Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52013TA1213(08)

Kertomus kilpailukyvyn ja innovoinnin toimeenpanoviraston tilinpäätöksestä varainhoitovuodelta 2012 sekä viraston vastaukset

EUVL C 365, 13.12.2013, p. 49–56 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

13.12.2013   

FI

Euroopan unionin virallinen lehti

C 365/49


KERTOMUS

kilpailukyvyn ja innovoinnin toimeenpanoviraston tilinpäätöksestä varainhoitovuodelta 2012 sekä viraston vastaukset

2013/C 365/08

JOHDANTO

1.

Kilpailukyvyn ja innovoinnin toimeenpanovirasto (jäljempänä ’virasto’) oli aiemmin nimeltään älykkään energiahuollon virasto. Brysselissä sijaitsevan viraston tehtäviä ja toimintajaksoa muutettiin komission päätöksellä 2007/372/EY (1), jolla muutettiin päätöstä 2004/20/EY (2). Virasto perustettiin ajanjaksoksi, joka alkoi 1. tammikuuta 2004 ja päättyy 31. joulukuuta 2015. Viraston tarkoituksena on hallinnoida unionin toimia energian, yrittäjyyden ja innovoinnin sekä kestävien tavarakuljetusten aloilla (3).

TARKASTUSLAUSUMAN PERUSTANA OLEVAT TIEDOT

2.

Tilintarkastustuomioistuimen valitsema tarkastuksen lähestymistapa käsittää analyyttiset tarkastustoimenpiteet, tapahtumien suoran testaamisen ja viraston valvontajärjestelmien keskeisten kontrollien arvioinnin. Tämän lisäksi hyödynnetään muiden tarkastajien työhön perustuvaa evidenssiä (kun relevanttia evidenssiä on saatavilla) ja analysoidaan toimivan johdon vahvistusilmoitukset.

TARKASTUSLAUSUMA

3.

Tilintarkastustuomioistuin on tarkastanut Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen (SEUT) 287 artiklan mukaisesti

a)

viraston tilinpäätöksen, joka sisältää ”tilinpäätöslaskelmat” (4) ja ”selvityksen talousarvion toteuttamisesta” (5)31. joulukuuta 2012 päättyneeltä varainhoitovuodelta, ja

b)

tilien perustana olevien toimien laillisuuden ja asianmukaisuuden.

Toimivan johdon velvollisuus

4.

Toimiva johto vastaa komission asetuksen (EY, Euratom) N:o 2343/2002 (6) 33 ja 43 artiklan mukaisesti viraston tilinpäätöksen laatimisesta ja sen oikein esittämisestä sekä tilien perustana olevien toimien laillisuudesta ja asianmukaisuudesta.

a)

Viraston tilinpäätöksen laatimista koskeviin toimivan johdon velvollisuuksiin kuuluu suunnitella, ottaa käyttöön ja ylläpitää sisäisen valvonnan järjestelmä, jonka pohjalta on mahdollista laatia ja esittää oikein tilinpäätös, jossa ei ole petoksesta tai virheestä johtuvaa olennaista virheellisyyttä, valita asianmukaiset tilinpäätöksen laatimisperiaatteet ja soveltaa niitä komission tilinpitäjän vahvistamien kirjanpitosääntöjen mukaisesti (7) sekä laatia kirjanpidolliset arviot, jotka ovat kyseisissä olosuhteissa kohtuulliset. Johtaja vahvistaa viraston tilinpäätöksen sen jälkeen, kun viraston tilinpitäjä on laatinut tilinpäätöksen kaiken käytettävissä olevan tiedon pohjalta ja liittänyt tilinpäätökseen laatimansa ilmoituksen, jossa hän toteaa muun muassa saaneensa kohtuullisen varmuuden siitä, että tilinpäätös antaa kaikilta olennaisilta osiltaan oikean ja riittävän kuvan viraston taloudellisesta asemasta.

b)

Tilien perustana olevien toimien laillisuutta ja asianmukaisuutta sekä varainhoidon moitteettomuuden periaatteen noudattamista koskeviin toimivan johdon velvollisuuksiin kuuluu suunnitella, ottaa käyttöön ja ylläpitää tehokas ja vaikuttava sisäisen valvonnan järjestelmä, joka sisältää riittävän valvonnan ja tarkoituksenmukaiset toimenpiteet sääntöjenvastaisuuksien ja petosten estämiseksi sekä oikeudelliset toimet, joiden avulla tarvittaessa peritään takaisin perusteettomasti maksetut tai käytetyt varat.

Tarkastajan velvollisuus

5.

Tilintarkastustuomioistuimen vastuulla on antaa tarkastuksensa perusteella tarkastuslausuma Euroopan parlamentille ja neuvostolle (8) tilinpäätöksen luotettavuudesta sekä tilien perustana olevien toimien laillisuudesta ja asianmukaisuudesta. Tilintarkastustuomioistuin toimittaa tarkastuksensa kansainvälisten tilinpäätösstandardien ja eettisten ohjeiden (IFAC) sekä ylimpien tarkastuselinten kansainvälisten standardien (INTOSAI) mukaisesti. Kyseisissä standardeissa edellytetään, että tilintarkastustuomioistuin suunnittelee ja toimittaa tarkastuksen siten, että sen avulla saadaan kohtuullinen varmuus siitä, onko viraston tilinpäätöksessä olennaisia virheellisyyksiä ja ovatko tilien perustana olevat toimet lailliset ja asianmukaiset.

6.

Tarkastuksessa suoritetaan toimenpiteitä, joiden avulla hankitaan tarkastusevidenssiä tilinpäätökseen sisältyvistä luvuista ja siinä esitettävistä muista tiedoista sekä tilien perustana olevien toimien laillisuudesta ja asianmukaisuudesta. Toimenpiteiden valinta perustuu tarkastajan harkintaan ja arvioon siitä, kuinka suuri on riski, että tilinpäätökseen sisältyy petoksista tai virheistä johtuvia olennaisia virheellisyyksiä tai että tilien perustana olevien toimien kohdalla on jätetty olennaisella tavalla noudattamatta Euroopan unionin lainsäädännön vaatimuksia. Näitä riskejä arvioidessaan tarkastaja arvioi sisäisiä kontrolleja, jotka ovat relevantteja tilinpäätöksen laatimisen ja sen oikein esittämisen kannalta, sekä valvontajärjestelmiä, joiden avulla on tarkoitus varmistaa tilien perustana olevien toimien laillisuus ja asianmukaisuus. Tämän pohjalta tarkastaja suunnittelee olosuhteisiin nähden asianmukaiset tarkastustoimenpiteet. Tarkastukseen kuuluu myös sovellettujen tilinpäätösperiaatteiden asianmukaisuuden ja esitettyjen kirjanpidollisten arvioiden kohtuullisuuden sekä tilinpäätöksen yleisen esittämistavan arvioiminen.

7.

Tilintarkastustuomioistuin katsoo, että se on saanut tarpeellisen määrän tarkoitukseen soveltuvaa tarkastusevidenssiä tarkastuslausumansa perustaksi.

Lausunto tilien luotettavuudesta

8.

Tilintarkastustuomioistuin katsoo, että viraston taloudellinen asema 31. päivänä joulukuuta 2012 sekä sen toimien tulokset ja rahavirrat mainittuna päivänä päättyneeltä varainhoitovuodelta on esitetty tilinpäätöksessä kaikilta olennaisilta osiltaan oikein viraston varainhoitoa koskevien säännösten ja komission tilinpitäjän vahvistamien kirjanpitosääntöjen mukaisesti.

Lausunto tilien perustana olevien toimien laillisuudesta ja asianmukaisuudesta

9.

Tilintarkastustuomioistuin katsoo, että viraston 31. päivänä joulukuuta 2012 päättyneeltä varainhoitovuodelta annetun tilinpäätöksen perustana olevat toimet ovat kaikilta olennaisilta osiltaan lailliset ja asianmukaiset.

10.

Jäljempänä esitettävät huomautukset eivät aseta tilintarkastustuomioistuimen lausuntoja kyseenalaiseksi.

HUOMAUTUKSET SISÄISISTÄ KONTROLLEISTA

11.

Viraston sisäisen tarkastuksen yksikkö vastaa myös jälkitarkastuksista, jotka muodostavat osan viraston sisäisen valvonnan järjestelmää. Tämä vähentää resursseja, jotka sisäisen tarkastuksen yksikkö voi osoittaa sisäiseen tarkastukseen, ja merkitsee, ettei yksikön ole mahdollista toimittaa riippumattomia sisäisiä tarkastuksia. Yksikön kaksoisrooli on vastoin sisäisen valvonnan standardeja ja sisäisen tarkastuksen kansainvälisiä ammattistandardeja.

MUITA HUOMAUTUKSIA

12.

Viraston palvelukseenottomenettelyjä on aiheellista parantaa: valintakriteerit eivät täysin vastanneet avointa paikkaa koskevassa ilmoituksessa mainittuja kriteereitä; tiettyjä kriteereitä painotettiin suhteettomasti; esivalintaa varten ei määritetty vähimmäispistemääriä eikä varallaololuetteloihin hyväksyttävien hakijoiden enimmäismäärää asetettu ennalta; hakijoiden hylkäämiseen menettelyn loppuvaiheessa johtaneita perusteluja ei aina dokumentoitu riittävästi eikä luottamuksellisuutta ja eturistiriidattomuutta koskevia vakuutuksia aina annettu.

EDELLISENÄ VUONNA ESITETTYJEN HUOMAUTUSTEN SEURANTA

13.

Liitteessä I on yhteenveto korjaavista toimista, jotka virasto on toteuttanut tilintarkastustuomioistuimen viime vuonna esittämien huomautusten perusteella.

Tilintarkastustuomioistuimen IV jaosto on tilintarkastustuomioistuimen jäsenen Louis GALEAN johdolla hyväksynyt tämän kertomuksen Luxemburgissa 10. syyskuuta 2013 pitämässään kokouksessa.

Tilintarkastustuomioistuimen puolesta

Vítor Manuel da SILVA CALDEIRA

presidentti


(1)  EUVL L 140, 1.6.2007, s. 52.

(2)  EUVL L 5, 9.1.2004, s. 85.

(3)  Liitteessä II esitetään tiedotustarkoituksessa yhteenveto viraston vastuualueista ja toiminnoista.

(4)  Sisältävät taseen, tuloslaskelman, rahavirtalaskelman, nettovarallisuuden muutoksia koskevan laskelman sekä yhteenvedon keskeisistä tilinpäätöksen laatimisperiaatteista ja muut liitetiedot.

(5)  Sisältää talousarvion toteutumalaskelman liitteineen.

(6)  EYVL L 357, 31.12.2002, s. 72.

(7)  Komission tilinpitäjän vahvistamat kirjanpitosäännöt perustuvat kansainvälisen tilintarkastajaliiton (International Federation of Accountants, IFAC) antamiin kansainvälisiin julkisen sektorin tilinpäätösstandardeihin (International Public Sector Accounting Standards, IPSAS) tai, silloin kun se on relevanttia, kansainvälisen tilinpäätösstandardeja käsittelevän elimen (International Accounting Standards Board, IASB) antamiin kansainvälisiin IAS/IFRS-tilinpäätösstandardeihin (International Accounting Standards/International Financial Reporting Standards).

(8)  Neuvoston asetus (EY, Euratom) N:o 1605/2002 (EYVL L 248, 16.9.2002, s. 1), 185 artiklan 2 kohta.


LIITE I

Edellisenä vuonna esitettyjen huomautusten seuranta

Vuosi

Tilintarkastustuomioistuimen huomautus

Korjaavan toimen tilanne

(Toteutettu / Kesken / Tekemättä / Ei koske)

2011

Viraston varainhoitovuoden 2011 alkuperäiseen 16,2 miljoonan euron talousarvioon sisältyi 10,7 miljoonaa euroa henkilöstömenoja varten. Toteutuneet henkilöstömenot olivat 10 miljoonaa euroa. Talousarviomäärärahojen tarve oli arvioitu 0,7 miljoonaa euroa liian suureksi, mutta vajaakäyttö jäi aiempia vuosia vähäisemmäksi (esimerkiksi varainhoitovuonna 2010 vajaakäyttö oli 1,5 miljoonaa euroa (1)).

Toteutettu

2011

Uusista tiloista vuonna 2010 tehdyn vuokrasopimuksen mukaisesti viraston on maksettava vuokranantajalle toimistojen kunnostamisesta kaikkiaan 2,4 miljoonaa euroa. Virasto suoritti ensimmäisen maksuosuuden 2 miljoonaa euroa varainhoitovuonna 2010. Jäljelle jäänyt määrä oli sovittu maksettavaksi kolmessa erässä varainhoitovuosina 2011, 2012 ja 2013.

Virasto laski vuonna 2011 maksettavan määrän väärin, mistä seurasi, että sen maksama määrä oli 108 287 euroa liian suuri. Vuokranantaja palautti kyseisen liikamäärän tammikuussa 2012. Viraston virheellinen maksu osoittaa kuitenkin, että sen valvontamenettelyjä on tarpeen parantaa, jotta tällaiset liikasuoritukset voidaan välttää.

Toteutettu


(1)  Ks. tilinpäätöstä koskeva kertomus varainhoitovuodelta 2010 (EUVL C 366, 15.12.2011, s. 81), kohta 13.


LIITE II

Kilpailukyvyn ja innovoinnin toimeenpanovirasto (Bryssel)

Vastuualueet ja toiminnot

Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen (SEUT) mukainen unionin toimivalta

1.

Unionin ympäristöpolitiikalla myötävaikutetaan ympäristön laadun säilyttämiseen, suojeluun ja parantamiseen, ihmisten terveyden suojeluun, luonnonvarojen harkittuun ja järkevään käyttöön ja sellaisten toimenpiteiden edistämiseen kansainvälisellä tasolla, joilla puututaan alueellisiin tai maailmanlaajuisiin ympäristöongelmiin, ja erityisesti ilmastonmuutoksen torjumiseen.

(SEUT, 191 artikla)

2.

Unionin teollisuuspolitiikka huolehtii siitä, että unionin teollisuuden kilpailukyvyn kannalta tarpeelliset edellytykset turvataan siten, että nopeutetaan teollisuuden mukauttamista rakenteellisiin muutoksiin, edistetään yritysten aloittamisen ja kehittämisen sekä yritysten välisen yhteistyön kannalta suotuisaa toimintaympäristöä sekä edistetään keksintöjä, tutkimusta ja teknologista kehittämistä koskevan politiikan antamien teollisten mahdollisuuksien parempaa hyväksikäyttöä. Jäsenvaltiot neuvottelevat keskenään yhteydessä komission kanssa ja sovittavat tarvittaessa yhteen toimintansa. Komissio voi tehdä aiheellisia aloitteita tämän yhteensovittamisen edistämiseksi.

(SEUT, 173 artikla)

3.

Yhteisen liikennepolitiikan yhteydessä annetaan yhteisiä sääntöjä, joita sovelletaan kansainväliseen liikenteeseen jäsenvaltion alueelle tai sen alueelta taikka yhden tai useamman jäsenvaltion alueen kautta. Yhteisen liikennepolitiikan yhteydessä myös vahvistetaan ne edellytykset, joilla muut kuin jäsenvaltiossa asuvat liikenteenharjoittajat saavat harjoittaa liikennettä siellä, sekä toteutetaan toimenpiteet liikenneturvallisuuden parantamiseksi.

(SEUT, 91 artiklan 1 kohta ja 100 artiklan 2 kohta)

4.

Unionin energiapolitiikalla pyritään varmistamaan energiamarkkinoiden toimivuus, varmistamaan energian toimitusvarmuus unionissa, edistämään energiatehokkuutta ja energiansäästöä sekä uusiin ja uusiutuviin energialähteisiin perustuvien energiamuotojen kehittämistä ja edistämään energiaverkkojen yhteenliittämistä.

(SEUT, 194 artiklan 1 kohta)

Viraston toimivaltuudet

(sellaisina kuin ne on määritelty komission päätöksellä 2004/20/EY, jota on muutettu päätöksellä 2007/372/EY)

Tavoitteet

Euroopan unioni on kasvua ja työllisyyttä koskevan Lissabonin strategian yhteydessä toteuttanut kilpailukykyä ja innovaatiota edistäviä ja kehittäviä toimenpiteitä. Niihin kuuluvat kilpailukyvyn ja innovoinnin puiteohjelman 2007–2013 perustaminen (Euroopan parlamentin ja neuvoston päätös 1639/2006/EY) sekä etenkin Älykäs energiahuolto Euroopassa -ohjelma (IEE) ja Yrittäjyyden ja innovoinnin ohjelma (EIP). Keskeisenä tavoitteena on tukea yritysten, etenkin pk-yritysten, kilpailukykyä, edistää innovaatiotoimintaa kaikissa muodoissaan, ekoinnovaatiot mukaan luettuina, sekä edistää energiatehokkuutta ja uusia ja uusiutuvia energialähteitä. Lissabonin strategian yhteydessä toteutettuihin toimenpiteisiin sisältyy myös toinen Marco Polo -ohjelma (Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EY) N:o 1692/2006). Ohjelmalla on tarkoitus etenkin vähentää ruuhkia, parantaa liikennejärjestelmän ympäristönsuojelun tasoa ja tehostaa intermodaaliliikennettä ja siten edistää tehokkaiden ja kestävien liikennejärjestelmien toteutumista ja tukea kilpailukykyä ja innovointia etenkin pk-yrityksissä. Virastolle annettiin unionin ohjelmien yhteydessä täytäntöönpanotehtävät, jotka koskevat unionin antamaa tukea, lukuun ottamatta kuitenkaan ohjelman arviointia, lainsäädännön seurantaa ja strategisia tutkimuksia ja muita toimia, jotka kuuluvat komission yksinomaiseen toimivaltaan.

Tehtävät

Toteuttaa EU:n ohjelmia komissiolta saatujen valtuutuksien mukaisesti:

hallinnoida yksittäisten hankkeiden kaikkia vaiheita

toteuttaa kaikki EU:n ohjelman hallinnoimiseksi tarvittavat toimet, etenkin talousarvion toteuttamistoimet sekä sopimusten tekemiseen ja avustusten myöntämiseen liittyvät toimet

kerätä, käsitellä ja toimittaa komissiolle kaikki ohjelmien täytäntöönpanon ohjaamiseksi tarvittavat tiedot sekä edistää koordinointia ja synergiaa ohjelmien välillä

vastata EIP-ohjelmaan kuuluvan Yritys-Eurooppa-verkoston hankkeiden hallinnoinnista ja verkoston aktivoimisesta, ekoinnovointialan kokeiluhankkeista ja markkinoille saattamista koskevista hankkeista, sekä innovaatiotoimista, joissa standardointi on pitkälle kehitettyä (IP-Base-hanke).

Hallinto

Johtokunta

Koostuu viidestä jäsenestä, jotka Euroopan komissio nimittää. Johtokunta hyväksyy viraston vuosittaisen työohjelman saatuaan Euroopan komission suostumuksen. Lisäksi se vahvistaa viraston hallinnollisen talousarvion ja vuosittaisen toimintakertomuksen.

Johtaja

Euroopan komissio nimittää.

Ulkoinen tarkastus

Euroopan tilintarkastustuomioistuin.

Vastuuvapauden myöntävä viranomainen

Euroopan parlamentti myöntää vastuuvapauden neuvoston suosituksesta.

Viraston resurssit vuonna 2012 (2011)

Talousarvio

Toimintatalousarvio

Suunniteltu määrä 241,34 (229,6) miljoonaa euroa sidottiin (määrästä 100 % on peräisin EU:n yleisestä talousarviosta) ja 129,5 miljoonaa euroa maksettiin. Virasto toteuttaa toimintatalousarviotaan komission vastuulla:

83,87 (83,8) miljoonaa euroa IEE-ohjelmalle

35 (38,1) miljoonaa euroa EIP-ohjelman ekoinnovointiin

57,4 (50,9) miljoonaa euroa EIP-verkostoille

65,07 (56,8) miljoonaa euroa Marco Polo -ohjelmalle.

Hallinnollinen talousarvio

16,4 (15,6) miljoonaa euroa (josta 100 % unionilta saatua tukea) hallinnolliseen talousarvioon, jota virasto toteuttaa itsenäisesti.

Henkilöstö 31. joulukuuta 2012

Henkilöstö yhteensä: suunnitelluista 162 (159) toimesta 156 (156) oli täytettyjä.

Väliaikaiset toimihenkilöt: suunnitelluista 37 (37) toimesta 37 (33) oli täytettyjä.

Sopimussuhteinen henkilöstö: suunnitelluista 125 (122) toimesta 119 (123) oli täytettyjä.

Tuotteet ja palvelut vuonna 2012

Virasto vastaa unionin toimien hallinnoinnista energian, yrittäjyyden ja innovoinnin (myös ekoinnovoinnin) sekä kestävien tavarakuljetusten aloilla seuraavien unionin ohjelmien yhteydessä:

kilpailukyvyn ja innovoinnin puiteohjelman tietyt osat: Älykäs energiahuolto Euroopassa II -ohjelma (2007–2013), Yritys-Eurooppa-verkoston hankkeiden hallinnointi ja verkoston aktivoiminen, tekijänoikeuksia koskevat hankkeet sekä ekoinnovointialan kokeiluprojektit ja markkinoille saattamista koskevat hankkeet

Marco Polo I -ohjelma (2003–2006) ja Marco Polo II -ohjelma (2007–2013)

Älykäs energiahuolto Euroopassa I -ohjelma (2003–2006).

Älykäs energiahuolto Euroopassa (IEE)

Keskeiset toimet:

Ohjelmaan liittyvään vuoden 2012 ehdotuspyyntöön saatiin 433 hakemusta. Siihen osallistui lähes 4 000 organisaatiota 32 maasta. Rahoitettavaksi valittiin kaikkiaan 67 ehdotusta.

Vuoden 2011 ehdotuspyynnön yhteydessä arvioitiin 280 ehdotusta, minkä jälkeen saavutettiin hyvä neuvottelutulos 48 hankkeessa.

Virasto järjesti tammikuussa toistaiseksi suosituimman IEE-ohjelmaa koskevan tiedotuspäivän, johon osallistui 780 osanottajaa 31 maasta. Lisäksi virasto osallistui 21:een muuhun tiedotuspäivään jäsenvaltioissa. Se myös vastasi yli 1 300 tiedusteluun, jotka oli lähetetty IEE-ohjelman sähköiseen postilaatikkoon. Tiedusteluista 80 prosenttiin vastattiin alle viiden päivän kuluessa.

Ekoinnovointi

Ekoinnovointia tuetaan kilpailukyvyn ja innovoinnin puiteohjelman (CIP) kautta useilla erityyppisillä toimenpiteillä (rahoitusvälineiden, kansallisten ja alueellisten toimijoiden muodostamien verkkojen, kokeiluhankkeiden ja markkinoille saattamista koskevien hankkeiden avulla). Viraston tehtäväksi on annettu ekoinnovointialan kokeiluhankkeiden ja markkinoille saattamista koskevien hankkeiden hallinnointi, johon on osoitettu 200 miljoonaa euroa kaudeksi 2008–2013.

Vuonna 2012 keskityttiin seuraaviin osa-alueisiin:

Vuoden 2011 ehdotuspyynnön toteuttaminen saatiin päätökseen: neuvottelut vietiin päätökseen marraskuun 2012 loppuun mennessä ja tehtiin 47 sopimusta.

Uusi ehdotuspyyntö: Ehdotuspyyntömenettely käynnistettiin huhtikuussa 2012, ja sen määräaika oli syyskuussa. Siihen saatiin 284 ehdotusta. Keskitetty arviointi suoritettiin 19. marraskuuta–7. joulukuuta 2012.

Ohjelman ensimmäinen ekoinnovoijien päivä järjestettiin marraskuussa Brysselissä, ja siinä oli mukana yli 200 osallistujaa. Yritys-Eurooppa-verkoston käyttämää välinettä hyödyntäen järjestettiin tapahtuma, jossa yritykset etsivät liikekumppaneita ja joka johti 120 tapaamiseen eri puolilla Eurooppaa toimivien osallistujien (muun muassa valmistajien, markkinoinnin asiantuntijoiden, myyjien, innovaatioiden tekijöiden ja mielipidevaikuttajien) kesken.

Marco Polo -ohjelma

Keskeiset toimet:

Marco Polo -ohjelmaa käsittelevään eurooppalaiseen infopäivään kesäkuussa osallistui 172 osanottajaa (lisäksi suoraa internetlähetystä seurasi 115 katsojaa). Tapahtuman yhteydessä järjestettiin jopa 36 kahdenvälistä tapaamista Marco Polo -ohjelman mahdollisten edunsaajien kanssa.

Vuoden 2012 ehdotuspyyntö julkaistiin 20. kesäkuuta, ja sen määräaika oli 19. lokakuuta. Vastaan otettiin 54 ehdotusta. Esiarviointi tehtiin 19.–27. marraskuuta.

Vuoden 2011 ehdotuspyynnön yhteydessä saatiin 50 ehdotusta, ja näiden osalta saavutettiin hyvä neuvottelutulos 18 hankkeessa. Myöntämispäätös tehtiin 20. heinäkuuta (liikenteen ja liikkumisen pääosaston annettua hyväksyntänsä).

Hallinnoitiin käynnissä olevia hankkeita: 32 hankkeen osalta tehtiin 35 tarkastuskäyntiä paikalle.

Yrittäjyyden ja innovoinnin ohjelma (EIP) – Yritys-Eurooppa-verkosto

Ohjelma koostuu yli 600 yhteistyökumppaniorganisaatiosta 50 eri maassa, joista 27 on EU:n jäsenvaltioita. Virasto vastaa 92 sopimukseen (erillisavustuksia koskevat sopimukset) liittyvistä hankehallinnointitehtävistä sekä IPeuropAware-hankkeesta, minkä lisäksi sen vastuulla on Yritys-Eurooppa-verkoston aktivointi sekä verkostoon osallistuvien yhteistyökumppaneiden väliseen interaktiiviseen viestintään tarkoitettujen tietotekniikkavälineiden ja tietokantojen hallinta.

Uusi IT-järjestelmä (Merlin) otettiin asteittain käyttöön vuoden 2012 mittaan ja näin valmistauduttiin merkittävästi parannetun version julkistamiseen vuonna 2013.

Lähde: Viraston toimittamat tiedot.


VIRASTON VASTAUKSET

11.

Virasto tietää, että tilanne ei ole ihanteellinen, koska viraston sisäisen tarkastuksen yksiköllä on vastuuta operatiivisesta toiminnasta. Jälkitarkastustoimintaa aloitettaessa vaihtoehtoa pidettiin parhaana tarkastusten tehokkuuden ja järkevyyden kannalta, koska virasto on niin pieni. Jos viraston koko kasvaa merkittävästi seuraavassa monivuotisessa vuosien 2014–2020 rahoituskehyksessä, jälkitarkastus ja viraston sisäinen tarkastus erotetaan toisistaan.

Itse tehtävään tarkastukseen ja eturistiriitoihin mahdollisesti liittyviä riskejä vähentää se, että tarkastuksen laajuutta rajoitetaan sisäisen tarkastuksen peruskirjassa, jonka mukaan mahdollisen jälkitarkastuksen suorittavat viraston ulkopuoliset tilintarkastajat.

12.

Virasto ajantasaistaa säännöllisesti työhönottomenettelyjään vaadittuja standardeja vastaaviksi ja parantaa prosessiaan. Tilintarkastustuomioistuimen ehdottamat menettelyyn liittyvät parannukset vaikuttavat vain rajoitetusti työhönoton vaiheisiin, ja suurin osa näistä parannuksista on jo toteutettu ja sisällytetty rekrytointioppaaseen.

Virasto toteaa toistamiseen, että sen pyrkimyksenä on löytää sopiva tasapaino julkisen ja yksityisen sektorin parhaiden tunnistettujen käytäntöjen välillä toimeenpanovirastossa, jolla on vain vähäisen hallinnollista henkilökuntaa.


Top