EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 92001E003385

KIRJALLINEN KYSYMYS E-3385/01 esittäjä(t): Ioannis Marínos (PPE-DE) komissiolle. Jihad-vero.

EYVL C 172E, 18.7.2002, p. 47–48 (ES, DA, DE, EL, EN, FR, IT, NL, PT, FI, SV)

European Parliament's website

92001E3385

KIRJALLINEN KYSYMYS E-3385/01 esittäjä(t): Ioannis Marínos (PPE-DE) komissiolle. Jihad-vero.

Virallinen lehti nro 172 E , 18/07/2002 s. 0047 - 0048


KIRJALLINEN KYSYMYS E-3385/01

esittäjä(t): Ioannis Marínos (PPE-DE) komissiolle

(7. joulukuuta 2001)

Aihe: Jihad-vero

Euroopan lehdistön julkaisemien tietojen mukaan Eurooppaan (ja erityisesti Saksaan) saapuneiden laittomien, puolilaittomien ja laillisten muslimimaahanmuuttajien keskuudessa toimii rahankeräysjärjestelmä, jota kutsutaan Jihad-veroksi ja johon liittyy laiton pankkijärjestelmä. Tarkemmin sanottuna kyseinen pankkijärjestelmä toimii Länsi-Euroopan maissa ja sen avulla laittomat maahanmuuttajat jotka eivät voi toimittaa asioitaan pankeissa laillisesti voivat lähettää rahaa kotimaahansa.

Tätä järjestelmää kokonaisuudessaan kutsutaan nimellä Hawala ja se muodostuu maahanmuuttajien asuinmaassa toimivista agenteista, jotka palkkiota vastaan huolehtivat rahojen lähettämisestä laillisten tai laittomien maahanmuuttajien lähtömaahan. Tämän liiketoiminnan yhteydessä peritään asiakkaiden täydellä suostumuksella myös niin sanottu Jihad-vero, jolla tuetaan Talibanien toimintaa taloudellisesti.

Onko komissio tietoinen tämän laittoman pankkijärjestelmän toiminnasta? Mitä komissio aikoo tehdä lakkauttaakseen tällaisen taloudellisen tuen terrorismille, jotta se toimisi johdonmukaisesti ministerineuvoston ja Euroopan parlamentin täysistunnon sekä Yhdistyneiden kansakuntien päätösten kanssa?

Christopher Pattenin komission puolesta antama vastaus

(28. tammikuuta 2002)

Komissio on pannut merkille väitteet siitä, että rahansiirtoon käytettävä Hawala-järjestelmä olisi ollut keskeisessä roolissa eräiden terroristiryhmien toiminnan rahoituksessa. Komissio on tietoinen siitä, että kyseisen luottamukselle perustuvan järjestelmän kautta tapahtuvista siirroista ei useissa tapauksissa ole olemassa kirjallista todistetta, ja näin ollen esitettyjä väitteitä on vaikea osoittaa todeksi tai perustella.

Yleisesti ottaen yhteisön ja yhteisön ulkopuolisten maiden väliset rahansiirrot ovat Euroopan yhteisön perustamissopimuksen pääoman ja maksujen vapaata liikkuvuutta koskevien määräysten alaisia. Kuitenkin arvoisan parlamentin jäsenen mainitsemat siirrot saattaisivat olla ristiriidassa kansallisen pankkilainsäädännön kanssa (esimerkiksi Saksassa, jossa rahansiirtotoimintaan vaaditaan

pankkilisenssi) tai yhteisön rahanpesun vastaisen lainsäädännön (rahan alkuperästä riippuen) tai yhteisön taloudellisia pakotteita koskevien säännösten tai määräysten (vastaanottajasta tai määräpaikasta riippuen) kanssa. Näyttö siitä, että kyseisiä rahansiirtomahdollisuuksia tarjottaisiin myös laittomille maahanmuuttajille, ei yksinään tee kyseisistä rahansiirroista lainvastaisia.

Mitä tulee terroritoiminnan rahoittamista koskeviin väitteisiin, rahanpesunvastainen toimintaryhmä (FATF/GAFI) suositteli 30. lokakuuta 2001, että muun toiminnan ohella sellaiset toimijat, jotka tarjoavat rahan- tai varainsiirtopalveluja, mukaan luettuina epävirallisten rahan- tai varainsiirtojärjestelmien tai -verkkojen kautta tapahtuvia siirtoja tarjoavat toimijat, olisi lisensoitava tai rekisteröitävä ja että ne olisi saatettava rahalaitoksiin sovellettavien rahanpesunvastaisten lakien ja asetusten alaisiksi. Rahanpesunvastainen toimintaryhmä totesi myös, että tällaisia palveluja lainvastaisesti harjoittaville luonnollisille henkilöille tai oikeushenkilöille olisi määrättävä hallinnollisia tai siviili- tai rikosoikeudellisia seuraamuksia (rahanpesunvastaisen toimintaryhmän erityissuositus N:o VI).

Jos väitteiden mukaisesti veronkantona peritään tietty rahamäärä, joka on tarkoitettu Taliban-liikkeen tukemiseksi, tällaisen rahallisen tuen siirto Taliban-liikkeelle rikkoo todennäköisesti Afganistaniin suuntautuvan tiettyjen tavaroiden ja palvelujen viennin kieltämisestä, Afganistanin Talibania koskevien lentokiellon ja varojen sekä muiden taloudellisten resurssien jäädyttämisen laajentamisesta 6 päivänä maaliskuuta 2001 annettua neuvoston asetusta (EY) N:o 467/2001(1). Komissiolla ei kuitenkaan ole näyttöä siitä, että yksi tai useampi yhteisössä tai yhteisön lainkäyttövallan piirissä oleva luonnollinen henkilö tai oikeushenkilö olisi sekaantunut rahavarojen siirtoihin neuvoston asetuksen (EY) N:o 467/2001 vastaisesti.

Komissio jatkaa Hawala-järjestelmän kautta tapahtuvan rahansiirron tarkkailua ja ehdottaa tarvittaessa muutoksia yhteisön asiaankuuluviin oikeudellisiin välineisiin.

(1) EYVL L 67, 9.3.2001.

Top