Wybierz funkcje eksperymentalne, które chcesz wypróbować

Ten dokument pochodzi ze strony internetowej EUR-Lex

Dokument 52010XC0618(03)

Maataloustuotteiden ja elintarvikkeiden maantieteellisten merkintöjen ja alkuperänimitysten suojasta annetun neuvoston asetuksen (EY) N:o 510/2006 6 artiklan 2 kohdassa tarkoitettu muutoshakemuksen julkaiseminen

EUVL C 158, 18.6.2010, str. 12—18 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

18.6.2010   

FI

Euroopan unionin virallinen lehti

C 158/12


Maataloustuotteiden ja elintarvikkeiden maantieteellisten merkintöjen ja alkuperänimitysten suojasta annetun neuvoston asetuksen (EY) N:o 510/2006 6 artiklan 2 kohdassa tarkoitettu muutoshakemuksen julkaiseminen

2010/C 158/09

Tämä julkaiseminen antaa oikeuden vastustaa muutoshakemusta neuvoston asetuksen (EY) N:o 510/2006 (1) 7 artiklassa tarkoitetulla tavalla. Vastaväitteet on toimitettava komissiolle kuuden kuukauden kuluessa tästä julkaisemisesta.

MUUTOSHAKEMUS

NEUVOSTON ASETUS (EY) N:o 510/2006

9 Artiklan mukainen muutoshakemus

”WELSH BEEF”

EY-N:o: UK-PGI-0105-0057-16.04.2007

SMM ( X ) SAN ( )

1.   Eritelmän kohta (kohdat), jo(i)ta muutos koskee:

Tuotteen nimi

Image

Kuvaus

Maantieteellinen alue

Image

Alkuperätodisteet

Image

Tuotantomenetelmä

Image

Yhteys maantieteelliseen alkuperään

Image

Merkinnät

Kansalliset vaatimukset

Muut tiedot

2.   Muutoksen/muutosten tyyppi:

Image

Yhtenäisen asiakirjan tai yhteenvedon muutos

Rekisteröidyn SAN:n tai SMM:n eritelmän muutos, kun yhtenäistä asiakirjaa tai yhteenvetoa ei ole julkaistu

Eritelmän muutos, joka ei edellytä julkaistun yhtenäisen asiakirjan muutosta (asetuksen (EY) N:o 510/2006 9 artiklan 3 kohta)

Eritelmän väliaikainen muutos, joka johtuu viranomaisten asettamista pakollisista terveys- tai kasvinsuojelutoimista (asetuksen (EY) N:o 510/2006 9 artiklan 4 kohta)

3.   Muutos/muutokset:

Hybu Cig Cymru – Meat Promotion Wales (HCC) on walesilaisen punaisen lihan kehittämisestä, menekinedistämisestä ja markkinoinnista vastaava organisaatio, jota ala itse johtaa. HCC hyväksyi heinäkuussa 2004 Walesin aluehallinnon pyynnöstä SMM-merkinnän ”Welsh Beef” valvojan roolin.

HCC tiedusteli alan edustajien mielipiteitä SMM-merkinnän ”Welsh Beef” asianmukaisuudesta ja etenkin sen arvosta, rajoituksista ja potentiaalista. Kommentteja haluttiin siitä, kuinka parhaiten maksimoida walesilaisen lihan arvo ja käyttää siinä tarkoituksessa SMM-merkintää. Yhteinen näkemys oli, että SMM-merkinnän tulee kuvastaa Walesin naudanliha-alan nykytilannetta ja että muutosten avulla voitaisiin parantaa SMM-merkinnän seurantaa ja valvontaa.

Ehdotetut muutokset

3.1   Tuotteen kuvaus:

Muutos

Selitys

Lisätään ilmaisu ”ensiluokkaisista nautaeläimistä (eläimistä, jotka eivät ole vasikoineet)”.

Varmistetaan, että vain ensiluokkaiset nautaeläimet voivat saada SMM-merkinnän ”Welsh Beef”.

Poistetaan sana ”jalostetuista”.

Verbi ”jalostaa” ei ole yksiselitteinen.

Lisätään Welsh Beef -naudan ruho- ja lihakkuusluokan tavoitteet

SMM-merkinnällä ”Welsh Beef” varustetun tuotteen määritelmää tarkennetaan vaatimuksia täsmentämällä

Lisätään seuraava teksti:

”Walesin perinteiset nautarodut olivat pääasiassa Welsh Black ja Hereford. Nämä rodut muodostavat yhä edelleen Walesin naudanlihateollisuuden perustan. Welsh beef saadaan Walesin perinteisistä roduista ja risteyttämällä kyseisiä rotuja keskenään tai muiden tunnustettujen rotujen kanssa”.

Korostetaan, että SMM-merkinnällä ”Welsh Beef” varustettu tuote on saatu Walesin perinteisistä roduista.

Lisätään seuraava teksti:

”Naudat teurastetaan ja ruhot käsitellään SMM-merkinnän ’Welsh Beef’ tuotemerkin ja aitouden suojaamiseksi teurastamoissa/laitoksissa, joilla on HCC:n varmennusjärjestelmän mukainen hyväksyntä.”

Varmistetaan, että SMM-merkinnän ”Welsh Beef” tuotemerkki ja aitous suojataan asianmukaisin valvonta- ja seurantamenetelmin.

3.2.   Alkuperätodisteet:

Muutos

Selitys

Lisätään seuraava teksti:

”Hybu Cig Cymru – Meat Promotion Wales (HCC) on walesilaisen punaisen lihan kehittämisestä, menekinedistämisestä ja markkinoinnista vastaava organisaatio, jota ala itse johtaa.”

HCC on hyväksynyt Walesin aluehallinnon pyynnöstä SMM-merkinnän ”Welsh Beef” valvojan roolin.

Lisätään seuraava teksti:

”Tällä järjestelmällä taataan, että Welsh Beef -merkinnällä varustettu naudanliha on eritelmän mukaista. Kaikkien teurastamojen ja jalostajien, jotka haluavat käyttää Welsh Beef -merkintää, on osoitettava HCC:n tarkastuslaitokselle vuosittain, että naudanliha on SMM-eritelmän mukaista ja että laitosta hoidetaan parhaiden käytänteiden mukaisesti. Hyväksynnästä annetaan sertifikaatti, joka on pidettävä laitoksessa näkyvällä paikalla. HCC myös tekee pistokokeita tarkastaakseen teurastamon/jalostamon hyväksynnän ja SMM-merkinnän ’Welsh Beef’ käyttöluvan. HCC:n varmennusjärjestelmän kriteereitä kehitetään jatkuvasti.”

HCC varaa oikeuden valvoa kaikkia SMM-merkintää ”Welsh Beef” käyttäviä laitoksia tuotteen aitouden suojaamiseksi asianmukaisin seuranta- ja valvontamenettelyin.

Lisätään seuraava teksti:

”Kaikista tuotantovaiheista pidetään kirjaa tuotteen jäljitettävyyden varmistamiseksi. Teurastamoissa kirjataan teurastusnumero, teurastuspäivä, luokitusta koskevat tiedot ja ruhon kylmäpaino. Nämä tiedot annetaan ruhoon tehtävässä merkinnässä, ja ne pidetään HCC:n saatavilla tarkastusta varten”

HCC tarkastaa SMM-merkinnän ”Welsh Beef” valvomiseksi merkintään liittyvät tiedot ainakin kerran vuodessa.

Lisätään seuraava teksti:

”Tuotteen jäljitettävyyttä koskevat vähimmäisvaatimukset:

 

Laajaperäisesti laitumella kasvatetut nautaeläimet;

 

Viranomaisvaatimusten mukaiset eläinlääkintärekisterit;

 

Hyväksytyn maatilan varmistusjärjestelmän standardien tai vastaavien mukainen jäljitettävyys;

 

Viranomaismääräysten mukainen kuljetusten ja teurastusten tunnistusjärjestelmä.”

Varmistetaan, että SMM-merkinnällä ”Welsh Beef” varustetun tuotteen jäljitettävyysvaatimukset ovat HCC:n varmennusjärjestelmän kriteerien mukaiset.

3.3   Tuotantomenetelmä:

Muutos

Selitys

Lisätään seuraava teksti:

”Naudat teurastetaan 24–48 kuukauden ikäisinä, ja ne eivät ole saaneet vasikoida”

Korostetaan SMM-merkinnän ”Welsh Beef” käyttöön oikeutettujen nautaeläinten teurasikää. Aiempi ikäryhmä oli liian ohjaileva ja esti vanhempien nautaeläinten varustamisen kyseisellä SMM-merkinnällä. Jottei tätä merkintää voitaisi soveltaa vanhoihin nautaeläimiin, eritelmää on laajennettu siten, että ainoastaan ensiluokkaiset naudat (eläimet, jotka eivät ole vasikoineet) kuuluvat sen piiriin.

Lisätään seuraava teksti:

”Lihan on oltava peräisin Walesissa syntyneistä ja kasvatetuista nautaeläimistä.”

Korostetaan, että SMM-merkinnällä ”Welsh Beef” varustettu tuote on saatu nautaeläimistä, jotka ovat syntyneet ja jotka on kasvatettu Walesissa.

Lisätään seuraava teksti:

”Naudat teurastetaan ja ruhot käsitellään SMM-merkinnän ’Welsh Beef’ tuotemerkin ja aitouden suojaamiseksi teurastamoissa/laitoksissa, joilla on HCC:n varmennusjärjestelmän mukainen hyväksyntä.”

Varmistetaan, että SMM-merkinnän ”Welsh Beef” tuotemerkki ja aitous suojataan asianmukaisin valvonta- ja seurantamenetelmin.

Lisätään seuraava teksti:

”Teurastamojen ja jalostajien, jotka voivat osallistua HCC:n varmennusjärjestelmään, ei ole pakko sijaita määritellyllä maantieteellisellä alueella (Wales).”

Täsmennetään SMM-tuotteen ”Welsh Beef” määritelmää.

Lisätään seuraava teksti:

”Eläimet teurastetaan ja käsitellään teurastamoissa hyväksyttyjen naudanliha-alan vaatimusten mukaisesti taikka lainsäädännön tai kuluttajien vaatimusten mukaisesti.”

Täsmennetään SMM-tuotteen ”Welsh Beef” määritelmää. Aiemmin sallittiin vain Meat and Livestock Commission -elimen eritelmän mukaisuus, mitä pidettiin liian rajoittavana.

Lisätään seuraava teksti:

”Kaikki palat on yksilöitävä Welsh Beef -tuotteeksi asianmukaisin merkinnöin (ks. kohta 4.8).”

Varmistetaan, että Welsh Beef -liha merkitään SMM-merkinnän mukaisesti.

3.4   Yhteys maantieteelliseen alkuperään:

Muutos

Selitys

Lisätään seuraava teksti:

”Ensisijaisesti käytettyjä rotuja olivat kotoperäiset Welsh Black tai Hereford -rodut.”

”Welsh Beef -tuotteen erityisominaisuudet johtuvat Walesin naudanlihateollisuuden perustan vielä tänäkin päivänä muodostavien perinteisten rotujen vaikutuksesta.”

Korostetaan, että SMM-merkinnällä ”Welsh Beef” varustettu tuote on saatu Walesin perinteisistä roduista

3.5   Merkinnät:

Muutos

Selitys

Lisätään seuraava teksti:

”Ruhoihin, ruhonosiin tai lihanpalasiin on tehtävä maantieteellinen merkintä ’Welsh Beef’ yhdessä Welsh Beef -naudanlihalle rekisteröidyn HCC:n tavaramerkin ja SMM-tunnuksen kanssa.”

Varmistetaan, että ruhonosat ja lihanpalaset merkitään asianmukaisesti ja että SMM-merkinnän ja tavaramerkin ”Welsh Beef” aitous tulee suojatuksi.

Lisätään seuraava teksti:

”HCC antaa tarkemmat merkintöjä koskevat ohjeet. Merkintäjärjestelmiin sovelletaan HCC:n varmennusjärjestelmän mukaista valvontaa.”

Varmistetaan, että kaikki teurastamot ja lihankäsittelylaitokset tietävät voivansa saada merkintöjä koskevia ohjeita, ja varmistetaan, että SMM-merkintä on oikeanmuotoinen.

YHTENÄINEN ASIAKIRJA

NEUVOSTON ASETUS (EY) N:o 510/2006

”WELSH BEEF”

EY-N:o: UK-PGI-0105-0057-16.04.2007

SMM ( X ) SAN ( )

1.   Nimi:

”Welsh Beef”

2.   Jäsenvaltio tai kolmas maa:

Yhdistynyt kuningaskunta

3.   Maataloustuotteen tai elintarvikkeen kuvaus:

3.1   Tuotetyyppi:

Luokka 1.1 –

Tuore liha ja muut eläimenosat

Kuvaus 1 kohdassa nimetystä tuotteesta

”Welsh Beef” on nimitys, joka annetaan Walesissa syntyneistä ja kasvatetuista ensiluokkaisista nautaeläimistä (eläimistä, jotka eivät ole vasikoineet) saaduille ruhoille tai lihanpaloille. Welsh Beef -naudanlihan tuottajat pyrkivät ruholuokituksessa vähintään lihakkuusluokkaan R ja enintään rasvapitoisuuteen 4L. Ks. seuraava taulukko.

Welsh Beef -ruhojen EUROP-luokitteluasteikko: tavoitearvot

 

Rasvaluokka

1

2

3

4L

4H

5L

5H

Lihakkuus

E

x

x

x

x

 

 

 

U +

x

x

x

x

 

 

 

– U

x

x

x

x

 

 

 

R

x

x

x

x

 

 

 

O +

 

 

 

 

 

 

 

– O

 

 

 

 

 

 

 

P +

 

 

 

 

 

 

 

 

– P

 

 

 

 

 

 

 

x osoittaa Welsh Beef -ruhojen tavoiteluokituksen.

Walesin perinteiset nautarodut olivat pääasiassa Welsh Black ja Hereford. Nämä rodut muodostavat yhä edelleen Walesin naudanlihateollisuuden perustan. Welsh Beef saadaan Walesin perinteisistä roduista ja risteyttämällä kyseisiä rotuja keskenään tai muiden tunnustettujen rotujen kanssa.

Naudat teurastetaan 24–48 kuukauden ikäisinä, ja ne eivät ole saaneet vasikoida.

Eläimet teurastetaan ja ruhot käsitellään SMM-merkinnän ”Welsh Beef” tuotemerkin ja aitouden suojaamiseksi teurastamoissa/laitoksissa, joilla on Hybu Cig Cymru – Meat Promotion Wales (HCC):n varmennusjärjestelmän mukainen hyväksyntä. Tällä järjestelmällä taataan, että Welsh Beef -merkinnällä varustettu naudanliha on eritelmän mukaista. Kaikkien teurastamojen ja jalostajien, jotka haluavat käyttää Welsh Beef -merkintää, on osoitettava HCC:n tarkastuslaitokselle vuosittain, että naudanliha on SMM-eritelmän mukaista ja että laitosta hoidetaan parhaiden käytänteiden mukaisesti. HCC myös tekee pistokokeita tarkastaakseen teurastamon/jalostamon hyväksynnän ja SMM-merkinnän ”Welsh Beef” käyttöluvan.

Teurastuksen ja käsittelyn jälkeen naudanliha voidaan pitää kaupan kokonaisena ruhona, puoliruhona, puoliruhon osina (taka- tai etuneljänneksenä) tai paloina (myös jauhelihana).

Lihan profiili on kupera, ja lihakset ovat hyvin kehittyneet siten, että paksu ja leveä selkeä päättyy pyöreisiin lapoihin. Syvänpunaiset ja kellertävänvalkoista rasvaa sisältävät kehittyneet, irtonaiset ja lujat lihakset kestävät kosketusta. Liha on yleensä kauniisti marmoroitua.

3.2   Raaka-aineet:

3.3   Rehu (ainoastaan eläinperäiset tuotteet):

Naudat syövät yksinomaan ruohoa määritellyllä maantieteellisellä alueella, ja niitä kasvatetaan laajaperäisesti Walesin perinteisten käytäntöjen mukaisesti.

Jos ruohon lisäksi käytetään rehulisää, rehun on oltava mahdollisuuksien mukaan peräisin määritellyltä maantieteelliseltä alueelta.

3.4   Erityiset tuotantovaiheet, joiden on tapahduttava yksilöidyllä maantieteellisellä alueella:

Kukin tuottaja valvoo omaa nautakarjaansa, joka kasvatetaan laajaperäisesti luonnon ruoholaitumilla. Eläimet myydään joko teurastamoihin tai kotieläinmarkkinoilla. Lihan on oltava peräisin Walesissa syntyneistä ja kasvatetuista naudoista, jotka on teurastettava teurastamoissa/laitoksissa, joilla on HCC:n varmennusjärjestelmän mukainen hyväksyntä. Eläimet teurastetaan ja käsitellään teurastamoissa hyväksyttyjen naudanliha-alan vaatimusten mukaisesti taikka lainsäädännön tai kuluttajien vaatimusten mukaisesti.

Teurastamojen ja jalostajien, jotka voivat osallistua HCC:n varmennusjärjestelmään, ei ole pakko sijaita määritellyllä maantieteellisellä alueella (Wales).

Kaikista tuotantovaiheista pidetään kirjaa tuotteen jäljitettävyyden varmistamiseksi. Teurastamoissa kirjataan teurastusnumero, teurastuspäivä, luokitusta koskevat tiedot ja ruhon kylmäpaino. Nämä tiedot annetaan ruhoon tehtävässä merkinnässä, ja ne pidetään HCC:n saatavilla tarkastusta varten.

3.5   Viipalointia, raastamista, pakkaamista jne. koskevat erityiset säännöt:

Ei ole.

3.6   Merkintöjä koskevat erityissäännöt:

Ruhoihin, ruhonosiin tai lihanpalasiin on tehtävä maantieteellinen merkintä ”Welsh Beef” yhdessä Welsh Beef -naudanlihalle rekisteröidyn HCC:n tavaramerkin ja SMM-tunnuksen kanssa.

4.   Maantieteellisen alueen tarkka rajaus:

Koko Wales

5.   Yhteys maantieteelliseen alueeseen:

5.1   Maantieteellisen alueen erityisyys:

Walesin karjankasvatuksesta löytyy runsaasti aineistoa jo kelttien, roomalaisten ja normannien ajoilta yhä tähän päivään asti. Hewittin teokset ”The Drovers Roads of Wales” ja ”Medieval Wales” sisältävät lukuisia historiallisia viittauksia Walesin karjankasvatukseen.

Eräs tuotteen erityispiirteistä on, että eläimet laiduntavat luonnonlaitumilla, jotka rehottavat Walesin kostean ja leudon ilmaston ja pinnanmuodostuksen ansiosta.

Walesilla on 1 200 kilometriä rantaviivaa, ja sisämaan kumpuilevassa maisemassa toisiinsa lomittuvat mäet, kukkulat, laaksot ja järvet. Luonnonlaitumet kukoistavat Walesissa runsaiden sateiden ansiosta. Nämä laajat vihannat ruoholakeudet, joiden kanssa vuorottelevat kanervat ja luonnonvaraiset aromikkaat yrttikasvit, antavat Welsh Beef -naudanlihalle sen omintakeisen maun.

5.2   Tuotteen erityisyys:

Jotta nautaeläimestä voidaan käyttää tavaramerkkiä ”Welsh Beef”, sen on pitänyt syntyä ja kasvaa Walesissa. Näin tuote on suoraan yhteydessä maantieteelliseen tuotantoalueeseen.

Tuotteen tasalaatuisuuden varmistamiseksi nautojen on oltava ensiluokkaisia nautoja (eläimiä, jotka eivät ole vasikoineet), ja ne olisi teurastettava 24–48 kuukauden ikäisinä. Welsh Beef -naudanlihan tuottajat pyrkivät ruholuokituksessa vähintään lihakkuusluokkaan R ja enintään rasvapitoisuuteen 4L.

Eräs Welsh Beef -tuotteen erityisominaisuus johtuu Walesin naudanlihateollisuuden perustan vielä tänäkin päivänä muodostavien, kyseisen tuotteen tuotantoon käytettävien perinteisten rotujen vaikutuksesta.

Lihan on oltava peräisin naudoista, jotka on teurastettu/käsitelty hyväksytyissä teurastamoissa/laitoksissa. Eläimet teurastetaan ja käsitellään teurastamoissa hyväksyttyjen naudanliha-alan vaatimusten mukaisesti taikka lainsäädännön tai kuluttajien vaatimusten mukaisesti.

5.3   Syy-seuraussuhde, joka yhdistää maantieteellisen alueen seuraaviin: tuotteen laatu tai ominaisuudet (kun kyseessä SAN) tai tuotteen erityislaatu, maine tai muut ominaisuudet (kun kyseessä SMM):

Welsh Beef -naudanlihalla on lukuisia kilpailukykyyn vaikuttavia tuotantohyötyjä. Perinteisiä rotuja kasvatetaan ihanteellisessa ympäristössä käyttäen hyväksi havaittuja perinteisiä menetelmiä yhdistettyinä moderneihin jalostusmenetelmiin. Näin saadaan aikaan Welsh Beef -naudan ainutlaatuinen luonne ja omaleimaisuus.

Joka puolella Walesia ovat pientuottajat vuodesta toiseen ja sukupolvesta toiseen kehittäneet omaperäistä osaamista naudanlihan tuotannossa ja laidunten hoidossa sekä hyödyntäneet luonnonmaisemaa laadukkaiden nautaeläinten tuottamiseksi. Walesilaiset naudankasvattajat ovat tunnollisesti ja sinnikkäästi vuosisatojen ajan noudattaneet laatutuotannon korkeita vaatimuksia tehokkaalla ja ympäristön huomioivalla tavalla. Samalla he ovat muokanneet Walesin maisemaa, kulttuuria ja identiteettiä.

Alueen tilat ovat yleensä perhetiloja, joilla kasvatetaan sekä lampaita että nautoja. Walesin tilat ovat keskimäärin pienempiä kuin koko Yhdistyneen kuningaskunnan tilat. Keskimääräistä pienempi tilakoko heijastuu pienempinä nautakarjoina ja näkyy myös työvoiman rakenteessa. Walesin karjankasvattajien ammattitaito on siirtynyt sukupolvelta toiselle. Kukin tuottaja valvoo omaa nautakarjaansa, joka kasvatetaan laajaperäisesti luonnon ruoholaitumilla. Eläimet myydään joko teurastamoihin tai kotieläinmarkkinoilla. Kaikista tuotantovaiheista pidetään kirjaa tuotteen jäljitettävyyden varmistamiseksi.

Welsh Beef -nautojen hyvinvoinnin kulmakiviä on ruohon tehokas tuotanto ja käyttö. Monilla Walesin alueilla ruoholaitumien kanssa vuorottelevat kanervat ja luonnonvaraiset aromikkaat yrttikasvit, mikä antaa naudanlihalle sen omintakeisen maun. Walesin viljelijöiden laidunten hoitotaidot tunnetaan maailmanlaajuisesti, sillä nämä voittavat säännöllisesti laidunten hoitoon liittyviä palkintoja.

Eritelmän julkaisutiedot:

(Asetuksen (EY) N:o 510/2006 5 artiklan 7 kohta)

http://www.defra.gov.uk/foodfarm/food/industry/regional/foodname/products/documents/welsh-beef.pdf


(1)  EUVL L 93, 31.3.2006, s. 12.


Góra