Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52009XG1211(02)

    Neuvoston päätelmät, annettu 27 marraskuuta 2009 , luovan sukupolven tukemisesta: lasten ja nuorten luovuuden ja innovointikyvyn kehittäminen kulttuuri-ilmaisun ja kulttuurin saatavuuden kautta

    EUVL C 301, 11.12.2009, p. 9–11 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    11.12.2009   

    FI

    Euroopan unionin virallinen lehti

    C 301/9


    Neuvoston päätelmät annettu 27 marraskuuta 2009 luovan sukupolven tukemisesta: lasten ja nuorten luovuuden ja innovointikyvyn kehittäminen kulttuuri-ilmaisun ja kulttuurin saatavuuden kautta

    2009/C 301/08

    EUROOPAN UNIONIN NEUVOSTO, joka

     

    PALAUTTAEN MIELEEN näiden päätelmien liitteessä esitetyn toimintapoliittisen perustan,

     

    TIETOISENA:

    Euroopan unionin ja sen kansalaisten kohtaamista pitkän aikavälin haasteista, joita ovat erityisesti:

    tarve pysyä maailmanlaajuisesti kilpailukykyisenä kestävällä ja sosiaalisesti osallistavalla tavalla,

    väestön ikääntymisen ja nykyisten muuttovirtojen vaikutukset työllisyyteen ja sosiaalipalvelujen tarjontaan yhteiskunnissamme,

    tarve edistää kulttuurienvälistä vuoropuhelua, joka perustuu kulttuurien moninaisuuden arvostamiseen entistä monikulttuurisemmassa ja entistä tiiviimmin yhteenliitetyssä maailmassa, jonka ominaispiirteitä ovat viestinnän nopeus, ihmisten liikkuvuus ja markkinoiden globaalistuminen,

    tarve reagoida uuteen tieto- ja viestintäyhteiskuntaan, jolle ovat ominaisia jatkuvasti kehittyvät viestintäteknologiat ja nopea tietojenvaihto, ja poistaa digitaalinen kahtiajako EU:n jäsenvaltioissa ja niiden välillä.

    KATSOO SEURAAVAA:

    Tuloksekas vastaaminen näihin pitkän aikavälin haasteisiin edellyttää pitkän aikavälin lähestymistapaa, jossa keskitytään lasten ja nuorten luovuuden ja innovointikyvyn kehittämiseen sekä taitojen ja valmiuksien antamiseen heille näistä haasteista selviytymiseksi.

    KOROSTAA SEURAAVAA:

    Työvoimalta edellytetään yhä enemmän luovuutta, innovatiivisuutta, mukautumiskykyä ja edistyneitä viestintätaitoja, ja lisäksi on kehitettävä joustavia ja jatkuvasti kehittyviä yrittäjyyteen liittyviä taitoja.

    Mahdollisuus tutustua monenlaisiin kulttuuri-ilmaisuihin, taiteiden harjoittamiseen ja taideteoksiin ja niiden vaikutuspiiriin pääsy varhaislapsuudesta lähtien on tärkeää yksilön kehitykselle, identiteetille, omanarvon- ja yhteenkuuluvuudentunteelle sekä sille, että lapset ja nuoret omaksuvat monikulttuurisia taitoja ja muita sosiaalisen osallisuuden, aktiivisen kansalaisuuden ja myöhemmän työllistyvyyden kannalta tärkeitä taitoja.

    Osallistuminen kulttuuritoimintaan ja myös suorat yhteydet taiteilijoihin voivat lisätä kaikkien lasten ja nuorten luovuutta ja innovointikykyä stimuloimalla luovaa ajattelua, mielikuvitusta ja itseilmaisua.

    Kulttuurin ja kulttuuri-ilmaisujen suosiminen kouluissa ja muissa oppilaitoksissa ja epävirallisissa oppimisympäristöissä – sekä erillisinä oppiaineina, että tiedon eri aloja yhdistävinä kiinnostavina lähestymistapoina oppimiseen – myötävaikuttaa yksilön kokonaisvaltaiseen kehittymiseen, motivaatioon ja oppimiskykyyn kuten myös luovuuden ja innovointikyvyn kehittymiseen.

    Euroopan ”digitaalisukupolveen” kuuluu sekä kulttuurin luojia että sen kuluttajia, jotka ovat tilaisuuden saadessaan hyvin taitavia hyödyntämään uusien viestintävälineiden ja digitaaliteknologioiden mahdollisuuksia.

    Kaikilla lapsilla ja nuorilla ei ole tasavertaista pääsyä kulttuuriin ja kulttuuriperintöön yleensä eikä varsinkaan kulttuurin luomisen ja kokemisen edellyttämiin välineisiin, ja nykyinen talouden taantuma voi rajoittaa entisestään lasten ja nuorten mahdollisuuksia päästä kulttuurin pariin.

    MÄÄRITTELEE TOISSIJAISUUSPERIAATTEEN ASIANMUKAISESTI HUOMIOON OTTAEN SEURAAVAT KUUSI PAINOPISTETTÄ, JOILLA PYRITÄÄN TUKEMAAN LUOVAA SUKUPOLVEA EUROOPAN UNIONISSA:

    1.   Sisällytetään lasten ja nuorten näkökulma asiaankuuluviin kulttuurinedistämispolitiikkoihin

    Jäsenvaltioiden ja komission olisi:

    i)

    otettava huomioon lasten ja nuorten, myös kulttuurialan nuorten ammattilaisten, erityistarpeet nykyisissä ja tulevissa politiikoissa, ohjelmissa ja toimissa erityisesti kulttuurin ja median alalla keskittyen aloitteisiin, joiden tarkoituksena on innoittaa heidän luovuuspotentiaaliaan;

    ii)

    kehitettävä edelleen kumppanuuksia kulttuurialan ja muiden innovointia stimuloivien politiikanalojen (esimerkiksi koulutuksen ja tutkimuksen, nuorison, työllisyyden ja sosiaaliasioiden, yritysasioiden, talouskasvun ja kestävän kehityksen alojen) kesken hyödyntäen tarvittaessa mahdollisimman tehokkaasti olemassa olevia rakenteita ja ohjelmia.

    2.   Hyödynnetään mahdollisimman hyvin koulutusalan tarjoamia mahdollisuuksia luovuuden edistämiseksi kulttuurin ja kulttuuri-ilmaisun avulla

    Jäsenvaltioiden olisi:

    i)

    tuettava laajempaa pääsyä kulttuurin ja kulttuuri-ilmaisujen pariin niin formaalin kuin epävirallisen oppimisen puitteissa, erityisesti institutionaalisen ja poliittisen tason jäsennellyillä ja strategisilla kumppanuuksilla. Painopisteen tulisi olla lasten ja nuorten luovuuden ja innovointikyvyn stimuloimisessa sekä monikulttuuristen taitojen ja muiden elinikäisen oppimisen kannalta keskeisten taitojen, kuten kulttuuritietoisuuden ja kulttuuri-ilmaisun kehittämisessä.

    ii)

    kannustettava tätä prosessia esimerkiksi opettajien ja muiden koulutus-, kulttuuri- ja nuorisoaloilla työskentelevien erityis- ja täydennyskoulutuksella. Tätä prosessia voitaisiin myös tukea uudenaikaisten – myös tieto- ja viestintätekniikkaa hyödyntävien – oppimismenetelmien ja oppivälineiden käytöllä ja esimerkiksi taidekasvatuksen ja kulttuuritietoisuuden korostamisella kouluissa. Nuorisotyöhön voi myös sisältyä erilaista koulun ulkopuolista toimintaa kulttuurin ja luovuuden tukemiseksi.

    3.   Kannustetaan ja tuetaan kulttuurilaitoksia (esimerkiksi museoita, kirjastoja, gallerioita ja teattereita) ottamaan lapsia ja nuoria entistä tiiviimmin mukaan toimintaansa

    Jäsenvaltioiden olisi:

    i)

    kannustettava kaikilla tasoilla kulttuurilaitosten toimia, joilla pyritään ottamaan lapset ja nuoret paremmin huomioon toiminnassa ja helpottamaan mahdollisuutta tutustua julkisessa omistuksessa oleviin kulttuurisisältöihin esimerkiksi hyödyntämällä digitalisointiohjelmia ja koulutustapahtumia, tieto- ja viestintätekniikkaa sekä interaktiivisia ratkaisuja, jotka mahdollistavat lasten ja nuorten aktiivisen osallistumisen.

    Jäsenvaltioiden ja komission olisi:

    ii)

    tuettava edelleen Europeanan kehittämistä ja edistettävä jäsenvaltioiden välistä kokemustenvaihtoa kulttuurisisältöjen digitalisointia ja saatavuuden edistämistä koskevista kansallisista politiikoista, joilla tähdätään erityisesti lasten ja nuorten tavoittamiseen.

    4.   Edistetään kulttuurin avulla lahjakkuutta ja luovuutta lasten ja nuorten sosiaalista osallisuutta koskevissa strategioissa

    Jäsenvaltioiden ja komission olisi:

    i)

    edistettävä kaikille lapsille ja nuorille luontaista lahjakkuutta ja luovuutta sisällyttämällä kulttuuri sosiaalista osallisuutta koskeviin strategioihin ja lähtökohdiltaan heikommassa asemassa olevia, mukaanlukien vammaisia lapsia ja nuoria koskeviin ohjelmiin.

    5.   Edistetään tieto- ja viestintätekniikan keinoin kaikkien lasten ja nuorten mahdollisuuksia osallistua kulttuuriin

    Jäsenvaltioiden olisi:

    (i)

    jatkettava toimiaan, joilla edistetään nykyistä parempaa kulttuurin ja kulttuuri-ilmaisujen saatavuutta kohtuullisin kustannuksin tieto- ja viestintätekniikan avulla. Tällaisilla toimilla olisi pyrittävä tavoittamaan kaikki lapset ja nuoret tavoitteena antaa heille sellaiset viestintä- ja medialukutaidot, joita tarvitaan digitaaliteknologian tarjoamien mahdollisuuksien täysmittaiseen hyödyntämiseen. Samalla olisi edistettävä tietoisuutta ja ymmärrystä teollis- ja tekijänoikeuksista sekä yksityisyyttä koskevista oikeuksista ja velvollisuuksista.

    6.   Helpotetaan hyvien käytäntöjen vaihtoa ja kehitetään aiheeseen liittyvää tietopohjaa

    Tosiseikkoihin perustuvien politiikkojen kehittämisen edistämiseksi tällä alalla,

     

    jäsenvaltioiden ja komission olisi:

    i)

    rohkaistava ja helpotettava edellä esitettyihin painopisteisiin liittyvien hyvien käytäntöjen vaihtoa nykyisten rakenteiden, kuten kulttuurialalla sovellettavan avoimen koordinaatiomenetelmän avulla.

     

    Komission olisi:

    ii)

    rohkaistava ja helpotettava vertaisoppimista ja hyvien käytäntöjen vaihtoa nykyisten rakenteiden, kuten kansalaisyhteiskuntafoorumien ja komission sisäisten yhteistyörakenteiden puitteissa.

     

    Jäsenvaltioiden olisi:

    iii)

    vauhditettava verkottumista ja arviointien hyödyntämistä päätöksenteon tukena ja tulevan toiminnan tehostamiseksi.

    KEHOTTAA JÄSENVALTIOITA JA KOMISSIOTA:

    toimimaan yhdessä kukin toimivaltansa puitteissa sen varmistamiseksi, että nämä päätelmät otetaan huomioon toimeenpantaessa kulttuuria koskevaa Euroopan toimintasuunnitelmaa ja kulttuurialan työsuunnitelmaa 2008–2010.


    LIITE

    TOIMINTAPOLIITTINEN PERUSTA

    Nämä päätelmät antaessaan neuvosto viittaa erityisesti seuraavaan:

    1)

    Lapsen oikeuksia koskeva vuoden 1989 YK:n yleissopimus, jossa vahvistetaan kaikkien lasten oikeus kulttuuriin;

    2)

    Unescon toimintasuunnitelma taidekasvatusta varten, Lissabon 6–9 päivänä maaliskuuta 2006;

    3)

    Elinikäisen oppimisen avaintaidoista 18 päivänä joulukuuta 2006 annettu Euroopan parlamentin ja neuvoston suositus;

    4)

    Kulttuuria kansainvälistyvässä maailmassa koskevasta Euroopan toimintasuunnitelmasta 10 päivänä toukokuuta 2007 annettu komission tiedonanto ja Euroopan unionin kulttuuria koskevasta asialistasta 16 päivänä marraskuuta 2007 annettu neuvoston päätöslauselma sekä kulttuurialan työsuunnitelmasta kaudelle 2008–2010 annetut neuvoston päätelmät, joissa esitettyjen toiminnan viiden painopistealan joukossa oli kulttuurin saatavuuden edistäminen erityisesti hyödyntämällä synergiaa koulutuksen, varsinkin taidekasvatuksen, kanssa;

    5)

    Euroopan luovuuden ja innovoinnin teemavuodesta 16 päivänä joulukuuta 2008 tehty Euroopan parlamentin ja neuvoston päätös;

    6)

    Kulttuuri- ja luovan alan mahdollisuuksista edistää Lissabonin tavoitteiden saavuttamista 24 päivänä toukokuuta 2007 annetut neuvoston päätelmät, joiden mukaan kulttuuritoiminnalla ja luovan alan teollisuudella on keskeinen rooli innovaatioiden ja teknologian edistämisessä ja ne ovat kestävän kasvun keskeisiä moottoreita tulevaisuudessa;

    7)

    Uusista taidoista uusia työpaikkoja varten 15 päivänä marraskuuta 2007 annettu neuvoston päätöslauselma, ja aiheesta ”uudistettu sosiaalinen toimintaohjelma: mahdollisuudet, väylät ja yhteisvastuu 2000-luvun Euroopassa”2 päivänä heinäkuuta 2008 annettu komission tiedonanto, jossa yhdeksi painopisteeksi määritellään lapset ja nuoret - tulevaisuuden Eurooppa;

    8)

    13 ja 14 päivänä maaliskuuta 2008 kokoontuneen Eurooppa-neuvoston puheenjohtajan päätelmät, joiden mukaan yksi tulevan kasvun avaintekijöistä on eurooppalaiseen kulttuuriin ja tieteelliseen huippuosaamiseen perustuvan Euroopan kansalaisten innovointi- ja luovuuspotentiaalin täysipainoinen kehittäminen;

    9)

    Monikulttuurisista taidoista 22 päivänä toukokuuta 2008 annetut neuvoston päätelmät;

    10)

    Komission 27 päivänä huhtikuuta 2009 antama tiedonanto ”EU:n nuorisostrategia – Satsataan nuorten vaikutusmahdollisuuksiin. Uudistetulla avoimella koordinointimenetelmällä kiinni nuorison haasteisiin ja mahdollisuuksiin” ja nuorisopolitiikan alan eurooppalaisen yhteistyön uusista puitteista 27. marraskuuta 2009 annettu neuvoston päätöslauselma).

    Tutkimukset ja konferenssit

    1.

    Euroopan komission tilaamat tutkimukset ”Kulttuurin vaikutus luovuuteen” ja ”Kulttuurin saatavuus nuorison keskuudessa”.

    2.

    Eurydice-tutkimus taiteiden ja kulttuurin opetuksesta Euroopan kouluissa (2009).

    3.

    Tutkimus monikielisyyden vaikutuksesta luovuuteen (16 päivänä heinäkuuta 2009).

    4.

    Tutkimus hyvien toimintatapojen kartoittamiseksi kulttuurin yhdistämisessä koulutukseen jäsenvaltioissa, ehdokasmaissa ja ETA-maissa (2004).

    5.

    Göteborgissa 29 ja 30 päivänä heinäkuuta 2009 järjestetty konferenssi ”Luovan sukupolven tukeminen”.


    Top