Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 92001E003464

    KIRJALLINEN KYSYMYS E-3464/01 esittäjä(t): Mario Borghezio (NI) komissiolle. MAA Assicurazioni -yhtiön toiminnan lakkauttaminen Italiassa ja kilpailua koskevien määräysten rikkominen.

    EYVL C 172E, 18.7.2002, p. 65–66 (ES, DA, DE, EL, EN, FR, IT, NL, PT, FI, SV)

    European Parliament's website

    92001E3464

    KIRJALLINEN KYSYMYS E-3464/01 esittäjä(t): Mario Borghezio (NI) komissiolle. MAA Assicurazioni -yhtiön toiminnan lakkauttaminen Italiassa ja kilpailua koskevien määräysten rikkominen.

    Virallinen lehti nro 172 E , 18/07/2002 s. 0065 - 0066


    KIRJALLINEN KYSYMYS E-3464/01

    esittäjä(t): Mario Borghezio (NI) komissiolle

    (4. tammikuuta 2002)

    Aihe: MAA Assicurazioni -yhtiön toiminnan lakkauttaminen Italiassa ja kilpailua koskevien määräysten rikkominen

    MAA Assicurazioni -yhtiön vakuutustoiminnan lakkauttamista teollisuusvakuutusyhtiö SAI:ssa (Società Assicuratrice Industriale Spa) symboliseen 1 000 liiraan kauppahintaan edeltäneisiin ja myöhempiin tapahtumiin liittyy ilmeisiä epäselvyyksiä.

    Itse asiassa on käynyt ilmi, että Toro Assicurazioni Spa -yhtiö teki 19. tammikuuta 1995 edullisemman tarjouksen, johon sisältyi MAA-yhtiön kaikkien vakuutustoimintojen ostaminen toiminnasta luopuvan hyväksi ja näin ollen osakkeiden omistajien hyväksi MAA Spa -vakuutusyhtiön erityiskomissaarin kanssa sovittavaan lähtöhintaan. Tämä hylkäsi kuitenkin Toro Assicurazioni Spa -yhtiön tarjouksen valvontaelimenä toimivan ISVAP:in puuttumatta asiaan, joka myöhemmin hyväksyi yhtiön luovuttamisen SAI:lle.

    Toiminnan lakkauttamisen hetkellä tärkeimpien toimialojen salkun arvon arvioitiin olevan 8 prosenttia, kun taas oikeus katsoi markkina-arvon olevan 80 prosenttia.

    Lisäksi erityiskomissaari näyttäisi heikentäneen perusteettomasti MAA Spa -yhtiön varallisuutta noin 120 miljardilla liiralla, minkä professori Gianluca Ottaviani on vahvistanut ISVAP:in 12. joulukuuta 1995 laatimassa kertomuksessa, ja näin ollen SAI Spa -yhtiötä on suosittu hankintaneuvotteluissa.

    Eikö komission mielestä ISVAP ole huolimattomalla toiminnallaan itse asiassa suosinut toiminnan lakkauttamista, joka vääristää vapaan kilpailun periaatetta?

    Frederik Bolkesteinin komission puolesta antama vastaus

    (25. helmikuuta 2002)

    Komissio kiittää arvoisaa parlamentin jäsentä kysymyksestä, joka koskee ISVAP:in roolia MAA Assicurazionin vakuutustoiminnan siirtyessä SAI:lle.

    Tällä hetkellä komissio ei ole tietoinen yksityiskohdista, joihin parlamentin jäsen viittaa, ja näin ollen vastaa kysymykseen tyhjentävästi vasta tutkittuaan asiaa hieman tarkemmin.

    Komissio ei suoraan valvo yksittäisten vakuutusyritysten toimintaa jäsenvaltioissa. Sille ei ole annettu EY:n perustamissopimuksessa eikä vakuutusalan direktiiveissä erityistä valvontavaltaa, eikä se myönnä toimilupia yrityksille, jotka haluavat harjoittaa vakuutustoimintaa, eikä valvo niiden toimintaa. On kunkin jäsenvaltion vastuulla järjestää ja toteuttaa kansallinen valvonta (ks. esim. muuta ensivakuutusta kuin henkivakuutusta koskevien lakien, asetusten ja hallinnollisten määräysten yhteensovittamisesta sekä direktiivien 73/239/ETY ja 88/357/ETY muuttamisesta 18. kesäkuuta 1992 annetun neuvoston direktiivin 92/49/ETY (kolmannen vahinkovakuutusdirektiivin)(1) 9 artikla, vakuutuskannan luovutuksen osalta 12 artikla ja vakuutusyhtiön määräomistusyhteyden osalta 15 artikla). MAA Assicurazionin toiminnan vakauden valvonta kuuluu näin ollen ensisijaisesti Italian viranomaisille. Direktiivin 92/49/ETY mukaisesti annettujen lakien, asetusten ja hallinnollisten määräysten soveltamiseksi tehdyt vakuutusyritystä koskevat jäsenvaltioiden päätökset voidaan myös saattaa tuomioistuimen käsiteltäväksi (kyseisen direktiivin 56 artikla).

    Jos päätökseen tyytymätön osapuoli katsoo, että jäsenvaltion valvontaviranomaiset eivät ole toimineet yhteisön direktiiveissä säädettyjen vaatimusten mukaisesti, se voi hakea päätökseen muutosta kansallisissa tuomioistuimissa. Jäsenvaltioiden tuomioistuimilla on toimivalta ratkaista, ovatko niiden valvontaviranomaiset noudattaneet valvontaa koskevaa lainsäädäntöä valvontatehtäviä suorittaessaan. Tuomioistuimet voivat myös toteuttaa asianmukaisia toimenpiteitä varmistaakseen, että lakeja noudatetaan. Komission tehtävänä on taata, että käyttäessään valvontavaltaansa jäsenvaltiot noudattavat asiaankuuluvissa yhteisön direktiiveissä niille säädettyjä velvoitteita eivätkä estä sisämarkkinoiden toimintaa.

    (1) EYVL L 228, 11.8.1992.

    Top