Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52011XC1015(06)

    Maataloustuotteiden ja elintarvikkeiden maantieteellisten merkintöjen ja alkuperänimitysten suojasta annetun neuvoston asetuksen (EY) N:o 510/2006 6 artiklan 2 kohdassa tarkoitettu rekisteröintihakemuksen julkaiseminen

    EUVL C 304, 15.10.2011, p. 15–18 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    15.10.2011   

    FI

    Euroopan unionin virallinen lehti

    C 304/15


    Maataloustuotteiden ja elintarvikkeiden maantieteellisten merkintöjen ja alkuperänimitysten suojasta annetun neuvoston asetuksen (EY) N:o 510/2006 6 artiklan 2 kohdassa tarkoitettu rekisteröintihakemuksen julkaiseminen

    2011/C 304/10

    Tämä julkaiseminen antaa oikeuden vastustaa hakemusta neuvoston asetuksen (EY) N:o 510/2006 (1) 7 artiklassa tarkoitetulla tavalla. Vastaväitteet on toimitettava komissiolle kuuden kuukauden kuluessa tästä julkaisemisesta.

    YHTENÄINEN ASIAKIRJA

    NEUVOSTON ASETUS (EY) N:o 510/2006

    ”NOSTRANO VALTROMPIA”

    EY-N:o: IT-PDO-0005-0823-22.09.2010

    SMM ( ) SAN ( X )

    1.   Nimi:

    ”Nostrano Valtrompia”

    2.   Jäsenvaltio tai kolmas maa:

    Italia

    3.   Maataloustuotteen tai elintarvikkeen kuvaus:

    3.1   Tuotelaji:

    Luokka 1.3 –

    Juustot

    3.2   Kuvaus 1 kohdassa nimetystä tuotteesta:

    SAN-tuote Nostrano Valtrompia on puolirasvainen kova juusto, jota tuotetaan ympäri vuoden raakamaidosta, johon lisätään sahramia. Tuotteen ominaisuudet kulutukseen saatettaessa ovat lähes tasapohjaisen lieriön muoto, halkaisija 30–45 cm, korkeus 8–12 cm ja paino 8–18 kg. Kuori on kova, ja sen väri vaihtelee kellanruskeasta punertavaan. Sisus on kova mutta ei liian rakeinen, ja siinä voi esiintyä tasaisesti jakautuneita pieniä tai keskikokoisia koloja. Maku ja aromi ovat täyteläiset ja voimakkaat mutta vailla happamuutta vähimmäiskypsytysajan jälkeen, ja pitkänkin kypsytyksen jälkeen pistävä vivahde tuntuu vain kevyenä. Sisuksen väri on oljenkeltainen, kellanvihreään vivahtava. Juuston rasvapitoisuus sellaisenaan on 18–28 % ja kuiva-aineesta ilmaistuna 27,5–42 %. Tuoreen juuston kosteuspitoisuus on 36 % ja vähimmäiskypsytysaika 12 kuukautta.

    3.3   Raaka-aineet (ainoastaan jalostetut tuotteet):

    Maito saadaan tuotantoalueelta ruskeaan vuoristorotuun kuuluvista lehmistä, joista vähintään 90 % on merkitty kantakirjaan. Loput 10 % voivat kuulua muihin rotuihin tai risteytyksiin. Sahramia lisätään 0,05–0,2 g/100 kg maitoa.

    3.4   Rehu (ainoastaan eläinperäiset tuotteet):

    Vähintään 75 % ravinnon kuiva-aineesta on monilajista ruohoa tai heinää, ja vilja- ja palkokasvitiivisteiden tai niiden valmistuksesta saatujen sivutuotteiden, rehusuolan sekä ravintolisänä käytettyjen kivennäis- ja vitamiinivalmisteiden osuus saa olla enintään 25 % rehuannoksen kuiva-aineesta.

    Eläimiä on ruokittava monilajiselta laitumelta 4 kohdassa määritellyltä alueelta saadulla ruoholla ja/tai heinällä, joka koostuu luonnonvaraisista lajeista, kuten Dactylis glomerata, Festuca ovina, Poa annua, Phleum pratense ja Trifolium montanum, ja jonka määrä vastaa vähintään 50 %:ia kuiva-aineena ilmaistusta päivittäisestä kokonaisrehuannoksesta.

    Kesä- ja syyskuun välisenä aikana harjoitetaan sääolosuhteista riippuen vuoristolaiduntamista vähintään 60 päivän ajan. Eläimille ei anneta maissisäilörehua.

    3.5   Erityiset tuotantovaiheet, joiden on tapahduttava yksilöidyllä maantieteellisellä alueella:

    Maidon tuotannon ja jalostamisen sekä juustojen kypsytyksen, harjaamisen ja öljyllä voitelemisen on tapahduttava yksilöidyllä maantieteellisellä alueella perinteisiä tuotantomenetelmiä ja kypsytysaikoja noudattaen.

    3.6   Viipalointia, raastamista, pakkaamista jne. koskevat erityiset säännöt:

    Nostrano Valtrompia -juusto pidetään kaupan kokonaisena ja/tai paloina. Juusto voidaan leikata eri painoisiksi paloiksi, kunhan niissä on aina riittävästi kantaa, joka ilmaisee juuston alkuperän. Palat voidaan esipakata joko tyhjiöön tai suojakaasuun.

    3.7   Merkintöjä koskevat erityiset säännöt:

    SAN-tuote Nostrano Valtrompia pidetään kaupan kokonaisena ja/tai paloina ja saatetaan kulutukseen varustettuna tunnuksella, joka muodostuu useampaan kertaan tehdystä merkinnästä Nostrano Valtrompia ja sarjanumerosta, jotka painetaan muotissa juuston kantaan. Yhdelle puolelle on mahdollista kiinnittää paperikiekko, johon merkitään tekstistä Nostrano Valtrompia DOP ja sen vieressä olevasta EU:n tunnuksesta muodostuva tunnus.

    4.   Maantieteellisen alueen tarkka rajaus:

    Alue, jolla Nostrano Valtrompia -juusto tuotetaan ja kypsytetään, sijaitsee Brescian maakunnassa. Se käsittää seuraavat kunnat Trompian laaksossa: Bovegno, Bovezzo, Brione, Caino, Collio, Concesio, Irma, Gardone Val Trompia, Lodrino, Lumezzane, Marcheno, Marmentino, Nave, Pezzaze, Polaveno, Sarezzo, Tavernole sul Mella ja Villa Carcina. Lisäksi alue käsittää Gussagon kunnan vuoristoisen osan, johon kuuluvat Quaronen ja Civinen taajamat.

    5.   Yhteys maantieteelliseen alkuperään:

    5.1   Maantieteellisen alueen erityisyys:

    Nostrano Valtrompia -juusto tuotetaan maantieteellisessä ympäristössä, jolle ovat ominaisia jyrkät rinteet, laaksoissa sijaitsevat kapeat niityt ja kaltevat vuoristolaitumet, joilla kasvaa luonnonvaraisia nurmikasvilajeja, kuten Dactylis glomerata, Festuca ovina, Poa annua, Phleum pratense, Trifolium montanum jne. Nämä lajit, joita ensisijaisesti ruskeaan vuoristorotuun kuuluvat eläimet syövät tuoreena kesäisin vuoristolaitumella ja lopun vuotta kuivattuna heinänä, vaikuttavat maidon aistinvaraisiin ominaisuuksiin, koska niiden aromit siirtyvät suoraan maitoon. Näiden maantieteellisten tekijöiden ansiosta myös tuotantorakenne on säilynyt perinteisenä. Ensisijaisesti pienet yksittäiset tilat vastaavat maidon tuotannosta, sen jalostamisesta juustoksi ja juustojen kypsytyksestä. Näin Trompian laaksossa elää edelleen perinteinen tuotantomuoto, jossa karjankasvattaja on samalla myös juustomestari ja kypsyttäjä, mikä on lyhyen tuotantoketjun omaleimaisuuden tae. Perhekeskeinen tuotantorakenne takaa laakson perinteisten käytäntöjen monipuolisuuden säilymisen; esimerkkeinä voidaan mainita taito valmistaa itse juuston valmistuksessa tarvittavat välineet tai juustojen pinnan voiteleminen öljyllä ja osaamisen välittyminen suullisen perinteen kautta.

    5.2   Tuotteen erityisyys:

    SAN-tuotteelle Nostrano Valtrompia on ominaista alhainen kosteus- ja rasvapitoisuus, joka vaikuttaa juuston kovuuteen tekemättä siitä kuitenkaan liian rakeista. Tyypillinen ominaisuus on myös maun erittäin vähäinen happamuus, joka johtuu raakamaidon mikrobikasvuston tasapainoisesta käymisestä. Sahramin käytöstä johtuen sisuksen väri on oljenkeltainen, hieman kellanvihreään vivahtava. Kuori on kova, ja sen väri vaihtelee kellanruskeasta punertavaan. Nämä ominaisuudet johtuvat siitä, että kuori voidellaan öljyllä, mikä suojaa juustoa ennenaikaiselta ja liialliselta kuivumiselta.

    5.3   Syy-seuraussuhde, joka yhdistää maantieteellisen alueen seuraaviin: tuotteen laatu tai ominaisuudet (kun kyseessä SAN) tai tuotteen erityislaatu, maine tai muut ominaisuudet (kun kyseessä SMM):

    Maaston epätasaisuus ja vuoristoisuus ovat johtaneet väistämättä tuotantotoiminnan pirstaloitumiseen ja maidon kotiteolliseen jalostamiseen, mikä on aikojen myötä vaikuttanut tietyntyyppisen maatalousrakenteen kehittymiseen: pienet kotieläintilat jalostavat itse tuottamansa maidon. Hankala pinnanmuodostus, yli 1 800 metrin korkeudessa merenpinnasta sijaitsevat vuoristolaitumet ja tuotantoalueen vaikeat liikenneyhteydet ovat aina vaikuttaneet maidon keräämiseen ja jalostamiseen, jotka tapahtuvat edelleenkin tuotanto- ja jalostustiloilla sankoja, pystejä ja pieniä kaukaloita käyttäen. Maantieteellisen alueen erityisyyteen ja perinteisiin tuotantomenetelmiin liittyvien tekijöiden yhteisvaikutuksesta ovat kehittyneet maidon erityisominaisuudet, jotka puolestaan vaikuttavat Nostrano Valtrompia -juuston ominaisuuksiin. Erityisesti rasvan luontainen nouseminen maidon pintaan mahdollistaa juuston valmistukseen käytettävän maidon rasvapitoisuuden tuntuvan alenemisen ja vaikuttaa samanaikaisesti kotoperäisen mikrobikasvuston kehittymiseen, mikä on tärkeä tekijä juuston kypsytyksen ja aistinvaraisten ominaisuuksien kannalta. Kattilassa olevan raakamaidon oman mikrobikasvuston yhteisvaikutuksesta juustomassa hapattuu asianmukaisesti ja kypsytyksen aikana syntyy huomattava määrä peptidejä ja vapaita aminohappoja, jotka vaikuttavat juuston makuun ja erityisesti siihen, ettei siinä tunnu happamuutta.

    SAN-tuotteen Nostrano Valtrompia kypsytyksen aikana tuottajat noudattavat edelleen perinteistä käytäntöä, jonka mukaan juustotahkoa voidellaan öljyllä, jottei liian nopeasti saavutettu enimmäiskosteuspitoisuus (36 %) vaikuta haitallisesti entsyymitoimintaan ja heikennä voimakkaita aistinvaraisia ominaisuuksia.

    Lisäksi vakiintunut käytäntö lisätä maitoon tai heran ja juustomassan seokseen sahramia parantaa osaltaan juuston ulkonäköä, joka muutoin muuttuisi väriltään liian vihertäväksi maidon osittaisen kuorimisen ja eläinten ravinnon vaikutuksesta.

    Trompian laaksossa elää edelleen perinteinen tuotantomuoto, jossa karjankasvattaja on samalla myös juustomestari ja kypsyttäjä. Näin samassa henkilössä yhdistyvät lähes kaikki tuotantoketjun osatekijät. Tuotannossa käytetään sukupolvelta toiselle siirtyneitä menetelmiä. Sahramin lisääminen, kuparikattiloiden ja usein juustomestarin itsensä valmistamien työvälineiden, kuten vispilöiden (spino), sekoittimien (rotella) ja kuorintakauhojen (spannarola), käyttö sekä tuottajien huolellisesti suorittama juustotahkojen voiteleminen pellavaöljyllä kypsytyksen aikana ovat osoitus ikivanhan maidon jalostusmenetelmän säilymisestä, jonka avulla syntyy Nostrano Valtrompia–juusto, joka todistaa tuotantoalueensa väestön kulttuurista ja maatalousperinteistä.

    Eritelmän julkaisutiedot:

    (Asetuksen (EY) N:o 510/2006 5 artiklan 7 kohta)

    Eritelmän täydellinen teksti on saatavissa joko internet-osoitteessa

    http://www.politicheagricole.it/flex/cm/pages/ServeBLOB.php/L/IT/IDPagina/3335

    tai

    menemällä suoraan maa- ja metsätalousministeriön kotisivulle (http://www.politicheagricole.it) ja valitsemalla ensin ”Qualità e sicurezza” (ylhäällä oikealla) ja sen jälkeen ”Disciplinari di Produzione all'esame dell'UE”.


    (1)  EUVL L 93, 31.3.2006, s. 12.


    Top