Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52011TA1215(20)

    Kertomus Euroopan GNSS-viraston tilinpäätöksestä varainhoitovuodelta 2010 sekä viraston vastaukset

    EUVL C 366, 15.12.2011, p. 112–116 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    15.12.2011   

    FI

    Euroopan unionin virallinen lehti

    C 366/112


    KERTOMUS

    Euroopan GNSS-viraston tilinpäätöksestä varainhoitovuodelta 2010 sekä viraston vastaukset

    2011/C 366/20

    JOHDANTO

    1.

    Euroopan GNSS-virasto (jäljempänä ’virasto’) perustettiin 12 päivänä heinäkuuta 2004 annetulla neuvoston asetuksella (EY) N:o 1321/2004 (1). Brysselissä sijaitsevan viraston tehtävänä on huolehtia eurooppalaisiin GNSS-ohjelmiin (Global Navigation Satellite System) liittyvien julkisten etujen valvonnasta ja toimia ohjelman sääntelyviranomaisena Galileo-ohjelman käyttöönotto- ja käyttövaiheessa. Euroopan parlamentin ja neuvoston 9 päivänä heinäkuuta 2008 antamalla asetuksella (EY) N:o 683/2008 (2) rajoitettiin viraston vastuu Galileo-järjestelmien turvallisuuden valvontaan ja niiden kaupallistamisen valmisteluun. Virasto tunnettiin vuoteen 2010 saakka nimellä eurooppalaisen GNSS-järjestelmän valvontaviranomainen (3).

    2.

    Viraston talousarvio oli 15,9 miljoonaa euroa varainhoitovuonna 2010, kun se edellisenä vuonna oli 44,4 miljoonaa euroa. Virastossa työskenteli vuoden lopussa 42 henkilöä, edellisenä vuonna henkilöstön määrä oli 35.

    TARKASTUSLAUSUMA

    3.

    Tilintarkastustuomioistuin on tarkastanut Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen 287 artiklan 1 kohdan toisen alakohdan mukaisesti viraston tilinpäätöksen (4), joka sisältää ”tilinpäätösasiakirjat” (5) ja ”selvityksen talousarvion toteuttamisesta” (6)31. joulukuuta 2010 päättyneeltä varainhoitovuodelta, ja tilien perustana olevien toimien laillisuuden ja asianmukaisuuden.

    4.

    Tilintarkastustuomioistuimen tarkastuslausuma annetaan Euroopan parlamentille ja neuvostolle neuvoston asetuksen (EY, Euratom) N:o 1605/2002 (7) 185 artiklan 2 kohdan mukaisesti.

    Toiminnanjohtajan vastuu

    5.

    Tulojen ja menojen hyväksyjänä toiminnanjohtaja toteuttaa tulot ja menot sisältävää talousarviota viraston varainhoitoa koskevien säännösten mukaisesti omalla vastuullaan ja hyväksyttyjen määrärahojen rajoissa (8). Toiminnanjohtajan vastuulla on kehittää (9) sellainen organisaatiorakenne sekä sisäiset hallinto- ja valvontajärjestelmät ja -menettelyt, joiden pohjalta on toisaalta mahdollista laatia tilinpäätös (10), jossa ei ole petoksesta tai virheestä johtuvia olennaisesti virheellisiä tietoja, ja toisaalta varmistaa tilien perustana olevien toimien laillisuus ja asianmukaisuus.

    Tilintarkastustuomioistuimen vastuu

    6.

    Tilintarkastustuomioistuimen vastuulla on antaa tarkastuksensa perusteella tarkastuslausuma viraston tilinpäätöksen luotettavuudesta sekä tilien perustana olevien toimien laillisuudesta ja asianmukaisuudesta.

    7.

    Tilintarkastustuomioistuin toimitti tarkastuksensa kansainvälisten tarkastusstandardien ja eettisten ohjeiden (IFAC ja ISSAI) (11) mukaisesti. Kyseisissä standardeissa edellytetään, että tilintarkastustuomioistuin noudattaa eettisiä ohjeita ja suunnittelee ja toimittaa tarkastuksen siten, että sen avulla saadaan kohtuullinen varmuus siitä, onko tilinpäätöksessä olennaisia virheitä ja ovatko tilien perustana olevat toimet lailliset ja asianmukaiset.

    8.

    Tilintarkastustuomioistuimen tarkastuksen osana toteutettiin menettelyjä, joiden tarkoituksena oli saada todentavaa aineistoa tilinpäätökseen sisältyvistä määristä ja tilinpäätöstiedoista ja tilien perustana olevien toimien laillisuudesta ja asianmukaisuudesta. Tilintarkastustuomioistuimen tehtävänä on valita käytettävät menetelmät sekä arvioida, kuinka suuri on riski, että tilinpäätökseen sisältyy petoksista tai virheistä johtuvia olennaisesti virheellisiä tietoja tai laittomia tai sääntöjenvastaisia toimia. Kyseisissä riskinarvioinneissa arvioidaan tarkastuskohteen sisäistä valvontaa tilinpäätöksen laatimisen ja esittämisen kannalta, ja tämän pohjalta suunnitellaan tilanteeseen sopivat tarkastusmenettelyt. Tilintarkastustuomioistuimen tarkastuksen yhteydessä arvioidaan myös sovellettujen tilinpäätösperiaatteiden ja johdon esittämien kirjanpidollisten arvioiden asianmukaisuutta sekä tilinpäätöksen yleistä esittämistapaa.

    9.

    Tilintarkastustuomioistuin katsoo, että saatu todentava aineisto on riittävä ja sopiva huomautuksia sisältävälle tarkastuslausumalle tilien luotettavuudesta sekä lausumalle tilien perustana olevien toimien laillisuudesta ja asianmukaisuudesta.

    Perusteet huomautuksia sisältävälle lausumalle tilien luotettavuudesta

    10.

    Virasto hankki vuoden 2010 aikana aineellista käyttöomaisuutta (12) Galileo-ohjelmaan (13) liittyen yhteensä 4,4 miljoonan euron arvosta. Viraston on määrä siirtää asianomaiset omaisuuserät Euroopan komissiolle. Omaisuuserät on kirjattu tutkimusmenoihin, vaikka ne olisi pitänyt luokitella siirrettäväksi varallisuudeksi. Tämän seurauksena käyttöomaisuuden määrä on ilmoitettu 4,4 miljoonaa euroa liian pienenä ja myös tuloslaskelma saman verran liian pienenä.

    Huomautuksia sisältävä lausuma tilien luotettavuudesta

    11.

    Tilintarkastustuomioistuin katsoo, että viraston tilinpäätös (14) antaa kohdassa 10 kuvatun tilanteen vaikutusta lukuun ottamatta olennaisilta osiltaan oikeat ja riittävät tiedot viraston taloudellisesta asemasta 31. päivältä joulukuuta 2010 sekä toimien tuloksista ja rahavirroista päättyneeltä varainhoitovuodelta viraston varainhoitoa koskevien säännösten mukaisesti.

    Lausuma tilien perustana olevien toimien laillisuudesta ja asianmukaisuudesta

    12.

    Tilintarkastustuomioistuin katsoo, että viraston 31. päivänä joulukuuta 2010 päättyneeltä varainhoitovuodelta annetun tilinpäätöksen perustana olevat toimet ovat olennaisilta osiltaan lailliset ja asianmukaiset.

    13.

    Jäljempänä esitettävät huomautukset eivät aseta tilintarkastustuomioistuimen lausumia kyseenalaiseksi.

    TALOUSARVIO- JA VARAINHALLINTOA KOSKEVAT HUOMAUTUKSET

    14.

    Seitsemänteen puiteohjelmaan liittyvien, Galileo-ohjelman toiseen ehdotuspyyntöön perustuvien avustusmenettelyiden (talousarvio 26 miljoonaa euroa) yhteydessä sovelletussa arviointiprosessissa ei tehty selvää eroa valinta- ja ratkaisuperusteiden välillä. Hakijoiden taloudellisten valmiuksien arviointiperusteita ei määritetty. Avustuksen enimmäisosuus vahvistetaan hakijan aseman perusteella, mutta virasto ei tarkistanut hakijoiden asemaa.

    15.

    Kuudenteen puiteohjelmaan liittyvän kolmannen ehdotuspyynnön osalta havaittiin, että kahden tarkastetun avustussopimuksen tapauksessa edunsaajien toimittamat menoilmoitukset eivät perustuneet todellisiin menoihin vaan olivat vakiomääräisiä. Tämä on vastoin periaatetta, jonka mukaan EU:n rahoitusosuuksien tarkoituksena ei saa olla voiton tuottaminen.

    16.

    Viidessä tarkastetussa avustuksessa, jotka liittyivät lähinnä kuudenteen puiteohjelmaan, havaittiin täytäntöönpanoviiveitä, joiden kesto vaihteli yhden ja kolmen vuoden välillä. Sopimusten arvon havaittiin vähitellen kasvaneen alkuperäisestä määrästä.

    17.

    Asetuksen (EY) N:o 683/2008 voimaantulon jälkeen useimmat EGNOS- ja Galileo-ohjelmiin liittyvät toimet ja omaisuuserät siirrettiin komissiolle joulukuussa 2009. Viraston hallussa ollutta, Euroopan avaruusjärjestöltä saatavaan tekniseen tukeen liittyvää kahden miljoonan euron erää koskeva tilanne oli määrittämättä vielä 31. joulukuuta 2010.

    MUUT KYSYMYKSET

    18.

    Tarkastettujen henkilöstön valintamenettelyiden yhteydessä ei määritetty pisterajoja, jotka ehdokkaiden oli saavutettava saadakseen kutsun kirjallisiin kokeisiin ja haastatteluihin tai tullakseen merkityksi varallaololuetteloon. Tällaiset käytännöt vaaransivat rekrytointimenettelyjen avoimuuden.

    Tilintarkastustuomioistuimen jaosto IV on tilintarkastustuomioistuimen jäsenen Igors LUDBORŽSin johdolla hyväksynyt tämän kertomuksen Luxemburgissa 25. lokakuuta 2011 pitämässään kokouksessa.

    Tilintarkastustuomioistuimen puolesta

    Vítor Manuel da SILVA CALDEIRA

    presidentti


    (1)  EUVL L 246, 20.7.2004, s. 1.

    (2)  EUVL L 196, 24.7.2008, s. 1.

    (3)  Liitteessä esitetään tiedotustarkoituksessa yhteenveto viraston vastuualueista ja toiminnoista.

    (4)  Tilinpäätökseen on liitetty mukaan varainhoitovuoden talousarvio- ja varainhallintoa koskeva selvitys, jossa muun muassa annetaan tiedot määrärahojen täytäntöönpanoasteesta sekä esitetään yhteenveto budjettikohtien välisistä määrärahasiirroista.

    (5)  Tilinpäätös sisältää taseen, tuloslaskelman, rahavirtalaskelman, oman pääoman muutoksia koskevan laskelman sekä tilinpäätöksen liitteet, joihin sisältyy kuvaus merkittävistä tilinpäätöksen laatimisperiaatteista ja muut liitetiedot.

    (6)  Selvitys talousarvion toteuttamisesta sisältää talousarvion toteutumalaskelman liitteineen.

    (7)  EYVL L 248, 16.9.2002, s. 1.

    (8)  Komission asetus (EY, Euratom) N:o 2343/2002 (EYVL L 357, 31.12.2002, s. 72), 33 artikla.

    (9)  Asetus (EY, Euratom) N:o 2343/2002, 38 artikla.

    (10)  Erillisvirastojen tilinpäätöksiä ja kirjanpitoa koskevat säännöt on esitetty asetuksen (EY, Euratom) N:o 2343/2002 VII osaston 1 luvussa. Asetusta on viimeksi muutettu asetuksella (EY, Euratom) N:o 652/2008 (EUVL L 181, 10.7.2008, s. 23). Säännöt on liitetty sellaisenaan viraston varainhoitoasetukseen.

    (11)  Kansainvälinen tilintarkastajaliitto (International Federation of Accountants, IFAC) ja ylimpien tarkastuselinten kansainväliset standardit (International Standards of Supreme Audit Institutions, ISSAI).

    (12)  Satelliitin magneettivääntimet, satelliitin moottorit, satelliitin polttoainesäiliöt (käytetään lentotestauksessa) ja maassa olevat rubidium-atomikellot (täyden operationaalisen kyvyn omaava lennon maasegmentti).

    (13)  Asetus (EY) N:o 683/2008) eurooppalaisten satelliittinavigointiohjelmien (EGNOS ja Galileo) toteuttamisesta.

    (14)  Lopullinen tilinpäätös laadittiin 16. syyskuuta 2011 ja tilintarkastustuomioistuin vastaanotti sen 3. lokakuuta 2011. Lopullinen tilinpäätös esitetään sivustoilla http://eca.europa.eu ja http://www.gsa.europa.eu.


    LIITE

    Еuroopan GNSS-virasto (Bryssel)

    Vastuualueet ja toiminnot

    Perussopimuksen mukainen unionin toimivalta

    Kasvua ja työllisyyttä tukeva kilpailukyky.

    Viraston toimivaltuudet

    (Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EU) N:o 912/2010, annettu 22 päivänä syyskuuta 2010)

    Tavoitteet

    Hallinnoida eurooppalaisiin GNSS-ohjelmiin liittyviä julkisia etuja

    toimia eurooppalaisten GNSS-ohjelmien sääntelyvirastona.

    Tehtävät

    Viraston on

    a.

    varmistettava turvallisuusjärjestelyjen hyväksyminen ja Galileon turvallisuuskeskuksen toiminta

    b.

    edistettävä järjestelmien kaupallistamisen valmistelua, mukaan lukien tarvittava markkina-analyysi

    c.

    suoritettava muita komission sille osoittamia tehtäviä.

    Hallinto

    1 –   Hallintoneuvosto

    Kokoonpano

    yksi edustaja kustakin jäsenvaltiosta

    yksi komission edustaja.

    Tehtävät

    nimittää toiminnanjohtajan

    hyväksyy vuotuisen työohjelman

    hyväksyy talousarvion

    vahvistaa viraston toimintaa ja näkymiä koskevan vuosikertomuksen.

    2 –   Toiminnanjohtaja

    Hallintoneuvosto nimittää.

    3 –   Järjestelmän suoja- ja turvallisuuskomitea

    Yksi edustaja kustakin jäsenvaltiosta ja yksi komission edustaja.

    4 –   Ulkoinen tarkastus

    Tilintarkastustuomioistuin.

    5 –   Vastuuvapauden myöntävä viranomainen

    Parlamentti myöntää vastuuvapauden neuvoston suosituksesta.

    Viraston resurssit vuonna 2010 (2009)

    Lopullinen talousarvio

    15,9 (44,4) miljoonaa euroa; määrä koostuu unionin tuesta, josta komission myöntämää toimintatukea 8,7 (7,4) miljoonaa euroa ja komission myöntämiä toimintavaroja 7,2 (37) miljoonaa euroa.

    Henkilöstö 31. joulukuuta 2010 (2009)

    Henkilöstötaulukossa 28 (23) virkaa, joista täytettyjä: 26 (23).

    sekä 14 (12) muuta tointa (sopimussuhteinen henkilöstö, työkomennuksella olevat kansalliset asiantuntijat), joista täytettyjä 14 (12).

    Ennakoitu henkilöstömäärä: 42 (35)

    Henkilöstön kokonaismäärä 31. joulukuuta 2010: 40 (35) henkilöstön jäsentä, joiden osalta tehtävät jakaantuvat seuraavasti:

     

    operatiiviset tehtävät: 18 (14)

     

    hallinnolliset tehtävät: 14 (12)

     

    sekalaiset tehtävät: 8 (9)

    Tuotteet ja palvelut vuonna 2010

    Ohjelmat

    EGNOS- ja Galileo-ohjelmien täytäntöönpanoa koskeva tuki Euroopan komissiolle.

    Järjestelmien turvallisuus

    Galileo- ja EGNOS-järjestelmien turvallisuus

    Julkisesti säännelty palvelu PRS, PRS:n käyttäjäsegmentin valmistelu

    Galileo-turvallisuusvalvontakeskus GSMC

    GNSS-teknologian valvontajärjestely.

    Markkinoiden kehittäminen

    EGNOS-järjestelmän markkinoille pääsy

    kansainvälinen toiminta (Latinalainen Amerikka, Israel, Kiina, Afrikka)

    tiedotus ja lähityö (EGNOSin tietoportaali, ”Galileo-järjestelmän kehittäminen 2009” -tapahtuma).

    Tutkimus ja kehittäminen

    Tutkimuksen kuudennen ja seitsemännen puiteohjelman yhteydessä toteutettavien hankkeiden hallinnointi (ensimmäinen ja toinen ehdotuspyyntö)

    osaamisen hallintaa ja levittämistä koskevan verkkotyökalun toteuttaminen/päivittäminen.

    Lähde: Viraston toimittamat tiedot.


    VIRASTON VASTAUKSET

    10.

    Euroopan GNSS-virasto (GSA) ei kirjannut tätä laitteistoa tilinpäätöksessään omaisuuseriksi seuraavista syistä: i) IOV/FOC-vaiheen tavoitteena on selvittää järjestelmän tekninen toteutettavuus, mutta sitä ei validoitu vuonna 2010; ii) Matimop-sopimuksen mukaan laitteistoa ei ollut koskaan aiottukaan GSA:n hankittavaksi, eikä se koskaan ollut eikä koskaan tule olemaan GSA:n hallinnassa; iii) tilinpidon näkökulmasta ei katsottu olevan viisasta kirjata omaisuuserää, josta ei ollut mitään taloudellista hyötyä ja jolla ei ollut mitään taloudellista arvoa GSA:lle; iv) edellä todetun perusteella ja komission tällaisissa tilanteissa johdonmukaisesti noudattaman tilinpitokäytännön mukaisesti laitteiston kustannukset kirjattiin tutkimusmenoiksi vuonna 2010.

    14.

    GSA noudattaa tavanomaisia seitsemännen puiteohjelman arviointiprosesseja, joissa määrätään tietyt kelpoisuuskriteerit ja tietyt arviointikriteerit. GSA on kuitenkin käymässä läpi uudelleen komission viimeisimpiä seitsemännen puiteohjelman ohjeita ja sääntöjä varmistaakseen niiden ehdottoman noudattamisen, ennen kuin seitsemännen puiteohjelman kolmannen ehdotuspyynnön avustussopimukset allekirjoitetaan.

    Vaikka taloudellisia valmiuksia koskevat vakiotarkistukset tehtiinkin, niitä ei dokumentoitu asianmukaisesti. GSA parantaa sisäisiä menettelyjään sen varmistamiseksi, että kaikki taloudellisia valmiuksia koskevat tarkistukset kirjataan asianmukaisesti.

    15.

    Avustussopimukset, joita GSA hallinnoi kuudennen puiteohjelman osalta, oli saatu GSA:n edeltäjältä, Galileo-yhteisyritykseltä (GJU). GJU ja Euroopan avaruusjärjestö (ESA) olivat vakiinnuttaneet omat kuudennen puiteohjelman sääntönsä, jotka olivat hieman erilaisia kuin Euroopan komission säännöt. Jäljellä olevat kuudennen puiteohjelman avustussopimukset on päätettävä noudattaen näiden sopimusten määräyksiä. Sopimukset perustuivat käytössä olleisiin vakiomääriin, ja ESA oli vahvistanut ne ennakkoon.

    16.

    Joidenkin kuudennen puiteohjelman avustusten alkuperäisen arvon peräkkäisistä lisäyksistä sovittiin ottaen huomioon lisätehtävät, joita avustuksen saajan oli määrä suorittaa.

    Kun katsottiin tärkeäksi toteuttaa uusia dokumentoitujen työkokonaisuuksien mukaisia toimia, avustussopimuksia muutettiin tukemaan kehitettäviä uusia tehtäviä. Tämä ei ole harvinaista EU:n avustusten hallinnoinnissa.

    Toiminnan luonne, joka heijasti viimeisintä teknistä kehitystä ja oli alttiina jatkuville muutoksille, oli perimmäisenä syynä päätöksiin muutoksista ja pidennyksistä (jotka eivät siis olleet välttämättä toteutuksen viivästymistä).

    17.

    GSA noudatti kaikkia sopimuksista johtuvia ja oikeudellisia velvoitteitaan, jotka liittyivät viralliseen ”Technical ESA” -pyyntöön n:o 7. GSA:n oli lopulta hylättävä Euroopan avaruusjärjestön (ESA) maksupyyntö 2 miljoonan euron osalta, koska ESA ei toimittanut raportteja, jotka vaaditaan osoitukseksi maksuun oikeuttavista saavutuksista. Niinpä käyttämättömät varat oli siirrettävä Euroopan komissiolle, ja velvoitteena oli käyttää ne ESA:n ja GSA:n välisen IOV-sopimuksen toteutukseen. Siirto on määrä saada toteutetuksi syyskuussa 2011.

    18.

    GSA on tarkistanut valintamenettelyään. Vuodesta 2011 lähtien esivalintalautakunta määrittää kynnyspistemäärät kirjallisia kokeita ja haastatteluja varten etukäteen.


    Top