EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52007AR0308

Alueiden komitean Lausunto aiheesta EUrooppalainen Alueellisen Yhteistyön Yhtymä (EAYY): Euroopan Alueellisen Yhteistyön Vauhdittaminen

EUVL C 257, 9.10.2008, p. 15–19 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

9.10.2008   

FI

Euroopan unionin virallinen lehti

C 257/15


Alueiden komitean Lausunto aiheesta EUrooppalainen Alueellisen Yhteistyön Yhtymä (EAYY): Euroopan Alueellisen Yhteistyön Vauhdittaminen

(2008/C 257/03)

ALUEIDEN KOMITEA

kehottaa panemaan asetuksen nopeasti ja johdonmukaisesti täytäntöön kaikkialla unionissa uuden välineen unionihengen mukaisesti.

korostaa, että tarjoamalla yhteisön oikeudelliset puitteet kahden tai useamman jäsenvaltion institutionaalisten toimijoiden väliselle alueelliselle yhteistyölle eri tasoilla EAYY voi edistää horisontaalista Euroopan yhdentymisprosessia toissijaisuus- ja läheisyysperiaatteiden mukaisesti.

painottaa, että mahdollisuus sisällyttää erilaisia institutionaalisia tasoja samaan yhteistyörakenteeseen avaa tietä uusille monitasoisille hallintotavoille, minkä ansiosta eurooppalaiset alue- ja paikallisviranomaiset voivat saada tärkeän liikkeellepanevan roolin unionin politiikkojen laatimisessa ja täytäntöönpanossa ja ne voivat edistää osaltaan sitä, että eurooppalaisesta hallintotavasta tulee entistä avoimempaa, osallistavampaa, demokraattisempaa, vastuullisempaa ja selkeämpää.

vahvistaa aikomuksensa toimia keskeisessä roolissa EAYY:stä tiedotettaessa ja tehtäessä välinettä tunnetuksi poliittisen osallistumisen, viestintä-aloitteiden, kokemusten ja hyvien käytäntöjen vaihtoverkostojen sekä tutkimustoiminnan avulla.

kehottaa Euroopan komissiota käynnistämään EAYY:tä koskevat strategiset pohdinnat seuraavassa unionin alueellista yhteenkuuluvuutta koskevassa vihreässä kirjassa.

Esittelijä

:

Mercedes BRESSO (IT, PSE), Piemonten aluevaltuuston puheenjohtaja

ALUEIDEN KOMITEA

Maanosan haasteet ja Euroopan yhdentyminen

1.

on tyytyväinen eurooppalaista alueellisen yhteistyön yhtymää (EAYY) koskevan asetuksen hyväksymiseen. Se on tehokas tapa syventää Euroopan yhdentymisprosessia alueellisia eroja kunnioittaen ja mukauttaa nykyisiä hallintomalleja Euroopan unionin kohtaamiin haasteisiin.

2.

panee merkille, että Euroopan unionilla on vastassaan tulevaisuuden kannalta merkittäviä muutoksia. Esimerkkejä niistä ovat 13. joulukuuta 2007 allekirjoitettu Lissabonin sopimus, hiljattain tapahtunut Schengen-alueen laajentuminen yhdeksään uuteen maahan, euron käyttöönotto Kyproksella ja Maltalla vuoden 2008 alussa sekä talousarvion tarkistaminen.

3.

on periaatteessa tyytyväinen siihen, että uuden Lissabonin sopimuksen myötä Euroopan unionista tehdyn sopimuksen 3 artiklaan lisätään alueellinen yhteenkuuluvuus yhdeksi unionin tavoitteista ja siinä todetaan, että raja-alueisiin on kiinnitettävä erityistä huomiota. Siinä tunnustetaan selkeästi, että unionin politiikkoja laadittaessa on edistettävä monikeskuksisen Euroopan sopusointuista ja tasapainoista kehitystä. AK kehottaa komissiota laatimaan ehdotuksen, jossa määritellään EU:n tason toimet, jotka voivat tulla tässä yhteydessä kyseeseen.

4.

katsoo, että Euroopan unionin ja sen alueiden tulevaisuus edellyttää koheesiopolitiikkojen ja kilpailukyvyn edistämiseen tähtäävien politiikkojen yhteisvaikutusten vahvistamista sekä sellaisten alakohtaisten politiikkojen kehittämistä, joiden avulla etenkin epäsuotuisassa asemassa olevat alueet voivat vastata maailmanlaajuistumisen haasteisiin, hyödyntämällä rajat ylittävää, kansainvälistä ja alueiden välistä lähestymistapaa. Komitea panee merkille, että rajatylittävä, kansainvälinen ja alueiden välinen yhteistyö on jo luonut ja luo edelleen eurooppalaista, poliittista, institutionaalista ja sosiokulttuurista lisäarvoa.

5.

muistuttaa, että alueellinen yhteenkuuluvuus on keskeinen osa Euroopan unionin aluepoliittista ohjelmaa. Sen mukaan alueellisen ulottuvuuden on saatava tulevaisuudessa nykyistä selkeämpi rooli unionin koheesiopolitiikassa ja muissa yhteisön politiikoissa.

6.

katsoo, että alueellinen yhteenkuuluvuus on keskeinen osatekijä talouskasvua ja solidaarisuutta koskevien tavoitteiden saavuttamisessa sekä täystyöllisyyteen, yhteiskunnalliseen edistykseen ja kestävään kehitykseen tähtäävän kilpailukykyisen sosiaalisen markkinatalouden toteuttamisessa.

7.

toteaa, että alueellinen yhteenkuuluvuus voi niin ikään vahvistaa Euroopan alueiden kilpailukykyä ja kestävyyttä jäsenvaltioiden vuonna 2008 päivittämän uudistetun Lissabonin strategian tavoitteiden mukaisesti.

8.

katsoo, että alueellinen yhteistyö ja ennen kaikkea rajatylittävä yhteistyö on keskeinen tekijä Euroopan yhdentymisen kannalta ja siten myös yksi EU:n poliittisista painopisteistä. Komitea muistuttaa erityismerkityksestä, joka alueellisella yhteistyöllä on syrjäisimmille alueille, saarille ja vuoristoalueille.

9.

kehottaa Euroopan komissiota käynnistämään EAYY:tä koskevat strategiset pohdinnat seuraavassa unionin alueellista yhteenkuuluvuutta koskevassa vihreässä kirjassa.

EAYY:n poliittinen ja strateginen arvo

10.

katsoo, että alueellinen yhteistyö on koheesiopolitiikan keskeinen väline luonteeltaan selkeästi alueellisten kysymysten ratkaisemiseksi talouden, yhteiskunnan, kulttuurin ja ympäristön kannalta tärkeillä aloilla.

11.

korostaa, että alueellinen yhteistyö on sopiva ratkaisu, kun pyritään jakamaan ohjelmakauden 2007–2013 varat tasapainoisemmin maantieteellinen sijainti huomioon ottaen.

12.

on tyytyväinen siihen, että ohjelmakaudella 2007–2013 vahvistetaan huomattavasti alueellisen yhteistyön osuutta koheesiopolitiikassa toimimalla seuraavasti:

Interreg-yhteisöaloitteesta tehdään täysimääräisesti unionin koheesiopolitiikkaan liittyvä poliittinen tavoite (tavoite 3).

Alueelliset yhteistyöaloitteet suunnataan voimakkaasti Lissabonissa ja Göteborgissa asetettujen tavoitteiden saavuttamiseen.

Alueellista yhteistyötä vahvistetaan ja se liitetään muihin teemakohtaisiin poliittisiin toimiin, joita EU toteuttaa aloitteen ”Alueet talouden muutosten edistäjinä” yhteydessä.

Yhteistyörakenteita, toimintamekanismeja ja pääomitusprosesseja tehostetaan myös EU:n 27 jäsenvaltion yhteisten verkosto-ohjelmien avulla (Urbact, Interact, Espon).

13.

katsoo, että eurooppalaisesta alueellisen yhteistyön yhtymästä (EAYY) annettu asetus (EY) N:o 1082/2006 on tärkeä oikeudellinen väline eurooppalaisten alueyhteisöjen välisen yhteistyön vahvistamiseksi yhteisön laatimilla yhdenmukaisilla säännöillä, jotka ovat suoraan sovellettavissa kaikissa jäsenvaltioissa.

14.

katsoo, että sen ennustettavissa olevaa potentiaalia lisää myös sen välitön yhteys yhteisön säännöstöön, mikä antaa sille erityistä vahvuutta ja valmiudet oikeudelliseen integraatioon sekä enemmän syvyyttä ja dynaamisuutta kuin perinteiset yhteistyövälineet.

15.

huomauttaa, että aiemmin voimassa ollut oikeudellinen kehys, jota ei kuitenkaan aiota poistaa asetuksella, aiheutti usein epävarmuutta.

16.

on tyytyväinen siihen, että EAYY:tä koskevassa asetuksessa on otettu pääosin huomioon Euroopan neuvostossa alueellisen yhteistyön alalla saavutetut tulokset. Nimenomaan Euroopan neuvostossa tunnustettiin ensimmäistä kertaa alueellisten yhteisöjen oikeus tehdä kansalliset rajat ylittävää yhteistyötä, kun vuonna 1980 tehtiin eurooppalainen puiteyleissopimus paikallisten ja alueellisten viranomaisten yhteistyöstä yli valtakunnan rajojen. Vuonna 1995 ja 1998 siihen tehtiin vielä lisäpöytäkirjat.

17.

toteaa, että EAYY on eurooppalainen yhteistyörakenne, jonka puitteissa pyritään tarkastelemaan ja ratkaisemaan rajatylittävien, kansainvälisten ja alueiden välisten ohjelmien ja hankkeiden toteuttamiseen ja hallinnointiin sekä ylipäätään alueelliseen yhteistyöhön liittyviä perinteisiä hallinnollisia ja lainsäädännöllisiä ongelmia.

18.

korostaa, että EAYY lisää alueellisen yhteistyön piiriin kuuluvien aloitteiden vakautta ja varmuutta, koska sen piirissä perustetaan yhteistyöryhmiä, joilla on oikeushenkilöllisyys, ja koska se tarjoaa tarvittavat keinot hankkeiden ja toimien toteuttamiseen joko yhteisön rahoitustuella tai ilman sitä.

19.

toteaa, että EAYY voi tarjota eurooppalaisille, kansallisille ja alueellisille politiikoille tehokkaan koordinointi- ja täytäntöönpanofoorumin lukuisilla keskeisillä aloilla, joista esimerkkejä ovat perusrakenteet, yritysten kilpailukyky, tutkimus ja innovaatio, koulutus, ympäristönsuojelu ja riskien ennaltaehkäisy, energia- ja kuljetusverkot, terveydenhuolto- ja sosiaaliasiat sekä kestävä ja monikeskuksinen kaupunkikehitys.

20.

muistuttaa, että Interregin kaltaiset unionin ohjelmat ovat antaneet alkusysäyksen lukuisille alueyhteisöjen välisille rajat ylittäville ja alueiden välisille yhteistyörakenteille ja sopimuksille yhteisesti kiinnostavissa kysymyksissä.

21.

katsoo, että EAYY voi tarjota uuden mahdollisuuden Euroregio-alueiden oikeudelliselle järjestelylle ja johdonmukaiselle kehittämiselle. Kyseiset alueet ovat antaneet viime vuosina oleellisen panoksen todelliseen yhteistyöhön lukuisilla aloilla, lähisuhteiden vahvistamiseen, kansojen lähentämiseen, tietojen levittämiseen ja hyvien käytäntöjen vaihtoon yhteistyöaloitteiden välityksellä.

22.

korostaa, että EAYY-asetuksella ei pyritä lakkauttamaan olemassa olevia ja toimivia Euroregio-alueita tai luomaan lisää hallinnollisia rakenteita, vaan tarjoamaan uskottava vaihtoehto euroopanlaajuiseen alueelliseen yhteistyöhön.

23.

korostaa, että EAYY tarjoaa voimakkaan välineen, jolla voidaan toteuttaa hajautettua yhteistyötä kaikkialla Euroopan unionissa lukuisilla politiikanaloilla ja vakaiden rakenteiden pohjalta kansalaisten osallistumisen lisäämiseksi. Siten voidaan tehdä yhteisiä päätöksiä, jotka pannaan täytäntöön täysimääräisesti ja jotka voivat johtaa pitkäaikaiseen strategiseen yhteistyöhön.

24.

toteaa, että EAYY voi ja sen tulee olla ensisijainen toimintaväline siinä mielessä, että se helpottaa pääsyä luottomarkkinoille infrastruktuurin tai yhteisen edun mukaisten palveluiden kustantamiseksi EU:n eri alueille, jotka puolestaan tuottavat tarpeellisia tuloja, joita tarvitaan kyseisten toimenpiteiden rahoittamiseen.

25.

tähdentää, että yksi yhteisön tasolla toteutettavista toimenpiteistä olisi kannustaa EAYY:n käyttöön ensisijaisena yhteistyövälineenä sekä yhteistyöpolitiikkojen, -suunnitelmien ja -hankkeiden hallinnoinnin yksinkertaistamisesta syntyvien merkittävien etujen johdosta että yhä parempien hallinnollisten käytäntöjen yleistymisen varmistamiseksi koko EU:ssa.

26.

katsoo, että EAYY-välineen käyttöönotolla voidaan yhtenäistää ja tehostaa nykyisten yhteistyörakenteiden toimintaa pyrittäessä rationalisointiin varojen hajauttamisen sijaan, mutta sen avulla voidaan myös parantaa saavutettujen tulosten laatua.

27.

painottaa, että EAYY tehostaa osaltaan merkittävällä tavalla varojen jakamista ja hallinnointia, kun alue- ja paikallisviranomaisten sekä alueellisen tason talous- ja yhteiskuntaelämän toimijat osallistuvat toimintaan entistä tiiviimmin.

28.

korostaa, että tarjoamalla yhteisön oikeudelliset puitteet kahden tai useamman jäsenvaltion institutionaalisten toimijoiden väliselle alueelliselle yhteistyölle eri tasoilla EAYY voi edistää horisontaalista Euroopan yhdentymisprosessia toissijaisuus- ja läheisyysperiaatteiden mukaisesti.

29.

toteaa, että eurooppalaiset alue- ja paikallisviranomaiset voivat saada EAYY-välineen avulla tärkeän liikkeellepanevan roolin unionin politiikkojen laatimisessa ja täytäntöönpanossa, ja ne voivat edistää osaltaan sitä, että eurooppalaisesta hallintotavasta tulee entistä avoimempaa, osallistavampaa, demokraattisempaa, vastuullisempaa ja selkeämpää.

30.

painottaa, että mahdollisuus sisällyttää erilaisia institutionaalisia tasoja samaan yhteistyörakenteeseen avaa tietä uusille monitasoisille hallintotavoille, joissa kukin toimija vaikuttaa kykyjensä mukaan koko hankkeen menestykseen.

Sitoutuminen asetuksen soveltamiseen yhteisöhengessä

31.

korostaa, että asetuksella varmistetaan yhdenmukaiset puitteet alueelliselle yhteistyölle kaikissa jäsenvaltioissa ja vähennetään sääntöjen hajanaisuudesta johtuvia eroja: ensimmäistä kertaa käytössä on yhteinen väline, joka on maantieteellisesti näin kattava.

32.

katsoo, että asetuksen täytäntöönpanoa on lisäksi koordinoitava asianmukaisesti, jotta jäsenvaltioiden laatimat eri säädökset asetuksen (EY) N:o 1082/2006 täytäntöön panemiseksi voidaan sovittaa yhteen ilman, että syntyy minkäänlaisia ristiriitoja tai esteitä

33.

kehottaa panemaan asetuksen nopeasti ja johdonmukaisesti täytäntöön kaikkialla unionissa uuden välineen unionihengen mukaisesti.

34.

katsoo, että EAYY-asetuksen johdanto-osassa kuvattujen menettelyjen mukaisesti on tärkeää, että myös unionin ulkopuoliset maat saadaan kiinnostumaan uuden yhteisövälineen toteuttamisesta mahdollisimman pian ja sopivimmassa muodossa.

35.

toteaa, että eräät jäsenvaltiot ovat jo hyväksyneet asetuksen täytäntöönpanomääräykset, mutta varaa itselleen oikeuden analysoida toimenpiteitä huolellisesti arvioidakseen, täyttävätkö ne sääntelyn yhtenäistämiselle ja alueellisen yhteistyön edistämiselle asetetut tavoitteet.

36.

pahoittelee sitä, että suurin osa jäsenvaltioista ei ole vielä hyväksynyt asetuksen täytäntöönpanomääräyksiä ja kannustaa toimivaltaisia viranomaisia ryhtymään viipymättä tarvittaviin toimiin niin, ettei EAYY:iden muodostamiselle ja täyspainoiselle toiminnalle aseteta byrokraattisia esteitä ja rasitteita.

37.

toteaa, että EAYY on suunniteltu myös yksinkertaistamaan alueellisen yhteistyön aloitteiden hallinnointia ja toteuttamista, ja kehottaa kunkin valtion toimivaltaisia kansallisia, alueellisia ja paikallisia viranomaisia mahdollisimman laajaan yhteistyöhön.

38.

pitää lisäksi tärkeänä jäsenvaltioiden yhteistyötä ja vastavuoroista tiedottamista sekä alue- ja paikallisyhteisöjen suoraan osallistumista.

39.

muistuttaa, että EAYY:tä koskevalla asetuksella yhteisöoikeuteen on perustettu uusi oikeushenkilöiden luokka. Huolimatta lukuisista viittauksista kansalliseen lainsäädäntöön kyseisiä oikeushenkilöitä tulee kohdella eri jäsenvaltioissa pääpiirteissään yhdenmukaisesti suoran sovellettavuuden ja tehokkuuden periaatteiden nojalla.

40.

huomauttaa, että asetuksen 2 artiklassa säädetään tarkasta hierarkiasta, jonka mukaan sekä yhteisön lainsäädäntö että muodostettuja EAYY:itä koskevien sopimusten ja niiden perussääntöjen määräykset menevät sen jäsenvaltion lainsäädännön edelle, joka on EAYY:n kotipaikka. Jäsenvaltion lainsäädäntöä sovelletaan vain niiden asioiden osalta, jotka eivät kuulu tai jotka kuuluvat vain osittain asetuksen piiriin.

41.

korostaa, että asetuksen säännöksiä, joissa ei viitata jäsenvaltioiden lainsäädäntöön, sovelletaan suoraan EAYY:n perustamisen kaikissa vaiheissa.

42.

katsoo, että asetus antaa vähintään kahden jäsenvaltion alueella sijaitseville potentiaalisille EAYY:n jäsenille todellisen ja välittömästi sovellettavissa olevan oikeuden muodostaa eurooppalainen alueellisen yhteistyön yhtymä asetuksen säännösten mukaisesti.

43.

muistuttaa, että jos jäsenvaltiot laiminlyövät asiaankuuluvien täytäntöönpanomääräysten hyväksymistä koskevat velvoitteensa, se haittaa EAYY:n tarjoamien mahdollisuuksien hyödyntämistä. Sen vuoksi komitea pyytääkin, että Euroopan komissio kehottaa jäsenvaltioita täyttämään sovitut velvoitteensa.

44.

katsoo, että Euroopan komissiolla on ratkaiseva rooli EAYY:n täyden toimivuuden saavuttamisessa asetuksen perusajatuksen mukaisesti.

45.

kehottaa Euroopan komissiota kannustamaan jäsenvaltioita ottamaan käyttöön tarvittavat täytäntöönpanotoimet ja samalla tarjoamaan riittävää tukea kansallisille toimivaltaisille viranomaisille laatimalla suuntaviivoja, tulkintaperusteita ja teknisiä ohjeita. Tähän tarkoitukseen komissio voi hyödyntää myös alueiden komiteassa EAYY:tä käsitelleen asiantuntijoiden ryhmän tuloksia.

46.

mikäli sääntöjen laiminlyöntiä esiintyy sitkeästi, komitea toivoo Euroopan komission harkitsevan mahdollisuutta käynnistää rikkomisesta johtuvia menettelyitä sellaisia jäsenvaltioita vastaan, jotka ovat perusteettomasti laiminlyöneet velvollisuuttaan ottaa käyttöön asetuksen soveltamiseksi tarvittavia toimenpiteitä.

EAYY:n käytön edistäminen

47.

katsoo, että eurooppalaisen alueellisen yhteistyön yhtymän käyttämistä voidaan edistää erityisin yhteisön tiedotus- ja koulutustoimin sekä kaikkien muiden tarpeellisten toimien, muun muassa juridisten, taloudellisten ja rahoituksellisten kannustimien avulla.

48.

katsoo, että perusluonteiset taloudelliset ja rahoitukselliset kannustimet voidaan jaotella kahteen suureen ryhmään. AK ehdottaa, että ensimmäistä ryhmää varten perustetaan erityisohjelma, jolle myönnetään yhteisön rahoitusta Euroopan aluekehitysrahastosta. Sillä edistettäisiin uusien EAYY:iden muodostamista tai sellaisten suunniteltujen yhteistyöhankkeiden muuttamista, joita hallinnoidaan vanhoin perinnäisin menetelmin.

49.

katsoo, että taloudellisten ja rahoituksellisten kannustimien toisessa ryhmässä edellytettäisiin, että komission järjestämiin tarjouspyyntöihin sisällytettäisiin vaatimus esittävien hankkeiden arvioinnin tehostamisesta silloin, kun hanke koskee EAYY:n perustamista. Samoin niihin olisi sisällytettävä ennuste jatkuvuudesta varsinaisen hankkeen päättymisen jälkeen. Tällä tavoin edistettäisiin sellaisen yhteistyökulttuurin vakiintumista keskipitkällä ja pitkällä aikavälillä, jossa etsittäisiin uusia rahoitusmuotoja yhteisön talousarvion lisäksi.

50.

katsoo, että vastuu oikeudellisluonteisista toimenpiteistä, joihin tulisi ryhtyä välineen menestyksen tukemiseksi kaikkialla EU:ssa, kuuluu ensisijaisesti komissiolle. Alueiden komitea tarjoaa sille teknistä tukea.

51.

ehdottaa Euroopan komissiolle pääosastoille suunnatun sisäisen tiedottamisen tehostamista, jotta Euroopan unionin alakohtaisten politiikkojen toteuttamisessa voitaisiin lisätä tietoisuutta EAYY-välineestä.

52.

ilmoittaa olevansa valmis tekemään yhteistyötä institutionaalisten toimijoiden kanssa edellä mainittujen edistämistoimien yhteydessä.

Alueiden komitean rooli

53.

toteaa, että komitealla EY:n perustamissopimuksen 265 artiklan mukaisesti konsultatiivisia erityisvaltuuksia rajatylittävän yhteistyön alalla:

Alueellinen yhteistyö ja erityisesti EAYY kuuluvat alueiden komitean nykyisen poliittisen toimikauden sekä komission kanssa tehdyn uuden yhteistyöpöytäkirjan tärkeimpiin painopisteisiin.

Asetuksen 5 artiklassa säädetään, että EAYY:n jäsenten on ilmoitettava alueiden komitealle tulevista sopimuksista sekä sääntöjen rekisteröimisestä ja/tai julkaisemisesta. Tämä mahdollistaa Euroopan laajuisen EAYY-rekisterin perustamisen alueiden komiteaan, kuten komitea alun perin ehdotti asetusehdotusta koskevassa lausunnossaan vuonna 2004 (CdR 62/2004).

54.

vahvistaa aikomuksensa toimia keskeisessä roolissa EAYY:stä tiedotettaessa ja tehtäessä välinettä tunnetuksi poliittisen osallistumisen, viestintä-aloitteiden, kokemusten ja hyvien käytäntöjen vaihtoverkostojen sekä tutkimustoiminnan avulla.

55.

korostaa, että on perustettu EAYY:hyn erikoistunut alueellisten asiantuntijoiden ryhmä, jonka tehtävänä on seurata kansallisten säännösten käyttöönottoa soveltamista sekä edistää EAYY:n perustamiseen ja hallinnointiin liittyvien kokemusten vaihtoa aluetasolla.

56.

aikoo tuoda esille jäsenvaltioiden ja unionin ulkopuolisten naapurimaiden lainsäädännön tarjoamia mahdollisuuksia maksimoida Euroopan unionin ja kolmansien maiden alueyhteisöjen välinen yhteistyö.

57.

tehostaa yhteistyötään sellaisten yleiseurooppalaisten organisaatioiden kanssa, joilla on euroopanlaajuisen yhteistyön alalta erityinen ja pitkä kokemus.

58.

korostaa, että vahva instituutioiden välinen yhteistyö, johon osallistuvat sekä unionin toimielimet, jäsenvaltioiden hallitukset että alue- ja paikallisyhteisöt, on välttämätön edellytys EAYY:n ja alueellisen yhteistyön onnistumiselle.

Bryssel 18. kesäkuuta 2008

Alueiden komitean

puheenjohtaja

Luc VAN DEN BRANDE


Top