Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52010TA1216(05)

    Kertomus uuden sukupolven eurooppalaisen ilmaliikenteen hallintajärjestelmää (SESAR) koskevan yhteisyrityksen tilinpäätöksestä 31. joulukuuta 2009 päättyneeltä varainhoitovuodelta sekä yhteisyrityksen vastaukset

    EUVL C 342, 16.12.2010, p. 30–37 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    16.12.2010   

    FI

    Euroopan unionin virallinen lehti

    C 342/30


    KERTOMUS

    uuden sukupolven eurooppalaisen ilmaliikenteen hallintajärjestelmää (SESAR) koskevan yhteisyrityksen tilinpäätöksestä 31. joulukuuta 2009 päättyneeltä varainhoitovuodelta sekä yhteisyrityksen vastaukset

    2010/C 342/05

    SISÄLLYS

     

    Kohta

    Sivu

    JOHDANTO …

    1–5

    31

    TARKASTUSLAUSUMA TALOUSARVIO- JA VARAINHALLINTOA KOSKEVAT …

    6–15

    31

    HUOMAUTUKSET …

    16–22

    32

    MUUT KYSYMYKSET …

    23–32

    32

    Taulukko …

    34

    Yhteisyrityksen vastaukset

    37

    JOHDANTO

    1.

    Brysselissä sijaitseva SESAR-yhteisyritys perustettiin helmikuussa 2007 (1) hallinnoimaan SESAR-hankkeen (uuden sukupolven eurooppalaisen ilmaliikenteen hallintajärjestelmä) toimia.

    2.

    SESAR-hankkeen avulla pyritään nykyaikaistamaan Euroopan ilmaliikenteen hallintaa. Hanke jakautuu kolmeen eri vaiheeseen:

    a)

    Määrittelyvaihe käynnistyi vuonna 2005. Vaiheen johdosta vastasi Euroopan lennonvarmistusjärjestö (Eurocontrol), ja siihen suunnattiin yhteisrahoitusta EU:n talousarviosta Euroopan laajuisia liikenneverkkoja koskevasta ohjelmasta. Toiminnan perusteella laadittiin eurooppalainen ilmaliikenteen hallinnan yleissuunnitelma, jossa määritetään uuden sukupolven ilmaliikenteen hallintajärjestelmien sisältö ja kehittämistä sekä käyttöönottoa koskevat suunnitelmat.

    b)

    Kehitysvaihetta (2008–2013) hallinnoi SESAR-yhteisyritys (ks. myös taulukko). Vaiheen aikana laaditaan uusia teknologisia järjestelmiä, osia ja toimintamenettelyjä eurooppalaisen ilmaliikenteen hallinnan yleissuunnitelman mukaisesti.

    c)

    Käyttöönottovaihetta (2014–2020) johtavat teollisuuden yhteistyökumppanit ja alan toimijat; tavoitteena on tuottaa ja toteuttaa laajalti uusi ilmaliikenteen hallinnan infrastruktuuri.

    3.

    Yhteisyritys on julkisen ja yksityisen sektorin yhteishanke. Yhteisyrityksen perustajaosakkaita ovat Euroopan unioni, jota edustaa Euroopan komissio, ja Euroopan lennonvarmistusjärjestö, jota edustaa sen virasto. Kiinnostuksenilmaisupyynnön perusteella valittiin yhteisyrityksen osakkaiksi 15 julkista ja yksityistä lennonvarmistusalan yritystä. Niihin lukeutuu esimerkiksi lennonvarmistuspalvelujen tarjoajia, maalaitteiden valmistajia sekä ilmailu- ja avaruusteollisuuden laitevalmistajia, ilma-alusten valmistajia, lentokenttäviranomaisia ja lentokoneen laitteiden valmistajia.

    4.

    SESAR-hankkeen kehitysvaiheen talousarvio on 2,1 miljardia euroa, josta EU, Eurocontrol ja toimiin osallistuvat julkiset ja yksityiset yhteistyökumppanit vastaavat samansuuruisilla osuuksilla. EU:n osuus rahoitetaan seitsemännestä tutkimuksen ja kehittämisen puiteohjelmasta ja Euroopan laajuisia liikenneverkkoja koskevasta ohjelmasta. Noin 90 prosenttia Eurocontrolin ja muiden osallistujien rahoitusosuuksista perustuu luontoissuorituksiin.

    5.

    SESAR-yhteisyritys alkoi toimia itsenäisesti 10. elokuuta 2007.

    15.

    Jäljempänä esitettävät huomautukset eivät aseta tilintarkastustuomioistuimen lausumia kyseenalaiseksi.

    TALOUSARVIO- JA VARAINHALLINTOA KOSKEVAT HUOMAUTUKSET

    Talousarvion toteuttaminen

    16.

    Hallintoneuvoston hyväksymään vuoden 2009 lopulliseen talousarvioon sisältyi 325 miljoonaa euroa maksusitoumusmäärärahoja ja 157 miljoonaa euroa maksumäärärahoja. Maksusitoumusmäärärahojen käyttöaste oli 97,1 prosenttia ja maksumäärärahojen käyttöaste 43,2 prosenttia.

    17.

    Osakkaiden rahoitusosuudet (38,8 miljoonaa euroa) ja edellisen vuoden tulos (115,6 miljoonaa euroa) olivat vuonna 2009 yhteensä 154,4 miljoonaa euroa. Maksujen määrä oli 67,9 miljoonaa euroa ja määrärahoja siirrettiin 2,5 miljoonaa euroa. Tämä johti 84 miljoonan euron positiiviseen talousarviotulokseen. Pankkitalletusten kokonaismäärä oli varainhoitovuoden lopussa 86,8 miljoonaa euroa. Tämä oli vastoin tasapainoa koskevaa talousarvioperiaatetta.

    18.

    SESAR-yhteisyrityksen varainhoitoa koskevien sääntöjen 51 artiklan mukaan komission yhteisyritykselle avustuksena maksamat varat tuottavat korkoa EU:n yleisen talousarvion hyväksi. Vuoden 2009 lopussa yhteisyritys ei ollut saanut pyyntöä siirtää kaudella 2007–2009 kertynyttä 1,7 miljoonan euron korkoa EU:n talousarvioon.

    Tilinpäätöksen esittäminen: osakkaiden rahoitusosuudet

    19.

    Tilintarkastustuomioistuin panee merkille, että EU-yhteisyritysten toiminnan rahoittavat yhteisyritysten osakkaat ja että yhteisyrityksillä ei ole varsinaista pääomaa. Tilintarkastustuomioistuin suosittaa, että tästä yhteisyritysten erityisominaisuudesta ilmoitettaisiin selvästi tilinpäätöksessä.

    20.

    Tilintarkastustuomioistuin suhtautuu täten myönteisesti siihen, että EU:n kirjanpitosäännön nro 1 (konsernilaskenta) mukaisesti osakkaiden rahoitusosuudet esitetään yhteisyritysten taseissa nettovarallisuutena ja että rahoitusosuuksien luonteesta annetaan lisätietoja tilinpäätöksen liitetiedoissa.

    21.

    Tämä on muutos kirjanpitokäytäntöön, jota SESAR-yhteisyritys sovelsi vuoden 2008 tilinpäätökseen, jossa osakkaiden rahoitusosuudet kirjattiin tuloiksi tuloslaskelmaan. Keskeiset luvut on korjattu vuoden 2008 tilinpäätökseen, jotta sitä voitaisiin verrata vuoden 2009 tilinpäätökseen.

    22.

    Tilintarkastustuomioistuin katsoo, että osakkaiden rahoitusosuuksien esitystapaa yhteisyritysten tilinpäätöksessä olisi yhdenmukaistettava mahdollisimman pitkälle. Lisäksi se panee merkille, että komissio aikoo laatia yhteisyrityksille yksityiskohtaiset ohjeet siitä, miten osakkaiden rahoitusosuudet olisi esitettävä tilinpäätöksessä.

    MUUT KYSYMYKSET

    Sisäisen valvonnan järjestelmät

    23.

    Tilintarkastustuomioistuin otti aiemmassa kertomuksessaan huomioon, että yhteisyritys oli vuonna 2008 käynnistysvaiheessa, mutta se toi samalla esiin, että yhteisyritys ei ollut pannut sisäisen valvonnan menettelyjään ja varainhoidon tietojärjestelmäänsä täysimääräisesti täytäntöön.

    24.

    Yhteisyritys edistyi vuonna 2009 (11) merkittävällä tavalla, mutta siitä huolimatta vuoden 2009 lopussa organisaation keskeiset toiminnot eivät vielä olleet riittävän vakioituja eikä varainhoitoa, talousarviota ja toimintaa koskevien tietojen hallinnointiin tarkoitettua integroitua välinettä ollut otettu käyttöön. Kuten jo vuonna 2008 havaittiin, tilinpitäjä ei ollut vielä validoinut järjestelmien perustana olevia toimintaprosesseja, vaikka validointia edellytettiin yhteisyrityksen taloushallintoa koskevissa säännöissä.

    25.

    Tilintarkastustuomioistuin tarkasti 36 tapahtuman otoksen, jonka perusteella kävi ilmi, että sisäisen valvonnan menettelyt eivät useissa tapauksissa toimineet asianmukaisesti. Esimerkiksi yhdessä tapauksessa yhteisyritys oli tehnyt siivouspalveluja koskevan sopimuksen, jonka vuotuinen arvo oli 19 572 euroa, mutta se ei ollut soveltanut yleisessä varainhoitoasetuksessa ja SESAR-yhteisyrityksen varainhoitoa koskevissa säännöissä säädettyä neuvottelumenettelyä. Erään osakkuussopimusten valmistelun avustamista koskevan sopimuksen kohdalla, jonka määrä oli 922 000 euroa, tilintarkastustuomioistuin pystyi saamaan näyttöä siitä, että palvelut oli suoritettu, mutta sille ei toimitettu virallista tositetta suoritetuista palveluista, vaikka sitä edellytettiin varainhoitoa koskevissa säännöissä.

    26.

    SESAR-yhteisyrityksen varainhoitoa koskevien sääntöjen 25 artiklan mukaisesti talousarviomäärärahat on käytettävä moitteettoman varainhoidon periaatteen mukaisesti. Toimistotiloja ja -infrastruktuuria koskeva sopimus tehtiin 6. syyskuuta 2007 yhdeksäksi vuodeksi. Sopimus oli mahdollista irtisanoa ennenaikaisesti ilman seuraamuksia kunkin kolmivuotiskauden lopussa. Yhteisyritys kuitenkin muutti uusiin toimitiloihin vuonna 2009 ja sen oli maksettava entisistä toimitiloistaan 380 235 euroa vuokraa ja kuluja vielä 12 kuukaudelta.

    Omaisuuserien kirjaaminen

    27.

    Yhteisyritys omistaa kaikki aineelliset ja aineettomat hyödykkeet, jotka ovat syntyneet tai jotka sille on luovutettu SESAR-hankkeen kehitysvaihetta varten osakkaiden kanssa tehtyjen erityissopimusten mukaisesti (12).

    28.

    Kuten tilinpäätöksen liitteessä todetaan, SESAR-yhteisyritys ei tässä vaiheessa pysty ennakoimaan toiminnan tuloksena mahdollisesti syntyvän omaisuuden aktivointia. Tilintarkastustuomioistuin panee merkille, että tietojen hallinnointiin ei vielä vuoden 2009 lopussa käytetty integroitua tietojärjestelmää, jonka avulla kulut voitaisiin liittää tiettyihin työosioihin tai jonka avulla olisi mahdollista yksilöidä toimintakulujen rahoituslähde. Järjestelmä on tarpeen, jotta voidaan varmistaa, että toiminnasta aiheutuvat kulut arvioidaan asianmukaisesti ja että omaisuus aktivoidaan tarvittaessa.

    Yhteisyrityksen varainhoitoa koskevat säännöt

    29.

    Yhteisyrityksen hallintoneuvosto vahvisti heinäkuussa 2007 yhteisyrityksen taloushallintoa koskevat säännöt. Vuonna 2008 tilintarkastustuomioistuin (13) havaitsi, että yhteisyrityksen taloushallintoa koskevia sääntöjä olisi muutettava, jotta ne vastaisivat EU-elimiä koskevaa varainhoidon puiteasetusta. SESAR-yhteisyrityksen perustamisesta annetun neuvoston asetuksen (EY) N:o 219/2007 muuttamisesta annetun neuvoston asetuksen (EY) N:o 1361/2008 tultua voimaan hallintoneuvosto hyväksyi 28. heinäkuuta 2009 nykyiset varainhoitoa koskevat säännöt, jotka kumoavat heinäkuussa 2007 annetut taloushallintoa koskevat säännöt.

    30.

    Tilintarkastustuomioistuin antoi 15. huhtikuuta 2010 lausunnon nro 2/2010 SESAR-yhteisyrityksen varainhoitoa koskevista uusista säännöistä. Tilintarkastustuomioistuin esitti useita suosituksia, jotka koskivat poikkeamista talousarvioperiaatteista, komission sisäisen tarkastuksen osaston asemaa sekä SESAR-yhteisyrityksen osakkuuteen ja toimintojen yhteisrahoitukseen liittyviä määräyksiä.

    Sisäisen tarkastuksen toiminto ja komission sisäisen tarkastuksen osasto

    31.

    Tilintarkastustuomioistuin katsoo SESAR-yhteisyrityksen varainhoitoa koskevista säännöistä antamansa lausunnon nro 2/2010 ja fuusioenergiasta vastaavan yhteisyrityksen taloushallintoa koskevista säännöistä antamansa lausunnon nro 4/2008 mukaisesti, että nykyistä yhteisyrityksen yhtiöjärjestyksessä esitettyä määräystä komission sisäisen tarkastajan asemasta olisi selkiytettävä.

    32.

    SESAR-yhteisyrityksen yhtiöjärjestyksen 7 a artiklassa todetaan, että komission sisäiselle tarkastajalle annettuja tehtäviä toteutetaan yhteisyrityksen hallintoneuvoston alaisuudessa. Tilintarkastustuomioistuin katsoo, että tällainen järjestely on sopiva yhteisyrityksen sisäisen tarkastuksen yksikölle mutta ei komission sisäiselle tarkastajalle, jonka vastuualue liittyy koko EU:n yleiseen talousarvioon.

    Tilintarkastustuomioistuimen jaosto II on tilintarkastustuomioistuimen jäsenen Morten LEVYSOHNin johdolla hyväksynyt tämän kertomuksen Luxemburgissa 20. lokakuuta 2010 pitämässään kokouksessa.

    Tilintarkastustuomioistuimen puolesta

    Vítor Manuel da SILVA CALDEIRA

    presidentti

    Taulukko

    SESAR-yhteisyritys (Bryssel)

    Perussopimuksen mukainen unionin toimivalta

    Yhteisyrityksen toimivaltuudet sellaisina kuin ne on määritelty asetuksella (EY) N:o 1361/2008 muutetussa neuvoston asetuksessa (EY) N:o 219/2007

    Hallinto

    Yhteisyrityksen resurssit vuonna 2009

    Keskeiset tuotteet ja palvelut vuonna 2009

    Yhteinen liikennepolitiikka

    ”1.

    Tämän osaston määräyksiä sovelletaan rautatie-, maantie- ja sisävesiliikenteeseen.

    2.

    Euroopan parlamentti ja neuvosto voivat tavallista lainsäätämisjärjestystä noudattaen antaa meri- ja lentoliikennettä koskevat aiheelliset säännökset. Ne tekevät ratkaisunsa talous- ja sosiaalikomiteaa sekä alueiden komiteaa kuultuaan.”

    (Euroopan unionin toiminnasta tehty sopimus, 100 artikla)

    Tutkimus ja teknologinen kehittäminen

    ”Unioni voi perustaa yhteisyrityksiä tai muita järjestelmiä, jotka ovat tarpeen, jotta unionin tutkimusta, teknologista kehittämistä ja esittelyä koskevat toimintaohjelmat voidaan panna täytäntöön asianmukaisesti.”

    (Euroopan unionin toiminnasta tehty sopimus, 187 artikla)

    Tavoitteet

    Varmistaa Euroopan ilmaliikenteen hallintajärjestelmän uudenaikaistaminen koordinoimalla ja keskittämällä kaikkea asiaankuuluvaa tutkimus- ja kehitystoimintaa unionissa

    panna täytäntöön ATM-yleissuunnitelma.

    Tehtävä

    Hallinnoida SESAR-hankkeen tutkimus-, kehitys- ja validointitoimintaa yhdistämällä sen osakkaiden antama julkisen ja yksityisen sektorin rahoitus sekä hyödyntämällä ulkoisia teknisiä voimavaroja ja erityisesti Eurocontrolin kokemusta ja asiantuntemusta.

    Yhteisyrityksen tehtävänä ovat etenkin seuraavat näkökohdat:

    SESAR-hankkeen kehitysvaiheen toimien organisointi ja koordinointi Eurocontrolin hallinnoiman hankkeen määrittelyvaiheen tuloksena laadittavan ATM-yleissuunnitelman mukaisesti yhdistämällä julkiselta ja yksityiseltä sektorilta saatava rahoitus ja hallinnoimalla sitä yhden rakenteen puitteissa

    tarvittavan rahoituksen varmistaminen ATM-yleissuunnitelman mukaisia SESAR-hankkeen kehitysvaiheen toimia varten

    Euroopan ilmaliikenteen hallinnan alan sidosryhmien osallistumisen varmistaminen, mukaan lukien erityisesti lennonvarmistuspalvelujen tarjoajat, ilmatilan käyttäjät, toimialajärjestöt, lentoasemat ja laitevalmistajat sekä asiaan liittyvät tieteelliset laitokset tai asiaan liittyvä tiedeyhteisö

    yhteisyrityksen alaisuudessa toteutettavan teknisen tutkimus-, kehitys-, validointi- ja selvitystyön organisointi, välttäen tällaisten toimien pirstoutumista

    sellaisten toimien valvonta, jotka liittyvät niiden yhteisten tuotteiden kehittämiseen, jotka on asianmukaisesti määritelty ATM-yleissuunnitelmassa, ja tarvittaessa erityisten tarjouspyyntöjen järjestäminen.

    1 –   Hallintoneuvosto

    Kokoonpano

    a)

    yksi edustaja yhteisyrityksen kultakin osakkaalta

    b)

    yksi sotilasalan edustaja

    c)

    yksi ilmatilan siviilikäyttäjien edustaja

    d)

    yksi lennonvarmistuspalvelujen tarjoajien edustaja, jonka näiden edustuksellinen järjestö Euroopan tasolla on nimennyt

    e)

    yksi laitevalmistajien edustaja, jonka näiden edustuksellinen järjestö Euroopan tasolla on nimennyt

    f)

    yksi lentoasemien edustaja

    g)

    yksi ilmaliikenteen hallinnan alan henkilöstöä edustavien järjestöjen edustaja, jonka näiden edustuksellinen järjestö Euroopan tasolla on nimennyt

    h)

    yksi asiaankuuluvien tieteellisten laitosten tai asiaankuuluvan tiedeyhteisön edustaja, jonka näiden edustuksellinen järjestö Euroopan tasolla on nimennyt.

    Hallintoneuvoston puheenjohtajana on unionin edustaja.

    Päätehtävät

    a)

    hyväksyä ATM-yleissuunnitelma, jonka neuvosto vahvistaa SESAR-asetuksen 1 artiklan 2 kohdassa tarkoitetulla tavalla, ja hyväksyä mahdolliset ehdotukset sen muuttamiseksi

    b)

    antaa suuntaviivat ja tehdä päätökset, joita tarvitaan SESAR-hankkeen kehitysvaiheen toteuttamiseksi, ja valvoa yleisesti hankkeen täytäntöönpanoa

    c)

    hyväksyä yhteisyrityksen kokonaistoimintasuunnitelma ja vuotuiset toimintasuunnitelmat sekä vuotuinen talousarvio, mukaan lukien henkilöstötaulukko

    d)

    antaa lupa neuvotteluille ja päättää uusien osakkaiden liittymisestä ja siihen liittyvistä sopimuksista

    e)

    valvoa sopimusten täytäntöönpanoa osakkaiden ja yhteisyrityksen välillä

    f)

    nimittää pääjohtaja ja vapauttaa tämä tehtävistään ja hyväksyä organisaatiorakenne ja valvoa pääjohtajan suoriutumista tehtävistään

    g)

    päättää osakkaiden rahoitusosuuksien määristä ja maksutavoista ja luontoissuoritusten arvioinnista

    h)

    hyväksyä yhteisyrityksen varainhoitoa koskevat säännöt

    i)

    hyväksyä vuosittainen tuloslaskelma ja tilinpäätös

    j)

    hyväksyä SESAR-hankkeen kehitysvaiheen edistymistä ja sen taloudellista tilannetta koskeva vuosikertomus

    k)

    päättää komissiolle tehtävistä ehdotuksista, jotka koskevat yhteisyrityksen toiminnan jatkamista ja lakkauttamista

    l)

    laatia yhteisyrityksen omistamia aineellisia ja aineettomia hyödykkeitä koskevien oikeuksien myöntämistä ja tällaisten hyödykkeiden siirtämistä koskevat menettelyt

    m)

    vahvistaa ATM-yleissuunnitelman toteuttamiseksi tarvittavien sopimusten tekemistä koskevat säännöt ja menettelyt, mukaan lukien erityiset eturistiriitoja koskevat menettelyt

    n)

    päättää ehdotuksista, jotka toimitetaan komissiolle yhtiöjärjestyksen muuttamiseksi

    o)

    käyttää muuta sellaista toimivaltaa ja vastata kaikista muista sellaisista tehtävistä, mukaan lukien täydentävien elinten perustaminen, joita SESAR-hankkeen kehitysvaihe edellyttää

    p)

    hyväksyä järjestelyt henkilöstön siirtämistä yhteisyritykseen koskevan 8 artiklan täytäntöönpanoa varten.

    2 –   Pääjohtaja

    Hallintoneuvosto nimittää komission ehdotuksesta.

    3 –   Ulkoinen tarkastus

    Tilintarkastustuomioistuin.

    4 –   Vastuuvapauden myöntävä viranomainen

    Parlamentti myöntää neuvoston suosituksesta.

    Talousarvio

    325,1 miljoonaa euroa, josta unionin rahoitusosuus on 16,9 prosenttia.

    Henkilöstö 31.12.2009

    Henkilöstötaulukossa 39 virkaa,

    joista täytettyjä: 18

    Muut toimet (ylimääräisten toimihenkilöiden sopimukset, komennuksella olevat kansalliset asiantuntijat, paikallinen henkilöstö): 8

    Henkilöstö yhteensä: 26

    Yhteisyrityksen osakkaiden luontoissuoritusten perusteella komennuksella työskentelevä henkilöstö: 4

    Henkilöstön tehtävät jakaantuvat seuraavasti:

    operatiiviset tehtävät: 22

    hallinnolliset ja avustavat tehtävät: 16

    sekalaiset tehtävät: 1

    Keskeiset tulokset vuonna 2009:

    Osakkaiden liittymismenettely saatiin päätökseen 26. maaliskuuta 2009 hallintoneuvoston päätöksellä, jonka nojalla osakkuus myönnettiin 15 esivalitulle hakijalle. Lisäksi päätettiin niille myönnettävistä tarjouspyyntöön (1. vaihe) liittyvistä toiminnoista. Euroopan komissio oli aiemmin (23. maaliskuuta 2009) vastaanottanut EU:n jäsenvaltioiden kannan SESAR-yhteisyrityksestä annetun asetuksen (EY) N:o 219/2007 5 artiklan 4 kohdassa säädetyn komiteamenettelyn mukaisesti.

    Tarjouskilpailun (1. vaihe) aloittamisen yhteyteen ei ollut mahdollista sisällyttää kaikkia työosioita mm. siitä syystä, että Eurocontrolin väliaikaiselta neuvostolta oli saatava lopullinen hyväksyntä Eurocontrolin rahoitusosuudelle SESAR-yhteisyritykselle. Uusi tarjouspyyntö tehtiin heinäkuussa 2009. Valintamenettely suoritettiin marraskuussa ja pääjohtaja esitti SESAR-yhteisyrityksen hallintoneuvostolle suosituksensa toimintoja koskevista sopimuksista. Hallintoneuvosto hyväksyi sen 14. joulukuuta 2009 pitämässään kokouksessa.

    Osakkaiden liittymismenettely saatiin päätökseen suunnitelmien mukaisesti vuonna 2009 ja ohjelmaan sisältyvistä toiminnoista päätettiin, eli SESAR-ohjelma on otettu täysimääräisesti käyttöön.

    Vuoden 2009 kokonaistoimintasuunnitelmassa vahvistettujen tavoitteiden mukaisesti 69 prosenttia hankkeista käynnistettiin vuoden 2009 lopussa. Yhteisyritys käynnisti 126 tutkimusta ja kehittämistä koskevaa hanketta. SESAR-yhteisyritys sai vuoden loppuun mennessä 62 hankkeen käynnistämistä koskevaa raporttia. Näistä analysoitiin 32 raporttia. Pääjohtaja antoi hyväksyntänsä 13 hankkeen toteuttamisen alkamiselle. Kaikkiaan 19 hankkeen ei arvioitu täyttävän yhtä tai useampaa hyväksymisperustetta ja niiden osalta pyydettiin tarkistettu versio. Virasto käynnisti 43 hallinnointitointa ja hankkeen aloittamista koskevien hallinnointiraporttien toimittamisen jälkeen sallitaan toteutusvaiheeseen siirtyminen vuoden 2010 alussa.

    Neuvoston asetus (EY) N:o 1361/2008, joka annettiin 16 päivänä joulukuuta 2008, tuli voimaan 1. tammikuuta 2009 ja täten SESAR-yhteisyrityksestä tuli täysivaltainen Euroopan unionin elin. Tästä seurasi, että:

    a)

    Uutta henkilöstöä otettiin palvelukseen 20 päivänä joulukuuta 2004 annetulla neuvoston asetuksella (EY, Euratom) N:o 31/2005 viimeksi muutettujen ”Euroopan yhteisöjen virkamiehiin sovellettavien henkilöstösääntöjen ja näiden yhteisöjen muuhun henkilöstöön sovellettavien palvelussuhteen ehtojen” (jäljempänä ”henkilöstösäännöt”) mukaisesti.

    b)

    Vuoden 2009 alussa yhteisyrityksessä työskenteleville 13:lle henkilöstön jäsenelle järjestettiin sisäinen valintamenettely neuvoston asetuksen (EY) 1361/2008 2 artiklan mukaisesti ja heidät otettiin henkilöstösääntöjen mukaisesti palvelukseen väliaikaisina toimihenkilöinä.

    c)

    Vuoden 2009 huhtikuun lopusta yhteisyritys on voinut ottaa palvelukseen sopimussuhteisia toimihenkilöitä.

    d)

    Yhteisyritys teki 30. maaliskuuta 2009 SESAR-yhteisyritystä koskevien asetusten 2 b artiklan mukaisesti hallinnollisen sopimuksen Belgian viranomaisten kanssa Euroopan yhteisöjen erioikeuksista ja vapauksista tehdyn pöytäkirjan määräysten täytäntöönpanosta. Pöytäkirjan soveltamisen myötä yhteisyritys vapautettiin arvonlisäverosta ja se alkoi periä takaisin arvonlisäveroa, joka oli maksettu 16. lokakuuta 2008 ja hallinnollisen sopimuksen voimaantulon välisenä aikana, sekä samana aikana saaduista korkotuloista maksettuja veroja. Vuoden 2009 loppuun mennessä arvonlisävero (0,4 miljoonaa euroa) oli peritty ja saatu takaisin; korkotuloja koskevat verot peritään vuonna 2010.

    e)

    Hallintoneuvosto hyväksyi 28. heinäkuuta 2009 uudet SESAR-yhteisyrityksen varainhoitoa koskevat säännöt SESAR-yhteisyritystä koskevan asetuksen 4 a artiklan mukaisesti saatuaan ensin hyväksynnän Euroopan komissiolta. Yhteisyrityksen varainhoitoa koskevista säännöistä olisi saatava Euroopan tilintarkastustuomioistuimelta lausunto vuonna 2010.

    Vuosi 2009 oli yhteisyritykselle vaikea vuosi: yhtäältä sen oli uudistettava koko organisaationsa yhtiöjärjestystä koskevan muutoksen takia ja toisaalta sen oli aloitettava toimintansa käynnistämällä hankkeet, työosioiden alaiset toiminnot ja työosiot, vaikka osakkaiden liittymismenettelyä ei ollut saatu vielä päätökseen.

    Lähde: Yhteisyrityksen toimittamat tiedot.

    YHTEISYRITYKSEN VASTAUKSET

    Kohta 17

    SJU vastaa SESAR-ohjelman kehittämisvaiheesta, jonka odotetaan kestävän vuoteen 2016. Vuonna 2009 käynnistetylle monivuotiselle ohjelmalle on ominaista se, että sillä odotetaan sen elinkaaren aikana olevan epätasapainoa tulojen ja menojen välillä erityisesti sen ensimmäisinä vuosina.

    Kohta 24

    SJU on riippuvainen Euroopan komission osastoista varainhoitojärjestelmiensä ABAC:n ja SAP:n hoidon osalta. Euroopan komissio otti ne käyttöön SJU:n osalta vasta toukokuussa 2010. SJU:n toimintaa koskevan tiedon hallintajärjestelmä on ollut toiminnassa vuoden 2009 lopusta alkaen.

    Kohta 25

    Tämä 19 572 euron sopimuksen laati ja allekirjoitti SJU:n tilapäinen hallinnoitsija vuonna 2007, aikana, jolloin SJU:lla ei ollut henkilökuntaa eikä sisäistä organisaatiota. SJU on käynnistänyt vuonna 2009 asianmukaisen hankintamenettelyn sopimuksen korvaamiseksi.

    SJU myöntää tilintarkastustuomioistuimen havainnon mukaisesti, että sen olisi pitänyt pystyä hankkimaan parempaa näyttöä 922 000 euron maksamisen tueksi. Tällä hetkellä SJU varmistaa, että sillä on käytettävissä viralliset tositteet saaduista palveluista. Sopimukseen kuului myös tukitoimintoja ja ammatillista oikeusneuvontaa, joista laskutettiin käytetyn ajan perusteella. Näitä toimintoja suoritettiin jatkuvasti lähes päivittäin SJU:n kannalta erittäin kiireisenä ajanjaksona (neuvottelujen päätökseen saattaminen jäsenten kanssa) ja SJU seurasi niitä jatkuvasti. SJU:n työntekijät ja tukisopimuskumppanit käsittelivät sopimusten tuloksina syntyneitä jäsenyyssopimusten ja monikantaisten puitesopimusten luonnoksia läheisessä ja jatkuvassa yhteistyössä, erityisesti usein tapahtuneena asiakirjojen vaihtona sähköpostin avulla.

    Kohta 26

    SJU peri aikaisempien toimitilojen vuokrasopimuksen Galileo-yhteisyritykseltä vuonna 2007. Tilat huomattiin pian riittämättömiksi SJU:n tarpeita ajatellen, kuten hallintoneuvostokin totesi vuonna 2008. Tämän seurauksena SJU:n oli etsittävä tasapainoa yhtäällä ohjelman käynnistymisen viivästymisriskin ja toisaalla asianmukaisiin toimitiloihin muuttamisen kustannusten välillä. SJU neuvotteli uusia toimitiloja koskevan sopimuksen vuokria varten käytössä olleiden talousarviomäärärahojen puitteissa tarvitsematta pyytää lisäresursseja hallintoneuvostolta.

    Kohta 28

    SJU yhtyy tilintarkastustuomioistuimen huolenaiheeseen, mutta on edelleen luottavainen sen suhteen, että se pystyy yksilöimään rahoituslähteen ja tarpeelliset menot voidakseen tarpeen tullen aktivoida omaisuutta sen oikeasta arvosta.

    Kohta 30

    SJU on ryhtynyt tarvittaviin toimenpiteisiin yhdessä Euroopan komission osastojen kanssa tilintarkastustuomioistuimen lausuntoon nro 2/2010 sisältyneiden suositusten toteuttamiseksi.

    Kohta 31

    SJU harkitsee, onko sen tarpeen muuttaa yhtiöjärjestystään ottamalla tällöin huomioon Euroopan komission osastojen lausunnon.


    (1)  Neuvoston asetus (EY) N:o 219/2007, annettu 27 päivänä helmikuuta 2007, yhteisyrityksen perustamisesta uuden sukupolven eurooppalaisen ilmaliikenteen hallintajärjestelmän (SESAR) kehittämiseksi (EUVL L 64, 2.3.2007, s. 1), sellaisena kuin se on viimeksi muutettuna 16 päivänä joulukuuta 2008 annetulla asetuksella (EY) N:o 1361/2008 (EUVL L 352, 31.12.2008, s. 12).

    (2)  Tilinpäätökseen on liitetty mukaan varainhoitovuoden talousarvio- ja varainhallintoa koskeva selvitys, jossa muun muassa annetaan tiedot määrärahojen täytäntöönpanoasteesta sekä esitetään yhteenveto budjettikohtien välisistä määrärahasiirroista.

    (3)  Tilinpäätös sisältää taseen, tuloslaskelman, rahavirtalaskelman, oman pääoman muutoksia koskevan laskelman sekä tilinpäätöksen liitteet, joihin sisältyy kuvaus keskeisistä tilinpäätöksen laatimisperiaatteista ja muut liitetiedot.

    (4)  Selvitys talousarvion toteuttamisesta sisältää talousarvion toteutumalaskelman liitteineen.

    (5)  EYVL L 248, 16.9.2002, s. 1.

    (6)  SESAR-yhteisyrityksen varainhoitoa koskevat säännöt, jotka hallintoneuvosto vahvisti 28. heinäkuuta 2009.

    (7)  Komission asetus (EY, Euratom) N:o 2343/2002, annettu 19 päivänä marraskuuta 2002 (EYVL L 357, 31.12.2002, s. 72), 33 artikla.

    (8)  Asetus (EY, Euratom) N:o 2343/2002, 38 artikla.

    (9)  Erillisvirastojen tilinpäätöksiä ja kirjanpitoa koskevat säännöt on esitetty asetuksen (EY, Euratom) N:o 2343/2002 VII osaston 1 luvussa. Asetusta on viimeksi muutettu 9 päivänä heinäkuuta 2008 annetulla asetuksella (EY, Euratom) N:o 652/2008 (EUVL L 181, 10.7.2008, s. 23). Säännöt on sisällytetty sellaisenaan yhteisyrityksen varainhoitoa koskeviin sääntöihin.

    (10)  Kansainvälinen tilintarkastajaliitto ((International Federation of Accountants, IFAC) ja ylimpien tarkastuselinten kansainväliset standardit (International Standards of Supreme Audit Institutions, ISSAI).

    (11)  Näitä olivat mm. asetuksen (EY) N:o 219/2007 muuttamisesta annetun neuvoston asetuksen (EY) N:o 1361/2008 voimaantulo ja 28. heinäkuuta 2009 vahvistetut yhteisyrityksen uudet varainhoitoa koskevat säännöt.

    (12)  Yhtiöjärjestyksen 18 artikla.

    (13)  Kertomus uuden sukupolven eurooppalaisen ilmaliikenteen hallintajärjestelmää (SESAR) koskevan yhteisyrityksen tilinpäätöksestä 31. joulukuuta 2008 päättyneeltä varainhoitovuodelta (EUVL C 310, 18.12.2009, s. 9).


    Top