EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52011AR0332

Alueiden komitean lausunto aiheesta ”Yhteinen finanssitransaktioverojärjestelmä”

EUVL C 113, 18.4.2012, p. 7–10 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

18.4.2012   

FI

Euroopan unionin virallinen lehti

C 113/7


Alueiden komitean lausunto aiheesta ”Yhteinen finanssitransaktioverojärjestelmä”

2012/C 113/03

ALUEIDEN KOMITEA

suhtautuu myönteisesti komission ehdotukseen neuvoston direktiiviksi EU:n yhteisestä finanssitransaktioverojärjestelmästä, jollaisen perustamiseen AK kehotti vuoden 2011 työohjelmassaan.

pitää eurooppalaisen finanssitransaktioverojärjestelmän perustamista merkittävänä lisäaskeleena kohti välttämättä tarvittavaa demokraattisen politiikan ylivallan palauttamista rahoitusmarkkinoiden toiminnassa esiintyneisiin vakaviin epäjohdonmukaisuuksiin nähden.

korostaa, että finanssitransaktiovero on tärkeä keino sen varmistamiseksi, että rahoitusala kantaa kortensa kekoon yhteisvastuun ja oikeudenmukaisuuden lisäämiseksi ja että keinottelu vähenee, kuten AK on todennut vuoden 2013 jälkeisestä uudesta monivuotisesta rahoituskehyksestä antamassaan lausunnossa.

kannattaa tavoitetta soveltaa unionin laajuisesti tavoiteltua yhdenmukaistamista ja – jos tätä ei kaikista ponnisteluista huolimatta ole mahdollista toteuttaa – kehottaa tähtäämään välittömästi eurooppalaisen finanssitransaktioverojärjestelmän perustamiseen tehostetun yhteistyön välineen avulla siten, että mukana olisivat mahdollisuuksien mukaan vähintään euroalueen maat..

Esittelijä

Ralf CHRISTOFFERS (DE, PSE), Brandenburgin osavaltion talous- ja Eurooppa-asioiden ministeri

Viiteasiakirja

Ehdotus – Neuvoston direktiivi yhteisestä finanssitransaktioverojärjestelmästä ja direktiivin 2008/7/EY muuttamisesta

KOM(2011) 594 lopullinen

I   POLIITTISET SUOSITUKSET

ALUEIDEN KOMITEA

Yleinen viesti

1.

suhtautuu myönteisesti komission ehdotukseen neuvoston direktiiviksi EU:n yhteisestä finanssitransaktioverojärjestelmästä, jollaisen perustamiseen AK kehotti vuoden 2011 työohjelmassaan.

2.

katsoo, että ehdotus on vahva poliittinen merkki Euroopan unionin halusta ja kyvystä vastata globalisoituneiden rahoitusmarkkinoiden haasteisiin sekä vahvistaa täysipainoisesti ja kestävästi kansantalouksien potentiaalia jäsenvaltioiden ja unionin kansalaisten hyväksi.

3.

pitää eurooppalaisen finanssitransaktioverojärjestelmän perustamista merkittävänä lisäaskeleena kohti välttämättä tarvittavaa demokraattisen politiikan ylivallan palauttamista rahoitusmarkkinoiden toiminnassa esiintyneisiin vakaviin epäjohdonmukaisuuksiin nähden.

4.

korostaa, että finanssitransaktiovero on tärkeä keino sen varmistamiseksi, että rahoitusala kantaa kortensa kekoon yhteisvastuun ja oikeudenmukaisuuden lisäämiseksi ja että keinottelu vähenee, kuten AK on todennut vuoden 2013 jälkeisestä uudesta monivuotisesta rahoituskehyksestä antamassaan lausunnossa.

5.

kiinnittää huomiota Euroopan komission syyskuussa 2011 julkaisemaan vaikutusarviointiin ja siinä sovellettuihin erittäin epätarkkoihin dynaamisiin stokastisiin yleisen tasapainon (DSGE) malleihin. Komitea korostaa, että komission vaikutusarvioinnissa ei esitetä vankkoja päätelmiä vaan diskurssi pidetään pikemminkin epämääräisenä ja jahkailevana, mikä jättää auki useita eri vaihtoehtoja. Komitea toteaa, että komission vaikutusarviointi on yksipuolinen ja epätarkka, ja on tyytyväinen komission sitoumukseen uuden vaikutusarvioinnin tekemisestä.

6.

korostaa Yhdistyneen kuningaskunnan leimaverojärjestelmän ilmeisiä epäkohtia, jotka koskevat etenkin järjestelmän suojaamista siltä, että transaktiot kaikkoavat muualle, sekä voimakasta kannustusta siirtyä johdannaisiin.

Yleinen lainsäädäntökehys

7.

on komission kanssa samaa mieltä siitä, että yksittäisten jäsenvaltioiden koordinoimattomien verotoimien moninaisuuden vuoksi alaa on yhdenmukaistettava, jotta vältetään finanssipalvelujen sisämarkkinoiden pirstoutuminen. Yhdenmukaistaminen on näin ollen välttämätöntä alan sisämarkkinoiden toiminnan kannalta sekä kilpailuvääristymien välttämiseksi.

8.

on tyytyväinen komission aikomukseen toteuttaa yhdenmukaistaminen siten, että

finanssilaitoksia verotetaan asianmukaisesti sekä muihin talouden aloihin että viimeisimmän kriisin kustannuksiin nähden

luodaan veromekanismeja, joilla rahoitusmarkkinatoimijat saadaan karttamaan taloutta kaiken kaikkiaan haittaavia transaktioita, ja pyritään näin välttämään tulevat kriisit.

9.

kannattaa tavoitetta soveltaa unionin laajuisesti tavoiteltua yhdenmukaistamista ja – jos tätä ei kaikista ponnisteluista huolimatta ole mahdollista toteuttaa – kehottaa tähtäämään välittömästi eurooppalaisen finanssitransaktioverojärjestelmän perustamiseen tehostetun yhteistyön välineen avulla siten, että mukana olisivat mahdollisuuksien mukaan vähintään euroalueen maat.

10.

kehottaa yhteisen eurooppalaisen finanssitransaktioverojärjestelmän ehdottoman välttämätöntä käyttöönottoa silmällä pitäen Euroopan unionin lainsäädäntäelimiä pyrkimään asianmukaisella tinkimättömällä huolella ja suurinta poliittista vastuuta kantaen saattamaan lainsäädäntäprosessin pikaisesti päätökseen.

11.

suhtautuu myönteisesti siihen, että direktiivin soveltamista valvotaan jatkuvasti ja järjestelmällisesti komission säännöllisen raportointivelvoitteen avulla. Komitea pahoittelee tässä yhteydessä sitä, että komission on raportoitava vain neuvostolle, sillä tällainen rajoitus on ristiriidassa direktiiviin sovellettavan lainsäädäntämenettelyn kanssa, jonka mukaan neuvosto antaa direktiivin ja Euroopan parlamentti osallistuu lainsäädäntään. Komitea katsoo, että tällaisella rajoituksella aliarvioidaan myös paikallis- ja alueviranomaisia edustavan Euroopan unionin toimielimen alueiden komitean ja Euroopan talous- ja sosiaalikomitean roolia, sillä niille perussopimuksessa määrätty keskeinen tehtävä on avustaa lainsäädäntäelimiä antamalla neuvoja.

12.

muistuttaa, että on kiinnitettävä kohdennetusti huomiota vaikutuksiin, joita yhteisen finanssitransaktioverojärjestelmän käyttöönotolla voi olla kuntien ja alueiden verotuloihin.

Finanssitransaktioveron kohde ja soveltamisala

13.

kannattaa verovelvollisuuden nivomista rahoituslaitoksen sijoittautumispaikkaan. Tällä säännöksellä vähennetään veronkierron mahdollisuuksia, ja se heijastaa rahoitusmarkkinoiden ja reaalitalouden kytköksiä paremmin kuin se, että verovelvollisuus nivottaisiin transaktiopaikkaan. Komitea viittaa lisäksi tarpeeseen antaa säännöksiä myös kotipaikan siirtojen tai yhtiöittämisten avulla tapahtuvan veronkierron estämiseksi tai rajoittamiseksi.

14.

ehdottaa, että määriteltäisiin tarkemmin, mitä ‧finanssilaitoksilla‧ ja ‧rahoitusvälineillä‧ tarkoitetaan.

15.

kannattaa finanssitransaktioveron laajaa soveltamisalaa, joka ulottuu lähtökohtaisesti kaikentyyppisillä rahoitusvälineillä tehtyihin transaktioihin, mukaan luettuina mahdolliset korvaavat tuotteet ja pörssin ulkopuoliset (OTC-kaupankäynnin) transaktiot.

16.

kannattaa sitä, että ensisijaisilla markkinoilla toteutetut transaktiot eivät kuulu finanssitransaktioveron piiriin, sillä näin vähennetään veron ei-toivottuja vaikutuksia reaalitalouteen. Samalla komitea pahoittelee, ettei myös julkisen tahon jälkimarkkinoilla toteuttamia liiketoimia suljeta soveltamisalan ulkopuolelle, sillä se olisi varainhoidon kannalta järkevää, koska julkisen tahon on taloudellisen varainhoidon vuoksi hyödynnettävä myös jälkimarkkinoiden rahoitusvälineitä.

17.

pahoittelee, ettei kaikkien valuuttatransaktioiden lajien ole määrä kuulua finanssitransaktioveron piiriin, sillä näin menetetään huomattavat tulomahdollisuudet sekä tärkeä sääntelyvaikutus. Komitea on etenkin sitä mieltä, ettei valuuttatransaktioiden verotus kattavan finanssitransaktioverojärjestelmän piirissä ole ristiriidassa pääoman vapaan liikkuvuuden kanssa, sillä finanssitransaktiovero ei laaja-alaisen soveltamisalansa johdosta kohdistuisi niinkään valuuttakaupan rajatylittävään ulottuvuuteen vaan näin verotettaisiin ainoastaan finanssitransaktiota muiden finanssitransaktioiden tavoin.

18.

katsoo, että yksinomaan julkista sektoria rahoittavien erityisluottolaitosten tulee saada poikkeus finanssitransaktioverosta.

Finanssitransaktioveron peruste sekä rakenne ja taso

19.

kannattaa lähtökohtaisesti ehdotettua menettelyä veron perusteen määrittelemiseksi sekä nimellismäärän asettamista johdannaisten veron perusteeksi. Komitean mielestä on kuitenkin vielä selvennettävä etenkin sitä, miten monimutkaisten johdannaisten tapauksessa suhtaudutaan siihen todelliseen vaaraan, että nimellismäärää alennetaan keinotekoisesti.

20.

suhtautuu myönteisesti verokantojen vahvistamiseen vähimmäistasoina, jotka jäsenvaltiot voivat halutessaan ylittää, sillä näin noudatetaan erityisesti toissijaisuusperiaatetta. Komitea kehottaa kuitenkin direktiiviä sovellettaessa tutkimaan tarkkaan, aiheuttavatko jäsenvaltioiden korkeammat verokannat jäsenvaltioiden välistä haitallista verokilpailua, jota direktiivillä on nimenomaan tarkoitus välttää.

21.

korostaa, että kaikkia verotuksen piiriin kuuluvia rahoitusvälineitä on kohdeltava materiaalisesti täysin samalla tavalla. Samalla on kuitenkin otettava huomioon tosiasialliset erot, jotta vältettäisiin tahattomat porsaanreiät ja kiinnitettäisiin riittävästi huomiota oikeudenmukaisen verotuksen periaatteeseen. Komitea kehottaakin erityisesti tämän näkökohdan valossa tarkistamaan osakkeisiin, joukkovelkakirjalainoihin ja johdannaisiin sovellettavia verokantoja.

Finanssitransaktioveron maksaminen

22.

suhtautuu kriittisesti Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen 290 artiklan mukaisesti komissiolle siirrettävään valtaan antaa delegoituja säädöksiä jäsenvaltioissa toteutettavien veropetoksia, veronkiertoa ja väärinkäyttöä estävien toimien määrittämiseksi. Tällaiset toimet direktiivin tehokkaan täytäntöönpanon varmistamiseksi kuuluvat lähtökohtaisesti jäsenvaltioiden toimivaltaan, sillä niiden on Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen 291 artiklan 1 kohdan nojalla toteutettava kaikki tarvittavat toimenpiteet unionin säädösten täytäntöön panemiseksi. Vain jos tarvittaisiin yhdenmukaisia täytäntöönpanoedellytyksiä, tällainen säädösvallan siirtäminen komissiolle olisi sallittua, ja tässä yhteydessä perussopimuksessa määrätty väline olisi täytäntöönpanosäädösten antaminen Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen 291 artiklan mukaisesti. Komitea katsoo, että perusluonteiset ja etenkin rikosoikeudellisiin seuraamuksiin liittyvät kysymykset on kuitenkin jätettävä monilta osin kokonaan jäsenvaltioiden ratkaistavaksi.

23.

painottaa, että direktiivin soveltamista käsittelevässä komission säännöllisessä raportissa olisi ehdottomasti tarkasteltava myös komission siirretyn säädösvallan perusteella määräämien toimien tarpeellisuutta ja tehokkuutta.

Finanssitransaktioverosta saatujen tulojen käyttö

24.

kannattaa jo nyt sitä, että finanssitransaktiovero lisätään uutena luokkana unionin omien varojen järjestelmään ja että näin saadut tulot jaetaan unionin ja veroa kantavan jäsenvaltion kesken tietyssä suhteessa. Jäsenvaltioiden osuuksia omien varojen järjestelmään voitaisiin vähentää unionin tässä luokassa saamien tulojen mukaisesti.

Lisätoimien tarve

25.

katsoo, että EU:ssa tarvitaan eurooppalaisen finanssitransaktioverojärjestelmän perustamisen lisäksi laaja-alaista rahoitusmarkkinoiden perusedellytysten uudistamista, jotta voidaan korjata rahoitusmarkkinoiden mahdollisia kielteisiä vaikutuksia reaalitalouteen.

26.

toteaa, että tästä syystä olisi suotavaa varmistaa finanssitransaktioveron myötä saatavien tietojen asianmukainen kokoaminen ja hallinnointi.

27.

on vakuuttunut siitä, että toimivien sisämarkkinoiden ja toimivan talous- ja rahaliiton sekä yhtenäisvaluutan haasteisiin vastaamiseksi tarvitaan välttämättä lisätoimia, jotka menevät finanssipolitiikkaa pidemmälle ja ulottuvat jäsenvaltioiden talous- ja finanssipolitiikkojen eurooppalaisen koordinoinnin selvästä vahvistamisesta tehokkaaseen ja demokraattisesti riittävässä määrin oikeutettuun institutionaaliseen talouden ohjaukseen unionitasolla.

28.

katsoo, että eurooppalaisen lähestymistavan ohella tarvitaan maailmanlaajuisesti koordinoitua toimintaa, ja kehottaa tämän vuoksi EU:ta ja jäsenvaltioita pyrkimään kansainvälisellä tasolla suhteissa unionin ulkopuolisiin maihin – etenkin kaikkiin G20-maihin – rahoitusmarkkinasääntelyn uudistukseen ja finanssitransaktioiden laaja-alaiseen verotukseen.

II   MUUTOSEHDOTUKSET

Muutosehdotus 1

1 artiklan 4 kohdan d alakohta

Komission ehdotus

AK:n muutosehdotus

(d)

transaktiot jäsenvaltioiden keskuspankkien kanssa.

(d)

transaktiot , jäsenvaltioiden keskuspankkien, kanssa.

Muutosehdotus 2

16 artikla

Komission ehdotus

AK:n muutosehdotus

Komissio toimittaa neuvostolle joka viides vuosi ja ensimmäisen kerran 31 päivään joulukuuta 2016 mennessä kertomuksen tämän direktiivin täytäntöönpanosta ja tarvittaessa ehdotuksen sen muuttamisesta.

Komissio toimittaa neuvostolle joka viides vuosi ja ensimmäisen kerran 31 päivään joulukuuta 2016 mennessä kertomuksen tämän direktiivin täytäntöönpanosta ja tarvittaessa ehdotuksen sen muuttamisesta.

Kyseisessä kertomuksessa komissio tarkastelee vähintään finanssitransaktioveron vaikutuksia sisämarkkinoiden moitteettomaan toimintaan, finanssimarkkinoihin ja reaalitalouteen sekä ottaa huomioon finanssialan verotuksessa tapahtuneen kansainvälisen kehityksen.

Kyseisessä kertomuksessa komissio tarkastelee vähintään finanssitransaktioveron vaikutuksia sisämarkkinoiden moitteettomaan toimintaan, finanssimarkkinoihin ja reaalitalouteen sekä ottaa huomioon finanssialan verotuksessa tapahtuneen kansainvälisen kehityksen.

Bryssel 15. helmikuuta 2012

Alueiden komitean puheenjohtaja

Mercedes BRESSO


Top