Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52010TA1216(04)

    Kertomus ITERistä ja fuusioenergian kehittämisestä vastaavan eurooppalaisen yhteisyrityksen tilinpäätöksestä 31. joulukuuta 2009 päättyneeltä varainhoitovuodelta sekä yhteisyrityksen vastaukset

    EUVL C 342, 16.12.2010, p. 22–29 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    16.12.2010   

    FI

    Euroopan unionin virallinen lehti

    C 342/22


    KERTOMUS

    ITERistä ja fuusioenergian kehittämisestä vastaavan eurooppalaisen yhteisyrityksen tilinpäätöksestä 31. joulukuuta 2009 päättyneeltä varainhoitovuodelta sekä yhteisyrityksen vastaukset

    2010/C 342/04

    SISÄLLYS

     

    Kohta

    Sivu

    JOHDANTO …

    1–4

    23

    TARKASTUSLAUSUMA …

    5–14

    23

    TALOUSARVIO- JA VARAINHALLINTOA KOSKEVAT HUOMAUTUKSET …

    15–18

    24

    MUUT KYSYMYKSET …

    19–33

    24

    Taulukko …

    26

    Yhteisyrityksen vastaukset

    27

    JOHDANTO

    1.

    Eurooppalainen yhteisyritys ITERiä (1) ja fuusioenergian kehittämistä varten perustettiin 35 vuoden jaksoksi maaliskuussa 2007 (2). Fuusiotoimintojen kehittely on keskitetty Ranskan Cadaracheen, mutta yhteisyrityksen toimipaikka on Barcelonassa.

    2.

    Yhteisyrityksen osakkaita ovat Euroopan atomienergiayhteisö (Euratom), jota edustaa Euroopan komissio, Euratomin jäsenvaltiot sekä kolmannet maat, jotka ovat tehneet Euratomin kanssa yhteistyösopimuksen hallitun ydinfuusion alalla ja ilmaisseet halukkuutensa tulla yhteisyrityksen osakkaiksi (31.12.2009: Sveitsi).

    3.

    Yhteisyrityksen tehtävänä on (ks. myös taulukko):

    a)

    vastata Euratomin osuudesta fuusioenergia-alan kansainvälisessä ITER-organisaatiossa (3);

    b)

    vastata Euratomin osuudesta Japanin kanssa toteutettavissa fuusioenergian nopeaan toteuttamiseen tähtäävissä laajemman lähestymistavan toimissa (yhteiset täydentävät fuusiotutkimustoimet);

    c)

    valmistella ja koordinoida toimintaohjelmaa, jolla valmistellaan koefuusioreaktorin ja muiden asiaan liittyvien laitteistojen, kuten kansainvälisen fuusiomateriaalien säteilytyslaitoksen (International Fusion Materials Irradation Facility), rakentamista.

    4.

    Kun yhteisyritys perustettiin, sen varojen ohjeelliseksi kokonaismääräksi määritettiin 9 653 miljoonaa euroa kaudelle 2007–2041. Euratomin kokonaisrahoitusosuudeksi vahvistettiin 7 649 miljoonaa euroa, josta enintään 15 prosenttia oli tarkoitettu hallintomenoihin. Muut varat koostuvat ITERin isäntävaltion Ranskan osuuksista, vuotuisista osakasosuuksista ja muiden yhteisyrityksen osakkaiden kuin Euratomin vapaaehtoisista maksuosuuksista sekä hallintoneuvoston hyväksymin ehdoin saatavista muista varoista. Tilintarkastustuomioistuin panee merkille, että ITER-hanke edellyttää huomattavia lisäresursseja (ks. kohdat 31–33).

    14.

    Jäljempänä esitettävät huomautukset eivät aseta tilintarkastustuomioistuimen lausumia kyseenalaiseksi.

    TALOUSARVIO- JA VARAINHALLINTOA KOSKEVAT HUOMAUTUKSET

    Talousarvion toteuttaminen

    15.

    Yhteisyrityksen lopulliset hyväksytyt maksumäärärahat varainhoitovuodelle 2009 olivat 173,6 miljoonaa euroa. Maksumäärärahojen yleinen käyttöaste oli 65,3 prosenttia; toimintamenojen kohdalla käyttöaste oli 65,5 prosenttia ja hallintomenojen tapauksessa 64,2 prosenttia. Vuoden 2009 lopussa yhteisyrityksen pankkitalletusten määrä oli 42 miljoonaa euroa. Varojen vajaakäyttö liittyy lähinnä Euratomin fuusio-ohjelman edistymisessä ilmenneisiin viiveisiin, kuten tilintarkastustuomioistuin toi esille myös vuonna 2008.

    Tilinpäätöksen esittäminen: osakkaiden rahoitusosuudet

    16.

    Tilintarkastustuomioistuin panee merkille, että EU-yhteisyritysten toiminnan rahoittavat yhteisyritysten osakkaat ja että yhteisyrityksillä ei ole varsinaista pääomaa. Tilintarkastustuomioistuin suosittaa, että tästä yhteisyritysten erityisominaisuudesta ilmoitettaisiin selvästi tilinpäätöksessä.

    17.

    Toisin kuin muita EU-yhteisyrityksiä, ITERistä ja fuusioenergian kehittämisestä vastaavaa yhteisyritystä rahoitetaan yksinomaan julkisin varoin. Näin ollen ITER-yhteisyritykseen ei sovelleta EU:n kirjanpitosääntöä nro 1 (konsernilaskenta), jonka mukaisesti osakkaiden rahoitusosuudet esitetään yhteisyritysten taseissa nettovarallisuutena. ITERin osakkaiden rahoitusosuudet esitetään tuloslaskelmassa toiminnan tuottona.

    18.

    Tällainen kirjanpitokäsittely on hyväksyttävää ITERistä ja fuusioenergian kehittämisestä vastaavan yhteisyrityksen tapauksessa, mutta tilintarkastustuomioistuin katsoo, että yhteisyritysten tilinpäätöksiä olisi yhdenmukaistettava mahdollisimman pitkälle. Lisäksi se panee merkille, että komissio aikoo laatia tältä osin yhteisyrityksille yksityiskohtaiset ohjeet.

    MUUT KYSYMYKSET

    Sisäisen valvonnan järjestelmät

    19.

    Tilintarkastustuomioistuin otti aiemmassa kertomuksessaan huomioon, että yhteisyritys oli vuonna 2008 käynnistysvaiheessa. Se toi kuitenkin esiin, että yhteisyritys ei ollut pannut sisäisen valvonnan järjestelmiä ja varainhoidon tietojärjestelmiä täysimääräisesti täytäntöön.

    20.

    Yhteisyritys on vuonna 2009 kehittänyt sisäisen valvonnan standardejaan, mutta vuoden 2009 loppuun mennessä organisaation keskeisiä toimintoja ei ollut kuitenkaan vakioitu riittävän hyvin. Käytössä ei ollut asianmukaista välinettä toimintasopimusten hallinnointia varten. Talousarvion toteuttaminen ja raportointi perustuu laskentataulukoiden käyttöön, eikä toiminnallisia, hallinnollisia ja taloudellisia tietoja varten ole keskitettyä tietokantaa.

    21.

    Huhtikuussa 2009 yhteisyrityksen osastot organisoitiin uudelleen. Uudessa organisaatiorakenteessa talousarvio- ja kirjanpitotoiminnot on sijoitettu hankinnoista vastaavaan osastoon. Tämä herättää kysymyksen siitä, kyetäänkö taloudelliset ja operatiiviset toiminnot pitämään erillään toisistaan, kuten pitäisi (ks. myös kohta 31).

    22.

    Kuten jo vuoden 2008 osalta tuotiin esille, tilinpitäjä ei ole vielä validoinut järjestelmien perustana olevia toimintaprosesseja, vaikka validointia edellytetään yhteisyrityksen taloushallintoa koskevissa säännöissä.

    23.

    Yhteisyritys perusti sisäisestä tarkastuksesta vastaavan yksikön heinäkuussa 2009. Tähän mennessä ei ole kuitenkaan vielä suoritettu hallintojärjestelmien arviointia eikä sisäisen valvonnan järjestelmien tehokkuuden arviointia, vaikka niiden suorittamista edellytetään yhteisyrityksen taloushallintoa koskevissa säännöissä. Arviointi olisi erityisen tärkeä vuonna 2009 tapahtuneen yhteisyrityksen sisäisen uudelleenjärjestelyn kannalta.

    24.

    Tilintarkastustuomioistuin testasi 31 tapahtuman otoksen. Kahdessa tapauksessa yhteisyritys oli taloushallintoa koskevien sääntöjensä vastaisesti tehnyt talousarviositoumuksen vasta sen jälkeen, kun se oli jo tehnyt oikeudelliset sitoumukset. Kahdessa muussa tapauksessa maksujen suorittamista edeltävien hyväksymismenettelyistä ei ollut riittävää todentavaa aineistoa.

    25.

    Tarkastusotokseen kuului 584 000 euron avustusmaksu, jonka osalta tilintarkastustuomioistuin havaitsi, että maksun hyväksyjä oli saanut valtuutuksen hyväksyä enintään 200 000 euron suuruisia avustusmaksuja. Tarkastusotokseen kuului myös yli 10 miljoonan euron suuruinen maksu, joka liittyi rakennusalueen pohjatöihin: tilintarkastustuomioistuin havaitsi, että yhteisyritys oli tarkistanut maksun ainoastaan muodollisesti. Muodollinen tarkistus ei kuitenkaan anna varmuutta etenkään avustussopimuksen taloudellisten vaatimusten noudattamisesta eikä kustannusten tukikelpoisuudesta.

    Osakkaiden rahoitusosuuksien viivästyminen

    26.

    Tilintarkastustuomioistuin pani vuonna 2008 merkille, että useat yhteisyrityksen osakkaat eivät maksaneet osakasosuuksiaan hallintoneuvoston asettaman määräajan puitteissa.

    27.

    Vuonna 2009 osakkaiden oli maksettava vuotuiset rahoitusosuutensa 31. toukokuuta 2009 mennessä. Yhteisyritys lähetti osakkaille useita muistutuksia, mutta kaksi osakasta ei siitä huolimatta ollut maksanut osuuttaan vuoden 2009 loppuun mennessä.

    Yhteisyrityksen taloushallintoa koskevat säännöt

    28.

    Tilintarkastustuomioistuin toi vuonna 2008 esille useita seikkoja, joiden osalta ITERin taloushallintoa koskevia sääntöjä olisi tarpeen muuttaa yhteisyrityksen rahoituskehyksen parantamiseksi (13). Taloushallintoa koskeviin sääntöihin ei ollut tehty muutoksia vuoden 2009 loppuun mennessä.

    Komission sisäisen tarkastuksen osaston tehtävä

    29.

    Tilintarkastustuomioistuin korosti lausunnossaan nro 4/2008, että ITERin taloushallintoa koskevissa säännöissä ei mainita komission sisäisen tarkastajan valtuuksia toimittaa yhteisyritykseen kohdistuvia tarkastuksia.

    30.

    Tilintarkastustuomioistuin toistaa, että varainhoidon puiteasetuksen mukaan komission sisäisellä tarkastajalla on pääsääntöisesti EU:n elimiin sekä yhteisyrityksiin samat valtuudet kuin komission yksiköihin.

    ITER-hankkeen tilanne

    31.

    Komissio antoi Euroopan parlamentille ja neuvostolle toukokuussa 2010 tiedonannon ITER-hankkeen tilanteesta (14). Komission päätelmien mukaan ITERin kustannusten huomattava nousu edellyttää yhteisyrityksen hallinnon sekä hankintamenettelyiden tarkastamista ja kestävän rahoituskehyksen perustamista. Komissio arvioi esimerkiksi, että vuosina 2012 ja 2013 tarvitaan noin 1,4 miljardia euroa kattamaan Euratomin osuus ITERiin liittyvästä kustannusten noususta.

    32.

    Neuvosto vahvisti tukensa ITER-hankkeelle marraskuussa 2009 ja heinäkuussa 2010 pitämissään kokouksissa, mutta neuvosto ja Euroopan parlamentti eivät vielä syyskuussa 2010 olleet antaneet hyväksyntäänsä vuosia 2012 ja 2013 koskevalle lisärahoitukselle, joka liittyy Euratomin osuuteen ITER-hankkeesta.

    33.

    Tilintarkastustuomioistuin panee merkille, että edellä mainitut seikat saattavat vaikuttaa merkittävästi yhteisyrityksen toimintoihin ja talousarvioon.

    Tilintarkastustuomioistuimen jaosto II on tilintarkastustuomioistuimen jäsenen Morten LEVYSOHNin johdolla hyväksynyt tämän kertomuksen Luxemburgissa 20. lokakuuta 2010 pitämässään kokouksessa.

    Tilintarkastustuomioistuimen puolesta

    Vítor Manuel da SILVA CALDEIRA

    presidentti

    Taulukko

    ITERistä ja fuusioenergian kehittämisestä vastaava eurooppalainen yhteisyritys (Barcelona)

    Perussopimuksen mukainen unionin toimivalta

    Yhteisyrityksen toimivaltuudet sellaisina kuin ne on määritelty neuvoston päätöksessä 2007/198/Euratom

    Hallinto

    Yhteisyrityksen resurssit vuonna 2009

    Keskeiset tulokset vuonna 2009

    Euroopan atomienergiayhteisö

    Euroopan atomienergiayhteisön perustamissopimus, yhteisyrityksiä koskeva V luku. Erityisesti seuraavat artiklat:

    45 artikla:

    ”Yhteisön ydinteknisen teollisuuden kehitykselle erityisen tärkeitä yrityksiä voidaan perustaa tässä sopimuksessa tarkoitettuina yhteisyrityksinä seuraavien artiklojen määräysten mukaisesti.”

    49 artikla:

    ”Yhteisyritys perustetaan neuvoston päätöksellä. Jokainen yhteisyritys on oikeushenkilö.”

    Tavoitteet

    Vastata Euroopan atomienergiayhteisön (Euratom) osuudesta fuusioenergia-alan kansainvälisessä ITER-organisaatiossa

    vastata Euratomin osuudesta Japanin kanssa toteutettavissa fuusioenergian nopeaan toteuttamiseen tähtäävissä laajemman lähestymistavan toimissa

    valmistella ja sovittaa yhteen toimintaohjelma, jolla valmistellaan koefuusioreaktorin ja muiden asiaan liittyvien laitteistojen, kuten kansainvälisen fuusiomateriaalien säteilytyslaitoksen (International Fusion Materials Irradation Facility, IFMIF), rakentamista.

    Tehtävät

    Valvoa ITER-hankkeen sijoituspaikan valmisteluja

    hankkia ITER-organisaation käyttöön komponentteja, laitteita, materiaaleja ja muita voimavaroja

    hallinnoida hankintajärjestelyjä suhteessa ITER-organisaatioon ja varsinkin tähän liittyviä laadunvarmistusmenettelyjä

    valmistella ja sovittaa yhteen Euratomin osallistumista ITER-hankkeen tieteelliseen ja tekniseen hyödyntämiseen

    sovittaa yhteen tieteellisiä ja teknologisia tutkimus- ja kehitystoimia, joilla tuetaan Euratomin osuutta ITER-organisaatiossa

    vastata Euratomin rahoitusosuudesta ITER-organisaatiossa

    toteuttaa järjestelyt henkilöstön antamiseksi ITER-organisaation käyttöön

    toimia yhteyskanavana ITER-organisaatioon päin ja harjoittaa muunlaista ITER-sopimusta hyödyttävää toimintaa.

    1 –   Hallintoneuvosto

    Hallintoneuvosto vastaa yhteisyrityksen valvonnasta sen pyrkiessä tavoitteisiinsa sekä varmistaa toiminnassaan tiiviin yhteistyön yhteisyrityksen ja sen osakkaiden välillä.

    2 –   Hallitus

    Hallitus avustaa hallintoneuvostoa sen päätösten valmistelussa ja suorittaa muut hallintoneuvoston sille osoittamat tehtävät.

    3 –   Tieteellinen ohjelmaryhmä

    Tieteellinen ohjelmaryhmä antaa hallintoneuvostolle ja pääjohtajalle tarvittaessa neuvoja hankesuunnitelman ja työohjelmien laadintaan ja täytäntöönpanoon liittyvissä kysymyksissä.

    4 –   Pääjohtaja

    Pääjohtaja vastaa toimitusjohtajana yhteisyrityksen päivittäisestä johtamisesta, ja hän on sen laillinen edustaja.

    5 –   Ulkoinen tarkastus

    Tilintarkastustuomioistuin.

    6 –   Sisäinen tarkastus

    Perustettiin 1. heinäkuuta 2009.

    7 –   Vastuuvapauden myöntävä viranomainen

    Euroopan parlamentti myöntää neuvoston suosituksesta.

    Varainhoitovuoden 2009 lopullinen talousarvio

    173,61 miljoonaa euroa, josta unionin rahoitusosuus 80,6 prosenttia.

    (149,8 miljoonaa euroa vuonna 2008)

    Henkilöstö 31.12.2009

    Henkilöstötaulukossa 199 tointa, joista 31.12.2009 täytettyjä 147 (153, kun otetaan huomioon tehdyt työtarjoukset, joihin on saatu myöntävä vastaus; täytetyistä toimista 40 on pysyviä ja 113 väliaikaisia).

    66 muuta tointa (sopimussuhteiset toimihenkilöt ja komennuksella olevat kansalliset asiantuntijat).

    Henkilöstö yhteensä: 213 (219, kun otetaan huomioon tehdyt työtarjoukset, joihin on saatu myöntävä vastaus).

    Kansainväliset ITER-sopimukset ja laajemman lähestymistavan sopimukset

    Toimintasopimukset: tehtiin 47 sopimusta, joiden yhteisarvo 142,5 miljoonaa euroa (51 käynnistetty).

    Hankintajärjestelyt: ITER-hanke: 8 järjestelyä (400 miljoonaa euroa), laajemman lähestymistavan hankkeet: 3 järjestelyä (19 miljoonaa euroa).

    F4E:lle myönnetyt ITER-määrärahat: 2,92 kIUA (ITERin laskentayksikkö) (4,4 miljoonaa euroa).

    Avustukset: 30 avustuksen yhteisarvo 15,9 miljoonaa euroa (30 käynnistetty).

    Hallinnolliset sopimukset: 5 sopimuksen yhteisarvo 6 miljoonaa euroa (7 käynnistetty).

    Talousarvion toteuttamisaste: maksusitoumusmäärärahat 98,9 prosenttia ja maksumäärärahat 65,3 prosenttia.

    Organisaation kehittäminen: F4E rekrytoi 58 virkamiestä ja väliaikaista toimihenkilöä sekä 34 sopimussuhteista toimihenkilöä.

    Perustettiin sisäistä tarkastusta koskeva toiminto ja tietosuojaa koskeva toiminto.

    Komiteat: hallintoneuvosto kokoontui neljästi, hallitus 7 kertaa ja tekninen asiantuntijaryhmä kolmesti.

    Lähde: Yhteisyrityksen toimittamat tiedot.

    YHTEISYRITYKSEN VASTAUKSET

    Talousarvion toteutuminen

    Kohta 15

    F4E yhtyy tilintarkastustuomioistuimen huomioihin. Maksujen maksamista parannetaan vuonna 2010 tehostamalla toimintamenojen raportointi- ja valvontamekanismeja talousarvion toteuttamisessa.

    Tilinpäätös: osakkaiden maksuosuudet

    Kohdat 16–18

    F4E yhtyy tilintarkastustuomioistuimen huomioihin, jotka koskevat yleisesti yhteisyrityksiä ja komission aikomusta laatia yksityiskohtaisia ohjeita osakkaiden maksuosuuksien esittämisestä tilipäätöksessä.

    Sisäisen valvonnan järjestelmät

    Kohta 19

    F4E yhtyy tilintarkastustuomioistuimen huomioihin ja korostaa, että organisaation valvontakehyksen lujittaminen on yksi sen ensisijaisista tavoitteista. On kuitenkin syytä ottaa huomioon, että sisäisen valvonnan kehittäminen, toteuttaminen ja seuranta nuoressa, nopeasti kasvavassa organisaatioissa vie paljon aikaa ja voimavaroja, etenkin kun organisaatio hakee samaan aikaan itselleen sopivia hallintojärjestelmiä.

    Vuosina 2009 ja 2010 on edistytty merkittävästi muun kuin varainhoidon valvonnan kehittämisessä erityisesti seuraavilla aloilla:

    toimenkuvaukset

    eettiset arvot ja organisaation arvot

    henkilöstön arviointi ja kehittäminen

    prosessit ja menettelyt

    liiketoiminnan jatkuvuus

    asiakirjojen hallinta

    sisäinen tarkastus.

    Kohta 20

    F4E yhtyy tilintarkastustuomioistuimen huomioihin ja on ottamassa käyttöön sopimusten hallinnointityökalua. Lisäksi F4E on kehittämässä järjestelmällisiä työkaluja talousarvion valmisteluun/toteuttamiseen (tuottaa myös automaattisen tulostaulun) sekä talousarviota ja voimavaroja koskevien tietojen raportointiin.

    Kohdat 21 ja 23

    Sisäisen tarkastuksen yksikkö keskittyi ensimmäisinä kuukausina neuvontatoimintaan ja valmiuksien kehittämiseen, ja ensimmäinen varsinainen tarkastus, joka kohdistui rahoitusprosesseihin, käynnistyi marraskuussa 2009 ja saatiin päätökseen toukokuussa 2010. Pääjohtaja vahvisti vuotuisen tarkastussuunnitelman vuosiksi 2009/2010 ja hallintoneuvosto hyväksyi sen 27. tammikuuta 2010.

    Varainhoidon valvonnan alalla F4E:n rahoitusprosesseihin kohdistuvassa sisäisessä tarkastuksessa käsitellään jo useita monialaisia asioita, jotka ovat huhtikuussa 2009 toteutetun organisaatiouudistuksen myötä liittyneet varainhoitoon. Tilintarkastustuomioistuimen esittämiä huolenaiheita on tarkasteltu tämän sisäisen tarkastuksen yhteydessä. Sisäisen tarkastajan suositusten mukaisesti on laadittu toimintasuunnitelma, jolla pyritään muun muassa varmistamaan varainhoitotehtävien välttämätön erottaminen toiminnallisista tehtävistä. Toimintasuunnitelman täytäntöönpano aloitettiin elokuussa 2010, ja se pitäisi saada pääosin päätökseen ennen vuoden loppua.

    Kohta 22

    F4E yhtyy tilintarkastustuomioistuimen huomioihin. Tilinpitäjä ei ole vielä virallisesti validoinut kirjanpitojärjestelmiä, sillä kaikkia niiden perustana olevia prosesseja ei ole vielä vahvistettu.

    Kohta 24

    Talousarvioon liittyvien rajoitusten takia F4E ei pystynyt sitomaan koko summaa, joka oli peräisin ITER-hankkeen tärkeimpien toimijoiden välillä tehdystä sopimuksesta. Vuoden 2010 loppuun mennessä F4E:n pitäisi pystyä sitomaan koko kansainvälisen organisaation maksuosuuden summa, kun neuvosto tekee marraskuussa päätöksen ITERistä ja F4E:n talousarviota vuodeksi 2010 muutetaan uudelleen.

    Kohta 25

    F4E yhtyy tilintarkastustuomioistuimen huomioihin tarkastuksen kohteena olleesta avustuksesta. Tilanne on nyt korjattu siten, että menojen ja tulojen hyväksyjälle myönnetyn valtuutuksen enimmäisrajaa on nostettu.

    F4E yhtyy myös tilintarkastustuomioistuimen huomioihin tarkastuksen kohteena olleesta sijoituspaikan valmistelutöitä koskeneesta maksusta. Yleisesti ottaen F4E aikoo analysoida ja tarkastella sisäisiä menettelyjä muun muassa sisäisten ennakkotarkastusten parantamiseksi.

    Osakkaiden maksuosuuksien viivästyminen

    Kohdat 26–27

    F4E yhtyy tilintarkastustuomioistuimen huomioihin. Tilanne on parantunut vuonna 2010 ennakoinnin ja ehkäisevien toimien lisääntymisen myötä. Vuonna 2011 F4E aikoo vahvistaa varhaisvaroitusta entisestään lähettämällä arvion jokaisen osakkaan maksuosuudesta vuonna 2011. Osakkaat saivat jo huhtikuussa 2010 tiedon vuoden 2011 maksuosuudesta, ja heille lähetetään virallinen vahvistus lopullisesta summasta, kun hallintoneuvosto on hyväksynyt vuoden 2011 talousarvion marraskuussa 2010.

    Yhteisyrityksen taloushallintoa koskevat säännöt

    Kohta 28

    F4E yhtyy tilintarkastustuomioistuimen huomioihin. F4E katsoo, että sen oli järkevää ja tehokasta kerätä muutama vuosi kokemusta sääntöjen täytäntöönpanosta, ennen kuin se mahdollisesti ehdottaa muutosta taloushallintoa koskeviin sääntöihin. Muutosehdotuksessa pitäisi myös ottaa huomioon F4E:n perussäännön mahdollinen muutosehdotus (kunhan hallintoneuvosto on hyväksynyt sen) ja siitä neuvoston kanssa käytävät keskustelut. F4E:n taloushallintoa koskevien sääntöjen muuttamista varten on perustettu sisäinen työryhmä, ja muutosehdotus on tarkoitus esittää hyväksyttäväksi ennen vuoden 2010 loppua.

    Komission sisäisen tarkastuksen osaston rooli

    Kohdat 29 ja 30

    F4E:n perussäännön tarkistuksen yhteydessä on tarkoitus selventää varainhoidon puiteasetuksen sovellettavuutta yhteisyrityksen sisäisessä tarkastuksessa. Selvennystä odotettaessa F4E:n taloushallintoa koskevien sääntöjen muutosehdotuksessa, jota parhaillaan laaditaan, otetaan jo huomioon tilintarkastustuomioistuimen huomautus ja voimassa olevat yleiset määräykset, joiden nojalla komission sisäiset tarkastajat voivat tarkastaa EU:n elimiä.

    ITER-hankkeen asema

    Kohdat 31–33

    F4E haluaa korostaa, että vaikka tieto pitääkin paikkansa, se kuvastaa keskustelujen tilannetta syyskuussa 2010, kun komissio oli julkaissut ehdotuksen Euroopan parlamentin ja neuvoston päätökseksi talousarviota koskevasta kurinalaisuudesta ja moitteettomasta varainhoidosta 17 päivänä toukokuuta 2006 tehdyn toimielinten välisen sopimuksen muuttamisesta monivuotisen rahoituskehyksen osalta ITER-hankkeen lisärahoitustarpeen kattamiseksi (KOM(2010) 403, 20.7.2010).


    (1)  ITER: International Thermonuclear Experimental Reactor (kansainvälinen lämpöydinkoereaktori).

    (2)  Neuvoston päätös 2007/198/Euratom, tehty 27 päivänä maaliskuuta 2007, eurooppalaisen yhteisyrityksen perustamisesta ITERiä ja fuusioenergian kehittämistä varten sekä etujen myöntämisestä perustettavalle yhteisyritykselle (EUVL L 90, 30.3.2007, s. 58).

    (3)  Fuusioenergia-alan kansainvälinen ITER-organisaatio perustettiin lokakuussa 2007 alun perin 35 vuoden jaksoksi. Organisaation tehtävänä on panna täytäntöön ITER-hanke, jonka avulla pyritään osoittamaan tieteellisesti ja teknologisesti fuusioenergian toteutettavuus energianlähteenä. Organisaatioon kuuluvat Euratom, Kiinan kansantasavalta, Intian tasavalta, Japani, Korean tasavalta, Venäjän federaatio ja Yhdysvallat.

    (4)  Tilinpäätökseen on liitetty mukaan varainhoitovuoden talousarvio- ja varainhallintoa koskeva selvitys, jossa muun muassa annetaan tiedot määrärahojen täytäntöönpanoasteesta sekä esitetään yhteenveto budjettikohtien välisistä määrärahasiirroista.

    (5)  Tilinpäätös sisältää taseen, tuloslaskelman, rahavirtalaskelman, oman pääoman muutoksia koskevan laskelman sekä tilinpäätöksen liitteet, joihin sisältyy kuvaus keskeisistä tilinpäätöksen laatimisperiaatteista ja muut liitetiedot.

    (6)  Selvitys talousarvion toteuttamisesta sisältää talousarvion toteutumalaskelman liitteineen.

    (7)  EYVL L 248, 16.9.2002, s. 1.

    (8)  Hallintoneuvosto vahvisti ITERistä ja fuusioenergian kehittämisestä vastaavan eurooppalaisen yhteisyrityksen taloushallintoa koskevat säännöt 22. lokakuuta 2007.

    (9)  Komission asetus (EY, Euratom) N:o 2343/2002, annettu 19 päivänä marraskuuta 2002 (EYVL L 357, 31.12.2002, s. 72), 33 artikla.

    (10)  Asetus (EY, Euratom) N:o 2343/2002, 38 artikla.

    (11)  EU:n elinten tilinpäätöksiä ja kirjanpitoa koskevat säännöt on esitetty asetuksen (EY, Euratom) N:o 2343/2002 VII osaston 1 luvussa. Asetusta on viimeksi muutettu 9 päivänä heinäkuuta 2008 annetulla asetuksella (EY, Euratom) N:o 652/2008 (EUVL L 181, 10.7.2008, s. 23). Säännöt on liitetty sellaisenaan yhteisyrityksen taloushallintoa koskeviin sääntöihin.

    (12)  Kansainvälinen tilintarkastajaliitto (International Federation of Accountants, IFAC) ja ylimpien tarkastuselinten kansainväliset standardit (International Standards of Supreme Audit Institutions, ISSAI).

    (13)  Lausunto nro 4/2008 ITERistä ja fuusioenergian (Fusion for Energy) kehittämisestä vastaavan eurooppalaisen yhteisyrityksen taloushallintoa koskevista säännöistä sekä tilintarkastustuomioistuimen kertomus ITERistä ja fuusioenergian kehittämisestä vastaavan eurooppalaisen yhteisyrityksen tilinpäätöksestä 31. joulukuuta 2008 päättyneeltä varainhoitovuodelta (EUVL C 310, 18.12.2009, s. 1), kohdat 21–23.

    (14)  Komission tiedonanto neuvostolle ja Euroopan parlamentille: ITER-hankkeen tilanne ja mahdollinen jatko (SEK(2010) 571, 4. toukokuuta 2010).


    Top