EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52007AR0057

Alueiden komitean Lausunto aiheesta Euroopan Köyhyyden ja Sosiaalisen Syrjäytymisen Torjunnan Teemavuosi (2010)

EUVL C 257, 9.10.2008, p. 6–14 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

9.10.2008   

FI

Euroopan unionin virallinen lehti

C 257/6


Alueiden komitean Lausunto aiheesta Euroopan Köyhyyden ja Sosiaalisen Syrjäytymisen Torjunnan Teemavuosi (2010)

(2008/C 257/02)

ALUEIDEN KOMITEA

muistuttaa, että tuloksien saavuttamiseksi köyhyyttä ja sosiaalista syrjäytymistä koskevien toimien tulisi olla pitkäkestoisia. Näin ollen olisi korostettava sitä, että vuonna 2010 tai sitä ennen käynnistettyjen toimien tulisi olla jatkuvia.

kehottaa toteuttamaan järjestelmällisiä toimia ratkaisevan muutoksen aikaansaamiseksi torjuttaessa köyhyyttä ja kaikenlaista sosiaalista syrjäytymistä, jotka rajoittavat yksilönvapautta ja haittaavat koko yhteiskuntaa, ja katsoo, että olisi ilman muuta hyödyllistä, että teemavuoteen voisivat osallistua jäsenvaltioiden lisäksi myös alue- ja paikallisviranomaiset tai niiden ryhmittymät omina kokonaisuuksinaan.

toteaa, että lasten tilanteeseen on kiinnitettävä erityistä huomiota, sillä lapset, jotka elävät köyhyydessä ja syrjäytyneinä, joutuvat sukupolvelta toiseen siirtyvään noidankehään. Tämä aiheuttaa vakavia seurauksia pitkällä aikavälillä ja riistää lapsilta oikeuden kehittää täysipainoisesti potentiaaliaan. Se aiheuttaa uhan lasten henkilökohtaiselle kehitykselle, koulutukselle ja yleiselle hyvinvoinnille.

kehottaa yhteisön toimielimiä kiinnittämään erityistä huomiota köyhyyden ja sosiaalisen syrjäytymiseen monimutkaisiin ja moniulotteisiin muotoihin sekä laatimaan strategioita ja johdonmukaisia ennaltaehkäiseviä toimia, joissa keskitytään sosiaaliseen voimaannuttamiseen (empowerment).

Esittelijä

:

Linetta Serri (IT, PSE) Armungian (CA) kunnanvaltuutettu

Viiteasiakirja

Ehdotus: Euroopan parlamentin ja neuvoston päätös Euroopan köyhyyden ja sosiaalisen syrjäytymisen torjunnan teemavuodesta (2010)

KOM(2007) 797 lopullinen

I.   POLIITTISET SUOSITUKSET

ALUEIDEN KOMITEA

Yleishuomioita komission asiakirjasta

1.

pitää aloitetta nimetä vuosi 2010 Euroopan köyhyyden ja sosiaalisen syrjäytymisen torjunnan teemavuodeksi erittäin mielenkiintoisena.

2.

on samaa mieltä niistä huolenaiheista, jotka ovat johtaneet köyhyyden ja sosiaalisen syrjäytymisen torjunnan teemavuoden nimeämiseen, sillä 78 miljoonan Euroopan kansalaisen köyhyys ja syrjäytyminen on ennen kaikkea paikallis- ja aluehallinnolle kuuluva asia.

3.

muistuttaa, että tuloksien saavuttamiseksi köyhyyttä ja sosiaalista syrjäytymistä koskevien toimien tulisi olla pitkäkestoisia. Näin ollen olisi korostettava sitä, että vuonna 2010 tai sitä ennen käynnistettyjen toimien tulisi olla jatkuvia.

4.

toteaa, että alue- ja paikallisviranomaisilla on erityinen rooli edistettäessä köyhien tai sosiaalisten syrjäytyneiden mahdollisuuksia käyttää sosiaali-, talous- ja kulttuuripalveluja sekä tunnustettaessa niiden käyttäminen. Kansallisen, alueellisen ja paikallisen tason viranomaiset ovat pääasiallisesti vastuussa syrjäytyneiden henkilöiden integrointiin tähtäävien politiikkojen laatimisesta, rahoittamisesta ja hallinnoimisesta.

5.

on samaa mieltä siitä, että sosiaalipolitiikan täytäntöönpanossa kansallisen, alueellisen ja paikallisen tason viranomaisilla on keskeinen vastuu työmarkkinoilta kauimmas etääntyneiden ihmisten integroinnin varmistavien politiikkojen laatimisesta, rahoittamisesta ja hallinnoimisesta. Palvelujen tarjoajilla — yksityisillä, julkisilla tai niiden yhdistelmillä — on tärkeä rooli näiden politiikkojen täytäntöönpanossa paikallistasolla.

6.

korostaa, että köyhyyden torjunnan teemavuoden tulee auttaa vahvistamaan köyhien ja sosiaalisesti syrjäytyneiden ja heidän järjestöjensä osallistumista. Teemavuoden tulisi vahvistaa osallistavan yhteiskunnan periaatetta luodessaan julkiselle tasolle mahdollisuuden saavuttaa syrjäytyneet hyödyntämällä heitä edustavien organisaatioiden ratkaisevaa panosta.

7.

katsoo, että on vahvistettava jäsenvaltioiden, alue- ja paikallisviranomaisten ja köyhyyden torjumiseen tähtäävien kansainvälisten organisaatioiden kokemusten jakamista keskinäisen oppimisen prosessissa.

Suositukset

8.

kannattaa ehdotusta korostaa yhteisvastuuta, jota kantavat paitsi poliittiset päättäjät kaikilla tasoilla myös julkiset ja yksityiset toimijat.

9.

huomauttaa, että sitoutumisen köyhyyden ja sosiaalisen syrjäytymisen torjuntaan kaikilla tasoilla ja erityisesti poliittisen sitoutumisen näiden ilmiöiden torjuntaan tulee olla toistuvaa ja jatkuvaa.

10.

kehottaa toteuttamaan järjestelmällisiä toimia ratkaisevan muutoksen aikaansaamiseksi torjuttaessa köyhyyttä ja kaikenlaista sosiaalista syrjäytymistä, jotka rajoittavat yksilönvapautta ja haittaavat koko yhteiskuntaa.

11.

toivoo entistä enemmän päättäväisyyttä sosiaaliseen osallistamiseen liittyviä muita yhteisön välineitä ja toimia täydentävien toimenpiteiden toteuttamiseksi. Näitä ovat muun muassa Progress-ohjelma, rakennerahastot ja Euroopan maaseudun kehittämisen maatalousrahasto sekä toimet, jotka koskevat syrjinnän ja sosiaalisen syrjäytymisen torjuntaa sekä perusoikeuksien edistämistä ja sukupuolten tasa-arvoa samoin kuin koulutusta, kulttuuria ja kulttuurienvälistä vuoropuhelua, nuorisoa, lasten- ja vanhustenhoitoa, kansalaisuutta, maahanmuuttoa ja turvapaikkaa sekä tutkimusta.

12.

toivoo, että puututaan kaikenlaiseen syrjintään, joka edistää köyhyyttä ja syrjäytymistä.

13.

katsoo, että olisi ilman muuta hyödyllistä, että teemavuoteen voisivat osallistua jäsenvaltioiden lisäksi myös alue- ja paikallisviranomaiset tai niiden ryhmittymät omina kokonaisuuksinaan.

14.

katsoo, että sosiaalisen suojelun, sosiaalisen osallisuuden ja Euroopan työllisyysstrategian alalla sovellettavaa avoimen koordinointimenetelmän käyttöä on jatkettava niin, että alue- ja paikallistaso on mukana nykyistä tiiviimmin. Sen tehokkuus riippuu suuresti siitä, sitoutuvatko alue- ja paikallisviranomaiset laatimaan alueellisia toimintaohjelmia köyhyyden ja sosiaalisen syrjäytymisen torjumiseksi. Näin voidaan edistää kokonaisvaltaisempaa lähestymistapaa, jossa yhdistetään aktiivisen osallistamisen kolme lohkoa.

15.

huomauttaa palvelujen saatavuuden parantamiseen liittyen, että suurimmassa osassa jäsenvaltioita alue- ja paikallisviranomaiset tarjoavat sosiaalipalveluja. Nämä hallintotasot ovat siis niitä, jotka pystyvät parhaiten laatimaan ja soveltamaan palvelujen uusia hallinnointisääntöjä niiden saatavuuden parantamiseksi.

16.

toteaa, että lasten tilanteeseen on kiinnitettävä erityistä huomiota, sillä lapset, jotka elävät köyhyydessä ja syrjäytyneinä, joutuvat sukupolvelta toiseen siirtyvään noidankehään. Tämä aiheuttaa vakavia seurauksia pitkällä aikavälillä ja riistää lapsilta oikeuden kehittää täysipainoisesti potentiaaliaan. Se aiheuttaa uhan lasten henkilökohtaiselle kehitykselle, koulutukselle ja yleiselle hyvinvoinnille. On kiinnitettävä enemmän huomiota suuriin perheisiin ja nuoriin perheisiin ja tarkasteltava mahdollisia sosiaalisen syrjäytymisen riskitekijöitä.

17.

muistuttaa, että nuorten täysipainoinen osallistuminen varmistetaan ensisijaisesti koulutuspalvelujen saatavuudella. OECD:n viimeisimmässä PISA-raportissa tuotiin esille heikon tietotason ja sosiaalisen syrjäytymisen välinen tiivis yhteys. Unionin kansalaisten sitoutuminen ja osallistuminen on tärkeää Euroopan sosiaalisen yhteenkuuluvuuden ja kehityksen kannalta.

18.

kehottaa yhteisön toimielimiä kiinnittämään erityistä huomiota köyhyyden ja sosiaalisen syrjäytymiseen monimutkaisiin ja moniulotteisiin muotoihin sekä laatimaan strategioita ja johdonmukaisia ennaltaehkäiseviä toimia, joissa keskitytään sosiaaliseen voimaannuttamiseen (empowerment).

19.

kehottaa ottamaan entistä paremmin huomioon erityisesti EU:n ulkorajoilla sijaitsevien yhteisöjen alue- ja paikallisviranomaisten ongelmat turvapaikan hakijoiden ja laittomien maahanmuuttajien vastaanottamisessa.

II   MUUTOSEHDOTUKSET

Muutosehdotus 1

2 artiklan b kohta

Komission ehdotus

AK:n muutosehdotus

Yhteisvastuu — Edistetään sosiaalisen suojelun politiikan ja toiminnan ottamista yhteiseksi asiaksi ja korostetaan jokaisen vastuuta osallistua köyhyyden ja syrjäytymisen torjumiseen. Teemavuodella edistetään tietoisuutta, osallistumista ja sitoutumista sekä luodaan tavallisille kansalaisille uusia vaikuttamismahdollisuuksia.

Yhteisvastuu — Edistetään sosiaalisen suojelun politiikan ja toiminnan ottamista yhteiseksi asiaksi ja korostetaan jokaisen vastuuta osallistua köyhyyden ja syrjäytymisen torjumiseen. Teemavuodella edistetään halutaan edistää tietoisuutta, osallistumista ja sitoutumista sekä luodaan unionin jäsenvaltioissa asuville tavallisille kansalaisille uusia vaikuttamismahdollisuuksia.

Perustelu

On tärkeää muistuttaa erikseen ja korostetusti unionin sitoutuvan siihen, että Euroopan kansalaisten suhtautumista köyhyyteen ja sosiaaliseen syrjäytymiseen pyritään muuttamaan aktiivisesti.

Muutosehdotus 2

2 artiklan c kohta

Komission ehdotus

AK:n muutosehdotus

Yhteenkuuluvuus — Edistetään tiiviimpää yhteenkuuluvuutta yhteiskunnassa tuomalla esiin niitä etuja, joita kaikille koituu yhteiskunnasta, josta köyhyys on poistettu ja jossa ketään ei syrjäytetä. Teemavuodella toimitaan sellaisen yhteiskunnan hyväksi, joka ylläpitää ja kehittää elämänlaatua, sosiaalista hyvinvointia ja yhtäläisiä mahdollisuuksia kaikille taustasta riippumatta huolehtien kestävästä kehityksestä, sukupolvien välisestä ja sisäisestä solidaarisuudesta sekä toimien johdonmukaisuudesta suhteessa EU:n toimintaan maailmanlaajuisesti.

Yhteenkuuluvuus — Edistetään tiiviimpää yhteenkuuluvuutta yhteiskunnassa tuomalla esiin niitä etuja, joita kaikille kansalaisille koituu tasa-arvoisesta yhteiskunnasta, joka tarjoaa oikeuksia ja mahdollisuuksia, josta köyhyys on poistettu ja jossa ketään ei syrjäytetä. Teemavuodella toimitaan sellaisen yhteiskunnan hyväksi, joka ylläpitää ja kehittää elämänlaatua, sosiaalista hyvinvointia ja yhtäläisiä mahdollisuuksia kaikille taustasta riippumatta huolehtien kestävästä kehityksestä, sukupolvien välisestä ja sisäisestä solidaarisuudesta sekä toimien johdonmukaisuudesta suhteessa EU:n toimintaan maailmanlaajuisesti.

Perustelu

On ratkaisevan tärkeää, että unionin sosiaalipoliittiset sitoumukset koskevat kaikkia kansalaisia ja että unioni tunnustaa kaikille täydet ja tasavertaiset kansalaisoikeudet, jotka mahdollistavat kaikkien osallistumisen, varmistamalla samat mahdollisuudet Lissabonin sopimuksen 5 a artiklan periaatteiden mukaisesti: ”Unioni ottaa politiikkansa ja toimintansa määrittelyssä ja toteuttamisessa huomioon korkean työllisyystason edistämiseen, riittävän sosiaalisen suojelun takaamiseen, sosiaalisen syrjäytymisen torjumiseen sekä korkeatasoiseen koulutukseen ja ihmisten terveyden korkeatasoiseen suojeluun liittyvät vaatimukset.”

Muutosehdotus 3

2 artiklan d kohta

Komission ehdotus

Muutosehdotus

Sitoutuminen — Muistutetaan EU:n voimakkaasta poliittisesta sitoutumisesta köyhyyden ja sosiaalisen syrjäytymisen torjumiseen ja edistetään sen toteutumista hallinnon kaikilla tasoilla. Sosiaalisen suojelun ja sosiaalisen osallisuuden alalla sovellettavan avoimen koordinointimenettelyn saavutusten ja mahdollisten puutteitten pohjalta teemavuodella vahvistetaan poliittista sitoutumista köyhyyden ja sosiaalisen syrjäytymisen torjumiseen ja annetaan pontta uusien asiaan liittyvien Euroopan unionin toimien kehittämiselle.

Sitoutuminen — Muistutetaan EU:n ja jäsenvaltioiden voimakkaasta poliittisesta sitoutumisesta köyhyyden ja sosiaalisen syrjäytymisen torjumiseen ja edistetään sen toteutumista hallinnon kaikilla tasoilla viranomaisten tiivistä toimintaa köyhyyden torjumiseksi. Sosiaalisen suojelun ja sosiaalisen osallisuuden alalla sovellettavan avoimen koordinointimenettelyn saavutusten ja mahdollisten puutteitten pohjalta teemavuodella vahvistetaan poliittista sitoutumista köyhyyden ja sosiaalisen syrjäytymisen torjumiseen ja annetaan pontta uusien asiaan liittyvien Euroopan unionin ja jäsenvaltioiden toimien kehittämiselle.

Perustelu

Kun 2 artiklan c kohdassa keskitytään vastuun jakamiseen, 2 artiklan d kohdassa tulee kiinnittää huomiota viranomaisten rooliin sekä tähdentää, että köyhyyden torjumiseksi on tehtävä poliittinen sitoumus sen sijaan, että toteutetaan toimia, joissa keskitytään yksittäisten tahojen käyttäytymiseen.

Muutosehdotus 4

6 artiklan 1 kohta

Komission ehdotus

AK:n muutosehdotus

Kunkin jäsenvaltion on nimettävä kansallinen täytäntöönpanoelin järjestämään sen osallistuminen teemavuoteen ja huolehtimaan toimien koordinoinnista kansallisella tasolla. Kansallinen täytäntöönpanoelin vastaa teemavuotta koskevan kansallisen strategian ja painotusten määrittelystä ja valitsee ne toimenpiteet, joille haetaan yhteisön rahoitusta. Kansallinen strategia ja teemavuoden painotukset on vahvistettava 2 artiklassa lueteltujen tavoitteitten mukaisesti.

Kunkin jäsenvaltion on nimettävä kansallinen täytäntöönpanoelin järjestämään sen osallistuminen teemavuoteen ja huolehtimaan toimien koordinoinnista kansallisella tasolla. Kansallinen täytäntöönpanoelin vastaa teemavuotta koskevan kansallisen strategian ja koskevien painotusten ja strategian määrittelystä kansallisella tasolla ja valitsee ne toimenpiteet, joille haetaan yhteisön rahoitusta. Tässä yhteydessä tulee osoittaa, että koordinointi alue- ja paikallistason kanssa on ollut tiivistä. Kansallinen strategia ja Teemavuoden kansalliset painotukset ja kansallinen strategia on vahvistettava 2 artiklassa lueteltujen tavoitteitten mukaisesti.

Perustelu

On tärkeää, että kansallisissa strategioissa määritellään ensin kansalliset painotukset, jotka perustuvat köyhyyden laajuuteen kussakin maassa. Strategian suunnittelemiseksi on tutustuttava ensin perusteellisesti ongelmaan, sillä köyhyyden torjuminen on monialaista ja edellyttää tarkkaan kohdennettua lähestymistapaa.

Muutosehdotus 5

13 artikla

Komission ehdotus

AK:n muutosehdotus

Komissio voi tehdä teemavuoteen liittyvää yhteistyötä asiaan liittyvien kansainvälisten organisaatioiden kanssa; näitä ovat etenkin Euroopan neuvosto, Kansainvälinen työjärjestö ja Yhdistyneet Kansakunnat.

Komissio voi tehdä teemavuoteen liittyvää yhteistyötä asiaan liittyvien kansainvälisten organisaatioiden kanssa; näitä ovat etenkin Euroopan neuvosto, Kansainvälinen työjärjestö, ja Yhdistyneet Kansakunnat, Maailman terveysjärjestö ja Maailmanpankki.

Perustelu

Köyhyys aiheuttaa vakavia seurauksia pitkällä aikavälillä, estää täyden potentiaalin saavuttamisen ja on uhkana terveydelle, henkilökohtaiselle kehitykselle ja yleiselle hyvinvoinnille. WHO:n asiantuntemus voi osaltaan edesauttaa tiedon lisäämistä ja hyvien käytänteiden jakamista. Maailmanpankin hankkima kokemus on myös tärkeää, sillä sen lähestymistapa perustuu yhä enemmän voimaannuttamiseen.

Muutosehdotus 6

Liite

I   YHTEISÖN LAAJUISET TOIMET

1.   Kokoukset ja tapahtumat

Komission ehdotus

AK:n muutosehdotus

Järjestetään yhteisön tasoisia kokouksia ja tapahtumia, joilla pyritään tekemään tunnetuksi teemavuoteen ja köyhyyteen ja sosiaaliseen syrjäytymiseen liittyviä kysymyksiä sekä tarjoamaan foorumi ajatustenvaihdolle. Kokouksiin ja tapahtumiin kootaan sidosryhmiä, ja ne suunnitellaan yhdessä köyhyyttä kokevien ja heitä edustavien kansalaisyhteiskunnan järjestöjen kanssa tarkoituksena järjestää tilaisuus puuttua toimintastrategioissa oleviin puutteisiin ja jokapäiväisiin ongelmiin.

Järjestetään yhteisön tasoisia kokouksia ja tapahtumia, joilla pyritään tekemään unionin jäsenvaltioiden kansalaisille tunnetuksi teemavuoteen ja köyhyyteen köyhyyden ja sosiaaliseen syrjäytymiseen syrjäytymisen torjuntaan liittyviä kysymyksiä sekä tarjoamaan foorumi ajatustenvaihdolle edistämään ajatustenvaihdon kehittämistä. Kokouksiin ja tapahtumiin kootaan sidosryhmiä, ja ne Kokoukset ja tapahtumat suunnitellaan yhdessä köyhyyttä kokevien ja heitä edustavien kansalaisyhteiskunnan järjestöjen kanssa tarkoituksena järjestää tilaisuus puuttua toimintastrategioissa oleviin puutteisiin ja jokapäiväisiin ongelmiin. Tavoitteena on mahdollistaa yhteiskuntaelämän toimijoiden aktiivinen osallistuminen kehittämällä sosiaalista voimaannuttamista edistäviä toimia ja käytäntöjä.

Perustelu

Köyhyyden torjunta tulee olla suunnattu unionin jäsenvaltioiden kansalaisille, jotta voidaan kehittää ja lisätä heidän vastuutaan. Köyhyyden ja sosiaalisen syrjäytymisen torjunnan teemavuoden tavoitteena on luoda olosuhteet sosiaalisen eriarvoisuuden syntymisen rajoittamiselle. Toimien ja käytäntöjen tuleekin perustua sosiaaliseen voimaannuttamiseen.

Muutosehdotus 7

Liite

2.   Tiedotus- ja edistämiskampanjat, joihin sisältyy seuraavia:

Kolmas luetelmakohta

Komission ehdotus

AK:n muutosehdotus

Järjestetään yhteisön tasoinen mutta kansallisiin oloihin mukautettava tiedotuskampanja, jossa hyödynnetään sekä perinteisiä että uusia viestintäkanavia ja uutta teknologiaa.

Järjestetään yhteisön tasoinen mutta kansallisiin, ja paikallisiin ja alueellisiin oloihin mukautettava tiedotuskampanja, jossa hyödynnetään sekä perinteisiä että uusia viestintäkanavia ja uutta teknologiaa ja jolla pyritään lisäämään tiedon levittämistä ja herättämään yleistä kiinnostusta.

Perustelu

Paikallistaso on tärkeä toiminnan taso, sillä alue- ja paikallisviranomaisilla on erityinen rooli edistettäessä köyhien tai sosiaalisten syrjäytyneiden mahdollisuuksia käyttää sosiaali-, talous- ja kulttuuripalveluja sekä tunnustettaessa niiden käyttäminen. Kansallisen, alueellisen ja paikallisen tason viranomaiset ovat pääasiallisesti vastuussa syrjäytyneiden henkilöiden integrointiin tähtäävien politiikkojen laatimisesta, rahoittamisesta ja hallinnoimisesta.

Tiedotuskampanjoilla voidaan saavuttaa suuri määrä kansalaisia, kun hyödynnetään kaikkien tasojen julkisten elinten osallistumista ja käytetään tietyille kohderyhmille suunnattua kieltä.

Muutosehdotus 8

Liite

2.   Tiedotus- ja edistämiskampanjat, joihin sisältyy seuraavia:

Neljäs luetelmakohta

Komission ehdotus

AK:n muutosehdotus

Kehitetään viestintä- ja mediavälineitä käytettäväksi koko yhteisön alueella yleisen kiinnostuksen herättämiseen.

Kehitetään viestintä- ja mediavälineitä käytettäväksi koko yhteisön alueella yleisen kiinnostuksen herättämiseen.

Perustelu

Teksti sisältyy kolmanteen luetelmakohtaan.

Muutosehdotus 9

Liite

2.   Tiedotus- ja edistämiskampanjat, joihin sisältyy seuraavia:

Viides luetelmakohta

Komission ehdotus

AK:n muutosehdotus

Toteutetaan tarkoituksenmukaisia toimia, joilla tuodaan esiin teemavuoden tavoitteita edistävien yhteisön toimien tuloksia ja parannetaan niiden näkyvyyttä.

Toteutetaan tarkoituksenmukaisia toimia, joilla tuodaan esiin teemavuoden tavoitteita edistävien yhteisön toimien tuloksia ja parannetaan niiden ohjelmien näkyvyyttä ja tuodaan esiin teemavuoden tavoitteita edistäviä yhteisön toimia ja niiden tuloksia.

Perustelu

Itsestään selvä.

Muutosehdotus 10

Liite

2.   Tiedotus- ja edistämiskampanjat, joihin sisältyy seuraavia:

Kuudes luetelmakohta

Komission ehdotus

AK:n muutosehdotus

Levitetään tietoa teemavuodesta koulutuslaitosten toimin.

Levitetään tietoa teemavuodesta koulutuslaitosten toimin nuorten valistamiseksi sekä köyhyyden torjunnan periaatteita koskevan tiedon levittämiseksi.

Perustelu

Vastuun jakamista vahvistetaan toimilla, joilla lisätään yhteiskunnan kaikkien osapuolien osallistumista ja erityisesti nuorten osallistumista. Näin voidaan vahvistaa Lissabonin sopimuksen soveltamista, sillä sen 149 artiklan mukaan yhteisön toiminnalla pyritään ”kannustamaan nuorten osallistumista demokratian toteuttamiseen Euroopassa”.

Muutosehdotus 11

Liite

3.   Muut toimet

Ensimmäinen luetelmakohta

Komission ehdotus

AK:n muutosehdotus

Tehdään yhteisön laajuisia selvityksiä ja tutkimuksia, joilla arvioidaan teemavuoden valmistelua, tehoa, vaikutuksia ja pitemmän aikavälin seurantaa sekä raportoidaan näistä aiheista. Jotta helpotettaisiin uuden yhteisymmärryksen rakentamista poliittisista ratkaisuista, yhdessä selvityksessä esitetään kysymyksiä, joilla luodataan kansalaisten käsitystä köyhyyden ja sosiaalisen syrjäytymisen ehkäisemiseen ja torjumiseen tähtäävästä politiikasta sosiaalisen suojelun järjestelmät mukaan luettuina sekä unionin mahdollisesta roolista köyhyyden ja syrjäytymisen vastaisissa toimissa. Selvitys tehdään vuonna 2009, jotta sen tulokset voidaan esittää teemavuoden avauskonferenssissa.

Tehdään yhteisön laajuisia selvityksiä ja tutkimuksia, joilla arvioidaan teemavuoden valmistelua, tehoa, vaikutuksia ja pitemmän aikavälin seurantaa sekä raportoidaan näistä aiheista. Jotta helpotettaisiin laajennettaisiin poliittisia ratkaisuja koskevan uuden yhteisymmärryksen rakentamista pohjaa poliittisista ratkaisuista, yhdessä selvityksessä esitetään kysymyksiä, joilla luodataan kansalaisten käsitystä köyhyyden ja sosiaalisen syrjäytymisen ehkäisemiseen ja torjumiseen tähtäävästä politiikasta sosiaalisen suojelun järjestelmät mukaan luettuina sekä unionin mahdollisesta roolista köyhyyden ja syrjäytymisen vastaisissa toimissa. Selvitys tehdään vuonna 2009, jotta sen tulokset voidaan esittää teemavuoden avauskonferenssissa.

Perustelu

On tärkeää muistuttaa erikseen ja korostetusti unionin sitoutuvan siihen, että Euroopan kansalaisten suhtautumista köyhyyteen ja sosiaaliseen syrjäytymiseen pyritään muuttamaan aktiivisesti.

Muutosehdotus 12

Liite

3.   Muut toimet

Toinen luetelmakohta

Komission ehdotus

AK:n muutosehdotus

Tehdään yksityisen sektorin sekä tv- ja radiotoiminnan harjoittajien ja muiden viestinten kanssa yhteistyötä tietojen levittämisessä teemavuodesta samoin kuin toimissa, joilla viritetään pitkäkestoista keskustelua sosiaalikysymyksistä.

Tehdään yksityisen sektorin sekä tv- ja radiotoiminnan harjoittajien ja muiden viestinten kanssa yhteistyötä tietojen levittämisessä teemavuodesta samoin kuin toimissa, joilla viritetään herätetään pitkäkestoista keskustelua sosiaalikysymyksistä.

Perustelu

Itsestään selvä.

Muutosehdotus 13

Liite

II   KANSALLISEN TASON TOIMIIN MYÖNNETTÄVÄ YHTEISRAHOITUS

Kohdan 7 alakohta f

Komission ehdotus

AK:n muutosehdotus

Järjestetään virkamiehille, työmarkkinaosapuolille, viestimille, kansalaisjärjestöjen edustajille ja muille tahoille koulutustilaisuuksia, joiden avulla osallistujat voivat syventää tietojaan köyhyydestä ja sosiaalisesta syrjäytymisestä, Euroopan tason ja kansallisesta sosiaalisen suojelun politiikasta ja käytettävissä olevista eri välineistä, saavat paremmat valmiudet käsitellä köyhyyteen liittyviä kysymyksiä sekä rohkaistuvat osallistumaan aktiivisesti köyhyyden ja sosiaalisen syrjäytymisen torjumiseen.

Järjestetään kansallisten, paikallisten ja alueellisten tasojen virkamiehille, työmarkkinaosapuolille, viestimille, kansalaisjärjestöjen edustajille ja muille tahoille koulutustilaisuuksia, joiden avulla osallistujat voivat syventää tietojaan köyhyydestä ja sosiaalisesta syrjäytymisestä, Euroopan tason ja kansallisesta sosiaalisen suojelun politiikasta ja käytettävissä olevista eri välineistä, saavat paremmat valmiudet käsitellä köyhyyteen liittyviä kysymyksiä sekä rohkaistuvat osallistumaan aktiivisesti köyhyyden ja sosiaalisen syrjäytymisen torjumiseen.

Perustelu

Kansallisen, alueellisen ja paikallisen tason viranomaiset ovat pääasiallisesti vastuussa syrjäytyneiden henkilöiden integrointiin tähtäävien politiikkojen laatimisesta, rahoittamisesta ja hallinnoimisesta. Onkin tärkeää, että kyseisiä virkamiehiä valmistetaan tähän tehtävään.

Muutosehdotus 14

Liite

V   TEEMAVUODEN TOIMINNAN PAINOPISTEET

Toinen kappale

Komission ehdotus

AK:n muutosehdotus

Tehdyn analyysin tulosten sekä sosiaalista suojelua ja sosiaalista osallisuutta käsittelevässä yhteisessä raportissa yksilöityjen painopisteitten mukaisesti teemavuoden toimissa olisi keskityttävä seuraaviin teemoihin:

lasten köyhyys ja köyhyyden periytyminen sukupolvelta toiselle

osallisuutta edistävät työmarkkinat

koulutukseen liittyvät epäkohdat, myös digitaalisen lukutaidon osalta

köyhyys ja sukupuoli

julkisten palvelujen saatavuus, mukaan luettuna kohtuullinen asumistaso

syrjinnän torjuminen, maahanmuuttajien integroituminen sekä etnisten vähemmistöjen sosiaalinen osallisuus ja osallistuminen työmarkkinoiden toimintaan

vammaisten ja muiden heikossa asemassa olevien ryhmien tarpeet.

Tehdyn analyysin tulosten sekä sosiaalista suojelua ja sosiaalista osallisuutta käsittelevässä yhteisessä raportissa yksilöityjen painopisteitten mukaisesti teemavuoden toimissa olisi keskityttävä seuraaviin teemoihin:

lasten köyhyys ja köyhyyden periytyminen sukupolvelta toiselle

ikääntyneet ihmiset

osallistamisen aktiiviset ja yhdennetyt lähestymistavat

osallisuutta edistävät työmarkkinat

koulutukseen liittyvät epäkohdat, myös digitaalisen lukutaidon osalta

köyhyys ja sukupuoli

julkisten palvelujen saatavuus, mukaan luettuna kohtuullinen asumistaso

syrjinnän torjuminen, maahanmuuttajien integroituminen sekä etnisten ja uskonnollisten vähemmistöjen ja pakolaisten sosiaalinen osallisuus ja osallistuminen työmarkkinoiden toimintaan

vammaisten ja muiden heikossa asemassa olevien ryhmien tarpeet.

Perustelu

Köyhyys koskettaa erityisesti ikääntynyttä väestöä, pakolaisia ja uskonnollisia vähemmistöjä. Jotta voidaan varmistaa tasavertaiset mahdollisuudet osallistua poliittiseen ja yhteiskunnalliseen elämään, on tärkeää edistää aiheita koskevia osallistavia toimia.

Muutosehdotus 15

Liite

5.   OMINAISPIIRTEET JA TAVOITTEET

5.3.   Ehdotuksen tavoitteet ja odotetut tulokset sekä vastaavat indikaattorit toimintoperusteisessa johtamismallissa

Komission ehdotus

AK:n muutosehdotus

Teemavuoden tarkoituksena on virittää keskustelua ja löytää ratkaisuja, joiden avulla köyhyydestä ja sosiaalisesta syrjäytymisestä kärsivät voivat osallistua yhteiskuntaelämään mielekkäällä tavalla. Lisäksi pyritään vahvistamaan kyseisten ihmisten järjestöjä ja kehittämään vahvempia verkostoja, joiden kautta he voivat osallistua toimiin, jotka merkittävästi edistävät köyhyyden poistamista. Tämä vahvistaa avoimen koordinointimenetelmän vaikutuksia kentällä.

Teemavuoden tarkoituksena on virittää keskustelua ja löytää ratkaisuja, joiden avulla köyhyydestä ja sosiaalisesta syrjäytymisestä kärsivät voivat osallistua yhteiskuntaelämään mielekkäällä tavalla ja joiden avulla heitä voidaan osallistaa. Lisäksi pyritään vahvistamaan kyseisten ihmisten järjestöjä ja luomaan olosuhteet tehokkaiden voimaannuttamistoimien edistämiselle, ja kehittämään jotta voidaan kehittää vahvempia verkostoja, joiden kautta he voivat osallistua toimiin, jotka merkittävästi edistävät köyhyyden poistamista. Tämä vahvistaa avoimen koordinointimenetelmän vaikutuksia kentällä.

Perustelu

Itsestään selvä.

Bryssel 18. kesäkuuta 2008

Alueiden komitean

puheenjohtaja

Luc VAN DEN BRANDE


Top