Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52013XC1203(06)

    Maataloustuotteiden ja elintarvikkeiden laatujärjestelmistä Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EU) N:o 1151/2012 50 artiklan 2 kohdan a alakohdassa tarkoitettu hakemuksen julkaiseminen

    EUVL C 353, 3.12.2013, p. 15–18 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    3.12.2013   

    FI

    Euroopan unionin virallinen lehti

    C 353/15


    Maataloustuotteiden ja elintarvikkeiden laatujärjestelmistä Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EU) N:o 1151/2012 50 artiklan 2 kohdan a alakohdassa tarkoitettu hakemuksen julkaiseminen

    2013/C 353/08

    Tämä julkaiseminen antaa oikeuden vastustaa hakemusta Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EU) N:o 1151/2012 (1) 51 artiklassa tarkoitetulla tavalla.

    YHTENÄINEN ASIAKIRJA

    Maataloustuotteiden ja elintarvikkeiden maantieteellisten merkintöjen ja alkuperänimitysten suojasta annettu

    NEUVOSTON ASETUS (EY) N:o 510/2006  (2)

    ”PIRANSKA SOL”

    EY-N:o: SI-PDO-0005-01098–27.02.2013

    SMM ( ) SAN ( X )

    1.   Nimi

    ”Piranska sol”

    2.   Jäsenvaltio tai kolmas maa

    Slovenia

    3.   Maataloustuotteen tai elintarvikkeen kuvaus

    3.1   Tuotelaji

    Luokka 1.8

    Muut liitteeseen I kuuluvat tuotteet (mausteet jne.)

    3.2   Kuvaus 1 kohdassa nimetystä tuotteesta

    Piranska sol on merisuolaa, joka on saatu yksinomaan Sečovljen ja Strunjanin suola-altaista. Suola tuotetaan levistä ja mineraaleista koostuvalla luonnollisella alustalla (petola), joka vaikuttaa merkittävällä tavalla suolan väriin ja laatuun. Suolankerääminen on perinne, joka ulottuu yli 700 vuoden taakse, ja tämän perinteen mukaisesti suola kerätään päivittäin, pelkästään käsin perinteisiä työkaluja käyttäen. Päivittäisen keräämisen ansiosta Piranska sol -suolan kiteet ovat pieniä ja hauraita ja kooltaan yleensä enintään 6,3 mm.

    Kiteytyessään suola muodostaa valkoisenharmaita kiteitä, joissa voi esiintyä luonnollisia epäpuhtauksia. Keräämistavan ansiosta suolankiteet ovat hienojakoisia ja helposti liukenevia. Jauhettaessa suolassa tuntuu selkeästi meren aromi.

    Piranska sol kiteytyy suola-altaiden pinnalla kristallimaisiksi kiteiksi, joiden rakenne on sellainen, että niihin jää jonkin verran suolavettä. Kiteiden muodon ja niiden sisältämän suolaveden vuoksi suola on helposti liukenevaa.

    Muuttuja

    Arvo

    Yksikkö

    Irtotilavuuspaino ennen varastointia

    enintään

    950 kg/m3

    Natriumkloridi (NaCl) (kuivapainosta)

    vähintään

    95 %

    Magnesium (Mg2+)

    vähintään

    0,2 %

    Kalsium (Ca2+)

    vähintään

    0,1 %

    Lyijy (Pb)

    <

    2 mg/kg

    Kadmium (Cd)

    <

    0,5 mg/kg

    Arseeni (As)

    <

    0,5 mg/kg

    Elohopea (Hg)

    <

    0,1 mg/kg

    Kupari (Cu)

    <

    2 mg/kg

    3.3   Raaka-aineet (ainoastaan jalostetut tuotteet)

    3.4   Rehu (ainoastaan eläinperäiset tuotteet)

    3.5   Erityiset tuotantovaiheet, joiden on tapahduttava yksilöidyllä maantieteellisellä alueella

    Kaikkien Piranska sol -tuotteen tuotantovaiheiden suola-altaan rakenteesta ja petolan valmistamisesta aina suolan jalostamiseen (suola-altaiden täyttö, suolaveden valmistus, suolan kiteyttäminen, käsin kerääminen, dekantointi, kuivatus, jauhaminen ja siivilöinti) asti on tapahduttava määritetyllä maantieteellisellä alueella.

    3.6   Viipalointia, raastamista, pakkaamista jne. koskevat erityiset säännöt

    3.7   Merkintöjä koskevat erityiset säännöt

    4.   Maantieteellisen alueen tarkka rajaus

    Piranska sol -suolaa tuotetaan Sečovlje Salinan ja Strunjanin luonnonpuistoissa. Nämä Slovenian rannikolla sijaitsevat puistot kuuluvat Piranin ja Izolan kuntien alueeseen.

    5.   Yhteys maantieteelliseen alueeseen

    5.1   Maantieteellisen alueen erityisyys

    Kyseisellä maantieteellisellä alueella vallitsee välimerenilmasto. Suola-altaiden pinnanmuodostus sekä tuulille alttiit lahdet ja laaksot ovat tekijöitä, joiden ansiosta sademäärän ja päivittäisen haihtumisen välinen tasapaino on viereisiin alueisiin nähden suotuisampi. Tuulista eniten vaikuttavat lämmin mistraalituuli, joka puhaltaa päivisin mereltä laaksoon, sekä boratuuli, joka puhaltaa öisin vastakkaiseen suuntaan.

    Suola-altaiden perustana on eloperäisestä savesta ja siltistä muodostunut nuori sedimenttikerros. Sen maa-aines on kulkeutunut Sečovljessa Dragonja-jokea ja Strunjanissa Roja-jokea pitkin. Tällaista sedimenttiä on käytetty myös suola-altaiden rakenteen muodostavien pengerten ja uomien rakentamiseen. Haihdutusaltaiden pohja on savea, ja kiteytysaltaiden pohja muodostuu nuoresta savisedimentistä ja sen päällä kasvavasta petola-kerroksesta. Juuri petola on yksi Sečoveljen ja Strunjanin suola-altaille ominaisista erityispiirteistä.

    Varhaisin Piranin suola-altaita koskeva kirjallinen todiste on vuodelta 804. Vuodelta 1274 peräisin olevissa ja vain osittain säilyneissä Piranin kaupungin järjestyssäännöissä on suola-altaita koskevia määräyksiä, ja niissä osoitetaan kaupungille kuuluvaa oikeutta valmistaa suolaa ja käydä sillä kauppaa. Vuoden 1358 järjestyssäännöissä myös mainitaan, että suola-altaiden jälleenrakennus oli tarpeen saven suolalle antaman ruskehtavan värin vuoksi. Pagin saarelta tulleiden suolatyöntekijöiden avulla Piranska sol -suolaa alettiin valmistaa petola-alustalla, minkä ansiosta saatiin parempilaatuista, puhtaampaa ja valkoisempaa suolaa.

    1700-luvun epävakaat olot heikensivät Piranin suola-altaiden asemaa 300 vuotta jatkuneen edistyksen ja kukoistuksen jälkeen. Itävalta-Unkarin valtakaudella 1800-luvulla poistettiin suolan tuotantorajoitukset ja korotettiin suolan myyntihintaa, ja kun kaiken tuotetun suolan ostamista koskeva velvoite otettiin käyttöön, saatiin suola-altaiden hallitseva asema palautettua. Itävalta-Unkarin monarkian hajottua suola-altaat olivat Italian ja myöhemmin Jugoslavian hallinnassa.

    5.2   Tuotteen erityisyys

    Yksi Piranska sol -suolan erityispiirteistä on sen perinteinen valmistustapa, jota on noudatettu yli 700 vuotta.

    Erityisen suuri merkitys on suolan tuottamiseen käytetyllä petola-alustalla, jonka valmistelu alkaa edellisen tuotantokauden lopussa ja jatkuu suolan kiteytymisen alkuun asti. Valmistelussa noudatetaan tarkkoja menetelmiä ja vaiheita, ja alusta, jonka päälle petola muodostetaan, on valmisteltava oikein. Petola on 1 cm paksu keinotekoisesti viljelty ”kuori”, joka sisältää syanobakteereja, kipsiä, karbonaatteja ja jonkin verran myös savea. Sillä on kaksijakoinen tehtävä: ensinnäkin se estää suolan sekoittumisen alla olevaan meren mutaan, minkä ansiosta suola on puhdasta ja valkoista, ja toiseksi se toimii biologisena seulana, joka estää raskasmetalli-ionien kerääntymisen suolakiteisiin. Petolan on oltava tasainen, jotta sen päällä oleva suolavesikerros pysyy ohuena ja tasaisen syvänä.

    Piranska sol -tuotteen erityispiirteenä mainittakoon myös se, että suola kerätään päivittäin ja kiteet haravoidaan käsin pieniksi kartiomaisiksi kasoiksi. Kun kiteet haravoidaan päivittäin perinteisellä puisella gavero-haravalla, vältetään mekaanisesti kerätylle merisuolalle tyypillisen paksun ja kovan kerroksen muodostuminen. Kiteistä muodostuu näin kristallimaisia ja niihin jää hieman alkuperäistä merivettä, mikä tekee niistä kevyitä ja hauraita; niiden koko on yleensä enintään 6,3 mm. Piranska sol -suolaa ei raffinoida eikä huuhdella, minkä ansiosta sen mineraalikoostumus on luonnollinen eikä se sisällä lisäaineita.

    5.3   Syy-seuraussuhde, joka yhdistää maantieteellisen alueen seuraaviin: tuotteen laatu tai ominaisuudet (kun kyseessä SAN) tai tuotteen erityislaatu, maine tai muut ominaisuudet (kun kyseessä SMM)

    Merisuolan valmistusmenetelmät ovat kautta aikojen perustuneet haihtumisaltaiden käyttämiseen. Perusmenetelmä on pysynyt samana näihin päiviin asti, ja Välimeren alueen yksittäisten suola-altaiden erot johtuvatkin pääasiassa paikallisista ilmastollisista, geologisista ja ympäristöön liittyvistä tekijöistä. Merkittävimmät erot liittyvät siihen, miten suola kerätään kiteytysaltaista, ja tähän taas vaikuttavat ensisijaisesti suola-altaiden paikalliset ilmasto-olosuhteet. Suotuisissa ilmasto-olosuhteissa voidaan hyödyntää jatkuvaa kiteytysprosessia, kun taas vaikeissa olosuhteissa, joita ovat muun muassa kesällä esiintyvät rajuilmat ja niiden tuomat rankkasateet, suola on kerättävä päivittäin, ja juuri tällaiset olosuhteet vallitsevat Piranin suola-altailla. Piranska sol -tuotteen perinteinen valmistusmenetelmä on muuttunut jonkin verran suola-altaiden historiassa, mutta suolan päivittäinen keruu on kehittynyt ja vakiintunut ilmasto-olosuhteiden ja suolatyöntekijöiden pitkän kokemuksen myötä. Kun suola kerätään päivittäin, altaan pohjalle muodostunut suolakiteiden kerros on vain muutaman millimetrin eli itse kiteiden paksuinen. Päivittäisen keruun tuloksena suola saa sille ominaisen kristallimaisen muodon ja sisältää usein jonkin verran alkuperäistä merivettä. Piranska sol -suolakiteet ovat kovan kerroksen muodostavaan merisuolaan nähden kevyempiä ja hauraampia.

    Piranska sol -suolan valmistuksessa noudatetaan perinteisiä käsityömenetelmiä, joita käytetään saven työstämiseen sekä petolan valmisteluun ja sen viljelyyn ja ylläpitoon. Työkalut on tehty puusta, jota ei ole pinnoitettu tai käsitelty kemiallisesti. Suolakiteiden keräämiseen käytetään hyvin kevyitä välineitä.

    Tyynellä säällä suola kiteytyy altaiden pinnalle ohueksi ja hauraaksi kerrokseksi. Kiteiden rakenne on pyramidimainen, ja ne sisältävät jonkin verran vettä, minkä vuoksi ne ovat myös helposti liukenevia.

    Pagin suola-altaat olivat 1300-luvulla Piranin altaita uudenaikaisempia ja tunnettuja valkoisesta suolastaan, jota tuotettiin petolaksi kutsutulla alustalla. Tuohon aikaan Piranissa kerätty suola oli saven vaikutuksesta väriltään ruskehtavaa, ja siksi Pagin suolatyöntekijät saivat luvan rakentaa Piraniin samankaltaisia suola-altaita kuin Pagissa jo käytettiin (Piranin kaupungin järjestyssäännöt vuodelta 1358). Petolan valmistusprosessista muodostui 1300-luvulla perinne, joka vaikutti merkittävästi suolan laatuun ja väriin. Petola valmisteltiin savimaalle, joka Sečovljessa oli muodostunut Dragonja-joen ja Strunjanissa Roja-joen tuomasta Šavrinin kukkulaisten takamaiden flyssisedimentistä. Siitä alkaen Piranska sol on ollut merkittävä kaupallinen tuote, joka tunnetaan maantieteellisesti laajalla alueella ja jota arvostetaan sen puhtauden, valkoisen värin ja savijäämien puuttumisen vuoksi.

    Piranska sol -tuotteen valmistus tapahtuu lähes kokonaan käsin. Suola-altaiden lähiympäristössä asuvat pienviljelijäperheet sekä Piranin asukkaat elivät sukupolvesta toiseen suola-altaissa tehtävän kausiluoteisen työn mukaan ja siirsivät taitonsa aina seuraavalla sukupolvelle. Heidän kokemuksensa ja taitonsa suola-altaiden ympäristön ylläpidossa ja itse altaiden huolellisessa valmistamisessa, petola-alustan ympärivuotisen valmistelun ja ylläpidon menetelmissä, suolan keräämisessä ja siirtämisessä sekä suola-altaiden täyttämisessä ja oikean merivesimäärän ja sen suolapitoisuuden arvioimisessa ovat merkittävällä tavalla vaikuttaneet Piranska sol -suolan lopulliseen laatuun ja ominaisuuksiin.

    Piranska sol -tuotteen mainetta ja korkeaa laatua osoittavat monet kirjalliset lähteet, esitteet sekä artikkelit niin kansallisessa kuin ulkomaisessa lehdistössä (Gambero Rosso, New Western Cousine, The Slovenia Times, WaSaBi, The New York Times).

    Piranska sol -tuotteen valmistus on aina tapahtunut kiinteässä yhteydessä ympäröivään alueeseen ja tuonut sille sekä luontoon että kulttuuriin liittyvää lisäarvoa.

    Eritelmän julkaisutiedot

    (Asetuksen (EY) N:o 510/2006 5 artiklan 7 kohta (3))

    http://www.mko.gov.si/fileadmin/mko.gov.si/pageuploads/podrocja/Varna_in_kakovostna_hrana_in_krma/zasciteni_kmetijski_pridelki/Specifikacije/Piranska_sol_spec-nova_potrjena_2012.pdf


    (1)  EUVL L 343, 14.12.2012, s. 1.

    (2)  EUVL L 93, 31.3.2006, s. 12. Korvattu asetuksella (EU) N:o 1151/2012.

    (3)  Katso alaviite 2.


    Top