteuttanut tilintarkastustuomioistuimen viime vuonna esittämien huomautusten perusteella.

    Tilintarkastustuomioistuimen IV jaosto on tilintarkastustuomioistuimen jäsenen Louis GALEAN johdolla hyväksynyt tämän kertomuksen Luxemburgissa 15. heinäkuuta 2013 pitämässään kokouksessa.

    Tilintarkastustuomioistuimen puolesta

    Vítor Manuel da SILVA CALDEIRA

    presidentti


    (1)  EUVL L 331, 15.12.2010, s. 12.

    (2)  Liitteessä II esitetään tiedotustarkoituksessa yhteenveto viranomaisen vastuualueista ja toiminnoista.

    (3)  Sisältävät taseen, tuloslaskelman, rahavirtalaskelman, nettovarallisuuden muutoksia koskevan laskelman sekä yhteenvedon keskeisistä tilinpäätöksen laatimisperiaatteista ja muut liitetiedot.

    (4)  Sisältää talousarvion toteutumalaskelman liitteineen.

    (5)  EYVL L 357, 31.12.2002, s. 72.

    (6)  Komission tilinpitäjän vahvistamat kirjanpitosäännöt perustuvat kansainvälisen tilintarkastajaliiton (International Federation of Accountants, IFAC) antamiin kansainvälisiin julkisen sektorin tilinpäätösstandardeihin (International Public Sector Accounting Standards, IPSAS) tai, silloin kun se on relevanttia, kansainvälisen tilinpäätösstandardeja käsittelevän elimen (International Accounting Standards Board, IASB) antamiin kansainvälisiin IAS/IFRS-tilinpäätösstandardeihin (International Accounting Standards/International Financial Reporting Standards).

    (7)  Neuvoston asetus (EY, Euratom) N:o 1605/2002 (EYVL L 248, 16.9.2002, s. 1), 185 artiklan 2 kohta.

    (8)  Liitteessä VII olevan 3 artiklan mukaan määrä voi olla peruslisä (252,81 euroa) kaksinkertaisena eli 505,62 euroa.

    (9)  Euroopan pankkivalvontaviranomaisten komitea.

    (10)  Ranskan keskuspankki.

    (11)  Vuoden loppuosan tarpeita koskevan analyysin perusteella talousarviota tarkistettiin ja määrärahoja vähennettiin 8,9 prosenttia syyskuussa 2012.


    LIITE I

    Edellisenä vuonna esitettyjen huomautusten seuranta

    Vuosi

    Tilintarkastustuomioistuimen huomautus

    Korjaavan toimen tilanne

    (Toteutettu / Kesken / Tekemättä / Ei koske)

    2011

    Alhainen talousarvion toteuttamisaste osoittaa, että talousarvion suunnittelussa ja täytäntöönpanossa on ollut ongelmia.

    Kesken

    2011

    Viranomaisen talousarvio oli 12,7 miljoonaa euroa varainhoitovuonna 2011. Viranomaisen perustamisasetuksen (1) mukaisesti 60 prosenttia vuoden 2011 talousarviosta rahoitettiin jäsenvaltioiden ja EFTA-maiden maksuosuuksin ja 40 prosenttia rahoituksesta oli peräisin unionin talousarviosta. Vuoden 2011 lopussa viranomainen kirjasi 3,6 miljoonan euron positiivisen talousarviotuloksen. Viranomaisen varainhoitoasetuksen 15 artiklan 4 kohdan ja 16 artiklan 1 kohdan mukaisesti kyseinen määrä kirjattiin tämän jälkeen kokonaisuudessaan tilinpäätökseen velaksi Euroopan komissiolle.

    Kesken

    2011

    Tarkastuksessa havaittiin puutteita: kolme oikeudellista sitoumusta oli tehty ennen talousarviositoumuksia (742 000 euroa).

    Toteutettu

    2011

    Tilinpitäjä ei ole vielä validoinut viranomaisen kirjanpitojärjestelmää, vaikka validointia vaaditaan varainhoitoasetuksessa.

    Toteutettu

    2011

    Tarkastuskohteena olleet hankintamenettelyt eivät kaikki olleet täysin yleisen varainhoitoasetuksen säännösten mukaiset. Sopimuksia oli tehty 299 182 euron arvosta kansallisten sääntöjen mukaisesti, ja niiden perusteella oli suoritettu vuonna 2011 maksuja yhteensä 248 775 euroa. Viranomaisen on huolehdittava siitä, että kaikki uudet sopimukset tehdään täysin EU:n hankintaa koskevien sääntöjen mukaisesti.

    Toteutettu

    2011

    Viranomaisen on aihetta parantaa rekrytointimenettelyjen avoimuutta: valintaperusteiden painotuksia ja haastatteluihin kutsumiseen ja varallaololuetteloon hyväksymiseen sovellettavia pisterajoja ei määritetty ennen hakemusten tutkimista.

    Kesken


    (1)  EUVL L 331, 15.12.2010, s. 12, 62 artiklan 1 kohta.


    LIITE II

    Euroopan pankkiviranomainen (Lontoo)

    Vastuualueet ja toiminnot

    Perussopimuksen mukainen unionin toimivalta

    (Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen 26 ja 114 artikla)

    26 artikla

    ”1.   Unioni hyväksyy perussopimusten asiaa koskevien määräysten mukaisesti toimenpiteet, joiden tarkoituksena on toteuttaa sisämarkkinat tai varmistaa niiden toiminta.

    2.   Sisämarkkinat käsittävät alueen, jolla ei ole sisäisiä rajoja ja jolla tavaroiden, henkilöiden, palvelujen ja pääomien vapaa liikkuvuus taataan perussopimusten määräysten mukaisesti.

    3.   Neuvosto määrittelee komission ehdotuksesta ne suuntaviivat ja edellytykset, jotka ovat tarpeen tasapainoisen edistymisen takaamiseksi kaikilla kyseisillä aloilla.”

    114 artikla

    ”1.   Jollei perussopimuksissa toisin määrätä, 26 artiklassa tarkoitettujen tavoitteiden toteuttamiseksi sovelletaan seuraavia määräyksiä. Euroopan parlamentti ja neuvosto toteuttavat tavallista lainsäätämisjärjestystä noudattaen ja talous- ja sosiaalikomiteaa kuultuaan sisämarkkinoiden toteuttamista ja toimintaa koskevat toimenpiteet jäsenvaltioiden lakien, asetusten ja hallinnollisten määräysten lähentämiseksi.”

    Viranomaisen toimivaltuudet

    (Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EU) N:o 1093/2010)

    Tavoitteet

    a)

    parantaa sisämarkkinoiden toimintaa, mihin sisältyy erityisesti asianmukainen, tehokas ja yhdenmukainen sääntely ja valvonta

    b)

    turvata finanssimarkkinoiden eheys, avoimuus, tehokkuus ja moitteeton toiminta

    c)

    tehostaa valvonnan kansainvälistä yhteensovittamista

    d)

    estää toimijalle suotuisimman sääntelyn hyväksikäyttö ja edistää tasapuolisia kilpailuolosuhteita

    e)

    varmistaa, että luottoriskien ja muiden riskien ottoa säännellään ja valvotaan asianmukaisesti

    f)

    parantaa asiakkaiden suojaa.

    Tehtävät

    a)

    auttaa luomaan yhteisiä, laadukkaita sääntely- ja valvontastandardeja ja -käytäntöjä

    b)

    myötävaikuttaa oikeudellisesti sitovien unionin säädösten yhdenmukaiseen soveltamiseen

    c)

    edistää ja helpottaa tehtävien ja vastuun siirtoa toimivaltaisten viranomaisten välillä

    d)

    tehdä tiivistä yhteistyötä EJRK:n (1) kanssa

    e)

    järjestää ja suorittaa toimivaltaisten viranomaisten vertaisarviointia

    f)

    seurata ja arvioida markkinakehitystä omalla vastuualueellaan

    g)

    laatia taloudellisia markkina-analyyseja tietojen saamiseksi pankkiviranomaisen tehtävien hoitamista varten

    h)

    parantaa tallettajien ja sijoittajien suojaa

    i)

    edistää valvontakollegioiden johdonmukaista ja yhdenmukaista toimintaa, järjestelmäriskin valvontaa, arviointia ja mittaamista, elvytys- ja kriisinratkaisusuunnitelmien kehittämistä ja yhteensovittamista varmistaen tallettajille ja sijoittajille annettavan korkean suojan koko unionissa ja kehittäen menetelmiä vaikeuksissa olevien finanssilaitosten kriisin ratkaisemiseksi ja soveltuvien rahoitusvälineiden tarpeen arvioimiseksi

    j)

    suorittaa muita tässä asetuksessa tai muissa säädöksissä säädettyjä tehtäviä

    k)

    julkaista ja päivittää säännöllisesti verkkosivustollaan toimialaansa liittyviä tietoja

    l)

    ottaa tarvittaessa huolehtiakseen kaikista Euroopan pankkivalvontaviranomaisten komitean nykyisistä ja keskeneräisistä tehtävistä.

    Hallinto

    Hallintoneuvosto

    Kokoonpano: puheenjohtaja, yksi edustaja kustakin jäsenvaltiosta (kansallisen valvontaviranomaisen päällikkö (2)), komissiosta, EKP:sta (3), EJRK:sta, EIOPA:sta (4) ja ESMA:sta (5).

    Johtokunta

    Koostuu puheenjohtajasta ja kuudesta muusta hallintoneuvoston jäsenestä.

    Puheenjohtaja

    Hallintoneuvosto nimittää.

    Toimitusjohtaja

    Hallintoneuvosto nimittää.

    Valituslautakunta

    Euroopan kolmen valvontaviranomaisen muodostama yhteinen elin.

    Ulkoinen tarkastus

    Euroopan tilintarkastustuomioistuin.

    Vastuuvapauden myöntävä viranomainen

    Euroopan parlamentti.

    Viranomaisen resurssit vuonna 2012 (2011)

    Vuoden 2012 talousarvio

    20,7 (12,7) miljoonaa euroa

    joka sisältää:

     

    Euroopan unionilta saadun tuen: 8,3 (5,1) miljoonaa euroa

     

    Jäsenvaltioiden maksuosuudet: 12,1 (7,4) miljoonaa euroa

     

    Tarkkailijoiden maksuosuudet: 0,3 (0,2) miljoonaa euroa

    Henkilöstön määrä 31. joulukuuta 2012

    68 (40) väliaikaista toimihenkilöä

    12 (6) sopimussuhteista toimihenkilöä

    14 (5) työkomennuksella olevaa kansallista asiantuntijaa

    Tuotteet ja palvelut vuonna 2012

    järjestettiin julkiset kuulemiset 23 luonnoksesta, jotka koskivat teknisiä sääntely- ja täytäntöönpanostandardeja; niistä 16 liittyi pääomaan / omiin varoihin.

    esitettiin komissiolle ensimmäinen luonnos Euroopan markkinarakenneasetuksen mukaisesta keskusvastapuoliin liittyviä pääomavaatimuksia koskevasta teknisestä sääntelystandardista

    laadittiin kuusi ohjetta, neljä keskusteluasiakirjaa ja 14 tausta-asiakirjaa

    komissiolle, Euroopan parlamentille ja neuvostolle osoitettiin seitsemän lausuntoa, IASB/IFRS-säätiölle kolme kirjanpitoa käsittelevää lausuntokirjettä ja IAASB:lle yksi tarkastusalaa koskeva lausuntokirje

    kohdistettiin seurantatoimia kahteen suositukseen: viranomaisen heinäkuussa 2011 suorittamiin EU:n laajuisiin stressitesteihin perustuvaan suositukseen sekä viranomaisen joulukuussa 2011 pääomapohjan vahvistamisesta antamaan suositukseen, joka oli määrä panna täytäntöön 30. kesäkuuta 2012 mennessä (pankkien pääomasuunnitelmien valvonta, 61 pankin pääomatilannetta koskevien eriteltyjen tietojen julkaiseminen)

    valvontakollegioihin liittyvän työn yhteydessä keskityttiin edistämään valvontakäytäntöjen yhdenmukaisuutta, toimien koordinoinnin parantamista ja yhteisten päätösten tekemistä laitoskohtaisista vakavaraisuusvaatimuksista; erityisesti huomiota kiinnitettiin EU:n 40 suurimpaan, useassa maassa toimivaan pankkiin

    osallistuttiin 116 kokoukseen ja kollegoiden toimintaan

    laadittiin viranomaisen kriisinhallintaa koskeva käsikirja, jossa käsitellään kollegioiden sisäistä tietojenvaihtoa ja tietojenvaihtoa viranomaisen kanssa kriisitilanteissa

    esitettiin hyvistä käytännöistä asiakirja, jossa käsitellään yhteisten päätösten sisällön ja laadinnan johdonmukaisuutta

    annettiin useita asiantuntijaraportteja (muun muassa raportti pk-yritysten lainoitusta koskevan valvontakehyksen tarkistuksesta; raportti Basel III/CRDIV-valvonnasta; seurantakatsausta koskeva raportti tiedoista, joita pankit esittivät vakavaraisuusdirektiivissä määritettyjen kolmannen pilarin vaatimusten perusteella; raportti kollegioiden toiminnasta ja kollegioiden toimintasuunnitelmien toteutumisesta)

    suoritettiin riskianalyysejä, arviointeja ja valvontaa sekä esitettiin monenlaisille sidosryhmille kertomuksia riskeistä (muun muassa vuosikertomus Euroopan parlamentille, puoli- ja neljännesvuosittaiset tiedotteet ja raportit sekä viikkokatsaukset Euroopan pankkien likviditeetti- ja rahoitustilanteesta); parannettiin riskienarvioinnin ja riskianalyysin infrastruktuureja sekä tutkittiin sisäisiä ja ulkoisia tietoja

    osallistuttiin Euroopan finanssivalvojien järjestelmän tarkistamiseen viranomaisen perustamisesta annetun asetuksen 81 artiklan mukaisesti yhdessä ESMAn ja EIOPAn kanssa (toimitettiin komissiolle määrää ja laatua koskevia tietoja sekä itsearviointi)

    osallistuttiin Kansainvälisen valuuttarahaston EU:n finanssialan arviointiohjelmaan

    tehtiin Euribor-korkoon ja vertailuarvoon liittyvää työtä yhdessä ESMAn kanssa; työn perusteella annettiin suosituksia Euribor-EBF:lle (EBF, Euroopan pankkiyhdistysten liitto) ja kansallisille viranomaisille sekä tarkasteltiin vertailuarvon asettamista koskevien prosessien toimintaperiaatteita

    tehtiin ammatillisista vastuuvakuutuksista annetun kansallisen lainsäädännön osalta toimivaltaisia kansallisia viranomaisia koskeva kysely; tehtiin kysely vastuullisesta lainanannosta ja maksuvaikeuksissa olevien lainanottajien kohtelusta; julkaistiin Consumer Trends Report 2012

    järjestettiin kuluttajansuojaa käsittelevä tapahtuma EBA Consumer Protection Day lokakuussa 2012

    perustettiin kuluttajasuojaa ja rahoitusalan innovaatioita käsittelevä pysyvä komitea sekä sen alaisuuteen työryhmät käsittelemään vastuullista lainanantoa ja maksuviiveiden käsittelyä, pörssilistattuja rahastoja sekä hinnanerosopimuksia

    järjestettiin ja koordinoitiin 13 seminaaria, joihin osallistui viranomaisen ja kansallisten valvontaviranomaisten henkilöstöä

    määritettiin joukko finanssialan keskeisiä tulosindikaattoreita, joista raportoidaan säännöllisesti viranomaisen johtokunnalle

    laajennettiin integroitua e-HR-järjestelmää (Allegro) edelleen ja edistettiin siten työskentely-ympäristön tehokkuutta ja avoimuutta

    hallintoneuvosto kokoontui 11 kertaa (seitsemän kokousta paikan päällä ja neljä teleneuvottelua) ja johtokunta kahdeksan kertaa (kuusi kokousta paikan päällä ja kaksi teleneuvottelua)

    viranomaisen sisäiset komiteat, työryhmät ja paneelit kokoontuivat noin 180 kertaa.

    Lähde: Viranomaisen toimittamat tiedot.


    (1)  Euroopan järjestelmäriskikomitea.

    (2)  Kansallinen valvontaviranomainen.

    (3)  Euroopan keskuspankki.

    (4)  Euroopan vakuutus- ja työeläkeviranomainen.

    (5)  Euroopan arvopaperimarkkinaviranomainen.

    Lähde: Viranomaisen toimittamat tiedot.


    PANKKIVIRANOMAISEN VASTAUKSET

    11.

    Korkeat koulumaksut ja Eurooppa-koulun puuttuminen Lontoosta ovat suurimmat esteet sille, ettei pätevää ja EBAn tehtävien täyttämisen kannalta riittävän kokenutta henkilöstöä saa palvelukseen tai pysymään palveluksessa.

    Yhdistyneen kuningaskunnan viranomaisten kanssa käytyjen tuloksettomien neuvottelujen jälkeen EBA hyväksyi osana henkilöstöpolitiikkaansa sisäiset syrjintää ehkäisevät ja yhtäläisiä mahdollisuuksia edistävät toimintalinjat, jotka heijastavat henkilöstösääntöjen periaatteita. EBAn henkilöstön pitäisi saada samanlaista tukea koulumaksuja varten kuin henkilöstösääntöjen mukaisesti palkattu henkilöstö muissa toimipisteissä.

    Syyt tähän lähestymistapaan on aina käsitelty yksityiskohtaisesti EBAn talousarviossa (henkilöstösuunnitelma) vuotuisessa talousarviomenettelyssä.

    12.

    EBA yhtyy tilintarkastustuomioistuimen huomautuksiin. Hallintoneuvoston 2012 hyväksymän ja 2013 toteutetun uuden tietotekniikan strategian mukaisesti viranomaiselle palautetaan 1.1.2014 sen tietotekniikkajärjestelmien laajennettu hallinta, kun sopimus nykyisen tietotekniikan palveluntarjoajan kanssa umpeutuu.

    13.

    EBA ottaa huomioon Euroopan tilintarkastustuomioistuimen havainnon.

    Osaston III tietotekniikkaan liittyvät siirrot ovat yhteydessä viraston aloitusvaiheeseen ja uuden tietotekniikkastrategian toteutukseen, jonka tavoitteena on vaiheittain poistaa käytöstä perinneratkaisut ja ottaa käyttöön yksityiskohtainen tietotekniikka-alusta EBAn pitkäaikaisen toimivallan mukaisesti. Kunhan aloitusvaihe on saatu päätökseen, tietotekniikan kulut jakautuvat tasaisemmin varainhoitovuodelle, mikä vähentää tarvittavien siirtojen riskiä merkittävästi.

    14.

    EBA on ottanut huomioon tilintarkastustuomioistuimen mainitsemat puutteet ja on toteuttanut pikaisesti korjaavia toimenpiteitä. Vuoden 2013 tammikuusta alkaen ehdokkaille on ilmoitettu kunkin valintakriteerin pistemäärä. Myös rekrytointiasiakirjoissa on järjestelmällisesti todisteet siitä, että haastattelu- ja koekysymyksistä on päätetty ennen valintatilannetta.


    Top