EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 92002E002217

KIRJALLINEN KYSYMYS E-2217/02 esittäjä(t): Ioannis Marínos (PPE-DE) komissiolle. Öljyputket ja taloudellinen hyöty.

EUVL C 28E, 6.2.2003, p. 204–204 (ES, DA, DE, EL, EN, FR, IT, NL, PT, FI, SV)

European Parliament's website

92002E2217

KIRJALLINEN KYSYMYS E-2217/02 esittäjä(t): Ioannis Marínos (PPE-DE) komissiolle. Öljyputket ja taloudellinen hyöty.

Virallinen lehti nro 028 E , 06/02/2003 s. 0204 - 0204


KIRJALLINEN KYSYMYS E-2217/02

esittäjä(t): Ioannis Marínos (PPE-DE) komissiolle

(22. heinäkuuta 2002)

Aihe: Öljyputket ja taloudellinen hyöty

Viime aikoina on keskusteltu öljyputkien rakentamisesta öljyn kuljettamiseksi Kaspian alueelta Euroopan unionin jäsenvaltioihin. Tärkeimmissä hahmotelmissa ehdotetaan kolmea eri ratkaisua, eli Bakusta Ceyhaniin johtavan öljyputken rakentamista, Burgasista Aleksandrupolisiin johtavaa putkea ja suunnitelmaa, joka tunnetaan lyhenteellä A.M.BO. (osallistuvien maiden alkukirjaimien mukaan: Albania, entinen Jugoslavian tasavalta Makedonia ja Bulgaria) ja joka johdettaisiin Kreikan rajojen pohjoispuolelta yhdistäen Bourgasin ja Avlonan kaupungit. Erityisesti viimeksi mainittu öljyputki kulkisi toteutuessaan kolmen valtion kautta, joista osassa vallitsevat erittäin epävakaat olot, ja putken pituus olisi 898 kilometriä.

Mitä mieltä Euroopan komissio on näiden kolmen öljyputkihankkeen taloudellisesta kannattavuudesta? Onko komissio laatinut tutkimuksia hankkeesta saatavasta makrotaloudellisesta hyödystä ja siitä aiheutuvista vaaroista EU:n energiaomavaraisuudelle? Olisiko realistisempaa rakentaa öljyputki, joka kulkisi vain yhden maan (ja nimenomaan EU:n jäsenvaltion) poikki, jotta turvattaisiin öljyn keskeytymättömät ja turvalliset kuljetukset syvälle EU:n alueelle? Tällainen putki voisi yhdistää esimerkiksi Aleksandrupolisin ja Igumenitsan sataman, jota nykyaikaistetaan ja laajennetaan jatkuvasti myös yhteisön varoin. Onko suunnitelmissa myöntää yhteisön rahoitusta (esimerkiksi Euroopan investointipankin lainojen tai muussa muodossa), jotta jokin edellä mainituista öljyputkihankkeista toteutuisi?

Loyola de Palacion komission puolesta antama vastaus

(13. syyskuuta 2002)

Komissio tekee yhteistyötä öljyn toimitusvarmuuden takaamiseksi EU:ssa EU:n öljyä tuottavien naapurimaiden kanssa. Tärkeimmät yhteistyökumppanit ovat Venäjä ja Kaspianmeren alueen maat. EU:n kanta Kaspianmeren alueen öljyesiintymiin vahvistettiin yleisten asioiden neuvostossa toukokuussa 1998: EU suosii useista putkista muodostuvaa järjestelmää, jossa putkien reitit ja rakentaminen ovat yksinomaan yksityisen sektorin vastuulla.

Komissio tunnustaa teknisen tuen ohjelman (Inogate) yhteydessä, että on tärkeää kuljettaa öljy Venäjältä ja Kaspianmeren alueen maista Keski- ja Itä-Euroopan läpi erityisesti Ukrainan (OdessaBrodyGdansk), Romanian (ConstanþaBelgradOmisaljTrieste) ja Bulgarian (BurgasAlexandroupoulis) kautta.

Komissio on myöntänyt BurgasAlexandroupolis-osuutta koskevalle toteutettavuustutkimushankkeelle yhteisrahoitusta yhteensä 3,55 miljoonaa euroa Interreg II -yhteisöaloitteen yhteydessä vuosina 19941999. Hankkeen tarkoituksena on liittää toisiinsa Bulgariassa sijaitseva Burgasin satama ja Kreikassa sijaitseva Alexandropolisin satama ja saattaa Novorossiskin terminaalista tulevan öljyn Euroopan markkinoille. Yhteisön rahoitusta ei ole myönnetty öljyputkien rakentamiseen.

Top