Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 92001E003295

    KIRJALLINEN KYSYMYS E-3295/01 esittäjä(t): Jonas Sjöstedt (GUE/NGL) komissiolle. Merisatamien sääntelyn purku.

    EYVL C 172E, 18.7.2002, p. 33–34 (ES, DA, DE, EL, EN, FR, IT, NL, PT, FI, SV)

    European Parliament's website

    92001E3295

    KIRJALLINEN KYSYMYS E-3295/01 esittäjä(t): Jonas Sjöstedt (GUE/NGL) komissiolle. Merisatamien sääntelyn purku.

    Virallinen lehti nro 172 E , 18/07/2002 s. 0033 - 0034


    KIRJALLINEN KYSYMYS E-3295/01

    esittäjä(t): Jonas Sjöstedt (GUE/NGL) komissiolle

    (28. marraskuuta 2001)

    Aihe: Merisatamien sääntelyn purku

    Komissio on esittänyt tiedonannon, joka koskee merisatamissa saatavissa olevien palveluiden laadun parantamista. Yritysten on kilpailtava laivojen purkamisessa ja lastaamisessa, laitureiden ja varastointitilojen ylläpidossa sekä muussa ahtaamiseen liittyvässä työssä. Ammattiyhdistyksissä tunnetaan suurta huolta siitä, että sääntelyn purku johtaisi palkkojen alentamiseen. Koska yritykset voivat

    valita työntekijänsä vapaasti, voimassa olevia Sveriges hamnar -työnantajaorganisaation kanssa tehtyjä voimassa olevia sopimuksia ei ehkä noudateta. Sen sijaan uudet työntekijät hyväksyvät töitä saadakseen pienemmän palkan kuin satamatyöntekijöille maksetaan nykyisin. Alalla vallitsee jo nyt kova kilpailu, tosin satamien välillä.

    Sääntelyn purkua koskeva ehdotus perustuu siihen, että ahtaustoiminta on nykyisin tehotonta. Monet alalla toimivat ovat toista mieltä sillä perusteella, että ahtaustoiminta on tehokasta. Esimerkiksi Göteborgin satama kilpailee Hampurin ja muiden suurten satamien kanssa. Kilpailu vaikeutuu, jos ahtaukseen liittyvä työ jakautuu 1015 yrityksen kesken. Näin tapahtuu esimerkiksi Göteborgin kokoluokan satamassa, jos sääntelyn purku toteutuu.

    Jos tavaroiden käsittelyn kohdalla tehdään poikkeus, kilpailulle alttiiksi jäävät luotsipalvelut, hinaus ja matkustajapalvelut. Luotsipalveluiden sääntelyä ei Ruotsin merenkulkuhallituksen mukaan voi purkaa, hinausta kilpailutetaan jo, ja matkustajapalveluissa ei ole monopolia. Sitä paitsi matkustajapalvelut eivät ole kovin laajamittaista toimintaa, vaan ne käsittävät vain matkustajien siirtymisen laivaan ja laivasta satamissa ja laitureilla.

    Eikö komissio ole samaa mieltä siitä, että tällä hetkellä unionin eri satamien välillä vallitsee kilpailutilanne, ja eikö tämä kilpailu ole riittävää ahtauksen ja muun satamatoiminnan tehokkuuden jatkumisen kannalta?

    Loyola de Palacion komission puolesta antama vastaus

    (22. tammikuuta 2002)

    Komission ehdotuksen tavoitteena on saada aikaan sääntelyjärjestelmä, jossa satamat voisivat toimia taloudellisen tehokkuuden, avoimuuden ja syrjimättömyyden periaatteiden mukaisesti.

    Ehdotuksensa sosiaalisten näkökohtien osalta komissio arvostaa arvoisan parlamentin jäsenen niistä kantamaa erityistä huolta, ymmärtää sen ja yhtyy siihen.

    Yleisesti ottaen ehdotuksen 15 artiklassa säädetään, että jäsenvaltioiden on toteutettava tarpeelliset toimenpiteet sosiaalilainsäädäntönsä soveltamisen varmistamiseksi. On siis selvää, ettei ehdotuksella pyritä heikentämään jäsenvaltioiden nykyisiä sosiaalisia verkostoja. Kansallisella alueella sovellettava sosiaalilainsäädäntö koskee satama-alueita nyt ja tulevaisuudessakin.

    Ehdotuksen 6 artiklassa satamaviranomainen (toimivaltainen viranomainen) valtuutetaan määrittelemään selkeät perusteet, joiden mukaisesti säännellään palveluntarjoajien toimintaa kussakin satamassa. Toissijaisuusperiaatetta noudattaen perusteet voivat vaihdella satamien välillä paikallisten erityispiirteiden mukaan. Perusteiden on oltava avoimia, syrjimättömiä, puolueettomia, asianmukaisia ja oikein suhteutettuja, ja ne voivat koskea eritoten palveluntarjoajien ammattipätevyyttä. Toisin sanoen tämä merkitsee sitä, että viranomainen voi määritellä sataman työntekijöiltä vaadittavan pätevyyden ja siis evätä oikeuden työskennellä satamassa henkilöiltä, joilla ei ole kyseistä pätevyyttä.

    Se, että satamapalvelujen tarjoajalla on oikeus ottaa palvelukseensa oman valintansa mukaista henkilöstöä (6 artiklan 5 kohta), ei ole uusi sääntö satamatyöntekijöiden pätevyyden osalta, koska palveluntarjoaja voi ottaa palvelukseensa vain työntekijöitä, joilla on satamaviranomaisen vaatima pätevyys.

    Top