Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52007XC0807(02)

Maataloustuotteiden ja elintarvikkeiden maantieteellisten merkintöjen ja alkuperänimitysten suojasta annetun neuvoston asetuksen (EY) N:o 510/2006 6 artiklan 2 kohdassa tarkoitettu rekisteröintihakemuksen julkaiseminen

EUVL C 184, 7.8.2007, p. 15–18 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

7.8.2007   

FI

Euroopan unionin virallinen lehti

C 184/15


Maataloustuotteiden ja elintarvikkeiden maantieteellisten merkintöjen ja alkuperänimitysten suojasta annetun neuvoston asetuksen (EY) N:o 510/2006 6 artiklan 2 kohdassa tarkoitettu rekisteröintihakemuksen julkaiseminen

(2007/C 184/10)

Tämä julkaiseminen antaa oikeuden vastustaa hakemusta neuvoston asetuksen (EY) N:o 510/2006 (1) 7 artiklassa tarkoitetulla tavalla. Vastaväitteet on toimitettava komissiolle kuuden kuukauden kuluessa tästä julkaisemisesta.

YHTEENVETO

NEUVOSTON ASETUS (EY) N:o 510/2006

”ČESKÝ KMÍN”

EY-nro: CZ/PDO/005/0382/20.10.2004

SAN ( X ) SMM ( )

Tässä yhteenvedossa esitetään tuote-eritelmän pääkohdat tiedotustarkoituksessa.

1.   Jäsenvaltion toimivaltainen viranomainen:

Nimi:

Úřad průmyslového vlastnictví

Osoite:

Antonína Čermáka 2a

CZ-160 68 Praha 6 – Bubeneč

Puhelin:

(420) 220 38 31 11

Faksi:

(420) 224 32 47 18

Sähköposti:

posta@upv.cz

2.   Ryhmittymä:

Nimi:

ČESKÝ KMÍN – sdružení

Osoite:

Keřkov 86

CZ-582 22 Přibyslav

Puhelin:

(420) 569 48 21 71

Faksi:

(420) 569 48 21 71

Sähköposti:

ceskykmin@quick.cz

Kokoonpano:

tuottaja/jalostaja ( X ) muu: ( X )

3.   Tuotelaji:

Ryhmä 1.8: Mausteet, maustekumina, siemenet, Carum carvi L. — fructus, kaksivuotinen

4.   Tuote-eritelmä

(yhteenveto asetuksen (EY) N:o 510/2006 4 artiklan 2 kohdan mukaisista vaatimuksista)

4.1   Nimi: ”Český kmín”

4.2   Kuvaus: Ulkonäkö: Hedelmä kypsä, kehittynyt, pitkänomainen, päältä uurteinen, hieman taipunut; terve, ei sairauksia, vaikka kukkaperä ei olisi irti hedelmästä.

Väri: vaaleanruskeasta tummanruskeaan.

Maku: mausteinen.

Tuoksu: tyypillinen, ei ylimääräistä hajua.

Kosteus: enintään 13 %

Haihtuva öljy: vähintään 2,8 %

Kokonaistuhka: enintään 8 %

Omaperäiset aineet muista kasvinosista: enintään 2,5 %

Terveydelle vaarattomat kasviperäiset vierasaineet: enintään 2 %

Mineraaliset epäpuhtaudet: enintään 1,5 %, ”hiekka” enintään 1 %.

4.3   Maantieteellinen alue: Tšekin tasavalta, hieta- ja hiesumaat, joissa on savilajitetta 10–30 % sekä soralajitetta eri pitoisuuksina. Maalajiluokituksen mukaan kyseessä ovat eutrofiset ruskomaat, ruskomaat joissa on koskematonta maata, ruskomaat joissa on podsolimaannoksia terassimaisena rakenteena, happamat ruskomaat ja voimakkaasti happamat ruskomaat.

4.4   Alkuperätodisteet: Jokainen viljelijä pitää kirjaa viljelmistä. Kuminan viljelyä koskeva kirjanpito alkaa rekisteröityjen lajikkeiden sertifioidun kylvösiemenen ostosta. Kirjanpito kattaa lisäksi toteutetut viljelytekniset toimenpiteet (maan valmistelu, kylvö lannoitus, rikkakasvien, sairauksien, tuholaisten ja kasvistressin torjunta). Kirjanpidossa otetaan huomioon kasvinvuorottelu. Sadonkorjuun yhteydessä pidetään kirjaa korjatun sadon määrästä, kosteudesta ja vierasperäisten aineiden määrästä ennen tuotteen kuivausta ja ensimmäistä puhdistusta vaaditulle tasolle, mikä edeltää varsinaista puhdistusta joko omissa puhdistamoissa tai alihankkijoiden laitoksissa. Kirjanpito koskee aina tuotteen määrää ja laatua. Valvonnasta huolehtivat puhdistuksen yhteydessä agronomisten toimipisteiden työntekijät.

Valvonnan tulokset kirjataan puhdistamorekisteriin. Loppuasiakkaat, jalostajat ja välitysyritykset pitävät kirjaa tuotteen ostoista. Tuotteella on oltava vaaditut fysikaaliset ja kemialliset ominaisuudet (ks. kohta 4.2), ja sen on oltava mikrobiologisesti turvallinen eikä siinä saa olla haitallisia epäpuhtauksia. Jalostajat varmentavat nämä ominaisuudet omissa laboratorioissaan tai akkreditoiduissa keskuslaboratorioissa. Jos tuote ei täytä vaatimuksia, sitä ei osteta eikä sitä voida laskea myyntiin. Tämän vuoksi kuminaa, joka ei täytä tuote-eritelmän mukaisia vaatimuksia, ei voida saattaa markkinoille ”Český kmín”-tuotenimellä. Myös kaikista tähän liittyvistä vaiheista pidetään kirjaa. Jokainen tuotepakkaus varustetaan pakollisilla tuotemerkinnöillä, joihin sisältyy myös valmistajan osoite. Tuote-eritelmään liittyvästä valvonnasta huolehtii valtion maatalous- ja elintarvikeviraston (Státní zemědělská a potravinářská inspekce) paikallinen aluevirasto.

4.5   Valmistusmenetelmä: Maustekuminan viljelyyn liittyvät erityistarpeet asettavat vaatimuksia, joita viljelijät noudattavat ja saavuttavat hyviä tuloksia. Pitkäperinteinen viljelykokemus on tässä yhteydessä korvaamaton. ”Český kmín” -kuminan viljelyn edellytyksenä on oikein valittu maalaji (hieta- tai hiesumaa, jossa on savilajitetta 10–30 % sekä soralajitetta eri pitoisuuksina). Maalajiluokituksen mukaan kyseessä ovat eutrofiset ruskomaat, ruskomaat joissa on koskematonta maalajitetta, ruskomaat joissa on podsolimaannoksia terassimaisena rakenteena, happamat ruskomaat ja voimakkaasti happamat ruskomaat. Viljelyä varten tarvitaan myös oikeat ilmasto-olosuhteet (ks. kohta 4.6). Lisäksi seuraavien ehtojen on täytyttävä:

Juuri näiden perusehtojen täyttyminen takaa ”Český kmín” -kuminan laadun.

4.6   Yhteys maantieteelliseen alkuperään: Maustekuminaa on peltoviljelty Tšekin alueella 1800-luvun puolivälistä saakka. Sitä on tuotettu viljelijöiden omilla tuotenimillä (Havelka, Hokeš sekä muut merkittävät viljelijät). Tieteellistä jalostusta on harjoitettu vuodesta 1910. Alueellisista lajikkeista jalostettiin ensin ”Moravský”-lajike (lupa vuodesta 1941) ja sitten ”Český”-lajike (lupa vuodesta 1952), joiden siemenet olivat kuitenkin pienikokoisia. Onnistuneempi lajike oli ”Ekonom” (lupa vuodesta 1964), jonka siemenet olivat jo suurempia. Kaikki nämä lajikkeet olivat lehtensä varistavia eivätkä soveltuneet mekaaniseen sadonkorjuuseen, minkä vuoksi ne jäivät vaiheittain pois tuotannosta. Merkittävä muutos tuotannossa saatiin aikaan ”Rekord”-lajikkeella (lupa vuodesta 1978), joka on satoisa ja sisältää runsaasti haihtuvaa öljyä eikä varista herkästi siemeniään kypsymisen ja korjuun aikana. Tätä lajiketta täydensivät myöhemmin ”Prochan” (lupa vuodesta 1990) ja ”Kepron” (lupa vuodesta 1994). Nämä kolme lajiketta muodostavat erillisen ryhmän, koska ne ovat kaikki laadukkaita, satoisia, lehtiään varistamattomia ja runsaasti haihtuvaa öljyä sisältäviä. Tieteellisen jalostamisen myötä syntyi myös yhteys tämän alan tutkimukseen ja kehittämiseen. Tutkimuslaitokset ja maatalousalan korkeakoulut ovat olleet mukana kehittämistyössä.

Tšekissä vallitsevat olosuhteet tarjoavat — luonnonolosuhteiden ja maaperän sekä yli 150-vuotisen kuminanviljelyperinteen ansiosta — erityiset edellytykset kuminan viljelylle. Kuminaa viljellään hieta- ja hiesumailla, joissa on savilajitetta 10-30 % sekä soralajitetta eri pitoisuuksina. Tällaisissa maalajeissa kapillaarisen veden ja vajoveden suhde on kuminan viljelyn kannalta suotuisa. Tämä liittyy siihen, että kasvilla on suuri kosteustarve ensimmäisenä vuotena juurten ja lehtiruusukkeen voimakkaan kasvun aikana ja toisena vuonna kukinnolle tulon ja kukkimisen välisessä vaiheessa. Tšekin ylämaiden ilmasto-olosuhteet, jotka muodostavat väli-ilmaston meri-ilmaston ja mannerilmaston välillä, tarjoavat otolliset edellytykset laadukkaan kuminan viljelylle. Nämä olosuhteet, erityisesti lämpötila- ja sademäärävaihtelu vuoden aikana, poikkeavat vastaavista olosuhteista muissa maissa. Mannerilmastoon verrattuna Tšekin ilmasto-olosuhteet ovat kuminan viljelyn kannalta suotuisampia, koska alhaisempien lämpötilojen vuoksi kasvit kehittyvät hitaammin ja myös kuivat kaudet ovat epätodennäköisempiä. Pääasiallinen ero Tšekin ilmaston ja meri-ilmaston välillä liittyy yhtäältä talvikauden luonteeseen (kosteusmäärä on alkukeväällä suurempi) ja toisaalta siihen, että suhteellisesti pienemmän sademäärän vuoksi kuivat kaudet ovat kesäkuukausina todennäköisempiä. Nämä maaperä- ja ilmasto-olosuhteet yhdessä Tšekin kuminanviljelyn pitkän perinteen, viljelykokemuksen ja kehittyneen viljelymenetelmän kanssa vaikuttavat ”Český kmín” -kuminan erityisominaisuuksiin, erityisesti siementen suureen satoisuuteen ja haihtuvan öljyn runsaaseen sisältöön (3-5 %). Sato korjataan keskimääräistä kypsempänä. Aivan erityisen ominaispiirteen muodostaa ”Český kmín” -kuminan haihtuvan öljyn aromaattisten komponenttien sisältö. Rajatulla maantieteellisellä alueella viljellyn kuminan haihtuvan öljyn pääkomponentti on karvoni. Sen pitoisuus on ”Český kmín” -kuminassa yli 50 % (tavallisesti noin 60 %) — toisin kuin muissa kuminoissa, joiden haihtuvassa öljyssä on vallitsevana D-limoneeni. Juuri karvonisisältö on arvokkain haihtuvan öljyn laadun kannalta. Karvonilla on hoitavia, antiseptisiä ja erityisiä hidastavia vaikutuksia, joita hyödynnetään eri alojen teollisuudessa. Tšekin farmakopea käsittää tuotteen nimeltä ”Carvi etheroleum”. Tuote sisältää kuminan haihtuvaa öljyä, joka on saatu vesihöyryn kanssa tislaamalla ja jossa karvonipitoisuus on vähintään 50 %. Tämän pitoisuuden aikaansaaminen edellyttää raaka-aineita (kuminansiemeniä), joiden karvonisisältö on vielä suurempi. Tarvittava sisältö ylittyy ”Český kmín” –kuminassa 20 prosentilla.

Näistä syistä kyseiseltä maantieteelliseltä alueelta tulevaa kuminaa — ”Český kmín” — pidetään suuressa arvossa ja sillä on suuri kysyntä. Merkittävä osa maustekuminan tuotannosta menee vientiin sekä mannerilmaston että meri-ilmaston alueille.

Maustekumina on rekisteröity Tšekin alkuperänimitysten rekisteriin nimellä ”ČESKÝ KMÍN” numerolla 193.

4.7   Tarkastuslaitos:

Nimi:

Státní zemědělská a potravinářská inspekce

Osoite:

Květná 15

CZ-603 00 Brno

Puhelin:

(420) 543 54 01 11

Faksi:

(420) 543 54 02 02

Sähköposti:

sekret.k.@szpi.gov.cz

4.8   Merkinnät: —


(1)  EUVL L 93, 31.3.2006, s. 12.


Top