EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52012XP0622(01)

COSACin XLVII konferenssin päätelmät – Kööpenhamina, 22. – 24. huhtikuuta 2012

EUVL C 182, 22.6.2012, p. 4–6 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

22.6.2012   

FI

Euroopan unionin virallinen lehti

C 182/4


COSACin XLVII KONFERENSSIN PÄÄTELMÄT

Kööpenhamina, 22.–24. huhtikuuta 2012

2012/C 182/03

1.   Sisämarkkinoiden uudelleen käynnistäminen

1.1

COSAC tunnustaa, että sisämarkkinat ovat viimeisten 20 vuoden ajan olleet keskeinen osatekijä Euroopan yhdentymisessä ja että tämä on helpottanut tavaroiden, henkilöiden, palvelujen ja pääoman vapaata liikkuvuutta sekä edistänyt talouskasvua ja työllisyyttä Euroopassa ja muualla maailmassa.

1.2

Sisämarkkinat ovat yhdessä sosiaalisen koheesiopolitiikan ja kansalaisten demokraattisen osallistumisen kanssa Eurooppa 2020 -strategian olennainen osatekijä nykyisen rahoitus- ja talouskriisin torjunnassa. COSAC on tämän vuoksi tyytyväinen Euroopan komission sisämarkkinoiden toimenpidepakettiin, jolla pyritään piristämään sisämarkkinoita, koska niillä on keskeinen asema kasvun ja työllisyyden edistämisessä Euroopassa.

1.3

COSAC toteaa, että alan aloitteiden poliittinen tarkastelu saattaa herättää merkittävää keskustelua kansallisissa parlamenteissa ja Euroopan parlamentissa.

1.4

COSAC katsoo, että sisämarkkinoiden toimenpidepaketin 12 keskeistä avaintointa ovat ratkaisevia kasvun ja työllisyyden tukemiseksi Euroopassa.

1.5

COSAC kehottaa tämän vuoksi neuvostoa ja Euroopan parlamenttia saattamaan mahdollisimman nopeasti menestyksekkäästi päätökseen sisämarkkinoiden toimenpidepaketin 12 keskeistä avaintointa, rajoittamatta toissijaisuusperiaatteen soveltamista, jotta Euroopan talouteen voidaan saada uutta vauhtia ja dynamiikkaa.

1.6

COSAC panee kuitenkin merkille, että sisämarkkinoilla on edelleen hyödyntämättömiä mahdollisuuksia, ja on tämän vuoksi tyytyväinen komission suunnitelmaan syventää edelleen sisämarkkinoita tarkastelemalla sisämarkkinoiden toimenpidepaketin avulla saavutettua edistymistä ennen vuoden 2012 loppua, jotta voidaan esittää uusia kattavia ehdotuksia keskeisiksi toimiksi.

1.7

COSAC kehottaa kansallisia parlamentteja ja Euroopan parlamenttia tarkastelemaan sitä, kuinka kansalaisten luottamusta sisämarkkinoihin ja kuluttajien mahdollisuuksia sisämarkkinoilla voitaisiin parantaa ja saada kansalaiset paremmin tietoisiksi sisämarkkinoiden heille tarjoamista mahdollisuuksista.

1.8

COSAC korostaa sisämarkkinoiden sosiaalisen ulottuvuuden merkitystä, koska yleisenä tavoitteena on saada aikaan vahvat sisämarkkinat, jotka ovat sosiaalisesti, taloudellisesti ja ympäristön kannalta kestävät.

2.   Palvelujen sisämarkkinat

2.1

COSAC painottaa, että hyvin toimivat palvelujen sisämarkkinat ovat merkittävä ennakkoedellytys sille, että Euroopassa saadaan aikaan kasvua ja uusia työpaikkoja. COSAC kehottaa tämän vuoksi kaikkia EU:n jäsenvaltioita varmistamaan palveludirektiivin täysimääräisen ja kattavan täytäntöönpanon.

2.2

COSAC on lisäksi tyytyväinen komission ehdotukseen parannetun eurooppalaisen standardointijärjestelmän laajentamisesta kattamaan myös palvelut ja standardointimenettelyjen muuttamisesta tehokkaammiksi, vaikuttavammiksi ja osallistavammiksi.

2.3

COSAC odottaa sitä, että komissio esittää kesäkuussa kertomuksen palveludirektiivistä Eurooppa-neuvostolle.

3.   Kestävä kasvu ja vihreä talous

3.1

COSAC on tyytyväinen EU:n tavoitteeseen edistää siirtymistä resurssitehokkaaseen ja vihreään talouteen Euroopassa. COSAC kannattaa kestävien sisämarkkinoiden luomista kehittämällä osallistavaa, vähän hiilidioksidipäästöjä tuottavaa, vihreää tietopohjaista taloutta.

3.2

COSAC on tyytyväinen komission resurssitehokasta Eurooppaa koskevaan etenemissuunnitelmaan, joka perustuu moniin nykyisiin välineisiin, kuten jätelainsäädäntöön, vihreisiin julkisiin hankintoihin, tutkimusohjelmiin ja ekologiseen suunnitteluun, ja vaatii EU:n kunnianhimoiselta ja kattavalta energiapolitiikalta jatkuvia toimia, joilla pyritään luomaan yhdennettyä energiainfrastruktuuria ja energian sisämarkkinoita, ottaen huomioon jokaisen jäsenvaltion resurssit ja taloudellisen tilanteen.

4.   Digitaaliset sisämarkkinat

4.1

COSAC korostaa tarvetta saada aikaan vuoteen 2015 mennessä todelliset ja turvalliset digitaaliset sisämarkkinat, joiden arvoksi komissio arvioi 110 miljardia EUR vuodessa, helpottaa sähköisten palvelujen ja turvallisten verkkomaksujen rajat ylittävää käyttöä ja ottaa käyttöön tehokas riitojenratkaisumekanismi.

4.2

Jotta digitaalitalouden tarjoamia mahdollisuuksia voidaan hyödyntää täysimääräisesti, COSAC kehottaa komissiota ja jäsenvaltioita takaamaan sähköistä kaupankäyntiä koskevan komission toimintasuunnitelman nopean täytäntöönpanon niiden esteiden poistamiseksi, jotka hidastavat internettalouden kehittymistä.

4.3

COSAC odottaa, että sähköistä allekirjoitusta ja sopimusta riitojen verkkovälitteisestä ratkaisemisesta ja verkkovierailuista koskeva uusi ehdotus esitetään kesäkuuhun 2012 mennessä.

5.   Saattaminen osaksi kansallista lainsäädäntöä ja täytäntöönpanon valvonta

5.1

COSAC on tyytyväinen komission vuoden 2011 hallinnon tarkastukseen, jossa esitettiin ensimmäistä kertaa yhdennetty näkemys sisämarkkinoiden hallintosyklissä käytetyistä eri välineistä, kuten sisämarkkinoiden tulostaulusta, SOLVITin vuosikertomuksesta ja ”Sinun Eurooppasi” -internetsivustosta. COSAC toteaa kuitenkin, että sisämarkkinalainsäädännön soveltamista on seurattava tiiviimmin. COSAC on tämän vuoksi tyytyväinen siihen, että komissio sitoutuu edelleen parantamaan sisämarkkinoiden hallintoa tavoitteena vähentää rikkomismenettelyjen määrää.

5.2

COSAC kehottaa jäsenvaltioita parantamaan EU:n lainsäädännön saattamista osaksi kansallista lainsäädäntöään ja sen soveltamista yhtäläisten toimintamahdollisuuksien varmistamiseksi kaikille sisämarkkinoilla. COSAC pahoittelee sitä, että 16 jäsenvaltiota ei täyttänyt Eurooppa-neuvoston asettamaa yhden prosentin vajetta osaksi kansallista lainsäädäntöä saattamisessa. COSAC tukee tämän vuoksi komission pyrkimyksiä saada jäsenvaltiot laskemaan vaje osaksi kansallista lainsäädäntöä saattamisessa alle yhden prosentin ja lyhentämään viivästyksiä EU:n lainsäädännön saattamisessa osaksi kansallista lainsäädäntöä.

5.3

COSAC panee merkille numerotavoitteet, joiden avulla vaje sisämarkkinalainsäädännön saattamisessa osaksi kansallista lainsäädäntöä saadaan supistumaan 0,5 prosenttiin, kuten komissio esitti sisämarkkinoiden toimenpidepakettia koskevassa tiedonannossaan.

5.4

COSAC on tyytyväinen siihen, että komissio esittää Eurooppa-neuvostolle kesäkuussa kertomuksen mahdollisista keinoista tehostaa sisämarkkinalainsäädännön täytäntöönpanoa ja parantaa sen valvontaa.

5.5

COSAC pyytää tehostamaan vuoropuhelua siitä, kuinka sisämarkkinalainsäädännön täytäntöönpanoa ja valvontaa voidaan parantaa jäsenvaltioissa.

6.   Ehdotus poliittisen vuoropuhelun tehostamisesta Euroopan komission kanssa

6.1

COSAC kehottaa komissiota kehittämään edelleen nykyistä poliittista vuoropuhelua kansallisten parlamenttien ja komission välillä. Erityisen suotavaa olisi vahvistaa eurooppalaista ohjausjaksoa sekä sisämarkkinasääntöjen valvontaa ja täytäntöönpanoa koskevaa vuoropuhelua.

6.2

COSAC katsoo, että kansallisten parlamenttien ja Euroopan parlamentin välinen yhteistyö on yksi keskeinen väline parhaiden käytäntöjen vaihdon menettelyissä Euroopan tasolla. Esimerkiksi viimeisimmät eurooppalaista ohjausjaksoa koskeneet tapaamiset antoivat mahdollisuuden kehittää tätä yhteistyötä EU:n budjetti-, talous- ja työllisyyspolitiikan aloilla.

6.3

Eurooppalaisen ohjausjakson osalta voitaisiin suunnitella, että komission jäsen tai jos niin sovitaan, johtava virkamies, tulisi kuultavaksi toimivaltaiseen kansallisen parlamentin valiokuntaan ja vastaisi komission vuotuista kasvuselvitystä tai komission maakohtaisia suosituksia koskeviin kysymyksiin. Nämä laaditaan jäsenvaltioiden toimittamien kansallisten uudistusohjelmien sekä vakaus- ja kasvuohjelmien perusteella.

6.4

COSAC kehottaa komissiota antamaan kansallisille parlamenteille mahdollisuuden esittää kirjallisia tiedusteluja lainsäädäntöehdotuksista ja kuulemisasiakirjoista (myös eurooppalaista ohjausjaksoa koskevista) sekä sisämarkkinasääntöjen valvonnasta ja täytäntöönpanosta.

6.5

COSAC katsoo, että kansallisten parlamenttien mahdollisuus esittää näkemyksiä (poliittisessa vuoropuhelussa) EU:n ehdotusten lainsäädännön valmisteluvaiheessa on erityisen tärkeä, ja kehottaa tämän vuoksi komissiota ilmoittamaan kansallisille parlamenteille kaikista käynnistettävistä julkisista kuulemisista sekä julkistamaan kansallisilta parlamenteilta saamansa kannanotot kuulemisasiakirjoista. COSAC panee merkille kansallisten parlamenttien merkittävän aseman jäsenvaltioiden EU-asioita koskevan kannan muodostamisessa.

6.6

COSAC kehottaa komissiota julkistamaan kansallisilta parlamenteilta saamansa kannanotot komission sivuilla erillisellä otsikolla, jonka alle kerätään kuulemisten tulokset. COSAC kehottaa komissiota myös varmistamaan tarvittaessa, että kansallisten parlamenttien kannanottoihin kuulemisista viitataan selkeästi komission ehdotusten mukana toimitettavissa perusteluissa. Tällainen viittaaminen korostaisi kansallisten parlamenttien kannanottojen erityistä arvoa poliittisen vuoropuhelun yhteydessä.


Top