Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 92002E000669

    KIRJALLINEN KYSYMYS E-0669/02 esittäjä(t): Niall Andrews (UEN) komissiolle. Eurooppalaisen CE-merkinnän käyttäminen sähkötainnutusvälineissä.

    EYVL C 172E, 18.7.2002, p. 223–224 (ES, DA, DE, EL, EN, FR, IT, NL, PT, FI, SV)

    European Parliament's website

    92002E0669

    KIRJALLINEN KYSYMYS E-0669/02 esittäjä(t): Niall Andrews (UEN) komissiolle. Eurooppalaisen CE-merkinnän käyttäminen sähkötainnutusvälineissä.

    Virallinen lehti nro 172 E , 18/07/2002 s. 0223 - 0224


    KIRJALLINEN KYSYMYS E-0669/02

    esittäjä(t): Niall Andrews (UEN) komissiolle

    (11. maaliskuuta 2002)

    Aihe: Eurooppalaisen CE-merkinnän käyttäminen sähkötainnutusvälineissä

    Komissio muistanee, että kesäkuussa 2000 julkaistiin Euroopan parlamentin STOA-paneelikeskustelun pyynnön mukaisesti loppututkimus järjestyksen ylläpitoa koskevista teknologioista. Tutkimukseen sisältyi arvio sähkötainnutusaseista. Siinä todettiin, että Euroopan unioni on itse asiassa myöntänyt CE-merkinnän sellaisille aseille, joiden myyntiä niiden ulkomaiset valmistajat edistävät kansainvälisillä markkinoilla nimenomaan turvamerkinnän avulla. Tutkimuksessa suositeltiin tämän käytännön lakkauttamista tai vaihtoehtoisesti sitä, että jäsenvaltiot ryhtyisivät tarvittaviin toimiin estääkseen sähkötainnuttamiseen tarkoitettujen laitteiden viennin ja kauttakuljetuksen.

    Voiko komissio kertoa, mihin toimiin se on ryhtynyt tai on ryhtymässä pannakseen tutkimuksen sähkötainnutusaseita koskevat suositukset täytäntöön?

    Voiko komissio kertoa, kuinka monelle kyseisten tuotteiden valmistajalle CE-merkintä on myönnetty?

    Voiko komissio kuvailla prosessia, jonka perusteella CE-merkintä myönnetään kyseisille tuotteille?

    STOA-tutkimuksen mukaan sähkötainnutusaseet aiheuttavat sekä lyhytaikaisia vaikutuksia, kuten voimakasta kipua ja lihaskontrollin menettämisen, että pitkäaikaisia vaikutuksia, kuten ihon arpeutumista, vakavaa masennusta ja muistinmenetyksiä. Eikö komissiota näin ollen huolestuta, otetaanko CE-merkintää myönnettäessä riittävästi huomioon uhrien turvallisuus?

    Voiko komissio kuvailla, mitä tutkimusmenetelmiä se käyttää arvioidessaan tuotteiden CE-merkintäkelpoisuutta?

    Vuoden 1998 Euroopan asevientiä koskevissa menettelysäännöissä todettiin, että vientilupia ei myönnetä, mikäli on vaarana, että vientituotteita käytetään sisäiseen sortoon tai että ne aiheuttavat tai pidentävät aseellisia konflikteja. Millainen menettelysääntöjen sähkötainnutusaseita koskeva asema tällä hetkellä on?

    Erkki Liikasen komission puolesta antama vastaus

    (5. huhtikuuta 2002)

    CE-vaatimustenmukaisuusmerkinnästä säädetään teknistä yhdenmukaistamista koskevien direktiivien vaatimustenmukaisuuden arviointimenettelyjen eri vaiheissa käytettäviksi tarkoitetuista moduuleista ja CE-merkinnän kiinnittämistä koskevista säännöistä ja käytöstä 22 päivänä heinäkuuta 1993 tehdyssä neuvoston päätöksessä 93/465/ETY(1) ja 22 päivänä heinäkuuta 1993 annetussa neuvoston direktiivissä 93/68/ETY(6). Viimeksi mainitussa säädetään CE-merkinnän sisällyttämisestä useisiin alakohtaisiin teknistä yhdenmukaistamista koskeviin direktiiveihin.

    CE-merkintä on kiinnitettävä kaikkiin tuotteisiin, jotka kuuluvat sellaisen teknistä yhdenmukaistamista koskevan direktiivin soveltamisalaan, jossa merkinnästä säädetään. Merkintä tarkoittaa, että tuote on sovellettavan teknistä yhdenmukaistamista koskevan direktiivin (direktiivien) oikeudellisesti sitovien vaatimusten mukainen. Valmistaja on vastuussa CE-merkinnän kiinnittämisestä, vaikka direktiiveissä usein edellytetäänkin ulkopuolisen vaatimustenmukaisuutta arvioivan elimen väliintuloa. Jäsenvaltiot ovat vastuussa näiden elinten nimeämisestä direktiivien säännösten mukaisesti.

    Useat komission yksiköt ovat vastuussa teknistä yhdenmukaistamista koskevista direktiiveistä, joissa säädetään CE-merkinnästä, vaikkakin useimmat näsitä direktiiveistä kuuluvat yritystoiminnan pääosaston vastuualueeseen. Komissio ei kuitenkaan puutu suoraan tuotteiden vaatimustenmukaisuuden arviointiprosessiin eikä CE-merkinnän myöntämiseen.

    Kaikkien valmistajien, joiden tainnutusaseet kuuluvat sellaisen teknistä yhdenmukaistamista koskevan direktiivin soveltamisalaan, jossa säädetään CE-merkinnästä, on kiinnitettävä tämä merkintä tuotteisiinsa. Komissiolla ei ole tietoa siitä, kuinka monia valmistajia tämä koskee.

    Aiemmassa vastauksessaan Rosemarie Wemheuerin kirjalliseen kysymykseen E-3259/97(2) komissio totesi, että hyvin monenlaisia laitteita on mahdollista käyttää kidutustarkoituksiin. Ei myöskään ole aina mahdollista todeta etukäteen, millaiseen tarkoitukseen laitetta tullaan käyttämään. Tästä syystä komissio katsoo, ettei kyseisiä direktiivejä sovellettaessa ole mahdollista käsitellä eri tavoin laitteita, joita voidaan mahdollisesti käyttää kidutusvälineinä.

    Jatkona annettuihin vastauksiin ja etenkin Mary Banottin esittämään kysymykseen E-0446/02(3) ja Dana Scallonin esittämään kysymykseen E-0470/02(4) sekä arvoisien parlamentin jäsenten esille tuomien ongelmien huomioon ottamiseksi komission yksiköt ovat parhaillaan laatimassa ehdotusta neuvoston asetukseksi sellaisten laitteiden kaupasta, joita voidaan käyttää kidutukseen tai julmaan, epäinhimilliseen tai halventavaan kohteluun tai rangaistukseen. Tämän asetuksen tarkoituksena on säätää sellaisten laitteiden tuonnin valvonnasta, joita voidaan käyttää kyseisiin tarkoituksiin kolmannessa maassa. Valvonta koskee periaatteessa myös sähköshokkilaitteita ja tainnutusaseita.

    Vastauksena kysymykseenne Euroopan unionin aseviennin käytännesääntöjen soveltamisesta sähkötainnutusaseisiin komissio viittaa 13 päivänä kesäkuussa 2000 annettuun neuvoston julkilausumaan(5). Julkilausuma sisältää luettelon puolustustarvikkeista, joihin käytännesääntöjä sovelletaan, eikä siinä ole mainittu kyseisiä tarvikkeita.

    (1) EYVL L 220, 30.8.1993.

    (2) EYVL C 158, 25.5.1998.

    (3) EYVL C 160 E, 4.7.2002, s. 217.

    (4) EYVL C 160 E, 4.7.2002, s. 218.

    (5) EYVL C 191, 8.7.2000.

    (6) EYVL L 220, 30.8.1993.

    Top