EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52012XR0084

Alueiden komitean päätöslauselma aiheesta ”Europe Direct -tiedotuspisteiden tilanne”

EUVL C 113, 18.4.2012, p. 5–6 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

18.4.2012   

FI

Euroopan unionin virallinen lehti

C 113/5


Alueiden komitean päätöslauselma aiheesta ”Europe Direct -tiedotuspisteiden tilanne”

2012/C 113/02

ALUEIDEN KOMITEA

1.

pitää Europe Direct -tiedotuspisteitä tärkeänä osana Euroopan unionin viestintäpolitiikkaa. Kansalaiset tarvitsevat jatkuvasti yhä enemmän tietoa Euroopan unionia koskevista asioista, ja tarve tehdä unioniin liittyvistä kehityssuuntauksista ja toimenpiteistä selkoa mahdollisimman ajankohtaisesti ja siten, että suuri yleisö saavutetaan mahdollisimman laajalti, on kasvanut.

2.

toteaa, että EU:n alueella on tällä hetkellä noin 480 Europe Direct -tiedotuspistettä, joiden toiminnasta vastaavat usein kunnat tai alueet mutta joita voivat hoitaa myös valtiovallasta riippumattomat organisaatiot.

3.

katsoo, että Europe Direct -tiedotuspisteiden tarkoituksena on paitsi välittää yleistä tietoa EU:sta ja vastata kansalaisten tiedusteluihin myös eritoten edistää myönteistä Eurooppa-tietoisuutta.

4.

kannattaa pyrkimystä päästä tähän tavoitteeseen tiedotus- ja valistustapahtumien, verkkosivustojen ja julkaisujen avulla sekä tekemällä yhteistyötä paikallisten tiedotusvälineiden kanssa.

5.

korostaa Europe Direct -palvelujen yhteydessä omaksuttua hajautettua lähestymistapaa, joka antaa mahdollisuuden viestiä Eurooppa-asioista laajalti, ottaa alueelliset erityispiirteet huomioon ja vastata niiden pohjalta syntyviin erityisiin tietotarpeisiin kohdennetusti.

6.

onkin erittäin tyytyväinen Euroopan komission varapuheenjohtajan Viviane Redingin toimintaan, sillä hän on tukenut Europa Direct -tiedotuspisteiden säilyttämistä ja vastustanut tukimäärärahojen leikkaamista nykyisestä.

7.

huomauttaa kuitenkin, että Euroopan komission Europe Direct -palveluun osoittamat tukimäärärahat kattavat yleensä vain pienen osan Europe Direct -tiedotuspisteiden todellisista kustannuksista.

8.

kiinnittää huomiota alue- ja paikallisviranomaisten huomattavaan taloudelliseen, hallinnolliseen ja henkilöstöpanokseen EU-viestinnässä.

9.

on huolissaan siitä, että Europe Direct -yhteyspisteiden toiminnasta vastaavien tahojen yhä kireämpi budjettitilanne vaarantaa kattavan yhteyspisteverkoston säilymisen.

10.

pelkää Europe Direct -yhteyspisteistä vuosina 2013–2016 vastaavien tahojen valitsemiseksi pian järjestettävää tarjouskilpailumenettelyä ajatellen, että monet nykyiset alueelliset ja paikalliset kumppanit eivät pysty jatkamaan toimintaansa, ellei EU-määrärahoja lisätä.

11.

katsoo, että näin ollen EU-poliittinen viestintä kansalaisyhteiskunnan kanssa on vaarassa taantua huomattavasti.

12.

odottaakin, että EU:n tukiosuus on asianmukainen suhteessa tämän kumppanuuspohjaisen tehtävän tärkeään merkitykseen.

13.

korostaa, että tiedotus on Euroopan unionin toimielinten luontainen tehtävä, sillä EU:n rakenteita ja politiikkoja koskevan perustiedon välittäminen on täysin niiden omien etujen mukaista. Tämä ilmenee selvästi etenkin siitä, että oikeusperustana käytetään varainhoitoasetuksen 49 artiklan 6 kohtaa. Europe Direct -tiedotuspisteiden toimintaa säätelevät näin ollen myös komission määrittelemät sisällölliset ja hallinnolliset suuntaviivat. Tiedotuspisteiden toiminnan onnistumisen ratkaiseviin edellytyksiin kuuluu kuitenkin se, että myös toiminnasta vastaavat tahot kokevat olevansa vastuussa EU-poliittisesta valistuksesta ja tiedotuksesta ja antavat siihen huomattavan panoksensa. Tältä kannalta tarkasteltuna nykyisessä tukiosuudessa näyttää kuitenkin olevan vielä melkoisesti parantamisen varaa.

14.

kehottaa Euroopan komissiota lisäämään selvästi Europe Direct -palveluihin käytettävissä olevia kokonaismäärärahoja ja kaksinkertaistamaan kunkin Europe Direct -tiedotuspisteen perusosuuden (nykyisestä 12 000 eurosta 24 000 euroon).

15.

katsoo, että byrokraattisia vaatimuksia tulisi höllentää, jotta resursseja vapautuisi varsinaiseen toimintaan. Tämän vuoksi erityisesti tiettyjen määrätarkoituksiin osoitettujen varojen hoidossa käytettävää moduulijärjestelmää olisi yksinkertaistettava.

16.

korostaa vielä kerran, että Europe Direct -tiedotuspisteiden toiminnan jatkuminen entisessä laajuudessaan on ilmeisen välttämätöntä. Tämä edellyttää pikemminkin määrärahojen lisäämistä kuin niiden säilyttämistä ennallaan.

17.

ei pidä ulkopuolisen lisärahoituksen hankkimista sopivana keinona tilanteen parantamiseksi, sillä se vaarantaisi tiedotuksen puolueettomuuden. Lisäksi varainhankinta vie Europe Direct -tiedotuspisteiden kaltaisissa pienissä yksiköissä huomattavan ellei jopa kohtuuttoman suuren osan niukoista resursseista.

18.

suhtautuu kriittisesti myös ajatukseen julkisten tahojen myöntämän rahoituksen lisäämisestä, sillä kuten edellä todettiin, puolueettoman tiedon välittäminen EU-asioista kuuluu lähtökohtaisesti Euroopan unionin toimielinten tehtäviin.

19.

vetoaa Euroopan komissioon, ettei Europe Direct -tiedotuskeskuksia, jotka ovat osoittautuneet hyväksi ja erittäin tuloksekkaaksi välineeksi, vaaranneta vähentämällä tarvittavia määrärahoja tai rajoittamalla ne nykyiselle tasolle.

20.

antaa puheenjohtajansa tehtäväksi toimittaa tämän päätöslauselman Eurooppa-neuvoston puheenjohtajalle, Euroopan parlamentille, Euroopan komissiolle ja EU:n neuvoston puheenjohtajavaltiolle Tanskalle.

Bryssel 16. helmikuuta 2012

Alueiden komitean puheenjohtaja

Mercedes BRESSO


Top